Ιουλίου 19, 2018

Διατροφή

Όσοι αποφεύγουν το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, κάνοντας κατά προτίμηση μια φυτοφαγική διατροφή, έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία τους, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και άλλες χρόνιες παθήσεις, καθώς και για πρόωρο θάνατο, ενώ ταυτόχρονα χάνουν πιο εύκολα τα παραπανίσια κιλά τους.

Στο τελευταίο συνέδριο «Nutrition 2018» της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή στη Βοστώνη τον Ιούνιο, παρουσιάσθηκαν τα πιο πρόσφατα ευρήματα διαφόρων επιστημονικών μελετών, που αναδεικνύουν αυτά τα οφέλη. Ακολουθούν ενδεικτικά και συνοπτικά μερικές από τις πιο σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις:

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερων ζωικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο): Ολλανδική έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Κιμ Μπράουν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος, που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 6.000 άτομα σε βάθος 13 ετών, δείχνει ότι όσοι τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αντί για ζωικές, έχουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερων ζωικών σχετίζεται με λιγότερες πλάκες στις αρτηρίες, άρα με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο: Βραζιλιάνικη έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Ντίρκε Μαρία Μαρτσιόνι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 4.500 ενηλίκους, βρήκε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν 60% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν δυνητικά επικίνδυνες πλάκες ασβεστίου στο εσωτερικό των αρτηριών τους, σε σχέση με όσους καταναλώνουν περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες.

Η φυτοφαγία μειώνει πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη: Αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Σαμίρα Ταλεγκαουκάρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, δείχνει ότι οι φυτοφάγοι έχουν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη. Μεταξύ άλλων, έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης, λιγότερο κοιλιακό λίπος, χαμηλότερη χοληστερίνη και χαμηλότερο σάκχαρο, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας.

Όσοι ακολουθούν φυτοφαγική δίαιτα, αδυνατίζουν περισσότερο και ταχύτερα: Αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Αμπίκα Σατίγια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία μελέτησε περισσότερους από 125.000 ανθρώπους σε διάστημα τετραετίας, δείχνει ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες με τροφές ποιότητας (που βασίζονται σε πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς κ.α.) έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερο βάρος, σε σχέση με δίαιτες που περιλαμβάνουν επεξεργασμένα δημητριακά, τηγανητά, γλυκά κ.α.

Όσο πιο ποιοτική είναι η φυτοφαγική διατροφή, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Δεν έχει σημασία μόνο η φυτοφαγία, αλλά και η ποιότητά της. Έτσι, μια αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Φανγκ Ζανγκ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς, η οποία πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 30.000 ενηλίκους, δείχνει ότι οι καλύτερες δυνατές επιλογές από ποιοτική άποψη στα προϊόντα της φυτοφαγικής διατροφής μειώνουν κατά 30% την πρόωρη θνησιμότητα και αυξάνουν τις πιθανότητες μακροζωίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ποιότητα της φυτοφαγικής διατροφής είναι πιο σημαντική από ό,τι η ποιότητα της ζωικής διατροφής, καθώς αν κανείς τρώει ζωικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, μικρό μόνο όφελος έχει στη θνησιμότητά του. Ιδίως για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, η έρευνα δείχνει ότι η φυτοφαγική και παράλληλα ποιοτική διατροφή έχει μεγάλο όφελος.

Διατροφή

Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα μέταλλο με πολλαπλούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλει στη σκελετική υγεία και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμος είναι και ο ρόλος του στην εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες ηλικίας 31 ετών και άνω πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά περίπου 320 mg μαγνησίου, ενώ για τους άντρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 420 mg. Στις μικρότερες ηλικίες (γυναίκες και άντρες 19-30) η συνιστώμενη πρόσληψη είναι κατά 10 mg χαμηλότερη συγκριτικά με τις παραπάνω τιμές, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείται κατά 40 mg μεγαλύτερη πρόσληψη από την προαναφερθείσα.

Το μαγνήσιο βρίσκεται κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί (π.χ. μία μερίδα αμύγδαλα 95 γρ. δίνει 255 mg μαγνησίου), η μπανάνα (μία μέτρια μπανάνα δίνει 31,9 mg μαγνησίου) και το μπρόκολο (21 mg μαγνησίου ανά μερίδα 100 γρ.).

Όταν η πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής είναι χαμηλότερη από αυτή που συνιστούν οι ειδικοί, εκδηλώνεται ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, τα κυριότερα από τα οποία μπορείτε να δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.

Πηγή: Healthline

onmed.gr

Διατροφή

Ο «χρυσός κανόνας της διατροφής» για τη βελτίωση της υγείας και του πεπτικού συστήματος
Έλενα Παπαΐωάννου 

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος στο φυσικό του περιβάλλον, η τροφή σπάνιζε και γι’αυτό έτρωγε μόνο όποτε έβρισκε τροφή. Με τις τότε υπάρχουσες συνθήκες, πιθανόν να έμενε και ολόκληρες εβδομάδες νηστικός. Αυτό γίνεται φανερό όταν παρατηρήσει κανείς το ζωικό βασίλειο καθώς τα ζώα στην φύση, κάνουν μεγάλο αγώνα για να βρουν την τροφή τους και μένουν νηστικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επίσης, όταν βρίσκουν τροφή, τρώνε όσο περισσότερο μπορούνε για να αποθηκεύσουν την ενέργεια που θα τους χρειαστεί στις δύσκολες μέρες της έλλειψης. Το ίδιο πρόγραμμα έχει και ο άνθρωπος δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να τον περιορίζει στην ποσότητα με αποτέλεσμα, όταν βρίσκει τροφή να τρώει σα να μην υπάρχει αύριο!

Στη σημερινή εποχή που η τροφή βρίσκεται σε αφθονία, έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου. Η πολυφαγία εκτός ότι βλάπτει το σώμα γιατί προσθέτει περιττά κιλά, επηρεάζει το βάθος και τον ρυθμό της αναπνοής επιδεινώνοντας την υγεία. Οι σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας, μίλησαν για το πόσο σημαντική είναι η τήρηση του μέτρου στην λήψη τροφής.

Ξεκινώντας με βασική αρχή, την τήρηση του μέτρου που θα μπορούσε να αποτυπωθεί και ως «ο χρυσός κανόνας της διατροφής», μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία και το πεπτικό μας σύστημα.

1. Το μυστικό της υγείας και της μακροζωίας είναι το μέτρο! Καλό είναι να μην φορτώνουμε το στομάχι μας με πολλή τροφή, έτσι ώστε μετά από κάθε γεύμα να έχουμε την αίσθηση του ανικανοποίητου και όχι του κορεσμού.

2.Το αίσθημα της πείνας είναι αυτό που ακούμε πάνω απ’ όλα! Δεν τρώμε με το ρολόι, αλλά μόνον εφόσον πεινάσουμε.

3. Οι φυσικές τροφές, λαχανικά, φρούτα, καρποί, είναι σημαντικό να έχουν την κυρίαρχη θέση στην καθημερινή μας διατροφή, γιατί έχουν τα δικά τους ένζυμα και πέπτονται εύκολα χωρίς να βάζουν τον οργανισμό στην κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία της παραγωγής πεπτικών ενζύμων.

4. Τρώμε απλά και λιτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν συνδυάζουμε πολλές διαφορετικές κατηγορίες τροφών στο ίδιο γεύμα. Όσο λιγότερους συνδυασμούς κάνουμε σε ένα γεύμα, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα γίνεται η πέψη των τροφών.

5. Αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα. Η μεγάλη ποσότητα τροφής σε ένα γεύμα μας φέρνει δυσφορία και «κλέβει» την ενέργειά μας. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο οργανισμός δυσκολεύεται να χωνέψει μεγάλη ποσότητα τροφής, με αποτέλεσμα η διαδικασία της πέψης να επιβραδύνεται. Δεύτερον, φουσκώνει το στομάχι μας και αυτό με τη σειρά του πιέζει το διάφραγμα δυσκολεύοντας την αναπνοή μας και οδηγώντας σε βαθιά αναπνοή.

6. Καμία τροφή δεν είναι καλή αν εμείς δυσκολευόμαστε να την χωνέψουμε. Η διατροφή είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο, γιατί σε καθέναν μας ταιριάζουν διαφορετικές τροφές και άρα μόνο αυτές μας ωφελούν. Ακόμα και την πιο θρεπτική τροφή να φάμε, αν δεν μας αρέσει οπτικά και γευστικά, δεν θα την αφομοιώσουμε και θα μετατραπεί στο σώμα μας σε δηλητήριο.

7. Η τροφή εκτός από θρεπτική αξία έχει και ενεργειακή. Καθετί στη φύση έχει μια δόνηση, η ζωντανή τροφή μας μεταφέρει την δικιά της δόνηση και ενέργεια. Οι μαγειρεμένες τροφές, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, χάνουν τις περισσότερες βιταμίνες κατά το μαγείρεμα και επιπλέον μειώνεται η ενεργειακή τους αξία.

«Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας» – Ιπποκράτης

http://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Καρδιά - Το σπανάκι, τα καρότα, τα πορτοκάλια και οι μπανάνες είναι μερικά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο. Σύμφωνα με μια μελέτη, πρέπει να τρώμε περισσότερες ποσότητες από αυτά.

Ο λόγος; Επειδή μας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.


Καρδιά - Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με χαμηλό διαιτητικό κάλιο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αγγειακή ασβεστοποίηση. Αυτή σύμπτωμα της αθηροσκλήρωσης και παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η αύξηση του καλίου στο αίμα έδειξε ότι μειώνει την αγγειακή ασβεστοποίηση στα ποντίκια. Αυτό υποδηλώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Yabing Chen, καθηγητή παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, δημοσίευσε την μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό JCI Insight.

Η αθηροσκλήρωση είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιά. Συμβαίνει όταν συσσωρεύονται λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες στις αρτηρίες. Αυτές οι ουσίες σχηματίζουν αυτό που ονομάζεται "πλάκα". Η πλάκα σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη σε κάλιο θα μπορούσε να καταπολεμήσει την αθηροσκλήρωση.

Υγιής καρδιά: Κάλιο και αγγειακή ασβεστοποίηση
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που θεωρείται απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα. Δεν βοηθά μόνο στην σύσπαση των μυών και τη λειτουργία των νεύρων και των κυττάρων, αλλά ρυθμίζει και τον καρδιακό παλμό.

Το σπανάκι και άλλα φυλλώδη χόρτα, οι πατάτες, τα καρότα, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που αποτελούν καλές πηγές καλίου. Το κάλιο είναι επίσης διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χώρισαν τα πειραματόζωα σε τρεις ομάδες. Όλες ακολούθησαν προγράμματα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αλλά το κάθε πρόγραμμα είχε διαφορετικά επίπεδα καλίου (χαμηλό, μέτριο και υψηλό). Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανεπαρκή σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη-Ε. Αυτή κάνει τον οργανισμό πιο ευαίσθητο στην αθηροσκλήρωση, ειδικά σε διατροφή με πολλά λιπαρά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στο πρόγραμμα με το χαμηλό κάλιο παρουσίασαν αύξηση της αγγειακής ασβεστοποίησης και μεγαλύτερη αρτηριακή δυσκαμψία, ενώ τα ποντίκια σε εκείνο με υψηλό κάλιο, εμφάνισαν σημαντική μείωση και στους δύο παράγοντες κινδύνου για την καρδιά.

Καρδιά και κάλιο: Η σημασία της έρευνας
Με ανάλυση κυτταρικής καλλιέργειας οι ερευνητές αποκάλυψαν, ότι μέσω ενός καναλιού μεταφοράς καλίου, οι συνθήκες χαμηλού καλίου οδήγησαν σε αύξηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου στα αγγειακά κύτταρα των λείων μυών.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι το χαμηλό κάλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη δέσμευσης ασβεστίου, η οποία αυξάνει την αυτοφαγία. Πρόκειται για μια διαδικασία ενδοκυτταρικής αποικοδόμησης στα κύτταρα.

Αναστέλλοντας την αυτοφαγία, μειώθηκε η ασβεστοποίηση στα αγγειακά κύτταρα των λείων μυών. Αυτό έδειξε στους ερευνητές, ότι η αυτοφαγία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ασβεστοποίησης.

Εξετάζοντας τη διατομή των αρτηριών στα ποντίκια, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το χαμηλό κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση αγγείων μέσω CREB και αυτοφαγίας. Ωστόσο, η αύξηση των επιπέδων καλίου θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις επιπτώσεις.

https://www.medicalnewstoday.com

Διατροφή

Καρπούζι: Δεν θα πιστεύετε από πόσες ασθένειες προστατεύει!
Από Μιχάλης Θερμόπουλος

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.


Το καρπούζι έχει γίνει συνώνυμο με το καλοκαίρι και όχι άδικα. Είναι δροσιστικό και γλυκό και μας βοηθάει να αντεπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Θρεπτικά στοιχεία
Στα 150 γραμμάρια, το καρπούζι περιέχει:

43 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια νατρίου, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών.
Επίσης παρέχει το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο.
Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη.

Τι οφέλη έχει το καρπούζι για την υγεία
Άσθμα: Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

Αρτηριακή πίεση: Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1. Έδειξε επίσης πως βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών. Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Καρκίνος: Ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.

Ενυδάτωση: Το καρπούζι απαρτίζεται από 92% νερό και πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ενώ αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Δέρμα: Το καρπούζι περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος (φυσικό έλαιο), που διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και τη συντήρηση του κολλαγόνου. Καρπούζι συμβάλλει επίσης στη συνολική ενυδάτωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για υγιή επιδερμίδα και μαλλιά.
http://www.medicalnewstoday.com

Διατροφή

Μου ‘ρχεται να δαγκώσω τον γιατρό από την πείνα
Ερώτηση απαντημένη από τη διατροφολόγο του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά

Γύρισα από τον παθολόγο με μία δίαιτα 1600 θερμίδων , έχω προδιάθεση για διαβήτη, πολλά πολλά περιττά κιλά και πολλή όρεξη. Μα 1600 θερμίδες;

Όταν κοντεύεις τα εκατό κιλά είναι δυνατό να ξυπνήσεις ένα πρωί και να πιεις ένα ποτήρι γάλα με δύο φρυγανιές , στις 11.00 ένα μήλο και το μεσημέρι 90 γραμμάρια πρωτείνη , μια κούπα υδατάνθρακα και άφθονη σαλάτα? Μου ´ρχεται να αρχίσω να δαγκώνω τον γιατρό με αυτο το διαιτολόγιο.

Πεινάω μόνο που το διαβάζω και πόσο είναι 90 γραμμάρια πρωτείνη; υποπτεύομαι πολύ λίγο . Δώσε μου μια δίαιτα 2000 θερμίδων με σωστή διατροφή , να μην επιθυμώ σοκολατένιο γλυκό μετά το μεσημεριανό μου και σε ένα μήνα κάντη μου 1800 και στη συνέχεια 1600. Κανείς μας δεν πάχυνε επειδή υπερκατανάλωνε μπριζόλες και μπρόκολα, ή έτρωγε τρεις φρυγανιές με βούτυρο και μέλι στο πρωινό αντί για δύο. Έχω άδικο; και δεν είναι ρητορική η ερώτηση

Αγαπητή φίλη, όχι, δεν έχεις καθόλου άδικο. Είσαι απλά ένα από τα πολλά θύματα της τυποποιημένης διατροφής σε φωτοτυπία. Αλλά ας τα πάρω με μια σειρά.

Λογικά με τον όρο «προδιάθεση για διαβήτη» ο γιατρός σου εννοεί ότι έχεις εμφανίσει ινσουλινοαντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι το σάκχαρό σου είναι κανονικό ή οριακά πάνω από το επιθυμητό, αλλά για να καταφέρει ο οργανισμός σου να το κρατάει εκεί, αναγκάζεται να παράγει πολλαπλάσια από το αναμενόμενο ποσότητα ινσουλίνης.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα, σε πολυκυστικές ωοθήκες ή/και σε συσσώρευση σπλαχνικού (κοιλιακού) λίπους. Τα κακά νέα είναι ότι αν δεν αντιμετωπιστεί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εξελιχθεί σε διαβήτη στο προσεχές μέλλον και επίσης ότι η μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης δρα ανασταλτικά στην απώλεια βάρους. Τα καλά είναι ότι το πρόβλημα είναι άκρως διαχειρίσιμο.

Η αντιμετώπιση είναι συνδυασμός φαρμακευτικής (συνήθως μετφορμίνη) και διατροφικής αγωγής. Το διατροφικό κομμάτι έγκειται στο να μην αφήνουμε το σάκχαρο να ανεβαίνει πολύ ψηλά ώστε να μην προκαλούμε μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης και στο να μειώσουμε το σπλαχνικό λίπος μέσω σωστής απώλειας βάρους. Κάνοντας το πρώτο, διευκολύνουμε την απώλεια βάρους και γλιτώνουμε από τις υπογλυκαιμίες που οδηγούν σε αυξημένη όρεξη. Κάνοντας το δεύτερο, η πιθανότητα να μπορεί και πάλι ο οργανισμός να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη αποτελεσματικά είναι πολύ μεγάλη, οπότε σταδιακά μειώνεται ή διακόπτεται εντελώς η φαρμακευτική αγωγή.

Πάμε τώρα στο δια ταύτα, για να απαντήσω στο ερώτημα σου. Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, δε χρειάζεται να τρως σαν νοσηλευόμενη ασθενής σε παθολογική κλινική του 1960. Ναι, οι 1.600 θερμίδες είναι πολύ λίγες για έναν άνθρωπο που μέχρι εχθές έτρωγε αρκετά περισσότερες.

Όχι, δεν είναι αυτά τα μόνα τρόφιμα που επιτρέπεται να φας. Για πρωινό θα μπορούσες να φας πχ τοστ ή γάλα με βρώμη και σταφίδες ή ψωμί με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα. Όλα τα φρούτα επιτρέπονται, στη σωστή ποσότητα (έλεος με τα μήλα, φίλοι διαβητολόγοι).

Για μεσημεριανό θα μπορούσες να φας μακαρόνια ολικής με κιμά ή σπανακόρυζο ή άλλα 50 φαγητά. Ακόμη και γλυκό θα μπορούσες να φας, αρκεί να μη γίνεται υπερκατανάλωση. Ο αριθμός των γευμάτων, οι ακριβείς συνδυασμοί και οι μερίδες είναι κάτι που εξαρτάται από την περίπτωση του καθενός και δεν υπάρχει μία φόρμουλα που να εφαρμόζεται σε όλους. Επίσης, το μυστικό (;) είναι η διατροφή να είναι ρεαλιστική για τον ασθενή, αλλιώς θα την παρατήσει στις 10 ημέρες και το όφελος θα είναι απλά μηδενικό.

Κάτι τελευταίο, αλλά αναγκαίο να ειπωθεί. Οι «δίαιτες της φωτοτυπίας» όπως τις ονομάζω εγώ, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν και να καούν παραδειγματικά στην πλατεία Συντάγματος. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν διαβητικό νεφροπαθή (πολύ σύνηθες): Ο διαβητολόγος του δίνει χαρτί που λέει να μην τρώει υδατάνθρακες για το σάκχαρο (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, φρούτα κτλ) και ο νεφρολόγος ένα άλλο που λέει να μην τρώει πρωτεΐνες (κρέας, γαλακτοκομικά) και λαχανικά για την ουρία, τον φώσφορο και το κάλιο.

Οπότε εντάξει, καταλήγουμε στο ότι μπορεί να τρέφεται πίνοντας σκέτο ελαιόλαδο από ποτήρι με καλαμάκι, λογικό. Όχι;

/ampa.lifo.gr

 

Διατροφή

Ποιες σαλάτες «κολυμπούν» στα λίπη και τις θερμίδες
Από Ρούλα Τσουλέα

Όταν το θέμα είναι η υγεία, όλες οι σαλάτες δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία. Άλλες είναι καθ' όλα υγιεινές και άλλες απέχουν πολύ από αυτό τον χαρακτηρισμό.

Οι σαλάτες λαχανικών αποτελούν θεμέλιο λίθο της υγιεινής διατροφής, με τους ειδικούς να συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον δύο την ημέρα.

Ωστόσο δεν είναι όλες οι σαλάτες εξίσου θρεπτικές. Μάλιστα μερικές διαθέτουν μάλλον την θρεπτική αξία ενός... χάμπουργκερ, παρά μιας σαλάτας.

Οι σαλάτες αυτές είναι του σεφ, του Καίσαρα (Σίζαρς) και η σαλάτα με τάκος (taco), κατά την δρα Λώρα Ακόστα, διαιτολόγο στο Ινστιτούτο Διατροφικών & Γεωργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Όπως εξηγεί, οι σαλάτες με τάκος τυπικά παρέχουν 760 θερμίδες και 39 γραμμάρια λίπος. Παρέχουν επίσης 10 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά και 1 γραμμάριο τρανς λιπαρά οξέα.

«Ένα γραμμάριο δεν φαίνεται πολύ, αλλά τα τρανς λιπαρά είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία», λέει η δρ Ακόστα.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε προσφάτως πως μέχρι το 2023 καλό είναι να έχουν εξαλειφθεί εντελώς από τα τρόφιμα. Κάτι τέτοιο θα απέτρεπε σε ετήσια βάση 500.000 θανάτους από καρδιαγγειακά προβλήματα, εκτίμησε ο διεθνής οργανισμός.

Η σαλάτα με τάκος περιέχει επίσης έως 1,3 γραμμάρια αλάτι, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Του σεφ και του Καίσαρα
Η σαλάτα του σεφ επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινή επιλογή, συνεχίζει η δρ Ακόστα. Και αυτό διότι αφενός περιέχει πολλά αλλαντικά και τυριά, αφετέρου η σάλτσα που προστίθεται είναι πολύ «πλούσια».

«Τα αλλαντικά περιέχουν πολλά νιτρώδη ως συντηρητικά», εξηγεί. «Μακροπρόθεσμα, η συστηματική κατανάλωση ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου».

Όντως, ο ΠΟΥ κατέταξε πριν από τρία χρόνια τα επεξεργασμένα κρεατικά (π.χ. μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν) στους καρκινογόνους παράγοντες. Και ανέφερε ότι με κάθε 50 γραμμάρια που τρώει κανείς καθημερινά, αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα 50 γραμμάρια αντιστοιχούν (κατά προσέγγιση) σε δύο φέτες ζαμπόν ή μπέικον.

Εκτός αυτού, τα αλλαντικά και τα τυριά παρέχουν πολλές θερμίδες, λίπη και αλάτι. Η δε σάλτσα που προστίθεται στη σαλάτα, περιέχει πολλή ζάχαρη.

Έχει υπολογιστεί ότι μία σαλάτα του σεφ του εμπορίου μπορεί άνετα να υπερβεί τις 400 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον, τροφοδοτεί τον οργανισμό με 25 γραμμάρια λιπαρά, 3 γραμμάρια ζάχαρη και 2 γραμμάρια αλάτι.

Όσον αφορά τη σαλάτα του Καίσαρα, περιέχει μπέικον αλλά και σος που είναι «βαριά» και με πολλές θερμίδες.

«Δεδομένου ότι οι σαλάτες του Καίσαρα του εμπορίου σερβίρονται με τη σάλτσα πάνω στα λαχανικά, ο καταναλωτής δεν μπορεί να περιορίσει την ποσότητα που θα καταναλώσει», διευκρινίζει η δρ Ακόστα.

Έχει υπολογιστεί ότι μία σαλάτα του Καίσαρα του εμπορίου παρέχει περίπου 300 θερμίδες, αλλά 19 γραμμάρια λιπαρά και 2,5 γραμμάρια αλάτι.

Τι να κάνετε
Πώς μπορεί κανείς να κάνει πιο γευστικές τις προαναφερθείσες σαλάτες; Μια πολύ καλή ιδέα όταν τρώει εκτός σπιτιού είναι να ζητά να του σερβίρουν ξεχωριστά τη σος για τη σαλάτα του, συνιστά η ειδικός.

«Οι περισσότερες σος του εμπορίου παρέχουν 120-180 θερμίδες ανά δύο κουταλιές της σούπας», εξηγεί η δρ Ακόστα. «Δεν πρέπει λοιπόν να υπερβαίνουν οι καταναλωτές αυτή την ποσότητα, εάν θέλουν να περιορίσουν τις θερμίδες τους».

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να μην περιχύνετε με τη σος τη σαλάτα σας. Προτιμότερο είναι να βουτάτε σε αυτήν τα «δόντια» του πιρουνιού σας ΠΡΙΝ πάρετε λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε ακόμα περισσότερο την σος που θα καταναλώσετε.

Το ιδανικό όμως είναι να μην τις καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, αλλά να τις εναλλάσσετε με απλές σαλάτες. Μάλιστα η ποικιλία αυτή θα εξασφαλίσει ότι προσλαμβάνετε και ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Φροντίστε, τέλος, να συνοδεύετε τη σαλάτα σας με απλό ντρέσινγκ ελαιολάδου με λίγο ξύδι. Το ντρέσινγκ αυτό παρέχει αρκετές θερμίδες, αλλά ανά κουταλιά της σούπας έχει 10 γραμμάρια καρδιοπροστατευτικών μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, κατά τη δρα Ακόστα. Επομένως, μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω

Διατροφή

Pegan diet: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα δίαιτα των influencers
Από: Βίκυ Χριστοπούλου 

Αν σού αρέσει να ενημερώνεσαι για όλα τα fitness νέα, τότε σίγουρα θα παρακολουθείς τουλάχιστον 2-3 σχετικά blogs ή θα διαβάζεις έστω μερικά περιοδικά. Αν κάνεις κάποιο από τα παραπάνω, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι οι δύο επικρατέστερες δίαιτες αυτή τη στιγμή, εκείνες με τις οποίες είναι παθιασμένοι όλοι οι influencers είναι δύο: η paleo και η vegan. Φυσικό επόμενο ήταν κάποιος να σκαρφιστεί τη μέση λύση, το υβρίδιο αυτών, τη δίαιτα pegan.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει;
Περιλαμβάνει ό,τι πιο υγιεινό έχουν να προσφέρουν οι δύο δίαιτες. Η διατροφή pegan έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, φτωχή σε ζάχαρη και περιλαμβάνει επαρκή πρωτεΐνη για τον έλεγχο της όρεξης και τη σύνθεση των μυών. Oι γενικές της οδηγίες; Nαι στα λαχανικά, τα καλά λιπαρά και τα ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο σολομός και όχι στα πολλά φρούτα, τα φυτικά έλαια, τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες. Ιδανικά το κρέας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 150γρ σε κάθε γεύμα.
Το καλό είναι μάλιστα ότι ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τη διατροφή αυτή ώστε να ταιριάζει με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του. «Εάν είσαι vegan και δεν θέλεις να φας κάτι για ηθικούς ή θρησκευτικούς λόγους, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι αναγκαίο όμως να παίρνεις Ω3 λιπαρά και όχι μόνο άλφα-λινολενικό οξύ, που υπάρχει στα φυτά», λέει ο διατροφολόγος Dr. Mark Hyman. Και αυτό γιατί “χρειάζεσαι προ-σχηματισμένο DHA, που είναι τροφή για τα κύτταρα του εγκεφάλου σου. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να το πάρεις από τα φύκια».

Γιατί να την επιλέξεις
«Από τη μία πλευρά, ο σούπερ σταρ του NBA LeBron James είναι paleo. Από την άλλη, ο Rich Roll ολοκλήρωσε πέντε Iron Man μαραθώνιους σε επτά μέρες τρώγοντας vegan», λέει ο Dr. Mark Hyman, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί προτείνει το συνδυασμό των δύο ειδών διατροφής. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η vegan διατροφή βοηθά στο αδυνάτισμα, αντιστρέφει το διαβήτη και μειώνει τη χοληστερίνη. Η διατροφή paleo φαίνεται να κάνει ακριβώς τα ίδια. Οπότε καλύτερα να αποκλείσεις τα ζωικά προϊόντα και να τρως μόνο όσπρια, δημητριακά και λαχανικά- ή καλύτερα να τρως κρέας και λιπαρά χωρίς τύψεις και να κόψεις τα δημητριακά και τα όσπρια;»

Το πρόβλημα σύμφωνα με το διατροφολόγο είναι ότι πολλοί όταν επιλέγουν κάποια δίαιτα κοιτούν τα αποτελέσματα που τους βολεύουν και δεν το ψάχνουν λίγο παραπάνω. Επίσης πολλές από αυτές τις έρευνες που γίνονται πρωτοσέλιδα σε περιοδικά γίνονται σε μικρό δείγμα ανθρώπων με αποτέλεσμα τα συμπεράσματά τους να μην είναι απόλυτα αξιόπιστα. «Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι δίαιτες που χρησιμοποιούν για σύγκριση δεν είναι οι ιδανικές εναλλακτικές δίαιτες», λέει ο Dr. Hyman.

«Η σύγκριση της vegan διατροφής με μια διατροφή με πατατάκια, αναψυκτικά και bagels και η σύγκριση των ζυμαρικών με τη διατροφή paleo δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές», υποστηρίζει.

Γι’ αυτό και κατέληξε πως το ιδανικό είναι να συνδυάζουμε τις δύο αυτές δίαιτες και να τρώμε pegan

olivemagazine.gr

Διατροφή

Σε τι ποσότητα πρέπει, τελικά, να καταναλώνεις τα φρούτα;
Ερμιόνη Σαρρή

Ποια είναι η κατάλληλη μερίδα για κάθε φρούτο;

Σε τι ποσότητα πρέπει, τελικά, να καταναλώνεις τα φρούτα;

Αυτήν την εποχή προσέχεις τη διατροφή σου και προσπαθείς να τρως περισσότερα φρούτα για να αποφύγεις τα γλυκά και τα παγωτά. Βασικά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εμπλουτίζουμε το διατροφολόγιό μας με περισσότερα λαχανικά και φρούτα για να γευόμαστε πιο ελαφριά γεύματα και να αποφεύγουμε το φούσκωμα.

Ποιες είναι όμως οι σωστές ποσότητες που πρέπει να καταναλώνουμε ανάλογα με το κάθε φρούτο;

Καρπούζι: 1 + 1/4 φλ. τσαγιού

Πεπόνι: 1/8 ενός πεπονιού σε μεσαίο μέγεθος

Κεράσια: Eώς 12 κερασάκια

Βερίκοκα: Μέχρι 3 βερίκοκα

Σταφύλι: maximum 15 ρώγες

Φράουλες: 6 φράουλες ή 1 φλ. τσαγιού

Ανανάς: 2 λεπτές ροδέλες

Σύκα: 2 oλόκληρα

Μούρα: 3/4 του φλιτζανιού

Διατροφή

Μπορεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής να χαρακτηρίζεται από υπεραφθονία τροφών, ωστόσο είναι λίγες αυτές που μπορούν πραγματικά να ευεργετήσουν το σώμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μιλάμε για τις μη επεξεργασμένες τροφές, που έρχονται κατευθείαν από τη φύση και μπορούν, με τον πλούτο βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, να καταπολεμήσουν ασθένειες, να διώχνουν τον πόνο και την κούραση, να δίνουν ενέργεια και να αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Δρουν ως φυσικά φάρμακα.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές (που δρουν ενάντια στις φλεγμονές, δηλαδή στις αντιδράσεις του σώματος σε λοιμώξεις, βλάβες ή ερεθισμούς) γίνονται προστατευτική "ασπίδα".

Το στρες σε συνδυασμό με μια διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα (με προσθήκη ζάχαρης και κακά λιπαρά) μπορούν να γενικεύσουν την φλεγμονή στο σώμα.

Μια διατροφή που δρα κατά των φλεγμονών περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τροφές με πρωτεΐνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, και ελάχιστη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης αντιφλεγμονώδους τροφής στην αρχή της ημέρας, μετά το πρωινό ξύπνημα, μπορεί να βοηθήσει δραστικά το σώμα.

Αυτή δεν είναι άλλη από τα bluberries (μύρτιλα).

Τα blueberries περιέχουν κερσετίνη (ανήκει στην κατηγορία των φλαβονοειδών που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες), κάλιο, βιταμίνη C, φώσφορο, μαγνήσιο και ελάχιστες θερμίδες.

Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα μύρτιλα δίνουν τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα στην αρχή της ημέρας για λειτουργήσει καλύτερα και βοηθούν τη μνήμη.

Μπορείτε να προσθέσετε blueberries στο γιαούρτι, στο smoothie ή την φρουτοσαλάτα σας.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin