Ιουνίου 25, 2018

ΕΞΟΔΟΣ

48 Urban Garden: Ένας απίστευτος κήπος και μια new age καντίνα φέρνουν το Μανχάταν στην καρδιά της Αθήνας. Στον ισόγειο χώρο της γκαλερί σύγχρονης τέχνης Ιλεάνα Τούντα στο κέντρο της Αθήνας, το εστιατόριο 48 Urban Garden ξεδιπλώνεται σε ένα αστικό κήπο 190 τετραγωνικών μέτρων, γλυπτικά διαμορφωμένο σε διάφορα επίπεδα από ξύλινες πλατφόρμες και καθιστικούς πάγκους, τραπέζια πικ νικ, μπαξέδες με λαχανικά, φρούτα και μυρωδικά και παρτέρια με λουλούδια.


Κάτω από την σκιά που δημιουργούν οι ομπρέλες και τα δένδρα οι επισκέπτες απολαμβάνουν το φαγητό και το ποτό τους κατά την διάρκεια της ημέρας.


Το φυσικό φως και η χαλαρή ατμόσφαιρα του κήπου μεταφέρεται στο εσωτερικό του εστιατορίου σε επιφάνεια 240 τετραγωνικών μέτρων. O διώροφος κεντρικός χώρος φιλοξενεί ένα τροχήλατο van/cantina με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα όπου οι σεφ παρασκευάζουν τα γεύματα από φρέσκα εποχιακά λαχανικά που παράγει ο μπαξές και από βιολογικά προϊόντα.


Ο τεχνητός κισσός που καλύπτει τοίχους και οροφή και το υπερμεγέθες ξύλινο παγκάκι δημιουργούν έναν σουρεαλιστικό χώρο ταυτόχρονα ζεστό από τους φωτιστικούς γλόμπους, τις ξύλινες αναπαυτικές καρέκλες, τα πράσινα σκαμπώ και τα κίτρινα τραπέζια.

 

Αρματωλών & Κλεφτών 48, Λυκαβηττός, τηλ. 213 0281866

www.48urbangarden.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Τα τραπέζια στήθηκαν στο ανατολίτικο ψητοπωλείο Μικρά Ασία και η ιδιοκτήτρια Τσιτσέκ αναπολεί στιγμές της παλιάς της ζωής, στην Κωνσταντινούπολη το 1985...

Απλό κι απέριττο με λίγα τραπεζάκια στο εσωτερικό, διακοσμητικά χαλιά στους τοίχους και ασημένιες τσαγιέρες εξ Ανατολής σε υποδέχεται με μαύρο τσάι και μία τοιχογραφία –ζωγραφισμένη από τον Άγγλο συγγραφέα Τιμ Γουίλσον που έτυχε να βρεθεί στα λημέρια και να το ερωτευτεί.

Ιδιοκτήτες του ο Σινάν (γιατρός-παθολόγος στο επάγγελμα) και η Τσιτσέκ, δύο άνθρωποι κουρδικής καταγωγής -με γενέτειρα την Κωνσταντινούπολη- που στους δύσκολους καιρούς της Τουρκικής Χούντας βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες.

«Τα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι στην Πόλη με νοσταλγία» μου λέει η Τσιτσέκ (που το όνομά της σημαίνει λουλούδι στα τουρκικά) «το 1985 οι καιροί αγρίεψαν, άρχισαν οι εξαφανίσεις φίλων -φοιτητές κυνηγημένοι, ερείπια, φόβος, βάσανα. Φύγαμε από την Τουρκία για να σωθούμε από τον χαλασμό. Όταν φτάσαμε εδώ δεν γνωρίζαμε την γλώσσα αλλά μας φάνηκαν όλα αγγελικά. Η πλατεία Αμερικής ήταν ήρεμη –πράσινο, κόσμος, μαγαζιά- και ανοίξαμε το μαγαζί για να προσφέρουμε στον κόσμο αυτό που γνωρίζαμε να κάνουμε καλά –πολίτικα κεμπάπ, μεζέδες κι ανατολίτικα γλυκά».

Ζωγραφισμένοι τοίχοι δια χειρός του συγγραφέως Τιμ Γουίλσον -χρόνια θαμώνας του μαγαζιού μου λέει η Τσιτσέκ, το είχε ερωτευτεί.Η Τσιτσέκ με την ευγένειά της μου έδειξε για άλλη μία φορά πως η ομορφιά βρίσκεται στους καλούς τρόπους.

Όλα τους τα φαγητά ψήνονται στα κάρβουνα ακόμη και τα γλυκά και οι τιμές τους ξεκινούν από 3,5 ευρώ και φτάνουν στα 8 ευρώ. Για καλωσόρισμα σου φέρνουν πίτες με πάπρικα και ρίγανη (κορυφαίες) και μία πιατέλα με χειροποίητες σάλτσες σαν ζωγραφιά -εζμέ καυτερό με ντομάτα, πιπεριά, μαϊντανό και ροδόνερο, χαιντάρι (πολύ δροσερό, μοιάζει με τζατζίκι αλλά φτιάχνεται με γιαούρτι, καρότο κι άνηθο), χούμους, μανιταροσαλάτα και σπιτική τυροκαυτερή.

Στην συνέχεια σε περιποιούνται με διάφορα ορεκτικά από τα οποία ξεχωρίζουν τα ντολμαδάκια γιαλαντζί (με φρέσκα αμπελόφυλλα και γεύση από σουμάκ), τα ανατολίτικα τυροπιτάκια και η πίτα Καισαρείας ενώ για κυρίως πιάτο έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 5 κεμπάπ -το ελαφρύ Άδανα κεμπάπ με μυστικό συστατικό το μπαχάρι kırmızı pul biber, το γιαουρτλού κεμπάπ, το ισκεντέρ με λεπτοκομμένο γύρο και σάλτσα ντομάτας, το σις κεμπάπ με κοτόπουλο μαριναρισμένο αριστουργηματικά και φυσικά την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το μπεϊτί-κεμπάπ, κομμένο σε μπουκιές τυλιγμένες με χειροποίητη πίτα και ψητή μελιτζάνα στα κάρβουνα.

 

Όλα τα κυρίως τους να σημειωθεί σερβίρονται με πιπεριά πράσινη-κέρατο, ψητή ντομάτα και σπιτικό πιλάφι με ρεβύθια, κρεμμύδι, πάπρικα, πράσινη σαλάτα και τριμμένο φιστίκι σε μεγάλες μερίδες που σε παίρνει άνετα να τις μοιραστείς.

Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το μπεϊτί-κεμπάπ, ετοιμάζεται τελετουργικά, κομμένο σε μπουκιές τυλιγμένες με χειροποίητη πίτα και ψητή μελιτζάνα στα κάρβουνα.Σε αυτό το μαγαζί το μπεϊτί-κεμπάπ περιχύνεται με ζεστό βούτυρο, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Μεγάλη αποκάλυψη για μένα ήταν και τα γλυκά – ο μπακλαβάς τους εφάμιλλος με αυτόν που θα δοκίμαζες στο Gaziantep που είναι και η πατρίδα του μπακλαβά- και ένα υπέροχο κιουνεφέ (κανταΐφι με τυρί και τριμμένο φυστίκι) που στο φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή στα κάρβουνα, στο τέλος δε, το περιχύνουν με φρέσκο βούτυρο που κάνει έναν φοβερό ήχο όταν αγγίζει το φύλλο κανταΐφι- θέλει ώρα να γίνει αλλά αξίζει κάθε λεπτό αναμονής.

Το περιβόητο κιουνεφέ αργοψήνεται στα κάρβουνα!

Στο Μικρά Ασία αξίζει να δοκιμάσεις χουνκιάρ μπεγεντί και ατζέν πιλάφ (ρύζι με κιμά και καβουρδισμένα αμύγδαλα) –πιάτα μοναδικά από τα διαμάντια της μαγείρισσας – τα οποία προτείνω να παραγγείλεις από την προηγούμενη μέρα στην Τσιτσέκ τηλεφωνικώς για να τα απολαύσεις χωρίς ταλαιπωρία και καθυστέρηση, μόλις φτάσεις στο μαγαζί.Κιουνεφέ (κανταΐφι με τυρί και τριμμένο φυστίκι) στο τέλος δε, το περιχύνουν με καυτό σιρόπι που κάνει έναν ήχο όταν αγγίζει το φύλλο κανταΐφι -αξεπέραστο- θέλει ώρα να γίνει αλλά αξίζει κάθε λεπτό αναμονής.

http://popaganda.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Ένα μπαρ βγαλμένο από τα 60ς στην πλατεία Εξαρχείων.Το Ginger Ale αν δεν ήταν μπαρ θα ήταν ένα σπίτι στην Αμερική της δεκαετίας του '60 ή σκηνικό για τα γυρίσματα του Mad Men.

Η πλατεία Εξαρχείων μπορεί να αλλάζει «χρώματα» ανά καιρούς αλλά ποτέ δεν χάνει την αυθεντικότητά της, όπως ακριβώς και το ιστορικό μπαρ Ginger Ale που βρίσκεται στα «σπλάχνα» της από το 2006. Εμπνευστές του η Μίλη και ο Κυριάκος, ένα νέο ζευγάρι που πριν από 8 χρόνια -όταν στο κέντρο πρωταγωνιστούσαν τα μεζεδοπωλεία στο Ψυρρή- οραματίστηκε κάτι διαφορετικό.

«Όταν ανοίξαμε το Ginger Ale» μου εξηγεί η Μίλη «θέλαμε να διαφοροποιηθούμε από τον τρόπο διασκέδασης που επικρατούσε στα μπαρ της εποχής -οι νέοι στέκονταν στα μαγαζιά με ένα ποτό στο χέρι, μέσα σε μια βαβούρα και ένα «θολό» τρόπο διασκέδασης που δεν σου επέτρεπε να κοινωνικοποιηθείς -γι αυτό και ήμασταν πολύ προσεκτικοί στο σχεδιασμό του μαγαζιού. Δημιουργήσαμε ένα ρετρό χώρο με άνετους καναπέδες όπου οι παρέες θα μπορούσαν να διαλέξουν το σαλονάκι τους και να επικοινωνήσουν χαλαρά, ακούγοντας μουσικές από τις δεκαετίες του ‘30 και του ’60 σε rhythm n’ blues, σόουλ, μποσανόβα και τζαζ ρυθμούς χωρίς mainstream ήχους και ελληνικά μπιτάκια ενώ ήμασταν από τους πρώτους που οργανώσαμε live τζαζ-σουίνγκ βραδιές.»

«Από τότε αυτό που συνεχώς ανανεώνεται στο μαγαζί, δεν είναι η φιλοσοφία μας αλλά τα προϊόντα. Στους καταλόγους μας προσθέσαμε ένα λαχταριστό afogatto -εσπρέσο με ρούμι και παγωτό βανίλια, φρέσκα τσάι, καλοκαιρινά κοκτέιλ με σπιτικά σιρόπια και μαρμελάδες, ελληνικές φρέσκιες μπύρες ενώ παράλληλα χαμηλώσαμε και τις τιμές για να συμβαδίζουν με το κλίμα της εποχής –Δευτέρα έως Τετάρτη, από το μεσημέρι μέχρι τις 22.00, έχουμε happy hour (όλα τα ποτά κοστίζουν 5 ευρώ) ενώ διαθέτουμε μίνι κοκτέιλ (κοκτέιλ σε μικρότερη ποσότητα για να μπορείς να δοκιμάσεις πολλές γεύσεις) στα 5 ευρώ και fruit punch με φρούτα εποχής.»

Για του λόγου το αληθές, η Μίλη ξεκινάει τα μαγικά της και μας «συστήνει» το ολοκαίνουργιο late afternoon κοκτέιλ με τζιν, τζίντζερ, elder flower, λάιμ, πορτοκάλι και μούρα που ήταν απίθανα δροσιστικό, ένα tea shake -παγωτό με τσάι, μήλο και κανέλα που θύμιζε σπιτική μηλόπιτα και ένα ginger fresh teatail-κοκτέιλ με πράσινο τσάι, δυόσμο, λάιμ και τζίντζερ –αναζωογονητικό όσο δεν φαντάζεσαι. Αν πάλι δεν σου αρέσει η καφεΐνη, αξίζει να δοκιμάσεις τα λεγόμενα roiboos -ποικιλίες κόκκινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη από τα οποία ξεχώρισα το earl gray green με περγαμόντο, κόκκινο τσάι, τσίλι και πορτοκάλι –που ήταν φοβερά αρωματικό.

«Η πλατεία Εξαρχείων ήταν, είναι και θα είναι από τις λίγες γειτονιές με ταυτότητα στο κέντρο της Αθήνας, παρόλες τις δυσκολίες που περνάει ανά καιρούς.» μου λέει η Μίλη, λίγο πριν φύγουμε από το μαγαζί. «Ποτέ δεν έχασε τον παλμό της, όπως το υπόλοιπο κέντρο που τελευταία είναι λίγο μπερδεμένο. Μέχρι να αποφασίσουν οι υπόλοιπες γειτονιές τι θέλουν να είναι –π.χ πολυπολιτισμικές με έθνικ φαγάδικα, κυριλέ με φαντεζί κοκτειλάδικα -εμείς θα παραμένουμε σταθεροί στην πλατεία που δεν έχασε το στίγμα της ποτέ. Ως προς τα μελλοντικά σχέδια, τώρα που καλοκαιριάζει τα Παρασκευοσάββατα θα οργανώνουμε απογευματινά πάρτι με μουσικές, live και dj sets που θα ανακοινώνονται στη σελίδα facebook.com/GingerAlecafebar ενώ σε λίγο καιρό θα παρουσιάσουμε και το νέο μας μενού με σαλάτες και πιάτα -εναρμονισμένα με τη γειτονιά και τους ανθρώπους της.»

Ginger Ale, Θεμιστοκλέους 74, Πλατεία Εξαρχείων – τηλ. 210 3301 246. Ανοιχτό από τις 8.00 –όσο τραβήξει.

ΕΞΟΔΟΣ

Φέτος για πρώτη χρονιά το «Άννας» το εστιατόριο της ηθοποιού στον πιο ωραίο πεζόδρομο του Μεταξουργείου, έβγαλε τραπεζάκια έξω. Το εστιατόριο λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια στον καλαίσθητο εσωτερικό χώρο, τη διακόσμηση του οποίου έχει αναλάβει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Τώρα, όμως, όσοι το επισκέπτονται μπορούν να καθόνται και έξω, στον πεζόδρομο και να απολαμβάνουν την όμορφη καλοκαιρινή βραδιά έχοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται σε γειτονιά μικρής επαρχιακής πόλης, εκεί που άνθρωποι κινούνται πιο ράθυμα...

Η ηθοποιός, όπως σημειώνει το Popaganda.gr, πάσχισε πολύ για τον πεζόδρομο και φρόντισε προσωπικά ώστε να πάρει τη σημερινή του όψη. Φύτεψε τα δέντρα, τα περιποιείται και χαίρεται τη δροσιά τους. Οσοι επισκέπτονται το εστιατόριο της ηθοποιού πρέπει να γνωρίζουν ότι θα γευθούν ελληνική, κλασική, απλή και γευστική κουζίνα.

www.iefimerida.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Μπαίνοντας στην Κληματαριά, το ιστορικό ταβερνάκι της Πλατείας Θεάτρου που λειτουργεί από το 1927 με το ίδιο όνομα, νομίζεις ότι άνοιξες την πόρτα στις παιδικές σου αναμνήσεις, τότε που πηγαίνατε οικογενειακώς διακοπές στο χωριό του μπαμπά σου.

Η Μαρία Σώτου, συνιδιοκτήτρια του μαγαζιού, με μαντήλι στο κεφάλι, ένα λουλουδάτο φόρεμα και γλυκό χαμόγελο στέκεται όρθια στο βάθος του κήπου πίσω από ένα μεγάλο τραπέζι γεμάτο καλούδια, ένα χάρτη της Ελλάδος κρεμασμένο στο ξύλινο βαρέλι ακριβώς πίσω της και μια ομάδα τουριστών μπροστά της που την ακούνε με ενθουσιασμό και ανυπομονησία σα να πρόκειται να τους πει κάποιο φοβερό μυστικό.


Πλησιάζοντας ακούω τη Μαρία να εξηγεί πως η ελληνική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την απλότητα κι αυτό γιατί βασίζεται στη δομή της παραδοσιακής οικογένειας. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία πριν από χρόνια βασίζονταν κυρίως στην αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία είχε ως αποτέλεσμα τα παραδοσιακά πιάτα να είναι απλά και λιτά αλλά ταυτόχρονα πολύ νόστιμα.

Και συνεχίζει, «στην Ελλάδα αγαπάμε τους μεζέδες και αγαπάμε να μοιραζόμαστε το φαγητό. Αν έχετε παρατηρήσει τα γύρω τραπέζια θα δείτε ότι τα περισσότερα πιάτα είναι τοποθετημένα στη μέση του τραπεζιού και ο καθένας με το πιρούνι του παίρνει από ένα κοινό πιάτο τον μεζέ του. Αυτό μας χαρακτηρίζει. Είμαστε αρκετά κοινωνικοί όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που συνήθως έχουν μέσα κρασάκι ή βαρελίσια μπύρα και κάπου εκεί φουντώνει και η κουβέντα.»


Ο Περικλής, ιδιοκτήτης της Κληματαριάς, κοιτάζει τη Μαρία από το διπλανό τραπέζι και γυρίζει προς το μέρος μου. « Ξετρελαίνονται μαζί της οι τουρίστες. Εκτός από καλή δασκάλα είναι και τόσο επικοινωνιακή που την λατρεύουν»

 Ο ίδιος δεν ασχολείται με τα μαθήματα μαγειρικής αλλά δίνει συμβουλές για το καλό κρασί. Του αρέσει να μιλάει για τις διαφορετικές κουζίνες και τις προάλλες που ήταν στο μαγαζί μια κοπέλα απ την Ινδία τον ρώτησε: Tι γλυκό φτιάχνετε και μυρίζει τόσο ωραία; Χαλβά, της είπε ο Περικλής και τότε η Ινδή του είπε πως στη χώρα της xαλβά σημαίνει ανακατεύω. Ο Περικλής έχει συνηθίσει τη διαφορετικότητα και αγαπάει αυτή τη γειτονιά του κέντρου.

« Στην πλατεία θεάτρου είμαστε 20 χρόνια, 20 χρόνια δε γνώρισε ακμή αυτή η γειτονιά. Ακμή λέμε εμείς όταν ησυχάζουμε για λίγο, πραγματική ακμή ποτέ». Η Μαρία συνεχίζει το μάθημα τονίζοντας πως η ελληνική κουζίνα έχει επιρροές από δύση και ανατολή. «Για παράδειγμα ο μουσακάς είναι ένα τέτοιο φαγητό. Η μπεσαμέλ είναι γαλλική και τα μυρωδικά που βάζουμε μέσα έρχονται απ’ την Ανατολή. Η διαφορά της ελληνικής σε σχέση με άλλες μεσογειακές κουζίνες βρίσκεται στα βότανα και στο ελαιόλαδο».


Από την γωνιά μου, παρατηρώ τους τουρίστες που ακούν τη Μαρία συνεπαρμένοι. Με χαρακτηριστικό κέφι και μπρίο σηκώνεται, κάθεται, δείχνει, εξηγεί, χαμογελάει. Πάνω στο μεγάλο τραπέζι έχει βραστά αυγά, μελιτζανοσαλάτα, μυρωδικά, αμπελόφυλλα, πατάτες, αλεύρι, τυρί και πολλά άλλα υλικά που σε λίγο θα γίνουν ένα διαδραστικό παιχνίδι για τους τουρίστες. « Η αγαπημένη τους στιγμή είναι όταν πλάθουν οι ίδιοι τη ζύμη με τα χέρια τους. Μερικοί δεν έχουν ξαναπιάσει ποτέ στη ζωή τους ακόμα κι αν ασχολούνται χρόνια με τη μαγειρική. Κι αυτό το γειά μας, δεν έχω καταλάβει γιατί, αλλά πάντα γελούν και ενθουσιάζονται σα μικρά παιδιά όταν τσουγκράμε τα ποτήρια μας.»

Η Μαρία είχε από χρόνια την ιδέα να κάνει μαθήματα μαγειρικής και σήμερα σε συνεργασία με τα Athens walking tours οργανώνει μαθήματα για τουρίστες που οι ίδιοι λένε μετά το τέλος του σεμιναρίου, πως η μέρα στην Κληματαριά ήταν η καλύτερή τους μέρα στην Αθήνα.

Κληματαριά, Πλατεία θεάτρου 2, τηλ. 210 3216629

ΕΞΟΔΟΣ

 Η γειτονιά της Νέας Ερυθραίας έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια. Με το Low bar στο πεζοδρομημένο σοκάκι της Στροφυλίου να μονοπωλεί σχεδόν, εδώ και μερικά χρόνια τη νυχτερινή ζωή της περιοχής, η Νέα Ερυθραία αποδεικνύει σταθερά ότι είναι από τα «δυνατά χαρτιά» της Αθήνας.

Low bar

Ξεκινάμε φυσικά, από το μπαράκι που έφερε τα πάνω κάτω στο nightlife της ευρύτερης περιοχής, αποδυναμώνοντας το μέχρι πρότινος μονοπώλιο της Κηφισιάς για τους βόρειους θαμώνες. Το λιλιπούτειο αυτό μπαράκι έγινε talk of the town τα τελευταία χρόνια κι όσος χώρος του λείπει τόση φήμη απολαμβάνει. Όχι άδικα φυσικά, μιας και το πεζοδρομημένο στενάκι της Στροφυλίου, θυμίζει Κυκλάδες, με κοσμοσυρροή αντίστοιχη της Μυκόνου και της Σίφνου.

Οι μουσικές του κινούνται σε mainstream επιλογές, ενώ ο ανακαινισμένος χώρος του στήνει ένα ιδανικό σκηνικό για να απολαύσετε ένα από τα cocktails του. Και καλές διακοπές!Πληροφορίες: Χαριλάου Τρικούπη 146 (Στροφυλίου), Νέα Ερυθραία, 210 620 2187,

 Βάθης

Ο Βάθης είναι η σταθερή αξία στα βόρεια για τους λάτρεις του φαγητού και ειδικά του κρέατος. Με σταβλίσια που «σκίζει», rib eye ζουμερό και τρυφερό και συκωταριά περασμένη στο τηγάνι, δεν αφήνει περιθώρια για κριτική… Δροσιστείτε στην υπέροχη αυλή του σε ένα σκηνικό κλασικής και προσεγμένης ελληνικής ταβέρνας και απολαύστε την νοστιμότατη ντοματοσαλάτα του, το βραστό του μπρόκολο και τα φοβερά του κολοκυθάκια τηγανητά. Και θα μας θυμηθείτε…Πληροφορίες: Κύρου 7, Νέα Ερυθραία, 210 6204834.

All about lemon

Ένα πανέμορφο bistro… πλούσιο σε βιταμίνη C βρίσκεται στις οδούς Αθανασίου Διάκου και Αναξαγόρα, στο κέντρο της Νέας Ερυθραία και προσφέρει όλες της γλυκές εκδοχές του λεμονιού, από cheesecake με λεμόνι, lemon pie και πάβλοβα με λεμόνι, μέχρι λεμονάδα σπιτική και limoncello. Συνδυάστε το με το απογευματινό σας καφεδάκι και δεν θα… ξινίσετε!Πληροφορίες: Αναξαγόρα 17, Νέα Ερυθραία, 210 625 0237,

 Mucca Gelateria

Το ιταλικό παγωτό στο Mucca Gelateria δεν είναι απλά νόστιμο, είναι κάτι μοναδικό. Με κρεμώδη υφή και «σώμα» που λιώνει εύκολα (σήμα κατατεθέν της φρεσκάδας του) είναι κολασμένο. Δοκιμάστε το kinder bueno του ή το σοκολατένιο Bacio, τη λευκή σοκολάτα ή την κρέμα με πορτοκάλι και δε θα ξεκολλάτε. Αν έχετε και καμια λιγούρα για αλμυρό, δοκιμάστε ένα από τα φρεσκότατα σάντουιτς του ή ακόμα και φρεσκοψημένη πίτσα.Πληροφορίες:  Χαριλάου Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, 210 8001614,

 The Burger Company

Είναι ίσως, ένα από τα καλύτερα burgers της πόλης μας. Νόστιμο, ζουμερό, gourmet, αλλά πάντα πολύ κλασικό! Εδώ θα ξετρυπώσετε πρωτότυπες προτάσεις, όπως το Spicy Crunch Burger, με μυρωδικά, λόλα, τσένταρ, μαρμελάδα από jalapenos και crispy κρεμμύδια ή το τα Tennessee Chicken Fingers, μαριναρισμένα σε bourbon και σουσάμι. Το μπιφτέκι του είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το αποκορύφωμα είναι όταν κατά την παραγγελία σε ρωτούν πόσο ψημένο το θέλεις…Σημειώστε ότι κάθε μέρα από τις 10 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. το The Burger Company έχει Happy Hour me 20% στα delivery.Πληροφορίες: Χαριλάου Τρικούπη 144, 210 8000670

http://www.clickatlife.gr 

ΕΞΟΔΟΣ

Ένας bartender, 3 αρχιτέκτονες, μια φοιτήτρια και μισός Γερμανός είναι αρκετοί για να σου φτιάξουν ένα νόστιμο βαυαρέζικο Beer and Cocktail Restaurant…Έτσι απλά, δημιουργήθηκε πριν λίγους μήνες το Bock Beer and Cocktail Restaurant στου Μακρυγιάννη.

Με μοντέρνα αισθητική, με πρωταγωνιστές το τούβλο και το ξύλο, το βιοτεχνικό εργαστήριο ταπετσαρίας αυτοκινήτων που στεγαζόταν στον χώρο, έγινε αγνώριστο, ζεστό και άνετο.

Το παλιό κτήριο του Μεσοπολέμου στην οδό Σπύρου Δοντά 9, φιλοξένησε ιδανικά το όμορφο Bock και προσκαλεί καθημερινά τους φίλους της γερμανικής κουζίνας να δοκιμάσουν νόστιμες λιχουδιές και καλά ποτά.
Το μενού είναι επηρεασμένο εμφανώς από τη βαυαρέζικη κουζίνα και περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, διαφόρων ειδών λουκάνικα, αργοψημένο χοιρινό κότσι, ξινολάχανο, ραβιόλια με ανάμικτο κιμά και σπανάκι σε ζωμό και φυσικά, το αγαπημένο γερμανικό ψητό ζαμπόν, γνωστό ως Leberkaese.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη βόρειο-ιταλική συνταγή μοσχαρίσιου Ossobuco με σάλτσα λαχανικών και λευκού κρασιού, καθώς και το τρυφερό rump steak με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Από μπύρες, στο Bock θα βρείτε πέντε διαφορετικές βαρελίσιες και μια μεγάλη ποικιλία σε μπουκάλι, ενώ τα cocktails εδώ είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του μαγαζιού, εμπνευσμένα από τον συνιδιοκτήτη Δημήτρη Κληρονόμο.

Πληροφορίες: Σπύρου Δοντά 9, Μακρυγιάννη (Ακρόπολη)

http://www.clickatlife.gr

ΕΞΟΔΟΣ

 Η ταβέρνα στο κέντρο με την αυλή που θυμίζει πλατεία χωριού -Οτι και να παραγγείλεις πληρώνεις 15 ευρώ

Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, μόλις στρίψεις από την Εμμανουήλ Μπενάκη, νιώθεις σαν να μπήκες σε χωριό. Ελιές, μουριές, μποστάνια και η ιστορική ταβέρνα Ροζαλία που βρίσκεται στο πόστο της από το 1978. Ιδιοκτήτης της ο Αχιλλέας Σεβαστόπουλος που ξεκίνησε την επιχείρησή του οικογενειακά και έφτιαξε μία ανθισμένη αυλή στο κέντρο της Αθήνας που διψάει για «πράσινο».

«Η Ροζαλία άρχισε να λειτουργεί 37 χρόνια πριν, στο ισόγειο ενός νεοκλασικού της οδού Βαλτετσίου, στο νούμερο 58, απέναντι από την τωρινή αυλή» λέει ο Γιώργος, φανατικός ποδηλάτης και τωρινός διαχειριστής του μαγαζιού, μιλώντας στο Popaganda.gr.

«Το όνομά της «έρχεται» από μια γυναίκα θρύλο που έμενε στο υπόγειο, κάτω από την ταβέρνα εκείνη την εποχή. Την έλεγαν Αυγουστίνα, κυκλοφορούσε στα Εξάρχεια χωρίς να γνωρίζει κανείς την ιδιότητά της και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών της γειτονιάς. Ώσπου μια μέρα, εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη κι έγινε το μυστήριο των Εξαρχείων.

Χρειάστηκαν κάποια χρόνια να περάσουν για να μάθουμε πως η εν λόγω κυρία ήταν κατάσκοπος της Ελλάδας κατά των Γερμανών (καταδικάστηκε σε θάνατο για περίθαλψη και απόκρυψη Βρετανών κατασκόπων και Ελλήνων αντιστασιακών) με κωδικό όνομα «Ροζαλία» εξού και το όνομα της ταβέρνας μας –τιμής ένεκεν».

Μόλις καθίσεις στο τραπέζι, σου φέρνουν ένα δίσκο με 16 πιάτα -σαλάτες και ορεκτικά, ενώ στη συνέχεια η φάση επιβάλλει ψητά,ενώ ως προς τα γλυκά εδώ θα φας την παστούλα σου με σοκολάτα-φράουλα, παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα και χαλβά σιμιγδαλένιο, όλα σπιτικά. Η τιμή κατ' άτομο είναι 15 ευρώ.

http://www.iefimerida.gr

ΕΞΟΔΟΣ

Ανθισμένα δέντρα και λουλούδια που μοσχοβολάνε, χρωματιστές καρέκλες και τραπέζια κι ένας κήπος που που μας θυμίζει τα παλιά.

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Λεμονήκηπος καταφέρνει να μας ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή όπου οι δροσερές αυλές και οι απλές παραδοσιακές γεύσεις κυριαρχούσαν. Το μενού κινείται μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας κουζίνας, δίνοντάς σας την ευκαιρία να απολαύσετε ελληνικές γεύσεις σε δημιουργικές παραλλαγές.
Δοκιμάστε τα παραδοσιακά ελληνικά και μεσογειακά πιάτα του κι ανακαλύψτε μόνοι σας τις «πειραγμένες» γεύσεις και τους νεοτερισμούς του σεφ που θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα. Οι παραδοσιακοί μεζέδες, αλλά και τα πιάτα της σχάρας και της κατσαρόλας μάς θυμίζουν σπιτικές μυρωδιές.

Συνδιάστε τα μ'ένα κρασί από την μεγάλη ποικιλία ελληνικών κι όχι μόνο ετικετών.


Η όμορφη αυλή του Λεμονόκηπου με τα καλοκαιρινά χρώματα κι αρώματα είναι το χαλαρωτικό περιβάλλον που ψάχνει κανείς για να φάει με φίλους κι οικογένεια, για ένα επαγγελματικό ραντεβού ή για να γιορτάσει κάποια χαρούμενη στιγμή της ζωής του. To ανακαινισμένο αρχοντικό του '30 κι η αυλή του φυσικά έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο και στεγάζει καλοφαγάδες σ'ενα χώρο που μοιάζει βγαλμένος από σκηνικό παλιάς ελληνική ταινίας.

Τα πάντα είναι ζωγραφισμένα στο χέρι με αγάπη και μεράκι, από τις καρέκλες και τα τραπέζια, μέχρι και τα τζάμια. H ευχάριστη μουσική στην κατάλληλη ένταση ολοκληρώνουν την ατμόσφαιρα για μια ωραία βραδιά -ή και μεσημέρι.

Info
Αγίας Τριάδος 11 & Επταλόφου Νέα Φιλαδέλφεια,  τηλ. 210 2588611

ΕΞΟΔΟΣ

Στον πεζόδρομο της οδού Δελφών στο Κολωνάκι, ο Ιπποπόταμος επιμένει στο παλιό καλό ροκ και επιστρέφει ανανεωμένο για να σας δροσίσει φέτος το καλοκαίρι.

Ο Ιπποπόταμος αποτελεί μια κλασική αξία από το 1978 και τώρα, μετά από μια δίμηνη ανακαίνιση, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για να σας φιλοξενήσει στα δωμάτιά του.
Απολαύστε παγωμένη την θρυλική του σανγκρία , αλλά και 28 ετικέτες μπύρας, μπύρα draught, πίτες με guacamole και λαχταριστό Virginia ham με πορτοκάλι, όλα χειροποίητα.

Δοκιμάστε ένα Ιπποποταμάκι, ένα raquiri ή rakito -όλα με βάση τη ρακή- στην αυλή του Ιπποπόταμου και στον πεζόδρομο της Δελφών.

Ο Γιάννης Παναγιωτάκης, ο Γιώργος Ζερβός και ο Άλκης Στεφάνου, οι νέοι οικοδεσπότες, γνωστοί παραγωγοί του ραδιοφώνου που λατρεύουν τα «ταξίδια» στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, τον κινηματογράφο, το φως της μέρας και τη μαγεία της νύχτας, θα μας προτείνουν καλή ροκ, τζαζ, σόουλ και φανκ μουσική, από τα decks του Ιπποπόταμου, από νωρίς το πρωί μέχρι… νωρίς το πρωί.

Αν θέλετε κι εσείς να βρείτε τον κρυμμένο ροκ χαρακτήρα σας, ελάτε μια βόλτα από τον Ιπποπόταμο.

Πληροφορίες: Ιπποπόταμος, Δελφών 3β, Κολωνάκι, 2103634583

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin