Μαρτίου 19, 2018

Ειδήσεις

Ανοίγει αύριο σταδιακά μετά από πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ».

Η διαδικασία υποβολής μετά την κατάρρευση της πλατφόρμας λόγω υπερφόρτωσης θα ανοίξει τμηματικά σε διάστημα τριών εβδομάδων. Οπως ανακοίνωθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον. Ήδη από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP’s) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών.

Διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού.Σε κάθε περίπτωση ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που προέκυψε επιβάρυνε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρήθηκαν, επιχειρώντας επί ώρα να καταχωρήσουν στοιχεία, υπό την πρόσθετη πίεση του άγχος που ενέχει κάθε διαδικασία όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιείται τμηματικά ως εξής:

Δευτέρα 19 Μαρτίου: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.
Δευτέρα 26 Μαρτίου: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη.
Δευτέρα 2 Απριλίου: Αττική, Νότιο Αιγαίο.
Σε όλες τις περιπτώσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίγει από τις 08:00.

iefimerida.gr

Ειδήσεις

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το Σάββατο 17 Μαρτίου.

Κύρια χαρακτηριστικά:

Α) ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τη νύχτα του Σαββάτου στα βορειοδυτικά που θα επηρεάσουν:

Την Κυριακή (18-03-2018)

1. Μέχρι το απόγευμα και ξανά απο τη νυχτα το Ιόνιο.
2. Μέχρι το απόγευμα τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο (κυριως τη βορειοδυτική).
3. Κατά διαστήματα την Ήπειρο.
4. Από τις πρωινές ωρες την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θρακη.
5. Πιθανόν τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες απογευματινές ωρες τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
6. Από τις απογευματινές ωρες τα νησια του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τη Δευτέρα (19-03-2018)

1.Το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτικη Στερεά, την Πελοπόννησο (κυριως τη Δυτική και βόρεια).
2. Από το απόγευμα τη Μακεδονία (κυριως την ανατολική), τη Θρακη, τα νησια του βορειου και ανατολικού Αιγαίου.
3.Τη νύχτα πιθανόν προσκαιρα και τις υπολοιπες περιοχές της χωρας εκτός της Κρήτης.

Την Τρίτη (20-03-2018)

Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Β) θυελλώδεις άνεμοι κατά διαστήματα στα πελάγη το Σάββατο στο Ιόνιο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Την Κυριακή μέχρι το απόγευμα στο Αιγαίο (κυριως στο ανατολικό) τοπικα 9 μποφόρ.

Γ) μεταφορά σημαντικής ποσότητας σκονης κατά διαστήματα από την Αφρική το Σάββατο σε όλη τη χωρα.
Την Κυριακή κυρίως στα ανατολικα και νοτια.

iefimerida.gr

Ειδήσεις

Εφτά χρόνια από το τσουνάμι που σάρωσε τα πάντα στην Ιαπωνία
Εκδηλώσεις μνήμης για τα 18.900 θύματα

Ήταν 11 Μαρτίου 2011 όταν σεισμός 9 Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας που ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις, προκαλώντας το χειρότερο δυστύχημα σε πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό μετά το 1986 και την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

Σήμερα μια σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζεται στην Ιαπωνία για την έβδομη επέτειο. Εκδηλώσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής θα γίνουν στο Τόκιο για τα τουλάχιστον 18.500 θύματα του σεισμού 9 βαθμών και των σεισμικών παλιρροϊκών κυμάτων που σάρωσαν την περιοχή.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και η αυτοκράτειρα Μιτσίκο θα παρευρεθούν σε τελετή που οργανώνει η κυβέρνηση στο Τόκιο, στην οποία θα είναι επίσης παρών ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

A bee flies over decorative flowers for victims of the March 11, 2011 earthquake and tsunami prior to a special memorial event in Tokyo Sunday, March 11, 2018. Japan on Sunday marked the seventh anniversary of the 2011 tsunami that killed more than 18,000 people and left a devastated coastline along the country's northeast that has still not been fully rebuilt. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Φουκουσίμα Νταϊίτσι υπέστη ολική καταστροφή, με αποτέλεσμα την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των φόβων για τη μόλυνση από τη ραδιενέργεια. Από αυτούς τουλάχιστον 49.500 δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς αυτά βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ακτιβιστές και κάτοικοι επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των εκτοπισμένων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το 2017 η κυβέρνηση ήρε τις διαταγές εκκένωσης πολλών από τις κοινότητες γύρω από το εργοστάσιο καθώς όπως διαβεβαίωσε η επιχείρηση απορρύπανσης ολοκληρώθηκε. Αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι, ειδικά οι μητέρες και τα παιδιά, δεν έχουν επιστρέψει, καθώς ειδικοί και επικριτές της κυβέρνησης επισημαίνουν πως η επιχείρηση αυτή δεν ήταν αποτελεσματική.

Η τήξη των πυρηνικών αντιδραστήρων του εργοστασίου στη Φουκουσίμα ώθησε την πλειονότητα των Ιαπώνων να εναντιωθεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Εiδήσεων, που επικαλείται το dpa.

Μολαταύτα η κυβέρνηση του Άμπε αδημονεί να τεθούν ξανά σε λειτουργία δεκάδες αντιδραστήρες που παραμένουν ακόμη εκτός δικτύου. Από τους 42 αντιδραστήρες που είναι σε θέση να λειτουργήσουν στην Ιαπωνία, μόνο τρεις μονάδες συνεισφέρουν σήμερα στο ιαπωνικό ενεργειακό μίγμα.

A woman prays to mourn for victims of the March 11, 2011 earthquake and tsunami prior to a special memorial event in Tokyo Sunday, March 11, 2018. Japan on Sunday marked the seventh anniversary of the 2011 tsunami that killed more than 18,000 people and left a devastated coastline along the country's northeast that has still not been fully rebuilt. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Ειδήσεις

Εκτός πολικής δίνης, που προκάλεσε πέρσι έναν πολύ κρύο χειμώνα στην Ελλάδα και φέτος πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Bόρεια και Kεντρική Ευρώπη, έμεινε αυτό το χειμώνα η χώρα μας, με αποτέλεσμα ο καιρός σε αυτή τη χρονική περίοδο να χαρακτηρίζεται ήπιος και σχετικά ξηρός. Βέβαια, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το φαινόμενο της πολικής δίνης είναι πολύ σπάνιο.

Παρ′ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να είναι σχετικά συχνό, αν λάβει υπόψιν του κανείς, ότι επηρέασε τις ΗΠΑ το 2014, την Ευρώπη και την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2017 και φέτος την Κεντρική Ευρώπη κυρίως. Εξηγώντας το φαινόμενο από το οποίο ”γλίτωσε” αυτή τη φορά ο ελλαδικός χώρος, ο κ. Καρακώστας σημειώνει ότι ο όρος πολική δίνη περιγράφει, ουσιαστικά, τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες που στροβιλίζονται στην αρκτική περιοχή, στο Βόρειο Πόλο.

”Ο Πολικός Αεροχείμαρρος γενικά περιορίζει τις αέριες μάζες να κινηθούν προς τα νότια. Κάτω από πολύ εξαιρετικές συνθήκες, νότιες θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται προς την αρκτική περιοχή, πιέζοντας τον πολικό αεροχείμαρρο σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργηθεί ‘χαοτική’ κατάσταση στην κίνηση της πολικής δίνης. Το αποτέλεσμα είναι ο εκτροχιασμός της από την κανονική της πορεία, όπως ακριβώς ένα ποδήλατο ή ένα αυτοκίνητο την ώρα που προσπαθεί να πάρει μια κλειστή στροφή, και ξεφεύγει από την πορεία του και εκτροχιάζεται λόγω της φυγόκεντρου δύναμης” προσθέτει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό συνέβη πέρσι (τον Ιανουάριο του 2017) και στην Ελλάδα όπου σημειώθηκε έντονος παγετός και η χώρα μπήκε στην ”κατάψυξη”. Μάλιστα, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καταγράφηκε ρεκόρ ολικού παγετού (θερμοκρασία συνεχώς κάτω από το μηδέν) για πέντε συνεχείς μέρες, από το 1930 δηλαδή από τότε που υπάρχουν μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού του ΑΠΘ.

″Φέτος, ο εκτροχιασμός της πολικής δίνης επηρέασε τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη, όπου καταγράφηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις, αλλά δεν έφτασε στην Ελλάδα” λέει ο κ. Καρακώστας και διευκρινίζει ότι το φαινόμενο αυτό, μεταξύ άλλων, έχει κάποιες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή με την έννοια ότι αποδυναμώνεται σταδιακά ο ψυχρός αέρας στον Βόρειο Πόλο.

″Επιπρόσθετα, η Αρκτική περιοχή είναι ένα από τα ταχύτερα θερμαινόμενα μέρη του πλανήτη στη Γη. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα (περίπου δύο φορές πιο γρήγορα) από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, η παγοκάλυψη της Αρκτικής συρρικνώνεται. Μάλιστα, έχει εκτιμηθεί ότι από το 1978 έως και σήμερα συρρικνώθηκε έως και 10-12%. Έτσι λοιπόν, καθώς η επιφάνεια του πάγου μικραίνει, μικρότερη ποσότητα της ενέργειας του ήλιου αντανακλάται λόγω της λευκαύγειας (albedo), και από την άλλη μεριά μεγαλύτερη ποσότητα της θερμότητας απορροφάται από τον Αρκτικό Ωκεανό (μικρότερη λευκαύγεια)” λέει χαρακτηριστικά.

Ήπιος και ξηρός ο φετινός χειμώνας

Στο μεταξύ, ο φετινός χειμώνας ήταν σχετικά θερμοκρασιακά ήπιος και σχετικά ξηρός και σε σχέση με το μέσο χειμώνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990, παρουσίασε μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν μόνο στις 25 και 26 Ιανουαρίου και μάλιστα διαμορφώθηκε στους -0,6 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ,Θεόδωρο Καρακώστα, η διαφοροποίηση των τριών μηνών του χειμώνα δεν ήταν μεγάλη. Θα πρέπει όμως να τονιστεί η συνεισφορά του Δεκεμβρίου του 2017 ως προς τη μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία, δηλαδή στις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, που ήταν αρκετά ανεβασμένες. Ως παράδειγμα, στις πρώτες τρεις ημέρες του Δεκεμβρίου, καθώς και στις 15 και 16 του ίδιου μήνα, είχαμε θερμοκρασίες γύρω στους 20 οC, ενώ από τις 24 έως και τις 29 Δεκεμβρίου, δηλαδή την περίοδο των Χριστουγέννων, γύρω στους 15 οC, δηλαδή αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Η συνεισφορά του Φεβρουαρίου στη μέση θερμοκρασία, από την άλλη μεριά, ήταν ως προς τις ελάχιστες θερμοκρασίες, δηλαδή τις όχι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για παράδειγμα, τις πρώτες οκτώ ημέρες του μήνα η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν πάνω από 8 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα στις 4 Φεβρουαρίου έφτασε τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Από πλευράς βροχοπτώσεων, ο φετινός χειμώνας στη Θεσσαλονίκη ήταν σχετικά ξηρός, παρουσιάζοντας ένα έλλειμμα βροχόπτωσης, ως προς τη μέση τιμή της περιόδου 1961-1990, κατά 25%. ”Οι μήνες Δεκέμβριος και Ιανουάριος ήταν πολύ ξηροί μήνες. Η συνεισφορά τους στο φετινό χειμώνα έφθασε μόνο στο 30 με 35%. Από την άλλη μεριά, ο Φεβρουάριος ήταν πολύ υγρός, καλύπτοντας το μέσο όρο κατά 1.7 φορές (περίπου διπλάσιος του μέσου όρου του μήνα). Χαρακτηριστικές είναι οι σχετικά έντονες βροχοπτώσεις στις 12 Φεβρουαρίου, καθώς και της περιόδου 25-28 Φεβρουαρίου, με αντίστοιχα ποσά 23 και 27 χιλιοστά” προσθέτει ο κ. Καρακώστας.

newsroomHuffpost Greece

Ειδήσεις

Αυτή η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου. Το μεγαλύτερο οικογενειακό δέντρο στον κόσμο, που περιλαμβάνει 13 εκατομμύρια μέλη, περισσότερα από ότι ο...πληθυσμός της Ελλάδας, δημιούργησαν ειδικοί στη γενεαλογία με τη βοήθεια υπολογιστών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα «προφίλ» 86 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 85% Αμερικανοί και Ευρωπαίοι) που υπάρχουν στον ιστότοπο γενεαλογίας Geni.com και ανακάλυψαν μακρινούς οικογενειακούς δεσμούς (αίματος ή γάμου) ανάμεσα σε περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους, διασκορπισμένους σε διάφορα μέρη της Γης.

Η μελέτη του οικογενειακού δέντρου, που καλύπτει 500 χρόνια μετακινήσεων ανθρώπων και γάμων μεταξύ τους, επιτρέπει τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τις μεταναστεύσεις ή με το πώς έχουν μεταβληθεί διαχρονικά οι προτιμήσεις για το γάμο (π.χ. πότε τα ξαδέρφια σταμάτησαν να παντρεύονται μεταξύ τους).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή υπολογιστικής βιολογίας Γιάνιβ Έρλιχ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», χρησιμοποίησαν μαθηματικές τεχνικές για να δημιουργήσουν διάφορα μικρότερα οικογενειακά δίκτυα και, τελικά, ένα γιγάντιο με 13 εκατ. μέλη, που καλύπτει περίπου 11 γενιές.

Μεταξύ άλλων, το «δέντρο» αποκαλύπτει ότι με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει συνεχώς η γεωγραφική απόσταση που διανύει κανείς για να βρει το ταίρι του. Για παράδειγμα, πριν από το 1750 οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ παντρεύονταν κάποιον ή κάποια που ζούσε σε απόσταση ώς δέκα χιλιομέτρων από τον τόπο τους. Όμως, 200 χρόνια αργότερα, όσοι έχουν γεννηθεί το 1950, παντρεύονται κάποιον που ζει σε απόσταση κατά μέσο όρο 100 χιλιομέτρων από τον τόπο γέννησής τους. Όπως είπε ο Έρλιχ, «μάλλον έγινε πια πιο δύσκολο να βρεις την αγάπη της ζωής σου».

Επιπλέον, μεταξύ 1650-1850 ήταν συνηθισμένο για τα τέταρτα ξαδέρφια να παντρεύονται, αλλά όχι σήμερα πια. Σταδιακά στις δυτικές χώρες έχει μειωθεί η γενετική συγγένεια μεταξύ των συζύγων, κάτι που αποδίδεται σε πολιτισμικούς παράγοντες.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι κατά τα τελευταία 300 χρόνια οι γυναίκες στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη έτειναν να μεταναστεύουν περισσότερο από ό,τι οι άνδρες, αλλά οι τελευταίοι έκαναν πολύ πιο μακρινά ταξίδια σε σχέση με τις γυναίκες.

Εξάλλου, συγκρίνοντας τη διάρκεια ζωής κάθε ανθρώπου με εκείνη των συγγενών του, οι ερευνητές έβγαλαν συμπεράσματα και για το πώς τα γονίδια επηρεάζουν τη μακροζωία. Αναλύοντας στοιχεία για τρία εκατομμύρια συγγενείς που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1600 - 1910 και είχαν περάσει την ηλικία των 30 ετών, εκτίμησαν ότι οι γενετικοί παράγοντες εξηγούν το μόνο 16% των διαφορών στη μακροζωία μεταξύ των ανθρώπων. Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει τη συμβολή των γονιδίων στο 15% έως 30%.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι με «καλά» γονίδια μακροζωίας μπορούν να ζήσουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια παραπάνω από όσους δεν έχουν ευνοϊκό γενετικό «προφίλ». Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάπνισμα μπορεί να κόψει έως δέκα χρόνια ζωής, συνεπώς οι επιλογές στη ζωή και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο από τους γενετικούς.

Το οικογενειακό δέντρο των 13 εκατ. μελών είναι διαθέσιμο για έρευνα στο διακτυακό τόπο FamiLinx.org που δημιούργησαν οι ερευνητές. Διευκρίνισαν επίσης ότι αν κανείς βρει το όνομά του στο Geni.com, τότε είναι πιθανό να είναι και αυτός ένα από τα 13 εκατ. μέλη του «δέντρου».

Ειδήσεις

Το Facebook αποτελεί το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο με εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως. Πόσα ξέρετε όμως για τον βασιλιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Δείτε μερικά δεδομένα...

Οι χρήστες των smartphones μπαίνουν στο Facebook κατά μέσο όρο 14 φορές την ημέρα.
Άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί γιατί έχουν διαγράψει κάποιον από φίλο στο Facebook.
Μελέτη έχει δείξει ότι 1 στα 3 άτομα αισθάνεται δυσαρεστημένο με τη ζωή του μετά από μια επίσκεψη στο Facebook.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το Facebook είναι μπλε είναι ότι ο Mark Zuckerberg δεν μπορεί να ξεχωρίσει το κόκκινο και το πράσινο λόγω πάθησης.
Στο Facebook υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια προφίλ νεκρών.
Το ένα τρίτο όλων των αιτήσεων διαζυγίου το 2011 στις ΗΠΑ περιείχε τη λέξη Facebook.
Το 8.7% των προφίλ στο Facebook είναι ψεύτικα.
Κάθε λεπτό γίνονται 1,8 εκατομμύρια likes από χρήστες.
Ο μέσος χρήστης του Facebook έχει 155 φίλους, αλλά θα στρεφόταν σε μόλις 4 για βοήθεια, σύμφωνα με έρευνες.
Το Facebook έχει μια λειτουργία που μας επιτρέπει να ορίσουμε ποιος θα διαχειριστεί το λογαριασμό μας μετά το θάνατό μας.

Ειδήσεις

 

Πρώτη Μαρτίου σήμερα και οι περισσότεροι θα φορέσουν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή.

Πρόκειται για τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά», ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Οπως γράφει και το sansimera.gr το έθιμο πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

Προστασία από τον ήλιο της άνοιξης
Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Πότε πρέπει να το βγάλουμε
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να αναζητήσουν μία τριανταφυλλιά και να τον κρεμάσουν σε κάποιο από τα κλαδιά της, έτσι ώστε τα μάγουλά τους να γίνουν κόκκινα, όπως τα τριαντάφυλλα!
Στην συνέχεια, τον Μάρτη θα τον παραλάβουν τα χελιδόνια, που σαν αποδημητικά πουλιά που είναι, κάνουν και πάλι κάθε άνοιξη την εμφάνισή τους και θα τον χρησιμοποιήσουν για να στερεώσουν την νέα φωλιά που θα φτιάξουν.

Από την άλλη πλευρά πάντως η Χριστιανική Εκκλησία δια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό ήδη από το 5ο αιώνα.

Τα παρατσούκλία του Μάρτη στη λαογραφία
Το «βραχιολάκι του Μάρτη», είναι ένα μόνο από τις πάμπολλες παραδόσεις του Μαρτίου, που είναι ένας μήνας με πλούσια λαογραφική παράδοση.
Η λαϊκή φαντασία έδωσε στον μήνα Μάρτιο πάρα πολλά παρατσούκλια, όπως Ανοιξιάτης (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Γδάρτης, Παλουκοκάφτης Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος (για το ευμετάβλητο του καιρού), Βαγγελιώτης (λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού), Φυτευτής, και άλλα δηλωτικά της φυσιογνωμίας του, που έχουν σχέση με ιδιότητες ή πράξεις που του αποδίδονται.
Τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται μέσα στις παραδόσεις και τις παροιμίες που έπλασε ο λαός για να εξηγήσει τις απότομες μεταβολές του καιρού ή ακόμα και τις βαρυχειμωνιές που παρατηρούνται μέσα στο Μάρτη και που πάντα είναι επικίνδυνες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο «Μάρτης» στα Βαλκάνια
Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.

Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός - Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.

Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.

Ειδήσεις

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά τμήματα της χώρας και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες περιοχές αναμένουμε τη Δευτέρα 26/2/2018. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ χιονόνερο ή χιόνι θα πέσει και σε αρκετές πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.  Τα φαινόμενα σταδιακά από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 1 έως 14 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από -9 έως 7 στη βόρεια Ελλάδα, από 2 έως 14 στη δυτική Ελλάδα, από -1 έως 15 στο βόρειο Αιγαίο και από 6 έως 14 και τοπικά 15  βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο νότιο Αιγαίοι θα πνέουν κυρίως από τα δυτικά έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ,  ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα είναι κυρίως βορειοανατολικοί έως 8 με 9 μποφόρ.

Ειδήσεις

Τριήμερο κακοκαιρίας προβλέπει με έκτακτο δελτίο καιρού η ΕΜΥ 

Πολύ χιόνι αναμένεται να πέσει ακόμα και σε περιοχές με υψόμετρο τα 200 μέτρα!
Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ. Σύμφωνα με το δελτίο, ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη επιδείνωση από αύριο Σάββατο και από τα νοτιοδυτικά.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που θα επηρεάσουν:
1.Κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου (κυρίως τα νοτιότερα) και την δυτική Πελοπόννησο.

2.Σταδιακά μέχρι και το απόγευμα την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Στερεά (περιλαμβανομένης και της Αττικής) τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

3.Από το μεσημέρι, μέχρι το πρωί της Κυριακής την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ευβοια και σταδιακά τα νησιά του βόρειο και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού αναμένεται να χιονίσει στα ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής χώρας (πάνω από τα 800 μέτρα).

Κακοκαιρία προβλέπεται και από το βράδυ της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι:
Τα νησιά του Ιονίου, η Ηπειρος, η δυτική και κεντρική Μακεδονία η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

Την δευτέρα, εκτός από τις παραπάνω περιοχές τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα που θα είναι ιδιαίτερα έντονα από το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Πυκνό χιόνι θα πέσει σε όλα τα ορεινά. Και πιο αναλυτικά.

Την Κυριακή της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς – πάνω από τα 700 μέτρα. Επίσης, της Θεσσαλίας – πάνω από τα 500 μέτρα και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας πάνω από τα 300 μέτρα.

Την Δευτέρα και την Τρίτη τα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και βαθμιαία της Θράκης με ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 μέτρα και της δυτικής και κεντρικής στερεάς με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 με 600 μέτρα.

Ειδήσεις

ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΕΙΝΑΡΑΚΗ

«Πρόσφατα ήρθαμε στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί και πρόθυμοι να μοιραστούν. Δεν κάναμε κάτι φανταχτερό, δεν πολιορκούμε με πολλές διαφημίσεις, απλά το αφήνουμε να κυλήσει και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

1 Η ιδέα ενός τραπεζιού με σπιτικό καλομαγειρεμένο φαγητό, καλή παρέα και νέες εμπειρίες είναι πολύ ελκυστική σε όλους. Στις μέρες μας, που το διαδίκτυο και η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στις επαφές με τους φίλους μας, τις νέες γνωριμίες, τις καταναλωτικές μας συνήθειες και τη δουλειά μας, δεν θα μπορούσε να μείνει απ'εξω ένα άλλο βασικό στοιχείο, το φαγητό. Μία νέα διάσταση στην ιδέα γύρω από το φαγητό, έρχεται με μία καινούργια πλατφόρμα, την αποκαλούμενη ως «Airbnb του φαγητού», την TastePlease.

H ιδέα περιστρέφεται γύρω από το καλό σπιτικό φαγητό, το οποίο θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης και την αφορμή για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα σε ανθρώπους, ακόμη και ανάμεσα σε αγνώστους. Αντί να μετατρέψει κανείς το σπίτι του σε ξενοδοχείο για μερικές ημέρες, το μετατρέπει σε εστιατόριο για λίγες ώρες. Αναλαμβάνει να φτιάξει το μενού, κοστολογεί την αξία του και διαθέτει θέσεις στο τραπέζι του, μέσω της πλατφόρμας. «Μακροπρόθεσμα δεν είναι μόνο το φαγητό, αλλά οι άνθρωποι γύρω από αυτό, το να μοιράζεται κανείς το πάθος για την εμπειρία της μαγειρικής, να συναντά νέους ανθρώπους». Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος επαγγελματίας σεφ για να διοργανώσει μια τέτοια βραδιά, απλά να έχει διάθεση να ζήσει την εμπειρία του οικοδεσπότη, να γνωρίσει νέους ανθρώπους και να αγαπάει τη μαγειρική. Αντίστοιχα, εκείνος που θέλει να πάει σε κάποιο σπίτι ως φιλοξενούμενος διαλέγει ανάμεσα σε διάφορα μενού που του προσφέρονται.

Ο επαγγελματίας σεφ Αλέξανδρος Πανδής αποφάσισε να διοργανώσει ένα δείπνο μέσω της πλατφόρμας της TastePlease. Μιλώντας στο LIFO.gr μοιράστηκε την εμπειρία του από την πλευρά του οικοδεσπότη. Ως επαγγελματίας σεφ στη ζωή του, ανέφερε ότι είναι μία ευκαιρία να «μοιραστείς το τραπέζι σου και να προσφέρεις ποιοτικό φαγητό σε οποιονδήποτε θέλει να επισκεφτεί το σπίτι σου, να σε γνωρίσει και να δοκιμάσει τη μαγειρική σου». «Μας προσφέρεται ένα μέσο να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, να ακούσουμε τις ιστορίες τους και τους παρουσιάσουμε παραδοσιακά προϊόντα, με πολύ μοντέρνο και δημιουργικό τρόπο, μεσώ της μαγειρικής» αναφέρει.

O Αλέξανδρος Πανδής με τους δύο καλεσμένους του στο δείπνο που διοργάνωσε μέσω της πλατφόρμας Ο κ. Πανδής, με τη συνεργάτιδά του Ίλια, η οποία δεν είναι επαγγελματίας, αποφάσισαν να διοργανώσουν το δείπνο. Καλεσμένοι τους ήταν ένας Γερμανός και ένας Αμερικάνος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι Έλληνες δεν είναι ακόμη πολύ εξοικειωμένοι με το καινούριο, το φοβούνται. Δεν βγαίνουν πολύ από τη ζώνη ασφαλείας τους σε αντίθεση με τους ξένους οι οποίοι είναι ανοιχτοί στις νέες εμπειρίες».

Σχολιάζοντας την εμπειρία είπε ότι «ανάλογα τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, αυτή αλλάζει ελαφρώς. Κάποιοι είναι εξαρχής φιλικοί και μπαίνουν στο σπίτι σου σαν παλιοί φίλοι. Άλλοι πάλι, θέλουν λίγο "σπρώξιμο" για να χαλαρώσουν και να αρχίσουν κουβέντα. Όταν τελειώνει το γεύμα όμως, είμαστε ήδη μια καλή παρέα που γελάει και διασκεδάζει!». Από την πλευρά του, ο ένας από τους δύο καλεσμένους του, επισκέπτης στην Ελλάδα, ο Γερμανός Georg Broich σε σχόλιό του αναφέρει: «Ήταν μοναδική εμπειρία.

Δοκιμάσαμε υπέροχο φαγητό, κάναμε ένα φανταστικό "ταξίδι" στις ελληνικές γεύσεις και γνώρισα νέους ανθρώπους», προσθέτοντας ότι «ήταν κρίμα που είχαμε μόνο μιάμιση ώρα για το δείπνο, όμως την επόμενη φορά που θα βρεθούμε ξανά στην Αθήνα θα το επαναλάβουμε σίγουρα». Το LIFO.gr επικοινώνησε επίσης με τον ιδρυτή της TastePlease και διεθνώς αναγνωρισμένο σεφ, Frank Lantz, για να μας μιλήσει για την ιδέα πίσω από το εγχείρημα αυτό και το όραμά του.

O ιδρυτής της TastePlease και διεθνώς αναγνωρισμένος σεφ, Frank Lantz «Είμαι επιχειρηματίας και θέλω να κάνω διάφορα πράγματα. 'Όταν έχω μία ιδέα που πιστεύω σε αυτήν, θέλω να την προχωρήσω μέχρι να φτάσω στο στόχο μου. Πως έφτασα σε αυτή την ιδέα; Αλήθεια δεν ξέρω» αναφέρει ο Δανός σεφ. Και συνεχίζει: «Νομίζω ότι ήταν κάτι που έλειπε από την καριέρα μου.

Δουλεύω για το φαγητό όλη μου τη ζωή, έχω εκπαιδεύσει πάνω από το 25% των σεφ που έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin ή συνεργάστηκα μαζί τους στην κουζίνα μου, έχω μαγειρέψει για την βασιλική οικογένεια, είμαι ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου με ψαρικά στο βορρά, αλλά αυτά είναι στο παρελθόν». 

Γιατί η αυτοκρατορία με εστιατόρια του Τζέιμι Όλιβερ καταρρέει «Πλέον, από τότε έχω αναμειχθεί ενεργά στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη γύρω από τον τομέα του φαγητού. Βλέποντας την αγορά, παρατήρησα ότι ο τομέας του εστιατορίου έχει γίνει πολύ εμπορικός. Κατά τη γνώμη μου, το ίδιο φαγητό σερβίρεται σε όλο τον κόσμο, χάνοντας την παράδοση και την εντοπιότητά του και δεν φτιάχνεται με την ίδια αγάπη που εγώ θέλω και αναζητώ» επισημαίνει. «Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την TastePlease. Είδα ότι σε ένα αληθινό σπίτι, μπορείς να ζήσεις αληθινές εμπειρίες γύρω από το τραπέζι, πάθος για το φαγητό και αληθινή αγάπη γι αυτό» καταλήγει.

Ο Frank Lantz τονίζει επιπλέον ότι: «Μακροπρόθεσμα δεν είναι μόνο το φαγητό, αλλά οι άνθρωποι γύρω από αυτό, το να μοιράζεται κανείς το πάθος για την εμπειρία της μαγειρικής, να συναντά νέους ανθρώπους». «Η ουσία είναι να φέρεις τους ανθρώπους κοντά. Κάτι το οποίο θα μας απομακρύνει από τα τηλέφωνά μας και θα μας φέρει πιο κοντά. Δεν είναι πυρηνική επιστήμη.

Για πολλά πολλά χρόνια που ασχολούμαστε με το φαγητό, νομίζω χάσαμε το δρόμο και τον προσανατολισμό. Έτσι δημιούργησα την TastePlease ως ένα σημείο συνάντησης, για να εκτιμήσουμε τη ζωή, να γευτούμε καλύτερο φαγητό, σπιτικό φαγητό, αυθεντικό. Απλά καλό φαγητό. Αυτή είναι η βασική ιδέα γύρω από όλο αυτό». Περιγράφοντας το ξεκίνημα του όλου εγχειρήματος αναφέρει: «Ξεκίνησε στην Κοπεγχάγη. Εγώ σαν σεφ "γεννήθηκα" στην Κοπεγχάγη, οπότε ήταν φυσικό.

Δεν έχουμε πολλά λεφτά, γι αυτό απλά το ξεκινήσαμε και αρχίσαμε να το μοιραζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βελτιώνουμε συνέχεια το "προϊόν" όμως θέλει πολύ δουλειά ακόμη». «Είμαστε πολύ φιλόδοξοι και σκοπεύουμε να "χτίσουμε" μία παγκόσμια κοινότητα γύρω από το φαγητό, όπου μπορούμε να μοιραζόμαστε απόψεις , εμπειρίες, ιδέες. Όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε παρουσία σε δέκα χώρες, κυρίως στην Ευρώπη».

Ο σεφ αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι είναι μία από τις χώρες με νοοτροπία που αντικατοπτρίζει το όραμα της Tasteplease. «Πρόσφατα ήρθαμε στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί και πρόθυμοι να μοιραστούν. Δεν κάναμε κάτι φανταχτερό, δεν πολιορκούμε με πολλές διαφημίσεις, απλά το αφήνουμε να κυλήσει και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Ο βασικός μας στόχος είναι να φέρουμε το φαγητό και τους ανθρώπους κοντά, χωρίς πολλά περιτυλίγματα». «Η Ελλάδα προσαρμόζεται και αγκαλιάζει την ιδέα και είμαι περήφανος γι αυτό». «Έχω βρεθεί πολλές φορές στη χώρα σας για διακοπές και λατρεύω το απλό ελληνικό φαγητό. Όπως επίσης λατρεύω την εμπειρία που η TastePlease προσφέρει στην Ελλάδα, καλό τοπικό φαγητό, καλή μουσική, παρέα... σπουδαία πράγματα γίνονται εκεί. Αλλά αυτό δεν προέρχεται από εμάς, προέρχεται από τους ντόπιους».

Σχετικά με τη διαδικασία για τη διοργάνωση ενός event και το ρόλο της Tasteplease επισημαίνει: «Το όλο εγχείρημα οδηγείται από ανθρώπους που αγαπούν να μοιράζονται. Το θέμα είναι να γίνει μέσο έκφρασης για τον κόσμο. Δεν θέλουμε να ελέγχουμε τα πάντα. Έτσι ο οικοδεσπότης αποφασίζει τι θα προσφέρει, τι τιμή θα βάλει. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να προσφέρουμε την πλατφόρμα που μπορεί να το πραγματοποιήσει με ασφάλεια τόσο για τον ίδιο όσο και τους καλεσμένους. Θέλουμε να είμαστε μέρος την εμπειρίας και όχι να την ελέγχουμε». «Όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς απαραίτητα σεφ για να φιλοξενήσει ένα δείπνο.

Η ουσία είναι να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους την εμπειρία και να βρεθεί γύρω από ένα τραπέζι με καλό φαγητό». Κλείνοντας, ο Frank Lantz λέει ποιο είναι στην ουσία το όραμά του και ο στόχος του. «Να υπάρχει ποιοτικό φαγητό για όλους. Μπορεί να είναι ένας γείτονας, ένας τουρίστας. Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν κάπου να πάνε το βράδυ και δειπνούν μόνοι τους.

Αυτό σκοπεύουμε να το αλλάξουμε. Θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη σε όλους την πρόσβαση σε καλό φαγητό, σε νέες εμπειρίες και την ανθρώπινη επικοινωνία και αλληλεπίδραση».

Πηγή: www.lifo.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin