Ιουνίου 24, 2018

KOYZINA

Υλικά για 6 άτομα
Για τα μακαρόν

50 γρ. ασπράδι
65 γρ. αλεύρι από αμύγδαλα ασπρισμένα
80 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη γέμιση λεμονιού

½ κούπα κρόκοι αβγών
1 ¼ κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ. κορν φλαουρ
½ κούπα χυμό λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε απ’ τα ασπράδια τα οποία χωρίζουμε μία μέρα πριν και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου.
Χρησιμοποιούμε το έτοιμο αμυγδαλάλευρο ή παίρνουμε τα ασπρισμένα άψητα κι ανάλατα αμύγδαλα και τα περνάμε από το μίξερ μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια, όχι πούδρα.
Έπειτα παίρνουμε μία μικρή ποσότητα από αυτά και την ρίχνουμε στο μπλέντερ μας, ίσα να καλύψει τις λεπίδες. Εκεί τα χτυπάμε για ακόμη λίγο μέχρι να γίνουν σκόνη.
Ζυγίζουμε την ποσότητα από αμυγδαλάλευρο αφού πρώτα το περάσουμε από λεπτό κόσκινο. Το ίδιο κάνουμε και με την ζάχαρη άχνη.

Στη συνέχεια αλείφουμε με λίγο αλάτι μισό λεμόνι γύρω από το ανοξείδωτο μπολ του μίξερ και χτυπάμε το ασπράδι μας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρίσει.

Μετά ανεβάζουμε λίγο τους ρυθμούς και ρίχνουμε λίγο-λίγο την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια λαμπερή μαρέγκα.
Ρίχνουμε το 1/3 του μείγματος αμύγδαλο/άχνη στην μαρέγκα και διπλώνουμε με απαλές κινήσεις.
Πρέπει να ενσωματώσουμε γρήγορα τα υλικά στην μαρέγκα χωρίς να κάτσει. Συνεχίζουμε με όλο το μείγμα μέχρι να τρέχει σαν λάβα.
Ετοιμάζουμε το ταψί μας, καλύπτοντάς το με χάρτινη λαδόκολλα και αφού βάλουμε το μείγμα σε κορνέ σχηματίζουμε τα μακαρόν μας.

Καλό είναι να αφήνουμε κενό μεταξύ τους γιατί η ζύμη θα απλώσει λίγο. Φροντίζουμε να προεξέχει λίγη ζύμη από πάνω.
Έπειτα χτυπάμε δυνατά το ταψί μας από κάτω μέχρι να βγουν φουσκάλες στην επιφάνεια. Όσες φουσκάλες δεν σκάσουν αυτόματα, τις τρυπάμε με μία βρεγμένη οδοντογλυφίδα.

Αφήνουμε το ταψί μας για μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175°C.
Βάζουμε το ταψί μας στην μεσαία θέση για ψήνουμε με κλειστή πόρτα για δύο λεπτά ακριβώς. Έπειτα, ανοίγουμε την πόρτα ελαφρά και αφήνουμε για ακόμα πέντε λεπτά.

Βγάζουμε τα μακαρόν μας από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στον πάγκο, για να έχουν αέρα από κάτω.
Για τη γέμιση λεμόνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο για να λιώσει κι έπειτα αφαιρούμε από το κατσαρολάκι μας 6 κουταλιές. Τον αφήνουμε να κρυώσει.
Σ’ ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και ένα σουρωτήρι από πάνω. Σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε τους κρόκους, την ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το αλάτι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας κοσκινισμένο το κορν φλαουρ.
Το μείγμα αυτό τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Μετά από λίγα λεπτά θα δέσει και τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μπολ με το ξύσμα λεμονιού, περνώντας το πρώτα από σουρωτήρι. Αφήνουμε να παγώσει και είναι έτοιμο.

Τέλος γεμίζουμε τα μακαρόν μας και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες

KOYZINA

Το εθνικό μας φαγητό φτιαγμένο χωρίς κιμά, με λαχανικά που ψήνονται αντί να τηγανίζονται, και καλυμμένο με γιαουρτόκομμα με light γαλακτοκομικά αντί για μπεσαμέλ!

Υλικά
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 1,5 εκ.
6 μέτρια κολοκύθια, καθαρισμένα και κομμένα σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,5 εκ. τουλάχιστον
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρέμα γιαουρτιού

800 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό, 2% λιπαρά
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
120 ml φρέσκο γάλα
3 αυγά αλάτι

Για τη σάλτσα ντομάτας

500 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 μικρή μελιτζάνα, καθαρισμένη, σε μικρούς κύβους
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
50 γρ. κουκουνάρια, ροδισμένα σε τηγάνι χωρίς λάδι
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όσο καυτερό μάς αρέσει και αντέχουμε)
20 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ αλατίζουμε καλά τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα για να ξεπικρίσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250° C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι και τις στεγνώνουμε, πιέζοντάς τες καλά με χαρτί κουζίνας. Απλώνουμε στο ταψί τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε μία στρώση, τα αλείφουμε με το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρέμα γιαουρτιού με το σύρμα, μέχρι να γίνουν μια ενιαία κρέμα.

Σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη μελιτζάνα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 2 λεπτά. Ρίχνουμε και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα κουκουνάρια, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Βάζουμε στο ταψί μία στρώση από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια (ανάμεικτα). Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και ξαναβάζουμε άλλη μία στρώση από φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού. Ρίχνουμε σάλτσα ντομάτας και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Απλώνουμε την κρέμα γιαουρτιού, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθεί περίπου 30 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.

KOYZINA

Υλικά Συνταγής

Για το μωσαϊκό (βάση τούρτας)
250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
8 κ.σ. κακάο άγλυκο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1½ πακέτο μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης
1/4 φλ. κονιάκ
Για τη διπλή πανακότα
1200 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
200. γραμ. φρέσκο γάλα
1 βανίλια
6 κ.σ. ζάχαρη
10 φύλλα (των 2 γρ. έκαστο) ζελατίνα
200 γραμ. σοκολάτα γάλακτος
Για γαρνίρισμα
φράουλες
λιωμένη σοκολάτα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε την τούρτα μωσαϊκό με πανακότα, βάζοντας σε φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με κουτάλα να ενωθούν.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσοχή, δεν βράζουμε το μείγμα, απλά το ζεσταίνουμε για να διαλυθούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κονιάκ. Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη), τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε να καλυφθούν τα μπισκότα από το σοκολατένιο μείγμα κι αφήνουμε να κρυώσει. Το στρώνουμε σε φόρμα δαχτυλίδι, πιέζοντας ώστε να μην υπάρχουν κενά. Το παγώνουμε στην κατάψυξη για 30′.

Σε ένα μπολ με κρύο νερό βυθίζουμε τις μισές ζελατίνες να μαλακώσουν για 5′. Σε κατσαρολίτσα με χοντρή βάση ρίχνουμε την μισή κρέμα, το μισό γάλα, τη μισή ζάχαρη και την βανίλια και τα αφήνουμε να έρθουν σε σημείο βρασμού. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει η κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφαιρούμε τους καρπούς της βανίλιας με μαχαίρι και τους προσθέτουμε στην πανακότα.

Στύβουμε τις μουλιασμένες ζελατίνες και τις ρίχνουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας με σύρμα με γρήγορες κινήσεις για να διαλυθούν. Αδειάζουμε την κρέμα στο τσέρκι με την παγωμένη βάση. Παγώνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Με τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας, ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες και αφού φτιάξουμε την πανακότα, όπως είναι ζεστή, προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να λιώσει. Αδειάζουμε με προσοχή πάνω στην τούρτα. Ξαναπαγώνουμε την τούρτα να σφίξει.

Γαρνίρουμε την τούρτα με φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα.

KOYZINA

Υλικά :

1 κιλό βλίτα
500 κιλό χυμό φρέσκια ντομάτα
1 μεγάλη ντομάτα κομματιασμένη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
5-6 κολοκύθια με τους κολοκυθοανθούς
300 γραμμάρια φέτα
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

 

Εκτέλεση :

Τσιγαρίζω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο. Πλένω καλά τα βλίτα. Ρίχνω στην κατσαρόλα τους κολοκυθοανθούς και μετά τα χόρτα, προσθέτω τον χυμό ντομάτας και μία μεγάλη ντομάτα κομμένη μικρά κομμάτια, αλατοπιπερώνω, ρίχνω και την ζάχαρη, αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά, δεν χρειάζεται επιπλέον νερό, αρκεί η ντομάτα και το νεράκι που θα βγάλουν τα χόρτα.

Μετά από 10 λεπτά ρίχνω μέσα τα κολοκυθάκια κομμένα φετούλες, εμένα δεν μου αρέσουν χοντρές φέτες. Βράζω για άλλα 10 με 15 λεπτά, προσθέτω κομματιασμένη την φέτα, ανακατεύω και κλείνω το μάτι της κουζίνας.

http://theveggiesisters.gr/

KOYZINA

Είναι εύκολη, με μπισκοτένια ζύμη, που τρως μια μπουκιά και καταλήγεις να φας όλη την ταρτιέρα

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. γιαούρτι
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 αυγό

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης για την τάρτα με γιαούρτι σε μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο να μαζευτούν σε μπάλα. Χωρίζουμε σε δυο κομμάτια και τα πατάμε στις παλάμες να γίνουν πλακέ. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15′.

Ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλα τη ζύμη για τάρτα και τα στρώνουμε σε 2 λαδωμένες ταρτιέρες με 22 εκ. διάμετρο. Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της τάρτας και τρυπάμε ελαφρά το φύλλο με πιρούνι. Τα αφήνουμε στο ψυγείο και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Αφού ετοιμάσουμε και προσθέσουμε τη γέμιση ψήνουμε περίπου 30-40΄ανάλογα και με τη γέμιση που θα βάλουμε

KOYZINA

Υλικά Συνταγής

1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 κ.σ. ζάχαρη (γεμάτες)
4 κ.σ. κορν φλάουρ (γεμάτες)
λίγο ροδόνερο
ανάμεικτα φρέσκα φρούτα ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα
φιστίκια Αιγίνης ολόκληρα για το γαρνίρισμα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη μουχαλεμπία, βάζουµε πρώτα σε μία κατσαρόλα το κρύο γάλα, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουµε πολύ καλά µε το σύρµα,μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Αφού λιώσει καλά, βάζουµε την κατσαρόλα στο µάτι και σε µέτρια φωτιά, πάντα ανακατεύοντας, αφήνουµε το µείγµα να δέσει και να πήξει, για περίπου 8-10 λεπτά.

Ραντίζουµε ένα ρηχό µακρόστενο ταψάκι µε λίγο ροδόνερο (ελάχιστες σταγόνες). Αδειάζουµε την ελαφριά κρέµα. Την αφήνουµε να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει τη βάζουµε στο ψυγείο να παγώσει.
Πώς σερβίρουμε τη μουχαλεμπία

Όταν θέλουµε να σερβίρουµε, βγάζουµε ένα τετράγωνο µεγάλο κοµµάτι σε πιάτο, το ραντίζουµε µε ροδόνερο, προσθέτουµε ψιλοκοµµένα φρέσκα φρούτα, πασπαλίζουµε τη ζάχαρη και σκορπάµε ολόκληρα φιστίκια.
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 βανίλιες
4 αυγά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

για το σιρόπι
4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
φλούδα από ένα λεμόνι
Οδηγίες:

Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια από τα αυγά και τα χτυπάμε να γίνουν μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι το μπέικιν και τις βανίλιες
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και το ξύσμα και χτυπάμε να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, και μετά σιγά σιγά το μείγμα με το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα μας μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν και να μην έχει ασπράδια μαρέγκας το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα ανάλογα με το φούρνο.
Για το σιρόπι βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα και στην πρώτη βράση το αφήνουμε για 10' και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το χαράζουμε σε μερίδες και το σιροπιάζουμε προσεκτικά ρίχνοντας το σιρόπι επάνω σε ένα κουτάλι σε όλο το γλυκό ώστε να μην μείνουν ασιρόπιαστα κομμάτια.

KOYZINA

Φτιάχνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας με διαφορετικούς τρόπους. Το πιό γνωστό είναι της Βέρροιας που σερβίρεται σχεδόν σε όλα τα καφέ και ζαχαροπλαστεία της πόλης.
Συστατικά:

1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 βανίλιες
4 αυγά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

για το σιρόπι
4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
φλούδα από ένα λεμόνι
Οδηγίες:

Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια από τα αυγά και τα χτυπάμε να γίνουν μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι το μπέικιν και τις βανίλιες
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και το ξύσμα και χτυπάμε να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, και μετά σιγά σιγά το μείγμα με το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα μας μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν και να μην έχει ασπράδια μαρέγκας το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα ανάλογα με το φούρνο.
Για το σιρόπι βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα και στην πρώτη βράση το αφήνουμε για 10' και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το χαράζουμε σε μερίδες και το σιροπιάζουμε προσεκτικά ρίχνοντας το σιρόπι επάνω σε ένα κουτάλι σε όλο το γλυκό ώστε να μην μείνουν ασιρόπιαστα κομμάτια.

KOYZINA

Τυροπιτάκια χωρίς φύλλο στο φούρνο

Τυροπιτάκια… το λαχταριστό αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων, για όλες τις περιστάσεις, πεντανόστιμα με όποιο τρόπο και αν είναι μαγειρεμένα, με φύλλο, χωρίς φύλλο, με διάφορα τυριά, στο τηγάνι ή το φούρνο. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για υπέροχα τυροπιτάκια χωρίς φύλλο ψημένα στο φούρνου που αξίζει το κόπο να τα δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.) με 2% λιπαρά, στραγγιστό
150 ml ελαιόλαδο
150 γρ. φέτα, χοντρο-θρυμματισμένη
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
70 γρ. κασέρι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 κοφτή κ.σ. ανάμεικτα βότανα αποξηραμένα όπως ρίγανη, θυμάρι, μαραθόσπορο, δυόσμο κ.λ.π.
1 κοφτό κ.γ. πάπρικα γλυκιά
λίγο ελαιόλαδο για λάδωμα χεριών
1 κρόκος αυγού + σουσάμι ή μαυροκούκι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το σουσάμι και τα ανακατεύετε καλά.
Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, λίγο τη φορά, και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη. Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 45 λ περίπου.

Μετά βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνετε μέχρι να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Λαδώνετε τα χέρια σας και πλάθετε στρογγυλά τυροπιτάκια (προσπαθείτε να τα φτιάξετε στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα) και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση 2½-3 εκ. περίπου μεταξύ τους.

Αν προτιμήσετε να τα πασπαλίσετε με σουσάμι, χτυπάτε το κρόκο με 2-3 κ.σ. νερό, αλείφετε την επιφάνειά τους με ένα πινέλο με το κρόκο και μετά τα πασπαλίζετε το σουσάμι. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκινίσουν ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε για 10 λ να “σταθούν” και μετά τα σερβίρετε.

Tip: Για έξτρα γεύση αντί να λαδώσετε τα χέρια σας για να πλάσετε τα τυροπιτάκια σας μπορείτε να τα βρέξετε με ούζο.

sintayes.gr

KOYZINA

Υλικά για 6 άτομα
½ κιλό κολοκυθάκια
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το πράσινο και το λευκό μέρος) ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
3 μέτριες φέτες χωριάτικο ψωμί
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
200 γρ. φέτα, λιωμένη με πιρούνι
½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο ή 1 κουταλάκι ρίγανη
½ φλ. αλεύρι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε σε χοντρές ροδέλες τα κολοκυθάκια και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.
Τα σκεπάζετε και τα ψήνετε για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα περνάτε από τον τρίφτη.
Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι 3 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν και να γίνουν διάφανα, προσθέτετε το σκόρδο, αφήνετε να πάρει μια βράση και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Στύβετε τα κολοκυθάκια με τα χέρια σας για να φύγει όσο περισσότερο από το νερό τους και ύστερα τα βάζετε σε ένα μπολ μαζί με τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε καλά.
Αφαιρείτε την κόρα του ψωμιού, το ψήνετε στην τοστιέρα, το τεμαχίζετε και το αλέθετε σε ψίχουλα στο πολυμίξερ.
Το προσθέτετε στα κολοκυθάκια μαζί με τα αβγά, τη φέτα και το κεφαλοτύρι.
Προσθέτετε τον άνηθο ή τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε το μίγμα για να ομογενοποιηθεί.
Αν σας φανεί χαλαρό, προσθέτετε λίγο αλεύρι. Παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και το πλάθετε σε στρογγυλούς, επίπεδους κεφτέδες.
Τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε τμηματικά στο λάδι.
Τους βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τους σερβίρετε αν θέλετε με τέταρτα λεμονιού.

KOYZINA

Υλικά για μια φόρμα χωρητικότητας ενός λίτρου

700γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες ή 2% αν το προτιμάτε
100γρ. γάλα
200ml κρέμα γάλακτος
6 κουτ. σούπας μέλι
8 ζελατίνες μικρές (13,5γρ.)
Για το σερβίρισμα

Μαύρη κορινθιακή σταφίδα
Καρύδια
Λίγο μέλι
Εκτέλεση

Μουλιάζετε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό για 5-6 λεπτά. Βάζετε το γάλα να κάψει και διαλύετε μέσα σε αυτό τη ζελατίνα αφού στη στύψετε από το νερό.
Ρίχνετε το μείγμα σε μπολ περνώντας το από σουρωτήρι και ανακατεύετε μέσα το μέλι και μετά την κρέμα γάλακτος. Συμπληρώνετε και το γιαούρτι και ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί.
Με ένα πινέλο αλείφετε με λίγο σπορέλαιο μια φόρμα χωρητικότητας ενός λίτρου και ρίχνετε μέσα το μείγμα της πανακότας. Την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.


© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin