Οκτωβρίου 23, 2018

Διατροφή

Η σωστή διατροφή, αλλά και η δίαιτα για την απώλεια κιλών, μπορεί πολλές φορές να μας δημιουργήσει ψυχολογική πίεση, από την ανάγκη να φάμε κάτι που έχουμε νοσταλγήσει πολύ, όπως ένα γλυκό, ή ένα σουβλάκι.


Ο μεταβολισμός είναι μεγάλος "μπελάς" για να... μπει σε μια σειρά. Ξέρουμε ότι μετά από "παρασπονδίες" στην διατροφή μας, νιώθουμε “τύψεις”, επειδή "χαλάμε" την δίαιτα. Θα έπρεπε όμως να νιώθουμε τύψεις; Ειδικοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι όχι μόνο ένα τέτοιο... “γεύμα-αμαρτία” δεν κάνει κακό στην προσπάθειά μας να χάσουμε σωματικό βάρος, αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο!

Συγκεκριμένα, πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν στα άτομα που επιθυμούν να χάσουν κιλά, να ακολουθούν τον κανόνα 90-10. Τι λέει αυτός ο κανόνας και πώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός;
Ότι το 90% της διατροφής πρέπει να εστιάζει σε απόλυτα υγιεινές τροφές και με προσοχή στα λιπαρά, ενώ το υπόλοιπο 10% των γευμάτων πρέπει να αποτελείται από “γεύματα-παρασπονδίες” στην δίαιτα, όπως τα γλυκά και τα λιπαρά φαγητά που απολαμβάνουμε περισσότερο.

Ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να το κάνετε αυτό, είναι ψυχολογικός. Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να φέρει εις πέρας ένα απαιτητικό πρόγραμμα διατροφής, θα πρέπει να μπορεί να το αντέχει ψυχολογικά για όσο διάστημα διαρκεί. Η σκέψη και μόνο ότι “σε λίγες μέρες θα έχω εκείνο το γεύμα που ονειρεύομαι” είναι αρκετή για να σας κρατήσει προσηλωμένους στον στόχο.

Υπάρχει επίσης μια επιστημονική προσέγγιση στον κανόνα 90-10 και το πώς αυξάνεται έτσι ο μεταβολισμός. Όλα ξεκινούν με την λεπτίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του λίπους με το να επηρεάζει την όρεξη και την ενεργειακή ισορροπία του σώματος. Η σταθερή δίαιτα θα οδηγήσει τελικά σε θερμιδικά ελλείμματα και τα σε κάθετη πτώση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό. Μια “βόμβα θερμίδων” από το έξτρα γεύμα σας θα βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειας που χρειάζεται για να συνεχίσει να κάνει δίαιτα και να εξασκείται.

http://www.medicaldaily.com

Διατροφή

Οι πατάτες συχνά φιγουράρουν στη λίστα με τις πιο παχυντικές τροφές. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας στεναχωρεί και τόσο, αφού παράλληλα, έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον πλανήτη και έχουν, τόσο φανατικούς οπαδούς, όσο και ορκισμένους πολέμιους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθετε για τα πολλά οφέλη τους στην υγεία μας, αλλά και για την αμφιλεγόμενη δράση τους στη διαχείριση του βάρους μας.

Αν δεν το γνωρίζετε, οι πατάτες συχνά φιγουράρουν στη λίστα με τις πιο παχυντικές τροφές. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας στεναχωρεί και τόσο, αφού παράλληλα, έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Επειδή τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα, ας εξετάσουμε την κάθε ιδιότητά τους ξεχωριστά.

Τα οφέλη για την υγεία

1. Προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο: Οι πατάτες περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία με την προστατευτική αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

2. Πάνε χέρι-χέρι με τα πράσινα λαχανικά ως προς τη δραστηριότητα της φαινόλης: Περιέχουν ίσες ή και μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων φαινολών από το μπρόκολο, το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

3. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τον εγκέφαλο και την αθλητική δραστηριότητα: Ένα φλιτζάνι ψητή πατάτα περιέχει το 21% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β6. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για το νευρικό μας σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι πατάτες περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φολικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για τις εγκύους.

4. Περιέχουν ανθεκτικό άμυλο: Πολλά λαχανικά περιέχουν μικρές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου, αλλά οι πατάτες που έχουν μαγειρευτεί και στη συνέχεια ψυχθεί, έχουν υψηλά ποσοστά. Τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου, είναι παρόμοια με εκείνα των φυτικών ινών, που σημαίνει ότι θα νιώθετε πλήρεις, με λιγότερη κατανάλωση θερμίδων.

5. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι το «κλειδί» για ένα υγιές δέρμα, οπότε σε αυτή την περίπτωση καταναλώστε απλά περισσότερες πατάτες.

Η ιστορία της πατάτας

• Οι πατάτες αναπτύχθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική πριν από 4000 με 7000 χρόνια, μέσα από την επιλεκτική καλλιέργεια μιας φυσικά δηλητηριώδους ρίζας.

• Ο ισχυρός πολιτισμός των Ίνκας βασίστηκε στην πατάτα. Όταν οι Ισπανοί κατέστρεψαν τον πολιτισμό τους, έφεραν την πατάτα στην Ευρώπη.

• Οι πατάτες άλλαξαν την πορεία της ιστορίας στην Ευρώπη, επιτρέποντας στις βόρειες χώρες με φτωχά εδάφη, να παράγουν αρκετά τρόφιμα για να θρέψουν μεγαλύτερους πληθυσμούς. Η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε από την πατάτα.

• Η πιο κοινή πατάτα σήμερα είναι η Russet που αρχικά αναπτύχθηκε από τον Luther Burbank. Ο Burbank είχε την ικανότητα να «μιλά» στα φυτά, αναπτύσσοντας πάνω από 800 ποικιλίες και είδη φυτών.

Ανησυχίες για την υγεία

1. Οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια των Σολανιδών: Οι Σολανίδες έχουν ποικίλες ποσότητες αλκαλοειδών, ενώσεων που παράγονται από τα φυτά για να αποτρέψουν έντομα και ασθένειες. Οι πατάτες δεν έχουν υψηλές ποσότητες αλκαλοειδών, όπως οι τρεις ισχυρές Σολανίδες (μανδραγόρας, καπνός, μπελαντόνα). Αν είστε ευαίσθητοι όμως σε αλκαλοειδή, ακόμη και οι πατάτες μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση. Το επίπεδο των αλκαλοειδών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ποικιλία της πατάτας και το πώς παράγεται. Να σημειωθεί ότι οι πράσινες πατάτες (που δημιουργούνται από την έκθεση στον ήλιο), έχουν μεγάλες ποσότητες αλκαλοειδών όπως και οι βλαστοί. Ως εκ τούτου αποφύγετε τις πράσινες πατάτες και κόψτε το βλαστό πριν από τη χρήση.

2. Οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν ακρυλαμίδιο, μια πιθανώς καρκινογόνα νευροτοξίνη: Οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε ακρυλαμίδιο από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Μια μόνο σακούλα με πατατάκια περιέχει 20% της μέγιστης ασφαλούς πρόσληψης διατροφικού ακρυλαμιδίου, και οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο από αυτό. Οι ψητές πατάτες πάντως είναι ασφαλέστερες με λιγότερο λάδι.

3. Οι εμπορικές πατάτες περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτοφαρμάκων: Οι πατάτες ανήκουν στην ομάδα των δώδεκα τροφών που περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο φυτοφαρμάκων. Μπορείτε να αποφύγετε αυτή την ιδιότητά τους μαγειρεύοντάς τες εσείς ή αγοράζοντάς τες από βιολογική καλλιέργεια. Όσον αφορά τα προϊόντα πατάτας, όλες σχεδόν οι πατάτες που δεν είναι υπό τον έλεγχό σας (όπως οι τηγανητές έξω και τα πατατάκια) εμπίπτουν στην επικίνδυνη κατηγορία.

4. Οι περισσότερες πατάτες προέρχονται από μονοκαλλιέργεια: Αν και υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες πατάτας, οι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε προέρχονται από μονοκαλλιέργεια. Οι μονοκαλλιέργειες καταστρέφουν τη γενετική ποικιλότητα του πλανήτη και είναι ευαίσθητες σε πιθανή ασθένεια. Η σήψη της ιρλανδικής πατάτας προκλήθηκε επειδή όλοι κατανάλωναν ένα μόνο είδος πατάτας που έτυχε να είναι ευπαθές σε μια συγκεκριμένη ασθένεια.

Πατάτες και αύξηση βάρους

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τις πατάτες επειδή περιέχουν προφανώς υδατάνθρακες οι οποίοι δε βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι η πατάτα αποτελείται κυρίως από νερό, έτσι αν δεν τρώτε πάρα πολλές, δεν θα λάβετε πάρα πολλούς υδατάνθρακες ή θερμίδες. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης τους, ο οποίος είναι υψηλότερος από τη λευκή ζάχαρη, κάπου ανάμεσα στο 80-100. Και πάλι όμως, το γλυκαιμικό φορτίο μιας μέσης μερίδας πατάτες, δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό οποιουδήποτε άλλου υδατάνθρακα.

Έχει αποδειχτεί από έρευνες, ότι τα πατατάκια και οι τηγανιτές πατάτες είναι παχυντικά, αλλά δε χρειάζεστε την έρευνα για να το μάθετε αυτό. Πολλά προϊόντα πατάτας δε βοηθούν στην απώλεια βάρους όπως τα φρούτα και τα φυλλώδη λαχανικά, αλλά αυτό σημαίνει απλά ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε με τις μερίδες

Διατροφή

Το φούσκωμα, τα αέρια και η πρησμένη κοιλιά είναι άβολα συμπτώματα που όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς.

Πρόκειται για συνηθισμένη διαταραχή του γαστρεντερικού, η οποία συχνά επηρεάζει έντονα τόσο τη ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή.

Ουσιαστικά, τα αέρια δημιουργούνται στο έντερο κατά την πέψη και προκαλούν το γνωστό «φούσκωμα». Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει έντονους κοιλιακούς πόνους και διαταραχές στον ύπνο, εφόσον παρατηρείται και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακόμα και υγιεινές τροφές μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολική συγκέντρωση αερίων στο λεπτό έντερο, προκαλώντας φούσκωμα.

Καρπούζι: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη, στο φυσικό σάκχαρο που δεν απορροφάται πλήρως από το πεπτικό, προκαλεί φούσκωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στους 3 υποφέρει από δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης.

Φρέσκα κρεμμυδάκια: Τα λαχανικά με έντονη γεύση, όπως τα φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα είναι πλούσια σε φρουκτάνες, δύσπεπτα σάκχαρα που συγκρατούν νερό και παράλληλα ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου παράγοντας αέρια. Οι άνθρωποι δεν έχουν ένζυμα που διασπούν τις φρουκτάνες και κανείς δεν μπορεί να τις αφομοιώσει πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι αέρια και φούσκωμα.

Βατόμουρα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά έχουν πολυόλες, το κύριο συστατικό των υποκατάστατων ζάχαρης, που συχνά ενοχοποιούνται για κοιλιακή δυσφορία. Οι πολυόλες παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο πεπτικό, δεν απορροφώνται εντελώς και προκαλούν φούσκωμα ή υπερβολικό μετεωρισμό.

Αγκινάρες: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες, ίνες που δεν διασπώνται στο πεπτικό και βρίσκονται σε τρόφιμα που προκαλούν αέρια και φούσκωμα.

Μάνγκο: Περιέχει περισσότερη φρουκτόζη από ότι γλυκόζη, μια ανισορροπία που κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση της φρουκτόζης από το σώμα. Όταν συμβεί αυτό, προκαλείται φούσκωμα και άλλα στομαχικά προβλήματα.

Φασολάκια: Περιέχουν γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS), μια αλυσίδα σακχάρων που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας φούσκωμα. Περιέχουν επίσης φρουκτάνες και πολυόλες.

Δαμάσκηνα: Είναι πλούσια σε πολυόλες, οι οποίες όταν ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου, προκαλούνται στομαχικά προβλήματα, όπως φούσκωμα.
Μήλα: Όσοι υποφέρουν από δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης πρέπει να τα αποφεύγουν, καθώς τέτοιες τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, διάρροια και άλλα προβλήματα του πεπτικού.

Κρεμμύδια: Περιέχουν φρουκτόζη που προκαλεί αέρια, αλλά και βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες), οι οποίοι ευθύνονται για την εκδήλωση των ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.


Σκόρδο: Είναι και αυτό πλούσιο σε βραχείας αλύσου υδατάνθρακες, ενώ άλλα συστατικά που περιέχει συνδέονται με αλλεργία ή δυσανεξία στην κατανάλωσή του.

Πηγή: Reader's digest

Διατροφή

Vegan και vegetarian δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η διαφορά ενός vegan (αυστηρά ή oλικά χορτοφάγος) και ενός vegetarian (χορτοφάγος) είναι ότι ο vegan εξαλείφει από τη διατροφή του όλα τα ζωικά προϊόντα.

Αυτό σημαίνει ότι εξαλείφει από την διατροφή του ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα υιοθετεί έναν τόσο αυστηρό χορτοφαγικά τρόπο ζωής που δεν χρησιμοποιεί ζωικά προϊόντα ούτε στη ένδυσή του, απορρίπτοντας οτιδήποτε φτιάχνεται από μαλλί και μετάξι.

Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά συνηθίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα αυγά, το γάλα ή το γιαούρτι, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να γίνει από τα ζώα χωρίς να θανατωθούν. Οι χορτοφάγοι δεν είναι απαραίτητα αλτρουιστές ούτε έχουν ως πρώτο κίνητρό τους υποχρεωτικά την αγάπη για τα ζώα. Για παράδειγμα, πολλοί χορτοφάγοι έχουν καταργήσει το κρέας για το καλό της υγείας τους. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλές κατηγορίες χορτοφάγων. Υπάρχουν οι lacto-vegetarians που τρώνε γαλακτοκομικά, αλλά όχι αυγά, οι ovo-vegetarians που τρώνε αυγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά, ή οι lacto-ovo-vegetarians που τρώνε, τόσο τα γαλακτοκομικά, όσο και τα αυγά. Ο λόγος που ποικίλουν οι επιλογές είναι οι ατομικές πεποιθήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις βασίζονται σε ηθικές επιλογές και σε άλλες περιπτώσεις υπαγορεύονται από τις διατροφικές ανάγκες ή μια απλή προτίμηση.

Ενας vegan, από την άλλη πλευρά, αυτοδεσμεύεται στη διατήρηση ενός προσωπικού βιοτικού επιπέδου, λόγω της ανησυχίας που νοιώθει για την ζωή των ζώων. Ο vegan προχωράει πέρα από την απόρριψη του κρέατος, βγάζοντας από την ζωή του και τα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα, για να γίνει ένας ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ζώων. Σε γενικές γραμμές η άποψη ενός vegan είναι ότι τα ζώα δεν ήρθαν στη γη για να αξιοποιηθούν από τον άνθρωπο και ότι η εμπορευματοποίηση των ζώων συνεπάγεται αναγκαστικά μια θεμελιώδη απάνθρωπη συνιστώσα που δηλώνει την έλλειψη σεβασμού προς τη ζωή των ζώων. Δυστυχώς, οι σκληρές μέθοδοι είναι συχνά φθηνότερες μέθοδοι και τα ζώα που εκτρέφονται για το κρέας ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τα εμπορικά συμφέροντα, ζουν συνήθως κάτω από καταχρηστικές συνθήκες και θανατώνονται με βάναυσο τρόπο για το συμφέρον του ανταγωνισμού.

Υπάρχουν, επίσης, τα ανθρωπιστικά ζητήματα που σχετίζονται με την ύπαρξη vegetarians και vegans. Εχει αποδειχθεί ότι αν η γη που χρησιμοποιείται για να βοσκήσουν τα βοοειδή χρησιμοποιείτο αντί γι’ αυτό για να αυξηθούν οι καλλιέργειες, η πείνα στον κόσμο θα μπορούσε να εξαλειφθεί εύκολα. Τα βοοειδή καταναλώνουν ασύγκριτα περισσότερη πρωτεΐνη σε σιτηρά απ’ ό,τι παραδίδουν σε κρέας. Επιπρόσθετα, πολλές χώρες του τρίτου κόσμου, αυξάνουν την παραγωγή των βοοειδών, προκειμένου να εξάγουν το κρέας σε πλούσια έθνη και ο δικός τους πληθυσμός συχνά λιμοκτονεί, καθώς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την αγορά κρέατος. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους vegans αν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο κρέας, άρα χρειάζονταν λιγότερα σιτηρά για τη βοσκή των βοοειδών, θα μπορούσαν οι καλλιέργειες σιτηρών να χορτάσουν τις φτωχές χώρες.

Πέρα, όμως, από τις προσωπικές πεποιθήσεις και τις κοινωνικές ανησυχίες, ένας πολύ σημαντικός ίσως και πιο συχνός λόγος για να γίνει κανείς χορτοφάγος (vegetarian) ή vegan είναι η υγεία. Ενώ οι προσωπικές πεποιθήσεις για τα ζώα και την πείνα διαφέρουν, η πραγματικότητα για τους περισσότερους ανθρώπους στις βιομηχανικές χώρες είναι πως συνήθως ανταποκρίνονται άμεσα κυρίως όταν έχουν προσωπικά οφέλη.

Για το σκοπό αυτό οι διεθνείς, ανεξάρτητες μελέτες που διεξάγονται από κορυφαίους οργανισμούς υγείας στον κόσμο έχουν παράσχει εκτεταμένες και πειστικές έρευνες. Ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και συνεχίζοντας στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι μελέτες διαπίστωσαν πως μια χορτοφαγική στη βάση της διατροφή είναι πολύ πιο υγιεινή από μια άλλη που περιλαμβάνει κρέας. Αυτό το συμπέρασμα υποστηρίζεται από μετρήσιμα, στατιστικά αποτελέσματα. Το βασικό εύρημα των ερευνητών είναι πως η εξάλειψη του κρέατος μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από πολλούς τύπους χρόνιων ασθενειών και ορισμένων τύπων καρκίνου. Και από τη στιγμή που μια χορτοφαγική δίαιτα θεωρείται η πιο υγιεινή απ’ όλες, είναι λογικό πως όσο πιο κοντά κινείται προς την διατροφή vegan τόσο μεγαλύτερα οφέλη υπάρχουν. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες που ασφαλίζουν την υγεία, προσφέρουν εκπτώσεις για χορτοφάγους και vegans.

Αν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε μια χορτοφαγική δίαιτα δεν χρειάζεται να το κάνετε άμεσα και με βίαιο τρόπο. Ψάξτε κατ’ αρχήν στο σούπερ μάρκετ διάφορα προϊόντα και σταδιακά φτιάξτε μια λίστα με χορτοφαγικά τρόφιμα που σας ευχαριστούν. Δεδομένου ότι αυτή η λίστα θα μεγαλώνει συνεχώς και οι διατροφικές σας προτιμήσεις θα αλλάζουν, θα εκτιμήσετε το υγιέστερο συναίσθημα της κατανάλωσης χορτοφαγικού γεύματος. Η διαδικασία της αλλαγής της διατροφής σας και η βελτίωση της υγείας σας μπορεί να γίνει σταδιακά και με φυσικό τρόπο.
πηγη

Διατροφή

Η δίαιτα του ωμού φαγητού -Τι περιλαμβάνει αυτή η διατροφή και τι πρέπει να προσέχουμε

Το μαγείρεμα συχνά μας φαίνεται αγγαρεία. Ειδικά όταν τρέχουμε όλη μέρα στη δουλειά.

Κάπως, όμως, πρέπει να φάμε και να τραφούμε σωστά. Φυσικά, το έτοιμο φαγητό απ’ έξω δεν είναι λύση.

Τα καλά νέα είναι ότι μια νέα δίαιτα δεν απαιτεί μαγείρεμα και κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ούτε φούρνους ούτε τίποτα, απλά και λιτά.

Η δίαιτα αυτή ονομάζεται «raw food diet» ή αλλιώς δίαιτα του ωμού/άψητου φαγητού. Με λίγα λόγια, δεν περιλαμβάνει τροφές που μαγειρεύονται σε υψηλή φωτιά.

Στην ουσία πρόκειται για μια τροποποιημένη vegan δίαιτα, κατά την οποία μπορείς να φας τροφές μαγειρεμένες σε κάτω από 47 βαθμούς Κελσίου.

Μπορείς όμως, να κάνεις πουρέ, να στύψεις, να μουλιάσεις ή να φυτέψεις την τροφή σου.

«Η δίαιτα του άψητου φαγητού βασίζεται στην ιδέα ότι τα φυσικά ένζυμα στις ακατέργαστες τροφές καταστρέφονται με τη διαδικασία του μαγειρέματος», αναφέρει η διαιτολόγος Abbey Sharp.

Θεωρητικά, η θερμότητα καταστρέφει πολλά ένζυμα των τροφών, χημικά που μας βοηθούν να χωνέψουμε και να απορροφήσουμε τις τροφές, μαζί με βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, τα περισσότερα ένζυμα καταστρέφονται στο έντερο από το οξύ του στομάχου. Επίσης, ο οργανισμός μας φτιάχνει πεπτικά ένζυμα που έχουν τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που υπάρχουν στις τροφές.

Η συγκεκριμένη δίαιτα δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει από το 1800, σύμφωνα με το New York Academy of Medicine, όταν μίλησε γι’ αυτή οΕλβετός διατροφολόγος και φυσικός Maximilian Bircher-Benner.

Το βιβλίο του πρότεινε στον κόσμο να τρώει 50% ωμά λαχανικά, φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς και το υπόλοιπο 50% «συντηρητικά» μαγειρεμένα λαχανικά, αυγά, κρέατα και ψωμί ολικής άλεσης.

Οι τροφές που συμπεριλαμβάνονται στη δίαιτα αυτή είναι τα ωμά και άψητα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόροι, ξηροί καρποί, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο. Κάποιοι τρώνε ακόμη μη παστεριωμένο γάλα, τυρί, μέλι, ακόμα και άψητο κρέας και ψάρι.

Ότι είναι μαγειρεμένο πάνω από 47 βαθμούς Κελσίου είναι απαγορευμένο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις οτιδήποτε ζεσταίνεται στον φούρνο όπως και τις επεξεργασμένες τροφές.

Το κύριο όφελος μιας τέτοιας δίαιτας είναι ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφών και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Το να προσθέσεις στη διατροφή σου περισσότερες φυτικές τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο των καταστάσεων που συνδέονται με τις φλεγμονές, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

Ακόμη, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

Ωστόσο, η θεωρία ότι οι ωμές τροφές είναι πιο θρεπτικές από τις μαγειρεμένες είναι μύθος. Μπορεί η θερμότητα να καταστρέφει κάποια θρεπτικά συστατικά, ωστόσο, άλλα όπως το λυκοπένιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος λαμβάνονται καλύτερα από μαγειρεμένες τροφές.

Επίσης, ο περιορισμός μπορεί να προκαλέσει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες λαμβάνουμε από κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια και όσπρια που είναι καλύτερα μαγειρεμένα.

Το φούσκωμα και τα αέρια είναι ένα ακόμη δυσάρεστο αποτέλεσμα των ωμών τροφών. Επίσης, οι ωμές ζωικές τροφές είναι επικίνδυνες για την υγεία μας καθώς προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.

Πέρα από τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, η δίαιτα αυτή δεν συνίσταται. Οι διάφορες μέθοδοι μαγειρέματος μπορεί να γίνουν υγιεινές ώστε να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Στον ατμό, βραστά ή σωτέ είναι πολύ καλύτεροι τρόποι από το τηγάνισμα.

Διατροφή

Τι πρέπει να ξέρουμε πριν πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες;

Ας ξεκινήσουμε με τον ιστορία της veganδιατροφής. Η συγκεκριμένη διατροφή προσδιορίστηκε σε γενικές γραμμές από το ξεκίνημα λειτουργίας της Vegan Society το 1944 αλλά ο πρώτος πλήρης ορισμός ήρθε το 1949 από τον Leslie J Cross. Εκείνος περιέγραψε τον “βιγκανισμό” (veganism) ως “την αρχή της χειραφέτησης των ζώων από την εκμετάλλευση από τον άνθρωπο”. Αυτό αργότερα διευκρινίστηκε ως “η επιδίωξη για να μπει ένα τέλος στη χρήση των ζώων από τον άνθρωπο για τροφές, εμπορεύματα, εργασία, κυνήγι, ζωοτομία, καθώς και από όλες τις άλλες χρήσεις που αφορούν την εκμετάλλευση της ζωής των ζώων από τον άνθρωπο”.

Και ενώ οι περισσότερες δίαιτες γνωρίζουν πλήθος αρνητικών κριτικών, η χορτοφαγίαέχει καλά στοιχεία που δε μπορούν να αμφισβητηθούν. Όσα, βέβαια, κι αν είναι αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τόσο οι αλλαγές στη διατροφή όσο και αυτές που θα υποστεί ο οργανισμός.

Αρχικά, η πρώτη και πιο δραστική αλλαγή με την οποία θα έρθετε αντιμέτωποι είναι η δραματική μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών αφού η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι απαγορευτική. Κατά συνέπεια, προκειμένου να μην ισοπεδωθούν τα επίπεδα πρωτεΐνης στον οργανισμό, θα πρέπει να εντάξετε στο καθημερινό διατροφολόγιό σας τροφές όπως το γάλα καρύδας, το καστανό ρύζι, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Δύο άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν “δαιμονοποιηθεί” από όσους ακολουθούν τυφλά την vegan διατροφή είναι τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη. Η χοληστερόλη είναι ένα κρίσιμο μόριο στο σώμα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε κυτταρικής μεμβράνης. Επίσης, χρησιμοποιείται για να παράγει ο οργανισμός στεροειδείς ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη. Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη κορεσμένου λίπους σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι vegans και οι χορτοφάγοι έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους κρεατοφάγους.

Τέλος, η βιταμίνη Β12 παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μοναδική ουσιαστική πηγή της στη διατροφή είναι τα ζωικά τρόφιμα, συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους κλασσικούς χορτοφάγους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αυτήν μέσω της δίαιτας. Επιπλέον συχνά η έλλειψη Β12 κρύβεται από την επάρκεια μίας άλλης βιταμίνης, του φυλλικού οξέος, την οποία οι χορτοφάγοι λαμβάνουν σε αφθονία. Πλέον, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία δεν περιέχουν ζωϊκά συστατικά και τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των χορτοφάγων σε Β12.

Εν ολίγοις, η vegan διατροφή μπορεί να είναι κατάλληλη για κάποιους ανθρώπους, αλλά δεν είναι για όλους. Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια vegan διατροφή, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που εκείνος θα σας δώσει.

onmed.gr

Διατροφή

Ένας καθηγητής στο CCNY μίλησε σε μια τάξη φυσιολόγων για τις μπανάνες. Είπε ότι η έκφραση..."going bananas" είναι από τις επιπτώσεις της μπανάνας στον εγκέφαλο. Ποτέ, μη βάλετε τη μπανάνα σας στο ψυγείο!

Μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να κοιτάξετε μια μπανάνα με τον ίδιο τρόπο.

Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα - σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Μια μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο σε κορυφαίους αθλητές του κόσμου.

Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος που μια μπανάνα μπορεί να μας βοηθήσει να κρατιόμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεραστούν ή αποτραπούν ένας σημαντικός αριθμός ασθενειών και καταστάσεων, καθιστώντας την αναγκαία στην καθημερινή διατροφή μας.

Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού φάνε μια μπανάνα.

Αυτό συμβαίνει επειδή μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, γνωστή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιωθεί τη διάθεση σας και γενικά σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.

PMS (Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο): Ξεχάστε τα χάπια - φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.
Υψηλή σε σίδηρο, η μπανάνας μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας.

Αναιμία

Αρτηριακή πίεση: Αυτό το μοναδικό τροπικό φρούτο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθιστώντας το ιδανικό να κτυπήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επιτρέψει στον κλάδο της μπανάνας να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για την ικανότητα της μπανάνας να μειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εγκεφαλική δύναμη: 200 μαθητές σε ένα Twickenham (Middlesex) σχολείο (Αγγλία), βοηθήθηκαν στις εξετάσεις τους, αυτό το έτος, με την κατανάλωση μπανάνας στο πρωινό, το διάλειμμα και γεύμα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δύναμη εγκεφάλου τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάλιο στα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς.

Δυσκοιλιότητα: Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβάνοντας τις μπανάνες στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής δράσης του εντέρου, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς την προσφυγή σε καθαρτικά.

Hangover: Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τη θεραπεία του Hangover είναι να γίνει ένα milkshake μπανάνα, γλυκασμένο με μέλι. Η μπανάνα ηρεμεί το στομάχι και, με τη βοήθεια του μελιού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το καταπραΰνει το γάλα και ενυδατώνεται εκ νέου το σύστημά σας.

Καούρα: Οι μπανάνες έχουν μια φυσική επίδραση αντιόξινου στο σώμα. Έτσι εάν πάσχετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για ανακούφιση.

Πρωινή αδιαθεσία: Τρώγοντας μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποφευχθεί η πρωινή αδιαθεσία

Τσιμπήματα κουνουπιών: Πριν φθάσετε να βάλετε κρέμα για τα έντομα, δοκιμάστε να τρίψετε την προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εκπληκτικά επιτυχής στη μείωση του πρηξίματος και του ερεθισμού.

Νεύρα: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.

Πίεση και στην εργασία; Σπουδαστές στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στην Αυστρία, που βρέθηκαν υπό πίεση στην εργασία οδηγήθηκαν να καταβροχθίζουν με άνεση τροφές όπως η σοκολάτα και τα τσιπς… Κοιτάζοντας 5.000 ασθενείς νοσοκομείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σε θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για τροφές, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά…

Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο από εντερικές διαταραχές εξαιτίας της μαλακής υφής και απαλότητα της. Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξουδετερώνει επίσης την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό με επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού.

Έλεγχος της θερμοκρασίας: Πολλοί άλλοι πολιτισμοί βλέπουν τις μπανάνες ως "κρύα" φρούτα που μπορεί να μειώσουν τόσο τη σωματική και συναισθηματική θερμοκρασία των εγκύων γυναικών. Στην Ταϊλάνδη, παραδείγματος χάριν, οι έγκυες γυναίκες τρώνε μπανάνες για να εξασφαλίσουν ότι το μωρό τους θα γεννηθεί με μια δροσερή θερμοκρασία.

Εποχιακή συναισθηματική αναταραχή (SAD): Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από SAD επειδή περιέχουν τον φυσικό ενισχυτή διάθεσης tryptophan.

Κάπνισμα και Χρήση Καπνού: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι B6 και B12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν το σώμα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της αποχής από τη νικοτίνη.

Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας ορυκτό, το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας… Όταν είμαστε αγχομένοι, ο μεταβολικός ρυθμό μας αυξάνεται, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα καλίου μας. Αυτοί μπορούν να εξισορροπούνται με τη βοήθεια ενός σνακ μπανάνας υψηλού καλίου.

Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με την έρευνα στους New England Journal of Medicine, τρώγοντας μπανάνες ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας μπορεί να μειώσετς τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια κατά τουλάχιστον 40%!

Κρεατοελλιές: Οι πρόθυμοι για φυσικές εναλλακτικές λύσεις ορκίζονται ότι αν θέλετε για να εξοντώσετε ένα κονδύλωμα, πάρτε ένα κομμάτι φλούδας μπανάνας και τοποθετήστε το στο κρεατοελλιά, με την κίτρινη πλευρά. Προσεκτικά κρατήστε τη φλούδα στη θέση αυτή με λευκοπλάστη ή χειρουργική ταινία!

Έτσι, μια μπανάνα είναι πραγματικά μια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Όταν τη συγκρίνετε με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, δύο φορές περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τρεις φορές φώσφορο, πέντε φορές περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και σίδηρο, και δύο φορές τις άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερης αξίας τρόφιμα. Έτσι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή γνωστή φράση, ώστε να λέμε, "Μια μπανάνα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!"

Υ.Γ: Οι μπανάνες πρέπει να είναι ο λόγος που οι πίθηκοι είναι τόσο χαρούμενοι όλη την ώρα! Θα προσθέσω επίσης έναν εδώ· Θέλουν γρήγορη λάμψη στα παπούτσια μας;; Πάρτε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας, και τρίψτε το απευθείας στο παπούτσι… γυαλίστε με στεγνό πανί.

Διατροφή

Η κατανάλωση πολλών υγρών και τροφών που να είναι "ελαφριές" στο στομάχι, για να απαιτούν λιγότερη προσπάθεια αφομοίωσης από τον οργανισμό, είναι καίριας σημασίας σε περιόδους με αυξημένη ζέστη.

Η ζέστη αντιμετωπίζεται με δροσιά. Και όσο σημαντική είναι η δροσιά στον χώρο που είστε (σπίτι, γραφείο) είναι και η δροσιά στο εσωτερικό του οργανισμού σας.

Δείτε μερικές ιδέες για smoothies, τα οποία βοηθούν στο αδυνάτισμα και που βασίζονται στα φρούτα της εποχής, αλλά και σε καλής ποιότητας λαχανικά:

Σημείωση: Όλες οι συνταγές είναι για ποσότητα 2 ποτηριών/μερίδων
Green Goddess Smoothie (188 θερμίδες)

Bonus: Προστατεύει την όρασή σας με ισχυρά αντιοξειδωτικά

1 κούπα σπανάκι
1κούπα κομμάτια αγγούρι
1/2 αβοκάντο
1 μεγάλο ακτινίδιο
1/2 κούπα παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
1/2 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι
1/4 κούπα φύλα μέντας
Stone Fruit Smoothie (134 θερμίδες)

1 δαμάσκηνο
1 νεκταρίνι
1 ροδάκινο
1/2 κούπα λευκό τσάι (παγωμένο)
1/2 κούπα παγάκια
2 κ.γ. φρέσκο χυμό από λάιμ
2-3 κ.γ. μέλι
Tropical Twist Smoothie (148 θερμίδες)

Bonus: Πλούσιο σε μαγνήσιο που κάνει καλό στα οστά, αλλά και σε ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, από το νερό καρύδας.

1 κούπα κομμάτια ανανά
3/4 κούπα καρότα
1/2 κούπα νερό καρύδας
1/2 κούπα παγάκια
2 κ.γ. σάρκα καρύδας
2 κ.γ. νέκταρ agave
2 κ.γ. λευκοί σπόροι κία
Berry Good Smoothie (162 θερμίδες)

Bonus: Θα σας δώσει το 23% των ημερήσιων αναγκών σας σε ίνες.

1+1/2 κούπα κομμένες φράουλες
1 κούπα blueberries
1/2 κούπα raspberries
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 κούπα παγάκια
http://www.prevention.com

Διατροφή

H σωστή επιλογή τροφίμων που θα εμπλουτίσουν το καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι εξαιρετικά σημαντική
Μαίρη Μπιμπή

Είναι γνωστό ότι για να προστατεύσουμε την καρδιά μας, καλό είναι να μη βασίζουμε τη διατροφή μας στο γρήγορο και έτοιμο φαγητό, στα συσκευασμένα ή επεξεργασμένα προϊόντα, στα ζωικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος αλλά και στα τηγανιτά.

Αντιθέτως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπάρχουν διατροφικές επιλογές που προάγουν την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Άλλωστε, η σωστή επιλογή τροφίμων που θα εμπλουτίσουν το καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος και Διατροφολόγος, σύμφωνα με τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα αγαπούν και προστατεύουν την καρδιά είναι τα ακόλουθα:

Η βρώμη και το κριθάρι

Στο εξωτερικό περίβλημα της βρώμης και του σιταριού έχει εντοπισθεί μία συγκεκριμένη κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, που ονομάζονται β-γλυκάνες. Σύμφωνα με μελέτες, αυτές συνδέονται στο πεπτικό σύστημα με χολικά άλατα και χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση της τελευταίας.

Η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια

Τα ιχθυέλαια, γνωστότερα ως ω-3 λιπαρά οξέα, συναντώνται στα ψάρια και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της καλής καρδιακής λειτουργίας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρομβώσεων αλλά και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Καλό, όμως, είναι να αποφεύγεται η τακτική κατανάλωση μεγάλων λιπαρών ψαριών (όπως ο σολομός) τα οποία, σύμφωνα με μετρήσεις, παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Μια εξαιρετική επιλογή αποτελούν οι σαρδέλες, το σκουμπρί και άλλα αντίστοιχα ψάρια.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα λαχανικά της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ ενώ παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών και φυτικών ινών. Επιπλέον, αποδίδουν λιγοστές θερμίδες και προσφέρουν κορεσμό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά που συμβάλλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τα παντζάρια

Το παντζάρι περιέχει συστατικά που συμβάλλουν τόσο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο και στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία, άνδρες και γυναίκες που κατανάλωσαν χυμό παντζαριού κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση εντός έξι ωρών.

Το ελαιόλαδο

Το λάδι της ελιάς, ο ελληνικός διατροφικός θησαυρός και βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, έχει μία σίγουρη θέση στο πάνθεον των τροφίμων που αγαπούν την καρδιά! Χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, την αντοχή τους στην ήπια θέρμανση αλλά και τα αντιοξειδωτικά, συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς και των αγγείων.

Τα όσπρια

Η λίστα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τα όσπρια. Φακές, φασόλια ή φάβα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν σαν σφουγγάρι: συγκρατούν μόρια χοληστερόλης και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό.

Ποσότητα μικρότερη από ένα φλιτζάνι είναι μάλιστα αρκετή για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 1 φλιτζάνι όσπρια και 4 μικρομερίδες δημητριακών ολικής άλεσης κατάφεραν να μειώσουν την περιφέρεια μέσης, το βάρος, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την αρτηριακή τους πίεση.

Το ταχίνι

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και αποτελεί ένα τρόφιμο που παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα. Έτσι, το ταχίνι διατηρεί ακέραιες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου σπόρου του σουσαμιού και προάγει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους: Αρχικά, η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση συμβάλλει αρκετά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που οφείλεται στη δράση των φυτοστερολών που περιέχει, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης.

Παράλληλα, το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, που περιορίζουν τον βαθμό οξείδωσης της χοληστερόλης, βασικού παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό του αγγείου. Τέλος, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension πιστοποιεί κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή τα λιπαρά οξέα του ταχινιού συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα.

Συνοψίζοντας, ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων από όλες τις κύριες ομάδες και να προσθέτουμε διάφορα «χρώματα» στο καθημερινό μας πιάτο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτό το βήμα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του αλατιού και τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου φυσικής δραστηριότητας, θα μας βοηθήσουν να έχουμε βέλτιστα αποτελέσματα.

Διατροφή

1. Βοηθά την πέψη. Το κάρδαμο είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα βότανα για την ανακούφιση από τους στομαχόπονους, τα αέρια, τα οξέα του στομάχου, τη ναυτία, τον εμετό, την καούρα, τα φουσκώματα και άλλα. Αποτελεί μια εξαιρετική λύση αν έχετε φάει πάρα πολύ και χρειάζεστε κάτι για να ανακουφιστείτε από το φούσκωμα. Πολτοποιείστε 3 σπόρους κάρδαμου και μια μικρή ποσότητα τζίντζερ και φτιάξτε ένα ρόφημα για να καταπραΰνετε τη δυσπεψία.

2. Το κάρδαμο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Αναπνευστικό. Το κάρδαμο είναι ωφέλιμο στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης, του άσθματος, του φλέματος και της συµφόρησης του θώρακα ενώ βοηθά να ζεσταθεί το σώμα. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Μανγκαλόρ στην Ινδία έδειξαν ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στους πνεύμονες.

4. Κατάθλιψη. Το κάρδαμο βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.

5. Μειώνει τη χοληστερίνη. Έρευνες από τον τομέα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στην Πούνε της Ινδίας έδειξαν ότι το κάρδαμο μειώνει τη χοληστερίνη.

6. Είναι διουρητικό. Το κάρδαμο βοηθά επίσης να απαλλαγείτε από τα περιττά υγρά και καθαρίζει τα νεφρά.

7. Είναι αντιμικροβιακό. Το κάρδαμο αποτελεί έναν ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα και ιδιαίτερα το έλαιό του, το οποίο περιέχει αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές ενώσεις. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επαλήθευσαν την παρουσία αντιμικροβιακών ενώσεων στο έλαιο κάρδαμου.

8. Σπασμοί. Το κάρδαμο καταπραΰνει τους μυϊκούς σπασμούς, όπως τον λόξυγκα και τους σπασμούς του γαστρεντερικού σωλήνα.

9. Ουρολοίμωξη. Το κάρδαμο χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης. Μερικές φορές συνδυάζεται με φύλλα μπανάνας και χυμό ινδικού φραγκοστάφυλου για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, τις λοιμώξεις της ουρήθρας και τις φλεγμονές.

10. Καρδιαγγειακό σύστημα. Έρευνες από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Βασιλιά Σαούντ στην Αραβία έδειξαν ότι το κάρδαμο μειώνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού παλμού.

11. Θρόμβοι αίματος. Το κάρδαμο προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

12. Καρκίνος. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι το κάρδαμο εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων και αντίθετα τα εξολοθρεύει. Περιέχει στοιχεία όπως η ινδόλη-3-καρβινόλη και το διινδολυμεθάνιο, τα οποία είναι σημαντικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου.

Μελέτες που έγιναν στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου Chittaranjan στην Καλκούτα έδειξαν ότι το κάρδαμο ήταν πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία του καρκίνου του ορθού σχεδόν σε ποσοστό 50%. Σε έρευνες από το διεθνές περιοδικό «British Journal of Nutrition» διαπιστώθηκε ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο, βοηθώντας έτσι στην πρόληψή του.

13. Αντιφλεγμονώδες. Το κάρδαμο αποτελεί μια θαυμάσια αντιφλεγμονώδη ουσία για τον βλεννογόνο του στόματος. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των πόνων στις αρθρώσεις που παρουσιάζουν οίδημα και ερυθρότητα.

14. Ίνες. Το κάρδαμο περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών που εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα, μειώνουν τη χοληστερίνη και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προβιοτικών στο παχύ έντερο ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

15. Αποτοξίνωση. Επειδή το κάρδαμο είναι καλό διουρητικό, βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

16. Αντιοξειδωτικός παράγοντας. Το κάρδαμο είναι γεμάτο από ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη και την αποκατάσταση των βλαβών του DNA και την πρόληψη των ασθενειών. Περιέχει ισχυρά έλαια που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ασθένειες, όπως νερολί, τρανς-νερολιδόλη, λιναλοόλη, πινένιο, λιμονένιο, τερπινεόλη 4, κιτρονελόλη και πολλά άλλα.

17. Αγιουρβεδική ιατρική. Στην Αγιουρβεδική ιατρική το κάρδαμο χρησιμοποιείται για πολλές και διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας, των αναπνευστικών και γαστρεντερικών προβλημάτων, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος καθώς και για την εξουδετέρωση των επιδράσεων της καφεΐνης. Στην Ινδία, το κάρδαμο είναι επίσης γνωστό ως «ela» και μια μικρή ποσότητα βοηθά να ισορροπήσουν και οι 3 βασικές δομές του σώματος (dosha), δηλαδή η Κάφα, η Βάτα και η Πίτα.

18. Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Εδώ το κάρδαμο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ελκών στο στόμα, των προβλημάτων στο γαστροοισοφαγικό σύστημα, των προβλημάτων στα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη, της φλεγμονής των βλεφάρων κτλ.

19. Στοματικές παθήσεις και δυσάρεστη αναπνοή. Το κάρδαμο είναι αποτελεσματικό για την επούλωση πληγών στο στόμα, τον φάρυγγα και τα ούλα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής και εμποδίζει τη φθορά των δοντιών. Για ευχάριστη αναπνοή, μασήστε λίγους σπόρους μετά το γεύμα.

20. Τι περιέχει το κάρδαμο. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Α, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενέργεια και καλή διάθεση, κάλιο για την καλή υγεία της καρδιάς, χαλκό και σίδηρο για την αναιμία, φώσφορο και ασβέστιο για γερά οστά, ψευδάργυρο και μαγνήσιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και μαγγάνιο για την καλή υγεία των οστών.

http://enallaktikidrasi.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin