Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017
Greek Dutch English French German Italian Spanish

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στη διατροφή, για να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Τώρα οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι τα σμέουρα (είδος μούρων) θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.


Ο διαβήτης τύπου 2 συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή η ινσουλίνη που παράγει δεν λειτουργεί σωστά και μπορεί να συνδεθεί και με παράγοντες του τρόπου ζωής όπως είναι το υπερβολικό βάρος.

Είναι γνωστό ότι πολλοί έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την κατάσταση κάνοντας αλλαγές στη διατροφή τους. Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές σχετικά με την ευεργετική επίδραση των σμέουρων στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Μια παλιότερη μελέτη από εμπειρογνώμονες αποκάλυψε ότι ποντίκια που τρέφονταν με κατεψυγμένα και αποξηραμένα σμέουρα για 12 εβδομάδες, έδειξαν σημάδια βελτίωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη και μειωμένη φλεγμονή στους μυς, παρά το γεγονός ότι η υπόλοιπη διατροφή τους ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Έτσι, ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας Διατροφής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις εξέτασαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης δύο φλιτζανιών σμέουρων μαζί με τα γεύματα και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition.

Οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι με προ-διαβήτη και άτομα με υγιές βάρος με φυσιολογική συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα, εφόσον είχαν φάει και δύο φλιτζάνια κόκκινα σμέουρα, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σμέουρα.

Η μείωση της γλυκόζης συνοδευόταν επίσης με λιγότερη ινσουλίνη, γεγονός που υποδηλώνει βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με προδιαβήτη και αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Αποδεικνύεται ότι τα σμέουρα κάνουν καλό τόσο στην καρδιά, όσο και στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δρ. Britt M. Burton-Freeman, από το Κέντρου Διατροφής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία των Τροφίμων, τμήμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ιλινόις.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την έρευνα σχετικά με τα κόκκινα σμέουρα, τις δυνατότητές τους να βοηθήσουν στην μείωση των παραγόντων που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο που έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του διαβήτη και στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε.

Εκτός του οφέλους στον διαβήτη τύπου 2, οι ειδικοί υποστηρίζουν επίσης ότι τα κόκκινα σμέουρα περιέχουν συστατικά, που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και της νόσου του Alzheimer.

Αυτά τα συστατικά είναι οι ανθοκυάνες, χημικές ενώσεις που απαντώνται σε διάφορες ποικιλίες μούρων, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα σμέουρα και τα κεράσια, και οι οποίες συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο πλάσμα του αίματος και με μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα σμέουρα είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που μπορούν να μειώσουν το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

http://www.express.co.uk

Ζώδια-News

IMAGE
Τα Ζώδια Της Τρίτης 19/9
Με όπλο την λογική Διάβασε τις Ημερήσιες Προβλέψεις του ζωδίου...
IMAGE
Αφροδίτη στην Παρθένο 20/9 -1 4/10
 Στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, η Αφροδίτη περνάει στο ζώδιο που...

Επικαιρότητα

IMAGE
Καιρός: Έρχεται Σαββατοκύριακο Με 38 Βαθμούς
Συνεχίζεται η καλοκαιρία: Μίνι καύσωνας το Σαββατοκύριακο με 38...
IMAGE
Ποια Θα Είναι Η Κατάσταση Του Καιρού Για Το 2017 - 2018 Με Βάση Τα Ημερομήνια
 Τα ημερομήνια είναι πανάρχαιος τρόπος πρόβλεψης του καιρού ο...