Φεβρουαρίου 21, 2018

Διατροφή

Mέχρι σήμερα είναι γνωστό πως οι υδατάνθρακες καλό είναι να καταναλώνονται νωρίς μέσα στην ημέρα καθώς ο οργανισμός έχει περισσότερο χρόνο να καταναλώσει τη γλυκόζη που απελευθερώνεται

Αν οι υδατάνθρακες καταναλωθούν αργά το βράδυ, προκαλείται αυτόματα απελευθέρωση ινσουλίνης για να επανέλθουν τα επίπεδα σακχάρου στο φυσιολογικό, μια διαδικασία που προκαλεί την αποθήκευση της περίσσειας ζάχαρης των υδατανθράκων ως λίπος. Αυτό αν συμβαίνει συστηματικά μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κιλών μας.

Νέα μελέτη ωστόσο, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Trust Me I'm a Doctor του BBC», κατέληξε στη διαπίστωση ότι η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ, προκαλεί λιγότερες απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα από ό,τι στο πρωινό, υπό τον όρο ότι στη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας το άτομο δεν έχει φάει κάποιος πολλές αμυλούχες τροφές. Στην έρευνα που παρουσίασε ο Δρ Mosley και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey ζήτησαν από εθελοντές να φάνε το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας ποσότητας υδατανθράκων το πρωί ή το βράδυ. Όλοι οι συμμετέχοντες έτρωγαν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων καθημερινά, η οποία περιλάμβανε ψωμί, ζυμαρικά και λαχανικά. Για τις πρώτες πέντε ημέρες, έτρωγαν τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα στο πρωινό, τις επόμενες πέντε ημέρες ακολουθούσαν μία κανονική διατροφή, ενώ τις τελευταίες πέντε ημέρες έτρωγαν τους περισσότερους υδατάνθρακες στο βραδινό.

Οι ερευνητές κατέγραφαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.Η επεξεργασία των ευρημάτων που πρόκυψαν απέδειξε πως ένα πρωινό φτωχό σε υδατάνθρακες και ένα δείπνο πλούσιο σε υδατάνθρακες αύξησε την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά 10,4 μονάδες.Αντίθετα, η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων το πρωί και λίγων το βράδυ αύξησε την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά 15,9 μονάδες.

Με την πάροδο του χρόνου, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη, επειδή τα βήτα κύτταρα κουράζονται και αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με την αυξημένη ανάγκη του οργανισμού για ινσουλίνη.Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, η περίσσεια γλυκόζης συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που οδηγεί σε διαβήτη, προδιαβήτη και άλλες σοβαρές διαταραχές της υγείας.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Surrey, προκειμένου να εξάγουν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα , δήλωσαν την επιθυμία τους να σχεδιάζουν να επαναλάβουν τη μελέτη με μεγαλύτερη συμμετοχή.

health4you.gr

Διατροφή

Τα superfoods έχουν μπει στο διαιτολόγιο μας για τα καλά και κάθε λίγο φαίνεται να “ανακαλύπτεται” και από ένα καινούργιο. Τα οφέλη που έχουν τα superfoods στην υγεία μας είναι πολλαπλά και αναμφισβήτητα. Το superfood του 2018 μοιάζει πολύ με το πασίγνωστο Matcha και λέγεται Moringa. Σημειώστε το λοιπόν γιατί πολλά θα γραφτούν για αυτό φέτος.

Το Moringa υπάρχει σε μορφή σκόνης ή σε κάψουλες και προέρχεται από το αρκετά μεγάλο δέντρο Moringa oleifera, το οποίο βρίσκεται στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ. Σχεδόν όλα τα μέρη του δέντρου Moringa μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε παραδοσιακά φυτικά φάρμακα. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στις Ανατολικές χώρες για την καταπολέμιση διάφορων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδες, αναπνευστικές, δερματικές και πεπτικές διαταραχές.

Ίσως τα παρακάτω επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη για την υγεία του φύλλου Moringa, να σας πείσουν να το δοκιμάσετε.

Πηγή θρεπτικών ουσιών. Το Moringa είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, C και Ε, ασβέστιο, κάλιο και πρωτεΐνες. Περίπου 20 γρ moringa περιέχουν 2 γρ πρωτείνης και 12% της συνιστόμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C και 11% της συνιστόμενης ημερήσιας δόσης σιδήρου.

Ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα και οφέλημα για το σώμα μας καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή βλαβερές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και άλλων επιβλαβών συνθηκών στον οργανισμό μας. Το Moringa περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ασκορβικό οξύ στα φύλλα, τα λουλούδια και τους σπόρους του.

Ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως αρθρίτιδα, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και καρκίνο. Το Moringa μειώνει τη φλεγμονή καταστέλλοντας φλεγμονώδη ένζυμα και πρωτεΐνες στο σώμα και το συμπύκνωμα φύλλου moringa μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή στα κύτταρα.

Μπορεί να μειώσει επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έχει βρεθεί οτι η σκόνη φύλλων Moringa είναι αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων και γλυκόζης και στη ρύθμιση του οξειδωτικού στρες σε διαβητικούς ασθενείς. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει οτι διαβητικοί ασθενείς που κατανάλωσαν συστηματικά φύλλα Moringa, είχαν αισθητά μειωμένα επίπεδα γλυκόζης (σε κατάσταση νηστείας).

Προστατεύει την καρδιά και μειώνει τη χοληστερίνη. Οι υψηλές ποσότητες χοληστερόλης στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έχει βρεθεί οτι η σκόνη φύλλων Moringa έχει οφέλη υγιή στην καρδιά, ιδιαίτερα στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος, στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες και στα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης.

Προστατεύει το συκώτι. Το Moringa περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών στα φύλλα και στα λουλούδια του, τα οποία έχει βρεθεί οτι προστατεύουν το συκώτι από οξείδωση, τοξικότητα και βλάβες. Το Moringa μπορεί να μειώσει τη βλάβη του ήπατος καθώς και την ίνωση και την αντίστροφη οξείδωση στο συκώτι. Το λάδι Moringa μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τα ηπατικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στο ήπαρ.

Προστατεύει τον εγκέφαλο. Το Moringa υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου λόγω των αντιοξειδωτικών και νευρο-ενισχυτικών του δραστηριοτήτων. Έχει επίσης δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητα του κατά τη νόσο του Alzheimer με ευνοϊκά προκαταρκτικά αποτελέσματα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε και C καταπολεμά την οξείδωση που οδηγεί σε εκφυλισμό νευρώνων, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι επίσης σε θέση να ομαλοποιήσει τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο, οι οποίοι παίζουν βασικό ρόλο στη μνήμη, τη διάθεση, τη λειτουργία των οργάνων, τις αντιδράσεις σε ερέθισμα όπως το άγχος και την ευχαρίστηση και την ψυχική υγεία.

Περιέχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το Moringa έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι των τύπων μυκήτων που προκαλούν λοιμώξεις στο δέρμα και τα στελέχη βακτηρίων που ευθύνονται για λοιμώξεις του αίματος και του ουροποιητικού συστήματος και για τα πεπτικά προβλήματα.

Μπορείτε να προσθέσετε την σκόνη του Moringa στο πρωινό σας smoothie, σε χυμό ή σε τσάι. Περίπου μισή κουταλιά του γλυκού είναι αρκετή.

Κύρα Μελίντα Αλεξάκου Διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών,

huffingtonpost.gr

Διατροφή

«Σούπερ τροφές» ή «υπερ-τρόφιμα» (super foods) άραγε υπάρχουν και πώς τις αναγνωρίζουμε;

Αν και δεν υπάρχει ακριβής ορισμός για τις «σούπερ τροφές», θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τροφές που μας παρέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, μετάλλων, βιταμινών ή θρεπτικών συστατικών που είναι ευεργετικά για την υγεία μας.

Σίγουρα δεν είναι μία μαγική λύση, ούτε περιέχουν τα πάντα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Επίσης, να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες τροφές μας παρέχουν κάποια ουσία που είναι ευεργετική για την υγεία μας και ότι όλες οι τροφές είναι απαραίτητες.

Απλώς, οι συγκεκριμένες τροφές παρέχουν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, ουσιών που τις κάνουν «σούπερ» για την υγεία μας. Μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών είναι η «σούπερ λύση».

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες τροφές που ήδη χρησιμοποιούμε ή έχουμε στο σπίτι μας, αλλά δεν τις προτιμούμε ή τις αγνοούμε, που αποτελούν «σούπερ τροφές»!

Ρίγανη
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, 12 φορές μεγαλύτερη από το πορτοκάλι, 30 φορές μεγαλύτερη από την πατάτα και 40 φορές από το μήλο. Επομένως, η ρίγανη, μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος αλλά και για τη γήρανση του δέρματος.

Επίσης, αποτελεί καλή πηγή σιδήρου (έναντι σιδηροπενικής αναιμίας), β-καροτίνης (αντιοξειδωτική βιταμίνη) και φυτικών ινών (καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού). Έτσι, η ρίγανη μάς παρέχει γεύση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση έναντι της χρήσης αλατιού και προστατεύει την υγεία μας.

Tip: μπορείτε να την προσθέσετε στη σαλάτα σας, στο τυρί (φέτα), στις ψητές πατάτες, στα κρέατα (πριν ή κ μετά το ψήσιμο).

Τραχανάς
Ο τραχανάς, Αποτελεί μία πλήρη τροφή καθώς μάς παρέχει και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος. Μας προσφέρει λίγες θερμίδες με λίγα λιπαρά. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και καροτενοειδή λουτεΐνη.

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, για την πρωτεϊνοσύνθεση και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ενώ, το μαγνήσιο βοηθάει τους μυς να χαλαρώσουν μετά τη σύσπαση, αποτελεί μέρος των οστών και προσδίδει σκληρότητα στα δόντια, επειδή συγκρατεί ασβέστιο στο σμάλτο.

Επιπλέον, ο φώσφορος αποτελεί δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Τέλος, το καροτενοειδές λουτεΐνη έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών, του δέρματος, της καρδιάς και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Tip: μπορείτε να τον καταναλώσετε ως ένα ελαφρύ γεύμα το βράδυ ή το μεσημέρι για να μπορέσετε να φάτε πιο άνετα το βράδυ, στην έξοδό σας.

Γιαούρτι με πέτσα
Το γιαούρτι αποτελεί επίσης μία πλήρη τροφή. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Αυτό όμως που του δίνει ιδιαίτερη αξία είναι οι γαλακτοβάκιλοι (βακτήρια) που περιέχει, που ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και δρουν ενάντια στην ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και στην εμφάνιση λοιμώξεων.

Για το λόγο αυτό συστήνεται να καταναλώνεται όταν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά. Επιπλέον, περιέχει προβιοτικά που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Ακόμη, βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και στην απώλεια βάρους λόγω του ασβεστίου που περιέχει, το οποίο δημιουργεί αδιάλυτα άλατα με το διατροφικό λίπος και δεν το αφήνει να απορροφηθεί εξ’ ολοκλήρου και έτσι απεκκρίνεται στα κόπρανα.

Γιατί είναι καλό όμως να το προτιμούμε με την πέτσα; Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα είναι καλύτερη επιλογή γιατί είναι «ζωντανό» γιαούρτι, καθότι περιέχει περισσότερα «ζωντανά» βακτήρια, ενώ τα βιομηχανοποιημένα γιαούρτια που διαρκούν περισσότερες ημέρες, παστεριώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και μέρος των ζωντανών βακτηρίων καταστρέφονται.

Tip: μπορείτε να το καταναλώσετε στο πρωινό σας, ως ενδιάμεσο γεύμα ή ως ελαφρύ γεύμα το βράδυ, με δημητριακά ή φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Μούρα (φράουλες, μύρτιλλα, βατόμουρα, κράνα, σμέουρα)
Τα μούρα ή τα berries ανήκουν στα φρούτα και είναι αρκετά διαδεδομένα το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της υψηλής τους διατροφικής αξίας.

Η αλήθεια είναι ότι ενθαρρύνεται η κατανάλωση των πιο περίπλοκων, δυσεύρετων μούρων, ενώ θα μπορούσαμε να προτιμήσουμε αυτά που μπορούμε να βρούμε εύκολα και τα οποία παράγονται στην Ελλάδα (φράουλες, μύρτιλλα, βατόμουρα, κράνα, σμέουρα).

Τα κατατάσσουμε στις «σούπερ τροφές» διότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή, φυτοχημικές ουσίες, λουτεΐνη), βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες.

Επομένως, ασκούν αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση, δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού, του ανοσοποιητικού και του γαστρεντερικού συστήματος.

Tip: μπορείτε να τα καταναλώσετε ως ενδιάμεσο γεύμα, να τα προσθέσετε στο γάλα ή στο γιαούρτι σε συνδυασμό με δημητριακά και ξηρούς καρπούς.

Σπόροι κολοκύθας
Οι περισσότεροι καταναλώνουν την κολοκύθα και αγνοούν πλήρως την κατανάλωση των σπόρων που περιέχει. Τους σπόρους της κολοκύθας, αφού τους αφαιρέσουμε για να καταναλώσουμε την κολοκύθα, δεν τους πετάμε, γιατί μπορούμε να τους αποξηράνουμε μόνοι μας και να τους χρησιμοποιήσουμε.

Οι σπόροι είναι εξίσου θρεπτικοί με τη σάρκα της κολοκύθας. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικά λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, βιταμίνη Α (αντιοξειδωτική), μαγνήσιο. Οι φυτοστερόλες που περιέχει βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και προστατεύουν έναντι του καρκίνου του προστάτη.

Η βιταμίνη Α προάγει την υγεία των ματιών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την καλύτερη εμφάνιση της επιδερμίδας. Ενώ το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.

Tip: μπορείτε να τους καταναλώσετε ως ενδιάμεσο γεύμα, σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα ή να τους προσθέσετε στο ψωμί που παρασκευάζετε μόνοι σας.

Χαρουπόμελο
Παράγεται από το χαρούπι, το οποίο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, πυρίτιο, βιταμίνες Β1, Β2, A και D. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Το χαρουπόμελο έχει γεύση παρόμοια με της σοκολάτας αλλά διαφέρει διατροφικά, γιατί περιέχει 52 φορές λιγότερο λίπος, δεν έχει οξαλικά οξέα, δεν περιέχει αλλεργιογόνα, καφεΐνη και η γλυκιά του γεύση οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα.

Το χαρουπόμελο το αγνοούμε στη διατροφή μας, ενώ είναι ελληνικό προϊόν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία.

Tip: μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας, σε ροφήματα και γλυκά αντί για ζάχαρη

Να προσθέσουμε και μία ακόμη πολύτιμη υπερτροφή: Αυγά: Η υψηλή διατροφική τους αξία τα καθιστά υπερτροφή και τους ξηρούς καρπούς, αλλά αυτό είναι θέμα για επόμενο άρθρο!

Νικολάου Ελένη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος για το www.iatronet.gr

proionta-tis-fisis.com

Διατροφή

Καλλιέργεια θυμαριού σε γλάστρα του συνεργάτη μας Κώστα Λιονουδάκη

Το θυμάρι είναι δημοφιλές αρωματικό βότανο της ελληνικής γης που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ανθίζει τέλη άνοιξης και καλοκαίρι και αποτελεί πολύτιμο μελισσοκομικό φυτό για το αγαπημένο θυμαρίσιο μέλι. 

Το θυμάρι διαθέτει φύλλα σκουροπράσινου ή πρασινο-γκρι χρώματος και μικρά άνθη σε λευκό ή ροζ χρώμα. Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε φρέσκο ή αποξηραμένο, σε σαλάτες, σε ψητά κρέατα και θαλασσινά, σε πολλές συνταγές της μεσογειακής κουζίνας.

• Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το θυμάρι σε γλάστρα;

Το θυμάρι χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι μας για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί. Είναι ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού αλλά και στο κρύο του χειμώνα. Δεν θα χρειαστούμε πολύ βαθιές γλάστρες για να φυτέψουμε το θυμάρι, καθώς έχει έρπουσα πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Χρησιμοποιούμε γενικής χρήσης φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού. Η προσθήκη μιας στρώσης βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας του θυμαριού θα βοηθήσει.

• Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται το θυμάρι σε γλάστρα;

Το θυμάρι δεν χρειάζεται υπερβολικό πότισμα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον εφοδιασμό του με νερό. Ποτίζουμε κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2 φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση, χρειάζεται περιορισμένες ποσότητες βιολογικού λιπάσματος αζώτου, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Θα κλαδέψουμε το θυμάρι ελαφρά, όταν χρειάζεται, για να το αποξηράνουμε και για να διατηρήσουμε το σχήμα του. Επίσης, το κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέας βλάστησης μέσα στο φθινόπωρο. Το θυμάρι πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με διαίρεση των ριζωμάτων.

• Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του θυμαριού σε γλάστρα

Το θυμάρι μπορεί να φυτευτεί και να συγκαλλιεργηθεί σε ζαρντινιέρα και με άλλα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις όπως φασκόμηλο, δίκταμο και λεμονοθύμαρο.

πηγή: http://www.mistikakipou.gr/

Διατροφή

Τα περισσότερα από τα τυποποιημένα προϊόντα περιέχουν ζάχαρη και πολλές φορές μπορεί να μην το γνωρίζουμε καν.

Ακόμη και κάποια από αυτά που θεωρούνται περισσότερο υγιεινά από άλλα, μπορεί να είναι πηγές ζάχαρης. Αν θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση της ζάχαρης, δείτε παρακάτω τρεις τροφές που περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη και μπορεί να μην το γνωρίζετε...

1. Γιαούρτι με γεύση

Τα περισσότερα γιαούρτια με γεύσεις, είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη, ειδικά όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά ή περιέχουν μίγμα φρούτων με σιρόπι. Πολλά από αυτά περιέχουν έως και 25 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή περισσότερη από ένα ντόνατ. Αποφεύγετε τα γιαούρτια με γεύσεις και φρούτα και προτιμήστε το σκέτο γιαούρτι, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ένα κουταλάκι μέλι.

2. Σάλτσες

Αρκετές συσκευασμένες σάλτσες περιέχουν ζάχαρη και μάλιστα όχι σε μικρή ποσότητα. Όσον αφορά τις ντομάτες, αυτές περιέχουν έτσι κι αλλιώς φυσικά σάκχαρα, τα οποία φτάνουν τα περίπου 5 γραμμάρια ανά ½ φλιτζάνι. Έτσι, υπόλοιπα 8 γραμμάρια είναι πρόσθετα.

3. Μπάρες δημητριακών

Πολλοί θεωρούν ότι όλες οι μπάρες δημητριακών είναι εντελώς αθώες. Κι όμως κάποιες από αυτές περιέχουν όση ζάχαρη περιέχει και ένα κανονικό γλυκό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να νιώθετε γρήγορα το αίσθημα της πείνας, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που επιδιώκετε όταν τρώτε ένα σνακ. Καλό είναι να κοιτάτε πάντα την ετικέτα.

baby.gr

Διατροφή

Πριν από μερικά χρόνια, η κινόα ακουγόταν σαν κάτι εξωτικό, αλλά πλέον έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην διατροφή μας. Μάλιστα, τα περισσότερο εστιατόρια στην Ελλάδα την έχουν εντάξει στο μενού τους σε διάφορες μορφές, είτε ως σαλάτα, είτε ως συνοδευτικό για το κυρίως πιάτο. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και το freekeh (φρίκε), ένα υλικό που είναι ήδη αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό και σιγά σιγά έρχεται και στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν πράσινο σπόρο σιταριού, ο οποίος έχει ψηθεί και σπάσει.

Αν και ο σπόρος υπάρχει εδώ και αιώνες, άρχισε να γίνεται γνωστός στην Αμερική το 2010, όταν παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Oprah.

Μπορεί το freekeh να είναι ήδη ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους χορτοφάγους και τους vegan, αλλά κάνει καλό σε όλους. Και ο λόγος είναι ότι είναι γεμάτο φυτικές ίνες αλλά και εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Το freekeh έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους, αφού λόγω των φυτικών ινών, δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και έχει χαμηλά λιπαρά. Παρ' ολ' αυτά, το freekeh, σε αντίθεση με την κινόα, περιέχει γλουτένη.

Κατερίνα ΝανοπούλουHuffPost Greece

Διατροφή

Το συκώτι μας είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των πρωτεϊνών και την αποτοξίνωση ολόκληρου του σώματος. Έτσι, όταν πρόκειται για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ήπατος, η υγιεινή διατροφή και ένας υγιεινός τρόπο ζωής είναι εκείνα τα οποία έχουν την μεγαλύτερη σημασία.

Το σώμα μας είναι γεμάτο με βλαβερές τοξίνες που οφείλονται στις ανθυγιεινές συνήθειες μας, όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων και ανθυγιεινών τροφών και η συχνή και μεγάλη κατανάλωση λίπους.

Συνήθως, οι ασθένειες του ήπατος είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και αυτός είναι ο λόγος, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν διαγνωστεί πολύ αργά. Εξαιτίας αυτού, το σώμα μας χρειάζεται μια αποτοξίνωση η οποία θα θα ξεπλύνει τις τοξίνες και έτσι θα βοηθήσετε το συκώτι σας να διατηρήσει την καλή του λειτουργία.

Και, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο ήπαρ, θα πρέπει να καταναλώνετε υγιεινές τροφές και κατά καιρούς να δίνετε την ευκαιρία στο συκώτι σας να καθαρίζει.

Έτσι, σας παρουσιάζουμε ένα ποτό που θα σας βοηθήσει στην αποτοξίνωση του ήπατός σας με φυσικό τρόπο. Είναι μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία.

Το μόνο που χρειάζεται τα ακόλουθα συστατικά (απαραίτητα βιολογικά):

Χυμό λεμονιού μαζί με κομμάτια από την φλούδα του (κατά βούληση)
Χυμό πορτοκαλιού (κατά βούληση)
Βιολογικό μέλι (κατά βούληση)
1 λίτρο καθαρού ύδατος
Μια χούφτα φρέσκα φύλλα μέντας

Οδηγίες:
Πρώτον, θα πρέπει να βράσει το νερό. Στη συνέχεια και αφού βράζει, θα πρέπει να προσθέσετε τα φύλλα μέντας σε αυτό και να το κρατήσετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα. Εν συνεχεία, αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει, οπότε και μπορείτε να προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά σας.

Μπορείτε να καταναλώνετε αυτό το ποτό ζεστό ή κρύο, ανάλογα την προτίμησή σας.
Ότι και να επιλέξετε, θα καθαρίσει το συκώτι σας, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του!

Ο καθένας που σέβεται την υγεία του και θέλει να ζει απαλλαγμένος από ασθένειες, καταλαβαίνει πόσο έντονη είναι η ανάγκη της συστηματικής αποτοξίνωσης, ειδικά του ήπατος.

Από την κατάσταση του συκωτιού μας εξαρτάται η υγιεία ολόκληρου του οργανισμού μας, γι` αυτό το καλλίτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αποτοξινώνουμε συχνά!

Σας διαθέτω, λοιπόν, πιστοποιημένο, βιολογικό γαϊδουράγκαθο σε συμπυκνωμένη μορφή για αποτοξίνωση από πέτρες, άμμο, λάσπη και όλα τα δηλητήρια και του συκωτιού και της χολής: Γαϊδουράγκαθο: Αποτοξινώνει ακόμη και από φάρμακα και χημειοθεραπείες

proionta-tis-fisis.com

Διατροφή

Λιναρόσπορος, τροφή με τεράστια θρεπτική αξία

Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α.

Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή.

Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία.
Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μηχανή του καφέ ή στο μπλέντερ.
«Τροφή»: Αυτή η πρακτική είναι και η καλλίτερη, καθώς ο λιναρόσπορος ταγκίζει πολύ εύκολα και γρήγορα, ειδικά στην αλεσμένη μορφή, οπότε φτιάχνοντας λίγο κάθε φορά περιορίζετε τις απώλειες.

Είναι μια τροφή με μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς και όσους πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα των σακχάρων στη διατροφή τους.

Ο λιναρόσπορος είναι ένα τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο και αποτελεί καλή πηγή

ω-3 λιπαρών οξέων και κυρίως α-λινολεϊκό οξύ (ALA),
μαγνησίου,
φωσφόρου,
χαλκού,
μαγγανίου,
φυτικών ινών και
βιταμίνης Β6.
Το ALA μετατρέπεται σε EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ).
Απαραίτητα λιπαρά οξέα που τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, κολιό, σολομό. Και τα δύο αυτά λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στη διατήρηση υγιών οστών, στην προστασία της καρδιάς, στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης. Το λινέλαιο περιέχει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ALA συγκριτικά με τον λιναρόσπορο.
Α-λινολενικό οξύ-ALA: Σημαντικότατο λιπαρό του λιναρόσπορου και τα οφέλη του

Επίσης είναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται λιγνάνες, μία από τις κύριες κατηγορίες των φυτοοιστρογόνων που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία.

Οι λιγνάνες μελετώνται για πιθανή χρήση στην πρόληψη καρκίνου, ιδιαιτέρως καρκίνο του μαστού και βοηθούν στην πρόληψη διαβήτη τύπου 2, ενισχύουν την γονιμότητα και μειώνουν τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης. Το σουσάμι έρχεται δεύτερο στην περιεκτικότητα του σε λιγνάνες και περιέχει το 1/7 των λιγνανών του λιναρόσπορου.

Οφέλη για την υγεία

Αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα ακόμα και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ο μακρύς κατάλογος ασθενειών που σχετίζονται με έλλειψη Ω 3

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα και κυρίως ALA, τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, και αποτελεί καλή εναλλακτική για χορτοφάγους ή άτομα που δεν τρώνε ψάρι. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης καθώς προάγουν την πρόληψη ή επιβράδυνση σχηματισμού θρόμβων αίματος στις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά ή τον εγκέφαλο.
Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τι μπορείτε να κάνετε

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη διέλευση της τροφής από την πεπτική οδό με αποτέλεσμα τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και την μείωση της χοληστερόλης. Οι λιγνάνες βοηθούν επίσης στην πρόληψη διαβήτη τύπου 2. Τέλος η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακή πίεσης.

Υγεία πεπτικού συστήματος
Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν τόσο στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας όσο και στην διατήρηση του εντερικού PH. Για την πρόληψη τις δυσκοιλιότητας, οι λιναρόσποροι θα πρέπει να λαμβάνονται με άφθονο νερό για αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών.

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του λιναρόσπορου βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Η χρόνια φλεγμονή και το χρόνιο οξειδωτικό στρες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.

Βελτίωση της γνωστικής και συμπεριφορικής λειτουργίας
Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να βελτιώσουν την μνήμη αλλά και να επηρεάσουν θετικά την ψυχική διάθεση.
Τα Ω 3 λιπαρά οξέα αντιμετωπίζουν ΚΑΙ την κατάθλιψη

Εάν αγοράσετε ολόκληρο σπόρο λιναριού αποθηκεύστε τον σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό χώρο, όπως ένα ντουλάπι ή στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Θα παραμείνει φρέσκος μέχρι και ένα χρόνο αν αποθηκευτεί σωστά.

Βεβαιωθείτε πως οι σπόροι δεν υπήρχαν στο ράφι του καταστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε επίσης να αλέσετε τους σπόρους και να τους αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να τους καταναλώσετε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν ίχνη πρωσικού οξέος το οποίο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξικό. Τα 50 γρ. ανά ημέρα θεωρούνται μια ασφαλής ποσότητα για κατανάλωση. Εντάξτε τον σταδιακά στη διατροφή σας, ξεκινώντας από 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα με επαρκή κατανάλωση νερού για αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών.

Μπορείτε να εντάξετε τους σπόρους ολόκληρους ή φρεσκοαλεσμένους στο πρωινό, στο μεσημεριανό, στο δείπνο ή στα ενδιάμεσα σνακ σας.

Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας ολόκληρους ή φρεσκοαλεσμένους λιναρόσπορους μαζί με δημητριακά ή μούσλι στο γάλα ή στο γιαούρτι σας. Προσθέστε λιναρόσπορο κατά την παρασκευή ψωμιού ή μπισκότων ή ακόμα και μέσα στις σαλάτες σας.
Πως χρησιμοποιούνται τα θρεπτικότατα Κινόα, Αμάρανθος, Λιναρόσπορος, Κεχρί, Φαγόπυρο, Πλιγούρι

«Τροφή»: Διαθέτω Ωμέγα 3 σε συμπλήρωμα διατροφής που πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, {το καλύτερο Ω3 που είναι το EPA και DHA και λόγω της διπλής του απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}, με όλα τους τα οφέλη στο ΑΚΈΡΑΙΟ, για θεραπευτικούς ή προληπτικούς λόγους.

Επίσης, για όσους ΔΕΝ καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, διαθέτω Ωμέγα 3 από ΛΙΝΑΡΌΣΠΟΡΟ!

Το οποίο περιέχει: άλφα-λινολενικό οξύ, λινελαϊκό οξύ και ελαϊκό οξύ.

Όσοι ενδιαφέρεστε, παρακαλώ επικοινωνήστε στο μέιλ:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διατροφή

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί πόνο, οίδημα και ακαμψία στις αρθρώσεις και επηρεάζει κυρίως τα χέρια πόδια και τους καρπούς.


Οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα συχνά βιώνουν περιόδους όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται, αλλά αυτές οι περίοδοι είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Οι ειδικοί λένε ότι η διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος, ή γενικότερα συμπτώματα όπως κόπωση και απώλεια βάρους.

Η διατροφολόγος Cassandra Barns περιγράφει τις πιο σημαντικές τροφές που οφείλουν να αποφεύγουν οι πάσχοντες από αρθρίτιδα:

Κόκκινο κρέας
Τα κόκκινα κρέατα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος ωμέγα-6 (αραχιδονικό οξύ), το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε προ-φλεγμονώδεις ουσίες στο σώμα και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Μια μικρή ποσότητα καλής ποιότητας κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι ευεργετική, παρέχοντας καλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών, όπως ο σίδηρος. Ωστόσο, τα άτομα με αρθρίτιδα μπορεί να επωφεληθούν αν περιοριστούν σε 1-2 μερίδες την εβδομάδα.

Τηγανητές τροφές
Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανισμένα τρόφιμα, ειδικά αυτά που τηγανίζονται σε φυτικά έλαια Τα φυτικά έλαια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω. Επίσης τα λιπαρά αυτά παθαίνουν τάγγιση, όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει στο τηγάνισμα.

Δείτε ΕΔΩ μερικές πολύτιμες πληροφορίες για τα καλύτερα λάδια για τηγάνισμα.
Καφές
Ο καφές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της οξύτητας του αίματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε φλεγμονή. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν αποτελεί καλή εναλλακτική λύση καθώς εξακολουθεί να περιέχει ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το σώμα. Επιλέξτε καλύτερα πράσινο τσάι και τσάι από βότανα.

Αναψυκτικά και γλυκά
Όπως ο καφές, έτσι και τα ανθρακούχα ποτά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα του αίματος, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή. Τα καλύτερα ποτά είναι το καθαρό νερό, το τσάι από βότανα και οι χυμοί φρούτων, όταν αραιώνονται μισό και μισό με νερό, αλλά πρέπει να αποφεύγετε τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς μπορεί να είναι πολύ όξινος.

Σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα
Οι τροφικές αλλεργίες, ή δυσανεξίες μπορεί να είναι μια κοινή αιτία στην φλεγμονή, καθώς συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αντιδρά υπερβολικά σε κάποια ουσία που περιέχεται σε τρόφιμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επιδείνωση του πόνου των αρθρώσεων και μπορεί να είναι ένας μεγάλος μπελάς για εκείνους με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι δυσανεξίες στο σιτάρι, ειδικότερα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα συχνές, και ορισμένα άτομα βρίσκουν ότι η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για το σιτάρι και τα τρόφιμα με βάση το σιτάρι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη φλεγμονή και τον πόνο.

Και οι δυσανεξίες στις γαλακτοκομικές τροφές (ειδικά αυτές που προέρχονται από το αγελαδινό γάλα) μπορούν να είναι αίτια για επιδείνωση του πόνου από αρθρίτιδα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν, επίσης αραχιδονικό οξύ, το οποίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να μετατραπεί σε προ-φλεγμονώδεις ουσίες.

Ορισμένα λαχανικά
Κάποια λαχανικά μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή για ορισμένα άτομα με αρθρίτιδα. Τέτοια είναι οι ντομάτες, οι λευκές πατάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Τα περισσότερα άλλα λαχανικά είναι ευεργετικά και πρέπει να αποτελούν το κύριο μέρος των περισσότερων γευμάτων. 

Από Μιχάλης Θερμόπουλος 

http://www.express.co.uk

Διατροφή

Επτά λάθη που πιθανότατα κάνεις στο βραδινό γεύμα και επηρεάζουν όχι μόνο το σωματικό σου βάρος, αλλά και τον ύπνο σου

Το κάνεις το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας
Οι ρυθμοί του μέσου ανθρώπου είναι φρενήρεις καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εμάς να προλαβαίνουμε να τρώμε ελάχιστα το πρωί ή το μεσημέρι και να πέφτουμε με τα μούτρα στο βραδινό, θεωρώντας ότι έχουμε πολύ περιθώριο για να αναπληρώσουμε θερμίδες. Αλλά αυτή η σκέψη μας εμποδίζει να συγκρατηθούμε και να φάμε με μέτρο το βράδυ, με αποτέλεσμα να ξεπερνάμε κατά μέσο όρο την φυσιολογική ημερήσια πρόσληψης θερμίδων κατά 450-625 θερμίδες, σύμφωνα με αμερικανικές στατιστικές.

Το τρως μπροστά στην τηλεόραση
Η τηλεόραση ή μια σειρά στο λάπτοπ είναι ο αγαπημένος σου τρόπος να χαλαρώσεις τα βράδια μετά τη δουλειά, το καταλαβαίνουμε. Αλλά αν συνδυάζεις αυτή σου τη συνήθεια με το φαγητό, το πιθανότερο είναι να υπερκαταναλώσεις φαγητό χωρίς να το καταλάβεις – και κυρίως χωρίς να καταλάβεις πότε χόρτασες. Επιπλέον, διατρέχεις τον «κίνδυνο» να τσιμπολογάς ξαπλωμένος στον καναπέ, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο το έργο της πέψης.

Δεν σερβίρεις μερίδες από την κουζίνα
Αν φέρνεις ολόκληρο το ταξί ή την κατσαρόλα στο τραπέζι για να σερβιριστείτε από εκεί εσύ και οι συνδαιτημόνες σου, τα μαθηματικά λένε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σερβιριστείτε ξανά και ξανά, έχοντας τον «πειρασμό» σε απόσταση βολής. Προτίμησε να σερβίρεις κάθε πιάτο από την κουζίνα προτού το φέρεις στο τραπέζι, για να ξέρεις πόσο τρως.

Τρως υπερβολικά συχνά έξω
Τα γεύματα σε ταβέρνες και εστιατόρια είναι συνήθως πιο θερμιδοφόρα από τα σπιτικά, κυρίως επειδή η «δύναμη» της παρέας σας κάνει όλους να «ξεφεύγετε» στις παραγγελίες, παίρνοντας ένα σωρό ορεκτικά που κατά κανόνα είναι παχυντικά και πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

«Επιβραβεύεις» τον εαυτό σου για την δύσκολη μέρα που είχες
Και ποια είναι η «εύκολη» επιβράβευση που βλέπεις σαν «πολυτέλεια»; Να παραγγείλεις απ’ έξω αντί να καθίσεις να μαγειρέψεις μετά από τόσο κουραστική ημέρα. Μόνο που και στο fast food που παραγγέλνεις, όπως και στην περίπτωση του εστιατορίου, εύκολα «ξεφεύγεις» και φορτώνεσαι με τα πιο παχυντικά και «φουσκωτικά» τρόφιμα.

Τρως υπερβολικά αργά τη νύχτα
Μπορεί να μην έχεις φάει όλη την ημέρα και να πεινάς πολύ, αλλά το να φας μία ή δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο είναι… βαρύ φορτίο για το στομάχι σου, εμπόδιο στην πέψη σου και φυσικά στον ύπνο σου. Φρόντισε να αφήσεις πάνω από δύο ώρες μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας ώστε να χωνέψεις επαρκώς προτού ξαπλώσεις για ύπνο.

Το παρακάνεις με το γλυκό
Η ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και αυτό μπορεί να αυξήσει αντίστοιχα και την ενεργητικότητα και να εμποδίσει την ομαλή μετάβαση στον ύπνο. Προτίμησε γλυκά χωρίς ζάχαρη ή επιδόρπιο με μέτρο και όχι λίγο πριν την ώρα του ύπνου.

in2life.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin