Νοεμβρίου 23, 2017

KOYZINA

Υλικά (για στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 32 εκ.):

500 γρ. πένες (λευκές ή ολικής)
250 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Για την μπολονέζ μανιταριών:

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα, της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους, ό,τι θέλουμε), χωρίς κοτσάνια, σε φετάκια
15 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 μέτρια καρότα, σε κυβάκια
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
3 φέτες μπέικον, σε καρέ
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
2 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό, τριμμένο
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανού, ψιλοκομμένα
το ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
200 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
70 ml λευκό ξηρό κρασί
80 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα του ταψιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

100 γρ. βούτυρο αγελάδος
80 γρ. αλεύρι λευκό ή ολικής
4 κουτ. σούπας λάδι τρούφας (εναλλακτικά, αρωματίζουμε με 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
+ 2 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό - με άλλο αποτέλεσμα)
1 λίτρο γάλα φρέσκο, χλιαρό
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Μουλιάζουμε τα πορτσίνι σε 250 ml χλιαρό νερό για 20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη το νερό του μουλιάσματος. Παράλληλα, βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

«Σβήνουμε» με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό κότας, το νερό όπου μουλιάσαμε τα μανιτάρια και τον πελτέ και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το εστραγκόν, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τη μισή ποσότητα τυριού και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα ζυμαρικών στο ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.

Μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να σχηματίσει με το αλεύρι μια σφιχτή κρέμα. Ρίχνουμε το γάλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να «δέσει» η σάλτσα. Προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε έντονα, ώστε να αναμειχθούν με την υπόλοιπη σάλτσα, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι τρούφας, το υπόλοιπο τυρί και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από την κρέμα στο μείγμα ζυμαρικών και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 10 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε.

gastronomos.gr

KOYZINA

Τέλεια συνταγή για τα μαυρομάτικα. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι δεν τα προτιμούν και τόσο, όμως με τις πιπεριές αλλάζει προς το καλύτερο και η γεύση και η όψη τους και γίνεται ένα πιάτο απίθανο.

υλικά

1φλ. μαυρομάτικα φασόλια

1/2 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο
1/2 φλ. σάλτσα
από μισή πιπεριά κόκκινη, πράσινη και κίτρινη ή όποια χρώματα έχετε στο σπίτι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγο σέλινο
λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές και τα τσιγαρίζουμε μαζί στο λάδι.

Προσθέτουμε το μαϊντανό και το σέλινο ψιλοκομμένα κι αυτά.

Καθώς μαραίνονται οι πιπεριές βάζουμε και το καρότο κομμένο σε ροδέλες.


Βάζουμε και τα φασόλια και τα φέρνουμε μια δυο στροφές. Χωρίς να τα τσιγαρίσουμε κανονικά.

Βάζουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τη σάλτσα.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι.

Μαγειρεύουμε το φαγητό περίπου 1 ώρα μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και να εξατμιστεί το περισσότερο νερό. Αν όμως θέλετε να μοιάζει περισσότερο με σούπα τότε ρίξτε λίγο ακόμη νερό.

thisauroikouzinas-syntages.blogspot.gr

http://igastronomia.com

KOYZINA

Ένα από τα παραδοσιακά Κυριακάτικα πιάτα μας..
Υλικά συνταγής
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μπουτάκια κοτόπουλου με την πέτσα και το κόκαλο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά καρέ ή τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
1/2 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί n ζωμό κότας ή ζεστό νερό
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι θυμάρι
2 φλιτζ. ντομάτες ψιλοκομμένες
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γραμμ. χυλοπίτες μακριές (ή ταλιατέλες ή παπαρδέλες)
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα (φαρδιά και ρηχή). Σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε τα μπουτάκια γύρω γύρω μέχρι η πέτσα τους να γίνει τραγανή, περίπου 8΄-10΄.
Αφού τα ροδίσουμε καλά, τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε.
2. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε στο υπάρχον λίπος, το κρεμμύδι και το καρότο. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο, μετά από περίπου 5΄-6΄, τότε προσθέτουμε ξανά τα μπουτάκια και τα βότανα (δαφνόφυλλο και θυμάρι). Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί εντελώς, για περίπου 5΄-6΄.
3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνουμε το ζωμό κότας ή ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν τα μπουτάκια. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15΄ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.
4. Με λαβίδα αφαιρούμε τα μπουτάκια μόλις βράσουν. Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα, χωρίς το καπάκι πλέον. Ξεκοκαλίζουμε τα μπουτάκια, αφαιρώντας πέτσα και κόκαλα. Με τα χέρια διαλύουμε το ψαχνό σε μικρές μπουκίτσες και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Σε αυτή τη φάση η σάλτσα μας πρέπει να είναι πυκνή, γεμάτη αρώματα και τέλεια στη γεύση!
5. Βράζουμε τα ζυμαρικά και αφού τα στραγγίσουμε τα ισομοιράζουμε σε πιάτα. Τα περιχύνουμε με την υπέροχη πυκνή σάλτσα κοτόπουλου.
Mερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 105 λεπτά

KOYZINA

Μια συνταγή για μια φανταστική, εύκολη και πολύ γρήγορη μπισκοτένια τούρτα. Ένα υπέροχο δροσερό γλυκάκι για όλες τις ώρες.

Υλικά

2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
250 γρ μαργαρίνη
1 λίτρο γάλα
6 κ.σ κορν φλάουρ
10 κ.σ ζάχαρη
100γρ κουβερτούρα
2 φακελάκια σαντιγύ σε σκόνη
λίγο κονιάκ
λίγο τριμμένο φουντούκι ή καρύδι (προεραιτικά)
τρούφα,τριμμένη κουβερτούρα ή ξηροί καρποί για το γαρνίρισμα *

Εκτέλεση

Σπάμε τα μπισκότα στα 3 και τα βάζουμε σε ένα ταψί ή τσέρκι χωρίς να τα στρώσουμε,τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ και πασπαλίζουμε με τριμμένο φουντούκι ή καρύδι.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα,το κορν φλάουρ,την ζάχαρη,την μαργαρίνη και την κουβερτούρα σε κομμάτια και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα(Δεν θέλουμε να πήξει πολύ, ώστε να εισχωρήσει ανάμεσα στα μπισκότα). Ρίχνουμε την καυτή κρέμα πάνω στα μπισκότα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε τα 2 φακελάκια σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες,την στρώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τρούφα,τριμμένη κουβερτούρα ή ξηρούς καρπούς

*Μπορείτε να γαρνίρετε με σιρόπι σοκολάτας [λιώνετε σε μπεν μαρί 2 κουβερτούρες με λίγο γάλα]

ΠΗΓΗ : http://www.tilestwra.gr/ Πηγή: www.kamikaze.gr

newsone.gr

KOYZINA

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα λαχανικά της εποχής και να δημιουργήσουμε πίτες που θα ενθουσιάσουν την παρέα.

Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ξίδι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

500 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαλμυρισμένου για 24 ώρες σε κρύο νερό
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/3 μάτσο φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
1/4 μάτσο φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
10 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες ή καθεμία σε 4 - 6 κομμάτια
300 γρ. φρέσκα κουκιά, καθαρισμένα από τα λουβιά τους (θα μας μείνουν περίπου 150 γρ. καθαρισμένα)
100 ml φρέσκο γάλα
100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
1 αυγό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Φύλλο: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο. Ρίχνουμε σταδιακά 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή αλεύρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Γέμιση: Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα κουκιά και τις αγκινάρες για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μάραθο και τον άνηθο. Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό με το γάλα και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη γέμιση.

Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια, περίπου 3 εκ. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά τις 2 κουτ. σούπας λάδι και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Τον προσθέτουμε στο μπολ με τη γέμιση μαζί με το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ γιατί, παρά το ξαλμύρισμα, ο μπακαλιάρος ενδέχεται να είναι αρκετά αλμυρός) και ανακατεύουμε απαλά, να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.

Πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.

Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε ένα στρογγυλό φύλλο, πάχους 3 χλστ. και διαμέτρου 3 - 4 εκ. μεγαλύτερης από το ταψί. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν καλύπτοντας περιμετρικά τη γέμιση. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το φύλλο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί το φύλλο και από κάτω.

gastronomos.gr

KOYZINA

Αν δεν αγαπάτε τα γλυκά που φέρνουν ζάλη με την τόση γλύκα τους, θα το λατρέψετε.

Υλικά

5 μπισκότα πτι-μπερ
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές της σούπας γάλα ζαχαρούχο
χυμό από μισό λεμόνι και ελάχιστο ξύσμα
1 κουταλιά της σούπας γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή 1 κουταλιά της σούπας από την αγαπημένη σας μαρμελάδα

Εκτέλεση

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα βάζουμε μέσα στο μπολ του παγωτού ή σε ποτήρι κοκτέιλ. Σε μεταλλικό σκεύος αναμειγνύουμε το ζαχαρούχο γάλα, το γιαούρτι και τον χυμό του λεμονιού με το σύρμα.

Βάζουμε το μείγμα πάνω από το θρυμματισμένο μπισκότο. Στο ρετιρέ μια κουταλιά βύσσινο ή όποια μαρμελάδα αγαπάτε. Τρώγεται αμέσως...

της Στέλλας Αλαφούζου

KOYZINA

Τρουφάκια με μπανάνα και ινδοκάρυδο Έχετε ώριμες μπανάνες και θέλετε να απολαύσετε ένα εύκολο γλυκάκι;Φτιάξετε τρουφάκια σε πολύ λίγο χρόνο!!!

Υλικά

3 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
100 γρ. ινδοκάρυδο
250 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
100 γρ. βούτυρο
150 ml γάλα εβαπορέ
3 ώριμες μπανάνες
2 κ.σ. λικέρ μπανάνα
Οδηγίες


Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα.
Σε ένα μπωλ σπάμε τα μπισκότα και προσθέτουμε όλα τα υλικά.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε.
Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα πριν πλάσουμε τα τρουφάκια.
Αφού τα πλάσουμε τα τυλίγουμε σε ινδοκάρυδο και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για να σφίξουν.

https://www.kitchenqueen.gr

gastronomia.com

KOYZINA

Υλικά
2 μεγάλες και χοντρές μελιτζάνες
8 φέτες μοτσαρέλα (περίπου 1 εκ. η κάθε μία)
3 μεγάλες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
οδοντογλυφίδες
8 φύλλα δυόσμου ή λίγα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση
Πλένετε τις ντομάτες και τις μελιτζάνες, τις σκουπίζετε καλά και τις κόβετε σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκατοστών.
Βάζετε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα μεγάλο μπολ, τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε για περίπου 30 λεπτά.
Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με νερό, τις στεγνώνετε και τις αλείφετε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Τις τοποθετείτε πάνω στη σχάρα της κουζίνας, ή για μεγαλύτερη ευκολία σε μια τοστιέρα και τις αφήνετε να ψηθούν από την κάθε πλευρά για περίπου 3-4 λεπτά.

Το ίδιο κάνετε για τις φέτες ντομάτας.

Βάζετε τις φέτες της μοτσαρέλας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθούν για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Για να σερβίρετε, τοποθετείτε στη βάση κάθε πιάτου 2 φέτες μελιτζάνας, από πάνω από μία φέτα ντομάτας και μία φέτα μοτσαρέλας, αλατοπιπερώνετε και τελειώνετε τοποθετώντας άλλη μια φέτα μελιτζάνας πάνω από το κάθε σαντουιτσάκι.

Περνάτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο κάθε μικρού σάντουιτς και καρφώνετε στο πάνω μέρος ένα φύλλο δυόσμου ή λίγα φύλλα βασιλικού.

Ραντίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο το κάθε σαντουιτσάκι.

govastileto.gr

KOYZINA

Υλικά

1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κούπα ζάχαρη σκούρα καστανή (η μαλακή που μοιάζει με βρεγμένη άμμο)
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για τα ταψιά
4αυγά
2 κούπες αλεύρι μαλακό + λίγο ακόμη για τα ταψιά
60 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
25 γρ. αμύγδαλα λευκά
25 γρ. καρύδια
25 γρ. φιστίκια Αιγίνης
450 γρ. καρότο, τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη

Κρέμα

400 γρ. ανθότυρο
80 γρ. τζίντζερ
2 κουτ. σούπας μέλι
6 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη + λίγη ακόμη για πασπάλισμα
2 κουτ. σούπας γάλα
2 κουτ. σούπας βούτυρο

Διαδικασία

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Αφού κάψει, καβουρδίζουμε εκεί τα αμύγδαλα. Τα αδειάζουμε στον κάδο του μούλτι. Καβουρδίζουμε μαζί τα καρύδια με τα φιστίκια Αιγίνης. Τα αδειάζουμε σε ένα πιάτο. Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο με τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης (όχι σε σκόνη).

Ο λόγος που κόβουμε τα αμύγδαλα ξεχωριστά είναι ότι, επειδή είναι πιο σκληρά, χρειάζονται περισσότερο χτύπημα από τους άλλους ξηρούς καρπούς. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, στον αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τις ζάχαρες μέχρι να αφρατέψουν πολύ (τουλάχιστον για 7 λεπτά). Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας να ενσωματώνεται το καθένα προτού ρίξουμε το επόμενο. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε σε 4 δόσεις στο μείγμα (χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ για να μην πεταχτεί παντού το αλεύρι). Προσθέτουμε και τη βανίλια.

Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύοντας απαλά. Κάνουμε το ίδιο με το τριμμένο καρότο. Βουτυρώνουμε πολύ καλά και αλευρώνουμε δύο ταψιά διαμέτρου 28-30 εκ. Μοιράζουμε εκεί το μείγμα και χτυπάμε τα ταψιά δυνατά στον πάγκο εργασίας μας, για να φύγει από το μείγμα ο αέρας.

Ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και τα ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι, να κρυώσουν, για περίπου 1 ώρα. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα: Ανακατεύουμε το ανθότυρο με το βούτυρο, ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μέλι και κουταλιά-κουταλιά την άχνη. Αν έχουμε αποχυμωτή, βάζουμε μέσα το τζίντζερ για να πάρουμε τον χυμό του. Αν δεν έχουμε, το τρίβουμε στη λεπτή πλευρά του τρίφτη και πιέζουμε το τρίμμα σε ένα λεπτό σουρωτήρι για να βγάλουμε τον χυμό του. Το ρίχνουμε στο μείγμα του τυριού και ανακατεύουμε. Βάζουμε το ένα κέικ πάνω σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στο κέντρο του την κρέμα.

Το απλώνουμε λίγο με μια σπάτουλα. Ακουμπάμε πάνω το άλλο κέικ και το πιέζουμε απαλά προς τα κάτω, ώστε να απλωθεί παντού η κρέμα. Κοσκινίζουμε από πάνω την άχνη

.Συνταγή: Ντιάνα Καρτσαγκούλη
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

gastronomos.gr

KOYZINA

Με ένα τρόπο που θυμίζει “ο γκρατέν”, “παστίτσιο”, ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.
Το αποτέλεσμα αποζημειώνει και σε εμφάνιση και σε γεύση

Υ Λ Ι Κ Α 
250 γραμ. Μακαρόνια χοντρά Νο2 
3 κ.σ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
200 γραμ. Ντοματάκι αποφλοιωμένο, χυλό στο multi
3 κ.σ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γ. Ζάχαρη άσπρη
1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 Ζωμό λαχανικών Σπιτικό
400 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό 2%
3 κ.σ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. Μαγιονέζα χωρίς αυγό και γάλα, νηστήσιμη
3 κουτάλες ζωμό από τα μακαρόνια
200 γραμ. Γιδοτύρι, στο χοντρό του τρίφτη
100 γραμ. Παρμεζάνα στο ψιλό και
100 γραμ. Παρμεζάνα στο χοντρό του τρίφτη
Πιπέρι


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βράζω τα μακαρόνια σε ελαφρά αλατισμένο νερό.
Ζεσταίνω το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρω για λίγο το κρεμμύδι με το σκόρδο. Ρίχνω τον χυλό της ντομάτας, και τον ζωμό των λαχανικών, μαζί και μια κουτάλα νερό από τα μακαρόνια και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να πήξει ικανοποιητικά. Αφήνω να κρυώσει.
Σε μπωλ ανακατεύω την μαγιονέζα, το πιπέρι, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το γιδοτύρι και την ψιλή παρμεζάνα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνω με μια-δυο κουτάλες νερό από τα μακαρόνια. Ρίχνω και την σάλτσα που κρύωσε και ανακατεύω πολύ καλά.
Λαδώνω ένα ταψάκι πυρέξ, το πασπαλίζω με λίγη φρυγανιά και στρώνω τα μακαρόνια.
Από πάνω απλώνω το μείγμα του γιαουρτιού, να καλυφθούν καλά και πασπαλίζω με την χοντρή παρμεζάνα

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά και γίνεται έτσι

Το ταψάκι είναι 20Χ30 εκατοστά και περίσσεψε μείγμα γιαουρτιού, που το έβαλα στον καταψύκτη για μελλοντική χρήση.

Αυτό βγάζει 4 μερίδες και είναι νοστιμότατο, έστω και χωρίς αλάτι. Τα τυριά και τα μακαρόνια έχουν αρκετό (για μένα!)

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin