Απριλίου 21, 2018

Διατροφή

Πες μου πόσων χρονών είσαι να σου πω τι να τρως...!!!!

Η υγιεινή διατροφή μάς χαρίζει ποιότητα ζωής και μακροζωία. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Ποια στοιχεία όμως έχουμε περισσότερο ανάγκη ανάλογα με την ηλικία μας;

Στα διαφορετικά στάδια της ζωής μας - που αλλάζουν χονδρικά κάθε φορά που αλλάζουμε δεκαετία - το σώμα μας και γενικότερα ο οργανισμός μας έχει διαφορετικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει :

Στα 20 πρέπει να χτίσουμε γερό σκελετό, στα 30 να κάνουμε παιδιά, στα 40 να προετοιμαστούμε για την αλλαγή ρίχνοντας το βάρος στην αντιγήρανση και στα 50 να θωρακιστούμε ώστε να προλάβουμε ασθένειες που θα βάλουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή μας.

Έτσι, θέτουμε κάθε φορά διαφορετικούς στόχους, τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε και με τη βοήθεια της διατροφής μας. Οι ειδικοί μάς υποδεικνύουν ανάλογα με την ηλικία μας συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Στα 20…
Ο στόχος : Γερά οστά
Οι βάσεις που δημιουργούμε για τον οργανισμό μας με τη σωστή διατροφή στην παιδική και την εφηβική ηλικία είναι πολύτιμες, σε όλα τα επίπεδα. Εξίσου σημαντική είναι και η μετεφηβική ηλικία, αφού ο σκελετός μας φτάνει στην κορύφωση της δύναμής του περίπου στα 30 μας χρόνια. Από εκεί και πέρα αρχίζει σιγά-σιγά να φθίνει.

Πώς θα τον πετύχουμε : Το διατροφικό μυστικό για γερά οστά κρύβεται στο ασβέστιο, που σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, την οποία παίρνουμε κυρίως από τον ήλιο και λιγότερο από τη διατροφή μας (π.χ. από τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο σολομός), μας βοηθάει να χτίσουμε τον σκελετό μας.

Το ασβέστιο το αναζητάμε κυρίως στα γαλακτοκομικά, με πρωταθλητές τα τυριά, και ιδιαίτερα τα κίτρινα, όπως η παρμεζάνα και η γραβιέρα. Καλές πηγές είναι επίσης το γιαούρτι, το γάλα, το σουσάμι, το ταχίνι, η σαρδέλα, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Για να διατηρήσουμε γερό τον σκελετό μας, αλλά και τα δόντια μας, θα μας βοηθήσουν επίσης: η βιταμίνη C (τη βρίσκουμε στην πιπεριά, τον μαϊντανό, την ντομάτα, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών), ο φώσφορος (υπάρχει σε αφθονία στον πασατέμπο, τους ηλιόσπορους, το ταχίνι, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα φιστίκια και τη βρώμη) και η βιταμίνη Κ (περιέχεται κυρίως στο μπρόκολο, τα αντίδια, τα βλίτα και το λάχανο).

Στα 30…
Ο στόχος: Καλή γονιμότητα-εγκυμοσύνη
Η απόκτηση παιδιού έρχεται - για κάποιους νωρίτερα και για άλλους λίγο αργότερα - στο προσκήνιο. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας, αλλά και στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.

Πώς θα τον πετύχουμε : Η βιταμίνη Ε (τη βρίσκουμε στο ελαιόλαδο) φαίνεται να βελτιώνει το σπέρμα, καθώς επίσης και να σχετίζεται με την παρεμπόδιση του βρεφικού θανάτου, γι’ αυτό και όταν ανακαλύφθηκε ονομάστηκε τοκοφερόλη (από το τόκος, που σημαίνει γέννα, και το ρήμα φέρω).

Σημαντικά στοιχεία είναι επίσης ο ψευδάργυρος, που έχει συνδεθεί με την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος (οι καλύτερες πηγές του είναι τα θαλασσινά, το ταχίνι και τα κόκκινα κρέατα), το σελήνιο, που βοηθά το αναπαραγωγικό σύστημα (περιέχεται κυρίως σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως το συκώτι), και βέβαια το φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9, που θεωρείται ότι βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων (το βρίσκουμε σε αφθονία στο συκώτι και τη βρώμη).

Στα 40…
Ο στόχος : Διατήρηση της νεότητας - αντιγήρανση
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητα και την υγρασία του λόγω της έκθεσής μας στον ήλιο και των ελεύθερων ριζών, που προάγουν τη διαδικασία της γήρανσής του.

Πώς θα τον πετύχουμε : Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με αντιοξειδωτικά, που βοηθούν το δέρμα μας να μείνει υγιές και νεανικό.

Τέτοια είναι :
Η βιταμίνη Α, την οποία βρίσκουμε στα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά και φρούτα, όπως τα καρότα, οι πιπεριές και τα βερίκοκα, καθώς επίσης στα χόρτα, το σπανάκι και τις γλυκοπατάτες.

Το σελήνιο, του οποίου καλές πηγές είναι τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (συκώτι, ψάρια, κόκκινο κρέας).

Οι ανθοκυανίνες, που είναι φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τις βρίσκουμε στα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τις φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, το ρόδι και σε διάφορες ποικιλίες μούρων.

Οι κατεχίνες, των οποίων η κύρια πηγή είναι το τσάι - κυρίως το πράσινο και το λευκό -, ενώ σε μικρότερες ποσότητες τις βρίσκουμε στο κρασί, το μήλο και το σταφύλι και σε μεγάλες ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα.

Στα 50…
Ο στόχος: Δυνατή καρδιά
Η καρδιαγγειακή μας υγεία, αλλά και η πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος, είναι από τους πιο σημαντικούς μας στόχους.

Πώς θα τον πετύχουμε : Τα αντιοξειδωτικά είναι το «κλειδί» για την παράταση της νεότητας και της ζωής. Ως αντιοξειδωτική χαρακτηρίζεται όποια ουσία μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την καταστροφική οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και με τη διαδικασία της γήρανσης.

Τα αναζητούμε μεταξύ άλλων στα εξής τρόφιμα :
Καρότα, πιπεριές, βερίκοκα, χόρτα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, αμύγδαλα, φιστίκια, νιφάδες βρώμης, κουκουνάρι, καρύδια, ταχίνι, σουσάμι, μαϊντανός, ντομάτα, ακτινίδιο, μπρόκολο.

Ψάρι για όλους
Σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε, υπάρχει μία πολύ σημαντική τροφή που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πρόκειται για το ψάρι, που μας δίνει τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται ότι συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, προστατεύουν την καρδιά χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση, ρυθμίζουν την πίεση και το σάκχαρο του αίματος, τονώνουν τη μνήμη....,

τους αποδίδονται αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, δρουν αντικαρκινικά (κυρίως όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη), καταπολεμούν τις φλεγμονές (π.χ. την ρευματοειδή αρθρίτιδα) και είναι ευεργετικά και για το άσθμα.

Οι καλύτερες πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, ο γαύρος, το σκουμπρί και η σαρδέλα, ενώ περιέχονται επίσης σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, τα καρύδια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. το σπανάκι).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MMedSci.SRD, κλινικό διαιτολόγο–βιολόγο, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.).
Άννα Δάλλα
http://www.vita.gr

http://lovepeaceangelhapiness.blogspot.gr/

Διατροφή

Αν έχετε βαρεθεί το κλασσικό πρωινό σας γεύμα, σας έχουμε μια πρόταση για έναν πεντανόστιμο και θρεπτικό πρωινό χυμό. Είναι εύκολος στην παρασκευή του, αν έχετε πρόχειρες κατεψυγμένες μπανάνες.

Απλώς ξεφλουδίστε τις μπανάνες, κόψτε τις σε κομμάτια και βάλτε τις σε δοχείο στην κατάψυξη. Θα διατηρηθούν για περίπου 3 μήνες.

Υλικά
1 μεγάλο πορτοκάλι ξεφλουδισμένο

1/4 φλ. γάλα καρύδας ή αμυγδάλου (Διαβάστε: 6 αλλαγές που θα παρατηρήσετε αν πίνετε καθημερινά γάλα αμυγδάλου με μέλι)

1/4 φλ. βρώμη

1 κ. γ μέλι

1/2 κ. γ βανίλια

1 1/2 κομμάτια κατεψυγμένες μπανάνες

Παρασκευή
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και λιώστε τα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και παχύρευστο. Φτιάχνει 2 φλιτζάνια.

Ανά μερίδα ενός φλιτζανιού: 170 θερμίδες, 4 γρ. πρωτεΐνης, 35 γρ. υδατάνθρακες, 1 γρ. λιπαρά, 13 mg νάτριο, 0 γρ. χοληστερόλης.

Διατροφή

Το απόλυτο food trend αυτή την στιγμή Το Instagram έχει γεμίσει με φωτογενή πιάτα που περιλαμβάνουν μαρούλι στο ροζ των millennial Θα μπορούσε να λέγεται και το μαρούλι των millennial αφού έχει το απόλυτο χρώμα που χαρακτηρίζει αυτή την δεκαετία: Το ροζ. Πρόκειται για το Radicchio del Veneto, ή αλλιώς La Rosa del Veneto, ένα είδος ροζ ραντίτσιο που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή Veneto της Ιταλίας ενώ τελευταία το παράγουν και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

 

Οι αγρότες φροντίζουν ώστε τα φυτά να μεγαλώνουν κυρίως στη σκιά, όπου το φως του ήλιου δεν μπορεί να φτάσει στο στέλεχος, κι αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο τα φύλλα διατηρούν το ωραίο, αχνό, ροζ χρώμα τους και δεν σκουραίνουν. Φαντάζομαι ότι είναι ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει η καλλιέργειά του και στην χώρα μας.

 

Στην γεύση είναι ελαφρώς πικρό αλλά και γλυκό ταυτόχρονα και στην υφή μοιάζει αρκετά με το γαλλικό μαρούλι. Όμως τίποτα παραπάνω. Γιατί το συζητάμε; Μα διότι είναι όμορφο και ροζ. Και στο Instagram έχει γίνει χαμός.

Πηγή: www.lifo.gr

Διατροφή

Ερευνα: Πολλές καυτερές πιπεριές, περισσότερα χρόνια ζωής 

σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά με αρκετή κόκκινη πιπεριά, μπορεί να ζήσετε περισσότερο. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών. Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό θανάτων και το είδος των θανάτων, με το είδος της διατροφής.

Διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω. Βρέθηκε ότι ο μέσος φανατικός καταναλωτής των καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, που καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερίνη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές. Ασαφής πάντως παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα.

Πιθανώς η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Μια κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις εν λόγω πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα και η νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.

Πηγή: www.lifo.gr

Διατροφή

Προστατεύει μεταξύ άλλων τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών
Η υψηλή διατροφική αξία του σπαραγγιού

Η υψηλή διατροφική αξία του σπαραγγιού αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να το επιλέγουμε συχνότερα, ενώ το γεγονός ότι το βρίσκουμε στην αγορά για λίγους μήνες το χρόνο, το καθιστά ακόμη πιο πολύτιμο.

Τα σπαράγγια είναι πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και παράλληλα, συμβάλλει στην προστασία της οστικής υγείας. Επιπλέον, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α, καθώς και σημαντικές ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου.

Φυσικά, από τα σπαράγγια δε θα μπορούσαν να λείπουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές μορφές καρκίνου. Ειδικότερα, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε καροτενοειδή, φλαβονοειδή, γλουταθειόνη και βιταμίνη Ε.

Τέλος, είναι πλούσια σε ασπαραγίνη, αμινοξύ στο οποίο αποδίδεται και η γνωστή διουρητική τους δράση, φυτικές ίνες και ινουλίνη, η οποία δρα ως πρεβιοτικό, προάγοντας την ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διατροφή

Υπάρχουν κάποια φαγητά που είναι εύκολα, γρήγορα, νόστιμα, αλλά πολύ ανθυγιεινά, αφού το μόνο που προσφέρουν στον οργανισμό είναι περιττές θερμίδες, λίπος και προβλήματα. Ποιες είναι αυτές;

Αναψυκτικά

Tα αναψυκτικά είναι ίσως ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά. Κάθε κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 200 θερμίδες, δηλ. περισσότερες θερμίδες από μία μπριζόλα μεσαίου μεγέθους.

Όχι μόνο είναι full στη ζάχαρη, αλλά περιέχουν τεχνητή γεύση και θειώδη άλατα. Και αν νομίζεις πως τα αναψυκτικά διαίτης είναι πιο υγιεινά, απατάσαι, αφού περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία.

Έτοιμες τηγανητές πατάτες

Το εύκολο, γρήγορο και νόστιμο φαγητό. Αν σας λέγαμε όμως ότι κάθε μερίδα περιέχει περίπου 700 θερμίδες , δε θα το ξανασκεφτόσασταν; Επίσης, σύμφωνα με μία έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι τηγανητές πατάτες τύπου «french fries» που σερβίρουν στα fast-food ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση παχυσαρκίας, χοληστερίνης και καρδιακών προβλημάτων.

Ντόνατς

Αναμφισβήτητα νόστιμα. Αλλά πολύ ανθυγιεινά, αφού περιέχουν μόνο ζάχαρη και άσπρο αλεύρι. Δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό, πέρα από άχρηστες θερμίδες. Επίσης, έχουν τεχνητή γεύση και τεράστια ποσότητα trans λιπαρών οξέων.

Επεξεργασμένο κρέας

Στην κατηγορία επεξεργασμένα κρέατα ανήκουν, τα hot-dogs, τα λουκάνικα, το μπέικον, το πεπερόνι και άλλα παρόμοια κρέατα. Όταν τα τρόφιμα επεξεργάζονται, όχι μόνο χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά τους προστίθεται και νιτρικό νάτριο για περισσότερη γεύση. Το νιτρικό νάτριο είναι ένα επικίνδυνο συστατικό που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Κονσερβοποιημένες σούπες

Στη χώρα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο στο εξωτερικό, παρόλα αυτά πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και υπάρχουν πολλοί που τις αγοράζουν. Οι περισσότερες είναι γεμάτες λιπαρά, νάτριο και τεχνητή γεύση. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό μπολ σούπας περιέχει περίπου 1000 mg αλάτι που είναι υπερβολική ποσότητα για τον οργανισμό.

Διατροφή

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να τα καταναλώνουν για λόγους υγείας.

Ποιες είναι όμως, πιο συγκεκριμένα, οι ευεργετικές ιδιότητες των φασολιών;

Δείτε παρακάτω έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξετε τα φασόλια (και γενικότερα τα όσπρια) στη διατροφή σας:

1. Τα φασόλια βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους

Μπορεί να ευθύνονται για αύξηση της παραγωγής… (δύσοσμων κυρίως) αερίων, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του health.com, όσο πιο συχνά καταναλώνει κανείς όσπρια, τόσο λιγότερες… στομαχικές αναταράξεις (και τα αέρια παράγωγά τους) θα νιώθει.

2. Τα φασόλια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να νιώθουμε «γεμάτοι», κάτι που σημαίνει ότι δε θα νιώθουμε την ανάγκη να τσιμπολογούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε περίπου 25 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα. Μισή κούπα βρασμένα λευκά φασόλια περιέχουν σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικές ίνες.

3. Τα φασόλια βοηθούν στην πέψη

Τα φασόλια περιέχουν τόσο διαλυτές, όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες επιβραδύνουν την πέψη ενισχύοντας το αίσθημα ότι είστε «γεμάτοι», ενώ οι δεύτερες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

4. Τα φασόλια βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Εκτός από πλούσια πηγή φυτικών ινών, τα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι υδατάνθρακες που περιέοχυν τα φασόλια απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

5. Τα φασόλια βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα ξεκινά από… τη διατροφή μας. Σύμφωνα με μια έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στο Canadian Medical Journal ανέφερε ότι μια μερίδα φασόλια, αρακά ή φακές την μέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5% και να ρίξει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών κατά 5-6%.

6. Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου

Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ωστόσο για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα όσπρια από τον οργανισμό, φροντίστε να τα συνδυάσετε με κάποιο τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C.

Διατροφή

Η διαφορά της με τη λευκή εντοπίζεται σε επίπεδο επεξεργασίας, γεύσης και υφής
Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και το σωματικό βάρος, γεγονός που στρέφει πολλούς καταναλωτές στην αναζήτηση πιο υγιεινών εναλλακτικών.

Η μαύρη ζάχαρη είναι ένα είδος ζάχαρης που έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία, συγκριτικά με τη λευκή, με αποτέλεσμα να διατηρεί κάποια ίχνη θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, η θερμιδική της αξία δε διαφέρει από αυτή της λευκής ζάχαρης. Συνεπώς, η αντικατάσταση της λευκής ζάχαρης από μαύρη δεν προσφέρει κανένα όφελος όσον αφορά στη θερμιδική πρόσληψη και την προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους.

Από την άλλη, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως η μαύρη ζάχαρη είναι λιγότερο επιβαρυντική για την υγεία, σε σύγκριση με την «κλασική» λευκή ζάχαρη. Ουσιαστικά λοιπόν, θα λέγαμε πως οι διαφορές τους εντοπίζονται κυρίως σε επίπεδο επεξεργασίας, γεύσης και υφής.

Συνεπώς, εάν θέλετε να αποφύγετε τις θερμίδες της ζάχαρης και τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσής της, προσπαθήστε να περιορίσετε την προσθήκη όλων των ειδών ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, καθώς και την κατανάλωση προϊόντων που είναι πλούσια σε αυτή.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διατροφή

Ο Ζεόλιθος, το μεγάλο μυστικό της αποτοξίνωσης αναγνωρίστηκε το 1756 από το Σουηδό μεταλλειολόγο Άξελ Φρίντρικ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε την κύρια ικανότητά του. Αυτό το αργιλοπυριτικό μέταλλο με τη μικροπορώδη δομή του μπορεί να προσροφά ουσίες οργανικές, κατιόντα, βαρέα μέταλλα, ελεύθερες ρίζες και άλλα.

Εκτός αυτού, εκείνο που οδήγησε στην ανακάλυψή του ήταν το ότι παρήγε μεγάλες ποσότητες ατμού κατά το βρασμό του. Επομένως, είναι μία Πέτρα (λίθος) που Βράζει (ζέω) και ονομάστηκε έτσι από το μεταλλειολόγο λόγω της χαλαρής αυτής δέσμευσης των στοιχείων και της εύκολης απελευθέρωσής τους.

Του Γιώργου Γιαγκίδη, BSo διαιτολόγος – διατροφολόγος

Στην Ελλάδα, η σημαντικότερη παραγωγή – εξαγωγή Ζεόλιθου σημειώνεται στη Θράκη με 95% καθαρότητα, καθιστώντας το προϊόν της από τα κορυφαία παγκοσμίως. Συνήθως στις αγορές βρίσκουμε ζεόλιθο, σερβικής καταγωγής.

Σήμερα, ο ζεόλιθος υποστηρίζεται με πάνω από 200 επίσημες μελέτες, που αποδεικνύουν τη χρησιμότητά του ως συστατικό με θετική και φυσιολογική επίδραση (Waiora, Supporting, 2009).

Λειτουργίες – Πλεονεκτήματα

Ως προς τη διαιτητική του χρήση θα επισημανθούν οι κύριες λειτουργίες που απορρέουν από τα χαρακτηριστικά του. Κατ’ αρχάς πρέπει να επισημανθεί ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει αναγνωρίσει το Ζεόλιθο ως προϊόν «Γενικώς Ασφαλές». Επιπροσθέτως, τα ίχνη του εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε έξι µε οκτώ ώρες, χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καµία γεύση ή οσµή και πρέπει να λαµβάνεται µε άδειο στοµάχι.

Η σημαντικότερη λειτουργία του είναι αυτή της αποτοξίνωσης. Πρώτα απ’ όλα εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό. Ακόμη, βοηθά στην αποβολή των βαρέων μετάλλων, τύπου αλουμινίου, υδραργύρου και άλλων, δίχως να απομακρύνει υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, αποβάλλει τα ραδιενεργά μέταλλα, τύπου στρόντιου αλλά και τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και γενικά τις τοξίνες. Μπορεί να παγιδεύει τα αλλεργιογόνα in vivo μειώνοντας έτσι τις αλλεργίες και τα διάφορα συμπτώματα.

Κατά των λοιμώξεων

Μια ακόμη λειτουργία του είναι πως αποτελεί ένα ισχυρό αντιικό προϊόν, προφυλάσσοντας από τις λοιμώξεις. Επίσης, δημιουργεί ένα άριστο επίπεδο pH (7,35-7,45) για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι δίαιτες, και συγκεκριμένα αυτές του γρήγορου αδυνατίσματος, μπορούν να προκαλέσουν τοξίνωση από τις λιπόφιλες τοξίνες τύπου διοξίνες που είναι αποθηκευμένες στο λίπος και απελευθερώνονται με αργό σταθερό ρυθμό. Επομένως, σε μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους απελευθερώνονται οι τοξίνες, οι οποίες θα προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις, κάτι όμως που σε μερικό βαθμό αποτρέπει ο ζεόλιθος.

Τέλος, πιθανή −υπό μελέτη− ευεργετική δράση υπάρχει ως προς την ηπατική λειτουργία και την παραγωγή σεροτονίνης.

Παρενέργειες

Ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών, περίπου 1%, έχει αναφέρει πόνο μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα ή αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή και με μείωση της ποσότητας κατανάλωσης.

Πάντως, ορθό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία, ώστε να φτάσει σταδιακά μέχρι 6 κάψουλες την ημέρα. Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, δηλαδή όχι πολύ παραπάνω από το 1,5 λίτρο που χρειάζεται κανείς φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συστάσεις για την κατανάλωσή του αναγράφονται στην εκάστοτε συσκευασία.

Συμπέρασμα

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι ο ζεόλιθος μπορεί να λαμβάνεται δίχως κάποια ισχυρή αντένδειξη ως ένα πολύ καλό διατροφικό συμπλήρωμα, πάντα με την ιδέα του μέτρου και των οδηγιών που έχουν θεσπιστεί. Ωστόσο, όπως και όλα τα συμπληρώματα θα πρέπει να έρχεται συμπληρωματικά με τη διατροφή, δίχως να αποτελεί ξεχωριστή και αποκλειστική πηγή ενέργειας. Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει είναι ιδιαίτερα θετικά όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω και δημιουργείται έτσι η άποψη πως έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής και βεβαίως ασφαλές.

Πηγές:
Φραγκιαδάκης, Γ. Α. (2013). Συμπληρώματα Διατροφής και Συμπληρωματική Ιατρικής.
Finkelman, B. Robert (2006). Health Benefits of Geologic Materials and Geologic Processes.
Waiora USA Inc. (2009). «Supporting Documentation for Zeolite Supplement».

Πηγή: NaturaNrg #81

Διατροφή

Βγάζοντας αυτό το συστατικό από τη διατροφή σου θα επιταχύνεις το μεταβολισμό σου σε 8 μέρες
Πόσες φορές δεν έχετε «κατηγορήσει» το μεταβολισμό σας, όταν οι προσπάθειες σας να μειώσετε το σωματικό σας βάρος και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση πέφτουν στο κενό;

Πράγματι, ενώ κάποιος έχει αποφασίσει να ακολουθήσει πολύ υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητα του, να καταναλώνει δηλαδή θρεπτικές και χαμηλής θερμιδικής αξίας τροφές και να γυμνάζεται, μπορεί να μην παρατηρεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτό να οφείλεται στο μεταβολισμό του, ο οποίος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Η διαδικασία λοιπόν αξιοποίησης της τροφής που καταναλώνει κανείς επηρεάζεται από την ηλικία, την κληρονομικότητα, τη σωματική δραστηριότητα, τις ορμόνες, αλλά και από ακόμα έναν παράγοντα, που ίσως δεν έχετε φανταστεί.

Ποιος είναι αυτός;

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Touro της Καλιφόρνια από τον καθηγητή Jean-Marc Schwarz και τους συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Osteopathic Association αποκάλυψε, ότι ο ένοχος που πολλοί αγνοούν είναι η φρουκτόζη, κυρίως με τη μορφή του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Στην έρευνα αυτή πήραν μέρος 40 υπέρβαρα παιδιά ηλικίας 9-18 ετών, από τα οποία οι ειδικοί ζήτησαν να «κόψουν» την κατανάλωση φρουκτόζης για μόλις εννιά ημέρες. Στο διάστημα αυτό τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση στη χοληστερόλη, μείωση στην αρτηριακή πίεση αλλά και στα επίπεδα του λίπους στο συκώτι, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τόσο ο καθηγητής Jean-Marc Schwarz, όσο και οι συνεργάτες του υποστήριξαν πως ο αποκλεισμός της φρουκτόζης από τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, τη λιπώδη διήθηση ήπατος και το διαβήτη χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

«Η αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή των παιδιών με παχυσαρκία για μόνο εννέα ημέρες μείωσε σταθερά το DNL (de novo λιπογένεση) και το λίπος στο ήπαρ και βελτίωσε τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων», σχολίασε ο καθηγητής Jean-Marc Schwarz.

Το χαρακτηριστικό της φρουκτόζης είναι ότι μεταβολίζεται σε λίπος πολύ πιο γρήγορα απ’ότι η γλυκόζη. Το ήπαρ στη συνέχεια εκκρίνει το λίπος και αυτό αποθηκεύεται στις λιπαποθήκες του σπλαχνικού λίπους, αυξάνοντας το σωματικό βάρος. Την ίδια στιγμή, η φρουκτόζη κάνει τον εγκέφαλο να σκέφτεται, ότι το σώμα λιμοκτονεί, ρίχνει το άτομο σε λήθαργο και αποτρέπει από τη σωματική δραστηριότητα.

Πού βρίσκεται όμως η φρουκτόζη, την οποία κανείς μπορεί να καταναλώνει ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνει;

Με βάση στοιχεία της Daily Mail, η φρουκτόζη, κυρίως με τη μορφή του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, βρίσκεται στο 75% των συσκευασμένων τροφών και ποτών, μιας και είναι φθηνότερη αλλά και κατά 20% πιο γλυκιά απ' ότι η απλή ζάχαρη. Η φρουκτόζη είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία και μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Αν θέλετε να εκτοξεύσετε το μεταβολισμό σας στα ύψη σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, δεν έχετε παρά να αποφύγετε την κατανάλωσή της.

bovary.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin