Οκτωβρίου 15, 2018

KOYZINA

Η παραδοσιακή αλιάδα θέλει γουδοχέρι και γερά μπράτσα για να γίνει το μείγμα αλοιφή ενώ απαραίτητο είναι και το ζουμί από βρασμένο μπακαλιάρο.

Μάλιστα οι σιόρες της Κεφαλονιάς αφού ξαλμυρίσουν τον μπακαλιάρο, τα μισά κομμάτια τα βράζουν και τα άλλα μισά τα τηγανίζουν. Το πρώτο κοπάνισμα στο γουδοχέρι γίνεται με τα πολλά-πολλά σκόρδα και το αλάτι. Στη συνέχεια μεταφέρουν το μείγμα σ’ ένα πιάτο και βάζουν στο γουδί τις βρασμένες πατάτες. Εδώ είναι που χρειάζονται τα γερά μπράτσα αφού οι πατάτες θέλουν πολύ κοπάνισμα για να γίνουν αλοιφή.

 

Υλικά
4 μεγάλες πατάτες
4 κεφάλια σκόρδο (η λιγώτερα η παραπάνω ανάλογα πόσο καυτερή την θέλουμε)
χυμό από 3 μέτρια λεμόνια
νερό ζεστό από βραστό μπακαλιάρο
αλάτι, πιπέρι προαιρετικά
λάδι όσο θέλετε (μισό ποτηράκι ελαιόλαδο συνήθως)

Εκτέλεση
Βράζουμε τέσσερις παλιές πατάτες καλά με μπόλικο νερό. Αν έχουμε, χρησιμοποιούμε την καυκιά με το γουδοχέρι το ξύλινο για να λιώσουμε τις πατάτες μια-μια. Πρέπει να χτυπηθουν μέχρι να αφήνουν μια κλωστή όταν τις σηκώνεις με το γουδοχέρι πολύ καλά.Τις τοποθετούμε λιωμένες σε μεγάλο μπολ φαγητού. Λιώνουμε το σκόρδο στο γουδί του, κοπανίζοντάς το (χωρίς το φύτρο) μαζί με 2 κουταλάκια αλάτι και λάδι. Προσθέτουμε στις λιωμένες πατάτες το σκόρδο, το λεμόνι και το χλιαρό νερό, προσθέτουμε και το λάδι και αναμειγνύουμε με μια κουτάλα καλά να γίνει το μείγμα ομοιογενές.

Μπακαλιάρος
Καλύτερος είναι ο μπακαλιάρος φύλλο όχι το φιλέτο που είναι πιό άνοστο.

 

Υλικά
Ένα φύλλο μπακαλιάρος
Αλεύρι για τηγάνι
Μπύρα για το κουρκούτι
Αλάτι ελάχιστο για το κουρκούτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μερίδες, μετά τον ξαρμυρίζουμε από την προηγούμενη μέρα σε νερό σε μια λεκάνη, αλλάζοντας συχνά το νερό. Φτιάχνουμε το κουρκούτι με αλεύρι, μπύρα κι αλατοπίπερο μέχρι να γίνει αρκετά ρευστό.
Βουτάμε ένα - ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Η αλιάδα συνοδεύεται με βραστά χόρτα, όπως σέσκλα ή βλύτ(ρ)α ή πατζάρια.


Προσωπικά δεν βάζω λάδι μέσα στην αλιάδα αλλά στο πιάτο κατά το σερβίρισμα, έτσι γίνεται ελαφρότερη.
Ακόμη, όσο πιο πολύ λεμόνι της προσθέσεις, δεν σε πειράζει το σκόρδο!!!

 

KOYZINA

Η κλασσική ελληνική συνταγή που τρελαίνει με τη γεύση της και τους διασημότερους σεφ του πλανήτη

Υλικά

- 1 κιλό φρέσκος αστακός (ή δύο μικροί)
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ κιλό σπαγγέτι (πακέτο)
- 7-8 σκελ. ψιλοκομ. σκόρδο
- 2-3 ώριμες τριμ. ντομάτες (ή ντοματίνια)
- 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 1 μάτσάκι ψιλοκομ. μαϊντανός
- Αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε κατσαρόλα, ζεσταίνω μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και ρίχνω την καυτερή πιπερίτσα που θα πρέπει να αφαιρέσω στο τέλος του μαγειρέματος. Προσθέτω τις ντομάτες, τριμμένες και αφήνω για 4-5 λεπτά έως ότου εξατμιστεί το πολύ νερό. Στη συνέχεια, ρίχνω τις σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες και τον –επίσης- ψιλοκομμένο μαϊντανό (κρατάω λίγο για πασπάλισμα, στο τέλος). Αν θέλω μπορώ να προσθέσω και λίγο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας για να γίνει η σάλτσα μου πιο κόκκινη. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα και μετά από 5 λεπτά «σβήνω» με το κρασί, αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ (δυναμώνω λίγο το μάτι) και σιγομαγειρεύω.

2. Έχω δέσει την ουρά με το σώμα του φρέσκου αστακού, χρησιμοποιώντας σπάγκο κουζίνας και τον ζεματώ σε άφθονο νερό, για 2-3 λεπτά. Έπειτα, τον αφήνω να αποκτήσει τη θερμοκρασία δωματίου για να μη ζεματάει το κέλυφος και με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι τον ανοίγω στα δύο, κατά μήκος, σε δύο ισομεγέθη κομμάτια. Αφαιρώ από τον αστακό το πλατύ, σκούρο έντερο που διασχίζει το σώμα του και βάζω τα δύο κομμάτια του, με το ψαχνό προς τα κάτω, στη κατσαρόλα με τη σάλτσα που θα είναι σχεδόν έτοιμη. Στα 5 λεπτά, αλλάζω πλευρές στα κομμάτια του αστακού, αλατοπιπερώνω και αφήνω να σιγομαγειρευτεί για άλλα 5-6 λεπτά.

3. Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζω τα ζυμαρικά και τα αποσύρω δυο-τρία λεπτά πριν από το χρόνο που αναφέρει η συσκευασία τους, χωρίς να πετάξω όλο το ζουμί τους. Ταυτόχρονα, στη σάλτσα που βράζει με τον αστακό προσθέτω ένα φλιτζάνι από το ζωμό των σπαγγέτι και αυξάνω την ένταση της φωτιάς, αφήνοντας για λίγο. Έπειτα, σουρώνω τα μακαρόνια και τα ρίχνω στη σάλτσα. Ανακατεύω καλά και μετά από 2-3 λεπτά αποσύρω την κατσαρόλα και σερβίρω την αστακομακαρονάδα μου πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

kourdistoportocali.com

KOYZINA

Πατάτες και μπρόκολο γκρατινέ, εύκολο και ελαφρύ φαγητό για όλη την οικογένεια.


Υλικά

4 μέτριες πατάτες
1 φλιτζ. τσαγ. μπρόκολο
2 κ.σ. πράσο, σε ροδέλες
1 αυγό
1/4 φλιτζ. τσαγ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. τυρί gouda τριμμένο
αλάτι - πιπέρι

Διαδικασία

Κόψτε σε ροδέλες τις πατάτες και βράστε τις σε αλατισμένο νερό, χωρίς να τις αφήσετε να μαλακώσουν πολύ.

Βράστε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό τόσο ώστε να παραμείνει τραγανό.

Σε ένα μπολ χτυπήστε το αυγό με την κρέμα γάλακτος, προσθέστε περίπου μια πατάτα και λιώστε τη με ένα πιρούνι, προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετήστε σε μικρά τσέρκια τις πατάτες και το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες, το πράσο και πασπαλίστε με το τυρί.

Περιχύστε με το μείγμα κρέμας γάλακτος-αυγού και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για περίπου 30'.

KOYZINA

Περιμένεις παρέα και θέλεις να εντυπωσιάσεις; Έχεις βαρεθεί τις τάρτες μόνο με φρούτα; Παρακάτω θα δεις μια νόστιμη, εύκολη και οικονομική συνταγή για ξεχωριστά σούπερ σοκολατένια ταρτάκια με nutella.

Για την ζύμη:

1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
8 κουταλιές σούπας παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομματάκια
4 – 5 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό
1 ασπράδι (για την επάλειψη)
2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη (για την επάλειψη)

Για την γέμιση:

120 γρ, τυρί κρέμα
1/2 κούπα ζάχαρη
2/3 κούπας nutella
βανίλια
200 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη ελαφρά
Σιρόπι σοκολάτας και σοκολάτα γάλακτος για το γαρνίρισμα

Για να κάνεις τη ζύμη βάζεις σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύεις. Προσθέτεις το βούτυρο σε κομματάκια και με γρήγορες κινήσεις προσπαθείς να κάνεις το μείγμα ψίχουλα.

Προσθέτεις το νερό στα ψίχουλα και κάνεις την ζύμη. Φυσικά αν θέλεις να την φτιάξεις πιο εύκολα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μπλέντερ.

Έπειτα, βάζεις την ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά ώστε να σφίξει.

Όταν είναι έτοιμη την ανοίγεις σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού και κόβεις κύκλους 12 εκατοστών περίπου. Τα βάζεις στο ταψάκι με τις υποδοχές.

Αν θέλεις να κάνεις τα σχεδιάκια, για να μοιάζουν οι τάρτες με λουλούδια θα πρέπει να τα βάλεις εναλλάξ στις θήκες και με το δάχτυλο να κάνεις τα πέταλα.


Με ένα πινελάκι περνάς τη ζύμη με το ελαφρά χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζεις με τη ζάχαρη. Αν δε θέλεις δεν είναι απαραίτητο, απλά βοηθάει στο να πάρουν αυτή τη γυαλάδα.

Τα ψήνεις στους 210 βαθμούς για 10-12 λεπτά και τα αφήνεις να κρυώσουν καλά.

Τώρα για τη γέμιση χτυπάς με το μίξερ το τυρί κρέμα ώστε να μαλακώσει και να αφρατέψει. Προσθέτεις τη ζάχαρη, τη nutella και τη βανίλια και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τώρα αφήνεις στην άκρη το μίξερ και με μια σπάτουλα ενσωματώνεις τη σαντιγί στο μείγμα και το αφήνεις στο ψυγείο να σφίξει.

Για να φτιάξεις τώρα το γλυκό πάρε έναν κορνέ ζαχαροπλαστικής ή ένα κουτάλι και γέμισε τις τάρτες.

Για να κάνεις τα ρολάκια σοκολάτας πάρε το εξάρτημα που ξεφλουδίζεις τα λαχανικά και αφού ζεστάνεις τη σοκολάτα, με τα χέρια σου βγάλε φλούδες από τη στενή πλευρά της σοκολάτας και γέμισε την επιφάνεια. Για το τελείωμα μπορείς να κάνεις γραμμές με σιρόπι σοκολάτας.

Δοκίμασε τη συνταγή και πες μου τα αποτελέσματα!

ediva.gr

KOYZINA

Αν δεν επιλέξετε να πάτε κάπου έξω για φαγητό την Καθαρά Δευτέρα, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: σας περιμένει μαγείρεμα. Φέτος, αφήστε να πνεύσει στην κουζίνα σας αέρας αλλαγής. Με πολύ μικρές προσθήκες ή/και αντικαταστάσεις υλικών, οι αγαπημένες συνταγές της παράδοσης, μπορούν να απογειωθούν! Μελετήστε τις παρακάτω, ελαφρά παραλλαγμένες, νηστίσιμες συνταγές και αρχίστε να προετοιμάζεστε.

Καλή Σαρακοστή. 

Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι

Απογειώστε τη γεύστη αυτού του πιάτου "τσιμπώντας" λιγο το κρασί και το ξίδι και μειώνοντας το νερό! Επίσης, μπορείτε να κρατήστε το ζουμί από το μαγείρεμα του χταποδιού για το βράσιμο των ζυμαρικών! Το φαγητό σας θα γίνει μεν πιο βαρύ. αλλά και εντυπωσιακά πιο γευστικό!

Υλικά

1 μεσαίο χταπόδι (1 με 1,5 κιλό περίπου)

1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και περασμένες από τον τρίφτη

1 κ.σ. πελτέ

Λίγο μπαχάρι

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλ.τσαγιού κόκκινο κρασί

½ φλ. τσαγιού ξίδι

1 φύλλο δάφνης

Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλτε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό (1 μεγάλο ποτήρι) και αφήστε το να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, ρίξτε στην κατσαρόλα το ξίδι. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το χταπόδι να μαγειρευτεί για 20 περίπου λεπτά. Προσθέστε το κόκκινο κρασί και βράστε το χταποδι μέχρι να μαλακώσει.

Θυμηθείτε να κρατήσετε το ζουμί, για να βράσετε σ' αυτό το κοφτό μακαρονάκι!

Τσιγαρίστε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα. Μόλις γίνει διάφανο, προσθέστε το χταπόδι. Αφήστε το να πάρει μια βράση και σβήστε το με το κόκκινο κρασί. Αλατοπιπερώστε , βάλτε στην κατσαρόλα, τα μπαχαρικά, τις τομάτες και τον πελτέ και αφήστε το χταπόδι να βράσει μ’ αυτά για πέντε λεπτά.

Τέλος, βάλτε τα μακαρόνια μαζί με λίγο απ’ το νερό που κρατήσατε απ’ το μαγείρεμα του χραποδιού–προσέξτε να μην βάλετε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται για βράσουν, γιατί στο τέλος δεν θα τα σουρώσετε. Μαγειρέψτε τα όλα μαζί μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια (10-13 λεπτά).

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

Η κρύα σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, έχει πολλούς φανταικούς θαυμαστές, έχει όμως και θανάσιμους εχθρούς! Υπάρχει τρόπος να την κάνετε πεντανόστιμη και... αγαπητή σε όλους: αντί του συνηθισμένου dressing με λάδι και ξύδι, περιχύστε τη σαλάτα σας με μια σως από μπαλσάμικο, μέλι, μουστάρδα και κάρυ και κάντε την οικογένεια να γλείφει τα δάχτυλά της τρώγοντας μαυρομάτικα φασόλια, για πρώτη φορά στην ιστορία!

Το ίδιο dressing μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πιο ελκυστική και τη σαλάτα με φακές.

Υλικά

500 γρ.φασόλια μαυρομάτικα

Λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

3 πιπεριές Φλωρίνης (έτοιμες), κομμένες σε κυβάκια

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες

2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

4 κ.σ μπαλσάμικο

2 κ.σ μουστάρδα

2 κ.σ μέλι

Λιγο κάρυ

Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλτε τα φασόλια να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, αφού αλατίσετε το νερό. Σουρώστε τα και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ.

Χτυπήστε τα το λάδι, το μπαλσάμικο, τη μουστάρδα, το μέλι και το κάρυ με αρκετό αλατοπίπερο για να φτιάξετε το dressing.

Ρίξτε στο μπολ τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης, περιχύστε τη σαλάτα με τη σως και ανακατέψτε.

Αφήστε την στο ψυγείο για 1-2 ώρες, ώστε να "δέσουν" τα υλικά.

Ταραμοσαλάτα

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής κάθε Καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού είναι αναμφίβολα η ταραμοσαλάτα. Μπορείτε να ανανεώσετε τη συνταγή σας αντικαθιστώντας δύο από τα υλικά του: το κρεμμυδάκι με πράσο και το ψωμί με πατάτες. Το πράσο θα κάνει την ταραμοσαλάτα σας πιο ελαφριά, ενώ με τις πατάτες θα πετύχετε μια πιο "γεμάτη" γεύση.

Υλικά

170 γρ.. λευκός ταραμάς

2 πράσα, ψιλοκομμένα

100 ml χυμό λεμόνι

120 ml ελαιόλαδο

5-6 μέτριες πατάτες, βρασμένες

Εκτέλεση

Βάλτε τα ψιλοκομμένα πράσα στο μπλέντερ. Όταν πολτοποιηθούν, προσθέστε τον ταραμά και λίγο -λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας τα μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.

Αφού βράσετε και καθαρίσετε τις πατάτες, βάλτε τις στο μπλέντερ και προσθέστε σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι, χτυπώντας και δοκιμάζοντας, ώστε να πετύχετε το αποτέλεσμα που προτιμάτε.

Γαρίδες στον φούρνο

Αν σκοπεύετε να σερβίρετε γαρίδες στην οικογένειά σας την Καθαρά Δευτέρα, υπάρχει ένας τρόπος να τις κάνετε πεντανόστιμες: αφήστε τις για 2 ώρες σε γευστική μαρινάδα με μουστάρδα, λεμόνι και κόλιανδρο! Οι γαρίδες σας θα μαλακώσουν και θα ποτίσουν από την πλούσια γεύση της μουστάρδας και του κόλιανδρου!

Yλικά

1 κιλό γαρίδες μέτριες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγιού λεμόνι

2-3 κ.σ. μουστάρδα

Λίγο κόλιανδρο, σε σκόνη

Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατέψτε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το λεμόνι, το λάδι και τον κόλιανδρο μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να γίνουν ένα ομοιομορφο μίγμα. Στη συνέχεια, βάλτε τις γαρίδες στο μπολ, σκεπάστε το με μία μεμβράνη και αφήστε τις για 2 ώρες να μουλιάσουν στη γευστική μαρινάδα!

Απλώστε τις σε ένα ταψί και ψήστε τις στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 40 λεπτά).

Χαλβάς

 Φέτος την Καθαρά Δευτέρα, παραλλάξτε λιγάκι τον παραδοσιακό χαλβά: προσθέστε μια φρουτώδη νότα! Βάλτε στο σιρόπι ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι και απολαύστε τη φρέσκια γεύση και το πλούσιο άρωμα στο νηστίσιμο γλυκό σας!

Υλικά

1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό

2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη

1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

4 φλ. τσαγιού νερό

½ φλ. τσαγιού σταφίδες (της προτίμησής σας)

½ φλ. τσαγιού καβουρντισμένο αμύγδαλο

Φλούδες από ένα πορτοκάλι κι ένα λεμόνι

Λίγη κανέλα (σκόνη και ξυλάκι)

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε σιρόπι: βράστε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Καβουρντίστε το σιμιγδάλι σε μια βαθιά κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει (για τουλάχιστον 5 λεπτά), ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Όταν σκουρύνει το σιμιγδάλι, προσθέστε την κανέλα, τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατέψτε.

Κατεβάστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και ρίξτε προσεκτικά το σιρόπι. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι ο χαλβάς να ξεκολλάει εύκολα από τον πάτο του σκεύους.
Αδειάστε τον σε μια φόρμα και αφήστε το να κρυώσει.

Μερικές μικρές αλλαγές στην παραδοσιακή συνταγή, μπορούν να κάνουν το φαγητά σας ακόμη καλύτερα! Αν είστε κάτοχοι κάποιου μυστικού που μπορεί να εκτοξεύσει τη γεύση των σαρακοστιανών εδεσμάτων στα ύψη, μοιραστείτε την μαζί μας!

 

mama365.gr

KOYZINA

 Ένα υπέροχο φαγητό για να γλείφεις τα δάκτυλά σου. Νοστιμότατο, χορταστικό φαγητό, για την οικογένειά σας ή σε τραπέζι για τους καλεσμένους σας. Θα εντυπωσιαστείτε.


Υλικά 
1 χταπόδι [1 κιλό περίπου]
1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο
3 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
1/2 ποτήρι ξύδι
1 1/2 κιλό μπέϊμπι κρεμμυδάκια [για στιφάδο]
1 φλιτζάνι λάδι
1 ντοματοχυμό
1 κουταλιά σούπας κοφτή ντοματοπελτέ
2-3 φύλλα δάφνης
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι – Πιπέρι


Εκτέλεση 

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το κρασί, το ξύδι, το λεμόνι και βράζετε το χταπόδι.
Όταν βράσει και μαλακώσει το χταπόδι, το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και το κόβουμε κομματάκια.
Επίσης βγάζουμε και το μεγάλο κρεμμύδι και τ0 πετάμε.
Σωτάρουμε σε λάδι το χταπόδι [που έχουμε κόψει κομματάκια] τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτετε επίσης και το ζωμό κρασιού και ξυδιού που τυχόν έμεινε από το βράσιμο του χταποδιού.
Προσθέτουμε λίγο νερό [γιατί τα κρεμμύδια βγάζουν νερό] και προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό εάν και όταν χρειαστεί και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να γίνουν τα κρεμμυδάκια.

 

Sintayes.gr

KOYZINA

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες, ένα λαχταριστό μεζεδάκι και μια ωραία επιλογή για ούζο, μπύρα και όχι μόνο…


Υλικά συνταγής

1 κιλό κολοκυθάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 αβγό
1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά [γαλέτα]
3/4 φλ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
1/4 φλυτζανιού φέτα
1/3 ματσάκι δυόσμο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
αλεύρι
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση 

Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα τρίβετε στη χονδρή πλευρά του τρίφτη. Τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίξουν πολύ καλά. Στραγγίξτε τα πολλά νερό και με τα χέρια σας.

Αφού στραγγίξετε το δυνατόν περισσότερο τα κολοκυθάκια βάζοντάς τα και σε χαρτί απορροφητικό κουζίνας, τα βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τη φρυγανιά, το αβγό, το τυρί, το δυόσμο, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε [προσοχή στο αλάτι λόγω των τυριών].

Ανακατεύετε με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν το μείγμα δεν είναι αρκετά σφιχτό προσθέστε λίγο ακόμη φρυγανιά τριμμένη.

Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα, αλευρώνετε τα κολοκυθοκεφτεδάκια σας και τους τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

Μόλις τηγανισθούν τους τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη σε απορροφητικό χαρτί.

Sintayes.gr

KOYZINA

Πανεύκολα, νηστίσιμα σκαλτσούνια γιατί κάποιοι από εμάς νηστεύουμε. Η νηστεία είναι μια πολύ καλή αφορμή για να φτιάξουμε τα σκαλτσούνια μας και να τα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας.

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. του τσαγιού σπορέλαιο
1/2 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:
1 φλ.τσαγιού καρυδόψιχα χονδροκομμένη
1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
1 μήλ0 τριμμένο
100-150 γρ. μαρμελάδα μήλου ή μαρμελάδα φράουλας ή άλλη της αρεσκείας σας
3 κ.σ. ζάχαρη
1/2- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2- 1 κ.γ. κανέλα
κανέλα σκόνη
ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ βάζετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε. [Αντί για τις προανεφερόμενες μαρμελάδες μπορείτε να βάλετε ότι μαρμελάδα έχετε στο ψυγείο σας ή γλυκό κουταλιού. Αν δεν έχετε τίποτα από αυτά προσθέστε και άλλο 1 μήλο].
Ανακατεύετε απαλά όλα τα υλικά και τα αφήνετε στην άκρη να ομογενοποιηθούν τα αρώματά τους και οι γεύσεις τους.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι [κρατείστε 1 κούπα], προσθέτετε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνετε με το χέρι ή το ειδικό εργαλείο του μίξερ μέχρι να πετύχετε μια λεία ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και εύπλαστη γι” αυτό θα προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που κρατήσατε μέχρι να αποκτήσετε τη ζύμη που θέλετε.
Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, πλάθετε σε μπάλες και ανοίγετε φύλλα με πλάστη, πάχους 3 εκ. περίπου, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ ή με το πιατάκι από ένα φλιτζάνι, κόβετε τα φύλλα σε στρογγυλά κομμάτια.
Παίρνετε με ένα κουταλάκι του γλυκού μια μικρή ποσότητα της γέμισης και τη τοποθετείτε στην άκρη κάθε κομματιού. Διπλώνετε σαν να φτιάχνετε ένα μισοφέγγαρο . Κολλάτε τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξουν.*
Τα τοποθετείτε σε καλά λαδωμένο αντικολητικό ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

* Για να κολλήσετε στις άκρες τη ζύμη για να γίνουν μισοφέγγαρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο μέλι ή μαρμελάδα, που θα αλείφετε με πινελάκι.
Sintayes.gr

KOYZINA

Υλικά για 6 μερίδες

200 γρ. κριθάρι
1 κιλό. ζωμό λαχανικών
100 γρ. κρεμμύδια εσαλότ, καθαρισμένα
100 γρ. πορτοκάλι, φιλέτο
60 γρ. σταφίδες
60 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
200 γρ. χυμό πορτοκάλι
15 γρ. κάρι, σκόνη
20 γρ. χυμό λεμονιού
20 γρ. μέλι
20 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. φιστίκια Αιγίνης
αλάτι

Προετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε τον ζωμό και το κριθάρι.
Αλατίζουμε, σκεπάζουμε κι σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθάρι.
Σουρώνουμε αν χρειάζεται και αφήνουμε το κριθάρι να κρυώσει εντελώς.
Ψήνουμε στον φούρνο τα κρεμμύδια στους 200⁰C μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.
Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε μικρά καρέ.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις σταφίδες, τα κρανμπερις και τον χυμό πορτοκάλι.
Φέρνουμε σε βρασμό και αποσύρουμε από την εστία.
Αφήνουμε τα στερεά υλικά να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Αφαιρούμε τα chiles, ψιλοκόβουμε και επαναφέρουμε στον χυμό.
Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το κάρι, τον χυμό λεμόνι, το μέλι, το ελαιόλαδο και το μείγμα του χυμού πορτοκάλι με τις σταφίδες.

Προσθέτουμε το κριθάρι, τα κρεμμύδια, το πορτοκάλι.
Αναμειγνύουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε το μείγμα να μαριναριστεί για 1 ώρα προτού σερβίρουμε.

Σερβίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης.

KOYZINA

Μια πολύ απλή και εύκολη συνταγή για μια γευστικότατη Γιαουρτόπιτα. Απολαύστε τη όλες τις ώρες, με το καφέ, το ρόφημά σας αλλά και σαν αφράτο και ανάλαφρο επιδόρπιο.


Υλικά 

1 φλ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό [Total]
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
5 αυγά
1 φλ. τσαγιού αλεύρι
1/2 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
1 φλ. τσαγιού νερό
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 λεμονιού το χυμό


Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Για τη γιαουρτόπιτα: Xτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.Xαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε εναλλάξ το γιαούρτι και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.

Kατεβάζουμε το μίξερ και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.
Aδειάζουμε το μείγμα σε τετράγωνο βουτυρωμένο ταψί 26 εκ. Ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μην κολλάει η ζύμη στο δοκιμαστικό ξυλάκι. Aφήνουμε την πίτα να κρυώσει.

Για το σιρόπι: Bράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και περιχύνουμε την κρύα πίτα με το σιρόπι ζεστό.

Γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα εποχής και σερβίρετε.
φούρνου συνταγές σιρόπι επιδόρπια γλυκά γιαουρτόπιτα

Μια συνταγή του Δημ. Σκαρμούτσου

Sintayes.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin