Απριλίου 21, 2018

Διατροφή

Καλλιέργεια θυμαριού σε γλάστρα του συνεργάτη μας Κώστα Λιονουδάκη

Το θυμάρι είναι δημοφιλές αρωματικό βότανο της ελληνικής γης που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ανθίζει τέλη άνοιξης και καλοκαίρι και αποτελεί πολύτιμο μελισσοκομικό φυτό για το αγαπημένο θυμαρίσιο μέλι. 

Το θυμάρι διαθέτει φύλλα σκουροπράσινου ή πρασινο-γκρι χρώματος και μικρά άνθη σε λευκό ή ροζ χρώμα. Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε φρέσκο ή αποξηραμένο, σε σαλάτες, σε ψητά κρέατα και θαλασσινά, σε πολλές συνταγές της μεσογειακής κουζίνας.

• Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το θυμάρι σε γλάστρα;

Το θυμάρι χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι μας για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί. Είναι ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού αλλά και στο κρύο του χειμώνα. Δεν θα χρειαστούμε πολύ βαθιές γλάστρες για να φυτέψουμε το θυμάρι, καθώς έχει έρπουσα πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Χρησιμοποιούμε γενικής χρήσης φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού. Η προσθήκη μιας στρώσης βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας του θυμαριού θα βοηθήσει.

• Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται το θυμάρι σε γλάστρα;

Το θυμάρι δεν χρειάζεται υπερβολικό πότισμα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον εφοδιασμό του με νερό. Ποτίζουμε κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2 φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση, χρειάζεται περιορισμένες ποσότητες βιολογικού λιπάσματος αζώτου, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Θα κλαδέψουμε το θυμάρι ελαφρά, όταν χρειάζεται, για να το αποξηράνουμε και για να διατηρήσουμε το σχήμα του. Επίσης, το κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέας βλάστησης μέσα στο φθινόπωρο. Το θυμάρι πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με διαίρεση των ριζωμάτων.

• Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του θυμαριού σε γλάστρα

Το θυμάρι μπορεί να φυτευτεί και να συγκαλλιεργηθεί σε ζαρντινιέρα και με άλλα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις όπως φασκόμηλο, δίκταμο και λεμονοθύμαρο.

πηγή: http://www.mistikakipou.gr/

Διατροφή

Τα περισσότερα από τα τυποποιημένα προϊόντα περιέχουν ζάχαρη και πολλές φορές μπορεί να μην το γνωρίζουμε καν.

Ακόμη και κάποια από αυτά που θεωρούνται περισσότερο υγιεινά από άλλα, μπορεί να είναι πηγές ζάχαρης. Αν θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση της ζάχαρης, δείτε παρακάτω τρεις τροφές που περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη και μπορεί να μην το γνωρίζετε...

1. Γιαούρτι με γεύση

Τα περισσότερα γιαούρτια με γεύσεις, είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη, ειδικά όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά ή περιέχουν μίγμα φρούτων με σιρόπι. Πολλά από αυτά περιέχουν έως και 25 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή περισσότερη από ένα ντόνατ. Αποφεύγετε τα γιαούρτια με γεύσεις και φρούτα και προτιμήστε το σκέτο γιαούρτι, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ένα κουταλάκι μέλι.

2. Σάλτσες

Αρκετές συσκευασμένες σάλτσες περιέχουν ζάχαρη και μάλιστα όχι σε μικρή ποσότητα. Όσον αφορά τις ντομάτες, αυτές περιέχουν έτσι κι αλλιώς φυσικά σάκχαρα, τα οποία φτάνουν τα περίπου 5 γραμμάρια ανά ½ φλιτζάνι. Έτσι, υπόλοιπα 8 γραμμάρια είναι πρόσθετα.

3. Μπάρες δημητριακών

Πολλοί θεωρούν ότι όλες οι μπάρες δημητριακών είναι εντελώς αθώες. Κι όμως κάποιες από αυτές περιέχουν όση ζάχαρη περιέχει και ένα κανονικό γλυκό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να νιώθετε γρήγορα το αίσθημα της πείνας, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που επιδιώκετε όταν τρώτε ένα σνακ. Καλό είναι να κοιτάτε πάντα την ετικέτα.

baby.gr

Διατροφή

Πριν από μερικά χρόνια, η κινόα ακουγόταν σαν κάτι εξωτικό, αλλά πλέον έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην διατροφή μας. Μάλιστα, τα περισσότερο εστιατόρια στην Ελλάδα την έχουν εντάξει στο μενού τους σε διάφορες μορφές, είτε ως σαλάτα, είτε ως συνοδευτικό για το κυρίως πιάτο. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και το freekeh (φρίκε), ένα υλικό που είναι ήδη αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό και σιγά σιγά έρχεται και στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν πράσινο σπόρο σιταριού, ο οποίος έχει ψηθεί και σπάσει.

Αν και ο σπόρος υπάρχει εδώ και αιώνες, άρχισε να γίνεται γνωστός στην Αμερική το 2010, όταν παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Oprah.

Μπορεί το freekeh να είναι ήδη ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους χορτοφάγους και τους vegan, αλλά κάνει καλό σε όλους. Και ο λόγος είναι ότι είναι γεμάτο φυτικές ίνες αλλά και εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Το freekeh έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους, αφού λόγω των φυτικών ινών, δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και έχει χαμηλά λιπαρά. Παρ' ολ' αυτά, το freekeh, σε αντίθεση με την κινόα, περιέχει γλουτένη.

Κατερίνα ΝανοπούλουHuffPost Greece

Διατροφή

Το συκώτι μας είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των πρωτεϊνών και την αποτοξίνωση ολόκληρου του σώματος. Έτσι, όταν πρόκειται για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ήπατος, η υγιεινή διατροφή και ένας υγιεινός τρόπο ζωής είναι εκείνα τα οποία έχουν την μεγαλύτερη σημασία.

Το σώμα μας είναι γεμάτο με βλαβερές τοξίνες που οφείλονται στις ανθυγιεινές συνήθειες μας, όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων και ανθυγιεινών τροφών και η συχνή και μεγάλη κατανάλωση λίπους.

Συνήθως, οι ασθένειες του ήπατος είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και αυτός είναι ο λόγος, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν διαγνωστεί πολύ αργά. Εξαιτίας αυτού, το σώμα μας χρειάζεται μια αποτοξίνωση η οποία θα θα ξεπλύνει τις τοξίνες και έτσι θα βοηθήσετε το συκώτι σας να διατηρήσει την καλή του λειτουργία.

Και, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο ήπαρ, θα πρέπει να καταναλώνετε υγιεινές τροφές και κατά καιρούς να δίνετε την ευκαιρία στο συκώτι σας να καθαρίζει.

Έτσι, σας παρουσιάζουμε ένα ποτό που θα σας βοηθήσει στην αποτοξίνωση του ήπατός σας με φυσικό τρόπο. Είναι μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία.

Το μόνο που χρειάζεται τα ακόλουθα συστατικά (απαραίτητα βιολογικά):

Χυμό λεμονιού μαζί με κομμάτια από την φλούδα του (κατά βούληση)
Χυμό πορτοκαλιού (κατά βούληση)
Βιολογικό μέλι (κατά βούληση)
1 λίτρο καθαρού ύδατος
Μια χούφτα φρέσκα φύλλα μέντας

Οδηγίες:
Πρώτον, θα πρέπει να βράσει το νερό. Στη συνέχεια και αφού βράζει, θα πρέπει να προσθέσετε τα φύλλα μέντας σε αυτό και να το κρατήσετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα. Εν συνεχεία, αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει, οπότε και μπορείτε να προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά σας.

Μπορείτε να καταναλώνετε αυτό το ποτό ζεστό ή κρύο, ανάλογα την προτίμησή σας.
Ότι και να επιλέξετε, θα καθαρίσει το συκώτι σας, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του!

Ο καθένας που σέβεται την υγεία του και θέλει να ζει απαλλαγμένος από ασθένειες, καταλαβαίνει πόσο έντονη είναι η ανάγκη της συστηματικής αποτοξίνωσης, ειδικά του ήπατος.

Από την κατάσταση του συκωτιού μας εξαρτάται η υγιεία ολόκληρου του οργανισμού μας, γι` αυτό το καλλίτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αποτοξινώνουμε συχνά!

Σας διαθέτω, λοιπόν, πιστοποιημένο, βιολογικό γαϊδουράγκαθο σε συμπυκνωμένη μορφή για αποτοξίνωση από πέτρες, άμμο, λάσπη και όλα τα δηλητήρια και του συκωτιού και της χολής: Γαϊδουράγκαθο: Αποτοξινώνει ακόμη και από φάρμακα και χημειοθεραπείες

proionta-tis-fisis.com

Διατροφή

Λιναρόσπορος, τροφή με τεράστια θρεπτική αξία

Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α.

Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή.

Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος, λίγο μεγαλύτερος από το σπόρο του σουσαμιού, με τεράστια θρεπτική αξία.
Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο ή αλεσμένο καρπό. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ολόκληρο το σπόρο και τον αλέθουν στο σπίτι τους σε μηχανή του καφέ ή στο μπλέντερ.
«Τροφή»: Αυτή η πρακτική είναι και η καλλίτερη, καθώς ο λιναρόσπορος ταγκίζει πολύ εύκολα και γρήγορα, ειδικά στην αλεσμένη μορφή, οπότε φτιάχνοντας λίγο κάθε φορά περιορίζετε τις απώλειες.

Είναι μια τροφή με μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς και όσους πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα των σακχάρων στη διατροφή τους.

Ο λιναρόσπορος είναι ένα τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο και αποτελεί καλή πηγή

ω-3 λιπαρών οξέων και κυρίως α-λινολεϊκό οξύ (ALA),
μαγνησίου,
φωσφόρου,
χαλκού,
μαγγανίου,
φυτικών ινών και
βιταμίνης Β6.
Το ALA μετατρέπεται σε EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ).
Απαραίτητα λιπαρά οξέα που τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, κολιό, σολομό. Και τα δύο αυτά λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στη διατήρηση υγιών οστών, στην προστασία της καρδιάς, στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης. Το λινέλαιο περιέχει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ALA συγκριτικά με τον λιναρόσπορο.
Α-λινολενικό οξύ-ALA: Σημαντικότατο λιπαρό του λιναρόσπορου και τα οφέλη του

Επίσης είναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται λιγνάνες, μία από τις κύριες κατηγορίες των φυτοοιστρογόνων που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία.

Οι λιγνάνες μελετώνται για πιθανή χρήση στην πρόληψη καρκίνου, ιδιαιτέρως καρκίνο του μαστού και βοηθούν στην πρόληψη διαβήτη τύπου 2, ενισχύουν την γονιμότητα και μειώνουν τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης. Το σουσάμι έρχεται δεύτερο στην περιεκτικότητα του σε λιγνάνες και περιέχει το 1/7 των λιγνανών του λιναρόσπορου.

Οφέλη για την υγεία

Αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα ακόμα και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ο μακρύς κατάλογος ασθενειών που σχετίζονται με έλλειψη Ω 3

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα και κυρίως ALA, τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, και αποτελεί καλή εναλλακτική για χορτοφάγους ή άτομα που δεν τρώνε ψάρι. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης καθώς προάγουν την πρόληψη ή επιβράδυνση σχηματισμού θρόμβων αίματος στις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά ή τον εγκέφαλο.
Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τι μπορείτε να κάνετε

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη διέλευση της τροφής από την πεπτική οδό με αποτέλεσμα τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και την μείωση της χοληστερόλης. Οι λιγνάνες βοηθούν επίσης στην πρόληψη διαβήτη τύπου 2. Τέλος η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακή πίεσης.

Υγεία πεπτικού συστήματος
Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν τόσο στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας όσο και στην διατήρηση του εντερικού PH. Για την πρόληψη τις δυσκοιλιότητας, οι λιναρόσποροι θα πρέπει να λαμβάνονται με άφθονο νερό για αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών.

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του λιναρόσπορου βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Η χρόνια φλεγμονή και το χρόνιο οξειδωτικό στρες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.

Βελτίωση της γνωστικής και συμπεριφορικής λειτουργίας
Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να βελτιώσουν την μνήμη αλλά και να επηρεάσουν θετικά την ψυχική διάθεση.
Τα Ω 3 λιπαρά οξέα αντιμετωπίζουν ΚΑΙ την κατάθλιψη

Εάν αγοράσετε ολόκληρο σπόρο λιναριού αποθηκεύστε τον σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό χώρο, όπως ένα ντουλάπι ή στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Θα παραμείνει φρέσκος μέχρι και ένα χρόνο αν αποθηκευτεί σωστά.

Βεβαιωθείτε πως οι σπόροι δεν υπήρχαν στο ράφι του καταστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε επίσης να αλέσετε τους σπόρους και να τους αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να τους καταναλώσετε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν ίχνη πρωσικού οξέος το οποίο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξικό. Τα 50 γρ. ανά ημέρα θεωρούνται μια ασφαλής ποσότητα για κατανάλωση. Εντάξτε τον σταδιακά στη διατροφή σας, ξεκινώντας από 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα με επαρκή κατανάλωση νερού για αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών.

Μπορείτε να εντάξετε τους σπόρους ολόκληρους ή φρεσκοαλεσμένους στο πρωινό, στο μεσημεριανό, στο δείπνο ή στα ενδιάμεσα σνακ σας.

Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας ολόκληρους ή φρεσκοαλεσμένους λιναρόσπορους μαζί με δημητριακά ή μούσλι στο γάλα ή στο γιαούρτι σας. Προσθέστε λιναρόσπορο κατά την παρασκευή ψωμιού ή μπισκότων ή ακόμα και μέσα στις σαλάτες σας.
Πως χρησιμοποιούνται τα θρεπτικότατα Κινόα, Αμάρανθος, Λιναρόσπορος, Κεχρί, Φαγόπυρο, Πλιγούρι

«Τροφή»: Διαθέτω Ωμέγα 3 σε συμπλήρωμα διατροφής που πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, {το καλύτερο Ω3 που είναι το EPA και DHA και λόγω της διπλής του απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}, με όλα τους τα οφέλη στο ΑΚΈΡΑΙΟ, για θεραπευτικούς ή προληπτικούς λόγους.

Επίσης, για όσους ΔΕΝ καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, διαθέτω Ωμέγα 3 από ΛΙΝΑΡΌΣΠΟΡΟ!

Το οποίο περιέχει: άλφα-λινολενικό οξύ, λινελαϊκό οξύ και ελαϊκό οξύ.

Όσοι ενδιαφέρεστε, παρακαλώ επικοινωνήστε στο μέιλ:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διατροφή

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί πόνο, οίδημα και ακαμψία στις αρθρώσεις και επηρεάζει κυρίως τα χέρια πόδια και τους καρπούς.


Οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα συχνά βιώνουν περιόδους όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται, αλλά αυτές οι περίοδοι είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Οι ειδικοί λένε ότι η διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος, ή γενικότερα συμπτώματα όπως κόπωση και απώλεια βάρους.

Η διατροφολόγος Cassandra Barns περιγράφει τις πιο σημαντικές τροφές που οφείλουν να αποφεύγουν οι πάσχοντες από αρθρίτιδα:

Κόκκινο κρέας
Τα κόκκινα κρέατα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος ωμέγα-6 (αραχιδονικό οξύ), το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε προ-φλεγμονώδεις ουσίες στο σώμα και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Μια μικρή ποσότητα καλής ποιότητας κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι ευεργετική, παρέχοντας καλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών, όπως ο σίδηρος. Ωστόσο, τα άτομα με αρθρίτιδα μπορεί να επωφεληθούν αν περιοριστούν σε 1-2 μερίδες την εβδομάδα.

Τηγανητές τροφές
Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανισμένα τρόφιμα, ειδικά αυτά που τηγανίζονται σε φυτικά έλαια Τα φυτικά έλαια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω. Επίσης τα λιπαρά αυτά παθαίνουν τάγγιση, όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει στο τηγάνισμα.

Δείτε ΕΔΩ μερικές πολύτιμες πληροφορίες για τα καλύτερα λάδια για τηγάνισμα.
Καφές
Ο καφές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της οξύτητας του αίματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε φλεγμονή. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν αποτελεί καλή εναλλακτική λύση καθώς εξακολουθεί να περιέχει ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το σώμα. Επιλέξτε καλύτερα πράσινο τσάι και τσάι από βότανα.

Αναψυκτικά και γλυκά
Όπως ο καφές, έτσι και τα ανθρακούχα ποτά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα του αίματος, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή. Τα καλύτερα ποτά είναι το καθαρό νερό, το τσάι από βότανα και οι χυμοί φρούτων, όταν αραιώνονται μισό και μισό με νερό, αλλά πρέπει να αποφεύγετε τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς μπορεί να είναι πολύ όξινος.

Σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα
Οι τροφικές αλλεργίες, ή δυσανεξίες μπορεί να είναι μια κοινή αιτία στην φλεγμονή, καθώς συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αντιδρά υπερβολικά σε κάποια ουσία που περιέχεται σε τρόφιμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επιδείνωση του πόνου των αρθρώσεων και μπορεί να είναι ένας μεγάλος μπελάς για εκείνους με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι δυσανεξίες στο σιτάρι, ειδικότερα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα συχνές, και ορισμένα άτομα βρίσκουν ότι η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για το σιτάρι και τα τρόφιμα με βάση το σιτάρι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη φλεγμονή και τον πόνο.

Και οι δυσανεξίες στις γαλακτοκομικές τροφές (ειδικά αυτές που προέρχονται από το αγελαδινό γάλα) μπορούν να είναι αίτια για επιδείνωση του πόνου από αρθρίτιδα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν, επίσης αραχιδονικό οξύ, το οποίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να μετατραπεί σε προ-φλεγμονώδεις ουσίες.

Ορισμένα λαχανικά
Κάποια λαχανικά μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή για ορισμένα άτομα με αρθρίτιδα. Τέτοια είναι οι ντομάτες, οι λευκές πατάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Τα περισσότερα άλλα λαχανικά είναι ευεργετικά και πρέπει να αποτελούν το κύριο μέρος των περισσότερων γευμάτων. 

Από Μιχάλης Θερμόπουλος 

http://www.express.co.uk

Διατροφή

Επτά λάθη που πιθανότατα κάνεις στο βραδινό γεύμα και επηρεάζουν όχι μόνο το σωματικό σου βάρος, αλλά και τον ύπνο σου

Το κάνεις το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας
Οι ρυθμοί του μέσου ανθρώπου είναι φρενήρεις καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εμάς να προλαβαίνουμε να τρώμε ελάχιστα το πρωί ή το μεσημέρι και να πέφτουμε με τα μούτρα στο βραδινό, θεωρώντας ότι έχουμε πολύ περιθώριο για να αναπληρώσουμε θερμίδες. Αλλά αυτή η σκέψη μας εμποδίζει να συγκρατηθούμε και να φάμε με μέτρο το βράδυ, με αποτέλεσμα να ξεπερνάμε κατά μέσο όρο την φυσιολογική ημερήσια πρόσληψης θερμίδων κατά 450-625 θερμίδες, σύμφωνα με αμερικανικές στατιστικές.

Το τρως μπροστά στην τηλεόραση
Η τηλεόραση ή μια σειρά στο λάπτοπ είναι ο αγαπημένος σου τρόπος να χαλαρώσεις τα βράδια μετά τη δουλειά, το καταλαβαίνουμε. Αλλά αν συνδυάζεις αυτή σου τη συνήθεια με το φαγητό, το πιθανότερο είναι να υπερκαταναλώσεις φαγητό χωρίς να το καταλάβεις – και κυρίως χωρίς να καταλάβεις πότε χόρτασες. Επιπλέον, διατρέχεις τον «κίνδυνο» να τσιμπολογάς ξαπλωμένος στον καναπέ, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο το έργο της πέψης.

Δεν σερβίρεις μερίδες από την κουζίνα
Αν φέρνεις ολόκληρο το ταξί ή την κατσαρόλα στο τραπέζι για να σερβιριστείτε από εκεί εσύ και οι συνδαιτημόνες σου, τα μαθηματικά λένε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σερβιριστείτε ξανά και ξανά, έχοντας τον «πειρασμό» σε απόσταση βολής. Προτίμησε να σερβίρεις κάθε πιάτο από την κουζίνα προτού το φέρεις στο τραπέζι, για να ξέρεις πόσο τρως.

Τρως υπερβολικά συχνά έξω
Τα γεύματα σε ταβέρνες και εστιατόρια είναι συνήθως πιο θερμιδοφόρα από τα σπιτικά, κυρίως επειδή η «δύναμη» της παρέας σας κάνει όλους να «ξεφεύγετε» στις παραγγελίες, παίρνοντας ένα σωρό ορεκτικά που κατά κανόνα είναι παχυντικά και πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

«Επιβραβεύεις» τον εαυτό σου για την δύσκολη μέρα που είχες
Και ποια είναι η «εύκολη» επιβράβευση που βλέπεις σαν «πολυτέλεια»; Να παραγγείλεις απ’ έξω αντί να καθίσεις να μαγειρέψεις μετά από τόσο κουραστική ημέρα. Μόνο που και στο fast food που παραγγέλνεις, όπως και στην περίπτωση του εστιατορίου, εύκολα «ξεφεύγεις» και φορτώνεσαι με τα πιο παχυντικά και «φουσκωτικά» τρόφιμα.

Τρως υπερβολικά αργά τη νύχτα
Μπορεί να μην έχεις φάει όλη την ημέρα και να πεινάς πολύ, αλλά το να φας μία ή δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο είναι… βαρύ φορτίο για το στομάχι σου, εμπόδιο στην πέψη σου και φυσικά στον ύπνο σου. Φρόντισε να αφήσεις πάνω από δύο ώρες μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας ώστε να χωνέψεις επαρκώς προτού ξαπλώσεις για ύπνο.

Το παρακάνεις με το γλυκό
Η ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και αυτό μπορεί να αυξήσει αντίστοιχα και την ενεργητικότητα και να εμποδίσει την ομαλή μετάβαση στον ύπνο. Προτίμησε γλυκά χωρίς ζάχαρη ή επιδόρπιο με μέτρο και όχι λίγο πριν την ώρα του ύπνου.

in2life.gr

Διατροφή

Μια δίαιτα που βασίζεται σε αλκαλικά τρόφιμα μπορεί να μας βοηθήσει να φροντίσουμε το σώμα μας και να βελτιώσουμε την υγεία μας γενικά, αφού πολλά παθογόνα βακτήρια και ιοι ευδοκιμούν σε ένα όξινο περιβάλλον

Ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί αλκαλικών τροφών; Όλοι έχουμε ακούσει πολλά για τα μαγικά οφέλη των αλκαλικών τροφίμων για την υγεία.

Αλλά παρ ‘όλα αυτά, μπορεί ακόμα να αναρωτιέστε αν είναι πραγματικά απαραίτητο να κάνετε αυτό το βήμα και να εστιάσετε στην συμπερίληψη αυτού του είδους τροφής στη καθημερινή σας διατροφή.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, υπάρχει πληθώρα τροφίμων και συμβουλών από υποτιθέμενους γκουρού που υπόσχονται αιώνια υγεία και ευεξία αν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες δίαιτες.

Αλλά στην περίπτωση των αλκαλικών τροφίμων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Αν θέλετε να απολαύσετε μια καλύτερη εσωτερική ισορροπία και μια καλή ποιότητα ζωής, είναι απαραίτητο. Η προσθήκη αλκαλικών τροφίμων στα διατροφικά μας καρότσια και συνεπώς στα πιάτα μας δεν μπορεί παρά να δώσει ώθηση στην υγεία μας.

Πολλά από τα πράγματα που τρώμε καθημερινά και τα οποία απολαμβάνουμε – ίσως πάρα πολύ – είναι τρόφιμα που έχουν όξινη επίδραση στο πεπτικό μας σύστημα: σάκχαρα, τρανς λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα, συντηρητικά, γλυκαντικά, χημικά προϊόντα κλπ.

Τα αλκαλικά τρόφιμα, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του pH μας.

Δεν προκαλούν φλεγμονή, δεν περιέχουν υπερβολικές θερμίδες και συμβάλλουν στη συγκέντρωση πολλών από τις βασικές λειτουργίες των πιο σημαντικών οργάνων μας.

Αλλά αν αναρωτιέστε αν θα ήταν καλή ιδέα να αποφύγετε εντελώς τις τροφές που έχουν όξινη επίδραση και να καταναλώνετε μόνο τις αλκαλικές, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ένα ηχηρό «όχι!»

Η ιδέα είναι να υπάρχει μια κατάλληλη ισορροπία. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδανική αναλογία είναι η εξής: το 30% των τροφίμων που καταναλώνετε ημερησίως θα πρέπει να έχει όξινη επίδραση και το υπόλοιπο να είναι αλκαλικές τροφές.

Τώρα που τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά, ας δούμε τις επτά υπέροχες ιδέες για συνδυασμούς αλκαλικών τροφών που μπορείτε να φάτε επτά ημέρες την εβδομάδα.

Συνδυασμοί αλκαλικών τροφών
ρόδι, αβοκάντο

1.Αβοκάντο και ρόδια
Αυτός ο συνδυασμός είναι μια εντυπωσιακή επιλογή για πρωινό. Τα ρόδια έχουν ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες, προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και είναι ένας θησαυρός βιταμινών (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C) και μεταλλικών στοιχείων όπως το μαγνήσιο.

Επιπλέον, ο συνδυασμός ροδιού με μισό αβοκάντο θα ενισχύσει περαιτέρω την αλκαλική δύναμη και των δύο τροφίμων.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αλκαλικά τρόφιμα. Εκτός από ότι είναι νόστιμο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του είναι ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της οξύτητας στο σώμα μας.
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την ημέρα σας με αυτόν τον ισχυρό και νόστιμο συνδυασμό;

2.Μύρτιλα με καρότα και χουρμάδες
Τα καρότα έχουν ήπιο αποτέλεσμα αλκαλοποίησης. Αν και δεν έχουν τόσο ισχυρή επίδραση όπως τα αβοκάντο ή τα λεμόνια, συνδυάζοντάς τα με οποιαδήποτε φρούτα του δάσους σας προσφέρουν ένα γρήγορο, υπέροχο αλκαλικό γιατροσόφι. Δοκιμάστε τα με οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

Βατόμουρα
Φράουλες
Σμέουρα
Μύρτιλα
Φραγκοστάφυλα
Σαμπούκος
Προχωρήστε και ετοιμάστε έναν υπέροχο φυσικό χυμό ή απλά μια σαλάτα από καρότα και οποιοδήποτε – ή όλα – από αυτά τα φρούτα.

Και μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε χουρμάδες! Θα σας δώσουν μια γλυκιά πινελιά και θα σας προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση.

3.Bρώμη με ακτινίδιο
χυλός βρώμης με ακτινίδιο
Είχατε ποτέ τη χαρά να δοκιμάσετε τον χυλό βρώμης με το ακτινίδιο; Κάνει για ένα υπέροχο, γευστικό πρωινό το οποίο είναι θρεπτικό, ικανοποιητικό και, πάνω απ ‘όλα, έχει ισχυρές αλκαλικές ιδιότητες.

Αυτά τα δύο τρόφιμα είναι μερικά από τα πολλά καταπληκτικά τρόφιμα που βρίσκονται κάπου στην κλίμακα αλκαλικών τροφών.

Ξέρατε, για παράδειγμα, ότι ένα ακτινίδιο είναι πλουσιότερο σε βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι;
Η βρώμη, από την άλλη πλευρά, είναι χωρίς αμφιβολία η βασίλισσα των σιτηρών. Είναι ένα φαγητό που φροντίζει την καρδιά σας και την ευημερία σας παρόμοια. Να την έχετε υπόψη σας ως μια θρεπτική επιλογή κάθε μέρα της εβδομάδας.
4.Νεροκάρδαμο, φύκια και σπαράγγια
Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι ένα φανταστικό συμπλήρωμα σε οποιοδήποτε γεύμα ή ειδικό δείπνο. Επιπλέον, είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα για ένα νόστιμο κομμάτι σολομού ή στήθος κοτόπουλου στη σχάρα.

Το νερoκάρδαμο, τα φύκια και τα σπαράγγια συμβάλλουν στη μείωση της ποσότητας του οξέος στο σώμα σας, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές σε μεγάλες ποσότητες.

Εκτός από αυτό, είναι πλούσια πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασπαραγίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση σε σπαράγγια, θα βοηθήσει να φροντίσει το νευρικό σας σύστημα.

5.Μπρόκολα με λεμόνι και σκόρδο
Έχετε καμιά ιδέα για το τι να φάτε απόψε; Όχι; Τότε μην διστάσετε να δοκιμάσετε αυτή τη νόστιμη και άκρως αλκαλική συνταγή: μπρόκολο με σκόρδο και λεμόνι.

Αυτά τα τρία τρόφιμα συμβάλλουν στην αλκαλοποίηση του σώματός μας. Επιπλέον, μας βοηθούν να εξαλείψουμε τις επιβλαβείς τοξίνες, από τις οποίες χρειάζεται να απαλλαγεί ο οργανισμός, διευκολύνοντας την επιστροφή σε μια καλή εσωτερική ισορροπία και ένα κατάλληλο επίπεδο pH.

Ο συνδυασμός του μπρόκολου με το λεμόνι, που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύει την πέψη και την εξάλειψη των λιπιδίων και των λιπών.

Το σκόρδο, εν τω μεταξύ, περιέχει αλισίνη που λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιβιοτικό και ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να μειώσει την κατακράτηση υγρών. (Περιλαμβάνει και πολλά άλλα μαγικά οφέλη).

Πιστέψτε μας: αυτός ο συνδυασμός είναι τόσο νόστιμος όσο και υγιής.

6.Λάιμ, λεμόνι, παπάγια και μαϊντανός
τσάι, ζεστό ρόφημα
Ίσως αυτό μπορεί να σας φανεί μια παράξενη και ακόμα και τολμηρή ιδέα. Αλλά πιστέψτε μας: αυτά τα 4 τρόφιμα σε συνδυασμό μεταξύ τους έχουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Φροντίζουν πολύ τα νεφρά σας, τα καθαρίζουν και μειώνουν τη φλεγμονή.

Η παπάγια, για παράδειγμα, θεωρείται το πιο υγιές καθαρτικό που υπάρχει. Είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου.
Ο μαϊντανός, από την άλλη πλευρά, είναι το αγαπημένο φυτό των νεφρών μας.
Εν τω μεταξύ, το λεμόνι και το λάιμ είναι δύο από τους πιο αλκαλικούς καρπούς που μας έδωσε η φύση. Έτσι, φροντίστε να συμπεριλάβετε και τα τέσσερα ισχυρά συστατικά για να επιτύχετε ένα ισχυρό αλκαλικό αποτέλεσμα.
7. Καρπούζι και αγγούρι
Για να προετοιμάσετε αυτόν τον εκπληκτικό συνδυασμό, μπορείτε απλά να φτιάξετε για τον εαυτό σας ένα μπολ με ψιλοκομμένο καρπούζι και αγγούρι. Ή μπορείτε να κάνετε άλλη επιλογή και να τα ρίξετε μαζί στο μπλέντερ για να προσφέρετε στον εαυτό σας έναν αναζωογονητικό χυμό.

Όπως και να το κάνετε, προχωρήστε και δοκιμάστε αυτή τη φυσική συνταγή. Είναι δύο αλκαλικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, εκτός από ότι περιέχουν άφθονο νερό, λυκοπένιο, β-καροτένιο και βιταμίνη C.

Αν επιλέξετε να φτιάξετε χυμό, θα ανακαλύψετε ένα ελαφρύ και δροσιστικό ρόφημα. Μόλις το δοκιμάσετε, θα γίνει απαραίτητο καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

meygeia.gr

Διατροφή

Κι όμως είναι αλήθεια! Δεν χρειάζονται εξαντλητικές δίαιτες για να δεις στη ζυγαριά σου να κατεβαίνει. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τρως σωστά (και έξυπνα), υιοθετώντας στην διατροφή σου τροφές χαμηλές σε λιπαρά που σου κόβουν την όρεξη και θα δεις τα νούμερα στη ζυγαριά να πέφτουν.

Διάβασε ποιες είναι λοιπόν αυτές οι σούπερ τροφές που έχουν την μαγική ιδιότητα να σε χορταίνουν και εξόπλισε την κουζίνα, τη τσάντα αλλά και το γραφείο σου με αυτές, έτσι ώστε να τις έχεις πάντα εύκαιρες:

Μήλο (80 θερμίδες το ένα)

Τόνος σε νερό (120 θερμίδες ανά 100 γρ.)

Πορτοκάλια(60 θερμίδες το ένα )

Ντοματίνια (24 θερμίδες το ένα)

Βραστή πατάτα (100 θερμίδες η μία)

Καφεΐνη (0 θερμίδες, αν είναι σκέτος)

Αμύγδαλα (126 θερμίδες τα 10)

Λιναρόσπορος (60 θερμίδες η κουταλιά)

Σολομός (197 ανά 100 γρ)

Γκρέιπφρουτ ροζ (74 θερμίδες το ένα)

Ραδίκια άγρια βρασμένα (34 θερμίδες το φλιτζάνι)

Σταφύλια (70 θερμίδες ανά 100 γρ.)

Ασπράδια αυγών (36 θερμίδες τα 2)

Βρώμη (70 θερμίδες οι 2 κουταλιές)

Nερό (0 θερμίδες)

Πάντως το δικό μας δοκιμασμένο tip για να… χορτάσουμε τις λιγούρες, είναι ένα δροσερό μήλο αλλά και μια χούφτα αμύγδαλα.

 


Διατροφή

Συνδυασμοί τροφίμων με προστιθέμενη αξία στο ρυθμό των καύσεων, στον έλεγχο της πείνας, στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού, στη μείωση του σωματικού λίπους…

1. Αβγό ποσέ + ντομάτα + παξιμάδι κρίθινο
Δυναμικό πρωινό ξεκίνημα Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχει υψηλότερο κορεσμό της πείνας και ενέργεια που διαρκεί.

2. Βρώμη + γάλα + αμύγδαλα + ξερά φρούτα
Εξαιρετικό πρωινό γεύμα Ενισχύει τη θρεπτική πληρότητα και τη διατροφική αξία των επιμέρους τροφίμων, επιβραδύνει τη στομαχική κένωση και το ρυθμό απελευθέρωσης ενέργειας.

3. Γιαούρτι στραγγιστό + φράουλες + στέβια
Εύκολο και γρήγορο σνακ. Ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό, καταπολεμά τη νευρικότητα, συμβάλλει στην προστασία της μυϊκής μάζας.

4. Κρέας + μουστάρδα + μπαχαρικά + πιπεριές
Ιδιαίτερα χορταστικός συνδυασμός για μεσημεριανό Ή βραδινό γεύμα Διεγείρει εντονότερα το μεταβολισμό, αυξάνει τις καύσεις, προάγει την απώλεια λίπους, υποστηρίζει το μυϊκό ιστό.

5. Λαχανικά τουρλού + τυρί φέτα
Κλασικός εποχικός συνδυασμός Τα διαφορετικά λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών από τη φέτα και ενισχύουν τον οργανισμό με κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την πρόσληψη νατρίου.

6. Φασόλια + καλαμπόκι + πράσινα λαχανικά
Έξυπνος χορτοφαγικός συνδυασμός Βελτιώνει την πληρότητα του γεύματος σε αμινοξέα, ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα με πρεβιοτικές ίνες, ελαττώνει την ποσότητα αμύλου που μπορεί να αποθηκευτεί ως σωματικό λίπος.

7. Σουβλάκι κοτόπουλου + ρύζι καστανό + λαχανικά
Ιδανικό για βραδινό Παρατείνει τη διάρκεια του γεύματος, χορταίνει την πείνα χωρίς πολλές θερμίδες, αυξάνει το θερμιδικό κόστος της πέψης χωρίς να βαραίνει το στομάχι.

8. Τσάι πράσινο + χυμός λεμονιού
Το ίδιο απολαυστικό ζεστό Ή δροσερό Συνεισφέρει στην πληρέστερη ενυδάτωση, επιταχύνει το ρυθμό των καύσεων, μειώνει την αποθήκευσης γλυκόζης στα λιποκύτταρα, δρα αντιοξειδωτικά και αναζωογονητικά.

9. Μιλκσέικ με άπαχο γάλα + μπανάνα + κανέλα
Τέλειο ύστερα από σωματική άσκηση Πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, δροσίζει και ενυδατώνει το σώμα, δρα τονωτικά, μειώνει το αίσθημα κόπωσης.

10. Ψάρι + χόρτα
Σίγουρη επιλογή.Ψάρια και θαλασσινά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών και ιωδίου, τα οποία εντείνουν τις καύσεις. Τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά και αδιάλυτες φυτικές ίνες και δεν εμποδίζουν την απορρόφηση των ω-3 λιπαρών ή του ιωδίου από το θυρεοειδή.

ΠΗΓΗ: NEWSITAMEA.GR

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin