Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ελευθερία Μαντζώρου, καθηγήτρια μάλαξης και φυτοθεραπείας

Το σανταλόξυλο είναι ένα αιθέριο έλαιο με μοναδικό, εξωτικό άρωμα. Δυστυχώς, είναι ένα από τα πιο νοθευμένα αιθέρια έλαια. Ένα άτομο άριστα καταρτισμένο στην αρωματοθεραπεία το αναγνωρίζει αμέσως από το άρωμά του. Ας δούμε τι ευθύνεται για αυτή την νοθεία, αλλά και πώς γίνεται.

Όλα τα δέντρα που είναι στα Αγγλικά γνωστά ως Sandalwood (= σανταλόξυλο) υπάγονται στην βοτανική οικογένεια Santalaceae. Το ξύλο τους είναι βαρύ, κίτρινο, και λεπτόκοκκο, και σε αντίθεση με πολλά άλλα αρωματικά ξύλα, διατηρεί το άρωμά του για δεκαετίες. Το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου εξάγεται από το ξύλο.

​Τόσο το ξύλο, όσο και το αιθέριο έλαιο έχουν ένα εξαίσιο άρωμα που ανέκαθεν θεωρείτο πολύτιμο. Συνεπώς, τα είδη των εν λόγω βραδείας ανάπτυξης δέντρων έχουν υποστεί υπερβολική συγκομιδή τον περασμένο αιώνα.


Santalum album – Σάνταλο το λευκό

Τα σανταλόδεντρα είναι μεσαίου μεγέθους ημιπαρασιτικά δέντρα, και μέλη της ίδιας βοτανικής οικογένειας με το Ευρωπαϊκό γκι. Αξιοσημείωτα μέλη αυτής της ομάδας είναι το Ινδικό σανδαλόξυλο (Santalum album) και το Αυστραλιανό σανταλόξυλο (Santalum spicatum). Τα είδη της οικογένειας βρίσκονται στην Ινδία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Αυστραλία, την Ινδονησία, τη Χαβάη, και άλλα νησιά του Ειρηνικού.

Το Santalum album είναι ένα απειλούμενο είδος στην Νότια Ινδία. Αν και τα σανταλοδέντρα στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ είναι κρατικής ιδιοκτησίας και η συγκομιδή τους ελέγχεται, πολλά δέντρα κόβονται παράνομα. Οι τιμές του αιθερίου ελαίου σανταλόξυλου έχουν αυξηθεί σε $ 2.000 ανά kg πρόσφατα. Πριν λίγα χρόνια δημιουργήθηκαν με διεθνή βοήθεια νέες φυτείες στο Ταμίλ Ναντού, προς οικονομική εκμετάλλευση. Στην Kununurra, στη Δυτική Αυστραλία, το Ινδικό σανταλόξυλο καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα.

Η παραγωγή εμπορικής αξίας σανταλόξυλου με υψηλά επίπεδα αρωματικού ελαίου απαιτεί τα δέντρα να είναι τουλάχιστον 15 ετών.


Εμπορικά, διάφορα άλλα είδη, που δεν ανήκουν σε στο γένος Santalum, χρησιμοποιούνται επίσης ως σανταλόξυλο. Η κύρια πηγή του γνήσιου σανταλόξυλου, Santalum album, είναι ένα προστατευόμενο είδος, και δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση για αυτό.

​Οι έμποροι δέχονται συχνά αιθέριο έλαιο από στενά συγγενικά είδη, καθώς και από άσχετα φυτά όπως το σανταλόξυλο Αντιλλών (Amyris balsamifera) που υπάγεται στην οικογένεια Rutaceae (εσπεριδοειδή – δηλαδή καμία σχέση!).

Τα συνήθη άσχετα φυτά με παρόμοια άρωμα ξύλου ή αιθερίου ελαίου που πωλούνται ως σανταλόξυλο είναι τα εξής:

Adenanthera pavonina - σανταλόξυλο, κόκκινο ή ψευδές κόκκινο σανταλόξυλο
Baphia nitida - camwood, επίσης γνωστό ως σανταλόξυλο Αφρικής
Eremophila mitchellii - ψευδές σανταλόξυλο (επίσης sandalbox)
Myoporum platycarpum - ψευδές σανταλόξυλο
Myoporum sandwicense - ψευδές σανταλόξυλο
Osyris lanceolata - σανταλόξυλο Αφρικής
Osyris tenuifolia - σανταλόξυλο Ανατολικής Αφρικής

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις εναλλακτικές πηγές χάνουν το άρωμά τους μέσα σε λίγους μήνες ή χρόνια.
.

Το σανταλόξυλο οφείλει το μοναδικό του εξαίσιο άρωμα στην σεσκιτερπενική αλκοόλη σανταλόλη, η οποία απουσιάζει από όλα τα φυτά που δεν υπάγονται στην οικογένεια Santalaceae. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην νοθεία και να κοιτάζουν πάντα την λατινική ονομασία του φυτού που αναγράφεται στην συσκευασία προτού προβούν σε αγορά.

​Ούτως ή άλλως, ακόμα και το αυθεντικό σανταλόξυλο είναι ένα από τα πιο νοθευμένα αιθέρια έλαια, αφού νοθεύεται είτε με έλαια από τα προαναφερθεντα φυτά, είτε με φυτικά έλαια και συνθετικές αρωματικές ουσίες.

http://jointheflow.weebly.com/blog/aitherio-elaio-santaloxylo-kai-notheia

Ζώδια-News

IMAGE
Ο Ήλιος Εισέρχεται Στον Ζυγό (Επιρροή Ως 23 Οκτωβρίου)
Τώρα είμαστε πολύ κοινωνικοί, έχουμε πολύ καλή έκφραση του λόγου...
IMAGE
Τα Ζώδια Της Παρασκευής 22/9
Μυστικά που βγαίνουν στο φως Διάβασε τις Ημερήσιες...

Επικαιρότητα

IMAGE
Φθινοπωρινή Ισημερία 22 Σεπτεμβρίου 2017
Γιατί ακούς συνέχεια "φθινοπωρινή ισημερία" αυτές τις μέρες; Η...
IMAGE
Έρχονται Φθινοπωρινές Ημέρες
Το Φθινόπωρο ξεκινάει με βροχές από τις 25 Σεπτεμβρίου     Το...