Απριλίου 21, 2018

KOYZINA

Η αυθεντική συνταγή για να φτιάξετε σπιτικό λιμοντσέλο
Το αγαπημένο λικέρ των Ιταλών που επισφραγίζει ένα καλό γεύμα και συνοδεύει άψογα τα γλυκά επιδόρπια.

Το αγαπημένο λικέρ και όχι μόνο των Ιταλών είναι το λιμοντσέλο. Όπως ήταν φυσικό οι Ιταλοί κατοχύρωσαν το όνομα, το κάνανε ευρέως γνωστό και σήμερα το δροσερό aperitivo επισφραγίζει ένα καλό γεύμα και συνοδεύει άψογα τα γλυκά επιδόρπια.

Υλικά

10 λεμόνια

1 λίτρο βότκα

500 γραμ. ζάχαρη

500 ml νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα λεμόνια, αφαιρούμε μόνο την εξωτερική κίτρινη φλούδα. Σε ένα μπουκάλι προσθέτουμε τη βότκα μαζί με τις φλούδες, το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε για 10 ημέρες.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα βράσει, συνεχίζουμε και βράζουμε για 5 λεπτά. Όταν περάσουν οι 10 μέρες σουρώνουμε τη βότκα αφαιρώντας τη φλούδα, προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε. Ισομοιράζουμε σε 2 μπουκάλια το αφήνουε για άλλες 10 μέρες και το απολαμβάνουμε παγωμένο.

 

 

KOYZINA

Μια συνταγή νόστιμη, εύκολη και υγιεινή, για τους λάτρεις των μανιταριών: μανιτάρια πλευρώτους με μουστάρδα και δεντρολίβανο!

Υλικά 
1 κιλό πλευρώτους καλά καθαρισμένα
70ml ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
300 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
80 γραμμ. μουστάρδα απαλή
1 κ. σούπας δεντρολίβανο ξερό (κοπανισμένο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση συνταγής
Ξεκινάμε την προετοιμασία μας προθερμαίνοντας το φούρνο στους 160 C.

Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι και τοποθετούμε μια στρώση από πλευρώτους με το κοτσάνι προς τα πάνω.

Σε ένα βαθύ μπωλ βάζουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ζωμό, τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να αναμιχθούν τα υλικά.

Περιχύνουμε με το μίγμα αυτό τα μανιτάρια και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά έως ότου μαλακώσουν αλλά να συνεχίζουν να είναι ζουμερά.

KOYZINA

Καβουροσαλάτα, φρέσκια και ελαφριά σαλάτα με μαρούλι, πατάτα και καβουρόψιχα!

Υλικά 
2 μαρούλια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
άνηθος ψιλοκομμένος
2-3 πατάτες βρασμένες
1 κουτί καβουράκια
ελιές
αλάτι
πιπέρι
λαδολέμονο


Εκτέλεση συνταγής
Βράζουμε τις πατάτες μας και στη συνέχεια πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το μαρούλι, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.

Ξεκινάμε πρώτα σε ένα βαθύ μπολ με τη στρώση από τα μαρούλια και μετά προσθέτουμε τις βραστές πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια.

Προσθέτουμε την καβουρόψιχα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Όταν βγάλουμε την καβουροσαλάτα από το ψυγείο, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και περιχύνουμε με λαδολέμονο.

Σημειώσεις συνταγής
Η συνταγή αυτή για καβουροσαλάτα είναι εξίσου ωραία και με βραστά αυγά και μαγιονέζα!

sidages.gr/syntages

KOYZINA

Αν θέλετε μια πλούσια, θρεπτική και πεντανόστιμη νηστίσιμη σαλάτα τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς!
ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι μικρό, κατά προτίμηση τα πλοκάμια
1 ματσάκι ρόκα
2 φιλέτα προτοκαλιού
2 φιλέτα σαγκουινιού
1 λεμόνι φρεσκοστυμμένο
λίγο σέλερι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. λικέρ μαστίχα
αλάτι, πιέρι φρεσκοτριμμένο
3 φλιτζ. τσαγ. φακές βρασμένες και στραγγισμένες από τα υγρά τους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάστε το χταπόδι αφήνοντας να ψηθεί στην ψηστιέρα ή αν έχετε χρόνο στα κάρβουνα, μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια.
Παράλληλα καθαρίστε τις φακές, πλύντε τις και βάλτε τις σε μια μικρή κατσαρόλα γεμάτη νερό (αλατισμένο) αφήνντας να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αφού βράσουν σουρώστε τις.
Αδειάστε σε ένα μεγάλο μπολ τις φακές, τα φυλλαράκια ρόκας, το χταπόδι, τα φιλέτα πορτοκαλιού και σαγκουινιού και το σέλερι.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το λικέρ μαστίχας, ανακατέψτε ζωηρά και περιχύστε με το ντρέσινγκ τη σαλάτα σας.

Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε!

KOYZINA

Εάν έχετε καλεσμένους την τελευταία στιγμή και θέλετε να ετοιμάσετε κάτι εύκολο και νόστιμο, τότε μαγειρέψτε κεφτεδάκια τόνου με τυρί κρέμα. Το αποτέλεσμα θα κατακτήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Υλικά

160 γραμμάρια τόνο σε λάδι

140 γραμμάρια τυρί κρέμα

Λίγη τριμμένη παρμεζάνα

1 αυγό

Αλεύρι

Τριμμένη φρυγανιά

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αποστραγγίζουμε τον τόνο και τον βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την κρέμα τυριού και με 3 κουταλιές αλεύρι και 3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε όση παρμεζάνα θέλουμε. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι έτσι ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Στη συνέχεια πλάθουμε τις μπάλες και τις περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά.

Όταν περάσουμε όλα τα κεφτεδάκια τόνου από τη φρυγανιά, τα προσθέτουμε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο αφού πρώτα το έχουμε αφήσει να ζεσταθεί λίγο. Τα τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές και μόλις πάρουν χρώμα τα βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τα κρατάμε ζεστά μέχρι να έλθουν οι καλεσμένοι.

KOYZINA

Το πιο νόστιμο ρύζι με κολοκύθα και γκοργκοντζόλα
Και δεν θα θέλετε να τελειώσει...

Υλικά

280 γραμμάρια καστανό ρύζι

200 γραμμάρια κολοκύθας

1 μέτριο κρεμμύδι

80 γραμμάρια γκοργκοντζόλα

1 ποτήρι λευκό κρασί

660 γραμμάρια ζωμό λαχανικών

20 γραμμάρια ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια. Τα προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με λάδι και τα σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το κρασί και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ζωμό ανακατεύουμε καλά, βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 42 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε την γκοργκοντζόλα και σερβίρουμε.

KOYZINA

Υλικά

Για 4-6 άτομα

250 γραμμάρια φύλλο κρούστας
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
6-8 μήλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.

Καθαρίζουμε και κόβουμε κομματάκια τα μήλα. Τα ρίχνουμε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε σε τηγάνι τα μήλα με τη ζάχαρη και τη κανέλα για 5 λεπτά.

Ανοίγετε ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνετε ελαφρά και με την βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνετε το μείγμα μήλου στην άκρη του φύλλου κατά μήκος.

Τυλίγετε το φύλλο σαν ρολό και μετά κυκλικά και χαλαρά σαν κοχλία.

Βάζετε τις στριφτές σε ένα λαδωμένο ταψί, τις ραντίζετε με λίγο νερό και βούτυρο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

KOYZINA

Βιενέζικη τούρτα σοκολάτας
Ιδιαίτερο γλυκό Ζάχερ τούρτες με ιστορία 175 ετών

Υλικά για 6 άτομα
Για το κέικ

80 γρ. αλεύρι
4 αυγά
75 γρ. βούτυρο
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
65 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
ελάχιστο αλάτι
1 κουταλάκι κακάο άγλυκο

Για τη γέμιση

300 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
2-3 κουταλιές της σούπας ρούμι ή grand marnier

Για το γλάσο

300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
160 ml νερό

Εκτέλεση
Για το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, για το ψήσιμο του κέικ θα χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα δαχτυλίδι στρογγυλή ή τσέρκι, που βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με το κακάο.

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα και ταυτόχρονα στο μίξερ χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψουν, το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη, ενώ στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους των αυγών και την βανίλια.
Αφήνουμε την σοκολάτα να κρυώσει ελαφρά.
Ετοιμάζουμε μια αφράτη μαρέγκα, χτυπώντας τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι, προσθέτοντας σιγά-σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να κάνει κορυφές.
Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνουμε το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης-αυγών με την σοκολάτα.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, δύο φορές κοσκινισμένο, με την μαρέγκα.
Φροντίζουμε να ανακατεύουμε με ελαφρές, κυκλικές κινήσεις ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα συστατικά και να μην «χαθεί» ο αέρας της μαρέγκας που θα κρατήσει το κέικ αφράτο και φουσκωτό.
Μεταφέρουμε σε τσέρκι 18 εκατοστών και ψήνουμε στο αερόθερμο για περίπου 50 λεπτά στους 180°C.
Μόλις ψηθεί το κέικ το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
Κατόπιν το χωρίζουμε σε 2 ισόποσα παντεσπάνια.

Για τη γέμιση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε για 1 λεπτό την μαρμελάδα με το ρούμι ή το λικέρ, αν η μαρμελάδα είναι ήδη ρευστή παρακάμπτουμε την διαδικασία και απλά ανακατεύουμε με το αλκοόλ.
Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι επάνω σε μια σχάρα και γεμίζουμε με τα 3/4 της μαρμελάδας, ακουμπάμε το δεύτερο παντεσπάνι.
Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το γλάσο.

Για το γλάσο

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό, βράζουμε μέχρι να γίνει μια καραμέλα σαν σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε το σιρόπι με την σοκολάτα για 1 λεπτό.
Τοποθετούμε ένα ταψί κάτω από την σχάρα, που έχουμε ακουμπήσει το κέικ, και ξεκινάμε να γλασάρουμε το κέικ περιχύνοντας με την ρευστή σοκολάτα.
Για να απλώσουμε την σοκολάτα ομοιόμορφα χρησιμοποιούμε μεταλλική σπάτουλα ή ένα ίσιο μεγάλο μαχαίρι χωρίς δόντια, για τα πλαϊνά χρησιμοποιούμε πινέλο.
Ακολουθούμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το γλάσο. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στεγνώσει πολύ καλά το γλάσο 4 ώρες ή και περισσότερο, πριν σερβίρουμε.

KOYZINA

Είναι νόστιμη και μπορείτε να την απολαύσετε χωρίς τύψεις.

Μπορούμε να φάμε καρμπονάρα χωρίς τύψεις; Κι όμως μπορείτε αρκεί να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή.

Υλικά

350 γραμμάρια σπαγγέτι

80 γραμμάρια τυρί cottage

50 γραμμάρια τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά

2 αυγά

1 κολοκύθι, κομμένο σε λωρίδες

1 πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες

1 καρότο, κομμένο σε λωρίδες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

30 γραμμάρια ελαιολάδο

Βασιλικό για γεύση

Αλάτι-πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση

Βάλτε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίστε τα για 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.

Χτυπάτε τα αυγά με το τριμμένο τυρί και προσθέτετε το τυρί cottage. Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά, προσθέστε μια κουτάλα νερό από τα μακαρόνια και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά. Τέλος προσθέτετε το μίγμα των αυγών και συνεχίζετε να ανακατεύετε. Σβήνετε τη φωτιά και σερβίρετε.

KOYZINA

 

Η σημερινή συνταγή είναι η ιδανική λύση εάν έχετε καλεσμένους της τελευταίας στιγμής, γιατί είναι πολλή νόστιμη και εύκολη.

Υλικά

2 ρολά ζύμης

3 μεγάλες πατάτες

200 γραμμάρια μανιτάρια

50 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα

80 γραμμάρια τυρί προβολόνε

1 σκελίδα σκόρδο

1 ματσάκι μαϊντανό

Ελαιόλαδο

1 αυγό

Αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στη συνέχεια κόβουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μαζί με το σκόρδο σε λάδια σε μια κατσαρόλα για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μαϊντανό και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά. Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ λιώνουμε τις πατάτες μαζί με την παρμεζάνα και προσθέτουμε μανιτάρια, αυγό, τριμμένη παρμεζάνα και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο σε ένα ταψί και ρίχνουμε το μίγμα και στο τέλος το προβολόνε και από πάνω καλύπτουμε με το άλλο φύλλο ζύμης. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin