Νοεμβρίου 23, 2017

Διατροφή

 

Ο τραγανός καρπός είναι μία από τις κορυφαίες διατροφικές πηγές σεληνίου, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου στο συκώτι.

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι ένας καρπός που προέρχεται από το δέντρο Bertholletia excelsa, το οποίο ευδοκιμεί στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου και όχι μόνο στη Βραζιλία αλλά και σε χώρες όπως η Κολομβία, το Περού και η Βενεζουέλα.
Είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και τα βρίσκουμε συχνά σε μιξ ξηρών καρπών. Μία μερίδα 30 γραμμαρίων περιλαμβάνει περίπου έξι καρύδια.

Καρύδια Βραζιλίας & σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο με σημαντικά οφέλη για το συκώτι. Μελέτη του 2016 σε 477.000 ενήλικες έδειξε ότι όσοι λάμβαναν το περισσότερο σελήνιο από τη διατροφή τους είχαν 5-10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο συκώτι σε σύγκριση με όσους λάμβαναν το λιγότερο. Εν μέρει, αυτή η θετική επίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι το σελήνιο είναι απαραίτητο ώστε να «δουλέψει» μέσα στο συκώτι η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, ένα ένζυμο με ισχυρή αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση.
Μόλις ένα με δύο καρύδια Βραζιλίας είναι αρκετά για να καλύψετε και με το παραπάνω τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σας σε σελήνιο. Πέρα από το συκώτι, το σελήνιο ωφελεί επίσης τον θυρεοειδή και το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην πρόληψη του άσθματος, του άγχους, της κατάθλιψης, της καρδιοπάθειας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Άλλες τροφές που παρέχουν σελήνιο εκτός από τα καρύδια Βραζιλίας είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα μανιτάρια και το αυγό.

 Διατροφική αξία

Μία μερίδα (30 γραμμάρια) του ξηρού καρπού παρέχει 185 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια υδατανθράκων. Με αυτή την ποσότητα θα πάρετε επίσης 2 γραμμάρια φυτικών ινών, τα οποία αντιστοιχούν στο 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDA). Τα καρύδια Βραζιλίας παρέχουν επίσης ασβέστιο και σίδηρο, σε ποσοστό 5% και 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντίστοιχα ανά μερίδα.

Τα λιπαρά που υπάρχουν στα καρύδια Βραζιλίας είναι ως επί το πλείστον ακόρεστα – από τα 19 γραμμάρια λιπαρών που υπάρχουν σε μία μερίδα, ποσοστό 41% είναι μονοακόρεστα και 34% πολυακόρεστα.

Μία μερίδα καρυδιών καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο (27%) των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή μυϊκή λειτουργία και την απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές. Παρέχει επίσης το 25% της ημερήσιας δόσης που χρειαζόμαστε σε χαλκό, ο οποίος βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιεί τον σίδηρο, να διατηρεί την υγεία του σκελετού και να υποστηρίζει την ανάπλαση των ιστών. Τέλος, μία μερίδα 30 γραμμαρίων καλύπτει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φώσφορο και παρέχει σε αξιόλογο βαθμό μαγγάνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και κάλιο.
Τα καρύδια Βραζιλίας είναι ιδιαίτερα γευστικά και μπορείτε να τα απολαύσετε όπως κάθε άλλο ξηρό καρπό, δηλαδή ως σνακ, μαζί με τα δημητριακά ή το γιαούρτι, στις σαλάτες ή ακόμη και τριμμένα στη μαρινάδα για το κοτόπουλο.
Πηγή: prevention.com, livestrong.com

Διατροφή

Όταν ο οργανισμός βάλλεται από ερεθίσματα (όπως πχ. έναν παθογόνο μικροοργανισμό ή μια τοξίνη), αντιδρά.

Το ανοσοποιητικό σύστημά του είναι το «κέντρο ελέγχου»: καθορίζει τον τρόπο αντίδρασης σε κάθε ερέθισμα.

Η φλεγμονή αποτελεί αντίδραση του σώματος σε λοίμωξη, βλάβη ή ερεθισμό.

Πόνοι στην πλάτη ή ημικρανίες μπορούν να αποτελέσουν συμπτώματα φλεγμονής. Αν η φλεγμονή δεν ελεγχθεί και γενικευτεί μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις όπως πχ αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, νόσους του εντέρου, Αλτσχάιμερ ή διαβήτη και να επιδεινώσει ασθένειες όπως πχ. το άσθμα.

Το στρες και μια διατροφή που περιλαμβάνει τους «λευκούς εχθρούς» -ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι- μπορούν να αφήσουν την φλεγμονή να πάρει διαστάσεις και να «εγκατασταθεί» στο σώμα.

Η διατροφή, λοιπόν, αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Ο βραβευμένος σεφ Seamus Mullen μπόρεσε να νικήσει την ρευματοειδή αρθρίτιδα ακολουθώντας μια διατροφή με ιαματικές ιδιότητες για τον οργανισμό του (η πορεία της αντιμετώπισης της ασθένειάς του καταγράφηκε στο βιβλίο Real Food Heals).

«Κατάλαβα ότι η κακή υγεία μου συνδεόταν με την κακή διατροφή που έκανα –μια διατροφή με υδατάνθρακες και ζάχαρη-.

Οι γιατροί εξεπλάγησαν με την πρόοδο που έκανα. 5 τροφές βοήθησαν αποτελεσματικά στην προσπάθειά μου και μου άλλαξαν την υγεία…Aυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στην πρόληψη των φλεγμονών και κατ'επέκτασιν των ασθενειών».

Καρύδα: «Την χρησιμοποιώ στη μαγειρική μου σε διαφορετικές μορφές. Για μένα, το λάδι καρύδας με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να γίνει ένας δυνατός σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος».
Αβοκάντο: «Είναι μια από τις υγιεινές τροφές του διαιτολογίου, με υψηλή θρεπτική αξία. Με καλά λιπαρά, φυτικές ίνες. Μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και αυξάνει τα επίπεδα της καλής. Με βιταμίνες Β, Κ και Ε.

Αυγά: «Τα αυγά είναι μια τροφή-θησαυρός για μένα. Τα αυγά μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες Α, D, E και Κ. Πρωτεΐνες και καλά λιπαρά».

Σπαράγγια: "Τα σπαράγγια είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης A και C. H αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση τους τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τις ευεργετικές τροφές για τον οργανισμό".

5 Λιπαρά ψάρια: Όπως οι ρέγγες, οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα και ο τόνος. Πηγή ω-3 λιπαρών οξέων απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

bovary.gr

Διατροφή

Δεν χρειάζονται τελικά περίπλοκες λύσεις. Μια μικρή και απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί σε βάθος χρόνου να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο με επικεφαλής την Δρ Μερσεντες Σοτος-Πριέτο, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων, ξηρών καρπών και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και αναψυκτικών με ζάχαρη, σε εύρος 12ετίας συντελεί στην μείωση της ολικής και καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τα οφέλη των υγιεινών προτύπτων διατροφής, περιλαμβανομένης της Μεσογειακής. Η μελέτη δείχνει ότι ακόμα και μικρές βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής έχει αξιοσημείωτη επιρροή στον κίνδυνο θανάτου, ενώ η επιδείνωση της διατροφικής ποιότητας αυξάνει τον κίνδυνο», σχολιάζει η Δρ Σοτος-Πριέτο.

Με τη χρήση τριών διαφορετικών δεικτών ποιότητας της διατροφής, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η υψηλής ποιότητας διατροφής σε ορίζοντα 12ετίας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 12 χρόνια.

Τα τρόφιμα που βελτιώναν περισσότερο την διατροφική ποιότητα ήταν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια ή τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στη διατροφική ποιότητα σε δείγμα σχεδόν 74.000 ενηλίκων για την περίοδο 1986-1998 και του κινδύνου θανάτου τα επόμενα 12 χρόνια, δηλαδή την περίοδο 1998-2010.

Μια αύξηση κατά 20% στο σκορ της ποιότητας διατροφής σχετίστηκε με 8-17% μείωση του κινδύνου θανάτου, ενώ η μειωμένη ποιότητα της διατροφής σχετίστηκε με 6-12% αύξηση του κινδύνου.

Ακόμα και μεταξύ αυτών που έκαναν σχετικά ανθυγιεινές δίαιτες στην αρχή της μελέτης, αλλά τελικά το σκορ τους βελτιώθηκε στην πορεία, ο κίνδυνος θανάτου τα επόμενα χρόνια ήταν μειωμένος.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Διατροφή

 

Αν προσπαθείς να αυξήσεις την ποσότητα πρωτεϊνών που λαμβάνεις από τη διατροφή σου, είτε γιατί θέλεις να «χτίσεις» τη μυϊκή σου μάζα είτε γιατί προσπαθείς να περιορίσεις τους υδατάνθρακες, μάλλον το αυγό έχει γίνει ο… καλύτερός σου φίλος!

Πέρα από το ότι είναι εξαιρετικά θρεπτικό, το αυγό είναι και «ευέλικτο», δηλαδή μπορείς να το εντάξεις σε κάθε σου γεύμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένα βραστό αυγό σου δίνει περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης, δεν είναι όμως η μοναδική τροφή που σου εξασφαλίζει το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό σε σημαντική ποσότητα.
Παρακάτω θα δεις πέντε ακόμη τροφές που μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη. Σημειωτέον, οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνεις από τη διατροφή σου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
1. Αποξηραμένη σπιρουλίνα
Μόλις δύο κουταλιές της σούπας από αυτή τη μοναδική υπερτροφή παρέχουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 40 θερμίδες. Μπορείς να πασπαλίσεις την αποξηραμένη σπιρουλίνα στη σαλάτα σου ή σε ένα πιάτο με ψητά λαχανικά.
2. Ψημένα φασόλια σόγιας

Ένα εύκολο και γρήγορο σνακ που σου παρέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο του φλιτζανιού. Η σόγια θα σου δώσει επίσης χορταστικές φυτικές ίνες καθώς και κάλιο.
3. Στραγγιστό γιαούρτι
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι θα σου δώσει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου 100 θερμίδες. Το καλύτερο είναι ότι μπορείς να το πάρεις μαζί σου στη δουλειά και να το συνδυάσεις και με άλλες θρεπτικές τροφές, όπως οι ξηροί καρποί και τα φρούτα, για να φτιάξεις σε λίγα λεπτά ένα μικρό και υγιεινό γεύμα.

4. Τυρί γκρουγιέρ
Το γευστικό ελβετικό τυρί παρέχει πάνω από 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 30 γραμμαρίων. Η ποσότητα αυτή θα σου δώσει περίπου 117 θερμίδες.
5. Πασατέμπος
Είναι γνωστό ότι ο πασατέμπος είναι καλή πηγή μαγνησίου, όμως και οι πρωτεΐνες που σου παρέχει δεν είναι αμελητέες. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού θα σου δώσει περίπου 10 γραμμάρια, καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σου.

onmed.gr

Διατροφή

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τους Αμερικάνους να το χρησιμοποιούν στις βάφλες και στα pancakes, το σιρόπι σφένδαμου ή αλλιώς maple syrup όμως είναι πιο υγιεινό από ότι μπορούσες να φανταστείς.

Είναι ένα food trend που ορκίζονται τα κορίτσια του fitness από το εξωτερικό και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην σε ενημερώσω με τις διαιτητικές και χρήσιμες ιδιότητές του.

Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις παντού. Στα ροφήματά σου, στις γλυκές συνταγές, ακόμα και στη σαλάτα σου.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το σιρόπι σφένδαμου τόσο ξεχωριστό; Πριν περάσουμε σε αυτές τις τρεις ιδιότητες, θέλω να σου πω ότι έχει μόνο 17 θερμίδες το ένα κουταλάκι γλυκού.

Εν ολίγοις, αυτό το κάνει άμεσα προσιτό σε εμάς που κάνουμε δίαιτα και ιδανικό για τα κορίτσια που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αφού λοιπόν σου έκανα μια γενική εισαγωγή, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε στις μαγικές του ιδιότητες και να τις δούμε αναλυτικά.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Το σιρόπι σφένδαμου είναι ένα φυσικό σάκχαρο, σε σχέση με το σιρόπι αγαύης ή τη γλυκόζη, που είναι επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι φορτωμένο από αντιοξειδωτικά και υπόσχεται να σε κρατήσει μακριά από τις λιγούρες. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο πιθανό να αναζητείς συνεχώς κάτι γλυκό.

Έχει υψηλά επίπεδα ψευδάργυρου και μαγνησίου
Το μαγνήσιο μπορεί να αυξήσει την τεστοστερώνει, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η καύση λίπους και η ενίσχυση των μυών. Από την άλλη, ο ψευδάργυρος βοηθάει στην απώλεια βάρους και βελτιώνει τον Δείκτη Μάζας σώματος.

Βοηθάει στην πέψη και… ξεφουσκώνει
Λόγω του ότι δεν περιέχει ζάχαρη ή αλκοόλ, δεν προκαλεί φούσκωμα ή ερεθισμό στο στομάχι. Το σώμα μπορεί να χωνέψει πιο εύκολα αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης και επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις συνταγές.

Πηγή: tlife.gr

Διατροφή

Η υπερτροφή που μειώνει σταδιακά το λίπος στην κοιλιά -Σύμφωνα με διατροφολόγο

Αν πίνεις λίγο νερό, δεν κοιμάσαι επαρκώς και έχεις στρες, καταναλώνεις μέσα στην ημέρα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, δεν γυμνάζεσαι και κάθεσαι πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, μην αναρωτιέσαι γιατί συσσωρεύεται λίπος στην κοιλιά σου.

Στο χέρι σου είναι να αντιστρέψεις την κατάσταση και να το δεις σταδιακά να εξαφανίζεται. Είναι ζήτημα υγείας.

Το λίπος στην κοιλιά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεταβολικών δυσλειτουργιών, υπέρτασης και καρδιακής νόσου.

Μικρές, διορθωτικές κινήσεις στην καθημερινότητά σου μπορούν σταδιακά να φέρουν αποτέλεσμα. Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι μια τροφή μπορεί να σε βοηθήσει στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού.

Παράλληλα, μπορεί να συμβάλλει στην καύση του λίπους στην κοιλιά.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει από μελέτες ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση φυτικές ίνες χάνουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, σε σύγκριση με αυτούς που τις έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους.

Η τροφή που μπορεί να συμμαχήσει με τον οργανισμό σας για μια επίπεδη κοιλιά είναι η βρώμη. Ενα δημητριακό που αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου.

Οι πολυφαινόλες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτική δράση για τον οργανισμό και συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προλαμβάνοντας πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις.

Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας ένα πρωινό που περιλαμβάνει γάλα χαμηλών λιπαρών, νιφάδες βρώμης, μέλι, κανένα και κομματάκι φρούτων. Θα δείτε σταδιακά αρκετά μεγάλη διαφορά μέσα στην ημέρα σας.

bovary.gr

Διατροφή

Ουσιαστικά το κάρυ δεν ένα μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών. Οι Βρετανοί άποικοι λέγεται ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί σε όλα σχεδόν τα φαγητά τους.

Πρόκειται για μείγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα.

Το κίτρινο χρώμα του το οφείλει στην χρυσόριζα (κουρκουμά). Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, κ.α. Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε έτοιμα μείγματα κάρυ.

Η διατροφή που περιέχει κάρυ μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ η κουρκουμίνη που υπάρχει σε αυτό, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Η κουρκουμίνη αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της και μεταξύ άλλων δοκιμάζεται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια.

Η κουρκουμίνη, ουσία που περιέχεται στην κουρκούμη (όπως είναι επιστημονικά γνωστό το κάρυ), έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Είναι γνωστό ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, αν και οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο στομάχι, το ήπαρ και τους νεφρούς.
Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν τους νευρώνες σε εργαστηριακά πειράματα που έγιναν, αλλά έχουν περιορισμένη επιτυχία στην καταπράυνση της γνωστικής εξασθένησης των ασθενών με ήπια έως μέτρια άνοια.

http://diatrofi-news.gr

Διατροφή

Αυτή την εποχή είναι σε έξαρση πολλές ιώσεις. Οι απότομες αλλαγές του καιρού έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να ταλαιπωρούμαστε από συνάχι και βήχα. Ο οργανισμός μας πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένος με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να μπορεί να αμυνθεί επαρκώς στις επιθέσεις των ιών και των μικροβίων. Πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε τρόφιμα, τα οποία θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας. Να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντικό είναι να έχουμε προνοήσει νωρίτερα για να υπάρχουν τα «εφόδια» αυτά που θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε μια ίωση.

Ενυδάτωση
Νερό, χυμοί, αφεψήματα, φυτικά ροφήματα είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός σου ενάντια στην αφυδάτωση. Πίνοντας πολλά υγρά θα διατηρήσεις την απαραίτητη υγρασία στο λαιμό, για να μην τον νιώθεις ξηρό και θα καταπολεμήσεις το συνάχι. Για τον ίδιο λόγο, μπορείς επίσης να τρως σούπες. Απόφυγε όμως τον καφέ και τα αναψυκτικά με καφεΐνη γιατί έχουν διουρητική δράση και συμβάλλουν στην αφυδάτωση.

Έχετε βήχα, βουλωμένη μύτη ή πυρετό;
Μια κοτόσουπα, κατά προτίμηση σπιτική, έχει πράγματι βρεθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, ενώ παράλληλα βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Επιπλέον βοηθάει στην απομάκρυνση της βλέννας ανακουφίζοντας το βήχα. Βάλτε καρότα, γλυκοπατάτες και κολοκύθες που περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα.

Πρόσθεσε οπωσδήποτε και λεμόνι για να πάρεις την πολύ χρήσιμη βιταμίνη C που είναι εξαιρετικά βοηθητική στα κρυολογήματα.
Το ότι η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη «όπλο» απέναντι στο κρυολόγημα είναι γνωστό. Εκτός όμως από τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή που είναι οι βασικές πηγές της, υπάρχουν και άλλες πέντε τροφές που περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στη γρίπη και τις εποχιακές ιώσεις.
Ωμέγα 3. Τα Ω3 λιπαρά έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και η καλύτερη πηγή Ω3 λιπαρών είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και ο λιναρόσπορος Έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα σε πολλές περιπτώσεις.
Εσπεριδοειδή. Αν θέλεις βιταμίνη C πήγαινε κατευθείαν στην πηγή. Αν φας ολόκληρο το πορτοκάλι ή το γκρέϊπφρουτ και δεν πιεις μόνο το χυμό τους, θα κερδίσεις επιπλέον και τις φυτικές ίνες που περιέχουν καθώς και τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν. Τη βιταμίνη C θα την βρεις επίσης και σε μερικά πιο απίθανα μέρη όπως είναι το λάχανο και οι κόκκινες πιπεριές.

Ψευδάργυρος. Μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Έτσι, αν αρρωστήσετε, βάλτε στη διατροφή σας οστρακοειδή.

Προβιοτικά. Μπορεί να τα γνωρίζουμε ως απαραίτητο… συνοδευτικό της αντιβίωσης για να αποφύγουμε τις μυκητιάσεις, αλλά τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Αρά, μην ξεχνάτε το γιαούρτι!

Μέλι. Το τέλειο… αντιβηχικό. Δεν είναι τυχαία απαραίτητο συστατικό σε παστίλιες και σιρόπια. Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Βοηθά στην αντιμετώπιση του χρόνιου βήχα, στο κρυολόγημα και στο να καθαρίσουν τα ιγμόρεια.

Σκόρδο. Εκτός από την πίεση και τη χοληστερίνη, βοηθά επίσης στην πρόληψη αλλά και την υποχώρηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Τζίντζερ. Η ρίζα του τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η πιπερόριζα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να ανακουφίσει το λαιμό από το βήχα, καθώς περιέχει χημικές ουσίες οι οποίες στοχεύουν στους ιούς που προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα. Επιπλέον, η πιπερόριζα βοηθάει στη μείωση του πόνου και του πυρετού, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ως ήπιο ηρεμιστικό για χαλάρωση. Μούσκεψε φρέσκο τζίντζερ σε νερό που βράζει μέχρι που το νερό να κιτρινίσει και μετά πιες το σαν τσάι με λίγο μέλι. Μπορείς επίσης να την χρησιμοποιήσεις στο αγαπημένο σου πιάτο με κοτόπουλο και έτσι να έχεις δύο σε ένα.

Ζεστό τσάι. Το πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας ταυτόχρονα τη βουλωμένη μύτη από το συνάχι. Το ζεστό τσάι είναι ιδανικό πρωινό ή βραδινό για τις μέρες με κρυολόγημα, συνοδευμένο με κράκερς, φρυγανιές ή τοστ, καθώς αυτό βοηθά στη διαδικασία της πέψης.

Προσοχή, όμως: Τόσο οι σούπες όσο και τα ροφήματα πρέπει να πίνονται χλιαρά κι όχι καυτά. Στα ροφήματα που πίνεις είναι προτιμότερο να μην προσθέσεις ζάχαρη. Η επιπλέον ζάχαρη εμποδίζει τα λευκοκύτταρα στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

http://diatrofi-news.gr

Διατροφή

 

Συγκεκριμένα είδη μανιταριών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε δύο αντιοξειδωτικές ουσίες, την γλουταθειόνη και εργοθειονεΐνη, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν καθοριστικά τις θεραπείες αντιγήρανσης σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Food Chemistry.

«Ανακαλύψαμε ότι τα μανιτάρια έχουν υψηλές ποσότητες εργοθειονεΐνης και γλουταθειόνης, πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες και οι δύο, και ότι οι ποσότητες αυτές ποικίλουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων ειδών μανιταριών. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, χωρίς αμφιβολία, τα μανιτάρια είναι η μεγαλύτερη πηγή των δύο αυτών αντιοξειδωτικών και ορισμένα είδη είναι πραγματικά γεμάτα απ' αυτές», εξηγεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Μπελμαν, από Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ως γνωστόν όταν το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τις τροφές για να παράγει ενέργεια, προκαλείται επίσης οξειδωτικό στρες επειδή παράγονται ελεύθερες ρίζες. Οι τελευταίες είναι άτομα οξυγόνου με μη ζευγαρωμένα ηλεκτρόνια που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα, τις πρωτεΐνες ακόμη και στο DNA, καθώς αυτά τα άκρως δραστήρια άτομα ταξιδεύουν μέσω του σώματος επιδιώκοντας να ζευγαρώσουν με άλλα ηλεκτρόνια.

Η αναπλήρωση των αντιοξειδωτικών στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.

«Η θεωρία της γήρανσης λόγω των ελεύθερων ριζών υποστηρίζει ότι όταν οξειδώσουμε τα τρόφιμά μας για να παράγουμε ενέργεια, παράγονται αρκετές ελεύθερες ρίζες ως υποπροϊόντα αυτής της δράσης και πολλά από αυτά είναι αρκετά τοξικά», σύμφωνα με τον Δρ Μπελμαν.

Όμως, το σώμα έχει μηχανισμούς για ελέγξει τις περισσότερες εξ αυτών, περιλαμβανομενης της εργοθειονεΐνης και της γλουταθειόνης, αλλά τελικά αρκετές ελεύθερες ρίζες αυξάνονται τόσο ώστε να προκαλέσουν βλάβη, η οποία έχει σχετιστεί με τη γήρανση, τον καρκίνο, τη στεφανιαία νόσο και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ποσότητες της εργοθειονεΐνης και της γλουταθειόνης στα πορτσίνι είναι οι μεγαλύτερες που ανιχνεύθηκαν στα 13 είδη που ανέλυσαν οι ερευνητές. Τα λευκά μανιτάρια είχαν τις λιγότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το μαγείρεμα δεν αλλοίωνε τις ποσότητες των δύο σημαντικών αυτών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Διατροφή

Ένα μεσαίο πορτοκάλι περιέχει κατά μέσο όρο 75 mg βιταμίνης C. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 90 mg για τους άντρες και 75 mg για τις γυναίκες. Η δράση της, πολυεπίπεδη και εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό σου. Αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό, ασπίδα για τη γρίπη, για τη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών, των δοντιών, των ματιών, των αιμοφόρων αγγείων αλλά και του μεταβολισμού. Κι αυτά είναι τα πιο σημαντικά.

Αλλά βιταμίνη C δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια, υπάρχουν κι άλλες πηγές από τις οποίες μπορείς να απορροφήσεις αυτό το πολύτιμο συστατικό, ακόμα και σε μεγαλύτερη ποσότητα.

 Φράουλες: 85 mg ανά φλιτζάνι.

Ανανάς: 79 mg ανά φλιτζάνι.

Γουλί (ή γογγυλοκράμβη): 84 mg ανά φλιτζάνι.

Μάνγκο: 122 mg ανά φρούτο.

Λαχανάκια Βρυξελλών: 75 mg ανά φλιτζάνι.

Ακτινίδιο: 128 mg ανά φλιτζάνι.

Παπάγια: 95 mg ανά φρούτο.

Πιπεριά: από 95 mg η πράσινη μέχρι και 300 mg η κίτρινη!

Μπρόκολο: 81 mg ανά φλιτζάνι.

ladylike.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin