Υλικά για τα μπιφτέκια μανιταριών

3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πακέτo φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι
½ κ.γ. ρίγανη

Λίγο θυμάρι

2/3 φλιτζανιού βρώμη

1/3 του φλιτζανιού γαλέτα Gea Bakery (προεραιτικά)

1 κούπα μαγειρεμένη κινόα

½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή vegan τυρί τριμμένο)

Οδηγίες

Ζεστάνετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι (ρυθμίστε τη φωτιά άνω του μετρίου) και προσθέστε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ζεστό λάδι, πασπαλίζοντας με αλάτι, μαύρο πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Μαγειρέψτε ανακατεύοντας, μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τους χυμούς τους και στη συνέχεια (σχεδόν) να εξατμιστούν, για περίπου 10 λεπτά.

Μεταφέρετε τα μαγειρεμένα με τα υπόλοιπα υλικά μανιτάρια στο ξύλο κοπής και κόψτε τα με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε ένα μπολ και αναμείξτε τα με τη βρώμη και τη γαλέτα. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Προσθέστε στο μείγμα σας το τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή vegan) την κινόα, ανακατέψτε και αφήστε το να απορροφήσει τα πλεονάζοντα υγρά με τη γαλέτα και τη βρώμη για περίπου 15 λεπτά. (Αν θέλετε, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για να το μαγειρέψετε αργότερα η να τα καταψύξετε).

Ρίξτε λίγο λάδι ή νερό στα χέρια σας για να υγρανθούν, πάρτε ένα κομμάτι από το μείγμα μεγέθους ¼ του φλιτζανιού και πλάστε το σε σχήμα μπιφτεκιού.

Ζεστάνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι σε πάνω από μέτρια φωτιά και ψήστε τα μπιφτέκια μανιταριών σας για περίπου 5-6 λεπτά.

Εγώ συνοδεύω τα μπιφτέκια αυτά συνήθως με ψωμάκι χωρίς γλουτένη, μαρούλι, ντομάτα και αβοκάντο. Δοκιμάστε το!

Tip
Φροντίστε να απορροφηθούν καλά τα υγρά από τα μανιτάρια και το κρεμμύδι πριν φτιάξετε τα μπιφτέκια σας, έτσι ώστε το μείγμα σας να πλάθεται εύκολα. Ακόμη, για έξτρα γεύση, μπορείτε μαρινάρετε τα μανιτάρια σας σε brown rice miso ή teriyaki sauce.

notanordinarymum.gr