Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017
Greek Dutch English French German Italian Spanish

Η Οσκαρική ηθοποιός μεταμορφώνεται σε πανκιό, δασκάλα και άστεγο σε ένα ρεσιτάλ βιντεο-μεταμορφώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Σαν ηρωίδα του Τζέιμς Τζάρμους, η Κέιτ Μπλάνσετ εικονοποιεί την πανκ

Σύμφωνοι, δεν έρχεται «ζωντανά» αλλά ακόμη και ως βιντεο-εγκατάσταση, η Κέιτ Μπλάνσετ παραμένει αυτό που λέμε «θεά». Λατρεμένη ηθοποιός, με ερμηνευτικές ικανότητες χαμαιλέοντα, η οσκαρική Αυσταλή μεταμορφώνεται μοναδικά σε δεκατρείς προσωπικότητες και, ταυτόχρονα, ενσαρκώνει δεκατρία καλλιτεχνικά κινήματα – από το φουτουρισμό και τον ντανταϊσμό μέχρι το Δόγμα ’95.

Θέλετε δυο-τρία παραδείγματα; Ως δασκάλα, η Μπλάνσετ μαθαίνει σε παιδιά του δημοτικού πως στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση. Ως τηλεοπτική παρουσιάστρια, ξεκινά το δελτίο ειδήσεων λέγοντας πως όλη η τέχνη είναι ένα ψέμα. Ως άστεγος, κουβαλά τα λιγοστά του υπάρχοντα μες στα ερείπια και ουρλιάζει τις ρήσεις του Λούτσιο Φοντάνα περί arte povera. Όλα αυτά, στην περίφημη εγκατάσταση του Γερμανού εικαστικού και κινηματογραφιστή Γιούλιαν Ρόζεφελντ Μανιφέστο.


Όπως μας ενημερώνει και το Φεστιβάλ Αθηνών, «με αυτήν την κινηματογραφική εγκατάσταση που προβάλλεται σε δεκατρείς γιγαντοοθόνες, ο Ρόζεφελντ αποτίνει φόρο τιμής στα καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ού αιώνα. Οι θέσεις ρευμάτων όπως ο Φουτουρισμός, το Νταντά, η Ποπ Αρτ, το Fluxus, αλλά και το Δόγμα 95 του Λαρς φον Τρίερ, όπως και οι Χρυσοί Κανόνες της Κινηματογράφησης του Τζιμ Τζάρμους επανερμηνεύονται με τη μορφή μονολόγων από την Καίητ Μπλάνσετ.

Η βραβευμένη Αυστραλή ηθοποιός ενσαρκώνει το μανιφέστο-κολάζ υποδυόμενη δεκατρείς διαφορετικούς ρόλους, μεταξύ αυτών μια χορογράφο, μια δασκάλα, μια εργάτρια, μια χρηματίστρια και έναν άστεγο. Η ταινία αποκαλύπτει τόσο την επιτελεστική διάσταση όσο και την πολιτική σημασία των συγκεκριμένων διακηρύξεων, ενώ συγχρόνως θέτει υπό συζήτηση τον ρόλο των καλλιτεχνών σήμερα. Έργα του Ρόζεφελντ περιλαμβάνονται στις συλλογές των σημαντικότερων μουσείων του κόσμου».

Στην Πειραιώς 260, ως 19 Ιουλίου. Εισιτήριο: 5€. Με την αγορά του εισιτηρίου για την έκθεση μπορείτε να την επισκεφθείτε οποιαδήποτε ημερομηνία θέλετε από 05/06 ως 17/07 από τις 19:00 ως 23:00.

 

Επικαιρότητα

IMAGE
Απροσπέλαστο Σήμερα 11 Οκτωβρίου Το Κέντρο Της Αθήνας
Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όσοι κινηθούν σήμερα στο...