Φεβρουαρίου 19, 2018

KOYZINA

Πάστα Φλώρα


Συστατικά
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
100 γραμμάρια αμύγδαλο σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
μαρμελάδα βερίκοκο άλλη

Οδηγίες
Στο μίξερ χτυπάμε το Βιτάμ με την άχνη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια. Τέλος, καθώς χτυπάμε, προσθέτουμε το αλεύρι το αμύγδαλο και το αλάτι.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και στρώνουμε σε τσέρκι τετράγωνο πάνω σε λαδόκολλα.
Πάνω από τη ζύμη απλώνουμε τη μαρμέλαδα και με τη ζύμη που μας περισσεύει φτιάχνουμε μπαστουνάκια που τοποθετούμε από πάνω σαν πλέγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου μια ώρα.

KOYZINA

Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για την πίτα

650 γραμμάρια διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα) πλυμένα και καλά στραγγισμένα
250 γραμμάρια πράσο ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, με τα φύλλα τους
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 αυγά
2 φλυτζάνια του καφέ γάλα φρέσκο
400 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
300 γραμμάρια ανθότυρο φρέσκο, θρυμματισμένο
1/2 φλυτζάνι του καφέ τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5 μεγάλα φύλλα σπιτικά ή κρούστας

Για τη ζύμη της πίτας

750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι ή κρασί λευκό
Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
1 κουταλιά του γλυκού κοφτό αλάτι
Ελαιόλαδο και αλεύρι για τα φύλλα

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε. Τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά.
Τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους.

Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά.
Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα.

Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντας το.
Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο.

Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών. Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα.

Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες.

Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.

Για τη ζύμη της πίτας

Σε ένα μεγάλο μπολ ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά.

Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.

Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μας αρέσει.

KOYZINA

Υλικά συνταγής 

- 1 κιλό χταπόδι κατεψυγμένο (αν είναι φρέσκο τότε καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρώντας το στόμα, τα μάτια, την άμμο και το μελάνι που είναι συγκεντρωμένα μέσα στην κουκούλα του και το τοποθετείτε στην κατάψυξη για 3 – 4 μέρες, για να «μαλακώσει)

- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ψίχα από μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί (όχι μαύρο ψωμί)

- 1 κουταλιά της σούπας ούζο

- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι

- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

- 1 κουταλιά της σούπας μαιντανό

- λίγο δυόσμο

- ελάχιστο αλάτι

- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για το τηγάνισμα

- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Τρόπος παρασκευής - Εκτέλεση συνταγής

1. Βγάζετε το χταπόδι από την κατάψυξη και πριν ξεπαγώσει καλά, το περνάτε από τον τρίφτη σας η μπλέντερ, να γίνει σαν κιμάς!

2. Τοποθετείτε το ψιλοκομμένο χταπόδι σ’ ένα ψιλό τρυπητό και το αφήνετε να στραγγίσει όλα τα υγρά του. Μουσκεύετε το ψωμί με το ούζο και το ξίδι. Το στύβετε καλά, ώστε να είναι εντελώς στεγνό και το προσθέτετε στο μείγμα του χταποδιού μαζί με το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο.

3. Αν το μείγμα σας είναι αραιό προσθέτεται λίγο αλεύρι.

4. Πλάθετε τους κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και στο τέλος, τοποθετείτε τους χταποδοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν το λάδι τους. Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με ούζο ή παγωμένη μπύρα!

KOYZINA

Υλικά

Για 2-4 άτομα

2 κούπες ρύζι αρμπόριο
1 ματσάκι σπαράγγια καθαρισμένα και κομμένα στις άκρες
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουταλιές βούτυρο
Μισή κούπα λευκό ξηρό κρασί
6 κούπες ζεστό ζωμό κοτόπουλου εμπορίου
1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
1 κούπα φλούδες παρμεζάνας
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τα σπαράγγια με το μπρόκολο κομμένα σε μικρά κομμάτια και το ζωμό, 1/2 κούπα κάθε φορά, περιμένοντας να εξατμιστεί πριν το επόμενο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί ο ζωμός και το ρύζι να ετοιμαστεί.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, παρμεζάνα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φλούδες παρμεζάνας.

KOYZINA

 

Μία διαφορετική τάρτα σοκολάτας με δύο φρούτα που θα σας εκπλήξει με τη νοστιμιά της. Το μυστικό της, ο πουρές φρούτων κάτω από τη σοκολάτα, που κάνει τη γευστική διαφορά.

Ηλίας Μαμαλάκης

Υλικά
Για τη ζύμη
300γρ. βούτυρο φρέσκο
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 αβγά
4-5 κουτ. σούπας νερό

Για τη γέμιση
3 μήλα ώριμα κόκκινα
4 αχλάδια ώριμα
1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
1 φλιτζάνι γάλα
3 κουτ. ζάχαρη για τα μήλα
2 κουτ. ζάχαρη για τη σοκολάτα

Διαδικασία
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα, μέχρι να ανακατευτούν και το μίγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε ρίχνετε τα αβγά και το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και τη φυλάτε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη μέχρι τη χρήση της. Στη συνέχεια, την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο πάχους 0,5εκ. περίπου, τρεις πόντους μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον πάτο της φόρμας σας. Βουτυρώνετε τη φόρμα και απλώνετε μέσα τη ζύμη, να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Τον αδειάζετε μέσα στην τάρτα, απλώνοντας τον να καλύψει όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Καθαρίζετε τα αχλάδια, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Τα απλώνετε επάνω στον πολτό του μήλου να καλύψουν όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη. Όταν αρχίσει να αχνίζει και προτού πάρει βράση, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα σε μπολ μαζί με τα κομμάτια της σοκολάτας. Αφήνετε για ένα λεπτό και ανακατεύετε καλά να αρχίσουν να λιώνουν.

Αδειάζετε το μίγμα της σοκολάτας πάνω από τα αχλάδια και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

olivemagazine.gr

KOYZINA

Υλικά Συνταγής
Για τη βάση:
250 γραμ. σοκολατένια μπισκότα
100 γραμ. βούτυρο
Για την κρέμα
3 μπανάνες ώριμες
1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα (400 γραμ.)
1 κ.σ. κακάο
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
ξύσμα σοκολάτας
Εκτέλεση
Για την τούρτα banoffee, xτυπάμε πρώτα την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα. Ενώνουμε το βούτυρο με τα μπισκότα κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε μία φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 24 εκ. Αδειάζουμε τη βάση σοκολατένιου μπισκότου. Στρώνουμε καλά το μείγμα πατώντας με το κουτάλι. Παγώνουμε τη βάση στο ψυγείο.

Αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε μια κατσαρόλα. Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να σκουρύνει ελαφρά και να πάρει το χρώμα που έχει η καραμέλα γάλακτος.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και κοσκινίζουμε μέσα το κακάο και 1/2 φλιτζ. από την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Προσπαθήστε να μη σκουρύνει πολύ το γάλα κατά το βρασμό του, απλά να ξανθύνει, αλλιώς θα σκληρύνει πολύ όταν κρυώσει. Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες. Τις στρώνουμε στη βάση μπισκότου και περιχύνουμε με το ζαχαρούχο.

Παγώνουμε το Banoffee κι όταν πρόκειται να το σερβίρουμε το γαρνίρουμε με τη χτυπημένη κρέμα και με το ξύσμα σοκολάτας.

KOYZINA

Σούπα φάβας Ηρακλειάς με ξινομυζήθρα και ντοματίνια

Υλικά για 4 άτομα

1 κούπα φάβα

4 κούπες νερό

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 καρότο κομμένο σε ροδέλες

2 κλαράκια θυμάρι

1 κλαράκι ρίγανη

½ κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα λευκό κρασί

1 κούπα ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών

Αλάτι, πιπέρι

8 ντοματίνια κομμένα στη μέση 

4κ.σ. ξινομύζηθρα

2 κ.γ ξίδι βαλσάμικο

4 κ.σ. αγουρέλαιο

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τη φάβα με άφθονο κρύο νερό. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και τσιγαρίζουμε για 3 -4 λεπτά. Προσθέτουμε την φάβα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το νερό και τον ζωμό και σε τούλι τυλιγμένα τα κλαράκια θυμαριού και ρίγανης. Σιγομαγειρεύουμε με καπάκι για περίπου μια ώρα. Αφαιρούμε το τούλι με τα μυριστικά, πολτοποιούμε στο μπλέντερ, συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο τα ντοματίνια , προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και σβήνουμε με το βαλσάμικο.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τη σούπα, γαρνίρουμε με τα ντοματίνια, μια κουταλιά ξινομυζήθρα, ένα κλαράκι θυμάρι και προσθέτουμε λίγο αγουρέλαιο.

lifo.gr

KOYZINA

Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη της τάρτας

250 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
100 ml νερό χλιαρό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση της τάρτας

300 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
700 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
100 ml φρέσκο γάλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
½ κουταλάκι του γλυκού απλό σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη ζύμη της τάρτας, θα χρησιμοποιήσουμε αρχικά ένα βαθύ μπολ.
Βάζουμε μέσα στο μπολ, το αλεύρι ολικής άλεσης και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ και αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά και σιγά-σιγά το νερό.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί, μια λεία, μαλακή ζύμη. Μόλις ολοκληρώσουμε το ζύμωμα, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη.
Η ζύμη πρέπει να μείνει 30 λεπτά μέσα στο μπολ, για να φουσκώσει. Για να φτιάξουμε τη γέμιση της τάρτας, βάζουμε σε μπολ το γάλα με τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μπολ, το γιαούρτι, τη φέτα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε απαλά. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η φέτα.
Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε με λάδι την ταρτιέρα.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας και χρησιμοποιώντας τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, πάχους περίπου ½ εκατοστού.
Απλώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Κόβουμε ό,τι περισσεύει από το φύλλο και εξέχει από το σκεύος. Πασπαλίζουμε την τάρτα με το σουσάμι.
Τη βάζουμε να ψηθεί στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, θα την αφήσουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και μετά, θα τη σερβίρουμε.

KOYZINA

Τι χρειαζόμαστε

Για το παντεσπάνι

8 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
60 γρ. κακάο

Για τη γκανάζ
800 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
800 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
200 γρ. μέλι
Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
60 γρ. λικέρ πορτοκάλι

Πώς το κάνουμε

Για το παντεσπάνι... χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε το στερεό μίγμα σταδιακά στα αυγά και ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε ένα πάτο από αλουμινόχαρτο σε ένα τσέρκι. Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Κόβουμε σε 3-4 φέτες.

Για τη γκανάζ... ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αποσύρουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν τα αρώματα.

Ξαναβάζουμε στη φωτιά και πριν πάρουν βράση τα ρίχνουμε πάνω από τη τεμαχισμένη κουβερτούρα και το μέλι. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή με ένα μπλέντερ χειρός, ώστε να έχουμε μία λεία και γυαλιστερή κρέμα.

Για το σιρόπι... βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 1 λεπτό από το σημείο βρασμού. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το λικέρ πορτοκάλι.

Στη φόρμα του κέικ βάζουμε τη μία φέτα παντεσπάνι για βάση, τη βρέχουμε με το σιρόπι και ρίχνουμε ένα μέρος από την κρέμα, συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να στήσουμε την τούρτα μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Γαρνίρουμε το γλυκό μας με καραμελομένες φετούλες πορτοκαλιού ροκανίδια σοκολάτας και σερβίρουμε.

KOYZINA

Προετοιμασία: 5-7 λεπτά. Βράσιμο-ψήσιμο όλα μαζί 20-25 λεπτά. Χρησιμοποιήστε τις πατάτες με τη φλούδα, αν είναι οι μικρές -κι αν η φλούδα σας αρέσει, φυσικά. Πολύ εύκολη 

Υλικά (για 4 άτομα – συνοδευτικό)
500-600 γραμ. πατάτες μικρές γαλλικές ή 6 κανονικές κομμένες σε κύβους 3 εκατ.
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1.5-2 κ.σ. βούτυρο (στο τέλος)
σκόρδο: 2-3 σκελίδες καθαρισμένες, σπασμένες
άλλα αρωματικά: δενδρολίβανο 1-2 κλωναράκια, θυμάρι 1-2 κλωναράκια
αλάτι (min. 1/2 κ.γ.), φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζετε τις πατάτες:

Αν είναι οι μικρές, τις πλένετε. Αν είναι μεγαλύτερες, τις καθαρίζετε και τις κόβετε. Τις βάζετε να βράσουν σε νερό βρύσης που να τις σκεπάζει, προσθέτοντας λίγο χοντρό αλάτι. Ξεκινάτε πάντα από κρύο νερό. Το αλάτι προστίθεται όταν αρχίσει ο βρασμός. Βράζετε για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους (ο χρόνος μετράει απ΄το σημείο βρασμού). Στραγγίζετε.

Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσουν.

Σε τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο να κάψει. Προσθέτετε το σκόρδο, τις πατάτες και τα αρωματικά. Σοτάρετε «χοροπηδώντας» τες και γυρίζοντας απ’ όλες τις μεριές. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και μαγειρεύτε για 3 λεπτά.

Προσθέτετε το βούτυρο, χαμηλώνετε τη φωτιά (μέτρια), ανακατεύετε. Μπορείτε και να τις ξανασκεπάσετε, χωρίς να είναι απαραίτητο. Μαγειρεύετε για 7 λεπτά περίπου ελέγχοντας και γυρίζοντας κατά διαστήματα. Αποσύρετε και διατηρείτε ζεστές.

Σερβίρισμα: Δίπλα σε κόκκινα κρεατικά με σάλτσα ή χωρίς, σε πουλερικά, κυνήγι, ψαρικά και θαλασσινά (ειδικά στα μύδια), σε αυγά κάθε είδους. Αλλά και μόνες τους. Ή μαζί με άλλα λαχανικά. Προσθέστε τους μια πρέζα απ’ το πράσινο που σας αρέσει. 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin