Απριλίου 21, 2018

KOYZINA

Από τα πιο χαρακτηριστικά ψωμιά της Κ. Δευτέρας η λαγάνα συνοδεύει όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα επάξια και δεν υπάρχει τραπέζι χωρίς αυτή.

Τραγανή και λεπτή, με μαύρο και άσπρο σουσάμι, η λαγάνα φρεσκομυρίζει παντού την πρώτη μέρα της σαρακοστής.

Μας χορταίνει όταν δεν το καταφέρνουν τα νηστίσιμα φαγητά και όλοι την λαχταρούν.

ΑΤΟΜΑ:
2 ΛΑΓΑΝΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ
300 γρ σκληρό αλεύρι
14 γρ νωπή μαγιά
150 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
1 πρέζα ζάχαρη
1 ΚΣ ελαιόλαδο
1 κγ αλάτι
Για γαρνίρισμα:

άσπρο & μαύρο σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνω την μισή ποσότητα νερού και μέσα του διαλύω τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Συμπληρώνω 3 – 4 ΚΣ αλεύρι, να γίνει ένας ελαφρύς χυλός, σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
Όταν περάσει αυτό το διάστημα στην επιφάνεια του χυλού πρέπει να έχουν εμφανιστεί φουσκάλες, αυτό σημαίνει ότι η μαγιά ενεργοποιήθηκε και μπορώ να συνεχίσω.
Προσθέτω το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και αφού αναμίξω στο υπόλοιπο αλεύρι το αλάτι, το ρίχνω σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας.
Συνεχίζω το ζύμωμα σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά (αν ζυμώνω στο μίξερ, χρειάζονται 3 λεπτά λιγότερο) μέχρι η ζύμη γίνει απαλή, ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια.
Τη μεταφέρω στο μπολ, τη σκεπάζω με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνω σε ζεστό σημείο για 1,5 – 2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της (μπορώ να έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 30*C, να τον έχω σβήσει, και μέσα να βάλω τη ζύμη, θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου).
Αφού φουσκώσει την βγάζω στον πάγκο την μοιράζω στα δύο και απλώνω την κάθε μια σε λαδόκολλα σε ταψί.
Ανοίγω με τα χέρια (ή με πλάστη) από το κέντρο προς τα έξω σε οβάλ σχήμα.
Με τα δάχτυλα πιέζω δυνατά αφήνοντας 1 εκ περιμετρικά.
Σκεπάζω πάλι με πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Πιέζω μια τελευταία φορά με τα δάχτυλά την επιφάνεια, ραντίζω με λίγο νερό και πασπαλίζω με λευκό και μαύρο σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C, στη μεσαία σχάρα, για 30 – 35 λεπτά. Στον πάτο του φούρνου βάζω ένα ταψί με βραστό νερό για να γίνει η λαγάνα εξωτερικά τραγανή.
Βγάζω από το φούρνο και αφήνω σε σχάρα να κρυώσει.

paxxi.gr

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ ζάχαρη
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
115 γρ βούτυρο λιωμένο (όχι καυτό)
240 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
270 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
30 γρ κακάο
Για την σως:

500 ml γάλα
300 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ χτυπάω είτε με το μίξερ είτε με το σύρμα τα αυγά να αφρατέψουν.
Προσθέτω τη ζάχαρη ανακατεύοντας δυνατά μέχρι το μείγμα να πάρει παστέλ κίτρινο χρώμα.
Ρίχνω την βανίλια, το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύω και προσθέτω και το γάλα.
Αφού αναμείξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο, τα προσθέτω σταδιακά στο μπολ.
Προετοιμάζω το ταψί ή το πυρέξ (20x30 εκ) με βούτυρο και κοσκινισμένο κακάο και ρίχνω μέσα το σοκολατένιο μείγμα.
Ψήνω στο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις, για 45 – 50 λεπτά (πρέπει να είναι ψημένο όπως το κέικ, να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή).
Το βγάζω από το φούρνο, κόβω σε κομμάτια και με ένα ξυλάκι το τρυπάω όσο πιο πολύ γίνεται παντού, μέχρι τον πάτο.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω καλά το γάλα, το ρίχνω στην κουβερτούρα αφήνω 2 λεπτά να ζεσταθούν τα υλικά και ανακατεύω να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το ρίχνω στο ταψί (ζεστά και η πίτα και το υγρό σοκολάτας) φροντίζοντας να το γυρίσω να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και αφήνω για 2 ώρες να απορροφηθεί.
Ξανακόβω τα κομμάτια και σερβίρω. Μπορώ να συνοδεύσω με παγωτό.

paxxi.gr

KOYZINA

Υλικά για 4 άτομα
225 γραμμάρια τυρί κρέμα
1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο espresso
⅓ φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
περίπου 12 μπισκότα σοκολάτας τριμμένα
½ φλιτζάνι baileys
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος κρύα
113 γραμμάρια φρέσκα σμέουρα, πολτοποιημένα

Εκτέλεση
Τοποθετήστε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη στο κάδο του μίξερ και ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα.
Σε ένα μεγάλο ποτήρι χτυπήστε το baileys μαζί με το κακάο και τη σκόνη εσπρέσο.
Προσθέστε το μείγμα στο κάδο του μίξερ, ξύνοντας τις πλευρές προς τα κάτω με μια σπάτουλα σιλικόνης και συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε μέτρια ταχύτητα.
Στη συνέχεια χτυπάτε και την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί και την ενσωματώνετε μέσα στο μείγμα του μίξερ και με απαλές κινήσεις διπλώνετε το μείγμα.
Σε μικρά ποτήρια απλώνετε, το στρώμα της μους με τα ψίχουλα μπισκότο και τον πουρέ σμέουρων. Σερβίρετε κρύο.

KOYZINA

Θα χρειαστείς
50γρ. βούτυρο + λίγο για το σκεύος

40γρ. αλεύρι

30γρ. τρίμμα καρύδας

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

40γρ. ζάχαρη

2 αυγά

300ml. κρέμα γάλακτος

2 κουβερτούρες Nestlé 

Οδηγίες
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς.Αφήνεις το βούτυρο να μαλακώσει, προσθέτεις το αλεύρι, το τρίμμα καρύδας, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αυγό και ανακατεύεις.

Σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, βάζεις 4 στρογγυλά ατομικά τσέρκια και μοιράζεις το μίγμα ισομερώς. Ψήνεις για 7 λεπτά.

Άφησε το να κρυώσει για 10-15 λεπτά.Ζεσταίνεις την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μια βράση και την ρίχνεις στην τεμαχισμένη κουβερτούρα πραλίνα. Άφησε για 5’ και στη συνέχεια ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τοποθέτησε τη στο ψυγείο για 10-15 λεπτά. 
Κόψε τις μπανάνες σε ροδέλες, τοποθέτησε τις πάνω από το ψημένο μπισκότο/βάση και από πάνω περίχυσε με τη γκανάς σοκολάτας. Τοποθέτησε στο ψυγείο για 1 ώρα και στη συνέχεια σέρβιρε.

nestlenoiazomai.gr

KOYZINA

Υλικά

2 φιλέτα σολομού
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μυρωδικών της αρεσκείας μας (μαϊντανός, βασιλικός, μέντα, δυόσμος ή μείγμα αυτών)
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. σούπας κάππαρη
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία

Παίρνουμε τα φιλέτα σολομού και τα κόβουμε σε κύβους 3 εκ. τα αλείφουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τους περνάμε σε σουβλάκια τα οποία ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Βάζουμε στο μούλτι τα μυρωδικά της αρεσκείας μας, προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, την ξαλμυρισμένη κάππαρη και τις υπόλοιπες 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Χτυπάμε τα υλικά μερικές φορές, με διακοπτόμενη λειτουργία, ώστε να προκύψει μια «σάλσα» σαν χοντροκομμένο πέστο. Σερβίρουμε τα σουβλάκια με τη σάλτσα σε μπολ δίπλα, ώστε να βάζει ο καθένας όσο θέλει.

Συνοδεύουμε με: Μια απλή ντοματοσαλάτα.

gastronomos.gr

KOYZINA

Υλικά

½ κιλό γάλα
100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρας

100 γραμμάρια ζάχαρη
1-2 κλαδάκια αρμπαρόριζα
6 κρόκοι αυγών

Υλικά για 6 μερίδες.

Εκτέλεση

Μπορείτε να τη φάτε για πρωινό, θα ξεκινήσετε...γλυκά τη μέρα σας!

Σπάμε την κουβερτούρα σοκολάτας σε κομμάτια.

Σε μπεν μαρί, λιώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, τη σοκολάτα με ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα.

Βάζουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο γάλα και μέσα στο γάλα, 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα αυτό μέσα στην κατσαρόλα με τη σοκολάτα.

Ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και περιμένουμε να βράσει το γάλα.

Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Βγάζουμε την αρμπαρόριζα από το σοκολατούχο γάλα.

Χύνουμε το σοκολατούχο γάλα σιγά-σιγά επάνω στους κρόκους, χτυπώντας ασταμάτητα και δυνατά.

Σουρώνουμε το σοκολατούχο γάλα και το μοιράζουμε σε 6 μπολάκια που μπαίνουν στο φούρνο.

Ανάβουμε το φούρνο σε μέτρια ένταση, στους 190 βαθμούς.

Τοποθετούμε τα μπολάκια σε ένα ταψί και χύνουμε νερό στο ταψί, μέχρι περίπου τη μέση του ύψους τους.

Αφού αρχίσει ο βρασμός στη φωτιά, βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 25 λεπτά.

Βγάζουμε τα μπολάκια από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μετά τα βάζουμε στο ψυγείο, για να δέσει η κρέμα.

KOYZINA

Πάστα Φλώρα


Συστατικά
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
100 γραμμάρια αμύγδαλο σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
μαρμελάδα βερίκοκο άλλη

Οδηγίες
Στο μίξερ χτυπάμε το Βιτάμ με την άχνη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια. Τέλος, καθώς χτυπάμε, προσθέτουμε το αλεύρι το αμύγδαλο και το αλάτι.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και στρώνουμε σε τσέρκι τετράγωνο πάνω σε λαδόκολλα.
Πάνω από τη ζύμη απλώνουμε τη μαρμέλαδα και με τη ζύμη που μας περισσεύει φτιάχνουμε μπαστουνάκια που τοποθετούμε από πάνω σαν πλέγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου μια ώρα.

KOYZINA

Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για την πίτα

650 γραμμάρια διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα) πλυμένα και καλά στραγγισμένα
250 γραμμάρια πράσο ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, με τα φύλλα τους
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 αυγά
2 φλυτζάνια του καφέ γάλα φρέσκο
400 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
300 γραμμάρια ανθότυρο φρέσκο, θρυμματισμένο
1/2 φλυτζάνι του καφέ τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5 μεγάλα φύλλα σπιτικά ή κρούστας

Για τη ζύμη της πίτας

750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι ή κρασί λευκό
Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
1 κουταλιά του γλυκού κοφτό αλάτι
Ελαιόλαδο και αλεύρι για τα φύλλα

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε. Τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά.
Τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους.

Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά.
Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα.

Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντας το.
Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο.

Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών. Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα.

Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες.

Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.

Για τη ζύμη της πίτας

Σε ένα μεγάλο μπολ ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά.

Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.

Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μας αρέσει.

KOYZINA

Υλικά συνταγής 

- 1 κιλό χταπόδι κατεψυγμένο (αν είναι φρέσκο τότε καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρώντας το στόμα, τα μάτια, την άμμο και το μελάνι που είναι συγκεντρωμένα μέσα στην κουκούλα του και το τοποθετείτε στην κατάψυξη για 3 – 4 μέρες, για να «μαλακώσει)

- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ψίχα από μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί (όχι μαύρο ψωμί)

- 1 κουταλιά της σούπας ούζο

- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι

- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

- 1 κουταλιά της σούπας μαιντανό

- λίγο δυόσμο

- ελάχιστο αλάτι

- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για το τηγάνισμα

- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Τρόπος παρασκευής - Εκτέλεση συνταγής

1. Βγάζετε το χταπόδι από την κατάψυξη και πριν ξεπαγώσει καλά, το περνάτε από τον τρίφτη σας η μπλέντερ, να γίνει σαν κιμάς!

2. Τοποθετείτε το ψιλοκομμένο χταπόδι σ’ ένα ψιλό τρυπητό και το αφήνετε να στραγγίσει όλα τα υγρά του. Μουσκεύετε το ψωμί με το ούζο και το ξίδι. Το στύβετε καλά, ώστε να είναι εντελώς στεγνό και το προσθέτετε στο μείγμα του χταποδιού μαζί με το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο.

3. Αν το μείγμα σας είναι αραιό προσθέτεται λίγο αλεύρι.

4. Πλάθετε τους κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και στο τέλος, τοποθετείτε τους χταποδοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν το λάδι τους. Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με ούζο ή παγωμένη μπύρα!

KOYZINA

Υλικά

Για 2-4 άτομα

2 κούπες ρύζι αρμπόριο
1 ματσάκι σπαράγγια καθαρισμένα και κομμένα στις άκρες
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουταλιές βούτυρο
Μισή κούπα λευκό ξηρό κρασί
6 κούπες ζεστό ζωμό κοτόπουλου εμπορίου
1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
1 κούπα φλούδες παρμεζάνας
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τα σπαράγγια με το μπρόκολο κομμένα σε μικρά κομμάτια και το ζωμό, 1/2 κούπα κάθε φορά, περιμένοντας να εξατμιστεί πριν το επόμενο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί ο ζωμός και το ρύζι να ετοιμαστεί.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, παρμεζάνα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φλούδες παρμεζάνας.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin