Φεβρουαρίου 21, 2018

KOYZINA

Τούρτα με σοκολάτα, πορτοκάλι και μανταρίνι χωρίς ψήσιμο

Mια αφράτη λαχταριστή τουρτίτσα με βάση μπισκότων όρεο, γέμιση με άρωμα πορτοκαλιού φέτες μανταρίνια, γαρνιρισμένη με υπέροχη γκανάς σοκολάτας. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα πεντανόστιμο γλύκισμα χωρίς ψήσιμο, για όλες τις περιστάσεις που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Υλικά συνταγής
Για τη βάση:
24 μπισκότα όρεο
1/4 φλ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση με άρωμα πορτοκαλιού:
1 συσκευασία ζελέ πορτοκάλι των 100 γρ.
2 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού [*]
1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
2 ½ φλ. τσαγιού σαντιγί
5 μανταρίνια σε φέτες καθαρισμένες χωρίς κουκούτσια [**]
Για την επικάλυψη γκανάς σοκολάτας:
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
340 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας ή σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια

Εκτέλεση συνταγής
Για τη βάση: Θρυμματίζετε σε μπλέντερ τα μπισκότα όρεο, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ή μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το βούτυρο. Στρώνετε το μείγμα ισομερώς, πιέζοντας το στη βάση ενός στρογγυλού ταψιού, με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου βάσης 20 εκ. και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το εκχύλισμα πορτοκαλιού και 2/3 φλ. νερό και βράζετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις κοχλάσει ρίχνετε το ζελέ, το κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθούν πλήρως οι κόκκοι του ζελέ.

Γεμίζετε το 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού μέχρι επάνω με πολύ παγωμένο νερό το οποίο έχετε αφήσει για λίγο στη κατάψυξη. Το ρίχνετε μέσα στο κατσαρολάκι με το διαλυμένο ζελέ και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς το μείγμα. Το αφήνετε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα 2 1/2 φλ. τσαγιού σαντιγί. Ρίχνετε μέσα και τον έτοιμο ζελέ από το κατσαρολάκι και χτυπάτε με το μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί. Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 20 λ περίπου να κρυώσει καλά και να σφίξει.

Καθαρίζετε τα μανταρίνια, χωρίζετε τις φέτες από τις οποίες αφαιρείτε τις άσπρες ίνες και τα κουκούτσια τους. Βγάζετε το μείγμα γέμισης από το ψυγείο, στρώνετε το μισό πάνω από τη βάση και τοποθετείτε από πάνω τις φέτες μανταρινιού [κρατήστε μερικές για γαρνίρισμα].

Πάνω από τις φέτες μανταρινιού στρώνετε και ισιώνετε το άλλο μισό μείγμα γέμισης και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για 30 λ ή μέχρι να πήξει και σταθεροποιηθεί καλά η γέμιση.

Για τη γκανάς σοκολάτας: Βάζετε σε κατσαρολάκι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, τη κρέμα γάλακτος και μόλις κοχλάσει τη κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα τις σταγόνες σοκολάτας και τις αφήνετε για 4 λ χωρίς να τις ανακατέψετε. Μετά χτυπάτε το μείγμα κρέμας σοκολάτας με ένα αυγογδάρτη μέχρι να διαλυθεί πλήρως η σοκολάτα και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Την αφήνετε για λίγο στην άκρη να μισοκρυώσει.

Στρώνετε 1 φλ. τσαγιού από τη γκανάς σε όλη την επιφάνεια πάνω από τη γέμιση και τη βάζετε στο ψυγείο για 20 λ περίπου. Μόλις έλθει σε θερμοκρασία δωματίου η υπόλοιπη γκανάς τη βάζετε σε κορνέ ή σακούλα ζαχαροπλαστικής και διακοσμείτε το γλυκό σας περιμετρικά και με ροζέτες [όπως στη φωτογραφία]. Τη στολίζετε, προαιρετικά, με φέτες μανταρινιού ή κομμένες φέτες πορτοκαλιού.

Το εκχύλισμα πορτοκαλιού μπορείτε να το βρείτε σε ντελικατέσεν και σε καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά. Δίνει απίστευτο άρωμα και γεύση στο γλυκό και είναι σχετικά φτηνό. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το προμηθευτείτε αντικαταστήστε το με 2 καψουλίτσες βανίλιας και 2 κ.γ. χυμό πορτοκαλιού.

Η αυθεντική συνταγή προτείνει κομπόστα μανταρινιού.

Για τη κομπόστα μανταρίνι: θα χρειαστείτε:

350 γρ. καθαρισμένα μανταρίνια
100 γρ. ζάχαρη και
3/4 φλ. τσαγιού νερό.
Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τα μανταρίνια, αφαιρείτε τις άσπρες ίνες και τα κουκούτσια. Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, τα μανταρίνια, το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε απαλά, να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε την κομπόστα να σιγοβράσει για 15 λ, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσει βγάζετε όσες φέτες μανταρινιών θα βάλετε στο γλυκό σας και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά. Συνεχίζετε τη διαδικασία για το γλυκό σας όπως αναφέρεται στη συνταγή

Τις υπόλοιπες φέτες της κομπόστας με τα υγρά τους τα βάζετε σε καθαρά βάζα και τη τρώτε γαρνιρισμένη σε γιαούρτι. 

sintayes.gr

KOYZINA

Μια συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας για όλες τις περιστάσεις. Συνεδεύστε τη σκέτη με σαντιγί ή παγωτό ή γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη και φρούτα.

Υλικά 

8 αυγά κρύα
450 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας θρυμματισμένη
230 γρ. βιτάμ κομμένο σε 16 κομμάτια
Ζάχαρη άχνη και / ή φρούτα της αρεσκείας σας για γαρνίρισμα ή σκέτη με σαντιγί ή παγωτό [προαιρετικά]

Εκτέλεση 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενο πάτο 20 εκ. περίπου ή σε ένα κανονικό ταψάκι τοποθετείτε λαδόκολα περιμετρικά και στα τοιχώματα, τη στρώνετε καλά και τη βουτυρώνετε.

Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά τουλάχιστον για 5′ μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιασθούν σε όγκο.

Βράζετε σε μια κατσαρόλα ή στο βραστήρα αρκετό νερό μέχρι να κοχλάσει.

Λιώνετε το βούτυρο με τη σοκολάτα σε μπεν μαρι. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αρχίζετε να προσθέτετε τα χτυπημένα αβγά σταδιακά λίγο λίγο στο μείγμα σοκολάτας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζετε το έτοιμο μείγμα στο ταψάκι σας και λειαίνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.

Σκεπάζετε εξωτερικά περιμετρικά το ταψάκι με αλουμινόχαρτο.

Βάζετε μέσα στο μεγάλο ταψί το κοχλαστό νερό και το ταψί με το μείγμα. Το νερό πρέπει να είναι λίγο πιο πάνω από τη μέση των τοιχωμάτων του ταψιού με το μείγμα. Αν δεν φτάνει, προσθέστε ζεστό νερό.

Ψήστε για 40′-45′ περίπου, αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.

Γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη και προαιρετικά με φρούτα της αρεσκείας σας.


sintayes

KOYZINA

Μετά την πανεύκολη μους σοκολάτα, έρχεται μια νέα εποχή. Μους μπισκότο. Είτε μιλάμε για Oreo, cookies σοκολάτας, γεμιστά μπισκότα βανίλια, φράουλα, μπανάνα ή οτιδήποτε άλλο μπισκότο λατρεύεις, τώρα μπορείς να το κάνεις μια πανεύκολη, πεντανόστιμη μους που θα εντυπωσιάσει εσένα και όποιον τη δοκιμάσει-με μόλις 2 υλικά!

Υλικά

2 πακέτα κρέμα γάλακτος με 30-35% λιπαρά (περίπου 400-500ml σύνολο)
1 πακέτο από τα αγαπημένα σου μπισκότα (200-250 γρ.)
Προαιρετικά: λικέρ, εκχύλισμα βανίλιας (ή οποιοδήποτε άλλο όπως πορτοκάλι ή λεμόνι), πραλίνα φουντουκιού ή ξηροί καρποί

Εκτέλεση

Βάλε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και ρίξε από πάνω της τα μπισκότα σε κομμάτια. Δεν έχει σημασία τι μπισκότα διάλεξες, είτε πτι-μπερ, είτε πτι-φουρ, είτε γεμιστά με fondant θα έχουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο τέλος!

Φρόντισε η κρέμα γάλακτος να καλύπτει τα μπισκότα σου (αν χρειαστεί πρόσθεσε επιπλέον κρέμα γάλακτος) και άσε το μείγμα για τουλάχιστον 2-3 ώρες στο ψυγείο (ιδανικά όλο το βράδυ). Μόλις δεις ότι τα μπισκότα έχουν μαλακώσει, χτύπα το μείγμα με ένα μίξερ (με βάση ή χειρός) μέχρι να γίνει μια ανάλαφρη και πεντανόστιμη μους μπισκότο!

Αν επέλεξες να προσθέσεις κάτι επιπλέον στη μους σου, όπως π.χ. φιστίκια ή τριμμένη καρύδα, απλά πρόσθεσέ το υλικό ακριβώς πριν χτυπήσεις τη μους σου.

Σέρβιρε σε ατομικά ποτήρια και απόλαυσε χωρίς ενοχές

thatslife.gr

KOYZINA

Υλικά Συνταγής

Για το παντεσπάνι βανίλιας

4 μεγάλα αβγά
220 γρ. ζάχαρη
220 γρ. μαλακό βούτυρο
220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1κ.γ. υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα πραλίνα

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. άχνη ζάχαρη
125 γρ. κακάο
400 γρ. πραλίνα
1 κ.γ. υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι
150-200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Εκτέλεση

*Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα ή στους 170°C στις αντιστάσεις.

Βουτυρώνουμε 2 φόρμες 20 εκατοστά και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Βάζουμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Από την ώρα που θα ενωθούν τα υλικά σταματάμε το χτύπημα. Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ το μείγμα.

Το μείγμα πρέπει να πέφτει εύκολα από το κουτάλι. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δύο έτοιμα ταψάκια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 25′ χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.
Όταν ροδίσουν και ξεκολλήσουν γύρω-γύρω από τη φόρμα είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 5-10′ στη φόρμα τους.

Με μαχαίρι ξεκολλάμε γύρω-γύρω από τα τοιχώματα. Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Τα κόβουμε στη μέση οριζόντια, δημιουργώντας 4 φέτες παντεσπάνι. Αλείφουμε στρώση κρέμα – πραλίνα κάθε παντεσπάνι και αλείφουμε γύρω γύρω την τούρτα.

Για την κρέμα πραλίνα

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μαλακό βούτυρο με την άχνη και το κακάο σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την πραλίνα και δυναμώνουμε το μίξερ.

Χτυπάμε για 2′, προσθέτουμε την κρέμα από 150 -200 γρ. (ανάλογα πόσο αραιή ή σφιχτή τη θέλουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′ μέχρι να γίνει λεία η κρέμα και να είναι αφράτη.

Πηγή: argiro.gr

KOYZINA

Εύκολα σοκολατάκια με 0 (απλή σοκολάτα) και 1 μονάδα (λευκή σοκολάτα), απλά ή γεμιστά. Συνταγή για 15 μέτρια σοκολατάκια.

Σοκολατάκια

Υλικά: 
100 γρ. σοκολάτα ζαχαροπλαστικής (κουβερτούρα) χωρίς ζάχαρη
100 γρ. λευκή σοκολάτα ζαχαροπλαστικής χωρίς ζάχαρη
Εναλλακτικά αντίστοιχη ποσότητα μηδενικής μερέντας

Εκτέλεση:
Λιώνουμε σε bain marie την κουβερτούρα και τοποθετούμε σε φορμάκια σιλικόνης του μεγέθους και σχεδίου της επιλογής μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν.

Tips: 
Κουτάλα-Πηρούνα - foto -2 Αν χρησιμοποιήσετε την εναλλακτική με τη μηδενική μερέντα προσοχή να μην είναι το μείγμα πολύ υδαρές.

Τα σοκολατάκια με μηδενική μερέντα θέλουν περισσότερη ώρα στο ψυγείο και η υφή τους είναι mat. Χρησιμοποιώντας κουβερτούρα τα σοκολατάκια είναι γυαλιστερά στην όψη.

Παραλλαγές:
1). Μπορείτε να κάνετε γεμιστά σοκολατάκια με μηδενική μαρμελάδα, ή κομματάκια φρούτου π.χ. πορτοκάλι, ή με άλλη γέμιση της επιλογής σας. Στην περίπτωση αυτή τοποθετείτε ποσότητα της σοκολάτας μέχρι τη μέση της φόρμας, αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει, προσθέτετε τη γέμιση της επιλογής σας και συμπληρώνετε με σοκολάτα.
2). Μπορείτε να κάνετε δίχρωμα σοκολατάκια, μισά με μαύρη και μισά με λευκή σοκολάτα.

Καλή επιτυχία

miriamman.wordpress.com

KOYZINA

Σμυρναίικος χριστουγεννιάτικος κόκορας, με μερακλίδικη γέμιση
Μερίδες: 6 - 8 Προετοιμασία: 30' Χρόνος: περίπου 3 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Υλικά
1 κόκορας περίπου
3 κιλά, καθαρισμένος και ολόκληρος
100 γρ. βούτυρο αγελάδος (στη Σμύρνη χρησιμοποιούσαν βούτυρο για λιπαρή ουσία, εμείς, αν θέλουμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με την ίδια ποσότητα ελαιολάδου)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στα 4 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
Για τη γέμιση

400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
100 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα (ή τα συκωτάκια του κόκορα αν έχει – βρίσκουμε νωπά ή κατεψυγμένα στα κρεοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ)
90 ml μπράντι
200 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
60 γρ. κουκουνάρια
10 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα (βρίσκουμε και έτοιμα βρασμένα σε βάκιουμ στα σούπερ μάρκετ, ειδικά την περίοδο των εορτών)
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά κοπανισμένοι
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 φύλλο δάφνης
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα

500 ml σπιτικός ζωμός κότας
4 κουτ. σούπας μουστάρδα
1-2 κουτ. σούπας λεμόνι (ή όσο μας αρέσει)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με την κανέλα, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τα κάστανα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με τα συκωτάκια, τη δάφνη, το θυμάρι και αλατοπίπερο για περίπου 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αδειάζουμε στο μπολ με την υπόλοιπη γέμιση. Αφαιρούμε τη δάφνη, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Κόκορας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλατοπιπερώνουμε καλά τον κόκορα και τον γεμίζουμε στην κοιλιά με το μείγμα της γέμισης. Ράβουμε με σπάγκο μαγειρικής ή κλείνουμε το άνοιγμα στερεώνοντάς το με οδοντογλυφίδες. Ζεσταίνουμε το βούτυρο, ίσα να αρχίσει να λιώνει, και αλείφουμε τον κόκορα εξωτερικά με τη μισή ποσότητα βουτύρου. Τον βάζουμε σε ταψί, με το στήθος προς τα πάνω, σκορπίζουμε τριγύρω τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε για περίπου 2½ ώρες.

Ελέγχουμε αν έγινε: τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που «τρέχει» είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμος. Βγάζουμε τον κόκορα σε μια πιατέλα και αφαιρούμε τον σπάγκο ή τις οδοντογλυφίδες. Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού και τα κρεμμύδια σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφαιρούμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου (αν βάλαμε φρέσκο). Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό κότας, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αδειάζουμε στον πολυκόφτη τη σάλτσα με 2 κομμάτια από τα κρεμμύδια (τα υπόλοιπα τα αφαιρούμε), ρίχνουμε τη μουστάρδα και το λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν μια λεία σάλτσα.

Σερβίρισμα: Ανοίγουμε την κοιλιά του κόκορα και αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση στην πιατέλα. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες με ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του. Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη του πουλερικού. Σερβίρουμε με τη γέμιση στην πιατέλα και τη σάλτσα σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.

gastronomos.gr

KOYZINA

Μακαρόν σοκολάτα

Συνταγή: Τάσος Τυρανόπουλος

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Υλικά
Για την κρέμα σοκολάτα

60 γρ. κρόκοι αυγών (από περίπου 3 αυγά)
30 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
150 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά
150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, λιωμένη
Για τη ζύμη

130 γρ. αμύγδαλα λευκά, σε πούδρα
220 γρ. ζάχαρη άχνη
25 γρ. κακάο
125 γρ. ασπράδια αυγών (από περίπου 4 αυγά)
60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Διαδικασία
Κρέμα σοκολάτα

Ρίχνουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη, εκτός φωτιάς. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και τοποθετούμε στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί. Οταν η θερμοκρασία του μείγματος φτάσει τους 82° C, αποσύρουμε από τη φωτιά και ομογενοποιούμε, κατά προτίμηση με ένα ραβδομπλέντερ.

Αδειάζουμε περίπου το 1/3 του μείγματος μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ), προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα λείο μείγμα.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο μείγμα. Αν έχουμε, ομογενοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ. Καλύπτουμε το μείγμα με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα να πήξει.

Ζύμη

Την επομένη ετοιμάζουμε τα μακαρόν ως εξής: Αναμειγνύουμε τη σκόνη αμυγδάλου, τη ζάχαρη άχνη και το κακάο και τα κοσκινίζουμε. Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας με μια κουτάλα ή μαρίζ.

Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° C. Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ με ίσια μύτη διαμέτρου 3 εκ. Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και σχηματίζουμε πάνω της μπαλάκια ζύμης. Τα ψήνουμε για 13 - 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Συναρμολόγηση

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη βάζουμε σε ένα κορνέ με ίσια μύτη. Αναποδογυρίζουμε τα μπισκότα των μακαρόν ώστε να είναι η επίπεδη επιφάνειά τους προς τα πάνω και καλύπτουμε τα μισά με την κρέμα.

Σκεπάζουμε με τα άλλα μισά ώστε να γίνουν σαν σάντουιτς. Τα βάζουμε για 1 νύχτα στο ψυγείο να μαλακώσουν.

gastronomos.gr

KOYZINA

Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης


Υλικά
Για το κέικ

130 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
125 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κομμάτια + λίγο για τη φόρμα
200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
125 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
3 αυγά
100 γρ. σταφίδες ξανθές
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
20 γρ. κονιάκ λίγο αλεύρι για τη φόρμα
Για το γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
1 κουτ. γλυκού μέλι
Διαδικασία
Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι ή φόρμα με διάμετρο 18 εκ. ή μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα στην οποία βράζουμε λίγο νερό). Εναλλακτικά, τα λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα για να μην αρπάξουν. Αφήνουμε κατά μέρος.

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά. Ενώνουμε με το μείγμα της κουβερτούρας ανακατεύοντας και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την κανέλα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτοντας στο τέλος και το κονιάκ.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το με ένα λεπτό μαχαίρι – θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό. Μόλις είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.

Γλάσο: Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, λίγο πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα μαζί με το μέλι, ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή με ραβδομπλέντερ (χωρίς να το ανασηκώνουμε) μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Τοποθετούμε το κέικ, αφού κρυώσει καλά, πάνω σε μια σχάρα, βάζοντας από κάτω ένα ταψάκι ή μια λαδόκολλα. Το περιχύνουμε με το γλάσο και με μια σπάτουλα φροντίζουμε να καλυφθούν και τα πλαϊνά.

Αν το γλάσο είναι πολύ ρευστό, το αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να πήξει ελαφρώς. Στο τέλος, μαζεύουμε το γλάσο που έχει χυθεί και το ρίχνουμε ξανά πάνω στο κέικ. Μπορούμε να διακοσμήσουμε με ξυλάκια κανέλας και σταφίδες, με φρουί γλασέ ή με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.

.gastronomos.gr

KOYZINA

Υλικά:

10 αυγά
1 kg αλεύρι γοχ

χυμός από 1 λεμόνι
1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
1 κ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1 kg νερό
1 kg ζάχαρη
1 kg μέλι
2 κ. σούπας λάδι
250 gr. καρύδια
1 κ. σούπας κανέλα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ σπάσε τα αυγά και χτύπησέ τα, ρίχνοντας σιγά-σιγά το λικέρ, το λεμόνι, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Μόλις ενωθούν τα υλικά, άρχισε να προσθέτεις το αλεύρι, κρατώντας λίγο για το πλάσιμο.

Ζύμωσε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη, κάλυψέ τη με μεμβράνη και άφησέ τη για μία ώρα να φουσκώσει.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλε μπόλικο λάδι να ζεσταθεί και πλάσε τις δίπλες.

Με έναν πλάστη άνοιξε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να φτάσει το πάχος του φύλλου περίπου στα τρία χιλιοστά.

Κόψε το φύλλο με ένα μαχαίρι σε λωρίδες και έπειτα σε ορθογώνια, σφίγγοντας το κέντρο τους ώστε να σχηματιστούν φιογκάκια.

Άρχισε να προσθέτεις τις δίπλες στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι προσεκτικά.

Γύρισέ τες αμέσως πλευρά και κράτησέ τες με ένα πιρούνι ελαφρώς κάτω από την επιφάνεια του λαδιού.

Μόλις πάρουν χρώμα, αφαίρεσέ τες και άφησέ τες σε μια σχάρα να στραγγίξουν.

Σε μια κατσαρόλα βάλε το νερό με τη ζάχαρη να ζεσταθούν και μόλις πάρουν βράση, αφαίρεσε από τη φωτιά, πρόσθεσε το μέλι και το λάδι, ανακάτεψε να διαλυθούν τα υλικά.

Πέρασε τις δίπλες από την κατσαρόλα με το σιρόπι και άφησέ τες πάλι στη σχάρα να στραγγίζουν

KOYZINA

Φτιαχτε μια υπεροχη σούπα είναι η καλύτερη επιλογή για το μεσημεριανό σας γεύμα με φρέσκια μανιτάρια..

Υλικά

500 γραμμάρια μανιτάρια

3 κ.σούπας ελαιόλαδο

1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό

1 πράσο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

3 φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα

1 λίτρο ζωμός λαχανικών

Πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε με ένα πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και το πράσο για ένα λεπτό.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε το κρασί και το ζωμό και βράζουμε για 10 λεπτά. Ύστερα σβήνουμε τη φωτιά και πολτοποιούμε με ένα μπλέντερ μέχρι η σούπα να γίνει βελουτέ.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαιντανό.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin