Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Γιογκικές διδασκαλίες έχουν γίνει αρκετά γνωστές στη Δύση. Ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων καλύπτουν διάφορες πλευ­ρές της Γιόγκα, από τη θεωρητική μέχρι τη φυσική. Τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στη Γιόγκα. Τώρα πια, έχει γίνει πλατιά αποδεκτό ότι η Χάθα Γιόγκα χαρίζει υγεία καθώς και ότι πολλά περιστατικά σοβαρών παθήσεων αντιμετωπίζονται με Γιογκικά μέσα.

Η λέξη «Γιόγκα» σημαίνει «συνδέω», «ενώνω». Στην Ταντρική παράδοση η σεξουαλική ένωση θεωρείται η ψηλότερη μορ­φή Γιόγκα. Η μοναχική εξάσκηση της Γιόγκα οδηγεί σ’ έναν εσωτερικό «γάμο» που τελεί­ται ανάμεσα στα διάφορα συμπληρωματικά μέρη του σώματος, όπως οι ανώτερες και κατώτερες ζωτικές ενέργειες, η ηλιακή και σεληνιακή ζωτικότητα, το κεφάλι και η καρ­διά.

Γιόγκα είναι η πρακτική της υπέρβασης της δυαδικότητας μέσα από συνειδητή δρά­ση· σαν τέτοια, λειτουργεί τόσο στο φυσικό όσο και το μεταφυσικό επίπεδο.

Η Γιόγκα του φυσικού σώματος, η Χάθα Γιόγκα, ενισχύει δυναμικά την υγεία και ευημερία του ατόμου. Στο βαθμό πού εξασκείται τακτικά και σωστά, εξαφανίζει τις περισσότερες εντάσεις και άγχη της σύγ­χρονης ζωής. Η Γιόγκα αναζωογονεί το σώμα και το νου χαλαρώνοντας τους σφιγμέ­νους μυς, καταπραΰνοντας τα ερεθισμένα νεύρα και εναρμονίζοντας τα εσωτερικά όρ­γανα και το ενδοκρινικό σύστημα, προετοι­μάζοντας έτσι το σώμα να γίνει ένα όχημα κατάλληλο για την εμπειρία της Ταντρικής εξέλιξης. Ένα σώμα που ακτινοβολεί από υγεία θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή εξάσκηση τού Ταντρισμού.

Η Χάθα Γιόγκα μπορεί να μαθευτεί από βιβλία, τηλεοπτικά προγράμματα ή μαθήματα. Ανεξάρτητα όμως από τον τρόπο διδα­σκαλίας της, απαραίτητη είναι ή μετριοπάθεια και ή κοινή λογική. Για παράδειγμα όταν το άτομο είναι σωματικά άρρωστο δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάζει πολύπλοκες Γιογκικές στάσεις, παρεκτός αν βρίσκεται κάτω από την καθοδήγηση ενός γιατρού· και δεν πρέπει ν' ασκείται λίγο πριν ή ακριβώς μετά το φαγητό ή κάποια βαριά σωματική προσπάθεια. Οι ανάποδες στάσεις δεν πρέπει ν’ ασκούνται από μια γυναίκα στη διάρκεια της εμμηνόρροιας.

Η νοητική κατάσταση του ατόμου τη στιγμή της άσκησης παίζει καθοριστικό ρόλο. Προσπαθήστε να μην είστε υπερβολικά φιλόδοξοι πιέζοντας τον εαυτό σας να κάνει τις ασκήσεις, αλλά ν’ αφήσετε το σώμα να τις δεχτεί σταδιακά και φυσικά, όταν θα είναι έτοιμο. Οι καλύτερες ώρες για την άσκηση της Χάθα Γιόγκα είναι νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα. Προσπαθήστε να κάνετε τις ασκήσεις τακτικά. Δεν έχει νόημα να σπαταλάτε πολλές ώρες τη μέρα στη σωματική Γιόγκα- δέκα λεπτά ή μισή ώρα αρκούν με την προϋπόθεση ότι οι ασκήσεις γίνονται τακτικά και με συγκέντρωση.
Μην ξεχνάτε ότι οι σωματικές ασκήσεις της Χάθα Γιόγκα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο για ανάπτυξη και ενίσχυση του σώματος και του νου.


Πολλοί άνθρωποι που αρχίζουν ν' ασχολούνται με τις Γιογκικές ασκήσεις απογοητεύονται πολύ γρήγορα μόλις αντικρίζουν τους περιορισμούς τους. Αυτό είναι λάθος ακριβώς γιατί οι δυνατότητες τού ατόμου είναι απεριόριστες. Ασκήσεις ή στάσεις που φαίνονται αδύνατες τη μια μέρα γίνονται εύκολα και απλά μετά από μια βδομάδα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να έχετε επιμονή, να διατηρείτε την πίστη σας στα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Η δύναμη της δημιουργικής στάσης και Θέλησης είναι τρομακτική. Στο βαθμό που όλες οι τεχνικές της Γιόγκα είναι προσεκτικά μελετημένες για τον ανθρώπινο οργανισμό, εκείνο που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε είναι η αφύσικη λειτουργία του σώματος και του νου. Καθένας μας μπορεί να γίνει ένας τέλειος Γιόγκι ή Γιογκίνι (θη­λυκός Γιόγκι) αρκεί να το επιτρέψει στον εαυτό του.

Προσπαθήστε να γνωρίσετε το σώμα σας και μάθετε να ξεχωρίζετε τις αληθινές από τις φανταστικές του ανάγκες, Γίνετε δεκτικοί και αφήστε το σώμα σας να σας μιλήσει άμεσα. Πάνω απ’ όλα μεταχειρι­στείτε το σαν έναν έξυπνο φίλο και σύμμαχο· γνωρίστε κάθε ξεχωριστό μέρος του και αν είναι δυνατό, φέρτε το, μιλώντας του πει­στικά, σε αρμονική κατάσταση.

Όταν δύο άνθρωποι ζουν μαζί, ο αυθορμητισμός αποτελεί θεμελιακό στοιχείο στην επιβίωση τους σαν ζευγάρι. Η Γιόγκα καλλιεργεί αυτό τον απαραίτητο αυθορμητισμό, γι’ αυτό και μπορεί να γίνει κοινή και αμοιβαία αποδεκτή πρακτική. Οι Γιογκικές στάσεις συμβολίζουν φυσικά στοιχεία ή δυνάμεις· πολλές έχουν δανειστεί τ’ όνομά τους από ζώα, πουλιά ή άλλα πλάσματα. Οι στάσεις της Χάθα Γιόγκα μπορούν να γίνονται μπροστά στο σύντροφό σας, πράγμα πού διεγείρει το ερωτικό συναίσθημα. Όταν γίνονται με εμπιστοσύνη και μέσα στο σωστό πνεύμα, είναι σίγουρα ερωτικές.

Πολλές από τις σεξουαλικές στάσεις περιγράφονται στο τρίτο μέρος αυτού το βιβλίου γίνονται ευκολότερα αν το άτομο είναι εξασκημένο στη Χάθα Γιόγκα. Συστήνου­με να ασκείτε τη Γιόγκα είτε γυμνοί ή με ελάχιστα ρούχα τόσο για λόγους αισθητικούς όσο και για Ελευθερία κινήσεων. Όταν το σώμα είναι γυμνό, οι ενέργειες κυκλοφο­ρούν πιο ελεύθερα απ’ ό,τι όταν είναι ντυμένο.

Επιπλέον, το γυμνό ασκούμενο σώμα δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φορτισμένη με ερωτική ενέργεια.
Φυσικά, αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, μπορείτε να φοράτε κάτι ελαφρό και άνετο. Τα συνθετικά ρούχα είναι ακατάλληλα γιατί παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή των ζωτικών ενεργειών· προτιμότερα είναι τα ρούχα από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι, ελαφρό μαλλί, μετάξι.

Όταν η Χάθα Γιόγκα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής σας, πολλά εμπόδια στην πνευματική εξέλιξη ξεπερνιούνται, με αποτέλεσμα ο δρόμος για την κατάκτηση Ταντρικής και Ταοϊστικής Γιόγκα του Έρωτα να γίνεται ευκολότερος

tantra-yoga-events.blogspot.gr

Ζώδια-News

IMAGE
Ο Ήλιος Εισέρχεται Στον Ζυγό (Επιρροή Ως 23 Οκτωβρίου)
Τώρα είμαστε πολύ κοινωνικοί, έχουμε πολύ καλή έκφραση του λόγου...
IMAGE
Τα Ζώδια Της Παρασκευής 22/9
Μυστικά που βγαίνουν στο φως Διάβασε τις Ημερήσιες...

Επικαιρότητα

IMAGE
Φθινοπωρινή Ισημερία 22 Σεπτεμβρίου 2017
Γιατί ακούς συνέχεια "φθινοπωρινή ισημερία" αυτές τις μέρες; Η...
IMAGE
Έρχονται Φθινοπωρινές Ημέρες
Το Φθινόπωρο ξεκινάει με βροχές από τις 25 Σεπτεμβρίου     Το...