Ιουνίου 25, 2018

ΕΞΟΔΟΣ

Ολόλευκο και χαριτωμένο σε μίνιμαλ «ρυθμούς», με λίγα τραπέζια στο πεζοδρόμιο και ανοιχτή κουζίνα σε κοινή θέα, δίνει την εντύπωση πως αστράφτει από καθαριότητα και σε προσκαλεί να δοκιμάσεις τις χειροποίητες παραδοσιακές αλλά και «πειραγμένες» πίτες του που έχουν ταρακουνήσει όλη την γειτονιά.

Πρωταγωνίστριες του μαγαζιού, η Νίκη –πρώην οικονομολόγος και μουσικός και η Ελπίδα που έχει χρόνια εμπειρία στον χώρο της εστίασης (La Pasteria, Kuzina κ.α).

Δύο γυναίκες με καταγωγή από το Αίγιο, 30 χρόνια φίλες, άμεσες με χιούμορ και μεράκι στο νέο εγχείρημα. «Θέλαμε να μοιραστούμε με τον κόσμο ένα κομμάτι από μέσα μας, κάτι φρέσκο, δημιουργικό» μου λέει η Νίκη «όχι άλλο ένα all day café. Δοκιμάσαμε του κόσμου τις πίτες, παρακολουθήσαμε μια σχολή σεφ με καθηγητή τον Βαγγέλη Δρίσκα και μπήκαμε στο «όνειρο» δυναμικά, αδράξαμε την μέρα που λένε κι ανοίξαμε το Pie Works».

«Θέλαμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, μία ωραία γέμιση, τραγανό φύλλο σε ένα χώρο καθαρό και «διάφανο» εξού και το παρασκευαστήριο που είναι ανοιχτό. Πολύ προσεκτικές ήμασταν και με τους προμηθευτές, μικρούς παραγωγούς από την περιοχή για να ενισχύσουμε την τοπική αγορά –τα τυριά, το κρέας και το κοτόπουλο είναι από την Βαρβάκειο, η μαναβική από τον Τσουπάκη που έχει τα άπαντα των ζαρζαβατικών, τα μπακαλίστικα από τον Καρατζά, το ελαιόλαδο από την Μεσσηνία και το αλεύρι τιμής ένεκεν από τους Μύλους Αχαΐας».

«Ως προς το κόνσεπτ, η ιδέα ήταν πάντα η πίτα της γιαγιάς με ελληνικά προϊόντα ναι μεν αλλά σε πιο ιντερνάσιοναλ βερσιόν. Θέλαμε να το εξελίξουμε το πράγμα, προσθέσαμε γεμίσεις που δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά και φροντίσαμε να τις κάνουμε ελαφριές σε γεύση και θερμίδες -γυναίκες γαρ. Νερό, αλεύρι, λάδι και κρασί, έχουν τα φύλλα μας» μου λέει η Ελπίδα «όχι αυγά, ούτε πολλά λάδια, πίτες μεγάλες στο μέγεθος για να μπορεί κάποιος να τις απολαύσει σαν γεύμα με σαλάτα στο πλάι ενώ υπάρχουν και ατομικές μερίδες για γρήγορο σνακ».

«Προς το παρόν στις βιτρίνες μας θα βρείτε κρεατόπιτα με μοσχαράκι μπουργκινιόν, English pie με φασόλι, λουκάνικο και μπεσαμέλ, breakfast pie με βραστή πατάτα, μπέικον και ένα αυγό μάτι, μανιταρόπιτα, πιπερόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης και τρία τυριά, κιμαδόπιτα, κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, εννοείται φυσικά πως έχουμε τις δικές μας εκδοχές τυρόπιτας, σπανακόπιτας και πρασόπιτας, μία vegan πίτα με ψητά λαχανικά και γλυκοπατάτα αλλά το best seller μας μέχρι στιγμής είναι η κοτόπιτα με κοτόπουλο, κρεμμύδι, κρέμα, κάρυ κι άλλα μυστικά μπαχαρικά. Ως προς τις γλυκές φτιάχνουμε γαλατόπιτα, μηλόπιτα και σοκολατόπιτα με σοκολάτα γκανάς και μπανάνα σε φύλλο τάρτας ενώ στα προσεχώς αναμένονται προσθήκες γεύσεων και αλμυρές – πίτες με ψάρια και θαλασσινά- και γλυκές -μπουγάτσες, κολοκυθόπιτες, λεμονόπιτες και άλλα πολλά».

«Θέλετε γωνία ή μέση;» ρωτούν τα κορίτσια με ευγένεια, φρέσκο ζυμάρι, μυρωδιές από μαριναρισμένα λαχανικά, μία κοτόπιτα με κάρυ στο τραπέζι (από τις αγαπημένες μου στο μαγαζί) και για επιδόρπιο, σοκολατόπιτα χωρίς πολύ φύλλο, ζάχαρες και υπερβολές, μόνο φρουτένια γεύση μπανάνας και ελαφριά σάλτσα γκανάς.

Για να τις συνοδέψεις προσφέρουν τσάι -μυρωμένο θάμνο, πράσινο άνεμο και κόκκινη πλατεία- από τον Δρόμο του Τσαγιού, φυσικούς χυμούς με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ένα καινούργιο ιταλικό χαρμάνι σε καφέ, ελληνικές μπύρες και κρασιά. Στα μέσα Ιουνίου περίπου θα αρχίσουν να φτιάχνουν και πίτες σε ταψάκι –νέες συνταγές ή κατόπιν παραγγελίας- για να μπορείς να απολαμβάνεις τις πεντανόστιμες πίτες σπίτι σου χωρίς ζυμώματα και κόπο -απλά και παραδοσιακά.

Pie Works, Αμερικής 16Α, Κολωνάκι, Ανοιχτά 08.00-20.00

popaganda.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Μπροστά από το μαγαζάκι falafellas στην Αιόλου 51. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις στην ουρά αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Το σάντουιτς περιέχει μπόλικα γευστικότατα φαλάφελ, ντοματούλα, αγγουράκι, κομμάτια τηγανιτής μελιτζάνας, κόκκινη σάλτσα και δροσιστικό γιαούρτι.

Αν θες, το συνοδεύεις με ταμπουλέ ή χούμους και βγαίνει σε μέγεθος τσέπης ή γίγας.

Τρώγεται στα όρθια ή σε κάποιο παγκάκι της Αιόλου και της Αγ. Ειρήνης.

athensvoice.gr

 

ΕΞΟΔΟΣ

Ένα από τα πιο παλιά μπαρ στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου είχε κλείσει πριν δύο χρόνια.Τίτλοι τέλους για το "Λάθος". Oμως κατάλαβαν το λάθος τους και αποφάσισαν να διορθώσουν ανοίγοντας το ξανά...

Έτσι λοιπον όσοι βρίσκεστε στη πόλη μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα από εκει για να δείτε το τόσο ιδιαίτερο κάτι σαν γκαλερί μπαρ, να ακούσετε τζαζ και ροκ μουσική,  να πιείτε το κονιάκ σας, σαν το παλιό καλό καιρό η ότι άλλο αγαπάτε στο πιο καλτ μπαρ της χώρας..Είναι ότι πιο σωστό μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στο Νάυπλιο.

ΜΚ

 

ΕΞΟΔΟΣ

Mε... πρώτη ύλη τα αγαπημένα ζυμαρικά Barilla και... οδηγό τα αγνά υλικά, την απόλυτη ποιότητα και το άψογο service, τα εστιατόριο Pasta Viva μας καθοδηγούν σε μια διαδρομή πλούσιων, αυθεντικών ιταλικών γεύσεων.

 Εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία γεύσεων και πλήθος επιλογών ανάμεσα σε σάλτσες και ζυμαρικά, σε έναν μοντέρνο χώρο με χαρούμενα χρώματα. Στα plus η φιλική διάθεση και οι ακόμη πιο φιλικές τιμές!

 Μαραγκού 7, πλατεία Γλυφάδας, τηλ. 210 8945050

www.pastaviva.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Το πρώτο cafe στην Ελλάδα που προσφέρει εργασία σε άτομα με αναπηρία. Το πιλοτικό πρόγραμμα του Myrtillo cafe είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν στο χώρο για live, εκθέσεις ζωγραφικής, κοσμήματος, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.

Στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, στο Νέο Ηράκλειο, η φιλόλογος Γεωργία Βαμβουνάκη –μητέρα παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες και αδελφή της συγγραφέως Μάρως Βαμβουνάκη- δημιούργησε τον πολυχώρο Μύρτιλλο Cafe (καφετέρια, παρασκευστήριο και χώρος Λόγου και Τέχνης) την πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που προσφέρει σε άτομα με ειδικές ικανότητες, έναν αξιοπρεπή χώρο εργασίας και εκπαίδευσης ή όπως προτιμά να το λέει η ίδια «Μια έξοδο προς τη ζωή».

Η κ. Γεωργία Βαμβουνάκη -νόμιμη εκπρόσωπος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) δημιούργησε το Μύρτιλλο για να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα με διαφορετικότητα να μπουν δυναμικά στην πραγματική ζωή και στην παραγωγική εργασία.

Η ιδέα αυτή άρχισε να δουλεύεται στο μυαλό, όταν διέμενε με τον σύζυγο και το γιο της στην Σκωτία. «Εκεί», μας λέει, «ήρθα σε επαφή με μία κουλτούρα που ο σεβασμός και τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου ήταν άρτια θεσμοθετημένα ενώ η αποδοχή του ατόμου με διαφορετικότητα δεν εναπόκεινται στην ατομική φιλοτιμία του καθενός, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Στη Σκωτία, συναντήσαμε εκατοντάδες οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που στήριζαν ευπαθείς ομάδες έμπρακτα χωρίς να περιμένουν παθητικά επιδοτήσεις. Υπήρχαν αναρίθμητες επιχειρήσεις με οικονομική αυτοδυναμία που πρόσφεραν εκπαίδευση αλλά κι εργασία σε ανθρώπους με διαφορετικότητα γι’ αυτό και μου φαίνεται τρομερά περίεργο που όλοι έχουν παραξενευτεί τόσο με το Μύρτιλλο.

Κατά την άποψή μου αυτή θα έπρεπε να ήταν η πραγματικότητα στη χώρα μας και όχι το αξιοπερίεργο και το μνημειώδες. Στη Σκωτία τα άτομα με ειδικές ικανότητες είχαν ίσες ευκαιρίες στην εργασιακή αποκατάσταση και ανάλογες επιλογές στον τομέα της εθελοντικής εργασίας. Ο γιος μου ακόμη και στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης που εργάστηκε ως εθελοντής, για να καταλάβετε, είχε αυστηρές υποχρεώσεις κι ευθύνες, έπρεπε να ακολουθήσει όρους απαρεγκλίτως αλλιώς θα απολυόταν. Έτσι ήταν το σύστημα εκεί, ο εθελοντισμός δεν ήταν χάρη αλλά εκπαίδευση. Με το σύστημα αυτό τα άτομα με ειδικές ικανότητες μπορούσαν κάλλιστα να ενταχθούν στην κοινωνία με λειτουργικό τρόπο και να προσφέρουν τα ταλέντα τους στην κοινωνία όπως όλοι. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει στην χώρα μας.

Το Μύρτιλλο ξεκίνησε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σε αυτό το χώρο άνθρωποι που βρίσκονταν στο περιθώριο θα μπορούν να εργαστούν έμμισθα και να διεκδικήσουν μία θέση στη ζωή, στον πολιτισμό, θα γίνουν επιτέλους ένα με όλους! Να αλλάξει η κουλτούρα μας θέλω, να ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις αυτή την ιδέα, να γίνουμε πιο ανθρώπινος λαός, πολιτισμένος, αυτό χρειαζόμαστε και αυτό ονειρεύτηκα να δημιουργήσω.»

Στα πρώτα της βήματα σημαντική βοήθεια –χρηματική και ηθική- προσφέρουν κάποιοι ιδιώτες και το Κοινωφελές Ίδρυμα TIMA. Σιγά σιγά στην ομάδα προστίθενται άνθρωποι από ευπαθείς ομάδες που διψούσαν για δράση, ψυχοπαιδαγωγοί, εκπαιδευτές και ο πιο πρωτοπόρος πολυχώρος που έχω γνωρίσει ανοίγει τις πόρτες του στον κόσμο.

Ο στόχος του εγχειρήματος διττός, να αποκαταστήσει έμμισθα άτομα με διαφορετικότητα αλλά και να αφυπνίσει την κοινωνία παρουσιάζοντας έναν ζωντανό τρόπο αντιμετώπισης των ΑμεΑ. Εκπαίδευση μέσα και έξω!

Ένας χώρος φρέσκος με πολύχρωμα τραπεζάκια, ανοιχτή κουζίνα και αυλή στον οποίο κλέβει την παράσταση όχι η διακόσμηση αλλά η ιδέα και τα παιδιά που εργάζονται εκεί. Εδώ άτομα από ευπαθείς ομάδες μαθαίνουν τη δουλειά του μάγειρα, του σερβιτόρου, του ζαχαροπλάστη κι όποιας άλλης ειδικότητας χρειάζεται μία καφετέρια-εστιατόριο για να λειτουργήσει με επιτυχία.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ιδιαιτερότητές μας και τις αδυναμίες μας, σημασία για εμάς έχουν τα δυνατά σημεία του κάθε παιδιού, να εκπαιδευτούν σε κάτι εξειδικευμένο και να ανοίξουν επιτέλους τα φτερά τους» τονίζει η ειδική παιδαγωγός Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη και ο μουσικοπαιδαγωγός Βασίλης Μπαράκος.

Κάθε Δευτέρα και Σάββατο πρωί, η εργασία διακόπτεται από την «χαρά» και τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα μουσικοθεραπείας, δραματοθεραπείας, αφήγησης, ευρυθμίας, ψυχοθεραπείας για να μάθουν να συνεργάζονται και να αυτοαξιολογούνται, όπως λένε οι καθηγητές τους, η ειδική παιδαγωγός Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη και ο μουσικοπαιδαγωγός Βασίλης Μπαράκος. «Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν ικανότητες αυτόνομης διαβίωσης, αυτοεκτίμηση, νέες φιλίες και ανεξαρτησία από την υπερπροστασία της οικογένειας ή από τα πλέγματα του κοινωνικού αποκλεισμού. Όλες οι ψυχές άλλωστε έχουν τις ίδιες επιθυμίες και είναι ίδιες.

Όσοι ανήκουν στην ομάδα, δεν αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα περίθαλψης αλλά ως λειτουργικά μέλη μίας κοινωνίας, γι’ αυτό και σημαντικό ρόλο στο μάθημα έχει η κατανόηση της ατομικής ευθύνης».

Στο πλευρό τους βρίσκεται πάντοτε ο κοινωνικός λειτουργός Θανάσης Κοντογιάννης -ιδρυτικό μέλος του χώρου- που μόλις άκουσε την ιδέα ενθουσιάστηκε κι έβαλε τα δυνατά του για την υλοποίηση της. «Γέμισα ελπίδα, πως κάτι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, σε ένα χώρο που έχει ξεφύγει από την περπατημένη που δεν αγκαλιάζει απλά τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά τα εκπαιδεύει στην κατάλληλη θέση και στη συνέχεια τους δίνει πιστοποιητικό προϋπηρεσίας για να εργαστούν όπου επιθυμούν. Αυτά τα παιδιά δεν θα βουλιάζουν πια στην απραξία αλλά θα αξιοποιήσουν τα χαρίσματά τους και θα μπουν δυναμικά στην κοινωνία κι αυτό για εμάς είναι μία μεγάλη νίκη».

Μέρος της εκπαίδευσης, εκτός από τη δουλειά που κάνουν, θα είναι και το πρόγραμμα εξωτερικής δράσης. «Ξεκινάμε τώρα μια δράση στα ΚΑΠΗ και σε παιδικά ιδρύματα στα οποία οι εργαζόμενοι εδώ θα προσφέρουν εθελοντική εργασία».

Βλέπω τα παιδιά στο μάθημά τους. Γέλια χαράς και παιχνίδια, «πτήσεις» με μουσική και στο τέλος χειροκρότημα. Σειρά έχουν τώρα τα εργαστήρια. Οι μαθητευόμενοι «μάγειρες» σήμερα παρασκευάζουν ψωμιά. Ότι μπορείς να φανταστείς μπορούν να φτιάξουν εδώ και όλα είναι χειροποίητα και πεντανόστιμα -σφακιανές πίτες, καλτσόνε, ντάκοι αλλά και cupcakes, scotish shortbread, scones, πουτίγκες, και καλλιτσούνια.

Πρώτος στην κουζίνα, ο Νίκος Σανιδάς, 26 χρόνων, έχει σπουδάσει πληροφορική και είναι πάντοτε με ένα χαμόγελο στα χείλη. Είμαι υπεύθυνος για τα ψώνια του μαγαζιού, δίνω παραγγελίες και όλοι με φωνάζουν «Βερόπουλο» λέει και γελάει «Πριν έρθω εδώ δούλευα περιστασιακά σε μετακομίσεις αλλά δεν είχα ποτέ κάτι σταθερό» συνεχίζει «εδώ είναι -πώς να το πω- το νέο μου σπίτι, η δουλειά μου. Το όνειρό μου είναι να ανοίξω την δική μου καφετέρια και για να το καταφέρω πρέπει να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, άλλωστε η ζωή μου έχει μάθει πως όλα είναι δυνατά.» Σε λίγο καιρό θα αρχίσει να εργάζεται με αμοιβή μας λέει ενθουσιασμένος «η πρώτη μου πρόσληψη με τα όλα της και βλέπουμε, δεν θέλω να κάνω και πολλά όνειρα για το μέλλον, γιατί το αύριο όποιος κι αν είσαι δεν μπορείς να το μάθεις ποτέ».

Δίπλα μας περνάει ο Άρης Μπέζος, 28 χρόνων, εκπαιδευόμενος σερβιτόρος του μαγαζιού και μεγάλος χιουμορίστας. Παίρνει παραγγελίες και έχει εξαιρετική μνήμη, όλα τα θυμάται, λόγω του συνδρόμου Άσπεργκερ, και σήμα κατατεθέν του, οι συγνώμες άλλες χωρίς λόγο, άλλες για γέλιο και άλλες από αυθεντική ευγένεια.

Πειράγματα, φωνές και μπαίνει στην κουζίνα και η Αιμιλία Καρδάρα, 34 χρόνων, υπερήφανη εργαζόμενη και φανατική «οικολόγος». «Σπούδασα πληροφορική» μου λέει «έχω δουλέψει τόσα χρόνια και πρώτη φορά μου έδωσε κάποιος ένσημα, δεν είναι φοβερό; Όλη μου τη ζωή σε χώρους εργασίας, έχω βιώσει ζήλια και αρκετή υποκρισία, κοροϊδευτικά βλέμματα ενώ να φανταστείς συχνά μου έριχναν ευθύνες οι συνεργάτες μου για δικά τους λάθη. Ήμουν το εύκολο θύμα βλέπεις δεν πειράζει, τι να κάνεις, εδώ υπάρχει καλοσύνη, με προσέχουν κι αυτό αρκεί!»

Απέναντι μας κάθεται η Σοφία, θέλει κι εκείνη να πει την ιστορία της. «Είμαι η γραμματέας του Μύρτιλλο» ξεκινάει «και νιώθω πολύ χαρούμενη που επιτέλους δουλεύω. Έχω σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και φοβόμουν πως κανείς δεν θα με προσλάμβανε ποτέ. Όταν δε ήρθε και η οικονομική κρίση καταλαβαίνετε πως όλα θόλωσαν. Ας είναι καλά ο Άρης που έκανε εδώ τα γενέθλιά του και γνώρισα τον χώρο από κοντά. Το ίδιο συνέβη και με τη Νατάσα, εκπαιδευόμενη ακόμη στο Μύρτιλλο με όνειρο κάποια στιγμή να αναλάβει κι εκείνη αρμοδιότητες γραμματειακής υποστήριξης. «Εδώ θα αποκτήσουμε προϋπηρεσία και αυτοπεποίθηση» μου λένε τα κορίτσια που δεν γεννήθηκαν με ειδικές ικανότητες αλλά νόσησαν από επιπλοκές στη νάρκωση η Νατάσσα και από ένα εμβόλιο η Σοφία, στη βρεφική τους ηλικία. «Αυτά συμβαίνουν άλλωστε» προσθέτουν. «Κοιτάμε το τώρα αυτό έχει σημασία κανείς δεν διαλέγει τους καημούς του αλλά οφείλει να κάνει το καλύτερο που μπορεί με αυτά που έχει!»

Στο μπαρ παρατηρώ την Μαρία, 30 χρονών, Ροδίτισσα, παίρνει παραγγελίες σερβίρει, κρατάει ταμείο και φαίνεται να πατάει στα πόδια της γερά. Έχει τελειώσει την ΑΣΟΕ αλλά είναι η πρώτη φορά που εργάζεται κανονικά.

Μιλάει τόσο καθαρά και όμορφα, έχει κάνει χρόνια ορθοφωνία είναι φοβερή στην ανάγνωση χειλιών και η ιδιαιτερότητά της είναι η κώφωση. «Χρόνια προσπαθούσα να βρω κάποια δουλειά αλλά δεν με έπαιρνε κανείς όλοι βλέπετε θεωρούσαν πως δεν είμαι λειτουργική, τις περισσότερες φορές επειδή απλά δεν μπορούσα να σηκώσω το τηλέφωνο… Ήρθε και η οικονομική κρίση και έχασα λίγο την ελπίδα. Όταν έμαθα για το χώρο άλλαξαν πολλά. Εδώ εργάζομαι με μισθό στο σέρβις του μαγαζιού, μιλάω με τους πελάτες και επικοινωνώ.

Έχω δημιουργήσει με φίλους μου και μία διαδικτυακή σελίδα «Το Ακουόραμα» που προέκυψε από μια κοινή προσπάθεια, ατόμων με θέμα ακοής. Στο γκρουπ μας μιλάμε για όλα τα θέματα, ανταλλάζουμε ιδέες και οργανώνουμε δράσεις-ημερίδες χορού, φωτογραφίας, ζωγραφικής, ποδηλατάδες, εξορμήσεις στην φύση κι άλλα πολλά για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε κι άλλους ανθρώπους που ακούνε με το δικό τους τρόπο να οραματιστούν το μέλλον όπως τους αξίζει. «Στον ελεύθερο χρόνο σου τι κάνεις;» τη ρωτάω. «Χορεύω» απαντάει «γιατί έχω το ρυθμό μέσα μου. Από μικρή μιμούμουν τις χορεύτριες, έκανα μπαλέτο κι έμαθα να νιώθω τους ήχους, το αγαπημένο μου όμως είδος χορού είναι το οριεντάλ –έχει πολλά μπάσα βλέπεις και μπορώ να το «ακούσω» καλύτερα!»

Ο Δαμιανός Ράφαν, γιος της Κ. Γεωργίας Βαμβουνάκη, αστέρι στις δημόσιες σχέσεις, θέλει να εκπαιδευτεί με τον καλύτερο τρόπο και να κυνηγήσει την τύχη του όπως όλοι.
Το πόστο της την καλεί και στην παρέα μας κάθεται ο Δαμιανός Ράφαν, 23 χρόνων, μισός Σκοτσέζος και γιος της Κ. Γεωργίας Βαμβουνάκη που λειτουργεί το καφέ. Είναι γνωστός ως ο κοινωνικός της παρέας και του αρέσει πολύ να βγαίνει βόλτα στην πλατεία και να κάνει δημόσιες σχέσεις για να γνωρίσουν όλοι τις δράσεις του πολυχώρου. «Το όνειρό μου είναι να εκπαιδευτώ σωστά εδώ και να πάω να δουλέψω σε άλλη καφετέρια, ανεξάρτητος κι ελεύθερος».

Λίγο πριν τελειώσει η επίσκεψή μας στον χώρο παρατηρώ πως το Μύρτιλλο βρίσκεται σε στενή συνεργασία και με το περιοδικό “Σχεδία” με το πρόγραμμα «ένας καφές σε περιμένει» και με ενημερώνουν πως συχνά οργανώνονται στο χώρο θεατρικές παραστάσεις, βραδιές μουσικής, λογοτεχνίας και αφήγησης παραμυθιού, εκθέσεις, καλλιτεχνικά και θεραπευτικά σεμινάρια μουσικοθεραπείας, ψυχοθεραπείας, ευρυθμίας, νοητικής ενδυνάμωσης και εργασιοθεραπείας. Να και ο πολιτιστικός του ρόλος λοιπόν. Ένας πολυχώρος που θα έλεγα πως τα έχει όλα και με το παραπάνω, παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις επιχειρήσεις στο μέλλον και τροφή για σκέψη για όλους εμάς!

Το Μύρτιλλο δίνει ένα νέο πνεύμα και στον τομέα της «ψυχαγωγίας» χωρίς να στερείται καθόλου σε δυναμισμό, ποιότητα και πρωτότυπες ιδέες από τους υπόλοιπους πολυχώρους της Ελλάδας.

Μόνο αγάπη σε αυτό το καφέ. Ευχές για καλή αρχή, συγχαρητήρια και μπράβο.
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 6, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 το πρωί μέχρι τη 01:00 το βράδυ.

Οι μέχρι τώρα υποστηρικτές του Μύρτιλλο είναι: ο Δήμος Νέου Ηρακλείου Αττικής (www.iraklio.gr), το Σωματείο ατόμων με αναπηρία ‘Αλκυόνη’ (el-gr.facebook.com/alkyoni.somateio), το Ίδρυμα Μιμηκοπούλου – Ζωοδόχος Πηγή, το Κοινωφελές Ίδρυμα TIMA, η Toni Martin – cup cakes and cakes, η εταιρεία Lekkas Labels, το The Athens Scottish Society, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η πολυκατοικία της οδού Μαρκορά 50 , Γιάννης και Πιπίτσα Κληροπούλου & Μυρτώ Σπαγάκου, η οικογένεια Παναγιώτη Καλαντζή, τα μέλη της Myrtillo Κοιν.Σ.Επ.

Όσοι εθελοντές συνεργάζονται σε κάθε εκδήλωση του Μύρτιλλο και όλοι όσοι ενδιαφέρονται και συμμετέχουν στις προσπάθειες εκπλήρωσης των στόχων του.

ΕΞΟΔΟΣ

Το εστιατόριο/bar «Γιορτή» στο Χαϊδάρι είναι ένα από τα αγαπημένα στέκια εδώ και μερικά χρόνια. Σήμερα γιορτάζει την «επανασύστασή» του με ένα cocktail party.

Η «Γιορτή» επανέρχεται ανανεωμένη, με νέες γεύσεις, ακόμα πιο ποιοτικές πρώτες ύλες και πολλά δημιουργικά cocktails, στον γνωστό καταπράσινο χώρο της, δίπλα στον Βοτανικό κήπο.
Σήμερα το γιορτάζει με ένα cocktail party, με μουσικές από τα 60s, 70s και 80s και όλα τα Cocktails σε ειδική τιμή.
Η φιλοσοφία της «Γιορτής» άλλαξε από τον περασμένο Μάιο και έβαλε πλώρη για κάτι διαφορετικό: διαφορετική ποιότητα, διαφορετικές γεύσεις και διαφορετική λογική στις τιμές.

Η Γιορτή λοιπόν λανσάρει πια ελληνικές γεύσεις από όλη τη χώρα, πιο ψαγμένες, που θέλουν να προκαλέσουν τον ουρανίσκο μας.

Τo νέο μενού της «Γιορτής» επιμελείται η Σεφ Δήμητρα Βάλλα, με γεύσεις εμπνευσμένες από την ελληνική κουζίνα, σερβιρισμένες σε έναν χαλαρό και όμορφο χώρο. Από την κάρτα ξεχωρίζουν οι κολοκυθολουκουμάδες με άνιθο, δυόσμο και πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού, η σαλάτα με ρόκα, πεπόνι, χοιρομέρι Ευρυτανίας, ξερά σύκα, τοματίνια και σταφυλόμελο, οι γλυκιές κόκκινες πιπεριές γεμισμένες με καβουρμά, μανούρι τομάτα και πράσινη ελιά, το κατσικάκι Τήλου στη λαδόκολλα και το burger με Black Angus.

Πληροφορίες: Γιορτή, Τέρμα Ιεράς Οδού, Πάρκο Μονής Δαφνίου, 210 5326163

Βάλια Κανελλοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΞΟΔΟΣ

Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά συνάμα… H Νέα Αρτάκη, «γειτονάκι» της Χαλκίδας, «δροσίζεται» από τον Ευβοϊκό Κόλπο και προσφέρει απόλυτη απόλαυση τόσο των οφθαλμών όσο και του ουρανίσκου μας. Το clickatlife.gr σας παρουσιάζει δύο εστιατόρια για να γευθείτε εγγυημένα πεντανόστιμα οστρακοειδή…

Τέσκος

Επάνω ακριβώς στο λιμανάκι της Νέας Αρτάκης, ο Τέσκος ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ψαράδικα. Τα περισσότερα τραπεζάκια του είναι πάντα γεμάτα και αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της ποιότητάς του. Η ιδιοκτήτρια είναι αυστηρή και λιγομίλητη. Εδώ τα λόγια πρέπει να είναι σταράτα: μια ντοματοσαλάτα, μια μερίδα πατάτες τηγανητές (που έρχεται διπλή), μια ωμές γυαλιστερές με μπόλικο λεμόνι, μία πετροσωλήνες σε εξαιρετικό λαδολέμονο με ρίγανη, μία κυδώνια, μια χορταστική μερίδα καλαμάρια τηγανητά και ό,τι άλλο έχει σε φρέσκο ψάρι ή όστρακα.

Αξίζουν μια δοκιμή επίσης, οι υπέροχες τροφαντές τηγανητές γαρίδες με τριμμένο τυρί κι έξτρα δόση μαγιονέζας (είναι 10 φορές καλύτερο από ό,τι ακούγεται). Συνοδέψτε με πολύ παγωμένη μπύρα ή με ένα καραφάκι ούζο κι αγναντέψτε μέσα από τα αρμυρίκια, τη θάλασσα να πηγαίνει και να έρχεται μέσα στο μικρό λιμανάκι. Εδώ εκτός από τα όστρακα της αρεσκείας σας, θα απολαύσετε και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να χάνεται αργά πίσω από στη θάλασσα.

Πληροφορίες: Αγίου Νικολάου 42, Νέα Αρτάκη, 2221040605

Μουριά

Ακόμα μια εξαιρετική επιλογή για ουζάκι και πεντανόστιμα όστρακα στη Νέα Αρτάκη είναι η Μουριά. Επάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Χαλκίδα με τη Νέα Αρτάκη θα βρείτε μια μεγάλη μουριά δίπλα σε ένα μικρό ουζερί. Εδώ τραβάτε χειρόφρενο. Διαλέξτε ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές από όστρακα και θαλασσινά, το πολύ «δυνατό» σαγανάκι (λευκό ή κόκκινο) γαρίδας, τα υπέροχα αχνιστά μύδια και τα καλύτερα όστρακα που έχετε δοκιμάσει, από γυαλιστερές, κυδώνια, πετροσωλήνες και πολλά πολλά ακόμα που έρχονται φρεσκότατα και μυρίζουν ιώδιο.
Ακόμα κι αν και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Αρτάκης και δεν έχει θέα θάλασσα, θυμίζει παραδοσιακό καφενείο παλιάς γειτονιάς και ανταμείβει τον επισκέπτη με τα κάθε λογής θαλασσινά και οστρακοειδή που του προσφέρει, αλλά και με την ευγενική φιλοξενία της ιδιοκτήτριάς του.

Πληροφορίες: Ελευθερίου Βενιζέλου 29, Νέα Αρτάκη, 22210 43542.

Βάλια Κανελλοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΞΟΔΟΣ

Η Ελληνοαμερικάνα Janis Tripodakis άνοιξε ένα πανέμορφο μαγαζί με μερικά από τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα (από ελαιόλαδα μέχρι πλεχτά μαγιό).

Τα pop-up stores άνοιξαν τις πόρτες τους στους καταναλωτές την δεκαετία του ’90, συστήνοντας μας το λιανικό, εποχιακό εμπόριο, σύντομης διάρκειας και ταξιδεύοντας από την μακρινή Αμερική, το Τόκιο και την Αυστραλία, μέχρι τις γειτονικές Χώρες της Ευρώπης.Μεγάλα ή μικρότερα καταστήματα, όπου ο καθένας πουλάει την ”πραμάτεια” του, την Τέχνη του, ή τις νοστιμιές του, έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως.

Πριν ένα χρόνο η Janis Tripodakis άνοιξε ένα καταπληκτικό pop-up store, στο γραφικό Βαθύ της Ιθάκης. Η Janis γεννημένη στην Αμερική και μητέρα επτά (!) παιδιών, μέσα από το δημιούργημά της Ηomer & Cο επιχειρεί να προβάλλει την ”νόστιμη” και ευρηματική πτυχή της χώρας μας.

 

Με το όνομα ”Όμηρος” και με άριστης ποιότητας εγχώρια και αυθεντικά προϊόντα, μας ταξιδεύει από το Νησί του Οδυσσέα σε όλη την Ελλάδα, την Σπάρτη, την Κρήτη, τη Σύρο κ.α. Με λογότυπο την Κουκουβάγια, το σύμβολο της σοφίας, του πνεύματος και της γνώσης, υποδέχεται τους επισκέπτες της στο κατάστημά της, παρουσιάζοντας στο κοινό νέους και παλαιότερους παραγωγούς, σχεδιαστές, κατασκευαστές, δημιουργούς και καλλιτέχνες.

Από παρθένο ελαιόλαδο, γκουρμέ πιάτα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λιαστές ντομάτες, μέχρι περίτεχνες συσκευασίες, χειροποίητα κοσμήματα, πετσέτες θαλάσσης, πλεκτά μαγιό και έργα τέχνης η Janis και οι συνεργάτες της αναδεικνύουν την ελληνική κουλτούρα και παράδοση, μέσα από μια μοντέρνα και φρέσκια αποκάλυψη. Προτρέπει την οικοδόμηση βιώσιμων σχέσεων με τους παραγωγούς και του τεχνίτες, εμπνέει και εμπνέεται μέσα από την δεύτερη πατρίδα της, από τα αγροκτήματα, τα εργαστήρια, τη φύση, τη συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα που διακατέχει τους Έλληνες. Ευελπιστεί το έργο της αυτό να ταξιδέψει σε διεθνείς προορισμούς όπου η Τέχνη και η φαντασία θα συναντήσουν την εργατικότητα και το όραμα.

Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας και εν μέσω οικονομικής κρίσης, πώς εξελίσσεται η ιδέα ενός pop-up store; Οι Έλληνες και ξένοι καταναλωτές προτιμούν τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα;

Ποια είναι η στάση των παραγωγών;

Στις αρχές της λειτουργίας του Homer & Co οι ντόπιοι κρατούσαν εμφανώς αποστάσεις από την ιδέα ενός pop-up store. Οι παραγωγοί δεν πίστευαν στην επιτυχία ενός καταστήματος με ιδιαίτερο χαρακτήρα και οι μόνιμοι κάτοικοι της Ιθάκης προτιμούσαν να κάνουν τις αγορές τους σε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων. Μέσα σε ένα χρόνο υπάρχει, ωστόσο, σημαντική αύξηση στις πωλήσεις μας αλλά και στην κίνηση των παραγωγών.

Οι Θιακοί μας φέρνουν συνέχεια προϊόντα τους και θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας με μεγάλη χαρά!

Πώς κάνετε την επιλογή των προϊόντων που πουλάτε στο κατάστημά σας;

Η επιλογή των προϊόντων γίνεται πάντα σύμφωνα με την ποιότητα και τη ζήτηση. Για παράδειγμα έχουμε δύο παραγωγούς που μας προμηθεύουν με γλυκά του κουταλιού αλλά στην επιλογή του ελαιόλαδου είμαι πιο αυστηρή. Βασικά επιθυμούμε κάθε προϊόν που πουλάμε να έχει άρωμα Ελλάδας, να είναι πρωτότυπο και ευρηματικό.

Κρατάτε ”ζωντανή” την pop-up μορφή που έχετε προσδώσει στην επιχείρηση σας;

Δουλεύετε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με εποχιακά είδη;

Το Homer & Co αποτελεί ένα pop-up κατάστημα που λειτουργεί 4 μήνες τον χρόνο. Ανοίγουμε τον Απρίλιο, λίγες μέρες μετά το Πάσχα και κλείνουμε την τελευταία μέρα του Καλοκαιριού, στις 31 Αυγούστου. Τα προϊόντα μας έχουν καλοκαιρινό χαρακτήρα και απευθύνονται σε τουρίστες αλλά και ντόπιους που θέλουν να δοκιμάσουν φρέσκες ελληνικές λιχουδιές και να θαυμάσουν τα καλαίσθητα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ταξιδεύετε συχνά και βρίσκεστε για αρκετούς μήνες στην Αμερική.

Πιστεύετε ότι τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνίζονται πολλά αντίστοιχα ακριβά προϊόντα του εξωτερικού;

Θα μπορούσαν οι Έλληνες παραγωγοί να στηριχθούν στις εξαγωγές; Θα είχαν θετική αντιμετώπιση από τους ξένους καταναλωτές; Τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ξένα, ούτε σε ποιότητα, ούτε σε γεύση, ούτε σε πρωτοτυπία, ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης που κλονίζει το εμπόριο, οι τιμές των ελληνικών προϊόντων ξεπερνούν κατά ένα μεγάλο βαθμό όσα βρίσκονται στα ράφια των ξένων καταστημάτων. Στην Αμερική, για παράδειγμα, από όπου και κατάγομαι, στα ράφια των super market θα βρεις μέτριας ποιότητας λάδι σε χαμηλές τιμές και παρθένα ελληνικά ελαιόλαδα στην διπλάσια σχεδόν τιμή. Φυσικά για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η τάση των παραγωγών να ”φουσκώνουν” τις τιμές. Όλα ξεκινούν από την ακρίβεια στα έξοδα παραγωγής αλλά και στα έξοδα μεταφοράς, που δυσκολεύει σε κάθε περίπτωση την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με το εξωτερικό αλλά και την μείωση τιμών στην πώληση των προϊόντων μας. Ωστόσο θεωρώ πως με ένα σωστό promotion και ένα πρωτότυπο packaging θα μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε πολλούς ξένους προμηθευτές μεγάλων καταστημάτων.

Στο δικό σας ταξίδι μέσω του Homer&Co αντιμετωπίσατε αντίστοιχες δυσκολίες με τον Ομηρικό Οδυσσέα;

Διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα δεν αντιμετώπισα! Δυσκολεύομαι ωστόσο να αποδεχτώ το ότι οι Έλληνες ακόμα και σήμερα ασπαζόμαστε αντιλήψεις του ’70. Για να αλλάξει η κατάσταση στην Χώρα μας, γιατί νιώθω και είμαι και εγώ Ελληνίδα, πρέπει να αλλάξουμε αντιλήψεις. Η νομιμότητα στον χώρο της Οικονομίας και του Εμπορίου θα προωθήσουν και θα ενδυναμώσουν την Ελλάδα. Πολλές φορές έχω απορρίψει προϊόντα γιατί οι παραγωγοί αρνούνται να κόψουν τιμολόγια. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τέτοιες τακτικές επηρεάζουν αρνητικά και τις δικές μας δουλειές για τις οποίες εργαζόμαστε σκληρά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας όνειρα;

Ένα μελλοντικό μου πλάνο είναι να ”ταξιδέψω” με το Homer & Co σε όλο τον κόσμο. Μέσα στον επόμενο χρόνο η ιδέα μου θα γίνεται πράξη και στην Αμερική. Ένα ακόμα όνειρο που έχω είναι η Ελλάδα να ανακτήσει το όνομα που είχε. Να προβάλλει ξανά την ενέργεια της, το μεράκι, τη συμπόνοια, και τη ζεστασιά των ανθρώπων της. Να κερδίσουμε τον θαυμασμό και τον σεβασμό που μας αξίζει και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν, χωρίς πατριωτισμούς, αλλά με όραμα και ψυχή. Να σώσουμε ο,τι απέμεινε και να αναδείξουμε όλες τις ομορφιές της Χώρας μας με πάθος για δημιουργία.

*Στο Ηomer&Co μπορείτε να δοκιμάσετε νοστιμιές από τις εταιρείες Greek Food Obsessions, Ήδιστον, Wise Greece κ.α., να αγοράσετε υποδήματα, κοσμήματα ή ρούχα από τους σχεδιαστές Zeus and Dione, Ioanna Kourbela και Sun of a Beach και να θαυμάσετε έργα τέχνης σε εκθέσεις ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών.

popaganda.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Το πρώτο μαγαζί στην Αθήνα που έφερε τα φαλάφελ στο προσκήνιο συνεχίζει να σερβίρει σπιτικό, υγιεινό και φτηνό φαγητό. Στην «πράσινη» πλευρά της Καλλιρρόης, με θέα τους στύλους του Ολυμπίου Διός βρίσκεται το «Ζάχαρη & Αλάτι» ένα μοντέρνο στέκι, εναλλακτικό με λίγα τραπεζάκια στον πεζόδρομο στα οποία σερβίρονται φρέσκος καφές, μινιόν μπαγκέτες, σαλάτες, παραδοσιακό πλαστό και απίθανη αραβική πίτα με φαλάφελ. Ιδιοκτήτες του, μία παρέα νέων ανθρώπων, ο Λευτέρης, ο Άρης και ο Φώτης, οι οποίοι απέρριψαν οτιδήποτε κατεψυγμένο και τηγανητό, δημιουργώντας ένα υγιεινό ταχυφαγείο με απλές γεύσεις, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής.

«Με φιλοσοφία να ασχοληθούμε στη ζωή με κάτι που θα μας ευχαριστεί, αρχίσαμε το brainstorming, ζητώντας την αλλαγή. Όταν ο Άρης –δεινός χορτοφάγος- πρότεινε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε φαλάφελ –αρκετά χρόνια πριν γίνει μόδα- «αγκαλιάσαμε» την ιδέα του κι έγινε το «Ζάχαρη & Αλάτι» χωρίς να θέλουμε κάτι πολύ εμπορικό. Ο σκοπός δεν ήταν να φτιάχνουμε 40 φαλάφελ την ημέρα, λες και δουλεύουμε σε εργοστάσιο, όταν ένα μαγαζί αποκτά ουρές και αναμονή η δημιουργικότητα αιχμαλωτίζεται από την στασιμότητα και την κούραση, είτε το θες είτε δεν».

Ως προς τις πρώτες ύλες, βασική μέριμνα των ιδιοκτητών, να τα προμηθεύονται όλα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, όχι επειδή είναι Έλληνες αλλά επειδή, κατά τη γνώμη τους, είναι οι πιο ποιοτικοί ενώ στα σκαριά έχουν και μία συνεργασία με το Farmers Republic. Τα ρεβίθια έρχονται από τη Λάρισα, η μαναβική από τον Βλαχάκη στην κεντρική αγορά, το ελαιόλαδο Καλαματιανό, οι μπύρες από μικρές ζυθοποιίες (Septem, Νήσος), το κρασί -κόκκινο και λευκό- από τον Ρεπάνη στην Πελοπόννησο και το τσάι «tuvunu» με μέλι και λεμόνι που παρασκευάζεται από Έλληνα παραγωγό στην Κομοτηνή και αξίζει σίγουρα τη δοκιμή.

Στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού, ετοιμάζονται καθημερινά σε «καλό χρόνο» από μπάρες δημητριακών με καρύδα και σοκολάτα, τυρόπιτα χωρίς βουτυρωμένη σφολιάτα, μπαγκέτες με πέστο, ρόκα μοτσαρέλα και ντομάτα, μπαγκετίνια μινιόν (στο 1 ευρώ) με τυρί, γαλοπούλα και ντομάτα μέχρι φρέσκες και χορταστικές σαλάτες –από τις οποίες ξεχωρίζει η «πράσινη» με ραντίτσιο, μαρούλι, πορτοκάλι, γραβιέρα, σουσάμι και σος βαλσάμικο, που κοστίζει μόλις 4 ευρώ γιατί όπως μου εξηγούν «ήρθε η ώρα να σταματήσουν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο, με σαλάτες που κοστίζουν 8 ευρώ, αφού ζαρζαβατικά αγοράζουμε όλοι, πόσο ακριβά πια πρέπει να τα πουλάς.»

Σπεσιαλιτέ τους, το πεντανόστιμο φαλάφελ (3,30 ευρώ, μεγάλη μερίδα) που παρασκευάζεται με χειροποίητα μπιφτέκια ρεβιθιού χωρίς αλεύρι τα οποία ψήνονται στο φούρνο και τυλίγονται σε αυθεντική λιβανέζικη πίτα χωρίς αυγό, με χούμους, ταμπουλέ, ντομάτα και μαρούλι και τα χειροποίητα μπιφτεκάκια από μοσχαρίσιο κιμά, ντομάτα, αγγούρι και ρόκα σε αραβική πίτα με σος γιαούρτι ή χειροποίητη μαγιονέζα από πατάτα, μηλόξυδο και μουστάρδα.

Σουξέ του μαγαζιού είναι επίσης το πλαστό με καλαμποκάλευρο, μανούρι, σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο και δυόσμο χωρίς φύλλο και τέλος η στραπατσάδα. Η γευστική επίσκεψη στο Ζάχαρη κι αλάτι, αξίζει να κλείσει με μια σπιτική «κανελάδα» ή λεμονάδα κι ένα δροσερό σοκολατένιο «μωσαϊκό».

Πιο γλυκός όμως, ακόμη κι από το μωσαϊκό, είναι ο λογαριασμός – με μέσο όρο τιμών στα 4 ευρώ- και η φιλοξενία των παιδιών που έχουν ως βασική αρχή να μην πουλούν τίποτα ετοιματζίδικο στο μαγαζί –ούτε πινακίδα δεν έχουν απέξω.

Ζωγραφίζουν το λογότυπο με μαρκαδόρο στην τζαμαρία, μόνοι τους γιατί σιχαίνονται τις «ταμπέλες φασόν» αποδεικνύοντας πως η ομορφιά βρίσκεται στο αυθόρμητο που με σύμμαχο την απλότητα αρκεί για να κάνει τη διαφορά.

Extra tip: Επόμενος στόχος τους να εφεύρουν το πρώτο απόλυτα βιολογικό, φαλάφελ της αγοράς.

Ζάχαρη & Αλάτι, Καλλιρρόης 2 & Αθανασίου Διάκου 38, Αθήνα, Ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8.00 μέχρι τις 24.00 εκτός από Κυριακή και Δευτέρα που κλείνουν στις 16.00, τηλ. 210 9244.322.

popaganda.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Στην πλατεία Ελπίδος στο Κουκάκι, σε απόσταση αναπνοής από τον λόφο του Φιλοπάππου, βρίσκεται το σιτσιλιάνικο εστιατόριο Cosca (ονομασία που στην ιταλική ντοπιολαλιά σημαίνει η καλά κρυμμένη μαφιόζικη παρέα) στο οποίο σερβίρονται αυθεντικές γεύσεις –πάστα, ταλιάτα αλλά και ψάρι –από τον αρχοντικό Νότο της Ιταλίας.

Ένας χώρος ντιζαινάτος -χωρίς καρό υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και βαριές κουρτίνες που παραπέμπουν σε ξεπερασμένη τρατορία- με άνετους καναπέδες, ξύλινο πάτωμα και διακόσμηση που φέρει την υπογραφή της Σίσσυς Φειδά.

Στην κεντρική σάλα του φιγουράρει στον τοίχο, ένα καρτουνίστικο ταμπλό-ζωγραφιά δια χειρός Φλάβιο Τιμπάλντι που απεικονίζει τη Σικελία και τις ομορφιές της- το ηφαίστειο της Αίτνας, το αρχαίο θέατρο των Συρακουσών, το Σινεμά ο Παράδεισος, παραδοσιακές τράτες που ψαρεύουν ξιφίες στα νότια της Ιταλίας- ενώ απέναντι ακριβώς βρίσκεται ένας μεγάλος μαυροπίνακας με πιάτα ημέρας –ριζότο, σπιτικά ραβιόλι, λαβράκι και θαλασσινά- που ξεφεύγουν από το καθιερωμένο δίπολο πίτσα-μακαρόνια που συναντάει κανείς συνήθως σε τέτοια μαγαζιά.

Στην ημιανοιχτή κουζίνα του, ο Ναπολιτάνος σεφ Αντόνιο Καρλόνε δημιουργεί μοναδικές συνταγές από την πατρίδα, με τα πιο φρέσκα υλικά από τον προμηθευτή και φίλο του, Mauro Desiderio που φέρνει διαλεχτά προϊόντα –κρασιά, μοτσαρέλες, αλλαντικά και φρέσκια πάστα- από τη Σικελία, τη Ρώμη και την Βενετία προς τέρψιν των θαμώνων του μαγαζιού.

Στα highlights του μενού, πρωτοστατούν το καρπάτσιο ξιφία και τα παραδοσιακά αραντσίνι- -ρυζοκεφτέδες με γέμιση ραγού από μοσχαρίσιο κιμά, αρακά, μπιζέλια σαφράν και σάλτσα μελιού- που συγκαταλέγονται στα πιο κλασικά street food των Ιταλών. Ακολουθεί η πίτσα De la Casa με λεπτή ζύμη, φρέσκια ρόκα, παρμεζάνα και μπρεζαόλα και οι σαλάτες από τις οποίες ξεχωρίζουν η Contandino με ρόκα, πορτοκάλι, πολύσπορα κρουτόν, κατσικίσιο τυρί και σος μελιού και η δική τους “cosca” με μπάρες πορτοκαλιού, ρόδι, καρύδι, λάχανο και σάλτσα από πετιμέζι.

Ως προς τα ζυμαρικά, εδώ παίρνουν ντοκτορά –τρομερές ταλιατέλες με φιλεταρισμένες σαρδέλες και κάπαρη, λινγουίνι με βόνγκολε, μύδια και οστρακοειδή αλλά και πιο ήπιες πάστες όπως ταλιολίνι με μανιτάρια πορτσίνι και κρέμα τρούφας και καρμπονάρα με αυγό και πανσέτα κάνουν τη διαφορά.

Άν πάλι έχετε διάθεση για ψαρικά, στο μενού υπάρχει ένα εξαιρετικό λαυράκι Palermitana με καρότο, σπανάκι και μελωμένη ντομάτα που λιώνει στο στόμα αλλά και κοτόπουλο για τις κυρίες με σωτέ τοματίνια, μοτσαρέλλα, βασιλικό και πολέντα (πουρές από καλαμποκάλευρο).

Από κρασιά έχει 4 ιταλικά σε κόκκινο και λευκό, διάφορα prosecco, ένα ελληνικό -το «Μαύρο Πρόβατο» του Λαζαρίδη- και καλό χύμα λευκό και κόκκινο ενώ για επιδόρπιο «κλείνει το μάτι πονηρά» με μία σπιτική τιραμισού που φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας για να είναι το μπισκότο φρέσκο και τραγανό χωρίς να θυμίζει -ξεχασμένο στο ψυγείο- γλυκό της γιαγιάς.

Τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, τα τραπέζια βγαίνουν στην πλατεία, κάτω από τις μουριές, με κεριά, ρομαντζάδα και μουσική -από indie, τζαζ και ιταλικές διασκευές μέχρι Βeatles και Thievery Corporation- την οποία επιμελείται ο μουσικός παραγωγός και πιανίστας Ανάστος Καλλίρης.

Extra tip: Αυτόν τον Ιούλιο για να μας αποχαιρετήσουν δροσιστικά, θα κερνούν από Τρίτη μέχρι Πέμπτη- για καλωσόρισμα κοκτειλάκια spritz -το κλασικό aperitivo των Ιταλών- με prosecco, Aperol και πορτοκάλι μέχρι τις 2 Αυγούστου που κλείνουν για διακοπές.

Cosca, Πραμάντων 10, Κουκάκι, Ανοιχτό από Τρίτη έως Σάββατο από τις 19.00, τηλ. 210 921 0.229, τιμή ανά άτομο 20 ευρώ.

popaganda.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin