Απριλίου 21, 2018

KOYZINA

Υλικά (για στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 32 εκ.):

500 γρ. πένες (λευκές ή ολικής)
250 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Για την μπολονέζ μανιταριών:

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα, της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους, ό,τι θέλουμε), χωρίς κοτσάνια, σε φετάκια
15 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 μέτρια καρότα, σε κυβάκια
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
3 φέτες μπέικον, σε καρέ
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
2 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό, τριμμένο
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανού, ψιλοκομμένα
το ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
200 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
70 ml λευκό ξηρό κρασί
80 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα του ταψιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

100 γρ. βούτυρο αγελάδος
80 γρ. αλεύρι λευκό ή ολικής
4 κουτ. σούπας λάδι τρούφας (εναλλακτικά, αρωματίζουμε με 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
+ 2 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό - με άλλο αποτέλεσμα)
1 λίτρο γάλα φρέσκο, χλιαρό
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Μουλιάζουμε τα πορτσίνι σε 250 ml χλιαρό νερό για 20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη το νερό του μουλιάσματος. Παράλληλα, βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

«Σβήνουμε» με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό κότας, το νερό όπου μουλιάσαμε τα μανιτάρια και τον πελτέ και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το εστραγκόν, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τη μισή ποσότητα τυριού και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα ζυμαρικών στο ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.

Μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να σχηματίσει με το αλεύρι μια σφιχτή κρέμα. Ρίχνουμε το γάλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να «δέσει» η σάλτσα. Προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε έντονα, ώστε να αναμειχθούν με την υπόλοιπη σάλτσα, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι τρούφας, το υπόλοιπο τυρί και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από την κρέμα στο μείγμα ζυμαρικών και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 10 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε.

gastronomos.gr

KOYZINA

Υλικά για 6 άτομα
Για τη βάση

250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
Για τη γέμιση

750 γρ. τυρί κρέμα
¾ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
ξύσμα από 1 μανταρίνι
Για το σιρόπι μανταρινιού

1 φλιτζάνι χυμό μανταρινιού
ξύσμα από 1 μανταρίνι
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλιές σούπας ρούμι
φέτες λεπτές από μανταρίνι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη βάση. Βάζουμε τα μπισκότα στη μουλινέτα μαζί με τη ζάχαρη και τα κάνουμε σκόνη.
Τα μεταφέρουμε σε μπολ, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και αναμειγνύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα με σούστα διαμέτρου 23 εκ. και το πιέζουμε με την παλάμη και την πίσω μεριά ενός κουταλιού για να καλύψει τον πάτο και γύρω στο 1 εκ. από τα τοιχώματα της φόρμας. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: βάζουμε το τυρί με τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος σε μπολ και δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά. Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και απλώνουμε επάνω προσεκτικά την κρέμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζουμε τον χυμό, τη ζάχαρη και το ξύσμα μανταρινιού μέχρι να γίνουν σαν πηχτό σιρόπι.
Προσθέτουμε το ρούμι και το ξύσμα του μανταρινιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Βγάζουμε το τσιζκέικ από το ψυγείο και σκεπάζουμε αν θέλουμε την επιφάνεια με τις φετούλες του μανταρινιού.
Περιχύνουμε προσεκτικά με το σιρόπι και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

KOYZINA

Κέικ με κεράσια
Αφράτο και μυρωδάτο, ιδανικό για το πρωινό

Υλικά για 6 άτομα
3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού τριμμένος ξερός δυόσμος
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
150-200 γρ. κεράσια φρέσκα χωρίς κουκούτσια
100 ml χυμός κεράσι ή βύσσινο
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε μέσα στο αλεύρι το βούτυρο και τρίβουμε με τα χέρια τη ζύμη των υλικών μέχρι να ψιχουλιαστεί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και τα μπαχαρικά και κατόπιν τα κεράσια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε και το χυμό του κερασιού ή βύσσινου και ανακατεύουμε έως ότου δέσουν τα υλικά.
Αλείφουμε με βούτυρο μία φόρμα κέικ και πουδράρουμε εσωτερικά με την καστανή ζάχαρη.
Ρίχνουμε τη ζύμη του κέικ στην αλειμμένη φόρμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180-200°C και ψήνουμε για 45-50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Ελέγχουμε με ένα μικρό μαχαίρι, τρυπώντας το κέικ για να δούμε εάν έχει μείνει στο μαχαίρι μας άψητη ζύμη.
Αν το μαχαίρι είναι καθαρό, τότε το βγάζουμε από τον φούρνο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμό του για λίγο ακόμα.

KOYZINA

Μαρμελάδα μύρτιλλο
Δώστε γεύση στο πρωινό σας

Υλικά για 6 άτομα
2 κιλά μύρτιλα φρέσκα η κατεψυγμένα
1 κιλό λευκή ζάχαρη
1 κιλό καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές γλυκόζη
¼ κουταλιές του γλυκού ξινό
Εκτέλεση
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μύρτιλα και τη λευκή ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ζουμερό πολτό με κομμάτια μύρτιλο.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15’, ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και την γλυκόζη και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να έχουμε ένα πολτό αρκετά παχύρευστο.
Ρίχνουμε το ξινό (κιτρικό οξύ) ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Όπως είναι καυτό το μείγμα το βάζουμε στα ειδικά βάζα και το αφήνουμε να κρυώσει.

KOYZINA

Η σοκολάτα και το Μακεδονικό Ταχίνι είναι ο μεγαλύτερος έρωτας στη ζαχαροπλαστική τώρα που είναι περίοδος νηστείας. 


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (65% κακάο)
200 ml γάλα αμυγδάλου
40 γρ Μακεδονικό Ταχίνι

ΟΔΗΓΙΕΣ
Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με παγάκια και το βάζουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε μπεν μαρί βάζοντας νερό σε μια κατσαρόλα να βράζει.
Πάνω από την κατσαρόλα ακουμπάμε ένα μπολ με προσοχή να μην ακουμπάει πάνω στο νερό που κοχλάζει.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και τη λιώνουμε εντελώς.
Μόλις λειώσει, βγάζουμε το μπολ από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε πάνω στα παγάκια.
Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα έως ότου να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε το μείγμα για 3-5 λεπτά.
Αρχικά βλέπουμε να εμφανίζονται στην επιφάνεια φυσσαλίδες και έπειτα εμφανίζονται λεπτές γραμμές. Σε αυτό το σημείο καταλαβαίνουμε ότι η μους είναι έτοιμη.
Προσθέτουμε το Μακεδονικό Ταχίνι και με μια σπάτουλα το ανακατεύουμε με προσοχή μέσα στο μείγμα.
Μεταφέρουμε σε ποτήρια ή μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Διατηρείται έως και 5 ημέρες.
Tip: Για τη διακόσμηση μπορείς να χρησιμοποιήσεις flakes καρύδας. Αν δεν νηστεύεις, μπορείς να βάλεις και πέρλες σοκολάτας, cookies ή πουράκια.

http://coolartisan.gr

KOYZINA

Οι σαλάτες με όσπρια είναι από τις πιο θρεπτικές προτάσεις για να συνοδεύσετε πιάτα με κρεατικά ή πουλερικά ενώ καταναλώνονται ευχάριστα και ως ελαφρύ γεύμα. Χαρακτηριστική περίπτωση η εν λόγω σαλάτα.
Μερίδες:4-5 Χρόνος προετοιμασίας:15' Χρόνος μαγειρέματος:40' Έτοιμο σε:55' Χρόνος αναμονής:8 ώρες

Ηλίας Μαμαλάκης

Υλικά

½ κιλό ρεβίθια χωρίς φλούδα
4 κλαράκια σέλερι, ψιλοκομμένο
8 ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
20 ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
1 φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από ½ πορτοκάλι
Για το dressing

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία

Μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Το πρωί τα ξεπλένετε και τα βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μια σαλατιέρα.

Ρίχνετε μέσα στο μπολ με τα ρεβίθια το βρασμένο καλαμπόκι, τις ελιές, το σέλερι και τις λιαστές ντομάτες. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά.

Σε ένα μπολάκι ρίχνετε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, μπόλικο αλάτι και λευκό πιπέρι. Τα χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι και περιχύνετε τη σαλάτα σας με αυτή τη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και, αν θέλετε, διακοσμείτε με λουλουδάκια εποχής από τον κήπο σας.

KOYZINA

Ψωμί, κοτόπουλο, τυρί και πέστο. Αυτά τα υλικά περιέχει η σημερινή συνταγή και σίγουρα είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας. 
Υλικά

1 μέτριο χωρίς κόκαλο στήθος κοτόπουλου

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 γαλλική μπαγκέτα

1/3 φλιτζάνι πέστο

1/2 φλιτζάνι ντομάτα

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο τυρί μοτσαρέλα

Ελαιόλαδο

Τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε φέτες. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και αφαιρούμε από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ κόβουμε τη μπαγκέτα κατά μήκος και τοποθετούμε και τα δυο κομμάτια σε ένα ταψί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό πέστο, τις μισές ντομάτες, το μισό κοτόπουλο και τη μοτσαρέλα.

Στο άλλο κομμάτι της μπαγκέτας ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λειώσει το τυρί.

Όταν είναι έτοιμες ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και την τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε

http://jenny.gr/

KOYZINA

 

Τα νούντλς ή μέην, πρωτοεμφανίστηκαν στη Βόρεια Κίνα την περίοδο της δυναστείας του Χαν (206 π.Χ - 220 π.Χ), την εποχή που οι Κινέζοι μάθαιναν τεχνικές για την μαζική παραγωγή αλευριού.

Το φαγητό αυτό έγινε δημοφιλές και εξαπλώθηκε στην Ανατολική Ασία, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία (η χώρα που θεωρείται ότι καταναλώνει τα περισσότερα νούντλς στον κόσμο), στην Κορέα, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.
Πολλοί πιστεύουν μάλιστα πως ο Μάρκο Πόλο το 1295 έφερε πίσω στην Ιταλία το πιάτο που θα γινόταν ο πρόγονος της πάστα.
Τα νούντλς είναι ιδιαίτερο φαγητό για τους Κινέζους λόγω του σχήματός τους.
Επειδή είναι μακριά και λεπτά συμβολίζουν τη μακροζωία, γι' αυτό είναι ταμπού να σπάσετε τα νούντλς πριν το μαγείρεμα.
Σερβίρονται συχνά σε γενέθλια και την Πρωτοχρονιά.

Υλικά
1 πακέτο noodles (κινέζικα ζυμαρικά)
3-4 καρότα που έχετε βράσει προηγουμένως
1 φλιτζάνι φασολάκια
2 μεγάλα κολοκυθάκια, που θα κόψετε σε μακριές, λεπτές λωρίδες
2 κούπες καλαμπόκι
1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 1/2 φλιτζάνι μανιτάρια φετούλες
4 κ.σ. σόγια

Οδηγίες
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα noodles σύμφωνα με τις οδηγιές της συσκευασίας, προσθέτοντας 2 σταγόνες λάδι για να μη κολλήσουν και σουρώνουμε.
Σε αντικολλητικό σκεύος με 2 κουτ. σούπας λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθήνει, προσθέτουμε καρότα, πιπεριά, μανιτάρια, φασολάκια και κολοκυθάκια και τα ανακατεύουμε.
ξανάΠροσθέτουμε τα noodles ανακατεύουμε καλά να ενωθούν με τα λαχανικά, προσθέτουμε τη σόγια και ανακατεύουμε.
Σερβίρετε το πιάτο σας ζεστό.
i-diadromi.gr

taneatisgaleras.blogspot.gr/

KOYZINA

Υλικά:

1 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
1/2 φλ. κουκουνάρια
1/2 φλ. σταφίδες χωρίς κουκούτσι
1/2 φλ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
1-2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
ξύσμα 1 λεμονιού
1/2 φλ. χυμός λεμονιού
κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μεσαία φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη.

Καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα σε ένα στεγνό τηγάνι.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι αργά και σταθερά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με το καυτό λάδι για 10 περίπου λεπτά, σε μεσαία φωτιά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς.

Προσθέτουμε τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε αργά το καυτό σιρόπι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε και να ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει πολύ πηχτό, σχεδόν συμπαγές.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε μια φόρμα για να πήξει ή το σερβίρουμε σε ατομικά μπολ.

KOYZINA

Μπιφτέκια ψαριού
Ελαφριά συνταγή από τρυφερό φιλέτο

Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. (περίπου) φιλέτα άσπρου ψαριού (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
4 φρέσκα λεπτά κρεμμυδάκια κομμένα σε φετάκια
3 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
1 αβγό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό
½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για άλειμμα
αλάτι
πιπέρι
λεμόνι και μαγιονέζα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Τεμαχίζετε τα φιλέτα του ψαριού. Βάζετε το ψωμί μαζί με τα κρεμμυδάκια στο μίξερ και τα χτυπάτε με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ μέχρι να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.
Προσθέτετε το ψάρι και συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα, απλά για να το ψιλοκόψετε.
Προσθέτετε το αβγό, τον άνηθο (ή τον μαϊντανό), το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο και τα χτυπάτε όλα, πάντα με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ, για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα (δεν πρέπει να λιώσετε το μίγμα, απλά τα υλικά να σμίξουν και να μείνουν ψιλοκομμένα).
Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και το κρατάτε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240°C. Ντύνετε με αλουμινόχαρτο το ταψί του φούρνου και το βάζετε στο φούρνο να ζεσταθεί. Βγάζετε το μίγμα από το ψυγείο και το πλάθετε σε 8 μπάλες.
Ύστερα, πιέζετε τις μπάλες με τις παλάμες σας να γίνουν λίγο επίπεδες. Βγάζετε το ζεστό ταψί από το φούρνο, το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και αραδιάζετε πάνω τα μπιφτέκια.
Τα αλείφετε με λίγο λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να σφίξουν. Τα συνοδεύετε με βραστά καρότα και λαχανάκια Βρυξελλών.

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin