Ιανουαρίου 17, 2018

Διατροφή

Tα φύτρα της ενέργειας
Φωτεινή Βασιλοπούλου 

Τα φύτρα βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των υγιεινών τροφών και θεωρούνται «βόμβες» θρεπτικών ουσιών. Aνακαλύψτε και εκμεταλλευτείτε την αξία τους. Ακόμα και αν είστε από αυτούς που τα έχουν δοκιμάσει, αξίζει να πληροφορηθείτε πόσο καλό σας κάνουν.
Tα φύτρα είναι βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Eίναι από τα πλέον ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας. Άλλα από αυτά είναι τραγανά, άλλα μαλακά, άλλα έχουν ελαφριά γεύση και άλλα πιο πικάντικη. Tα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά.

Πώς μας ωφελούν
Tα φύτρα περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά τώρα το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Xάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Bοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.

Φύτρα από φασόλια
Γιατί να τα προτιμήσετε:
• Eίναι αρκετά πιο εύπεπτα απ’ ό,τι οι καρποί από τους οποίους προέρχονται, δηλαδή τα φασόλια.
• Έχουν διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα φασόλια.
• Eίναι καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
Πώς να τα καταναλώσετε. Mπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά (σε σαλάτες) ή μαγειρεμένα. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος καταστρέφεται ορισμένη ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.

Σύσταση ανά 100 γρ.

Θερμίδες: 30,96
Πρωτεΐνες: 3 γρ.
Λιπαρά: 0,1 γρ.
Yδατάνθρακες: 5,9 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,8 γρ.

Φύτρα από φακές
Γιατί να τα προτιμήσετε.
• Aποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%).
• Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
• Eίναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
Πώς να τα καταναλώσετε. Nοστιμίζουν ιδιαίτερα τις σούπες και τις βραστές σαλάτες λαχανικών.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 105
Πρωτεΐνες: 8,9 γρ.
Λιπαρά: 0,5 γρ.
Yδατάνθρακες: 16,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 5,8 γρ.
Bιταμίνη C: 15,5 mg
Φυλλικό οξύ: 100 mg

Φύτρα αλφάλφα
Γιατί να τα προτιμήσετε
• Tα φύτρα αλφάλφα είναι από τις πλουσιότερες πηγές σαπωνίνων, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζουν την «καλή».
• Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Πώς να τα καταναλώσετε. Ωμά, αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα σε σαλάτες και σάντουιτς. Mπορείτε όμως και να τα μαγειρέψετε. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τα προσθέσετε στην ομελέτα σας.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 29
Πρωτεΐνες: 4 γρ.
Λιπαρά: 0,7 γρ.
Yδατάνθρακες: 3,8 γρ.
Φυτικές ίνες: 2,5 γρ.
Kάλιο: 79 mg
Φώσφορο: 70 mg

Φύτρα μπρόκολου
Γιατί να τα προτιμήσετε
• Eίναι πλούσια σε σουλφοραφίνη, ουσία που έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντικαρκινική δράση.
• Yπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πώς να τα καταναλώσετε. H πιπεράτη γεύση τους θα νοστιμίσει τις χορτόπιτες και τις σαλάτες σας.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 43
Πρωτεΐνες: 3,4 γρ.
Λιπαρά: 0,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 8,95 γρ.
Φυτικές ίνες: 3,8 γρ.
Aσβέστιο: 42 mg
Kάλιο: 389 mg
Φώσφορο: 69 mg
β-καροτίνη: 450 μg
Bιταμίνη C: 85 mg
Φυλλικό οξύ: 61 μg

Φύτρα σιταριού
Γιατί να τα προτιμήσετε
• Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.
• Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού. • Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης. • Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο.
Πώς να τα καταναλώσετε. Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 198
Πρωτεΐνες: 7,5 γρ.
Λιπαρά: 1,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 42,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,1 γρ.
Mαγνήσιο: 82 mg
Φώσφορο: 200 mg
Σελήνιο: 42,5 μg

Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα
Tι θα χρειαστείτε
• Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
• Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
• Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα.

H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
• Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.

Πώς θα τα συντηρήσετε
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ' άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.
6. «Η αγάπη, η φιλία και ο σεβασμός δεν ενώνουν τόσο τους ανθρώπους όσο το κοινό μίσος τους για κάτι».

vita.gr

Διατροφή

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και πολλές θερμίδες, όπως και σε μια βακτηριακή λοίμωξη, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόννης διαπίστωσε ότι τα ανθυγιεινά τρόφιμα φαίνεται να κάνουν ιδιαίτερα επιθετικό το ανοσοποιητικό σύστημα μακροπρόθεσμα. Ακόμα και αφού το άτομο έχει πια ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή προς την έμφυτη ανοσοποιητική διέγερση είναι πιο εμφανής.

Οι μακροπρόθεσμες αυτές αλλαγές ενδεχομένως να εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης και του διαβήτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στις παραπάνω παρατηρήσεις αφού έθεσαν επί έναν μήνα ομάδα ποντικιών σε δυτικού τύπου διατροφή (πολλά λιπαρά, ζάχαρη και λίγες φυτικές ίνες). Τα πειραματόζωα ανέπτυξαν έντονη φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα, όπως και μετά από λοίμωξη από επικίνδυνα βακτήρια.

«Η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε σε μια αναπάντεχη αύξηση του αριθμού συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων στο αίμα των ποντικιών, ειδικά των κοκκιοκυττάρων και μονοκυττάρων. Αυτό είναι ένδειξη της εμπλοκής των προγόνων ανοσοκυττάρων στον μυελό των οστών», εξηγεί η Ανετ Κράιστ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Έμφυτης Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τα ευρήματα αυτά οι πρόγονοι μείζονων ανοσοκυττάρων του μυελού των οστών απομονώθηκαν από τα ποντίκια που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή ή υγιεινή δίαιτα και έγινε συστηματική ανάλυσή τους.

«Οι αναλύσεις έδειξαν όντως ότι η δυτική διατροφή ενεργοποιούσε έναν μεγάλο αριθμό γονιδίων στα προγονικά κύτταρα. Στα γονίδια αυτά επηρεάζονταν και εκείνα που είναι υπεύθυνα για τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση», συμπληρώνει ο καθηγητής Χοακιμ Σουλτς από το Ινστιτούτο Ζωής και Ιατρικών Επιστημών και το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών.

Αλλά όταν τα πειραματόζωα επέστρεψαν στην συνήθη διατροφή τους με δημητριακά για τέσσερις εβδομάδες, η οξεία φλεγμονή εξαφανίστηκε. Αλλά δεν εξαφανίστηκε ο γενετικός αναπρογραμματισμός των ανοσοκυττάρων. Πρακτικά δηλαδή ακόμα και μετά από τέσσερις εβδομάδες υγιεινής διατροφής πολλά από τα γονίδια που είχαν ενεργοποιηθεί από την παρουσία του πρόχειρου φαγητού εξακολουθούσαν να είναι ενεργά.

Μελετώντας περαιτέρω τον «αισθητήρα» του πρόχειρου φαγητού στα ανοσοκύτταρα, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος από 120 άτομα. Σε ορισμένα εξ αυτών, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα επιδείκνυε ένα ισχυρό χαρακτηριστικό εκπαίδευσης. Στα άτομα αυτά, οι επιστήμονες εντόπισαν γενετικές αποδείξεις εμπλοκής των φλεγμονοσωμάτων. Τα τελευταία είναι βασικά ενδοκυτταρικά συμπλέγματα σηματοδότησης που αναγνωρίζουν τους μολυσματικούς παράγοντες και άλλες επιβλαβείς ουσίες και απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες φλεγμονωδών σηματοδοτών.
Εκτός από την οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, η δυτική διατροφή άλλαζε και τον τρόπο που οι αποθηκεύονται οι γενετικές πληροφορίες. Αυτές αποθηκεύονται στο DNA και κάθε κύτταρο περιέχει αρκετές δέσμες DNA, που μαζί έχουν μήκος περίπου δύο μέτρων. Συνήθως, τυλίγονται γύρω από συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο πυρήνα και άρα πολλά γονίδια στο DNA δεν μπορούν να διαβαστούν καθώς είναι μη προσβάσιμα.

Όλες οι προαναφερόμενες φλεγμονώδεις αντιδράσεις μπορούν με την σειρά τους να επιταχύνουν την εκδήλωση αγγειακών παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2. Η αθηροσκλήρωση για παράδειγμα, απαρτίζεται από μεγάλα λιπίδια και ανοσοκύτταρα. Η φλεγμονώδης αντίδραση συντελεί απευθείας στην ανάπτυξη τους, επειδή τα νεο-ενεργοποιημένα ανοσοκύτταρα αποικίζουν τα τροποποιημενα αγγειακά τοιχώματα. Όταν πια οι αθηρωματικές πλάκες είναι πολύ μεγάλες, μπορούν να σπάσουν, προκαλώντας θρόμβωση, με συνέπεια ένα πιθανό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα ευρήματα μας έχουν μεγάλη συσχέτιση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η υγιεινή διατροφή πρέπει να γίνει βασικό στοιχείο της ακαδημαϊκής μας μόρφωσης ώστε ειδικά τα μικρά παιδιά να μάθουν να αντιστέκονται στους πειρασμούς της βιομηχανίας τροφίμων», καταλήγουν οι ερευνητές.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Διατροφή

Το γνωστό σε όλους μας αποξηραμένο σταφύλι κάθε άλλο παρά ταπεινός καρπός είναι.

Τι είναι η κορινθιακή σταφίδα;
Γλυκιά, νόστιμη ελληνική και φημισμένη, η κορινθιακή σταφίδα είναι η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας. Καλλιεργείται σε περιοχές της Βόρειας και της Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και στη Ζάκυνθο. Με μορφή ρυτιδώδη, είναι το δροσερό σταφύλι στην αποξηραμένη του μορφή.

Λίγη ιστορία
Η Ελλάδα, στηρίζοντας την οικονομία της για πολλά χρόνια στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, παρέμεινε αγροτική καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα με βασικά προϊόντα τα δημητριακά και τη σταφίδα. Το 1871, νέοι μικροϊδιοκτήτες γης στράφηκαν προς την καλλιέργεια σταφίδας ενώ η παραγωγή της κορινθιακής ποικιλίας εκτινάχθηκε στα ύψη με εξαγωγές γύρω στα 1877. Είναι η περίοδος που τα γαλλικά αμπέλια έπαθαν την ασθένεια της φυλλοξήρας, γεγονός που καθυστέρησε τη λεγόμενη ‘σταφιδική κρίση’ που ακολούθησε το 1893. Κατά το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, το ‘σταφιδικό ζήτημα’ άρχισε να χάνει την οξύτητά του για πολλούς λόγους. Ήταν όμως ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός στην Ελλάδα μετά από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Σήμερα,η κορινθιακή ή μαύρη σταφίδα θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό προϊόν και στην Ελλάδα παράγεται σε ποσοστό άνω του 80%.

Διατροφικές ιδιότητες
Διάσημη από την αρχαιότητα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έχει αντικαρκινική δράση ενώ ακόμα και τα κουκούτσια, όταν αυτά υπάρχουν, συνεισφέρουν στο αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο. Σαφώς λοιπόν αποτελεί και ένα εξαιρετικό σνακ ακόμα και για όσους γυμνάζονται αφού είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας. Δίκαια την αποκαλούν και “ελληνικό μαύρο χρυσό”, εφόσον διαπιστωμένα περιέχει συστατικά που βρίσκουμε στις λεγόμενες “υπερτροφές”. Επίσης, αποδεδειγμένα χορταίνει, οπότε βοηθά στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Οι επιστήμονες προτείνουν να βάλουμε τη σταφίδα στην καθημερινή μας διατροφή, καταναλώνοντάς τη ως μία από τις τρεις μερίδες φρούτων που πρέπει να έχουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας.

Πού τη χρησιμοποιούμε;
Σε γλυκά ή φαγητά θα τη χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε μια διακριτική γλυκιά πινελιά στις συνταγές μας. Σε κέικ, πίτες, τάρτες αλλά και σε ψητά καθώς και γεμίσεις κρεατικών ή πουλερικών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις τροφίμων που η αντιοξειδωτική τους συμπεριφορά κατά το μαγείρεμα-ψήσιμο παραμένει σταθερή ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται κιόλας.

Από: Ελευθερία Βασιλειάδη

Διατροφή

Αν έχετε βαρεθεί το κλασσικό πρωινό σας γεύμα, σας έχουμε μια πρόταση για έναν πεντανόστιμο και θρεπτικό πρωινό χυμό. Είναι εύκολος στην παρασκευή του, αν έχετε πρόχειρες κατεψυγμένες μπανάνες.

Απλώς ξεφλουδίστε τις μπανάνες, κόψτε τις σε κομμάτια και βάλτε τις σε δοχείο στην κατάψυξη. Θα διατηρηθούν για περίπου 3 μήνες.

Υλικά
1 μεγάλο πορτοκάλι ξεφλουδισμένο

1/4 φλ. γάλα καρύδας ή αμυγδάλου (Διαβάστε: 6 αλλαγές που θα παρατηρήσετε αν πίνετε καθημερινά γάλα αμυγδάλου με μέλι)

1/4 φλ. βρώμη

1 κ. γ μέλι

1/2 κ. γ βανίλια

1 1/2 κομμάτια κατεψυγμένες μπανάνες

Παρασκευή
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και λιώστε τα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και παχύρευστο. Φτιάχνει 2 φλιτζάνια.

Ανά μερίδα ενός φλιτζανιού: 170 θερμίδες, 4 γρ. πρωτεΐνης, 35 γρ. υδατάνθρακες, 1 γρ. λιπαρά, 13 mg νάτριο, 0 γρ. χοληστερόλης.

Διατροφή

Όλοι το λένε πια: Με την μεσογειακή διατροφή μεγαλώνεις καλύτερα!

Ακόμα και τα botox όλου του κόσμου δεν μπορούν να σταματήσουν την αναπόφευκτη πραγματικότητα του γήρατος.

Βέβαια με τη βοήθεια μιας υγιεινής διατροφής, της τακτικής άσκησης και της σωστής φροντίδας του δέρματος, κάποιοι μπορούν ίσως να μεγαλώνουν λίγο πιο χαριτωμένα από τους υπόλοιπους.

Πολλές αξιόλογες και συναρπαστικές μελέτες έχουν καταλήξει ότι τα οφέλη κατά της γήρανσης είναι παγκοσμίως προσβάσιμα και όλοι αν ακολουθήσουμε κάποιος απλούς κανόνες μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά.

Και όσο διαβάζεις δες πόσο ωραίες προτάσεις υπάρχουν online για να απογειώσεις τα μεσογειακά σου πιάτα (κι όλοι να σου ζητάνε τη συνταγή)!

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την καρδιαγγειακή, νευρολογική και οστική υγεία και προσθέτει στη μακροζωία.

Όσοι ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή τρέφονται κυρίως με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ελαιόλαδο και παίρνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες από ψάρια και πουλερικά ενώ αποφεύγουν το κόκκινο κρέας. Κάτι το οποίο δεν απέχει και πολύ από τον δικό μας τρόπο ζωής.

Υπάρχουν χιλιάδες ευφάνταστες συνταγές που περιέχουν τα παραπάνω συστατικά και το αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι θα σε αποζημιώσει γευστικά.

Πρόσφατη μελέτη 562 συμμετεχόντων διαπίστωσε πράγματι ότι τα 70 άτομα που είχαν ακολουθήσει μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερη συρρίκνωση ή ατροφία του εγκεφάλου.

Η μικρότερη ατροφία σημαίνει καλύτερη μνήμη και βελτιωμένη ικανότητα σκέψης.

Οι επιστήμονες βέβαια ξεκαθαρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή από μόνη της δεν κάνει θαύματα. Η τακτική άσκηση και η φροντίδα της ψυχικής σου ευεξίας μέσα από κοινωνικές σχέσεις, ο διαλογισμός και η αισιοδοξία αποτελούν όλα μέρος της εξίσωσης.

Και έχουν δίκιο καθώς αν εντάξεις στην καθημερινότητά σου λίγη γυμναστική και λίγο παραπάνω κους-κους και βόλτες με τις φίλες σου, όσο κουρασμένη και αν νιώθεις, θα δεις ότι στο τέλος της ημέρας θα γυρνάς σπίτι σου πιο ολοκληρωμένη και πιο γεμάτη!

Και είσαι τυχερή γιατί ζεις στην ιδανικότερη χώρα για να ακολουθήσεις αυτό τον τρόπο ζωής.

Μαγείρεψε μεσογειακά, βγες έξω για τρέξιμο, για περπάτημα, για κολύμπι και μετά πήγαινε βόλτα με τους φίλους σου, ταξίδεψε, χόρεψε, γέλα.

Ο ιδανικός και ο πιο εύκολος τρόπος να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να γεράσει καλύτερα!

Πηγή: coverstory.gr

tsemperlidou.gr

Διατροφή

Είτε τρως κρέας είτε είσαι χορτοφάγος, χρειάζεσαι την πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Ορίστε λοιπόν γιατί πρέπει να σκεφτείς καλύτερα την ποσότητα πρωτεΐνης που λαμβάνεις κάθε μέρα:

1. Χτίζεις μυς.

Φυσικά ο πιο γνωστός λόγος για τον οποίο όλοι προτιμούν την πρωτεΐνη έχει σχέση με τη δημιουργία ενός δυνατού και λιγνού σώματος. Η πρωτεΐνη αποτελεί το κλειδί στην «επισκευή» και στην «ανανέωση» των μυών του σώματός σου, αφού τους κάνει και πιο δυνατούς. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχεις ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μετά τη γυμναστική.

2. Χάνεις κιλά.

Αν τρως περισσότερη πρωτεΐνη μένεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ αν αυξήσεις την ποσότητα που λαμβάνεις, τότε βοηθάς το σώμα σου να κάψει περισσότερα λίπη και όχι μυϊκή μάζα. Ωστόσο, να θυμάσαι πάντα ότι μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από κρέας ζώων, περιέχει και πολλά κορεσμένα λίπη, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία σου.

3. Έχεις μικρότερες πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό.

Αν και μία διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, μία διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε άλλες μορφές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, μπορεί πραγματικά να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μία πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού μειωνόταν κατά 26% για κάθε 20 γραμμάρια αύξησης στην πρόσληψη της πρωτεΐνης.

4. Κάνεις καλό στην υγεία των οστών σου.

Η πρωτεΐνη δεν «χτίζει» μόνο γερούς μυς αλλά και γερά κόκαλα. Μία πρόσφατη έρευνα σε ηλικιωμένες γυναίκες της Ιαπωνίας αποκάλυψε ότι αυτές που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη ήταν λιγότερο εύθραυστες από αυτές που έπαιρναν τις μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης. Μάλιστα τα πορίσματα της έρευνας παρέμεναν ίδια είτε η πρωτεΐνη προερχόταν από κρέας είτε από άλλες χορτοφαγικές πηγές, όπως το tempeh (τέμ-πε).

shape.gr

Διατροφή

Σίγουρα γνωρίζετε κι εσείς τις διάφορες μεθόδους αποτοξίνωσης του οργανισμού που είναι διαθέσιμες στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο. Προτείνουν αποτοξίνωση με επίκεντρο την αυξημένη κατανάλωση σε νερό, ή σε πολλούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, ή σε κάποια συγκεκριμένη τροφή.


Οι πρώτες λίγες ημέρες μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά μόλις “συνηθίσετε” και βελτιωθούν τα επίπεδα ενέργειας που έχετε, τότε νιώθετε ότι έχετε κάνει πραγματική αποτοξίνωση.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, επειδή αυτές οι μέθοδοι αποτοξίνωσης δεν υποστηρίζονται από έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής, μέσα σε 1-2 εβδομάδες οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια για αποτοξίνωση και επιστρέφουν στις πρότερες συνήθειές τους.

Τι λέει η ιατρική επιστήμη

Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που το σώμα εκτελεί φυσικά. Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται στο συκώτι (ήπαρ) και το υπόλοιπο 25% στο έντερο.

Από την πρώτη στιγμή που δυνητικά επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στο σώμα, τα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού (τα οποία αποτελούνται από συγκεκριμένες μεταβολικές αντιδράσεις) αρχίζουν να “πιάνουν δουλειά”.

Τι είναι οι τοξίνες

Οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα μέσω των επεξεργασμένων τροφών (κυρίως από προϊόντα με ζάχαρη και λευκό αλεύρι), των φαρμάκων, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της καφεΐνης, καθώς και μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα.

Επίσης είναι πιθανό το ίδιο το σώμα να παράγει τοξίνες. Πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.

Η αποτοξίνωση λαμβάνει χώρα σε 3 φάσεις:

Τροποποίηση: Ορισμένα ένζυμα συμβάλλουν σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις με τις οποίες το σώμα προσδιορίζει τις βλαβερές ουσίες (κυρίως μέσω οξειδωτικών διαδικασιών) και δημιουργούν ασταθείς τοξικές ουσίες

Εξουδετέρωση: Οι ουσίες αυτές πρέπει να περιοριστούν από “συζευκτές”, που τις “αιχμαλωτίζουν” και τις καθιστούν ακίνδυνες και διαλυτές, προκειμένου να απορριφθούν φυσικά από το σώμα

Αποβολή: Τα τελικά προϊόντα αποβάλλονται από το δέρμα (ιδρώτας), τους πνεύμονες (πτύελα), τα νεφρά (ούρα) και της πεπτικής οδού (κόπρανα)

Οι ορμόνες του στρες, τα φάρμακα και το κάπνισμα δημιουργούν πολλά ένζυμα της 1ης φάσης. Χωρίς την συμπλήρωση των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών από μια μεγάλη ποικιλία τροφών, το συκώτι επιβαρύνεται πάρα πολύ και αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και άρα σε διάφορες ασθένειες.

Τι πρέπει να τρώτε για σωστή αποτοξίνωση

Χρειαζόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά (καροτενοειδή, φλαβονοειδή κλπ) που υποστηρίζουν τα ένζυμα και τις μεταβολικές διαδικασίες που εμπλέκονται στις φάσεις 1-3 της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Αυτά θα τα βρείτε στις ακόλουθες τροφές:

Λαχανικά: Είναι σημαντική η ουσία αλλικίνη σε κρεμμύδια, σκόρδο, σχοινόπρασο και πράσα

Πράσινα: Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κινεζικό λάχανο (bok choy), λάχανο, κουνουπίδι, λάχανο kale, ραπανάκια, χρένο, γογγύλια και κάρδαμο

Άλλα πράσινα: Τεύτλα, σέλινο, αγγούρι και σπανάκι

Φρούτα: Αβοκάντο, βακκίνια, βατόμουρα, μήλα, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, πορτοκάλια και φλούδες εσπεριδοειδών

Όσπρια: Φακές, φασόλια, αρακάς και ρεβίθια

Λίπη: Ελαιόλαδο, έλαιο canola, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, φουντούκια και φιστίκια

Βότανα και μπαχαρικά: Δεντρολίβανο, κύμινο, κουρκούμη, σπόροι και έλαιο από άνηθο

Θαλασσινά: Άγριος σολομός και σαρδέλες

Ζωικές πρωτεΐνες: Κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής, γαλοπούλα και άγρια θηράματα (κρέας από “κυνήγι”)

Βασικά σημεία που πρέπει να πάντα να θυμάστε

Πρέπει να καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και φρούτα καθημερινά

Επιλέγετε τροφές που είναι ολικής άλεσης, όχι επεξεργασμένες και χωρίς συνθετικές ουσίες

Πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερού την ημέρα

Εξασφαλίστε την βέλτιστη λειτουργία του εντέρου με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως (κριθάρι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρώμης και άγριο/καστανό ρύζι)

Πρέπει να ασκείστε έστω και λίγο σε τακτική βάση, τόσο ώστε να ιδρώνετε από την άσκηση

http://www.health24.com

Διατροφή

 

Από Δευτέρα θα ξεκινήσω δίαιτα/ θα αρχίσω να γυμνάζομαι/ θα κόψω το κάπνισμα. Όποια συνήθεια και αν θες να ξεκινήσεις ή να κόψεις πάντα επιλέγεις τη Δευτέρα για να το κάνεις και για κάποιο λόγο με μαθηματική ακρίβεια πάντα αποτυγχάνεις! Δεν είσαι αρκετά επίμονος ή μήπως υπάρχει μια πιο επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό.

Σύμφωνα με το διαιτολόγο, Jaime Mass, η συγκεκριμένη μέρα είναι η πιο δύσκολη της εβδομάδας για να ξεκινήσεις και να διατηρήσεις μία δίαιτα. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Ημερολόγιο της Κλινικής Διατροφής, αποκάλυψε το βασικό διατροφικό μοτίβο που ακολουθούν οι περισσότεροι από εμάς: Έχουμε την τάση να τρώμε το περισσότερο κρέας το Σαββατοκύριακο, τους περισσότερους υδατάνθρακες και αλκοόλ την Παρασκευή και το Σάββατο και τη μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Δεν μπορούμε να πούμε πως τα αποτελέσματα αυτά μας εντυπωσιάζουν.

Ακριβώς όμως αυτές οι συνήθειες είναι που σε οδηγούν στην αποτυχία. “Η γνωστή σε όλους μας φράση “Θα ξεκινήσω από Δευτέρα” είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Εμπεριέχει τη νοοτροπία όλα ή τίποτα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διατροφικές επιλογές”, εξηγεί ο Mass. Με το που ενδώσεις, αισθάνεσαι ότι όλοι οι κόποι σου έχουν πάει χαμένοι και πριν καν το καταλάβεις έχεις αρχίσει να τρως ακόμη πιο ανθυγιεινά από πριν.

Επίσης, το γεγονός ότι ενδίδεις σε λαχταριστό φαγητό όλο το Σαββατοκύριακο δυσκολεύει την κατάσταση. Ειδικά εάν μέσα σε αυτές τις μέρες έχεις ξενυχτίσει, δεν έχεις κοιμηθεί καλά και έχεις καταναλώσει πολύ αλκοόλ, το μόνο που πρόκειται να αποζητά ο οργανισμός σου τη Δευτέρα είναι λιπαρά φαγητά και “κακούς” υδατάνθρακες.

Προκειμένου να ξεπεράσεις τα εμπόδια αυτά, ο διαιτολόγος συμβουλεύει να “θυμάσαι ότι προσπαθείς να γίνεις υγιής για ολόκληρη τη ζωή σου και όχι για πέντε μόνο μέρες”. Το μυστικό είναι να καταλάβεις πως μπορείς να αλλάξεις νοοτροπία και τον τρόπο που βλέπεις το φαγητό όποια μέρα της εβδομάδας και να αποφασίσεις.

Δεν είναι ανάγκη να είναι Δευτέρα!

Από: Βίκυ Χριστοπούλου

 

Διατροφή

Φυτικές ίνες για βέλτιστο γήρας!

Έρευνα που διεξήχθη στο Westmead Institute της Αυστραλίας και δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology εξετάζει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φυτικών ινών και της γήρανσης.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά και είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της υγιεινής διατροφής. Δυο από τις πιο γνωστές ομάδες φυτικών ινών είναι οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μέσω της μείωσης της χοληστερόλης που πετυχαίνουν. Πλούσιες πηγές διαλυτών ινών είναι η βρώμη, το κριθάρι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, οι φακές, και ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες φαίνεται να επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από το έντερο και βρίσκονται στο σιτάρι, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ο Καθηγητής Gopinath και οι συνεργάτες του όρισαν την «επιτυχή» γήρανση ως την απουσία αναπηρίας, καταθλιπτικών συμπτωμάτων, γνωστικής εξασθένησης, αναπνευστικών προβλημάτων και χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με την έρευνα συλλέχτηκαν στοιχεία από 1.609 ενήλικες ηλικίας 49 ετών και άνω, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν καμία μορφή καρκίνου, ή στεφανιαία νόσο, ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της μελέτης και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Μετά το πέρας των 10 ετών το 15,5% των συμμετεχόντων κατάφερε να φθάσει σε αυτό που οι ερευνητές όρισαν ως «επιτυχή» γήρανση.

Από όλους τους διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυτικές ίνες είχαν τον πιο σημαντικό ρόλο για να επιτευχθεί βέλτιστο γήρας. Ο καθηγητής Gopinath σημειώνει: "Ουσιαστικά, βρήκαμε ότι εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών είχαν σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητές να ακολουθούν μια υγιεινή ζωή και να έχουν μακροζωία σε διάστημα 10 ετών. Δηλαδή, ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από υπέρταση, διαβήτη, άνοια, κατάθλιψη και λειτουργική ανικανότητα".

Η ερευνητική ομάδα συμπληρώνει ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης θα πρέπει να παρακινήσουν και άλλους ερευνητές, έτσι ώστε να διεξαχθούν μελέτες σε διαφορετικές ομάδες, να ελεγχθούν οι πιθανές παρόμοιες συνδέσεις και να ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σύνδεση αυτή.

Πηγή: diettv.gr

mother.gr

Διατροφή

 

Επειδή η φράση «αρνητικές θερμίδες» προκαλεί σύγχυση κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι κάποιες τροφές δεν έχουν καθόλου θερμίδες

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από κάτι σημαντικό: δεν υπάρχουν τροφές χωρίς θερμίδες. Όλες οι τροφές έχουν ενέργεια, η οποία μετριέται με αυτές και όσο αρνητική χροιά κι αν έχουν πάρει οι θερμίδες ως έννοια, στην ουσία είναι η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να εκτελέσει τις λειτουργίες του.

Πηγές ενέργειας των τροφών αποτελούν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και το λίπος, είτε το καθένα ξεχωριστά, είτε σε συνδυασμό και μιας και όλες οι τροφές περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω, αποδίδουν και θερμίδες, καλύπτοντας τις ενεργειακές μας ανάγκες.


Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Παίρνοντας τη φράση «αρνητικές θερμίδες» ως κυριολεκτική πολλοί παραπλανούνται, αφού, όπως είπαμε, όλες οι τροφές έχουν θερμίδες. Κάποιοι ερευνητές και ειδικοί, όμως, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εφόσον ορισμένες τροφές περνούν πιο δύσκολα από την πεπτική διαδικασία, αναγκάζουν το σώμα μας να «κάψει» περισσότερες θερμίδες (ενέργεια) προκειμένου να τις επεξεργαστεί, αφήνοντας έτσι αρνητικό αποτέλεσμα στις θερμίδες που λάβαμε από τις συγκεκριμένες τροφές. Θεωρητικά, μάλιστα, όσο περισσότερες τροφές με αρνητικές θερμίδες καταναλώνει κάποιος, τόσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνει τελικά, έχοντας μια έξτρα βοήθεια στο να χάσει βάρος.

Με πιο απλά λόγια, αν λίγο καρότο αποδίδει 10 θερμίδες, αλλά χρειάζεται ενέργεια που ισοδυναμεί με 12 θερμίδες για να το χωνέψουμε, τότε η τροφή αυτή έχει 2 αρνητικές θερμίδες. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι οι θερμίδες των καρότων είναι… -2, αλλά ότι το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας του να φάμε λίγο καρότο καταλήγει στο να χάσουμε 2 θερμίδες.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι όλη η κοινότητα των διατροφολόγων σύμφωνη με τη θεωρία αυτή, αλλά λόγω του ότι ψηλά στη λίστα των τροφών με αρνητικές θερμίδες βρίσκονται τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία ούτως ή άλλως χρειάζονται σε μια ισορροπημένη δίαιτα, η θεωρία των αρνητικών θερμίδων δεν βλάπτει κανέναν.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Αν διαβάζοντας το κείμενο φανταστήκατε ότι μπορείτε να αδειάσετε όλο τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ και μετά να το ρίξετε στα… καρότα για να χάσετε θερμίδες, τότε μάλλον θα πρέπει να σας χαλάσουμε τα σχέδια.

Δυστυχώς, η θεωρία των αρνητικών θερμίδων δεν αναφέρεται σε κάποια μαγική μέθοδο κι ακόμη κι αν η πέψη των τροφών αυτών απαιτεί περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώσατε όταν τις φάγατε, οι θερμίδες που τελικά χάνετε δεν είναι παρά μόνο λίγες – και στην πραγματικότητα, όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να χάσουμε εκατοντάδες θερμίδων για να χάσουμε μόλις μισό κιλό, οπότε μερικές θερμίδες δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και μια άλλη οπτική σε αυτό το θέμα: κάποιος που αποφασίζει να ακολουθήσει μια διατροφή στην οποία κυριαρχούν οι τροφές με αρνητικές θερμίδες, σημαίνει ότι αυτές παίρνουν τη θέση άλλων τροφών, περισσότερο παχυντικών και λιγότερο υγιεινών. Αντί, δηλαδή, να επιλέξει τα πατατάκια σαν σνακ, μπορεί κάποιος να φάει λίγο σέλινο κι έτσι ταυτόχρονα αποφεύγει τα πατατάκια (και τις θερμίδες τους), προτιμώντας κάτι πιο υγιεινό, με λιγότερες θερμίδες και μάλιστα αρνητικές.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές αρνητικών θερμίδων;

Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως είπαμε, βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις τροφές αρνητικών θερμίδων.

Ανάμεσα στα λαχανικά με αρνητικές θερμίδες βρίσκονται τα σπαράγγια, το παντζάρι, το μπρόκολο, το λάχανο, το καρότο, το κουνουπίδι, το σέλινο, η καυτερή πιπεριά, το αγγούρι, το σκόρδο, τα φασολάκια, το μαρούλι, το κρεμμύδι, τα ραπανάκια, το σπανάκι, τα κολοκυθάκια κ.ά.

Ανάμεσα στα φρούτα με τις αρνητικές θερμίδες βρίσκονται το μήλο, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το μάνγκο, το πορτοκάλι, η παπάγια, το ροδάκινο, ο ανανάς, η φράουλα, η ντομάτα, τα μύρτιλλα, το καρπούζι κ.ά.

Με λίγη φαντασία μπορείτε να ετοιμάσετε γευστικά και υγιεινά πιάτα με τα παραπάνω, λαμβάνοντας τα οφέλη τους και ευεργετώντας, έστω και λίγο, τη δίαιτά σας με τις αρνητικές τους θερμίδες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περίπου 100 τροφές που κατατάσσονται σε αυτές με τις αρνητικές θερμίδες, οπότε έχετε πολύ υλικό για… πειραματισμούς στην κουζίνα σας.

Η ταινία της εβδομάδος

Maria by Callas

Ντοκιμαντέρ για τη σπουδαιότερη σοπράνο του προηγούμενου αιώνα. 

 

 

 

 

 

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin