Απριλίου 21, 2018

KOYZINA

Ένα ωραίο,εύκολο πιάτο που συνδυάζει τα λαζάνια με τα λαχανικά

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. λαζάνια
4 γλυκές κόκκινες πιπεριές
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 πρέζα θυμάρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ. σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο
400 γρ. σάλτσα ντομάτας
80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
150 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά
1 κ.σ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε μια κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό βράζουμε τα λαζάνια μαζί με το χυμό του λεμονιού, για 7 λεπτά.

2. Σωτάρουμε σε λάδι τις πιπεριές και τα κρεμμύδια για 3 λεπτά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

3. Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε για 5 λεπτά το σπανάκι με μία κουταλιά βούτυρο και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
4. Σε ταψί στρώνουμε μια στρώση λαζάνια.
5. Από πάνω απλώνουμε το μισό σπανάκι και πασπαλίζουμε με τη μισή περμεζάνα.

6. Σκορπίζουμε από πάνω τις πιπεριές και τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε με την ίδια σειρά προσθέτοντας σε κάθε στρώση και λίγη από τη σάλτσα ντομάτας.

7. Τέλος προσθέτουμε από πάνω τα τριμμένα κίτρινα τυριά.
8. Ψήνουμε το φαγητό για 30-45 λεπτά στους 170°C. Για να είναι απολύτως έτοιμο, πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις.

http://www.gourmed.gr

KOYZINA

YΛΙΚΑ

250 γραμ βρασμένες πένες
10 λιαστές ντομάτες κομμένες στην μέση
10 φέτες σαλάμι Θάσου
10 φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
2 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
για την σος
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
1 κουταλιά σούπας ξίδι
1 κουταλάκι κάπαρη
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε την σος κτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ υποχρεωτικά για να διαλυθεί η κάπαρη.

Βάλτε σ’ ένα μπολ της σαλάτας κατ’ αρχήν τις πένες και τις λιαστές ντομάτες μαζί με το ψιλοκομμένο μαρούλι. Περιχύστε τα με τα 2/3 της σάλτσας. Ανακατεύετε, αφήστε τα να μαριναριστούν για 10 λεπτά.

Αδειάστε τα σε μια οβάλ πιατέλα. Γύρω-γύρω από τις πένες βάλτε τις φέτες του σαλαμιού κομμένες στην μέση. Ανάμεσα από τις πένες βάλτε τα φυλλαράκια βασιλικού και περιχύνετε σταγόνα-σταγόνα την σαλάτα με την υπόλοιπη σάλτσα.

Tips: Στις πένες πάνε πολύ ωραία και οι χρωματιστές πιπεριές. Αντί για σαλάμι αν σας πέφτει βαρύ βάλτε φετούλες από προσιούτο και επιπροσθέτως αν σας αρέσει τρίψτε από πάνω λίγη γραβιέρα.

 


ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ανά μερίδα
Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 300
Πρωτεΐνες (g): 6,6
Υδατάνθρακες (g): 21,9
Λίπη (g): 20,7 εκ των οποίων μονοακόρεστα
λιπαρά οξέα 14,1g
Φυτικές Ίνες (g): 1,9
Φολικό οξύ (μg): 104,9
Βιτ. A (μg): 157,9
Κάλιο(mg): 262,7
Το πιάτο αυτό είναι πλούσιο σε φολικό οξύ και βιταμίνη Α. Από διατροφική άποψη μπορεί να συνδυαστεί με πρωτεΐνη στο κυρίως πιάτο ή να αποτελέσει ελαφρύ δείπνο. Tip: Για όσους προσέχουν το διαιτολόγιό τους το σαλάμι μπορεί να αντικατασταθεί με γαλοπούλα κατά προτίμηση βραστή

Πέτσιος Δημήτριος Msc
Kλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

http://www.eliasmamalakis.gr

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

100 γραμμάρια κουβερτούρα
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
120 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη (περάστε την από το μπλεντεράκι για να γίνει σκόνη)
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλλια
300 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και χτυπήστε την ελαφρά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι και στη συνέχεια τη βανίλλια και το γιαούρτι. Χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα (θα είναι σχετικά παχύρρευστο)
Αν έχετε παγωτομηχανή, βάλτε το μίγμα και αφήστε την να κάνει τη δουλειά της.
Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, βάλτε το μίγμα σε ένα τάπερ που μπαίνει στην κατάψυξη και ανά μία ώρα ανακατέψτε το παγωτό σας…
Σε 4-5 ώρες θα είναι έτοιμο!

:eimaimama.gr

KOYZINA

Πίτσα με μοτσαρέλα, πολτό ελιάς και βασιλικό

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό (ή 450ml νερό)
1 φακελάκι μαγιά
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη σάλτσα ντομάτας:
500γρ ντοματοχυμό
6 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κ. σούπας ρίγανη
αλάτι
Για τη γαρνιτουρα:
8-10 μπάλες μοτσαρέλα
½ φλιτζάνι πολτό ελιάς
15-18 ντοματίνια (κομμένα στα δύο)
1 κ.σ ξερό βασιλικό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC βαθμούς.

Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με ελαιόλαδο, βάζουμε την ανοιγμένη ζύμη μέσα και ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας τον πολτό ελιάς σε μικρές κουταλιές, τη κομμένη μοτσαρέλα και τα ντοματίνια.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ξερό βασιλικό και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.

Το tip της συνταγής: Τα υλικά αυτά θα μας κάνουν δύο πίτσες

http://www.instyle.gr

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτας
150 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια αμύγδαλα, ασπρισμένα και αλεσμένα
60 γραμμάρια βούτυρο
4 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
2 φλιτζάνια αμύγδαλα σε φέτες, για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη κανέλα, τα αλεσμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Κτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να μας δώσουν μια σφικτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα, απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και ρίχνουμε το μείγμα. Πάνω από το μείγμα γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

http://cheftelemachus.blogspot.gr

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνια καστανό ρύζι
2 ½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
3 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
½ φλιτζάνι αμύγδαλα, ασπρισμένα και χονδροκοπανισμένα
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
6 κάστανα βρασμένα
κανέλα
πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Βράζουμε στο ζωμό λαχανικών και κοτόπουλου, με το αλάτι το ρύζι για 15λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια σκεπάζουμε το φαγητό μας και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά ακόμα.
Βράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν. Τα κάστανα ξέρουμε ότι έχουν ψηθεί, αν τρυπώντας τα με ένα μαχαίρι είναι μαλακά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το βούτυρο σοτάρουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τα κάστανα, το κουκουνάρι. Μόλις τα αμύγδαλα πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, τα ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το βρασμένο ρύζι, προσθέτουμε το μαϊντανό, τη κανέλα, το πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

http://cheftelemachus.blogspot.gr

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

18 αυγά
2 ½ φλιτζάνια σιμιγδάλι
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
3 βανίλιες
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 πρέζα αλάτι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το σιρόπι
4 ½ φλιτζάνια νερό
3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
1 σφηνάκι κουμ κουάτ ή ότι λικέρ θέλετε
φλούδα από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Κτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες , μέχρι να αφρατέψουν.
Κτυπάμε τα ασπράδια με 2 κουταλιές νερό και το αλάτι μέχρι να μας δώσουν μια μαρέγκα σφικτή.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο κάδο του μίξερ με τους κρόκους και τη ζάχαρη σιγά-σιγά ανακατεύοντας απαλά, για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύουμε πάλι απαλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα και το απλώνουμε με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 περίπου.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5-6 λεπτά και μετά προσθέτουμε το λικέρ και τη φλούδα λεμονιού.
Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο το σιροπιάζουμε λίγο-λίγο με το ζεστό σιρόπι. Το σιρόπι το ρίχνουμε σταδιακά για να απορροφηθεί σιγά-σιγά, γιατί αν το ρίξουμε όλο μαζί, το γλυκό μας θα καθίσει.
Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

http://cheftelemachus.blogspot.gr

KOYZINA

Τι πιο ανοιξιάτικο φαγητό από σουτζουκάκια με ρύζι ή οτιδήποτε συνοδευτικό θέλετε. Ο Ηλίας Μαμαλάκης βάζει τον κιμά και τη σάλτσα και σας δίνει και ένα μικρό tip κι εσείς βάζετε την παρέα και τη λιγούρα.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2-3 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
1 κουταλιά σούπας τριμμένο κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
200 γραμ μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί
Για την σάλτσα

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 λειωμένη σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζ του καφέ λάδι
3 νεροπότηρα χυμό ντομάτας
½ ποτήρι νερό
1 κοφτό κουτάλι σούπας κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά 1 χούφτα πράσινες ελιές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σουρώνουμε λίγο το ψωμί και το ρίχνουμε στον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά και το αφήνουμε να περιμένει 1-2 ώρες στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε μέσα το χυμό ντομάτας και το νερό. Αφήνουμε να βράσει, ρίχνουμε το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
Όσο βράζει η σάλτσα πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα μικρά μπιφτεκάκια. Τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε και μέχρι να κάνουν κρούστα. Τα ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα που σιγοβράζει και τα βράζουμε για 1/2 ώρα περίπου.

Αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μια χούφτα πράσινες ελιές 2-3 λεπτά πριν κλείσουμε το μάτι.

Μυστικό : όχι κρεμμύδι στον κιμά. Κόκκινο κρασί για το μούλιασμα του ψωμιού

Συνταγή: eliasmamalakis.gr

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ (Μερίδες: 6)

2 πακέτα μπισκότα σοκολάτας
2 κουτιά ζελέ ανανά
1 κιλό γιαούρτι πλήρες
1 κ.τ.σ μαύρη ζάχαρη
1 κονσέρβα κομπόστα
λικέρ της αρεσκείας σας
λίγο γάλα
1 σοκολάτα κουβερτούρα
αμύγδαλο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ” ένα πυρέξ στρώνουμε τα μπισκότα αφού πρώτα τα έχουμε ποτίσει ελαφρώς με το λικέρ και με λίγο γάλα.
Ετοιμάζουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες διαλύοντας και τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε σ” ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι και ανακατεύοντας ρίχνουμε σιγά σιγά και το ζελέ.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρούτα τις προτίμησής μας.
Περνάμε μια λεπτή στρώση από την κρέμα πάνω στα μπισκότα και τρίβουμε λίγη κουβερτούρα ξαναβάζουμε άλλη μια στρώση μπισκότα και όλο το υπόλοιπο από πάνω.
Τρίβουμε την υπόλοιπη σοκολάτα και γαρνίρουμε με το τριμμένο αμύγδαλο!

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

10 λεπτά προετοιμασία & 3 ώρες στο ψυγείο για να δέσει.

http://www.filenades.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin