Οκτωβρίου 23, 2018

KOYZINA

Aν ασχοληθείτε το πολύ για 10', το εξαιρετικό σπιτικό λικέρ που θα φτιάξετε θα είναι ένας θαυμάσιος επίλογος στα γεύματά σας!

Σκεύη και εργαλεία
• 1 μεγάλο γυάλινο βάζο με καπάκι
• Σουρωτό
• Σουρωτήρι του τσαγιού

Θα χρειαστείτε:
• 1 κιλό βύσσινο
• 1 κιλό κονιάκ
• 700 γρ. ζάχαρη
• 1 μασούρι κανέλα
• 2-3 γαρίφαλα

Πώς θα τo παρασκευάσετε:
1. Πλένετε το βύσσινο, αφαιρείτε τα περισσότερα κοτσάνια και το αφήνετε στο σουρωτό να στραγγίξει.

2. Βάζετε το βύσσινο και τη ζάχαρη σε αλλεπάλληλες στρώσεις στο γυάλινο βάζο, κλείνετε καλά με το καπάκι και αφήνετε το βάζο στον ήλιο για 20 μέρες, ανακινώντας το 2-3 φορές σε αυτό το διάστημα, χωρίς όμως να ανοίξετε το καπάκι.

3. Στη συνέχεια, προσθέτετε το κονιάκ και τα μπαχαρικά, ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και αφήνετε το βάζο για άλλες 20 μέρες στον ήλιο, ανακινώντας το απαλά 2-3 φορές.

4. Όταν το λικέρ είναι έτοιμο, κρατάτε μερικά βύσσινα με το κοτσάνι τους για το σερβίρισμα και σουρώνετε το λικέρ, περνώντας το από ένα σουρωτήρι του τσαγιού, που έχετε ντύσει με βαμβάκι.

5. Όσο πιο δυνατό είναι το κονιάκ που θα χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο δυνατό θα γίνει το λικέρ.

KOYZINA

Ένα δροστιστικό καλοκαιρινό επιδόρπιο που συνοδεύει εξαιρετικά και τον πρωινό καφέ.

Υλικά 
10 φέτες ανανά σε σιρόπι
150γρ ζάχαρη
3 κουτ. σούπας βούτυρο
60ml ρούμι
Αντικολλητικό χαρτί για τη φόρμα
Για το κέικ

250γρ αλεύρι
150γρ ζάχαρη
150γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100ml γάλα
60ml ρούμι
3 αυγά
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια σε σκόνη
Ανάποδο κέικ με ανανά και ρούμι
Εκτέλεση
Βάλτε σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη, αφήστε τη για λίγη ώρα να λιώσει και να πάρει το χρώμα της καραμέλας, και μετά ρίξτε το βούτυρο και το ρούμι. Αφήστε για 4-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Στρώστε το εσωτερικό της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί και απλώστε την καραμέλα και πάνω από αυτή τις φέτες του ανανά στραγγισμένες από το σιρόπι τους. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και προσθέστε τα αυγά ένα ένα, το γάλα, το ρούμι, το μπέικιν τη βανίλια και τέλος το αλεύρι. Αδειάστε το μείγμα του κέικ πάνω από τις φέτες του ανανά και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά.

Όταν ψηθεί το κέικ αφήστε να κρυώσει ελαφρά και μετά αναποδογυρίστε το για να το ξεφορμάρετε. Αφαιρέστε το αντικολλητικό χαρτί και σερβίρετε.

KOYZINA

Το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού σε μια δροσιστική πρόταση με λίγες θερμίδες για να σας ξεδιψάσει και να σας προσφέρει φρεσκάδα ανά πάσα στιγμή. Το καρπούζι σορμπέ έχει μόλις 56 θερμίδες ανά μερίδα.
Ως γνωστόν, το σορμπέ διαφέρει από τη γρανίτα στην υφή του πάγου, καθώς δεν διατηρεί όπως αυτή τους μεγάλους κρυστάλλους αφού το μείγμα χτυπιέται ενώ παγώνει, δεν περιέχει γάλα, λίπη ή αυγά, παρά μόνο τον πουρέ του φρούτου και πολύ λίγη ζάχαρη.

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 5 λεπτά

Χρόνος παραμονής: 3 ώρες και 20 λεπτά (ο χρόνος που παραμένει συνολικά στο ψυγείο)

Μερίδες: 12

Yλικά
• 1/2 κούπα ζάχαρη

• 3/4 κούπα νερό

• 6 κούπες καρπούζι χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε κομάτια

• 2 κουταλιές της σούπας χυμός λάιμ

Oδηγίες
• Βάλτε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Βγάλτε το σιρόπι ζάχαρης από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά. Καλύψτε και καταψύξτε για μία ώρα.

• Τοποθετήστε το καρπούζι και το χυμό λάιμ στο μπλέντερ. Χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν λεία. Περάστε τα από ένα κόσκινο σε ένα μεγάλο μπολ και πατήστε τον πουρέ που έχει δημιουργηθεί για να αφαιρέσετε τους μικροσκοπικούς σπόρους. Χτυπήστε με το σιρόπι ζάχαρης.

• Βάλτε το μείγμα του καρπουζιού σε ένα ρηχό μεταλλικό σκεύος για να παγώσει μέχρις ότου να αρχίσουν να σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου γύρω από τις άκρες, περίπου για 30 λεπτά. Ανακατέψτε τους κρυστάλλους πάγου στο κέντρο του σκεύους και βάλτε το ξανά στην κατάψυξη. Επαναλάβετε κάθε 20 λεπτά μέχρι να παγώσει όλο το υγρό.

• Σερβίρετε άμεσα ή μεταφέρετε σε ένα δοχείο αποθήκευσης και αφήστε το να σκληρύνει στην κατάψυξη για 1 με 1 ½ ώρα. Σερβίρετε σε παγωμένα μπολ.

Διατροφικά στοιχεία
Θερμίδες: 56

Πρωτεΐνες: 0g

Υδατάνθρακες: 14g

Λιπαρά: 0g

Κορεσμένα: 0g

Ινες: 0g

Ζάχαρη: 13g

Νάτριο: 1mg

KOYZINA

Οι καλύτεροι ντοματοκεφτέδες είναι αυτοί του Αυγούστου.

Όπως θα δείτε στη συνταγή χρησιμοποιώ ξινό τραχανά και τρίμμα φρυγανιάς. Φυσικά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.

Υλικά
1 κιλό ώριμες ντομάτες
5 κ.σ ξινό τραχανά
5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 αβγό
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κ.σ. δυόσμο
1 1/2 κ.σ. μαϊντανό
πιπέρι μαύρο
αλάτι
1/2 baking powder
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τρίβουμε με τον τρίφτη από τη μεριά με τις χοντρές τρύπες.

Αλατίζουμε την τριμμένη σάρκα ντομάτας και αφήνουμε στην άκρη για 10’ να “νεραπολήκει”, να βγάλει τα υγρά της. Στραγγίζουμε με σουρωτήρι με λεπτή σήτα ή στύβουμε με τις παλάμες μας τον ντοματοπολτό για να φύγουν τα περιττά υγρά.

Βήμα 2ο: Προσθέτουμε στον πολτό ντομάτας όλα τα υλικά για τους ντοματοκεφτέδες (5 κ.σ ξινό τραχανά, 5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, 1 αβγό, 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 κ.σ. δυόσμο, 1 1/2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένα), 1/2 baking powder, πιπέρι μαύρο) και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες ώστε να τραβήξει ο τραχανάς τα υγρά της ντομάτας, να φουσκώσει και να απλωθούν τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 3ο: Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε στο καυτό λάδι μείγμα από τους ντοματοκεφτέδες. Τους γυρνάμε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τους τοποθετούμε σε πιάτο που έχουμε εφαρμόσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Συνοδεύουμε με δροσερό στραγγιστό γιαούρτι. Τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι.

Καλή σας απόλαυση!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

Όσο περισσότερες ώρες μείνει το μείγμα στο ψυγείο, πριν τηγανίσετε τους ντοματοκεφτέδες, τόσο καλύτερα. Είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε το μείγμα από την προηγούμενη μέρα.
Το μείγμα από τους ντοματοκεφτέδες θέλουμε να είναι σαν πηχτός χυλός. Εάν δούμε ότι η ντομάτα έχει βγάλει αρκετά υγρά και το μείγμα μας είναι νερουλό προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμη ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Προσοχή στο τηγάνισμα. Εάν οι ντοματοκεφτέδες είναι πολύ χοντροί μπορεί να μην προλάβουν να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Τηγανίστε πρώτα 1 – 2 , δοκιμάστε τους στη γεύση, διορθώστε το αλάτι 

magiacook.gr

KOYZINA

Μία πολύ νόστιμη συνταγή που στην εμφάνιση και στον τρόπο σερβιρίσματος θυμίζει falafel αλλά με… χαρακτήρα ελληνικό. Τα κεφτεδάκια μας θα είναι πιο ανάλαφρα, χωρίς πολύ έντονα αρώματα, μόνο με φάβα, όχι ρεβίθια, και θα τα σερβίρουμε με μια απαλή σάλτσα ταχινιού.

 

Ηλίας Μαμαλάκης

Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
250γρ. φάβα
2 κουτ. σούπας µαϊντανό ψιλοκοµµένο
1 κουτ. σούπας δυόσµο ψιλοκοµµένο
4 κουτ. σούπας κρεµµύδι τριµµένο στον τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ σιµιγδάλι ψιλό
σπορέλαιο για το τηγάνισµα
20 αραβικές πίτες µικρές, για το σερβίρισµα
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ταχινιού
4 κουτ. σούπας ταχίνι
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
χυµό από 1 λεµόνι
1 κουτ. γλυκού ξύσµα λεµονιού
αλάτι

Διαδικασία
Ετοιµάζετε τη σάλτσα: Σε ένα µπολ ρίχνετε το γιαούρτι, το χυµό λεµονιού και το ταχίνι. Κάνετε ένα πρώτο ανακάτεµα και προσθέτετε το ξύσµα λεµονιού και το αλάτι. Αφήνετε τη σάλτσα για 30 λεπτά τουλάχιστον να ανταλλάξουν αρώµατα τα υλικά.

Ετοιμάζετε τη φάβα: Ρίχνετε ½ λίτρο νερό σε µια κατσαρόλα, αλατίζετε και βράζετε τη φάβα σε µέτρια φωτιά, ξαφρίζοντάς την όταν χρειάζεται. Ανακατεύετε πού και πού µέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Την αφήνετε να γίνει χλιαρή και τη χτυπάτε στο µίξερ µέχρι να πάρετε ένα πηχτό, βελούδινο πουρέ.

Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια: Αδειάζετε τη φάβα σε ένα µεγάλο µπολ και ρίχνετε µέσα πασπαλιστά το ψιλό σιµιγδάλι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το µαϊντανό, το δυόσµο και το τριµµένο κρεµµύδι. Αλατοπιπερώνετε καλά και αφήνετε το µίγµα να κρυώσει.

Όταν έρθει η ώρα του τηγανίσµατος ανακατεύετε ξανά τα υλικά µε ένα κουτάλι και πλάθετε µικρά κεφτεδάκια. Ζεσταίνετε άφθονο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι, αλευρώνετε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε µέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα. Τα διατηρείτε ζεστά σε πιατέλα. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια ζεστά σε πιατέλα µαζί µε το µπολ της σάλτσας και µπόλικες µικρές αραβικές πιτούλες.

KOYZINA

Μια ελαφριά πίτα με γλυκιά γέμιση από τα σέσκουλα και τρομερά αρωματική από τα 3 διαφορετικά μυρωδικά της.

Μερίδες: 10-12
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Σκεύος: στρογγυλό ταψί διαμ. 30 εκ.

Υλικά για τη γέμιση

1 ½ κιλό σέσκουλα, πλυμμένα και καθαρισμένα
150 ml ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
170 γρ. ρύζι καρολίνα

Άλλα υλικά
6 χωριάτικα φύλλα “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa
ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση
1) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Στραγγίζουμε τα σέσκουλα καλά και τα χοντροκόβουμε.

2) Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

3) Προσθέτουμε τα σέσκουλα, τον άνηθο, το μαϊντανό και το μάραθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να χάσουν τον όγκο τους και να μαραθούν.

4) Προσθέτουμε το ρύζι, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

5) Λαδώνουμε στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε ένα χωριάτικο φύλλο “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa και το λαδώνουμε με πινέλο.

6) Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και το λαδώνουμε κι αυτό.

7) Απλώνουμε τη μισή γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο και το λαδώνουμε.

8) Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση πάνω από το τρίτο φύλλο.

9) Καλύπτουμε με τα τρία τελευταία φύλλα, λαδώνοντας καλά το καθένα. Εάν περισσεύει πολύ φύλλο, κόβουμε λίγο από τις άκρες και τις διπλώνουμε να σχηματίσουν το γείσο της πίτας. Λαδώνουμε και το γείσο.

10) Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει το φύλλο.

11) Σερβίρουμε την πίτα ελαφρώς ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

madameginger.com

KOYZINA

Υλικά συνταγής:

500 γρ. λιγκουίνι
αλάτι
πιπέρι
γραβιέρα τριμμένη για το σερβίρισμα
400 γρ. κρέμα γάλακτος
500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες κατεψυγμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κούπα ούζο

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα λιγκουίνι και με 1 κουταλιά αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και τις γαρίδες .

Σκεπάζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Οι γαρίδες θα βγάλουν ζουμί καθώς θα βράζουν.

Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα πιάτο.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το ούζο και βράζουμε μέχρι να μείνει το μισό ζουμί.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, πιπέρι και τον μαϊντανό.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα.

Κατεβάζουμε από την φωτιά την σάλτσα, και προσθέτουμε τις γαρίδες. Ανακατεύουμε καλά.

Ανακατεύουμε την σάλτσα με τις γαρίδες με τα μακαρόνια αφοό τα έχουμε σουρώσει, και σερβίρουμε με πασπαλισμένη γραβιέρα!

Τα λιγκουίνι με γαρίδες είναι έτοιμα.

KOYZINA

Ένα γλυκάκι σαν αυτά που φτιάχνουν όλες οι μαμάδες με κάθε λογής φρούτα εποχής. Εδώ με τραγανά γεμιστά μπισκότα στη βάση και στρώσεις από ωραία βελούδινη κρεμούλα και νεκταρίνια εναλλάξ.

1 πακέτο μπισκότα γεμιστά με κρέμα βανίλιας, θρυμματισμένα

για το σιρόπι με νεκταρίνια

2 νεροπότηρα (600ml) νερό

1 νεροπότηρο ζάχαρη καστανή

6 νεκταρίνια, χωρίς κουκούτσια κομμένα σε κυβάκια

½ λοβό βανίλιας

για την κρέμα

750ml γάλα φρέσκο

150γρ. ζάχαρη

3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

90γρ. κορν φλάουρ

125γρ. μαργαρίνη

Ανοίγετε τη βανίλια κατά μήκος, την κόβετε στη μέση και «ξύνετε» τα σποράκια από τη μισή σε ένα μπολάκι. Το κρατάτε στην άκρη.

Φτιάχνετε το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βράζετε το νερό με την καστανή ζάχαρη, για 10 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσετε ένα ελαφρύ σιρόπι. Προσθέτετε τα κυβάκια από τα νεκταρίνια και τα βράζετε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και τα σποράκια της βανίλιας, ανακατεύετε και αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει και να αρωματιστεί.

Φτιάχνετε την κρέμα

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι απλώς να γίνει χλιαρό.

Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, τα αβγά και το κορν φλάουρ χτυπώντας τα με το μίξερ ή με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν μια πηχτή κρέμα.

Προσθέτετε λίγο από το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε καλά, μέχρι τα υλικά σας να ομογενοποιηθούν. Τότε, αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύετε καλά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το τελικό σας μίγμα να πήξει.

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε και τη μαργαρίνη και ανακατεύετε.

Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα, καλύπτετε τη βάση του με τα μισά θρυμματισμένα μπισκότα και τα σκεπάζετε με τη μισή κρέμα.

Από πάνω απλώνετε τα μισά κυβάκια νεκταρίνια, καλά στραγγισμένα. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη κρέμα, τα υπόλοιπα νεκταρίνια και τα υπόλοιπα μπισκότα.

Σκεπάζετε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στην κατάψυξη για 4 - 5 ώρες, μέχρι η κρέμα να παγώσει.

Αφαιρείτε τα αποσπώμενα τοιχώματα του ταψιού και κόβετε το γλυκό σε κομμάτια.

KOYZINA

Αφράτη τάρτα αμυγδάλου με ζουμερά ροδάκινα κομπόστα που μπορείτε να απολαύσετε με ένα φλιτζάνι αχνιστού αρωματικού καφέ.

Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά
125γρ. βούτυρο
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. ζάχαρη άχνη
50γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη
1 αβγό
Για τη γέμιση
200γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη
150γρ. ζάχαρη
3 αβγά
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό μαλακωμένο
λίγες σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
1 κονσέρβα Ροδάκινο Μισό σε σιρόπι DEL MONTE

Διαδικασία
Κρατάτε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε το φτερό και χτυπάτε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και όταν ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα.

Την τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να ανοίξει και την ανοίγετε σε λεπτή ζύμη με τον πλάστη. Την μεταφέρετε πάνω από μια ταρτιέρα μαζί με τις λαδόκολλες, αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα και ξεκολλάτε προσεκτικά και τη δεύτερη λαδόκολλα. Καλύπτετε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της, κόβετε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω. Την τρυπάτε με πιρούνι και την αφήνετε στην κατάψυξη για 20 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ετοιμάζετε τη γέμιση. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη χτυπώντας με σύρμα. Προσθέτετε βροχηδόν το αμύγδαλο και αφού ενσωματωθεί ανακατεύετε το γάλα και το βούτυρο και την εσάνς, αν χρησιμοποιήσετε.

Ψήνετε τη βάση της τάρτας μόνη της για 15 λεπτά. Στραγγίζετε τα ροδάκινα από το σιρόπι τους. Ξεφουρνίζετε την τάρτα και στρώνετε μέσα τη γέμιση του αμυγδάλου. Τοποθετείτε από πάνω τα ροδάκινα με διακοσμητικό τρόπο και συνεχίζετε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για 25-30 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει η βάση να χρυσίσει ελαφρά και να πήξει η γέμιση της τάρτας.

Ξεφουρνίζετε την τάρτα και περιμένετε να κρυώσει πριν την σερβίρετε.

KOYZINA

Ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό. Μια εύκολη συνταγή για καλαμαράκιαγεμιστά με ρύζι, ένα πλήρες γεύμα για όλη την οικογένεια.

Υλικά 
•1200 γρ. περίπου καλαμαράκια μεγαλούτσικα
•9-10 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτά φετάκια
•1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
•1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
•1/2 φλ.τσ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
•1 λεμόνι, το χυμό
•1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα σε κυβάκια
•1/2 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
•1/2 φλ.τσ. ούζο
•1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
•αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση 
1.Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, αφαιρώντας τα πλοκάμια, τα οποία ψιλοκόβουμε χωριστά. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
2.Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε γιά 2′ το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα φρέσκο κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα γυρίζουμε μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να σωταριστούν λίγο με το λάδι τους. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μισό λεπτό στη φωτιά και σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε λίγο να το πιεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Το βάζουμε 5′ σε σουρωτήρι να στραγγίξει τα υγρά του, τα οποία κρατάμε.
3.Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Γεμίζουμε με το μείγμα κάθε καλαμάρι κατά τα 3/4 και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος στη σειρά. Ρίχνουμε γύρω γύρω όσα υγρά άφησε η γέμιση και περιχύνουμε τα καλαμάρια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού. Τα ψήνουμε στο φούρνο γιά 1 ώρα περίπου, σκεπασμένα γιά 30′ με αλουμινόχαρτο. Τα γυρίζουμε και ελέγχουμε αν χρειάζονται λίγο νεράκι ενδιαμέσως.
sintayes.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin