Φεβρουαρίου 21, 2018

KOYZINA

Μπράουνις με καρύδια και σοκολάτα
Αφράτα και μυρωδάτα, ιδανικά για τον καφέ

Για τα μπράουνις

1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας σκόνη άγλυκο κακάο
339 γραμμάρια ψιλοκομμένη κουβερτούρα
¼ φλιτζάνι φρέσκο καφέ ​​εσπρέσο
1 κουταλιά της σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
1 ¼ φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι καρύδια θρυμματισμένα
1 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
Για την επικάλυψη γκανάζ

120 γραμμάρια κουβερτούρα, κατά προτίμηση γλυκόπικρη
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
Εκτέλεση

Για τα μπράουνις

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 20 χ 5 εκ και το βουτυρώνουμε.
Απλώνουμε από ένα φύλλο λαδόκολλας και πασπαλίζουμε ελαφρά με τη μια κουταλιά σούπας κακάο πάνω στη λαδόκολλα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ (μπέν μαρί) που πάνω από μια κατσαρόλα με λίγο νερό που σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρέστε από τη θερμότητα όταν λιώσει και ανακατεύετε απαλά.
Χτυπάμε τον ζεστό καφέ εσπρέσο, τη μια κουταλιά σούπας κακάο και βανίλια μαζί μέχρι να διαλυθεί το κακάο. Προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας τη λιωμένη σοκολάτα.

Προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε τα αυγά, ένα - ένα κάθε φορά ανακατεύοντας καλά.
Χρησιμοποιώντας λεπτό σουρωτήρι, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι και το αλάτι. Σταδιακά προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι μέσα στο σοκολατένιο μείγμα ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Χτυπάμε σε μπλέντερ τα καρύδια μέχρι να θρυμματιστούν. Προσθέστε τα καρύδια στο μείγμα μπράουνις και ανακατεύετε, ρίχνετε και τις σταγόνες σοκολάτας ανακατεύοντας.

Βάλτε το μείγμα μπράουνις στο ταψί. Ψήστε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 30 με 40 λεπτά. Αφήστε τα μπράουνις να κρυώσουν εντελώς, καλύψτε με γκανάζ και πασπαλίστε προαιρετικά με κακάο.
Για την επικάλυψη γκανάζ

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με βούτυρο για λίγα λεπτά να πάρει μια βράση.
Την ρίχνουμε στη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Έπειτα καλύπτουμε τα μπράουνις με τη γκανάζ

 

KOYZINA

Υλικά

1½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο, για το ταψί
1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
χυμός από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, για πασπάλισμα
Γέμιση

1 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
1 κουτ. σούπας μέλι
1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο τριμμένο (προαιρετικά)
Σιρόπι

2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Διαδικασία

Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το λάδι με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αυγοδάρτη. Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη. Σταματάμε το μίξερ και, ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, ξεκινάμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.

Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με λάδι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ. Παίρνουμε μικρές δόσεις ζύμης και τις πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα. Πατικώνουμε το κάθε ζυμαράκι και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουταλάκι από τη γέμιση. Κλείνουμε θωρακίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό του, διατηρώντας το μακρόστενο σχήμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση. Βάζουμε τα μελομακάρονα στο λαδωμένο ταψί σε σειρές, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι το πολύ για 1 λεπτό. Μετά τα αφήνουμε να στραγγίξουν, ιδανικά πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 3 ώρες. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μισό φλιτζάνι σουσάμι.

Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

gastronomos.gr

KOYZINA

 

Υλικά

2 φέτες ψωμί σικάλεως
Μισό αβοκάντο
6 φράουλες
Προετοιμασία

Είναι ιδανικό για ένα γρήγορο, απλό και γευστικό πρωινό γεύμα που είναι ιδανικό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με άφθονη ενέργεια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ψήσετε το ψωμί. Αυτό θα προσφέρει μια ευχάριστη τραγανή υφή για να συμπληρώσετε το αβοκάντο.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να φτιάξετε μια πάστα με το αβοκάντο για να την αλείψετε στο ψωμί. Είναι εύκολο!
Πλύνετε τις φράουλες και κόψτε τες στη μέση.
Μόλις ψηθεί το ψωμί, αλείφετε πάνω του την πάστα του αβοκάντο και στη συνέχεια το γαρνίρετε από πάνω με τις φράουλες. 

 

meygeia.gr

KOYZINA

Υλικά:

1 φλιτζ. πρέτζελ τριμμένα στο μούλτι (μετρημένα μετά το τρίψιμο)

μισό φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
2 κ.σούπας μέλι
1/3 φλιτζ. σταγόνες σοκολάτας
πράσινη και κόκκινη τρούφα

Εκτέλεση:

Στρώσε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και άφησέ την στην άκρη.

Βάλε τα πρέτζελ σε ένα μέτριο μπολ μαζί με το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακάτεψε καλά. Βάλε το μίγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά να δέσει.

Φτιάξε μπαλάκια από το μίγμα που θα τοποθετείς στη λαμαρίνα.

Βάλε τα μπαλάκι στο ψυγείο για άλλα 15 λεπτά.

Λιώσε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.

Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας “καμάκωνε” ένα μπαλάκι και βούτα το στη σοκολάτα, τινάζοντάς το ελαφρά να φύγει η περιττή σοκολάτα.

Βάζε κάθε μπαλάκι πίσω στη λαδόκολλα και πασπάλιζέ το με τρούφα αμέσως.

Μόλις τελειώσεις βάλε τα σοκολατάκια στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα να δέσουν

KOYZINA

 

Κανονικά γίνεται στο τηγάνι, όμως εμείς σας δίνουμε μία εκδοχή για φούρνο. Η απόλαυση; Ίδια.
Υλικά

8 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
300 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
300 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο, κομμένα σε μικρά κομμάτια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
1½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
100 γρ. φέτα της αρεσκείας μας σε τρίμματα
ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, ακέρωτο ή βιολογικό
50 ml ελαιόλαδο+λίγο επιπλέον για το ταψί
2 κουτ. σούπας σουσάμι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και αλάτι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του (αν έχει, αλλιώς χρησιμοποιούμε το καπάκι από μια κατσαρόλα) και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Μετά, προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά επιπλέον, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το μπρόκολο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα με την πάπρικα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε μια φόρμα τάρτας (τον πυθμένα και τα τοιχώματα) με λίγο λάδι, απλώνουμε τα λαχανικά και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και το σουσάμι (αν βάλουμε) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η φριτάτα, να ψηθεί από κάτω (την ελέγχουμε ανασηκώνοντας την με μια σπάτουλα) και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία για λίγα λεπτά (θα δούμε ότι θα ξεφουσκώσει ελαφρώς) και σερβίρουμε σε κομμάτια. Συνοδεύουμε με ψωμί χωριάτικο.

gastronomos.gr

KOYZINA

Μυρωδάτη και ιδιαίτερη συνταγή

Υλικά για 4 άτομα

Για τα μανιτάρια

340 γραμμάρια μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
Για το ψωμί

1 καρβέλι με προζύμι τεμαχισμένο σε κυβάκια
340 γραμμάρια τυρί για τόστ κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουταλάκια του γλυκού παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση

Για τα μανιτάρια

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια εστία και ρίχνετε το βούτυρο. Μόλις το βούτυρο λιώσει, προσθέτετε τα μανιτάρια. Μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Προσθέστε το θυμάρι και συνεχίστε το μαγείρεμα άλλα 2-3 λεπτά.
Αφαιρέστε το τηγάνι από την εστία και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
Για το ψωμί

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε το ψωμί κατά μήκος και κατά πλάτος, χωρίς να το κόψετε μέχρι κάτω.
Τοποθετείτε το ψωμί σε φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
Βάζετε φέτες τυριού ανάμεσα στα κενά που έχετε κόψει το ψωμί. Ανάμεσα στα τυριά τοποθετείτε και τα μανιτάρια. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να βάλετε τα μανιτάρια μέσα στο καρβέλι.
Ανακατέψτε το βούτυρο, το κρεμμύδι και παπαρουνόσπορο. Περιχύνετε πάνω από το ψωμί. Τυλίγετε το ψωμί σε αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Ξετυλίγετε το ψωμί και ψήνετε άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.

newsbeast.gr

KOYZINA

Ένα γλύκό με βάση τα μύρτιλα που ξεσηκώνει το πιο απαιτητικό γούστο

Υλικά
(Για 10 άτομα)
200 γρ. μύρτιλα
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο
265 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο γάλα
8 κρόκους αυγών
1 αυγό
3 βανίλιες (φρέσκες)
2 κουταλιές λικέρ μύρτιλο
6 κουταλιές σαντιγί

Εκτέλεση
Για τη βάση: Φτιάχνετε μια ομοιόμορφη ζύμη με 250 γρ. αλεύρι, 150 γρ. βούτυρο, 65 γρ. ζάχαρη και το αυγό και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ανοίγετε φύλλο, το βάζετε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20΄ στους 175° C.
Για την κρέμα: Χτυπάτε τους κρόκους με 100 γρ. ζάχαρη και ανακατεύετε με το υπόλοιπο αλεύρι. Βράζετε το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα μπαστουνάκια βανίλιας ανοιγμένα. Αφού βράσει το γάλα, αφαιρείτε τις βανίλιες και το ρίχνετε μέσα στα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς, επαναφέρετε το μείγμα στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά προσθέτετε το βούτυρο και το λικέρ. Όταν κρυώσει, βάζετε και τη σαντιγί και γεμίζετε με την κρέμα την τάρτα, γαρνίρετε με τα μύρτιλα και τη βάζετε στο ψυγείο.

Γνώμη ειδικού
Η τάρτα περιέχει βιταμίνη C, καροτενοειδή, ασβέστιο και σελήνιο.

Τα μύρτιλα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή η οποία θα σας ικανοποιήσει ασχέτως από το πώς θα τα παρασκευάσετε.

Μαζί με τα παραπάνω, σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε υλικά χωρίς χοληστερίνη και πλούσια σε βιταμίνες C και Κ, όπως επίσης και ίνες. Με αυτόν τον τρόπο, το επιδόρπιό σας μπορεί να είναι και ένα αναζωογονητικό διουρητικό.

Τα μύρτιλα περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, που βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης σας και βελτιώνουν τη μαθησιακή και γνωστική λειτουργία. Μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Συνιστάται η κατανάλωση μιας κούπας μύρτιλα την ημέρα, αλλά αν δεν σας αρέσουν μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία με αυτή την τροφή όπως μαρμελάδα μύρτιλο, το κεντρικό συστατικό αυτού του επιδορπίου.

KOYZINA

Σημαντικό στην γλυκιά ζύμη για τάρτες (Pâte Brisée Sucrée) είναι να μην δουλευτεί πολύ, ώστε να βγει όσο γίνεται περισσότερο ανάλαφρη σε υφή και μπισκοτένια, αλλά σχετικά μαλακιά. Εξ ου και υπογραμμίζεται ότι πρέπει να μαζευτεί με τα χέρια σε μπάλα αμέσως μόλις δείχνει ψιχουλιαστή, κάπως σαν χοντρό σιμιγδάλι. Περισσότερο δούλεμα θα επιτρέψει στο αλεύρι να αναπτύξει την γλουτένη, κάνοντας την ζύμη ελαστική και ανθεκτική, αλλά πιο σκληρή όταν ψηθεί.

Πιο μαλακή κάνει επίσης την ζύμη η άχνη ζάχαρη απ’ την κρυσταλλική, ενώ το βούτυρο και τα αυγά πιο πλούσια, γευστική και τριφτή. Οι Γάλλοι ονομάζουν την συγκεκριμένη εκδοχή με το βούτυρο σε αυξημένη ποσότητα (50% +) σε σχέση με το αλεύρι, pâte a foncer.
Με δυο λόγια: Κλασική, λιχουδιαστή τάρτα σοκολάτας της γαλλικής σχολής, πλούσια σε γεύση, άρωμα και υφή, αλλά ελαφρύτερη συγκριτικά με όσες περιέχουν πολλά αυγά (κρόκους) και βούτυρο. Δοκιμάστε την με όποιο φρούτο σας αρέσει.
τάρτα σοκολάτας με μους σοκολάτας & βατόμουρα

Προετοιμασία: 40 λεπτά συν ο χρόνος αναμονής και παραμονής στο ψυγείο. Κάντε την σαντιγί και την μους όσο περιμένετε την ζύμη να ριλαξάρει. Μπορείτε να διατηρήσετε την ζύμη της τάρτας για 2 ημέρες μέρες στο ψυγείο ή να την παγώσετε στην κατάψυξη για 3 μήνες. Αφήστε να σταθεί 10 λεπτά όταν βγει απ’ την απλή ψύξη και να αποψυχθεί αν βγει απ’ την κατάψυξη, πριν την χρησιμοποιήσετε.

Υλικά (για 1 φόρμα τάρτας 28 εκατ.)

για την βάση – πατ σαμπλέ
250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις – χρησιμοποιήθηκε το αλεύρι Barilla
150 γραμ. βούτυρο ανάλατο κρύο, σε μικρά κομμάτια
160-180 γραμ. άχνη ζάχαρη ή πολύ λεπτή κρυσταλλική
40 γρ. κακάο σκόνη
3 κρόκοι αυγών
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. baking powder
για την μους σοκολάτας
200 ml κρέμα γάλακτος (από min. 18% έως την full fat 35% λιπαρά)
200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα min. 65% σε κομμάτια – χρησιμοποιήθηκε η καπνιστή Weiss Santarem
1 κ.σ. κονιάκ ή μπράντι (προαιρετικά)
1 κ.γ. βούτυρο ανάλατο
220 ml κρέμα γάλακτος κρύα (35% λιπαρά για τη σαντιγί)
1 κ.σ. άχνη (προαιρετικά)
για το τελείωμα
250 γραμ. κόκκινα βατόμουρα (σμέουρα)
2-3 κ.σ. άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
τάρτα σοκολάτας με μους σοκολάτας & βατόμουρα

Κοσκινίζετε το αλεύρι με την ζάχαρη. Σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ (με τον αναδευτήρα-χτυπητήρι) ανακατεύετε το αλεύρι με την ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο σε κύβους-κομμάτια και ανακατεύετε μέχρι απλώς να έχετε ένα αμμώδες, ψιχουλιαστό μείγμα σαν σιμιγδάλι (όχι παραπάνω) – όπως στην ζύμη της τριφτής μηλόπιτας. Ρίχνετε τους κρόκους έναν- έναν και ανακατεύετε μέχρι μόλις να ενσωματώνονται και η ζύμη ν’ αρχίζει να ‘δένει’.

Σημείωση (1): Προσοχή! Μην χτυπήσετε περισσότερο από όσο χρειάζεται το μίγμα. Μπορεί η ζύμη να δείχνει στεγνή, αλλά τα υλικά θα ενσωματωθούν. Αν την χτυπήσετε πολύ, η τάρτα θα βγει πιο σφιχτή και κάπως σκληρή.
τάρτα σοκολάτας με μους σοκολάτας & βατόμουραΑν κάνετε τη ζύμη στο χέρι, ανακατεύετε αντίστοιχα με τα δάχτυλα. Συνεχίστε ανοίγοντας μια τρύπα στο κέντρο και προσθέστε τα αυγά. Γρήγορα ανακατέψτε τα υλικά να ενσωματωθούν. Μην τα ζαλίσετε.
Μαζέψτε την τριφτή ζύμη σε μπάλα, πιέστε την να γίνει κάπως επίπεδη με ύψος περί τα 5-6 εκατ. και τυλίξτε την με μεμβράνη. Βάλτε την πατ σαμπλέ στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον (ιδανικά 2 ώρες – μπορείτε και περισσότερο, αν σας βολεύει).
Σημείωση (2): Σε περίπτωση που χρειαστεί λίγο υγρό στοιχείο για να μαζευτεί το μείγμα, προσθέστε ελάχιστο νερό, με μεγάλη φειδώ, 1 κ.γ. τη φορά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 ºC.
Ανοίγετε τη ζύμη: Βγάλτε απ’ το ψυγείο και αφήστε 5-10 λεπτά να έρθει κάπως σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (λιγότερο χρόνο το καλοκαίρι). Χρησιμοποιήστε τον πλάστη και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε ένα φύλλο ζύμης 5 mm και διαμέτρου περί τα 33 εκατ. (διάμετρος φόρμας + 5 εκατ. ύψος τοιχώματος).
Εναλλακτικά ή αν σας κολλάει, την ανοίγετε ανάμεσα σε 2 μεγάλα φύλλα διαφανούς μεμβράνης ή λαδόχαρτου.
τάρτα σοκολάτας με μους σοκολάτας & βατόμουρα
Ψήσιμο (blind baking): Mεταφέρετε σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας και εφαρμόζετε τη ζύμη στη βάση και την περίμετρο.

Κόβετε με μαχαίρι όση ζύμη περισσεύει στην περίμετρο.
Τρυπήστε σε διάφορα σημεία την επιφάνεια με πιρούνι, καλύψτε με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόχαρτου και γεμίστε πλήρως με ξερά φασόλια ή ρύζι.
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, περιστρέφοντας την τάρτα στο 10 λεπτο. Αφαιρέστε φασόλια και λαδόχαρτο και ψήστε για άλλα 5-10 λεπτά. Ανάλογα με τον φούρνο, μπορεί να χρειαστούν 1-2 λεπτά παραπάνω.
Αποσύρετε και αφήστε να κρυώσει.
Προετοιμάζετε τη σαντιγί: Χτυπάτε την κρύα κρέμα γάλακτος (με την άχνη, αν την χρησιμοποιήσετε) χρησιμοποιώντας το σύρμα του μίξερ (μέτρια ταχύτητα) μέχρι μόλις να στέκεται σαν σφιχτή μαρέγκα. Μην την χτυπήσετε παραπάνω, γιατί θα βουτυρώσει! Βάλτε στο ψυγείο.

Κάνετε την γκανάς: Σε κατσαρόλι φέρτε την κρέμα γάλακτος στο όριο του βρασμού (να μην βράσει).
Βάλτε τα κομμάτια της κουβερτούρας σε μπολ και προσθέστε την καυτή κρέμα. Αφήστε 1 λεπτό και ανακατέψτε με σύρμα.
τάρτα σοκολάτας με μους σοκολάτας & βατόμουρα
Εναλλακτικά, βάλτε την σε μπεν μαρί (πάνω σε κατσαρόλι με νερό που μόλις πλησιάζει τον βρασμό – ο πάτος του μπολ να μην ακουμπάει το νερό). Ρίξτε την καυτή κρέμα γάλακτος στη σοκολάτα, αφήστε 2 λεπτά και ανακατέψτε με σπάτουλα ή σύρμα για να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχετε μια μεταξένια γκανάς. Αποσύρετε, προσθέστε το κονιάκ ή μπράντι και το βούτυρο. Ανακατέψτε. Αφήστε να κρυώσει.
τάρτα σοκολάτας με μους σοκολάτας & βατόμουραΟλοκληρώνετε την μους σοκολάτας: Προσθέστε στη γκανάς την σαντιγί, πρώτα ενσωματώνοντας το 1/3 και μετά την υπόλοιπη, ανακατεύοντας απαλά, με μεγάλες κινήσεις, παίρνοντας τα υλικά από κάτω και φέρνοντας προς τα πάνω. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα 2/3 και σίγουρες κινήσεις. Θα πρέπει να έχετε μια ομογενοποιημένη, αφράτη μους.

Αδειάστε στο κρύο, σοκολατένιο κέλυφος και ισιώστε την επιφάνεια.
Βάλτε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι το σερβίρισμα.
τάρτα σοκολάτας με μους σοκολάτας & βατόμουρα

KOYZINA

Αρωματική κρέμα με επικάλυψη καραμέλας που θα σας ενθουσιάσει

Υλικά για 12 άτομα

Για την καραμέλα

12 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
Για την κρέμα

750 ml γάλα
100 γραμμάρια λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη και λιωμένη
150 γραμμάρια ζάχαρη
5 αυγά
λιγότερο από 1 γραμμάριο κρόκος Κοζάνης
Εκτέλεση

Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί με 1 κουταλιά της σούπας γάλα.
Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο και λείο, ανακατεύουμε το γάλα, τον κρόκο Κοζάνης και βάζουμε στη φωτιά μέχρι να βράσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη.
Όταν ασπρίσουν, ανακατεύουμε σιγά-σιγά το γάλα μέσα στα αυγά, χτυπώντας τα με ένα σύρμα.
Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι, κάνουμε καραμέλα με τη ζάχαρη και 12 κουταλιές της σούπας νερό.
Μοιράζουμε την καραμέλα σε 12 μπολάκια, τα γεμίζουμε με την κρέμα και σε μπεν μαρί, ψήνουμε στο φούρνο για 35 λεπτά.
Βγάζουμε τα μπολάκια από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σε πιάτα σερβιρίσματος.

KOYZINA

Aπόλυτα γήινο πιάτο, με μεστή γεύση και άρωμα βροχής σε υγρό βουνό. Οι παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι μεταφέρουν την ώριμη, τρυφερή ομορφιά του φθινόπωρου, με δυνατό σημείο δύο χαρακτηριστικά εποχιακά υλικά: τα εξαιρετικά πορτσίνι ή βασιλομανίταρα και τα κάστανα.

Τα φρέσκα πορτσίνι καθότι πιο «εξωτικά» αντικαταστάθηκαν με τα ξερά, που αφενός είναι πιο διαδεδομένα, αφετέρου έχουν και το πλεονέκτημα της συμπυκνωμένης γεύσης. Η αναλογία αν αντικαταστήσετε όλα τα μανιτάρια με φρέσκα πορτσίνι είναι maximun περί τα 3:50, δηλ. 3 γρ. ξερά πορτσίνι προς 50 γρ. φρέσκα. Άρα μην βάλετε πάνω από 400 γραμ. συνολικά μανιτάρια. όποια και να χρησιμοποιήσετε.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνιπαπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Για τις παπαρδέλες: Είναι υπέροχα ζυμαρικά, πορώδη, από τα πιο φαρδιά επιμήκη, με την εκπληκτική ιδιότητα να απορροφούν τη σάλτσα στην άνετη, ανάγλυφη επιφάνειά τους, αλλά και να καλοδέχονται τα υλικά στις πτυχές τους καθώς στριφογυρίζουν τις δίπλες τους και απλώνονται στο πιάτο.
Οι Papardelle all Uovo Barilla βράζουν σε 7 λεπτά μόνον, αποδίδοντας με την ευελιξία τους υπέροχα τόσο ελαφριά πιάτα όσο και γεμάτες σάλτσες, όπως ραγού. Μεταφέρουν δε, λόγω του αυγού, την αίσθηση του φρέσκου ζυμαρικού. Επιπλέον, έχουν απίστευτο κράτημα, στον αντίποδα της οικείας, φαρδιάς και γεμάτης, ελληνικής χυλοπίτας, που -κατά κανόνα- βράζει και λασπώνει σε ελάχιστο χρόνο.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνιπαπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Εναλλακτικά για τη συνταγή παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πορώδεις Tagliatelle all’ Uovo Barilla ή να την δοκιμάσετε με τα μαγικά κοντά ζυμαρικά Casarecce Barilla, ακόμη και με τα bold and beautiful Tortiglioni Barilla.
Με δυο λόγια: Μοναδικό πιάτο, που μόνον ευχάριστα εκπλήσσει. Γεμάτο σε γεύση και σοφά αρώματα της γης. Τιμήστε τις παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια ποτσίνι επιλέγοντας ένα επίσης πλούσιο σε γευστικά ημιτόνια, ώριμο τυρί όπως το Parmigianno Reggiano staggionato, με 24μηνη ωρίμανση, ή ένα ανάλογο Pecorino ή ένα γενναίο και με πολλή άποψη Provolone.
Τι θα πιείτε

Τελευταίο αλλά σημαντικό. Ιδανικά ένα τέτοιο πιάτο συνοδεύει ένα ιταλικό ξηρό Dolcetto από την μαύρη ποικιλία του Piemonte, με έντονες τανίνες, φρουτώδη χαρακτήρα και μέτρια οξύτητα. Φρέσκο, ευκολόπιοτο, ταιριαστό με ζυμαρικά και πίτσα. Ένα καλό Barbera ή ένα Nebbiolo.

παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνιπαπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Προετοιμασία: 35-40 λεπτά. Κόψτε τα φρέσκα μανιτάρια όσο μουλιάζουν τα ξερά πορτσίνι και ετοιμάστε τη σάλτσα όσο βράζουν τα ζυμαρικά. Βγάλτε την κρέμα απ’ το ψυγείο ξεκινώντας την εκτέλεση, ώστε να μην είναι παγωμένη όταν την ρίξετε στα μανιτάρια. Αν δεν χρησιμοποιήσετε δικό σας σπιτικό ζωμό κρέατος αλλά έτοιμο, μειώστε την ποσότητα στο μισό και μην προσθέσετε αλάτι στη σάλτσα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι


Υλικά (για 4 άτομα – πρώτο πιάτο)
• 250 γρ. Papardelle Barilla
• 2 κ.σ. αλάτι
για τη σάλτσα
• 200 γρ. κάστανα βρασμένα,καθαρισμένα
• 200 γρ. μανιτάρια (9-10 μεσαία) κομμένα σε λεπτές φέτες
• 25 γρ. ξερά πορτσίνι
• 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
• 1½ κ.σ. κρεμμύδι
• 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 100 ml ζωμό κρέατος (ή λαχανικών) – αν είναι έτοιμος χρησιμοποιήστε λιγότερο (βλ. στην προετοιμασία)
• 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
• 200 ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά (ή/και περισσότερο)
• 2 φέτες σπεκ κομμένες σε λωρίδες (προαιρετικά)
• 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για το τελείωμα
• 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Προετοιμάζετε τα μανιτάρια: Βάζετε σε κατσαρόλι τα πορτσίνι, σκεπάζετε με νερό (500 ml) και σιγοβράζετε πολύ χαμηλά (να μην κοχλάζει το νερό) για 15-20 λεπτά. Αφαιρείτε τα πορτσίνι, σουρώνετε και κρατάτε το νερό τους –θα πρέπει να είναι 250 ml. Τα κόβετε σε λωρίδες.
Στον ίδιο χρόνο καθαρίζετε τα φρέσκα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα και τα κόβετε σε φέτες.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Βράζετε τις Pappardelle Barilla: Σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό που βράζει, ρίχνετε 2 κ.σ. αλάτι και τις παπαρδέλες. Βράζετε τα ζυμαρικά al dente σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνετε κρατώντας 2 φλ. απ΄ το νερό που έβρασαν για την περίπτωση που χρειαστούν έξτρα υγρασία στη συνέχεια.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Ετοιμάζετε τη σάλτσα (όσο βράζουν τα ζυμαρικά): Σε μεγάλο ή βαθύ τηγάνι (να χωράει στο τέλος όλα τα υλικά) και σε μέτρια φωτιά, βάζετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε 1 λεπτό περίπου να ξανθύνει το κρεμμύδι (χωρίς να αλλάξει χρώμα).
Αφαιρείτε το σκόρδο και προσθέτετε τα κομμένα φρέσκα μανιτάρια και το δενδρολίβανο.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Σοτάρετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας και βάζετε τα porcini με το νερό τους (αυτό που είχατε κρατήσει), τα κάστανα, τον ζωμό, το σπεκ (αν το χρησιμοποιήσετε), λίγο αλάτι (1/4 -1/2 κγ) και τριφτό πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια (προς δυνατή) φωτιά για 3 λεπτά να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.

Σουρώνετε το περισσότερο μέρος της σάλτσας σε μπολ -θα είναι 100 ml περίπου (8 κ.σ.). Διατηρήστε την ζεστή. Αφαιρέστε (και πετάξτε) το δενδρολίβανο.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
Ρίχνετε την κρέμα και την παρμεζάνα και τον περισσότερο μαϊντανό. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλάτι, αν χρειάζεται – δεν θα χρειάζεται.
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Ολοκλήρωση: Προσθέτετε στο τηγάνι τα ζυμαρικά. Τα γυρίζετε όλα να ενωθούν με τη σάλτσα. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο απ’ το νερό των μακαρονιών, που κρατήσατε.παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι
παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Σερβίρισμα: Μοιράζετε τις παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι στα (ζεστά) πιάτα και ρίχνετε πάνω τους 1 λεπτή γραμμή (1.5-2 κ.σ. ανά πιάτο) απ’ τη σάλτσα που κρατήσατε. Σερβίρετε αμέσως.

pandespani.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin