Νοεμβρίου 23, 2017

KOYZINA

Υλικά

1 συσκευασία Noodles Αυγού Knorr Asia
2 κ.σ. σησαμέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
100 γρ. μανιτάρια (άσπρα ή πλευρώτους), κομμένα σε φέτες
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
1 καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 μικρό λάχανο, ψιλοκομμένο
½ φλ. βραστό νερό
1 συσκευασία Σάλτσα Γλυκόξινη Knorr Asia
1-2 κ.σ. φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και περιχύνουμε με 1-2 κ.γ. σησαμέλαιο, για να μην κολλήσουν.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σησαμέλαιο στο wok ή σε μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε για 5΄-7΄.
Ρίχνουμε στο σκεύος το νερό και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μειωθούν στο μισό τα υγρά.
Προσθέτουμε τη γλυκόξινη σάλτσα και τα noodles. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Καρυκεύουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, γαρνίρουμε με τον κόλιανδρο και σερβίρουμε αμέσως.

Tip:
Αν το λάχανο είναι μεγάλο, μπορούμε να ετοιμάσουμε με το υπόλοιπο μια εύκολη σούπα ή μια ζεστή σαλάτα, σοτάροντας το λάχανο με σκόρδο, κρεμμύδι και λίγο κύμινο.

KOYZINA

Τα ρεβίθια είναι πολύ διαδεδομένα στην Ινδία και υπάρχουν δεκάδες τρόποι να μαγειρευτούν. Εδώ συνδυάζονται με πολλά μπαχαρικά και ζάχαρη.

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
2 κουτ. σούπας λάδι
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κομμάτι τζίντζερ 2 εκ., ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού γκαράμ μασάλα (φτιάχνουμε μόνοι μας ή αγοράζουμε έτοιμο μείγμα μπαχα­ρικών σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα)
3 κουτ. σούπας πουρές ταμάρινδου (μόνο σε καταστήματα με ασιατικα τρόφιμα, αντικαθιστούμε με 3 κουτ. σούπας χυμό λάιμ, στον οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
4 ώριμες ντομάτες, σε κύβους
4 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή μέντας ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία

Στραγγίζουμε τα ρεβίθια καλά, και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό. Αφήνουμε να πάρουν βράση και αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1-11/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Είναι σημαντικό τα ρεβίθια να είναι μαλακά σε αυτό το στάδιο, γιατί δεν θα μαλακώσουν άλλο μόλις προστεθεί η σάλτσα. Στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει, προσθέτουμε το τζίντζερ ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, τη ζάχαρη, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το τσίλι, το γκαράμ μασάλα και αλάτι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον πουρέ ταμάρινδου και τις ντομάτες, και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε 500 ml νερό, αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε τα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε με ψωμάκια roti.

gastronomos.gr

KOYZINA

Στο μπιραμισού ισχύουν όσα και στο τιραμισού (δείτε περισσότερα στο λινκ). Είναι σεμιφρέντο (semifreddo), ήτοι γλυκό που σερβίρεται κρύο αλλά όχι παγωμένο (απ’ την κατάψυξη). Το μασκαρπόνε είναι το καταδικό του κρεμμώδες τυρί 



Υλικά (για 6-8 άτομα)

• 500 γρ. μασκαρπόνε
• 4 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
• 2 κ.σ. ζάχαρη
• 30 ml μπίρα
• 100 ml κρέμα γάλακτος (όλα τα λιπαρά ή λάιτ)
______________________
• 300 γρ. σαβαγιάρ (1½ πακέτο)
• 160 ml δυνατό καφέ εσπρέσο
• 160 ml μπίρα
• 2 κ.σ. ζάχαρη
για το σερβίρισμα
• 3-4 κ.σ. κακάο
• κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια ή φλούδες (προαιρετικά)

Ετοιμάζετε την κρέμα του μπιραμισού:

Σε άνετο μπολ βάζετε το μασκαρπόνε, τους κρόκους και την ζάχαρη. Χτυπάτε με μίξερ χειρός (σε δυνατή ταχύτητα) να ενσωματωθούν και να αφρατέψουν (4-5 λεπτά). Προσθέτετε την μπίρα (30 ml = 2 κ.σ.) και την κρέμα γάλακτος, χτυπώντας να ενσωματωθούν πλήρως (3-5 λεπτά).
μπιραμισού - τιραμισού με μπίρα
Κάνετε το μείγμα καφέ-μπίρα: Έχετε τον έτοιμο δυνατό εσπρέσο κάπως χλιαρό και προσθέτετε την ζάχαρη, να διαλυθεί. Αφήστε 2 λεπτά και προσθέστε την μπίρα.

Εναλλακτικά: Μπορείτε να ζεστάνετε λίγο την μπίρα (να μην βράσει, με τίποτα), να ανακατέψετε σ’ αυτή την ζάχαρη και να την προσθέσετε σε πιο κρύο καφέ – ό,τι σας βολεύει.
Σημείωση-1: Αν έχετε άγχος με τα ωμά αυγά, δοκιμάστε τη μέθοδο του ζαμπαγιόν. Βάλτε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε γυάλινο μπολ και χτυπήστε με το μίξερ να ενωθούν. Μεταφέρετε το μπολ σε μπεν μαρί (πάνω σε κατσαρόλα με νερό στο όριο βρασμού – δεν ακουμπάει στο νερό), προσθέστε την μπίρα και συνεχίστε το χτύπημα για 8- 10 λεπτά, ώστε να έχετε παστερίωση των αυγών.
μπιραμισού - μαρέγκα

Κάνετε την μαρέγκα: Σε άλλο μπολ κτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να στέκονται και να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα (3-5 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του μίξερ).

Ολοκληρώνετε την κρέμα: Παίρνετε το 1/3 της μαρέγκας και το ανακατεύετε απαλά μέσα στο μείγμα του μασκαρπόνε. Προσθέτετε την υπόλοιπη μαρέγκα και την διπλώνετε στο μείγμα, με λίγες γρήγορες κινήσεις, παίρνοντας από κάτω προς τα πάνω. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ αφράτη κρέμα (βλ. φωτό).

Σύνθεση του μπιραμισού: Απλώνετε στη βάση του σκεύους μια μικρή στρώση κρέμας. Βουτάτε ένα-ένα τα μπισκότα για δευτερόλεπτα στο κρύο μείγμα καφέ-μπίρας και τα τοποθετείτε πάνω στην κρέμα το ένα δίπλα στο άλλο.
Ρίχνετε πάνω τους μια στρώση με το 1/2 της κρέμας (ή το 1/3 αν χρησιμοποιήσετε μικρότερο, βαθύτερο μπολ) και επαναλαμβάνετε τη στρώση-εις με τα μπισκότα, τελειώνοντας με την κρέμα. Ισιώνετε κάπως την επιφάνεια.Πασπαλίζετε με μια στρώση κακάο, που έχετε βάλει σε σουρωτήρι και πέφτει σαν πούδρα. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για min. 4 ώρες (όχι στην κατάψυξη).
Σημείωση: Αν σας αρέσει, προσθέστε και μια εσωτερική ενδιάμεση στρώση κακάο πάνω στην πρώτη στρώση κρέμας.

Σερβίρισμα: Βγάλτε το μπιραμισού απ’ το ψυγείο και προσθέστε με τον ίδιο τρόπο το υπόλοιπο κακάο. Τρίψτε (με τον τρίφτη) μικρές φλούδες σοκολάτας κουβερτούρα ή κόψτε την σε κομμάτια με το μαχαίρι και προσθέστε τα πάνω στο μπιραμισού. Σερβίρετε (κατά παράδοση) με το μεγάλο κουτάλι σε κάθε πιάτο ή κόψτε και σερβίρετε με σπάτουλα.

KOYZINA

 Χειμωνιάτικη, αχνιστή και πεντανόστιμη σούπα που αναδεικνύει τα θαλασσινά αρώματα. Δοκιμάστε τη!

Ψαρόσουπα

Υλικά (για 6-8 μερίδες)
1½ κιλό μπακαλιάρο
1 ντομάτα
5 καρότα
2 κρεμμύδια ξερά
2-3 κλωνάρια σέλερι
2 πατάτες
1 φλιτζανάκι ρύζι
100 γρ. ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό (για γαρνίρισμα)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τα λαχανικά καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια, εκτός από την ντομάτα, και προσθέτετε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει.
Τα αφήνετε να βράσουν για μισή ώρα και μετά βάζετε το ψάρι και την ντομάτα.
2. Όταν το ψάρι είναι έτοιμο, το βγάζετε προσεκτικά από την κατσαρόλα, το βάζετε σε μια πιατέλα και περνάτε τα λαχανικά από τον μύλο του πουρέ, εκτός από τις πατάτες και λίγα κομμάτια καρότου.
3. Σουρώνετε τον ζωμό (για να είστε σίγουροι ότι δεν έχει μείνει μέσα κάποιο κόκαλο ψαριού) και ρίχνετε τον πολτό των λαχανικών. Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και ρίχνετε το ρύζι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε για 20΄ περίπου.
4. Μόλις είναι έτοιμα ρίχνετε μέσα και τα κομμάτια της πατάτας και των καρότων που αφήσατε, γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε τη σούπα ζεστή μαζί με το ψάρι.

 

KOYZINA

Ένα πεντανόστιμο πρώτο πιάτο για το πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο, που θα ετοιμάσετε εύκολα με Μίγμα για Κρέπες και Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.

Ιωάννα Σταμούλου

Υλικά

Για τις κρέπες

1 συσκευασία Μίγμα για Κρέπες ΓΙΩΤΗΣ
400ml γάλα
3 αβγά
λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
Για τη γέμιση

2 φάκελους Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
1 λίτρο γάλα
500γρ. ψαχνό από βρασμένο κοτόπουλο (κρατάτε λίγο από το ζωμό που έβρασε), πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια μικρά
1½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τις Κρέπες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες.

Βουτυρώνετε ελαφρά ένα τηγανάκι διαμέτρου 14εκ. και το βάζετε να ζεσταθεί στη φωτιά. Έχοντας σαν μεζούρα ένα φλιτζανάκι του καφέ, ρίχνετε Μίγμα για Κρέπες ΓΙΩΤΗΣ στο καυτό τηγανάκι γυρίζοντάς το κυκλικά ώστε να πάει παντού. Αφού ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά, γυρίζετε να ψηθεί κι από την άλλη. Συνεχίζετε μέχρι να ψήσετε όλες τις κρέπες και από τις δύο πλευρές και τις φυλάτε σε πιατέλα.

Ετοιμάζετε τους 2 από τους 3 φακέλους Μπεσαμέλ που περιέχει το κουτί, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το σκόρδο και τα κυβάκια της πιπεριάς μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το σοτάρετε για λίγο ακόμα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον μαϊντανό.

Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε 2 φλιτζάνια από την Μπεσαμέλ και το περισσότερο από το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε καλά να γίνει ομοιογενής η γέμιση.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Παίρνετε μία κρέπα, τοποθετείτε γέμιση στο μισό περίπου μέρος και την κλείνετε σε ρολό. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας, τοποθετώντας κάθε φορά τις κρέπες σε πυρίμαχο σκεύος, τη μια δίπλα στην άλλη.

Αραιώνετε την υπόλοιπη Μπεσαμέλ με λίγο από το ζωμό του κοτόπουλου έτσι ώστε να μην είναι πολύ σφιχτή και περιχύνετε με αυτή όλο το φαγητό στο σκεύος. Πασπαλίζετε με το τυρί που κρατήσατε και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

olivemagazine.gr

KOYZINA

Ένα υπέροχο αγγλικό κέικ
Υλικά για 4 άτομα

Για το κέικ

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κούπα ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα
1/4 κουταλιά γλυκού βανίλια
Για τη γέμιση

1 κούπα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά για σαντιγί
1 κούπα μαρμελάδα φράουλα ή βατόμουρο
1 κούπα φρέσκες φράουλες και σμέουρα
Γαρνίρισμα

φράουλες σε φέτες ή σμέουρα
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση

Για το κέικ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αλευρώνετε και βουτυρώνετε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ 28 εκ.
Κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε για ένα λεπτό τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα λεμονιού. Στη συνέχεια ρίχνετε τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και προσθέτετε το μαλακό βούτυρο. Χτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά.
Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και τη βανίλια. Προσθέτετε το μείγμα αυγών στο κάδο του μίξερ και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει τελείως το μείγμα.
Βάζετε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω για 25 με 30 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά.
Για τη γέμιση

Στο κάδο του μίξερ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί. Απλώστε στη μια φέτα κέικ τη μαρμελάδα, αφήνοντας περιθώριο στα τοιχώματα 2 εκ.
Απλώνετε τη σαντιγί και φρούτα όπως φράουλες και σμέουρα και καλύπτετε με τον δεύτερο δίσκο κέικ.
Γαρνίρισμα

Κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη πάνω από το κέικ. Βάζετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

KOYZINA

Ο Άκης μαγειρεύει & μαγεύει! Ένα πιάτο που θα λατρέψουν όλοι!

Yλικά

500 γρ. μανιτάρια Portobello
4 κ.σ. ελαιόλαδο (χωρισμένες 2+2)
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο 
400 γρ. φρέσκο σπανάκι
2-3 πρέζες αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
200 γρ. κατσικίσιο τυρί σε φέτες

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια των μανιταριών.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κοτσάνια με το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε και το σκόρδο. 
Προσθέτουμε το σπανάκι, ρίχνουμε αλάτι και τα αφήνουμε στο τηγάνι μέχρι να σωθούν τα υγρά από το σπανάκι. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε ένα μπολ στην άκρη.
Συνεχίζουμε με το ίδιο τηγάνι το μαγείρεμα, αφού το σκουπίσουμε με ένα χαρτί κουζίνας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, με αέρα.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε στο τηγάνι τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, φρέσκο θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι.
Βάζουμε τα μανιτάρια στο ταψί, με την κοίλη τους πλευρά να κοιτάζει προς τα πάνω.
Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα μανιτάρια με το μείγμα από το σπανάκι μας. Από πάνω ρίχνουμε ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα κι ένα κομμάτι τυρί.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αν θέλουμε, σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα της επιλογής μας.

KOYZINA

Υλικά

(για ένα ταψί διαμέτρου 25x35εκ.)

1 πακέτο φύλλο κρούστας
100 γρ. Βιτάμ για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
4 μέτρια αβγά
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
200 γρ. Βιτάμ λιωμένο
150 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι:
1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλας ή 1 αστεροειδή γλυκάνισο
Φλούδα από μισό πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, ανακατεύοντας στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη και βράζοντας στη συνέχεια όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε με λιωμένο Βιτάμ τα τρία πρώτα φύλλα κρούστας και αφού τα σουρώσουμε κατά μήκος, στρώνουμε με αυτά τη βάση του ταψιού την οποία έχουμε αλείψει επίσης με Βιτάμ.

Κόβουμε κατά πλάτος τα υπόλοιπα φύλλα όπως είναι στοιβαγμένα το πάνω στο άλλο, τα τυλίγουμε σε δύο ρολά από τη μεγάλη πλευρά και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα ρολά σε φέτες. Μετά ανοίγουμε τα κρόσια των φύλλων που φτιάξαμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα φύλλα. Ρίχνουμε σταγόνες από το λιωμένο βιτάμ, ανακατεύουμε με τα δάχτυλα να είναι αφράτα τα φύλλα στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Στο μεταξύ αναμιγνύουμε μέσα σε μπολ το γιαούρτι με τα αβγά, το ζαχαρούχο γάλα, το λιωμένο Βιτάμ, το μπέικιν πάουντερ, τις σταγόνες της σοκολάτας και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Με μια κουτάλα βγάζουμε τα προψημένα κρόσσια του φύλλου από το ταψί και τα ρίχνουμε στο μίγμα των αβγών. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω από τα κάτω φύλλα. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στoυς 175°C και ψήνουμε για ½ ώρα ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το γλυκό.

Το ξεφουρνίζουμε όταν βυθίσουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και το βγάλουμε στεγνό, διαφορετικά το ψήνουμε για λίγο ακόμη. Αφού βγάλουμε το γλυκό ψημένο από το φούρνο περιμένουμε λίγο και το χαράζουμε σε κομμάτια. Το σιροπιάζουμε ρίχνοντας το κρύο σιρόπι λίγο - λίγο με μια κουτάλα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν το σερβίρουμε.

Θερμοκρασία 200 °C
Χρόνος Ψησίματος40-45 min

KOYZINA

Συστατικά
Για το κοτόπουλο

2 κοτόπουλα ολόκληρα χωρίς τα μπούτια
200 γρ. τυρί κρέμα
10 λιαστές ντομάτες
1 πράσινη πιπεριά
5 κ.σ. θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τις πατάτες

1,5 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. δεντρολίβανο
1 σκ. σκόρδο
50 γρ. νερό
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, την πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 κ.σ. θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε σε ένα κορνέ και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα κοτόπουλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Κόβουμε τα στήθη στη μέση και αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο.
Αφαιρούμε τις φτερούγες και κρατάμε το κόκκαλό τους για να μείνει η πέτσα στο στήθος και να μην φύγει την ώρα του μαγειρέματος.

Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κάθε φιλέτο, κατά μήκος, ώστε να κάνουμε μία εσοχή για να μπει η γέμιση. Δεν πρέπει να τρυπήσουμε και από τις δύο πλευρές τα φιλέτα.
Παίρνουμε το κορνέ με τη γέμιση και βάζουμε μέσα στις εσοχές των φιλέτων.
Βάζουμε στα φιλέτα 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 4 κ.σ. θυμάρι και απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τις πατάτες

Βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το μέλι, το θυμάρι ψιλοκομμένο, το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε με τη μαρινάδα.
Βάζουμε τις πατάτες και τα κοτόπουλα σε ένα στρογγυλό ταψί και ψήνουμε για 60 λεπτά.
Αφαιρούμε και σερβίρουμε αμέσως

akispetretzikis.com

.

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνια καστανό ρύζι
2 ½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
3 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
½ φλιτζάνι αμύγδαλα, ασπρισμένα και χονδροκοπανισμένα
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
6 κάστανα βρασμένα
κανέλα
πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Βράζουμε στο ζωμό λαχανικών και κοτόπουλου, με το αλάτι το ρύζι για 15λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια σκεπάζουμε το φαγητό μας και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά ακόμα.
Βράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν. Τα κάστανα ξέρουμε ότι έχουν ψηθεί, αν τρυπώντας τα με ένα μαχαίρι είναι μαλακά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το βούτυρο σοτάρουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τα κάστανα, το κουκουνάρι. Μόλις τα αμύγδαλα πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, τα ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το βρασμένο ρύζι, προσθέτουμε το μαϊντανό, τη κανέλα, το πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

cheftelemachus.blogspot.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin