Φεβρουαρίου 21, 2018

KOYZINA

Τι χρειαζόμαστε

Για το παντεσπάνι

8 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
60 γρ. κακάο

Για τη γκανάζ
800 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
800 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
200 γρ. μέλι
Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
60 γρ. λικέρ πορτοκάλι

Πώς το κάνουμε

Για το παντεσπάνι... χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε το στερεό μίγμα σταδιακά στα αυγά και ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε ένα πάτο από αλουμινόχαρτο σε ένα τσέρκι. Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Κόβουμε σε 3-4 φέτες.

Για τη γκανάζ... ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αποσύρουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν τα αρώματα.

Ξαναβάζουμε στη φωτιά και πριν πάρουν βράση τα ρίχνουμε πάνω από τη τεμαχισμένη κουβερτούρα και το μέλι. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή με ένα μπλέντερ χειρός, ώστε να έχουμε μία λεία και γυαλιστερή κρέμα.

Για το σιρόπι... βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 1 λεπτό από το σημείο βρασμού. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το λικέρ πορτοκάλι.

Στη φόρμα του κέικ βάζουμε τη μία φέτα παντεσπάνι για βάση, τη βρέχουμε με το σιρόπι και ρίχνουμε ένα μέρος από την κρέμα, συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να στήσουμε την τούρτα μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Γαρνίρουμε το γλυκό μας με καραμελομένες φετούλες πορτοκαλιού ροκανίδια σοκολάτας και σερβίρουμε.

KOYZINA

Προετοιμασία: 5-7 λεπτά. Βράσιμο-ψήσιμο όλα μαζί 20-25 λεπτά. Χρησιμοποιήστε τις πατάτες με τη φλούδα, αν είναι οι μικρές -κι αν η φλούδα σας αρέσει, φυσικά. Πολύ εύκολη 

Υλικά (για 4 άτομα – συνοδευτικό)
500-600 γραμ. πατάτες μικρές γαλλικές ή 6 κανονικές κομμένες σε κύβους 3 εκατ.
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1.5-2 κ.σ. βούτυρο (στο τέλος)
σκόρδο: 2-3 σκελίδες καθαρισμένες, σπασμένες
άλλα αρωματικά: δενδρολίβανο 1-2 κλωναράκια, θυμάρι 1-2 κλωναράκια
αλάτι (min. 1/2 κ.γ.), φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζετε τις πατάτες:

Αν είναι οι μικρές, τις πλένετε. Αν είναι μεγαλύτερες, τις καθαρίζετε και τις κόβετε. Τις βάζετε να βράσουν σε νερό βρύσης που να τις σκεπάζει, προσθέτοντας λίγο χοντρό αλάτι. Ξεκινάτε πάντα από κρύο νερό. Το αλάτι προστίθεται όταν αρχίσει ο βρασμός. Βράζετε για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους (ο χρόνος μετράει απ΄το σημείο βρασμού). Στραγγίζετε.

Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσουν.

Σε τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο να κάψει. Προσθέτετε το σκόρδο, τις πατάτες και τα αρωματικά. Σοτάρετε «χοροπηδώντας» τες και γυρίζοντας απ’ όλες τις μεριές. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και μαγειρεύτε για 3 λεπτά.

Προσθέτετε το βούτυρο, χαμηλώνετε τη φωτιά (μέτρια), ανακατεύετε. Μπορείτε και να τις ξανασκεπάσετε, χωρίς να είναι απαραίτητο. Μαγειρεύετε για 7 λεπτά περίπου ελέγχοντας και γυρίζοντας κατά διαστήματα. Αποσύρετε και διατηρείτε ζεστές.

Σερβίρισμα: Δίπλα σε κόκκινα κρεατικά με σάλτσα ή χωρίς, σε πουλερικά, κυνήγι, ψαρικά και θαλασσινά (ειδικά στα μύδια), σε αυγά κάθε είδους. Αλλά και μόνες τους. Ή μαζί με άλλα λαχανικά. Προσθέστε τους μια πρέζα απ’ το πράσινο που σας αρέσει. 

KOYZINA

Ένα υπέροχο συνοδευτικό από πουρέ πατάτας ογκρατέν  με αποξηραμενα δαμάσκηνα

Υλικά Συνταγής

2 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
5 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
1 κιλό (5-6) πατάτες καθαρισμένες
2 κ.σ. αλεύρι
350 ml κρέμα γάλακτος
150 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι προαιρετικά λίγο σχοινόπρασο για την επιφάνεια

Εκτέλεση
Για τον πουρέ πατάτας ογκρατέν στο φούρνο, πρώτα καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα και τις βράζουμε να μαλακώσουν για περίπου 20΄. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε.

Λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι, και τα αποξηραμένα φρούτα για 3΄-4΄. Τα ρίχνουμε στον πουρέ. Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας, την κρέμα γάλακτος.

Αφήνουμε την κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει ελαφρά (πρέπει να είναι αραιή). Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στο πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 15΄ να ροδίσει το τυρί.

KOYZINA

Υλικά για 6 άτομα
250 γραμμάρια μύρτιλλα καθαρισμένα
1-1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
3 φακελάκια στέβια σκόνη (5 γραμμάρια)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
1/4 φλιτζάνι λάδι
1 αυγό
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια εσάνς
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
60 ml γάλα
Εκτέλεση
Χτυπάμε μαζί το λάδι, το αυγό και τη βανίλια. Ρίχνετε το γιαούρτι με το γάλα ανακατεύοντας.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και τη στέβια. Βάζετε τα ξηρά συστατικά μαζί με τα υγρά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέστε και τα μύρτιλλα ανακατεύοντας άλλη μια φορά.
Βάζετε το μείγμα σε φόρμα με 12 θέσεις muffins με 12 χάρτινα φορμάκια και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.

KOYZINA

Κανταΐφι σουφλέ με τυριά, ζαμπόν και πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά Συνταγής
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
1 λίτρο φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
6 αβγά
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για τη γέμιση τυριών
300 γραμ. φέτα τριμμένη
300 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
300 γραμ. κασέρι τριμμένο
300 γραμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
2 αβγά
1/4 φλ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για το σουφλέ τυριών, πρώτα βουτυρώνουμε ένα μεγάλο, μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές για 4′-5′ ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

Τρίβουμε όλα τα τυριά σε χοντρό τρίφτη μέσα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και τις χλιαρές πλέον πιπεριές. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι πολύ καλά.

Χωρίζουμε το φύλλο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε και αφρατεύουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο πυράντοχο σκεύος και αδειάζουμε τη γέμιση. Από πάνω σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, αφού το ανοίξουμε με τα δάχτυλα, ώστε να αφρατέψει. Κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια.

Χτυπάμε σε μπολ τα 6 αβγά με το γάλα, την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε να σταθεί για μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι. Περιχύνουμε έπειτα με το λιωμένο βούτυρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε για 50′ περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά και να φουσκώσει.

Αν σας αρέσουν τα σουφλέ με τυριά, τότε και η παρακάτω συνταγή σας ενδιαφέρει

argiro.gr

KOYZINA

Μους σοκολάτας σε μπισκοτένια βάση. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα υπέροχοκαι ανάλαφρο γλυκό αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους λάτρεις της σοκολάτας για όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής
Για τη βάση:
3 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα μπισκότα σοκολάτας
1/4 φλ. τσαγιού (55 γρ.) βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Για τη μους σοκολάτας:
2 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα
2 κ.σ. βούτυρο
1 ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
2 αυγά (χωριστά οι κρόκοι-ασπράδια) +2 επιπλέον κρόκοι
1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 σοκολάτα κουβερτούρας 125 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής
Για τη βάση: Τοποθετείτε τα θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και τα αναμιγνύετε με το χέρι ή σε μπλέντερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
Ρίχνετε το μείγμα στη βάση ενός ταψιού με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 23 εκ., και το πιέζετε με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με τα χέρια σας ώστε να καλύψει ισομερώς τη βάση. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώνει.
Για τη μους σοκολάτας: Τοποθετείτε τους 4 κρόκους αυγών σε μπεν μαρί μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύετε γρήγορα και διαρκώς για 2 λ να “ψηθεί” το αυγό. Μετά τα μεταφέρετε στο κάδο του μίξερ και χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να γίνει αφρώδες το μείγμα και να πάρει ξανθό χρώμα.
Λιώνετε σε μπεν μαρί, τις σταγόνες σοκολάτας με το βούτυρο, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφαιρείτε από το μπεν μαρί και το αφήνετε για 2 λ. Μετά το ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα αυγών, χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί. Σταματάτε το μίξερ και το αφήνετε στην άκρη.
Σε καθαρό κάδο χτυπάτε τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα. Προσθέτετε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας ανακατεύοντας με μια μαρίζ, με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Σε καθαρό κάδο πάλι, χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί την οποία και ενσωματώνετε με μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις στο σοκολατένιο μείγμα. Ρίχνετε τη μους στο ταψάκι πάνω από τη μπισκοτένια βάση, στρώνετε την επιφάνεια και την αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή μέχρι να κρυώσει και πήξει καλά.
Όταν παγώσει ξεφορμάρετε το γλυκό σας. Με ένα αποφλοιωτή λαχανικών κόβετε φλύδες από τη σοκολάτα κουβερτούρας, γαρνίρετε το γλυκό σας και σερβίρετε.

.sintayes.gr

KOYZINA

Ταλιατέλες με σπανάκι, πέστο και κολοκυθάκια
Ιδιαίτερο πιάτο με αρώματα για απόλυτη νοστιμιά

Υλικά για 2 άτομα
250 γραμμάρια ταλιατέλες με σπανάκι
3 μικρά κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας πέστο βασιλικού
1 κόκκινο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
50 γραμμάρια κουκουνάρι
παρμεζάνα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Για το πέστο

4 ματσάκια βασιλικός
2-3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
200 ml ελαιόλαδο
80 γραμμάρια κουκουνάρια, καβουρδισμένα
100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
αλατι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε αλατισμένο νερό βράζετε τις ταλιατέλες για 8 λεπτά και μετά στραγγίξτε. Σε ξύλο κοπής ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίστε σε λάδι μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά.
Κόψτε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και ρίξτε τα στο τηγάνι με το κρεμμύδι, χαμηλώνετε την εστία και σοτάρετε για 10 λεπτά.
Σε ξεχωριστό σκεύος καβουρδίζετε τα κουκουνάρια χωρίς λάδι μέχρι να ροδίσουν και αφήνετε στην άκρη.
Όταν οι ταλιατέλες βράσουν ρίξτε τις στο τηγάνι με τα κολοκύθια και ανακατεύετε καλά.
Στη συνέχεια προσθέστε τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, τη σάλτσα πέστο και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε τις ταλιατέλες με τριμμένη παρμεζάνα.
Για το πέστο

Δουλεύουμε μαζί στο μπλέντερ το βασιλικό, τα κουκουνάρια, το σκόρδο και το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξουμε μια αρκετά ομοιογενή πάστα.
Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

KOYZINA

Μια συνταγή για μια υπέροχο μυρωδάτη κολοκυθόπιτα με τυρί φέτα. Πίτα…ένα να αγαπημένο, πατροπαράδοτο ελληνικό πιάτο, από το olivetomato.com, (photo) που μπορείτε να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο, ορεκτικό, μεζέ με τη μπυρίτσα ή το κρασάκι σας αλλά και ως συνοδευτικό με όλα τα ψητά σας κρέατα ή ψάρια.

Υλικά συνταγής
1.300 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
250 γρ. τυρί φέτα
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/3 φλ. τσαγιού γάλα
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1/4 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
350-400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
3/4 φλ. τσαγιού τραχανά (ή ρύζι ή πλιγούρι)
αλάτι πιπέρι
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο για το μείγμα + επιπλέον για βούρτσισμα των φύλλων
7 φύλλα χωριάτικα

Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα τρίβετε στο τρίφτη και πιέζετε με τα χέρια σας να βγάλουν τα πολλά υγρά. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τοποθετείτε στο σουρωτήρι για 1 ώρα περίπου, πιέζοντάς τα ανά διαστήματα με τα χέρια σας για να αποβάλουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και λαδώνετε ένα ταψί Νο. 36 περίπου, ή άλλο ανάλογα με το πάχος που επιθυμείτε να έχει η πίτα σας.
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να γυαλίσουν. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα βάζετε στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Στύβετε καλά τα κολοκυθάκια και τα προσθέτετε και αυτά στο τηγάνι μαζί με όλα τα μυρωδικά (αυξομειώστε τη ποσότητα των μυρωδικών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας). Πασπαλίζετε με πιπέρι, ανακατεύετε καλά για 1-2 λ και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, προσθέτετε τη φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια σας και προσθέτετε το μείγμα στο τηγάνι. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι ρίχνετε το τραχανά και ανακατεύετε πάλι καλά το μείγμα να ενσωματωθούν οι γεύσεις και τα υλικά. (Προσοχή στο αλάτι λόγω της φέτας).
Στρώνετε στο λαδωμένο ταψί τα 4 φύλλα ένα ένα βουρτσισμένα με ελαιόλαδο. Ρίχνετε το μείγμα κολοκυθιών, το στρώνετε στην επιφάνειά του και το καλύπτετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα και πάλι βουρτσισμένα ένα ένα με ελαιόλαδο.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε σε κομμάτια τα 6 επάνω φύλλα, προσέχοντας να μην πάει το μαχαίρι πολύ βαθιά και φτάσει στα κάτω φύλλα. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 55 λ περίπου, μέχρι να ψηθούν καλά τα κάτω φύλλα και ροδοκοκκινίσουν τα επάνω. Βγάζετε τη πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να “σταθεί” για 10-15 λ τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

KOYZINA

Κέικ μπανάνας με σοκολάτα
Δείτε πώς γίνεται

 Υλικά για
12 Κομμάτια
2 Φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. Σόδα
1 κ.γ. Baking Powder
½ κ.γ. Αλάτι
3 Μπανάνες, πολύ ώριμες
¾ Φλιτζανιού Καστανή Ζάχαρη
1 Μεγάλο Αβγό
3 κ.σ. Ηλιέλαιο
1 κ.σ. Ξύσμα Πορτοκαλιού
½ Φλιτζάνι Νερό
1 Φλιτζάνι Καρύδια, ψιλοκομμένα
½ Φλιτζάνι Νιφάδες Βρώμης
¾ Φλιτζανιού Σταγόνες Σοκολάτας


Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder και το αλάτι.
Σε ένα μεγάλο μπωλ λιώνουμε με ένα πιρούνι τις μπανάνες.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το αβγό, το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το νερό. Χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3 περίπου λεπτά.
Μειώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια, τη βρώμη και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα 25-26 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για περίπου μία ώρα.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει σε σχάρα για 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε.

Αγχωνόμαστε & αναζητάμε μανιωδώς μια σοκολάτα ή κάτι γλυκό... Έχετε αναρωτηθεί αν αλήθεια βοηθάει;
Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Φυσιολογικών Επιστημών ανακάλυψαν πως όταν ενεργοποιούνταν στα ποντίκια νευρώνες γνωστοί ότι αντιδρούν στο στρες, εντεινόταν η μεγάλη τους επιθυμία για υδατάνθρακες.

foodvideos.gr

KOYZINA

Ένα υπέροχο, υγρό κέικ σοκολάτας με μαύρη μαλακή ζάχαρη, γιαούρτι και γλάσο σοκολάτας. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα γλύκισμα για τους μικρούς και μεγάλους λάτρεις σοκολάτας που σίγουρα θα αγαπήσετε.

Υλικά συνταγής
Για το κέικ:
250 γρ. (1¼ φλ. τσαγιού) μαύρη ζάχαρη (Fytro ή άλλη επιλογής σας)
200 γρ. γρ. (1 φλ. τσαγιού) ελαιόλαδο
4 ασπράδια αυγών
250 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
200 ml (1 φλ. τσαγιού) φρέσκος χυμός πορτοκάλι
50 γρ. (8 κ.σ.) σκόνη κακάο
1 καψουλίτσα βανίλιας
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
500 γρ. (4 φλ. τσαγιού) φαρίνα ολικής άλεσης (ΓΙΩΤΗΣ)
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
Για το γλάσο:
250 γρ. (2 πλάκες) σοκολάτα κουβερτούρα
80 γρ. (4 κ.σ.) βούτυρο ή μαργαρίνη
30 γρ. (3 κ.σ.) μέλι

Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα διαμέτρου 28 εκ.

Για το κέικ: Τοποθετείτε στο μπολ του μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 1-2 λ. Προσθέτετε σταδιακά όλα τα υλικά για το κέικ συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ περίπου. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.

Για το γλάσο: Τοποθετείτε σε ένα κατσαρόλι όλα τα υλικά για το γλάσο και τα ανακεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο, ρευστό σοκολατένιο γλάσο. Περιχύνετε με το γλάσο το κρύο κέικ, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin