Νοεμβρίου 24, 2017

Διατροφή

Η δαμασκηνιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο , φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος Προύνος (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι αδελφικό δέντρο με την κορομηλιά. Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα ,έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί του φέρουν 2-3 άνθη. Ο καρπός της δαμασκηνιάς είναι το δαμάσκηνο. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής σε κλίμα και έδαφος.

Ανθεκτική στο ψύχος , ακόμα και για τα άνθη της. Τα δαμάσκηνα έχουν μια ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών και μπορείτε να τα απολαύσετε κατά τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, ανάλογα με το που ζείτε. Επίσης, μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα ή αποξηραμένα και το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα εκπλαγείτε από τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.

Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα τα αποξηραμένα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Τα ξηρά δαμάσκηνα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή μας διατροφή μας όσο και κατά την περίοδο δίαιτας καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε υψηλές θερμίδες.

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
iatrikanea.gr

Διατροφή

Πολλες φορες γινεται συγχυση αναμεσα σε καποιες σκουροχρωμες ποικιλιες του κοινου σουσαμιου με το λεγομενο μαυρο σουσαμι, το οποιο συγχεεται επισης και με το ψημενο σουσαμι.

Στην πραγματικοτητα ομως, προκειται για εναν σπορο, που προερχεται απο το φυτο Nigella sativa (οικ. Ranuculaceae), αυτοφυες της Νοτιο-Δυτικης Ασιας.

Το ονομα του προερχεται απο το λατινικο niger, που σημαινει μαυρο.

Μπορει να το συναντησετε επισης και ως ανθο γλυκανισου, ανθο μοσχοκαρυδου, μαυρο σπορο κρεμμυδιου ή μαυροκουκκι, ολα αυτα τα ονοματα ομως ειναι παραπλανητικα και ευνοουν την συγχυση του με αλλα μπαχαρικα και σπορους.

Η υπαρξη του ηταν γνωστη στους αρχαιους Αιγυπτιους, καθως βρεθηκαν σποροι και λαδι απο μαυρο σουσαμι, μεσα σε ταφικα μνημεια (μεταξυ αυτων και στου Τουταγχαμων).

Την πρωτη γραπτη αναφορα για το μαυρο σουσαμι, την βρισκουμε στην Παλαια Διαθηκη. Ο προφητης Μωαμεθ, συμβουλευε την χρηση την “μαυρων σπορων”, γιατι “γιατρευουν ολες τις αρρωστιες, εκτος απο τον θανατο”. Ετσι, το μαυρο σουσαμι, χρησιμοποιηθηκε ευρεως στην μουσουλμανικη λαϊκη ιατρικη, για την αντιμετωπιση μιας σειρας απο ενοχλησεις.

Οι Αραβες, του εδωσαν μαλιστα το ονομα “habbatul barakah”, δηλαδη ο ευλογημενο σπορος!

Η χρηση του ειναι πολυ διαδεδομενη στην ανατολιτικη κουζινα. Η γευση του ειναι μαλλον πικρη, εντονη, ελαφρα καυτερη και εχει ενα ελαφρυ αρωμα απο φραουλα. Χρησιμοποιειται κυριως για την παρασκευη λικερ, καραμελλων και γενικα γλυκων. Θα το δειτε επισης σε διακοσμηση αρτοσκευασματων, κυριως στην κουζινα της Μεσης Ανατολης.

Τελος, χρησιμοποιειται πολυ στην Γιαπωνεζικη κουζινα, τοσο αυτουσιο, οσο και ως παστα, που παρασκευαζεται πολτοποιωντας τους σπορους.

Έχει εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ξεπερνώντας το λευκό σουσάμι κατά 60% και είναι πολύ πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Βάλτε το στη διατροφή σας ξεκινώντας από τις σαλάτες και το ψωμί και απολαύστε τα οφέλη του.

hmt.com.gr

Διατροφή

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην ελληνική γαστρονομία. 

Η ιδιαίτερη γεύση της, η δυνατότητα να μαγειρευτεί ποικιλοτρόπως είτε σε αλμυρές είτε σε γλυκές συνταγές, αλλά και η διατροφική της αξία, που συνδυάζει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, την καθιστούν ένα τρόφιμο που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

Το έντονο χρώμα της κολοκύθας «μαρτυρά» την υψηλή της περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, συστατικά που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, το β-καροτένιο, που περιέχεται σε υψηλή συγκέντρωση στην κολοκύθα, αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας καλύπτει σχεδόν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Α.

Η κολοκύθα είναι επίσης καλή πηγή καλίου, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ παρέχει σημαντικές ποσότητες και άλλων βιταμινών και μετάλλων όπως βιταμίνη C και E, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Εκτός όμως από τη «σάρκα» της κολοκύθας, υψηλή θρεπτική αξία έχουν και οι κολοκυθόσποροι που περιέχει, ο γνωστός σε όλους πασατέμπος. Ο πασατέμπος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα λινελαϊκό οξύ, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των ωμέγα-6 λιπαρών. Ακόμη, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ψευδαργύρου, φυτικών ινών αλλά και μια καλή φυτική πηγή σιδήρου.

Ερευνητικά δεδομένα παρέχουν ενδείξεις για τις ευεργετικές ιδιότητες της κολοκύθας, καθώς έχει φανεί ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ η κατανάλωσή της έχει συσχετισθεί με βελτίωση της γλυκαιμικής απόκρισης μεταγευματικά και μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Συνεπώς, βάλτε την κολοκύθα στη διατροφή σας και καταναλώστε τη τακτικά σε σούπες, γλυκές ή αλμυρές πίτες, ως συνοδευτικό, σε μορφή πουρέ ή μαγειρευτού φαγητού, προκειμένου να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά χωρίς πολλές θερμίδες.

Μην ξεχνάτε ωστόσο, ότι ενώ η κολοκύθα έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αποδίδοντας περίπου 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, δεν ισχύει το ίδιο και για τον πασατέμπο, καθώς πρόκειται για έναν ξηρό καρπό με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, που θα πρέπει να καταναλώνεται σε «ελεγχόμενη» ποσότητα.

neadiatrofis.gr

Διατροφή

Η νηστεία για μόλις τρεις ημέρες μπορεί να αναγεννήσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς ενεργοποιεί τον οργανισμό να ξεκινήσει την παραγωγή νέων λευκών κυττάρων του αίματος, ακόμα και σε ηλικιωμένους, βρήκαν οι επιστήμονες σε μια σημαντική ανακάλυψη που περιγράφεται ως «αξιοσημείωτη»

Παρά το γεγονός ότι οι δίαιτες νηστείας έχουν επικριθεί από τους διαιτολόγους ότι είναι ανθυγιεινές, μια νέα έρευνα προτείνει ότι όταν υποφέρεις από την πείνα το σώμα βάζει μπρος τα βλαστικά κύτταρα στην παραγωγή νέων λευκών κυττάρων αίματος, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα άτομα που πάσχουν από βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ηλικιωμένους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, καθώς γερνούν, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να παλέψουν ακόμα και κοινές ασθένειες. Οι ερευνητές λένε ότι η νηστεία «αντιστρέφει έναν αναγεννητικό διακόπτη» που προτρέπει τα βλαστικά κύτταρα να δημιουργήσουν καινούργια λευκά κύτταρα του αίματος, κατ ‘ουσίαν, την αναγέννηση ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Δίνει το« ΟΚ »για τα βλαστικά κύτταρα να προχωρήσουν και να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση σε ολόκληρο το σύστημα», δήλωσε ο καθηγητής Valter Longo, Καθηγητής Γεροντολογίας και Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

«Και τα καλά νέα είναι ότι το σώμα ξεφορτώνεται τα μέρη του συστήματος που μπορεί να έχουν προκληθεί βλάβη ή τα ηλικιωμένα, τα αναποτελεσματικά μέρη, κατά τη διάρκεια της νηστείας.

«Τώρα, εάν αρχίζετε με ένα σύστημα χαλασμένο βαριά από τη χημειοθεραπεία ή τη γήρανση, οι κύκλοι της νηστείας μπορούν να παραγάγουν, κυριολεκτικά, ένα νέο ανοσοποιητικό σύστημα.»

Η παρατεταμένη νηστεία αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα της γλυκόζης και του λίπους, αλλά και διασπά ένα σημαντικό μέρος των λευκών αιμοσφαιρίων. Κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου της νηστείας, αυτή η εξάντληση των λευκών αιμοσφαιρίων επάγει αλλαγές που ενεργοποιούν τα βλαστικά κύτταρα με την αναγέννηση νέων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι η παρατεταμένη νηστεία θα είχε μια τέτοια αξιοσημείωτη επίδραση στην προώθηση των κυττάρων με βάση την αναγέννηση του αιμοποιητικού συστήματος,» πρόσθεσε ο καθηγητής Longo.

«Όταν πεινάς ανυπόφορα, το σύστημα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια, και ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι να ανακυκλώνει πολλά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που δεν είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα εκείνα που μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη,» είπε ο Δρ Longo.

«Αυτό που αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε, τόσο σε ανθρώπινη εργασία αλλά και των ζώων στο έργο μας είναι ότι ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων κατεβαίνει με την παρατεταμένη νηστεία. Στη συνέχεια, όταν κάνετε εκ νέου επαναφορά στην τροφή σας, τα κύτταρα του αίματος επανέρχονται. Έτσι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε, λοιπόν, από πού προέρχεται όλο αυτό; »

Η νηστεία για 72 ώρες προστάτευσε επίσης τους ασθενείς με καρκίνο από τον τοξικό αντίκτυπο της χημειοθεραπείας.

«Ενώ η χημειοθεραπεία σώζει ζωές, προκαλεί επίσης σημαντικές παράπλευρες ζημιές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η νηστεία μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες της χημειοθεραπείας», είπε η ομο-συντάκτης της μελέτης Tanya Dorff, επίκουρη καθηγήτρια της κλινικής ιατρικής στο περιεκτικό κέντρο και το νοσοκομείο καρκίνου USC Norris.

«Οι περισσότερες κλινικές μελέτες που απαιτούνται, καθώς και κάθε τέτοια διαιτητική παρέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο υπό την καθοδήγηση γιατρού.»

«Ερευνούμε την πιθανότητα ότι οι επιπτώσεις αυτές έχουν εφαρμογή σε πολλά διαφορετικά συστήματα και όργανα, όχι μόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα», πρόσθεσε ο καθηγητής Longo. Ωστόσο, ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί της έρευνας. Ο Dr Graham Rook, ομότιμος καθηγητής ανοσολογίας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η μελέτη ακουγόταν «απίθανη».

Ο Chris Mason, Καθηγητής Αναγεννητικής Ιατρικής του UCL, δήλωσε:

«Υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία εδώ. Βλέπω ότι η νηστεία μειώνει τον αριθμό και το μέγεθος των κυττάρων και στη συνέχεια η εκ νέου σίτιση στις 72 ώρες δείχνει μια ανάκαμψη.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι δυνητικά χρήσιμο, διότι δεν είναι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα ήταν τρομερά επιβλαβή για κάποιον με καρκίνο.

«Αλλά νομίζω ότι η πιο λογική λύση θα ήταν να συνθεθεί αυτό το αποτέλεσμα με φάρμακα. Δεν είμαι βέβαιος ότι η νηστεία είναι η καλύτερη ιδέα. Οι άνθρωποι είναι καλύτερα να τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα ».

Ο Δρ Longo πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη σε κανέναν ότι η νηστεία μπορεί να είναι επικίνδυνη, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι ευεργετική.

«Έχω λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο που συνδυάζουν τη χημειοθεραπεία με τη νηστεία, με τη βοήθεια των ογκολόγων.

«Μέχρι στιγμής, η μεγάλη πλειοψηφία έχουν αναφέρει ότι όλα πάνε πολύ καλά και μόνο ελάχιστοι έχουν αναφέρει κάποιες παρενέργειες συμπεριλαμβανομένων της λιποθυμίας και μια προσωρινή αύξηση των ηπατικών δεικτών. Είναι σαφές ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τις κλινικές μελέτες, αλλά φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο».

[enallaktikidrasi] [bioathens]

tilestwra.com

Διατροφή

Οι ηλιόσποροι είναι ένα εξαιρετικό σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε οπουδήποτε. Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι ηλιόσποροι αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών, μετάλλων και αιθέριων ελαίων. Δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό σνακ, αλλά προσφέρουν πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία.

1. Οι ηλιόσποροι ενισχύουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
Οι ηλιόσποροι περιέχουν 2 θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος: βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ. Ποσότητα ίση με ¼ του φλιτζανιού περιέχει πάνω από το 60% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε. Αυτή η σημαντική βιταμίνη διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, ενώ τα ισορροπημένα επίπεδα βιταμίνης Ε συμβάλλουν στον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η βιταμίνη Ε βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και προστατεύει τον εγκέφαλο και τις κυτταρικές μεμβράνες από την ερυθρότητα και το οίδημα. Χωρίς αμφιβολία, η βιταμίνη Ε μας προστατεύει από περισσότερους από έναν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Επιπλέον, το φυλλικό οξύ έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία από τη στιγμή της γέννησης μέχρι το γήρας. Μεταβολίζει την ομοκυστεΐνη, έναν δείκτη καρδιαγγειακών προβλημάτων, σε μεθειονίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ. Το φυλλικό οξύ και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα υπάρχουν φυσικά στους ηλιόσπορους και συνδέονται με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

2. Οι φυτοστερόλες συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερίνης
Οι ηλιόσποροι περιέχουν υψηλό ποσοστό φυτοστερολών, οι οποίες έχουν φυσικές ιδιότητες παρόμοιες με τη χοληστερίνη. Αρκετές φορές, οι έρευνες τις έχουν συνδέσει με τη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερίνης.

3. Οι ηλιόσποροι αποτελούν πλούσια πηγή μαγνησίου
Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μύες και το σκελετικό σύστημα χρειάζονται επίσης μαγνήσιο για να λειτουργήσουν σωστά. Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί χρησιμοποιούν το μαγνήσιο για να ενισχύσουν την αναπνευστική λειτουργία, την υγεία της καρδιάς και τη μείωση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων. Ποσότητα ίση με ¼ του φλιτζανιού παρέχει περισσότερο από το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγνησίου. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι μύες και πολλά άλλα!

Διαβάστε επίσης: Οι καταπληκτικές ιδιότητες του κολοκυθόσπορου και του ηλιόσπορου

4. Ενισχύουν τη θετική διάθεση
Υπάρχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στο μαγνήσιο που υπάρχει στους ηλιόσπορους, κι αυτό είναι ότι ενισχύουν τη θετική διάθεση. Περισσότερα από 100 χρόνια πριν, χορηγούνταν θειικό μαγνήσιο σε ασθενείς που έπασχαν από κατάθλιψη. Η αποτελεσματικότητα καθώς και η ασφάλειά του, το κατέστησαν μια πολύτιμη λύση. Σήμερα, το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στις ομοιοπαθητικές θεραπείες για την ψυχική υγεία.

5. Περιέχουν σελήνιο: ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και εξαιρετικό για την υγεία του θυρεοειδούς
Οι ηλιόσποροι περιέχουν σελήνιο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Σε μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι παίζει ρόλο στην αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στη μείωση της ερυθρότητας και του οιδήματος στο σώμα. Προσφάτως αναγνωρίστηκε επίσης για τον σημαντικό του ρόλο του στον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Το σελήνιο είναι επίσης γνωστό για την ικανότητά του να βοηθά την επισκευή του DNA στα κατεστραμμένα κύτταρα.

Πως να καταναλώσετε τους ηλιόσπορους
Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε τους ηλιόσπορους είναι ανάλατοι και ωμοί. Επίσης, μπορείτε να τους προσθέσετε σε σαλάτες και άλλα φαγητά εάν το προτιμάτε. Φυσικά, μπορείτε πάντα να τους προσθέσετε ως συστατικό πολλών φαγητών συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού. Λάβετε ωστόσο υπόψη, ότι η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα συστατικά του.

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Καθώς έχουμε σταδιακά ξεκινήσει να μπαίνουμε στο φθινόπωρο, πολλοί ενδεχομένως να αναρρωτιέστε, πότε θα αρχίσετε να μαγειρεύετε μήλα και κολοκύθες και να μπείτε στο πνεύμα της εποχής.

Ευτυχώς, η εποχή του φθινοπώρου προσφέρει πολλά υγιεινά φρούτα και λαχανικά που είναι πρωταρχικά για κατανάλωση αυτή την εποχή του έτους.
Εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος ή και να διατηρήσετε απλά το βάρος σας αυτό το φθινόπωρο, προετοιμαστείτε με την προσθήκη αυτών των 5 υγιεινών λιποδιαλυτικών τροφίμων στη διατροφή σας.

Γλυκοπατάτες:

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες , που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από το γεύμα, ενώ επίσης το κάψιμο των θερμίδων είναι μεγαλύτερο, καθώς το πεπτικό σας σύστημα λειτουργεί ακόμη πιο σκληρά για να διασπάσει αυτό το λαχανικό. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμακαι αποτελούν βέλτιστη πηγή του αντιοξειδωτικού β-καροτένιου. Ο πιο υγιεινός τρόπος για να παρασκευάσετε και να καταναλώσετε τις γλυκοπατάτες είναι να τις μαγειρέψετε στον ατμό ή τις ψήσετε, και να τις φάτε ως συνοδευτικό με το φαγητό σας.

Αχλάδια:

Είναι πλούσια σε πηκτίνη ακριβώς όπως τα μήλα, η οποία συνδέεται με το νερό και περιορίζει την ποσότητα του λίπους που το σώμα σας απορροφά. Προσθέστε τα αχλάδια σε σαλάτες, συνδυάστε με κατσικίσιο τυρί ή ανάλατους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι για ένα υγιεινό σνακ.

Γκρέιπφρουτ:

Eίναι καλύτερα να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα γιατί τότε είναι η εποχή τους. Το γκρέιπφρουτ είναι ιδανική πηγή διαλυτών ινών, βιταμίνης C και πολλών άλλων αντιοξειδωτικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μαγικό φρούτο έχει ουσίες (φυτικές ίνες, βιταμίνη C) που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης. Τα χαμηλά επίπεδα της ινσουλίνης σημαίνουν ότι το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την τροφή για ενέργεια και να μην την αποθηκεύση ως λίπος. Προσθέστε το γκρέιπφρουτ σε πράσινο τσάι, σαλάτα ή σάλτσες για να καρπωθείτε τα οφέλη απώλειας βάρους από αυτό το υγιεινό φρούτο.

Κανέλα:

Η κανέλα δεν είναι μόνο για τα γλυκά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει το κρέας, τα φρούτα, τα όσπρια, και συνδέεται με πάρα πολλά θετικά οφέλη για την βελτίωση της πέψης και την ενίσχυση του μεταβολισμού. Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Μήλα:

Τα μήλα είναι η τέλεια προσθήκη στο πρόγραμμα απώλειας βάρους σας . Λίγες θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και γεμάτα φυτικές ίνες, τα μήλα βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την όρεξη για τα θερμιδογόνα λιπαρά τρόφιμα. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο στα μήλα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατακράτησης νερού και των πρηξιμάτων.

Κωνσταντίνα Χατζησάββα- Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφή

Yπάρχουν καποια μυστικά που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να έχουμε καλά αποτελέσματα στη προσπάθεια μας

1 Η ζυγαριά

•Το καθημερινό ζύγισμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δίαιτας. Το μυστικό είναι να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, ούτως ώστε να δώσετε στον εαυτό σας τη χαρά ότι χάσατε ικανοποιητικό βάρος και όχι ελάχιστα γραμμάρια.


2 Η βιασύνη

• Όλοι θέλουν να χάσουν γρήγορα πολλά κιλά! Γιατί αυτό είναι λάθος; Επειδή οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους (άνω των 1-2 κιλών την εβδομάδα) δεν συμβάλλουν στη μείωση του λίπους, αλλά κυρίως στη μη επιθυμητή απώλεια μυϊκής μάζας. O ενδεδειγμένος ρυθμός απώλειας βάρους, που εξασφαλίζει τη σωστή θρέψη του οργανισμού και την απώλεια λιπώδους ιστού, είναι το μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Μη βιάζεστε λοιπόν!

3 Η λάθος στιγμή

• Η δίαιτα αποτελεί αναμφίβολα μια ταλαιπωρία για τον οργανισμό, γι’ αυτό και συνιστάται να την ξεκινήσετε σε μια περίοδο ηρεμίας. Αντιθέτως, αποφύγετε να κάνετε δίαιτα σε περιόδους οικογενειακής ή επαγγελματικής πίεσης.

4 Τα light προϊόντα

• Έχει παρατηρηθεί ότι ενώ στην αγορά αυξάνει ο αριθμός των light προϊόντων, τα ποσοστά παχυσαρκίας δεν μειώνονται. Χρειάζεται, λοιπόν, ορθή επιλογή αυτών των προϊόντων, π.χ. ένα αναψυκτικό light χωρίς θερμίδες μπορεί να ενταχθεί στη δίαιτά σας. Αντιθέτως, το να βάλετε 2 κουταλιές μαγιονέζα light στο σάντουιτς δεν παρέχει κάποιο όφελος, γιατί το γεγονός ότι είναι «ελαφριά» δεν σημαίνει ότι δεν έχει θερμίδες!

5 O αποκλεισμός

τροφίμων
• Oποιαδήποτε δίαιτα αποκλείει μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων (π.χ. υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) μπορεί να οδηγεί μεν σε απώλεια βάρους, αλλά ταυτόχρονα στερεί από τον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ.). Επιπλέον, κατά κανόνα, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται είναι πρόσκαιρη.

6 O... καναπές

• O συνδυασμός της δίαιτας με κάποια μορφή ήπιας άσκησης (π.χ. περπάτημα) είναι πάντα πιο αποτελεσματικός σε σχέση με το να κάνετε μόνο δίαιτα χωρίς άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα θωρακίζει τους μυς, που λόγω της δίαιτας βάλλονται πρώτοι (κατά το αδυνάτισμα, ο οργανισμός «επιτίθεται» πρώτα στη μυϊκή μάζα και μετά στο λιπώδη ιστό).

Διατροφή

Σίγουρα γνωρίζετε κι εσείς τις διάφορες μεθόδους αποτοξίνωσης του οργανισμού που είναι διαθέσιμες στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο. Προτείνουν αποτοξίνωση με επίκεντρο την αυξημένη κατανάλωση σε νερό, ή σε πολλούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, ή σε κάποια συγκεκριμένη τροφή.


Οι πρώτες λίγες ημέρες μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά μόλις “συνηθίσετε” και βελτιωθούν τα επίπεδα ενέργειας που έχετε, τότε νιώθετε ότι έχετε κάνει πραγματική αποτοξίνωση.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, επειδή αυτές οι μέθοδοι αποτοξίνωσης δεν υποστηρίζονται από έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής, μέσα σε 1-2 εβδομάδες οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια για αποτοξίνωση και επιστρέφουν στις πρότερες συνήθειές τους.

Τι λέει η ιατρική επιστήμη

Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που το σώμα εκτελεί φυσικά. Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται στο συκώτι (ήπαρ) και το υπόλοιπο 25% στο έντερο.

Από την πρώτη στιγμή που δυνητικά επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στο σώμα, τα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού (τα οποία αποτελούνται από συγκεκριμένες μεταβολικές αντιδράσεις) αρχίζουν να “πιάνουν δουλειά”.

Τι είναι οι τοξίνες

Οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα μέσω των επεξεργασμένων τροφών (κυρίως από προϊόντα με ζάχαρη και λευκό αλεύρι), των φαρμάκων, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της καφεΐνης, καθώς και μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα.

Επίσης είναι πιθανό το ίδιο το σώμα να παράγει τοξίνες. Πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.

Η αποτοξίνωση λαμβάνει χώρα σε 3 φάσεις:

Τροποποίηση: Ορισμένα ένζυμα συμβάλλουν σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις με τις οποίες το σώμα προσδιορίζει τις βλαβερές ουσίες (κυρίως μέσω οξειδωτικών διαδικασιών) και δημιουργούν ασταθείς τοξικές ουσίες

Εξουδετέρωση: Οι ουσίες αυτές πρέπει να περιοριστούν από “συζευκτές”, που τις “αιχμαλωτίζουν” και τις καθιστούν ακίνδυνες και διαλυτές, προκειμένου να απορριφθούν φυσικά από το σώμα

Αποβολή: Τα τελικά προϊόντα αποβάλλονται από το δέρμα (ιδρώτας), τους πνεύμονες (πτύελα), τα νεφρά (ούρα) και της πεπτικής οδού (κόπρανα)

Οι ορμόνες του στρες, τα φάρμακα και το κάπνισμα δημιουργούν πολλά ένζυμα της 1ης φάσης. Χωρίς την συμπλήρωση των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών από μια μεγάλη ποικιλία τροφών, το συκώτι επιβαρύνεται πάρα πολύ και αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και άρα σε διάφορες ασθένειες.

Τι πρέπει να τρώτε για σωστή αποτοξίνωση

Χρειαζόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά (καροτενοειδή, φλαβονοειδή κλπ) που υποστηρίζουν τα ένζυμα και τις μεταβολικές διαδικασίες που εμπλέκονται στις φάσεις 1-3 της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Αυτά θα τα βρείτε στις ακόλουθες τροφές:

Λαχανικά: Είναι σημαντική η ουσία αλλικίνη σε κρεμμύδια, σκόρδο, σχοινόπρασο και πράσα

Πράσινα: Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κινεζικό λάχανο (bok choy), λάχανο, κουνουπίδι, λάχανο kale, ραπανάκια, χρένο, γογγύλια και κάρδαμο

Άλλα πράσινα: Τεύτλα, σέλινο, αγγούρι και σπανάκι

Φρούτα: Αβοκάντο, βακκίνια, βατόμουρα, μήλα, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, πορτοκάλια και φλούδες εσπεριδοειδών

Όσπρια: Φακές, φασόλια, αρακάς και ρεβίθια

Λίπη: Ελαιόλαδο, έλαιο canola, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, φουντούκια και φιστίκια

Βότανα και μπαχαρικά: Δεντρολίβανο, κύμινο, κουρκούμη, σπόροι και έλαιο από άνηθο

Θαλασσινά: Άγριος σολομός και σαρδέλες

Ζωικές πρωτεΐνες: Κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής, γαλοπούλα και άγρια θηράματα (κρέας από “κυνήγι”)

Βασικά σημεία που πρέπει να πάντα να θυμάστε

Πρέπει να καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και φρούτα καθημερινά

Επιλέγετε τροφές που είναι ολικής άλεσης, όχι επεξεργασμένες και χωρίς συνθετικές ουσίες

Πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερού την ημέρα

Εξασφαλίστε την βέλτιστη λειτουργία του εντέρου με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως (κριθάρι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρώμης και άγριο/καστανό ρύζι)

Πρέπει να ασκείστε έστω και λίγο σε τακτική βάση, τόσο ώστε να ιδρώνετε από την άσκηση

http://www.health24.com

Διατροφή

Είτε τρως κρέας είτε είσαι χορτοφάγος, χρειάζεσαι την πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Ορίστε λοιπόν γιατί πρέπει να σκεφτείς καλύτερα την ποσότητα πρωτεΐνης που λαμβάνεις κάθε μέρα:

1. Χτίζεις μυς.

Φυσικά ο πιο γνωστός λόγος για τον οποίο όλοι προτιμούν την πρωτεΐνη έχει σχέση με τη δημιουργία ενός δυνατού και λιγνού σώματος. Η πρωτεΐνη αποτελεί το κλειδί στην «επισκευή» και στην «ανανέωση» των μυών του σώματός σου, αφού τους κάνει και πιο δυνατούς. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχεις ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μετά τη γυμναστική.

2. Χάνεις κιλά.

Αν τρως περισσότερη πρωτεΐνη μένεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ αν αυξήσεις την ποσότητα που λαμβάνεις, τότε βοηθάς το σώμα σου να κάψει περισσότερα λίπη και όχι μυϊκή μάζα. Ωστόσο, να θυμάσαι πάντα ότι μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από κρέας ζώων, περιέχει και πολλά κορεσμένα λίπη, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία σου.

3. Έχεις μικρότερες πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό.

Αν και μία διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, μία διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε άλλες μορφές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, μπορεί πραγματικά να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μία πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού μειωνόταν κατά 26% για κάθε 20 γραμμάρια αύξησης στην πρόσληψη της πρωτεΐνης.

4. Κάνεις καλό στην υγεία των οστών σου.

Η πρωτεΐνη δεν «χτίζει» μόνο γερούς μυς αλλά και γερά κόκαλα. Μία πρόσφατη έρευνα σε ηλικιωμένες γυναίκες της Ιαπωνίας αποκάλυψε ότι αυτές που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη ήταν λιγότερο εύθραυστες από αυτές που έπαιρναν τις μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης. Μάλιστα τα πορίσματα της έρευνας παρέμεναν ίδια είτε η πρωτεΐνη προερχόταν από κρέας είτε από άλλες χορτοφαγικές πηγές, όπως το tempeh (τέμ-πε).

 

shape.gr

Διατροφή

Διανύουμε την «εποχή της δίαιτας», όπου η επιθυμία για γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα έντονη.

Ο βασικότερος στόχος μιας δίαιτας είναι ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ώστε να δημιουργηθεί αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και να επέλθει σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους.

Τα τρόφιμα μειωμένων θερμίδων ή αλλιώς «light» μπορούν να διευκολύνουν την παραπάνω προσπάθεια, αρκεί να δοθεί προσοχή στο είδος των προϊόντων που επιλέγονται και φυσικά στην ποσότητα. Και αυτό γιατί δεν πρέπει κάποιος να παραλείπει το γεγονός ότι τα light τρόφιμα μπορεί να περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα «κλασικά», αλλά δεν παύουν να αποδίδουν θερμίδες, οι οποίες θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να ελέγχει κάποιος και τη συνολική διατροφική σύσταση του τροφίμου, καθώς ένα light προϊόν μπορεί να περιέχει λιγότερη ζάχαρη, αλλά να είναι πλούσιο σε λιπαρά ή το αντίστροφο.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως τα light προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αρκεί να καταναλώνονται σε ελεγχόμενη ποσότητα. Επιπλέον, η ετικέτα light δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σαν «δικαιολογία» για συχνότερη κατανάλωση προϊόντων με λιγότερες θερμίδες, τα οποία ωστόσο παραμένουν «ανθυγιεινές» επιλογές.

Πηγή: govastileto.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin