Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017
Greek Dutch English French German Italian Spanish

Εξοχο κείμενο από τον Mario de Andrade 

(Ποιητή, συγγραφέα, δοκιμιογράφο και μουσικολόγο από τη Βραζιλία).

«Μέτρησα τα χρόνια μου και συνειδητοποίησα, ότι μου υπολείπεται λιγότερος χρόνος ζωής απ” ότι έχω ζήσει έως τώρα…
Αισθάνομαι όπως αυτό το παιδάκι που κέρδισε μια σακούλα καραμέλες: τις πρώτες τις καταβρόχθισε με λαιμαργία αλλά όταν παρατήρησε ότι του απέμεναν λίγες, άρχισε να τις γεύεται με βαθιά απόλαυση.
Δεν έχω πια χρόνο για ατέρμονες συγκεντρώσεις όπου συζητούνται, καταστατικά, νόρμες, διαδικασίες και εσωτερικοί κανονισμοί, γνωρίζοντας ότι δε θα καταλήξει κανείς πουθενά.
Δεν έχω πια χρόνο για να ανέχομαι παράλογους ανθρώπους που παρά τη χρονολογική τους ηλικία, δεν έχουν μεγαλώσει.
Δεν έχω πια χρόνο για να λογομαχώ με μετριότητες.
Δε θέλω να βρίσκομαι σε συγκεντρώσεις όπου παρελαύνουν παραφουσκωμένοι εγωισμοί.
Δεν ανέχομαι τους χειριστικούς και τους καιροσκόπους.
Με ενοχλεί η ζήλια και όσοι προσπαθούν να υποτιμήσουν τους ικανότερους για να οικειοποιηθούν τη θέση τους, το ταλέντο τους και τα επιτεύγματα τους.
Μισώ, να είμαι μάρτυρας των ελαττωμάτων που γεννά η μάχη για ένα μεγαλοπρεπές αξίωμα. Οι άνθρωποι δεν συζητούν πια για το περιεχόμενο… μετά βίας για την επικεφαλίδα.
Ο χρόνος μου είναι λίγος για να συζητώ για τους τίτλους, τις επικεφαλίδες. Θέλω την ουσία, η ψυχή μου βιάζεται…Μου μένουν λίγες καραμέλες στη σακούλα…
Θέλω να ζήσω δίπλα σε πρόσωπα με ανθρώπινη υπόσταση.
Που μπορούν να γελούν με τα λάθη τους.
Που δεν επαίρονται για το θρίαμβό τους.
Που δε θεωρούν τον εαυτό τους εκλεκτό, πριν από την ώρα τους.
Που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους.
Που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Και που το μόνο που επιθυμούν είναι να βαδίζουν μαζί με την αλήθεια και την ειλικρίνεια.
Το ουσιώδες είναι αυτό που αξίζει τον κόπο στη ζωή.
Θέλω να περιτριγυρίζομαι από πρόσωπα που ξέρουν να αγγίζουν την καρδιά των ανθρώπων…
Άνθρωποι τους οποίους τα σκληρά χτυπήματα της ζωής τους δίδαξαν πως μεγαλώνει κανείς με απαλά αγγίγματα στην ψυχή.
Ναι, βιάζομαι, αλλά μόνο για να ζήσω με την ένταση που μόνο η ωριμότητα μπορεί να σου χαρίσει.
Σκοπεύω να μην πάει χαμένη καμιά από τις καραμέλες που μου απομένουν…Είμαι σίγουρος ότι ορισμένες θα είναι πιο νόστιμες απ’όσες έχω ήδη φάει.
Σκοπός μου είναι να φτάσω ως το τέλος ικανοποιημένος και σε ειρήνη με τη συνείδησή μου και τους αγαπημένους μου…»

Mario de Andrade (1893-1945)

 


(σ.σ. Σχεδόν το σύνολο των ελληνικών, αλλά και πολλών ξένων sites δημοσιεύουν το κείμενο αναπαράγοντας δύο ουσιώδη λάθη: Πρώτον ότι το κείμενο ανήκει στο Βραζιλιάνο Mário Raul de Morais Andrade (9.10.1893 – 25.02.1945), ο οποίος υπήρξε ποιητής, μυθιστοριογράφος, μουσικολόγος, ιστορικός και κριτικός τέχνης καθώς και φωτογράφος, αντί του αληθινού συγγραφέα Mário Coelho Pinto de Andrade (1928 – 1990), από την Αγκόλα και δεύτερον ότι το κείμενο έχει κάποια αναφορά σε καραμέλες, ενώ ο δημιουργός του αναφέρει σαφώς ότι νιώθει σαν παιδί που του χάρισαν ένα μπολ με κεράσια).

 

Mario Coelho Pinto de Andrade bgct

 

Ο Mário Coelho Pinto de Andrade, πατέρας του αγκολέζικου εθνικισμού, γεννήθηκε στο Golungo Alto της Αγκόλα στις 21 Αυγούστου του 1928. Γνωστότερος ως Mário Pinto de Andrade, υπήρξε δοκιμιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής στη χώρα του.

 

Τελειώνοντας τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στη Λουάντα το 1948 γράφτηκε στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, όπου σπούδασε φιλοσοφία. Σπούδασε επίσης κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Μαζί με άλλους φοιτητές και διανοούμενους δημιούργησε το Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών το 1951, με στόχο τον προβληματισμό σχετικά με ζητήματα που είναι σημαντικά για την Αφρική.

 

Το 1954 εξορίστηκε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με άτομα από άλλες αφρικανικές χώρες όπως ο Léopold Senghor και ο Nelson Mandela. Το 1995 πήρε μέρος στην ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αγκόλας.

 

Υπήρξε ιδρυτής του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλας (MPLA) το 1956, του οποίου εξελέγη Πρόεδρος το 1960. και αργότερα (1964 – 1972) Γενικός Γραμματέας του κινήματος. Ο αδελφός του Joaquim Pinto de Andrade, ανακηρύχθηκε πρώτος επίτιμος Πρόεδρος του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλας (MPLA). Το 1964 την ηγεσία του κινήματος ανέλαβε ο Agostinho Neto πρώτος Πρόεδρος της Αγκόλα όταν το MPLA από τη στιγμή της ανεξαρτησίας της, το 1975 ανέλαβε την διακυβέρνησή της.

 

Αντιπαρατάχθηκε ενεργά στην αυταρχική τάση του κινήματος MPLA, πριν την ανεξαρτησία της χώρας και διαρρηγνύοντας τη σχέση μαζί του το 1974, δημιούργησε ένα αντίθετο κίνημα επονομαζόμενο, Μέτωπο Ενεργητικής Εξέγερσης (Active Revolt Front).

 

Επέστρεψε το 1975 για μικρό χρονικό διάστημα στη Λουάντα, την πρωτεύουσα της Αγκόλα, αλλά επέλεξε την αυτοεξορία στη Γουινέα Μπισάου, όπου εργάστηκε σε κρατικές θέσεις, μεταξύ άλλων ως Επίτροπος Πολιτισμού. Αργότερα μετακινήθηκε, στο Πράσινο Ακρωτήρι και στη Μοζαμβίκη, ταξιδεύοντας συχνά στη Γαλλία, όπου έγραψε μια εργασία για τον εθνικισμό στην Αγκόλα που υπέβαλε στη Σορβόννη.

 

Αντίθετα με τον αδελφό του Joaquim συνιδρυτή του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλας (MPLA), που παρέμεινε στην Αγκόλα για να γίνει ένας από τους επιφανείς επικριτές της κυβέρνησης, ο Μάριο επέλεξε να εγκαταλείψει την πολιτική δράση για να αφιερωθεί στο έργο της συμβολής της τεκμηρίωσης και ιστορίας του εθνικισμού της Αγκόλα.

 

Διετέλεσε μεταξύ των ετών 1951 – 1958 αρχισυντάκτης του διάσημου περιοδικού »Presence Africaine», ενώ συμμετείχε και στα δύο πρώτα συνέδρια των Μαύρων Συγγραφέων και Καλλιτεχνών, το 1956 και το 1959.

 

Δημοσίευσε μεταξύ πολλών άλλων τα έργα «Ανθολογία της ποίησης των Μαύρων Πορτογαλόφωνων» (1958), «La Poésie anglaise Africaine d” Presence» (1969), «Amilcar Cabral: Essai de Biographie Politique» (1980), «Η προέλευση του αφρικανικού εθνικισμού» (1997).

 

Θεωρείται ως ένα από τους πιο σημαντικούς δοκιμιογράφους της Αγκόλας κατά τον 20ό αιώνα. Προς τιμήν του το Υπουργείο Πολιτισμού της Αγκόλας αποφάσισε να θεσμοθετήσει το Βραβείο Λογοτεχνίας »Mário Pinto de Andrade».

 

Ο Mário Coelho Pinto de Andrade πέθανε στις 26 Αυγούστου του 1990 στο Λονδίνο.

 

Πηγές: hiropoiito.blogspot.gr

 

https://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1rio_Pinto_de_Andrade

 

Ζώδια-News

IMAGE
Τα Ζώδια Της Τρίτης 19/9
Με όπλο την λογική Διάβασε τις Ημερήσιες Προβλέψεις του ζωδίου...
IMAGE
Αφροδίτη στην Παρθένο 20/9 -1 4/10
 Στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, η Αφροδίτη περνάει στο ζώδιο που...

Επικαιρότητα

IMAGE
Καιρός: Έρχεται Σαββατοκύριακο Με 38 Βαθμούς
Συνεχίζεται η καλοκαιρία: Μίνι καύσωνας το Σαββατοκύριακο με 38...
IMAGE
Ποια Θα Είναι Η Κατάσταση Του Καιρού Για Το 2017 - 2018 Με Βάση Τα Ημερομήνια
 Τα ημερομήνια είναι πανάρχαιος τρόπος πρόβλεψης του καιρού ο...