Νοεμβρίου 23, 2017

KOYZINA

Υλικά για 4 άτομα

1 κεφάλι από μεγάλο ροφό
3 λίτρα νερό
1 μάτσο σέλινο
2 ώριμες ντομάτες
2 καρότα
2 πατάτες
2 κολοκύθια
2 κρεμμύδια
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι γλασέ
1 αυγό
2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση

Χαράσσουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα.
Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις πατάτες, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα καρότα και τα κολοκύθια ολόκληρα και τέλος το σέλινο.
Πάνω από τα λαχανικά βάζουμε το κεφάλι του ροφού. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο και 3 λίτρα νερό.

Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι.
Το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 35 λεπτά με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Μόλις είναι έτοιμο το ψάρι, το μετακινούμε σε μια πιατέλα.
Τα υπόλοιπα υλικά τα μεταφέρουμε σε άλλη πιατέλα.
Σουρώνουμε σε σίτα το ζωμό και τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά.
Αφού πάρει ξανά βράση η σούπα, ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Το ρύζι το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Στα 15 λεπτά σβήνουμε την εστία και χτυπάμε προαιρετικά το αυγολέμονο. Σε ένα πιάτο χτυπάμε ένα αυγό και 2 λεμόνια και μόλις ενωθούν, ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα και την αυγοκόβουμε.

newsbeast.gr

KOYZINA

Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο: Πανεύκολα Πεντανόστιμα Μελομακάρονα..Τα Μελομακάρονα είναι από τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών.

Άλλες τα φτιάχνουν χωρίς να τα σιροπιάσουν οπότε και είναι σαν κουλουράκια και άλλες τα κάνουν μικρά και στρογγυλά- τα λεγόμενα φοινίκια.

Για τα μελομακάρονα:

1 φλ βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
1 1/2 φλ φυτικό λάδι
1/2 φλ ζάχαρη άχνη
2 μεγάλα πορτοκάλια, χυμός
2 κ.σ. βανίλια

1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. μπέικιν σόδα
6 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ καρύδια, λεπτοκομένα, για πασπάλισμα
1 κ.γ. κανέλα, για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

1 1/2 φλ μέλι
1 1/2 φλ ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλ νερό
1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Για τα μελομακάρονα:

Χτυπάμε το βούτυρο και το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και σταδιακά το χυμό πορτοκάλι.

Προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και 2 φλ αλεύρι και χτυπάμε.

Προσθέτουμε άλλα 2 φλ αλεύρι και κατόπιν το υπόλοιπο. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο, προσέχουμε το μείγμα μας να μη σφίξει.

Ζυμώνουμε ελαφρά μέσα στο μπολ.

Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού, πλάθουμε τα μελομακάρονά μας σε μικρά οβάλ και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί.

Ψήνουμε στους 180C για 25 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά (μέλι, ζάχαρη, νερό, χυμό λεμονιού) και βράζουμε για 5 λεπτά.

Βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα σιρόπι και με μία ξύλινη κουτάλα τα γυρίζουμε από κάθε πλευρά για μερικά δευτερόλεπτα και τα τοποθετούμε σε επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα.

Πασπαλίζουμε τα μελομακάρονά μας με το μείγμα καρύδια – κανέλα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς…dimitrisskarmoutsos.gr

KOYZINA

Πήζει τα πάντα, από πανακότα και ζελέ μέχρι παγωτά και σάλτσες φρούτων, και είναι η καλύτερη εναλλακτική για όσους θέλουν να αποφύγουν τη χρήση της ζωικής ζελατίνης.

Αφού τρομάξαμε να μάθουμε πώς ακριβώς χρησιμοποιείται η ζελατίνη, να σου άλλο ένα παρόμοιο υλικό με το εξωτικό όνομα άγαρ άγαρ. Αυτό έχει τις ίδιες λειτουργίες με τη ζελατίνη, δηλαδή χρησιμοποιείται για να πήξει υδαρή μείγματα (ζελέ, κρέμες, πανακότα, παγωτό κ.λπ.), μόνο που είναι πολύ ακριβότερο, δυσεύρετο και επιπλέον δεν απαντά το ίδιο συχνά σε συνταγές - τουλάχιστον στη χώρα μας. Γιατί να το αναζητήσουμε; Επειδή έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα έναντι της ζελατίνης: παράγεται από φύκια και όχι από ζώα, είναι πιο «ισχυρό» και πήζει ακόμη και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές στο εξωτερικό;

Είναι κατάλληλο για χορτοφάγους. Αντίθετα από τη ζελατίνη, η οποία παράγεται από το κολλαγόνο που βρίσκεται στους χόνδρους, τους ιστούς και στα κόκαλα των βοοειδών, το άγαρ άγαρ προέρχεται από ένα είδος φυκιού που απαντά στη νοτιοανατολική Ασία. Εκεί χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική, ιδίως δε στην Ιαπωνία, όπου αναφέρεται ως kanten και με αυτό παρασκευάζουν πολλά από τα παραδοσιακά μικροσκοπικά γλυκά τους, τα wagashi. Στον υπόλοιπο κόσμο το άγαρ άγαρ είναι πολύ γνωστό σε όσους έχουν ασχοληθεί με το κίνημα της χορτοφαγίας και της υγιεινής διατροφής εν γένει. Στα σχετικά blogs και στις ιστοσελίδες υπάρχουν δεκάδες σχετικές συνταγές.

Είναι νηστήσιμο. Τυπικά, ένα γλυκό με ζελατίνη δεν μπορεί να θεωρηθεί νηστήσιμο. Εξαρτάται φυσικά και από το πόσο αυστηροί είμαστε και πόσο πειθήνια ακολουθούμε το γράμμα της νηστείας. Αν θέλουμε να είμαστε τυπικοί, καλύτερα να αντικαθιστούμε τη ζελατίνη με άγαρ άγαρ.

Είναι κόσερ και χαλάλ. Στην εβραϊκή παράδοση, kosher χαρακτηρίζονται τα «καθαρά» τρόφιμα, αυτά δηλαδή που παράγονται σύμφωνα με τους διαιτητικούς κανόνες της εβραϊκής πίστης. Αντίστοιχα, όσα τρόφιμα παράγονται σύμφωνα με τον μουσουλμανικό νόμο ονομάζονται halal. Η ζελατίνη που παράγεται από ζώα δεν θεωρείται «καθαρή» για καμία από τις δύο αυτές θρησκευτικές ομάδες, γι’ αυτό και οι ορθόδοξοι μουσουλμάνοι και Εβραίοι δεν τη χρησιμοποιούν και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν έτοιμα προϊόντα που μπορεί να την περιέχουν. Αντιθέτως, το άγαρ άγαρ θεωρείται κατάλληλο για χρήση.

Πού το βρίσκουμε και σε τι μορφή;

Στο εξωτερικό, όπου το άγαρ άγαρ είναι πολύ διαδεδομένο και υπάρχει μεγάλη ποικιλία χορτοφαγικών προϊόντων, το βρίσκουμε σε διάφορες μορφές, από σκόνη μέχρι μπάρες. Εδώ η γκάμα είναι σαφώς μικρότερη. Εμείς βρήκαμε άγαρ άγαρ μόνο σε μορφή σκόνης και σε νιφάδες, όλα τους -εννοείται- εισαγόμενα. Οσα καταστήματα το πουλούν σε σκόνη, το διαθέτουν συνήθως σε χύμα μορφή. Είναι αρκετά ακριβό (περίπου 50 - 60 ευρώ/ κιλό), αλλά δεν χρειάζεται να αγοράσουμε πάνω από 100 γρ., αφού είναι πιο «δυνατό» από τη ζελατίνη και χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες. Θα το αναζητήσουμε σε μπαχαράδικα, σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα και σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής (π.χ. Bio-Mελισσάνθη, Μπαχάρ, Ελιξίριο, Salamat, Κάμπος biomarket κ.λπ).

Άλλες εφαρμογές Χρησιμοποιείται ως θρεπτικό υπόστρωμα στα μικροβιολογικά εργαστήρια για την επώαση μικροβίων, ως πηγματογόνο στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και ως συστατικό της μοριακής γαστρονομίας. Ακόμη, καταπραΰνει το αναστατωμένο στομάχι και την τάση για έμετο, καθώς έχει την ιδιότητα να απορροφά τα υπερκείμενα γαστρεντερικά υγρά, ενώ στο εξωτεgastronomos.grρικό χρησιμοποιείται και ως συμπλήρωμα σε δίαιτες (σε μορφή κάψουλας ή διαλυμένο σε ζεστά ροφήματα), γιατί δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, έχει μηδέν θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσιο σε σίδηρο, ιώδιο και ασβέστιο.

Χριστίνα Τζιάλλα
gastronomos.gr

KOYZINA

Το κέικ είναι ένα γλύκισμα που θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια: η μαμά μου το έφτιαχνε συχνά, αφού είναι ένα εύκολο σχετικά γλυκό, όπου χρησιμοποιούσε πολλά αυγά, αλεύρι, ζάχαρη και γάλα. Έτσι τουλάχιστον μου άρεσε να το απολαμβάνω και ο ίδιος παλιότερα προσθέτοντας κάποια επιπλέον υλικά για να δώσω πιο ξεχωριστή γεύση κάθε φορά. Όταν, όμως, δοκίμασα την παρακάτω συνταγή, ο ορισμός του κέικ πλέον πήρε μια τελείως διαφορετική διάσταση.

Η γεύση του και η υφή θυμίζει μπράουνι ενώ ο συνδυασμός με την κρέμα κάσιους το κάνει ακόμα πιο θρεπτικό και υγιεινό. Παρότι είναι φτιαγμένο από απλά υλικά η σοκολατένια του γεύση και η παρουσίασή του το καθιστούν ένα εξαιρετικό επιδόρπιο υψηλής αισθητικής. Προσωπικά, όταν δεν έχω χρόνο για πρωινό, τίποτα δεν με ευχαριστεί περισσότερο από το να κόβω ένα μεγάλο κομμάτι και να το παίρνω μαζί μου στο χέρι τρέχοντας να μην αργήσω στη δουλειά.

Υλικά 

190 γραμμ. λάδι καρύδας

200 ml. σιρόπι αγαύης

2 ώριμες μπανάνες

5 κ.γ. λιναρόσπορος, που έχετε μουλιάσει σε ½ φλυτζάνι με νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά

2 κ.σ. μέλι (οι vegan παραλείψτε το)

1 κ.γ. φρέσκια βανίλια

250 γραμμ. τριμένα αμύγδαλα

150 γραμμ. αλεύρι από φαγόπυρο

130 γρ. σκόνη κακάο (χωρίς ζάχαρη)

2 κ.γ. μπέικιν

Λίγο αλάτι

300 ml γάλα αμυγδάλου

Για την κρέμα κάσιους

300 γραμμ. κάσιους ωμά και ανάλατα

3 κ.σ. λάδι καρύδας

Γάλα καρύδας

Για το γλάσο

60 ml γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας

100 γραμμ. μαύρη σοκολάτα

Οδηγίες

Θα χρειαστείτε ένα στρογγυλό ταψάκι 23 cm στο οποίο θα στρώσετε αντικολλητικό χαρτί και θα το αλείψετε με λίγο γάλα αμυγδάλου ή καρύδας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC.

Ρίξτε το λάδι καρύδας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφήστε το να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το σιρόπι αγαύης, το μέλι και τη φρέσκια βανίλια και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν.

Χτυπήστε καλά τις μπανάνες στο μούλτι μαζί με το γάλα.

Σε ένα μπολ ρίξτε το αλεύρι από φαγόπυρο, τα τριμμένα αμύγδαλα, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατέψτε καλά.

Στη συνέχεια ενώστε τα μείγματα. Είναι μακράν η αγαπημένη μου διαδικασία όταν φτιάχνω κέικ. Στο μπολ όπου είναι το μείγμα με τα άλευρα κάντε μία λακούβα στη μέση (ναι, σαν αυτές που κάνουμε στην άμμο το καλοκαίρι). Ρίξτε μέσα το μείγμα από το τηγάνι και τις λιωμένες μπανάνες με το γάλα. Ανακατέψτε καλά με τον αυγοδάρτη. Πρέπει να είναι παχύρευστο σχεδόν σαν μους σοκολάτας.

Ρίξτε το στο ταψί και στρώστε το με ένα κουτάλι να απλωθεί ομοιόμορφα. Βάλτε το στο φούρνο να ψηθεί για 35-40 λεπτά

Στο μεταξύ φτιάξτε την κρέμα κάσιους

Όταν ψηθεί το κέικ βγάλτε το από τον φούρνο και όταν κρυώσει, βγάλτε το από το ταψί. Με ένα μαχαίρι για ψωμί κόψτε το οριζόντια στη μέση, σαν να θέλετε να φτιάξετε ένα σάντουιτς.

Στρώστε στο ένα κομμάτι την κρέμα κάσιους και σκεπάστε με το άλλο από πάνω. Προσοχή βάλτε περισσότερη κρέμα στο κέντρο του κέικ ώστε να απλώσει όταν βάλετε το κομμάτι από πάνω και όχι πολύ στις άκρες του για να μη χυθεί η κρέμα έξω.

Για το γλάσο

Σπάστε σε μικρά κομμάτια τη σοκολάτα και αφήστε τα σε ένα μπολ. Βάλτε το γάλα αμυγδάλου να ζεσταθεί σε ένα μεγάλο μπρίκι. Λίγο πριν βράσει ρίξτε το στο μπολ με τη σοκολάτα και ανακατέψτε για να λιώσει. Αν θέλετε ρίξτε μια ιδέα φυτικό λάδι για να γυαλίσει το γλάσο.

Περιχύστε το γλάσο στο κέικ και αφήστε το για 10 λεπτά στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν τα υλικά. Όταν το βγάλετε μπορείτε να το διακοσμήσετε με φρούτα εποχής. Εμείς επιλέξαμε τις φράουλες που μαζί με τη σοκολάτα αποτελούν τον τέλειο γευστικό συνδυασμό.

Tips για ένα επιτυχημένο κέικ

* Φτιάξτε το κέικ σου στο χέρι και όχι με το μίξερ! Εάν ανακατέψετε τα υλικά πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται το κέικ θα «καθίσει».

* Να γεμίζετε πάντα το ταψί σας περίπου μέχρι τη μέση και όχι περισσότερο. Έτσι θα του αφήσετε χώρο να απλωθεί και να φουσκώσει.

* Προθερμαίνετε το φούρνο μέχρι τους 180ο Cβαθμούς και όχι περισσότερο. Αν βάλετε το κέικ σας σε πολύ δυνατό φούρνο θα φουσκώσει γρήγορα, θα καεί από πάνω και μέσα θα μείνει άψητο.

* Μην ανοίξετε το φούρνο την ώρα που ψήνεται το κέικ γιατί θα «πέσει» και θα μείνει άψητο.

* Βάζετε το κέικ πάντα στη μεσαία σκάλα του φούρνου, όχι ψηλότερα, για να ψηθεί ομοιόμορφα και να φουσκώσει καλά.

notanordinarymum.gr

KOYZINA

Η απόλυτη τούρτα για τα Χριστούγεννα! Συνταγή για μια μοναδική τούρτα Ferrero Rocher, που θα σας κάνει τους πρωταγωνιστές σε κάθε γιορτινό τραπέζι αυτά τα Χριστούγεννα!

Για το παντεσπάνι θα χρειαστείτε διαβάστε παρακάτω…

5 ‏αυγά

6 κ.σ. ‏ζάχαρη άχνη
200 γρ. ‏φουντούκια αλεσμένα
2 κ.σ. ‏κακάο
2 κ.σ. ‏αλεύρι
2 κ.γ. ‏μπέκιν πάουντερ
Για την κρέμα θα χρειαστείτε

600 γρ. ‏κρύα κρέμα γάλακτος
600 γρ. ‏κουβερτούρα
4 κ.σ. ‏μερέντα
5 ‏γκοφρέτες φουντουκιού ψιλοκομμένες
200 γρ. ‏φουντούκια χοντροκομμένα

Εκτέλεση

Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το αλεύρι με το μπέκιν και το κακάο κοσκινισμένα, όπως και τα φουντούκια, τα ανακατεύετε απαλά, με μία μαρίζ.

Βάζετε το μείγμα σε 26αρι ταψί και το ψήνετε 30 λεπτά στους 175 βαθμούς. Χωρίζετε το παντεσπάνι σε δύο πάτους. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπέν μαρί.

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, προσθέτετε την μερέντα, την λιωμένη κουβερτούρα, 3-4 κουταλιές φουντούκια, ( τα υπόλοιπα για το στόλισμα) και τις γκοφρέτες, ανακατεύετε απαλά να ενωθούν.

Βρέχετε το παντεσπάνι, πάνω- κάτω με 1/2 φλιτζάνι σιρόπι αραιωμένο, με λίγο νεράκι 1-2 κ.σ. από γλυκό του κουταλιού, ότι γεύση σας αρέσει.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη μιας οικοδέσποινας! Μήπως τα κάνεις κι εσύ; Τι να προσέξεις στο εορταστικό τραπέζι!

Βάζετε τη μισή κρέμα στο κέντρο και με την υπόλοιπη καλύπτετε την τούρτα, πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα φουντούκια.

youweekly.gr

KOYZINA

 

Απίθανη συνταγή για μακαρόνια σε πλούσια σάλτσα μανιταριών με κρεμμύδι, κρασί και σκόρδο.

Υλικά

300 γραμμάρια πέννες (επιλέξτε ολικής, πιο υγιεινές)
250 γραμμάρια μανιτάρια
Λίγο μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι
4 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα Dijon
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά βούτυρο
1 ποτήρι λευκό κρασί
Παρμεζάνα για τρίψιμο

Εκτέλεση

Βράστε τα μακαρόνια όπως λέει το πακέτο, al dente
Πλύντε και κόψτε τα μανιτάρια σε κομμάτια
Κόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό
Σε τηγάνι λιώστε το βούτυρο και ροδίστε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το σκόρδο για 3-4 λεπτά
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, την μουστάρδα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι
Ρίξτε το κρασί, αφήστε να σιγοβράσει για 7-8 λεπτά
Αναμείξτε την σάλτσα με τις πέννες, σερβίρετε καυτά τα μακαρόνια, προτείνετε παρμεζάνα από πάνω

iefimerida.gr

KOYZINA

Είναι η διάσημη Τάρτα Νορμανδίας, από την περιοχή της Γαλλίας με τα καλύτερα μήλα.

Εύκολη συνταγή, με χοντροκομμένα μήλα. Σεβαστείτε τα υλικά, είναι η αυθεντική συνταγή.

Υλικά

Ζύμη για τάρτα (φτιάξτε τη δική σας ζύμη)
4 καλά μήλα, με γεύση, κομμένα στα 8 κομμάτια
2 αυγά
125 γραμμάρια ζάχαρη
75 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
1 μερίδα βανίλια σε σκόνη
50 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1 σφηνάκι Calvados (αλκοόλ από μήλα) -Εσείς βάλτε κονιάκ
Λίγη ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση

Ανάψτε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν
Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, την βανίλια, το κονιάκ και την κρέμα γάλακτος, ανακατέψτε καλά
Τοποθετήστε τα χοντροκομμένα μήλα σε ταψάκι, κάπως έτσι, και περιχύστε τα με την κρέμα


Ψήστε για 20 ως 25 λεπτά, όταν κρυώσει κάπως ρίξτε την ζάχαρη άχνη για να ομορφήνει το γλυκό σας
Είναι η νοστιμότερη και ευκολότερη τάρτα μήλου που έχετε δοκιμάσει!

iefimerida.gr

KOYZINA

Υλικά

Για το σοκολατένιο κέικ

185γρ. αγελαδινό βούτυρο
255γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
95ml νερό
95ml γάλα εβαπορέ
3 αβγά
280γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
10γρ. μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένο
30γρ. κακάο κοσκινισμένο
150ml μαύρο ρούμι για το ράντισμα
Για τη γκανάζ σοκολάτα- κανέλα

520γρ. μαύρη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
340ml κρέμα γάλακτος 35%
100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60γρ. βούτυρο αγελαδινό
λίγη κανέλα σε σκόνη
8 φράουλες, σε μικρά κυβάκια για τη γέμιση
12 φράουλες, κομμένες στη μέση, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Για το κέικ σοκολάτας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Ρίχνετε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη στο mixer και χτυπάτε με το φτερό μέχρι το μίγμα να αφρατέψει.

Ρίχνετε ένα - ένα τα αβγά και προσθέτετε το γάλα και το νερό συνεχίζοντας το χτύπημα.

Αποσύρετε το μίγμα από το mixer και προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.

Ρίχνετε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο τσέρκι σε σχήμα καρδιάς, διαμέτρου 22εκ. και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά στον αέρα.

Ετοιμάζετε τη γκανάζ: Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος με την κανέλα και τη ζάχαρη σε ένα μικρό κατσαρολάκι και αφήνετε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.

Αποσύρετε από, τη φωτιά και προσθέτετε σε δύο δόσεις το μίγμα στο μπολ με τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα ρίχνετε και το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Για το μοντάρισμα: Αφού κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρετε και το κόβετε οριζόντια σε τρία ίσα μέρη. Έπειτα, ραντίζετε με μαύρο ρούμι και τα τρία κομμάτια.

Στρώνετε τη μισή γκανάζ στα δυο κομμάτια κέικ και απλώνετε σε αυτά τις φράουλες που έχετε κόψει σε κυβάκια.

Τοποθετείτε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και σκεπάζετε με αυτό που δεν έχει γκανάζ.

Τέλος, με μία σπάτουλα επικαλύπτετε όλο το κέικ με την υπόλοιπη γκανάζ και γαρνίρετε με τις φράουλες που έχετε κόψει στη μέση.

 

KOYZINA

Μικροί και μεγάλοι τρελαινόμαστε για πίτσα! Συνήθως, όμως, η ζύμη είναι φτιαγμένη με αυγά και πολύ λάδι κι έχει πολλά λιπαρά. Απόφυγε λοιπόν το delivery της γειτονιάς σου και φτιάξε μόνη σου το αγαπημένο σου φαγητό με 2 μόνο υλικά, χωρίς λάδι ή βούτυρο που έχουν αμέτρητες θερμίδες!

Χρειάζεσαι μόνο 2 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του) και 1 κούπα πλήρες γιαούρτι.
Ρίχνε στο αλεύρι σιγά σιγά το γιαούρτι και ανακάτευε.
Όταν η ζύμη αρχίζει να πήζει, ζύμωσε για περίπου 5′.
Κάνε τη ζύμη μια μπάλα, άπλωσέ τη σε έναν πάγκο και άνοιξέ τη στο πάχος που επιθυμείς. (Όσο πιο λεπτή τόσο πιο τραγανή θα βγει).
Ψήσε για 5-7′ στο φούρνο (ώσπου να σκληρύνει), ύστερα στρώσε τα υλικά της πίτσας -εμείς σου προτείνουμε ντομάτα, τυρί light, μανιτάρια και πιπεριά, για μια υγιεινή επιλογή- και ψήσε για άλλα 10′.
Όποιος δοκιμάσει δεν θα θα πιστεύει ότι την έφτιαξες με τα χεράκια σου και δεν την αγόρασες από γνωστό ιταλικό εστιατόριο!

truelife.gr

KOYZINA

Οι σαλάτες με όσπρια είναι από τις πιο θρεπτικές προτάσεις για να συνοδεύσετε πιάτα με κρεατικά ή πουλερικά ενώ καταναλώνονται ευχάριστα και ως ελαφρύ γεύμα. Χαρακτηριστική περίπτωση η εν λόγω σαλάτα.
Μερίδες:4-5 Χρόνος προετοιμασίας:15' Χρόνος μαγειρέματος:40' Έτοιμο σε:55' Χρόνος αναμονής:8 ώρες

Ηλίας Μαμαλάκης


Υλικά

½ κιλό ρεβίθια χωρίς φλούδα
4 κλαράκια σέλερι, ψιλοκομμένο
8 ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
20 ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
1 φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από ½ πορτοκάλι
Για το dressing

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία

Μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Το πρωί τα ξεπλένετε και τα βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μια σαλατιέρα.

Ρίχνετε μέσα στο μπολ με τα ρεβίθια το βρασμένο καλαμπόκι, τις ελιές, το σέλερι και τις λιαστές ντομάτες. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά.

Σε ένα μπολάκι ρίχνετε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, μπόλικο αλάτι και λευκό πιπέρι. Τα χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι και περιχύνετε τη σαλάτα σας με αυτή τη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και, αν θέλετε, διακοσμείτε με λουλουδάκια εποχής από τον κήπο σας.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin