Νοεμβρίου 24, 2017

Διατροφή

Ωστόσο, ορισμένα λίπη είναι καλύτερα από άλλα (καλά λιπαρά). Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά είναι αυτά που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο σώμα, ενώ τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά μπορεί να τα μειώσουν.

Λίπη από τα τροφές, όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια ανήκουν στα καλά λιπαρά. Ως γενικό κανόνα, η AHA λέει ότι τα κακά λιπαρά τείνουν να είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου (πχ βούτυρο), ενώ τα καλά λιπαρά τείνουν να είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου.

Ο καθηγητής Kiecolt-Glaser και οι συνάδελφοί του γνώριζαν ότι η διατροφή και το στρες μπορούν να αλλάξουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, ήθελαν να εξετάσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο στρες, τη διατροφή και τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα.

Το στρες μειώνει τη δράση των καλών λιπαρών και τα κάνει σχεδόν ίδια με τα κακά λιπαρά

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 60 γυναικών, 38 εκ των οποίων είχαν ξεπεράσει επιτυχώς τον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες ήταν ηλικίας των 53 ετών κατά μέσο όρο.

Σε δύο διαφορετικές ημέρες, οι συμμετέχουσες επισκέφθηκαν το πανεπιστήμιο και τους δόθηκε με τυχαία επιλογή να φάνε ένα από τα δύο πρωινά: μπισκότα και σάλτσα με αυγά και λουκάνικα γαλοπούλας, που έγινε με κορεσμένα λίπη από φοινικέλαιο, ή ένα πανομοιότυπο πρωινό, που έγινε με μονοακόρεστο ηλιέλαιο.

Επιπλέον, οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες να καταγράψουν τι έκαναν και πώς ένιωσαν γενικά την προηγούμενη ημέρα τους, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, προκειμένου να αξιολογήσουν τα επίπεδα στρες της κάθε μίας.

Διαπιστώθηκε ότι 31 από τις συμμετέχουσες είχαν τουλάχιστον μία πρόσφατη στρεσογόνο εμπειρία σε μία από τις δύο επισκέψεις στο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, 21 γυναίκες είχαν αυξημένο στρες και στις δύο επισκέψεις, ενώ μόλις 6 γυναίκες δεν είχαν αυξημένο στρες.

Μετά από αρκετές λήψεις δειγμάτων αίματος από τις γυναίκες, η ομάδα ανέλυσε τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και τους ορού αμυλοειδούς-Α, που είναι δύο δείκτες φλεγμονής του οργανισμού. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης δύο δείκτες που προβλέπουν την αυξημένη πιθανότητα της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Αφότου έλαβαν υπόψη και παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα (δείκτες αίματος πριν το πρωινό γεύμα, ηλικία, κοιλιακό λίπος, σωματική δραστηριότητα κ.α.) διαπίστωσαν ότι εκείνες οι γυναίκες που έτρωγαν το πρόγευμα με τα κορεσμένα λιπαρά (φοινικέλαιο) είχαν αυξημένους όλους τους αρνητικούς δείκτες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν το πρόγευμα με το ηλιέλαιο (καλά λιπαρά). Αυτό ήταν λογικό και αναμενόμενο.

Αλλά στις γυναίκες που είχαν αυξημένο στρες, αυτή η διαφορά εξαφανίστηκε και, ως εκ τούτου, το να τρώνε ένα γεύμα κακά λιπαρά ήταν το ίδιο ακριβώς σαν να έτρωγαν εκείνο με τα καλά λιπαρά.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ το άγχος αυξημένα επίπεδα των επιβλαβών δεικτών στο αίμα στην ομάδα ηλιέλαιο, το άγχος δεν επηρεάζουν τις ενδείξεις για τις γυναίκες που έτρωγαν κορεσμένο λίπος.

Το στρες προάγει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό

Οι ερευνητές επέλεξαν το συγκεκριμένο γεύμα για το πείραμα, επειδή “μιμείται” ένα τυπικό υψηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, fast-food γεύμα. Και τα δύο πρωινά είχαν συνολικά 930 θερμίδες και 60 γραμμάρια λίπους, το οποίο είναι πολύ παρόμοιο με ένα τυπικό γεύμα χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες.

Μία εκ των συγγραφέων της μελέτης εξήγησε ότι “ένα λιγότερο υγιεινό γεύμα πρόκειται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες της φλεγμονής, αλλά θέλαμε να δούμε τι θα έκανε το ίδιο είδος γεύματος με διαφορετικούς τύπους λίπους”.

Επισημαίνει ότι οι έρευνες δείχνουν όλο και περισσότερο πως η μείωση της φλεγμονής είναι σημαντικό όφελος από την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, όπως στην μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι υψηλότερη σε ελαϊκό οξύ επειδή έχει πολύ ελαιόλαδο.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι επειδή η φλεγμονή συμβάλλει στην ασθένεια με την πάροδο του χρόνου, όταν αυξάνεται το στρες στο άτομο, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σχετικά με το τι τρώει.

Από Μιχάλης Θερμόπουλος

http://www.medicalnewstoday.com

iatropedia.gr

Διατροφή

Αν έχεις αποφασίσει ότι θα ακολουθήσεις τις νέες διατροφικές τάσεις, ελλατώνοντας στο ελάχιστο την ατανάλωση κόκκινου κρέατος και καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά, αυτά είναι τα πρώτα τέσσερα λαχανικά που δεν πρέπει να λείψουν από τις… προμήθειές σου επ'ουδενί!

Αγκινάρες: Είναι τόσο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που πραγματικά θα αναρωτηθείς γιατί τις αγνοούσες και δεν τις έχεις βάλει στη διατροφή σου νωρίτερα. Μαγείρεψέ τες στον ατμό για 40 λεπτά και βουτήξτε τα φύλλα της σε γιαούρτι με άνηθο.

Ραπανάκια: Ιδανικά για τις σαλάτες ή σαν συνοδευτικό στο πιάτο, έχουν λίγες θερμίδες και αν τα σοτάρεις σε ελαιόλαδο με μαϊντανό και πράσο, η γεύση τους θα σε συνεπάρει.

Σπαράγγια: Εάν έχεις hangover...είναι η κατάλληλη τροφή που μπορείς να καταναλώσεις. Πλούσια σε φυλλικό οξύ, τα σπαράγγια πρέπει να εισχωρήσουν στη διατροφή σου. Μία καλή πρόταση είναι να τα ψήσεις στο φούρνο με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σελινόριζα: Περιέχουν βιταμίνη Κ, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, και πάνω απ' όλα λίγες θερμίδες… Όλα αυτά αρκούν για να την κόψεις, να τη βράσεις, να την προσθέσεις σε φαγητά κατσαρόλας και να την ευχαριστηθείς!

Διατροφή

Το μαγγάνιο ανήκει στα λιγότερο γνωστά θρεπτικά συστατικά, αν και είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό. Αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων και συμμετέχει σε πλήθος βιολογικών

αντιδράσεων, όπως ο μεταβολισμός των υδατανθράκων και των λιπιδίων, ο οστικός σχηματισμός, η δημιουργία συνδετικού ιστού, η επούλωση των πληγών και η σύνθεση ορμονών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η μακροχρόνια ανεπαρκής πρόσληψη μαγγανίου πιθανόν να παίζει κάποιο ρόλο στην παθογένεια χρόνιων νοσημάτων όπως η οστεοπόρωση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγγανίου ανέρχεται σε 2,3 mg για τους άνδρες και 1,8 mg για τις γυναίκες και μπορεί εύκολα να επιτευχθεί μέσα από την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Ειδικότερα, στις πλούσιες πηγές μαγγανίου περιλαμβάνονται κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το μαγγάνιο «ανταγωνίζεται» το σίδηρο σε επίπεδο απορρόφησης, με αποτέλεσμα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο να εμφανίζουν χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα μαγγανίου και το αντίστροφο.

Τέλος, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στη χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων που περιέχουν μαγγάνιο, καθώς η υπερβολική πρόσληψή του μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων τοξικότητας. Έτσι, συστήνεται η αποφυγή της λήψης συμπληρωμάτων που περιέχουν πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Διατροφή

Όλα τα φρούτα δεν είναι ίδια. Μπορεί όλα να έχουν οφέλη, αλλά κάποια είναι πιο υγιεινά από άλλα και όταν τα επιλέγουμε, το καλύτερο είναι να κάνουμε επιλογές που θα μας χαρίσουν το μέγιστο δυνατό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και το ελάχιστο δυνατό σε θερμίδες και σάκχαρα. H κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου μας αποκαλύπτει τα 6 φρούτα που πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο.

 

Μάνγκο

Αν και δεν αποτελούν συνηθισμένο φρούτο στην ελληνική φρουτιέρα, παρ’ όλ’ αυτά τα μάνγκο είναι πιο διαδεδομένα σε σχέση με το παρελθόν. Το αρνητικό τους είναι ότι περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από άλλα φρούτα, γι’ αυτό άλλωστε είναι και πιο γλυκά. Ένα φλιτζάνι μάνγκο φτάνει τις 100 θερμίδες και τα 23 γραμμάρια ζάχαρη, που σημαίνει ότι υστερεί λίγο σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουν μικρότερη περιεκτικότητα, ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή αν έχετε αυξημένο σάκχαρο. Βάλτε τα στο smoothie σας ή στη σαλάτα, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε.

Ώριμες μπανάνες

Ίσως πρέπει να σκεφτείτε δυο φορές πριν καταναλώσετε μια ώριμη μπανάνα για πρωινό ή σνακ, αφού σε αντίθεση με άλλα φρούτα, περιέχει κυρίως υδατάνθρακες και τα σάκχαρά της φτάνουν μέχρι και τα 15 γραμμάρια. Από την άλλη, οι άγουρες μπανάνες έχουν πιο πολύ ανθεκτικό άμυλο από κάθε άλλη τροφή, το οποίο δρα περισσότερο σαν φυτική ίνα, παρά σαν υδατάνθρακας, και μετατρέπεται σε σάκχαρα καθώς η μπανάνα ωριμάζει. Γι’ αυτό προτιμήστε την όσο είναι ακόμη σχετικά άγουρη, που έχει και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Κεράσια

Το ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά δεν το αμφισβητεί κανείς. Όπως επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει και το γεγονός ότι ένα φλιτζάνι κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια, φτάνει τα 18 γραμμάρια σάκχαρα, το οποίο φυσικά καταναλώνουμε πολύ εύκολα και γρήγορα, χωρίς να το καταλάβουμε, λόγω του μικρού μεγέθους τους και της γλυκιάς τους γεύσης. Σίγουρα είναι καλύτερη επιλογή από ένα επεξεργασμένο γλυκό, αν θέλετε να φάτε επιδόρπιο, αλλά σε σχέση με άλλα φρούτα, τα κεράσια περιέχουν πολλή ζάχαρη. Συν τοις άλλοις, τα κεράσια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες FODMAP, δηλαδή μικρής αλύσου υδατάνθρακες όπως ολιγοσακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και αλκοόλες που δεν απορροφούνται επαρκώς από το λεπτό έντερο και μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.

Καρύδα

Τελευταία, έχει γίνει της μόδας, αλλά αποτελεί ένα φρούτο όχι και τόσο υγιεινό, με ένα φλιτζάνι καρύδα να αποδίδει 240 θερμίδες, 225 εκ των οποίων είναι λιπαρά και κυρίως κορεσμένα. Απολαύστε την τριμμένη στο πρωινό σας πού και πού, αλλά προσέξτε τις ποσότητες και τη συχνότητα.

Κράνμπερι

Τα κράνμπερι και ο χυμός τους είναι γνωστό ότι αποτελούν φυσικό φάρμακο για τις ουρολοιμώξεις –αν και κάποιες μελέτες αμφισβητούν αυτή τους τη δράση- ενώ είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά, όπως όλα τα φρούτα της οικογένειας των μούρων. Η υπερκατανάλωσή τους, όμως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων λίθων των νεφρών. Ο λόγος είναι ότι τα κράνμπερι περιέχουν μεγάλες ποσότητες οξαλικού εστέρα, που μπορεί να μεταφραστεί ως αυξημένος κίνδυνος για πέτρες οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά –αν και κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι ο οξαλικός εστέρας από τα κράνμπερι δεν είναι βιοδιαθέσιμος σε μεγάλη κλίμακα και δεν απορροφάται εύκολα. Ακόμη, τα κράνμπερι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, με την ποσότητα που φτάνει το 1/3 του φλιτζανιού να περιέχει περίπου 123 θερμίδες και μισό γραμμάριο λίπους. Προσέξτε ιδιαιτέρως τα αποξηραμένα κράνμπερι που αγοράζετε να μην έχουν πρόσθετη ζάχαρη, καθώς τότε το 1/3 του φλιτζανιού μπορεί να φτάνει τα 26 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή παραπάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις γυναίκες.

Σταφύλι

Τα σταφύλια είναι άλλο ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με ισχυρή δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω του μεγέθους τους και της ευκολίας να τα καταναλώσουμε, συχνά το παρακάνουμε και τότε μπορεί να έχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, όπως πρόσληψη βάρους (τα 100 γραμμάρια περιέχουν 16 γραμμάρια σακχάρων), αλλεργικά και εντερικά προβλήματα. Γι’ αυτό, καταναλώστε τα, απολαύστε τα τώρα που βρίσκονται στην εποχή τους, αλλά διατηρήστε τον έλεγχο και θυμηθείτε ότι μια μερίδα αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι δηλαδή περίπου 16 ρώγες.

Διατροφή

 Πρόκειται για μια πολυδιαφημισμένη δίαιτα, της οποίας οι υποστηρικτές αυξάνουν διαρκώς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Βασίζεται σε ένα καλοστημένο μηχανισμό διαρκούς προβολής μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του διαδικτύου.

Βασικές Αρχές: όλα τα γεύματα της ημέρας πρέπει αυστηρώς να έχουν σύσταση 40% σε υδατάνθρακες, 30% σε πρωτεΐνη και 30% σε λίπος. Το γεγονός αυτό την καθιστά δύσκολη σε εφαρμογή και αρκετά μονότονη.

Άποψη επιστημονικής κοινότητας: η πρόσληψη πρωτεΐνης που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της εν λόγω δίαιτας είναι πολύ αυξημένη και μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές στον οργανισμό. Επιπρόσθετα η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων που επιβάλλεται δεν αρμόζει σε ένα διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής.

Πιθανή απώλεια βάρους λόγω μειωμένης πρόσληψης τροφής και αυξημένης απώλειας υγρών όπως αναλύθηκε και παραπάνω.
Πιθανές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες: κέτωση οργανισμού, ζαλάδες, αφυδάτωση, αδυναμία, αναπνευστικά προβλήματα, αύξηση αποβολής ασβεστίου
Πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες: επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας, έλλειψη βιταμινών, καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση.

dietup.gr

Διατροφή

 Το ξίδι δεν είναι μόνο για να νοστιμίζεις φαγητά. Μπορεί να είναι απαραίτητο για να απολαύσεις τις φακές και για να δημιουργήσεις dressing για σαλάτα αλλά η χρήση του ξιδιού μπορεί να πάει πολύ-πολύ μακριά! Σε εκδρομές, camping ή και περιπτώσεις ανάγκης όπου υπάρχουν λίγες διαθέσιμες προμήθειες, ένα μπουκάλι ξίδι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εντός και εκτός κουζίνας.

Έψαξα και βρήκα πάνω από 60 χρήσεις για το ξίδι, κάτι που το κατατάσσει ως ένα από τα πιο χρήσιμα αντικείμενα της κουζίνας. Το ξίδι είναι επίσης οικονομικό και επειδή διατηρείται επ΄ αόριστον (το πολύ να ξινίσει λίγο ;-)) μπορείς να το αγοράσεις σε μεγάλη ποσότητα και να έχεις πάντα αρκετό για ώρα ανάγκης. Προσωπικά έχω πολλά διαφορετικά ξίδια στο σπίτι: ένα μπουκάλι βαλσάμικο, ένα μηλόξιδο, ένα γιαπωνέζικο ξίδι από ρύζι, ένα γκουρμέ ξίδι από ρόδι, ένα λευκό και 1 αρωματικό με μυρωδικά. Από εκεί και πέρα έχω μία κούτα με φθηνό ξίδι των 30 λεπτών που το χρησιμοποιώ ως καθαριστικό και απολυμαντικό.


Σας παρουσιάζω μερικές χρήσεις του ξιδιού, αν έχετε και άλλες ιδέες προσθέστε τις στα σχόλια.
1. Το ξίδι τονώνει το σώμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Βάλε 2 κουταλιές ξίδι από μήλο και μία κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό και πιες το 3-4 φορές τη μέρα.
2. Για να μειωθεί η δίψα μπορείς να πιεις ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχεις ρίξει μερικές σταγόνες μηλόξιδο.
3. Χρησιμοποιήστε ξίδι για λουστράρισμα επίπλων μπαμπού: Με ένα σφουγγάρι αλείφεις με ένα μείγμα που αποτελείται από μισό ξίδι και μισό νερό. Στη συνέχεια αφήνεις τις καρέκλες στον ήλιο για να στεγνώσουν.
4. Για αντιμετώπιση εγκαυμάτων, βάλε παγωμένο ξίδι αμέσως αφότου καείς. Θα έχεις μία άμεση ανακούφιση και θα αποτραπούν οι φουσκάλες.
5. Βάλε μία κουταλιά ξίδι στο νερό μου βράζεις κουνουπίδι για να μη μυρίζει και για να βγει λευκό και καθαρό.
6. Διατήρησε το τυρί φρέσκο τυλίγοντας το σε ένα πανί που έχεις μουσκέψει με ξίδι και βάζοντας το σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διατηρήσεις και τυρί εκτός ψυγείου.
7. Για καθαρά μέταλλα, με ένα πανί ποτισμένο με ξίδι μπορείς να αφαιρέσεις τους λεκέδες από ανοξείδωτο ατσάλι και χρώμιο.
8. Χρησιμοποίησε το ξίδι στο πλύσιμο πιάτων για να φύγουν μυρωδιές και κολλημένα λίπη. Αν έχετε ταψί με κολλημένα λίπη αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα με ζεστό νερό και ξίδι.
9. Καθάρισε το φούρνο με ξίδι για να ξεκολλήσουν τα λίπη και να φύγουν οι μυρωδιές.
10. Σκουπίστε τα βάζα των τροφίμων με ξίδι για αποτρέψετε τη δημιουργία μούχλας και βακτηρίων.
11. Σκουπίστε τον τοίχο του σπιτιού με πανί που έχετε μουσκέψει με ξίδι για να καταπολεμήσετε τη μούχλα, τη σκόνη και τις οσμές.
12. Καθαρίστε τα παράθυρα με ένα σφουγγάρι που έχετε βουτήξει σε διάλυμα νερού και ξιδιού.
13. Αν έχετε κάποιο χρησιμοποιημένο πινέλο που έχει γίνει «πέτρα» , βούτηξε το σε ζεστό ξίδι και στη συνέχεια πλύνε το με ζεστό σαπουνόνερο.
14. Καθαρίστε το εσωτερικό από χαρτοκιβώτια και κουτιά τροφίμων με ένα πανί στο οποίο έχετε ρίξει λίγο ξίδι για να αποκτήσουν καθαριότητα και φρεσκάδα.
15. Ρίξτε βραστό ξίδι στην τουαλέτα για να καθαρίσει και να ξεβουλώσει η αποχέτευση.
16. Καθαρίστε τα τούβλα στο τζάκι με ένα πανί και ξίδι.
17. Αναμείξτε ξίδι με αλάτι και χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να καθαρίσετε αντικείμενα από χαλκό, μπρούντζο, ορείχαλκο, καθώς επίσης πιάτα, κατσαρόλες, τηγάνια, ποτήρια και πλαστικά.
18. Αυξήστε τη διάρκεια ζωής της σπιτικής κέτσαπ και άλλων σαλτσών που θα φτιάξεις προσθέτοντας ξίδι.
19. Αν έχει βουλώσει η μύτη, βράσε νερό με ξίδι και κάνε εισπνοές των υδρατμών.
20. Χρησιμοποίησε μηλόξιδο με μέλι ως τονωτικό γενικής χρήσης που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις παχυσαρκία, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, εξανθήματα, τροφική δηλητηρίαση, καούρα, πόνο στο λαιμό, κακή όραση, πιτυρίδα, εύθραυστα νύχια και κακή αναπνοή.
21. Όταν βράζεις αβγό, ρίξε λίγο ξίδι στην κατσαρόλα για να μην ξεφύγει το ασπράδι σε περίπτωση που ραγίσει τα αβγό.
22. Όταν κάνεις αβγά ποσέ (χωρίς τσόφλι σε βραστό νερό) ρίξε λίγο ξίδι στο νερό για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
23. Το ξίδι είναι λιποδιαλυτικό και βοηθάει στην καύση του λίπους στο σώμα. Χρησιμοποιήστε το στα γεύματά σας αν θέλετε να αδυνατήσετε.
24. Για να δώσετε γεύση σε κονσερβοποιημένα ψάρια και θαλασσινά προσθέστε λίγο ξίδι.
25. Προσθέστε μία κουταλιά ξίδι όταν μαγειρεύετε φρούτα (πχ για κομπόστα ή μηλόπιτα) για να βελτιώσετε την γεύση.
26. Μαρινάρετε τα ψάρια σε ξίδι πριν τα μαγειρέψετε για να πάρουν μία υπέροχη γλυκιά γεύση.
27. Προσθέστε ξίδι όταν βράζετε χοιρινό για να βελτιώσετε τη γεύση και να μειώσετε την αλμύρα.
28. Βελτιώστε τη γεύση στα επιδόρπια, προσθέτοντας μία σταλιά ξίδι.
29. Αν τηγανίζετε σε πολύ λάδι, προσθέστε λίγο ξίδι για να κάνετε το αποτέλεσμα πιο τραγανό και να αποφύγετε την υπερβολική λιπαρότητα.
30. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ξίδι σε ζελέ φρούτων για να γίνουν πιο σφιχτά και σταθερά.
31. Βάλτε το αγαπημένο σας βότανο όπως δεντρολίβανο ή δυόσμο σε ξίδι για να το αρωματίσετε και να τους δώσετε μία ενδιαφέρουσα γεύση.
32. Χρησιμοποιήστε ξίδι αντί για λεμόνι σε τηγανητά και ψητά.
33. Για να φύγουν τα άλατα από τον βραστήρα σας βάλτε μέσα βραστό νερό και ξίδι και αφήστε για μία μέρα να μουλιάσει.
34. Για να απαλαγείται από τα κουνούπια αποφεύγοντας τα χημικά, αλοιφτήτε με ξίδι. Το κάναμε στις προσκοπικές κατασκηνώσεις! Δουλεύει αλλά επίσης… μυρίζει!
35. Βάλτε ξίδι σε σκασίματα και κοψίματα για γρήγορη επούλωση.
36. Το ξίδι προάγει την υγεία του δέρματος. Τρίψτε τα χέρια και μέλη που νιώθουν κουρασμένα ή πρησμένες περιοχές.
37. Για να αναιρέσετε τα άλατα από συσκευές, καλοριφέρ, σωλήνες και δεξαμενές βάλτε λίγο ξίδι μέσα στο σύστημα.
38. Τρίψτε ξύδι στην εξωτερική επιφάνεια από κομμένα κομμάτια καπνιστού κρέατος, λουκάνικων και αλλαντικών για την πρόληψη της μούχλας.
39. Καθαρίστε βάζα με ξύδι και νερό για να φύγουν οι μυρωδιές.
40. Για να μη μυρίζει το μαγειρεμένο λάχανο, βάλτε ξίδι στο νερό που βράζει.
41. Τρίψτε με ξίδι μέταλλα προτού τα βάψετε. Η μπογιά εφαρμόζεται καλύτερα και το χρώμα διατηρείται για περισσότερο καιρό.
41. Τρίξτε το τρίχωμα των κατοικίδιων σας με ένα σφουγγάρι που έχει λίγο ξίδι για να απομακρυνθούν οι ανεπιθύμητες μυρωδιές.
42. Βάλτε λίγο ξίδι στο νερό που πίνουν τα κατοικίδια σας για την εξάλειψη των οσμών και για να έχουν όμορφο τρίχωμα.
44. Για αφράτη μαρέγκα χτυπήστε 3 ασπράδια αυγών με ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι.
45. Για να γίνει το φύλο της πίτα τραγανό προσθέστε μία κουταλιά ξύδι στο ζυμάρι.
46. Βάλτε μισό κουταλάκι του γλυκού ξίδι στο μείγμα όταν σοβατίζεται για να σκληραίνει ο σοβάς πιο αργά και να έχετε περισσότερο χρόνο για τις εργασίες σας.
47. Για να συντηρήσετε κομμένες πατάτες χωρίς να μαυρίσουν βάλτε τες μέσα σε νερό μαζί με μία κουταλιά ξίδι.
48. Βάλτε λίγο ξίδι στο νερό που πίνουν οι κότες για την αύξηση της παραγωγής αυγών και να αποκτούν πιο τρυφερό κρέας.
49. Διατηρήστε τις πιπεριές: Βάλτε φρέσκιες πιπεριές σε ένα αποστειρωμένο βάζο και προσθέστε βραστό ξίδι.
50. Φτιάξτε τουρσιά. Οι ελιές, οι πιπεριές και άλλα φρέσκα λαχανικά, όπως καρότο και κουνουπίδι διατηρούνται για πολύ χρονικό διάστημα αν καλυφθούν με ξίδι και μπουν στο ψυγείο.
51. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι στο βραστό νερό για να βγει πιο αφράτο το ρύζι.
52. Προσθέστε ξίδι στο ξέπλυμα των ρούχων μετά την πλύση. Αφαιρεί τα σαπούνια και αποτρέπει τις κιτρινίλες.
53. Αντιμετωπίστε τις ψύρες με φυσικό τρόπο. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν το ξίδι στα παιδία στο ξέβγασμα των μαλλιών μετά το λούσιμο για να αποφύγουν τις ψείρες.
54. Για να δημιουργηθεί μία γυαλιστερή τραγανή κρούστα στο σπιτικό ψωμί λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάλτε το από το φούρνο, αλείψτε στην επιφάνεια λίγο ξίδι και ξαναβάλτε το για τα τελευταία 5 λεπτά στο φούρνο.
55. Για να φτιάξετε σπιτική ξινή κρέμα γάλακτος ανακατέψτε σε ένα μπολ 1 φλιτζάνι τυρί cottage, ? φλιτζανιού άπαχο γάλα και ένα κουταλάκι ξίδι.
56. Πλύνε κατσαρόλες με βραστό ξίδι και νερό για να φύγουν οι μαυρίλες και τα σημάδια.
57. Αφαιρέστε λεκέδες στα χέρια από μούρα, παντζάρια και κεράσια πλένοντας τα χέρια με ξίδι. Είναι πιο υγιεινό από χημικά καθαριστικά.
58. Βάλτε μια σταγόνα ξίδι στο γλάσο ζαχαροπλαστικής για να μη ζαχαρώσει.
59. Αν καείτε στον ήλιο βάλτε στο κάψιμο κρύο ξίδι για άμεση ανακούφηση.
60. Όταν βράζετε κρέας, προσθέστε στο νερό μια κουταλιά ξίδι για να γίνει πιο τρυφερό.
61. Άφησε σκληρό κρέας σε μείγμα από ξίδι και λάδι για να μαριναριστεί και να μαλακώσει. Ιδιαιτέρα χρήσιμο με γαλοπούλες, κόκορες, κουνέλια, αγριογούρουνα και άλλα κυνήγια που έχουν λίγο λίπος και σκληρό κρέας.
62. Για ένα δυναμωτικό και τονωτικό ελιξίριο, ανακατέψτε βιολογικά ωμά αυγά με ξίδι και μαύρο πιπέρι.
63. Πλυθείτε με ξίδι. Σε μία μπανιέρα ζεστό νερό προσθέστε 1 ποτήρι ξίδι.
Εφαρμόζοντας κάποιες από τις παραπάνω ιδέες μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ξίδι στη θέση άλλων υλικών που σου κοστίζουν πολύ περισσότερο και εκτός από αντίστοιχο ή και καλύτερο αποτέλεσμα να εξοικονομήσεις χρήματα, να απλοποιήσεις τη ζωή σου και να βελτιώσεις την υγιεινή του σπιτιού σου. Στο βιβλίο Μαγειρική Οικονομία θα βρεις και άλλες έξυπνες ιδέες για να κάνεις οικονομία, βελτιώνοντας τη διατροφή σου και την ποιότητα της ζωής σου.

Διατροφή

Το μέλι χρησιμοποιείται συχνά ως μέσο χειροποίητης θεραπείας. Και αυτό επειδή αυτή η αγαπημένη σας φυσική γλυκαντική ουσία έχει αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ενημερωθείτε για 50 (ναι, σωστά….50!) διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επωφεληθείτε από το μέλι

Θεραπεύει το έλκος του δέρματος με τοπική χρήση.
Απολυμαίνει και καταπραΰνει τις πληγές του δέρματος.
Παρεμποδίζει την επικόλληση των επιδέσμων στις πληγές.
Θεραπεύει από πληγές που έχουν δημιουργηθεί από κάψιμο.
Βοηθάει στη θεραπεία των εγκαυμάτων.
Θεραπεύει την ακμή.
Καταπραΰνει και υγραίνει το ξηρό δέρμα.
Θεραπεύει το έκζεμα.
Κάνει τα μαλλιά λαμπερά και ενυδατωμένα.
Προστατεύει τα μαλλιά από την ψαλίδα.
Ενισχύει την ανάπτυξη της τρίχας.
Σταματάει τη χρόνια πιτυρίδα.
Ανακουφίζει το τριχωτό της κεφαλής από τη φαγούρα και εξαφανίζει τις άσπρες νιφάδες. Επίσης, εξαφανίζει τους μώλωπες.
Κάνει τις βλεφαρίδες πιο πλούσιες.
Καταπολεμά τις αλλεργίες.
Ανακουφίζει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενάντια στο αλλεργικό συνάχι.
Θεραπεύει το άσθμα.
Καταστέλλει το βήχα τις βραδινές ώρες και βοηθάει στον ύπνο κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος.
Αυξάνει τα επίπεδα της μελατονίνης και ενισχύει το βραδινό ύπνο.
Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.
Μειώνει τις φλεγμονές στο φάρυγγα.
Καταπολεμά το βρογχικό άσθμα.
Καταπολεμά τον πυρετό.
Καταπολεμά το ρίγος κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σταματάει το λόξυγκα.
Αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Διευκολύνει την πέψη.
Καταπολεμά τη δυσπεψία.
Ανακουφίζει από τη ναυτία.
Καταπολεμά τη διάρροια.
Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
Καταπολεμά τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης.
Ενισχύει την υγιή χλωρίδα του εντέρου.
Θεραπεύει και καταπολεμά τον πόνο που προκαλείται από το έλκος του στομάχου.
Καθαρίζει το συκώτι και το κόλον από παράσιτα.
Αλκαλοποιεί το pH του οργανισμού.
Θεραπεύει από τον πονόδοντο.
Λευκαίνει τα δόντια.
Ενισχύει την υγεία των οστών.
Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.
Θεραπεύει την ουρολοίμωξη.
Θεραπεύει τις κολπικές μυκητιάσεις.
Θεραπεύει όλες τις μυκητιάσεις.
Καταπολεμά το χαγκόβερ.
Μειώνει την χοληστερόλη όπως και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Προστατεύει ενάντια στον καρκίνο χάρη στην έγχυση αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Καταπολεμά την κούραση, ενισχύει την ενέργεια και αυξάνει τη νοητική δραστηριότητα.
Μειώνει το άγχος και φέρνει ηρεμία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όσο απίστευτη και αν είναι η δράση του μελιού ποικιλοτρόπως, δεν θα πρέπει ποτέ να καταναλώνεται από βρέφη κάτω του 1 έτους. Το άγριο μέλι είναι πιθανή πηγή παιδικής αλλαντίασης, μίας σοβαρής διαταραχής που χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

Το μέλι ως τροφή
Μέλι το αντιοξειδωτικό
Η ποιοτική και ποσοτική σύνθεση του μελιού (συμπεριλαμβανομένου των αντιοξειδωτικών και άλλων φυτοχημικών ουσιών ) εξαρτάται από τη προέλευση και την ποικιλία του μελιού. Το χρώμα του μελιού, πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει το αντιοξειδωτικό «φορτίο», καθώς όσο πιο σκούρο είναι τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικά.



Διατροφικό προφίλ
Ένα τυπικό δείγμα μελιού αποτελείται από: φρουκτόζη 38%, γλυκόζη 31%, σουκρόζη 1,3%, μαλτόζη 7,1%, νερό 17% και τέφρα 0,2%. Ο γλυκαιμικός δείκτης κυμαίνεται από 31 έως 78, ανάλογα με την ποικιλία.

Το μέλι ως τροφή και φάρμακο

Πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, όλα βρίσκονται στο μέλι

Διατροφική αξία ανά 100gr (περίπου με 5 κ. σούπας μέλι)
Ενέργεια 1272kJ (304kcal), Υδατάνθρακες 82,4g, Σάκχαρα 82,12g, Φυτικές ίνες 0,2g, Λιπαρά 0g, Πρωτεΐνες 0,3g, Νερό 17,1g, Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,038mg (3%), Νιασίνη (Β3) 0,121mg (1%), Παντοθενικό οξύ (Β5) 0,068mg (1%), Βιταμίνη Β6 0,024mg (2%), Φολικό οξύ 2μg (1%), Βιταμίνη C 0,5 mg (1%), Ασβέστιο 6 mg (1%), Σίδηρος 0,42 mg (3%), Μαγνήσιο 2 mg (1%), Φωσφόρος 4 mg (1%), Κάλιο 52 mg (1%), Νάτριο 52 mg (1%), Ψευδάργυρος 0,22 mg (2%) -Τα ποσοστό (%) της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για ενήλικες σύμφωνα με το USDA.

newsitamea.gr

Διατροφή

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην κυτταρίτιδα; Τι πρέπει να τρώτε για να αποφύγετε την όψη πορτοκαλιού.

Η κυτταρίτιδα αποτελεί το μόνιμο άγχος για τις περισσότερες γυναίκες. Ουσιαστικά πρόκειται για «στρώματα» λιπωδών κυττάρων και συνδετικού ιστού που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα (συνήθως των μηρών και των γλουτών). Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει αρκετούς παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξή της. Τέτοιοι παράγοντες είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η κληρονομικότητα και οι ορμονικές διακυμάνσεις.

Για να διαπιστώσετε πόση κυτταρίτιδα έχετε, πιέστε το δέρμα του μηρού σας με τα δύο χέρια και θα δείτε ότι αποκτά εμφάνιση φλούδας πορτοκαλιού. Και αν ανησυχήσετε, τότε ελέγξτε την καθημερινότητά σας, διότι υπάρχουν τρόποι να την αμβλύνετε. Η πρώτη αλλαγή της ζωής σας είναι η κίνηση: αφήστε το καθισιό και περπατάτε για λίγα λεπτά κάθε ώρα της ημέρας. Σημαντικό είναι επίσης το νερό, αφού με τον τρόπο αυτό αποβάλλονται οι τοξίνες που παίζουν ρόλο στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Οι διατάσεις των μυών διεγείρουν τη ροή του αίματος, γεγονός το οποίο διευκολύνει την αποβολή των τοξινών που συμμετέχουν στη δημιουργία της κυτταρίτιδας.

Στη διατροφή σημαντικός είναι ο περιορισμός των λιπών. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο περιορισμός των κεκορεσμένων λιπών (υπάρχουν σε αφθονία στο κόκκινο κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα μπισκότα, στα γλυκίσματα, στις σοκολάτες και στα τηγανητά φαγητά). Επίσης να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης και οινοπνευματωδών ποτών και να καταναλώνετε συστηματικά φρέσκα φρούτα και άφθονες φυτικές ίνες.

Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερες φυσικές και μη επεξεργασμένες τροφές περιέχει η διατροφή σας, τόσο το καλύτερο. Καλό είναι επίσης να βγάλετε το τσιγάρο από τη ζωή σας. Περιορίστε όσο το δυνατόν την κατανάλωση άλατος, η οποία συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών που ευνοούν την εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Τέλος,προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα .Αδυνατίστε όμως σταδιακά, διότι η παχυσαρκία επιδεινώνει την κυτταρίτιδα, το ίδιο και η απότομη αλλαγή του βάρους. Το τσιγάρο γεμίζει τον οργανισμό με τοξίνες – και η «παγίδευση» των τοξινών επίσης πιστεύεται ότι συμβάλλει στην κυτταρίτιδα.

Το βούρτσισμα σε στεγνό δέρμα πριν από το πρωινό μπάνιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιωθεί η εικόνα του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η συμφόρηση στις περιοχές όπου έχουν συσσωρευτεί λέμφος και τοξίνες. Να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα με φυσικές τρίχες και να βουρτσίζετε τα πόδια σας, αρχίζοντας από τους άκρους πόδες, χρησιμοποιώντας μεγάλες κινήσεις με κατεύθυνση προς την καρδιά. Για την περιοχή των γλουτών, να κάνετε κυκλικές κινήσεις.
Επίσης να κάνετε μπάνιο εναλλάσσοντας το κρύο με το ζεστό νερό, για να διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος. Και τέλος να μη φοράτε συνέχεια ψηλά τακούνια και να αποφεύγετε τα πολύ στενά και σκληρά παντελόνια, διότι εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος.


iatronet.gr

Διατροφή

 Και όχι μόνο αυτό, κορυφαίοι διαιτολόγοι έχουν δώσει στις παρακάτω 8 τροφές το χαρακτηρισμό «τρόφιμα της αθανασίας»!

Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει βρωμελαϊνη, ένα μείγμα ενζύμων που βοηθά την πέψη και μειώνει τη φλεγμονή καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και βήτα καροτένιο.

Μανιτάρια Reishi

Τα συγκεκριμένα μανιτάρια συχνά αποκαλούνται «τα μανιτάρια της αθανασίας» καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν από ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, ενώ παράλληλα χαρίζουν λαμπερό δέρμα και μειώνουν το αίσθημα άγχους.

Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα προσφέρει μοναδική λίπανση και ενυδάτωση για τον γαστρεντερικό σωλήνα και το δέρμα. Επιπλέον βοηθά την αποτοξίνωση, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη μείωση της χοληστερίνης και του ζάχαρου. Βοηθά επίσης με την απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων. Ο χυμός της έχει πολλές θεραπευτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, γεγονός που τον κάνει ιδανικό για τα εγκαύματα από τον ήλιο και τα μικροατυχήματα.

Αβοκάντο

Ανήκει στην κατηγορία των «καλών λιπαρών», τα οποία φροντίζουν να διατηρηθεί η επιδερμίδα ενυδατωμένη.

Νερό καρύδας

Είναι γεμάτο με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

kinoa

Οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη όπως και όλες οι χορτοφαγικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, τα σπαράγγια, το σπανάκι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας και το μπρόκολο.

Βρώμη

Ανήκει στην κατηγορία των σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνουν την πίεση του αίματός. Ως αποτέλεσμα, η βρώμη μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων και του αφυδατωμένου δέρματος.

Μούρα

Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικές ουσίες, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

health4you.gr

Διατροφή

Αυτό είναι το πιο σωστό πρωινό αν θέλεις να αποφύγεις το τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα

Αυτή η τροφή σε χορταίνει και σε απαλλάσσει από τις λιγούρες που οδηγούν στην κατανάλωση σνακ με κενές θερμίδες.

Κι αν έχουν γίνει έρευνες για το πρώτο γεύμα της ημέρας, με τις περισσότερες να αποδεικνύουν περίτρανα τη σημασία του για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού, αλλά και της διατήρησης ενός υγιούς Δείκτη Μάζας Σώματος.

Βέβαια σημασία δεν έχει μόνο να το φάτε, αλλά και πως θα το φάτε.

Μπισκότα, κέικ, τοστ, γλύκές ή αλμυρές πίτες, ακόμα και δημητριακά του εμπορίου, είναι, αδιαπραγμάτευτα, ένας πολύ λαχταριστός τρόπος να συνοδεύσετε τον καφέ σας και να ξεκινήσετε τη μέρα σας, αλλά όχι απαραίτητα και ο πιο «κατάλληλος» αν μέσα στα άμεσα σχεδιά σας είναι να μειώσετε το βάρος σας. Για να πάρετε ενέργεια και παράλληλα να τονώσετε το μεταβολισμό σας, προτιμήστε-κάποιες μέρες, αν όχι κάθε πρωί- να τρώτε ένα μπολ βρώμης.

Τουλάχιστον αυτή είναι η συμβουλή της Jennifer Stagg, oμοιοπαθητικού και συγγραφέα του βιβλίου Unzip your Genes.


«Όσοι προτιμούν καλούς υδατάνθρακες στο πρωινό τους, όπως τη βρώμη, έχουν περισσότερη ενέργεια και λιγότερες λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο εύκολο να χάσουν βάρος, ενώ με αυτό τον τρόπο ενισχύουν και τη λειτουργία του εντέρου», δηλώνει η ομοιοπαθητικός.

Η βρώμη είναι γνωστή για την περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες ενώ πρόκειται για έναν υδατάνθρακα που «καίγεται» αργά. Αυτό, σύμφωνα με την ειδικό, σημαίνει ότι όσο το σώμα σου παίρνει χρόνο για να τη χωνέψει, τόσο ενεργοποιείται και ενισχύεται ο μεταβολισμός σου. Επιπλέον, «επειδή θέλει χρόνο για να της μασήσεις και τρώγεται πιο αργά από άλλα σνακ για πρωινό», λέει η Dr. Stagg.

«Καταναλώνοντας την αργά, δίνεις και χρόνο στο σώμα σου να πάρει το μήνυμα ότι χόρτασε. Αποτέλεσμα; Λιγότερα τσιμπολογήματα μπροστά στο pc ή την τηλεόραση».

Φυσικά, όλα εξαρτώνται και από το είδος βρώμης που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά και με τι είδους τροφές θα τη συνοδεύσετε.

Η Stagg προτείνει να προτιμήσετε την απλή, ακατέργαστη βρώμη και να την καταναλώσετε αναμιγνύοντας τη με γάλα αμυγδάλου ή γιαούρτι, ένα μίγμα από φρέσκα φρούτα της αρεσκείας σας, ξηρούς καρπούς ενώ για γλυκαντική ουσία να επιλέξετε μέλι ή σιρόπι αγαύης.

bovary.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin