Οκτωβρίου 23, 2018

KOYZINA

Κουλουράκια με κρασί και ελαιόλαδο

Υλικά
300 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. καλαμποκέλαιο
50 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρέσκος
250 γρ. κρασίλευκό, ξηρό
150 γρ. άχνη ζάχαρη
150 γρ. σουσάμι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, γεμάτο
1 πρέζα αλάτι


800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι τα λάδια, το χυμό και το κρασί. Προσθέτουμε την άχνη ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε ρίχνοντας σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύοντας φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη, την οποία ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών και με ένα στρογγυλό κουπ πατ διαμέτρου 5 εκ. κόβουμε δίσκους. Τους μεταφέρουμε πάνω σε λαδόκολλα και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσουν.

KOYZINA

Η συνταγή που έχουμε για εσάς, είναι ό,τι καλύτερο για πρωινό, ή για ένα σνακ μέσα στην ημέρα (τότε που χρειάζεστε λίγη παραπάνω ενέργεια). Περιέχει ακατέργαστους (ούτε ψημένους, ούτε αλατισμένους) ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και φυσικά γλυκαντικά. 

Είναι το ιδανικό σνακ που όχι μόνο θα σας χορτάσει, αλλά θα σας δώσει και το boost ώστε να ανταπεξέλθετε σε ένα δύσκολο πρόγραμμα.

Παράλληλα, θα καρπωθείτε όλα τα (τεράστια) οφέλη των σπόρων και των ξηρών καρπών με μία δαγκωνιά.

Υλικά:
1 κούπα νιφάδες βρώμης
3/4 της κούπας ακατέργαστα αμύγδαλα - ψιλοκομμένα
1/2 κούπα αποξηραμένα βατόμουρα
1/2 κούπα ακατέργαστα φιστίκια - ψιλοκομμένα
1/3 της κούπας ακατέργαστα κάσιους - ψιλοκομμένα
1/3 της κούπας ωμοί κολοκυθόσποροι

1/4 της κούπας ακατέργαστοι ηλιόσποροι
1/3 της κούπας αλεσμένοι λιναρόσποροι
1 κούπα βούτυρο αμυγδάλου
1/3 της κούπας μέλι [ή αγαύη για vegan]
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Οδηγίες
1. Βάλτε χαρτί ψησίματος σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί και αφήστε το στην άκρη. Σε ένα μεσαίο μπολ, τοποθετήστε όλα τα ξηρά υλικά και τα ανακατέψτε τα.
2. Προσθέστε το μέλι και αρχίστε να ανακατεύετε με ένα μεγάλο ξύλινο κουτάλι. Προσθέστε το βούτυρο αμυγδάλου και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα.
3. Ίσως χρειαστεί να βάλετε τα χέρια σας για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ανακατευτεί όλα τα υλικά.
4. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και πιέστε το με τα χέρια σας να κάνει μια ωραία στρώση.
5. Βάλτε το στην κατάψυξη για 1 ώρα, και στη συνέχεια βγάλτε την στρώση με τα υλικά, σηκώνοντας απλά το χαρτί ψησίματος. Κόψτε σε τετράγωνα όσο μεγάλα θέλετε.

Σημειώσεις
Η συνταγή βγάζει περίπου 16 μπάρες.
Φυλάσσετε τις μπάρες σε γυάλινο δοχείο στην κατάψυξη.

bovary.gr

KOYZINA

Μία εντυπωσιακή και θρεπτική σαλάτα με μαύρες φακές, γαρίδες και ντακάκια με κριθάρι ολικής άλεσης Κρητών Άρτος. Είναι τόσο χορταστική που μπορείτε να την απολαύσετε και ως κυρίως πιάτο


Υλικά
¾ φλιτζανιού φακές μαύρες beluga, βρασμένες
5 Ντακάκια με Κριθάρι Ολικής Άλεσης Κρητών Άρτος
4 κλωνάρια μάραθο
½ φινόκιο
2 πορτοκάλια
1 αβοκάντο
4 κουτ. σούπας ξίδι
5 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
αλάτι, πιπέρι
Για τις γαρίδες
8 γαρίδες No4, καθαρισμένες
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρο, κοπανισμένους
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Ρίχνετε στις γαρίδες το ελαιόλαδο και τον κόλιανδρο. Ανακατεύετε καλά και σοτάρετε σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, για 2-3 λεπτά. Σβήνετε με το χυμό λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνετε.

Μεταφέρετε το ζωμό από τις γαρίδες σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε μέσα το ξίδι, το σησαμέλαιο και ανακατεύετε πολύ καλά, δημιουργώντας ουσιαστικά το dressing της σαλάτας σας.

Ψιλοκόβετε το μάραθο και το ρίχνετε στο μπολ με το dressing. Στη συνέχεια κόβετε το φινόκιο σε λεπτές φέτες και το προσθέτετε στη σαλάτα.

Φιλετάρετε τα πορτοκάλια και τα ρίχνετε στη σαλάτα. Καθαρίζετε και κόβετε και το αβοκάντο σε κυβάκια και τα προσθέτετε στη σαλάτα. Τέλος ρίχνετε μέσα και τις βρασμένες φακές και ανακατεύετε.

Σπάτε τα παξιμάδια σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνετε στη σαλάτα, ανακατεύετε μία τελευταία φορά, μεταφέρετε σε σαλατιέρα, προσθέτετε τις γαρίδες και σερβίρετε.

KOYZINA

Σπιτική μελιτζανοσαλάτα

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό µελιτζάνες στρογγυλές
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
αλάτι
φρέσκο κρεμμυδάκι
Εκτέλεση
Τρυπάτε αρχικά τις µελιτζάνες µε ένα πιρούνι και τις ψήνετε στο φούρνο.
Τις καθαρίζετε και τις πολτοποιείτε στο µίξερ µε το λεμόνι και το αλάτι.
Προσθέτετε το σκόρδο και λίγο λίγο το λάδι.
Σερβίρετε με φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο.

KOYZINA

Αν λατρεύετε τα τάκος, αλλά δεν θέλετε να προσθέσετε κιμά, έχουμε την κατάλληλη, νόστιμη εναλλακτική λύση.

Αντί για κρέας, προσθέτετε φακές, που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντικαθιστούν πλήρως το κρέας, αφού προσφέρουν και πρωτεΐνες. Και μαζί με τις φακές προτείνουμε μια χορταστική σαλάτα για γέμιση

Υλικά
– 6 τορτίγιες από καλαμπόκι

Για το μείγμα με φακές και καρύδια
– 2 1/2 φλιτζάνια (400 γρ.) μαγειρεμένες καφέ φακές

– 1 φλιτζάνι (100 γρ.) ψημένα καρύδια

– 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντοματοπελτέ

– 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

– 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

– 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο εστραγκόν

– 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

– 1/4 φλιτζάνι (60 ml) νερό

Για το μείγμα ντομάτας – κάλε
– 4 φύλλα κάλε, ψιλοκομμένα

– 1 φλιτζάνι (150 γρ.) ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα

– 1 κόκκινο κρεμμύδι τριμμένο

Για τη κρεμμώδη σάλτσα
Αυτό είναι τελείως προαιρετικό. Αυτά τα τάκος θα είναι το ίδιο εκπληκτικά χωρίς την κρεμμώδη σάλτσα.

– 1 πατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρές μπουκιές

– 3 μεγάλα καρότα

– 1/4 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

– 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά

– 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

– 2 φλιτζάνια (500 ml) νερό, και επιπλέον ½ φλιτζάνι (125 ml), ξεχωριστά

– 1/2 φλιτζάνι (75 γρ.) ωμά κάσιους, μουλιασμένα στο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά

– 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι

– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Μέθοδος παρασκευής
1. Βράστε τις φακές με τη συνηθισμένη διαδικασία, αλλά σκέτες.

2. Προσθέστε τις μαγειρεμένες φακές, τα ψημένα καρύδια, τον ντοματοπελτέ, το σκόρδο, την πάπρικα, το εστραγκόν, το αλάτι και το νερό σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να ανακατευθούν πλήρως.

3. Μην το παρακάνετε όμως, αφού δεν θέλουμε να γίνουν αλοιφή. Είναι καλύτερα να αφήσετε και κάποιες φακές ως έχουν.

Το μείγμα ντομάτας – κάλε
1. Προσθέστε το κάλε σε ένα μπολ και τρίψτε το με τα χέρια σας μέχρι να μαζευτεί σε όγκο.

2. Ύστερα, προσθέστε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια και ανακατέψτε.

Για τη κρεμμώδη σάλτσα (προαιρετικό)
1. Τοποθετήστε την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι, τον κουρκουμά και το σκόρδο σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, καλύψτε με 2 φλιτζάνια νερού και σιγοβράστε για 20 λεπτά με κλειστό καπάκι.

2. Στεγνώστε τα κάσιους και προσθέστε τα σε ένα μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι, το αλάτι και το επιπλέον ½ φλιτζάνι νερού.

3. Ανακατέψτε μέχρι η σάλτσα να γίνει πολύ κρεμμώδης και απαλή, περίπου 2 λεπτά.

Σύνθεση των τάκος
1. Ζεστάνετε την τορτίγια, απλώστε την κρεμμώδη σάλτσα σε κάθε ένα (προαιρετικά), προσθέστε το μίγμα του τάκο και απλώστε από πάνω το μίγμα του κάλε, της ντομάτες και του κρεμμυδιού.

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα

http://enallaktikidrasi.com/

KOYZINA

Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα
400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. ζάχαρη καρύδας
200 γρ. ηλιέλαιο
800 γρ. νερό
1,5 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
μια φλούδα από πορτοκάλι
100 γρ. σταφίδα ξανθιά

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού, ανακατεύω και από την ώρα που θα πάρει βράση, μετρώ 5 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Σε άλλη κατσαρόλα βάζω το λάδι κι όταν ζεσταθεί ρίχνω το σιμιγδάλι για να το καβουρδίσω σε μέτρια φωτιά για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτω την κανέλα και τις σταφίδες.

Τέλος βάζω την κατσαρόλα με το σιρόπι σε μέτρια φωτιά και ρίχνω μέσα σιγά σιγά το σιρόπι. Ανακατεύω συνεχώς κι όταν σφίξει το μείγμα και γίνει σαν στόκος, αποσύρω από τη φωτιά. Αδειάζω σε φόρμα κι όταν κρυώσει, ξεφορμάρω γυρνώντας το τούμπα σε μια πιατέλα.

http://theveggiesisters.gr

KOYZINA

Τολµήστε να φτιάξετε τη ζύµη! Είναι τόσο εύκολη, που θα εντυπωσιαστείτε από τον εαυτό σας

Υλικά
(για 6 πίτσες διαµέτρου 30 εκ.)
Για τη ζύμη
550 ml νερό, κρύο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. µαγιά, νωπή
20 γρ. ελαιόλαδο
15 γρ. αλάτι

Για τη σάλτσα
3 ξερά κρεµµύδια, χοντροκοµµένα
2 κιλά ντοµάτες, ώριµες, χοντροκοµµένες
1 µατσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκοµµένο
αλάτι
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
ζάχαρη
300 γρ. µοτσαρέλα, βουβαλίσια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζύµη: Σε µεγάλο µπολ ρίχνουµε το νερό και διαλύουµε καλά τη µαγιά. Προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά και ζυµώνουµε πολύ καλά, µέχρι να φτιάξουµε ένα λείο ζυµάρι. Κόβουµε σε 6 κοµµάτια τη ζύµη και πλάθουµε µικρές µπάλες. Τις τοποθετούµε σε απόσταση τη µία από την άλλη, σε λαδωµένο ταψί, και τις αλείφουµε µε ελαιόλαδο για να µη σχηµατιστεί κρούστα. Αφήνουµε έξω από το ψυγείο να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.

Σάλτσα: Σε ρηχή κατσαρόλα σοτάρουµε καλά τα κρεµµύδια µέχρι να µαλακώσουν. Ρίχνουµε τις ντοµάτες και σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι, µέχρι η ντοµάτα να βγάλει τα δικά της υγρά. Ξεσκεπάζουµε και αφήνουµε να µαγειρευτεί η σάλτσα σε χαµηλή φωτιά, ώσπου να λιώσουν οι ντοµάτες. Προσθέτουµε τον βασιλικό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και όση ζάχαρη χρειάζεται (περίπου 1-2 κ.γ.) για να µην είναι όξινη η σάλτσα. Πολτοποιούµε τη σάλτσα µε το ραβδοµπλέντερ ή την περνάµε από το multi και τη βάζουµε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Σύνθεση: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στο max (η πίτσα ψήνεται στους 400°C, όποτε θα χρειαστούµε το µέγιστο της απόδοσης του δικού µας φούρνου). Κόβουµε ένα κοµµάτι λαδόκολλα, περίπου 40 εκ., το αλευρώνουµε ελάχιστα και πάνω του ανοίγουµε µε τον πλάστη µια µπάλα ζύµης διαµέτρου 30 εκ. Μεταφέρουµε τη βάση της πίτσας µαζί µε τη λαδόκολλα επάνω σε ένα ταψί ή λαµαρίνα. Απλώνουµε οµοιόµορφα τη σάλτσα στην επιφάνεια της ζύµης και αραδιάζουµε τη µοτσαρέλα κοµµένη σε λεπτές ροδέλες ή σε κοµµάτια. Ψήνουµε µέχρι να ροδίσει η ζύµη και να λιώσει το τυρί.

KOYZINA

Υλικά

Για 2-4 άτομα

2 κούπες ρύζι αρμπόριο
1 ματσάκι σπαράγγια καθαρισμένα και κομμένα στις άκρες
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουταλιές βούτυρο
Μισή κούπα λευκό ξηρό κρασί
6 κούπες ζεστό ζωμό κοτόπουλου εμπορίου
1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
1 κούπα φλούδες παρμεζάνας
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τα σπαράγγια με το μπρόκολο κομμένα σε μικρά κομμάτια και το ζωμό, 1/2 κούπα κάθε φορά, περιμένοντας να εξατμιστεί πριν το επόμενο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί ο ζωμός και το ρύζι να ετοιμαστεί.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, παρμεζάνα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φλούδες παρμεζάνας.

KOYZINA

Υλικά 

3 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
1 1/2 πακέτο μαργαρίνη
300 γρ ζάχαρη
110 γρ κακάο
5 αυγά
1 βανίλια
1 σφηνοπότηρο κονιάκ
Γάλα εβαπορέ για τα μπισκότα

Εκτέλεση

Λιώστε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τη ζάχαρη και το κακάο ανακατεύοντας.

Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τα αυγά που έχετε χτυπήσει. Ανακατέψτε γρήγορα το μίγμα.

Προσθέστε το κονιάκ και τη βανίλια και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Στη συνέχεια, ζεστάνετε λίγο το εβαπορέ και βρέξτε τα πτι μπερ με αυτό. Στρώστε τα στο πυρέξ.

Ρίξτε το μίγμα σοκολάτας, από πάνω απλώστε κι άλλα μπισκότα και μετά άλλη μια στρώση σοκολάτας.

Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει.

KOYZINA

 Το σουφλέ μπορεί κάλλιστα να γίνει με κύριο υλικό τα λαχανικά… και είναι πεντανόστιμο!

Υλικά που θα χρειαστούμε

4 μελιτζάνες

4 κόκκινες πιπεριές

4 κολοκύθια

6 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα

6 φέτες ζαμπόν βραστό

2 φλ. γάλα

3 αυγά

1 γιαούρτι στραγγιστό

200 γρ. φέτα, τριμμένη

200 γρ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη

½ φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

2 φλ. σάλτσα ντομάτας

2-3 φύλλα φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε μία μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας και την αφήνουμε να σιγοβράζει. Μόλις μειωθεί η ποσότητα της στο μισο σχεδόν, αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους ½ εκ. και τις πιπεριές στα τρία, αφού αφαιρέσουμε πρώτα τους σπόρους. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις φέτες του τοστ, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά η βάση του. Απλώνουμε τα λαχανικά και από πάνω το ζαμπόν σε μία στρωση. Ύστερα βάζουμε τα τριμμένα τυριά, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε γιαούρτι και λίγο αλατοπίπερο. Μόλις ομογενοποιηθούν, περιχύνουμε με το μείγμα το φαγητό και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθεί.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και να λιώσουν καλά τα τυριά. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε 3-5 λεπτά, να σταθεί και περιχύνουμε με τη χλιαρή σάλτσα ντομάτας. Γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin