Aπόλυτα γήινο πιάτο, με μεστή γεύση και άρωμα βροχής σε υγρό βουνό. Οι παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι μεταφέρουν την ώριμη, τρυφερή ομορφιά του φθινόπωρου, με δυνατό σημείο δύο χαρακτηριστικά εποχιακά υλικά: τα εξαιρετικά πορτσίνι ή βασιλομανίταρα και τα κάστανα.

Τα φρέσκα πορτσίνι καθότι πιο «εξωτικά» αντικαταστάθηκαν με τα ξερά, που αφενός είναι πιο διαδεδομένα, αφετέρου έχουν και το πλεονέκτημα της συμπυκνωμένης γεύσης. Η αναλογία αν αντικαταστήσετε όλα τα μανιτάρια με φρέσκα πορτσίνι είναι maximun περί τα 3:50, δηλ. 3 γρ. ξερά πορτσίνι προς 50 γρ. φρέσκα. Άρα μην βάλετε πάνω από 400 γραμ. συνολικά μανιτάρια. όποια και να χρησιμοποιήσετε.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνιπαπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Για τις παπαρδέλες: Είναι υπέροχα ζυμαρικά, πορώδη, από τα πιο φαρδιά επιμήκη, με την εκπληκτική ιδιότητα να απορροφούν τη σάλτσα στην άνετη, ανάγλυφη επιφάνειά τους, αλλά και να καλοδέχονται τα υλικά στις πτυχές τους καθώς στριφογυρίζουν τις δίπλες τους και απλώνονται στο πιάτο.
Οι Papardelle all Uovo Barilla βράζουν σε 7 λεπτά μόνον, αποδίδοντας με την ευελιξία τους υπέροχα τόσο ελαφριά πιάτα όσο και γεμάτες σάλτσες, όπως ραγού. Μεταφέρουν δε, λόγω του αυγού, την αίσθηση του φρέσκου ζυμαρικού. Επιπλέον, έχουν απίστευτο κράτημα, στον αντίποδα της οικείας, φαρδιάς και γεμάτης, ελληνικής χυλοπίτας, που -κατά κανόνα- βράζει και λασπώνει σε ελάχιστο χρόνο.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνιπαπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Εναλλακτικά για τη συνταγή παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πορώδεις Tagliatelle all’ Uovo Barilla ή να την δοκιμάσετε με τα μαγικά κοντά ζυμαρικά Casarecce Barilla, ακόμη και με τα bold and beautiful Tortiglioni Barilla.
Με δυο λόγια: Μοναδικό πιάτο, που μόνον ευχάριστα εκπλήσσει. Γεμάτο σε γεύση και σοφά αρώματα της γης. Τιμήστε τις παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια ποτσίνι επιλέγοντας ένα επίσης πλούσιο σε γευστικά ημιτόνια, ώριμο τυρί όπως το Parmigianno Reggiano staggionato, με 24μηνη ωρίμανση, ή ένα ανάλογο Pecorino ή ένα γενναίο και με πολλή άποψη Provolone.
Τι θα πιείτε

Τελευταίο αλλά σημαντικό. Ιδανικά ένα τέτοιο πιάτο συνοδεύει ένα ιταλικό ξηρό Dolcetto από την μαύρη ποικιλία του Piemonte, με έντονες τανίνες, φρουτώδη χαρακτήρα και μέτρια οξύτητα. Φρέσκο, ευκολόπιοτο, ταιριαστό με ζυμαρικά και πίτσα. Ένα καλό Barbera ή ένα Nebbiolo.

παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνιπαπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Προετοιμασία: 35-40 λεπτά. Κόψτε τα φρέσκα μανιτάρια όσο μουλιάζουν τα ξερά πορτσίνι και ετοιμάστε τη σάλτσα όσο βράζουν τα ζυμαρικά. Βγάλτε την κρέμα απ’ το ψυγείο ξεκινώντας την εκτέλεση, ώστε να μην είναι παγωμένη όταν την ρίξετε στα μανιτάρια. Αν δεν χρησιμοποιήσετε δικό σας σπιτικό ζωμό κρέατος αλλά έτοιμο, μειώστε την ποσότητα στο μισό και μην προσθέσετε αλάτι στη σάλτσα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι


Υλικά (για 4 άτομα – πρώτο πιάτο)
• 250 γρ. Papardelle Barilla
• 2 κ.σ. αλάτι
για τη σάλτσα
• 200 γρ. κάστανα βρασμένα,καθαρισμένα
• 200 γρ. μανιτάρια (9-10 μεσαία) κομμένα σε λεπτές φέτες
• 25 γρ. ξερά πορτσίνι
• 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
• 1½ κ.σ. κρεμμύδι
• 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 100 ml ζωμό κρέατος (ή λαχανικών) – αν είναι έτοιμος χρησιμοποιήστε λιγότερο (βλ. στην προετοιμασία)
• 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
• 200 ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά (ή/και περισσότερο)
• 2 φέτες σπεκ κομμένες σε λωρίδες (προαιρετικά)
• 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για το τελείωμα
• 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Προετοιμάζετε τα μανιτάρια: Βάζετε σε κατσαρόλι τα πορτσίνι, σκεπάζετε με νερό (500 ml) και σιγοβράζετε πολύ χαμηλά (να μην κοχλάζει το νερό) για 15-20 λεπτά. Αφαιρείτε τα πορτσίνι, σουρώνετε και κρατάτε το νερό τους –θα πρέπει να είναι 250 ml. Τα κόβετε σε λωρίδες.
Στον ίδιο χρόνο καθαρίζετε τα φρέσκα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα και τα κόβετε σε φέτες.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Βράζετε τις Pappardelle Barilla: Σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό που βράζει, ρίχνετε 2 κ.σ. αλάτι και τις παπαρδέλες. Βράζετε τα ζυμαρικά al dente σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνετε κρατώντας 2 φλ. απ΄ το νερό που έβρασαν για την περίπτωση που χρειαστούν έξτρα υγρασία στη συνέχεια.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Ετοιμάζετε τη σάλτσα (όσο βράζουν τα ζυμαρικά): Σε μεγάλο ή βαθύ τηγάνι (να χωράει στο τέλος όλα τα υλικά) και σε μέτρια φωτιά, βάζετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε 1 λεπτό περίπου να ξανθύνει το κρεμμύδι (χωρίς να αλλάξει χρώμα).
Αφαιρείτε το σκόρδο και προσθέτετε τα κομμένα φρέσκα μανιτάρια και το δενδρολίβανο.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Σοτάρετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας και βάζετε τα porcini με το νερό τους (αυτό που είχατε κρατήσει), τα κάστανα, τον ζωμό, το σπεκ (αν το χρησιμοποιήσετε), λίγο αλάτι (1/4 -1/2 κγ) και τριφτό πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια (προς δυνατή) φωτιά για 3 λεπτά να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.

Σουρώνετε το περισσότερο μέρος της σάλτσας σε μπολ -θα είναι 100 ml περίπου (8 κ.σ.). Διατηρήστε την ζεστή. Αφαιρέστε (και πετάξτε) το δενδρολίβανο.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Ρίχνετε την κρέμα και την παρμεζάνα και τον περισσότερο μαϊντανό. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλάτι, αν χρειάζεται – δεν θα χρειάζεται.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Ολοκλήρωση: Προσθέτετε στο τηγάνι τα ζυμαρικά. Τα γυρίζετε όλα να ενωθούν με τη σάλτσα. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο απ’ το νερό των μακαρονιών, που κρατήσατε.παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Σερβίρισμα: Μοιράζετε τις παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι στα (ζεστά) πιάτα και ρίχνετε πάνω τους 1 λεπτή γραμμή (1.5-2 κ.σ. ανά πιάτο) απ’ τη σάλτσα που κρατήσατε. Σερβίρετε αμέσως.

pandespani.com