Απριλίου 21, 2018

KOYZINA

Υλικά Συνταγής

250 γραμ. φακές ή μαυρομάτικα φασόλια
1 καρότο κομμένο σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
4 πατάτες κομμένες στα 4
4 φέτες ψωμί τριμμένο σε ψίχουλα
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο η κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. κάρυ
1/2 κ.γλ. κύμινο
2 κ.σ. κόρν φλάουρ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε τα νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών, βάζοντας σε μία κατσαρόλα τις φακές, το καρότο, το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα καλύπτουμε με νερό. Τα βράζουμε για 25′ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ψωμί, το κόρν φλαουρ, τον μαϊντανό, το κάρυ, το κύμινο και αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Πλάθουμε 4 μπιφτέκια.

Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ψήνουμε τα μπιφτέκια λαχανικών, μέχρι να ροδίσουν από την μια πλευρά και τα αναποδογυρίζουμε να ροδίσουν κι από την άλλη.

KOYZINA

Υλικά

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο γάλακτος μαλακό
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
30 γρ. λικέρ μαστίχα
ξύσμα και χυμό (60 γραμ) από 1 μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κ. γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ κοφτό μπέικιν πάουντερ
720 γρ. (περίπου) αλεύρι μαλακό
Για το διάλυμα αυγού
1 κρόκο
1 κ.σ ζάχαρη
2 κ.σ νερό

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζεις το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Το αφήνεις στην άκρη.
Βάζεις στον καδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάς στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 8-10 λεπτά, να αφρατέψει πολύ το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά. Προσθέτεις το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ μαστίχα.
Διαλύεις τη σόδα στην πορτοκαλάδα και ανακατεύεις το μείγμα. Ενεργοποιείται η σόδα και αφρίζει. Το ρίχνεις στον κάδο.
Τέλος, προσθέτεις το αλεύρι. Προσοχή από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί μετά τα κουλουράκια θα γίνουν σκληρά. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη απαλή και βουτυρένια. Αρκετά ελαστική για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να ανοίγει και να σκάει στο πλάσιμο.
Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με πετσέτα για 15 λεπτά.
Στρώνεις τρεις λαμαρίνες ρηχές με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Επειδή θα ψήσεις πολλά ταψιά ταυτόχρονα, πρέπει να ανεβοκατεβάζεις τα ταψιά, ώστε να ψηθούν όλα τα κουλουράκια ομοιόμορφα και να γυρίζεις μέσα-έξω τις λαμαρίνες για τον ίδιο λόγο.
Κόβεις κομματάκια ζύμης από 25 έως 30 γραμμάρια. Πλάθεις φυτίλια 20-25 εκατοστών. Διπλώνεις το καθένα τρεις φορές και τσιμπάς τις άκρες να φαίνεται το παραδοσιακό σχήμα του σμυρνέικου, σαν βαρκούλες. Αφήνεις χώρο μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν αρκετά.
Χτυπάς τα υλικά για το διάλυμα αυγού, με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλείφεις όλα τα κουλουράκια με το διάλυμα για να γυαλίζουν στο ψήσιμο.
Τα ψήνεις για περίπου 30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά μέχρι μέσα. Τα αφήνεις να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζεις σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Τα διατηρείς σε αεροστεγές σκεύος για να παραμείνουν τραγανά.

KOYZINA

Μια νηστίσιμη τάρτα, με ντοματίνια που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από τις κλασσικές τάρτες

Υλικά
Μια συσκευασία έτοιμη ζύμη για τάρτα

600 γραμμάρια ντοματίνια

2 μικρές βρασμένες πατάτες

3-4 κολοκυθάκια

200 γραμμάρια πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο

2 σκελίδες σκόρδο

Μαϊντανός

Δυόσμος

Ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε τη ζύμη για τάρτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τη στρώνουμε τη ζύμη στη φόρμα της τάρτας και κόβουμε τα κομμάτια που περισσεύουν.

Αλείφουμε τη βάση με λίγο λάδι, στρώνουμε από πάνω αντικολλητικό χαρτί και το σκεπάζουμε με ακόμη ένα ταψί (ή σκορπάμε στην επιφάνεια όσπρια), για να υπάρχει βάρος και να κρατηθεί η ζύμη στη θέση της.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180º C για 10 λεπτά, και στο τέλος αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα όσπρια και αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 3 λεπτά περίπου.

Σε ένα multi βάζουμε τις πιπεριές, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Χτυπάμε καλά ώσπου να πολτοποιηθούν τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ

Προσθέτουμε στο μπολ τη λιωμένη πατάτα και ανακατεύουμε

Απλώνουμε το μείγμα μας πάνω στη βάση της τάρτας

Τοποθετούμε τις φέτες κολοκυθιού και έπειτα τα ντοματίνια

Αλείφω με λάδι τα ντοματίνια και αλατοπιπερώνουμε.

Ψήνουμε στους 170- 180º C για 30-35 λεπτά περίπου.

KOYZINA

 Για όσους δεν τρώτε την κλασική μαγειρίτσα, αυτή η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια θα σας ξετρελάνει!

Υλικά Συνταγής
500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα
πλευρώτους
πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
1 φλ. ρύζι γλασέ
2 κ.σ. ταχίνι
αλάτι
πιπέρι
το χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Ξεκινάμε τη νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια και χόρτα, ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τα μανιτάρια, το μαρούλι, τα μυρωδικά, με 3 φλ. νερό.

Αφήνουμε να βράσουν για 5΄. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε μέχρι να βράσει και να δέσει το ζουμί.

Αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι που το έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό και στο χυμό των λεμονιών.

Ανακατεύουμε καλά τη σούπα μέχρι να ασπρίσει και σερβίρουμε.

Δείτε επίσης πώς να επιλέγετε, πώς να καθαρίζετε, πώς να διατηρείτε και πώς να μεταχειρίζεστε σωστά το κάθε είδος μανιταριού.

KOYZINA

Υλικά Συνταγής

1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε καρέ
1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε καρέ
1 μεγάλο κολοκύθι κομμένο σε καρέ
1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε καρέ
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε καρέ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
αλάτι
300 γραμ. βίδες ή άλλο μικρό ζυμαρικό χωρίς γλουτένη βρασμένο
2 ντομάτες
1 φλ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
1 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Για τα ζυμαρικά με ψητά λαχανικά, βάζουμε πρώτα σε μια λαμαρίνα τα καρέ λαχανικών, πιπεριές, κολοκύθι, μελιτζάνα και ξερό κρεμμύδι. Τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και τ’ αλατίζουμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 15΄ να μαραθούν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Βράζουμε τις βίδες για 10΄ σε αλατισμένο νερό. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις στραγγίζουμε καλά. Τις βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά, καθώς και ό,τι υγρό υπάρχει στο ταψί. Πασπαλίζουμε με τα κυβάκια φέτας. Προσθέτουμε τις ντομάτες (κομμένες) και το βασιλικό. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

KOYZINA

Φτιάχνουμε το πιο νόστιμο πιάτο: λαζάνια με μελιτζάνες και μοτσαρέλα
σήμερα μαγειρεύουμε ένα νόστιμο πιάτο και το σπίτι μας γεμίζει με αρώματα ενώ ο ουρανίσκος μας δέχεται γεύσεις από τη Μεσόγειο.

Υλικά

500γραμμάρια μελιτζάνες

500ml πολτό ντομάτας

200γραμμάρια λαζάνια

300 γραμμάρια μοτσαρέλα

Ρίγανη

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

10 φρέσκα φύλλα βασιλικού

1 σκελίδα σκόρδου

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις αφήνουμε σε νερό. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σοτάρουμε το σκόρδο και τη στιγμή που έχει αρχίσει να τσιγαρίζεται προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, τη ρίγανη και τα φύλλα βασιλικού. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε για βράσει η σάλτσα, περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το νερό, τις στεγνώνουμε και τις ψήνουμε για δυο λεπτά.

Σε ένα ταψί βάζουμε μια στρώση από λαζάνια από πάνω τις μελιτζάνες, τη σάλτσα και τη μοτσαρέλα, ενώ συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Βάζουμε στο φούρνο και μαγειρεύουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

KOYZINA

Υλικά

Για το κέικ

130 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
125 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κομμάτια + λίγο για τη φόρμα
200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
125 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
3 αυγά
100 γρ. σταφίδες ξανθές
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
20 γρ. κονιάκ λίγο αλεύρι για τη φόρμα
Για το γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
1 κουτ. γλυκού μέλι
Διαδικασία
Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι ή φόρμα με διάμετρο 18 εκ. ή μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα στην οποία βράζουμε λίγο νερό). Εναλλακτικά, τα λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα για να μην αρπάξουν. Αφήνουμε κατά μέρος.

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά. Ενώνουμε με το μείγμα της κουβερτούρας ανακατεύοντας και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την κανέλα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτοντας στο τέλος και το κονιάκ.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το με ένα λεπτό μαχαίρι – θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό. Μόλις είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.

Γλάσο: Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, λίγο πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα μαζί με το μέλι, ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή με ραβδομπλέντερ (χωρίς να το ανασηκώνουμε) μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Τοποθετούμε το κέικ, αφού κρυώσει καλά, πάνω σε μια σχάρα, βάζοντας από κάτω ένα ταψάκι ή μια λαδόκολλα. Το περιχύνουμε με το γλάσο και με μια σπάτουλα φροντίζουμε να καλυφθούν και τα πλαϊνά.

Αν το γλάσο είναι πολύ ρευστό, το αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να πήξει ελαφρώς. Στο τέλος, μαζεύουμε το γλάσο που έχει χυθεί και το ρίχνουμε ξανά πάνω στο κέικ. Μπορούμε να διακοσμήσουμε με ξυλάκια κανέλας και σταφίδες, με φρουί γλασέ ή με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.

Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος

gastronomos.gr

KOYZINA

Η σημερινή συνταγή είναι νόστιμη αλλά και εύκολη στο να τη φτιάξετε. Δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε.

Υλικά

80 γραμμάρια καπνιστού σολομού

60 γραμμάρια αλμυρά μπισκότα

50 γραμμάρια βούτυρο

100 γραμμάρια φρέσκια ρικότα

100 γραμμάρια τυρί κρέμα

1 ματσάκι μάραθο

Πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύουμε γρήγορα ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζουμε το μίγμα σε τρία μικρά στρογγυλά καλούπια και τα φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Εν τω μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ρικότα, το τυρί κρέμα, το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα με τα τυριά πάνω στα μπισκότα. Κόβουμε το σολομό σε λωρίδες και τον τοποθετούμε στο μίγμα τυριών μαζί με άνηθο. Βάζουμε και πάλι τα cheesecakes στο ψυγείο για μια ώρα.

KOYZINA

Απολαυστικά μέχρι και την τελευταία μπουκιά

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μελιτζάνες
2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
2 κομμένες καρέ πιπεριές Φλωρίνης
100 γρ τριμμένο κασέρι
150 γρ τυρί φέτα
1 χτυπημένο αβγό
1 πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
καλαμποκέλαιο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για 1/2 ώρα.
Στην συνέχεια τις στραγγίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε στο καλαμποκέλαιο. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ίσα να γυαλίσει, προσθέτουμε τις πιπεριές, τις σοτάρουμε και τέλος το καρότο τριμμένο.
Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε την μια πρέζα ζάχαρη και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, μαζί με την θρυμματισμένη στο χέρι φέτα και το μισό κασέρι (το υπόλοιπο κασέρι το κρατάμε για το τέλος).
Προσθέτουμε το μείγμα αυγού στην γέμιση που έχει κρυώσει κι ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε κάθε λεπτή φέτα μελιτζάνας με τη γέμιση και την τυλίγουμε σε ρολό. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις φέτες.
Τις στρώνουμε σε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με το κασέρι που κρατήσαμε και τις ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να λιώσει το τυρί.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

KOYZINA

Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για τηγανητό γαλέο με σκορδαλιά

Ως είθισται σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Ευαγγελισμού απολαμβάνουμε τραγανό γαλέο με μπόλικη σκορδαλιά.

Υλικά

1 κιλό γαλέος σε φέτες

1 φλ. ξύδι

6 κ. σούπας αλεύρι

Λάδι για τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά:

6 σκελίδες σκόρδο

4 πατάτες

½ φλ. ελαιόλαδο

Λίγο ξύδι

Αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε τον γαλέο, τον στραγγίζουμε, τον αλατίζουμε και τον αλευρώνουμε. Στη συνέχεια βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι και όταν πάρει θερμοκρασία τηγανίζουμε το γαλέο και από τις δυο πλευρές και τον αφαιρούμε όταν πάρει χρώμα.

Στο μεταξύ, για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά, βράζουμε τις πατάτες και τις καθαρίζουμε. Καθαρίζουμε και τα σκόρδα. Τα βάζουμε στο μπλέντερ για να λιώσουν καλά. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες κι αφού γίνει το μίγμα ένας πολτός, ρίχνουμε το λάδι. Αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο ξύδι. Χτυπάμε ξανά το μίγμα για μερικά δευτερόλεπτα.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin