Φεβρουαρίου 20, 2018

Διατροφή

Μια δίαιτα που βασίζεται σε αλκαλικά τρόφιμα μπορεί να μας βοηθήσει να φροντίσουμε το σώμα μας και να βελτιώσουμε την υγεία μας γενικά, αφού πολλά παθογόνα βακτήρια και ιοι ευδοκιμούν σε ένα όξινο περιβάλλον

Ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί αλκαλικών τροφών; Όλοι έχουμε ακούσει πολλά για τα μαγικά οφέλη των αλκαλικών τροφίμων για την υγεία.

Αλλά παρ ‘όλα αυτά, μπορεί ακόμα να αναρωτιέστε αν είναι πραγματικά απαραίτητο να κάνετε αυτό το βήμα και να εστιάσετε στην συμπερίληψη αυτού του είδους τροφής στη καθημερινή σας διατροφή.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, υπάρχει πληθώρα τροφίμων και συμβουλών από υποτιθέμενους γκουρού που υπόσχονται αιώνια υγεία και ευεξία αν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες δίαιτες.

Αλλά στην περίπτωση των αλκαλικών τροφίμων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Αν θέλετε να απολαύσετε μια καλύτερη εσωτερική ισορροπία και μια καλή ποιότητα ζωής, είναι απαραίτητο. Η προσθήκη αλκαλικών τροφίμων στα διατροφικά μας καρότσια και συνεπώς στα πιάτα μας δεν μπορεί παρά να δώσει ώθηση στην υγεία μας.

Πολλά από τα πράγματα που τρώμε καθημερινά και τα οποία απολαμβάνουμε – ίσως πάρα πολύ – είναι τρόφιμα που έχουν όξινη επίδραση στο πεπτικό μας σύστημα: σάκχαρα, τρανς λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα, συντηρητικά, γλυκαντικά, χημικά προϊόντα κλπ.

Τα αλκαλικά τρόφιμα, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του pH μας.

Δεν προκαλούν φλεγμονή, δεν περιέχουν υπερβολικές θερμίδες και συμβάλλουν στη συγκέντρωση πολλών από τις βασικές λειτουργίες των πιο σημαντικών οργάνων μας.

Αλλά αν αναρωτιέστε αν θα ήταν καλή ιδέα να αποφύγετε εντελώς τις τροφές που έχουν όξινη επίδραση και να καταναλώνετε μόνο τις αλκαλικές, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ένα ηχηρό «όχι!»

Η ιδέα είναι να υπάρχει μια κατάλληλη ισορροπία. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδανική αναλογία είναι η εξής: το 30% των τροφίμων που καταναλώνετε ημερησίως θα πρέπει να έχει όξινη επίδραση και το υπόλοιπο να είναι αλκαλικές τροφές.

Τώρα που τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά, ας δούμε τις επτά υπέροχες ιδέες για συνδυασμούς αλκαλικών τροφών που μπορείτε να φάτε επτά ημέρες την εβδομάδα.

Συνδυασμοί αλκαλικών τροφών
ρόδι, αβοκάντο

1.Αβοκάντο και ρόδια
Αυτός ο συνδυασμός είναι μια εντυπωσιακή επιλογή για πρωινό. Τα ρόδια έχουν ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες, προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και είναι ένας θησαυρός βιταμινών (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C) και μεταλλικών στοιχείων όπως το μαγνήσιο.

Επιπλέον, ο συνδυασμός ροδιού με μισό αβοκάντο θα ενισχύσει περαιτέρω την αλκαλική δύναμη και των δύο τροφίμων.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αλκαλικά τρόφιμα. Εκτός από ότι είναι νόστιμο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του είναι ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της οξύτητας στο σώμα μας.
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την ημέρα σας με αυτόν τον ισχυρό και νόστιμο συνδυασμό;

2.Μύρτιλα με καρότα και χουρμάδες
Τα καρότα έχουν ήπιο αποτέλεσμα αλκαλοποίησης. Αν και δεν έχουν τόσο ισχυρή επίδραση όπως τα αβοκάντο ή τα λεμόνια, συνδυάζοντάς τα με οποιαδήποτε φρούτα του δάσους σας προσφέρουν ένα γρήγορο, υπέροχο αλκαλικό γιατροσόφι. Δοκιμάστε τα με οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

Βατόμουρα
Φράουλες
Σμέουρα
Μύρτιλα
Φραγκοστάφυλα
Σαμπούκος
Προχωρήστε και ετοιμάστε έναν υπέροχο φυσικό χυμό ή απλά μια σαλάτα από καρότα και οποιοδήποτε – ή όλα – από αυτά τα φρούτα.

Και μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε χουρμάδες! Θα σας δώσουν μια γλυκιά πινελιά και θα σας προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση.

3.Bρώμη με ακτινίδιο
χυλός βρώμης με ακτινίδιο
Είχατε ποτέ τη χαρά να δοκιμάσετε τον χυλό βρώμης με το ακτινίδιο; Κάνει για ένα υπέροχο, γευστικό πρωινό το οποίο είναι θρεπτικό, ικανοποιητικό και, πάνω απ ‘όλα, έχει ισχυρές αλκαλικές ιδιότητες.

Αυτά τα δύο τρόφιμα είναι μερικά από τα πολλά καταπληκτικά τρόφιμα που βρίσκονται κάπου στην κλίμακα αλκαλικών τροφών.

Ξέρατε, για παράδειγμα, ότι ένα ακτινίδιο είναι πλουσιότερο σε βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι;
Η βρώμη, από την άλλη πλευρά, είναι χωρίς αμφιβολία η βασίλισσα των σιτηρών. Είναι ένα φαγητό που φροντίζει την καρδιά σας και την ευημερία σας παρόμοια. Να την έχετε υπόψη σας ως μια θρεπτική επιλογή κάθε μέρα της εβδομάδας.
4.Νεροκάρδαμο, φύκια και σπαράγγια
Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι ένα φανταστικό συμπλήρωμα σε οποιοδήποτε γεύμα ή ειδικό δείπνο. Επιπλέον, είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα για ένα νόστιμο κομμάτι σολομού ή στήθος κοτόπουλου στη σχάρα.

Το νερoκάρδαμο, τα φύκια και τα σπαράγγια συμβάλλουν στη μείωση της ποσότητας του οξέος στο σώμα σας, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές σε μεγάλες ποσότητες.

Εκτός από αυτό, είναι πλούσια πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασπαραγίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση σε σπαράγγια, θα βοηθήσει να φροντίσει το νευρικό σας σύστημα.

5.Μπρόκολα με λεμόνι και σκόρδο
Έχετε καμιά ιδέα για το τι να φάτε απόψε; Όχι; Τότε μην διστάσετε να δοκιμάσετε αυτή τη νόστιμη και άκρως αλκαλική συνταγή: μπρόκολο με σκόρδο και λεμόνι.

Αυτά τα τρία τρόφιμα συμβάλλουν στην αλκαλοποίηση του σώματός μας. Επιπλέον, μας βοηθούν να εξαλείψουμε τις επιβλαβείς τοξίνες, από τις οποίες χρειάζεται να απαλλαγεί ο οργανισμός, διευκολύνοντας την επιστροφή σε μια καλή εσωτερική ισορροπία και ένα κατάλληλο επίπεδο pH.

Ο συνδυασμός του μπρόκολου με το λεμόνι, που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύει την πέψη και την εξάλειψη των λιπιδίων και των λιπών.

Το σκόρδο, εν τω μεταξύ, περιέχει αλισίνη που λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιβιοτικό και ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να μειώσει την κατακράτηση υγρών. (Περιλαμβάνει και πολλά άλλα μαγικά οφέλη).

Πιστέψτε μας: αυτός ο συνδυασμός είναι τόσο νόστιμος όσο και υγιής.

6.Λάιμ, λεμόνι, παπάγια και μαϊντανός
τσάι, ζεστό ρόφημα
Ίσως αυτό μπορεί να σας φανεί μια παράξενη και ακόμα και τολμηρή ιδέα. Αλλά πιστέψτε μας: αυτά τα 4 τρόφιμα σε συνδυασμό μεταξύ τους έχουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Φροντίζουν πολύ τα νεφρά σας, τα καθαρίζουν και μειώνουν τη φλεγμονή.

Η παπάγια, για παράδειγμα, θεωρείται το πιο υγιές καθαρτικό που υπάρχει. Είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου.
Ο μαϊντανός, από την άλλη πλευρά, είναι το αγαπημένο φυτό των νεφρών μας.
Εν τω μεταξύ, το λεμόνι και το λάιμ είναι δύο από τους πιο αλκαλικούς καρπούς που μας έδωσε η φύση. Έτσι, φροντίστε να συμπεριλάβετε και τα τέσσερα ισχυρά συστατικά για να επιτύχετε ένα ισχυρό αλκαλικό αποτέλεσμα.
7. Καρπούζι και αγγούρι
Για να προετοιμάσετε αυτόν τον εκπληκτικό συνδυασμό, μπορείτε απλά να φτιάξετε για τον εαυτό σας ένα μπολ με ψιλοκομμένο καρπούζι και αγγούρι. Ή μπορείτε να κάνετε άλλη επιλογή και να τα ρίξετε μαζί στο μπλέντερ για να προσφέρετε στον εαυτό σας έναν αναζωογονητικό χυμό.

Όπως και να το κάνετε, προχωρήστε και δοκιμάστε αυτή τη φυσική συνταγή. Είναι δύο αλκαλικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, εκτός από ότι περιέχουν άφθονο νερό, λυκοπένιο, β-καροτένιο και βιταμίνη C.

Αν επιλέξετε να φτιάξετε χυμό, θα ανακαλύψετε ένα ελαφρύ και δροσιστικό ρόφημα. Μόλις το δοκιμάσετε, θα γίνει απαραίτητο καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

meygeia.gr

Διατροφή

Κι όμως είναι αλήθεια! Δεν χρειάζονται εξαντλητικές δίαιτες για να δεις στη ζυγαριά σου να κατεβαίνει. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τρως σωστά (και έξυπνα), υιοθετώντας στην διατροφή σου τροφές χαμηλές σε λιπαρά που σου κόβουν την όρεξη και θα δεις τα νούμερα στη ζυγαριά να πέφτουν.

Διάβασε ποιες είναι λοιπόν αυτές οι σούπερ τροφές που έχουν την μαγική ιδιότητα να σε χορταίνουν και εξόπλισε την κουζίνα, τη τσάντα αλλά και το γραφείο σου με αυτές, έτσι ώστε να τις έχεις πάντα εύκαιρες:

Μήλο (80 θερμίδες το ένα)

Τόνος σε νερό (120 θερμίδες ανά 100 γρ.)

Πορτοκάλια(60 θερμίδες το ένα )

Ντοματίνια (24 θερμίδες το ένα)

Βραστή πατάτα (100 θερμίδες η μία)

Καφεΐνη (0 θερμίδες, αν είναι σκέτος)

Αμύγδαλα (126 θερμίδες τα 10)

Λιναρόσπορος (60 θερμίδες η κουταλιά)

Σολομός (197 ανά 100 γρ)

Γκρέιπφρουτ ροζ (74 θερμίδες το ένα)

Ραδίκια άγρια βρασμένα (34 θερμίδες το φλιτζάνι)

Σταφύλια (70 θερμίδες ανά 100 γρ.)

Ασπράδια αυγών (36 θερμίδες τα 2)

Βρώμη (70 θερμίδες οι 2 κουταλιές)

Nερό (0 θερμίδες)

Πάντως το δικό μας δοκιμασμένο tip για να… χορτάσουμε τις λιγούρες, είναι ένα δροσερό μήλο αλλά και μια χούφτα αμύγδαλα.

 


Διατροφή

Συνδυασμοί τροφίμων με προστιθέμενη αξία στο ρυθμό των καύσεων, στον έλεγχο της πείνας, στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού, στη μείωση του σωματικού λίπους…

1. Αβγό ποσέ + ντομάτα + παξιμάδι κρίθινο
Δυναμικό πρωινό ξεκίνημα Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχει υψηλότερο κορεσμό της πείνας και ενέργεια που διαρκεί.

2. Βρώμη + γάλα + αμύγδαλα + ξερά φρούτα
Εξαιρετικό πρωινό γεύμα Ενισχύει τη θρεπτική πληρότητα και τη διατροφική αξία των επιμέρους τροφίμων, επιβραδύνει τη στομαχική κένωση και το ρυθμό απελευθέρωσης ενέργειας.

3. Γιαούρτι στραγγιστό + φράουλες + στέβια
Εύκολο και γρήγορο σνακ. Ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό, καταπολεμά τη νευρικότητα, συμβάλλει στην προστασία της μυϊκής μάζας.

4. Κρέας + μουστάρδα + μπαχαρικά + πιπεριές
Ιδιαίτερα χορταστικός συνδυασμός για μεσημεριανό Ή βραδινό γεύμα Διεγείρει εντονότερα το μεταβολισμό, αυξάνει τις καύσεις, προάγει την απώλεια λίπους, υποστηρίζει το μυϊκό ιστό.

5. Λαχανικά τουρλού + τυρί φέτα
Κλασικός εποχικός συνδυασμός Τα διαφορετικά λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών από τη φέτα και ενισχύουν τον οργανισμό με κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την πρόσληψη νατρίου.

6. Φασόλια + καλαμπόκι + πράσινα λαχανικά
Έξυπνος χορτοφαγικός συνδυασμός Βελτιώνει την πληρότητα του γεύματος σε αμινοξέα, ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα με πρεβιοτικές ίνες, ελαττώνει την ποσότητα αμύλου που μπορεί να αποθηκευτεί ως σωματικό λίπος.

7. Σουβλάκι κοτόπουλου + ρύζι καστανό + λαχανικά
Ιδανικό για βραδινό Παρατείνει τη διάρκεια του γεύματος, χορταίνει την πείνα χωρίς πολλές θερμίδες, αυξάνει το θερμιδικό κόστος της πέψης χωρίς να βαραίνει το στομάχι.

8. Τσάι πράσινο + χυμός λεμονιού
Το ίδιο απολαυστικό ζεστό Ή δροσερό Συνεισφέρει στην πληρέστερη ενυδάτωση, επιταχύνει το ρυθμό των καύσεων, μειώνει την αποθήκευσης γλυκόζης στα λιποκύτταρα, δρα αντιοξειδωτικά και αναζωογονητικά.

9. Μιλκσέικ με άπαχο γάλα + μπανάνα + κανέλα
Τέλειο ύστερα από σωματική άσκηση Πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, δροσίζει και ενυδατώνει το σώμα, δρα τονωτικά, μειώνει το αίσθημα κόπωσης.

10. Ψάρι + χόρτα
Σίγουρη επιλογή.Ψάρια και θαλασσινά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών και ιωδίου, τα οποία εντείνουν τις καύσεις. Τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά και αδιάλυτες φυτικές ίνες και δεν εμποδίζουν την απορρόφηση των ω-3 λιπαρών ή του ιωδίου από το θυρεοειδή.

ΠΗΓΗ: NEWSITAMEA.GR

Διατροφή

Με μια τραγανή υφή και μια ήπια γλυκιά, χορτώδη γεύση, τα πράσινα φασολάκια, ένα από τα παλαιότερα καλλιεργημένα λαχανικά, έχουν πάνω από 130 ποικιλίες και αποτελούν μια καταπράσινη ασπίδα υγείας στην κουζίνα, προσφέροντάς μας βιταμίνες Α, C και K, φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.

Έρευνες δείχνουν ότι προέρχονται από τη Νότια Αμερική, όπου καλλιεργούνταν από τους Μάγια και τους Ίνκας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής στο Μεξικό για περισσότερα από 7.000 χρόνια. Μετανάστευσαν βορειοανατολικά με τους Ισπανούς, οι οποίοι τα μετέφεραν στην Ευρώπη και σήμερα τα πράσινα φασολάκια καλλιεργούνται σε διάφορες ηπείρους. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός με περισσότερο από 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Κυκλοφορούν, φρέσκα, κατεψυγμένα αλλά και σε κονσέρβες. Ευτυχώς, η πρωτεΐνη και οι βιταμίνες Β δεν μειώνονται σημαντικά με την κατάψυξη ή την κονσερβοποίηση.

Οφέλη για την υγεία
Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό με απίστευτες ποσότητες αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών, τα πράσινα φασολάκια σίγουρα ανταποκρίνονται και με το παραπάνω. Φλαβονοειδή όπως οι κατεχίνες που περιέχουν, βοηθούν στη μείωση του σωματικού λίπους και μπορούν να αποτρέψουν την παχυσαρκία. Οι επικατεχίνες βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη και οι προκυανιδίνες που επίσης βρίσκονται στα πράσινα φασολάκια προσθέτουν ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά στη λίστα.

Οι υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών έχουν τεράστιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες ρυθμίζουν τη θρομβωτική δραστηριότητα στα κύτταρα και προλαμβάνουν τους θρόμβους στις αρτηρίες

Τα πράσινα φασόλια είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα β-καροτένια, που εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε κρυολογήματα ή γρίπη, οι φυτικές τους ίνες βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και η ζεαξανθίνη προστατεύει την υγεία των ματιών από τις υπεριώδεις ακτίνες, βοηθώντας στην προστασία από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας αλλά και τη διατήρηση της καλής όρασης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι επίσης σημαντικές. Τα υψηλά επίπεδα φολικών στα πράσινα φασολάκια συνεργάζονται με τη βιταμίνη Β12 για να διατηρήσουν την παραγωγή DNA και την κυτταρική διαίρεση σε βέλτιστα επίπεδα. Πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη νευρικών ελαττωμάτων στο έμβρυο.

Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) και η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) βοηθούν στη μετατροπή των τροφίμων που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Τα πράσινα φασόλια περιέχουν επίσης σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό του σώματος. Είναι επίσης καλή πηγή καμφερόλης και κερσετίνης, δύο απαραίτητων αλλά όχι πολύ συνηθισμένων σε λαχανικά φλαβονοειδών.

Η θρεπτική τους δύναμη μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Περιέχουν έναν εύκολα απορροφήσιμο τύπο σιλικόνης που είναι σημαντικός για το σχηματισμό υγιών συνδετικών ιστών και την ενίσχυση των νυχιών και της υγείας του δέρματος.

Είναι επίσης άφθονα σε βιταμίνη Κ, η οποία ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, την κύρια μη-κολλαγόνα πρωτεΐνη των οστών. Αυτή η ένωση κλειδώνει μαζί τα μόρια του ασβεστίου στο εσωτερικό του οστού, ενισχύοντας το από μέσα.

Φωτεινή Πουρνάρα

.Itrofi.gr

Διατροφή

Tα φύτρα της ενέργειας
Φωτεινή Βασιλοπούλου 

Τα φύτρα βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των υγιεινών τροφών και θεωρούνται «βόμβες» θρεπτικών ουσιών. Aνακαλύψτε και εκμεταλλευτείτε την αξία τους. Ακόμα και αν είστε από αυτούς που τα έχουν δοκιμάσει, αξίζει να πληροφορηθείτε πόσο καλό σας κάνουν.
Tα φύτρα είναι βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Eίναι από τα πλέον ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας. Άλλα από αυτά είναι τραγανά, άλλα μαλακά, άλλα έχουν ελαφριά γεύση και άλλα πιο πικάντικη. Tα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά.

Πώς μας ωφελούν
Tα φύτρα περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά τώρα το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Xάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Bοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.

Φύτρα από φασόλια
Γιατί να τα προτιμήσετε:
• Eίναι αρκετά πιο εύπεπτα απ’ ό,τι οι καρποί από τους οποίους προέρχονται, δηλαδή τα φασόλια.
• Έχουν διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα φασόλια.
• Eίναι καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
Πώς να τα καταναλώσετε. Mπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά (σε σαλάτες) ή μαγειρεμένα. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος καταστρέφεται ορισμένη ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.

Σύσταση ανά 100 γρ.

Θερμίδες: 30,96
Πρωτεΐνες: 3 γρ.
Λιπαρά: 0,1 γρ.
Yδατάνθρακες: 5,9 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,8 γρ.

Φύτρα από φακές
Γιατί να τα προτιμήσετε.
• Aποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%).
• Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
• Eίναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
Πώς να τα καταναλώσετε. Nοστιμίζουν ιδιαίτερα τις σούπες και τις βραστές σαλάτες λαχανικών.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 105
Πρωτεΐνες: 8,9 γρ.
Λιπαρά: 0,5 γρ.
Yδατάνθρακες: 16,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 5,8 γρ.
Bιταμίνη C: 15,5 mg
Φυλλικό οξύ: 100 mg

Φύτρα αλφάλφα
Γιατί να τα προτιμήσετε
• Tα φύτρα αλφάλφα είναι από τις πλουσιότερες πηγές σαπωνίνων, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζουν την «καλή».
• Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Πώς να τα καταναλώσετε. Ωμά, αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα σε σαλάτες και σάντουιτς. Mπορείτε όμως και να τα μαγειρέψετε. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τα προσθέσετε στην ομελέτα σας.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 29
Πρωτεΐνες: 4 γρ.
Λιπαρά: 0,7 γρ.
Yδατάνθρακες: 3,8 γρ.
Φυτικές ίνες: 2,5 γρ.
Kάλιο: 79 mg
Φώσφορο: 70 mg

Φύτρα μπρόκολου
Γιατί να τα προτιμήσετε
• Eίναι πλούσια σε σουλφοραφίνη, ουσία που έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντικαρκινική δράση.
• Yπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πώς να τα καταναλώσετε. H πιπεράτη γεύση τους θα νοστιμίσει τις χορτόπιτες και τις σαλάτες σας.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 43
Πρωτεΐνες: 3,4 γρ.
Λιπαρά: 0,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 8,95 γρ.
Φυτικές ίνες: 3,8 γρ.
Aσβέστιο: 42 mg
Kάλιο: 389 mg
Φώσφορο: 69 mg
β-καροτίνη: 450 μg
Bιταμίνη C: 85 mg
Φυλλικό οξύ: 61 μg

Φύτρα σιταριού
Γιατί να τα προτιμήσετε
• Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.
• Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού. • Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης. • Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο.
Πώς να τα καταναλώσετε. Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 198
Πρωτεΐνες: 7,5 γρ.
Λιπαρά: 1,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 42,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,1 γρ.
Mαγνήσιο: 82 mg
Φώσφορο: 200 mg
Σελήνιο: 42,5 μg

Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα
Tι θα χρειαστείτε
• Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
• Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
• Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα.

H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
• Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.

Πώς θα τα συντηρήσετε
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ' άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.
6. «Η αγάπη, η φιλία και ο σεβασμός δεν ενώνουν τόσο τους ανθρώπους όσο το κοινό μίσος τους για κάτι».

vita.gr

Διατροφή

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και πολλές θερμίδες, όπως και σε μια βακτηριακή λοίμωξη, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόννης διαπίστωσε ότι τα ανθυγιεινά τρόφιμα φαίνεται να κάνουν ιδιαίτερα επιθετικό το ανοσοποιητικό σύστημα μακροπρόθεσμα. Ακόμα και αφού το άτομο έχει πια ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή προς την έμφυτη ανοσοποιητική διέγερση είναι πιο εμφανής.

Οι μακροπρόθεσμες αυτές αλλαγές ενδεχομένως να εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης και του διαβήτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στις παραπάνω παρατηρήσεις αφού έθεσαν επί έναν μήνα ομάδα ποντικιών σε δυτικού τύπου διατροφή (πολλά λιπαρά, ζάχαρη και λίγες φυτικές ίνες). Τα πειραματόζωα ανέπτυξαν έντονη φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα, όπως και μετά από λοίμωξη από επικίνδυνα βακτήρια.

«Η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε σε μια αναπάντεχη αύξηση του αριθμού συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων στο αίμα των ποντικιών, ειδικά των κοκκιοκυττάρων και μονοκυττάρων. Αυτό είναι ένδειξη της εμπλοκής των προγόνων ανοσοκυττάρων στον μυελό των οστών», εξηγεί η Ανετ Κράιστ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Έμφυτης Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τα ευρήματα αυτά οι πρόγονοι μείζονων ανοσοκυττάρων του μυελού των οστών απομονώθηκαν από τα ποντίκια που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή ή υγιεινή δίαιτα και έγινε συστηματική ανάλυσή τους.

«Οι αναλύσεις έδειξαν όντως ότι η δυτική διατροφή ενεργοποιούσε έναν μεγάλο αριθμό γονιδίων στα προγονικά κύτταρα. Στα γονίδια αυτά επηρεάζονταν και εκείνα που είναι υπεύθυνα για τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση», συμπληρώνει ο καθηγητής Χοακιμ Σουλτς από το Ινστιτούτο Ζωής και Ιατρικών Επιστημών και το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών.

Αλλά όταν τα πειραματόζωα επέστρεψαν στην συνήθη διατροφή τους με δημητριακά για τέσσερις εβδομάδες, η οξεία φλεγμονή εξαφανίστηκε. Αλλά δεν εξαφανίστηκε ο γενετικός αναπρογραμματισμός των ανοσοκυττάρων. Πρακτικά δηλαδή ακόμα και μετά από τέσσερις εβδομάδες υγιεινής διατροφής πολλά από τα γονίδια που είχαν ενεργοποιηθεί από την παρουσία του πρόχειρου φαγητού εξακολουθούσαν να είναι ενεργά.

Μελετώντας περαιτέρω τον «αισθητήρα» του πρόχειρου φαγητού στα ανοσοκύτταρα, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος από 120 άτομα. Σε ορισμένα εξ αυτών, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα επιδείκνυε ένα ισχυρό χαρακτηριστικό εκπαίδευσης. Στα άτομα αυτά, οι επιστήμονες εντόπισαν γενετικές αποδείξεις εμπλοκής των φλεγμονοσωμάτων. Τα τελευταία είναι βασικά ενδοκυτταρικά συμπλέγματα σηματοδότησης που αναγνωρίζουν τους μολυσματικούς παράγοντες και άλλες επιβλαβείς ουσίες και απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες φλεγμονωδών σηματοδοτών.
Εκτός από την οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, η δυτική διατροφή άλλαζε και τον τρόπο που οι αποθηκεύονται οι γενετικές πληροφορίες. Αυτές αποθηκεύονται στο DNA και κάθε κύτταρο περιέχει αρκετές δέσμες DNA, που μαζί έχουν μήκος περίπου δύο μέτρων. Συνήθως, τυλίγονται γύρω από συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο πυρήνα και άρα πολλά γονίδια στο DNA δεν μπορούν να διαβαστούν καθώς είναι μη προσβάσιμα.

Όλες οι προαναφερόμενες φλεγμονώδεις αντιδράσεις μπορούν με την σειρά τους να επιταχύνουν την εκδήλωση αγγειακών παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2. Η αθηροσκλήρωση για παράδειγμα, απαρτίζεται από μεγάλα λιπίδια και ανοσοκύτταρα. Η φλεγμονώδης αντίδραση συντελεί απευθείας στην ανάπτυξη τους, επειδή τα νεο-ενεργοποιημένα ανοσοκύτταρα αποικίζουν τα τροποποιημενα αγγειακά τοιχώματα. Όταν πια οι αθηρωματικές πλάκες είναι πολύ μεγάλες, μπορούν να σπάσουν, προκαλώντας θρόμβωση, με συνέπεια ένα πιθανό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα ευρήματα μας έχουν μεγάλη συσχέτιση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η υγιεινή διατροφή πρέπει να γίνει βασικό στοιχείο της ακαδημαϊκής μας μόρφωσης ώστε ειδικά τα μικρά παιδιά να μάθουν να αντιστέκονται στους πειρασμούς της βιομηχανίας τροφίμων», καταλήγουν οι ερευνητές.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Διατροφή

Το γνωστό σε όλους μας αποξηραμένο σταφύλι κάθε άλλο παρά ταπεινός καρπός είναι.

Τι είναι η κορινθιακή σταφίδα;
Γλυκιά, νόστιμη ελληνική και φημισμένη, η κορινθιακή σταφίδα είναι η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας. Καλλιεργείται σε περιοχές της Βόρειας και της Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και στη Ζάκυνθο. Με μορφή ρυτιδώδη, είναι το δροσερό σταφύλι στην αποξηραμένη του μορφή.

Λίγη ιστορία
Η Ελλάδα, στηρίζοντας την οικονομία της για πολλά χρόνια στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, παρέμεινε αγροτική καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα με βασικά προϊόντα τα δημητριακά και τη σταφίδα. Το 1871, νέοι μικροϊδιοκτήτες γης στράφηκαν προς την καλλιέργεια σταφίδας ενώ η παραγωγή της κορινθιακής ποικιλίας εκτινάχθηκε στα ύψη με εξαγωγές γύρω στα 1877. Είναι η περίοδος που τα γαλλικά αμπέλια έπαθαν την ασθένεια της φυλλοξήρας, γεγονός που καθυστέρησε τη λεγόμενη ‘σταφιδική κρίση’ που ακολούθησε το 1893. Κατά το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, το ‘σταφιδικό ζήτημα’ άρχισε να χάνει την οξύτητά του για πολλούς λόγους. Ήταν όμως ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός στην Ελλάδα μετά από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Σήμερα,η κορινθιακή ή μαύρη σταφίδα θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό προϊόν και στην Ελλάδα παράγεται σε ποσοστό άνω του 80%.

Διατροφικές ιδιότητες
Διάσημη από την αρχαιότητα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έχει αντικαρκινική δράση ενώ ακόμα και τα κουκούτσια, όταν αυτά υπάρχουν, συνεισφέρουν στο αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο. Σαφώς λοιπόν αποτελεί και ένα εξαιρετικό σνακ ακόμα και για όσους γυμνάζονται αφού είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας. Δίκαια την αποκαλούν και “ελληνικό μαύρο χρυσό”, εφόσον διαπιστωμένα περιέχει συστατικά που βρίσκουμε στις λεγόμενες “υπερτροφές”. Επίσης, αποδεδειγμένα χορταίνει, οπότε βοηθά στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Οι επιστήμονες προτείνουν να βάλουμε τη σταφίδα στην καθημερινή μας διατροφή, καταναλώνοντάς τη ως μία από τις τρεις μερίδες φρούτων που πρέπει να έχουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας.

Πού τη χρησιμοποιούμε;
Σε γλυκά ή φαγητά θα τη χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε μια διακριτική γλυκιά πινελιά στις συνταγές μας. Σε κέικ, πίτες, τάρτες αλλά και σε ψητά καθώς και γεμίσεις κρεατικών ή πουλερικών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις τροφίμων που η αντιοξειδωτική τους συμπεριφορά κατά το μαγείρεμα-ψήσιμο παραμένει σταθερή ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται κιόλας.

Από: Ελευθερία Βασιλειάδη

Διατροφή

Αν έχετε βαρεθεί το κλασσικό πρωινό σας γεύμα, σας έχουμε μια πρόταση για έναν πεντανόστιμο και θρεπτικό πρωινό χυμό. Είναι εύκολος στην παρασκευή του, αν έχετε πρόχειρες κατεψυγμένες μπανάνες.

Απλώς ξεφλουδίστε τις μπανάνες, κόψτε τις σε κομμάτια και βάλτε τις σε δοχείο στην κατάψυξη. Θα διατηρηθούν για περίπου 3 μήνες.

Υλικά
1 μεγάλο πορτοκάλι ξεφλουδισμένο

1/4 φλ. γάλα καρύδας ή αμυγδάλου (Διαβάστε: 6 αλλαγές που θα παρατηρήσετε αν πίνετε καθημερινά γάλα αμυγδάλου με μέλι)

1/4 φλ. βρώμη

1 κ. γ μέλι

1/2 κ. γ βανίλια

1 1/2 κομμάτια κατεψυγμένες μπανάνες

Παρασκευή
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και λιώστε τα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και παχύρευστο. Φτιάχνει 2 φλιτζάνια.

Ανά μερίδα ενός φλιτζανιού: 170 θερμίδες, 4 γρ. πρωτεΐνης, 35 γρ. υδατάνθρακες, 1 γρ. λιπαρά, 13 mg νάτριο, 0 γρ. χοληστερόλης.

Διατροφή

Όλοι το λένε πια: Με την μεσογειακή διατροφή μεγαλώνεις καλύτερα!

Ακόμα και τα botox όλου του κόσμου δεν μπορούν να σταματήσουν την αναπόφευκτη πραγματικότητα του γήρατος.

Βέβαια με τη βοήθεια μιας υγιεινής διατροφής, της τακτικής άσκησης και της σωστής φροντίδας του δέρματος, κάποιοι μπορούν ίσως να μεγαλώνουν λίγο πιο χαριτωμένα από τους υπόλοιπους.

Πολλές αξιόλογες και συναρπαστικές μελέτες έχουν καταλήξει ότι τα οφέλη κατά της γήρανσης είναι παγκοσμίως προσβάσιμα και όλοι αν ακολουθήσουμε κάποιος απλούς κανόνες μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά.

Και όσο διαβάζεις δες πόσο ωραίες προτάσεις υπάρχουν online για να απογειώσεις τα μεσογειακά σου πιάτα (κι όλοι να σου ζητάνε τη συνταγή)!

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την καρδιαγγειακή, νευρολογική και οστική υγεία και προσθέτει στη μακροζωία.

Όσοι ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή τρέφονται κυρίως με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ελαιόλαδο και παίρνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες από ψάρια και πουλερικά ενώ αποφεύγουν το κόκκινο κρέας. Κάτι το οποίο δεν απέχει και πολύ από τον δικό μας τρόπο ζωής.

Υπάρχουν χιλιάδες ευφάνταστες συνταγές που περιέχουν τα παραπάνω συστατικά και το αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι θα σε αποζημιώσει γευστικά.

Πρόσφατη μελέτη 562 συμμετεχόντων διαπίστωσε πράγματι ότι τα 70 άτομα που είχαν ακολουθήσει μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερη συρρίκνωση ή ατροφία του εγκεφάλου.

Η μικρότερη ατροφία σημαίνει καλύτερη μνήμη και βελτιωμένη ικανότητα σκέψης.

Οι επιστήμονες βέβαια ξεκαθαρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή από μόνη της δεν κάνει θαύματα. Η τακτική άσκηση και η φροντίδα της ψυχικής σου ευεξίας μέσα από κοινωνικές σχέσεις, ο διαλογισμός και η αισιοδοξία αποτελούν όλα μέρος της εξίσωσης.

Και έχουν δίκιο καθώς αν εντάξεις στην καθημερινότητά σου λίγη γυμναστική και λίγο παραπάνω κους-κους και βόλτες με τις φίλες σου, όσο κουρασμένη και αν νιώθεις, θα δεις ότι στο τέλος της ημέρας θα γυρνάς σπίτι σου πιο ολοκληρωμένη και πιο γεμάτη!

Και είσαι τυχερή γιατί ζεις στην ιδανικότερη χώρα για να ακολουθήσεις αυτό τον τρόπο ζωής.

Μαγείρεψε μεσογειακά, βγες έξω για τρέξιμο, για περπάτημα, για κολύμπι και μετά πήγαινε βόλτα με τους φίλους σου, ταξίδεψε, χόρεψε, γέλα.

Ο ιδανικός και ο πιο εύκολος τρόπος να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να γεράσει καλύτερα!

Πηγή: coverstory.gr

tsemperlidou.gr

Διατροφή

Είτε τρως κρέας είτε είσαι χορτοφάγος, χρειάζεσαι την πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Ορίστε λοιπόν γιατί πρέπει να σκεφτείς καλύτερα την ποσότητα πρωτεΐνης που λαμβάνεις κάθε μέρα:

1. Χτίζεις μυς.

Φυσικά ο πιο γνωστός λόγος για τον οποίο όλοι προτιμούν την πρωτεΐνη έχει σχέση με τη δημιουργία ενός δυνατού και λιγνού σώματος. Η πρωτεΐνη αποτελεί το κλειδί στην «επισκευή» και στην «ανανέωση» των μυών του σώματός σου, αφού τους κάνει και πιο δυνατούς. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχεις ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μετά τη γυμναστική.

2. Χάνεις κιλά.

Αν τρως περισσότερη πρωτεΐνη μένεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ αν αυξήσεις την ποσότητα που λαμβάνεις, τότε βοηθάς το σώμα σου να κάψει περισσότερα λίπη και όχι μυϊκή μάζα. Ωστόσο, να θυμάσαι πάντα ότι μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από κρέας ζώων, περιέχει και πολλά κορεσμένα λίπη, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία σου.

3. Έχεις μικρότερες πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό.

Αν και μία διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, μία διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε άλλες μορφές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, μπορεί πραγματικά να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μία πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού μειωνόταν κατά 26% για κάθε 20 γραμμάρια αύξησης στην πρόσληψη της πρωτεΐνης.

4. Κάνεις καλό στην υγεία των οστών σου.

Η πρωτεΐνη δεν «χτίζει» μόνο γερούς μυς αλλά και γερά κόκαλα. Μία πρόσφατη έρευνα σε ηλικιωμένες γυναίκες της Ιαπωνίας αποκάλυψε ότι αυτές που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη ήταν λιγότερο εύθραυστες από αυτές που έπαιρναν τις μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης. Μάλιστα τα πορίσματα της έρευνας παρέμεναν ίδια είτε η πρωτεΐνη προερχόταν από κρέας είτε από άλλες χορτοφαγικές πηγές, όπως το tempeh (τέμ-πε).

shape.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin