Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ασάνα σημαίνει θέση που είναι ταυτό­χρονα σταθερή και ευχάριστη. Η πρακτική των Γιογκικών στάσεων ή ασάνα, βοηθάει στην ανάπτυξη ενός ισορροπημένου και υγιούς σώματος, διευρύνοντας ταυτόχρονα την ικανότητά του ν’ αντέχει δυνατές εκστατικές εμπειρίες. Παρόλο που υπάρχουν Εκατοντάδες χιλιάδες στάσεις τα αυθεντικά κείμενα υποστηρίζουν ότι λίγες μόνο από αυτές αν εξασκούνται σωστά, τ’ αποτελέσματα τους θα είναι παραπάνω από εκπληκτικά.

Μια στάση μπορεί ν’ αποδειχτεί εύκολη για ένα άτομο και δύσκολη για κάποιο άλλο. Ένα άτομο μπορεί να βρίσκει τη στάση τού λωτού απόλυτα φυσική, ενώ κάποιο άλλο να τη βρίσκει δύσκολη ή σχεδόν αδύνατη. Γι’ αυτό δε θα πρέπει ν’ απογοητευθείτε αν ορισμένες

Γιογκικές ασάνα μοιάζουν εξωπραγματικές για σας. Ασκηθείτε σ’ εκείνες που σας ταιριάζουν και αναπτύξτε αυτοπεποίθηση. Αφήστε τις δυσκολότερες γι’ αργότερα όταν οι μύες σας θα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ευλυγισία. Υπάρχουν φορές πού μια καινούργια στάση δοκιμάζεται αυθόρμητα. Είναι εκπληκτικό το πώς μερικές φορές το σώμα αλλάζει ξαφνικά για να προσλάβει μια νέα μορφή.

Πολλές από τις Γιογκικές ασάνα πήραν το όνομά τους από λουλούδια, ζώα και άλλα πλάσματα· για παράδειγμα, έχουμε τη στάση του λωτού, τη στάση του λιονταριού και τη στάση του φιδιού. Οι στάσεις της Γιόγκα εί­ναι μια μορφή σωματικής γλώσσας πού ανοίγει το δρόμο της επικοινωνίας με τη θεϊκή μας φύση. Υπάρχει ένα μαγικό δυναμικό αδιαχώριστο από τη μορφή τους. Οποιοσδήποτε αρχίζει ν’ ασχολείται με τις Γιογκικές ασάνα συνειδητοποιεί πολύ γρήγορα αυτό το γεγονός. Πολλές πρωτόγονες φυλές μιμούνται τις κινήσεις, τις στάσεις και τούς ήχους των ζώων, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο έρχονται σε μαγική επαφή μαζί τους.
Είναι πιθανό ότι οι Γιογκικές ασάνα, που μιμούνται αλλά ζώα, μας επιτρέπουν να έρθουμε σε επαφή με παλιότερες μορφές της εξελικτικής κληρονομιάς. Πολυάριθμες σεξουαλικές στάσεις (που περιγράφονται στο τρίτο μέρος αυτού τού βιβλίου) βασίζονται σε άλλες ζωικές μορφές πέρα από την ανθρώπινη. Οι ενέργειες που κυκλοφορούν και ανταλλάσσονται μέσα από τις Ταντρικές ερωτικές στάσεις προκαλούν παλμικές δονήσεις που ταξιδεύουν πέρα από τις διαστάσεις του κόσμου μας. Πολλά Ταντρικά κείμενα αποκαλούν τις σεξουαλικές στάσεις οχήματα για υπερφυσικά ή εξωσωματικά ταξίδια.

Ο βασικός σκοπός της Γιογκικής ασάνα είναι η κυκλοφορία τών λεπτότερων ενεργειών με έναν ακριβή τρόπο. Ένα καλά ισορ­ροπημένο σώμα, σε μια σταθερή θέση, δε συναντάει εμπόδια στο διαλογισμό ή τη συ­νειδητή έκσταση. Οι στάσεις δημιουργούν μια συγκεκριμένη μορφή για το σώμα πού χρησιμεύει σαν μέσο για την επικοινωνία με τον Εαυτό. Σε προχωρημένες Ταντρικές πρακτικές οι ακριβείς σωματικές στάσεις χρησιμοποιούνται στη διάρκεια τελετουρ­γιών σαν μέσο για την αφύπνιση συγκεκρι­μένων αρχετύπων καθώς και για την εξοι­κείωση του Γιόγκι με αυτά.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι πρώτες πρωινές (ιδιαίτερα ή Ανατολή) και οι πρώτες απογευματινές (ιδιαίτερα ή δύση) ώρες προσφέρονται περισσότερο για την άσκηση Γιογκικών άσάνα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις σηκώνεστε το πρωί είναι να πίνετε λίγο δροσερό νερό για την τόνωση των οργάνων. Έπειτα, κάντε ένα μπάνιο ή ντους και καθαρίστε τα ρουθούνια και τη γλώσσα. Οι τεχνικές πάνω σ’ αυτά περιγράφονται στο κεφάλαιο με τίτλο «Λουτρό».
Τεντώστε το σώμα και κάντε μερικές ελαφρές ασκήσεις. Προχωρήστε στις πιο άπλες ασάνα, όπως η στάση του νεκρού (σαβασάνα), που γίνεται ξαπλώνοντας ανάσκελα στο πάτωμα και χαλαρώνοντας απόλυτα. Μπο­ρείτε να κάνετε τις ασκήσεις είτε σύμφωνα με μια δικιά σας σειρά είτε ακλουθώντας τις οδηγίες ενός καλού εγχειρίδιου πάνω στη Γιόγκα. Γενικά, θα πρέπει να προχωράτε σταδιακά στις πιο πολύπλοκες στάσεις.
Οι αναπνευστικές τεχνικές αποτελούν μέ­ρος των Γιογκικών ασάνα και θα πρέπει να εξασκούνται ταυτόχρονα. Ωστόσο, μη βιά­ζετε τον εαυτό σας και μην ξεχνάτε την κοι­νή λογική. Για παράδειγμα, μη μεταπηδάτε από μια άσάνα πού απαιτεί έντονη προσπά­θεια σε μια αναπνευστική τεχνική χωρίς ν’ αφήσετε πρώτα το σώμα να προσαρμοστεί. Οι ανάποδες στάσεις, όπως ή στήριξη στο κεφάλι, δεν πρέπει να δοκιμάζονται προτού νιώσετε πραγματικά έτοιμοι. Προτιμότερο είναι να τις κάνετε με τη βοήθεια κάποιου φίλου ή χρησιμοποιώντας τον τοίχο ή μαξιλάρι. Τη στιγμή αυτή κυκλοφορούν πολύ καλά βιβλία με λεπτομέρειες γύρω από την τεχνική της Χάθα Γιόγκα.

Οι άνθρωποι ασκούν συνήθως τη Γιόγκα χωρίς να χρησιμοποιούν την τεχνική του οραματισμού που βοηθάει στο χαλάρωμα των μυών και των τενόντων καθώς και στην κυκλοφορία των ζωτικών ρευμάτων σα στο σώμα. Πολλές Γιογκικές ασάνα αναπτύχθηκαν βασικά για να απελευθερώσουν και να μετασχηματίσουν λανθάνουσες ενέργειες. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζετε τα μονοπάτια που παίρνουν οι ζωτικές ενέργειες και να τα συγκρατείτε στο μυαλό σας.

Ο συνειδητός οραματισμός των λεπτών διόδων του σώματος, καθώς ασκείτε τη Χάθα Γιόγκα, θα επιταχύνει την πρόοδό σας. Ακόμα και οι πολυπλοκότερες ασάνα επιτυγχάνονται εύκολα αν πρώτα διαλογιστείτε και οραματιστείτε τη μορφή και τη ροή της ενέργειας μέσα από τη συγκεκριμένη στάση. Όταν, έπειτα, δοκιμάσετε σωματικά τη στάση θα εκπλαγείτε το πόσο εύκολη θα τη βρείτε. Το σώμα ανοίγει διάπλατα και γίνεται ευλύγιστο από τη στιγμή πού ο νους έχει κατανοήσει και έχει κατακτήσει τον έλεγχο πάνω σε μια στάση.

Για παράδειγμα, όταν κάνετε την άσκηση «στήριξη στο κεφάλι», βοηθάει πολύ να φαντάζεστε χρυσά νήματα που ξεκινούν από το κέντρο τού αφαλού και καταλήγουν αγκιστρώνοντας στο πάτωμα, το ταβάνι ή τους τοίχους, υποβοηθώντας τη στήριξη. Ο οραματισμός αυτός θα πρέπει να επαναληφτεί νοητικά από το κέντρο του αφαλού μόλις το σώμα συνηθίσει τη στάση.


Η Χάθα Γιόγκα έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν αντιμετωπίζεται σαν δημιουργική δραστηριότητα παρά σαν μια απλή δουλειά. Αφήστε τις στάσεις να σας μιλήσουν, και μάθετε να κυλάτε φυσικά από τη μια ασάνα στην άλλη. Η πρακτική των Γιογκικών ασάνα θα εμβαθύνει την επίγνωση σας πάνω στο νόημα της ζωής, θα βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αρμονικά, και θα σας δώσει την ευκαιρία να αναπτύξετε μια βαθιά συνείδηση τού Λεπτότερου Σώματός σας καθώς και των ενεργειών του.

Σ’ όλες τις υπερβατικές σεξουαλικές εμπειρίες ένα υγιές και χαλαρό σώμα αποτελεί σύμμαχο. Ένας άκαμπτος κορμός είναι πραγματικό εμπόδιο στη σεξουαλική εξερεύνηση· αντανακλά περισσότερο περιορι­σμό στο φυσικό επίπεδο, ενοχή και ψυχολο­γική αναστολή παρά έκσταση ή απελευθέρωση. Η Χάθα Γιόγκα είναι το αντίθετο της βα­ριάς σωματικής άσκησης. Ένας καλός Γιόγκι δεν έχει υπερτροφικούς μυς· αντίθετα, ή δύναμή του βρίσκεται μέσα του, έτοιμη ν’ ανασυρθεί οποιαδήποτε στιγμή.

Όταν η Χάθα Γιόγκα γίνει φυσικό κομμάτι της ζωής σας, θα εκπλαγείτε ν’ ανακαλύψετε πόση επιπλέον ενέργεια και ζωτι­κότητα διαθέτετε για τις καθημερινές ασχολίες σας. Για ζευγάρια πού επιθυμούν να επεκτείνουν τις παραμέτρους της σωματι­κής σχέσης τους, δεν υπάρχει καλύτερη προετοιμασία από την κοινή εξάσκηση τους στη Χάθα Γιόγκα

 

Σεξουαλικά μυστικά
Νικ Νταγκλας & Πεννυ Σλινγκερ

tantra-yoga-events.blogspot.gr

Ζώδια-News

IMAGE
Ο Ήλιος Εισέρχεται Στον Ζυγό (Επιρροή Ως 23 Οκτωβρίου)
Τώρα είμαστε πολύ κοινωνικοί, έχουμε πολύ καλή έκφραση του λόγου...
IMAGE
Τα Ζώδια Της Παρασκευής 22/9
Μυστικά που βγαίνουν στο φως Διάβασε τις Ημερήσιες...

Επικαιρότητα

IMAGE
Φθινοπωρινή Ισημερία 22 Σεπτεμβρίου 2017
Γιατί ακούς συνέχεια "φθινοπωρινή ισημερία" αυτές τις μέρες; Η...
IMAGE
Έρχονται Φθινοπωρινές Ημέρες
Το Φθινόπωρο ξεκινάει με βροχές από τις 25 Σεπτεμβρίου     Το...