Σεπτεμβρίου 21, 2018

KOYZINA

Ζεστή πίτα με γάλα, αυγά, λεμόνι και χωρίς φύλλο

Υλικά

Για 6-8 άτομα

2 λίτρα φρέσκο γάλα
4 αυγά
2 βανίλιες
2 ½ φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 λεμόνι ( τη φλούδα του)
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

 

Εκτέλεση

Αρχικά βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα για να βράσει, προσθέτοντας το βούτυρο, τη φλούδα λεμονιού και μισό φλιτζάνι ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε στο μείγμα και το σιμιγδάλι σταδιακά και σιγά- σιγά, όχι όλο μαζί, ανακατεύοντας με μια κουτάλα για να μην κολλήσει.

Όταν δέσει το μείγμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε αυτό το χρονικό σημείο χτυπάμε τα 4 αυγά με τις βανίλιες και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα όσο το μείγμα είναι ακόμη ζεστό.

Τα ανακατεύουμε και αυτά με γρήγορο ρυθμό για να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο, βουτυρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα.

Η γαλατόπιτα ψήνετε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.
Μπορούμε αν θέλουμε να τη γαρνίρουμε με ζάχαρη.

sidagi.gr

KOYZINA

Μια απαλή αίσθηση μισολιωμένης σοκολάτας πλημμυρίζει το στόμα και λειτουργεί κατευναστικά για το συσσωρευμένο άγχος της ημέρας. Δοκιμάστε το.

Υλικά 

250 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
45 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ ζάχαρη
3 αυγά
40 ml γάλα φρέσκο
90 γρ μαργαρίνη
Για την επικάλυψη:
125 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
100 ml κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε την σοκολάτα σιγά σιγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο [ή αλεύρι] ένα ταψάκι ή φόρμα κέϊκ και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 12′ -14′ μόνο για να μείνει υγρό το κέϊκ.
Φτιάχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα για την επικάλυψη ως εξής: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, χωρίς να βράσει, και την ρίχνουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να πήξει ελαφρά.
Βγάζουμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με το τη λιωμένη σοκολάτα και σερβίρουμε αμέσως.

Sintayes.gr

KOYZINA

Λαχταριστή και μυρωδάτη σούπα με γεμάτη γεύση για ένα ελαφρύ και διαιτητικό πιάτο


Υλικά

Για 2-4 άτομα

2 πατάτες
2 καρότα
2 μέτρια κομμάτια τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μάραθο
2 κλωνάρια σέλινο
2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζανα
αλάτι
πιπέρι
100 γραμμάρια ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο και το τζίντζερ για 25 λεπτά με νερό που το σκεπάζει.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μάραθο, δυόσμο, πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.

sidagi.gr

KOYZINA

Η Torta Caprese είναι ένα κλασικό γλυκό από το νησί Κάπρι της νότιας Ιταλίας όπου πήρε και το όνομά του!


Υλικά

Για 4-6 άτομα

400 γραμμάρια (2 1/2 φλιτζάνια) ασπρισμένα αμύγδαλα χοντραλεσμένα
200 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) ζάχαρη
6 αυγά, χωρισμένα τους κρόκους από τα ασπράδια
250 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) ανάλατο βούτυρο
Λικέρ πορτοκάλι (Grand Marnier ή Triple Sec)
250 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα λιωμένη κουβερτούρα

 

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στο μούλτι ή στο μπλέντερ αλέστε τα αμύγδαλα σε σε λεπτούς κόκκους.

Χοντροκόβουμε τη σοκολάτα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφικτή μαρέγκα και αφήνετε στην άκρη.

Χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το λικέρ πορτοκαλιού μέχρι να γίνει μια απαλή λεία κρέμα. Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα και και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια διπλώνουμε το μείγμα μαζί με τη μαρέγκα με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Ρίξτε σε μια βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ξεφορμάρουμε.

sidagi.gr

KOYZINA

Μια εύκολη συνταγή για όσους αγαπούν τα λαζάνια. Η συνταγή είναι νηστίσιμη.


Υλικά

Για 4-6 άτομα

500 γραμμάρια λαζάνια ολικής άλεσης άβραστα
840 γραμμάρια κατεψυγμένο ψιλοκομμένο σπανάκι
450 γραμμάρια τυρί τόφου τριμμένο
2 φλυτζάνια ή 420 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
225 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη με χαμηλά λιπαρά
αλάτι-πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα αχνίζουμε χωρίς λάδι και χωρίς νερό το σπανάκι.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι βάζουμε μία στρώση από τη σάλτσα και στρώνουμε λαζάνια. Κατόπιν απλώνουμε λίγο από το σπανάκι, τριμμένο τόφου, λίγη από τη σάλτσα ντομάτας.
Στη συνέχεια βάζουμε δεύτερη στρώση λαζάνια, λίγο από το σπανάκι, τριμμένο τόφου, λίγη από τη σάλτσα ντομάτας.

Επαναλαμβάνετε με την ίδια σειρά των υλικών και τέλος ραντίζετε με λίγη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί τόφου.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

sidagi.gr

KOYZINA

Ένα πεντανόστιμο πιάτο για τους λάτρεις το αρνιού που θα απολαύσει η οικογένειά σας και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Υλικά 
4 μικρά μπούτια αρνιού
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ξύσμα από λεμόνι
Λάδι
6-8 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια ή κυδωνάτες
λεμόνια κομμένα σε φέτες
100 ml λευκό κρασί ξηρό
σαφράν σε σκόνη
φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση 

Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνετε το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τοποθετείτε το κρέας. Το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 2 ώρες. [Προαιρετική διαδικασία αλλά γίνετε πιο μαλακό και πιο γευστικό].
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
Βάζετε το κρέας μαζί με τη μαρινάδα σε ένα ταψί και ψήνετε για δύο ώρες φροντίζοντας να το γυρίζετε τακτικά. Μετά από μία ώρα, προσθέτετε τις πατάτες, τα λεμόνια, το ζωμό και το κρασί. Συμπληρώνετε με σαφράν και πασπαλίζετε με ελάχιστο αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, τοποθετείτε το κρέας σε ζεστά πιάτα. Γαρνίρετε με το μαϊντανό και σερβίρετε.
Λίγο σκόρδο δίνει πάντα γεύση στο αρνί. Αν είστε λάτρης του σκόρδου τρυπήστε με μαχαιράκι το αρνί και προσθέστε όση ποσότητα επιθυμείτε.

Sintayes.gr

KOYZINA

Μια υπέροχη συνταγή για ένα λαχταριστό Μπούτι αρνίσιο γεμιστό με ελληνικές, μεσογειακές γεύσεις και μυρωδικά στο φούρνο. Απλό εύκολο και πεντανόστιμο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι σας.


Υλικά 

1 μεγάλο αρνίσιο μπούτι γύρω στα 2 κιλά
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφη
150 γρ. φέτα
2 κ.σ. φυλλαράκια δενδρολίβανου
1 κ.σ. ρίγανη
3 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση 

Ζητάτε από το χασάπη να ξεκοκαλίσει το αρνίσιο μπουτάκι χωρίς να το κόψει στη μέση.
Σε ένα μπόλ ρίχνετε τη ρίγανη, μπόλικο πιπέρι και αλάτι, ανακατεύετε και τρίβετε με αυτό το μείγμα το μπούτι από όλες τις πλευρές.

Σε μπολ ρίχνετε τη φέτα και τη θρυμματίζετε με τα χέρια ή με ένα πιρούνι. Ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι, 1 κ.σ. φυλλαράκια δενδρολίβανου και τα σκόρδα ψιλοκομμένα και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν.

Βάζετε το μείγμα μέσα στο μπούτι, το διπλώνετε καλά και το δένετε με φυτικό σπάγκο σφιχτά. Το αλείφετε εξωτερικά με τη μουστάρδα το πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, το βάζετε σε λαδωμένο ταψάκι με λίγο ζεστό νερό και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνετε για 1 ώρα και 15′ λεπτά στους 180 βαθμούς, μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για τουλάχιστον άλλα 45 λεπτά και μέχρι να ψηθεί καλά το μπούτι. Το βγάζετε από το φωτιά το αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς για να κόβετε καλύτερα.

Βάζετε σε κατσαρολάκι τους ζωμούς του κρέατος από το ταψί, προσθέτετε 1 ποτηράκι κρασιού κρασί και 1 κ.σ. αλεύρι διαλυμένο μέσα στο κρασί και το βράζετε ανακατεύοντας να πήξει. Κόβετε σε φέτες το μπουτάκι και σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα του.

sintayes.gr

KOYZINA

Πλούσια γεύση από αγαπημένα υλικά. Η σοκολάτα σε όλο της το μεγαλείο.

Υλικά

Για τη βάση
100 γρ. καρύδια
100 γρ. μπισκότα σοκολάτας
1 κουτ. κακάο
3 κουτ. μαύρη ζάχαρη
1 σφηνάκι ρούμι ή καλούα
30 γρ. βούτυρο
40 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

Για την κρέμα σοκολάτας

200 γρ. κουβερτούρα
30 γρ. βούτυρο
½ φλ. κρέμα γάλακτος
3 κρόκους αυγών
1 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Εκτέλεση

Για τη βάση ανακατεύουμε σε ένα μίξερ όλα τα υλικά της βάσης και τα απλώνουμε σε μία φόρμα για τάρτες 24 εκ. Την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για 1 ώρα περίπου.

Για την γέμιση λιώνουμε μαζί, την κουβερτούρα το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τους ανακατεύουμε με το μείγμα της σοκολάτας.
Όταν κρυώσει αρκετά, ανακατεύουμε προσεκτικά με την σαντιγί.

Απλώνουμε στη τάρτα και αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1 ώρα και σερβίρουμε.

KOYZINA

Από το πιο παλιό παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του Αργοστολιού που λειτουργούσε μέχρι πριν μερικά χρόνια (Βοσκοπούλα) στη κεντρική πλατεία, έχουμε και σας αφιερώνουμε την αυθεντική συνταγή για μια βασιλόπιτα που έγραψε ιστορία. Μια γεύση που και εγώ προσωπικά δεν την ξέχασα ποτέ!

Σας την παρουσιάζω και σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Υλικά

- 650 gr βούτυρο αγελάδας (αφού έχει μαλακώσει)

-500gr ζάχαρη

-4 αυγά

-350 gr νερό με χυμό πορτοκαλιού ανάμεικτο

-1κ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-20gr μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με 180.
2. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο αρκετή ώρα μέχρι να γίνουν αφρός.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Ενώνουμε το μπέικιν με το αλεύρι.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε το αλέυρι-νερό-πορτοκάλι εναλλάξ στη ζύμη....

Για το τέλος αφήσαμε μια κούπα αμύγδαλα και καρύδια τριμμένα.Αν θέλετε βάζετε επίσης δύο τρία φρουι γλασσέ.

Εδώ έχουμε και ένα δικό τους μικρό μυστικό...

Τα τριμμένα αμύγδαλα-καρύδια-φρουί γλασσέ τα πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι ττης σούπας κανελλογαρύφαλα για να μοσχομυρίζει η ζύμη.

Μεταφέρουμε το μείγμα που έχει υφή πηχτού χυλού σ’ ένα ταψί ψηλό, διαμέτρου 30 εκ. (μην ξεχάσετε το νόμισμα, αφού το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο).

Ψήνουμε για μία ώρα.

Αν δείτε πως δεν είναι έτοιμο στη 1 ώρα ψήνουμε λίγο ακόμα.
Αφου κρυώσει ρίχνουμε ζάχαρη άχνη.

Στη βοσκοπούλα πάντως έστρωναν τις βασιλόπιτες με μαρέγκες και γλάσα.

Υλικά για το γλάσο:

750 γρ. ζάχαρη άχνη
100ml νερό

40 γρ. γλυκόζη

2 βανίλιες

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη γλυκόζη να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η γλυκόζη και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Πρόσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη και τ’ανακατεύουμε µε σπάτουλα µέχρι να οµογενοποιηθούν.

Στη συνταγή αντί για νερό μπορείτε να βάλετε χυμό από λεμόνι ή από πορτοκάλι. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Ευχαριστώ πολύ τον Διονύση Καππάτο για την υπέροχη συνταγή που μου έδωσε.

Oι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Εβελίνας (απο τις νεότερες γλυκιές βοσκοπούλες).

http://www.voskopoula.gr/

forwoman.gr

 

 

KOYZINA

Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής. Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄-7΄, να γίνουν διάφανα. Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο. Τα ανακατεύουμε για 1΄. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1΄-2΄ και να μοσχομυρίσει. Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. τσαγιού νερό.

Αλατοπιπερώνουμε καλά τη σύμβραση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε μαϊντανό και άνηθο και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σύμβραση. Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τους γίγαντες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιουν όλα τα υγρά τους. Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους. Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν. Στα τελευταία 10΄ του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄.

Υλικά

• 500 γραμμ. φασόλια γίγαντες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 2 άνυδρα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
• 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
• 1 κλωνάρι σέλερι
• 1 τριμμένο καρότο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1/2 φλ. τσαγιού νερό
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 200 γραμμ. φέτα σε κομματάκια

Μερίδες: 5
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά

Πηγή: argiro.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin