Αυγούστου 20, 2018

KOYZINA

Μάφινς ολικής με σταφίδες
Υλικά

Για 4-6 άτομα

3 αυγά
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι ολικής
1/4 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
125 γραμμάρια φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (εσάνς)
150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
60 γραμμάρια γάλα
250 γραμμάρια σταφίδες

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψί με δώδεκα θέσεις με φορμάκια τοποθετήστε στη διάμετρο της κάθε φόρμα από ένα κομμάτι λαδόκολλα ή χάρτινα φορμάκια αν έχετε.

Έπειτα στη χαμηλή σκάλα του μίξερ ανακατεύετε το βούτυρο, τη βανίλια, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τα αυγά, το αλεύρι ολικής και το γάλα, έως ότου αναμειχθούν για λίγο.

Στη συνέχεια χτυπήστε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα για 3 περίπου λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και να αποκτήσει ένα ωχρό χρώμα και τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες.

Προσεκτικά με μεγάλες κουταλιές γεμίστε τις θέσεις στο ταψί και ψήστε τα κεκάκια για 25 - 30 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω.

Βγάλτε τα μάφινς από το ταψί και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα, μαζί με το χαρτί

KOYZINA

Τα σουτζουκάκια αλλιώς… Όχι με μοσχαρίσιο κιμά όπως τα ξέρουμε, αλλά φτιαγμένα με φάβα!
Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:1:10'
Ντίνα Νικολάου

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια
500γρ. φάβα βρασμένη και καλά στραγγισμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
1 κουτ. σούπας κέτσαπ
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, σε σκόνη
80-100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κουτάκι ανθρακούχο νερό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
αλεύρι για το πασπάλισμα
½ φλιτζάνι σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα
400γρ. ντοματάκια με το χυμό τους (κονσέρβα) πολτοποιημένα στο μούλτι, ή 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες στο τρίφτη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Πολτοποιείτε τη φάβα με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζετε σε ένα σκεύος. Προσθέτετε τη ρίγανη, την κέτσαπ, το κοσκινισμένο αλεύρι και αλατοπιπερώνετε. Θα πρέπει να καταλήξετε σε ένα μίγμα σφιχτό και μαλακό που να πλάθετε χωρίς να σπάει.

Βρέχετε τα χέρια σας στο ανθρακούχο νερό και πλάθετε το μίγμα σε σουτζουκάκια. Τα περνάτε από το αλεύρι για να τηγανιστούν πιο εύκολα.

Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το σπορέλαιο και τηγανίζετε τα φαβοσουτζουκάκια. Τα αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό. Ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και 1 ποτήρι νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά.

Στη συνέχεια ρίχνετε τα φαβοσουτζουκάκια προσεκτικά και αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

olivemagazine.gr

KOYZINA

 Σοκολατένια τάρτα παγωτό, με τραγανή μπισκοτένια βάση, πλούσια σε σοκολατένια γεύση γέμιση, γαρνιρισμένη με σαντιγί και φλούδες σοκολάτας. 

Υλικά

Για τη βάση:
250 γρ. μπισκότα digestive
120 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση:
1 κ.γ. κόκκους στιγμιαίου καφέ
2 κ.γ. ζεστό νερό
1 φλ. τσαγιού (170 γρ.) σταγόνες κουβερτούρας
1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
1 φλ. τσαγιού κρύα κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%

Εκτέλεση συνταγής
_
Για τη βάση: Θρυμματίζετε στο μούλτι, τα μπισκότα σε σκόνη. Σε ένα κατσαρόλι λιώνετε το βούτυρο, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε και το θρυμματισμένο μπισκότο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά. Μεταφέρετε το μείγμα σε μια ταρτιέρα 23 εκ. και το στρώνετε καλά στη βάση και τα τοιχώματά της, πιέζοντάς το ελαφρώς με τα χέρια σας. Το βάζετε στο ψυγείο.
Για τη γέμιση: Λιώνετε σε μπεν μαρί τις σταγόνες σοκολάτας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τους κόκκους καφέ και το ζεστό νερό και ανακατεύετε να διαλυθεί ο καφές. Προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη να “σταθεί” για 10 λ.
Εν τω μεταξύ, σε άλλο μπολ βάζετε τη κρύα κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 4-6 λ ή μέχρι να δημιουργηθούν πτυχές και έχετε μια πηχτή σαντιγί. Ρίχνετε τη σαντιγί μέσα στο σοκολατένιο μείγμα ζαχαρούχου και ανακατεύετε απαλά, για να μη ξεφουσκώσει, με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί.

Μεταφέρετε το μείγμα στη ταρτιέρα, πάνω από τη μπισκοτένια βάση, τη στρώνετε ομοιόμορφα και ισιώνετε την επιφάνειά της. Σκεπάζετε τη ταρτιέρα με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το γλυκό σας στη κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες ή μέχρι να παγώσει.
Δέκα λεπτά πριν σερβίρετε βγάζετε τη τάρτα παγωτό από τη κατάψυξη. Τη γαρνίρετε με σαντιγί και φλούδες σοκολάτας, τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

KOYZINA

Ζελέ σοκολάτα-μπανάνα

Υλικά (για 6-8 άτομα):

4 μεγάλες ώριμες μπανάνες
100 γρ. λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 0-2% λιπαρά
70 ml φρέσκο γάλα, 1,5% λιπαρά
1 κουταλάκι ζελατίνη σκόνη
1 κουταλιά μέλι (προαιρετικά)
Για τη διακόσμηση: 1 μπανάνα κομμένη σε λεπτές ροδέλες και λίγο μέλι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το γάλα και διαλύετε σ' αυτό την ζελατίνη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει. Καθαρίζετε τις μπανάνες, τις κόβετε σε χοντρές ροδέλες και τις χτυπάτε στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν αλοιφή.

Προσθέτετε στο μπλέντερ τη λιωμένη (αλλά όχι καυτή) κουβερτούρα και τα χτυπάτε όλα μαζί για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι, το γάλα με την ζελατίνη, και το μέλι (αν θέλετε). Τα χτυπάτε όλα μαζί για 4-5 δευτερόλεπτα.

Αδειάζετε το μίγμα σε μια μικρή φόρμα, αφού πρώτα την έχετε αλείψει με λίγο λάδι. Τοποθετείτε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνετε το γλυκό να «σφίξει» για περίπου 4-5 ώρες.

Όταν πρόκειται να το ξεφορμάρετε, βυθίζετε τη βάση της φόρμας σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μη βραχεί το γλυκό.

Τέλος, αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα, περιχύνετε με μέλι και στολίζετε με τις φετούλες μπανάνας.

Συνταγή: syntageskardias.blogspot.gr

KOYZINA

Ένα δροσερό, ανάλαφρο γλυκό ψυγείου, για να απολαύσετε ως το ιδανικό επιδόρπιο ή ως ένα απλό και εύκολο στη παρασκευή του γλύκισμα για όλες τις ώρες, όλες τις ηλικίες και όλες τις περιστάσεις. Μια εύκολη, για αρχάριους, συνταγή με λίγα υλικά, μπισκότα, κρέμα αραβοσίτου και κεράσια, ή άλλο υλικό για να το αρωματίσει, που θα γίνει το αγαπημένο σας.

Υλικά συνταγής
2 φακελάκια Άνθος Αραβοσίτου βανίλια
Γάλα όσο απαιτείται για τις 2 κρέμες + ½ φλ. τσαγιού επιπλέον για τα μπισκότα
200 γρ. μπισκότα σοκολάτας Πτι-Μπερ
100 γρ. κεράσια από γλυκό κουταλιού, στραγγισμένα από το σιρόπι 

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τις 2 κρέμες Άνθος Aραβοσίτου μαζί με το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τις μεταφέρετε σε ένα μπολ και τις αφήνετε στην άκρη να μισοκρυώσουν. Στη συνέχεια προσθέτετε τα κεράσια και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
Αδειάζετε το ½ φλιτζάνι γάλα σε ένα φαρδύ μπολ και βουτάτε, για ελάχιστα δευτερόλεπτα, λίγα από τα μπισκότα σοκολάτας και τα στρώνετε σε μακρόστενη φόρμα του κέικ ή μέτριο ταψάκι.

Απλώνετε από πάνω μια καλή στρώση κρέμα (προαιρετικά πασπαλίζετε από πάνω τρίμμα σοκολάτας).
Επαναλαμβάνετε με μια στρώση βουτηγμένων στη γάλα μπισκότα και από πάνω απλώνετε δόση κρέμας. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μέχρι να σφίξει καλά. Το σερβίρετε ως έχει ή (προαιρετικά) πασπαλισμένο με τρούφα σοκολάτας ή πολύχρωμη ή με σκόνη κακάο.

Σημείωση: Αντί για γλυκό κουταλιού κεράσι, μπορείτε να βάλετε άλλο γλυκό κουταλιού, ή φρέσκα φρούτα κομμένα σε κομματάκια, ξύσμα εσπεριδοειδών (λεμόνι πορτοκάλι κ.λ.π.)
Πηγή: sintayes.gr

KOYZINA

Δροσερό και πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου. Μια συνταγή για ένα νόστιμο γλυκό με βάση μπισκότου, φουντουκιού και σοκολάτας, με γέμιση κρέμα βανίλιας και γλάσο καραμέλας. Ένας απίστευτος συνδυασμός γεύσεων 

Υλικά
Για τη βάση μπισκότου:
110 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ ή digestive
80 γρ. βούτυρο, λιωμένο
50 γρ. τριμμένα φουντούκια
50 γρ. τρούφα σοκολάτας

Για τη γέμιση:
2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια (“Ανθος Αραβοσίτου)
Ποσότητα γάλατος για τις κρέμες στιγμής (σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία)
220 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
1 φύλλο ζελατίνης [*]
Για το γλάσο καραμέλας:
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλάκι κορν φλάουερ

Εκτέλεση 
Παίρνουμε ένα βαθύ ταψάκι 24 εκ., τοποθετούμε μέσα, και στα τοιχώματα, μεμβράνη ή λαδόχαρτο, βουτυρώνουμε ελαφρά με τη βοήθεια ενός πινέλου και το αφήνουμε στην άκρη.

Για τη βάση:

Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi μέχρι να γίνουν σχεδόν [όχι τελείως] σκόνη, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο , προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια και τη τρούφα σοκολάτας και ανακατεύουμε πάλι να ομογεοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου στο ταψάκι. Το απλώνουμε στη βάση, πιέζοντάς το, ώστε να γίνει μια συμπαγής βάση. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Για τη γέμιση:

Φτιάχνουμε τις κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Βάζουμε τη ζελατίνη μέσα στις κρέμες και ανακατέυουμε αφού την έχουμε διαλύσει σε 2-3 κ.σ. κρύο νερό. [Βλέπε παρατήρηση]*
Σε μίξερ σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί, την προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας στιγμής, προσθέτουμε και τη ζελατίνη και ανακατεύουμε πολύ απαλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω στη μπισκοτένια βάση μας και το αφήνουμε και πάλι στο ψυγείο να παγώσει.

Για το γλάσο καραμέλας:

Βάζουμε σε κατσαρόλι ή σε τηγάνι με βαρύ πάτο τη ζάχαρη σταδιακά, κουταλιά- κουταλιά, περιμένοντας κάθε φορά να λιώσει η πρώτη δόση για να προσθέσουμε και άλλη, μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2′ περίπου μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το κορν φλάουερ. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ και ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει για λίγο ακόμα, μέχρι να πήξει ελαφρά. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.

Όταν κρυώσει, το περιχύνουμε πάνω στη κρέμα, στο κρύο πλέον γλυκό μας, το ισιώνουμε με μια μαρίζ και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και το γλάσο καραμέλας. Όταν κρυώσει, ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

*Πώς χρησιμοποιούμε τη ζελατίνη αν είναι σε μορφή φύλλων:

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό. Το νερό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύο (ακόμα καλύτερα αν περιέχει παγάκια).
Τα αφήνουμε για 3-5 λεπτά να μαλακώσουν και να γίνουν σαν μεμβράνη.
Τα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, για να απομακρύνουμε τα νερά.
Τα προσθέτουμε στο μείγμα που θέλουμε να πήξουμε, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν εντελώς. Το μείγμα αυτό θα πρέπει να είναι ζεστό (να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς). Αν η συνταγή μας δεν προβλέπει ζεστό μείγμα, τα βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό (περίπου 3/4 φλυτζάνι του καφέ) και ανακατεύουμε να διαλυθούν ή τα λιώνουμε σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μπολ με νερό που έχουμε στερεώσει πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει).
Προσοχή: Δεν λιώνουμε ποτέ τη ζελατίνη μόνη της σε μπρίκι, γιατί, αν καεί, αποκτά άσχημη γεύση. Για να πήξει το μείγμα μας, πρέπει στη συνέχεια να το αφήσουμε για κάποια ώρα στο ψυγείο.

KOYZINA

Μπισκοτογλυκό Θεικό με βάση τα κλασσικά και αγαπημένα μας πτι-μπερ

Υλικά

2 πακέτα μπισκότα πτί μπέρ
1 ποτήρι γάλα
1 κουταλιά ρούμι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

1/2 λίτρο γάλα
100 γραμ.ζάχαρη
60 γραμ.αλεύρι
2 αυγά
2 κοφτές κουταλιές σούπας βούτυρο
1 1/2 βανίλια

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

1 κουβερτούρα
1 κοφτή κουταλιά σούπας βούτυρο
3 κουταλιές γάλα (βλέπετε με το μάτι την ρευστότητα της κρέμας και αν χρειαστεί προσθέτετε κι άλλο γάλα)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα. Βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα κατσαρολάκι και τα ανακατεύουμε ..
Προσθέτουμε και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Σε άλλη κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το γάλα και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο χυλό, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο ή με μία μεμβράνη.

Παίρνουμε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ ή ένα τάπερ, βουτάμε αστραπιαία τα μπισκότα μέσα στο γάλα, στο οποίο έχουμε προσθέσει και το ρούμι και τα στρώνουμε ομιοόμορφα 1 στρώση. Από πάνω αδειάζουμε την μισή κρέμα και την απλώνουμε με μία σπάτουλα.
Από πάνω ξαναβουτάμε τα μπισκότα στο μίγμα γάλα ρούμι και τα στρώνουμε ομοιόμορφα, δηλαδή δεύτερη στρώση. Ξαναστρώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα ομοιοόμορφα.

Τέλος ρίχνουμε το γλάσο και με την βοήθεια μιάς σπάτουλας το φτιάχνουμε ίσιο. Από πάνω στολίζουμε το κάθε κομμάτι που θα κόψουμε με 1 τρίγωνάκι σπασμένο μπισκότο και σε όλη την επιφάνεια πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο.
Μπορούμε αυτό το γλυκό να το φτιάξουμε και σε ατομικά μπολάκια.

ΓΛΑΣΟ
Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε μέσα την κουβερτούρα, το γάλα και το βούτυρο και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία περιμένουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Ανάλογα με την ρευστότητα που θέλουμε προσθέτουμε ίσως και λίγο περισσότερο γάλα.

KOYZINA

Γλύκισμα καλοκαιρινό πανάλαφρο με χαμηλές θερμίδες. Είναι από τα επιδόρπια που φτιάχνουμε στο Πι και Φι

Υλικά 

2 φακελάκια φρουί ζελέ με κόκκινο χρώμα [κεράσι ή φράουλα] ή πορτοκαλί [πορτοκάλι, βερύκοκο]
1 φακελάκι φρουί ζελέ με κίτρινο χρώμα [μπανάνα, ανανάς].
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες

Εκτέλεση 
Φτιάχνουμε σε ένα κατσαρόλι τα δύο φακελάκια ζελέ με κόκκινο χρώμα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί τους , τα μεταφέρουμε σε πιρέξ 20 χ 30 εκ. ή ατομικές μερίδες σε ποτηράκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει το ζελέ 2-3 ώρες περίπου.
Όταν έχουν σφίξει, φτιάχνουμε το κίτρινο χρώμα ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίεs του παρασκευαστή με τη διαφορά ότι θα αντικαταστήσουμε το παγωμένο νερό με παγωμένο γιαούρτι το οποίο ήδη έχουμε ανακατέψει καλά μέσα στο κεσεδάκι του.

Ανακατεύουμε καλά να μη σβολιάσει το γιαούρτι και χύνουμε το μείγμα απαλά πάνω από τον παγωμένο ζελέ.
Το αφήνουμε περίπου μια ώρα να κρυώσει και το απολαμβάνουμε παγωμένο.

KOYZINA

Μια που σήμερα είναι 1 Ιουνίου η απαρχή του καλοκαιριού, καιρός να φτιάξουμε ένα κλασσικό καλοκαιρινό γύκισμα με ζελέ που φτιάχνεται πανεύκολα σε 30 λεπτά. Έτσι για να μπαίνουμε στο καλοκαιρινό κλίμα θα σας παρουσιάζουμε κατά καιρούς συνταγές με ελαφρές γεύσεις και χαμηλές θερμίδες...

Υλικά

 

1 φάκελος Φρουί Ζελέ με γεύση Φράουλα
400 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος
5-6 φρέσκες φράουλες
150 γρ. Τριμμένο Μπισκότο της αρεσκείας σας
100 γρ. ψιλοκκομένα φουντούκια (προαιρετικά)
2 φάκελοι Κουβερτούρα σε Σταγόνες ή 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

Εκτέλεση 

Βράζετε την κρέμα γάλακτος και τα 200 ml γάλα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και διαλύετε το περιεχόμενο ενός φακέλου Φρουί Ζελέ με γεύση Φράουλα. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει αρκετά αλλά όχι να πήξει.
Βράζετε 200 ml γάλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το περιεχόμενο 2 φακέλων Κουβερτούρα σε Σταγόνες. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν καλά.
Σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ ή τσέρκι βάζετε την κρέμα-ζελέ φράουλας και την τοποθετείτε στο ψυγείο ή για 10 λεπτά στην κατάψυξη, μέχρι να πήξει. Λίγο πριν πήξει τελείως τοποθετείτε ψιλοκομμένα κομματάκια από τις φρέσκες φράουλες.

Όταν πήξει τελείως το πρώτο στρώμα κρέμας, ρίχνετε προσεκτικά το γκρανάζ σοκολάτας και τοποθετείτε το γλύκισμα στο ψυγείο.

Λίγο πριν πήξει καλά το στρώμα σοκολάτας, απλώνετε στην επιφάνεια το τριμμένο μπισκότο απαλά, ώστε να κολλήσει ελαφρά. Όταν πήξει τελείως το γλύκισμα, αναποδογυρίζετε και ξεφορμάρετε. Σερβίρετε από το ψυγείο, το κόβετε σε κομμάτια και γαρνίρετε με σιρόπι σοκολάτας και φρέσκες φράουλες.

Σε περίπτωση που βάλετε και τα ψιλοκομμένα φουντούκια προαιρετικά, προσθέστε τα πάνω από τα μπισκότα και πιέστε απαλά.

KOYZINA

Πίτες με κεφτεδάκια φακής και σος μουστάρδας
Eνα διαφορετικό «βρώμικο»


Υλικά (για 20 κεφτεδάκια)

10 πίτες για σουβλάκι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)

Για τα κεφτεδάκια

250 γρ. φακές

3 δαφνόφυλλα

1 φλ. βρόμη, αλεσμένη σε σκόνη

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

½ κόκκινη και ½ πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. μαϊντανό και 1 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένα

1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σος

3 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας

3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο

από 1 πρέζα μάραθο, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα

Για τις πατάτες

1,5 κιλό πατάτες, κομμένες σαν τηγανητές

1 κ.γ. ρίγανη και 1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κεφτεδάκια: Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε τις φακές με τα δαφνόφυλλα για περίπου 1 ώρα. Σουρώνουμε, κρυώνουμε, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Ρίχνουμε το μείγμα σε μπολ μαζί με τη βρόμη, τα λαχανικά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει η ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά.
Σος: Στο μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και πολτοποιούμε καλά.

Πίτες: Ψήνουμε τις πίτες στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλουμε, τις αλείφουμε προηγουμένως με ελαιόλαδο.
Πατάτες: Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ανακατεύουμε ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και όποιο άλλο μπαχαρικό αγαπάμε και πασπαλίζουμε τις πατάτες. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, στους 180°C, στον αέρα.

Αλείφουμε τις πιτούλες με τη σος, προσθέτουμε σαλατικά της αρεσκείας μας, βάζουμε τα κεφτεδάκια και σερβίρουμε με τις πατάτες.

 theveggiesisters.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin