Αυγούστου 20, 2018

Διατροφή

Μία μόλις μερίδα σουσάμι (περίπου 3 με 4 κουταλιές της σούπας) είναι εξαιρετική πηγή περισσότερων από 10 διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Πρόκειται στην κυριολεξία για έναν μικροσκοπικό διατροφικό θησαυρό!

Ο χαλκός καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζει την υγεία του δέρματος.
Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο στο μεταβολισμό.
Το ασβέστιο «γεμίζει» τα οστά.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη ρυθμική σύσπαση των μυών.
Ο φώσφορος χτίζει τις μεμβράνες του κάθε κυττάρου.
Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα.
Ο ψευδάργυρος θωρακίζει το ανοσοποιητικό.
Το σελήνιο βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Ε.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Τα καλά λιπαρά ωμέγα πολυακόρεστα λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου.

Χρησιμοποιείστε το σουσάμι στις συνταγές σας για να δώσει έντονη γεύση ξηρών καρπών!

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ψωμί ή κάποια άλλη ζύμη στο σπίτι μην ξεχάσετε να προσθέσετε μερικές κουταλιές σουσάμι στο ζυμάρι. 

Χρησιμοποιείστε το σουσάμι για να δώσετε ξεχωριστή γεύση στα συνηθισμένα βραστά λαχανικά. Ταιριαστοί συνδυασμοί είναι σουσάμι, με χυμό από λεμόνι και μπρόκολο ή σουσάμι, με σπανάκι και σος σόγιας. 

Έχετε σκεφτεί ποτέ να συνδυάσετε σισαμέλαιο με σουσάμι και noodles ή μακαρόνια; Μία δοκιμή θα σας πείσει, ενώ ένα τέτοιο πιάτο μπορεί να καταναλωθεί κρύο ή ζεστό. 

Όπως γνωρίζετε και από τις επιλογές των ασιατικών deliveries, το σουσάμι αγαπά το κοτόπουλο, αλλά και το κόκκινο κρέας. 

Καβουρδίστε το σουσάμι και ανακατέψτε με λίγο μέλι. Στη συνέχεια πολτοποιείστε το μείγμα στο blender και θα έχετε μία εξαιρετική σος για το παγωτό ή το γιαούρτι σας.

Εκτός από τους σπόρους του σουσαμιού, στα φαγητά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που προέρχονται από αυτό όπως είναι το σισαμέλαιο ή το ταχίνι. Πείτε σουσάμι και «ανοίξτε» τους ορίζοντές σας στη θρεπτική του αξία και την ξεχωριστή γεύση του!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Διατροφή

Το να ξεκινήσεις να τρέφεσαι υγεινά ίσως σου φαίνεται βουνό, και δεν είσαι σίγουρος από που πρέπει να αρχίσεις. Οπως και με τις αλλαγές στα μάλλια, για κάποιους δουλεύουν καλύτερα οι ριζικές αποφάσεις και προτιμούν να κάνουν την αλλαγή εν μια νυκτί. Άλλοι, προτιμούν να κάνουν μικρά μικρά βήματα, για να φτάσουν σταδιακά στο ιδανικό αποτελέσμα.

Όποιος τύπος κι αν είσαι, η βασική συμβουλή που θα σου έδινα είναι να προσθέτεις «καλές συνήθειες» όσο παράλληλα αφαιρείς κάποιες από τις «κακές». Αν για παράδειγμα θες να απαρνηθείς τη μπριζόλα στο μεσημεριανό, επιβράβευσε τον εαυτό σου με ένα υγιεινό γλυκό μετά το γεύμα. Θες να κόψεις, το καφέ; Αντικατέστησε με ένα πολύχρωμο σμούθι ή χυμό 

Η λογική δεν είναι να αφαιρείς τροφές αλλά να προσθέτεις νέες, πιο πλούσιες διατροφικά που θα σου δίνουν την ίδια ικανοποίηση τόσο στο μάτι όσο και στο στομάχι. Έτσι θα δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια στη θέση της παλιάς και δε θα αισθάνεσαι ότι στερείσαι.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι αυτός ο τρόπος διατροφής δεν είναι μια διαίτα: είναι ένας τρόπος ζωής με τον οποίο αγαπάς και φροντίζεις τον εαυτό σου, απαλάσσοντας τον από τα σκουπίδια και δίνοντας του αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη. Δε πρόκειται για στέρηση- για την ακρίβεια δε θα πρέπει ποτέ να αισθάνεσαι ότι στερείσαι, μιας και αυτό που κάνεις είναι να προσθέτεις στη καθημερινότητα σου μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα τροφών. Ξέχασε το μέτρημα των θερμίδων και την ιδέα ότι τα λιπαρά είνα κακά: αυτό που έχει σημασία είναι να δίνεις στο σώμα σου τα σωστά λιπάρα για να λειτουργεί ο εγκέφαλος σου, το ανοσοποιητικό και ο μεταβολισμός σου όπως πρέπει.

Συνολικά οι παρακάτω συμβουλές λειτούργησαν καλά για μένα, και τις προτείνω σε όσους θέλουν να μεταβούν, σταδιακά ή απότομα, σε ένα φυτικό τρόπο διατροφής:

Α) Ξεκίνα από το πρωινό: αντικατέστησε τα δημητριακά, κρουασάν, φρυγανιές και οτιδήποτε άλλο έτρωγες με ένα σμούθι φρούτων και λαχανικών. Εκτός απο φρούτα πρόσθεσε ένα φυτικό γάλα, ξηρούς καρπούς, βρώμη, χουρμάδες, υλικά πλούσια σε φυτικές ίνες με καλά λιπαρά που όχι μόνο δίνουν γεύση αλλά θα σε κραρήσουν και χορτάτο μέσα στη μέρα. Πρόσθεσε μια χούφτα σπανάκι στο σμούθι σου: σου υπόσχομαι ότι ούτε που θα καταλάβεις τη γεύση αλλά θα πάρεις το ¼ του σίδηρου και των αντιοξειδωτικών που χρειάζεται ο οργανισμός σου, μόνο από το πρωινό. Δες πως είσαι μετά από μια βδομάδα, και τι διαφορές αισθάνεσαι μέσα στη μέρα αλλάζοντας μόνο το πρώτο γεύμα της μέρας. Όσο περισσότερο συνηθίζεις τη γεύση του μείωσε τα φρούτα κι άυξησε τα λαχανικά!

Β) Αντικατέστησε το κρέας με πολύχρωμα πιάτα απο όσπρια, λαχανικα και ψευδοδημητριακά όπως η κινόα. Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους δε τρώω κρέας (και σ’ αυτό στάθηκα τυχερή γιατί πότε δε μου άρεσε κιόλας). Καταρχήν γιατί το κρέας που βρίσκεται στο εμπόριο είναι κενό διατροφικής αξίας: το μοσχαράκι και το κατσικάκι αποκτά διατροφική αξία μέσα από το βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στο χορτάρι που βόσκει. Σπάνια βρίσκεις πλέον κρέατα ελευθέρας βοσκής, μιας τα ζώα του εμπορίου μεγαλώνουν στιβαγμένα σε φυλακές υπό συνθήκες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ντροπή για το ανθρώπινο είδος, σιτιζόμενα με γενετικά τροποποιημένες τροφές. Επίσης η συχνή κατανάλωση κρέατος συνδέεται με υψηλή χοληστερίνη, αρτηριοσκλήρωση και σύμφωνα με πρόσφατη γνωμάτευση του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας με καρκινοπάθειες. Εξίσου σοκαριστική είναι και η οικολογική ζημιά που προκαλεί στο πλανήτη- αυτή τη στιγμή η βιομηχανία κρέατος συμβάλλει περισσότερο απο οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία στην εκπομπή καυσαερίων, αποψίλωση δασών και σπατάλη φρέσκου νερού. Καταστρέφουμε το πλανήτη για να τρώμε φαγητά που μας κάνουν άρρωστους. Αν σταματήσεις να τρώς κρέας μειώνεις το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνεις στο πλανήτη κατά 50%. Φοβερό ντοκιμαντέρ αν θές να μάθεις λίγο περισσότερα για τη βιομηχανία κρέατος είναι το Cowspiracy. Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που μου κάνουν όταν μαθαίνουν ότι δε τρωώ κρέας και ζωικά παράγωγα είναι από που παίρνω πρωτείνη. Υπάρχουν 6 φυτικές τροφές που περιλαμβάνουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που δε μπορεί να παράξει το σώμα: η σόγια, ο φαγόπυρος, η κινόα, οι σπόροι κάναβης, οι σπόροι τσία και τα φυστίκια. Το βασικό στη φυτική διατροφή είναι να τρώς μια ποικιλία φυτικών πηγών, που αλληλοσυμπληρώνονται σε αμινοξέα. Έτσι μπορείς να πάρεις όλη τη πρωτεινή που θα έβρισκες στο κρέας, χωρίς όμως τη χοληστερήνη, τα τριγλυκερίδια και τα καρκινογενή. Το δια ταύτα: αντικατέστησε το κρέας με σαλάτες από όσπρια, κινόα, καστανό ρύζι ή φαγόπυρο. Και το βασικό είναι να μην είναι βαρετά και νερόβραστα: ανέμειξε με λαχανικά για να δώσεις χρώμα και συνόδευσε με μια σώς από ταχίνι ή χούμους για να δώσεις έξτρα γεύση. Στο μπλογκ θα βρείς πολλές ιδέες για σαλάτες ή κάρι με καστανό ρύζι που θα σε κάνουν να μη σου λείψει καθόλου το κρέας. Και αν το αγαπάς τόσο πολύ, τουλάχιστον περιόρισε το κρέας μάξιμουμ μια φορά την εβδομάδα και όταν τρως να είσαι 100% σίγουρος από που ήρθε και τι το τάισαν. Και μην είσαι αφελής, το ελευθέρας βοσκής θα το πληρώσεις, δε θα ‘χει 8 ευρώ το κιλό!

Γ) Αντικάτεστησε την επεξεργασμένη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους απλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ζυμαρικά, πίτσες και τα περισσότερα αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι) με φυσικά γλυκαντικά και σύνθετους υδατάνθρακες. Καταρχήν οι υδατάνθρακες είναι καλοί, τους αγαπάμε (παρά τη μανία που μας έπιασε το 90 με τις πρωτεινικές διαίτες χαμηλές σε υδατανθρακες) μιας και είναι η βασική πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Είτε είναι με τη μορφή ζάχαρης ή με τη μορφή υδατανθράκων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μεταβολίζονται σε γλυκόζη που είτε χρησημοποιείται άμεσα για τις ενεργειακές μας ανάγκες είτε αποθηκεύεται ως λίπος (όταν ειναι περισσότερη απ’ αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας). Επίσης για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους η ζάχαρη είναι ζάχαρη είτε είναι μέλι, είτε χουρμάδες, είτε σιρόπι σφενδάμου, είτε πετιμέζι, είτε φρούτα. Αυτο που τη διαφοροποιεί είναι ότι στις μη επεξεργασμένες τις μορφές η ζάχαρη συνοδεύετεαι απο φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δίνοντας κάτι πίσω στον οργανισμό. Επιπλέον έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνεια ότι μεταβολίζονται αργότερα και δεν ανεβάζουν τα επίπεδα ζαχάρου στα ύψη. Γι’ αυτό το λόγο όταν κόψεις την επεξεργασμένη ζάχαρη σπάνια θα σε πιάνει η υπογλυκαιμία και μανία για γλύκο το απόγευμα. Η ζάχαρη σχετίζεται με φλεγμονή στο σώμα, οπότε όταν τη μειώσεις έχεις μικρότερο ρίσκο για αρτηριοσκλήρωση, διαβήτη, καρδιοαγγειακά και ένα σωρό άλλες ασθένειες. Και το να τη μειώσεις είναι μια κουβέντα, μιας και πλέον βρίσκεται κρυμμένη σε ένα σωρό προιόντα: από ντοματοχυμούς μέχρι κύβους μαγειρικής. Οπότε θα πάρεις που θα πάρεις τη δόση σου κρυμμένη, αν μπορείς να την αποφύγεις σε εκείνο το γλυκό μόνο καλό θα σου κάνει! Παρόμοιοι είναι οι λόγοι που προτιμώ τους σύνθετους υδατάνθρακες: κατά βάσει επειδή έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, μεταβολίζονται αργότερα και δίνουν για περισσότερο ώρα το αίσθημα κορεσμού. Η πιο εύκολη αλλαγή που μπορείς να κάνεις είναι να αντικαστήσεις το λευκό ρύζι με αναποφλοίωτο: το καστανό ρύζι διατηρεί το περίβλημα και τη φύτρα του ρυζιού, γεγονός που του δίνει 6 φορές περισσότερο φυτικές ίνες, 4 φορές περισσότερο μαγνήσιο και 2 φορές περισσότερο ψευδάργυρο. Η παράνοια είναι ότι κατά την επεξεργασία του, η λεύκανση γίνεται αφαιρώντας το περίβλημα που έχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που του έχει δώσει η φύση, τα οποία στη συνέχεια επαναπροστίθενται τεχνητά. Για τον ίδιο λόγο όποτε τρώω ζυμαρικά επιλέγω όλικης άλεση ή από φαγόπυρο (που δε περιέχει και γλουτένη)

Δ) Προσπάθησε να μειώσεις τα γαλακτομικά αντικαθιστώτας με φυτικά γάλατα από ξηρούς καρπούς. Δεν υπάρχει καλύτερο marketing απ’ αυτό που έχει κάνει η βιομηχανία γάλακτος τα τελευταία χρόνια και μας έχει πείσει ότι χρειαζόμαστε το γάλα και ότι είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου. Πρόκεται για μια καμπάνια που πατάει σε ένα ισχυρό insight (την ανάγκη μας να φροντίζουμε με τον πιο φαινομενικά «αγνό» τρόπο αυτούς που αγαπάμε), στην όποια έχουν επενδυθεί υπέρογκα ποσά σε διαφήμιση, lobbying με πανεπιστήμια και bullying στους αμέτρητους επιστήμονες που έχουν αποδείξει μέσα από το ακαδημαικό τους έργο ότι όχι μόνο καλό δε μας κάνει αλλά μόνο να κερδίσουμε έχουμε αν το βγάλουμε από τη διατροφή μας. Οσκαρική ταινία σας λέω. Αν το απλό επιχείρημα ότι είμαστε το μόνο θηλαστικό που καταναλώνει γάλα μετά το θηλασμό (γι’ αυτό και δε μπορούμε να το μεταβολίσουμε εύκολα και πολύς κόσμος έχει δυσανεξία στη λακτόζη) δε σε πείθει, τότε οι ακόλουθες έρευνες ίσως το καταφέρουν: το αγελαδίσιο γάλα περιέχει σε μεγάλη ποσότητα καζείνη (πρωτείνη γάλακτος) που συνδέεται με διάφορα είδη καρκίνου. Επίσης παρά την ευραίως διαδεδομένη αντίληψη, έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο γάλα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητες για οστεοπόρωση. Κα το φοβερότερο όλων: το γάλα είναι από τις χαμηλότερες τροφές σε ασβέστιο αναλαγικά με τις θερμίδες του.

Το σουσάμι και τα πράσινα λαχανικά έχουν πολύ περισσότερο ασβέστιο ανά θερμίδα από το γάλα. Είναι πολύ εύκολο πλέον να αντικαστήσεις το αγελαδίσιο γάλα με κάποιο φυτικό παράγωγο, αφού όλα τα σουπερ μάρκετ τα πουλάνε στα ράφια τους. Κι ακόμα ευκολότερο να φτιάξεις στο σπίτι γάλα από αμύγδαλα ή φουντούκια. Και φυσικά οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα τυριά. Πραγματικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις, ειδικά όταν γεμίζεις το πιάτο σου με άλλες νοστιμιές. Και μόλις δεις τη διαφορά στο επίπεδο στομάχι και στη ζυγαριά θα σου φύγει κάθε αμφιβολία!

Ε) Αντικατέστησε τα συσκευασμένα σνακ (γλυκά και αλμυρά) με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Στο συρτάρι στο γραφείο έχω πάντα ξηρούς καρπούς για όταν με πιάνει η πείνα και θέλω κάτι γρήγορο, ενώ το καλύτερο απογευματινό μου σνακ στο σπίτι όταν θέλω κάτι γλυκό είναι χουρμάδες ή μπανάνα με λίγο βούτυρο αμυγδάλου. Και όταν έχω όρεξη για κάτι αλμυρό η πιο νόστιμη και εύκολη μου λύση είναι αβοκάντο πάνω σε μια φέτα σικάλης. Δεν υπάρχει πιο νόστιμο και χορταστικό σνακ! Το βασικό σε όλ’ αυτά είναι η οργάνωση και να έχεις πάντα κάτι μαζί σου, γιατί οι επιλογές εκτός σπιτιού δυστυχώς είναι σχεδόν πάντα συνθετικές, γεμάτες συνηρητικά και όλα τα τοξικά που δε θες να βάλεις στο σώμα σου!

Αν είσαι έτοιμος/η να κάνεις το βήμα και θέλεις να στοκάρεις το ντουλάπι σου με όλα τα απαραίτητα υλικά, αυτό το ποστ με τη λίστα αγορών για τις συνταγές θα σε βοηθήσει.

thesauchalife.com

Διατροφή

Το σιταρόχορτο έχει θαυμάσια οφέλη για την υγεία μας και συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες αποτοξινωτικές τροφές.

 

Το σιταρόχορτο είναι το βλαστάρι του σπόρου του σιταριού, πριν αυτό εξελιχθεί σε σιτάρι. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα για την καλλιέργεια και παραγωγή φύτρων σε εσωτερικούς χώρους, συχνά, χρησιμοποιούνται δίσκοι με θρεπτικό χώμα για γλάστρες. Το σιταρόχορτο που καλλιεργείται εσωτερικά, χρησιμοποιείται, συνήθως, για την παρασκευή σκόνης που διαλυμένη σε νερό, μας δίνει χυμό σιταρόχορτου, ενώ εκείνο που καλλιεργείται υπαίθρια, μαζεύεται και αφυδατώνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και από αυτό παρασκευάζονται ταμπλέτες και άλλα συμπυκνώματα για χρήση, σε ανθρώπους και ζώα.

Συστατικά
Το βασικό συστατικό του σιταρόχορτου είναι η Χλωροφύλλη (μέχρι και 70%), η οποία, αν και εξάγεται από πολλά φυτά, στο σιταρόχορτο, βρίσκεται στην καλύτερη μορφή της, μιας και περιέχει πάνω από 100 στοιχεία, απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να έχει καθόλου τοξικότητα σε οποιαδήποτε ποσότητα, σε αντίθεση με τα φύλλα διαφόρων άλλων φυτών και δένδρων.

Το σιταρόχορτο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, Ε, Κ, C, Β6 και Β12. Περιέχει επίσης, Κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Περιέχει φυτικές ίνες, 17 αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία και είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες.

Σιταρόχορτο: Ιστορία και παράδοση
Το σιταρόχορτο το εντοπίζουμε στους πολιτισμούς της αρχαίας Μεσοποταμίας και κυρίως στην αρχαία Αίγυπτο, πριν από 5.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν για τις καταπληκτικές του ιδιότητες και την επίδρασή του στην υγεία, γι΄αυτό και το θεωρούσαν ιερό.

Στη Δύση, το σιταρόχορτο άρχισε να γίνεται γνωστό και να καταναλώνεται, μετά τα πειράματα που διεξήγαγε, σε εξωτερική καλλιέργεια σιταρόχορτου στο Κάνσας, ο Charles Schnabel, μεγάλος υποστηρικτής του σιταρόχορτου και την προσπάθεια που έκανε, ο ίδιος, για να διαδώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Από το 1940, η σκόνη του σιταρόχορτου, πουλιόταν στα φαρμακεία των ΗΠΑ και του Καναδά.

Τη σκυτάλη πήρε η Ann Wigmore, ιδρύτρια του Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Υγείας και μεγάλη υποστηρίκτρια του σιταρόχορτου, το οποίο, κατά τη γνώμη της, μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά, στην ανακούφιση και θεραπεία σοβαρών νόσων.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του σιταρόχορτου

– καταπολεμά την αναιμία και αναπλάθει το αίμα και τους ιστούς
– αυξάνει τη γονιμότητα
– βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των αγγείων
– μειώνει την κούραση και τονώνει την κυκλοφορία
– μειώνει την όρεξη και βελτιώνει την πέψη
– κατά της κακοσμίας στόματος και σώματος
– κατά τη αρθρίτιδας
– βοηθά στη διατήρηση της νεότητας, επιβραδύνοντας τη γήρανση
– δρα ενάντια στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών και βακτηρίων
– αναζωογονεί το δέρμα και είναι αποτελεσματικό κατά των δερματικών ασθενειών, του κνησμού, των ερεθισμών, του εκζέματος, της ψωρίασης και άλλων δερματικών μολύνσεων ενώ ανακουφίζει από τα ηλιακά εγκαύματα
– αποτοξινώνει το σώμα και το απαλλάσσει από τα χημικά υπολείμματα των φαρμάκων
– ανακουφίζει από τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών
– καταπολεμά τους όγκους στο σώμα
– δρα κατά του διαβήτη
– για μολύνσεις, πληγές, χρόνια ιγμορίτιδα, φλεβίτιδες και κολπικές μολύνσεις
– βοηθά στις αιμορροίδες
– για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας των δοντιών
– είναι ένα καλό καθαρτικό
– ενισχύει το ανοσοποιητικό
– είναι ισχυρό αντικαρκινικό
– καθαρίζει το συκώτι
– βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης και της αναπνοής
– βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και τους πνεύμονες.
– ο χυμός του, αν κρατηθεί για 5 λεπτά στο στόμα, σταματάει τον πονόδοντο και βοηθά στην εξυγίανση των ούλων και την αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

 

– Είναι το μοναδικό προϊόν που γνωρίζει ο άνθρωπος που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον οργανισμό μας από βαριά μέταλλα, νεκρά κύτταρα, νεκρές μεμβράνες και τοξίνες που συσσωρεύονται στους πόρους του παχύ εντέρου για χρόνια.
– μειώνει την πίεση του αίματος.
– ενεργοποιεί το θυρεοειδή κατά της παχυσαρκίας
– είναι εξαιρετικό για κάθε είδους αιματολογικά προβλήματα.
– ανακουφίζει τις ερεθισμένες αμυγδαλές,(σαν γαργάρα)
– θεραπεύει την ακμή
– Το σιταρόχορτο αναζωογονεί τα γερασμένα κύτταρα, αντιστρέφει τη γήρανση και μας κάνει να νοιώθουμε πιο ζωντανοί.
– ο χυμός του σιταρόχορτου βοηθά στη γενικότερη ευεξία του σώματος, χαρίζει πνευματική διαύγεια και μια αίσθηση αντοχής και σωματικής αναζωογόνησης.

Άλλες χρήσεις για το φύτρο σταριού
– Είναι εξαιρετικό για αθλητές και απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να μεταβολιστεί.
– Πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν το σιταρόχορτο για να ενισχύσουν τη γονιμότητα των αγελάδων τους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο.
– Ο χυμός του σιταρόχορτου δρα ως απορρυπαντικό στο σώμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αποσμητικό.
-βοηθά στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών.
– Στα μαλλιά, κάνοντας μασάζ πριν το λούσιμο, εξαλείφει πιτυρίδα και φαγούρα.

Παρασκευή – δοσολογία
Υλικά
2 ζαρτινιέρες

σπόροι σιταριού (εάν είναι δυνατόν να είναι φρέσκοι)

χώμα με πολύ τύρφη (όλα τα φυτώρια έχουν)

Γεμίζουμε τη μισή ζαρτινιέρα με χώμα, ρίχνουμε τους σπόρους και ρίχνουμε και το υπόλοιπο χώμα μέχρι επάνω. Ποτίζουμε καλά και σκεπάζουμε την ζαρτινιέρα, ώστε να μην περνάει το φως και την τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Μετά από εφτά μέρες, την ξεσκεπάζουμε.

Οι νεαροί βλαστοί, θα έχουν αρχίσει ήδη να προβάλλουν. Αφήνουμε τους βλαστούς λίγο να μεγαλώσουν μέχρι 10 – 15 εκατοστά περίπου. Πιάνουμε μια μικρή τούφα από πάνω, την κόβουμε και τη βάζουμε σε έναν αποχυμωτή ή μίξερ, με ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο να το πιούμε. Σχεδόν σε ένα μήνα οι βλαστοί θα αρχίσουν να κιτρινίζουν, οπότε, προνοήστε ώστε, πριν χαλάσουν, να έχετε βάλει τη δεύτερη ζαρτινιέρα, για να μην ξεμένετε ποτέ.

Υπάρχουν ειδικές συσκευές αποχύμωσης του σιταρόχορτου που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά για αρχή μπορείτε να εξάγετε το χυμό του στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο νερό.

Για το μπάνιο
Ρίχνουμε στο σώμα μας φρέσκια χλωροφύλλη για 15-20 λεπτά και ξεπλένουμε. Θα καθαρίσει το δέρμα μας και θα το θρέψει.

Που θα το βρείτε
Μπορείτε να φτιάξετε το σιταρόχροτο μόνοι σας όπως περιγράφεται παραπάνω. Το πρόβλημα με τη μέθοδο είναι ότι απαιτεί χώρο, χρόνο αλλά και την προσοχή σας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί παρατούν την καλλιέργεια του σιταρόχορτου στα σπίτια τους. Εάν δεν έχετε χρόνο, τότε μπορείτε να το προμηθευτείτε σε σκόνη σχεδόν σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και βότανα. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που το διαθέτουν και η κάθε μία έχει τη δική της προτεινόμενη δοσολογία.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Σιταρόχορτο
– Το σιταρόχορτο, αν καλλιεργηθεί βιολογικά, απορροφά 92 από τα 115 μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στο χώμα.
– Ο Δρ. ΤΗΟΜΑS, συνεργάτης της Δρ. Γουίγκμορ, έδειξε ότι 7 κιλά φρέσκου σιταρόχορτου ισοδυναμεί με 170 κιλά από τα καλύτερα φρέσκα λαχανικά όπως καρότο, μαρούλι, σέλινο κ.λ.π.
– Το σιταρόχορτο έχει ήδη χαρακτηριστεί ως Superfood το οποίο είναι απαραίτητο να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
– Ο Δρ. Earp Thomas είπε: «το σιτάρι είναι ο βασιλιάς όλων των τροφών». Παρατήρησε επίσης, πως ψεκασμένα τρόφιμα που πλένονται με νερό ανακατεμένο με σιταρόχορτο καθαρίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά.
– Μελέτη του 2002 έδειξε κάποια στοιχεία ότι, το σιταρόχορτο μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

Σιταρόχορτο και Γλουτένη
Πολλοί αναρωτιούνται τι γίνεται με τη γλουτένη στην οποία ενδέχεται να υπάρχει δυσανεξία. Σας έχουμε ωστόσο καλά νέα. Η αλλεργιογόνα γλουτένη αναπτύσσεται σε διαφορετική φάση του φυτού και άρα μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα.

Πως να το εντάξετε στη διατροφή σας
Ο πιο ισχυρός θεραπευτικός τρόπος για να εντάξετε το σιταρόχροτο στη διατροφή σας είναι εξάγοντας το χυμό του. Η αλήθεια είναι όμως ότι σε κάποιους δεν αρέσει η γεύση του. Εναλλακτικά λοιπόν μπορείτε να τον προσθέσετε στις σαλάτες σας. Ωστόσο δεν πρέπει να το εκθέσετε σε υψηλές θερμοκρασίες αλλιώς τα περισσότερα ένζυμά του καταστρέφονται.

Προφυλάξεις και παρενέργειες
Αν και θεωρείται ασφαλής τροφή, ενδέχεται να προκαλέσει ναυτία, εμετούς στομαχικά προβλήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις. Τέλος, όπως όλες οι ρίζες και τα φύτρα. έτσι και το σιταρόχορτο, εξάγεται κατευθείαν από το χώμα οπότε υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης με βακτήρια. Εννοείται, ότι εάν αποφασίσετε να τον καλλιεργήσετε μόνοι σας θα πρέπει να επιλέξετε καθαρό, βιολογικό χώμα.

http://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία και η σωστή λειτουργία όλων των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού.

Ωστόσο, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε στάδιο της ζωής είναι διαφορετικές οι βιταμίνες που πρέπει να «πρωταγωνιστούν» στη διατροφή μας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά σε ποιες βιταμίνες πρέπει να επικεντρωθείτε σε κάθε ηλικία και με ποιες τροφές θα εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη.

Προεφηβεία & εφηβεία

Η σημαντικότερη βιταμίνη για τα παιδιά στην προεφηβεία και την εφηβεία είναι η βιταμίνη D, καθώς συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και των μυών. Χωρίς επαρκή πρόσληψη αυτών των δύο συστατικών, αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπενίας και οστεοπόρωσης στη μετέπειτα ζωή. Η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης D σε αυτές τις ηλικίες είναι οι 600 διεθνείς μονάδες (IU) ημερησίως, ενώ για το ασβέστιο τα 1.300 mg την ημέρα.

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε τροφές όπως ο σολομός, το μοσχαρίσιο συκώτι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά, καθώς και σε ενισχυμένα τρόφιμα (π.χ. χυμός πορτοκάλι, δημητριακά), ενώ ασβέστιο παρέχουν σε σημαντική ποσότητα τα γαλακτοκομικά, αλλά και το τόφου, οι σαρδέλες, η βρόμη, τα ρεβίθια και τα

πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

20-30 έτη

Η βιταμίνη D και το ασβέστιο χρειάζονται και σε αυτή τη φάση της ζωής, ώστε να ολοκληρωθεί σωστά η ανάπτυξη των οστών και του μυϊκού συστήματος. Στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ιδιαίτερη αξία έχει επίσης η βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλλει μεταξύ άλλων στην πνευματική εγρήγορση, την καλή νευρολογική λειτουργία και τη μνήμη ώστε οι σπουδαστές και οι νέοι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το αυγό, το μοσχαρίσιο κρέας, τα διάφορα τυριά, το γάλα, ο σολομός, ο τόνος και τα στρείδια.

20-40 έτη

Για τις περισσότερες γυναίκες, η ηλικία 20 με 40 σηματοδοτεί τα αναπαραγωγικά τους χρόνια. Μια γυναίκα που σχεδιάζει να μείνει έγκυος πρέπει να φροντίζει πρωτίστως να λαμβάνει αρκετό φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) και γενικότερα να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού της σε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος (δείτε εδώ). Το φυλλικό οξύ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο, ενώ όλες οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για να υποστηριχθεί μια ομαλή εγκυμοσύνη.

Σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος δίνουν τροφές όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το αυγό και τα φιστίκια.

40-50 έτη

Η βιταμίνη D είναι σημαντική και σε αυτή τη φάση της ζωής. Η έλλειψή της στη μέση ηλικία έχει συνδεθεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών με ποικίλες παθήσεις, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη μέχρι τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

50-60 έτη

Οι περισσότερες γυναίκες σε αυτές τις ηλικίες περνούν από το στάδιο της εμμηνόπαυσης, όπου παρατηρείται μια μείωση στην παραγωγή της σεροτονίνης, του «νευροδιαβιβαστή της χαράς». Η βιταμίνη Β6 προωθεί την παραγωγή της σεροτονίνης ώστε να αποφευχθούν τα συμπτώματα θλίψης και άγχους και οι εναλλαγές της διάθεσης που βιώνουν πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Σημαντική σε αυτή την ηλικία είναι και η βιταμίνη C, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καταρράκτη και για διάφορες μορφές καρκίνου.

Καλές πηγές της βιταμίνης Β6 είναι τα αυγά, το τυρί, το συκώτι, το αβοκάντο, τα σμέουρα (φραμπουάζ), η μπανάνα, ο σολομός και η σαρδέλα, ενώ βιταμίνη C δίνουν κυρίως τα εσπεριδοειδή, η παπάγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φράουλες, το μπρόκολο και η κόκκινη πιπεριά.

Πηγή: Reader’s Digest, WebMD, Healthline

Διατροφή

Έχει χαρακτηριστεί ως το απόλυτο αρχαίο superfood το οποίο σιγά-σιγά κερδίζει σημαντικό έδαφος και στις μέρες μας.

Η Σάλβια η ισπανική, κοινώς γνωστή ως τσία ή κία, είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού στην οικογένεια μέντα των Χειλανθών, εγγενές στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 486
Λιπίδιο 31 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 16 mg
Κάλιο 407 mg
Υδατάνθρακες 42 g
Φυτικές ίνες 34 g
Πρωτεΐνη 17 g
Βιταμίνη A 54 IU Βιταμίνη C 1,6 mg
Ασβέστιο 631 mg Σίδηρος 7,7 mg
Βιταμίνη B12 0 µg Μαγνήσιο 335 mg

Που μας Βοηθούν;


- Βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής χοληστερόλης) και των τριγλυκεριδίων.

- Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος γενικότερα.

- Συμβάλλουν στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

- Βοηθούν στο αδυνάτισμα καθώς μέσω της κατανάλωσής τους προκαλείται έντονος κορεσμός και επομένως νιώθετε αίσθημα πληρότητας για περισσότερο διάστημα.

- Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

- Βοηθούν στη βελτίωση της αντοχής και της δύναμής σας. Η ενέργειά σας αυξάνεται και μαζί της και η διάθεσή σας.

Πως μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε;

Πασπαλίστε τους σπόρους chia στα δημητριακά, στη βρώμη ή και στο γιαούρτι σας

- Πασπαλίστε τους στην καθημερινή σας σαλάτα

- Προσθέστε τους σε dressings για σαλάτες ή στις σάλτσες σας για κρέατα και ζυμαρικά

- Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας στα smoothies ή στα πρωτεϊνικά shakes σας

- Προσθέστε τους στα όσπρια και στις σούπες για να πήξουν

Έχουν γεύση ήπια και όπου και αν μπουν η γεύση δεν αλλάζει!

forwoman.gr

Διατροφή

Πόσο καλά γνωρίζετε τα στοιχεία της βασικής διατροφής;

Ξέρατε ότι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, είναι τα «μακροθρεπτικά συστατικά» που συνθέτουν αυτό που τρώμε – από φρούτα, σπόρους, λαχανικά, κρέας και ψάρια. Αυτό που σίγουρα όμως γνωρίζετε είναι ότι σε γενικές γραμμές, είναι καλό να τρώτε λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Αλλά ξέρατε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι υδατανθράκων, ή ότι μπορείτε να βρείτε πρωτεΐνη σχεδόν παντού, ακόμη και στο μπρόκολο;

Σας αποκαλύπτουμε λοιπόν, μερικά λιγότερο γνωστά στοιχεία διατροφής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την υγιεινή διατροφή σας.

Υδατάνθρακες Οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες είναι καλύτεροι για εσάς από τους απλούς υδατάνθρακες. Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων: απλοί και σύνθετοι. Οι απλοί υδατάνθρακες είναι κατασκευασμένοι από ένα έως δύο μόρια σακχάρων. Αφομοιώνονται εύκολα και απελευθερώνουν ένα κύμα ενέργειας στο σώμα όταν καταναλώνονται. Παραδείγματα κοινών απλών υδατανθράκων: μπισκότα, κέικ, καραμέλα, ραφιναρισμένο αλεύρι, ζάχαρη. Αντίθετα, οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες αποτελούνται από μια μακρύτερη σειρά από σάκχαρα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τα αφομοιώσει, βοηθώντας σας να παρατείνετε την ενέργειά σας. Πολλοί σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχουν ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε γρήγορα γεμάτοι. Παραδείγματα κοινών πολύπλοκων υδατανθράκων: Καφέ ρύζι, αλεύρι σίτου, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, βρώμη, κριθάρι, γλυκοπατάτες.
2. Ωμέγα 3 Πόσο σημαντικά λοιπόν, είναι τα ωμέγα-3 για τον οργανισμό μας; Μπορεί να έχετε διαβάσει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ένας τύπος υγιούς λίπους που βρίσκεται σε ορισμένα ψάρια, φυτά και ξηροί καρποί) ωφελούν την υγεία της καρδιάς. Τα ωμέγα-3s έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών παθήσεων. Βοηθούν επίσης στο σχηματισμό θρόμβων αίματος και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά ως «βασικά οξέα», που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να τα παρασκευάσει, οπότε πρέπει να τα πάρετε από τα τρόφιμα. Ένας άλλος κοινός τύπος βασικού λιπαρού οξέος είναι γνωστός ως ωμέγα-6. Ενώ είναι σημαντικό να καταναλώνετε ωμέγα-6, τρώγοντας πάρα πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, μπορεί αυτό να προκαλέσει αυξημένη φλεγμονή στο σώμα. Τα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν: βοδινό κρέας που τροφοδοτείται με χόρτο, σολομό, τόνο, σκουμπρί, καρύδια, λιναρόσπορο, ελαιόλαδο. Τα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν: αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, καρύδια, καρύδια Βραζιλίας, φιστίκια.
3. Πρωτεΐνη Μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνη από σχεδόν οποιαδήποτε πηγή τροφής. Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό δομικό στοιχείο που αποτελεί μέρος κάθε κυττάρου στο σώμα σας. Βοηθά το σώμα να δημιουργεί και να διατηρεί τους μυς, και παρέχει μακροπρόθεσμη ενέργεια. Τα τρόφιμα που σκεφτόμαστε, όταν θέλουμε να καταναλώσουμε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης είναι: το κοτόπουλο, το βόειο κρέας, τα αυγά και τα ψάρια. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνη. Όπως πολλοί χορτοφάγοι μπορούν να βεβαιώσουν, υπάρχουν πολλές άλλες πηγές πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων: των φασολιών, των όσπριων και ακόμη και ορισμένων λαχανικών. Λιγότερο γνωστές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν: την κινόα, τις φακές, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και το μπρόκολο.
4. Αντιοξειδωτικό Ένα «αντιοξειδωτικό» είναι οποιοδήποτε μόριο που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Λίγοι άνθρωποι όμως ξέρουν τι πραγματικά είναι τα αντιοξειδωτικά και πως λειτουργούν στο σώμα. Ένα αντιοξειδωτικό είναι οποιοδήποτε μόριο που προστατεύει τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο σώμα μέσα και έξω όταν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα. Όλα τα είδη των ουσιών μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά, από βιταμίνες, μέταλλα, οξέα και άλλους τύπους μορίων. Οι βιταμίνες C, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή (που βρίσκονται στα καρότα) είναι μερικά από τα αντιοξειδωτικά που διατίθενται συνήθως στα τρόφιμα. Ενώ οι μελέτες των επιπτώσεων των διαφορετικών αντιοξειδωτικών στη μείωση του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών έχουν δημιουργήσει ανάμεικτα αποτελέσματα, είναι ακόμα καλή ιδέα να καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως μούρα, καρότα και λάχανο. Τα περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και χαμηλή σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά
5.Τρανς λιπαρά Τα τρανς λιπαρά συνήθως δημιουργούνται τεχνητά. Τα τελευταία χρόνια, ίσως έχετε δει «No Trans Fats» να εμφανίζονται σε συσκευασίες τροφίμων παντού, καθώς οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι αυτός ο τύπος λίπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά τι ακριβώς είναι ένα τρανς λίπος, και γιατί είναι τόσο επιβλαβή; Το «λίπος Trans» είναι ένα είδος λίπους που κατασκευάζεται πιο συχνά τεχνητά, μέσω της διαδικασίας υδρογόνωσης. Η υδρογόνωση αναφέρεται στη διαδικασία στερεοποίησης των υγρών ελαίων.

Δυστυχώς, τα trans-λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης. Τα τρανς λιπαρά απαντώνται συχνότερα στο γρήγορο φαγητό, τη μαργαρίνη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των σνακ κουλουριών, των γλυκών απολαύσεων και του φυστικοβούτυρου).
Συμπερασματικά, είναι καλό όλοι μας να έχουμε μια συνολική εικόνα των θρεπτικών συστατικών που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά και εκείνων που θα πρέπει να αποφεύγουμε για να μην επιβαρυνθεί η υγεία μας.
Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου Κλινική διαιτολόγο– διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’ www.somaygies.gr
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.awakengr.com/5-stoicheia-diatrofis-poy-den-gnorizete/

Διατροφή

Αν έχετε ξεφύγει λίγο στα κιλά σας και θέλετε αν επιστρέψετε στο αρχικό σας βάρος, μπορείτε να κάνετε δίαιτα αποτοξίνωσης για μία εβδομάδα.

Γιατί λειτουργεί αυτή η διατροφή αποτοξίνωσης;
Ο λόγος που αυτή η διατροφή αποτοξίνωσης λειτουργεί, είναι εξαιτίας της πληθώρας φρούτων και λαχανικών που μπορείτε να καταναλώσετε. Τα φρούτα και τα λαχανικά όσο και αν δεν το πιστεύετε, σας βοηθούν να καθαρίσετε το σώμα σας εσωτερικά, να αποβάλετε τις τοξίνες και να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος.

Αποτοξίνωση: Πρόγραμμα μίας εβδομάδας
Ημέρα 1:
Smoothie αποτοξίνωσης για πρωινό
Ένα μεγάλο μπολ σαλάτα για μεσημεριανό
Γεύμα αποτοξίνωσης για βραδινό
2 σνακ αποτοξίνωσης για δεκατιανό και απογευματινό

Ημέρα 2:
Smoothie αποτοξίνωσης για πρωινό
Ένα μεγάλο μπολ σαλάτα για μεσημεριανό
Γεύμα αποτοξίνωσης για βραδινό
2 σνακ αποτοξίνωσης για δεκατιανό και απογευματινό

Ημέρα 3
Smoothie αποτοξίνωσης για πρωινό
Ένα μεγάλο μπολ σαλάτα για μεσημεριανό
Γεύμα αποτοξίνωσης για βραδινό
2 σνακ αποτοξίνωσης για δεκατιανό και απογευματινό

Ημέρα 4
Smoothie αποτοξίνωσης για πρωινό
Ένα μεγάλο μπολ σαλάτα για μεσημεριανό
Γεύμα αποτοξίνωσης για βραδινό
2 σνακ αποτοξίνωσης για δεκατιανό και απογευματινό

Ημέρα 5
Smoothie αποτοξίνωσης για πρωινό
Ένα μεγάλο μπολ σαλάτα για μεσημεριανό
Γεύμα αποτοξίνωσης για βραδινό
2 σνακ αποτοξίνωσης για δεκατιανό και απογευματινό

Ημέρα 6
Smoothie αποτοξίνωσης για πρωινό
Ένα μεγάλο μπολ σαλάτα για μεσημεριανό
Γεύμα αποτοξίνωσης για βραδινό
2 σνακ αποτοξίνωσης για δεκατιανό και απογευματινό

Ημέρα 7
Smoothie αποτοξίνωσης για πρωινό
Ένα μεγάλο μπολ σαλάτα για μεσημεριανό
Γεύμα αποτοξίνωσης για βραδινό
2 σνακ αποτοξίνωσης για δεκατιανό και απογευματινό

Συνταγές για smoothies αποτοξίνωσης
Όλες οι παρακάτω συνταγές φτιάχνονται με τα εξής βήματα:

προσθέτετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ
πολτοποιείτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα
απολαμβάνετε

Συνταγή smoothie αποτοξίνωσης 1:
1/2 κούπα φράουλες
1/2 κούπα μούρα
1/4 κούπας κόκκινα μούρα
2 κούπες baby σπανάκι

Συνταγή smoothie αποτοξίνωσης 2:
1/2 κούπα φράουλες
1/2 κούπα ανανά (φρέσκο όχι κομπόστα)
1 κούπα άγλυκο γάλα αμυγδάλου

Συνταγή smoothie αποτοξίνωσης 3:
1/2 κούπα άγλυκο γάλα αμυγδάλου
1 κ.τ.σ βούτυρο αμυγδάλου
1 μπανάνα
2 κούπες baby σπανάκι

Συνταγή smoothie αποτοξίνωσης 4:
1 ακτινίδιο
1 μπανάνα
1/4 κούπας ανανά (φρέσκο όχι κομπόστα)
2 κλαράκια σέλερι
1 κούπα νερό

Συνταγές για σαλάτες αποτοξίνωσης
Για να φτιάξετε τις σαλάτες, θα πρέπει να πλένετε και να καθαρίζετε καλά τα λαχανικά σας. Κόψετε τα σε κομμάτια όλα τα υλικά που θα βάλετε στο μπολ και ανακατέψτε τα.

Δείτε παρακάτω μερικές συνταγές.

Συνταγή σαλάτα αποτοξίνωσης 1:
2 κούπες baby σπανάκι
1 πορτοκάλι κομμένο σε κομμάτια
1/2 αβοκάντο
2 κ.τ.γ σουσάμι
1 κ.τ.γ ψημένα ανάλατα αμύγδαλα
1/2 κούπα βραστό κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα)
1 κ.τ.γ ελαιόλαδο
1 κ.τ.γ μουστάρδα
χυμό από ένα πορτοκάλι
1 σκελίδα σκόρδο
αλατοπίπερο

Συνταγή σαλάτα αποτοξίνωσης 2:
2 κούπες μαρούλι ψιλοκομμένο
1 κούπα λαχανάκια Βρυξελών
2 καρότα τριμμένα
1/2 μήλο κομμένο σε κυβάκια
1 κ.τ.γ αποξηραμένα cranberries
1 κ.τ.σ σουσάμι
1 κ.τ.σ αμύγδαλα ψημένα ανάλατα
1 κ.τ.γ κόκκινο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 κούπας μαγειρεμένο κινόα
1 κ.τ.γ φυστικοβούτυρο
1 κ.τ.σ σησαμέλαιο
χυμό από ένα πορτοκάλι
1/2 κ.τ.γ soy sauce
1/2 κ.τ.γ αποξηραμένο ginger
αλάτι και πιπέρι

Συνταγή σαλάτα αποτοξίνωσης 3:
2 κούπες σπανάκι
1 κούπα ψιλοκομμένη ρόκα
1/2 κούπα λαχανάκια Βρυξελλών
3 κ.τ.σ ρεβίθια βρασμένα
1 κ.τ.γ ψιλοκομμένο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
1/2 κούπα κινόα μαγειρεμένη
2 κ.τ.σ ψημένα αμύγδαλα
1/2 αβοκάντο κομμένο σε φέτες
1 κ.τ.σ ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ ξύδι βαλσάμικο
1 κ.τ.γ μουστάρδα
1 κ.τ.γ μέλι
χυμό από ένα πορτοκάλι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι και πιπέρι

Συνταγή σαλάτα αποτοξίνωσης 4:
2 κούπες baby σπανάκι
2 κούπες ρεβίθια
1/2 αχλάδι
1 κ.τ.γ. ηλιόσπορους
1/2 αβοκάντο κομμένο σε φέτες
2 κ.τ.σ φασόλια βρασμένα
χυμό από ένα λεμόνι
1/2 κ.τ.γ μουστάρδα
1/2 κ.τ.γ ξύδι βαλσάμικο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

Συνταγές για βραδινό αποτοξίνωσης
Δείτε παρακάτω 4 προτεινόμενες συνταγές για βραδινό όταν ακολουθείτε το πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Συνταγή βραδινό αποτοξίνωσης 1:
1 πίτα αραβική ολικής
1 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε φέτες
1 κ.τ.σ καλαμπόκι
2 φύλλα μαρουλιού
ένα μικρό ματσάκι ρόκα
μερικά δαχτυλίδια από κόκκινο ξερό κρεμμύδι

Συνταγή βραδινό αποτοξίνωσης 2:
1 μπολ ρεβίθια σούπα με μία κ.τ.σ ελαιόλαδο

Συνταγή βραδινό αποτοξίνωσης 3:
Ομελέτα με: 1 κ.τ.γ ελαιόλαδο
1/2 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 κούπας ψιλοκομμένα μανιτάρια
5 τοματίνια
2 ασπράδια αυγών
1 ολόκληρο αυγό
3 κ.τ.σ τυρί τσένταρ
1/2 αβοκάντο κομμένο σε φέτες

Συνταγή βραδινό αποτοξίνωσης 4:
150γρμ μοσχαρίσια μπριζόλα ψητή
Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια:
1 κούπα μαυρομάτικα φασόλια. 1 κ.τ.σ ελαιόλαδο, 1/2 ξερό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι.

Σνακ αποτοξίνωσης
Ως σνακ μέσα στην ημέρα μπορείτε να καταναλώσετε:

10 αμύγδαλα ανάλατα ψημένα
1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
2 καρότα
1 φρούτο της επιλογής σας
1 smoothie της επιλογής σας
5 καρύδια
2 αγγουράκια
1/2 αβοκάντο
*Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας

mothersblog.gr

Διατροφή

Από: Βίκυ Χριστοπούλου 

Θα έχεις ακούσει πολλές φορές φίλους, γνωστούς και συγγενείς να λένε ότι δεν τρώνε φρούτα γιατί περιέχουν ζάχαρη.

Σύκα; Μακριά από εμάς! Μπανάνες; Μόνο το πρωί! Τελικά έχουν δίκιο ή άδικο;

Όντως τα φρούτα περιέχουν πολλή ζάχαρη ή μάλλον καλύτερα πολλά σάκχαρα. Για να σού δώσουμε να καταλάβεις, ένα φλιτζάνι μάνγκο περιέχει περίπου 23 γραμμάρια. Την ίδια ποσότητα περιέχει και μια σοκολάτα γάλακτος 45γραμμαρίων. Το θέμα είναι ότι η συσχέτιση αυτή δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Επίτρεψέ μας να σού εξηγήσουμε: Όπως είπαμε και προηγουμένως το ένα περιέχει φυσικά σάκχαρα, ενώ το άλλο επεξεργασμένη ζάχαρη. Το σώμα σου ξέρει τι να κάνει με τα πρώτα και πώς να τα χρησιμοποιήσει για ενέργεια, ενώ η ζάχαρη του είναι παντελώς άχρηστη.

Επιπλέον, τα φρούτα περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία – όπως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό. Αυτό το πλήρες πακέτο είναι που κάνει την κατανάλωση φρούτων τόσο ευεργετική για τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, είναι γενικά συνδεδεμένη με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μια αναλυτική επισκόπηση του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Από την άλλη η σοκολάτα και δη η γάλακτος, έχει ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία, που σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Το ίδιο ισχύει και με τις θερμίδες που περιέχουν γλυκά και φρούτα. Αρκετά διαδεδομένος είναι ο μύθος ότι στην απώλεια βάρους σημασία έχει πόσες θερμίδες καταναλώνεις και πόσες καις. Αν τρως Χ ποσότητα θερμίδων και καις Χ+1, τότε θα χάσεις βάρος. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Για παράδειγμα, 1,5 μπισκότο σοκολάτας με γέμιση βανίλια έχει περίπου 80 θερμίδες. Τις ίδιες θερμίδες περίπου έχει και ένα μήλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας και έχουν διαφορετική διατροφική αξία. Μάντεψε ποιο πρέπει να προτιμήσεις…

Καλό θα είναι λοιπόν να μη συγχέουμε τα δύο. Το πιο φρόνιμο που μπορείς να κάνεις είναι να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ενδίδει σε ένα γλυκάκι πού και πού και να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα φρούτων που μπορείς να φας, ανάλογα με τον δικό σου οργανισμό.

Διατροφή

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο

Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής, κατέχει ο κρόκος Κοζάνης, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων, ανέφεραν σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ειδικοί επιστήμονες.

Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Πολυσίου, ο καθηγητής της φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Τσαρμπόπουλος, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ταραντίλης, αναφέρθηκαν στα ευεργετικά αποτελέσματα του κρόκου Κοζάνης και στα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του.

Όπως είπαν, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν επίσης, τη χρησιμότητά του στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος του Alzheimer και Parkinson) ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψης).

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι:

    Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο.
    Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κoλικούς.
    Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του.
    Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
    Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.
    Μειώνει την χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση.
    Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
    Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ.
    Βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα.
    Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι συνδέεται με τον έρωτα και την γονιμότητα.

Χρήση και Χαρακτηριστικά

Μπορούμε είτε να το πιούμε, είτε να το χρησιμοποιήσουμε ως μπαχαρικό. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη. Στο φαγητό δίνει μια πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα ώστε να μην πικρίζει το φαγητό. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και το προσθέτετε στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Μπορείτε να το καταναλώσετε και ως ρόφημα όπου υπολογίζετε 10- 12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.
Σημαντικές εξαγωγές

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας τα οποία έχουν και σημαντικές εξαγωγές. Η ελληνική ετήσια παραγωγή κρόκου κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως. Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου! Γι αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

Διατροφή

Το κριθαρόνερο φτιάχνεται από κριθάρι, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα δημητριακά στον κόσμο. Αν και δεν είναι βασικό στοιχείο της Δυτικής διατροφής, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το κριθάρι και οι σχετικές τροφές έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τα στοιχεία πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς για το κριθάρι, όπως επίσης και τη διατροφική του αξία. Επίσης, εδώ αναφέρονται και τα βήματα για το πώς να φτιάξετε κριθάρι στο σπίτι.

1. Ενίσχυση των φυτικών ινών
Τα περισσότερα οφέλη του κριθαριού προέρχονται από τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τις φυτικές ίνες με ένα υγιές πεπτικό σύστημα, μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες, αλλά και βελτιωμένη διάθεση.

Το κριθάρι έχει διαλυτή φυτική ίνα, που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και παρέχει στο σώμα χρήσιμες ποσότητες ενέργειας. Η Αμερικάνικη Ένωση για το Διαβήτη προτείνει οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν 25 γραμμάρια και οι άντρες 38 γραμμάρια καθημερινά. Βέβαια, οι περισσότεροι δεν φτάνουμε αυτό το στόχο. Εκτός από τις φυτικές ίνες, το κριθάρι περιέχει επίσης ένα μείγμα ευεργετικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

2. Μειώνει τη χοληστερίνη
Μια σειρά πειραμάτων το 2010 έδειξε ότι το κριθάρι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL ή αλλιώς της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Αν και τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τη συνολική υγεία του κάθε συμμετέχοντα και την ποιότητα του κριθαριού που χρησιμοποιήθηκε, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κατανάλωση προϊόντων κριθαριού μπορεί να θεωρηθεί μέρος του σχεδίου για τη συνολική μείωση της συνολικής και LDL χοληστερίνης.

3. Βοηθά στην ισορροπία των εντερικών βακτηρίων
Η ισορροπία των φυτικών εντερικών βακτηρίων παίζει απαραίτητο ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών βασισμένων στο κριθάρι οδηγεί στη μείωση των εντερικών βακτηρίων που ονομάζονται bacteroides.

Αν και τα συγκεκριμένα δεν αποτελούν απειλή, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη που βρίσκουμε στις αναερόβιες μολύνσεις, που εμφανίζονται μετά από τραυματισμούς. Αυτές οι μολύνσεις μπορούν να επηρεάσουν την κοιλιακή χώρα, τα γεννητικά όργανα, τα οστά, την καρδιά, τις αρθρώσεις και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

4. Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
Οι τροφές που βασίζονται στο κριθάρι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων prevotella στο έντερο. Αυτά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για 11-14 ώρες μετά την κατανάλωση.

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ο συνεχής έλεγχός τους βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Βοηθά επίσης τους διαβητικούς ασθενείς να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης.

5. Ενισχύει την απώλεια βάρους
Το κριθάρι βοηθά τον οργανισμό να απελευθερώσει ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, κάνοντάς μας να νιώθουμε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι ορμόνες επίσης τονώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, κάτι που συνεισφέρει στην απώλεια βάρους.

Πώς να φτιάξετε κριθαρόνερο
Το κριθαρόνερο φτιάχνεται εύκολα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να προσθέσουν φυσική γεύση, όπως λεμόνι, ώστε να δώσουν μια καλύτερη γεύση.

Για να φτιάξετε 6 φλιτζάνια κριθαρόνερου με λεμόνι, χρειάζεστε:

• ¾ κούπα κριθαριού (pearl barley)

• 2 λεμόνια (ξύσμα και χυμό)

• ½ κούπα μέλι

• 6 κούπες νερού

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήμα για να φτιάξετε κριθαρόνερο:
1. Ξεπλύνετε το κριθάρι με κρύο νερό και συνεχίστε να το πλένετε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

2. Βάλτε το κριθάρι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μαζί με το ξύσμα λεμονιού και τις 6 κούπες νερού.

3. Βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά.

4. Κλείστε το μάτι και σιγοβράστε για περίπου 15 με 30 λεπτά.

5. Στραγγίστε το μείγμα και πετάξτε το κριθάρι.

6. Ανακατέψτε το μέλι, μέχρι να διαλυθεί.

7. Γυρίστε το μείγμα σε μπουκάλια και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Να θυμάστε ότι αν και το μέλι θα ενισχύσει τη γεύση, θα προσθέσει επίσης ζάχαρη. Όσοι θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη, πρέπει να αντικαταστήσουν το μέλι με λίγο stevia.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες;
Το κριθάρι περιέχει γλουτένη, οπότε όποιος έχει δυσανεξία ή αλλεργία στο αλεύρι και στη γλουτένη χρειάζεται να το αποφύγει. Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο αλεύρι περιλαμβάνουν:

• Εξανθήματα

• Ναυτία, στομαχικές κράμπες, δυσπεψία, εμετός και διάρροια

• Πονοκέφαλοι

http://enallaktikidrasi.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin