Φεβρουαρίου 20, 2018

Διατροφή

Οικογένεια: Απιίδες ή Σκιαδοφόρα

Άλλα ονόματα: Μάραθος, φοινόκιο, μάλαθρο, μάραζα, αμαραθιά, φοινίκουλο, αρκομάραθο

Περιγραφή

Γηγενές της Νότιας Ευρώπης και της Μικράς Ασίας(από τα ανατολικά του Μαρόκου και την Πορτογαλία και όλη τη διαδρομή προς το Πακιστάν). Ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα στις παράκτιες.

Το μάραθο είναι πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 180 εκατοστά, με φτεροειδή φύλλα, ψηλά στελέχη που καταλήγουν σε δέσμες μικρών κίτρινων λουλουδιών και μικροσκοπικούς ωοειδείς καρπούς. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Το μάραθο αναπτύσσεται εύκολα σε πλούσια, υγρά εδάφη κατά το φθινόπωρο ή έπειτα από τις τελευταίες παγωνιές.

Είναι πάντα πολύτιμο να το έχουμε σε κάποια γωνιά του κήπου μας ή σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι μας, από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο. Θέλει ζέστη για να έχει σωστή ανάπτυξη και δε θέλει συχνό πότισμα, με εξαίρεση το καλοκαίρι, που πρέπει να το ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα. Τα φύλλα του μπορούν να συλλεχθούν αφού το φυτό σταθεροποιήσει την ανάπτυξή του, ενώ οι σπόροι του συλλέγονται κατά το τέλος του καλοκαιριού, όταν αρχίσουν να γίνονται γκριζοπράσινοι.

Κόβουμε τα καφέ σκιάδια (ανθοταξίες). Αφαιρούμε τους σπόρους και τους καθαρίζουμε. Τους ξηραίνουμε ελαφρά στη σκιά. Το μάραθο πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

Όλα τα μέρη του φυτού έχουν ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό άρωμα που μοιάζει εξαιρετικά με αυτό του γλυκάνισου. Οι ρίζες, οι βλαστοί, τα φύλλα του και οι σπόροι του, μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή και να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική σαν βελτιωτικό της γεύσεως σε σαλάτες σαν μυρωδικό, αλλά και σε διάφορα φαγητά, λόγω του χαρακτηριστικού αρώματος που έχουν τα φύλλα του και της χαρακτηριστικής γεύσεως που δίνουν σε διάφορα φαγητά και τη ζαχαροπλαστική. Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ινδία και η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές του μάραθου.

Συστατικά

Περιέχει βιταμίνες Α, Β και C, μέταλλα και ένα αιθέριο έλαιο. Περιέχει επίσης, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, potasium, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β3,Β6, ψευδάργυρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και νιασίνη. Διαθέτει ένα συνδυασμό φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως το φλαβονοειδές ρουτίνη, κερσετίνη, γλυκοζίτες και ένα ιδιαίτερο συστατικό, την ανηθόλη.

Ιστορία και παράδοση

Το μάραθο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και την Ινδία. Κατά την ελληνική μυθολογία, η γνώση που προερχόταν από τους θεούς του Ολύμπου, έφτανε στους ανθρώπους μέσα σε ένα βολβό μάραθου που περιείχε ένα πυρωμένο κάρβουνο.

Το μάραθο αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής, της αρχαιότερης γραφής της ελληνικής γλώσσας (1450 – 1100 π Χ). Την εποχή εκείνη το χρησιμοποιούσαν ως προσφορά στις θεότητες.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ευρέως για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Κατά τον 3ο αιώνα π.Χ, ο Ιπποκράτης πρότεινε το βότανο αυτό ως καταπραϋντικό των πόνων του στομάχου αλλά και των βρεφικών κολικών.

Τετρακόσια χρόνια αργότερα, ο Διοσκουρίδης υποστήριζε ότι μείωνε την όρεξη και αύξανε την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Οι Έλληνες πίστευαν ακόμη ότι το μάραθο συνέβαλλε στην απώλεια βάρους.

Ο Ρωμαίος Πλίνιος πρότεινε το μάραθο σε 10 διαφορετικές συνταγές φαρμάκων, πιστεύοντας ότι μπορούσε να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες, ανάμεσα στις οποίες και πολλά οφθαλμικά προβλήματα, ακόμη και την τύφλωση και αναφέρει 22 φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού.

Κατά το Μεσαίωνα, τα κίτρινα άνθη του μάραθου συνδέθηκαν με τη χολή. Έτσι, οι ειδικοί της εποχής το πρότειναν για την αντιμετώπιση του ίκτερου. Κατά το Μεσαίωνα κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου το βότανο αυτό τοποθετήθηκε στην πόρτα, για να αποκρούσει τα κακά πνεύματα. Επιπλέον, οι σπόροι των φυτών χρησιμοποιήθηκαν για να μπλοκάρουν την κλειδαρότρυπα για να κρατήσει τα φαντάσματα από την είσοδο των σπιτιών.

Ο αυτοκράτορας Καρλομάγνος απαιτούσε να υπάρχει το φυτό αυτό σε όλους τους κήπους, καθώς έτρεφε μεγάλη εκτίμηση στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Κινέζοι και οι Ινδοί θεωρούσαν το μάραθο αντίδοτο για τα δαγκώματα των φιδιών και σκορπιών αλλά και ιδανικό φάρμακο στις δηλητηριάσεις.

Ο μάραθος είναι ένα από τα εννιά ιερά βότανα των Αγγλοσαξόνων. Την περίοδο των Μεγάλων Ανακαλύψεων, όταν οι Πορτογάλοι κατέκτησαν τα νησιά Μαδέρα είδαν ότι φύεται άφθονο άγριο μάραθο. Έτσι, ονόμασαν την πρωτεύουσα των νησιών Μαδέρα Φουνσάλ (Funchal), ονομασία που προέρχεται από την πορτογαλική λέξη για το μάραθο «funcho».

-Είναι ένα εξαιρετικό ίαμα για το στομάχι και το έντερο. Ανακουφίζει τον τυμπανισμό και τον κολικό, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την πέψη και ανοίγει την όρεξη.

-Έχει ηρεμιστική επίδραση στη βρογχίτιδα και το βήχα. Για το άσθμα και τη γρίπη.

-Διουρητικό, για τις πέτρες στα νεφρά, την ολιγουρία, την κυστίτιδα και τα αρθριτικά.

-Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα κατά των ελεύθερων ριζών.

-Αυξάνει τη ροή του γάλακτος σε θηλάζουσες μητέρες.

-Εξωτερικά, το αιθέριο έλαιό του, ανακουφίζει τους μυϊκούς και ρευματικούς πόνους.

-Το έγχυμά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας και της φλεγμονής των βλεφάρων (με κομπρέσες).

-Βοηθά στην αποβολή των αερίων και προωθεί την έκκριση της χολής.

-Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ανηθόλη που περιέχει, μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.

-Σύμφωνα με έρευνες, το μάραθο σκοτώνει κάποια βακτήρια, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της διάρροιας.

-Βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

-Το τσάι από φύλλα και σπόρους μάραθου είναι ευεργετικό για την αφαίρεση από τα εντερικά σκουλήκια και τα βακτήρια.

-Ως αντισπασμωδικό, ανακουφίζει και από τους προεμμηνορροϊκούς πόνους. Οι υψηλές δόσεις μπορεί να διευκολύνουν την έμμηνο ρύση ή να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

-Το μαραθέλαιο σε σταγόνες, βοηθάει στη χώνεψη και είναι αντιφυσικό (1-5 σταγόνες σε μια κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα).

-Σύμφωνα με έρευνες, έχει και διουρητικές ιδιότητες, γεγονός που δικαιολογεί τη φήμη του ως βοηθητικό για την απώλεια βάρους.

-Αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Άλλες χρήσεις

-Η γεύση και το άρωμά του που μοιάζει πολύ με εκείνο του ούζου και ταιριάζει πολύ στη μαγειρική. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες, αν και λόγω της δυνατής γεύσης του μπορεί να επισκιάσει τις υπόλοιπες. Συνδυάζεται καλά με εσπεριδοειδή και θαλασσινά.

-Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στην αρωματοποιία και στην οινοπνευματοποιία.

Παρασκευή – δοσολογία

έγχυμα

Ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κ.γ ελαφρά σπασμένους σπόρους και αφήστε το για 10 λεπτά. Σουρώνετε και πίνετε τρεις φορές την ημέρα. Για τον τυμπανισμό, πίνετε ένα φλιτζάνι, μισή ώρα πριν από τα γεύματα.

βάμμα

2-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

εισπνοές

Ο ατμός που προκύπτει από το βρασμό των φύλλων του μάραθου σε νερό, ανακουφίζει το άσθμα και τη βρογχίτιδα.

Ενδιαφέροντα

-Από το μάραθο παρασκευάζονται διάφορα φαρμακευτικά σιρόπια.

-Το μάραθο κυκλοφορεί στο εμπόριο ως αποξηραμένοι σπόροι, αιθέριο έλαιο, αποξηραμένο και τεμαχισμένο βότανο.

-Στην κρητική κουζίνα, το μάραθο κατέχει εξέχουσα θέση. Είναι γνωστές οι κρητικές μαραθόπιτες αλλά και τα μαυρομάτικα φασόλια με μάραθο και σπανάκι.

-Στον Μεσαίωνα, το μάσημα των σπόρων του Μάραθου, ήταν μια δημοφιλής μέθοδος για να σταματούν τα ρεψίματα κατά την λειτουργία στην εκκλησία.

Προφυλάξεις

-Το μάραθο είναι διεγερτικό της μήτρας, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται οι υψηλές δόσεις κατά την εγκυμοσύνη. Οι μικρές δόσεις που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι ασφαλείς.

-Η άμεση επαφή του πτητικού ελαίου με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα στα ευαίσθητα δέρματα.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Από Μιχάλης Θερμόπουλος 
Δύο πράγματα αυξάνονται σίγουρα κάθε πρωτοχρονιά: οι συνδρομές στα γυμναστήρια και οι άνθρωποι που ξεκινούν δίαιτα.

Η απώλεια βάρους μας απασχολεί όλους, τόσο για λόγους υγείας, όσο και εμφάνισης. Έτσι, με το νέο έτος να συμβολίζει την αφορμή για νέα ξεκινήματα, πολλοί από εμάς ξεκινάμε με μεγάλη προσήλωση και συνέπεια (τουλάχιστον στην αρχή) κάποια δίαιτα.

Δίαιτα - Ωστόσο, οι ειδικοί σπεύδουν να μας προειδοποιήσουν για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία μας από ορισμένες “μοντέρνες” δίαιτες. Συγκεκριμένα, η Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας (BDA) έχει δημοσιεύσει μια λίστα με τις δίαιτες που θα πρέπει να αποφύγει κανείς τη νέα χρονιά.

Ο Sian Porter, από την BDA, είπε στο BBC: “Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πιθανότατα δεν είναι”!

Σε ένα ενημερωτικό δελτίο στην ιστοσελίδα της, η BDA συνιστά να αδυνατίσετε με ασφάλεια, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, να μην γευματίζετε ενώ βλέπετε τηλεόραση και να γεμίζετε πάντα το μισό σας πιάτο με λαχανικά.

Αν μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε αυτές τις τέσσερις δίαιτες, να ξέρετε ότι η BDA τις έχει βάλει στην “μαύρη λίστα” της.

Δείτε γιατί...

Δίαιτα#1: Ωμή βίγκαν
Αυτή η δίαιτα συνδυάζει δύο έννοιες: τον βιγκανισμό (veganism, δηλαδή την αυστηρή χορτοφαγία) και την ωμοφαγία (raw foodism, δηλαδή το να τρώει κανείς κάθε τροφή, ωμή).

Με λίγα λόγια, περιλαμβάνει την αποκοπή όλων των ζωικών προϊόντων καθώς και την αποφυγή του μαγειρέματος.

Αυτό σημαίνει ότι “απαγορεύει” να φάτε οτιδήποτε εξευγενισμένο, κονσερβοποιημένο, χημικά επεξεργασμένο, ή που να έχει βρεθεί σε θερμοκρασία πάνω από 48°C!

Με αυτό τον τρόπο πιστεύεται ότι τα τρόφιμα διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αφού το μαγείρεμα υποτίθεται ότι καταστρέφει τα φυσικά ένζυμα στις τροφές, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να τις διασπάσει.

Ωστόσο, αν ακολουθήσετε μια δίαιτα βίγκαν (δηλαδή χωρίς αυγά, τυρί, κρέας, γάλα, ψάρι, μέλι και άλλα πολλά) σας θέτει σε κίνδυνο να χάσετε κάποια βασικά θρεπτικά συστατικά. Τέτοιες είναι οι βιταμίνες Β12 και D, που υπάρχουν κυρίως σε ζωικά προϊόντα.

Επιπλέον, υπάρχει έρευνα που υποδεικνύει ότι η διαδικασία μαγειρέματος απελευθερώνει μερικά από τα θρεπτικά συστατικά σε τρόφιμα όπως το σπανάκι, τα καρότα, οι πιπεριές και τα σπαράγγια.

Δίαιτα #2: Αλκαλική
Αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι η αλλαγή της διατροφής αλλάζει και την ισορροπία του pH (δηλαδή το επίπεδο οξύτητας) στο σώμα σας.

Αν το σώμα είναι πολύ όξινο υποτίθεται ότι είναι πιο πιθανό να εκδηλώσετε αρθρίτιδα, νεφρική νόσο, οστεοπόρωση και καρκίνο.

Η κατανάλωση περισσότερων “αλκαλικών τροφών”, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ισορροπία pH, λένε οι υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι μπορείτε να αλλάξετε την οξύτητα του σώματος και του αίματός σας μέσω της διατροφής.

Η αλκαλική διατροφή επικρίθηκε επίσης σε ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC, το “Clean Eating: The Dirty Truth”, επειδή χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος, για να θεραπεύσει πολύ άρρωστους ανθρώπους. Στην εκπομπή οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο άνθρωπος που “επινόησε” την εν λόγω δίαιτα, ο Robert O. Young, αντιμετωπίζει σήμερα ποινή φυλάκισης για απάτη και εξάσκηση της ιατρικής χωρίς άδεια.

Εντούτοις, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών έχει σαφέστατα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και άλλων περιστάσεων. Αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και όχι “επειδή είναι αλκαλικές τροφές”.

Δίαιτα #3: Pioppi
Εμπνευσμένη από την μεσογειακή διατροφή (η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια) αυτή η δίαιτα υποτίθεται ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη της άνοιας και στην μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Πήρε το όνομά της από ένα μικρό χωριό στη νότια Ιταλία, όπου οι ντόπιοι τείνουν να ζουν περισσότερο και να αποφεύγουν χρόνιες ασθένειες.

Η δίαιτα Pioppi είναι χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο.

Επιπλέον, οι δημιουργοί της, δρ. Aseem Malhotra και Donal O'Neill, συμβουλεύουν την διαλείπουσα νηστεία και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, τους αμυλούχους υδατάνθρακες και τα ζαχαρούχα τρόφιμα.

Ωστόσο, η BDA λέει ότι πρόκειται απλά για μια “πειρατική” έκδοση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Επίσης, επικρίνει το γεγονός ότι η δίαιτα Pioppi περιλαμβάνει καρυδέλαιο, το οποίο είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, και το κουνουπίδι ως βάση... πίτσας.

Η μεσογειακή διατροφή παραδοσιακά περιλαμβάνει πολλά ελαιόλαδα και υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά και ρύζι σε κάθε γεύμα. Το να ακολουθεί κανείς την μεσογειακή διατροφή έχει βρεθεί με μελέτες ότι μειώνει την πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και άνοια.

Δίαιτα #4: Κετογονική
Είναι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης. Με την κατανάλωση υδατανθράκων από αποκλειστικά μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ωθεί το σώμα σε κατάσταση “κέτωσης”.

Κέτωση είναι όταν το σώμα δεν μπορεί να πάρει ενέργεια από τη γλυκόζη στους υδατάνθρακες και αναγκάζεται καταναλώσει το λίπος αντ' αυτού.

Ο Porter είπε στο BBC: "Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο και τέτοια πράγματα. Δεν μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση"!

Αν και γενικά η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να σημαίνει μείωση των πολύ θερμιδικών τροφών, όπως οι κρεμώδεις σάλτσες και τα γλυκά, υπάρχει ο κίνδυνος να μην παίρνετε αρκετές ίνες.

Οι σπόροι ολικής άλεσης μια πολύ καλή πηγή ινών. Αν δεν καταναλώνετε αρκετές ίνες διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για δυσκοιλιότητας και καρκίνο του εντέρου.

https://www.express.co.uk

https://www.bda.uk.com

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε κάποια δραστική αλλαγή στην διατροφή σας, είναι σώφρον να ενημερώνετε πάντοτε τον γιατρό σας. Μόνο εκείνος σε συνεργασία με τον διατροφολόγο σας είναι σε θέση να κρίνουν με υπευθυνότητα το είδος της διατροφής που θα πρέπει να ακολουθείτε για το καλό της υγείας σας, πάνω απ' όλα.

ΜΗΝ εμπιστεύεστε "τυφλά" τις διάφορες δίαιτες που βρίσκετε στο διαδίκτυο!

.iatropedia.gr

Διατροφή

Η πλούσια σε λιπαρά οξέα σαρδέλα κατατάσσεται στη λίστα των υπερτροφών.

Η σαρδέλα, το φθηνό αφρόψαρο, θεωρείται υπερτροφή, γι' αυτό κερδίζει επάξια μια καλή θέση στην εβδομαδιαία λίστα του σούπερ μάρκετ.
Η σαρδέλα, ως ζωϊκή τροφή, μας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει και να εντάσσεται στην κατηγορία των υπερτροφών είναι το είδος των λιπαρών που παρέχει.

Η σαρδέλα μάς προσφέρει σημαντικές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό επειδή δεν μπορεί να τα συνθέσει. Γι’ αυτό πρέπει να του τα παρέχουμε συχνά μέσω της διατροφής μας.

Η επάρκεια στα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερίνης, αλλά και της LDL χοληστερίνης, που θεωρείται επιβλαβής. Η κατανάλωση, λοιπόν, της υπερτροφής σαρδέλας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς.

* Οι σαρδέλες είναι φρέσκες όταν δεν έχουν έντονη μυρωδιά, τα μάτια τους είναι αστραφτερά και το σώμα τους στιλπνό.
* Προσέχετε να μην τις ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία, γιατί στεγνώνουν, αλλά ούτε και σε πολύ υψηλή, γιατί πικρίζουν. Η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 180° C.

.vita.gr

Διατροφή

Από Μιχάλης Θερμόπουλος 

Το πρωινό είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Είναι αυτό που μας δίνει ενέργεια για τις υποχρεώσεις που ακολουθούν, αλλά και εκείνο που μπορεί να ορίσει το τι θα επιλέξουμε διατροφικά όλο το υπόλοιπο 24ωρο.


Υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι ιδανικές για να ξεκινήσουμε το πρωινό και άλλες που το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πρωινό: ΟΧΙ σε Μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα
Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν νιτρικά άλατα που έχουν συνδεθεί επιστημονικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο δημοσίευσε μια λίστα από τα κορυφαία δέκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου. Το να αποφεύγει κανείς τα νιτρικά άλατα είναι το #1 ένα από αυτά.

Πρωινό: ΟΧΙ σε ζαχαρούχα δημητριακά
Μερικά δημητριακά είναι γεμάτα από υδατάνθρακες και ζάχαρη. Όταν τα τρώτε, το σάκχαρο στο αίμα σας ανεβαίνει γρήγορα και στη συνέχεια πέφτει απότομα. Αν δεν θέλετε να “καταρρεύσετε” απότομα από ενέργεια στην διάρκεια της ημέρας και άρα να “αναγκαστείτε” να φάτε κάποιο ανθυγιεινό σνακ, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα δημητριακά το πρωί. Αντ' αυτού, επιλέξτε δημητριακά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσετε τριμμένο λιναρόσπορο ή καρύδια για περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Πρωινό: ΟΧΙ σε έτοιμα γλυκά και ντόνατς
Αυτά παρασκευάζονται με επεξεργασμένο λευκό αλεύρι και περιέχουν και πάρα πολύ ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι ο χειρότερος τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, διότι οδηγεί σε ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πεινάσετε ξανά νωρίτερα από το κανονικό και θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας για υψηλό σάκχαρο του αίματος, παχυσαρκία και διαβήτη.

Πρωινό: ΟΧΙ σε γιαούρτια με γλυκαντικές ουσίες
Ακόμα και τα τύπου “light” γιαούρτια, τα οποία έχουν λίγες θερμίδες, είναι συνήθως γεμάτα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα χημικά προϊόντα. Προτιμήστε απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Πρωινό: ΟΧΙ σε μάφινς
Είναι στην κορυφή της λίστας των πιο θερμιδικών τροφών για πρωινό. Περιέχουν ακριβώς ό,τι δεν χρειάζεστε στο πρωινό σας: επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, λάδι ή βούτυρο και πολλή ζάχαρη.

Διατροφή

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί και θρεπτικοί και όλοι οι διαιτολόγοι συστήνουν να τους προτιμούμε ως σνακ. Γιατί όμως τα αμύγδαλα ξεπροβάλλουν ανάμεσά τους ως το superfood που πρέπει να τρώμε κάθε μέρα;

Τα αμύγδαλα προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, μονοακόρεστα λιπαρά και 37% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε.

Κλινική μελέτη αναφορικά με τη θρεπτική αξία και την επίδραση των αμυγδάλων στον οργανισμό μας έδειξε πως ο συγκεκριμένος καρπός μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της "καλής" HDL χοληστερόλης. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη παρουσιάσει στεφανιαία νόσο κατανάλωναν 10 γρ. αμύγδαλα τη μέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 12-15 αμύγδαλα).

Εκτός από τη βελτίωσης της χοληστερόλης, η μελέτη ανακάλυψε επίσης πως η συγκεκριμένη ποσότητα αμυγδάλων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης. Τα αμύγδαλα βοήθησαν επίσης στον περιορισμό του δείκτη αθηρωμάτωσης, που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή και καρδιαγγειακά νοσήματα.

4 ακόμη λόγοι να τρώτε αμύγδαλα κάθε μέρα

Θα παίρνετε μια "γερή" δόση αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, πρόωρη γήρανση και άλλα νοσήματα.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις φθορές, θωρακίζοντας τον οργανισμό σας από το Αλτσχάιμερ, τις καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου.

Αν έχετε διαβήτη, τα αμύγδαλα είναι μια πολύ καλή τροφή. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά ενώ έχουν μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Επίσης περιέχουν υψηλή ποσότητα μαγνησίου, μετάλλου που είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 300 διεργασίες στον οργανισμό, ανάμεσά τους τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.

Το μαγνήσιο στα αμύγδαλα συμβάλει επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης, μιας παθολογικής κατάστασης που σχετίζεται με εγκεφαλικό, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακές προσβολές.

Πηγή: iatropedia.gr

Διατροφή

Πολεμάτε με ακόμα ένα κρύωμα αυτόν τον χειμώνα; Μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε κρεμμύδια για να θεραπεύσετε τον βήχα, τις αλλεργίες και τη γρίπη.

Θεραπεύστε τον βήχα εύκολα και φυσικά! Πολεμάτε με ακόμα ένα κρύωμα αυτόν τον χειμώνα; Σας έχει καθηλώσει η γρίπη; Έχετε κουραστεί με τις ενοχλητικές αλλεργίες; Μάθετε πώς να εκμεταλλευτείτε τα απίστευτα οφέλη των κρεμμυδιών και θεραπεύστε τον βήχα, τις αλλεργίες σας και τη γρίπη.

Οι αλλαγές των εποχών μπορεί να προκαλέσουν την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας και ν’ αυξήσουν τον κίνδυνο να αρπάξετε τη γρίπη ή άλλες αναπνευστικές ασθένειες, ειδικά κατά τη διάρκεια κρύου καιρού. Παρότι αυτές είναι κοινές και εύκολα αντιμετωπίσιμες διαταραχές, σχεδόν πάντα ενεργοποιούν μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία σας αποτρέπουν να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Και ενώ υπάρχουν πολλά προϊόντα και θεραπείες που μπορούν να επιταχύνουν την ανάρρωσή σας, ίσως χρειαστεί να καταφύγετε σε σπιτικές θεραπείες για να ελέγξετε τα συμπτώματά σας.

Ευτυχώς, αυτά είναι εύκολο να φτιαχτούν και τυπικά περιέχουν συστατικά τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλες τις εποχές.

Σήμερα, θα θέλαμε να μοιραστούμε μια ενδιαφέρουσα θεραπεία που μπορεί να φτιαχτεί με κρεμμύδια. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό το γευστικό λαχανικό μπορεί στ’ αλήθεια να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα, των αλλεργιών και όλων των ειδών αναπνευστικής δυσφορίας.

Τα απίστευτα οφέλη των κρεμμυδιών

Τα κρεμμύδια είναι ένα πολύ γνωστό λαχανικό που χρησιμοποιείται για αιώνες. Εκτιμημένη για το θρεπτικό της περιεχόμενο, αυτή η τροφή βρίσκεται σε εκατοντάδες μαγειρικές και φαρμακευτικές συνταγές.

Τα κρεμμύδια έχουν υψηλή συγκέντρωση θείου το οποίο, εκτός από τη μοναδική του γεύση, δανείζει και τις αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, οι οποίες είναι πολύ βοηθητικές όσον αφορά στη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και C, που είναι επίσης σημαντικές στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και βοηθάνε στη μάχη ενάντια στα παθογόνα που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας.

Αυτό με τη σειρά του, βελτιώνει την υγεία του δέρματός σας, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών διαταραχών και προάγει τη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος αποβολής του οργανισμού σας.

Επιπροσθέτως, τα κρεμμύδια έχουν μια ενδιαφέρουσα διουρητική ικανότητα που ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους ιστούς σας.

Είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα θεραπεία για τις αναπνευστικές μολύνσεις, χάρη στις αποχρεμπτικές και αντιφλεγμονώδεις τους ικανότητες οι οποίες μειώνουν τον ερεθισμό του λαιμού, τον βήχα και τη συμφόρηση.

Εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, βοηθούν στη μείωση της παρουσίας ιών και βακτηρίων που σχετίζονται με τη γρίπη, την αμυγδαλίτιδα και το άσθμα.

Τέλος, τα κρεμμύδια περιέχουν αντισταμινικά συμπλέγματα που εμποδίζουν τις ουσίες οι οποίες ενεργοποιούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Άλλα οφέλη

Κράμπες στομάχου
Παρότι, ο κύριος σκοπός αυτής της φυσικής θεραπείας είναι να θεραπεύσει προβλήματα που σχετίζονται με αναπνευστικές ασθένειες, οι ιδιότητές της δίνουν επίσης μεγάλη ώθηση στην καθολική σας υγεία.

Γι’ αυτό, αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει επίσης:

Στην προστασία του καρδιαγγειακού και κυκλοφορικού σας συστήματος
Στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και τους μυς
Στην αποφυγή μολύνσεων της ουροδόχου κύστης
Στην αποτροπή εντερικών και πεπτικών προβλημάτων
Στην καταπολέμηση μολύνσεων του δέρματος, μαζί με τους μύκητες και τα κονδυλώματα
Στην θεραπεία εγκαυμάτων και επιφανειακών πληγών
Στην μείωση των κραμπών της περιόδου
Στην εξάλειψη των ατελειών του δέρματος
Στην ανακούφιση του πόνου στα αυτιά

Θυμηθείτε!

Είναι σημαντικό να καταλάβετε πως οι επιδράσεις της θεραπείας θα ποικίλουν από άτομο σε άτομο, αναλόγως την ασθένεια και της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική θεραπεία ή ως συμπλήρωμα στα φάρμακα που είναι σχεδιασμένα να ελέγχουν αυτά τα συμπτώματα.

meygeia.gr

Διατροφή

Μια σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, υψηλής διατροφικής αξίας, για τις κρύες φθινοπωρινές και χειμερινές μέρες.
Ειδικότερα, επιλέγοντας μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως ψάρι, κοτόπουλο, άπαχα μέρη κόκκινου κρέατος ή και όσπρια, προσθέτοντας ποικιλία λαχανικών κι ένα αμυλούχο ως συστατικό της σούπας (ρύζι, ζυμαρικά, τραχανάς κλπ.) ή σαν συνοδευτικό (ψωμί, παξιμάδια, κρουτόν κλπ.), δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο γεύμα που προσφέρει πλήθος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Συγκεκριμένα, μια σούπα με την παραπάνω «σύνθεση» είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικών ινών και πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος των λαχανικών και άλλων υλικών που προστίθενται. Έτσι, καταναλώνοντας συστηματικά σούπες στις οποίες εναλλάσσονται διαφορετικά είδη κρέατος ή ψαριού και ποικιλία λαχανικών από όλες τις χρωματικές «ομάδες», μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χειμερινό μας διαιτολόγιο με πλήθος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Από την άλλη, οι σούπες συχνά διευκολύνουν τους γονείς να εντάξουν περισσότερα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών τους, που ενδεχομένως δυσκολεύονται να καταναλώσουν σε άλλη μορφή.
Συνεπώς, βάλτε τις σούπες στο εβδομαδιαίο σας μενού και πειραματιστείτε με διάφορα υλικά και συνταγές, προκειμένου να εξασφαλίσετε πρόσληψη πολλών διαφορετικών θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας έτσι τη θρεπτική αξία και βελτιώνοντας την ποιότητα του διαιτολογίου σας. Τέλος, φροντίστε να αποφεύγετε την προσθήκη λιπαρών υλών, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή πλούσια σε λίπος τυριά, ώστε να μη «φορτώνετε» το γεύμα σας με περιττές θερμίδες.

Διατροφή

Ευκάλυπτος: Tα φύλλα που γιατρεύουν
Βάσω Παπασούλη 

Οι ιδιότητές του να απελευθερώνει την αναπνοή και να ρίχνει τον πυρετό καθιστούν τον ευκάλυπτο απαραίτητο βότανο του χειμώνα, ιδανικό για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
Με καταγωγή από τη μακρινή Αυστραλία, ο ευκάλυπτος είναι ένα μακρόβιο και αειθαλές δέντρο που έχει γρήγορη ανάπτυξη. Πήρε το όνομά του από τη λέξη «ευ» και το ρήμα «καλύπτω», το οποίο παραπέμπει στο κάλυμμα που περιβάλλει τα αναπτυσσόμενα άνθη του. Τον 18ο αιώνα η καλλιέργειά του διαδόθηκε στην Ευρώπη και πλέον σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν πάνω από 500 είδη ευκαλύπτου. Στη χώρα μας το πιο διαδεδομένο είδος, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, είναι ο ευκάλυπτος ο σφαιρικός (επιστημονική ονομασία Eucalyptus globulus), που φτάνει σε ύψος τα 80 μ. Το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε στον Βοτανικό Κήπο Αθηνών το 1864 από τον βοτανολόγο Θεόδωρο Ορφανίδη. Σήμερα, γίνεται συστηματική καλλιέργειά του στη νότια Ελλάδα και τη Χαλκιδική.

Τα συστατικά του
Τα μέρη του δέντρου που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους είναι τα μακρόστενα φύλλα του, που συλλέγονται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Από αυτά παράγεται αιθέριο έλαιο, η μυρωδιά του οποίου θυμίζει καμφορά. Το ευκαλυπτέλαιο έχει ισχυρή αντισηπτική, αποχρεμπτική και επουλωτική δράση και παράλληλα διαθέτει αντιπυρετικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Συνδυάζεται αρμονικά με τα αιθέρια έλαια του δεντρολίβανου, της λεβάντας, της μαντζουράνας, του πεύκου, του κέδρου και του λεμονιού.

Στην αγορά
Στα φαρμακεία θα βρούμε βάμμα και αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, καθώς και διάφορα έτοιμα σκευάσματα, όπως λάδι για μασάζ, σιρόπια, ρινικά σπρέι, παστίλιες για τον λαιμό, καλλυντικά σκευάσματα, σαπούνια και οδοντόκρεμες. Ειδικά το ευκαλυπτέλαιο, καλό είναι να αποφεύγουμε να το αγοράζουμε από αλλού, διότι είναι ακριβό και συνηθίζεται η νόθευσή του με τη λευκή καμφορά, που είναι αρκετά φτηνότερη.

Προσοχή!
* Η εσωτερική λήψη ευκαλύπτου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2-3 εβδομάδες, διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα νεφρά.
* Η χρήση του δεν συστήνεται στους υπερτασικούς, γιατί ανεβάζει την πίεση, ενώ απαγορεύεται σε εγκύους, θηλάζουσες, παιδιά.
* Το ευκαλυπτέλαιο, όπως και όλα τα αιθέρια έλαια, πριν την εφαρμογή τους πρέπει να διαλύονται σε 1 κουταλιά ελαίου βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, βαλσαμέλαιο) ή σε 1 κουταλιά αλκοόλης (π.χ. οινόπνευμα, τσίπουρο).

Πώς μας ωφελεί
* Το ευκαλυπτέλαιο είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Kαταπραΰνει τον βήχα, ρευστοποιεί τα φλέματα, ρίχνει τον πυρετό και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο. Ενδείκνυται και σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας, βρογχίτιδας και φαρυγγίτιδας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μετριάζει τις κρίσεις του άσθματος.
* Ανακουφίζει από τους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και συστήνεται σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθριτικών. Επίσης, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
* Βοηθά στην επούλωση πληγών και ελαφρών εγκαυμάτων.
* Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπνηλίας, αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση και τονώνει τη διάθεση. Tip: Για τον σκοπό αυτό, καλό είναι να συνδυάζεται με τη λεβάντα.
* Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Μάλιστα, ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ευκαλυπτέλαιο καταπολεμά τον Streptococcus mutans, μικρόβιο που ευθύνεται για την εμφάνιση της τερηδόνας.
* Οι αντισηπτικές του ιδιότητες το καθιστούν δραστικό στις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος (π.χ. κυστίτιδες).
* Έχει υπογλυκαιμική δράση. Tip: Οι διαβητικοί δεν πρέπει να το καταναλώνουν ποτέ μόνο του, αλλά σε συνδυασμό με άλλα βότανα, που θα τους συστήσει ο φαρμακοποιός τους και εφόσον έχουν λάβει τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Εφαρμογές

Εγχύματα:
1. Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, ρίχνουμε 3-4 φύλλα ευκαλύπτου. Το αφήνουμε για περίπου 10΄ και σουρώνουμε. Tip: Πίνουμε ως 3 φλιτζάνια ημερησίως μετά το γεύμα.
2. Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι τριμμένα φύλλα ευκαλύπτου, 1/2 κουταλάκι καγιεπούτη (βότανο με παρόμοιες ιδιότητες με τον ευκάλυπτο), 1/2 κουταλάκι μέντα και 1 πρέζα κανέλα, τα αφήνουμε για 4-5΄ και έπειτα σουρώνουμε.
Tips: Δεν ξεπερνάμε τα 3 φλιτζάνια ημερησίως. Τα εγχύματα αυτά είναι ιδανικά για το κρυολόγημα.

Μασάζ:
Σε 30 ml ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο, διαλύουμε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, 5 σταγόνες καγιεπούτης, 4 σταγόνες πεύκου και 2 σταγόνες γαρίφαλου.
Tip: Κάνουμε μασάζ στην περιοχή του στήθους με μικρές ανοδικές κινήσεις (από το στήθος προς τον λαιμό). Είναι εξαιρετικό για όσους υποφέρουν από χρόνια βρογχίτιδα, ωστόσο το ίδιο διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τους μυϊκούς πόνους.

Αρωματικός λύχνος:
Σε μέτριας χωρητικότητας λύχνο (100 ml), προσθέτουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, 2 σταγόνες βασιλικού και 2 σταγόνες καμφοράς.
Tip: Τοποθετούμε τον λύχνο στον χώρο όταν είμαστε άρρωστοι (π.χ. έχουμε συνάχι), καθώς καθαρίζει την ατμόσφαιρα και απελευθερώνει την αναπνοή.

Εισπνοές ατμού:
Σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε 1 χούφτα φύλλα ευκαλύπτου. Το αφήνουμε να πάρει βράση για 5΄ και αφού απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε το κεφάλι μας με μια πετσέτα και από απόσταση 15-20 εκ. κάνουμε εισπνοές, οι οποίες δρουν καταπραϋντικά στο αναπνευστικό.

Μπάνιο: Γεμίζουμε την μπανιέρα με χλιαρό νερό μέχρι τη μέση και προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, 3 σταγόνες δεντρολίβανου και 3 σταγόνες πορτοκαλιού.
Tip: Είναι ιδανικό για το κρυολόγημα, την τόνωση, αλλά και τους μυϊκούς πόνους.

Κρέμα:
Αναμειγνύουμε μικρή ποσότητα (λιγότερο από 1/2 κουταλάκι) κρέμας με βάση την καλέντουλα ή την αλόη με 1 σταγόνα ευκαλυπτέλαιο και εφαρμόζουμε τοπικά στο δέρμα.
Tip: Αν πρόκειται για ανοιχτές πληγές, εφαρμόζουμε την κρέμα γύρω και όχι πάνω στην πληγή. Με το ίδιο μείγμα μπορούμε να τρίβουμε τα ούλα μας σε περίπτωση ουλίτιδας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό (www.perganda.gr), και την κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας στη σχολή «Natural Health Sciences».

Διατροφή

Οι νιφάδες βρώμης είναι γευστικές, υγιεινές, θρεπτικές και έχουν πολλαπλά οφέλη. Από τη συμβολή τους στη μείωση της χοληστερόλης έως και την βελτίωση της πέψης σας.
Νόστιμη, υγιεινή, θρεπτική και πολύ χρήσιμη τροφή. Η βρώμη θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέρος του πρωινού σας, μαζί με φρέσκο ​​χυμό, γιαούρτι ή γάλα.

Θα θέλατε να μάθετε γιατί; Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε γιατί πρέπει να τρώτε βρώμη κάθε πρωί

Τα οφέλη από την κατανάλωση βρώμης κάθε πρωί

Οι νιφάδες βρώμες παρέχουν στο σώμα σας πολλές βιταμίνες, σας δίνουν τη δύναμη που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε την ημέρα και ικανοποιούν την όρεξή σας.

Εάν όλα αυτά δεν σας πείθουν ότι η βρώμη είναι υπέροχη τροφή, τότε ρίξτε μια ματιά στα οφέλη που προσφέρει στο σώμα σας εάν καταναλώνετε βρώμη κάθε πρωί:

1. Η βρώμη μειώνει τη χοληστερόλη σας

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αυτό το πρόβλημα υγείας δεν συνοδεύεται από συμπτώματα και συχνά προκαλείται από την ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε καθημερινά.

Η βρώμη μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, επειδή περιέχουν ένα είδος ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας

Οι διαλυτές ίνες που υπάρχουν στη βρώμη μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Η ημερήσια πρόσληψη αυτής της θρεπτικής ουσίας πρέπει να είναι από 6 έως 8 γραμμάρια.

Μισό φλιτζάνι βρώμης παρέχει 2 γραμμάρια διαλυτής ίνας. Έτσι, θα πάρετε ένα τρίτο ή ένα τέταρτο της ημερήσιας δόσης αυτής της θρεπτικής ουσίας μόνο με την κατανάλωση βρώμης για πρωινό.

3. Η βρώμη δημιουργεί αίσθημα κορεσμού

βρώμη, γάλα
Το σύνηθες φαινόμενο όπου πεινάμε κατά τη διάρκεια της μέρας, λίγο πριν το μεσημέρι, συμβαίνει επειδή δεν τρώμε ένα χορταστικό και επαρκές πρωινό.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να φάτε πολύ μεγάλη ποσότητα νωρίς το πρωί, αλλά μπορείτε απλώς να καταναλώσετε λίγες κουταλιές της βρώμης.

Αυτός ο θρεπτικός κόκκος δημητριακών έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει την όρεξή σας και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση φαγητού που δημιουργείται από το άγχος και την πλήξη.

4. Είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών

Οι ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στο σώμα προκαλούν πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Χάρη στις ιδιότητες πολλών συστατικών που βρίσκονται στη βρώμη, μπορείτε να εξουδετερώσετε τις ελεύθερες ρίζες και να ανακτήσετε την υγεία σας.

Μειώνουν τη φλεγμονή, αυξάνουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου και τον έλεγχο της κυτταρικής διαίρεσης (ειδικά στο παχύ έντερο).

5. Η βρώμη παρέχει πολλή ενέργεια

Αν δυσκολεύεστε να αρχίσετε να εργάζεστε και να κάνετε τα πάντα το πρωί, θα πρέπει να τρώτε λίγη ποσότητα βρώμης.

Είναι μια καλή επιλογή επειδή η βρώμη περιέχει απλούς υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη και ακολούθως σε ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ένα βασικό φαγητό για το πρωινό.

Αφού καταναλώσετε αυτό το δημητριακό, θα αισθανθείτε πιο προσεκτικοί και γεμάτοι ενέργεια, κάτι που θα σας βοηθήσει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ημέρα.

6. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Εκτός από τα οφέλη που παρέχει η βρώμη για την καρδιά και το αίμα, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι είναι πολύ καλή για την υγεία των αρτηριών.

Οι φανταστικοί τύποι ινών σε αυτόν τον κόκκο δημητριακών είναι ιδανικοί για εκείνους που υποφέρουν από υπέρταση, ειδικά όταν καταναλώνονται το πρωί.

7. Η κατανάλωση βρώμης ελέγχει τον διαβήτη

Η βρώμη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και, ταυτόχρονα, επιτρέπει σε άλλες τροφές να χωνεύονται πιο αργά.

Συνιστάται σε ασθενείς με διαβήτη επειδή μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

8. Βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα

Αυτό είναι μια καλή δικαιολογία για να απολαύσετε τη ζεστή βρώμη το χειμώνα:

Αυτό το δημητριακό ανακουφίζει και βελτιώνει περιπτώσεις φαρυγγίτιδας, βρογχίτιδας, καταρροής και λαρυγγίτιδας.
Οι καπνιστές (ή οι πρώην καπνιστές) συνιστάται επίσης να τρώνε βρώμη, καθώς καθαρίζει τους πνεύμονες.
9. Η βρώμη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν η άμυνα του οργανισμού σας είναι αδύναμη, οποιοσδήποτε μικροοργανισμός, βακτήρια ή ιός μπορεί να εισχωρήσει σε αυτό και να αναπτυχθεί έτσι μια ασθένεια.

Η βρώμη έχει τη δυνατότητα να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση και έτσι μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις.

Έτσι, αν αισθάνεστε άρρωστοι, μην διστάσετε να φάτε ένα μπολ με αυτό το σπουδαίο δημητριακό. Θα θεραπευτείτε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

10. Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα

Είναι προφανές ότι ένα τόσο πλούσιο σε φυτικές ίνες προϊόν έχει οφέλη που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου.

Εάν αντιμετωπίζετε τακτικά προβλήματα όταν πηγαίνετε στο μπάνιο, τότε συνιστάται να τρώτε 3 κουταλιές της σούπας χυλό βρώμης κάθε πρωί, μαζί με φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού.

 

meygeia.gr

Διατροφή

 

Η Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγιού Διατροφής δημοσίευσε μία μελέτη η οποία ερευνά την επίδραση των φρούτων και των λαχανικών στην απώλεια βάρους. Το ότι πρέπει να γεμίζεις το πιάτο σου μ' αυτά ώστε να δεις τη ζυγαριά να πέφτει δεν είναι δα και κανένα νέο. Ωστόσο αυτή η μελέτη είναι πολύ συγκεκριμένη.
74 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και ακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα διατροφής. Ένα ήταν τύπου vegetarian και το άλλο εστίασε στη μείωση του λίπους, των επεξεργασμένων υδατανθράκων, της χοληστερόλης και του επεξεργασμένου λίπους. Στόχος και στις 2 διατροφές ήταν να κοπούν συνολικά 500 θερμίδες από το καθημερινό διατροφολόγιο των συμμετεχόντων για 6 μήνες.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως το γκρουπ που ακολούθησε το vegetarian διατροφικό πρόγραμμα έχασε περισσότερο υποδόριο λίπος-το λίπος που είναι αποθηκευμένο στα εσωτερικά όργανα κι επηρεάζει τον μεταβολισμό, μεταξύ άλλων. Αν η ιδέα να γίνεις vegetarian δεν σε τρελαίνει, μπορείς τουλάχιστον για ένα διάστημα να την δοκιμάσεις, αν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους.

Το διατροφικό πρόγραμμα της "πράσινης ομάδας" είναι το ακόλουθο:

Πρωινό
3/4 φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως & 1 φλ. μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας ή αμυγδάλου (η σόγια έχει λιγότερη πρωτεΐνη)

1 φλ. μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης & 1 φλ. μούρα & 1 κ.τ.σ αμύγδαλα ανάλατα ή σπόροι

Smoothie με 1 φλιτζάνι φρούτα & 1 στραγγιστό γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά

Μεσημεριανό
Mία μεγάλη σαλάτα μαρούλι με 1 φλ. φασόλια, ψιλοκομμένες ντομάτες, αγγούρι, 2 κ.τ.σ φέτα, 1/4 ψιλοκομμένο αβοκάντο & 2 κ.τ.σ λάδι με βαλσάμικο

Ή

1 φλ. tofu με κολοκυθάκια, καρότο και μαρούλι

Ή

3/4 φλ. μαγειρεμένο κινόα με φακές, 1/3 αβοκάντο, μια χούφτα φρέσκο ​​σπανάκι, 2 κ.τ.γ ψιλοκομμένο πεκάν, 1/8 φλιτζάνι σταφυλιές, 2 κ.τ.γ κρεμμύδι και μία μικρή κομμένη κλημεντίνη

Σνακ
Ένα βραστό αβγό κι ένα πορτοκάλι

Ή

1μιση μερίδα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 2 κ.τ.σ φρούτα

Ή

καρότα με 1/4 φλ. χούμους

Ή

μισό κ.τ.σ βούτυρο με ένα μήλο

Δείπνο
1μιση φλ. βιολογική φακή με κολοκυθάκι, ντομάτες, μαύρα φασόλια, κρεμμυδάκι, σκόρδο & μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή μισό φλ. κόκκοι (όπως κινόα)

Ή

1 φλ. καστανό ρύζι με 2 φλ. tofu-veggie & τηγανητά λαχανικά όπως ψιλοκομμένο κουνουπίδι, μπρόκολο, κόκκινο πιπέρι και μπιζέλια, με φρέσκο ​​τριμμένο τζίντζερ, λεμόνι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο

Ή

Τορτίγια σιταριού με 1 φλ. τέμπε και μαύρη σαλάτα με φασόλια, 1 κ.τ.σ φρέσκια σάλτσα ντομάτας και 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin