Νοεμβρίου 23, 2017

Διατροφή

Πριν από μερικά χρόνια, ένας πρώην καθηγητής μου, μου έδειξε μια εξέταση αίματος, και πρέπει να πω – με εντυπωσίασε.

Οι 5 βασικές παράμετροι του αίματος: ουρία, χοληστερόλη, γλυκόζη αίματος, λιπίδια και τριγλυκερίδια, είχαν τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τα φυσιολογικά επίπεδα. Μου είπε ότι ο άνθρωπος με αυτές τις αναλύσεις θα πρέπει να είναι ήδη νεκρός, ή αν είναι ακόμα ζωντανός, είναι πιθανότατα απλώς από καθαρό πείσμα. Ο καθηγητής μου έδειξε τότε το όνομα αυτού του ασθενούς. Είχε το όνομά του κρυμμένο με το χέρι του. Αυτός ο ασθενής ήταν ο ίδιος ο καθηγητής!

Σοκαρίστηκα! Και είπα: ‘Αλλά πώς; Και τί έκανες;’
Με ένα χαμόγελο, μου έδειξε μια άλλη ανάλυση, λέγοντας: ‘Τώρα, κοίταξε αυτό, σύγκρινε τις τιμές των παραμέτρων και δες τις ημερομηνίες’. Έκανα ακριβώς αυτό. Οι τιμές των παραμέτρων ήταν σαφώς εντός των φυσιολογικών ορίων, το αίμα ήταν τέλειο, άψογο. Όμως συγκλονίστηκα όταν κοίταξα τις ημερομηνίες. Η διαφορά μεταξύ τους ήταν μόνο ένας μήνας (μεταξύ των αναλύσεων του ίδιου προσώπου)!

Και τότε ρώτησα: ‘Πώς το έκανες; Αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό’. Ο καθηγητής μου είπε ότι το θαύμα το έκανε ο γιατρός του, ο οποίος του πρότεινε μια θεραπεία. Προσωπικά, έχω ακολουθήσει την ίδια θεραπεία 1-2 φορές με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Την εφαρμόζω μία φορά τον χρόνο, ελέγχω το αίμα μου και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, επαναλαμβάνω τη διαδικασία. Σας συστήνω ιδιαίτερα να τη δοκιμάσετε.

Εδώ είναι το μυστικό:
Κάθε εβδομάδα για 4 εβδομάδες, θα πρέπει να προμηθεύεστε ωμή κολοκύθα από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά.

Στη συνέχεια, θα ξεφλουδίσετε 100 γραμμάρια κολοκύθας, θα βάλετε τα κομμάτια σε ένα μπλέντερ (ωμά) και θα προσθέσετε λίγο νερό (ΜΟΝΟ)!

Θα ανακατέψετε πολύ καλά, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα βιταμινούχο σμούθι με κολοκύθα και νερό.

Θα καταναλώσετε αυτό το ρόφημα 15-20 λεπτά πριν από το πρωϊνό. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε αυτή τη θεραπεία για 1 μήνα, ή κάθε φορά που νομίζετε ότι πρέπει να μειώσετε τη χοληστερόλη σας. Το καλύτερο πράγμα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα, κάνοντας μία εξέταση αίματος πριν και μία μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Σύμφωνα με τον γιατρό, δεν υπάρχουν αντενδείξεις, εφόσον πρόκειται για ένα φυσικό λαχανικό με νερό (μη χρησιμοποιήσετε ζάχαρη!).

Ο καθηγητής μου, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός χημικός μηχανικός, μελέτησε την κολοκύθα για να ανακαλύψει τα δραστικά συστατικά που περιέχει και διαπίστωσε ότι οι ενώσεις τις κολοκύθας εξαλείφουν την LDL χοληστερόλη του αίματος μέσω των ούρων. Διαπίστωσε ότι αυτό το θαυματουργό φάρμακο της φύσης καθαρίζει τις αρτηρίες, αναζωογονεί τον οργανισμό και προσφέρει ενέργεια.

healingeffect.gr

Διατροφή

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ορισμένες καθημερινές ή/και εβδομαδιαίες συνήθειες σας παχαίνουν συστηματικά χωρίς να το αντιλαμβάνεστε; Πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες σχετίζονται άμεσα με την διασκέδαση που προσφέρει η κατανάλωση φαγητού ή το μαγείρεμα και αποτελούν άμεσο εχθρό της σιλουέτας μας. Βάλτε φρένο όχι στις συνήθειες που σας χαλαρώνουν, αλλά στην υπερκατανάλωση φαγητού και αποφύγετε τα περιττά κιλά :

Οι κοινωνικές καταστάσεις: έχετε προσέξει ότι είναι πιθανό να τρώτε περισσότερο, όταν βρίσκεστε κοντά σε συγκεκριμένους ανθρώπους; Με φίλους που τους αρέσει το έτοιμο φαγητό, το ποτό ή το μαγείρεμα στο σπίτι, με άτομα του επαγγελματικού περιβάλλοντος που θα συζητήσουν θέματα εργασίας σε κάποιο επαγγελματικό δείπνο, με άτομα που ανήκουν σε μια ίδια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και θα σας παρασύρουν σε υπερκατανάλωση φαγητού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μην λέτε όχι σε τέτοιες εκδηλώσεις , μην υποκύπτεται όμως και στην υπερκατανάλωση φαγητού.

Οι καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού: ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σπίτι μας, είναι πιθανόν να μας παχαίνουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε : το γλυκό που τρώμε κάθε μέρα μετά τον μεσημεριανό ύπνο, το σνακ που θα φάμε όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, όταν διαβάζουμε εφημερίδα ή όταν είμαστε καθισμένοι στον υπολογιστή, το τσιμπολόγημα περιττού φαγητού την ώρα του μαγειρέματος ή το ποτό την ώρα της χαλάρωσης, σίγουρα θα μας επιβαρύνουν σημαντικά. Αναγνωρίστε και περιορίστε τέτοιες συνήθειες. Αν δεν μπορείτε να το καταφέρετε, κάνετε υγιεινότερες επιλογές.

Το τσιμπολόγημα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας: Μήπως υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που συνηθίζετε να τρώτε ή να πίνετε κάτι στο οποίο δεν δίνετε ιδιαίτερη σημασία; Αν σηκώνεστε το βράδυ για να καταναλώσετε κάτι μόνο και μόνον από συνήθεια, αν τσιμπάτε τροφές πριν την ώρα του μεσημεριανού γιατί δεν έχετε υπομονή να περιμένετε το φαγητό να σερβιριστεί, αν πίνετε ποτά με θερμίδες την ώρα που καπνίζετε, τότε θα πρέπει να μειώσετε σημαντικά τις θερμίδες αυτές χωρίς απαραίτητα να αλλάξετε συνήθειες.


Συναισθήματα που παχαίνουν: είναι πολύ πιθανόν η υπερφαγία σας να συμβαίνει όταν νοιώθετε συγκεκριμένα συναισθήματα : η αρνητική διάθεση, το στρες, ο φόβος, η μοναξιά και η πλήξη είναι τα πιο συνήθη από αυτά. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα που σας οδηγούν την κατανάλωση τροφής και αποσυνδέστε τα από την λήψη τροφής.

Λαχταριστές τροφές: υπάρχουν τροφές που όταν βρίσκονται μπροστά σας δεν μπορείτε να αντισταθείτε; Για παράδειγμα η σοκολάτα, το παγωτό, αγαπημένα γλυκά, πατατάκια, ξηροί καρποί ή ακόμα και το αλκοόλ; Φροντίστε να μην τα αγοράζετε συχνά για να μην μπαίνετε στον πειρασμό. Αν υποκύψετε στην αγορά τους, σίγουρα δεν θα αρκεστείτε σε μικρή ποσότητα από αυτά!

Οι λάθος χειρισμοί της τροφής: είναι πιθανόν να κάνετε υπερφαγίες όταν έχετε χειριστεί με αστοχία την διατροφή σας. Οι πολλές ώρες αφαγίας, οι κακές επιλογές τροφών με πολλές και «κενές» θερμίδες, η παράλειψη των γευμάτων, η παρατεταμένη στέρηση ομάδων τροφών είναι δυνατόν να σας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής με αποτέλεσμα την προσθήκη βάρους. Η διατήρηση, όσο αυτό είναι εφικτό, ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, θα σας αποτρέψει από τέτοιου τύπου περιττές θερμίδες.

diaitologia.gr

Διατροφή

 

Φτιάχνεται από τις ρίζες και τους κονδύλους ενός φυτού που ήταν γνωστό για πολλούς αιώνες στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου από όπου και προήλθε, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula που είναι ένας τύπος Ορχιδέας). Στα παλαιά χρόνια του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο, βότανο δηλαδή που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά. Στην σημερινή εποχή, πίνεται ως ρόφημα ή χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες
Στις ορχιδέες αυτές και στις θεραπευτικές ιδιότητες τους αναφέρθηκαν ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος αλλά και ο Γαληνός, τονίζοντας την δύναμη του σερνικοβότανου να τονώνει τον οργανισμό των ασθενών, να επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου αλλά και να ανακουφίζει από τον έντονο βήχα :
σαλέπι
Το σαλέπι έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη και πολύ άμυλο τα οποία, όταν διαλύονται στο νερό, δημιουργούν ένα υγρό πηκτό και κολλώδες, το θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας και του βήχα, ενώ τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Το σαλεπι είναι επίσης ένα ρόφημα θερμαντικό εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ζεστάνει αποτελεσματικά αντί για το τσάι ή άλλα αφεψήματα.
Είναι πλούσιο σε άμυλο και μπορεί να χαρίσει ενέργεια και πνευματική διαύγεια σε άτομα που την χρειάζονται όπως οι μαθητές, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, αλλά και οι ασθενείς.

Περιέχει πολύτιμα μεταλλικά άλατα όπως φώσφορο και ασβέστιο. Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα.

Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη η οποία όταν βράσει με το νερό, μετατρέπεται σε κολλώδη πηχτή ουσία, μαλακτική, κατά του βήχα και των φλεγμάτων.

Το σαλέπι λόγω της κολλώδους φύσης του αλλά και των επουλωτικών συστατικών του επιδρά στο στομάχι και το έντερο αναπλάθοντας τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.

Οι τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών όπως της κανέλας, του γαρύφαλλου, της πιπερόριζας, της βανίλιας.

Σαλέπι και θερμίδες

Το σαλεπι δεν έχει ιδιαίτερες θερμίδες. Το απλό σαλεπι χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 15 θερμίδες ανά μερίδα (1 κουταλάκι του γλυκού των 15 γραμμαρίων), ενώ αν είναι έτοιμη σκόνη αναμεμιγμένη με ζάχαρη, έχει περίπου 30 θερμίδες ανά μερίδα.

Τρόποι παρασκευής

Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται, απομακρύνεται το πικρό αιθέριο έλαιο τους και από τη σκόνη τους παρασκευάζεται αυτό το αφέψημα που πωλούν οι «σαλεπτζίδες». Το σαλεπι μπορούμε να το βρούμε σαν σκόνη αναμεμιγμένο με διάφορα άλλο βότανα αλλά και κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και βανίλια για να το παρασκευάσουμε εμείς, με έναν τρόπο παρόμοιο με τον Ελληνικό καφέ.

Είδη σαλεπιού

Στην Ελλάδα μπορούμε να αγοράσουμε αυθεντικό σαλεπι Ιωαννίνων, το σαλεπι από την Πόλη με την αυθεντική πολίτικη συνταγή καθώς επίσης και το σαλεπι θαλάσσης που παρασκευάζεται από ένα είδος φυκιών της Ισλανδίας.
Απολαύστε λοιπόν ένα μοναδικό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες, θερμαντικό, εύγεστο και παράλληλα χορταστικό!

diaitologia.gr

Διατροφή

Μοιάζει με μήλο, αλλά θυμίζει και αχλάδι. Έχει χαρακτηριστεί ως σύμβολο του έρωτα, αλλά και «χρυσό φρούτο». Το κυδώνι αυτήν την περίοδο είναι στα καλύτερά του. Ας το απολαύσουμε!

Τι μας προσφέρει: Το κυδώνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, Β και D, χαλκό και κάλιο. Περιέχει επίσης πολλές τανίνες (σε αυτές οφείλεται η στυφή του γεύση), οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πηκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα), η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και βοηθά όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Τεστ φρεσκάδας: Επιλέγουμε κυδώνια μεγάλα, σκληρά και κίτρινα, χωρίς μαύρα στίγματα και ζαρωμένη φλούδα.

Στην κουζίνα: Το κυδώνι δεν τρώγεται ωμό λόγω της στυφής του γεύσης, αλλά φτιάχνει υπέροχη μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, κυδονόπαστο (ζελέ κυδωνιού), κομπόστα και λικέρ. Μπορεί επίσης να συνοδεύσει κρεατικά (π.χ. χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο) αντί για πατάτες.

Στο ψυγείο: Αν δεν είναι χτυπημένα, τα κυδώνια διατηρούνται σε δροσερό χώρο μέχρι και 3 εβδομάδες. Διαφορετικά, μπορούμε να τα βάλουμε σε σακουλάκια τροφίμων και τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.

Tips: Πριν το μαγειρέψουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και το τρίβουμε καλά για να φύγει το χνούδι. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα ζάχαρης που θα προσθέσουμε, γιατί το κυδώνι όσο μαγειρεύεται γλυκαίνει.

vita.gr

vita.gr

Διατροφή

O λόγος για την καρύδα, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής το τελευταίο διάστημα, κατακτώντας μια θέση στα ράφια των σουπερμάρκετ και «εισβάλλοντας» σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα. Ποια είναι όμως η θρεπτική της αξία και τι θα πρέπει να προσέχουμε αναφορικά με την κατανάλωσή της;


Οι γνώμες για την καταγωγή της καρύδας διίστανται, καθώς άλλοι εντοπίζουν την πρώτη της εμφάνιση στη νοτιοανατολική Aσία και άλλοι υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοδυτικές ακτές της Νοτίου Aμερικής. Όπως και να έχει, η καρύδα εξαπλώθηκε στις περισσότερες τροπικές περιοχές της Γης. Aξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε φοίνικας παράγει κατά μέσο όρο 75 καρύδες τον χρόνο!

Βασικά θρεπτικά συστατικά ανά 100 γρ. καρύδας
Θερμίδες 354
Υδατάνθρακες 15,2 γρ.
Απλά σάκχαρα 6,2 γρ.
Λιπαρά 33,5 γρ.
Πρωτεΐνη 3,33 γρ.
Φυτικές ίνες 9 γρ.

Πλήρης τροφή

Βλέποντας κανείς τη θρεπτική αξία της καρύδας, θα παρατηρήσει ότι πρόκειται για μια πλήρη τροφή, καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες). Παρέχει ενέργεια λόγω των υδατανθράκων που περιέχει και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Ωστόσο, ίσως το πιο χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά, πολλά εκ των οποίων είναι κορεσμένα, τα οποία συνδέονται με αύξηση των επιπέδων «κακής» χοληστερίνης και υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο. Όσον αφορά το περιεχόμενό της σε άλλα συστατικά, η εξωτική καρύδα αποτελεί πηγή φυτικών ινών και ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως το μαγγάνιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Η καρύδα... στην πράξη

Ζάχαρη καρύδας
Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Είναι μια γλυκαντική ουσία που διαφημίζεται ως πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή αντί της κοινής ζάχαρης και καταλληλότερη για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια γλυκαντική ύλη που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και επομένως δεν μπορούμε να πούμε πως οι ισχυρισμοί υγείας που τη συνοδεύουν υποστηρίζονται από ερευνητικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η ζάχαρη καρύδας φαίνεται ότι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη, γεγονός που την καθιστά ίσως λιγότερο επιβαρυντική για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Από την άλλη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η ζάχαρη καρύδας δεν διαφέρει από την κοινή ζάχαρη σε ό,τι αφορά το θερμιδικό της περιεχόμενο.

Γάλα καρύδας
Αποτελεί μια εναλλακτική πηγή γάλακτος που τελευταία έχει κάνει την εμφάνισή του. Ως φυτικό γάλα είναι ελεύθερο λακτόζης και συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί ως υποκατάστατο γάλακτος από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και από χορτοφάγους. Επιπλέον, πολύ συχνή είναι η χρήση του ως βάσης σε smoothies και μιλκσέικ. Λόγω της πρώτης ύλης του, είναι πλούσιο σε λιπαρά, αν και τα τελευταία χρόνια αυτά συνήθως αφαιρούνται από τα γάλατα του εμπορίου.

Βούτυρο ή λάδι καρύδας
Χρησιμοποιείτε κυρίως για καλλυντική χρήση, αν και τα τελευταία χρόνια έχει μπει και στη μαγειρική, κυρίως σε ασιατικές κουζίνες. Το λάδι καρύδας προέρχεται από τη σάρκα ώριμης καρύδας. Πρόκειται για φυτικό έλαιο πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του συστήνεται να γίνεται με μέτρο. Χρησιμοποιείται κυρίως ως λιπαρή ύλη ή βούτυρο σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Χάρης Γεωργακάκης

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.

Διατροφή

Η έλλειψη ή ανεπάρκεια σιδήρου οδηγεί σε σιδηροπενία και σιδηροπενική αναιμία
Αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και συμμετέχει σε βασικές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων.

Η έλλειψη ή ανεπάρκεια σιδήρου, οδηγεί σε σιδηροπενία και σιδηροπενική αναιμία, διαταραχές που εμφανίζονται σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως ωχρότητα, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης ή ακόμη και κεφαλαλγία, τριχόπτωση και φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για υγιείς ενήλικες είναι 8 mg για τους άνδρες και 18 mg για τις γυναίκες, ενώ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ανέρχεται σε 27 mg και 9 mg, αντίστοιχα. Για την κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο -εξαιρώντας την περίοδο της εγκυμοσύνης όπου η συνήθως λαμβάνονται συμπληρώματα-, απαιτείται συχνή κατανάλωση πλούσιων πηγών του.

Σε αυτές, περιλαμβάνονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι νιφάδες βρώμης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης.

Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να γνωρίζει πως ο σίδηρος που περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης απορροφάται σε πολύ μικρότερο βαθμό, συγκριτικά με αυτόν που προέρχεται από ζωικά τρόφιμα.

Έτσι, προτείνεται οι φυτικές πηγές σιδήρου να συνδυάζονται με τρόφιμα ή ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, προκειμένου να ενισχυθεί η απορρόφησή του.

Από την άλλη, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση πηγών σιδήρου με τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τσάι, ο καφές, τα καφεϊνούχα ροφήματα και το κόκκινο κρασί, καθώς οι εν λόγω επιλογές περιέχουν συστατικά που περιορίζουν τη βιοδιαθεσιμότητά του.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διατροφή

Το μικρό του μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο με την… πολλά οφέλη του για την υγεία σου. Η θερμιδική αξία του μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό. Και καθώς τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι αναρίθμητα, το μανταρίνι αποτελεί ιδανικό σνακ για το γραφείο, μοναδικό επιδόρπιο μετά το φαγητό, αλλά και εξαιρετική επιλογή βραδινής λιχουδιάς, καθώς καταπολεμά με τον καλύτερο και τον πιο φυσικό τρόπο την βασανιστική αϋπνία!

Γερό ανοσοποιητικό

Η συχνή κατανάλωσή του, προστατεύει τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη ενώ η ισχυρή δράση του, καταπολεμά και σοβαρότερες ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτες, που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, η κατανάλωση μανταρινιού, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, διαβήτη, αρτιοσκλήρυνση ή διάφορα είδη καρκίνου.

Φυσικό ηρεμιστικό

Έχει αποδειχθεί, πως το μανταρίνι επιταχύνει τις λειτουργίες της πέψης και γι’ αυτό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο ενώ η δράση του είναι και ηρεμιστική-καταπραϋντική και γι’ αυτό καταπολεμά τις αϋπνίες και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Καταπολεμά τον καρκίνο

Τα μανταρίνια, όπως και τα πορτοκάλια, αποτελούν πολύτιμες πηγές σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως νεραντζινίνη, νερανζίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α, καροτένια, ξανθίνη και λουτεΐνη. Όμως στην πραγματικότητα, παρέχουν αρκετές φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών από ό, τι τα πορτοκάλια.

Περιορίζει την πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη

Το μανταρίνι ανακουφίζει από τους πόνους, είναι στυπτικό και αποχρεμπτικό, ενώ είναι ιδανικό και για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας κατά την κύηση.

Είναι γεμάτο φυτικές ίνες

Κάθε φλιτζάνι μανταρίνια (περίπου 2 μέτρια μανταρίνια) παρέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Το σώμα δεν διασπά τις φυτικές ίνες σε ενέργεια όπως συμβαίνει με άλλους υδατάνθρακες. Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν την παχυσαρκία και επίσης βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Κάθε φλιτζάνι (μερίδα) μανταρίνια παρέχει 14% και 9% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών για άνδρες και γυναίκες.

Πλούσιο και σε ασβέστιο

Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε ασβέστιο, καθώς κάθε 100g του συγκεκριμένου φρούτου παρέχει 37 mg ασβεστίου. Το ασβέστιο προάγει την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Νutrition», το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με κάποια δίαιτα μειωμένων θερμίδων.

Εναλλακτική χρήση

Το έλαιο του μανταρινιού είναι εξαιρετικό και προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη της φλούδας των καρπών του και έχει ένα έντονο, γλυκό και δροσερό χαρακτηριστικό άρωμα. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως χαλαρωτικό καταπραϋντικό, κατασταλτικό, αντιρυτιδικό, αντισηπτικό και ηρεμιστικό. Επίσης ενδείκνυται για έναν ήρεμο και ευχάριστο ύπνο, για πεπτικές διαταραχές και για περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, λιπαρού δέρματος, παχυσαρκίας, ακμής και δυσπεψίας.

Θρεπτική αξία

53 θερμίδες
0,2 γρ. λιπαρά
12 γρ. υδατάνθρακες
0,6 γρ. πρωτεΐνες
1,7 γρ. φυτικές ίνες

Διατροφή

Εννέα στις δέκα χώρες του πλανήτη έχουν κατοίκους με διατροφικά προβλήματα

Τουλάχιστον 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα, τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες - Ενδεικτικά, τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική είναι υπέρβαρα, ενώ το 33% των ανδρών και 34% των γυναικών στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία

Ελάχιστες χώρες στον κόσμο δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα διατροφής, είτε της μίας μορφής (παχυσαρκία) είτε της άλλης (υποσιτισμός). Αυτό προκύπτει από τη νέα Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής (Global Nutrition Report 2017), η οποία ανέλυσε στοιχεία για 140 χώρες και βρήκε ότι σχεδόν το 90% από αυτές έχουν το ένα ή το άλλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αυξάνονται σχεδόν σε κάθε χώρα και πλέον έχουν φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια περίπου, σε ένα παγκόσμιο πληθυσμό 7,5 δισεκατομμρίων. Τουλάχιστον 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα, τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες. Ενδεικτικά, τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική είναι υπέρβαρα, ενώ το ένα τρίτο των ανδρών (33%) και των γυναικών (34%) στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία.

Θετική εξέλιξη θεωρείται ότι τα ποσοστά υποσιτισμού εμφανίζουν μείωση, αλλά όχι με τον αναγκαίο ρυθμό για να επιτευχθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030. Περίπου 155 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών στην Αφρική έχουν μειωμένη ή στάσιμη ανάπτυξη για την ηλικία τους, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό τους. Επίσης, 52 εκατομμύρια παιδιά διεθνώς έχουν δυσανάλογα μικρό βάρος σε σχέση με το ύψος τους.

protothema.gr

Διατροφή

Αδυνάτισμα: Πώς θα ξεχωρίσετε την πραγματική απώλεια βάρους από την απώλεια υγρών

Ανεβήκατε στη ζυγαριά και ο δείκτης σάς δείχνει δύο με τρία κιλά πιο κάτω από την προηγούμενη φορά. Αναμφίβολα η χαρά σας είναι μεγάλη, αφού αυτό δείχνει ότι μάλλον κάτι κάνετε σωστά στη διατροφή και τη γυμναστική σας.

Πριν όμως επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με ένα σοκολατάκι, καλό θα είναι να αναρωτηθείτε αν πραγματικά έχετε χάσει κιλά ή αν είστε απλώς αφυδατωμένοι.
Πώς θα το μάθετε αυτό; Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις!

1. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ζυγιστήκατε;

Η απώλεια κιλών δεν είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μία νύχτα –τουλάχιστον αν ακολουθείτε μια φυσιολογική δίαιτα και δεν στερείστε υπερβολικά. Σε γενικές γραμμές, δεν μπορείτε να χάσετε περισσότερα από 100-120 γραμμάρια λίπους σε διάστημα 24 ωρών, όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας η απώλεια ή η κατακράτηση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε απόκλιση του βάρους έως και κατά 2,5 κιλά. Αν λοιπόν ζυγιστήκατε το βράδυ και αμέσως μετά το επόμενο πρωί η ζυγαριά έδειξε αξιοσημείωτη πτώση, η διαφορά οφείλεται μάλλον εξ ολοκλήρου στα υγρά. Αν όμως δείτε διαφορά 2,5 κιλών σε βάθος μίας εβδομάδας, τότε μπορεί πράγματι να πρόκειται για απώλεια λίπους.

2. Είναι σταθερή η απώλεια βάρους;

Η πραγματική και σωστή απώλεια βάρους έρχεται σιγά σιγά και με σταθερό ρυθμό, ενώ η επάρκεια υγρών στο σώμα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Κάθε φορά που ανεβαίνετε στη ζυγαριά να σκέφτεστε πόσα κιλά χάνετε από τη μία εβδομάδα στην άλλη ή ανά μήνα και αν παρατηρήσετε μια σημαντική πτώση προς τα κάτω που δεν έχει ξανασυμβεί, τότε μάλλον η διαφορά στο βάρος οφείλεται στην αφυδάτωση. Για να έχετε πιο σαφή εικόνα του βάρους σας, καλό είναι να κρατάτε ένα πρόγραμμα στο ζύγισμα, ιδανικά να ζυγίζεστε μόνο το πρωί και πριν φάτε οτιδήποτε.

3. Τι φάγατε το τελευταίο 24ωρο;

Το αλάτι και οι υδατάνθρακες κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά στην επάρκεια υγρών στο σώμα. Από τη μία, αν μια μέρα ξεφύγετε και φάτε λίγο πιο αλμυρά φαγητά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το βάρος μπορεί να αυξηθεί φαινομενικά λόγω κατακράτησης υγρών. Από την άλλη, η δραστική μείωση της πρόσληψης αλατιού και υδατανθράκων οδηγεί σε μεγάλη απώλεια υγρών (δηλαδή αφυδάτωση) άρα και χαμηλότερο βάρος. Αν λοιπόν για μία μέρα δεν καταναλώσατε σχεδόν καθόλου αλάτι ή υδατάνθρακες, η απώλεια βάρους δεν είναι πραγματική αλλά οφείλεται σε απώλεια υγρών.

Πηγή: womenshealthmag.com

onmed.gr

Διατροφή

Νιώθετε ένα κάψιμο στο στομάχι μετά από το οικογενειακό  τραπέζι, ένα φούσκωμα που σας αναγκάζει να χαλαρώσετε τη ζώνη σας και δεν ξέρετε πως να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Οι καούρες αποτελούν τη συχνότερη «εορταστική» πεπτική ενόχληση, αφού το αίσθημα καψίματος του οισοφάγου, ο τυμπανισμός ή το φούσκωμα στο στομάχι προκύπτουν μετά τα πλούσια γεύματα. Επιπλέον, αν αντιμετωπίζετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα στο στομάχι, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα προλάβετε ή να τα μειώσετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Στο τραπέζι

Φορέστε άνετα ρούχα: Αν σας πιέζουν την κοιλιά μπορεί να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά όταν τρώτε: Τα αεριούχα ποτά χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μην τρώτε πολλά φαγητά μαζί: Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι προκαλεί φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Τρώτε τα μικρά γεύματα αν μπορείτε τις γιορτινές ημέρες! Επίσης, μασάτε καλά και αργά τις μπουκιές σας.

Μην καπνίζετε αμέσως μόλις φάτε: Η νικοτίνη χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».

Μην ξαπλώνετε: Διευκολύνεται η άνοδος της τροφής από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε να ξεκουραστείτε, τοποθετήστε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.

Μασήστε μία μαστίχα Χίου: Διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου, δρώντας προστατευτικά στα ενοχλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μασήστε τη μετά το φαγητό.

Πιείτε μέντα: Έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Για να ανακουφιστείτε γρηγορότερα, προσθέστε δενδρομολόχα ή άγριο γεράνι που μειώνουν τις όξινες εκκρίσεις.

Φτιάξτε ένα χαμομήλι ή ένα φασκόμηλο: Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου μειώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας. Ωστόσο να είστε προσεκτικοί και να μην πίνετε πολλά υγρά μετά το φαγητό γιατί αραιώνουν τα γαστρικά υγρά. Περιοριστείτε σε 1 μικρό φλιτζάνι.

Το μυστικό

Κάντε έγχυμα με ρίζα γλυκόριζας που έχει επουλωτική δράση. Μουλιάστε λίγο από το βότανο σε βραστό νερό και πιείτε το πριν το φαγητό.

omorfamystika.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin