Νοεμβρίου 23, 2017

KOYZINA

Υλικά:

1 μικρό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο
8 φύλλα φασκόμηλο
8 φύλλα βασιλικός
4 κλωνάρια θυμάρι
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
1/4 φλ. μαϊντανός
1 φλ. ρόκα
1/2 kg κιμάς γαλοπούλας
4 φλ. ντοματοπολτός
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόψε το κρεμμύδι και μαζί με το σκόρδο, τα βότανα και τη ρόκα πέρασέ τα από το μπλέντερ.

Ζύμωσε καλά το μείγμα με τον κιμά και αλάτι με πιπέρι.

Πλάσε τα κεφτεδάκια σε μικρά μπαλάκια (σαν του γκολφ).

Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε τον ντοματοπολτό με λίγο νερό και αλάτι με πιπέρι.

Όσο ετοιμάζεται η σάλτσα, “κάψε” το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήσε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν χρώμα (2-3 λεπτά η κάθε πλευρά).

Μόλις τηγανιστούν οι κεφτέδες, ρίξε τους στη σάλτσα που σιγοβράζει και κάλυψέ τους.

Άφησε να μαγειρευτούν ελαφρώς για μισή ώρα, ανακατεύοντας τακτικά, ώστε να είναι πλήρως ψημένο το φαγητό.

Σέρβιρέ τα με ζυμαρικά, noodles ή φρέσκα λαχανικά!

KOYZINA

Αν έχετε βαρεθεί να τρώτε βιαστικά και πρόχειρα junk food ή δεν είστε φαν του κρέατος, ένα καινούργιο street food, που έχει ανοίξει στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, δημιουργεί τη δική του πρόταση ψαροφαγίας.

Ο ιδιοκτήτης του, ο Ζήσης Παπαζήσης, που κληρονόμησε το πάθος για την κουζίνα και τα θαλασσινά από τον παππού του, είχε την καταπληκτική ιδέα να βάλει τα ψαράκια σε χωνάκια και να προσφέρει στους Αθηναίους μια εύκολη και ταυτόχρονα πολύ υγιεινή λύση για γρήγορο φαγητό.

Αν παρατηρήσετε τα σουπλά του μαγαζιού, θα διαβάσετε πάνω τους την ιστορία του παππού Ζήση και της γιαγιάς Ουρανίας που, στο δικό τους κατάστημα στο Βόλο πίσω από την ψαραγορά, έφτιαξαν ένα γαστρονομικό στέκι, για τους λάτρεις του τσίπουρου. Εκεί δημιουργούσαν μοναδικά βράδια και έστηναν τρελά γλέντια μετά μουσικής για τους πιστούς θαμώνες τους.

Τότε ήταν που ο εγγονός του είδε για πρώτη φορά τον παππού του να τυλίγει σε λαδόκολλα ψάρια για τους πελάτες του που τα έπαιρναν μαζί τους στο σπίτι ή στη δουλειά. Μια άλλη εκδοχή -θα τη βρείτε κι αυτή γραμμένη- λέει ότι την ιδέα την εμπνεύστηκε από τα ναυτάκια του στόλου, που για να περάσουν κρυφά στα πλοία λαχταριστούς ψαρομεζέδες και να συνεχίσουν το τσιμπούσι εν πλω, του ζητούσαν να κρύψει στα καπέλα τους τις εκλεκτές του λιχουδιές.

Δεν έχει σημασία ποια εκδοχή είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Πάντως, όταν μεγάλωσε ο μικρός Ζήσης, οι παιδικές αναμνήσεις επανήλθαν στο μυαλό του και λαμβάνοντας υπόψιν του το πόσο άσχημη είναι η διατροφή όσων εργάζονται σε μεγάλες πόλεις, αποφάσισε να φέρει την τακτική του παππού του και στην Αθήνα.

Στον δρόμο λοιπόν που βρίσκονται όλα τα υφασματάδικα του κέντρου, έφτιαξε το δικό του μαγαζί με γούστο και συνέπεια στην οικογενειακή του παράδοση. Θα δείτε τα χωνάκια να κρέμονται μαζί με φωτεινά λαμπιόνια, συνθέτοντας ένα μοντέρνο μινιμαλιστικό σκηνικό, όπου κυριαρχεί το λευκό χρώμα.

Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να καθίσετε στον χώρο και να απολαύσετε το γεύμα σας, μαζί με τσίπουρο ή ούζο. Εχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από μεζέδες, όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί με ανηθάτο γιαούρτι, φακοσαλάτα με ψίχα από πορτοκάλι, τρία είδη πιπεριάς και πάστα από μαϊντανό ή φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι, μύδια αχνιστά σε κρασί με σκόρδο ή μαστιχωτό ψητό χταπόδι. Πολύ καλές επίσης είναι οι θαλασσινές μακαρονάδες, που τις έμαθε από τους μερακλήδες προγόνους του, αλλά και το ριζότο με γαρίδες.

Στο χωνάκι τώρα μπορείτε να πάρετε ψαράκια και θαλασσινά, όπως γαύρο, αθερίνα, μαρίδα, κροκέτες μπακαλιάρου με κουρκούτι, καλαμαράκια αλλά και ψιλή γαριδούλα (και με ελαφρώς πικάντικη σάλτσα horseradish), σος ταρτάρ ή λαδολέμονο.

 

Συχνά μπορείτε να βρείτε και οστρακοειδή, όπως γυαλιστερές ή κυδώνια, που μπορείτε άφοβα να καταναλώσετε, καθώς ο Ζήσης επιμένει να διαλέγει πάντα ποιοτικές πρώτες ύλες, φροντίζοντας να διατηρεί τις τιμές του εξαιρετικά χαμηλές.

Το κάθε χωνάκι κοστίζει 3,90 ευρώ, δηλαδή όσο περίπου και ένα burger. Οπότε χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία και χωρίς να χάσετε χρόνο, μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας ένα πλούσιο και γεμάτο βιταμίνες γεύμα!

 

Αθηναΐδος 3, Αθήνα
Tηλέφωνο: 210 321 1152

bovary.gr

KOYZINA

Υλικά

350 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη 35% λιπαρά
2 συσκευασίες καραμελωμένα ζαχαρούχα γάλατα (κρύα από το ψυγείο)
400 γρ. μπισκότα με γέμιση (36 τμχ.)
150 γρ. φιστίκια αλατισμένα (75 γρ. + 75 γρ.)
Για το σερβίρισμα

λιωμένη σοκολάτα
έξτρα φιστίκια αλατισμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και το ένα κουτί κρύο καραμελωμένο γάλα.
Χτυπάμε για 5-6 λεπτά με ένα μίξερ χειρός με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει και να αποκτήσει μορφή γιαουρτιού. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενη βάση τοποθετούμε λαδόκολλα στον πάτο και στρώνουμε 16 γεμιστά μπισκότα στη βάση.
Ρίχνουμε με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας τη μισή γέμιση πάνω από τα μπισκότα και απλώνουμε να πάει παντού.
Πάνω από την κρέμα με ένα 1 κ.γ. απλώνουμε διάσπαρτες κουταλιές από το 2ο καραμελωμένο γάλα.
Προσθέτουμε τα μισά φιστίκια και από πάνω συμπληρώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φιστίκια και τέλος τοποθετούμε και τα υπόλοιπα γεμιστά μπισκότα με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν.
Τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες να παγώσει καλά.
Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα και έξτρα φιστίκια.

akispetretzikis.com

 

KOYZINA

Μια συνταγή για ένα λαχταριστό, ανάλαφρο και γευστικότατο γλυκό ψυγείου. Μους τριπλής σοκολάτας με σοκολατένια σως μπαχαρικών. Μια συνταγή που θέλει υπομονή για να τη παγώσετε αλλά που τελικά θα σας αποζημειώσει με την φανταστική γεύση της.


Υλικά 
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
60 ml [1/4 φλ.] κοχλαστό νερό
1 1/2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
3 αυγά χωριστά κρόκοι και ασπράδια
375 ml [ 1 1/2 φλ.] κρέμα γάλακτος πλήρης
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
150 γρ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
Για της σως σοκολάτας:
125 ml [1/2 φλ.] κρέμα γάλακτος
100 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. κονιάκ
1/2 κ.γ. τζίνζερ
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
γαρίφαλα


Εκτέλεση 

Παίρνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέϊκ [8 Χ 22 εκ.] και τη στρώνετε καλά με μια μεμβράνη η οποία θα προεξέχει περιμετρικά.

Λιώνετε μπεν μαρί τη κουβερτούρα ανακατεύοντας. Μέχρι να λιώσει, αναμιγνύετε 1 κ.σ. από το βραστό νερό με 1/2 κ.γ. ζελατίνη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Βάζετε μέσα στη σοκολάτα που λιώνει 1 κρόκο αυγού και τη ζελατίνη και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν.

Χτυπάτε στο μίξερ 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτετε και το μείγμα σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπάτε το 1 ασπράδι σε πηχτή μαρέγκα και τη προσθέτετε και αυτή στο μείγμα σαντιγί, σοκολάτας και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθεί. Στρώνετε το μείγμα μέσα στη φόρμα με τη μεμβράνη και βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να παγώσει.
Μέχρι να κρυώσει, επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τη σοκολάτα γάλακτος και τα μισά από τα υπόλοιπα υλικά.

Ρίξτε το μείγμα σοκολάτας γάλακτος πάνω από το μείγμα κουβερτούρας που θα έχει παγώσει, ισιώνετε το μείγμα και το ξαναβάζετε στο ψυγείο άλλα 30′ να παγώσει.

Τέλος επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τη λευκή σοκολάτα με τα υπόλοιπα υλικά στρώνετε και τη τελευταία στρώση σοκολάτας και ξαναβάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πλήρως όλο το γλυκό μας.

Για το σως σοκολάτας:

Βάζετε όλα τα τα υλικά για τη σως σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύετε για 5′ μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε μια λεία σοκολατένια σως. Ξεφορμάρετε το γλυκό, το περιχύνετε με τη σος σοκολάτας και το σερβίρετε προσθέτοντας [προαιρετικά] τα φύλλα “χρυσού” ζαχαροπλαστικής.

Πηγή: Taste Magazine 

KOYZINA

yπέροχη, ακαταμάχητη και λαχταριστή τάρτα που καταναλώνεται αμέσως μόλις σερβιριστεί

Υλικά Συνταγής

1 δόση ζύμη για τάρτες

Για τη γέµιση

100 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα
500 γραμ. μικρές φράουλες ή φρούτα του δάσους
1 δόση κρέμα patisserie
2 κ.σ ζάχαρη

Εκτέλεση

Ετοιµάζουµε τη ζύμη για την τάρτα φράουλα, σύµφωνα µε τη βασική ζύμη για τάρτες γλυκές και αλμυρές ή σύμφωνα με τη βασική συνταγή ζύμη για γλυκιά τάρτα. Την αφήνουµε να κρυώσει καλά.
Πλένουµε τις φράουλες και τις στεγνώνουµε καλά. Αν οι φράουλες είναι µεγάλες, τις κόβουµε στη µέση.

Με πινελάκι αλείφουµε τη λιωµένη κουβερτούρα σε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τάρτας. Αφήνουµε τη σοκολάτα να κρυώσει.

Απλώνουµε την κρέµα patisserie στην τάρτα.
Στρώνουµε τις φράουλες κοντά κοντά, να καλυφθεί όλη η τάρτα. Πασπαλίζουµε µε τη ζάχαρη τις φράουλες.
Αφήνουµε για 10΄στο ψυγείο.
Καραµελώνουµε µε φλόγιστρο τη ζάχαρη.
Εναλλακτικά, αντί για ζάχαρη, αν δεν έχουµε φλόγιστρο, πασπαλίζουµε µε λίγη άχνη. Κόβουµε και σερβίρουµε.

 

argiro.gr

KOYZINA

Ένα λαχταριστό και δροσερό γλυκό που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Εκτός από βερίκοκα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ροδάκινα.

Υλικά

1.200γρ. βερίκοκα πλυµένα και ανοιγµένα στη µέση
1 φλιτζάνι κρασί Σάµου λευκό, γλυκό
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
1 αστεροειδή γλυκάνισο
750γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 φακελάκια ζελέ βερίκοκο
2 φλιτζάνια νερό
Για την µπισκοτένια βάση

280γρ. µπισκότα digestive ή άλλα της επιλογής σας
100γρ. βούτυρο λιωµένο

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τα ψητά βερίκοκα: Τοποθετείτε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα που τα χωράει και τα πασπαλίζετε µε τη ζάχαρη. Τα περιχύνετε µε το κρασί, τοποθετείτε ενδιάµεσα τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζετε για 5 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Αφαιρείτε τα βερίκοκα με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει ελαφρά. Αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε τη βάση: Βάζετε τα µπισκότα σε πλαστική σακούλα, την κλείνετε και τα σπάζετε µε τον πλάστη χωρίς να γίνουν τελείως σκόνη. Ύστερα τα ρίχνετε σε µπολ και τα ανακατεύετε µε το λιωµένο βούτυρο.

Με αυτό το µίγµα στρώνετε τη βάση µιας φόρµας µε αποσπώµενο πάτο πιέζοντάς το µε την ανάποδη ενός κουταλιού.

Ετοιμάζετε το γιαουρτοζελέ: Βάζετε το νερό να πάρει βράση και διαλύετε µέσα το περιεχόµενο των δύο φακέλων του ζελέ ανακατεύοντας σχολαστικά. Aφήνετε να γίνει το µίγµα χλιαρό.

Πολτοποιείτε στο µπλέντερ δύο τρία ολόκληρα βερίκοκα µε λίγο από το σιρόπι του κρασιού. Το υπόλοιπο το φυλάτε για το σερβίρισµα. Αναµιγνύετε τον πολτό των βερίκοκων με το µίγµα του γιαουρτιού και το μίγμα του ζελέ.

Συναρμολόγηση: Αδειάζετε το µίγµα του γιαουρτιού πάνω από τη βάση του µπισκότου και βάζετε στο ψυγείο το γλυκό να πήξει για 6 ώρες τουλάχιστον.

Όταν πήξει το γιαουρτοζελέ διακοσµείτε όλη την επιφάνεια της τούρτας σας µε τα υπόλοιπα ψηµένα βερίκοκα τοποθετώντας τα µε την τρύπα προς τα κάτω. Βάζετε ξανά την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Την ξεφορµάρετε σε πιατέλα λίγα λεπτά πριν τη σερβίρετε περιχύνοντας με το σιρόπι του κρασιού.

KOYZINA

Δύο διαφορετικές συνταγές για σταφυλάκι γλυκό – με τη μία γίνεται λευκό και με την άλλη κόκκινο.

Υλικά

1ος τρόπος (λευκό χρώμα)
1 κιλό σταφύλια λευκά, χωρίς κουκούτσι (ζυγίζουμε μόνο τις ρώγες)
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
200 γρ. χυμός μήλου (έτοιμος, από το σουπερμάρκετ)
2ος τρόπος (κόκκινο χρώμα)
700 γρ. σταφύλια λευκά, χωρίς κουκούτσι (ζυγίζουμε τις ρώγες)
500 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
50 γρ. γλυκόζη
1ος τρόπος

Με αυτή τη συνταγή θα δούμε ότι το γλυκό παραμένει λευκό, καθώς τα σταφύλια δεν βράζουν πολλή ώρα.

Βάρος: 1.500 γρ., Προετοιμασία – παρασκευή: 1 ώρα

Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στην φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά, έως ότου φτάσει στους 140°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν το σιρόπι είναι έτοιμο ρίχνοντας λίγο σε ένα ποτήρι με κρύο νερό: θα πρέπει να κρυσταλλώνει αμέσως και να σχηματίζεται μια σκληρή μπαλίτσα καραμέλας. Αν διαλύεται, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ελαφρώς το χυμό μήλου και, μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, τον προσθέτουμε σε αυτό. Ρίχνουμε και τις ρώγες σταφυλιού και μόλις πάρει ξανά βράση το σιρόπι, μετράμε άλλα 30-35 λεπτά βρασμού. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσει το γλυκό στον πάτο της κατσαρόλας. Επίσης, ξαφρίζουμε την επιφάνεια από τον αφρό που θα σχηματιστεί, παίρνοντάς τον λίγο-λίγο με ένα κουτάλι. Μόλις δέσει καλά το σιρόπι και οι ρώγες γίνουν κάπως διάφανες, αποσύρουμε από την φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι πετυχαίνουμε καλή κονσερβοποίηση.

 

2ος τρόπος

Με αυτή τη μέθοδο, παρότι χρησιμοποιούμε λευκή ποικιλία σταφυλιού, όπως και στην προηγούμενη συνταγή, το γλυκό γίνεται κόκκινο, εξαιτίας του ότι βράζει για αρκετή ώρα.

Βάρος: 1.200 γρ., Προετοιμασία – παρασκευή: 70΄

Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, προσθέτουμε τα σταφύλια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει το γλυκό. Υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει γύρω στα 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά, για να μην «πιάσει» το σταφύλι στον πάτο της κατσαρόλας. Προσέχουμε επίσης να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά. Αποσύρουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό.

steliosparliaros.gr

 
 

KOYZINA

 Καταπληκτικό και ελαφρύ γλυκό χωρίς ζάχαρη και χωρίς τύψεις. Εύκολα και γρήγορα απολαμβάνετε τη δροσιά του μόνοι σας ή με φίλους

Υλικά Συνταγής

Για τη βάση

1 πακέτο μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ. μέλι

Για τη γέμιση

750 γραμ. μασκαρπόνε
2 λάιμ ξύσμα και χυμό
100 γραμ. στέβια
Για το γαρνίρισμα

φύλλα μέντας
300 γραμ. φρέσκα κεράσια και άλλα κόκκινα φρούτα (φράουλες
μούρα
βατόμουρα)
λίγη στέβια

Εκτέλεση

Για το cheesecake ψυγείου χωρίς ζάχαρη, θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα δαχτυλίδι με διάμετρο 23 εκ.

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε μπολ. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε στη φόρμα. Το παγώνουμε στο ψυγείο.

Βάζουμε το τυρί μασκαρπόνε σε μπολ. Προσθέτουμε τη στέβια, το ξύσμα και το χυμό λάιμ. Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά.

Απλώνουμε την κρέμα στη βάση μπισκότου. Στρώνουμε την επιφάνεια. Το παγώνουμε για 2 ώρες.

Για να σερβίρουμε, λιώνουμε τα μισά φρούτα στο μπλέντερ με την στέβια.

Γαρνίρουμε το cheesecake με τα φρέσκα φρούτα και τα φύλλα μέντας. Σε κάθε πιάτο απλώνουμε λίγη σάλτσα φρούτων.

argiro.gr

KOYZINA

Ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύσεις μεσογείου.

Υλικά – Μαύρος μπακαλιάρος 1,5 kg, από τον οποίο απομονώνουμε 4 φιλέτα των 200gr – 8 χτένια –

Κρεμμύδι 

Σέλερι 

Σαφράν

Καρότο 

Κόκκινη πιπεριά τσίλι

Ζωμός ψαριού (από τον μπακαλιάρο που έχουμε ήδη)

1/2 kg αρακά Σχοινόπρασο

Ζωμός λαχανικών

Αλάτι 

Κόκκους λευκού πιπεριού 

Φύλλα δάφνης

Ελαιόλαδο 

4-5 κλωναράκια θυμάρι 

Λευκό κρασί

Εκτέλεση 

Φιλετάρουμε τον μπακαλιάρο σε 4 τεμάχια των 200gr, ενώ χρησιμοποιούμε το κεφάλι και τα κόκαλα για να φτιάξουμε ζωμό προσθέτοντας κρεμμύδι, σέλερι, καρότο, λευκό πιπέρι σε κόκκους και δάφνη. Σουρώνουμε σε καθαρό σκεύος και κρατάμε στην άκρη. 

Σε μια μπασίνα καθαρίζουμε τα χτένια κρατώντας το ζουμί τους, το κοράλλι αλλά και το σύνδεσμο που κρατάει το χτένι πάνω στο όστρακο. 

Σε ειδικό σακουλάκι vacuum (κενό αέρος) βάζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, 20ml ελαιόλαδο και 4 κλωναράκια θυμάρι. Τα κάνουμε vacuum στο ειδικό μηχάνημα και έπειτα sous vide στους 56 βαθμούς για 20’ και κρατάμε στην άκρη.

Για τον αρακά: Ζεματίζουμε για 2 λεπτά τον αρακά σε ζωμό λαχανικών, κρατάμε λίγο από τον ζωμό και πολτοποιούμε στο μπλέντερ, προσθέτοντας στο τέλος ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Για τη σάλτσα: Σοτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σέλερι και σαφράν.

Σβήνουμε με λευκό κρασί και όταν γλασάρει προσθέτουμε το ζουμί από τα χτένια και το ζωμό του ψαριού. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα και, εάν χρειαστεί, στο τέλος προσθέτουμε λίγο βούτυρο και ελαιόλαδο για να δέσει.

Σουρώνουμε με ψιλή σήτα σε καθαρό σκεύος και προσθέτουμε το 1/3 από πιπεριά τσίλι που έχουμε ψιλοκόψει σε πολύ λεπτές φέτες.

Πηγή : Andro.gr 

KOYZINA

Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.

Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.

Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Δείτε τη συνταγή

375 γρ. σπορέλαιο
375 γρ. χυμό πορτοκάλι
300 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρίφαλο
540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρ. καρύδια
75 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
αλάτι Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
φύλλα δυόσμου

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180ο C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x30 και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

akispetretzikis.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin