Κυριακή 20 Αυγούστου 2017
Greek Dutch English French German Italian Spanish

Υποδειγματικό μελόδραμα γεμάτο πικρό λυρισμό, ζωντανές συγκρούσεις χαρακτήρων και μια δύναμη εικόνων που παραμένει διαχρονική.

Χρήστο Μήτσης 

Δίπλα στα διάσημα ονόματα που θεμελίωσαν το σοβιετικό σινεμά, όπως αυτά των Αϊζενστάιν, Βερτόφ, Πουντόβκιν και Ντοβζένκο, μια σειρά ταλαντούχων σκηνοθετών γέμισαν τη δεκαετία του 1920 τις οθόνες της χώρας τους με βωβά μίνι αριστουργήματα, πολλά από τα οποία έφτασαν στον υπόλοιπο κόσμο έπειτα­ από δεκαετίες.

Ανάμεσα στους σπουδαίους δημιουργούς της «δεύτερης γραμμής», οι Ιβάν Πραβόφ και Όλγα Πρεομπραζένσκαγια συνεργάστηκαν στενά μεταξύ 1927 και 1941, με κορυφαίες στιγμές τις «Γυναίκες του Ριζάν» και τον «Ήρεμο Ντον» (1930 ).

Η πρώτη ταινία εξελίσσεται στο προεπαναστατικό Ριζάν, όπου η ορφανή Άννα ερωτεύεται και παντρεύεται τον νεαρό Ιβάν.

Όταν όμως ο Α΄ Παγκόσμιος ξεσπάει, εκείνος φεύγει για το μέτωπο και η Άννα γίνεται έρμαιο των διαθέσεων του διεφθαρμένου πεθερού της. Υποδειγματικό μελόδραμα, γεμάτο πικρό λυρισμό, το φιλμ περιγράφει παραστατικά τη ρωσική αγροτική καθημερινότητα και δια­θέτει αρχετυπικές μα ζωντανές και συγκινητικές συγκρούσεις χαρακτήρων.

Χωρίς προπαγανδιστικό στόμφο, μένει προσηλωμένο στα –δεμένα με τη γη– πάθη των χαρακτήρων κι εντυπωσιάζει με τη διαχρονική δύναμη των εικόνων του.
Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1927. Διάρκεια: 88΄

Ζώδια-News

IMAGE
Οι Αισθηματικές Προβλέψεις Ταρώ την Εβδομάδα 21-27/8
Οι αισθηματικές προβλέψεις Ταρώ για τα 12 ζώδια, της εβδομάδας 21...
IMAGE
Tα Ζώδια Του Σαββάτου 19/8
Ημερήσιες Προβλέψεις για όλα τα Ζώδια 19/8 Το παρελθόν ως «οδηγός»...

Επικαιρότητα

IMAGE
19 Aυγούστου Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού καθιερώθηκε, με απόφαση του Ο.Η.Ε.,...
IMAGE
Kαλό Παράδεισο Ζωίτσα....
‘Έφυγε» από τη ζωή η μεγάλη μας ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη, ύστερα από...