Απριλίου 21, 2018

KOYZINA

Μια νόστιμη και ελαφριά συνταγή για να φτιάξετε τορτίγια εύκολη με τόνο, αβοκάντο και σως από γιαούρτι και να απολαύσετε ενα ωραίο δείπνο ακόμα και όσοι κάνετε κάποιας μορφής δίαιτα. Ενα ισορροπημένο πιάτο σε πρωτείνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που θα σας ικανοποιήσει και γευστικά

Υλικά

2 πίτες τορτίγια
4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.γ. μαγιονέζα
3 σταγόνες ταμπάσκο
Λίγο κύμινο
1 τόνος απο κονσέρβα
2 κ.σ. σέλερι σε λεπτές φέτες
Μισό αβοκάντο σε κομματάκια
4 κ.σ. φασόλια μαύρα απο κονσέρβα
Χυμός απο μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ενα μπωλ τον τόνο με τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον χυμό απο μισό λεμόνι

Σε ενα άλλο μπωλ ανακατέυουμε το γιαούρτι με την μαγιονέζα και τα μπαχαρικά

Αναμιγνύουμε το περιεχόμενο των δυο μπωλ

Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες στο γκρίλ για 3 λεπτά

Μοιράζουμε στα δύο και απλώνουμε το μίγμα

Προσθέτουμε φύλλα μαρουλιού και τυλίγουμε τις πίτες σε χοντρό κύλινδρο

Οι τορτίγιες με τόνο και γιαούρτι είναι έτοιμες.

govastileto.gr

KOYZINA

 

Το κανταΐφι σε μια διαφορετική εκδοχή. Απολαύστε το με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ, μετά το φαγητό.

Ηλίας Μαμαλάκης

Υλικά
1 πακέτο κανταΐφι
150γρ. βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
1½ νεροπότηρο ζάχαρη
2/3 του νεροπότηρου νερό
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
Για τη σαντιγί
250ml κρέμα γάλακτος πλήρη
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας λικέρ Grand Marnier

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ

Διαδικασία
Ξεκινάτε από το κανταΐφι: Ανοίγετε το πακέτο, το αφρατεύετε με τα χέρια σας και με ένα μεγάλο ψαλίδι το κόβετε σε μικρά κομματάκια.

Παίρνετε το ταψί φούρνου και το αλείφετε με λίγο βούτυρο γάλακτος. Ρίχνετε μέσα τουλάχιστον το μισό κανταΐφι, πιέζοντάς το με το χέρι σας να κάτσει καλά. Συνεχίζετε μέχρι το κανταΐφι να αποκτήσει μέσα στο ταψί ύψος τουλάχιστον 1½ πόντο.

Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο γάλακτος και με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνετε το κανταΐφι. Το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Όσο ψήνεται ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα αδειάζετε τη ζάχαρη μαζί με την κανέλλα και το νερό. Αφήνετε το μίγμα να βράσει για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να δέσει και να γίνει ένα πολύ πηκτό σιρόπι.

Βγάζετε το κανταΐφι από το φούρνο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού το περιχύνετε με το σιρόπι. Το αφήνετε ήσυχο να τραβήξει και να κρυώσει.

Ανακατεύετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με το λικέρ και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αρωματική λάσπη. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σας και τη χτυπάτε μέχρι να γίνει μια σφικτή σαντιγί. Ρίχνετε το μίγμα με το ξύσμα πορτοκαλιού μέσα στη σαντιγί λίγο λίγο. Όταν τελειώσετε τη διαδικασία, βάζετε τη σαντιγί στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Απλώνετε τη σαντιγί επάνω στο κανταΐφι και πασπαλίζετε με μπόλικο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι μέσα στο ταψί του.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

olivemagazine.gr

KOYZINA

Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη

400 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
20 γραμμάρια μαγιά νωπή
1 κουταλάκι αλάτι
200 γραμμάρια νερό
Για τη γέμιση

350 γραμμάρια σπανάκι φρέσκο
350 γραμμάρια ντομάτες σε ροδέλες
1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, φτιάχνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και μέσα εκεί ρίχνουμε τη μαγιά, διαλυμένη σε λίγο νερό με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει πολύ μαλακή.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά ώσπου η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή.
Σχηματίζουμε με τη ζύμη μία μπάλα, τη χαράζουμε στα 4 για να φουσκώσει πιο εύκολα, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει, την ξαναζυμώνουμε, την ανοίγουμε και την απλώνουμε σε ταψί.
Για τη γέμιση, βράζουμε το σπανάκι, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Ρίχνουμε στην ανοιγμένη ζύμη τις ντομάτες, το μείγμα σπανακιού, το μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και ραντίζουμε με το λάδι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

KOYZINA

Και η λατρεμένη μηλόπιτα με πατισερί για να μην μείνει κομμάτι: Ο Άκης μας δείχνει στο βίντεο!

Για τη βάση

300 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κ.σ. κανέλα σε σκόνη
250 γρ. βούτυρο παγωμένο
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα πατισερί

1 λίτρο γάλα
270 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
6 κρόκους από μέτρια αυγά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο παγωμένο
180 γρ. κουβερτούρα λευκή

Για τη σύνθεση

2 κόκκινα μήλα
2 πράσινα μήλα
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για το σερβίρισμα

παγωτό βανίλια
κανέλα σε σκόνη
δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη βάση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα, το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια και αλάτι. Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας για τρία λεπτά μέχρι να πάρει την υφή βρεγμένης άμμου. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με τα χέρια μας για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη, σε ένα βουτυρωμένο οβάλ πυρέξ 20x30 εκ. Απλώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να καλυφθεί όλη η βάση από το πυρέξ. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα πατισερί

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 900 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, το κορν φλάουρ και χτυπάμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε σιγά σιγά στο μπολ με τους κρόκους το μείγμα από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τη λευκή κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Μεταφέρουμε την κρέμα στο πυρέξ.

Για τη σύνθεση

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια, κόβουμε σε φέτες, απλώνουμε πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, κανέλα σε σκόνη και δεντρολίβανο.

KOYZINA

-150 γραμμάρια ταραμά

-200 γραμμάρια ψίχα ή 8 φέτες από μπαγιάτικο ψωμί

-300ml ελαιόλαδο

– χυμό 1 λεμονιού

Εκτέλεση
-Βάζουμε το ψωμί σ’ ένα βαθύ μπολ με νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει. Ύστερα το παίρνουμε στα χέρια μας και το στύβουμε καλά μέχρι να στραγγίσει.

-Βάζουμε το ψωμί στο μπλέντερ μαζί με τον ταραμά και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί, κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή ταχύτητα.

-Όταν το μείγμα μας γίνει σαν κρέμα, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.

-Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται λίγο παραπάνω λάδι ή χυμό λεμόνι. Αν είναι πολύ χάλια το πετάμε και το ξανακάνουμε από την αρχή.

Αν όχι σερβίρουμε με 2-3 μαύρες ελιές και το πιάτο μας μοιάζει επαγγελματικότατο.

KOYZINA

Υλικά

για τη ζύμη της τάρτας:

250 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
100 ml νερό χλιαρό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη γέμιση της τάρτας:

300 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
700 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
100 ml φρέσκο γάλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
½ κουταλάκι του γλυκού απλό σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα φτιάξετε σπιτικό φύλλο για τάρτες και μια συνταγή για τάρτα με γιαούρτι και λιωμένο τυρί...

Για να φτιάξουμε τη ζύμη της τάρτας, θα χρησιμοποιήσουμε αρχικά ένα βαθύ μπολ.

Βάζουμε μέσα στο μπολ, το αλεύρι ολικής άλεσης και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ και αλατοπίπερο.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά και σιγά-σιγά το νερό.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί, μια λεία, μαλακή ζύμη.

Μόλις ολοκληρώσουμε το ζύμωμα, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη.

Η ζύμη πρέπει να μείνει 30 λεπτά μέσα στο μπολ, για να φουσκώσει.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση της τάρτας, βάζουμε σε μπολ το γάλα με τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μπολ, το γιαούρτι, τη φέτα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε απαλά.

Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η φέτα.

Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς.

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε με λάδι την ταρτιέρα.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας και χρησιμοποιώντας τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο , πάχους περίπου ½ εκατοστού.

Απλώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα.

Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.

Κόβουμε ό,τι περισσεύει από το φύλλο και εξέχει από το σκεύος.

Πασπαλίζουμε την τάρτα με το σουσάμι.

Τη βάζουμε να ψηθεί στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.

Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, θα την αφήσουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και μετά, θα τη σερβίρουμε.

 

KOYZINA

Αγαπημένος μεζές με μεσογειακό άρωμα

Υλικά για 6 άτομα
1 χταπόδι περίπου 1 1/2 κιλό
1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
1 ποτηράκι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχαριού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Eκτέλεση
Αφήνουμε την κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά. Μόλις κάψει, βάζουμε το χταπόδι, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει στο ζουμί του για 30 λεπτά.
Δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε νερό, το χταπόδι βγάζει πολλά υγρά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τοποθετούμε το χταπόδι σε μια επιφάνεια κοπής και κόβουμε τα πλοκάμια σε ροδέλες και την κουκούλα σε κομματάκια. Πετάμε τα μάτια και το στόμα του.
Ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Δεν χρειάζεται να αλατίσουμε γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του. Το αφήνουμε να βράσει περίπου για 30-35 λεπτά σκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά.
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει άλλα 10 λεπτά, να καραμελώσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό προς χλιαρό, αλλά και κρύο είναι εξίσου νόστιμο.

KOYZINA

1 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό

3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
1/2 φλ. κουκουνάρια
1/2 φλ. σταφίδες χωρίς κουκούτσι
1/2 φλ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
1-2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
ξύσμα 1 λεμονιού
1/2 φλ. χυμός λεμονιού
κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μεσαία φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη.

Καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα σε ένα στεγνό τηγάνι.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι αργά και σταθερά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με το καυτό λάδι για 10 περίπου λεπτά, σε μεσαία φωτιά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς.

Προσθέτουμε τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε αργά το καυτό σιρόπι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε και να ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει πολύ πηχτό, σχεδόν συμπαγές.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε μια φόρμα για να πήξει ή το σερβίρουμε σε ατομικά μπολ.

KOYZINA

Αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Συνοδεύουν υπέροχα τον καφέ, το τσάι και το γάλα σας. Είναι ιδανικό κέρασμα, υπέροχο δώρο, γίνονται γρήγορα και εύκολα και είναι πιο νόστιμα από τα έτοιμα. Τώρα τις γιορτές λοιπόν φτιάξτε τα ωραιότερα μπισκότα.

Μπισκότα με σοκολάτα και φουντούκια

Υλικά για 24 κομμάτια
150 γρ. µαύρη σοκολάτα
100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
25 γρ. κακάο
75 γρ. φρέσκο βούτυρο
130 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αβγό χτυπηµένο
50 γρ. φουντούκια χοντροκοµµένα

Εκτέλεση
1. Σπάτε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη λιώνετε σε μπεν μαρί. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το αβγό και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κακάο.

2. Στη συνέχεια, ρίχνετε τη λιωμένη σοκολάτα και τα φουντούκια και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 30΄.

3. Μοιράζετε τη ζύμη με ένα κουτάλι σε 2-3 ταψάκια στρωμένα με λαδόχαρτο αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-15΄. Τα μπισκότα πρέπει να μείνουν μαλακά στο κέντρο. Οταν είναι έτοιμα τα μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν.

Διατροφική αξία
Θερμίδες: 81
Λιπαρά 6,7 γρ.
Χοληστερίνη: 24,5 mg

Μπισκότα με μύρτιλα και καρύδια

Υλικά για 24 κομμάτια
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αβγό
1 κουταλιά εσάνς βανίλιας
2 κουταλιές µέλι
125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
25 γρ. βρόµη
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. αποξηραµένα µύρτιλα
100 γρ. καρύδια κοπανισµένα
Λίγο γάλα, αν χρειαστεί

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το αβγό, τη βανίλια και το μέλι και συνεχίζετε το χτύπημα.

2. Ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη βρόμη και το αλάτι και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτετε τα καρύδια και τα μύρτιλα και ανακατεύετε καλά το μείγμα. Αν είναι πολύ στεγνό, προσθέτετε λίγο γάλα.

3. Πλάθετε μπαλάκια με τη ζύμη, τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί ή σε 2-3 μικρότερα στρωμένα με λαδόχαρτο, αφήνοντας αρκετή απόσταση ανάμεσά τους και τα πατάτε ελαφρά με το χέρι για να πάρουν τη μορφή του στρογγυλού μπισκότου.

4. Ψήνετε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 10-15΄μέχρι να ροδίσουν (μπορεί να χρειαστούν αρκετές φουρνιές). Τα τοποθετείτε σε μια σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν.

5. Μια ωραία ιδέα είναι να τα γεμίσετε με παγωτό, να βάλετε δηλαδή μια στρώση παγωτό στο ένα μπισκότο και να το ενώσετε με ένα δεύτερο.

Διατροφική αξία
Θερμίδες: 115
Λιπαρά 6,9 γρ.
Χοληστερίνη: 24,5 mg

Μπισκότα λεβάντας γεμιστά με μαρμελάδα

Υλικά για 30 κομμάτια
150 γρ. βούτυρο
1 κρόκο αβγού
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια µέλι
2 κουταλιές αποξηραµένη λεβάντα
Μαρµελάδα για το γέµισµα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισµα

Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το βούτυρο σε κυβάκια. Αναμειγνύετε τα υλικά με το χέρι ή το μίξερ μέχρι να ετοιμάσετε μια τριφτή ζύμη.

2. Προσθέτετε τον κρόκο, το μέλι και τη λεβάντα και ανακατεύετε. Δουλεύετε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να μαλακώσει.

3. Αλευρώνετε τη ζύμη και ανοίγετε φύλλο πάχους περίπου 5 χιλιοστών. Με ένα κουπ πατ κόβετε δισκάκια και τα απλώνετε σε ταψιά στρωμένα με λαδόχαρτο.

4. Ζυμώνετε ξανά τα περισσεύματα, ανοίγετε φύλλο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.

5. Ψήνετε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C 10-15΄ μέχρι να ροδίσουν.

6. Τα αφήνετε να κρυώσουν μέχρι να σφίξουν καλά και τα μεταφέρετε σε σχάρα.
Οταν κρυώσουν μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή να τα γεμίσετε με λίγη μαρμελάδα ενώνοντας 2 μπισκότα και πασπαλίζοντάς τα με άχνη ζάχαρη.

Διατροφική αξία
Θερμίδες: 71
Λιπαρά 4 γρ.
Χοληστερίνη: 23 mg

Μπισκότα λεμονιού

Υλικά για 30 κομμάτια
170 γρ. µαργαρίνη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι µπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
80 γρ. ζάχαρη
60 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι εκχύλισµα βανίλιας
1 λεµόνι ακέρωτο

Εκτέλεση
1. Χτυπάτε στο μίξερ την κρυσταλλική ζάχαρη, την άχνη, το αλάτι και τη μαργαρίνη, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτετε τη βανίλια, 2 κουταλάκια ξύσμα από το λεμόνι το οποίο πριν έχετε πλύνει και σκουπίσει καλά καθώς και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού.

2. Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνετε με το χέρι. Φτιάχνετε μια μεγάλη μπάλα, την τυλίγετε με το χέρι και τη βάζετε 1 ώρα στο ψυγείο.

3. Κατόπιν τη βγάζετε και πλάθετε μικρές μπάλες, τις οποίες απλώνετε ελαφρά και τις τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με λαδόχαρτο.

4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15΄ περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις κρυώσουν λίγο τα μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

Διατροφική αξία
Θερμίδες: 74
Λιπαρά 2,7 γρ.
Χοληστερίνη: 0 mg

Η διατροφική ανάλυση των συνταγών είναι ανά κομμάτι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΝ κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.

KOYZINA

Χορταστική σούπα με πικάντικο άρωμα

Υλικά για 4 άτομα
140 γραμμάρια φακές μέτριες
600 γραμμάρια καρότα χοντροτριμμένα σε κύβους
1 κουταλιά του γλυκού μπούκοβο
150 ml γάλα
4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές του γλυκού κύμινο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το κύμινο και το μπούκοβο για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τα καρότα, τις φακές, το ζωμό και το γάλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν οι φακές.
Κρατάμε τέσσερις κουταλιές στην άκρη και περνάμε την υπόλοιπη σούπα από το μπλέντερ.
Σερβίρουμε με μία κουταλιά γιαούρτι, λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και τις φακές με τα καρότα που κρατήσαμε στην άκρη.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin