Οκτωβρίου 23, 2018

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για 8 μερίδες:

Για τη μαρέγκα:
4 μεσαία αυγά
240 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κσ χυμό λεμονιού
1 σκ κορν φλάουρ
1 βανίλια

Για τη σαντιγί:
660ml Κρέμα Γάλακτος ΦΑΓΕ με 35% λιπαρά
80g ζάχαρη άχνη
1/2 κγ φρεσκοτριμμένο τζίντζερ

Για το γαρνίρισμα:
100g ζαχαρωμένα τζίντζερ, κομμένα σε μικρά κυβάκια
375g ποικιλία βατόμουρων (μύρτιλα, raspberries, blackberries, φραγκοστάφυλα)
ΛΙΣΤΑ ΑΓΟΡΩΝ

Ξεκινάμε με την παρασκευή της μαρέγκας, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
Τοποθετούμε το μπολ επάνω σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό (μπεν μαρί) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ζεσταθεί ελαφρώς το μίγμα μας.
Στη συνέχεια, χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα.
Δύο λεπτά πριν ολοκληρωθεί το χτύπημα, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και τη βανίλια.
Απλώνουμε το μίγμα επάνω σε χαρτί ψησίματος, σε σχήμα στρογγυλό και ψήνουμε για 1 ώρα στους 130°C, σε προθερμασμένο φούρνο.
Φτιάχνουμε τη σαντιγί, χτυπώντας στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να σφίξει το μίγμα. Για καλύτερο αποτέλεσμα η Κρέμα Γάλακτος πρέπει να είναι κρύα, απευθείας από το ψυγείο.
Αλείφουμε με μια σπάτουλα τη φρέσκια σαντιγί επάνω στην ψημένη μαρέγκα και γαρνίρουμε με τα βατόμουρα και τα ζαχαρωμένα τζίντζερ.

KOYZINA

Η κολοκύθα είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που μπορεί να παίξει με αξιώσεις τόσο σε αλμυρές όσο και γλυκές συνταγές. Ταυτόχρονα με τη μαγειρική, υψηλή θεωρείται και η διατροφική της αξία, τόσο ώστε να κερδίζει χωρίς ενδοιασμούς μια θέση στον κατάλογο με τις υπερτροφές.

Tο ρόφημα κολοκύθας πίνεται κρύο ή ζεστό.

Συνταγή: ρόφημα κολοκύθας

Υλικά για 1 άτομο
1 κούπα γάλα φρέσκο
500 γρ. κολοκύθα σε κομμάτια
1 κ.σ. ζάχαρη
1 βανίλια (κάψουλα)
½ κούπα καφέ εσπρέσο (υγρό)
1 πρέζα κανέλα σκόνη 1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη

Εκτέλεση για το ρόφημα κολοκύθας

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια, τον καφέ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κολοκύθα που έχουμε καλύψει με νερό για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Την περνάμε από το μπλέντερ και τη σουρώνουμε.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ την κολοκύθα, το γάλα και παγάκια και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και γαρνίρουμε με σαντιγί, άχνη ζάχαρη και κανέλα.

KOYZINA

Υλικά

150 γρ κολοκυθάκια

1 αυγό

200 γρ. μαλακό τυρί

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό με το τυρί μέχρι να σχηματιστεί κρέμα. Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί που το έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και από πάνω προσθέτουμε την κρέμα. Ψήνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

KOYZINA

Συστατικά
4 Μερίδες
1/2 κιλό ρεβίθια βρασμένα
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
τσάιβς(σχοινόπρασο)
αλάτι (για τη σάλτσα)
3 κουταλιές σούπας horse-radish (Αγριοράπανο) (για τη σάλτσα)
2/3 φλιτζάνι χυμό λεμονιού (για τη σάλτσα)
2,3 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
1 φλιτζάνι μουστάρδα τύπου Ντιζόν (για τη σάλτσα)
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο (για τη σάλτσα)
60 γρ. φιλέτα αντσούγιας
1 μέτριο κρεμμύδι,ψιλοκομμένο (για τη σάλτσα)
1 φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σεροδέλες
250 γρ. πέστροφα καπνιστή
2 κόκκινες πιπεριές σε λεπτές λωρίδες
2 πράσινες σε λεπτές λωρίδες
Θυμάρι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το ¼ του φλιτζανιού από το ελαιόλαδο με το μισό χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα ρεβίθια. Τα ανακατεύουμε με τις πιπεριές και τα αφήνουμε στη σαλατιέρα. Φτιάχνουμε εν τω μεταξύ τη σάλτσα.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και πιπέρι, το μαϊντανό, λίγο θυμάρι και σχοινόπρασο. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε λίγο-λίγο ελαιόλαδο, εναλλάξ με το λεμόνι, ελέγχοντας ότι το απορροφά το μίγμα.

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε στο μίγμα τη μουστάρδα και το horse-radish. Ανακατεύουμε ένα μέρος της σάλτσας με τη σαλάτα των ρεβιθιών και προσθέτουμε τις πέστροφες, τις αντζούγιες και τις ελιές. Σερβίρουμε την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα.

Tip Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα από την προηγούμενη μέρα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο βάζο.

KOYZINA

Μπάρα Δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα και λευκή σοκολάτα

Συστατικά
10 Μερίδες
2 κουταλιές σούπας AB δαμάσκηνα αποξηραμένα κομμένα σε μικρά κομματάκια
1/2 κουταλάκι γλυκού σκόνη κανέλας
2 κουταλάκια γλυκού νερό
30 γρ. λευκή σοκολάτα σε κομματάκια
6 κουταλιές σούπας κουάκερ
2,5 κ.σούπας μέλι
1 κουταλάκι γλυκού σταφίδα μαύρη
1 κουταλάκι γλυκού σταφίδα ξανθιά
2 σύκα αποξηραμένα κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές σούπας AB κράνμπερις αποξηραμένα
2 κουταλιές σούπας AB βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα σε μικρά κομματάκια
2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε αρχικά τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κράνμπερις και τα σύκα με το κουάκερ, ανακατεύοντας καλά με τα δάχτυλά μας ώστε να ξεχωρίσουν τα κομματάκια μεταξύ τους και να διεισδύσει παντού το κουάκερ.Στη συνέχεια προσθέτουμε ανακατεύοντας καλά τις σταφίδες και το μέλι. Σε αυτό το σημείο ραντίζουμε τη μάζα που έχει σχηματισθεί με το νερό ώστε να γίνει το μίγμα συμπαγές.

Προσθέτουμε τα κομματάκια τής σοκολάτας, ρίχνουμε για άρωμα τη σκόνη κανέλας και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε την εσωτερική επιφάνεια ενός στενόμακρου πυρέξ ή φόρμας με αντικολλητική επένδυση με ηλιέλαιο και αδειάζουμε το μίγμα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα σε 180οC για 15 λεπτά.

Κόβουμε σε στενόμακρα κομμάτια πριν ακόμα κρυώσουν καλά με τη βρεγμένη λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού. Η κάθε μπάρα πρέπει να είναι μέχρι 80 γρ.

TIP Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν κατάλληλη τροφή για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

KOYZINA

Συστατικά

6 Μερίδες
700 γρ. γάλα φρέσκο (για την κρέμα)
20 γρ. Γλυκόζη (για το σιρόπι)
500 γρ. Ζάχαρη (για το σιρόπι)
250 γρ. βούτυρο (για το φύλλο)
250 γρ. καταΐφι (για το φύλλο)
1 κλωναράκι βανίλιας (για την κρέμα)
80 γρ. κορν φλάουρ (για την κρέμα)
6 κρόκοι αβγών (για την κρέμα)
2 ολόκληρα αβγά (για την κρέμα)
160 γρ. ζάχαρη (για την κρέμα)
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% (για την κρέμα)
300 γρ. νερό (για το σιρόπι)

Εκτέλεση
Εκτέλεση για την κρέμα :

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αβγά (τα 2 ολόκληρα και τους 6 κρόκους).

Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε λίγο στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε μ’ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να πετύχουμε μία λεία υφή.Συναρμολόγηση : Σε ένα ταψί 20x30 εκ. απλώνουμε το μισό καταΐφι το οποίο έχουμε ανοίξει. Το βουτυρώνουμε πολύ καλά, αδειάζουμε την κρέμα πάνω από αυτό και απλώνουμε το υπόλοιπο καταΐφι ανοιγμένο.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 1 ώρα τουλάχιστον.

Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι που έχουμε φτιάξει προηγουμένως, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (4 λεπτά από το σημείο βρασμού).

KOYZINA

Υλικά
200 γρ (24 τμχ) μπισκότα τύπου πτι-μπερ
Για την κρέμα τυριού:

250 γρ μασκαρπόνε ή γλυκιά μυζήθρα
100 γρ άχνη ζάχαρη
200 ml κρέμα γάλακτος
Για την κρέμα πραλίνα:

200 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ πραλίνα φουντουκιού
Γαρνίρισμα:

Τριμμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση
Στρώνω τη βάση του πυρέξ 21x28 εκ (ή ταψιού) με μπισκότα να την καλύπτουν όλη (αν χρειαστεί κόβω κάποια μπισκότα).
Με το μίξερ χτυπάω το μασκαρπόνε, την άχνη και την κρέμα γάλακτος να αφρατέψουν.
Απλώνω το μισό μείγμα πάνω στα μπισκότα.
Σε άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (όχι πάνω από 7 λεπτά), προσθέτω την πραλίνα σε δύο δόσεις ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ (να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του).
Ρίχνω κι από αυτό τη μισή δόση πάνω στην κρέμα τυριού να την καλύψει.
Επαναλαμβάνω τις στρώσεις άλλη μια φορά μπισκότα – κρέμα τυριού – κρέμα πραλίνας.
Γαρνίρω τριμμένη κουβερτούρα, σκεπάζω με μεμβράνη το σκεύος και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να κρυώσει.
Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

paxxi.gr

KOYZINA

Υλικά

350γρ ζυμαρικά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

350γρ άγρια ή λευκά μανιτάρια κομμένα σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

400ml κρέμα γάλακτος

250γρ τυρί gorgonzola θρυμματισμένη

αλάτι και πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζετε νερό και αλάτι και το αφήνετε να βράσει. Ρίχνετε τα μακαρόνια και τα αφήνετε για 8-10 λεπτά ή ανάλογα με τις οδηγίες στο κουτί. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτετε το σκόρδο και το αφήνετε για επιπλέον 2 λεπτά. Ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος και την αφήνετε για 1 λεπτό μέχρι να πάρει βράση.

Ανακατεύεται τη gorgonzola μέχρι να λιώσει τελείως σε χαμηλή φωτιά. Μην αφήσετε τη σάλτσα να βράσει αφού έχετε προσθέσει το τυρί.

Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά. Στραγγίζετε τα μακαρόνια, τα ρίχνετε μέσα στη σάλτσα και ανακατεύετε καλά. Ρίξτε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

KOYZINA

Υλικά (για στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 32 εκ.):

500 γρ. πένες (λευκές ή ολικής)
250 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Για την μπολονέζ μανιταριών:

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα, της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους, ό,τι θέλουμε), χωρίς κοτσάνια, σε φετάκια
15 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 μέτρια καρότα, σε κυβάκια
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
3 φέτες μπέικον, σε καρέ
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
2 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό, τριμμένο
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανού, ψιλοκομμένα
το ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
200 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
70 ml λευκό ξηρό κρασί
80 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα του ταψιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

100 γρ. βούτυρο αγελάδος
80 γρ. αλεύρι λευκό ή ολικής
4 κουτ. σούπας λάδι τρούφας (εναλλακτικά, αρωματίζουμε με 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
+ 2 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό - με άλλο αποτέλεσμα)
1 λίτρο γάλα φρέσκο, χλιαρό
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Μουλιάζουμε τα πορτσίνι σε 250 ml χλιαρό νερό για 20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη το νερό του μουλιάσματος. Παράλληλα, βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

«Σβήνουμε» με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό κότας, το νερό όπου μουλιάσαμε τα μανιτάρια και τον πελτέ και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το εστραγκόν, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τη μισή ποσότητα τυριού και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα ζυμαρικών στο ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.

Μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να σχηματίσει με το αλεύρι μια σφιχτή κρέμα. Ρίχνουμε το γάλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να «δέσει» η σάλτσα. Προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε έντονα, ώστε να αναμειχθούν με την υπόλοιπη σάλτσα, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι τρούφας, το υπόλοιπο τυρί και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από την κρέμα στο μείγμα ζυμαρικών και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 10 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε.

gastronomos.gr

KOYZINA

Υλικά
150 γρ. Flora Soft με βούτυρο
250 γρ. μπισκότα τριμμένα στο μπλέντερ
350 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. ανθότυρο
200 γρ. μανούρι
100 γρ. ξινομυζήθρα
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κιλό σύκα φρέσκα, καθαρισμένα
4 κουτ. σούπας μέλι
4 φρέσκα ή ξερά σύκα για διακόσμηση
80 ml κονιάκ
Εκτέλεση
Χωρίζουμε το Flora Soft με βούτυρο στα δύο και αφήνουμε τη μισή ποσότητα να λιώσει εντελώς σε ένα σκεύος, το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το Flora Soft με βούτυρο σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας ή με μια σπάτουλα έως ότου το μίγμα μας γίνει μια ομοιογενής ζύμη.

Με τη ζύμη του μπισκότου, στρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 15-20 λεπτά, μέχρι η βάση μας να πάρει χρώμα.
Παράλληλα θρυμματίζουμε καλά τα τυριά, τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μαζί με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφού το μπισκότο μας έχει ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια το μίγμα των τυριών.
Πολτοποιούμε ελαφρώς τα σύκα στο μίξερ και τα ανακατεύουμε απαλά, σε ένα μπολ, μαζί με το μέλι. Στο τέλος, προσθέτουμε το κονιάκ ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ρευστοποιηθούν εντελώς τα υλικά μας.
Απλώνουμε το μίγμα των σύκων με το μέλι καλά στην επιφάνεια της κρέμας και γαρνίρουμε με ολόκληρα σύκα.
Τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο για 50 λεπτά ή μέχρι να δέσει η κρέμα και σερβίρουμε.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin