Σεπτεμβρίου 21, 2018

ΕΞΟΔΟΣ

Ο κήπος του Άμα Λάχει στην οδό Καλλιδρομίου, είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο μπορείτε να βρείτε στο κέντρο της πόλης μας, για τις ζεστές νύχτες που απομένουν, μέχρι να πιάσουν τα κρύα.

Το Άμα Λάχει πριν πολλά χρόνια ήταν ένα δημοτικό σχολείο στην οδό Καλλιδρομίου. Έτσι άλλωστε δικαιολογείται και ο τόσο μεγάλος κήπος του. Στη συνέχεια, ο χώρος του φιλοξένησε μια παραδοσιακή ταβέρνα, σε στυλ καπηλειού και τώρα ήρθε να μας συστήσει την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα από την αρχή.

Ο πάνω χώρος του, το Άμα Λάχει στης Νεφέλης, είναι ένα κλασικό ελληνικό μεζεδοπωλείο, που απολαμβάνει και την υπέροχη αυλή με τις πανέμορφες νεραντζιές και λεμονιές.

Ο κάτω χώρος του, που ενδείκνυται περισσότερο για τον χειμώνα, το Άμα Λάχει chez Violette, είναι ένα γαλλικό bistro με τα όλα του.

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε το Άμα Λάχει στης Νεφέλης και αποκτήσαμε ένα καλό στέκι, με νόστιμες και ιδιαίτερες προτάσεις κι ένα υπέροχο δροσερό και νοσταλγικό σκηνικό. Η αυλή του, αν και Τρίτη, ήταν γεμάτη, αλλά ευτυχώς τα πολυάριθμα τραπέζια της ήταν πολύ άνετα τοποθετημένα, σε απόσταση το ένα από το άλλο.

Η κουζίνα είναι κρυμμένη στον εσωτερικό ψηλοτάβανο χώρο κι από εκεί βγαίνουν εξαίσιες μυρωδιές κι αρώματα. Τα σερβίτσια ήταν όμορφα, παλιομοδίτικα, με τα χαρακτηριστικά εμαγιέ πιάτα του παλιού καιρού.

Τα φαγητά του ήταν όλα πολύ νόστιμα και ιδιαίτερα. Τα περισσότερα δε, προέρχονται από τοπικές κουζίνες της χώρας μας. Η πράσινη σαλάτα με παντζάρι και χαλούμι ήταν δροσιστική και χορταστική, με μια πεντανόστιμη σος που έδενε τα υλικά μεταξύ τους.

Το απάκι Κρήτης έρχεται σερβιρισμένο σε ένα μικρό τηγανάκι, αρκετό σε ποσότητα και πολύ νόστιμο. Έχει περαστεί δυο βόλτες από τη φωτιά κι έρχεται με άφθονα αρώματα και γεύσεις, κομμένο σε λεπτές φετούλες.

Το ταλαγάνι στη σχάρα με μαρμελάδα ντομάτας ήταν απλά άπαιχτο. Καλοψημένο, μαλακό αλλά και λαστιχωτό όσο έπρεπε, έδενε την ελαφριά αλμύρα του ιδανικά με τη γλυκύτητα της μαρμελάδας.

Η χοιρινή πρασοτηγανιά ήταν κι αυτή καλοεκτελεσμένη, με μπόλικο πράσο και μικρά κομματάκια χοιρινού, αρωματισμένα και δεμένα μεταξύ τους. Όσο για τα σκιουφιχτά μακαρόνια με μελιτζάνα και ξινομυζήθρα, ήταν πεντανόστιμα. Ένας συνδυασμός που αξίζει να δοκιμάσετε.

Το ροζέ χύμα κρασί από τον Τύρναβο, ήταν εξαιρετικό, αρωματικό και ευκολόπιοτο. Αξίζει μια δοκιμή, όπως και το Άμα Λάχει γενικότερα...

Πληροφορίες: Άμα Λάχει, Μεθώνης 66 & Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978, 210 3845974,

ΕΞΟΔΟΣ

Στις 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται φέτος οι «Μεγάλες μέρες της Νεμέας», ένας θεσμός που τιμά το κρασί.Έφτασαν και φέτος οι πολυπόθητες «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας» που θα πραγματοποιηθούν στη Νεμέα από την Παρασκευή 5 μέχρι και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, όπου το κρασί θα έχει την τιμητική του.

Ο Δήμος Νεμέας και ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας που διοργανώνουν το θεσμό αυτό, ο οποίος φέτος κλείνει 10 χρόνια, οργανώνει και φέτος δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την προβολή του οινικού πολιτισμού, της περιοχής της Νεμέας και την ποικιλία του Αγιωργίτικου.

Οι φετινές εκδηλώσεις έρχονται σαν συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας που εγκαινιάστηκε στις αντίστοιχες εκδηλώσεις της περασμένης χρονιάς για ανάπτυξη οινοτουρισμού στην περιοχή, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας έχουν αρχίσει ήδη να είναι εμφανή.

Οι επισκέπτες των Μεγάλων Ημερών της Νεμέας θα έχουν την ευκαιρία στο τριήμερο που διαρκούν οι εκδηλώσεις να επισκεφτούν τα οινοποιεία, να μιλήσουν προσωπικά με τους οινοποιούς, να δοκιμάσουν κρασιά της αρεσκείας τους τόσο του κτήματος Νέμειον, όσο και του κτήματος Βασιλείου και να θαυμάσουν ένα μοναδικό τοπίο φυσικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής σπουδαιότητας, κατάφυτο από αμπελώνες.

Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αρχαιολογική αξία της περιοχής (Ναός Νεμείου Διός, Αρχαιολογικό μουσείο, Στάδιο Νεμέων αγώνων, Αρχαιολογική περιοχή Αηδονίων κλπ).

Για το εορταστικό αυτό τριήμερο θα υπάρχουν ειδικές τιμές στα αξεσουάρ, τα βιβλία και τους οίνους του Κτήματος Βασιλείου και του Κτήματος Νέμειον, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Πληροφορίες: www.nemeawineland.com

ΕΞΟΔΟΣ

Ζωηρό και ρυθμικό bar-restaurant, το οποίο παίζει με ωραία cocktails και Thai κουζίνα. Με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, δεν είναι παράξενο που έχει γίνει ήδη hip.

Cool: Είναι άραγε αποτέλεσμα της κρίσης το ότι έχουν δημιουργηθεί τόσο ακομπλεξάριστα μαγαζιά όπως το «Blue Bamboo» στην Αθήνα; Στέκι γειτονιάς, όπου μπορείς να πεταχτείς από το σπίτι (ιδίως αν μένεις κοντά ) χωρίς να σκεφτείς τι θα φορέσεις, και ταυτοχρόνως ένα μέρος το οποίο μαζεύει μια μποεμία που σχετίζεται με τη μόδα, το χορό και το θέατρο.

Οι πάγκοι και οι καρέκλες από τα ’60s συνυπάρχουν όμορφα, ενώ τα περβάζια έχουν γίνει μπάρες τόσο για ποτό όσο και για φαγητό, οι οποίες γεμίζουν κόσμο. ο χώρος είναι βαμμένος στις αποχρώσεις του μπλε και διαθέτει ανοιχτή κουζίνα, όπου οι Ανατολίτες σεφ εκτελούν τη χορογραφία τους, την οποία βλέπεις και από το ολοζώντανο χαμηλό μπαρ.

Το «Blue Bamboo» ανανεώνει το σκηνικό­ των Άνω Πετραλώνων, δημιουργώντας στην ουσία έναν καινούργιο πόλο έλξης στην περιοχή. Δεν είναι απλώς ένα φοιτητικό μεζεδοπωλείο δηλαδή, αλλά ένας χώρος πιο ψαγμένος και πιο hip. Ο κόσμος βγαίνει με άνεση στο πεζοδρόμιο για να κάνει ένα διάλειμμα για τσιγάρο και ξαναμπαίνει για να συνεχίσει το φαγητό του. μπορεί να μην είναι «Bar Guru Bar», έχει όμως κάτι από την αύρα του.

Η Ταϊλάνδη σού κλείνει πειστικά το μάτι:

Πολύ συχνά οι απλές προσπάθειες μεταφοράς κάποιας απω-ανατολίτικης κουζίνας στην Αθήνα αποτυγχάνουν να δώσουν την αυθεντική της αίσθηση, κάνοντας συμβιβασμούς που τους βάζουν τρικλοποδιές. Ευτυχώς, η περίπτωση του «Blue Bamboo» είναι διαφορετική.

Μπορεί να μη σερβίρει υψηλή γαστρονομία, εδώ όμως τρως ενδιαφέρουσα ταϊλανδέζικη κουζίνα κι επειδή η σχέση ποιότητας-τιμής είναι πολύ καλή, μπορείς άνετα να βάλεις τον εξωτισμό στην καθημερινότητά σου.

Το τρυφερό κοτόπουλο satay το σερβίρουν με δύο πολύ διαφορετικές σάλτσες – την κλασική του φιστικιού με την ανατολίτικη ένταση και μια άλλη αέρινη και πολύ μυρωδάτη. Τα spring rolls είναι πολύ τραγανά, αν και μια σταλίτσα πιο λαδερά, έχουν όμως ωραία γεύση και η γλυκόξινη πικάντικη σάλτσα τους τους ταιριάζει πολύ. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται και τα κρεατένια dumplings, τα οποία βουτάς σε σόγια με κρεμμυδάκι.

Ένα σκαλοπάτι πιο πάνω στέκεται το χοιρινό μαριναρισμένο σε μείγμα five spices. είναι ωραία τηγανισμένο κι έρχεται με πολύ καλή, γλυκο-πικάντικη ξανθιά σάλτσα πασπαλισμένη με σουσάμι.

Σπεσιαλιτέ όπως το κοτόπουλο με πράσινο κάρι, πιπεριές, κολοκυθάκια και γάλα καρύδας είναι από αυτές που δίνουν άλλο χρώμα στη μαγειρική της Άπω Ανατολής. Η ελαφριά κάψα του έχει μια όμορφη φυτικότητα και η καρύδα τέτοιο μέτρο, έτσι που το σύνολο να μη θυμίζει κολόνια.

Σας προτείνω να το συνοδεύσετε με ωραιότατο sticky rice, το οποίο εξαιτίας της ιδιότυπης υφής του ταιριάζει πολύ με τέτοιες σάλτσες.

Μου άρεσαν επίσης οι παραδοσιακές tom σούπες του μενού, αλλά τις άφησα για την επόμενη επίσκεψη λόγω της αφόρητης ζέστης.

Δοκίμασα όμως ωραίο pad Thai: λιτά al dente noodles με γαρίδες κι έναν ασυνήθιστο συνδυασμό από αβγό, φύτρες, σόγια, μπούκοβο και μαύρη ζάχαρη.

Όσο για το φινάλε, γράφτηκε πολύ δροσερά με σορμπέ επιπέδου – σε γεύση ­λάιμ, μάνγκο και καρύδα.

ΕΞΟΔΟΣ

Μοιάζει σαν σκηνικό από το Μπακαλόγατο, υπήρξε στέκι του Καζαντζίδη, του Παπαϊωάννου και του Τσιτσάνη και έχει σπεσιαλιτέ την ομελέτα με κορν-μπιφ.

Πίσω από τα παλιά καπνεργοστάσια του λιμανιού, σύνορα Πειραιά- Ταμπούρια θα βρεις την τελευταία αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά, το οινοπαντοπωλείο «Ειδικόν». Με το παλιό ψυγείο της «Εν Ελλάδι, 1938», τα ξύλινα σκαλιστά ράφια και το αρχοντικό μωσαϊκό που έχουν περπατήσει άσημοι και διάσημοι, ροκάδες και ρεμπέτες που τους ενώνει ένα βασικό χαρακτηριστικό, η αγάπη για την ελληνική γειτονιά στο πέρασμα των χρόνων.

«Το οινοπαντοπωλείο άρχισε να λειτουργεί το 1920 από τον κ. Αριστείδη, γέννημα θρέμμα Πειραιώτη» μου λέει ο κ. Απόστολος, γιος του ιδρυτή και τωρινός ιδιοκτήτης του μαγαζιού. «Το πρωί δούλευε σαν μπακάλικο και το βράδυ σαν ταβέρνα. Στις 5 αξημέρωτα έρχονταν οι αμαξάδες να πιουν το κρασί τους για δύναμη και ύστερα ακολουθούσαν οι νοικοκυρές για να αγοράσουν τρόφιμα και ιδιαίτερα τα τυριά τους, καθώς το μαγαζί φημιζόταν για την γραβιέρα που ήταν δικής μας παραγωγής από το οικογενειακό τυροκομείο στη Θεσσαλία, στο Γαρδίκι Τρικάλων που είναι και η καταγωγή μας».

Φέτος ξανάρθε και η ταμπέλα στα σωστά της μετά από 50 χρόνια «Αριστείδης Αποστόλου Παπακωνσταντίνου και Υιός» μου λέει ο Αριστείδης. «Αριστείδης εγώ και ήρθε στον κόσμο και ο γιός μου».
Φέτος ξανάρθε και η ταμπέλα στα σωστά της μετά από 50 χρόνια «Αριστείδης Αποστόλου Παπακωνσταντίνου και Υιός» μου λέει ο Αριστείδης. «Αριστείδης εγώ και ήρθε στον κόσμο και ο γιός μου».


«Η ιστορία του; Μακάρι να μπορούσαν να μιλήσουν τα ντουβάρια. Στην κατοχή ήταν το καταφύγιο της οικογένειας αλλά και όλης της γειτονιάς που τότε ήταν γεμάτη από παράγκες. Κάτω στο υπόγειο μαζεύονταν για να κρυφτούν και κοιμόντουσαν όλοι μαζί μέσα στα βαρέλια. Λίγο ψωμί, λίγο γάλα όλο και κάτι έβρισκε η οικογένεια για να βοηθήσει τον κόσμο. Σκληρά χρόνια που το μαρτυρούν οι τρύπες από τα βλήματα που υπάρχουν ακόμη στα στόρια του μαγαζιού, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι».

«Τώρα στο υπόγειο φτιάχνουμε την ρετσίνα μας και λειτουργούμε πλέον μόνο σαν ταβέρνα, σερβίροντας λίγα πιάτα και καλά από τα χεράκια της κ. Βούλας -ντοματούλα, καλή γραβιέρα, ελιές, συκώτι και λουκάνικο από τον Κώστα Μπανταγιάννη στα Καμίνια, σαλάτα, σαρδελίτσες Λούκας, φάβα, πατάτες τηγανητές, κεφτέδες και την περίφημη ομελέτα του μαγαζιού με το κορν-μπιφ που είναι και σπεσιαλιτέ μας».

Μεζές σουτζούκι-μεγάλο σουξέ του μαγαζιού.
«Αυτό που ξεχώριζε όμως ανέκαθεν στο μαγαζί δεν ήταν το πλούσιο φαγητό του αλλά τα γλέντια και οι χαρές που έχει ζήσει. Όλοι έχουν περάσει από εδώ κι εξακολουθούν να μας τιμούν» μου λέει ο Αριστείδης, γιος του κ. Αποστόλη. «Εφοπλιστές, νοικοκυραίοι, αρχιτέκτονες (όπως ο Γιώργος Πίττας, που έβαλε το παντοπωλείο κι εξώφυλλο στο βιβλίο του « Η Αθηναϊκή Ταβέρνα»), αείμνηστοι τραγουδιστές –ο Καζαντζίδης, ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης που είχε ιδιαίτερη αγάπη με τον παππού- ο Νικολόπουλος, η Φωτεινή Δάρρα, ο Ξαρχάκος- έχουν τιμήσει το μαγαζί και το έχουν κάνει στέκι».

«Συχνά από το πουθενά, μαζεύονται καμιά εικοσαριά και ξεκινούν τα τραγούδια -από ρεμπέτικα μέχρι σουίνγκ και τουίστ – και γίνεται χαμός στο μαγαζί από τον χορό με πρώτο και καλύτερο τον ξάδερφο του πατέρα μου, Γρηγόρη που είναι πρώτος χορευτής και κανείς δεν τον ξεπερνάει στο τσάρλεστον. Ανεξαρτήτως με το κοινωνικό στάτους του καθενός, γίνονται όλοι «ένα», στριμώχνονται στα τραπέζια και δεν γκρινιάζει κανείς, ή που τους λείπει «το μαζί» ή μπορεί απλά να τους ενώνει ο χώρος».

Ο κ. Αποστόλης, πάντα χαμογελαστός -τωρινός ιδιοκτήτης και ψυχή του μαγαζιού.
Σαν στο σπίτι σου που λένε και να οι χοροί και να τα γέλια και οι μεζέδες. Συχνά πυκνά έρχονται μηχανικοί και παίρνουν μέτρα για να τους αντιγράψουν χωρίς να καταλαβαίνουν πως η επιτυχία του μαγαζιού δεν έχει να κάνει τόσο με την διακόσμηση και την αρχιτεκτονική του χώρου αλλά με την ενέργεια, τις αναμνήσεις και τις χαρές που έχουν ποτίσει τον χώρο «ευτυχία». Φέτος ξανάρθε και η ταμπέλα στα σωστά της μετά από 50 χρόνια «Αριστείδης Αποστόλου Παπακωνσταντίνου και Υιός» μου λέει ο Αριστείδης. «Αριστείδης εγώ και ήρθε στον κόσμο και ο γιός μου, δυναμώνοντας με τον ερχομό του, το όνειρό μου, να αναβιώσει το παντοπωλείο μας και να κρατηθεί γερό κι αγνό για πολλά χρόνια ακόμη, για να προσφέρει στον κόσμο ωραίες στιγμές και διασκέδαση που θυμίζει έντονα «Ελλάδα».

Οινοπαντοπωλείο Tο Ειδικόν, Ψαρών 38 και Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ. 210 4612.674. Κάθε μέρα από τις 11.30-23.00, εκτός Κυριακής. Η περιοχή είναι τέλεια για παρκάρισμα.

popaganda.gr

ΕΞΟΔΟΣ

To KREAS: Το απολαυστικό εστιατόριο στην πιο γεμάτη από γεύσεις συνοικία της πόλης!

Ενα νέο απολαυστικό εστιατόριο στην πιο γεμάτη από γεύσεις συνοικία της πόλης υποδέχεται εδώ και λίγο καιρό τους κρεατόφιλους -όπως μαρτυρά και το όνομά του- του λεκανοπεδίου

 

Σε μία παλιά μονοκατοικία με υπέροχη ταράτσα και ευχάριστες μυρωδιές και αναμνήσεις στην καρδιά των Πετραλώνων, σε περιμένει το εναλλακτικό εστιατόριο με τολμηρές επιλογές από κρέατα, σαλάτες, ορεκτικά κ.α.

 Ο άριστος συνδυασμός γεύσεων θα σε... «ανατριχιάσει», θα σου ξυπνήσει τις αισθήσεις, ενώ η απόλαυση των πιάτων θα σου θυμίσει και παραδοσιακές αξίες δοσμένες στο σήμερα.

Info

Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, τηλ. 210 3247028

ΕΞΟΔΟΣ

Κουνιούνται οι βάρκες; Ιδού η απορία ...Για να το δεις τελικά δεν έχεις παρά να περάσεις απ΄τον παραλιακό δρόμο του Αργοστολίου...

 Kάνε μια στάση στο CAPTAIN'S TABLE cafe.Είναι ένας ξεχωριστός χώρος με προσεγμένη ατμόσφαιρα. Χαζεύοντας το γαλάζιο της θάλασσας θα απολαύσεις  πρωινό, μεσημεριανό,δροσερούς χυμούς,μπύρες και φυσικά την παρέα του ιδιοκτήτη Διονυση,ενός νέου ντόπιου που πραγματικά χαίρεσαι να τον ακούς.

Αν  πετύχεις και τον πατέρα του Μάκη, τότε  είσαι τυχερός .... θα μείνεις για πολλές ώρες ακόμη. Απλά απολαυστικός, ειναι το "βαρύ πυροβολικό"του μαγαζιού . Φεύγοντας το σίγουρο ειναι οτι θα μιλάς "λίγο''Κεφαλλονίτικα.

 

Η άνεση στου Captain's και η θέα της θάλασσας είναι μια υπέροχη επιλογή και αποτελεί σταθερή  αξία στην παραλιακή. Είναι άραγμα και τσιμπολόγημα βλέποντας τελικά αν κουνιούνται οι βάρκες!!

φωτο:B.Λορετζάτος

Captain's table cafe

Παραλιακή Αντώνη Τρίτση

Αργοστόλι-κεφαλονιά

ΕΞΟΔΟΣ

Και το όνομα αυτού delight..Ένα καινούργιο μπαρ-καφέ άνοιξε πριν δύο μήνες στο Άργοστόλι Κεφαλονιάς στο φοινικόδρομο μετά τη κεντρική πλατεία.Ένα πολύχρωμο σκηνικό βγαλμένο απ τα 60ς.

Οι ιδιοκτήτες του δύο νέα παιδιά με διάθεση κ όρεξη για δουλειά με ψαγμένες ιδέες έστησαν τούτο το καφέ-μπαρ που κατά τη γνώμη μου είναι το ομορφότερο στη πόλη.Είναι πραγματικά ότι έλλειπε από εκεί.

Σε κερδιζει αμέσως βλέποντας το, κ σε καλεί να γευτείς το καφέ του, να απολαυσεις τους χυμούς,τη ζεστή αρωματική σοκολάτα από τα χέρια του νεαρού Μπάμπη που βρίσκεται στο μπαρ .

Όλοι είναι με το χαμόγελο, πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν κ να σε κάνουν να νιώσεις  χαλαρά.Καθημερινά φτιάχνουν κέικ και στο σερβίρουν με τον καφέ, χαλβά πεντανόστιμο,μηλόπιτα ζεστή και ότι άλλο φανταστείς

 

Εδώ θα σου φέρουν το υποβρύχιο σε κρύο νερό ένα ξεχασμένο κερασματάκι που έρχεται μαζί με τον καφε.

Ευχάμαστε να έχουν καλές δουλειές εγώ πάντως έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις από εκεί. Όποιος πάει πρώτη φορά σίγουρα  γίνεται στέκι του !!!

φωτο:B.Λορετζάτος

 

ΕΞΟΔΟΣ

Ένα πολύχρωμο σκηνικό στήθηκε το 2006 στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, για να φιλοξενήσει τους εραστές της μπύρας. Κι έκτοτε έγινε must…Η μπυραρία Εν Αιθρία από το 2006 μέχρι και σήμερα έχει γίνει σημείο αναφοράς τόσο για την –πολλά υποσχόμενη πια- γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και για τους αθηναίους λάτρεις της ζυθοποσίας, που σπεύδουν να δοκιμάσουν μία από τις 100 μπύρες της από κάθε γωνιά της πόλης.

Το μεγάλο μπαλκόνι ατενίζει από ψηλά την πλατεία Πατριάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας, που σφύζει από ζωή και δροσίζεται από το ελαφρύ αεράκι που αναζητάμε όλοι τέτοιες μέρες.

Μια μεγάλη παγωμένη μπύρα θα κάνει τη ζέστη ακόμα πιο υποφερτή. Ανοίξτε τον κατάλογο –σαν μεγάλο βιβλίο- και περιπλανηθείτε στις σελίδες του, ανάμεσα σε βαρελίσιες μπύρες, μοναστηριακές, weiss, μαύρες, βελγικές, ελληνικές, τσεχικές, γερμανικές και πολλές πολλές άλλες, μέχρι να διαλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα στη διάθεση και τις προτιμήσεις σας.

Αν δυσκολεύεστε –πράγμα διόλου απίθανο με τόση ποικιλία- ζητήστε τη βοήθεια των παιδιών του σέρβις, που θα σας κατατοπίσουν άμεσα και χαμογελαστά.
Εμείς διαλέξαμε μια γαλλική Fischer Traditional 650 ml, με χρυσοκίτρινο χρώμα, άρωμα φρούτων και μελιού και ελαφριά επίγευση καρυδιού. Σημειώστε επίσης, ότι το μπουκάλι της είναι χειροποίητο…

Αν δεν έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα και την Estrella Inedit, τη μπύρα του Ferran Adria, μην παραλείψετε. Είναι 750 ml και συνοδεύει άψογα το φαγητό σας, όπως ένα καλό κρασί.

 

Σαλάτα "Εν Αιθρία"

Στα του μενού τώρα, τι να πρωτοπεί κανείς. Εδώ ο στόχος της κάρτας δεν είναι να παρουσιάσει επιλογές για να συνοδέψετε τη μπύρα σας, όπως πιθανώς θα έχετε συνηθίσει σε άλλες μπυραρίες. Οι ιδιοκτήτες και ο σεφ θέλησαν να δώσουν στους επισκέπτες τους, πειραγμένα πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα –αρκετά από αυτά μαγειρεμένα- εύγευστα, ευπαρουσίαστα, που θα αποτελούν από μόνα τους έναν λόγο επίσκεψης στο Εν Αιθρία. Και το πετυχαίνουν περίφημα.
Τα πουγκάκια με λουκάνικο και καραμελωμένα κρεμμύδια είναι ονειρεμένα. Συνδυάζουν τις γεύσεις αρμονικά, με φαντασία και είναι όσο πικάντικα πρέπει για να «τραβάνε» την παγωμένη μπύρα μας. Η σαλάτα «Εν Αιθρία» με την πρασινάδα, το μπέικον και τις τηγανητές αραβικές πιτούλες και τη σος από πορτοκάλι συνδύαζε νόστιμα τις γεύσεις –αν και κάπως άτονα- αναδεικνύοντας σε μοναδικό συνδυασμό τη λιπαρότητα του μπείκον και τη δροσιά και τη γλυκά του πορτοκαλιού.
Η χοιρινή πανσέτα, μελωμένη μέσα σε Porto, με σος από λιαστή ντομάτα, δεντρολίβανο και θυμάρι ήταν η αποκάλυψη του μενού. Μαλακή που έλιωνε στο άγγιγμα του πιρουνιού και ποτισμένη ιδανικά με την πεντανόστιμη σος, γέμιζε το στόμα και απογείωνε τη γεύση.

Χοιρινή πανσέτα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Το ίδιο ισχύει και για το φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο, παναρισμένο σε φιλέ αμυγδάλου και ψημένο ιδανικά ώστε να παραμένει τρυφερό. Μην κάνετε το λάθος όμως, να το δοκιμάσετε μετά τη «βόμβα μεγατόνων» της χοιρινής πανσέτας, γιατί θα το αδικήσετε… Σερβίρεται με χοντροκομμένες country πατάτες τηγανητές και είναι ένα ιδανικό πιάτο για ένα ελαφρύ γεύμα που δε θα σας βαρύνει καθόλου.
Αν παρ’ όλα αυτά επιμένετε στις ποικιλίες λουκάνικων και τυριών, το Εν Αιθρία δε θα σας απογοητεύσει, μιας και έχει ετοιμάσει ένα πλατό με τοπικά ελληνικά λουκάνικα κι ένα ακόμα με ελληνικά τυριά (όχι αυτά που έχετε συνηθίσει να τρώτε), που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.
Με αυτά και με αυτά, η ώρα πέρασε, το στομάχι αγαλλίασε και τα μάτια βάρυναν.

Αφού καληνυχτίσαμε τον όμορφα φτιαγμένο χώρο του Εν Αιθρία, υποσχεθήκαμε ότι θα ξαναβρεθούμε εκεί για να δοκιμάσουμε ένα από τα πληθωρικά πρωινά του –ελληνικό, γαλλικό ή English breakfast- με 3 μόνο ευρώ.

Πληροφορίες: Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2582751, 14-16 ευρώ, www.enaithria.gr.

ΕΞΟΔΟΣ

Η ψαροταβέρνα που επισκέπτονται οι Scorpions για να παίξουν μπουζουκάκι όταν έρχονται στην Ελλάδα. Δεν βρίσκεται σε κάποια χάι παραλία της Αττικής αλλά στην Αργυρούπολη και σερβίρει απίστευτες καβουροδαγκάνες με ψαχνό 300 γραμμαρίων.

Στην οδό Γερουλάνου της Αργυρούπολης βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια το Αλαργινό Ρακάδικο -ένα στέκι για όσους αρέσκονται στα θαλασσινά, ντυμένο στα λευκά με διακοσμητικά βότσαλα και φανάρια ξερολιθιάς, ένα παραδοσιακό ψυγείο πάγου σε περίοπτη θέση και λευκά τραπεζάκια με τραπεζομάντηλα σε ρόλο οδηγού με τα εδώδιμα μυρωδικά κάθε εποχής, στο οποίο σερβίρονται φρέσκα θαλασσινά και ψάρια χωρίς να χρεώνονται οι πελάτες με ένα σκασμό λεφτά.

Ιδιοκτήτες του η Δήμητρα Καλιατσάτου και ο Βαγγέλης Μαυρόχης –μεγαλωμένος στην Νάξο, ντόμπρος άνθρωπος που ζει για τον έρωτα και τις χαρές της ζωής. «Το Αλαργινό Ρακάδικο γεννήθηκε από την νοσταλγία για το νησί» μου εξηγεί ο Βαγγέλης και βάζει στα ποτήρια μας μπόλικη ναξιώτικη ρακί.

«Όταν ήρθα στην Αθήνα έψαχνα να βρω κάποιο μαγαζί που μυρίζει αληθινά θάλασσα αλλά η αναζήτηση κυλούσε εις μάτην. Στα «παραλιακά» είτε θα ήταν πολύ ακριβά ενώ στα «κεντρικά» έλειπε το μεράκι του νησιώτικου καλού φαγητού.

Στην δική μου γειτονιά λοιπόν θέλησα να φέρω την «ψυχή» των παραδοσιακών καφενείων της Νάξου και έτσι δημιούργησα ένα στέκι με ρακί, μεζεδάκια και γεύσεις που ερωτεύτηκα από παιδί.»

Λίγες κουβέντες και σταράτες και έρχεται η ώρα της δοκιμής με την σαλάτα «Περί γης ο λόγος» που φτάνει στο τραπέζι και αναδύει μυρωδιές από μανιτάρια, λόλα, ρόκα, βαλεριάνα, φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, κολοκυθόσπορο, αποξηραμένο σύκο και γιαούρτι, η οποία όπως με ενημέρωσαν είναι και σπεσιαλιτέ το μαγαζιού.

Δεύτερη σαλάτα ρόκα με μέλι και χοιρινό καπνιστό σε βελανίδι και στην πορεία έρχονται τα ορεκτικά -μόστρα μυκονιάτικη (θαυμάσια), μαστέλο από τη Χίο και πιταράκια Μήλου (τραγανά), ένα πιάτο με πατατόφλουδες (φλούδες πατάτας με τυρί Νάξου) που εδώ, πουλούν περισσότερο από πατάτες τηγανιτές ενώ δεν σταματούν να έρχονται στο τραπέζι σφηνάκια αχινοσαλάτας με λεμόνι και πιπέρι που ξυπνούν αναμνήσεις καλοκαιριού σε κάθε γουλιά.

Η ώρα περνάει και σε λίγο φτάνουν και τα «βαριά πυροβολικά», οι φημισμένες καβουροδαγκάνες με ψαχνό γύρω στα 300 γρ. –λίγο τσιμπημένες αλλά άξιζαν τα λεφτά τους- μία καλυμνιώτικη πιατέλα θαλασσινών -ύμνος των ζευγαριών- με γαρίδες, καλαμάρι, καραβίδες και όστρακα, μία θαλασσοτηγανιά με μαρίδα, γαύρο και άλλα ψαράκια «εις τον αφρό της θάλασσας», μία γλώσσα στη λαδόκολα με λάιμ και λουίζα 

 Αν τώρα πάλι, τα θαλασσινά δεν σας πολυσυγκινούν, στον κατάλογο υπάρχουν κάποιες διαλεχτές επιλογές με κρέας –σαντορινιά χοιρινά φιλετάκια με κάππαρη, τοματίνια και σάλτσα κρασιού, ψαρονέφρι με μετσοβόνε, σύγκλινο Κρήτης με αυγό, τοματίνια, φέτα και θυμάρι και μία σταβλίσια γάλακτος άρτι αφιχθείσα –όπως με ενημέρωσαν -από φιλική φάρμα στη Νάξο που εκτρέφει ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά χωρίς ορμόνες και τεχνητές πρακτικές πάχυνσης ενώ προσεγμένα είναι και τα κρασιά τους -χύμα μεν αλλά ποιοτικά, η ρακί Νάξου και το χιώτικο ούζο Στουπάκι -που είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δυνατά ατού του μαγαζιού.

Για κέρασμα προσφέρουν «υποβρύχιο» σε δροσερό νερό, γλυκό του κουταλιού καρπούζι και χαλβά σχάρας με παγωτό –εύστοχα «δεμένο» και παραδοσιακό. Με τις καλύτερες εντυπώσεις λοιπόν φεύγω από αυτό το μαγαζί που δεν βρίσκεται δίπλα στην αμμουδιά αλλά σίγουρα σε διακτινίζει κάπου εκεί με τις γεύσεις του, ανοίγοντας την όρεξη για διακοπές και ανέμελες αποδράσεις καλοκαιριού…

Αλαργινό Ρακάδικο , Μ. Γερουλάνου 94, Αργυρούπολη, τηλ. 210 9602.740, Ανοιχτό από τη 13.00 έως τη 1.00, τιμή ανά άτομο 18-25 ευρώ. Προτείνεται κράτηση γιατί ακόμη και τις πιο «κουλές» μέρες μπορεί να την βρείτε γεμάτη.

popaganda.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Ολόλευκο και χαριτωμένο σε μίνιμαλ «ρυθμούς», με λίγα τραπέζια στο πεζοδρόμιο και ανοιχτή κουζίνα σε κοινή θέα, δίνει την εντύπωση πως αστράφτει από καθαριότητα και σε προσκαλεί να δοκιμάσεις τις χειροποίητες παραδοσιακές αλλά και «πειραγμένες» πίτες του που έχουν ταρακουνήσει όλη την γειτονιά.

Πρωταγωνίστριες του μαγαζιού, η Νίκη –πρώην οικονομολόγος και μουσικός και η Ελπίδα που έχει χρόνια εμπειρία στον χώρο της εστίασης (La Pasteria, Kuzina κ.α).

Δύο γυναίκες με καταγωγή από το Αίγιο, 30 χρόνια φίλες, άμεσες με χιούμορ και μεράκι στο νέο εγχείρημα. «Θέλαμε να μοιραστούμε με τον κόσμο ένα κομμάτι από μέσα μας, κάτι φρέσκο, δημιουργικό» μου λέει η Νίκη «όχι άλλο ένα all day café. Δοκιμάσαμε του κόσμου τις πίτες, παρακολουθήσαμε μια σχολή σεφ με καθηγητή τον Βαγγέλη Δρίσκα και μπήκαμε στο «όνειρο» δυναμικά, αδράξαμε την μέρα που λένε κι ανοίξαμε το Pie Works».

«Θέλαμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, μία ωραία γέμιση, τραγανό φύλλο σε ένα χώρο καθαρό και «διάφανο» εξού και το παρασκευαστήριο που είναι ανοιχτό. Πολύ προσεκτικές ήμασταν και με τους προμηθευτές, μικρούς παραγωγούς από την περιοχή για να ενισχύσουμε την τοπική αγορά –τα τυριά, το κρέας και το κοτόπουλο είναι από την Βαρβάκειο, η μαναβική από τον Τσουπάκη που έχει τα άπαντα των ζαρζαβατικών, τα μπακαλίστικα από τον Καρατζά, το ελαιόλαδο από την Μεσσηνία και το αλεύρι τιμής ένεκεν από τους Μύλους Αχαΐας».

«Ως προς το κόνσεπτ, η ιδέα ήταν πάντα η πίτα της γιαγιάς με ελληνικά προϊόντα ναι μεν αλλά σε πιο ιντερνάσιοναλ βερσιόν. Θέλαμε να το εξελίξουμε το πράγμα, προσθέσαμε γεμίσεις που δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά και φροντίσαμε να τις κάνουμε ελαφριές σε γεύση και θερμίδες -γυναίκες γαρ. Νερό, αλεύρι, λάδι και κρασί, έχουν τα φύλλα μας» μου λέει η Ελπίδα «όχι αυγά, ούτε πολλά λάδια, πίτες μεγάλες στο μέγεθος για να μπορεί κάποιος να τις απολαύσει σαν γεύμα με σαλάτα στο πλάι ενώ υπάρχουν και ατομικές μερίδες για γρήγορο σνακ».

«Προς το παρόν στις βιτρίνες μας θα βρείτε κρεατόπιτα με μοσχαράκι μπουργκινιόν, English pie με φασόλι, λουκάνικο και μπεσαμέλ, breakfast pie με βραστή πατάτα, μπέικον και ένα αυγό μάτι, μανιταρόπιτα, πιπερόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης και τρία τυριά, κιμαδόπιτα, κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, εννοείται φυσικά πως έχουμε τις δικές μας εκδοχές τυρόπιτας, σπανακόπιτας και πρασόπιτας, μία vegan πίτα με ψητά λαχανικά και γλυκοπατάτα αλλά το best seller μας μέχρι στιγμής είναι η κοτόπιτα με κοτόπουλο, κρεμμύδι, κρέμα, κάρυ κι άλλα μυστικά μπαχαρικά. Ως προς τις γλυκές φτιάχνουμε γαλατόπιτα, μηλόπιτα και σοκολατόπιτα με σοκολάτα γκανάς και μπανάνα σε φύλλο τάρτας ενώ στα προσεχώς αναμένονται προσθήκες γεύσεων και αλμυρές – πίτες με ψάρια και θαλασσινά- και γλυκές -μπουγάτσες, κολοκυθόπιτες, λεμονόπιτες και άλλα πολλά».

«Θέλετε γωνία ή μέση;» ρωτούν τα κορίτσια με ευγένεια, φρέσκο ζυμάρι, μυρωδιές από μαριναρισμένα λαχανικά, μία κοτόπιτα με κάρυ στο τραπέζι (από τις αγαπημένες μου στο μαγαζί) και για επιδόρπιο, σοκολατόπιτα χωρίς πολύ φύλλο, ζάχαρες και υπερβολές, μόνο φρουτένια γεύση μπανάνας και ελαφριά σάλτσα γκανάς.

Για να τις συνοδέψεις προσφέρουν τσάι -μυρωμένο θάμνο, πράσινο άνεμο και κόκκινη πλατεία- από τον Δρόμο του Τσαγιού, φυσικούς χυμούς με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ένα καινούργιο ιταλικό χαρμάνι σε καφέ, ελληνικές μπύρες και κρασιά. Στα μέσα Ιουνίου περίπου θα αρχίσουν να φτιάχνουν και πίτες σε ταψάκι –νέες συνταγές ή κατόπιν παραγγελίας- για να μπορείς να απολαμβάνεις τις πεντανόστιμες πίτες σπίτι σου χωρίς ζυμώματα και κόπο -απλά και παραδοσιακά.

Pie Works, Αμερικής 16Α, Κολωνάκι, Ανοιχτά 08.00-20.00

popaganda.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin