Οκτωβρίου 23, 2018

Διατροφή

Το μαύρο κύμινο είναι ένας από τους πιο χρησιμοποιημένους φαρμακευτικούς σπόρους της ιστορίας, γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το έλαιό του μάλιστα ονομάζεται και «λάδι των Φαραώ», αφού βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών και άλλων αιγύπτιων Φαραώ. 

Τι είναι το μαύρο κύμινο;
Οι σπόροι του μαύρου κύμινου προέρχονται από το Nigella sativa που είναι ένα μικρό φυτό με μοβ, μπλε ή λευκά άνθη και το βρίσκουμε κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, στην Δυτική Ασία και στη Μέση Ανατολή. Οι σπόροι χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους των περιοχών αυτών ως φυσική θεραπεία για χιλιάδες χρόνια. Οι σπόροι επίσης προστίθενται ως καρύκευμα, σε τουρσί και σε ψωμί, όπως το κύμινο ή η ρίγανη.

Το έλαιό του περιέχει θυμοκινόνη, μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ουσία που εξετάζεται για την αντικαρκινική του ιδιότητα. Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν το έλαιο του μαύρου κύμινου σε μορφή κάψουλας ή να το εφαρμόσουν τοπικά για να ωφελήσουν την επιδερμίδα τους. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε έλαιο κατά τη διάρκεια μασάζ, σε σαμπουάν, σε σπιτικά προϊόντα και σε αρώματα.

Τα οφέλη του ελαίου από το μαύρο κύμινο
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πολλαπλά οφέλη του μαύρου κύμινου στην υγεία. Εντούτοις, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές έρευνες μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιήσει κύτταρα ή ζώα ως μοντέλα και υπάρχει περιορισμένος αριθμός ερευνών για τις επιδράσεις του στους ανθρώπους.

Απώλεια βάρους
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το μαύρο κύμινο μπορεί να μειώσει τον δείκτη μάζας σώματος. Οι συμμετέχοντες δεν ανέφεραν καμία σοβαρή παρενέργεια από την λήψη του συμπληρώματος. Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes & Metabolic Disorders το 2013 βρήκε ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να επιδρά σημαντικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Επιδερμίδα
Το μαύρο κύμινο αποδεικνύεται ευεργετικό για τις ακόλουθες δερματικές παθήσεις:

• Έκζεμα: Σύμφωνα με μια μελέτη μικρής κλίμακας το 2013 που συνέκρινε τα θεραπευτικά οφέλη του N. sativa με φάρμακα, το έλαιο μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του εκζέματος στα χέρια.

• Ακμή: Οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του μαύρου κύμινου βελτιώνουν την ακμή και συγκεκριμένα το έλαιό του. Σε μια έρευνα, το 58% των συμμετεχόντων αξιολόγησε την απόκρισή τους σε αυτή την θεραπεία ως καλή, ενώ το 35% ένιωσαν ότι τα συμπεράσματα ήταν μέτρια.

• Ψωρίαση: Έρευνα του 2012 σε εργαστηριακά ποντίκια υποδεικνύει ότι το έλαιο έχει και αντιψωριακά οφέλη. Το έλαιο μάλιστα μπορεί να ενυδατώσει τα μαλλιά, να απαλύνει την υφή της επιδερμίδας, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το πεδίο.

Οφέλη για παθήσεις
Καρκίνος

Πρόσφατες μελέτες τονίζουν ότι η θυμοκινόνη στο έλαιο μαύρου κύμινου μπορεί να επιδράσει σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο ή απόπτωση σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων. Αυτά περιλαμβάνουν τα κύτταρα που εμπλέκονται στον καρκίνο του εγκεφάλου, στη λευχαιμία και στον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των ερευνών έχει χρησιμοποιήσει κύτταρα παρά ανθρώπους, οπότε οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο αποτελεσματικό είναι το έλαιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Λειτουργία του ήπατος και των νεφρών

Σύμφωνα με μελέτη του 2013 σε ποντίκια, το έλαιο μαύρου κύμινου μειώνει τις επιπλοκές της νόσου του ήπατος και των νεφρών και βελτιώνει τις δομές των οργάνων. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα αν αυτές οι επιδράσεις εμφανίζονται και στους ανθρώπους.

Διαβήτης

Σύμφωνα με άρθρο του Journal of Endocrinology & Metabolism, το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Και πάλι όμως αυτή η έρευνα αφορά σε ζώα, οπότε χρειάζεται η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας στους ανθρώπους.

Στειρότητα

Μια πειραματική δοκιμασία με την χορήγηση και ψευδοφαρμάκου σε άνδρες με προβλήματα γονιμότητας βρήκε ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να βελτιώσει την σπερματική κίνηση και να αυξήσει την ποσότητα.

Παρενέργειες και κίνδυνοι
Αν και το μαύρο κύμινο φαίνεται να προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία, το συμπλήρωμά του δεν αντικαθιστά την φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, όσοι λαμβάνουν κάποια αγωγή χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους πριν λάβουν κάποιο συμπλήρωμα τακτικά.

Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλέψει για τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και να συζητήσει μαζί σας τις πιθανές παρενέργειες. Ποτέ μην σταματάτε να λαμβάνετε τα φάρμακά σας χωρίς συμβουλή γιατρού. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους, αλλά και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Η τοπική χρήση του ελαίου μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό την πρώτη φορά να το δοκιμάσετε σε ένα μικρό σημείο του δέρματός σας για να ελέγξετε την αντίδραση του οργανισμού σας. Τέλος, η κατάποση του ελαίου μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως στομαχικές ενοχλήσεις, δυσκοιλιότητα και εμετό.

Διατροφή

Στόχος των ερευνητών του Χαροκόπειου ήταν η αξιολόγηση της διάρκειας του ύπνου και της ποιότητας του σε σχέση με την συμμόρφωση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής
Ελληνική μελέτη: Η μεσογειακή διατροφή συντελεί σε καλύτερο ύπνο | in.gr
Μαίρη Μπιμπή

Η ποιότητα, αλλά δυστυχώς όχι και η διάρκεια, του ύπνου φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Geriatrics & Gerontology International.

Η επιστημονική ομάδα (αποτελούμενη από τους Ειρήνη Μαμαλάκη, Κώστα Α. Αναστασίου, Εύα Ντανάση, Αγγελική Τσαπάνου, Μαίρη Κοσμίδη, Ευθύμιος Δαρδιώτης, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Παρασκευή Σακκά, Νικόλαος Σκαρμένας, Μαίρη Γιαννακούλια) θέλησε να διερευνήσει τη σχέση ύπνου και διατροφής, πεδίο που μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Στόχος των ερευνητών ήταν η αξιολόγηση της διάρκειας του ύπνου και της ποιότητας του σε σχέση με την συμμόρφωση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Μάλιστα, συνεκτίμησαν παραμέτρους, όπως το φύλο και η ηλικία.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε δείγμα 1.639 ατόμων, 65 ετών και άνω, που είχαν λάβει μέρος σε ελληνική διαρκή μελέτη για τη γήρανση και τη διατροφή.

Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων που είχαν συμπληρώσει οι συμμετέχοντες, ενώ η προσκόλληση τη μεσογειακή διατροφή μέσω ειδικής βαθμολογίας.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των δεδομένων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου σχετιζόταν θετικά με την μεσογειακή διατροφή, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, δείκτη μάζας σώματος, σωματικής δραστηριότητας και συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Αντίθετα, η διάρκεια του ύπνου δεν σχετίστηκε με τον βαθμό προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, στους ηλικιωμένους. Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, οι βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής θα πρέπει να συνεκτιμάται στις παρεμβάσεις διαχείρισης του ύπνου των ηλικιωμένων ατόμων», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

«Πρέπει σε κάθε περίπτωση να διερευνήσουμε τους μηχανισμούς που συνδέουν την υγιεινή αυτή διατροφή με τις καλύτερες συνήθειες αναφορικά με τον ύπνο, ώστε να προάγουμε την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων», συμπληρώνει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Μαίρη Γιαννακούλια από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Και υπενθυμίζει ότι, με τον όρο μεσογειακή διατροφή περιγράφεται ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λιπαρών. Επίσης, η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, ψαριών, κοτόπουλου και λίγο κόκκινο κρέας και κρασί.

Διατροφή

Η καθημερινή χρήση του λιναρόσπορου για ένα μήνα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία που δεν γνωρίζετε. Πολυάριθμα θεραπευτικά συστατικά περιέχονται στον λιναρόσπορο και προλαμβάνει πολλές παθήσεις. Είναι υψηλός σε εύπεπτες πρωτεΐνες,ωμέγα-3, και λιγνάνες.

Είναι επίσης μία από τις πλουσιότερες πηγές ελαίου αλινολενικού οξέως και είναι πλούσιος σε διαλυτές φυτικές ίνες, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, και φαινολικές ενώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένα ουσιαστικό μέρος πολλών υγιεινών διατροφών.

Ωστόσο, αυτά είναι τα οφέλη από την τακτική χρήση των λιναρόσπορο για ένα μήνα: είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη γενική υγεία μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης κατά 50% μειώνει την τριγλυκερίδια κατά 25-60% προλαμβάνει το διαβήτη, δεδομένου ότι ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 3 κουταλιές της σούπας λινέλαιο έχουν τις ίδιες ποσότητες ωμέγα 6 και ωμέγα-9 λιπαρά με ½ κιλό ψάρια ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας οι λιγνάνες συμβάλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, και τον καρκίνο, και βοηθούν στην περίπτωση του λύκου και της αρθρίτιδας.

Μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τις φλεγμονές. παρέχει μια αίσθηση του κορεσμού, έτσι ώστε να προάγει την απώλεια βάρους

Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτό είναι μόνο μια μικρή λίστα με όλα τα πιθανά πλεονεκτήματα της τακτικής χρήσης του λιναρόσπορου.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει σίγουρα να αρχίσετε να καταναλώνετε λιναρόσπορο, για να ενισχύσετε την υγεία σας και να προωθήσετε τη γενική ευημερία.

Πηγή: hippieteepee.gr

https://awakengr.com/

Διατροφή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να θέλεις να ανακαλύψεις τα υποκατάστατα κρέατος και να τα εντάξεις στη διατροφής σου, ακόμα και αν δεν ακολουθείς μία αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, ακόμα και αν κάνει μία plant-based διατροφή. Με το να μην τρως κρέας κάνεις καλό στην υγεία σου, κάνεις καλό στο περιβάλλον και κυρίως συνεισφέρεις στο να σταματήσει η εκμετάλλευση των ζώων και η βιομηχανοποιημένη εκτροφή τους, που όπως έγραψε και η Guardian είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία.

Πώς να το επιλέξεις
Αρχικά σκέψου τι θέλεις να σου προσφέρει το vegan υποκατάστατο στο γεύμα σου. Ψάχνεις πρωτεϊνη, γεύση ή υφή; Αν για σένα είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνης, τότε θα πρέπει να τσεκάρεις τα συστατικά στην ετικέτα, για να δεις πόση πρωτεϊνη έχει. Αν ακολουθείς μία vegan ή χορτοφαγική διατροφή, ψάξε συστατικά που συνήθως χρειάζεσαι, όπως σίδηρο, βιταμίνη B12 και ασβέστιο. Αν ακολουθείς κάποια διατροφή που απαγορεύεται η σόγια ή η γλουτένη, αναζήτα προϊόντα που δεν περιέχουν αυτά τα συστατικά.

Εν ολίγοις είναι σημαντικό να διαβάζεις τις διατροφικές αξίες των προϊόντων, που επιλέγεις.

Ποια είναι
Tofu

Το tofu είναι ένα από τα κύρια συστατικά της ασιατικής κουζίνας και υπάρχει εδώ και δεκαετίας στις χορτοφαγικές διατροφές. Από μόνο του είναι άγευστο, αλλά παίρνει τις γεύσεις των άλλων συστατικών που έχει ένα πιάτο. Επίσης, βγαίνει και σε διάφορες πλέον γεύσεις (πικάντικο, καπνιστό κ.α).

Φτιάχνεται, όπως φτιάχνεται και το τυρί, μονάχα που εδώ αυτό που πήζει είναι το γάλα σόγιας. To tofu μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας παράγοντες, όπως θειικό ασβέστιο ή χλωριούχο μαγνήσιο, που επηρεάζουν το θρεπτικό του προφίλ. Επιπλέον, ορισμένες μάρκες tofu είναι εμπλουτισμένες με θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο.

Αν σε απασχολούν τα GMO, διάλεξε κάποιο organic προϊόν.

Πώς μπορείς να το κάνεις: Μπορείς να το φτιάξεις stir-fry ή να το χρησιμοποιήσεις θρυμματισμένο αντί για αυγά ή τυρί.

Tempeh

To tempeh είναι ένα παραδοσιακό προϊόν σόγιας που γίνεται από ζυμωμένη σόγια. Σε αντίθεση με το το tofu, που φτιάχνεται από γάλα σόγια, το tempeh φτιάχνεται χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σπόρο σόγιας, οπότε έχει και διαφορετικό διατροφικό προφίλ.

Περιέχει περισσότερες πρωτεϊνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες από το tofu, ενώ, όπως όλες οι ζυμωμένες τροφές μπορεί να ωφελήσουν το πεπτικό σύστημα.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως συχνά έχει και άλλους σπόρους όπως κριθάρι, οπότε αν κάνεις μία διατροφή χωρίς γλουτένη, διάβασε προσεκτικά την ετικέτα. Όσο αφορά στη γεύση του είναι πιο έντονη από του tofu. Συνδυάζεται καλά με σάλτσες και μπορεί να προστεθεί και σε σαλάτες, αλλά και σε σάντουιτς (υπάρχει και bacon tempeh).

Το Tempeh έχει μια ισχυρότερη γεύση και σταθερότερη υφή από το tofu. Συνδυάζει καλά με σάλτσες με βάση το φυστίκι και μπορεί εύκολα να προστεθεί σε φιλέτο ή σαλάτα της Ταϊλάνδης.

TVP (Texturized Vegetable Protein)
To TVP είναι ένα υψηλά επεξεργασμένο υποκατάστατο κρέατος, που δημιουργήθηκε στα 60s. Φτιάχνεται από αλεύρι σόγιας και αφαιρούνται τα λιπαρά με διαλυτικά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης, χαμηλό σε λιπαρά προϊόν.

Το TVP μπορεί να αγοραστεί σε αφυδατωμένη μορφή. Ωστόσο,πιο συχνά θα το βρεις σε επεξεργασμένα, κατεψυγμένα, χορτοφαγικά προϊόντα. Προσοχή σε αυτό το υποκατάστατο, γιατί φτιάχνεται από συμβατική σόγια και είναι πολύ πιθανό να περιέχει GMOs.

Μπορείς να το βάλεις σε σούπες και μαγειρευτά.

Σεϊτάν
Έχουμε γράψει γι αυτό ολόκληρο θέμα. Είναι υψηλό σε πρωτεϊνη, χαμηλό σε υδατάνθρακες και είναι μία καλή πηγή σιδήρου. Προσοχή περιέχει γλουτένη. Το σεϊτάν μπορεί να αντικαταστήσει το μοσχαρίσιο κρέας ή το κοτόπουλο σε οποιαδήποτε συνταγή.

Μανιτάρια
Ένα εξαιρετική, μη-επεξεργασμένη τροφή. Έχουμε μία meaty γεύση, πλούσια umami, που θα έλεγε και κάποιος που κατέχει από γεύσεις. Με αυτά μπορείς να φτιάξεις άπειρα πιάτα, από τάκος μέχρι burgers. Έχουν λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες – άρα είναι και καλή τροφή για όσους θέλουν να χάσουν κιλά. Ωστόσο, δεν έχουν τόση πολλή πρωτεϊνη.

Jackfruit

Το λατρεύουν στη Νότια Ασία για αιώνες, το λατρεύω και εγώ εδώ στην Αθήνα από τη πρώτη στιγμή που το δοκίμασα. Μιλάμε για άλλο φρούτο (όντως είναι φρούτο). Είναι τέλειο για BBQ συνταγές και αντικαθιστά το χοιρινό. Μπορείς να το βρεις φρέσκο (λιγάκι δύσκολα εδώ στην Αθήνα, αλλά μία τύχη την έχεις αν κατέβεις στο βαθύ κέντρο εκεί πίσω από την Ευρυπίδου, που είναι τα έθνικ μπακάλικα) ή σε κονσέρβα. Προσοχή, γιατί αυτά με την κονσέρβα, μπορεί να έχουν μέσα σιρόπι, άρα έξτρα ζάχαρη. Τα υπόλοιπα τα έχουμε πει και εδώ, γι αυτή τα γευστική μαγεία.

Φασόλια και φακές
Είναι φθηνά, έχουν πρωτεϊνη, θα τα βρεις παντού, θα σε χορτάσουν. Τι άλλο θέλεις; Είναι μία επεξεργασμένα! Κάτι που χρειάζεται να γνωρίζει είναι πως αν και είναι καλά σε φυτική πρωτεϊνη, δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα από μόνα τους. Παρόλα έχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και είναι σπουδαία πηγή σιδήρου.

ladypapaya.com

 

 

Διατροφή

Μικρές αλλαγές στην ώρα που καταναλώνουμε τα γεύματα της ημέρας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ, η «μετακίνηση» του πρωινού λίγη ώρα αργότερα και ταυτόχρονα του βραδινού λίγη ώρα νωρίτερα διευκολύνει την καύση του συσσωρευμένου λίπους και βελτιώνει βιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

Τα οφέλη της διατροφής ελεγχόμενου χρόνου

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Τζόνστον, ειδικό σε θέματα Χρονοβιολογίας, εξέτασαν την επίδραση της λεγόμενης διατροφής ελεγχόμενου χρόνου (time-restricted feeding, TRF), που αποτελεί ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, στο βάρος και σε μια σειρά βιολογικών δεικτών.

Για τον σκοπό αυτόν, ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών για 10 εβδομάδες να αλλάξουν τον προγραμματισμό των γευμάτων τους, καθυστερώντας το πρωινό τους κατά 90 λεπτά και τρώγοντας το βραδινό τους 90 λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως. Για λόγους σύγκρισης, μια δεύτερη ομάδα εθελοντών ακολούθησαν τον συνήθη προγραμματισμό των γευμάτων τους. Καμία από τις δύο ομάδες δεν έλαβε οδηγίες ως προς την ποσότητα ή το είδος των τροφών που έπρεπε να καταναλώνει, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έδιναν τακτικά δείγμα αίματος και κατέγραφαν το διατροφικό τους πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η ομάδα της διατροφής ελεγχόμενου χρόνου, διαπίστωσαν οι ερευνητές, έχασε κατά μέσο όρο υπερδιπλάσια ποσότητα σωματικού λίπους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα γεύματά τους εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων φάνηκε πως κατανάλωναν συνολικά μικρότερες ποσότητες τροφής. Σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ποσοστό 57% των εθελοντών από την ομάδα της διατροφής ελεγχόμενου χρόνου δήλωσαν ότι έτρωγαν λιγότερο επειδή πεινούσαν λιγότερο, επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να φάνε όποτε ήθελαν ή επειδή αναγκάστηκαν να κόψουν τα σνακ (κυρίως το βράδυ).

Μια άλλη παράμετρος που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν κατά πόσο η διατροφή ελεγχόμενου χρόνου αποτελεί ένα «βιώσιμο» διατροφικό πλάνο που να μπορεί κανείς να τηρήσει σε βάθος χρόνου. Ποσοστό 43% των εθελοντών της ομάδας που την ακολούθησαν δήλωσαν πως θα μπορούσαν να συνεχίσουν το διατροφικό πρόγραμμα και μετά το πέρας της μελέτης εάν είχαν λίγη περισσότερη ελευθερία στις ώρες κατανάλωσης των γευμάτων τους, ενώ ποσοστό 57% είπαν πως δυσκολεύτηκαν αρκετά να εναρμονίσουν τη διατροφή τους με την οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Τζόνστον δήλωσε: «Η μελέτη μάς έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να μας ωφελήσουν μικρές αλλαγές στις ώρες κατανάλωσης των γευμάτων. Η μείωση που είδαμε στο ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και σχετικών με αυτή παθήσεων, επομένως είναι πολύ σημαντική για την υγεία».

Ο Δρ Τζόνστον συμπληρώνει πως για να μπορέσει να τηρήσει κανείς τη διατροφή ελεγχόμενου χρόνου και να επωφεληθεί από αυτή, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να γίνει πιο συμβατή με την κοινωνική και οικογενειακή ζωή του κάθε ανθρώπου. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει πως θα πρέπει να βρεθούν πιο ευέλικτες μορφές του συγκεκριμένου διατροφικού πλάνου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Sciences.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από τα διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας είναι αρκετά έντονο τα τελευταία χρόνια, με αρκετές μελέτες να αναδεικνύουν τα οφέλη που έχει για τον μεταβολισμό, την καρδιά κ.ά.

limeandlife.com

Διατροφή

Τζουλιάννα Καρνέζη 

Το νερό με λεμόνι είναι μια κοινή προσέγγιση, που ακολουθείται κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας ή ως μέρος μιας αποτοξίνωσης. Το ρόφημα αυτό περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, το κάλιο και οι φυτικές ίνες. Ωστόσο αυτό το νερό με λεμόνι μπορεί επίσης, να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν το πίνετε σε μεγάλη ποσότητα.

Καούρα.

Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει καούρα ή να κάνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση χειρότερη. Η καούρα συμβαίνει όταν ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου σας, δεν λειτουργεί σωστά, και το οξύ από το στομάχι σας κινείται πίσω στον οισοφάγο, μια διαδικασία γνωστή ως παλινδρόμηση. Η καούρα αναφέρεται επίσης και ως παλινδρόμηση οξέος και προκαλεί αίσθημα καύσους και πόνο στο στήθος. Εάν πάσχετε από αυτά τα συμπτώματα επισκεφτείτε τον γιατρό σας και σταματήστε να πίνετε λεμόνι με νερό.

Διάβρωση των δοντιών.

Εάν καταναλώνετε πάρα πολλά τρόφιμα ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, όπως το λεμόνι, προκαλείται μια εκτεταμένη επαφή του οξέος με τα δόντια σας. Αυτό θα διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και θα τα κάνει ευαίσθητα, ειδικά σε ζεστά ή κρύα φαγητά. Για να προστατεύσετε τα δόντια σας να πίνετε τα όξινα ποτά με καλαμάκι. Αν ήδη αντιμετωπίζετε διάβρωση των δοντιών, συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο ο οποίος μπορεί να συστήσει τις κατάλληλες θεραπείες.

Εκτιμήσεις

Μην πίνετε νερό με λεμόνι για την αντιμετώπιση κάποιου ιατρικού προβλήματος χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας. Εάν αντιμετωπίσετε παρενέργειες να σταματήσετε αμέσως να πίνετε το συγκεκριμένο ρόφημα. Αν οι παρενέργειες επιμένουν, ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Αν πίνετε λεμόνι με νερό για να πάρετε βιταμίνη C, να έχετε κατά νου ότι αυτή η θρεπτική ουσία είναι πολύ ασταθής και είναι καλύτερα να την πάρετε από τα ολόκληρα φρούτα, όπως ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλι.

Διατροφή

Το μέλι χρησιμοποιείται παλαιόθεν ως «γιατροσόφι» σε πληγές και κοψίματα, καθώς ήδη από τον 12ο αιώνα είχαν αναγνωριστεί οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη φήμη έχει αποκτήσει το μέλι Μανούκα, μια ποικιλία που προέρχεται από τα τεϊόδεντρα (Leptospermum scoparium) της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αυστραλίας.

Τα φύλλα του τεϊόδεντρου έχουν γνωστές επουλωτικές ιδιότητες και το μέλι Μανούκα παράγεται όταν οι μέλισσες αντλούν το νέκταρ από τα λουλούδια του.

Όλα τα είδη μελιού έχουν αποδεδειγμένα αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο το μέλι Μανούκα περιέχει ένα «μυστικό» χημικό συστατικό, ένα υπεροξείδιο, που του προσδίδει πιο ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει επίσης ότι το μέλι Μανούκα είναι δυνατό να ενισχύσει την παραγωγή αυξητικών παραγόντων τους οποίους χρησιμοποιούν τα λευκά αιμοσφαίρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις και να επουλώσουν τους ιστούς.


Τρία είναι τα βασικά συστατικά που υπάρχουν στο μέλι Μανούκα και το κάνουν να ξεχωρίζει:

1. Μεθυλογλυοξάλη (MGO): Έχει αξιόλογη δράση ενάντια σε ποικίλα βακτήρια (π.χ. Μικρόβιο Πρωτέας, Enterobacter cloacae).

2. Διυδροξυακετόνη (DHA): Βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών του τεϊόδεντρου και μετατρέπεται σε μεθυλογλυοξάλη κατά τη διαδικασία παραγωγής του μελιού.

3. Λεπτοσπερίνη: Πρόκειται για μια φυσική χημική ουσία στο νέκταρ των λουλουδιών του τεϊόδεντρου και ορισμένων συγγενικών του φυτών και είναι ενδεικτική για την «αυθεντικότητα» του μελιού.

Αν και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το μέλι Μανούκα θεωρείται ότι έχει ισχυρότερη αντιμικροβιακή δράση από άλλες ποικιλίες, επί του παρόντος τα ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν αυτή του την ιδιότητα στην πράξη είναι λιγοστά.

Στο πλαίσιο εργαστηριακών μελετών έχει παρατηρηθεί ότι το μέλι Μανούκα εμποδίζει την ανάπτυξη περίπου 60 ειδών βακτηρίων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που παρουσιάζουν αντίσταση στα διαθέσιμα αντιβιοτικά, επομένως θα μπορούσε πιθανώς να αξιοποιηθεί στον τομέα της φαρμακολογίας.

Στην καθημερινή χρήση, δηλαδή ως γλυκαντικό, δεν είναι βέβαιο αν το συγκεκριμένο μέλι παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Πηγή: Medical News Today

Διατροφή

Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που το σώμα εκτελεί φυσικά. Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται στο συκώτι (ήπαρ) και το υπόλοιπο 25% στο έντερο.

Από την πρώτη στιγμή που δυνητικά επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στο σώμα, τα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού (τα οποία αποτελούνται από συγκεκριμένες μεταβολικές αντιδράσεις) αρχίζουν να “πιάνουν δουλειά”.

Τι είναι οι τοξίνες
Οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα μέσω των επεξεργασμένων τροφών (κυρίως από προϊόντα με ζάχαρη και λευκό αλεύρι), των φαρμάκων, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της καφεΐνης, καθώς και μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα.

Επίσης είναι πιθανό το ίδιο το σώμα να παράγει τοξίνες. Πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.

Η αποτοξίνωση λαμβάνει χώρα σε 3 φάσεις:
Τροποποίηση: Ορισμένα ένζυμα συμβάλλουν σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις με τις οποίες το σώμα προσδιορίζει τις βλαβερές ουσίες (κυρίως μέσω οξειδωτικών διαδικασιών) και δημιουργούν ασταθείς τοξικές ουσίες
Εξουδετέρωση: Οι ουσίες αυτές πρέπει να περιοριστούν από “συζευκτές”, που τις “αιχμαλωτίζουν” και τις καθιστούν ακίνδυνες και διαλυτές, προκειμένου να απορριφθούν φυσικά από το σώμα
Αποβολή: Τα τελικά προϊόντα αποβάλλονται από το δέρμα (ιδρώτας), τους πνεύμονες (πτύελα), τα νεφρά (ούρα) και της πεπτικής οδού (κόπρανα)
Οι ορμόνες του στρες, τα φάρμακα και το κάπνισμα δημιουργούν πολλά ένζυμα της 1ης φάσης. Χωρίς την συμπλήρωση των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών από μια μεγάλη ποικιλία τροφών, το συκώτι επιβαρύνεται πάρα πολύ και αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και άρα σε διάφορες ασθένειες.

Τι πρέπει να τρώτε για σωστή αποτοξίνωση
Χρειαζόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά (καροτενοειδή, φλαβονοειδή κλπ) που υποστηρίζουν τα ένζυμα και τις μεταβολικές διαδικασίες που εμπλέκονται στις φάσεις 1-3 της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Αυτά θα τα βρείτε στις ακόλουθες τροφές:

Λαχανικά: Είναι σημαντική η ουσία αλλικίνη σε κρεμμύδια, σκόρδο, σχοινόπρασο και πράσα
Πράσινα: Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κινεζικό λάχανο (bok choy), λάχανο, κουνουπίδι, λάχανο kale, ραπανάκια, χρένο, γογγύλια και κάρδαμο
Άλλα πράσινα: Τεύτλα, σέλινο, αγγούρι και σπανάκι
Φρούτα: Αβοκάντο, βακκίνια, βατόμουρα, μήλα, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, πορτοκάλια και φλούδες εσπεριδοειδών
Όσπρια: Φακές, φασόλια, αρακάς και ρεβίθια
Λίπη: Ελαιόλαδο, έλαιο canola, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, φουντούκια και φιστίκια
Βότανα και μπαχαρικά: Δεντρολίβανο, κύμινο, κουρκούμη, σπόροι και έλαιο από άνηθο
Θαλασσινά: Άγριος σολομός και σαρδέλες
Ζωικές πρωτεΐνες: Κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής, γαλοπούλα και άγρια θηράματα (κρέας από “κυνήγι”)
Βασικά σημεία που πρέπει να πάντα να θυμάστε
Πρέπει να καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και φρούτα καθημερινά
Επιλέγετε τροφές που είναι ολικής άλεσης, όχι επεξεργασμένες και χωρίς συνθετικές ουσίες
Πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερού την ημέρα
Εξασφαλίστε την βέλτιστη λειτουργία του εντέρου με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως (κριθάρι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρώμης και άγριο/καστανό ρύζι)
Πρέπει να ασκείστε έστω και λίγο σε τακτική βάση, τόσο ώστε να ιδρώνετε από την άσκηση
http://www.health24.com

Διατροφή

Η απώλεια βάρους απαιτεί υπομονή και φυσικά ένα συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σας προσφέρουν μια έξτρα βοήθεια στην προσπάθεια σας να χάσετε κιλά. Και μια από αυτές είναι το πλιγούρι βρώμης. Να είστε βέβαιοι ότι, εάν το προσθέστε στη διατροφή σας θα αποκομίσετε πολλά οφέλη για την υγεία και για το βάρος σας. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Ένας από τους λόγους που το πλιγούρι βρώμης, σας βοηθάει να χάσετε βάρος οφείλεται στις διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει. Υπάρχουν δύο τύποι ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μένουν στο στομάχι περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα, να σας κρατάνε χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, αυξάνουν την κανονικότητα του πεπτικού σωλήνα, βοηθώντας κυρίως τα άτομα με δυσκοιλιότητα ή με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, με έξι γραμμάρια ανά ½ φλιτζάνι.

Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα από τα καλύτερα δημητριακά, όταν ψάχνετε για χαμηλότερες επιλογές θερμίδων. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ενέργειας, αλλά αν καταναλώνετε απλούς υδατάνθρακες, όπως κέικ, μπισκότα, σοκολάτες, κινδυνεύετε να οδηγηθείτε σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η βρώμη είναι ένας μοναδικός υδατάνθρακας, γιατί είναι πραγματικά πολύ χαμηλή σε θερμίδες, σε σύγκριση με όλους τους άλλους σπόρους, καθιστώντας τη, το καταλληλότερο τρόφιμο, όταν θέλετε να χάσετε κιλά.

Γνωρίζατε πως το πλιγούρι βρώμης μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει στην κατακράτηση υγρών; Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β και κάλιο, που είναι φυσικά διουρητικά. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι διαλυτές στο νερό, έτσι ώστε το σώμα σας να καταναλώνει ό, τι χρειάζεται, και να αποβάλλει το υπόλοιπο μέσω των νεφρών. Το κάλιο είναι ένα βασικό μέταλλο, που χρειάζεται το σώμα σας, διότι ρυθμίζει τα επίπεδα του νερού. Όπως το νάτριο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, έτσι από την άλλη, το κάλιο μειώνει τις κατακρατήσεις. Ως εκ τούτου, το πλιγούρι βρώμης είναι ένα φυσικό διουρητικό, που μπορεί να νικήσει το φούσκωμα και να μειώσει το σωματικό βάρος.

Μήπως έχετε παρατηρήσετε ότι, όταν καταναλώνετε πλιγούρι βρώμης νιώθετε χορτάτοι για ώρες; Αυτός είναι ένας από του λόγους που κάνει αυτή τη τροφή ιδανική για όσους θέλουν να χάσουν κιλά. Παρέχει μακράς διαρκείας καύσιμα, και εξορκίζει την πείνα, που οδηγεί στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Να είστε προσεκτικοί όμως, αυτό δεν ισχύει, εάν καταναλώστε το πλιγούρι βρώμης μαζί με ζαχαρούχα συστατικά και ανθυγιεινά λίπη, που εμποδίζουν την απώλεια βάρους.

Διατροφή

Νέα μελέτη: Αυτές είναι οι 10 πιο αποτελεσματικές συνήθειες για απώλεια βάρους
Όλοι ξέρουμε ότι για να χτίσουμε το κορμί των ονείρων μας, χρειάζεται διατροφή και άσκηση.

Όμως αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς.

Οι περισσότεροι κάνουν δίαιτες που στο βάθος χρόνου δεν έχουν αποτέλεσμα καθώς ξαναπαίρνουν ότι έχουν χάσει.

Τι κάνουμε όμως σε αυτή την περίπτωση;

Ευτυχώς, μια νέα έρευνα από το Βond University της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obesity βρήκε ότι το κλειδί για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος είναι να ενισχύουμε τις υγιείς συνήθειές μας.

Για παράδειγμα, αν τρώμε ένα σνακ κάθε φορά που γυρνάμε σπίτι, δημιουργείται μια σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Η νέα έρευνα βρήκε ότι οι παρεμβάσεις στην απώλεια βάρους που βασίζονται στην αλλαγή συνήθειας (δημιουργία νέων ή σπάσιμο των παλιών) μπορεί να είναι αποτελεσματικές στο να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά και να το διατηρήσουμε.

Η έρευνα είχε 75 εθελοντές που χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ: ένα με νέες συνήθειες, ένα που έπρεπε να σπάσει τις παλιές και ένα που διατηρούταν όπως είχε.

Μετά από 12 εβδομάδες, τα δύο πρώτα γκρουπ είχαν χάσει 3,1 κιλά, με μικρές ημερήσιες αλλαγές και όχι συγκεκριμένα διαιτητικά πλάνα ή άσκηση. Έτσι έχασαν βάρος, βελτίωσαν την υγεία τους, σωματική και ψυχική.

Ποιες είναι όμως οι πιο αποτελεσματικές συνήθειες και να χάσεις βάρος;

1. Ρουτίνα στα γεύματα: Να τρως τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Ο τακτικός ρυθμός στο γεύμα βοηθά στην απώλεια βάρους.

2. Υγιή λιπαρά: Ξηροί καρποί, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια αντί για fast food.

3. Περπάτημα: Στόχευε στα 10.000 βήματα την ημέρα.

4. Πάρε μαζί σου υγιεινά σνακ: Άλλαξε τα μπισκότα με φρούτα.

5. Κοίτα τις ετικέτες: Δες πόσο είναι τα λιπαρά, η ζάχαρη και το αλάτι που περιέχονται στις τροφές.

6. Προσοχή στις ποσότητες: Χρησιμοποίησε μικρότερα πιάτα, πιες ένα ποτήρι νερό και περίμενε πέντε λεπτά, πριν φας ώστε να τσεκάρεις την πείνα σου.

7. Μείωσε την ώρα που κάθεσαι: Αύξησε την άσκηση που συνδέεται με ουσιώδη υγιή πλεονεκτήματα. Η καθιστική ζωή συνδέεται με το βάρος και την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από την φυσική κατάσταση.

8. Σκέψου τα ποτά σου: Προτίμησε το νερό και περιόρισε τον χυμό πορτοκαλιού σε ένα ποτήρι την ημέρα.

9. Συγκεντρώσου στο φαγητό σου: Μην βιάζεσαι και τρώγε στο τραπέζι, όχι στον δρόμο. Οι εσωτερικές υποδείξεις που ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές αν αποσπάσαι.

10. Στόχευε σε 5 μερίδες λαχανικών την ημέρα, φρέσκα, κατεψυγμένα ή συσκευασμένα: Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία και χαμηλή πυκνότητα σε ενέργεια. Το να τρως την προτεινόμενη ποσότητα παράγει οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου του καρκίνου και της στεφανιαίας νόσου.

bovary.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin