Οκτωβρίου 23, 2018

KOYZINA

Υλικά που θα χρειαστούμε

Για το κοτόπουλο

4 στήθη κοτόπουλου

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2-3 κ.σ. χυμό lime

1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη

1 κ.γλ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

1-2 κ.γλ. Chipotle σκόνη

2 κ.γλ. αλάτι

½ κ.γλ. πιπέρι

Για το κινόα με πλιγούρι

¾ φλ. πλιγούρι

¾ φλ. κινόα

3 φλ. νερό

1 κ.γλ. αλάτι

Υπόλοιπα Υλικά

2 φλ. καλαμπόκι (μπορεί να είναι κονσέρβα ή κατεψυγμένο που το έχουμε βράσει)

2 φλ. ντοματίνια

1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Φέτες lime

Αλάτι

ΠΙπέρι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάτα (ελαιόλαδο, lime, κόλιανδρο, κύμινο, Chipotle, αλάτι, πιπέρι) σε ένα μπολ και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε να πάει παντού και αφήνουμε από 30 λεπτά μέχρι 1 μέρα. Να θυμάστε ότι όση περισσότερη ώρα το αφήσουμε, τόσο καλύτερα θα μαριναριστεί.

Σε μία μεσαία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βάζουμε το πλιγούρι και το κινόα. Μόλις ξεκινήσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ψήνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα.

Αποσύρουμε και αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστεί, πριν το κόψουμε σε φέτες.

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το καλαμπόκι για 2-3 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο, βάζουμε όλα τα υλικά όμορφα σε μεγάλο βαθύ πιάτο, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτες lime και σερβίρουμε.

KOYZINA

Υλικά για ένα μπολάκι:
400 γρ. βρασμένα ρεβύθια (περίπου 1 φλ. ωμά)
180 γρ. πιπεριά Φλωρίνης από βάζο
3 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. φρέσκος βασιλικός
αλάτι και πιπέρι

Άλειμμα ρεβυθιού με πιπεριά
Άλειμμα ρεβυθιού με πιπεριά
Εκτέλεση:

Ξεπλένω τις πιπεριές. Σε μπλέντερ πολτοποιώ πρώτα τα ρεβύθια και κατόπιν προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπώ μέχρι να γίνουν μια ωραία κρέμα. Μεταφέρω σε αεροστεγές βαζάκι και φυλάσσω στο ψυγείο. Καλοφάγωτο!

KOYZINA

Βιεννέζικα μπισκοτάκια σοκολάτας

Υλικά
για περίπου 15 μπισκότα
1 κ.σ κακάο
125 γρ. αλεύρι
115 γρ βούτυρο μαλακό
55 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
για το στόλισμα
100 γρ. σοκολάτα

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο μέσα στο μπολ και χτυπάμε για
λίγο ακόμη με το μίξερ.
Βάζουμε το μίγμα σε κορνέ και βγάζουμε μπισκότα στο σχέδιο που
θέλουμε σε αντικολλητικό ταψί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C, σε προθερμασμένο φούρνο,με αντιστάσεις
πάνω κάτω για περίπου 15 λεπτά .
Βγάζουμε τα μπισκότα πάνω σε σχάρα να σταθούν και να κρυώσουν εντελώς.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και στολίζουμε όπως μας αρέσει.
Φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων σε δροσερό μέρος.

magyreuontas.blogspot.gr

KOYZINA

Δύο διαφορετικές συνταγές για σταφυλάκι γλυκό – με τη μία γίνεται λευκό και με την άλλη κόκκινο.

Υλικά

1ος τρόπος (λευκό χρώμα)
1 κιλό σταφύλια λευκά, χωρίς κουκούτσι (ζυγίζουμε μόνο τις ρώγες)
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
200 γρ. χυμός μήλου (έτοιμος, από το σουπερμάρκετ)
2ος τρόπος (κόκκινο χρώμα)
700 γρ. σταφύλια λευκά, χωρίς κουκούτσι (ζυγίζουμε τις ρώγες)
500 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
50 γρ. γλυκόζη
1ος τρόπος

Με αυτή τη συνταγή θα δούμε ότι το γλυκό παραμένει λευκό, καθώς τα σταφύλια δεν βράζουν πολλή ώρα.

Βάρος: 1.500 γρ., Προετοιμασία – παρασκευή: 1 ώρα

Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στην φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά, έως ότου φτάσει στους 140°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν το σιρόπι είναι έτοιμο ρίχνοντας λίγο σε ένα ποτήρι με κρύο νερό: θα πρέπει να κρυσταλλώνει αμέσως και να σχηματίζεται μια σκληρή μπαλίτσα καραμέλας. Αν διαλύεται, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ελαφρώς το χυμό μήλου και, μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, τον προσθέτουμε σε αυτό. Ρίχνουμε και τις ρώγες σταφυλιού και μόλις πάρει ξανά βράση το σιρόπι, μετράμε άλλα 30-35 λεπτά βρασμού. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσει το γλυκό στον πάτο της κατσαρόλας. Επίσης, ξαφρίζουμε την επιφάνεια από τον αφρό που θα σχηματιστεί, παίρνοντάς τον λίγο-λίγο με ένα κουτάλι. Μόλις δέσει καλά το σιρόπι και οι ρώγες γίνουν κάπως διάφανες, αποσύρουμε από την φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι πετυχαίνουμε καλή κονσερβοποίηση.

2ος τρόπος

Με αυτή τη μέθοδο, παρότι χρησιμοποιούμε λευκή ποικιλία σταφυλιού, όπως και στην προηγούμενη συνταγή, το γλυκό γίνεται κόκκινο, εξαιτίας του ότι βράζει για αρκετή ώρα.

Βάρος: 1.200 γρ., Προετοιμασία – παρασκευή: 70΄

Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, προσθέτουμε τα σταφύλια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει το γλυκό. Υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει γύρω στα 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά, για να μην «πιάσει» το σταφύλι στον πάτο της κατσαρόλας. Προσέχουμε επίσης να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά. Αποσύρουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό.

steliosparliaros.gr

KOYZINA

Υλικά
Μια συσκευασία έτοιμη ζύμη για τάρτα

600 γραμμάρια ντοματίνια

2 μικρές βρασμένες πατάτες

3-4 κολοκυθάκια

200 γραμμάρια πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο

2 σκελίδες σκόρδο

Μαϊντανός

Δυόσμος

Ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε τη ζύμη για τάρτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τη στρώνουμε τη ζύμη στη φόρμα της τάρτας και κόβουμε τα κομμάτια που περισσεύουν.

Αλείφουμε τη βάση με λίγο λάδι, στρώνουμε από πάνω αντικολλητικό χαρτί και το σκεπάζουμε με ακόμη ένα ταψί (ή σκορπάμε στην επιφάνεια όσπρια), για να υπάρχει βάρος και να κρατηθεί η ζύμη στη θέση της.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180º C για 10 λεπτά, και στο τέλος αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα όσπρια και αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 3 λεπτά περίπου.

Σε ένα multi βάζουμε τις πιπεριές, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Χτυπάμε καλά ώσπου να πολτοποιηθούν τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ

Προσθέτουμε στο μπολ τη λιωμένη πατάτα και ανακατεύουμε

Απλώνουμε το μείγμα μας πάνω στη βάση της τάρτας

Τοποθετούμε τις φέτες κολοκυθιού και έπειτα τα ντοματίνια

Αλείφω με λάδι τα ντοματίνια και αλατοπιπερώνουμε.

Ψήνουμε στους 170- 180º C για 30-35 λεπτά περίπου.

KOYZINA

Υλικά
½ πακέτο φύλλο κρούστας
200 γρ. Flora Soft με βούτυρο
150 γρ. μανούρι τριμμένο
150 γρ. φέτα τριμμένη
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
150 γρ. κασέρι τριμμένο
4 αυγά χτυπημένα
1 κουτ. σούπας δυόσμος
Αλάτι - πιπέρι
Λίγο μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα τυριά σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα αυγά, το αλατοπίπερο, τον δυόσμο και τα ζυμώνουμε.
Σε ένα σκεύος λιώνουμε το Flora Soft με βούτυρο σε χλιαρή θερμοκρασία.
Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε 3 ισομερή κομμάτια (ρολά) μήκους περίπου 8-12 εκατοστών.
Αλείφουμε 3 φύλλα, ξεχωριστά από τα κομμάτια του φύλλου κρούστας, με Flora Soft με βούτυρο και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Στην άκρη βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση των τυριών και τυλίγουμε σε ρολό κλείνοντας προσεκτικά τις πλαϊνές πλευρές της φλογέρας, για να μη φύγει η γέμιση στο ψήσιμο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα κρούστας και η γέμιση.
Αλείφουμε την κάθε φλογέρα με λίγο λιωμένο Flora Soft με βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.
Τις τοποθετούσε σε ταψί αλειμμένο με Flora Soft με βούτυρο και ψήνουμε σε φούρνο στους 170-180°C για 20 λεπτά περίπου.

KOYZINA

Σούπερ μαμαδίστικο και μυρωδάτο φαγητό για τις ημέρες που έχουμε όρεξη να μπούμε κουζίνα και αναδείξουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες.

Υλικά που θα χρειαστούμε

Για τις μελιτζάνες

¾ φλ. αλεύρι

2 αυγά χτυπημένα

2 φλ. φρυγανιά τριμμένη

2 μελιτζάνες φλάσκες (προτιμήστε αυτές που έχουν μεγάλο μήκος) κομμένες σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Πιπέρι

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

1 ½ φλ. σάλτσα ντομάτας

¼ φλ. μοτσαρέλα τριμμένη

¼ φλ. τυρί τσένταρ τριμμένο

Για τη μπεσαμέλ

40 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 ¼ φλ. τσαγιού γάλα

½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη

Η προετοιμασία για τις μελιτζάνες έχει ως εξής.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι καλά και από τις δύο πλευρές και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά να «ιδρώσουν».

Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό, τις στύβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας και τις τοποθετούμε σε πιατέλα καλυμμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για τη μπεσαμέλ

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Μόλις κάψει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά με γρήγορες κινήσεις για να μη σβολιάσει.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 8 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και έρθει σε σημείο βρασμού.

Την κατεβάζουμε πάλι από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.

Μόλις λιώσει, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.

Για τις μελιτζάνες

Αλατοπιπερώνουμε τις στραγγισμένες μελιτζάνες.

Σε μεγάλο βαθύ πιάτο βάζουμε το αλεύρι, σε ένα άλλο τα χτυπημένα αυγά με 2 κ.σ. κρύο νερό και στο τρίτο την τριμμένη φρυγανιά.

Βουτάμε τις μελιτζάνες πρώτα στο αλεύρι, τινάζουμε να φύγει η έξτρα ποσότητα και στη συνέχεια βυθίζουμε στα χτυπημένα αυγά. Τέλος στην τριμμένη φρυγανιά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε σπορέλαιο ή ανάμεικτο με ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά.

Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρουμε σε πιατέλα καλυμμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Εντωμεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρέξ με διαστάσεις 18x24 εκ.

Βάζουμε μία στρώση από μελιτζάνες και από πάνω απλώνουμε τη μισή σάλτσα ντομάτας.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμη μία φορά.

Στη συνέχεια απλώνουμε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με παρμεζάνα και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια. Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρουμε.

KOYZINA

Υλικά για το παντεσπάνι
200 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. κακάο
¾ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¾ κ.γ. μαγειρική σόδα
¼ κ.γ. αλάτι
1 αυγό
120 ml ζεστό νερό
120 ml γάλα
60 ml σπορέλαιο
¾ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για τη σοκολατένια κρέμα
400 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
200 ml γάλα πλήρες
400 ml κρέμα γάλακτος

Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
200 ml κρέμα γάλακτος

Υλικά για το στόλισμα
κεράσια μαρασκίνο (προαιρετικά)

Υλικά για το Zacapa neat
60 ml ρούμι Zacapa 23

Εκτέλεση
1) Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι. Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

2) Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το αυγό, το νερό, το γάλα, το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας.

3) Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα.

4) Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη στρογγυλή φόρμα, περασμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 30-35 λεπτά.

5) Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς, ακάλυπτο, για τουλάχιστον 4-6 ώρες.

6) Ετοιμάζουμε τη σοκολατένια κρέμα. Βάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε το γάλα και λίγο πριν βράσει περιχύνουμε με αυτό την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να σχηματιστεί λεία σοκολατένια κρέμα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

6) Χτυπάμε τη σαντιγύ σε μίξερ ή με μίξερ χειρός και την ενσωματώνουμε στο σοκολατένιο μείγμα, με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Θα έχουμε μια αφράτη σοκολατένια κρέμα. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και φυλάμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-1,5 ώρα.

7) Για να στήσουμε την σοκολατίνα, κόβουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε 2 δίσκους. Βάζουμε το κάτω παντεσπάνι σε επίπεδο, στρογγυλό, χάρτινο δίσκο.

8) Καλύπτουμε ομοιόμορφα με το ⅓ της σοκολατένιας κρέμας και καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι.

9) Καλύπτουμε με άλλο ⅓ της σοκολατένιας κρέμας, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφη η επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας. Όση σοκολατένια κρέμα περισσέψει την περνάμε σε κορνέ και τη βάζουμε στο ψυγείο.

10) Βάζουμε την τούρτα ακάλυπτη στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ½ ώρα ή στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

11) Ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Βάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και περιχύνουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να γίνει λείο, σοκολατένιο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

12) Βγάζουμε τη σοκολατίνα από το ψυγείο ή την κατάψυξη και περιχύνουμε προσεκτικά με την επικάλυψη, ισιώνοντάς τη με σπάτουλα.

13) Ξαναβάζουμε στο ψυγείο την σοκολατίνα και αφήνουμε να κρυώσει η επικάλυψη για 15-20 λεπτά.

14) Στολίζουμε τη σοκολατίνα με ροζέτες της σοκολατένιας κρέμας που φυλάξαμε στο κορνέ και τοποθετούμε περιμετρικά τα κεράσια μαρασκίνο.

15) Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

16) Ετοιμάζουμε το Zacapa neat: γεμίζουμε ένα χαμηλό ποτήρι με το ρούμι Zacapa 23 και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντας με ένα κομμάτι σπιτικής σοκολατίνας.

 

KOYZINA

Mπάρες!!! Πολύ διαφορετικές από αυτές που σας έχω συνηθίσει. Είναι πιο αφράτες και μαλακές, όχι τόσο τραγανές. Μπάρες δημητριακών με παντζάρι και σοκολάτα, λοιπόν, χρωματιστές και πολύ νόστιμες!

Ο συνδυασμός υλικών για αυτές τις μπάρες δημητριακών μπορεί να σας παραξενέψει. Όμως θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο όμορφο και εύγευστο αποτέλεσμα δίνουν τελικά. Άλλωστε το παντζάρι χρησιμοποιείται πολύ στα σοκολατένια επιδόρπια και ιδιαίτερα στα κέικ.

Η προσθήκη του παντζαριού, πέρα από το εντυπωσιακό χρώμα, προσδίδει και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βητακυανίνη, η οποία μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες, και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το παντζάρι που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την συνταγή εγώ το έψησα στο φούρνο, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Μπορείτε, όμως, να χρησιμοποιήσετε και βραστό παντζάρι, ή, ψημένο στον ατμό.

Tip: Όσο ψήνετε ένα οποιοδήποτε φαγητό στον φούρνο, βάλτε σε μια ακρούλα μερικά παντζάρια τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείτε ρεύμα και έχετε έτοιμα παντζάρια για την σαλάτα σας, αυτές τις μπάρες και για πολλές άλλες συνταγές που θα δούμε στο μέλλον. Τα διατηρείτε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

Η διακόσμηση με σοκολάτα σε αυτές τις μπάρες είναι προαιρετική. Δεν είναι ανάγκη να την βάλετε εάν θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες. Σίγουρα όμως τους ταιριάζει πολύ!

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά

Μερίδες: 20 κομμάτια

Υλικά:

1 μεγάλο παντζάρι (ψητό, βραστό, ή, στον ατμό) καθαρισμένο
½ φλυτζάνι μαλακούς χουρμάδες (μπορείτε να τους μουλιάσετε σε νερό για περίπου 30’)
½ φλυτζάνι γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
½ φλυτζάνι (260 γρ.) ταχίνι
2 κουταλιές (50 γρ.) σιρόπι σφενδάμου*
2 φλυτζάνια (170 γρ.)νιφάδες βρώμης
2 φλυτζάνια (180 γρ.) νιφάδες κριθαριού**
½ φλυτζάνι (50 γρ.) κοπανισμένο λιναρόσπορο
½ φλυτζάνι (80 γρ.) κράνμπερις
1 πρέζα αλάτι
½ φλυτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας***
λίγη λιωμένη μαύρη σοκολάτα για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)
Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ταχίνι και το σιρόπι σφενδάμου (ή το μέλι), για να αραιώσουν και να ανακατευτούν καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά.

Τοποθετούμε στον κάδο του μούλτι το παντζάρι, το γάλα καρύδας, τους χουρμάδες και την βανίλια και τα πολτοποιούμε.

Σε ένα μπωλ προσθέτουμε την βρώμη, το κριθάρι, τον λιναρόσπορο, τα κράνμπερις, και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα του παντζαριού στο μπωλ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και το μείγμα ταχινιού και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο

Βρέχουμε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το στραγγίζουμε καλά τσαλακώνοντας το και το στρώνουμε σε ένα ταψί σαν αυτό ή αυτό. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.) Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε καλά. Ψήνουμε τις μπάρες για περίπου 18-20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τις κόβουμε σε 20 κομμάτια.

Εάν θέλουμε να τις γαρνίρουμε με σοκολάτα, λιώνουμε λίγη σοκολάτα (περίπου 60-70 γρ.) σε μπεν μαρί και με ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι ρίχνουμε την σοκολάτα από ψηλά κάνοντας γραμμές ζιγκ-ζαγκ.

Σημειώσεις:

Ή μέλι για τους μη-vegans
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έναν τύπο δημητριακού, δηλ. 4 φλυτζάνια βρώμη, ή, 4 φλυτζάνια κριθάρι.
Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με cacao nibs στην ίδια ποσότητα.

KOYZINA

Μπισκότα μπανάνας χωρίς βούτυρο και αλεύρι

Υλικά

2 ώριμες μπανάνες

1 κούπα βρώμη

1 βανίλια

1 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Σκόνη κακάο

Νιφάδες σοκολάτας

Αποξηραμένα φρούτα

Ξηροί καρποί

Εκτέλεση

Λιώνετε καλά τις μπανάνες με ένα πιρούνι σε ένα μπολ. Στη συνεχεία ρίχνετε τη βρώμη και ανακατεύετε το μείγμα ώσπου να γίνει ομοιογενές. Ύστερα το αφήνετε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά περίπου και έπειτα ρίχνετε και τα υπόλοιπα υλικά.

Πλάθετε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετείτε πάνω σε λαδόκολλα, όπου τα ψήνετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin