Οκτωβρίου 23, 2018

Διατροφή

Κοιτάζεσαι στον καθρέπτη, βρίσκεις μικρές ατέλειες που θα ήθελες να διορθώσεις-λίγοι πόντοι λιγότεροι στην περιφέρεια ή λίγο πιο flat κοιλιά; Μετά σκέφτεσαι ότι πλησιάζει Πάσχα κι όλο το σόι θα σε περάσει από κόσκινο από το τι κάνεις στη ζωή σου μέχρι τι φοράς; Πριν βγάλεις εισιτήρια για Περού, σου έχουμε τη λύση: μια δίαιτα βασισμένη στη σούπα που θα σε βοηθήσει να χάσεις το λιγότερο 5 κιλά!

Έχουμε πάρα πολλές φορές ακούσει για τις δίαιτες με σούπες, ενώ έστω και μία φορά στη ζωή μας τις δοκιμάσαμε. Σκεφτήκαμε ότι για να γίνεται τόσες δεκαετίες τόσος ντόρος γύρω από ατές και να υπάρχουν σε τόσες πολλές παραλλαγές κάτι γίνεται. Υπάρχει ψωμί εδώ.

Μετά από πολλά βράδια ψαξίματος σε επιστημονικά site και forum διατροφολογίας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι κατάλληλες αν χρειάζεσαι μια καλή αρχή για να ανέβει το ηθικό σου και να συνεχίσεις μια ισορροπημένη απώλεια βάρους ή για να μπορέσεις σύντομα να μπεις στο αγαπημένο σου τζιν χωρίς να ασφυκτιάς.

Οι δίαιτες με σούπες ανήκουν στην κατηγορία με τα χημικά διαιτολόγια, όπως όλες εκείνες που βοηθούν να χάσεις μεγαλύτερη ποσότητα βάρους από τα 4 κιλά μέσο όρο το μήνα που είναι το συνιστώμενο από τους ειδικούς. Οπότε, εκτός ότι προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα με το χαμηλότερο δυνατό κόπο το συντομότερο, το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύεις πολλά χρήματα σε μετακινήσεις, ραντεβού με γιατρούς και το επιπλέον άγχος ότι είσαι σε μια αυστηρή δίαιτα και έχεις κάπου να λογοδοτήσεις αποτελούν μερικούς από τους κύριους λόγους που τόσα χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή των fad diets-γρήγορες δίαιτες.

Για να είμαστε ειλικρινής, όμως, το διατροφικό πλάνο που θα δεις παρακάτω πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι μια μόνιμη λύση που μπορείς να ακολουθείς εσαεί. Είναι ένα πλάνο minimum 7 ημερών που είναι σχεδιασμένο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απώλεια επιπλέον κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ενώ, στην περίπτωση που επιθυμείς να την ακολουθείς για καιρό έχεις τη δυνατότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα αρκεί το ένα από το άλλο να απέχει 2 εβδομάδες και στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα φροντίζεις να μην παρεκλίνεις από ένα σωστό πρότυπο διατροφής γυρνώντας σε καταχρήσεις και τάσεις υπερφαγίας.

Το παρακάτω πλάνο είναι βασισμένο στο λάχανο και τις ευεργετικές διουρητικές του ιδιότητες που θα σε βοηθήσουν να απομακρυνθούν τοξίνες και περιττά κιλά, χαρίζοντας σου ένα αίσθημα ευεξίας. Τη δίαιτα αυτή με τη λαχανόσουπα μπορούν να την ακολουθήσουν άντρες και γυναίκες, ενώ τα κιλά που θα χάσεις κυμαίνονται ανάλογα τον τρόπο ζωής σου-καθιστικός ή αθλητικός και την κατάσταση του μεταβολισμού σου. Δηλαδή αν τσιμπολογάς πράγματα που δεν είναι στη λίστα δεν θα χάσεις 5 κιλά, αλλά λιγότερα. Όπως και αν συνοδέψεις το πρόγραμμα με γυμναστική θα χάσεις παραπάνω από 5 κιλά. Είναι στο χέρι σου το πόσα κι αν είσαι διατεθειμένη έστω και για μερικές ημέρες να κάνεις ορισμένες θυσίες.

Ας ξεκινήσουμε με την αυθεντική συνταγή της λαχανόσουπας

Συστατικά

• 6 μεγάλα πράσινα κρεμμύδια

• 2 πράσινες πιπεριές

• 1 ή 2 κονσέρβες ντομάτας (σε κύβους ή ολόκληρες)

• 3 καρότα

• 1 κιλό μανιτάρια (φρέσκα ή σε κονσέρβα)

• 1 ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό

• 1/2 λάχανο κομμένο στη μέση

• 2 -3 σκελίδες σκόρδο (εναλλακτικά σκόνη σκόρδου)

• 1 ή 2 κύβους ζωμού λαχανικών ή βοδινού (προαιρετικά)

• 1 σφηνάκι ελαιόλαδο (στο εξωτερικό χρησιμοποιούν βούτυρο)

• Χυμός από 1 λεμόνι (ή και περισσότερα ανάλογα το επιθυμητό)

• 12 φλιτζάνια νερό

• Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή κάρυ

Εκτέλεση

• Σοτάρουμε ελαφριά τα κρεμμύδια σε μία μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα με ελάχιστο από το ελαιόλαδο.

• Στη συνέχεια κόβουμε τις πιπεριές, το λάχανο, τα καρότα και τα μανιτάρια σε καρέ και τα προσθέτουμε.

• Μόλις μαραθούν, συμπληρώνουμε με τα 12 φλιτζάνια νερό (είναι περίπου 1,5 λίτρο-το μέτρησα!), το σκόρδο, το μαϊντανό και τις ντομάτες.

• Τώρα, ρίχνουμε μέσα και τον κύβο, ενώ σταδιακά…

Περισσότερα: JoyTv.gr

Διατροφή

Γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά είναι βασικοί πυλώνες μιας υγιεινής διατροφής. Κάποια λαχανικά όμως θεωρούνται… βασιλιάδες χάρη στην υψηλή θρεπτική τους αξία και τα αποδεδειγμένα οφέλη τους στην υγεία.

Ποια είναι;

Αυτά. 10-0.

Σπανάκι

Το φυλλώδες λαχανικό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας χάρη στο εντυπωσιακό διατροφικό του προφίλ. Μια κούπα (30 γρ.) σπανάκι δίνει το 56% της ΣΗΠ από βιταμίνη Α και το 100% της ΣΗΠ Βιταμίνης Κ, με μόλις 7 θερμίδες. Το σπανάκι έχει επίσης αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Καρότα

Είναι γεμάτα βιταμίνη Α, παρέχοντας το σούπερ ουάου ποσοστό του 428% της ΣΗΠ σε μόλις μια κούπα 128 γραμμαρίων. Είναι πλούσια σε β-καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που τους δίνει το πορτοκαλί τους χρώμα και βοηθά μεταξύ άλλων στην πρόληψη καρκίνου. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, K και Κάλιο.

Μπρόκολο

Μυρίζει σαν Διάολος αν το φέρετε ταπεράκι στο γραφείο βρασμένο, όμως είναι ένας σκέτος διατροφικός θησαυρός. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε γλυκοσινολάτες, προστατεύει από τον καρκίνο, ενώ η κατανάλωσή του συνδέεται με πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Πέρα από τις προστατευτικές αυτές ιδιότητές του, το μπρόκολο δίνει το 116% της ΣΗΠ βιταμίνης Κ, 135% βιταμίνης C και καλές ποσότητες μαγγανίου και Καλίου ανά κούπα 91 γραμμαρίων.

Σκόρδο

Με ιστορία αιώνων στην Αρχαία Ιατρική , το μπρόκολο χάρη στην αλισίνη έχει πληθώρα από οφέλη για την υγεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του σταθεροποιεί το ζάχαρο και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα φαίνεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο στο συκώτι.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» με το μπρόκολο και άρα έχουν παρόμοια διατροφικά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων είναι πλούσια σε καμπφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει την ζημιά στα κύτταρα. Επίσης, φαίνεται να βοηθούν στην παραγωγή συγκεκριμένων ενζύμων στο σώμα τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση μειώνοντας έτσι το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο. Τέλος, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με κάθε μερίδα 100 γραμμαρίων να δίνει καλές ποσότητες βιταμινών και μετάλων όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το Κάλιο.

Kale

Η «λαχανίδα» θεωρείται το πιο θρεπτικό φυλλώδες λαχανικό. Μια κούπα ωμής λαχανίδας περιέχει πληθώρα βιταμινών Β, Κάλιο, Ασβέστιο και Χαλκό. Επίσης καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμινών Α, C και Κ. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το Kale, συμβάλει στην καρδιακή υγεία, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνοντας την «καλή».

Αρακάς

Μια κούπα μαγειρεμένου αρακά περιέχει 9 γραμμάρια φυτικές ίνες, 9 γραμμάρια πρωτεΐνη και βιταμίνες A, C, K, ριφοβλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη και φυλλικό οξύ. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, ο αρακάς βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, έχει αντικαρκινική δράση χάρη στης σαπονίνες, μια ομάδα φυτικών συστατικών τα οποία φαίνεται να μειώνουν το μέγεθος των όγκων καταπολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα.

Σέσκουλο

Χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, το σέσκουλο έχει μόλις 7 θερμίδες ανά κούπα, όμως δίνει 1 γραμμάριο ινών, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και ικανοποιητές ποσότητες βιταμινών Α, C, K, μαγγανίου και μαγνησίου. Μάλιστα σε έρευνες έχει φανεί πώς μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα που προκαλούνται από τον διαβήτη και προλαμβάνει την βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Τζίντζερ

Χρησιμοποιείται για αιώνες ι ως φυτική θεραπεία για τη ναυτία, πλην αυτού όμως το τζίντζερ προσφέρει ένα ελκυστικό «μπουκέτο» από οφέλη: έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Σπαράγγια

Το λαχανικό της άνοιξης αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε διατροφή: Μόλις μισή κούπα προσφέρει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ, με την ίδια ποσότητα να παρέχει ικανοποιητικές δόσεις σελήνιου, βιταμίνης Κ, θειαμίνης και ριφοβλαβίνης. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέως από πηγές όπως τα σπαράγγια μας προστατεύει από ασθένειες και προλαμβάνει τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, σε κάποιες έρευνες τα σπαράγγια φάνηκε να βοηθούν στην μεταβολική λειτουργία του συκωτιού προστατεύοντάς το από τις τοξίνες.

Διατροφή

Μουσταλευριά: Ένας σύμμαχος στη δίαιτα, με πλούσια θρεπτική αξία - Έχει βιταμίνες A, B και C
Ένας διατροφικός θησαυρός.

Ο μούστος είναι ο χυμός των σταφυλιών, πριν από την διαδικασία της ζύμωσης.

Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς είναι πολύ υψηλή λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.

Συγκεριμένα, ο μούστος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή φυσικών σακχάρων, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να δίνει γρήγορη ενέργεια στον οργανισμό.

Η βιταμίνη Α. σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Μαργαρίτα Μπουλούμπαση στο logodiatrofis.gr, βοηθά στην καλή όραση, ενώ οι ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν τη γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.

Εκτός από την προστατευτική τους δράση για την όραση, οι ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες, λόγω των εξαιρετικά αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκώντας τόσο αντιγηραντική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση.

Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς αυξάνεται όταν της προσθέσουμε κανέλα (η οποία μας βοηθά να βελτιώσουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα), σουσάμι (το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε) ή και καρύδια (τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β).

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία βελτιώνουν την πνευματική διαύγεια, τη μνήμηκαθώς επίσης σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή του μούστου προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και τους πνεύμονες και ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Η μουσταλευριά δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, και αυτό την καθιστά ιδανικό γλύκισμα για όλους, ακόμη και για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.

Διατροφή

Τζουλιάννα Καρνέζη 

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο
Οι υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί για πολλά και κυρίως για την αύξηση βάρους. Είναι το κόκκινο πανί και οι περισσότεροι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τους αποφύγουν. Όμως μια νέα έρευνα ήρθε για να μας ταρακουνήσει, αφού υποστηρίζει πως η μείωση των υδατανθράκων ίσως σχετίζεται με πρόωρο θάνατο.

Πριν όμως αναλύσουμε τη μελέτη ας αναφέρουμε λίγα πράγματα για τους υδατάνθρακες. Είναι «καλοί» ή «κακοί»; Η καλύτερη ονομασία για τους υδατάνθρακες είναι: οι επεξεργασμένοι ή απλοί και οι μη επεξεργασμένο ή σύνθετοι. Ο διαχωρισμός οφείλεται στον τρόπο που τους επεξεργάζεται το σώμα μας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που πρέπει να καταναλώνουμε γιατί περιέχουν φυτικές ίνες, περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Συνεπώς διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά και μας βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Οι απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται στη ζάχαρη και στα γλυκά γενικότερα και είναι καλύτερα να τους καταναλώνουμε με μέτρο, γιατί ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ξαναπέφτουν αμέσως, με αποτέλεσμα να πεινάμε πολύ γρήγορα.

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, έδειξε τι σχέση που μπορεί να έχει η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων με το προσδόκιμο ζωής. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες μελέτησαν 25000 Αμερικανούς οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, εστιάζοντας στο ποσοστό των υδατανθράκων που κατανάλωναν. Όσοι είχαν χαμηλό ποσοστό πρόσληψης υδατανθράκων είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν περισσότερους υδατάνθρακες. Οι πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή από καρδιαγγειακά ήταν 50% υψηλότερος, ενώ από καρκίνο ήταν 35% υψηλότερος.

Μπορεί από τη στιγμή που κόψετε τους υδατάνθρακες να παρατηρήσετε γρήγορη απώλεια βάρους. Όμως, στη πραγματικότητα δεν έχετε χάσει λίπος, αλλά υγρά. Όταν οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή γλυκογόνου, κάθε γραμμάριο φέρνει τέσσερις φορές το βάρος τους σε νερό. Άρα, μόλις σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες, ο οργανισμός αρχίζει να χρησιμοποιεί τις αποθήκες γλυκογόνου, με αποτέλεσμα να χάνετε αρκετό βάρος σε νερό. Τα κιλά αυτά δεν είναι πραγματικά, γι αυτό και τα παίρνετε πολύ γρήγορα πίσω.

Η ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων που χρειάζεται ο ργανισμός για να λειτουργήσει σωστά είναι τα 150 γραμμάρια ημερησίως. Κάτω από αυτή την ποσότητα διαταράσσεται η μεταβολική λειτουργία και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγωγής τοξικών ουσιών.

Η κατανάλωση υδατανθράκων δεν πρέπει να απαγορεύεται σε ένα διατροφικό πρόγραμμα. Καλό είναι να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες μορφές και να καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα φρούτα, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο μαύρο ψωμί και ρύζι. Ανεξάρτητα όμως, από το διατροφικό πρόγραμμα που θα επιλέξετε, ο τελικός στόχος πρέπει να είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής χωρίς ακρότητες. Αυτό σημαίνει να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα μπορείτε να το ακολουθείτε για πολύ καιρό.

Διατροφή

Δέκα κανόνες για τη Διαισθητική Διατροφή

Nο1: Ξεφορτωθείτε τις δίαιτες θαύματα
Πετάξτε από το παράθυρο όλα τα βιβλία και τα άρθρα περιοδικών για διατροφή και δίαιτα, όλα αυτά που σας δίνουν την ψευδή ελπίδα για έναν μαγικό τρόπο διατροφής ή άσκησης με τον οποίο τα παραπανίσια κιλά μπορούν να χαθούν γρήγορα, εύκολα και μόνιμα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θυμώσει με όλα τα ψέματα που σας έχουν κάνει να αισθανθείτε ανεπαρκείς και αποτυχημένοι κάθε φορά που μια νέα δίαιτα σταματούσε να δουλεύει και πέρνατε πίσω όλα τα κιλά που είχατε χάσει.


Όσο επιτρέπετε έστω και την παραμικρή χαραμάδα ελπίδας ότι μπορεί να υπάρξει ένας τέτοιος μαγικός τρόπος, ότι ίσως υπάρξει μια νέα καταπληκτική δίαιτα ή μια νέα καταπληκτική μέθοδος άσκησης, τόσο αυτό θα σας εμποδίζει να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, να έρθετε σε επαφή με τις σωματικές και ψυχικές σας ανάγκες, καθώς και να ακούσετε και να ακολουθήσετε τη διαισθητική σοφία που ο καθένας μας κατέχει!

Νο 2: Ακούμε την πείνα μας!
Να φροντίζουμε να κρατάμε το σώμα μας βιολογικά χορτασμένο· να του παρέχουμε επαρκή ενέργεια και υδατάνθρακες για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Αν δεν το κάνουμε αυτό, πιθανόν να μας δημιουργηθεί τελικά η παρόρμηση να φάμε παραπάνω φαγητό απ’ ό,τι χρειαζόμαστε. Όταν φτάνουμε σε κατάσταση έντονης πείνας, όλες οι καλές προθέσεις για τήρηση του μέτρου και συνειδητής παρουσίας κατά τη διάρκεια του φαγητού, φεύγουν από το παράθυρο. Το να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε τα πρώτα βιολογικά σημάδια πείνας, είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη προς το σώμα μας και την τροφή μας.

No 3: Ας συμφιλιωθούμε με το φαγητό!
Ας σταματήσουμε επιτέλους τον πόλεμο με το φαγητό. Ας δώσουμε στον εαυτό μας την άνευ όρων άδεια και το δικαίωμα να φάει. Πιέζοντας τον εαυτό μας να μην τρώει κάποιες τροφές, επειδή «δεν πρέπει», όσο και αν μας αρέσουν και τις λαχταράμε, αυτό που καταφέρνουμε είναι να χτίζουμε μέσα μας μια αίσθηση στέρησης που συνεχώς χειροτερεύει, φτάνοντας τελικά σε περιοδικά ξεσπάσματα «παρέκκλισης» ή υπερφαγίας. Όταν τελικά «ενδίδουμε» σε αυτά τα ξεσπάσματα, ο τρόπος που τρώμε είναι υπερβολικά έντονος και φορτισμένος, με αποτέλεσμα και να καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες και να αισθανόμαστε τρελές τύψεις. Επιπλέον, μπαίνουμε στη διαδικασία να πιστέψουμε ότι κάτι πάει στραβά με εμάς, ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή δυνατοί χαρακτήρες ή ότι δεν μπορούμε να συγκρατηθούμε και να βάλουμε μια τάξη στη ζωή μας.

Το σώμα όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη, είναι γενετικά καλωδιωμένο να αποζητά την απόλαυση και τον κορεσμό στην τροφή του. Όσο στερούμε από το σώμα την απόλαυση στο φαγητό, τόσο θα προσπαθεί να την αναπληρώσει με μεγαλύτερες ποσότητες αδιάφορων τροφών, παραμένοντας συνεχώς ανικανοποίητο.


Δώστε απόλαυση στο σώμα σας, ελεύθερα, χωρίς τύψεις και χωρίς κριτική και μετά παρατηρήστε πώς θα αισθανθεί τον κορεσμό γρηγορότερα απ’ ό,τι περιμένατε.

Νο 4: Αντισταθείτε στην καταπίεση της… «Ορθορεξικής Γαστροφυλακής»!
Πείτε δυνατά «Όχι!» στις φωνές μέσα στο μυαλό σας που σας λένε ότι είστε «καλοί» επειδή σήμερα φάγατε κάτω από 1500 θερμίδες ή ότι είστε «κακοί» επειδή φάγατε ένα κομματάκι κέικ σοκολάτας.

Η «Γαστροφυλακή» παραφυλάει και κοιτάζει εάν συμμορφωνόμαστε με όλους τους αφύσικους και παράλογους κανόνες που μας έχουν σφηνωθεί στο κεφάλι σαν πεποιθήσεις, μέσα από την πλύση εγκεφάλου που επί χρόνια έχουμε υποστεί περί δίαιτας. Τα «γραφεία» της είναι εγκατεστημένα βαθειά μέσα στην ψυχή μας και από τα μεγάφωνά της συνεχώς μας βομβαρδίζει με προπαγάνδα περί ορθής διατροφής και καθώς πρέπει συμπεριφοράς, ενώ δε σταματάει να μας ανακρίνει, να μας κατακρίνει και να μας δημιουργεί τύψεις.

Το να πετάξετε τη Γαστροφυλακή έξω από το μυαλό σας, είναι άλλο ένα θεμελιώδες βήμα για την επιστροφή στην Διαισθητική Διατροφή!

Νο 5: Αισθανθείτε τον κορεσμό!
Όταν τρώτε, έχετε τον νου σας για σήματα από το σώμα σας που θα σας πουν ότι δεν πεινάτε πια. Εξασκηθείτε στο να παρατηρείτε τα σημάδια που σας λένε ότι αρχίζετε να χορταίνετε.

Κάνετε μια στάση στη μέση του γεύματος ή του σνακ και ρωτήστε τον εαυτό σας, πώς είναι η γεύση του φαγητού και σε ποιο βαθμό αισθάνεστε χορτάτος.

Νο 6: Ξαναβάλτε στη ζωή σας τον παράγοντα «Απόλαυση»!
Μέσα στην τρέλα μας για αδυνάτισμα και υγιεινή διατροφή, πολύ συχνά παραβλέπουμε ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μας δίνει η ύπαρξή μας σε αυτόν τον κόσμο: η ευχαρίστηση και η απόλαυση που μπορούμε να πάρουμε από την εμπειρία του φαγητού!

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, είναι καλωδιωμένοι να αποζητούν την ευχαρίστηση και τον κορεσμό. Όταν τρώμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, σε συνθήκες χαλάρωσης, η ευχαρίστηση που εισπράττουμε είναι καθοριστικός παράγοντας που βοηθάει να επέλθει η αίσθηση του κορεσμού. Επιτρέποντας στον εαυτό σας την απόλαυση στο φαγητό, χωρίς τύψεις και ενοχές, θα ανακαλύψετε ότι τελικά θα χρειάζεστε πολύ λιγότερη τροφή για να αισθανθείτε ότι έχετε φάει αρκετά!

Νο 7: Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να χρησιμοποιείτε το φαγητό
Γράφω τις γραμμές αυτές και είναι σαν να ακούω τις φωνές σας μέσα στο κεφάλι μου: «Μα, αν μπορούσαμε να το κάναμε αυτό, θα είχαμε λύσει όλα μας τα προβλήματα!»

Δεν έχετε άδικο. Για πολλούς από εμάς, η διαχείριση του συναισθηματικού κόσμου μας είναι άρρηκτα δεμένη με τη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό. Κι όμως, μπορούμε να βρούμε τρόπους να βρούμε γαλήνη και θαλπωρή για τον εαυτό μας, να επιλύσουμε τα θέματά μας ή και απλά να στρέψουμε την προσοχή μας κάπου αλλού, χωρίς να καταφύγουμε στο φαγητό.


Το άγχος, η μοναξιά, η βαριεστημάρα, ο θυμός, είναι συναισθήματα που όλοι μας αισθανόμαστε στη ζωή μας. Το καθένα από αυτά έχει το δικό του «κουμπί» που το ενεργοποιεί και τον δικό του τρόπο εκτόνωσης. Το φαγητό δεν προσφέρει μόνιμη λύση στα συναισθήματα αυτά, απλώς μας δίνει μια προσωρινή ανακούφιση, μας αποσπά την προσοχή από τον πόνο που μπορεί να αισθανόμαστε ή μας βοηθάει να αισθανθούμε ένα προσωρινό γλυκό μούδιασμα.

Η πραγματική λύση βρίσκεται στον εντοπισμό της πηγής αυτής της συναισθηματικής πείνας και στις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε μέσα μας, με αγάπη, συμπόνια και κατανόηση προς τον εαυτό μας, προκειμένου να αρχίσει σιγά-σιγά να αλλάζει η εσωτερική μας στάση και, στη συνέχεια, η εξωτερική μας κατάσταση.

Νο 8: Σεβαστείτε το σώμα σας
Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα τόσο αυτονόητο είναι: Θα πρέπει να αποδεχτούμε την κατασκευή του σώματός μας. Όπως κάποιος που φοράει παπούτσι νούμερο 40 δεν μπορεί να περιμένει ότι θα φορέσει ένα παπούτσι νούμερο 36, ακριβώς το ίδιο άβολο (και μάταιο) είναι να προσπαθούμε να κάνουμε το σώμα μας κάτι που δεν είναι. Υπάρχουν ψηλοί, κοντοί, αδύνατοι, εύσωμοι, με πλατείς ώμους, με στενούς ώμους, με μακρύ λαιμό, με κοντό λαιμό, με μικρή περιφέρεια, με μεγάλη περιφέρεια, με μικρό κεφάλι, με μεγάλο κεφάλι, με μακριά άκρα, με κοντά άκρα, με λεπτά πόδια, με γεμάτα πόδια, ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Υπάρχουν τόσες δυνατές διαφορετικές εκδόσεις και φυσικές παραλλαγές σωματότυπου που, αν το καλοσκεφτείτε, είναι εντελώς παράλογο να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με ένα και μόνο εξωπραγματικό πρότυπο, αυτό του Κεν και της Μπάρμπι.

Ο δρόμος για την Διαισθητική Διατροφή περνάει μέσα από την αποδοχή του σωματότυπού μας και της ευγνωμοσύνης για το σώμα που έχουμε, με τις γενικές προδιαγραφές που έχει. Χάρη σε αυτό υπάρχουμε, με αυτό πορευόμαστε, ας αφήσουμε στην άκρη την κριτική και ας το απολαύσουμε!

Νο 9: «Ευχάριστη φυσική κίνηση», αντί για «άσκηση»
Ξεχάστε τα αυστηρά προγράμματα γυμναστικής. Απλά ακολουθήστε αυτό που αισθάνεστε ότι ζητάει το σώμα σας, ανεξαρτήτως του ποια είναι η γνώμη του λογικού σας εγκεφάλου για το εάν είναι «καλή γυμναστική» ή εάν «καίει θερμίδες». Εστιάστε την προσοχή σας στο πώς αισθάνεται το σώμα σας με τη φυσική κίνηση.

Το να εστιάσετε την προσοχή σας στο πόσο καλά σας κάνει να αισθάνεστε μια φυσική δραστηριότητα, αντί για το πόσες θερμίδες «πρέπει» πχ να κάψετε στον διάδρομο, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να βγείτε από το σπίτι και του να μείνετε στον καναπέ!

Νο 10: Θρεπτική Διατροφή
Επιλέξτε τροφές οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία σας, ικανοποιούν τη γεύση σας και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Να θυμάστε ότι δε χρειάζεται να ακολουθείτε ένα τέλειο διαιτολόγιο προκειμένου να είστε υγιείς. Δεν θα αποκτήσετε ξαφνικά κάποια διατροφική έλλειψη, ούτε θα βάλετε βάρος εξαιτίας ενός σνακ, ενός γεύματος ή μιας μέρας με διαφορετικά είδη και ποσότητες φαγητών. Εκείνο που έχει σημασία είναι το τι και πώς τρώτε συστηματικά, σε βάθος χρόνου. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει εξέλιξη, με τους κύκλους της, με τα πάνω της και τα κάτω της. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Δεν μας ενδιαφέρει η τελειότητα.

Του Στράτου Λάσπα

Πηγή: mindbodynutrition.gr
Και omorfizoi.gr

Διατροφή

Αυτές οι 10 τροφές κρύβουν ένα μυστικό που σε κάνει να δείχνεις 10 χρόνια νεότερη
Η διατροφή μας και οι καθημερινές μας συνήθειες συνδέονται άμεσα με την ταχύτητα με την οποία γερνάμε.

Είναι γνωστό ότι η διατροφή είναι το Α και το Ω για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ομως, εκτός από την καλή υγεία, μπορεί να κάνει θαύματα και για την ομορφιά μας.

Οσο εξοικειωμένες και να είμαστε με τη ρυτίδα που έκανε την εμφάνιση της ή τη χαλάρωση του δέρματος, πάντα θα θέλουμε να δείχνουμε νεότερες και όμορφες.

Ο συνδυασμός της σωστής διατροφής με την άσκηση και τον ποιοτικό ύπνο είναι το μυστικό που θα γυρίσει πίσω το χρόνο – τουλάχιστον στο πρόσωπό σου.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να δείχνεις και να νιώθεις πάντα νέα, φρέσκια και λαμπερή είναι να φροντίσεις ώστε η διατροφή σου να περιλαμβάνει εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν απαλό δέρμα χωρίς ρυτίδες, πλούσια στιλπνά μαλλιά και σώμα γεμάτο ενέργεια και ευεξία, διατηρώντας για πολλά χρόνια τη νεανική εμφάνιση.

Αυτές είναι οι 10 τροφές που σε κάνουν να δείχνεις νεότερη:

1. Καφές

Αποτελεί με διαφορά το πιο δημοφιλές από όλα τα ροφήματα. Σύμφωνα με έρευνες η καφεΐνη σχετίζεται και με την μακροζωία.

2. Καρπούζι

Το λυκοπένιο που περιέχει προστατεύει από τις ακτίνες UV που προκαλούν τις ρυτίδες και αφυδατώνουν και καταστρέφουν το δέρμα.

3. Ρόδι

Οι σπόροι περιέχουν ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνουν τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

4. Βατόμουρα

Περιέχουν βιταμίνες C και Ε που δίνουν λάμψη στο δέρμα και δρουν κατά των ελεύθερων ριζών. Εχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και ελάχιστες θερμίδες.

5. Αστακός

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην επιτάχυνση της ανανέωσης του δέρματος και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής.

6. Λαχανάκια Βρυξελλών

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν λειτουργούν προληπτικά για ασθένειες της καρδιάς και για τον καρκίνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου.

7. Αυγά

Τα αυγά είναι μια αμφιλεγόμενη τροφή εξαιτίας των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης που περιέχουν. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες αποδεικνύουν πως οι γυναίκες που καταναλώνουν από ένα αυγό την ημέρα έχουν καλύτερο δέρμα.

8. Αβοκάντο

Γεμάτο με ελαϊκό οξύ που βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία και την ελαστικότητά του.
9. Καρύδια

Αν σκέφτεσαι ποια τροφή έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και ταυτόχρονα είναι αρκετά θρεπτική και προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία σου, τα καρύδια θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας των επιλογών σου. Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων και είναι υπεύθυνα για την αύξηση των επιπέδων υγρασίας στο δέρμα.

10. Σολομός

Ο σολομός, κυρίως όταν δεν είναι ιχθυοκαλλιέργειας, περιέχει ασταξανθίνη, μια ουσία που του χαρίζει το έντονο ροζ χρώμα του, ενώ καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ως γνωστόν, προκαλούν φθορές στο DNA και τις κυτταρικές μεμβράνες που προκαλούν γήρανση του δέρματος. Οσο περνάνε τα χρόνια, σου είναι ολοένα και πιο αναγκαίος λόγω των Ω3 λιπαρών οξέων που περιέχει και που είναι ιδανικά στον πόλεμο με την κατάθλιψη και τις φλεγμονές.

Διατροφή

Όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες και αγχώδη διαταραχή συχνά προσπαθούν να το κουράρουν με ειδικές θεραπείες, διαλογισμό, άσκηση και ειδικές δίαιτες.

Πάνω-κάτω όλοι γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής μας και η διατροφή μας παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

Φρούτα, λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές μας κάνουν καλό, ωστόσο, δεν ξέρουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές που μας προκαλούν άγχος και στρες.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πέντε τροφές που προκαλούν αγχώδεις διαταραχές και θα ήταν προτιμότερο να τις περιορίσουμε, σύμφωνα με το Healthline.

Αλκοόλ

Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά το ποτό που πίνεις για να δαμάσεις το κοινωνικό σου άγχος, στην πραγματικότητα το κάνει χειρότερο. «Αν και φαίνεται ότι ηρεμεί τα νεύρα μας, το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην ενυδάτωση και τον ύπνο, δύο πράγματα που ενεργοποιούν συμπτώματα άγχους», αναφέρει ο Erin Palinski-Wade, συγγραφέας του «Belly Fat for Dummies».

Το αλκοόλ αλλάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και των νευροδιαβιβαστών στο εγκέφαλο, κάτι που κάνει το άγχος χειρότερο. Και όταν το αλκοόλ ξεθυμάνει, μπορεί να αισθάνεσαι ακόμη χειρότερα. Προτίμησε μπύρα χωρίς αλκοόλ, mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) ή ανθρακούχο νερό με bitters.

Shutterstock
Shutterstock
Καφεΐνη

Το αγαπημένο μας πρωινό τελετουργικό μπορεί να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. «Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης δεν αυξάνουν μόνο το άγχος και την νευρικότητα, αλλά μειώνουν και την παραγωγή του χημικού που μας κάνει να νιώθουμε καλά, της σεροτονίνης, στο σώμα, προκαλώντας μια μελαγχολική διάθεση», αναφέρει ο Palinski-Wade.

Οι υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως στρες και ανησυχία. Το τσάι Matcha είναι μια καλή εναλλακτική, που βοηθά στην χαλάρωση.

shutterstock
shutterstock
Παλαιωμένες, ζυμωμένες ή καλλιεργημένες τροφές

Ένα πλατώ τυριών και αλλαντικών συνοδευμένο από ένα ποτήρι κρασί ακούγεται πολύ χαλαρωτικό, έτσι; Από ότι φαίνεται, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Τροφές που είναι επεξεργασμένες και έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το κρέας, τα τυριά και το κρασί) μπορεί να γίνονται γκουρμέ, όμως, τα βακτήρια διασπούν τις πρωτεΐνες των τροφών σε βιογενείς αμίνες, όπως η ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ερεθίζει την πέψη, τις ορμόνες και το καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και αϋπνία. Προτιμήστε μη επεξεργασμένες, φρέσκες τροφές.

shutterstock
shutterstock
Πρόσθετη ζάχαρη

Η ζάχαρη προστίθεται σχεδόν σε όλες τις τροφές και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε πάντα. Ωστόσο, η πρόσθετη ζάχαρη συνεισφέρει στο συνολικό άγχος.

«Τα πρόσθετα σάκχαρα κάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να ανεβοκατεβαίνουν, επηρεάζοντας την ενέργεια», αναφέρει ο Palinski-Wade. «Όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει, η διάθεση γίνεται χειρότερη και τα επίπεδα άγχους ανεβαίνουν». Το σώμα τότε εκκρίνει ινσουλίνη για να απορροφήσει την υπερβολική γλυκόζη και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανησυχίας, ευερεθιστότητας και θλίψης.

Δεν είναι μόνο τα γλυκά και τα επιδόρπια σε αυτή την κατηγορία. Dressings και σάλτσες, ζυμαρικά και το λευκό ψωμί περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης. Η στέβια είναι φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης ενώ τα φρούτα και τα γλυκά λαχανικά είναι ιδανικά.

Non-dairy κρέμες/γάλα

Πολλοί προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα των γαλακτοκομικών που καταναλώνουν και επιλέγουν να τα αντικαταστήσουν με non-dairy προϊόντα. Ωστόσο, αυτά είναι πηγές υδρογονωμένων ελαίων, γνωστά ως trans λιπαρά, που είναι γεμάτα με την «κακή» χοληστερόλη ενώ μειώνουν την «καλή» χοληστερόλη. Αυτά τα λιπαρά συνδέονται με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα ψυχικά θέματα υγείας.

Το πλήρες γάλα και η κρέμα γάλακτος είναι καλύτερες επιλογές ενώ αν θες να περιορίσεις τα γαλακτοκομικά, δοκίμασε γάλα αμυγδάλου ή σόγιας.

bovary.gr

Διατροφή

5 λόγοι να βάλετε τη βρώμη στην ζωή σας
 Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
Βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επιβραδύνει την πέψη παρατείνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων. Συνίσταται και για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη.

Προσφέρει κορεσμό
Προσθέτοντας την βρώμη σε γεύματα, βοηθάμε τον οργανισμό να είναι χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με κάθε άλλο δημητριακό. Αυτό συμβαίνει διότι η βρώμη περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες που συμβάλουν στην πιο αργή απορρόφηση , με αποτέλεσμα να μας δίδει το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι οποίες συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και του νευρικού συστήματος.
Έχει υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών
Περιέχοντας οκτώ βασικά αμινοξέα, που συντελούν ως μια πηγή πρωτεϊνών σπουδαίας βιολογικής αξίας (16,9γρ πρωτείνης/100γρ προϊόντος)

Βοηθά την καρδιά
Μέσω της μεγάλης περιεκτικότητας σε λινελαϊκα και ω-3 λιπαρά οξέα <<καλά λιπαρά>> τα οποία βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερίνης (ΛιποπρωτεΪνη χαμηλής πυκνότητας), ενισχύοντας τις λειτουργίες της καρδιάς και του εγκεφάλου.

3 Ιδέες κατανάλωσης βρώμης

Μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ με Βρώμη.
Ως σνακ μαζί με ένα φρούτο τα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ με Βρώμη αποτελούν μία υγιεινή πρόταση για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, καθώς είναι πηγή φυτικών ινών, με μόνο 32 θερμίδες το μπισκότο. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο υπέροχες γεύσεις: με βρώμη και μυρωδάτο λεμόνι ή με βρώμη και με εκλεκτό μέλι.
Χυμό βρώμης:
Σε μπλέντερ βάλτε 2-3 φρούτα της επιλογής σας με κάποιο φυτικό ρόφημα (γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας) ή κεφίρ ή γιαούρτι και προσθέτοντας 2-3 μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ με Βρώμη, χτυπώντας τα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά δημιουργούμε ένα αριστούργημα θρέψης.
3άδα ελαφρού γεύματος
Γιαούρτι πλήρες (κατσικίσιο ή πρόβειο), ζωικό μέρος της τριάδας
2 σπασμένα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ με Βρώμη, ως αμυλούχα επιλογή της τριάδας
1 κουταλιά της σούπας cranberries, ως φρέσκια επιλογή της τριάδας
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

diatrofi.gr

Διατροφή

 Πριν αρχίσεις τις βαλεριάνες και τα φάρμακα, κλείσε για λίγο τις ειδήσεις και δοκίμασε να βάλεις το παρακάτω αρχαίο βότανο στη διατροφή σου για να ηρεμήσεις φυσικά.

Ο λόγος για το ashwagandha, το οποίο είναι ένας ξυλώδης θάμνος που μάς έρχεται από τη μακρινή Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Το όνομά του στα σανσκριτικά σημαίνει «μυρωδιά αλόγου» και λέγεται ότι έχει απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες δηλαδή. Θεωρείται μάλιστα «ισάξιο» πολλών φαρμάκων, που πωλούνται στα φαρμακία για την καταπολέμηση του άγχους. Επιπλέον, βοηθά με την ισορροπία των ορμονών του θυροειδή.

Το βότανο αυτό, το οποίο θα το βρεις στα καταστήματα με βιολογικά είδη, μπορείς να το προσθέσεις σε πολλά από τα καθημερινά σου γεύματα. Για παράδειγμα, μπορείς να το ενσωματώσεις στην πρωινή σου βρώμη, στις γλυκές σου παρασκευές, το latte σου και τα smoothies σου.

olivemagazine.gr

Διατροφή

Το όσπριο αυτό στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη προοριζόταν μόνο για τροφή των φτωχών

Ο. Δαβίας | Βιολόγος – ερευνητής, Συνεργάτης του Med Culture

Από τότε που πριν από πολλά χρόνια δοκίμασα για πρώτη φορά λούπινα έγινα φανατικός καταναλωτής τους και σταδιακά, αφού πρώτα μελέτησα διεξοδικά και παθιασμένα ό,τι σχετίζεται με αυτά, διαπρύσιος κήρυκας της ανάγκης για καλλιέργειά τους στα φτωχά εδάφη τούτης της χώρας.

Μπορεί πια να προμηθεύομαι εύκολα όλο το χρόνο μανιάτικα λούπινα στην άλμη από κεντρικά παντοπωλεία της Αθήνας, αλλά, ομολογώ, ότι δυστυχώς δεν κατόρθωσα ως τώρα να πείσω κάποιον να επενδύσει σ’ ένα πιο σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο παραγωγής και μεταποίησής τους. Ο κυριότερος λόγος γι’ αυτό είναι επειδή το λευκό λούπινο (Lupinus albus) που έχει για πατρίδα του τα μέρη μας και σύμφωνα με αρχαιοβοτανικά ευρήματα εξημερώθηκε πριν από περίπου τριάντα αιώνες στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, απαιτεί πριν φαγωθεί μια πολυήμερη διαδικασία ξεπικρίσματος, με μούλιασμα σε νερό που αλλάζεται συχνά. Σε πολλά μέρη της Κρήτης και της Πελοποννήσου όπου τα λούπινα παραμένουν δημοφιλή μέχρι σήμερα (στην υπόλοιπη Ελλάδα ελάχιστοι τα γνωρίζουν) τα βράζουν απλώς για λίγη ώρα, τα τοποθετούν σ’ ένα σακί και μετά τα αφήνουν στα ρηχά της θάλασσας, μέχρι να ξεπλυθούν τα πικρά αλκαλοειδή που περιέχουν. Απλή μεν η μέθοδος αν έχεις να διαχειριστείς μικρές ποσότητες, αλλά φυσικά είναι αδύνατο να την εφαρμόσεις σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής, όπως αρμόζει σε τούτο τον ελληνικό θησαυρό.

Υπέρ μιας τέτοιας κίνησης που θα αξιοποιήσει επιτέλους τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας για παραγωγή λούπινων συνηγορούν πλήθος λόγοι: η ασυνήθιστα μεγάλη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη (μέχρι 40%), η θεαματική τάση ανόδου στη χρήση τους παγκοσμίως, η ευκολία με την οποία μετατρέπονται σε θρεπτικές τροφές, η ανακήρυξή τους από αρκετούς επιστήμονες ως η «σόγια του μέλλοντος», η ικανότητά τους να αζωτοδεσμεύουν και να λιπαίνουν έτσι με φυσικό και ανέξοδο τρόπο τα χωράφια, η υψηλή, τέλος, στρεμματική απόδοση της καλλιέργειάς τους (από 200 ως 500 κιλά).

Για πρώτη φορά δοκίμασα εισαγόμενα από τη Γερμανία «φιλέτα» και «λουκάνικα» από λούπινο πριν από περίπου μια δεκαετία. Σαγηνεύτηκα από την υπέροχη γεύση αλλά και την υφή τους που σε ξεγελάει σε τέτοιο βαθμό ώστε σχεδόν να μην πιστεύεις ότι δεν τρως κρέας. Για την παραγωγή τους τα λούπινα απλώς μουλιάζουν για 8 ώρες σε νερό, μετά αλέθονται και αφού ξανά ανακατευτούν με νερό το διάλυμα φιλτράρεται. Το «γάλα» που προκύπτει συμπυκνώνεται με θέρμανση και προκύπτει τότε μια πρωτεϊνούχα μάζα, της οποίας η γεύση βελτιώνεται με την κατάλληλη καρύκευση για το εκάστοτε προϊόν. Στο εξωτερικό σήμερα κυκλοφορούν επίσης ψωμιά, γλυκίσματα και ζυμαρικά, «γάλατα» και «γιαούρτια» που γίνονται ανάρπαστα από τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, όλα φτιαγμένα από το όσπριο τούτο, το οποίο στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη προοριζόταν μόνο για τροφή των φτωχών.

Οι εταιρείες που παράγουν την πρώτη ύλη για τούτα τα τρόφιμα ξεπέρασαν τον σκόπελο του ξεπικρίσματος, αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα του Γερμανού βοτανικού Ράινχολντ φον Σένγκμπους, ο οποίος μετά από πολυετή πειράματα και επιτυχημένες διασταυρώσεις κατόρθωσε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 να αναπτύξει ποικιλίες λευκού και κίτρινου (ιθαγενούς στη δυτική Μεσόγειο) λούπινου (L. luteus) με σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή, τις οποίες δικαίως ονόμασε «γλυκές». Στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, σε χώρες δηλαδή στις οποίες, σε αντίθεση με τη δική μας, οι κλιματικές συνθήκες δεν ευνοούν απολύτως την ανάπτυξη του, το γλυκό λούπινο καλλιεργείται εντατικά και η ετήσια παραγωγή του ξεπερνά τους 200 χιλιάδες τόνους. Στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία (όχι δυστυχώς, μέχρι τώρα τουλάχιστον, και στην Ελλάδα) γίνονται τελευταία προσπάθειες για την καλλιέργεια λούπινου για ζωοτροφή, ώστε μελλοντικά να μειωθεί η εξάρτηση της γηραιάς ηπείρου από τη σόγια (εισάγονται ετησίως περίπου 15 εκατ. τόνοι!), της οποίας η καλλιέργεια αποδείχθηκε ότι είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον αλλά και την υγεία, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πια γενετικά τροποποιημένη. Πρωταθλήτρια πάντως στην παραγωγή του λούπινου είναι αναμφισβήτητα η Αυστραλία, που εστίασε στην καλλιέργεια «γλυκών» ποικιλιών του άγνωστου μέχρι πριν από δυο γενιές στην επικράτειά της, αυτοφυούς όμως στη Ελλάδα, στενόφυλλου λούπινου (L. angustifolius). Ετησίως πλέον παράγει περίπου ένα εκατομμύριο τόνους και μελετά μάλιστα τρόπους, με την ανάπτυξη νέων ποικιλιών και βελτιωμένων καλλιεργητικών τεχνικών, για να αυξήσει τα μεγέθη, καθώς φαίνεται πως η παγκόσμια ζήτηση σε λούπινο θα αυξάνεται ραγδαία χρόνο με το χρόνο.

Προσωπική μου γνώμη είναι μάλιστα πως το ραντεβού του λούπινου με την επιτυχία άργησε αρκετά, καθώς έχει σχεδόν περάσει ένας αιώνας από τότε που η χρησιμότητά του διατρανώθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, όταν στο πλαίσιο ενός επιστημονικού συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Αμβούργο παρατέθηκε ένα δείπνο όπου τα πάντα ήταν φτιαγμένα από λούπινο. Το τραπεζομάντιλο και τα χαρτιά για σημειώσεις ήταν καμωμένα από τη κυτταρίνη των σπόρων του, το σαπούνι με το οποίο οι σύνεδροι έπλυναν τα χέρια τους από το έλαιο τους, η σούπα, η μπριζόλα, το ψωμί και το τυρί από το αλεύρι τους, ενώ στο τέλος προσφέρθηκε λικέρ και καφές, φυσικά επίσης από λούπινο…

Κατάλληλα για την καλλιέργεια του λευκού λούπινου είναι τα ελαφρώς όξινα εδάφη με πολύ μικρή περιεκτικότητα (κάτω από 4%) σε ασβέστιο. Δεν χρειάζεται λιπάνσεις και ποτίσματα (σε ποτιστικό χωράφι πάντως οι αποδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερες), ενώ ευδοκιμεί στα φτωχά, ελαφρά και αμμοπηλώδη εδάφη. Στις ζεστές περιοχές σπέρνεται φθινόπωρο και στις ψυχρές την άνοιξη σε βάθος 2-3 εκ, γραμμικά σε αποστάσεις 40 εκ. ανάμεσα στις γραμμές και 30 εκ. επί της γραμμής (υπολογίστε περίπου 10 κιλά ανά στρέμμα) ή στα πεταχτά (περίπου 15 κιλά ανά στρέμμα). Τα λούπινα συλλέγονται µε θεριστική μηχανή, κατά κανόνα μέσα στον Αύγουστο, όταν το μεγαλύτερο μέρος των λοβών τους έχει αρχίσει να ωριμάζει. Είναι απαραίτητο η φυτεία να εξετάζεται καθημερινά, επειδή σε περίπτωση καθυστέρησης οι λοβοί θα ανοίξουν και ο σπόρος θα χαθεί στο χώμα.

Extra bonus:
Απόσπασμα από το εγχειρίδιο για την «Καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών – Λούπινο», Έκδοση Greenpeace / Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος , (Αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος “Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά”)

10 Λόγοι για να καλλιεργήσουμε κτηνοτροφικά ψυχανθή

– Αξιοποιούν ξηρικά αγροτεμάχια, δηλαδή μη αρδευόμενα, εκμεταλλευόμενα τις χειμερινές βροχοπτώσεις, ευδοκιμούν σε άγονα και φτωχά εδάφη και προσαρμόζονται στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.

– Συγκαταλέγονται στις εύκολες καλλιέργειες, με χαμηλό κόστος παραγωγής, καθώς έχουν ελάχιστες έως και μηδαμινές απαιτήσεις σε λίπανση, σε αντιμετώπιση αυτοφυούς βλάστησης, σε αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες.

– Εμπλουτίζουν μέσω του ριζικού τους συστήματος το έδαφος με άζωτο, δηλαδή λειτουργούν ως φυσικό λίπασμα τόσο για την ίδια την καλλιέργειά τους όσο και για τις μετέπειτα σπορές ή φυτεύσεις, γι΄αυτό και αποτελούν βασικό μέρος της αμειψισποράς.

– Καλλιεργούνται κατά τη χειμερινή περίοδο, δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες να αξιοποιήσουν σε ένα έτος τα αγροτεμάχιά τους (εφόσον είναι αρδευόμενα) και με μια επιπλέον, καλοκαιρινή καλλιέργεια, όπως ο κτηνοτροφικός αραβόσιτος (καλαμπόκι) και να αυξήσουν τις αποδόσεις τους ή τις ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές τους και το τελικό εισόδημά τους.

– Μπορούν να συγκαλλιεργηθούν μαζί με άλλα χειμερινά σιτηρά (π.χ. κτηνοτροφική βρώμη, κτηνοτροφικό κριθάρι και κτηνοτροφικό σιτάρι) εφόσον η παραγωγή προορίζεται για σανό, αυξάνοντας τις τελικές αποδόσεις σε παραγωγή και έσοδα.

– Οι καλλιεργητές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε αρκετές γηγενείς, βελτιωμένες ποικιλίες, οι οποίες είναι άριστα προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας.

– Μπορούν να επιφέρουν αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας και έσοδα στην εγχώρια οικονομία αντικαθιστώντας πλήρως τη σόγια στη διατροφή των ζώων, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μεταλλαγμένη, εισαγόμενη και κοστίζει ακριβά στους κτηνοτρόφους.

– Τα χειμερινά ψυχανθή προσφέρουν στον παραγωγό πολλαπλά προϊόντα για να προωθήσει στην αγορά των ζωοτροφών, αφού καλλιεργούνται για τον καρπό, το σανό, για χλωρή νομή (βόσκηση) ή για την παραγωγή ενσιρωμάτων.

– Η καλλιέργεια ψυχανθών υποστηρίζεται από την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση, παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας για τα ψυχανθή χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά, μιας και η εγχώρια παραγωγή δεν την καλύπτει.

.elculture.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin