Αυγούστου 20, 2018

Διατροφή

Η αλκαλική διατροφή που ακολουθεί πιστά η Elle Macpherson μετά τα 50

Η Elle Macpherson, μητέρα δύο παιδιών, στα οποία έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια, αποκαλύπτει για πρώτη φορά στο περιοδικό «New Beauty», τα όσα συνέβησαν στο σώμα της και στο πρόσωπό της, με το που πάτησε τα 50.

Το κατά κόσμο γνωστό ως «The Body», είδε τα πάντα να αλλάζουν πάνω της, το δέρμα της να γερνάει, να βάζει βάρος στη μέση και στα πόδια. Τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν, όπως βάρος στην κίνηση, υπνηλία, ανεξήγητη κούραση, άρχισαν να την προβληματίζουν… Στα 54 της σήμερα, το κορμί της είναι αψεγάδιαστο ξανά, το πρόσωπό της λάμπει όπως και τότε που ήταν 20 χρόνων και ήρθε η ώρα να μοιραστεί το μεγάλο της μυστικό με πολλές γυναίκες, που πιθανόν αντιμετωπίζουν τα ίδια συμπτώματα με εκείνη.

Τη θαυματουργική λύση, σύμφωνα με την ίδια, που λέγεται «αλκαλική διατροφή» και όχι δίαιτα, όπως τονίζει, της την έδωσε η διατροφολόγος Dr Simone Laubscher. Απέβαλλε από την διατροφή της, τροφές που παράγουν οξέα, όπως η ζάχαρη, ο καφές, και τα γαλακτομικά προϊόντα, αλλά και τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, βοηθώντας έτσι τον μεταβολισμό της και την σωστότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Όπως αποκάλυψε η Elle, στη διατροφική καθημερινότητά της, τις τροφές που αλκαλίζουν το σώμα, όπως λάχανα,σπανάκι, διαφόρων ειδών χόρτα, καρύδια, γάλα αμυγδάλου και κάνναβης, φασόλια, αλλά και πολύτιμους κόκκους, που η σκούφια τους κρατάει από την αρχαιότητα,όπως η κινόα, ο αμάρανθος, και άλλα. Το λίπος που χρειάζεται πλέον ο οργανισμός της, το βρήκε στα υγιή λίπη που κρύβουν το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας.

Τα extra μυστικά ευεξίας της Elle Macpherson

-Με το που θα ξυπνήσει το πρωί, κάνει διαλογισμό, αναπνοές και ρείκι για περίπου μισή ώρα.

-Αντί για καφέ ή τον espresso που συνήθιζε να πίνει, το έχει αντικαταστήσει με ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι, που μπορεί να συμπληρώσει μέσα λίγο τζίντζερ.

-Για πρωινό, πίνει έναν δυναμωτικό «χυμό» που θα φτιάξει με γάλα αμυγδάλου, λίγο πράσινο stevia, λίγο τζίντζερ, κάρδαμο,μοσχοκάρυδο και κανέλα.

Διατροφή

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να τρως από τα 20 έως τα 70 για να είσαι νέα

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της διατροφικές ανάγκες, ανάλογα με το πως επηρεάζεται ο οργανισμός από το πέρασμα των ετών.

Η κάθε δεκαετία στη ζωή μας δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες.

Μεγαλώνοντας αλλάζουν οι προτεραιότητές μας, τα χόμπι και φυσικά οι διατροφικές μας συνήθειες.

Αυτό αποτελεί τη φυσιολογική εξέλιξη όπως φυσιολογικό είναι να αλλάζουν και οι ανάγκες του οργανισμού μας.

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες, που βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στην απαιτητική καθημερινότητα.

Στην ηλικία των 20

Είναι η ηλικία που συνήθως είμαστε πιο ενεργοί και έχουμε υψηλό μεταβολισμό. Οπότε μπορούμε να τρώμε και περισσότερο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια λύση είναι το junk food…

Η έξτρα ενέργεια έρχεται με την Βιταμίνη Β. Ακόμη και η ακμή στα εφηβικά χρόνια έχει να κάνει με τη διατροφή.

Στην ηλικία των 30

Είναι η κυρίως η εποχή της γονιμοποίησης αφού κατά μέσο όρο οι περισσότεροι άνθρωποι κοντά στα 30 θα φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

Αυτό σημαίνει τέλος το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ, το οποίο επηρεάζει ακόμη και τη γονιμότητα της γυναίκας.

Επίσης είναι η αρχή του στρες στην καθημερινότητα. Η επαγγελματική ζωή σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις στο σπίτι αυξάνουν τις ανάγκες κάτι που σημαίνει πως πρέπει να διαχειριστούμε το άγχος. Ισορροπήστε το σάκχαρο και προτιμήστε γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες.

Στην ηλικία των 40

Εδώ ίσως το άγχος αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Ειδικά στις γυναίκες είναι η ηλικία κατά την οποία οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν.

Δώστε σημασία στην ποσότητα μαγνησίου, στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των μυών, στον ύπνο αλλά και στη ρύθμιση των ορμονών.

Είναι επίσης η ηλικία κατά την οποία θα αρχίσουμε να παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Προτιμήστε πολύχρωμα λαχανικά και βάλτε στα καθημερινά γεύματά σας αφού θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα με τις αρθρώσεις.

Στην ηλικία των 50

Εδώ αρχίζει η προσοχή της καρδιάς. Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος.

Η τακτική άσκηση, η σωστή δοσολογία αλατιού στη διατροφή μας και πολλά λαχανικά και φρούτα βοηθούν αφού προσφέρουν αντιοξειδωτικά στον οργανισμό, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του.

Επίσης είναι η ηλικία όπου επηρεάζεται και η όραση. Σπανάκι, καλαμπόκι, μπρόκολο όπως και οι κίτρινες πιπεριές βοηθούν αποτελεσματικά.

Στην ηλικία των 60

Η περίοδος όπου τα οστά χρειάζονται φροντίδα, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Το ασβέστιο και η Βιταμίνη D βοηθούν αποτελεσματικά.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βοηθούν επίσης τα πράσινα λαχανικά και τα καρύδια. Μην φοβηθείτε την άσκηση με βάρη αφού έχει αποδειχθεί πως η προπόνηση τέτοιου τύπου προσφέρει σημαντική ενίσχυση.

Στην ηλικία των 70

Μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο αρχίζει να χάνεται η μυική δύναμη. Το περπάτημα, ο χορός και οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην μυική ενδυνάμωση και την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3s βοηθούν στην μνήμη. Τα ψάρια αλλά και τα αυγά είναι οι καλύτερες εγκεφαλικές τροφές.

Πηγή: iefimerida.gr

Διατροφή

Βιταμίνες και μέταλλα: Σε ποιες τροφές υπάρχει η κάθε βασική βιταμίνη και μέταλλο
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 

Για να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας, χρειάζεστε μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που κυμαίνονται από αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν διάφορες παθήσεις, μέχρι βαρέα μέταλλα που δομούν έναν γερό σκελετικό σύστημα.


Βιταμίνες - Παρά το γεγονός ότι μπορείτε να πάρετε πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων, σχεδόν όλα μπορείτε να βρείτε στις τροφές που καταναλώνετε, ή θα έπρεπε να καταναλώνετε, κάθε μέρα.

Δείτε ποια είναι η καλύτερη τροφή για την κάθε βιταμίνη ή/και μέταλλο που χρειάζεστε:
Βιταμίνη Α
Συκώτι, σολωμός, τόνος, γλυκοπατάτες, φέτα, κατσικίσο τυρί, τυρί τσένταρ, βραστό αυγό, χαβιάρι

Βιταμίνη Β-6
Στήθος γαλοπούλας, βοδινό, φιστίκια, τόνος, αβοκάντο, στήθος κοτόπουλου, ηλιόσπορος, σουσάμι.

Βιταμίνη Β-12
Συκώτι βοδινού (και γενικά στα περισσότερα ζωικά προϊόντα), σαρδέλες, τόνος, τυρί κότατζ, αρνί, γάλα, αυγά, σολωμός

Βιταμίνη C
Πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές (μεγάλες), ακτινίδιο, μπρόκολο, πεπόνι, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, γκρέιπφρουτ.

Ασβέστιο
Γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη D
Σαρδέλες, σολωμός, τόνος, γάλα, χαβιάρι, αυγά, μανιτάρια.

Βιταμίνη Ε
Αμύγδαλα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φοινικέλαιο, ελαιόλαδο.

Φολικό οξύ
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, φακές, φασόλια, αρακάς, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φιστίκια, αμύγδαλα.

Σίδηρος
Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) και ο μη-αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στις φυτικές πηγές, όπως φακές και φασόλια). Το συκώτι κοτόπουλου έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιμικού σιδήρου.

Βιταμίνη Κ
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κλπ), φρέσκα κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γαλακτοκομικά, δαμάσκηνα, αγγούρια, βασιλικός.

Λυκοπένιο
Γκουάβα, καρπούζι, ντομάτες, παπάγια, γκρέιπφρουτ, πιπεριές (ιδιαίτερα οι κόκκινες μεγάλες), σπαράγγια, κόκκινο λάχανο, μάνγκο, καρότα.

Μαγνήσιο
Σπανάκι, πασατέμπο, γιαούρτι, κεφίρ, αμύγδαλα, αβοκάντο, σύκα, μαύρη σοκολάτα, μπανάνες.

Νιασίνη
Φιστίκια και φιστικοβούτυρο. Επίσης συκώτι βοοειδούς ή κοτόπουλου.

Ω-3 λιπαρά οξέα
Υπάρχουν δύο κατηγορίες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Το άλφα-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως το φυτικό έλαιο, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ το εικοσαπενταενοϊκό οξύ και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (η δεύτερη κατηγορία) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.

Κάλιο
Αβοκάντο, σπανάκι, γλυκοπατάτες, σολωμός, αποξηραμένα βερίκοκα, ρόδι, νερό καρύδας, μπανάνες.

Ψευδάργυρος
Μοσχάρι, ηλιόσπορος, βοδινό, σκόνη κακάο, κεφίρ, γιαούρτι, μανιτάρια, σπανάκι, κοτόπουλο.

http://www.health.com

Διατροφή

O μαϊντανός είναι διετές και ιθαγενές φυτό, που ανήκει στο γένος πετροσέλινον της οικογένειας των σελινοειδών. Καλλιεργείται κυρίως στις εύκρατες περιοχές με μεσογειακό κλίμα, καθώς δεν αντέχει τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας σε δροσερό και φωτεινό μέρος.

Υπάρχει μια διαδεδομένη ποικιλία μαϊντανού, η οποία σχηματίζει μια μεγάλη ρίζα όμοια με εκείνη του σέλινου που τρώγεται βραστή, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Ο μαϊντανός πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν από 2000 χρόνια, αρχικά ως «φάρμακο» και αργότερα ως βασικό συστατικό των μαγειρικών συνταγών. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τον χρησιμοποιούν ως βότανο και ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις.

Σήμερα πλέον αποτελεί βασικό συστατικό της αμερικανικής, ασιατικής και ευρωπαϊκής κουζίνας αλλά και απαραίτητο στοιχείο κάθε υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη, ιδίως αν αναλογιστούμε, ότι οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούμε ως διακοσμητικό στις σαλάτες και όχι ως βασικό συστατικό των γευμάτων μας (σε ωμές σαλάτες και σε μαγειρεμένα φαγητά).

Φρέσκος ή αποξηραμένος, σαν ρόφημα ή σαν αφέψημα, σαν έλαιο ή πολτοποιημένος… ο μαϊντανός παραμένει ένας πραγματικός διατροφικός «θησαυρός».

Οι ευεργετικές του δράσεις και ιδιότητες είναι πολλαπλές: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές κ.ά. Δεν έχει νόημα η απαρίθμηση, εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας.

Ας δούμε μερικά μόνο από τα οφέλη, του θαυματουργού βοτάνου:

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε βήτα- καροτένιο. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση, αποτρέπει των πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηριδίων για τον οργανισμό. Μέσω της χλωροφύλλης, ο μαϊντανός βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας κακοσμίας του στόματος.

Τα αιθέρια έλαια (π.χ λιμονένιο, ευγενόλη) που περιέχονται στον μαϊντανό, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση λίγο μαϊντανό, μειώνουμε ή σταθεροποιούμε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αποτρέποντας το ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης.

Το πράσινο «βότανο», είναι εξαιρετικό διουρητικό, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού. Χάρη στη διουρητική δράση του, ο οργανισμός μας απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία.

Τριχόπτωση ή ξηρότητα στην επιδερμίδα; Κανένα πρόβλημα. Το λάδι μαϊντανού, είναι η ιδανική θεραπεία για την τριχόπτωση αλλά και για υγιή, ζωντανή και σφριγηλή επιδερμίδα. Η καθημερινή χρήση, του συγκεκριμένου ελαίου, βοηθά στην γρήγορη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης και στην ενυδάτωση του δέρματος. Επιπλέον, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον μαϊντανό, για την αντιμετώπιση λοιμώξεων στην περιοχή του αυτιού, ακόμη και σε περιπτώσεις μερικής κώφωσης.

Το τσάι από μαϊντανό, ενεργοποιεί την διαδικασία πέψης του λίπους και των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά την απορροφητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας κατά της διάρροιας. Επιπροσθέτως, είναι ένα ανακουφιστικό ρόφημα τις μέρες που υποφέρουμε από κρυολόγημα, ενώ γιατρεύει και τον ενοχλητικό βήχα.

Για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο της περιόδου, η λύση βρίσκεται και πάλι στον μαϊντανό. Ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την εμμηνόπαυση ή την καθυστερημένη εμμηνόρροια, καταπραΰνονται με την βοήθεια του «ιαματικού» βοτάνου. Όσο για τις κράμπες, μπορούν να ανακουφιστούν και πάλι χάρη στη δράση του μαϊντανού. Προσοχή χρειάζεται με τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα, ώστε να μην έχουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, αλλά και θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας και της κόπωσης. Βοηθάει στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και στην καλύτερη και ελαστικότερη λειτουργία τους. Η βιταμίνη C, με την σειρά της ενισχύει την απορροφητικότητα του σιδήρου, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας.

Ο χυμός του μαϊντανού είναι καταπραϋντικός και θεραπευτικός σε μολύνσεις των ματιών, σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας ή και βλεφαρίτιδας ενώ βοηθά επίσης, στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, γι’ αυτό και συνιστάται σε αρρώστιες που σχετίζονται με το ήπαρ.

Επιπλέον έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδείκνυται σε περίπτωση απουσίας της όρεξης, κατάθλιψης, ανορεξίας και γενικότερα σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί συχνά ιλίγγους, ενώ μειώνει και τον αριθμό των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται δε περισσότερη εγκράτεια στην κατανάλωση, από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες.

 

Διατροφή

Απολαύστε το ζεστό καλοκαίρι με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, διατηρώντας παράλληλα τη διατροφή σας υπό έλεγχο με τις παρακάτω συμβουλές.

1. Πίνετε πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι έχει ένα φυσικό συστατικό που βοηθά να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας.

2. Καταναλώστε θαλασσινά. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική στιγμή για να πάρετε τα πιο φρέσκα αλιεύματα από το τοπικό παντοπωλείο σας. Ο σολομός, ο τόνος, ο αστακός, τα μύδια και το καλαμάρι αποτελούν ένα ιδανικό μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

3. Μην παραλείπετε το πρωινό. Τρώγοντας ένα πρωινό με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιεινά λίπη ξεκινά το μεταβολισμό σας σε υψηλή ταχύτητα και παρέχει ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα.

4. Απολαύστε το καλοκαίρι με φρούτα και τα λαχανικά. Προτιμήστε πολύχρωμα λαχανικά στα γεύματα σας καθώς και ποικιλία φρούτων, που θα δώσουν στο σώμα σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεστε.

5. Ενυδατωθείτε συχνά. Η ζέστη του καλοκαιριού σας κάνει πιο επιρρεπείς σε αφυδάτωση. Ξεκινήστε την ημέρα σας με δύο ποτήρια νερό. Ως το τέλος την ημέρας θα πρέπει να έχετε καταναλώσει τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ώστε να αναπληρώσετε το νερό που χάνετε μέσω του ιδρώτα.

6. Να τρώτε υγιεινά στην παραλία. Το παγωτό από τα περίπτερα και οι ψησταριές υψηλής θερμιδικής αξίας θα βάλουν φρένο στην διατροφή σας, οπότε μείνετε μακριά από αυτούς τους πειρασμούς . Ένα μικρό φορητό ψυγείο με πάγο το οποίο θα περιέχει εμφιαλωμένο νερό, σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, χούμους, γιαούρτι και πολλά φρούτα, θα σας κάνει να νιώσετε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι με τη μέρα σας στην παραλία.

7. Δώστε το σπίτι σας μια όμορφη αίσθηση του καλοκαιριού. Χρειάζεται ένα περιβάλλον που να αντανακλά ένα υγιεινό τρόπο ζωής . Για να ξεκινήσετε σωστά, αφαιρέστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα από το σπίτι σας (έτσι ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό). Τοποθετήστε στο συρτάρι του γραφείου σας υγιεινά σνακ όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς.

8. Φτιάξτε το καλύτερο σπιτικό burger. Δημιουργήστε ένα πιο υγιεινό burger με ολόκληρα ψωμάκια σίτου, άπαχα κρέατα, νόστιμες σως γιαουρτιού και λαχανικά. Δοκιμάστε μία από αυτές τις υγιεινές συνταγές burger και θα το λατρέψετε.

9. Προ-σχέδιο και στα γεύματά σας. Σχεδιάζετε τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και τις δραστηριότητές σας για το καλοκαίρι. Γιατί να μην σχεδιάσετε και τα γεύματά σας; Προγραμματίστε την προετοιμασία όλων των τροφίμων σας από την Κυριακή, έτσι ώστε να έχετε αρκετό φαγητό για την εβδομάδα. Θα εξοικονομήσετε χρήματα.

10. Προτιμήστε μπύρα σε βραδινή έξοδο. Σίγουρα το καλοκαίρι οι βόλτες και οι νυχτερινές εξορμήσεις είναι πιο τακτικές. Προτιμήστε λοιπόν μπύρα για να περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό καλοκαιρινό βράδυ χωρίς να πάρετε επιπλέον θερμίδες αλλά και για να δροσιστείτε .

Πηγή: logodiatrofis.gr

Διατροφή

Kαλοκαιράκι, παραλία, μπανάκι, ταβέρνα, μοχίτο, ξενύχτι και φτου κι από την αρχή.

Τέλος διακοπών, επιστροφή σπίτι, ζύγισμα, κλάμα.

Το καλοκαίρι γενικά έχουμε την τάση να παίρνουμε κάποια παραπανίσια κιλάκια, απόρροια των παγίδων που κρύβει η κατά πολλούς καλύτερη περίοδος του χρόνου. Ποιες είναι αυτές;

Παχυντικά ροφήματα

Ένας καφέ με ζάχαρη εδώ, ένα τσάι από εκεί, ένα ρόφημα με κρέμα παραπέρα, τσουπ να’σου και το milkshake. Η ζέστη και η δίψα το καλοκαίρι συνήθως καλύπτεται με την κατανάλωση ροφημάτων τα οποία μπορούν να μα φορτώσουν μέχρι και 400 θερμίδες ναά μερίδα. Προτιμήστε νεράκι και καφέ σκέτο.

Και αναψυκτικά

Στα παραπάνω ροφήματα, εξίσου δυνατό θερμιδικό φορτίο μας δίνουν και τα πάσης φύσεως ζαχαρούχα αναψυκτικά (λεμονάδες, πορτοκαλάδες, κοκακόλες και σία). Ένα κουτάκι αναψυκτικό με ζάχαρη δίνει περί τις 300-400 θερμίδες με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και μπόλικη ζάχαρη.

Τα ταβερνάκια της καρδιάς μας

Και της κοιλιάς μας θα προσθέταμε. Η λαοφιλής εξόρμηση, στην ταβέρνα το μεσημεράκι μετά το μπάνιο, τα ουζάκια και τα τσιμπολογήματα είναι, μεν, απαραίτητο συστατικό των διακοπών, είναι όμως και το πιο παχυντικό. Πατάτες τηγανιτές, κεφτεδάκια, ψωμί, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι και τυροκαυτερή, καλαμαράκια και λοιπά μας φορτώνουν με αρκετές θερμίδες μετατρέποντας το «τσιμπολόγημα» σε θερμιδική βόμβα. Το ίδιο ισχύει και για τις «υγιεινές» σαλάτες: η χωριάτικη για παράδειγμα είναι, μεν, σαλάτα, όμως αν υπολογίσουμε το άφθονο ελαιόλαδο, το ψωμί για την «παπάρα» και την γενναία μερίδα φέτας, οι θερμίδες… ξεφεύγουν.

Τα «αθώα» φρούτα

Ναι, τα φρούτα είναι θρεπτικά, ναι μας ενυδατώνουν, όμως η υπερκατανάλωσή τους τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται λανθασμένα με την ισορροπημένη διατροφή. Το καρπούζι, λόγου χάρη, το οποίο καταναλώνεται σε γενναίες ποσότητες όλες τις ώρες της ημέρας έχει περίπου 100 θερμίδες ανά 300 γρ. ήτοι μια φέτα χωρίς τη φλούδα. Το ίδιο ισχύει και για το πεπόνι.

Άτακτα γεύματα

Τα σταθερά γεύματα στις διακοπές πάνε… για βουτιές, κάτι που μπορεί να μας κάνει να καταναλώσουμε «από’δω κι από’κει» περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζουμε. Η παράλειψη γευμάτων, όπως το πρωινό για παράδειγμα, μπορεί να μας κάνει να τρώμε περισσότερο μέσα στην ημέρα.

Τσιγάρα, ποτά, ξενύχτια

Το ξενύχτι είναι το νόημα των διακοπών για πολλούς. Είναι όμως και ένας σίγουρος τρόπος για να καταστρέψετε ό,τι χτίζατε όλο το χειμώνα. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης και άρα της συσσώρευσης λίπους, η οποία σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και την κατακράτηση υγρών που τη συνοδεύει μας κάνει να πάρουμε έξτρα κιλά. Προσθέστε στα παραπάνω και τις λιγούρες που προκαλούνται μετά από μια βραδιά κραιπάλης, οι οποίες καταπραΰνονται με «σαβούρα» (κρέπες, σουβλάκια, μπέργκερ και λοιπά) και έχετε ένα ωραιότατο πακέτο πάχυνσης.

in2life.gr/

Διατροφή

Όσοι αποφεύγουν το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, κάνοντας κατά προτίμηση μια φυτοφαγική διατροφή, έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία τους, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και άλλες χρόνιες παθήσεις, καθώς και για πρόωρο θάνατο, ενώ ταυτόχρονα χάνουν πιο εύκολα τα παραπανίσια κιλά τους.

Στο τελευταίο συνέδριο «Nutrition 2018» της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή στη Βοστώνη τον Ιούνιο, παρουσιάσθηκαν τα πιο πρόσφατα ευρήματα διαφόρων επιστημονικών μελετών, που αναδεικνύουν αυτά τα οφέλη. Ακολουθούν ενδεικτικά και συνοπτικά μερικές από τις πιο σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις:

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερων ζωικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο): Ολλανδική έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Κιμ Μπράουν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος, που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 6.000 άτομα σε βάθος 13 ετών, δείχνει ότι όσοι τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αντί για ζωικές, έχουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερων ζωικών σχετίζεται με λιγότερες πλάκες στις αρτηρίες, άρα με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο: Βραζιλιάνικη έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Ντίρκε Μαρία Μαρτσιόνι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 4.500 ενηλίκους, βρήκε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν 60% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν δυνητικά επικίνδυνες πλάκες ασβεστίου στο εσωτερικό των αρτηριών τους, σε σχέση με όσους καταναλώνουν περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες.

Η φυτοφαγία μειώνει πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη: Αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Σαμίρα Ταλεγκαουκάρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, δείχνει ότι οι φυτοφάγοι έχουν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη. Μεταξύ άλλων, έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης, λιγότερο κοιλιακό λίπος, χαμηλότερη χοληστερίνη και χαμηλότερο σάκχαρο, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας.

Όσοι ακολουθούν φυτοφαγική δίαιτα, αδυνατίζουν περισσότερο και ταχύτερα: Αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Αμπίκα Σατίγια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία μελέτησε περισσότερους από 125.000 ανθρώπους σε διάστημα τετραετίας, δείχνει ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες με τροφές ποιότητας (που βασίζονται σε πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς κ.α.) έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερο βάρος, σε σχέση με δίαιτες που περιλαμβάνουν επεξεργασμένα δημητριακά, τηγανητά, γλυκά κ.α.

Όσο πιο ποιοτική είναι η φυτοφαγική διατροφή, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Δεν έχει σημασία μόνο η φυτοφαγία, αλλά και η ποιότητά της. Έτσι, μια αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Φανγκ Ζανγκ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς, η οποία πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 30.000 ενηλίκους, δείχνει ότι οι καλύτερες δυνατές επιλογές από ποιοτική άποψη στα προϊόντα της φυτοφαγικής διατροφής μειώνουν κατά 30% την πρόωρη θνησιμότητα και αυξάνουν τις πιθανότητες μακροζωίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ποιότητα της φυτοφαγικής διατροφής είναι πιο σημαντική από ό,τι η ποιότητα της ζωικής διατροφής, καθώς αν κανείς τρώει ζωικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, μικρό μόνο όφελος έχει στη θνησιμότητά του. Ιδίως για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, η έρευνα δείχνει ότι η φυτοφαγική και παράλληλα ποιοτική διατροφή έχει μεγάλο όφελος.

Διατροφή

Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα μέταλλο με πολλαπλούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλει στη σκελετική υγεία και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμος είναι και ο ρόλος του στην εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες ηλικίας 31 ετών και άνω πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά περίπου 320 mg μαγνησίου, ενώ για τους άντρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 420 mg. Στις μικρότερες ηλικίες (γυναίκες και άντρες 19-30) η συνιστώμενη πρόσληψη είναι κατά 10 mg χαμηλότερη συγκριτικά με τις παραπάνω τιμές, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείται κατά 40 mg μεγαλύτερη πρόσληψη από την προαναφερθείσα.

Το μαγνήσιο βρίσκεται κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί (π.χ. μία μερίδα αμύγδαλα 95 γρ. δίνει 255 mg μαγνησίου), η μπανάνα (μία μέτρια μπανάνα δίνει 31,9 mg μαγνησίου) και το μπρόκολο (21 mg μαγνησίου ανά μερίδα 100 γρ.).

Όταν η πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής είναι χαμηλότερη από αυτή που συνιστούν οι ειδικοί, εκδηλώνεται ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, τα κυριότερα από τα οποία μπορείτε να δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.

Πηγή: Healthline

onmed.gr

Διατροφή

Ο «χρυσός κανόνας της διατροφής» για τη βελτίωση της υγείας και του πεπτικού συστήματος
Έλενα Παπαΐωάννου 

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος στο φυσικό του περιβάλλον, η τροφή σπάνιζε και γι’αυτό έτρωγε μόνο όποτε έβρισκε τροφή. Με τις τότε υπάρχουσες συνθήκες, πιθανόν να έμενε και ολόκληρες εβδομάδες νηστικός. Αυτό γίνεται φανερό όταν παρατηρήσει κανείς το ζωικό βασίλειο καθώς τα ζώα στην φύση, κάνουν μεγάλο αγώνα για να βρουν την τροφή τους και μένουν νηστικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επίσης, όταν βρίσκουν τροφή, τρώνε όσο περισσότερο μπορούνε για να αποθηκεύσουν την ενέργεια που θα τους χρειαστεί στις δύσκολες μέρες της έλλειψης. Το ίδιο πρόγραμμα έχει και ο άνθρωπος δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να τον περιορίζει στην ποσότητα με αποτέλεσμα, όταν βρίσκει τροφή να τρώει σα να μην υπάρχει αύριο!

Στη σημερινή εποχή που η τροφή βρίσκεται σε αφθονία, έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου. Η πολυφαγία εκτός ότι βλάπτει το σώμα γιατί προσθέτει περιττά κιλά, επηρεάζει το βάθος και τον ρυθμό της αναπνοής επιδεινώνοντας την υγεία. Οι σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας, μίλησαν για το πόσο σημαντική είναι η τήρηση του μέτρου στην λήψη τροφής.

Ξεκινώντας με βασική αρχή, την τήρηση του μέτρου που θα μπορούσε να αποτυπωθεί και ως «ο χρυσός κανόνας της διατροφής», μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία και το πεπτικό μας σύστημα.

1. Το μυστικό της υγείας και της μακροζωίας είναι το μέτρο! Καλό είναι να μην φορτώνουμε το στομάχι μας με πολλή τροφή, έτσι ώστε μετά από κάθε γεύμα να έχουμε την αίσθηση του ανικανοποίητου και όχι του κορεσμού.

2.Το αίσθημα της πείνας είναι αυτό που ακούμε πάνω απ’ όλα! Δεν τρώμε με το ρολόι, αλλά μόνον εφόσον πεινάσουμε.

3. Οι φυσικές τροφές, λαχανικά, φρούτα, καρποί, είναι σημαντικό να έχουν την κυρίαρχη θέση στην καθημερινή μας διατροφή, γιατί έχουν τα δικά τους ένζυμα και πέπτονται εύκολα χωρίς να βάζουν τον οργανισμό στην κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία της παραγωγής πεπτικών ενζύμων.

4. Τρώμε απλά και λιτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν συνδυάζουμε πολλές διαφορετικές κατηγορίες τροφών στο ίδιο γεύμα. Όσο λιγότερους συνδυασμούς κάνουμε σε ένα γεύμα, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα γίνεται η πέψη των τροφών.

5. Αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα. Η μεγάλη ποσότητα τροφής σε ένα γεύμα μας φέρνει δυσφορία και «κλέβει» την ενέργειά μας. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο οργανισμός δυσκολεύεται να χωνέψει μεγάλη ποσότητα τροφής, με αποτέλεσμα η διαδικασία της πέψης να επιβραδύνεται. Δεύτερον, φουσκώνει το στομάχι μας και αυτό με τη σειρά του πιέζει το διάφραγμα δυσκολεύοντας την αναπνοή μας και οδηγώντας σε βαθιά αναπνοή.

6. Καμία τροφή δεν είναι καλή αν εμείς δυσκολευόμαστε να την χωνέψουμε. Η διατροφή είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο, γιατί σε καθέναν μας ταιριάζουν διαφορετικές τροφές και άρα μόνο αυτές μας ωφελούν. Ακόμα και την πιο θρεπτική τροφή να φάμε, αν δεν μας αρέσει οπτικά και γευστικά, δεν θα την αφομοιώσουμε και θα μετατραπεί στο σώμα μας σε δηλητήριο.

7. Η τροφή εκτός από θρεπτική αξία έχει και ενεργειακή. Καθετί στη φύση έχει μια δόνηση, η ζωντανή τροφή μας μεταφέρει την δικιά της δόνηση και ενέργεια. Οι μαγειρεμένες τροφές, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, χάνουν τις περισσότερες βιταμίνες κατά το μαγείρεμα και επιπλέον μειώνεται η ενεργειακή τους αξία.

«Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας» – Ιπποκράτης

http://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Καρδιά - Το σπανάκι, τα καρότα, τα πορτοκάλια και οι μπανάνες είναι μερικά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο. Σύμφωνα με μια μελέτη, πρέπει να τρώμε περισσότερες ποσότητες από αυτά.

Ο λόγος; Επειδή μας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.


Καρδιά - Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με χαμηλό διαιτητικό κάλιο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αγγειακή ασβεστοποίηση. Αυτή σύμπτωμα της αθηροσκλήρωσης και παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η αύξηση του καλίου στο αίμα έδειξε ότι μειώνει την αγγειακή ασβεστοποίηση στα ποντίκια. Αυτό υποδηλώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Yabing Chen, καθηγητή παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, δημοσίευσε την μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό JCI Insight.

Η αθηροσκλήρωση είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιά. Συμβαίνει όταν συσσωρεύονται λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες στις αρτηρίες. Αυτές οι ουσίες σχηματίζουν αυτό που ονομάζεται "πλάκα". Η πλάκα σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη σε κάλιο θα μπορούσε να καταπολεμήσει την αθηροσκλήρωση.

Υγιής καρδιά: Κάλιο και αγγειακή ασβεστοποίηση
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που θεωρείται απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα. Δεν βοηθά μόνο στην σύσπαση των μυών και τη λειτουργία των νεύρων και των κυττάρων, αλλά ρυθμίζει και τον καρδιακό παλμό.

Το σπανάκι και άλλα φυλλώδη χόρτα, οι πατάτες, τα καρότα, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που αποτελούν καλές πηγές καλίου. Το κάλιο είναι επίσης διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χώρισαν τα πειραματόζωα σε τρεις ομάδες. Όλες ακολούθησαν προγράμματα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αλλά το κάθε πρόγραμμα είχε διαφορετικά επίπεδα καλίου (χαμηλό, μέτριο και υψηλό). Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανεπαρκή σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη-Ε. Αυτή κάνει τον οργανισμό πιο ευαίσθητο στην αθηροσκλήρωση, ειδικά σε διατροφή με πολλά λιπαρά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στο πρόγραμμα με το χαμηλό κάλιο παρουσίασαν αύξηση της αγγειακής ασβεστοποίησης και μεγαλύτερη αρτηριακή δυσκαμψία, ενώ τα ποντίκια σε εκείνο με υψηλό κάλιο, εμφάνισαν σημαντική μείωση και στους δύο παράγοντες κινδύνου για την καρδιά.

Καρδιά και κάλιο: Η σημασία της έρευνας
Με ανάλυση κυτταρικής καλλιέργειας οι ερευνητές αποκάλυψαν, ότι μέσω ενός καναλιού μεταφοράς καλίου, οι συνθήκες χαμηλού καλίου οδήγησαν σε αύξηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου στα αγγειακά κύτταρα των λείων μυών.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι το χαμηλό κάλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη δέσμευσης ασβεστίου, η οποία αυξάνει την αυτοφαγία. Πρόκειται για μια διαδικασία ενδοκυτταρικής αποικοδόμησης στα κύτταρα.

Αναστέλλοντας την αυτοφαγία, μειώθηκε η ασβεστοποίηση στα αγγειακά κύτταρα των λείων μυών. Αυτό έδειξε στους ερευνητές, ότι η αυτοφαγία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ασβεστοποίησης.

Εξετάζοντας τη διατομή των αρτηριών στα ποντίκια, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το χαμηλό κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση αγγείων μέσω CREB και αυτοφαγίας. Ωστόσο, η αύξηση των επιπέδων καλίου θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις επιπτώσεις.

https://www.medicalnewstoday.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin