Σεπτεμβρίου 23, 2018

Διατροφή

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει τόσο πιο πολύ αναζητάς μία παγωμένη μπύρα σε ένα μεγάλο ποτήρι που μόλις έχει βγει από την κατάψυξη. Σκέφτεσαι όμως ότι το δροσερό αυτό ποτό προκαλεί κοιλίτσα και δεν είναι καθόλου κατάλληλο για τη δίαιτά σου. Λάθος!

Η μπύρα είναι ένα από τα πιο παραξηγημένα αλκοολούχα ποτά κι αυτοί είναι μερικοί λόγοι που μας πείθουν ότι η κατανάλωση μπύρας σε λογικές ποσότητες και χωρίς βλαβερά για την υγεία συνοδευτικά, μπορεί να είναι καλύτερη για την υγεία ακόμα κι από το κρασί!

Οι θερμίδες της μπύρας οφείλονται στο αλκοόλ το οποίο είναι λιγότερο από όλα τα αλκοολούχα ποτά.

Τα 100ml μπύρας περιέχουν 41 θερμίδες ενώ τα 100ml κρασιού 77 θερμίδες.

Τα φυσικά συστατικά από τα οποία παρασκευάζεται η μπύρα, όπως το κριθάρι, τα δημητριακά και η μαγιά περιέχουν πολλές βιταμίνες.

Είναι πλούσια σε νερό.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο βοηθά κατά της εμφάνισης πέτρας στη χολή και στα νεφρά.

Είναι διουρητική και οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το κριθάρι και ο λυκίσκος που περιέχονται σε πολλά είδη μπύρας έχουν αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση.

Περιέχει αντιοξειδωτικά, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με μελέτη ισπανών ερευνητών δύο ποτήρια μπύρα ale και lager την ημέρα προλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη και υπέρτασης

http://www.kathimerini.gr

Διατροφή

Το σιταρόχορτο (χλωροφυλλη) καθαρίζει, αποτοξινώνει και οξυγονώνει το αίμα. Aυτό έγινε γνωστό από την Ann Wigmore περίπου 50 χρόνια πριν, στην προσπάθειά της να θεραπεύσει τον οργανισμό της από καρκίνο .Το σιταρόχορτο καθαρίζει, αποτοξινώνει και οξυγονώνει το αίμα. Περιέχει χλωροφύλλη η οποία βοηθάει στο να μεταφέρεται το οξυγόνο στον οργανισμό και να αμύνεται κατά των ασθενειών από τον καρκίνο μέχρι τη γρίπη.

Το σιταρόχορτο το κάνουμε χυμό και το πίνουμε, δεν είναι κατάλληλο να το προσθέσουμε στη σαλάτα μας. Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός που παράγεται από σπόρο σταριού. Εκείνοι που έχουν αλλεργία στο σιτάρι δεν επηρεάζονται από το σιταροχυμό διότι προέρχεται από χόρτο και δεν περιέχει γλουτένη που είναι το συστατικό που δημιουργεί τις αλλεργίες. Επίσης το σιταρόχορτο είναι πλήρης και εύπεπτη πρωτεΐνη όταν αναπτύσσεται σε χώμα.
Το σιτάρι το βρίσκουμε όλο το χρόνο οπότε μπορούμε όλες τις εποχές να έχουμε τον σιταροχυμό μας.

Πως το πίνουμε:
2 έως 4 κουταλιές της σούπας 3 έως 4 φορές την ημέρα (σύμφωνα με τις συστάσεις της Ann Wigmore), περισσότερο δεν χρειάζεται, το υπόλοιπο το φυλάμε στο ψυγείο. Το πίνουμε αργά και με άδειο στομάχι. Επίσης τρώμε μισή ώρα μετά αφού έχουμε πιει το χυμό. Εάν δεν μπορείτε να τον πιείτε σκέτο λόγω του ότι έχει μια ασυνήθιστη γεύση και μυρωδιά μπορείτε να τον προσθέσετε σε χυμό από πράσινα λαχανικά.
Εάν ο χυμός σας βγεί πικρός σημαίνει ότι ο σπόρος ήταν πολυκαιρισμένος η δεν ποτίστηκε αρκετά.
Για θεραπευτικούς σκοπούς καλό είναι να συνδυάζεται με ωμοφαγία.
Στην Αμερική υπάρχει το κέντρο ”Hippocrates Health Institute” το οποίο λειτουργεί από τους συνεχιστές της Ann Wigmore. Εκεί προσέρχεται το Κοινό και μαθαίνει πως να τρέφεται με θεραπευτικό τρόπο. Το κέντρο αυτό λειτουργεί έχοντας πάρα πολλές επιτυχίες σε πολλές ασθένειες αλλά το εντυπωσιακότερο είναι στις εκφυλιστικές ασθένειες όπως καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπάθειες κ.λ.π
Ο χυμός του σιταρόχορτου έχει την ιδιότητα να θεραπεύει με τοπική χρήση εγκαύματα, τραύματα, μολύνσεις.
Χρησιμοποιείται επίσης για καλλυντική χρήση και υποστηρίζεται ότι βοηθά στην επανέκφυση νέων μαλλιών επίσης με τοπική χρήση.

 

Από τη δεκαετία του 1960 το σιταρόχορτο είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες υπερτροφές.

Πλούσιο σε χλωροφύλλη και με παραπάνω από εκατό θρεπτικές ουσίες, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δώρα της φύσης. Το σιταρόχορτο έχει ευρέως αναγνωριστεί για τις καθαριστικές, αποτοξινωτικές του ιδιότητες, την ικανότητα αναγέννησης κυττάρων και την ευκολία στη χρήση και την αφομοίωση από όλους τους οργανισμούς. Η μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης, που περιέχει, οξυγονώνει τον οργανισμό και τον ανανεώνει, αναπλάθοντας τους ιστούς και το αίμα.


Περιέχει βιταμίνες A, B, C, E, K, B12, αμινοξέα, μέταλλα, ένζυμα και πρωτεΐνη. Προστατεύει τον οργανισμό από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, τον καθαρίζει από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, βοηθά τον εγκέφαλο και τα αγγεία, διατηρεί υγιή τα δόντια και τα ούλα, καταπολεμά δυσκοιλιότητα, πίεση, ακμή, μύκητες στα πόδια, πιτυρίδα, καθαρίζει τα νεφρά, το συκώτι, τη χολή, αυξάνει τον αιματοκρίτη κ.α.

Είναι ωφέλιμο στις αποτοξινωτικές δίαιτες.
Ευεργετικό για δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση και έκζεμα.

Λόγω της χλωροφύλλης είναι ιδανικό για: κακοσμία του σώματος, μολύνσεις, πληγές, χρόνια ιγμορίτιδα, φλεβίτιδες και κολπικές μολύνσεις.

Νηστεία καθαρισμού εντέρου: 3-4 φορές τη μέρα πίνουμε σιταροχυμό 120 γραμμάρια την κάθε φορά και 2 εμποτισμούς εντέρου με χλωροφύλλη. Στο νερό που πίνουμε (1 λίτρο τουλάχιστον κάθε μέρα) βάζουμε σιταρόχορτο για να εξαγνιστεί.

Χάσιμο βάρους: Νηστεία με το σιταρόχορτο, χάνουν γύρω στα 250 γραμμάρια βάρος την ημέρα, και ξεκουράζεται πολύ το πεπτικό τους σύστημα, γιατί η χλωροφύλλη απομακρύνει τις τοξίνες από τα κύτταρα και τους λιπαρούς ιστούς και τις μεταφέρει στο αίμα. Αν νοιώσουμε ζαλάδα μασάμε λίγο σέλινο.
Εμποτισμός εντέρου με χυμό σιταριού: η καλύτερη μέθοδος να παράγουμε νέο αίμα.ξεκινάμε από μισό φλυτζάνι και φτάνουμε στο 1 φλυτζάνι για 30 λεπτά. Προηγείται καθαρισμός εντέρου με κλύσμα.

Μαρτυρίες
Αρθριτικά: Πίνοντας μόνο για 7 μέρες σιταρόχορτο, μειώνοντας τα μαγειρεμένα φαγητά και αντικαθιστώντας τα με ωμά, φρέσκα και αγνά φαγητά, εξαφανίστηκαν οι πόνοι, το πρήξιμο, το κοκκίνισμα στα γόνατα.

ΆσθμαΥπέρταση: Μειώθηκε η πίεση μετά από χρήση σιταροχυμού 2-3 εβδομάδων.

Καλόγεροι στο λαιμό ( δοθιήνες): Πίνοντας δύο σιταροχυμούς τη μέρα, και σταματώντας τα αναψυκτικά, χάμπουργκερ και τις άχρηστες τροφές, σταμάτησαν να εμφανίζονται.

Ασθένεια του Μπράϊτ: Πόνος έντονος στην πλάτη. Μετά από 3 εβδομάδες πέρασαν οι πόνοι και άρχισε να περπατά.

Καρκίνος του μαστού: 3 μήνες σιταροχυμού, μείωσε τον όγκο και απέφυγε την εγχείρηση, ενώ εξελίχθηκε σε ιάσιμο τελείως.

Δυσκοιλιότητα με αιμορροΐδες και αίμα: Εξαφανίστηκε με το σιγαροχυμό.


Διαβήτης με επιβαρυμένο κυκλοφορικό, αδρανείς δακρυγόνοι αδένες, αχρηστευμένα πεπτικά όργανα: Σε δύο εβδομάδες μείωση του σακχάρου, σε 3 εβδομάδες ήταν στο φυσιολογικό το σάκχαρο, και σε 11 μήνες πρόσληψης σιταροχυμού εξαφανίστηκαν τα προβλήματα του διαβήτη τελείως.

Εμφύσημα, με συνέπεια να μην μπορεί να περπατήσει γιατί λαχάνιαζε.Με ένα ποτήρι χυμό τη μέρα (σιταρόχορτο) σε ένα μήνα άλλαξε τελείως.

Μάτια: Πίνοντας σιταροχυμό ξαναβρήκαν την υγεία τους τα μάτια σε ηλικία 69 ετών.
Γλαύκωμα – καταράκτης: Σε δύο εβδομάδες, πίνοντας σιταροχυμό δυό φορές την ημέρα, αρχισε να βελτιώνεται το μάτι. Στις πέντε εβδομάδες, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, και είναι στην ανάρρωση.

Μαλλιά: 1 ποτήρι χυμό την ημέρα, σε ένα μήνα τα μαλλιά άρχισαν να πυκνώνουν και πήραν το νεανικό τους χρώμα. Έφυγαν τα γκρίζα μαλλιά.

Εγκαύματα στα χέρια: Ακούμπησε καυτό μέταλλο και κάηκαν τα δάκτυλα. 5 λεπτά βάλανε τα χέρια κάτω από το κρύο νερό της βρύσης, και καλύψανε το έγκαυμα με υγρό πολτό σιταρόχορτου και τυλίξανε το χέρι με υγρό πανί. Ο πόνος έφυγε σε 5 λεπτά, και σε 20 λεπτά που έβγαλαν τον επίδεσμο δεν πονούσε και ήταν εντάξει το χέρι.

Πονοκέφαλοι: Κάθε πρωί έπινε σιταροχυμό και έφυγε ο πονοκέφαλος και η αυχενική δυσκαμψία που προερχόταν από αυτόν.

Λευχαιμία: Παρόλο που η ιατρική θεωρεί την λευχαιμία ανίατη ασθένεια, πίνοντας σιταροχυμό για ένα διάστημα, και κάνοντας ανάλυση αίματος, βγήκε φυσιολογικό.

Πάρκινσον για πολλά χρόνια: μετά από 2 μήνες πίνοντας σιταροχυμό, έφυγαν όλοι οι σπασμοί, και νοιώθει σαν να ξαναγεννήθηκε.

Αδυνάτισμα: από 90 κιλά, σε 6 εβδομάδες κατέβηκε στα 75 κιλά πίνοντας σιταροχυμό

Όγκος ινώδης της μήτρας: Άρχισε να τρώει μόνο ωμά, και να πίνει σιταροχυμό. Σταμάτησε η αιμοραγία, και ο όγκος μειώθηκε σε ένα πολύ μικρό ογκίδιο , με την πιστοποίηση του ιατρού. Ο ιατρός της σύστησε να συνεχίσει αυτή την θεραπεία, και ότι θα αποφύγει την εγχείρηση.

Έλκος στομάχου: πήρε τον σιταροχυμό για ένα μήνα πρωί και βράδυ, και έγινε τελείως καλά.

Καρκίνος της μήτρας στα πρώτα στάδια: μετά από ένα μήνα στο ινστιτούτο της Γουίγκμορ, με ωμές τροφές και σιταροχυμό, έγινε τελείως καλά, όπως πιστοποίησε ο ιατρός της, ο οποίος στενοχωρήθηκε που δεν έγινε εγχείρηση τελικά.

Αποστειρωτική ουσία στο εργαστήριο: Ο Δρ. Ερπ Τόμας, χρησιμοποιεί τη χλωροφύλλη για την αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων, και για να καθαρίζει τα χέρια του από τα βακτήρια που ερευνούσε. Είναι πιο αποτελεσματικό από το ζεστό νερό.

Προστασία από ακτινοβολίες: Το σιταρόχορτο φαίνεται να προστατεύει αποτελεσματικά από τη ραδιενεργή σκόνη, όταν το προσθέσουμε στο νερό του μπάνιου, ή το πόσιμο. Μπορούμε να μασάμε λίγο σιταρόχορτο όταν είμαστε στην πόλη για να εξουδετερωθεί η επίδραση του μολυσμένου αέρα. Μέσα στο σπίτι μας, με το που το καλλιεργούμε φρεσκάρει τον αέρα και εξουδετερώνει τις τοξίνες της ατμόσφαιρας.

Ο Δρ. Ερπ, εριξε σιταρόχορτο σε φθοριωμένο νερό, και σε λίγα λεπτά δεν υπήρχαν ίχνη φθορίου. 30 γρ. σιταρόχορτο σε 1 γαλόνι φθοριομένο νερό, μετατρέπει το φθόριο σε αβλαβείς ενώσεις ασβεστίου, φωσφόρου και φθορίου.
Προσθέτοντας το πρωι 15 γραμμάρια σιταρόχορτο στο νερό της βρύσης, μαλακώνει και γίνεται θετικό.Με το ίδιο νερό αν πλυθούμε, μαλακώνει το πρόσωπο και τα χέρια. Στην μπανιέρα δρα καταπραυντικά.
Σταματά τις αιμορραγίες, ανακουφίζει την αναφυλαξία και βοηθά να θεραπευτούν και να κλείσουν τα τραύματα και τα σπυράκια.
Φρούτα που πλένονται με νερό που περιέχει σιταρόχορτο, καθαρίζονται ολοκληρωτικά από χημικά σπρέι και γίνονται θετική τροφή.
Παστεριωμένο γάλα, παιδικές τροφές, τροφές ζώων το σιταρόχορτο μετατρέπει την τοξική τροχιά των ηλεκτρονίων σε θετική.

Στο νερό που πίνουν τα ζώα και στις τροφές που τρώνε, βοηθάει στην πρόληψη παθήσεων τους.
Το σιταρόχορτο έχει όλες τις βιταμίνες στην κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα για τον οργανισμό μας.
Εξαιρετικά αποτελεσματική για τη θεραπεία εγκαυμάτων και τραυμάτων. Μειώνει τον πόνο και κινητοποιεί αμέσως την διαδικασία της ίασης. Αποτρέπει τη φλεγμονή και τη μόλυνση.
Για την κακοσμία του στόματος, μασάμε πότε πότε μικρές ποσότητες σιταρόχορτου. Οι οδηγοί που νυστάζουν, επίσης, οι φοιτητές που διαβάζουν επίσης, διότι το σιταρόχορτο διώχνει τη νύστα και διευκολύνει τη λειτουργία του μυαλού.
Μπορούμε να μασάμε λίγο σιταρόχορτο για να πάρουμε τα ένζυμά του που είναι πολύ δυναμωτικά.
Σιταρόχορτο στα ταξίδια: Το βάζουμε σε δοχείο με νερό για να το πίνουμε και να κάνουμε μπάνιο.

Ακμή: απλώνουμε χυμό χλωροφύλλης, αφού πλύνουμε πρώτα το πρόσωπο με κρέμα σιταριού (σιτάρι και νερό στο blender).

Βούλωμα μύτης:Ρουφάμε με το ρουθούνι χλωροφύλλη αφού αφαιρέσουμε τον αφρό της. Αυτό διορθώνει το πρόβλημα για πάντα, αρκεί να έχουμε ισορροπημένη διατροφή.

Δερματικά προβλήματα: Το αίμα είναι γεμάτο από δηλητήρια λόγω κακής διατροφής Οι δερματοπάθειες προκαλούνται από μικροοργανισμούς που καλλιεργούνται στο διαταραγμένο πεπτικό σύστημα λόγω των πολύ βαριών φαγητών. Κατά κάποιο τρόπο, μας σώνουν τη ζωή, γιατί ο οργανισμός βρίσκει διέξοδο να διώξει τις τοξίνες. Αλλάζουμε διατροφή, βάζοντας στο σώμα μας αγνά φαγητά.

Δυσκοιλιότητα: Αφαιρούμε τις αμυλούχες τροφές και τις αντικαθιστούμε με φρούτα λαχανικά βλαστάρια και χορταρικά. Κάνουμε ένα κλύσμα και μισή ώρα μετά εμποτισμό με σιταροχυμό κάθε μέρα για 3-4 εβδομάδες. Πίνουμε περισσότερα υγρά.

Έκζεμα: Ο οργανισμός υποφέρει από υπερβολική οξύτητα. Τρώμε αλκαλικές τροφές. Πλύσεις στο σημείο του εκζέματος με πολτό σιταριού . Αν υπάρχει φαγούρα, πλένουμε με χλωροφύλλη. Είναι μια ήπια προειδοποίηση της Φύσης ότι το αίμα έχει μολυνθεί.

Ελκώσεις στόματος: Προέρχονται από οξύτητα του οργανισμού (καφές, πολλά ξινά φρούτα, γλυκά). Πλένουμε το στόμα με φρέσκο χυμό χλωροφύλλης, τοποθετούμε στυπτηρία [Η στυπτηρία συνιστάται για το καθάρισμα της «θολούρας» από τα μάτια και για κάθε αρρώστια του δέρματος και της σάρκας. Χρησιμοποιείται σε φάρμακα για την ψώρα που προκαλείται από την υγρασία και επίσης επουλώνει τις πληγές στο στόμα» (Singer 1948, 65), πάνω στο εξέλκωμα, και πίνουμε πολύ νερό να εξουδετερωθεί η υπερβολική οξύτητα του αίματος.

Καλόγεροι (δοθιήνες): Ζεστές κομπρέσες στους καλόγερους για μερικά λεπτά, πολλές φορές ημερησίως.

Κρεατοελιές: Αλλαγή διαιτολογίου σε φρούτα, βλαστάρια, χορταρικά και σιταρόχορτο. Τη δένουμε σφιχτά με μεταξωτή κλωστή και πεύτει μόνη της σε 2μέρες.

Κρυολόγημα: Βουτάμε τα πόδια μας αμέσως σε πολύ ζεστό νερό για 15 λεπτά. Πίνουμε μια ζεστή λεμονάδα και καταργούμε το γάλα. ΤΟ κρυολόγημα, το καταπολεμούμε άμεσα αν σταματήσουμε τις στερεές τροφές και τα γαλακτοκομικά. Πίνουμε υγρά, και πολύ νερό. Κάνουμε κι ένα κλύσμα. Το κρυολόγημα βοηθάει να αποβληθούν οι τοξίνες από το σώμα, και με τις πληροφορίες που δίνονται βοηθάμε να επιταχυνθεί η αποβολή. Βοηθάει να ξαπλώνουμε νωρίς. Αν πονάει ο λαιμός, κάνουμε γαργάρες με φρέσκο σιταροχυμό και τυλίγουμε τον λαιμό με ένα μαντήλι, ώστε να ιδρώσει για να αποβάλλει τις τοξίνες.

Μικροεγκαύματα χεριών: Βάζουμε αμέσως τα χέρια μας σε κρύο νερό, και μετά σε φρεσκοβγαλμένο σιταροχυμό. Έτσι επισπεύδεται η επούλωση και δεν μένουν πληγές.

Ρινοραγίες: Ρουφάμε φρεσκοστυμμένο χυμό σιταρόχορτου στα ρουθούνια για να επουλωθεί η σπασμένη μεμβράνη της μύτης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κρύο νερό με φρέσκο χυμό λεμονιού.

Τσιμπήματα εντόμων: τρίβουμε φρέσκο χυμό λεμονιού ή σιταροχυμό στο σημείο του τσιμπήματος, ή δένουμε πάνω από το τσίμπημα ένα κατάπλασμα πολτού σιταρόχορτου.

Φαγούρα: Παρόλο που είναι ένα θέμα με πολλές πτυχές, συνοπτικά θα αναφέρω αλλαγή διαιτολογίου σε απλές τροφές και πλύσιμο της περιοχής με χυμός χλωροφύλλης. Αυτό θα βοηθήσει να εξαλειφθεί το πρόβλημα σε λίγες μέρες.

Ψωρίαση: Καθαρισμός του εντέρου και αλλαγή του διαιτολογίου σε αμαγείρευτες τροφές.

Διατροφή

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να φορέσουμε λευκά, αναδεικνύοντας το τέλειο μαύρισμα μας. Βάλτε λευκό και στη διατροφή σας, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει…


1. Κουνουπίδι, το ευεργετικό
Μπορεί τα παιδιά σας να παραπονιούνται όταν το μαγειρεύετε και μυρίζει όλο το σπίτι, όμως το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε. Ακόμη περιέχει γλυκοζινόλες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σύμφωνα με έρευνες έχει αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

2.Μανιτάρια, τα θαυματουργά
Τα λατρεύουμε, τα τρώμε στις πίτσες, τις σαλάτες και τις μακαρονάδες μας. Είναι μια τροφή για gourmet τύπους και παράλληλα εκτός από γευστική τροφή, έχουν πολλές βιταμίνες. Έχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσια σε σελήνιο, κάλιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και βιταμίνη D. Και το καλύτερο; Είναι μια χορταστική τροφή, που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας χωρίς να διακυβεύεται η γεύση.

3. Κρεμμύδια σου καθαρίζουνε;
Η κορυφαία σεφ Τζούλια Τσάιλντ είχε πει: «Δεν μπορώ καν να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς κρεμμύδια». Ούτε κι εγώ. Νομίζω ότι νοστιμεύει τις σαλάτες και τα ψητά και παράλληλα είναι μια υπερ-τροφή. Η αντιφλεγμονώδης χημική ουσία που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την αρθρίτιδα, ενώ θεωρείται αντικαρκινική τροφή. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι θα σας δώσει ενέργεια, τονώνοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

4. Το βασίλειο μου για μια πατάτα
Γνωρίζατε ότι οι πατάτες μας προσφέρουν περισσότερες ίνες και κάλιο απ’ ότι άλλα λαχανικά ή φρούτα; Περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο, δεν περιέχουν χοληστερίνη ή άλλα λιπαρά.

Θεωρείται μια τροφή με πολλές θερμίδες όμως τα 100 γραμμάρια πατάτας έχουν, 70-130 Κcal, ανάλογα με το μαγείρεμα. Μάλιστα, όταν τρώτε τη πατατούλα με τη φλούδα της κάνετε πολύ καλά, αφού προσλαμβάνετε και φυτικές ίνες, που ως γνωστόν έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.

5. Σκόρδο κανείς;
Γνωρίζατε ότι η δυσοσμία, που βγάζει το σκόρδο και μας κάνει να το αποφεύγουμε, είναι για καλό σκοπό; Η αλισίνη, όπως είναι γνωστή η θειούχα ένωση του σκόρδου, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιική δράση.

To σκορδάκι φημίζεται για τις ικανότητές του να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Διεγείρει την αναπαραγωγή της λοίμωξης, που καταπολεμά τα λευκά αιμοσφαίρια και ενισχύει τις ικανότητες των φυσικών «φονικών» κυττάρων του οργανισμού. Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη όγκων.

 


Λευκή συμφωνία
Γνωρίζατε ότι το λευκό χρώμα που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, οφείλεται σε φυτοχημικά που ονομάζονται ανθοξανθίνες –φλαβονοειδή και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες; Τα λευκά προϊόντα, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, περιέχουν επίσης αλλικίνη, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Η αλλικίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Τα λευκά φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, που τονώνουν την ανοσοποιητική δραστηριότητα και είναι καλές πηγές ορυκτού καλίου.

http://www.clickatlife.gr

Διατροφή

 Ο σαμπούκος είναι μικρό φυλλοβόλο δένδρο. Ο φλοιός του κορμού είναι ανοιχτόχρωμος με σχισμές και λευκά φακίδια. Έχει φύλλα μεγάλα, πράσινα θαμπά, με 5 λογχοειδή οδοντωτά φυλλάρια, άνθη μικρά λευκοκίτρινα, πολύ μυρωδάτα κατά μεγάλα απλωτά σκιάδια. Οι καρποί του είναι μικρές μαύρες ράγες. Η λαϊκή παράδοση χαρακτηρίζει τον Σαμπούκο ως πλήρες Φαρμακείο λόγω των αναρίθμητων θεραπευτικών και προφυλακτικών του ιδιοτήτων. Τα μέρη που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι ο φλοιός, τα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα.Τα άνθη του βγαίνουν σε ταξιανθίες όπως και οι καρποί, είναι ερμαφρόδιτα και έχουν ευχάριστη μυρωδιά που οφείλεται στο πλούσιο αιθέριο έλαιο που περιέχουν. Τα μικρά του φρούτα είναι σκούρα, σχεδόν μαύρα όταν είναι ώριμα.

Ο Σαμπούκος (Sambucus nigra) είναι επίσης γνωστός ως Ζαμπούκος, Σαμβυξ, Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά, Αφροξυλάνθη, Ακταία, Βούζια, Φροξυλιά, Φροξινάνθη. Πρόκειται για μία ομάδα 30 περίπου φυτών που ευδοκιμούν σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του Βορείου κυρίως ημισφαιρίου. Χρήσιμα τμήματα του Σαμπούκου είναι τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του.
Οι Άγγλοι αποκαλούν το δέντρο “elder” και τον καρπό του “elderbery”. Κάποια άλλα από τα πολλά του ονόματα είναι: Elderberry, Sambucus nigra, Ellanwood, Holunder, Πρεσβύτερος αλλά συχνότερα καλείται Γέροντας. Ανήκει στην οικογένεια Caprifoliaceae.
Ο Γέροντας (Sambruca nigra) είναι ένα κοινό δέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, και έχει πολιτογραφηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια ο Σαμπουκος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της γρίπης και των συμπτωμάτων της. Δύο ανεξάρτητες κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2004, έδειξαν πως η κατανάλωση Σαμπούκου μειώνει σημαντικά τόσο τα συμπτώματα όσο και το χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη (τόσο τύπου Α όσο και τύπου Β).

Ο Σαμπούκος περιέχει το περισσότερο νιτρικό κάλιο σε σχέση με οποιοδήποτε βότανο και είναι πλούσιος σε πολλές βιταμίνες (κυρίως Α, Β, C). Τον 17ο αιώνα ήταν δημοφιλές γιατρικό για να καθαρίζει τα φλέματα, ενώ τον 18ο αιώνα στην Γαλλία το απόσταγμα του Σαμπούκου εκθειαζόταν για την ικανότητά του να λευκαίνει το δέρμα και να σβήνει τις φακίδες. Τα φύλλα δρουν ως εξωτερικό μαλακτικό και επουλωτικό, εσωτερικό καθαρτικό, αποχρεμπτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Επίσης λιωμένα χρησιμοποιούνται για μωλωπισμούς, διαστρέμματα, τραύματα και χιονίστρες συνήθως σε μορφή μίας ζεστής κομπρέσας. Για κρυολογήματα και πυρετούς ο Σαμπούκος συνδυάζεται με Μέντα, Αχιλλέα ή Ύσσωπο. Για τη γρίπη συνδυάζεται με Αγριμόνιο. Για την καταρροή με τη Χρυσόβεργα.

Η περίοδος άνθησης διαρκεί περίπου για τρεις εβδομάδες, και γίνεται στις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού (ανθίζει στο τέλος της άνοιξης) αλλά η διατήρηση των λουλουδιών απαιτεί μεγάλη εμπειρία στους χειρισμούς.

Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις:
Υπάρχουν διάφορα είδη σαμπούκου. Χρησιμοποιούνται τα άνθη και τα μούρα του για:
- Ανακούφιση από τον πόνο.
- Καταπολέμηση των μολύνσεων.
- Θεραπεία του βήχα, του κρυολογήματος, της γρίπης και της ιγμορίτιδας.
- Δερματικές παθήσεις. Θεραπεία του πυρετού. Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Αγωγή για πρήξιμο (οίδημα) λόγω της διουρητικής του ιδιότητας.
Τα αποξηραμένα φύλλα και τα ψημένα (βρασμένα) μούρα του σαμπούκου, κυρίως του Ευρωπαϊκού είδους, χρησιμοποιούνται σε τσάγια, υγρά αποστάγματα και κάψουλες.

Διάφορες έρευνες προσπάθησαν να τεκμηριώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του σαμπούκου. Πράγματι οι άνθρωποι για αιώνες χρησιμοποιούν τα άνθη, τα μούρα, τον φλοιό και τα φύλλα του για διάφορες θεραπείες. Τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα για το σαμπούκο μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:
Παρά το γεγονός ότι μερικές μικρές έρευνες έδειξαν ότι ο σαμπούκος μπορεί να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης, οι αποδείξεις δεν είναι αρκετά ισχυρές για να τεκμηριώσουν αυτή τη θεραπευτική ιδιότητα των μούρων του σαμπούκου. Στα συμπεράσματα μερικών ερευνών υπήρξαν εισηγήσεις που ανέφεραν ότι ένα προϊόν που περιείχε άνθη σαμπούκου και άλλα βότανα δυνατόν να βοηθά στη θεραπεία των μολύνσεων των ιγμορείων (ιγμορίτιδες) όταν χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με αντιβιοτικά. Ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για επιβεβαίωση οπουδήποτε οφέλους. Δεν υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητα των μούρων και των λουλουδιών του σαμπούκου σε άλλες ενδείξεις.

Για τη χρήση του σαμπούκου, λόγω του ότι μπορεί να παρουσιαστούν παρενέργειες, επιβάλλεται προσοχή: Τα ανώριμα ή αμαγείρευτα μούρα του σαμπούκου είναι τοξικά. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς ή σοβαρή διάρροια. Μόνο τα μούρα χρώματος μπλε ή μαύρου του σαμπούκου είναι εδώδιμα. Επειδή τα άνθη του σαμπούκου πιθανόν να έχουν διουρητικές δράσεις χρειάζεται προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με φάρμακα που αυξάνουν τη διούρηση (διουρητικά).

Οι σκούρες ρώγες του φυτού μπορούν να καταναλωθούν νωπές σε μικρή ποσότητα όταν είναι πλήρως ώριμες, γιατί είναι δηλητηριώδεις όσο είναι άγουρες. Οι καρποί είναι ασφαλείς -αφού μαγειρευτούν- και μπορούν να γίνουν μαρμελάδα, ζελέ, ή σιρόπι. Δένουν πολύ καλά καλά με τα βατόμουρα τα μήλα και άλλα φρούτα στις γλυκές πίτες, και γίνονται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.
Οι καρποί περιέχουν: αμινοξέα – βιοφλαβονοειδή – φλαβονοειδή – καροτενοειδή -ζάχαρη – τανίνες, βιταμίνες Α- Β- C ( βιταμίνη C σε μεγάλη ποσότητα) .

Ο φλοιός δρα ως καθαρτικό, εμετικό και διουρητικό.

Τα φύλλα δρουν ως εξωτερικό μαλακτικό και επουλωτικό, εσωτερικά καθαρτικό, αποχρεμπτικό, και εφιδρωτικό. Χρησιμοποιούνται για μωλωπισμούς, διαστρέμματα, τραύματα και χιονίστρες. Τα φύλλα έχουν έντονη καθαρτική δράση αλλά η γεύση τους δεν είναι ευχάριστη. Τα φύλλα αφού πολτοποιηθούν και αραιωθούν με νερό διώχνουν μακριά τις μύγες, σκοτώνουν τις αφίδες, και άλλα έντομα. Συλλέγονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, μόνο με αίθριο καιρό, και αφού ο ήλιος έχει διώξει την πρωινή δροσιά, και αποξηραίνονται.

Χρησιμοποιούνται τόσο φρέσκα, όσο και αποξηραμένα. *Η χρήση των φύλλων του σαν ρόφημα δεν είναι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη χώρα μας, με εξαίρεση τη Θεσσαλία και εκεί γίνεται σε συνδυασμό με άλλα βότανα.

Τα άνθη δρουν ως εφιδρωτικό και αντικαταρροικό, είναι πολύ καλά για θεραπεία κρυολογημάτων και γρίπης, πονόλαιμου, πονόδοντου, ξερόβηχα, αμυγδαλών και φαρυγγίτιδας. Είναι κατάλληλα και για κάθε καταρροϊκή φλεγμονή του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, όπως πυρετός εκ χόρτου και ιγμορίτιδα. Εξωτερικά τα λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως και το χαμομήλι.Τα αποξηραμένα λουλούδια έχουν μαλακτικές ιδιότητες για το δέρμα, ενώ τα φρέσκα αποφεύγονται γιατί είναι ερεθιστικά.Είναι κατάλληλα για την επιπεφυκίτιδα, για δερματικές παθήσεις, για το ξηρό δέρμα και τα εγκαύματα από τον ήλιο. Το εκχύλισμα των ανθέων ( Aqua Sambuci )είναι μαλακτικό, λευκαντικό και αναπλαστικό για το δέρμα, κατάλληλο τόσο για τις πανάδες, όσο και για τα τραύματα και τις ουλές.
Μπορεί να προστεθεί στο νερό του λουτρού για ένα αναζωογονητικό μπάνιο που θα καταπραΰνει τα ευερέθιστα νεύρα και θα ανακουφίσει από τη φαγούρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των ματιών, σε πληγές ή φλεγμονές, όπως και το χαμομήλι.

Οι καρποί του Σαμπούκου δρουν ως εφιδρωτικό, διουρητικό και υπακτικό. Έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα άνθη αλλά επιπλέον είναι χρήσιμοι και στους ρευματισμούς. τις νευραλγίες, και τις ορμονικές διαταραχές.Έχουν δράση διουρητική, καθαρτική και υπακτική. Προάγουν την εφίδρωση, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα,και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Μαγειρικές χρήσεις:
Οι καρποί της κουφοξυλιάς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα, και χρησιμοποιούνται σαν τονωτικό σιρόπι για να προλάβουν τις ασθένειες του χειμώνα. Περιέχουν ευεργετικά φλαβονοειδή, και έχουν δυνατή αντιοξειδωτική δράση. Συλλέγονται από τα τέλη του καλοκαιριού, έως τις αρχές του φθινοπώρου. Τρώγονται ψημένοι, και μ’αυτούς παρασκευάζουν γλυκά, και ποτά.
Τα πράσινα, άγουρα μούρα είναι δηλητηριώδη και πρέπει να αποφεύγονται. Ακόμη και τα ώριμα διατηρούν σε μικρότερο βαθμό την τοξικότητά τους και είναι ο λόγος που στις περισσότερες συνταγές συστήνεται το ψήσιμο τους στους 100° C.

Οι ταξιανθίες των φρέσκων λουλουδιών βουτηγμένες σε κουρκούτι και σερβιρισμένες με σιρόπι σφενδάμου και χυμό λεμονιού, είναι ένα νόστιμο σνακ, αλλά και παραδοσιακό γλυκό όπως οι δικοί μας λουκουμάδες σε κάποιες περιοχές. Τα άνθη χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή λικέρ, και τον αρωματισμό άλλων αλκοολούχων ποτών. Οι συνταγές για σιρόπια, κρασιά και λικέρ δεν έχασαν ποτέ τη δημοτικότητά τους και η χρήση τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο Βέλγιο, ένα είδος μπύρας γίνεται από τα μούρα του γέροντα. Οι Βρετανοί συνήθιζαν το σπιτικό κρασί και λικέρ από Σαμπούκο γιατί πίστευαν ότι παρατείνει τη ζωή και για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Οι καρποί χρησιμοποιούνται στην παρασκευή γλυκισμάτων, στον αρωματισμό κέικ, μπισκότων, χυμών και φρούτων. Οι Καυκάσιοι οινοποιούν τον μούστο τους με άνθη Σαμπούκου και αρωματίζουν κάποιες κρέμες, οι Βούλγαροι φτιάχνουν ξύδι Σαμπούκου, και οι Σέρβοι μαρμελάδες. Εδώ σ’εμάς απ’όσο ξέρω, η Σαμπούκα των Ιταλών μας έγινε γνωστή σαν κέρασμα στα ποτάδικα και τα μεζεδοπωλεία τη δεκαετία του 90.

http://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Πολλές φορές ενώ έχεις χορτάσει, συνεχίζεις να τρως μέχρι σκασμού, με αποτέλεσμα να παίρνεις κιλά χωρίς πραγματικό λόγο. Αυτοί είναι 5 απλοί τρόποι που θα σε κάνουν να σταματήσεις να τρως όταν έχεις χορτάσει.

Μάσα αργά
Μην τρως αρπαχτά, γιατί έτσι το στομάχι δεν προλαβαίνει να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχεις χορτάσει. Μάσα αργά και έτσι θα μειώσεις αυτόματα την ποσότητα του φαγητού σου.

Κάνε πολλά γεύματα
Κάνε πολλά συχνά γεύματα. Μην παραλείπεις το πρωινό και βάλε στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά με κάθε γεύμα σου.

Μην τρως με βάση τους άλλους
Αν ο σύντροφός σου θέλει να φάει ένα γλυκό μετά το φαγητό, ενώ εσύ όχι, δε σημαίνει ότι πρέπει να τον συνοδεύσεις.

Βάλε το φαγητό σου σε μικρό πιάτο
Αν τρως σε μεγάλο πιάτο τότε τρως περισσότερο προκειμένου να φτάσεις μέχρι την τελευταία μπουκιά. Βάλε το φαγητό σου στο πιατάκι του γλυκού ακόμα κι αν χρειάζεται να σερβιριστείς πολλές φορές.

Τρως μπροστά στην τηλεόραση
Όταν τρως μπροστά στην τηλεόραση είσαι τόσο απασχολημένη με αυτό που παρακολουθείς που δεν μπορείς παράλληλα να μετράς τις μερίδες σου. Κι έτσι τρως παραπάνω, χωρίς να το καταλαβαίνεις.

http://www.kathimerini.gr

Διατροφή

Το σέλινο, ή αλλιώς Apium graveolens, αποτελεί ένα λαχανικό που καλλιεργείται στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στη Μεσόγειο ήδη από το 1000 π.Χ. Αρωματικό φυτό γνωστό σε Έλληνες, Ρωμαίους και Κινέζους που το χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική και την φαρμακευτική.

Το σέλινο κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ελληνική κουζίνα αφού καταφέρνει να προσδίδει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση σε πολλά πιάτα και ορεκτικά του παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού. Τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης έρχονται να επιβεβαιώσουν τους αρχαιότερους, με τα συστατικά του να ασκούν μοναδικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Έχει σαρκώδη ρίζα, βλαστό πολύκλαδο, φύλλα σύνθετα με τριγωνικά οδοντωτά φυλλάρια και λευκά, μικρά άνθη. Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικό. Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικό.

Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Επίσης, το σέλινο περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών συστατικών μεταξύ των οποίων είναι το καφεϊκό οξύ, το κουμαρινικό οξύ, το φερουλλικό οξύ, η λουτεολίνη, η κερκετίνη, η καμπεφερόλη και άλλα εξίσου σημαντικά φυτοχημικά συστατικά.

Είναι καλό διουρητικό και αφροδισιακό. Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων.

Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική καταπόνηση.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Η χρήση του σέλινου από τότε έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών ιδιοτήτων του.

Οι ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Το φρέσκο φυτό είναι άριστο διουρητικό, τονωτικό και χωνευτικό. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος αλλά και της χοληστερόλης. Μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων αφού μειώνει θεαματικά την αρτηριακή πίεση. Το σέλινο βοηθά επίσης στη ρύθμιση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα έχει φανεί ότι το εκχύλισμα σέλινου, που φέρει τα παραπάνω συστατικά, μπορεί να μειώνει την οξειδωτική βλάβη των αγγείων και των λιπών που απαντώνται στα οργανικά συστήματα. Παράλληλα, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν φανεί να προλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις απαντήσεις στο πεπτικό σωλήνα, καθώς να προστατεύουν αυτόν και το συκώτι από πιθανή τοξική επίδραση του ακρυλαμιδίου (τοξικού συστατικού που συνήθως παράγεται κατά το τηγάνισμα). Σε μελέτες σε ανθρώπους, έχει φανεί ότι ο χυμός ή τα εκχυλίσματα σέλινου μπορούν να μειώνουν τα επίπεδα του T-NFA και του ΝF-kΒ, οι οποίοι αποτελούν κλασσικούς μεσολαβητές της φλεγμονής. Επίσης, μπορούν να μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-1B και IL-8, οι οποίες επάγουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.

Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται και στο σέλινο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.

Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Αυτό το οφείλει στην παρουσία δύο φλαβονοειδών, της λουτεολίνης και της διοσμίνης, που φαίνεται να προλαμβάνουν τις εγκεφαλικές φλεγμονές.

Τέλος, οι σπόροι του σέλινου έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.

Ασθένειες και παθήσεις στην καταπολέμηση των οποίων βοηθά το σέλινο:

Νεφρική νόσος (νεφρίτιδα)
Παθήσεις του παγκρέατος
Παθήσεις στο συκώτι και τη χολή
Ρευματισμοί
Νευρίτιδα
Δυσκοιλιότητα
Άσθμα
Καταρροή
Πυόρροια
Διαβήτης (τα φύλλα του φυτού)
Οίδημα (οι ρίζες του φυτού)
Εγκεφαλική κόπωση
Οξείδωση (κατάσταση κατά την οποία μειώνονται τα αλκαλικά αποθέματα ή η περιεκτικότητα σε διττανθρακικά ιόντα στον οργανισμό)
Αναιμία (χωρίς αμφιβολία λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, πρωτεΐνες και βιταμίνες)
Παχυσαρκία
Φυματίωση
Κακή υγεία των δοντιών (αναμφίβολα λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο)
Νευρικότητα και αϋπνίες

Πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό σέλινο με καρότο. Βοηθά στη αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.

- Για τον διαβήτη παρασκευάστε αφέψημα χρησιμοποιώντας 20-25 γρ. ρίζα σέλινου σε ένα λίτρο νερού και πίνετε ένα φλυτζάνι του τσαγιού την ημέρα.
- Για την λιθίαση παρασκευάστε αφέψημα απο τους σπόρους του φυτού χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για την μαστίτιδα παρασκευάστε αλοιφή απο ίσα μέρη σέλινου και μέντας και τοποθετήστε ζεστή στους μαστούς για την απόφραξή τους.
- Για τον πυρετό παρασκευάστε αφέψημα απο τη ρίζα του φυτού χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι δυο φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για την υδρωπικία παρασκευάστε αφέψημα απο τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιώντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι τρία φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για τις χιονίστρες βάζουμε αρκετή ποσότητα σε πολύ νερό και με αυτό το νερό πλένουμε την πάσχουσα περιοχή.
- Για το ουρικό οξύ βράστε σέλινο μέσα σε γάλα ή ρίξτε ένα κουταλάκι του τσαγιού σπόρους σέλινου σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια την ημέρα.

Ένα μείγμα από χυμό σέλινο με άλλους χυμούς δίνει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα στην ανεπάρκεια βιταμινών. Συνδυάζεται εξαιρετικά με: καρότα, παντζάρια, λάχανο, ραπανάκι, ντομάτα, μήλα, ξινόγαλο
Read more: http://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Θέλετε να καταπολεμήσετε τις ρυτίδες; Ναι, υπάρχει η σωστή τροφή και για αυτό.Ανακαλύψτε ποια τροφή πρέπει να προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας Αν θέλετε να αποχαιρετίσετε τις ρυτίδες, αρχίστε να καταναλώνετε περισσότερη σόγια. Το φυτό που μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στη διατροφή μας, κερδίζει καθημερινά πόντους και στην ομορφιά.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από έρευνες σε ζώα, αλλά μελέτη Άγγλων επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του Bath δείχνει ότι ορισμένες ιδιότητες της σόγιας μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των ρυτίδων και ακόμα και στην θεραπεία τους όταν δεν είναι πολύ βαθιές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Nutrition όπου επισημαίνεται ότι μετά από 6 μήνες σχεδόν καθημερινής πρόσληψης σόγιας και οι 500 γυναίκες που συμμετείχαν κατάφεραν να βελτιώσουν την υφή του δέρματος τους, να είναι καλύτερα ενυδατωμένο και να έχει μια φυσική λάμψη νεότητας.

http://www.queen.gr

 

Διατροφή

Τρώμε περισσότερο όταν δεν είμαστε "καλα". 
Ακόμα και αν εκείνη η σακούλα με πατατάκια στο ντουλάπι της κουζίνας σου σε “παρακαλάει” να την καταβροχθίσεις, το φαγητό που βρίσκεται μπροστά σου μπορεί να μην είναι η πραγματική αιτία για την οποία οδηγείσαι στην υπερφαγία.

Η τάση σου αυτή να τρως περισσότερο μπορεί να έχει σχέση με τη διάθεσή σου. Σε μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Medicine, το 40% των 1.447 φοιτητριών πανεπιστημίου που ερωτήθηκε παραδέχτηκε ότι έφαγε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από την κανονική τον προηγούμενο μήνα, ενώ όταν το έκανε ένιωθε εντελώς εκτός ελέγχου.

Με άλλα λόγια, αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε ήδη όλοι μας:

Η υπερφαγία είναι συχνά μία προσπάθεια να καλύψουμε περισσότερο ψυχολογικές παρά σωματικές ανάγκες μας. Και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δε χρειάζεται να έχεις απαραίτητα μία κάποιου είδους διατροφική διαταραχή που σε κάνει να τρως παραπάνω όταν δε νιώθεις συναισθηματικά καλά, αλλά ότι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.

Άρα, μπορείς να πολεμήσεις την επίθεση του συναισθηματικού φαγητού πριν καλά καλά αρχίσει.

http://www.shape.gr

Διατροφή

Η 5:2 δίαιτα είναι απλή. Για δύο μη συνεχόμενες ημέρες πρέπει να περιορίσεις το φαγητό σου στις 500 θερμίδες (600 για τους άντρες), ενώ τις υπόλοιπες τρως ό,τι θέλεις. Η ιδέα των δύο ημερών λειτουργεί με το να στέλνει το σώμα σε «λειτουργία επισκευής» παρά σε κατάσταση πείνας, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν μειώνεις τις θερμίδες όλες τις ημέρες.. . Αυτή η «λειτουργία επισκευής» αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να αποκαταστήσει τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Η 5:2 δίαιτα δεν είναι απλά εύκολη και με μεγάλα αποτελέσματα απώλειας βάρους, αλλά οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι 2 ημέρες δίαιτας, μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο, καθώς και να αποκρούσουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Αν αποφασίσεις να την ακολουθήσεις, τι μπορείς να φας αυτές τις 2 ημέρες για να κρατήσεις τη διατροφή σου στις 500 θερμίδες; Σου δίνουμε μερικές ιδέες:

Πρωινό

Μπανάνα (90 θερμίδες)
Βραστό αυγό (89 θερμίδες)
45g βρώμης (166 θερμίδες)
Πορτοκάλι (59 θερμίδες)
Μήλο (53 θερμίδες)
Ακτινίδιο (47 θερμίδες)
Τηγανίτα (100 θερμίδες)
1 φέτα μαύρο ψωμί (74 θερμίδες)
1/2 κονσέρβα φασόλια (100 θερμίδες)
2 ασπράδια αυγού ομελέτα (34 θερμίδες)
1 ρυζογκοφρέτα με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη (45 θερμίδες)
Αυγά ποσέ με μια φέτα ζαμπόν (100 θερμίδες)
Μπάρα φρούτων και ξηρών καρπών Alpen (109 θερμίδες)
50g Γιαούρτι 0% (48 θερμίδες)
Μισή φέτα μαύρο ψωμί (37 θερμίδες)
Μισό γκρέιπφρουτ (39 θερμίδες)

Μεσημεριανό

Σέλινο (7 θερμίδες)
1 κουταλιά της σούπας τυρί Philadelphia light (28 θερμίδες)
Heinz ντοματόσουπα (76 θερμίδες)
Μία φέτα καπνιστού σολομού σε δύο κράκερς (48 θερμίδες)
87g κουνουπίδι (23 θερμίδες)
Τονοσαλάτα (175 θερμίδες)
Παντζάρια σαλάτα και τυρί (172 θερμίδες)
Μανιτάρια σε τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (110 θερμίδες)
1 ντοματίνι (4 θερμίδες)
Cadbury ζεστή σοκολάτα (40 θερμίδες)
1 Light τυρί Babybel (40 θερμίδες)
1/4 ψητά φασόλια σε κονσέρβα (49 θερμίδες)
50g μαγειρεμένες γαρίδες (50 θερμίδες)

Δείπνο

Στήθος κοτόπουλου (162 θερμίδες)
Κους κους (176 θερμίδες)
Φιλέτο μπακαλιάρου σε σάλτσα μαϊντανού (101 θερμίδες)
Ψητή μελιτζάνα (18 θερμίδες)
38g μπιζέλια (38 θερμίδες)
50g μαγειρεμένες γαρίδες (40 θερμίδες)
10 σπαράγγια (50 θερμίδες)
Μισό φιλέτο σολομού (185 θερμίδες)
Μία ψητή πιπεριά (30 θερμίδες)
38g φέτα (100 θερμίδες)
100gr καστανό ρύζι (135 θερμίδες)

http://www.filenades.gr

Διατροφή

Τα ραπανάκια ανοίγουν την όρεξη ....έχουν όμως μεγάλη διατροφική αξία.

Υλικά:

200 γρ. βίδες
200 γρ. ραπανάκια
1 αγγούρι
4 ντοματίνια
Ξίδι μπαλσάμικο
Σουσάμι
Μαϊντανός

Εκτέλεση

Βράζετε τις βίδες, τις στραγγίζετε και στη συνέχεια περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.

Τις αφήνετε να κρυώσουν και σ’ ένα μπολ βάζετε τα ραπανάκια κομμένα στα τέσσερα, τα ντοματίνια κομμένα στα δύο ή ολόκληρα αν είναι μικρά και ένα αγγούρι κομμένο σε κύβους.
Περιχύνετε με 3 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Προσθέτετε τις βίδες , αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
Πασπαλίζετε με μια κουταλιά της σούπας σουσάμι και με μα κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, και σερβίρετε.
Eναλλακτικά μπορείτε να βάλετε λεμόνι, αντί για ξύδι.

Το μαύρο… χρυσάφι
Τα ραπανάκια καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία το 2780 π.Χ. στην Αίγυπτο και μάλιστα σύμφωνα με τις πηγές το χρώμα τους ήταν μαύρο. Η διατροφική τους αξία είχε εντοπιστεί από εκείνη την εποχή και οι δούλοι στην αρχαία Αίγυπτο κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες, ώστε να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να καταφέρουν να χτίσουν τις πυραμίδες.

Διατροφικά οφέλη
Γνωρίζατε ότι το ραπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο; Εκτός από πεντανόστιμο, αφού έχει μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση, έχει μεγάλη θρεπτική αξία, πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχει βιταμίνη C, Κ, Νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Επιπλέον περιέχει λουτεΐνη, η οποία αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Ο χυμός του βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου. Αν νιώθετε πόνους στα νεφρά, το ραπανάκι θα σας ανακουφίσει και βοηθά στη διάλυση της πέτρας και της άμμου από τα νεφρά. Έχει διαπιστωθεί ότι το ραπανάκι έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά σε περιπτώσεις οιδημάτων. Είναι τέλος ο απόλυτος εχθρός της χοληστερόλης! Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ραπανάκι δεσμεύουν την υπερβολική χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από την τροφή.

Tip
Αν πάσχετε από πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, εντεροκολίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν το καταναλώσετε!
Ξέρατε ότι τα ραπανάκια έχουν τη δική τους γιορτή;
Κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου, στο Μεξικό γιορτάζουν τη νύχτα με τα ραπανάκια και λίγες ημέρες μετά, αρχίζει και η συγκομιδή τους. Τρεις ημέρες πριν από την εκδήλωση, οι ντόπιοι αρχίζουν να φτιάχνουν περίπλοκα γλυπτά και φιγούρες από ραπανάκια και την 23η Δεκεμβρίου, η κεντρική πλατεία γεμίζει με χιλιάδες περίτεχνα σκαλίσματα. Τα παιδιά διδάσκονται την τέχνη της γλυπτικής στα ραπανάκια και στο τέλος μάλιστα απονέμεται βραβείο για το καλύτερο έργο τέχνης.

http://www.clickatlife.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin