Νοεμβρίου 24, 2017

Διατροφή

Η ρίγανη είναι πλούσια σε σε β-καροτίνη, σίδηρο, βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη και φώσφορο.

Παράλληλα διαθέτει εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Τα οφέλη της στην υγεία μας

 Έχει καταπραϋντική και σπασμολυτική δράση σε πόνους των μυών και σε νοσήματα των πνευμόνων

Δρα κατά των αερίων, του τυμπανισμού, σε εντερικές διαταραχές και τους πόνους στην κοιλιά.
Έχει αναλγητική δράση σε οξείς ή χρόνιους ρευματισμούς και σε πόνους των δοντιών
Έχει αποχρεμπτική δράση καθώς ρευστοποιεί τα φλέματα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε χρόνια βρογχίτιδα και κοκίτη.
Έχει αντισηπτική δράση στους πνευμονικούς οδούς, στη φυματίωση των πνευμόνων και στο άσθμα.
Περιέχει πολυάριθμα φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων της θυμόλης και του ροσμαρινικού οξέος, που λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτρέποντας το οξειδωτικό στρες στις κυτταρικές δομές σε ολόκληρο το σώμα.

Έχει σαράντα δύο φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα, τριάντα φορές μεγαλύτερη από τις πατάτες, δώδεκα φορές μεγαλύτερη από τα πορτοκάλια και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τα βατόμουρα.

trelokouneli.gr

Διατροφή

Του Κωνσταντίνου Θ. Τέμπου, Ιατρού Ρευματολόγου – Βοτανοθεραπευτή

Οι αρθρώσεις παρέχουν στήριξη και ευκαμψία στον υπόλοιπο σκελετό, επιτρέποντας έτσι τις κινήσεις. Όταν υπάρχει φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις μιλάμε για αρθρίτιδα, έναν γενικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει δεκάδες διαφορετικές ασθένειες των αρθρώσεων. Συχνές αρθρίτιδες είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα.

Η έρευνα δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή δρα προστατευτικά απέναντι στις αρθρίτιδες. Ιδού ποιες τροφές κάνουν καλό στις αρθρώσεις σας.

Ψάρια για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Επειδή ορισμένα είδη ψαριών περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε μεγάλες ποσότητες που καταπολεμούν την φλεγμονή, οι ειδικοί συστήνουν κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο φορές την εβδομάδα όπως είναι ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και ρέγκα.

Σόγια για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η σόγια έχει μεγάλη αξία για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Είναι επίσης υγιεινή για την καρδιά (tofu ή edamame). Είναι χαμηλή σε λιπαρά και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Ελαιόλαδο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μεγάλα ποσά λιπών υγιεινών για την καρδιά, καθώς και ολεοκανθάλη, που έχει ιδιότητες παρόμοιες με τα ΜΣΑΦ (μη
στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα). Παρόμοια, το αβοκάντο και το λάδι κνήκου
ελαττώνουν την χοληστερόλη, ενώ το καρυδέλαιο περιέχει δεκαπλάσια ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από το ελαιόλαδο.

Κεράσια για την ουρική αρθρίτιδα

Τα κεράσια ελαττώνουν την συχνότητα των επεισοδίων της ουρικής αρθρίτιδας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα κεράσια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ανθοκυανίνες έχουν και άλλα κόκκινα και μοβ φρούτα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα.

Γαλακτοκομικά για την οστεοαρθρίτιδα και την οστεοπόρωση

Εκτός από την οστεοαρθρίτιδα, τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα με ασβέστιο και βιταμίνη D, που αυξάνουν την αντοχή των οστών. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν δεν θέλετε τα γαλακτοκομικά μπορείτε να πάρετε ασβέστιο και βιταμίνη D από άλλα τρόφιμα, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Μπρόκολο για την οστεοαρθρίτιδα

Πλούσιο σε βιταμίνες Κ και C, το μπρόκολο περιέχει επίσης ένα συστατικό, την σουλφοραφάνη, η οποία βοηθά στην πρόληψη ή καθυστερεί την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Το μπρόκολο είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι γνωστό για τα οφέλη του τα οστά.

Πράσινο τσάι για την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με πολυφαινόλες, με άλλα λόγια αντιοξειδωτικά που πιστεύεται ότι μειώνουν την φλεγμονή και την καταστροφή του χόνδρου. Οι μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο πράσινο τσάι, η επιγαλλοκατεχίνη-3-gallate (EGCG), μπλοκάρει την παραγωγή των μορίων που προκαλούν βλάβες στις αρθρώσεις σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Εσπεριδοειδή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα

Τα εσπεριδοειδή – όπως τα πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και λάιμ – είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών σε επαρκείς ποσότητες βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονώδους αρθρίτιδας και την διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Σιτάρι για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τα προϊόντα ολικής άλεσης μειώνουν τα επίπεδα της CRP (C αντιδρώσας πρωτεΐνης) στο αίμα. Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής που σχετίζεται με καρδιακά νοσήματα, διαβήτη και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τρόφιμα, όπως αλεύρι βρώμης, καστανό ρύζι και δημητριακά ολικής άλεσης, είναι άριστες πηγές προϊόντων ολικής άλεσης.

Φασόλια για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τα φασόλια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στη μείωση της CRP. Είναι επίσης μια εξαίρετη – και φθηνή – πηγή πρωτεΐνης, σημαντική για την υγεία των μυών. Μερικά φασόλια είναι πλούσια σε φολικό οξύ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο, όλα γνωστά για τα οφέλη τους στην καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Προτιμήστε κόκκινα φασόλια και φασόλια Pinto.

Σκόρδο για την οστεοαρθρίτιδα

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά τροφές της οικογένειας του σκόρδου, όπως σκόρδο, κρεμμύδια και πράσα, εμφανίζουν λιγότερο συχνά σημεία πρόωρης οστεοαρθρίτιδας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα συστατικό, η diallyl disulphine, που βρίσκεται στο σκόρδο, μπορεί να περιορίσει τα ένζυμα που προκαλούν καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων.

Ξηροί καρποί για την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και άλφα λινολενικό οξύ, καθώς και σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι υγιεινοί για την καρδιά και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Δοκιμάστε καρύδια, κουκουνάρι, φιστίκια και αμύγδαλα.

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Αβοκάντο
Βατόμουρα
Βιταμίνη D (αυγά, εμπλουτισμένα ψωμιά, δημητριακά, γάλα με χαμηλά λιπαρά)
Γαλακτοκομικά πρϊόντα με χαμηλά λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λάιμ)
Καρυδέλαιο
Κεράσια
Κρεμμύδια
Λάδι κνήκου
Μπρόκολο
Ξηροί καρποί (καρύδια, κουκουνάρι, φιστίκια και αμύγδαλα)
Πράσα
Πράσινο τσάι
Προϊόντα ολικής άλεσης (αλεύρι βρώμης, καστανό ρύζι και δημητριακά ολικής άλεσης)
Σελήνιο (στρείδια, καβούρια)
Σκόρδο
Σμέουρα
Σόγια
Φασόλια
Φράουλες
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Ψάρια (σολομός, τόνος, πέστροφα, σκουμπρί, ρέγκα σαρδέλλες ή άλλα λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα)

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Αλκοόλ
Ασπαρτάμη
Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG)
Γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, τρόφιμα παρασκευαζόμενα από προϊόντα ολικής
άλεσης)
Επεξεργασμένα σάκχαρα
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (ψωμί, ψωμάκια, κράκερ, άσπρο ρύζι, άσπρες πατάτες,
στιγμιαίο πουρέ πατάτας ή τηγανητές πατάτες) και πολλά δημητριακά
Επιδόρπια με δημητριακά
Ζυμαρικά
Καζεΐνη (προϊόντα πρωτεΐνης ορού γάλακτος)
Πίτσα
Προϊόντα με βάση το κρέας (ιδιαίτερα το κόκκινο)
Τρανς λιπαρά (πρόχειρα φαγητά και άλλα τηγανισμένα προϊόντα, μεταποιημένα τρόφιμα πρόχειρων φαγητών, κατεψυγμένα προϊόντα πρωινού, μπισκότα, ντόνατς, κράκερς και μαργαρίνες σε ράβδους)
Χάμπουργκερ, κοτόπουλο και άλλα κρέατα που έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί σε υψηλές
θερμοκρασίες
Μεγάλη κατανάλωση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων (βρίσκονται στα έλαια από καλαμπόκι, κάρδαμο, ηλίανθο).

Κωνσταντίνος Θ. Τέμπος, Ιατρός Ρευματολόγος – Βοτανοθεραπευτής
Καλογρέζης 19, Χαλάνδρι, 15232
τηλ. 210-6830204, κιν. 6953010978
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
e-rheumatology.gr

healthyliving.gr

Διατροφή

Πώς τρέφονταν οι άνθρωποι στην Αρχαία Ελλάδα; Θα εκπλαγείς όταν διαβάσεις ποια τροφή, που σήμερα θεωρείται «απαγορευμένη», έτρωγαν καθημερινά και ποιο γεύμα της ημέρας θεωρούσαν το πιο σημαντικό.

Οι συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων δεν βασίζονταν στην ταχύτητα και την εξοικονόμηση χρόνου όπως του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά προέκυπταν από μια βαθιά και λεπτομερή μελέτη των αναγκών του σώματος και του πνεύματος. Η διατροφή τους, που αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφικής τους θεώρησης, υπάκουε σε κανόνες που συνδύαζαν την απόλαυση με την ευεξία. Eίναι πολύ ενδιαφέρον λοιπόν να γνωρίσουμε πώς φρόντιζαν εκείνοι μια από τις πιο βασικές ανάγκες τους, ακόμα κι αν σήμερα είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε κατά γράμμα το διατροφικό τους πρόγραμμα.

Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν σχετικά με τα οφέλη ενός πλουσιοπάροχου πρωινού, οι αρχαίοι Έλληνες και δη οι Αθηναίοι, έτρωγαν ξεκινώντας τη μέρα τους ένα πολύ λιτό γεύμα που περιελάμβανε το «ακράτισμα», δηλαδή λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί (ο άκρατος οίνος). Μερικές φορές πρόσθεταν ελιές και σύκα. Πιο συχνά όμως το πρωινό τους περιοριζόταν στον «κυκεώνα», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Ακόμα μια αντίθεση των αρχαίων με τους σύγχρονους Έλληνες είναι το δείπνο.

Σήμερα ο περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν το βραδινό μας γεύμα να είναι ελαφρύ και να το καταναλώνουμε πριν από τις 20:00. Κι όμως για τους αρχαίους το δείπνο ήταν το βασικό γεύμα της ημέρας και το έτρωγαν μόνο μετά τη δύση του ηλίου! Μάλιστα αυτό το γεύμα ήταν πολύ πλούσιο και συνοδευόταν και από επιδόρπια, τα λεγόμενα τραγήματα, που μπορεί να ήταν φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια, σταφύλια ή γλυκά με μέλι. Το μεσημέρι συνήθιζαν να τρώνε ψάρια, όσπρια, ή πρόχειρα φαγητά όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Επίσης μια τροφή που ποτέ δεν έλειπε από το τραπέζι τους ήταν το κρέας. Φυσικά οι πρώτες ύλες εκείνη την εποχή ήταν πολύ πιο «καθαρές», καθώς τα ζώα στρέφονταν μόνο από τη φύση, ενώ οι καρποί της γης ήταν ανόθευτοι , χωρίς χημικά ή φυτοφάρμακα. Οπότε η κατανάλωση κρέατος, ακόμα και σε καθημερινή βάση, δεν ήταν καθόλου επιβαρυντική για τον οργανισμό. Οι αρχαίοι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό και στο μοσχάρι, ενώ σπανιότερα έτρωγαν κατσίκι και αρνί. Επίσης αγαπούσαν πολύ και το κυνήγι , κυρίως τις τσίχλες, τα ορτύκια και τα ελάφια. Μάλιστα, για να είναι μαλακά τα κρέατα έκαναν ότι και εμείς σήμερα, δηλαδή τα μαρίναραν, κυρίως με χορταρικά.

Άλλη μια αδυναμία τους ήταν τα θαλασσινά και τα όστρακα, ενώ από τα ψάρια προτιμούσαν τις τσιπούρες, τα μπαρμπούνια, τις σαρδέλες και φημισμένα χέλια της Κωπαΐδας, καθώς και τα παστά ψάρια από τον Ελλήσποντο και τον Εύξεινο Πόντο, που δεν έλειπαν σχεδόν ποτέ από το τραπέζι τους , αν και ήταν πανάκριβος μεζές, αφού το καθένα απ’ αυτά στοίχιζε όσο περίπου ένα γουρουνόπουλο.

Οι τσιπούρες και τα μπαρμπούνια θεωρούνταν κατεξοχήν φαγητό πλουσίων, ενώ οι σαρδέλες ήταν το συνηθισμένο πιάτο των φτωχότερων. Η τιμή της σαρδέλας μάλιστα λειτουργούσε ως βαρόμετρο για την αγορά τροφίμων στην Αθήνα.

Στο μενού τους θέση είχαν και τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια (ψημένα), τα μπιζέλια και τα κουκιά σε πουρέ (έτνος). Ένα από τα εδέσματα που φαίνεται πως αγαπούσαν πολύ σύμφωνα με τις πηγές ήταν και τα σαλιγκάρια- μάλιστα οι Κρητικοί έτρωγαν από την εποχή του Μίνωα. Ιδιαίτερη ζήτηση είχαν και τα λαχανικά, τα οποία οι Αθηναίοι καλλιεργούσαν στους κήπους τους, με προτίμηση στους βολβούς, στα μαρούλια, στον αρακά, στις αγκινάρες, στα βλίτα, στο σέλινο, στον άνηθο και το δυόσμο. Από τα πιο αγαπημένα προϊόντα των αρχαίων πάντως ήταν τα αγγούρια και τα σύκα. Άλλα χορταρικά, όπως τα μανιτάρια, το μάραθο, τα σπαράγγια, ακόμα και τις τρυφερές τσουκνίδες, τα αναζητούσαν στις ακροποταμιές και στα χωράφια.

Είναι σημαντικό ότι οι αρχαίοι έτρωγαν μόνο με συντροφιά, και δη το δείπνο τους, καθώς ήταν το φαγητό ένας τρόπος κοινωνικοποίησης που συνδέονταν στενά με την γαστρονομική φιλοσοφία της εποχής.
Εστιατόρια δεν υπήρχαν με τη σημερινή έννοια. Το εστιατόριο στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένα δωμάτιο δίπλα στους βωμούς, όπου έτρωγαν όσοι είχαν τελέσει κάποια θυσία .

Κάθε γεύμα φυσικά το συνόδευαν με κρασί -εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν άλλου είδους αλκοολούχα ποτά- και φυσικά το ελαιόλαδο δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι, ειδικά των αρχαίων Αθηναίων που το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη τους.

Τηγάνι, όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν χρησιμοποιούσαν, οπότε τα περισσότερα φαγητά γίνονταν ψητά στο φούρνο και στη σούβλα, ή βραστά με διάφορα λαχανικό και καρυκεύματα. Από τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούσαν, άνηθο, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάππαρη, κουκουνάρι, αλλά και τα εισαγόμενα από πόλεις με τις οποίες είχαν εμπορικές συναλλαγές, όπως το πιπέρι.


Πάντως είχαν μεγάλη αγάπη στο ψωμί, έφτιαχναν μάλιστα αρκετά είδη, μέχρι και λαγάνες, με τα οποία συνόδευαν απαραίτητα κάθε γεύμα τους. Υπήρχαν σιμιγδαλένιοι άρτοι, ψωμί από χοντράλευρο, ψωμί από διάφορα γεννήματα, από ένα είδος σίκαλης της Αιγύπτου και «ψωμί από κεχρί». Στο κάθε είδος έδινα μια διαφορετική ονομασία, ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος.

Τα γλυκά παρασκευάζονταν όλα από αλεύρι , φρούτα ξερά ή φρέσκα και μέλι, καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ζάχαρη ούτε κακάο, οπότε ήταν πολύ ελαφριά και δεν είχαν τρομερές θερμίδες.


Σε κάθε περίπτωση οι αρχαίοι ήταν λιτοδίαιτοι, κατανάλωναν μεν μια μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Ο στόχος του φαγητού ήταν να τέρψει τον ουρανίσκο κι όχι να χορτάσει το στομάχι. Ακόμα πιο σκληροπυρηνικοί ήταν οι Σπαρτιάτες που και στη διατροφή τους ακολουθούσαν την λακωνική λιτότητα: το καθημερινό τους γεύμα περιλάμβανε μια κούπα από «μέλανα ζωμό» κι ένα κομμάτι ψωμί, ενώ σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές έτρωγαν βραστό χοιρινό, λίγο κρασί και καμιά πίτα.

bovary.gr

Διατροφή

Βγάζοντας αυτό το συστατικό από τη διατροφή σου θα επιταχύνεις το μεταβολισμό σου σε 8 μέρες
Πόσες φορές δεν έχετε «κατηγορήσει» το μεταβολισμό σας, όταν οι προσπάθειες σας να μειώσετε το σωματικό σας βάρος και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση πέφτουν στο κενό;

Πράγματι, ενώ κάποιος έχει αποφασίσει να ακολουθήσει πολύ υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητα του, να καταναλώνει δηλαδή θρεπτικές και χαμηλής θερμιδικής αξίας τροφές και να γυμνάζεται, μπορεί να μην παρατηρεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτό να οφείλεται στο μεταβολισμό του, ο οποίος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Η διαδικασία λοιπόν αξιοποίησης της τροφής που καταναλώνει κανείς επηρεάζεται από την ηλικία, την κληρονομικότητα, τη σωματική δραστηριότητα, τις ορμόνες, αλλά και από ακόμα έναν παράγοντα, που ίσως δεν έχετε φανταστεί.

Ποιος είναι αυτός;

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Touro της Καλιφόρνια από τον καθηγητή Jean-Marc Schwarz και τους συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Osteopathic Association αποκάλυψε, ότι ο ένοχος που πολλοί αγνοούν είναι η φρουκτόζη, κυρίως με τη μορφή του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Στην έρευνα αυτή πήραν μέρος 40 υπέρβαρα παιδιά ηλικίας 9-18 ετών, από τα οποία οι ειδικοί ζήτησαν να «κόψουν» την κατανάλωση φρουκτόζης για μόλις εννιά ημέρες. Στο διάστημα αυτό τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση στη χοληστερόλη, μείωση στην αρτηριακή πίεση αλλά και στα επίπεδα του λίπους στο συκώτι, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τόσο ο καθηγητής Jean-Marc Schwarz, όσο και οι συνεργάτες του υποστήριξαν πως ο αποκλεισμός της φρουκτόζης από τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, τη λιπώδη διήθηση ήπατος και το διαβήτη χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

«Η αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή των παιδιών με παχυσαρκία για μόνο εννέα ημέρες μείωσε σταθερά το DNL (de novo λιπογένεση) και το λίπος στο ήπαρ και βελτίωσε τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων», σχολίασε ο καθηγητής Jean-Marc Schwarz.

Το χαρακτηριστικό της φρουκτόζης είναι ότι μεταβολίζεται σε λίπος πολύ πιο γρήγορα απ’ότι η γλυκόζη. Το ήπαρ στη συνέχεια εκκρίνει το λίπος και αυτό αποθηκεύεται στις λιπαποθήκες του σπλαχνικού λίπους, αυξάνοντας το σωματικό βάρος. Την ίδια στιγμή, η φρουκτόζη κάνει τον εγκέφαλο να σκέφτεται, ότι το σώμα λιμοκτονεί, ρίχνει το άτομο σε λήθαργο και αποτρέπει από τη σωματική δραστηριότητα.

Πού βρίσκεται όμως η φρουκτόζη, την οποία κανείς μπορεί να καταναλώνει ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνει;

Με βάση στοιχεία της Daily Mail, η φρουκτόζη, κυρίως με τη μορφή του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, βρίσκεται στο 75% των συσκευασμένων τροφών και ποτών, μιας και είναι φθηνότερη αλλά και κατά 20% πιο γλυκιά απ' ότι η απλή ζάχαρη. Η φρουκτόζη είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία και μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Αν θέλετε να εκτοξεύσετε το μεταβολισμό σας στα ύψη σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, δεν έχετε παρά να αποφύγετε την κατανάλωσή της.

bovary.gr

Διατροφή

Με την σωστή διατροφή και με διαχείριση άγχους, τα αυτοάνοσα μπορούν να είναι σε ύφεση και να μην εκδηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Σε αυτά ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τα υγιή κύτταρα ως ξένα σώματα και τα θεωρεί επικίνδυνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτίθεται σε αυτά και να εξελίσονται τα αυτοάνοσα. Υπάρχουν 80 τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων.

Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ερυθηματώδης λύκος, νόσος Crohn, είναι μόνο μερικά απο αυτά.

Τα αίτια ακόμη απροσδιόριστα. Αναφέρεται οτι μόνο το 1/3 των περιπτώσεων είναι γενετικοί παράγοντες και “κακά” γονίδια. Τα υπόλοιπα 2/3 είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες (τοξίνες, βαρέα μέταλλα), διατροφή και άγχος.

Άλλωστε ο βασικός λόγος που με οδήγησε να γράψω το άρθρο αυτό, είναι οτι τα περιστατικά στο ιατρείο με αυτοάνοσα, ολοένα αυξάνονται.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι με την σωστή διατροφή, αλλά κυρίως με διαχείριση άγχους, τα αυτοάνοσα μπορούν να είναι σε ύφεση και να μην εκδηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσο λιγότερο άγχος έχουμε, τόσο το ανοσοποιητικό βρίσκεται σε ισορροπία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τον τελευταίο χρόνο με την οικονομική κρίση υπάρχει έξαρση τους.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ στην διατροφή που θα μπορούσε να βοηθήσει. Όπως έλεγε ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης,“Το φάρμακο σου, η τροφή σου”. Οι τροφές που λαμβάνουμε διαμορφώνουν τη βιοχημεία του σώματός μας και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε στην διατροφή μας

1. Γλουτένη

Είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλεύρι, το κριθάρι, τη βρώμη και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Απαγορεύεται εντελώς σε όσους έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη και γίνεται η διάγνωση με ειδικά αντισώματα στο μικροβιολογικό ιατρείο. Τελευταία όμως όλο και περισσότερες έρευνες τη συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσα. Η βομηχανία των τροφίμων έχει εξελιχθεί και υπάρχει πληθος προϊόντων χωρίς γλουτένη.

2. Κινόα

Αν και αγαπημένο δημητριακό με υψηλά ποσοστά σε πρωτεΐνη, οι σαπωνίνες που περιέχει λέγεται οτι μπορεί να βλάπτουν το τοίχωμα του εντέρου και να ενεργοποιούν μια αυτοάνοση αντίδραση. Οι σαπωνίνες μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυξημένη εντερική διαπερατότητα, με αποτέλεσμα την αυξημένη διέλευση τροφικών αντιγόνων στην συστημική κυκλοφορία.

Εκτός απο την κινόα βρίσκονται στα όσπρια, στις πατάτες, στην σόγια, στον αμάρανθο, στα φύτρα αλφάλφα, στις τομάτες. Μπορείτε να μειώσετε την δράση αυτών των πρωτεϊνών μουλιάζοντας την κινόα το βράδυ και ξεπλενοντάς την πριν την μαγειρέψετε.

3. Ζάχαρη


Όλες οι μορφές της ζάχαρης : Άσπρη, μαύρη, και όλα τα γλυκά, είναι πολύ βλαβερά και απαγορεύονται σε αυτοάνοσα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε οτι η ζάχαρη κρύβεται σε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Καλό θα είναι να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες προσεκτικά.

4. Γαλακτοκομικά


Ειδικά η καζεΐνη, η βασική πρωτεΐνη του γάλακτος έχει ενοχοποιηθεί για φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αν αγαπάτε τα γαλακτοκομικά θα πρότεινα το ελληνικό γιαούρτι και το κεφίρ, τα οποία είναι προϊόντα ζύμωσης και είναι πλούσια σε προβιοτικά.

Είναι πολύ σημαντικό σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, να απέχουν απο τις παραπάνω τροφές και να αποκαταστήσουμε την υγιή χλωρίδα του εντέρου τους. Αυτό μπορεί να γίνει με σωστή διατροφή και υψηλής ποιότητας προβιοτικά που ο ιατρός σας θα χορηγήσει. Το έντερο είναι το μεγαλύτερο όργανό του ανοσοποιητικού μας και αποκαλείται “ο δεύτερος εγκέφαλος”.

Σημαντικές είναι και οι βιταμίνες όπως:

1. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη – ορμόνη του ήλιου, βασική τόσο για τον μεταβολισμό όσο και για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Τη βρίσκουμε ελάχιστα σε κάποιες τροφές, αλλά κυρίως συντίθεται με την έκθεσή στον ήλιο για 15 περίπου λεπτά χωρίς αντηλιακό. Καλό θα ήταν να μετράται στο αίμα και ο ιατρός σας να σας προτείνει την απαιτούμενη δοσολογία.

2.Βιταμίνη Α

Εξίσου σημαντική για το ανοσοποιητικό και έχει συνδεθεί με αυτοάνοσα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα και διαβήτη τύπου 1. Η πραγματική βιταμίνη Α ονομάζεται ρετινόλη και βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα όπως συκώτι και μοσχάρι.

Για να καταλάβετε την αξία των παραπάνω βιταμινών θα αναφερθω σε κάποιους ιατρικούς όρους. Τα Th17 κύτταρα είναι βοηθητικά Τ κύτταρα που παράγουν ένα αριθμό φλεγμονωδών ουσιών, όπως η ιντερλευκίνη. Σε αυτοάνοσα όπως το ευερέθιστο έντερο, η σκήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση και η ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα Τh17 απορρυθμίζονται εντελώς και αναπτύσσονται φλεγμονές.

Η βιταμίνη Α σε συνέργεια με τη βιταμίνη D φαίνεται να μειώνουν αυτήν τη φλεγμονώδη αντίδραση των Τh17 κυττάρων.

Θα καταλήξω υπερτονίζοντας το άγχος

Υπάρχουν έρευνες στις οποίες το 80% των ασθενών αναφέρουν συναισθηματικό στρες πριν την εκδήλωση της νόσου. Το δύσκολο βέβαια είναι όταν οι ασθενείς μαθαίνουν για την ασθένεια τους και τους δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος. Πολλές έρευνες μιλάνε για διαχείριση άγχους. Τι συμπεριλαμβάνει αυτό όμως. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, σε λογικά πλαίσια.

Αποβάλλετε τους τοξικούς ανθρώπους απο την ζωή σας, μην επιτρέπετε να σας εκνευρίζει οτιδήποτε. Ζήστε στο μέρος που εσείς επιθυμείτε, κάντε τη δουλεία που αγαπάτε πραγματικά. Ταξιδέψτε. Τίποτα δεν αξίζει όσο εσείς και το σώμα σας ακούει και είναι ευαίσθητο σε όλες τις αντιδράσεις σας.

Ακόμη και ένα 5 λεπτό συναισθηματικού στρες επιβαρύνει την εξέλιξη των αυτοάνοσων. Μαζί με την βοήθεια του ιατρού σας βέβαια, είναι στο χέρι σας να τα διατηρήσετε σε ύφεση χωρίς να βιώσετε τις επιπλοκές τους.

giatros-in.gr

Διατροφή

Χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι  αποτελούν κοινή επιδημία κάθε ημέρα.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία από χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάμεση κυστίτιδα, καταθλιπτικές καταστάσεις, το ινομυαλγια , και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μεγαλώνουν

Αυτές οι φλεγμονώδεις καταστάσεις που συνδέονται συνήθως με την κακήανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να ξεπεραστούν αυτές οι συνθήκες αρχίζουμε με την ανοικοδόμηση του εντερικού τοιχώματος, στο σώμα, και τη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D.

Η ανοικοδόμηση στο εντερικό τοίχωμα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Ο υπερπληθυσμός των ανταγωνιστικών οργανισμών στο έντερο που προκαλούν βλάβη στο εντερικό τοίχωμα και επιτρέπουν τα σωματίδια των τροφίμων εύκολα να περάσουν και να καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν τα σωματίδια αχώνευτων τροφών που αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα με την ετικέτα σαν ξένοι εισβολείς στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα εξαπολύει στη συνέχεια την επίθεση της φλεγμονής που προκαλεί μια αλλεργική αντίδραση.

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα και την αποφυγή τους περιλαμβάνει η γλουτένη που περιέχεται στους σπόρους όπως το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, σίτος σε προϊόντα σόγιας, διάφορα φρούτα, αυγά, και τα βαρέα πρωτεΐνουχα συχνά δεν έχουν καλή ανεκτικότητα στο άντερο.

Προφανώς όλα τα μεταποιημένα και οι τεχνητές τροφές , πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία.
Άλλα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν οι μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια και άλλα
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανοικοδόμηση του εντερικού τοιχώματος είναι να καταναλώνουμε ένα υγρό με βάση τοδιαιτολόγιο για 6 εβδομάδες.

Αυτό περιλαμβάνει υγιούς χυμούς φρούτων ή λαχανικών, όπως το σιταροχορτο & χυμός από λάχανο.

Το σιταροχορτο είναι γνωστό για την απίστευτη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και την ικανότητα του να καθαρίσει το αίμα.

Το Λάχανο είναι φορτωμένο με το αμινοξύ L-γλουταμίνη με αμινοξέα για το τοίχωμα του εντέρου.
Ζυμωμένα τρόφιμα , κομποστα, & νωπό γάλα κεφίρ δημιουργούν ωφέλιμους μικρο οργανισμους για το έντερο. Η υψηλή ποιότητα σε προ βιοτικά που περιέχει μια ευρεία ποικιλία των διαφορετικών βακτηριακών στελεχών και πάνω από 50 δισεκατομμύρια μικροοργανισμών είναι πολύ κάλο και συνιστάται ως ένα καθημερινό συμπλήρωμα που ανανεώνει την υγεία των εντέρων.

Μια αντιφλεγμονώδη διατροφή και ένας τρόπο ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη αποκατάσταση από αυτές τις συνθήκες

Τα Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα βοηθούν να διαμορφώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσει τις φλεγμονές

Για την καταπολέμηση των φλεγμονών είναι βασικό να αποφεύγεται εντελώς οι τεχνητές τροφές,τα σάκχαρα και τα αλλεργιογόνα τρόφιμα, όπως αναφέρονται παραπάνω. Η λήψη σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA και DHA ανανεώνει το ανοσοποιητικό σύστημα από την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας στα τοίχωμα των λιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης.

Άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι τα καρύδια και τα μούρα.Είναι επίσης φορτωμένα με L-γλουταμίνη και αυξάνει την κυτταρική μεμβράνη της γλουταθειόνης που είναι τόσο αναγκαία για την ανοικοδόμηση του εντέρου
Αντιφλεγμονώδη βότανα, όπως η κουρκούμη, το τζίντζερ, Boswellia, κανέλα, δεντρολίβανο, ρίγανη θα πρέπει να τα χρησιμοποιουνται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ένας ισορροπημένος οργανισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε υγιή επίπεδα βιταμίνης D. Ανάμεσα στα πολλά άλλα οφέλη, η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει μεταξύ των ξένων εισβολέων στον οργανισμό .

Αυτό μειώνει τη φλεγμονή και τις αυτοάμυνες αντιδράσεις. Επιπλέον, σε υγιή επίπεδα η βιταμίνης D προωθεί τα φυσικά κύτταρα δολοφόνων και των μακροφάγων που καταστρέφουν τα ανταγωνιστικα μικρόβια και τα άλλα παθογόνα.

therapeftis.blogspot.gr

Διατροφή

Αρωματικό νερό με φρούτα για μείωση βάρους, απομάκρυνση τοξινών και λιγότερες φλεγμονές

Το αρωματισμένο νερό με φρούτα είναι πλέον τάση γι’ αυτό το καλοκαίρι. Μπορεί να αποτελείται γενικά από οποιοδήποτε συνδυασμό φρούτων, λαχανικών και βοτάνων βυθισμένα σε κρύο νερό και εκτός από το ότι έχουν υπέροχη γεύση, διαθέτουν και μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία μας.

Αφήνοντας το νερό να πάρει τα αρώματα και τις ουσίες από διαφορετικά φρούτα και βότανα, αυξάνετε την θρεπτική αξία του νερού. Στύβοντας επίσης το χυμό από τα φρούτα μέσα στο νερό, ενισχύετε αυτά τα οφέλη.

Τα οφέλη του για την υγεία μας περιλαμβάνουν:
– Βελτιωμένη διάθεση

– Αποβολή των τοξινών από το σώμα σας

– Φυσική τόνωση του μεταβολισμού για μείωση του βάρους σας

– Επιτρέπει στον οργανισμό σας να απελευθερώσει περισσότερο νάτριο στα κύτταρά σας, κάτι που μειώνει την κατακράτηση υγρών

– Μειώνει την μυϊκή κόπωση και σας επιτρέπει να αναρρώσετε γρηγορότερα μετά τη γυμναστική

– Σας εμποδίζει από το να νιώσετε την αποχαύνωση και κούραση στη μέση της μέρας

– Σας βοηθά να αποβάλλετε τη βαρεμάρα λόγω πείνας

– Αποτρέπει την εμφάνιση παθήσεων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας, κρυώματος, γρίπης και καρδιακής νόσου

– Καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης, καταπολεμώντας τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες

– Βελτιώνει κατά πολύ την πέψη· μας βοηθά να ξεφορτωθούμε το φούσκωμα και τα αέρια

Το αρωματισμένο με φρούτα νερό είναι επίσης πιο ενδιαφέρον και νόστιμο ως ποτό και έτσι το κάνει πιο πιθανό να το καταναλώσετε. Και αυτό είναι σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων, αλλά και παιδιών, αφυδατώνονται πολύ εύκολα, επειδή ξεχνούν να πίνουν συχνά νερό. Και η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει και χρόνια ζητήματα υγείας, όπως άσθμα και αλλεργίες, προβλήματα με τα νεφρά ή το ήπαρ, δυσκοιλιότητα, πόνος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, πονοκεφάλους και ημικρανίες, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, δερματικά προβλήματα, λαχτάρα για μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και συνεπώς αύξηση του βάρους.

Όταν πίνετε νερό με φρούτα, βεβαιωθείτε ότι το καταναλώνετε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από ένα γεύμα ή 1 ώρα μετά. Αυτό θα διευκολύνει την πέψη και την απορρόφηση των τροφών που σχεδιάζετε ή έχετε ήδη καταναλώσει. Επιπροσθέτως, στοχεύστε σε 3-4 λίτρα νερού την ημέρα και αν μπορείτε, αποφύγετε το νερό της βρύσης και προτιμήστε το φιλτραρισμένο ή το εμφιαλωμένο.

Δοκιμάστε αυτούς τους αναζωογονητικούς συνδυασμούς φρούτων σε νερό την επόμενη φορά που θα θέλετε να πιείτε κάτι. Μπορείτε να τα αφήσετε στο νερό για 10-15 λεπτά ή να τα φτιάξετε από το προηγούμενο βράδυ. Για τα φρούτα με φλούδα, ξεφλουδίστε τα από το προηγούμενο βράδυ, αλλιώς μπορείτε να τα αφήσετε χωρίς ξεφλούδισμα αν το πιείτε μέσα σε μια ώρα (έτσι θα αποφύγετε την πίκρα). Μην αφήνετε ποτέ τη φλούδα στο φρούτο, αν δεν είναι βιολογικό.

Όταν χρησιμοποιείτε βότανα ή λαχανικά, σπάστε τα σε κομμάτια πριν, για να απελευθερώσετε τα αρώματα!

Συνδυασμός 1ος: 1 λίτρο νερού + 1 λεμόνι, σε φέτες + 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι

Συνδυασμός 2ος: 1 λίτρο νερού + 4 φράουλες κομμένες + 2 κοτσανάκια μέντας + 4-5 κουταλάκια μέλι

Συνδυασμός 3ος: 1 λίτρο νερού + 1 κομμένο πορτοκάλι + 2 αστεροειδείς γλυκάνισου + 1 λουλούδι ιβίσκου

Συνδυασμός 4ος: 1 λίτρο νερού + 1 κομμένο lime + 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ + 1 κουταλιά της σούπας φρέσκου βασιλικού

Συνδυασμός 5ος: 1 λίτρο νερού + 1 κομμένο λεμόνι + ½ φλιτζάνι σμέουρα + 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο

Συνδυασμός 6ος: 1 λίτρο νερού + 1 κομμένο πορτοκάλι + ½ φλιτζάνι μύρτιλα

Συνδυασμός 7ος: 1 λίτρο νερού + ¼ φλιτζάνι κομμένο αγγούρι + 1 κομμένο λάιμ + ½ φλιτζάνι σμέουρα

Συνδυασμός 8ος: 1 λίτρο νερού + 1/2 κομμένο grapefruit + 1/4 φλιτζάνι κομμένο αγγούρι + 2-3 φύλλα

 

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Αν έχετε βαρεθεί το κλασσικό πρωινό σας γεύμα, σας έχουμε μια πρόταση για έναν πεντανόστιμο και θρεπτικό πρωινό χυμό. Είναι εύκολος στην παρασκευή του, αν έχετε πρόχειρες κατεψυγμένες μπανάνες.

Απλώς ξεφλουδίστε τις μπανάνες, κόψτε τις σε κομμάτια και βάλτε τις σε δοχείο στην κατάψυξη. Θα διατηρηθούν για περίπου 3 μήνες.

Υλικά
1 μεγάλο πορτοκάλι ξεφλουδισμένο

1/4 φλ. γάλα καρύδας ή αμυγδάλου (Διαβάστε: 6 αλλαγές που θα παρατηρήσετε αν πίνετε καθημερινά γάλα αμυγδάλου με μέλι)

1/4 φλ. βρώμη

1 κ. γ μέλι

1/2 κ. γ βανίλια

1 1/2 κομμάτια κατεψυγμένες μπανάνες

Παρασκευή
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και λιώστε τα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και παχύρευστο. Φτιάχνει 2 φλιτζάνια.

Ανά μερίδα ενός φλιτζανιού: 170 θερμίδες, 4 γρ. πρωτεΐνης, 35 γρ. υδατάνθρακες, 1 γρ. λιπαρά, 13 mg νάτριο, 0 γρ. χοληστερόλης.

 

Διατροφή

Για αρκετούς που προσέχουν το σωματικό τους βάρος, οι συχνές έξοδοι πολλές φορές δημιουργούν άγχος. Τι πρέπει να προσέχουμε.

Το καλοκαίρι είναι πιο σύνηθες να τρώμε φαγητό εκτός σπιτιού, είτε λόγω διακοπών, είτε λόγω της ευρύτερης καλοκαιρινής διάθεσης που δημιουργεί ο καιρός και η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.

Μάλιστα είναι σύνηθες αυτή την εποχή να είναι πιο συχνές οι έξοδοι μετά τη δουλειά για φαγητό και ποτό! Για αρκετούς που προσέχουν το σωματικό τους βάρος, αυτές οι συχνές έξοδοι πολλές φορές δημιουργούν άγχος ως προς την επιλογή του φαγητού και έτσι η πιο συχνή ερώτηση που μου κάνουν αυτές τις ημέρες είναι «τί να φάω τώρα που βγαίνω πιο συχνά ή στο εστιατόριο/ ταβέρνα/ μπουφέ/ beach bar για να μην πάρω βάρος;». Αυτή η αγωνία είναι εύλογη, καθώς φαίνεται πως το φαγητό εκτός σπιτιού συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων, λιπαρών και τελικά σε αύξηση του σωματικού βάρους.
«Και τί να κάνω; Να μην φάω φαγητό έξω;»
Ασφαλώς και θα καταναλώσετε φαγητό εκτός σπιτιού. Είτε βρίσκεστε σε διακοπές, είτε απλά βγαίνετε περισσότερο αυτή την εποχή, το φαγητό σε ταβέρνα/ εστιατόριο αποτελεί μέρος της κοινωνικοποίησής σας (φαγητό με φίλους ή με την οικογένεια) και συνάμα μία γευστική απόλαυση και απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το σημαντικό είναι πώς θα κάνετε έξυπνες επιλογές στην ταβέρνα/ εστιατόριο, ώστε τελικά να καταναλώσετε τις γεύσεις που επιθυμείτε και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνετε το σώμα σας με παραπάνω θερμίδες και λιπαρά.

Φαγητό στην ταβέρνα/ εστιατόριο
Ας ξεκινήσουμε από το ορεκτικό! Καθώς τα ορεκτικά αποτελούν μεγάλο πειρασμό στο εστιατόριο, φροντίστε να επιλέξετε τον αριθμό ορεκτικών που σας ικανοποιούν, με γνώμονα το ότι θα ακολουθήσει το κυρίως πιάτο και δε θέλετε να έχετε ήδη φτάσει σε κορεσμό. Επιπλέον, μπορείτε να αποφύγετε ορεκτικά που είναι τηγανιτά ή παναρισμένα, αντικαθιστώντας τα από τις πιο υγιεινές εναλλακτικές τους. Για παράδειγμα, αντί για κολοκυθάκια τηγανιτά μπορείτε να επιλέξετε ψητά λαχανικά ή μανιτάρια. Αντί για σαγανάκι ή τυροκροκέτες, ψητή φέτα. Αντί για τυροκαυτερή επιλέξτε τζατζίκι. Εάν θέλετε να καταναλώσετε ψωμί, επιλέξτε μία φέτα και απομακρύνετε το υπόλοιπο ψωμί από μπροστά σας ή μοιράστε το στην υπόλοιπη παρέα.

Όσον αφορά το κυρίως γεύμα, δεν υπάρχει λόγος να περιοριστείτε στο «ψητό με σαλάτα». Υπάρχουν και άλλες επιλογές με βάση τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε να παραγγείλετε ψάρι, ψητά θαλασσινά, φιλέτο χοιρινό ή κοτόπουλο με συνοδευτικό ρύζι ή πατατοσαλάτα αντί για τηγανιτές πατάτες, μαγειρευτά φαγητά, ζυμαρικά, ακόμα και πίτσα, δίνοντας βάση σε κάποια χαρακτηριστικά! Για παράδειγμα, ελέγξτε τον τρόπο μαγειρέματος και δώστε βάση στα ψητά, φούρνου ή σωτέ, αποφεύγοντας τα πανέ, τηγανιτά, αλά κρεμ και ογκρατέν. Όσον αφορά τα ζυμαρικά, επιλέξτε σάλτσες με λαχανικά ή κόκκινη σάλτσα και στην πίτσα επιλέξτε τη λεπτή «ιταλικού» τύπου ζύμη με σάλτσα ντομάτας, τυρί και λαχανικά.

Φαγητό στο beach bar
Συνήθως το φαγητό στο beach bar είναι της μορφής fast-food. Δηλαδή club sandwich, burger, σύνθετες σαλάτες, σάντουιτς, τηγανιτά κ.ά. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν ελαφρύτερα, αρκεί να κάνετε τις κατάλληλες αντικαταστάσεις. Για παράδειγμα, στο club sandwich μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπείκον με γαλοπούλα και να αφήσετε στην άκρη τις πατάτες. Μπορείτε και να το μοιραστείτε με κάποιο άλλο άτομο από την παρέα σας! Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο σάντουιτς με αραβική πίτα, καπνιστό σολομό ή γαλοπούλα και τυρί με κάποια ελαφριά sauce. Προτιμήστε τις sauces με μουστάρδα έναντι αυτές που έχουν βάση τη μαγιονέζα.

Σαλάτα συνοδευτικό ή γεύμα;
Η σαλάτα για να αποτελέσει συνοδευτικό του κυρίως γεύματος πρέπει να είναι απλή, δηλαδή να περιέχει μόνο λαχανικά, ωμά ή ψητά ή βραστά και κάποια ελαφριά βινεγκρέτ με λεμόνι ή ξύδι ή μπαλσάμικο. Εάν η σαλάτα είναι πιο σύνθετη, μπορεί να αξιοποιηθεί ως κυρίως γεύμα. Για παράδειγμα, μία σαλάτα τύπου Καίσαρα ή τύπου ντάκο που περιέχει κάποια πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο ή το τυρί, κάποιον υδατάνθρακα όπως κρουτόν ή παξιμάδι μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα. Και σε αυτή την περίπτωση επιλέξτε κάποια βινεγκρέτ και αποφύγετε τις sauces με βάση τη μαγιονέζα.

Γλυκάκι για το τέλος;
Είναι σύνηθες να σας προσφέρουν γλυκό μετά το γεύμα, αλλά είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε εάν πραγματικά το χρειάζεστε. Εάν όχι, αρνηθείτε ευγενικά. Δεν υπάρχει λόγος να προσλάβετε παραπάνω θερμίδες και λιπαρά από κάτι που δε χρειάζεστε εκείνη την ώρα και μπορείτε να το καταναλώσετε κάποια πιο κατάλληλη στιγμή αργότερα ή την επόμενη ημέρα. Προσωπικά, επειδή δίνω μεγάλη βάση στη γευστική απόλαυση του φαγητού, δε θέλω κάτι να μου αλλάξει τη γεύση στο τέλος. Εάν ωστόσο θέλετε κάτι να αλλάξει τη γεύση σας, ένας καφές, μία τσίχλα ή ένα αναψυκτικό light μπορούν να σας βοηθήσουν.

Τι γίνεται με το αλκοόλ;
Ανά μερίδα αλκοόλ θα υπολογίζετε περίπου 100-150 θερμίδες και εξηγώ... 1 ποτήρι κρασί 150ml θα σας δώσει 120-140kcal, 1 κουτάκι μπύρας 330ml ή ένα απλό ποτό τύπου gin tonic σας δίνει 140kcal. Αυτές είναι οι πιο χαμηλοθερμιδικές επιλογές που μπορείτε να κάνετε, μαζί με τη μπύρα χωρίς αλκοόλ που έχει λιγότερες από 100kcal. Προσοχή χρειάζεται στα cocktail που το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους, αλλά σας δίνουν περισσότερες από 150kcal, με πιο χαμηλοθερμιδικές επιλογές την απλή μαργαρίτα και το απλό daiquiri.
Τα μυστικά που θα σας κάνουν «ειδήμονες»

Μερίδες, μερίδες και πάλι μερίδες: Η πιο χρήσιμη δεξιότητα που μπορείτε να αποκτήσετε με αρκετή εξάσκηση, είναι ο υπολογισμός της κατάλληλης μερίδας. Είναι η μερίδα που σας χορταίνει τόσο, ώστε να αισθάνεστε ανάλαφροι να κάνετε έναν περίπατο μετά το γεύμα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του παππού μου που έλεγε «σταμάτα να τρως όταν θέλεις ακόμα 2 μπουκιές για να χορτάσεις». Ένας τρόπος να καταλάβετε ότι η ποσότητα είναι εντάξει, είναι να μασάτε αργά την τροφή σας και να καταναλώνετε ταυτόχρονα νερό, όσο διψάτε. Έτσι, το αίσθημα του κορεσμού θα γίνει αντιληπτό εύκολα και θα σταματήσετε.

Χωρίζω έξυπνα το πιάτο μου: Σε όποια περίσταση και να βρεθείτε, είτε είναι σε εστιατόριο, είιτε σε μπουφέ, η πιο ασφαλής λύση είναι... στο πιάτο σας! Χωρίστε το πιάτο σας σε 3 μέρη. Στο ¼ του πιάτου τοποθετήστε την πρωτεΐνη (κρέας/ ψάρι/ κοτόπουλο/ τυρί), το ¼ τον υδατάνθρακα (ρύζι/ πατάτα/ ζυμαρικό/ όσπριο/ φάβα) και στο άλλο ½ τη σαλάτα σας! Έτσι, είναι βέβαιο ότι θα έχετε δομή και όρια στην κατανάλωσή σας. Σύνθετα φαγητά, όπως παστίτσιο, μουσακά κλπ τα βάζετε στο ½ του πιάτου.

Δεν φτάνω στο εστιατόριο «λιμοκτονόντας»: Είναι σύνηθες να φτάνετε στο εστιατόριο με μεγάλη πείνα επειδή είστε πολλές ώρες νηστικοί; Έχετε περισσότερες πιθανότητες να παραγγείλετε πολλά και να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα ψωμιού που έρχεται πρώτο συνήθως μαζί με το σερβίτσιο! Φροντίστε 1-2 ώρες πριν το γεύμα να έχετε καταναλώσει κάποιο ενδιάμεσο, όπως φρούτο, μπάρα δημητριακών, κριτσίνια ή κράκερ. Επιπλέον, ζητήστε από τον σερβιτόρο να σας φέρει νερό πρώτα και τα υπόλοιπα φαγητά, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, μαζί.

Γράφει: Διάκος Θοδωρής

iatronet.gr

Διατροφή

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πιο απλή πηγή από την οποία ο οργανισμός παίρνει την απαραίτητη για τη λειτουργία του ενέργεια.

Ομως, παρά τη σημαντική αυτή συμβολή τους, είναι αναμφισβήτητα παρεξηγημένοι, αφού ενοχοποιούνται για την προσθήκη περιττών κιλών στο σώμα.

Ποιος είναι τελικά ο πιο ιδανικός τρόπος για να τους καταναλώσει κανείς χωρίς να βλάψει τη σιλουέτα του, ώστε να μην τους αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο;

Την απάντηση έρχονται να αποκαλύψουν οι ειδικοί στο χώρο του bodybuilding, οι άνθρωποι που οπωσδήποτε ξέρουν όλα τα μυστικά του fitness και του αδυνατίσματος, οι οποίοι φαίνεται πως εφαρμόζουν ένα ειδικό πρόγραμμα κυκλικής λήψης υδατανθράκων. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται «Carb Cycling Diet» και υπόσχεται ότι θα μειώσει το λίπος από το σώμα, θα διώξει τα περιττά κιλά και σε συνδυασμό με την κατάλληλη γυμναστική, θα χαρίσει απίστευτη γράμμωση σε όποιον θελήσει να το ακολουθήσει.

Η φιλοσοφία της «Carb Cycling Diet» στηρίζεται στις προγραμματισμένες αυξομειώσεις στη λήψη υδατανθράκων κατά το καθημερινό διαιτολόγιο και πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι κανείς επιτρέπεται να φάει μεγάλη ποσότητα από αυτούς κάποιες από τις ημέρες της δίαιτας, ενώ τις υπόλοιπες θα πρέπει να τους περιορίσει σημαντικά, ώστε το σώμα (σε συνδυασμό και με τη μείωση πρωτεΐνης και την αύξηση των καλών λιπαρών που πρέπει να πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες) να στραφεί στις αποθήκες λίπους για ενέργεια.

Η δίαιτα δεν αναφέρεται σε οποιοδήποτε είδος υδατανθράκων. Αντιθέτως, αφορά υδατάνθρακες που προέρχονται από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και όχι σε υδατάνθρακες που προέρχονται από τροφές, όπως τα ζυμαρικά ή τα γλυκά (σχεδόν αυτονόητο!).Το μεγαλύτερο δηλαδή μέρος των υδατανθράκων θα πρέπει να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για να αποφευχθεί η αύξηση της ινσουλίνης.

Ο χαρακτήρας της δίαιτας «Carb Cycling Diet» είναι ιδιαίτερα αυστηρός και απαιτητικός, για το λόγο αυτό και απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται με τη φυσική κατάσταση και τις σκληρές προπονήσεις, των οποίων τις ανάγκες ικανοποιεί: από τη μια πλευρά η δίαιτα αυτή αυξάνει τις επιδόσεις και τις αντοχές τους βοηθώντας και στην αύξηση της μυϊκής τους μάζας και στη διατήρηση του μεταβολισμού σε σωστό σημείο ώστε να μην κολλήσει, από την άλλη βοηθάει στη μείωση του λίπους στο σώμα και στη γράμμωση τους μέσα από τη διατήρηση της ινσουλίνης σε χαμηλό επίπεδο.

Ως προς την κατανάλωση των υδατανθράκων, οι μέρες κατά τις οποίες γίνεται λήψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτούς, θα πρέπει να είναι εκείνες που το άτομο ασχολείται έντονα με σωματικές ασκήσεις, ώστε να μπορέσει να τους μεταβολίσει.

Για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα της «Carb Cycling Diet» μπορείτε να ορίσετε τα 200 γραμμάρια υδατανθράκων ως την υψηλότερη ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσετε σε μια ημέρα.

Ενδεικτικό πρόγραμμα 5 ημερών:

Ημέρα 1η – 150 γραμμάρια υδατανθράκων
Ημέρα 2η -100 γραμμάρια υδατανθράκων
Ημέρα 3η -50 γραμμάρια υδατανθράκων
Ημέρα 4η -125 γραμμάρια υδατανθράκων
Ημέρα 5η -200 γραμμάρια υδατανθράκων

Συνδυάστε τους υδατάνθρακες με λαχανικά και τις υπόλοιπες ημέρες τα λαχανικά με ελάχιστους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη (πχ στήθος κοτόπουλο, στήθος γαλοπούλας, αυγά). Τις ημέρες με τη λιγότερη πρόσληψη υδατανθράκων οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν συνολικά 1200 θερμίδες και οι άντρες 1500.

bovary.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin