Ιουνίου 23, 2018

KOYZINA

Ελάφι στη γάστρα με κουσκούς

Υλικά 

1 ½ κιλό σπάλα από ελάφι κομμένο σε μερίδες

2 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

6 μεγάλες ντομάτες περασμένες από μούλτι

2 κ.σ. ντοματοπελτέ

4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε ζάρια

2 ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί

2 σκελίδες σκόρδο 2 καρότα

1 κ.γ. μπαχάρι κόκκους 2-3 φύλλα δάφνης αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο κόκκους

για το κουσκούς

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 500γρ. ζουμί από το ελάφι ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κρέας σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με την ντομάτα, τον πελτέ, τα λαχανικά τη δάφνη, το μπαχάρι, το μισό λάδι και το κρασί. Αφήνουμε για μια νύχτα στο ψυγείο.

Αφαιρούμε το κρέας από την μαρινάδα καθώς και τα λαχανικά και κρατάμε το ζουμί.

Σοτάρουμε στο λάδι το κρέας και μόλις θωρακιστεί, προσθέτουμε τα λαχανικά και σβήνουμε με το ζουμί της μαρινάδας. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

Τοποθετούμε στην γάστρα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 200οC σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 ½ ώρες.

Φτιάχνουμε το κουσκούς. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 3 με 4 λεπτά. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το ζουμί από το ελάφι (500ml).

Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, προσθέτουμε το κουσκούς αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ανακατεύουμε και καλύπτουμε την κατσαρόλα με διαφανή μεμβράνη.

Αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου να τραβήξει το κουσκούς όλο το ζωμό. Το ανακατεύουμε με πιρούνι για να το αφρατέψουμε.

Σερβίρουμε το ελάφι με το κουσκούς και λίγη από την σάλτσα πο έχει μείνει στην γάστρα.

cooklos.gr

KOYZINA

Μια υπέροχη συνταγή για δίπλες. Ένα από τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων. Δίπλες σιροπιασμένες με μπόλικο σιρόπι γαρνιρισμένες με καρύδι και κανέλα. Μια ακόμα συνταγή από το τετράδιο της γιαγιάς της Χρ. Παραδείση.


Υλικά 

Για τις δίπλες:
4 φλ. τσαγιού αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. κοφτό αλάτι
2 αυγά και 4 κροκάδια
4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
4 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
2 κ.σ. λάδι
ξύσμα λεμονιού
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
καρύδια ψιλοκομμένα και κανέλα για πασπάλισμα

Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού μέλι
1 φλ. τσαγιού νερό


Εκτέλεση 

Για τις δίπλες: Κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το αλάτι και το μπέϊκιν πάουντερ και τα ανακατεύετε. Χτυπάτε τα αυγά, τα κροκάδια, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα λεμονιού.

Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα. Ζυμώνετε τη ζύμη με το ειδικό εξάρτημα “γάντζο” του μίξερ μέχρι να έχετε μια αφράτη, εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.

Ανοίγετε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο και το κόβετε σε μικρά τετράγωνα ή μακρόστενες λωρίδες με οδοντωτό ροδελάκι.

Τηγανίζετε τις δίπλες σε μπόλικο ζεστό λάδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ξανθίνουν. Βγάζετε τις δίπλες με σουρωτή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να “τραβήξει” το πολύ λάδι.

Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα για 5′ [αφαιρείτε τον αφρό]. Βουτάτε μέσα τις δίπλες, τις αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα, τις στραγγίζετε πάνω από τη κατσαρόλα και τις αφήνετε σε στρωμένη με καρυδόψυχα και κανέλα πιατέλα.

Τις περιχύνετε με μείγμα καρυδόψυχας-κανέλας από πάνω.

sintayes.gr

KOYZINA

Μια συνταγή για μια λαχταριστή Σοκολατόπιτα με 5 μόνο υλικά. Σερβίρετε με σιρόπι σοκολάτας και σαντιγί και απολαύστε ένα υπέροχο σοκολατένιο γλύκισμα για όλες τις ώρες.

Υλικά 

600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ. βούτυρο
6 αυγά και 3 κρόκους
300 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για γαρνίρισμα: ζάχαρη άχνη ή σιρόπι σοκολάτας ή σαντιγί ή παγωτό


Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι 25 εκ. (καλό είναι να είναι με αποσπώμενη βάση) και το «αλευρώνουμε» αλλά αντί για αλεύρι χρησιμοποιούμε κακάο.
Σε μπεν μαρί, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά τα δύο μείγματα και βάζουμε στο ταψάκι μας. Καλύπτουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω το γλυκό μας. Βάζουμε το ταψάκι σε ένα μεγαλύτερο ταψί και γεμίζουμε το μεγαλύτερο με νερό τόσο όσο να φτάσει τη μέση του ύψους του μικρού ταψιού.
Ψήνουμε για 90 λεπτά ή μέχρι όταν ακουμπάμε ένα δάχτυλο στο κέντρο του ταψιού να μην κολλάει. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη ή παγωτό ή σιρόπι σοκολάτας με σαντιγί.

 

KOYZINA

Παλιά κεφαλονίτικη συνταγή.Είναι ένα μικρό και εύκολο σνακ Κεφαλλονίτικης προέλευσης που φτιάχνεται παραδοσιακά με ελάχιστα υλικά, ότι υπάρχει δηλαδή, για να έχει η πιτσιρικαρία ένα υγιεινό σνακ για κολατσιό. Αλευράκι, αλατάκι, λαδάκι και κρασί (άσπρο ή κόκκινο) και μετά άχνη και κανέλλα.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέλι, βανίλια, να τα ραντίσετε με ανθόνερο για πιο εορταστικά!

Υλικά

350-400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1/3 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
3 κουταλάκια μέλι,
150 γραμμάρια ελαιόλαδο,
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
και λάδι για τηγάνισμα (ελιάς ή καλαμποκιού)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, τη βανίλια και το μέλι, τα ανακατεύουμε για να έχουμε ένα μείγμα με την μορφή της άμμου και σταδιακά προσθέτουμε λίγο-λίγο το κόκκινο κρασί.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη να γίνει μέτρια σε ελαστικότητα

Την αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα να ξεκουραστεί και μετά πλάθουμε μπαστουνάκια. Δεν τα θέλουμε πολύ μεγάλα, γιατί θα πάμε μετά για τηγάνισμα.

Τα θέλουμε ελαφρώς τραγανά και όχι «ψωμένια».

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, λίγα-λίγα και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε πιάτα στρωμένα με χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξει το περίσσιο λάδι.
Όπως είναι ζεστά τα ραντίζουμε με ανθόνερο, κάθε φορά, κάθε τηγανιά.

Μπορείτε να τα σερβίρετε σε πιατελίτσα μαζί με μαρμελάδα ή λιωμένη σάλτσα σοκολάτας που ταιριάζει εξίσου ωραία.

 Τηλέμαχος Καραβίας 

cheftelemachus.blogspot.gr

KOYZINA

Ένα υπέροχο φαγητό για την ημέρα των Χριστουγέννων 

Υλικά
1 κιλό χοιρινό σε μερίδες
1 κιλό σέλινο με τα φύλλα του
1 σελινόριζα μικρή
4 φρέσκα κρεμμύδια
½ ματσάκι άνηθο
1 ξερό κρεμμύδι
2 καρότα
1 Knorr σπιτικό μουκέτο μυρωδικών
Αλάτι, πιπέρι
200ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 λεμόνια
Λίγο αλεύρι
Λίγο ζωμό από το βραστό μας

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με νερό βάλε το κομμένο σέλινο και άστο να αχνίσει.
Καθάρισε και κόψε σε κύβους τα καρότα, το κρεμμύδι και μια φέτα σελινόριζα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέστανε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια σόταρε τα ξερά κρεμμύδια, τα καρότα, τη σελινόριζα και μετά βάλε και το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο νερό στο τηγάνι για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια τα αδειάζεις στην κατσαρόλα με το σέλινο που αχνίζει.
Πρόσθεσε τώρα τον ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο νερό και τον Knorr σπιτικό μπουκέτο μυρωδικών, ανακάτεψέ τα και άστα σε μέτρια φωτιά να βράσουν.
Πάμε στο αυγολέμονο τώρα! Σε ένα ποτήρι βάλε λίγο κρύο νερό και διάλυσε το αλεύρι. Πάρε 2-3 μεγάλες κουταλιές από το ζωμό και ρίξτες σε ένα κατσαρόλι.
Σε ένα μπολ σπάσε τα αυγά και χτύπα τα με έναν αυγοδάρτη. Μόλις δέσουν, πρόσθεσε σιγά σιγά το αλευρόνερο και συνέχισε να ανακατεύεις. Στη συνέχεια βάζεις αλάτι και πιπέρι, στίβεις ένα λεμόνι και ρίχνεις στο μείγμα με τα αυγά τον ζωμό που έχεις κρατήσει από το κρέας ενώ παράλληλα συνεχίζεις να ανακατεύεις απαλά για να μην κόψει το αυγολέμονο.
Βάλε τώρα το αυγολέμονο στη φωτιά και ανακάτεψέ το μέχρι να πήξει. Ρίξε τώρα τη σάλτσα στο χοιρινό και το Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με σέλινο είναι έτοιμο.

Καλή όρεξη!

cookoo.gr

KOYZINA

Σιγουρέψου ότι έχεις:

4 μπάλες παγωτό Carte D’Or Βανίλια (200 γρ./400 ml)
2 ασπράδια αυγών
125 γρ. άχνη ζάχαρη
¼ κ.γ. κορνφλάουρ
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Χρωματιστή ζάχαρη για διακόσμηση
20 γρ. ζάχαρη άχνη (αν χρησιμοποιήσετε χρωματιστή ζάχαρη)

Ξεκινάμε!

1.Για αρχή, βάλε το φούρνο να προθερμένεται στους 110°C (90°C για φούρνους με αέρα) και στρώσε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ρηχό ταψί.

2.Στη συνέχεια, χτύπα τα ασπράδια των αυγών και το κορνφλάουρ με ηλεκτρικό μίξερ σε μια μεταλλική λεκανίτσα μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Πρόσθεσε σιγά σιγά τη ζάχαρη με ένα κουτάλι στη μαρέγκα, συνεχίζοντας να χτυπάς με το μίξερ μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή και γυαλιστερή. Στο τέλος ρίξε και το εκχύλισμα βανίλιας.

3.Πάρε τώρα ένα μεγάλο κορνέ με φαρδύ ρύγχος και βάλε το μείγμα μέσα. Φτιάξε μαρεγκάκια 4 εκατοστών, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους.

4.Όπως είναι τώρα, βάλε το στο φούρνο και ψήσε για 1 ώρα. Στη συνέχεια, σβήσε το φούρνο και άφησέ τα άλλη 1 ώρα με την πόρτα κλειστή για να στεγνώσουν καλά.

5.Διάλυσε την άχνη ζάχαρη σε λίγο νερό και άπλωσε με ένα πινέλο μια πολύ μικρή ποσότητα στην κορυφή κάθε μαρέγκας. Άφησε τις μισές μαρέγκες να κυλήσουν προσεκτικά στη χρωματιστή ζάχαρη για να καλυφθούν παντού ομοιόμορφα. Άφησε τις υπόλοιπες χωρίς διακόσμηση, ώστε να αποτελέσουν τη βάση των «χριστουγεννιάτικων φιλιών».

6.Αφού γεμίσεις ένα άλλο κορνέ με το παγωτό Carte D’Or Βανίλια, βάλε μια μικρή ποσότητα παγωτού πάνω σε ένα σκέτο μαρεγκάκι και σκεπάστε το με ένα διακοσμημένο μαρεγκάκι, σαν σάντουιτς.

7.Τέλος, κάνε το ίδιο για όλα τα μαρεγκάκια και τα Χριστουγεννιάτικα φιλιά είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Καλή απόλαυση.

cookoo.gr

KOYZINA

Χοιρινό ψαρονέφρι γεμιστό με κιμά

 

Υλικά για 4 μερίδες :

2 μέτρια χοιρινά φιλέτα (ψαρονέφρι)
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 Σπιτικό Ζωμό Knorr βοδινού
50 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμμένα, κομμένα σε κομματάκια
50 γρ. βερίκοκα αποξηραμμένα, κομμένα σε κομματάκια
1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
100 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου κομμένο σε κυβάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
Λίγη φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
150 ml ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ροδιού:

400 ml έτοιμο χυμό ροδιού
100 ml γρεναδίνη
50 γρ. σπόροι από φρέσκο ρόδι
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ , αραιωμένη σε 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
1 κουταλιά της σούπας Flora με έξτρα βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, προσθέτουμε το αβγό, την πιπεριά, το καπνιστό τυρί, τα κομμάτια από τα αποξηραμμένα φρούτα , τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο .

2. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

3. Στη συνέχεια, χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι έναν σταυρό στα φιλέτα, από τη χοντρή τους πλευρά και ανοίγουμε στο κέντρο τους μια τρύπα σαν τούνελ.

4. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες, για να μη βγει η γέμιση, και τα τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με ελαιόλαδο .

5. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το κρασί μαζί με τον σπιτικό ζωμό βοδινού και τον διαλύουμε.

6. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί με τον ζωμό, και τα πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά.

7. Ψήνουμε τα γεμιστά φιλέτα, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, στους 180 °C, για 30 λεπτά περίπου.

8. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φιλέτα και να ψηθεί η γέμισή τους.

9. Μεταφέρουμε τα φιλέτα ζεστά σε πιατέλα, τα κόβουμεσε ροδέλες και τα σερβίρουμε με τη σαλάτα ροδιού.

Εκτέλεση για τη σάλτσα ροδιού 

1. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι , τον χυμό από το ρόδι και την γρεναδίνη και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση, μειώνοντας τον όγκο τους κατά το μισό περίπου.

2. Τέλος, ρίχνουμε τους φρέσκους σπόρους από το ρόδι μέσα στη σάλτσα και τη δένουμε με το κορν φλάουρ.

3. Πριν την περιχύσουμε πάνω από τα γεμιστά χοιρινά φιλέτα , προσθέτουμε το flora με έξτρα βούτυρο, ώστε να δώσουμε στη σάλτσα γεύση και λαμπερή υφή.

knorr.gr

KOYZINA

Δοκιμάστε να τη φτιάξετε αυτή τη συνταγή, ειναι έυκολη και το αποτέλεσμα θα σας αρέσει.Ένα γρήγορο φαγητό με χρόνοπροετοιμασίας μόνο 10 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ

●2 ½ κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

●5 αβγά

●150 γρ. τριμμένη γραβιέρα

● 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη

●120 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

● 250 γρ. χοιρινό κιμά

● 1 κιλό τριμμένα κολοκύθια

● 6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

● 1 ½ κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

●3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

●200 γρ. τριμμένη φέτα

●2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα

●1 φλιτζάνι ελαιόλαδο Άλτις

●1 μέτρια πατάτα βρασμένη και τριμμένη

●1 Knorr«Σπιτικός» Ζωμός Βοδινού

●πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Μαραίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τα δύο είδη κιμά, ανακατεύοντας το μίγμα συνέχεια, ώσπου να πιει τα υγρά του.

2. Προσθέτουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο, τα κολοκυθάκια, την πατάτα, τα κρεμμυδάκια, τον «Σπιτικό» Ζωμό Βοδινού, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη ζάχαρη και πιπέρι και αφήνουμε το μίγμα στη φωτιά για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνέχεια.

3. Χτυπάμε τα αβγά με τα τυριά, τα προσθέτουμε στο μίγμα της κατσαρόλας, αφού κρυώσει και τα ανακατεύουμε.

4. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα ταψί και απλώνουμε το μίγμα. Το αφήνουμε να ψηθεί για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 ̊ C.

 

Tip: προσθέστε στο σφουγγάτο μια κουταλιά μουστάρδα για περισσότερη γεύση.

knorr.gr

KOYZINA

Λαχταριστοί, πανεύκολοι Κουραμπιέδες με κακάο. Μια εύκολη συνταγή για λαχταριστούς, πεντανόστιμους κουραμπιέδες … Καλά Χριστούγεννα !!!


Υλικά 

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. κακάο
1/2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
100 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο [στο γυάλινο βάζο]
130 γρ. βούτυρο αγελάδος
70 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα
1/2 κ.γ. βανιλίνη
3 κ.σ. λικέρ κουαντρό


Εκτέλεση 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα δύο είδη βουτύρου μαζί με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να αφρατέψει αρκετά, για περίπου 20 λεπτά.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο μείγμα με το αλεύρι, τη βανιλίνη και το κουαντρό. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να πλάθεται, για περίπου 10 λεπτά.

Εν το μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μπαλάκια και τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Μπορούμε να τους δώσουμε ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε, αρκεί να έχουν όλοι το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά.

Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν ελαφρώς.
Κοσκινίζουμε σε ένα ταψί ή σε μια πιατέλα αρκετή ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε επάνω τους κουραμπιέδες, πριν κρυώσουν εντελώς.

Κοσκινίζουμε από πάνω άφθονη ζάχαρη άχνη, ώστε να καλυφθούν καλά.

sintayes.gr

KOYZINA

Κραμπλ. Ένας θαυμαστός συνδυασμός υλικών που τονίζει την αντίθεση τρυφερού και τραγανού.Γλυκά και ζουμερά φρούτα της εποχής, καλυμμένα με ένα μείγμα από αλεύρι, ψίχουλα και βούτυρο. Μετά το ψήσιμο, τα φρούτα μελώνουν και γλυκαίνουν και η επικάλυψη γίνεται υπέροχα τραγανή και νόστιμη.

Υλικά 

5 μπανάνες
100 γραμ. μαργαρίνη φυτική
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
130 γραμ. αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας σκούρα ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σκόνη
ζάχαρη άχνη [για το πασπάλισμα]

Εκτέλεση 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κόβετε τις μπανάνες σε ροδέλες. Λιώνετε το μισό βούτυρο σε τηγάνι και βάζετε μέσα τις μπανάνες να ροδίσουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Μόλις καραμελώσει το αδειάζετε σε ταψί τάρτας.

Ανακατεύετε μαζί το υπόλοιπο βούτυρο το αλεύρι, τη σκούρα ζάχαρη, την κανέλα και τη μαγιά και τρίβετε με το χέρι ή το ειδικό εργαλείο του μίξερ χειρός μέχρι να πετύχουμε μια κοκκώδη ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.

Σε ένα ταψάκι στρώνετε τις καραμελωμένες μπανάνες και προσθέτετε τη κοκκώδη ζύμη από πάνω. Ψήνετε το γλυκό σας για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια του.

Σερβίρετε το κραμπλ όσο είναι ακόμα ζεστό γιατί τότε είναι τραγανό και πολύ νόστιμο.

Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη [προαιρετική].

sintayes.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin