Καρυδόπιτα με σοκολάτα και καραμελωμένα καρύδια από την Εύα Μονοχάρ

Υλικά
Για την καρυδόπιτα
50 γρ. Flora με βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
10 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
120 γρ. καρυδόψιχα
85 γρ. φρυγανιά ολικής άλεσης
2 κουτ. γλυκού μπέικιν
1 ½ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
2 κάψουλες βανιλλίνης

Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
500 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 μοσχοκάρφια
1 φλούδα λεμονιού

Για την σοκολάτα
250 γρ. κουβερτούρα
250 ml. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού Flora

Για τα καραμελωμένα καρύδια
50 γρ. καρύδια
1 κουτ. γλυκού Flora με βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη
20 ml. νερό
Κανέλα

Εκτέλεση
Η καρυδόπιτα

Αφήνουμε τ΄αυγά και το Flora με βούτυρο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα στερεά υλικά.
Τοποθετούμε τ΄αυγά στον κάδο του μίξερ και τ΄ανακατεύουμε για ένα λεπτό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το Flora με βούτυρο, χτυπάμε για 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα.
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ενσώματώνουμε τμηματικά το μίγμα καρυδόψιχας και την μαρέγκα στο μίγμα αυγών με πάρα πολύ απαλές κινήσεις απαλές κινήσεις.
Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με 30 γρ. Flora με βούτυρο και μεταφέρουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180ο C για 50 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά να βράσουν για 5-6 λεπτά.
Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα ζεστή, κουταλιά-κουταλιά και την αφήνουμε 4-5 ώρες πριν σερβίρουμε.

Τα καραμελωμένα καρύδια

Σ’ ενα τηγανάκι τοποθετούμε τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρύδια, στην αρχή το μείγμα ζαχαρώνει και κατόπιν θ΄αρχίσει να καραμελώνει.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε το Flora με βούτυρο και την κανέλα, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
Μόλις κρυώσει η καραμέλα σπάμε σε μικτότερα κομμάτια.

Το γλάσο σοκολάτας

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη βάζοντας την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση και αποσύρουμε. Προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και το Flora με βούτυρο και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε την καρυδόπιτα και την πασπαλίζουμε με το καραμελωμένο καρύδι.