Νοεμβρίου 24, 2017

Διατροφή

Δεν είναι μόνο πολύ γευστικές και αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της Μεσογειακής διατροφής, αλλά οι ελιές έχουν και μια τεράστια σειρά από οφέλη για την υγεία όλων μας.

Δείτε τα πιο σημαντικά οφέλη που έχουν οι ελιές:

Αποβάλλουν την υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα.
Περιορίζουν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, ως εναλλακτική λύση στα φρούτα και τα λαχανικά.
Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε.
Δρουν ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα.
Μειώνουν τις επιπτώσεις των εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, συμπεριλαμβανομένης και της φλεβίτιδας.
Βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων κατά των ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
Προστατεύουν από την αναιμία (έλλειψη σιδήρου).
Ενισχύουν τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά κατά την διάρκεια του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων ιικών ασθενειών.
Οι ελιές είναι επίσης εξακριβωμένο ότι είναι και μια αφροδισιακή τροφή!
Είναι θρεπτικές και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος και ιώδιο.
Παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα.
Περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς.
Περιέχουν πολυφαινόλες, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Έτσι, με την κατανάλωση μιας μερίδας ελιών καθημερινά, θα έχετε βελτίωση στην μνήμη σας μέχρι και 25%.
Μόνο ένα φλιτζάνι ελιές είναι μια σπουδαία πηγή σιδήρου (4,4 mg).
Η κατανάλωση ελιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων κατά 20%, δεδομένου ότι περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο κρατά το δέρμα απαλό και υγιές.

Με την κατανάλωση μόλις 10 ελιών πριν από το γεύμα, μπορείτε να μειώσετε την όρεξή σας έως και 20%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνη που στέλνει μηνύματα πληρότητας στον εγκέφαλο.
Επίσης βοηθούν το σώμα σας για να αυξήσει την παραγωγή αδιπονεκτίνης, μιας χημικής ουσίας που καίει το λίπος για έως και πέντε ώρες μετά την κατανάλωση.

health24.com

Διατροφή

Τελικά τα ψητά με σαλάτα σε μόνιμη βάση έχουν αρνητική επίδραση στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Μία πολύ ισχυρά ριζωμένη πεποίθηση όσον αφορά τις δίαιτες, είναι ότι «για να αδυνατίσω πρέπει να τρώω ψητά με σαλάτα». Τι λέει η ειδικός, Λαμπρινή Μόσχου, για αυτό και τι συμβαίνει όταν βγάζουμε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή;

Αυτή είναι μία πεποίθηση που έχει προκύψει από την εφαρμογή της δίαιτας Atkins, η οποία βασιζόταν στον αποκλεισμό των υδατανθράκων από την διατροφή.
Η αλήθεια είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, περιορίζονταν πολύ οι επιλογές των τροφίμων, αλλά και το πόσο γευστικό και επιθυμητό ήταν ένα φαγητό. Έτσι λοιπόν, σταδιακά μειωνόταν και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνει κάποιος.
Από την άλλη, περιορίζοντας πολύ την τροφή (ειδικά όταν δεν καλύπτονται καν οι βασικές ανάγκες για ενέργεια του οργανισμού, προκειμένου να κάνει τις βιολογικές του λειτουργίες για να διατηρηθεί στην ζωή), ο οργανισμός για να μπορέσει να επιβιώσει, θα αρχίσει να αποσυνθέτει μυϊκή μάζα, ώστε να βρει ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του.

Η μείωση στο βάρος, όταν τρώμε μόνο ψητά και σαλάτα προκαλείται επειδή χάνουμε μυϊκή μάζα και υγρά
Αυτό λοιπόν από μόνο του μπορεί να ρίξει την ένδειξη της ζυγαριάς με 2 τρόπους:
Πρώτον, η μυϊκή μάζα έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος, σε σχέση με το λίπος. Επομένως μειώνοντας την μυϊκή μάζα, κατευθείαν χάνουμε κάτι που έχει αρκετό βάρος.
Από την άλλη, προκειμένου ο οργανισμός να αποβάλλει την πλεονάζουσα πρωτεΐνη που κυκλοφορεί στο εξωκυττάριο υγρό και να έρθει πάλι σε ισορροπία (ομοιόσταση), θα προσπαθήσει να βρει μόρια νερού, προκειμένου να την αποβάλλει από τον οργανισμό, μέσω των ούρων.

Γι’ αυτό λοιπόν λέμε, ότι με αυτόν τον τρόπο, μπορεί μεν να βλέπουμε ραγδαία μείωση στην ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά αυτή η μείωση προκαλείται επειδή χάνουμε μυϊκή μάζα και υγρά.

Αυτό, όμως, πέραν από τη μείωση στη ζυγαριά, επιφέρει και μείωση του μεταβολισμού (ο οργανισμός «καίει» λιγότερο). Μόλις, λοιπόν, φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος και αρχίσουμε να τρώμε πάλι «κανονικά», ακόμα και κανονική να είναι η ποσότητα που τρώμε (που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι μετά από αυτήν την τόσο στερητική περίοδο), ο οργανισμός επειδή είχε αγχωθεί ότι για τόσο καιρό, δεν έπαιρνε αρκετή ενέργεια, ούτε καν για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, θα φροντίσει ένας μέρος ενέργειας να το αποθηκεύει (να το μετατρέπει δηλαδή σε λίπος), για να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που το χρειαστεί. Επίσης τόσο καιρό είχε προσαρμοστεί στο να «καίει» λιγότερο, οπότε θα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να καλύπτει τις ανάγκες του. Τέλος, ο οργανισμός θα πρέπει να αναπληρώσει τα υγρά που έχει χάσει.

Ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά και να είναι υγιής, χρειάζεται όλες τις ομάδες τροφίμων
Για το λόγο αυτό, λοιπόν, συνήθως η επανάκτηση του βάρους είναι πολύ γρήγορη και μάλιστα όταν αυξάνεται το βάρος, παίρνουμε λίπος, ενώ η μυϊκή μάζα έχει μειωθεί με τον παραπάνω τρόπο και έτσι για να ξαναχάσουμε βάρος, θα πρέπει να τρώμε όλο και λιγότερο. Και με αυτόν τον τρόπο μπαίνουμε στον φαύλο κύκλο της δίαιτας, γεμίζοντας με εμμονές και στερήσεις, κάνοντας όλο και πιο συχνά υποτροπές και επιβραδύνοντας πάρα πολύ τον μεταβολισμό μας!

Τέλος, πέραν από όλα τα παραπάνω, ο οργανισμός ακόμα και να καλύπτεται από άποψη ενέργειας, δεν καλύπτεται από άποψη θρεπτικών συστατικών. Οι υδατάνθρακες είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό. Η κύρια πηγή που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει είναι η γλυκόζη (δομικό συστατικό των υδατανθράκων). Ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά και να είναι υγιής, χρειάζεται όλες τις ομάδες τροφίμων. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, πολλές φορές σε άτομα που ακολουθούν τέτοιου είδους δίαιτες, διαπιστώνεται αδυναμία συγκέντρωσης, νεύρα, ατονία, έντονο αίσθημα κόπωσης, τριχόπτωση, ζάλη, αϋπνία, ορμονικές διαταραχές, κ.τλ.

Λαμπρινή Μόσχου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Παχυσαρκία
http://lambrini-moshou.gr

Διατροφή

Το καλοκαίρι η μπίρα έχει την τιμητική της, καθώς μας δροσίζει και αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό πολλών πιάτων.

H μπίρα κατηγορείται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Στην πραγματικότητα όμως, δεν παχαίνει, αρκεί να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες και να μη συνοδεύεται από πολύ πλούσια σε λιπαρά φαγητά και σνακ.
H μπίρα δεν περιέχει λίπος και χοληστερίνη, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Έχει λιγότερες θερμίδες από άλλα ποτά, το πρόβλημα όμως δημιουργείται όταν κάποιος δεν περιορίζεται σε ένα ποτήρι, αλλά καταναλώνει μεγάλες ποσότητες.

Η θρεπτική αξί της μπύρας (Αλκοόλ 5% ανά 100 γρ.)
Nερό: 94,32 γρ.
Mαγνήσιο: 6 mg
Συνολικά λιπίδια: 0,06 γρ.
Φώσφορος: 13 mg
Yδατάνθρακες: 1,61 γρ.
Kάλιο: 25 mg
Σάκχαρα: 0,05 γρ.
Nάτριο: 4 mg
Aσβέστιο: 5 mg
Διαιτητικές ίνες: 0,1 γρ.
Θερμίδες / 250ml

Μπίρα lager 107
Μπίρα χωρίς αλκοόλ 38

Tips για μη φουσκώνετε:

- Πίνετε την μπίρα από το ποτήρι και όχι απευθείας από το μπουκάλι ή το κουτάκι, έτσι ώστε να δημιουργείται αφρός και να απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. H μπίρα με αφρό είναι πιο εύπεπτη και προκαλεί λιγότερες ερυγές (ρεψίματα).


- Mην προσπαθείτε να ξεδιψάσετε με μπίρα. H μπίρα δεν ξεδιψάει. Αν θέλετε να ξεδιψάσετε, πιείτε πρώτα νερό και μετά απολαύστε την μπίρα σας.
- Mην καταναλώνετε την μπίρα με μεγάλες ποσότητες φαγητού, γιατί όχι μόνο θα φουσκώσετε, αλλά και το φούσκωμα θα κρατήσει αρκετή ώρα.

onmed.gr

 

Διατροφή

 

Είναι γνωστό πως όταν αυξάνεται η πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνονται οι καύσεις (ο μεταβολισμός) και άρα αυτό ωφελεί όσους θέλουν να αδυνατίσουν -η πρόσληψη πρωτεΐνης
μπορεί να αυξήσει την οξείδωση του λίπους ακόμα και κατά 50%.

Ωστόσο, η προσθήκη ενός αναψυκτικού με ζάχαρη σε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, μπορεί να εξανεμίζει αυτό το όφελος ωθώντας το σώμα να καίει λιγότερο λίπος και άρα να αποθηκεύει περισσότερο. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Nutrition.

“Μας εξέπληξε ο αντίκτυπος των ροφημάτων με ζάχαρη στο μεταβολισμό, όταν συνδυάζονται με γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Shanon Casperson, βιολόγος στο αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας και ερευνήτρια του USDA-Agricultural Research Service Grand Forks Human Nutrition Research Center.

“Ο συνδυασμός φάνηκε να μειώνει κατά μέσον όρο 8% τις καύσεις λίπους, ενώ αύξησε την επιθυμία των συμμετεχόντων για πλούσια σε λιπαρά και αλάτι τρόφιμα τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος”, είπε η Casperson. Και πρόσθεσε: “Διαπιστώσαμε ότι περίπου το ένα τρίτο των πρόσθετων θερμίδων που παρέχονται από τα ζαχαρούχα ποτά αποθηκεύτηκαν και μειώθηκε η καύση του λίπους”.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 27 υγιείς, νεαρούς εθελοντές κανονικού βάρους. Οι συμμετέχοντες αρχικά έμειναν στα δωμάτια μέτρησης του μεταβολισμού έπειτα από τη κατανάλωση των συνηθισμένων τους γευμάτων και στη συνέχεια έπειτα από ειδικά σχεδιασμένο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες, το οποίο άλλοτε περιείχε αναψυκτικό με ζάχαρη ή με τεχνητό γλυκαντικό, και άλλοτε όχι.

Οι ερευνητές μέτρησαν το μεταβολισμό των συμμετεχόντων και καθόρισαν πόσες θερμίδες και πόσα γραμμάρια υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών έκαιγε το σώμα τους κάθε λεπτό.

Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικού με ζάχαρη μαζί με το γεύμα ελάττωνε τις καύσεις του σώματος, ενώ το αναψυκτικό με τεχνητό γλυκαντικό όχι.

Πρωτεΐνες και θερμίδες

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτη ήταν: H προσθήκη ενός ποτού με ζάχαρη μειώνει την οξείδωση του λίπους μετά από ένα γεύμα κατά περίπου 8%. Όταν καταναλώνεται ένα ποτό με ζάχαρη μαζί με ένα γεύμα που περιέχει 15% πρωτεΐνες, η οξείδωση του λίπους μειώνεται, κατά μέσο όρο, κατά 7,2 γραμμάρια, σε σχέση με το ίδιο γεύμα που δεν περιέχει ρόφημα.

Επίσης, όταν ένα ποτό με ζάχαρη καταναλώνεται μαζί με ένα γεύμα που περιέχει 30% πρωτεΐνες, η οξείδωση του λίπους μειώνεται, κατά μέσο όρο, κατά 12,6 γραμμάρια. Αμέσως μετά το γεύμα, ο μεταβολισμός βέβαια αυξάνεται όταν έχει προστεθεί το σακχαρούχο ρόφημα αλλά οι προσλαμβάνουσες θερμίδες είναι διπλάσιες με αποτέλεσμα το καθαρό ενεργειακό ισοζύγιο να είναι θετικό και να ευνοείται η αποθήκευση των θερμίδων στο σώμα.

To πιο σημαντικό όμως εύρημα της μελέτης ήταν ότι παρότι η προσθήκη αναψυκτικών με ζάχαρη αύξανε τις θερμίδες που κατανάλωναν οι εθελοντές στο γεύμα, εκείνοι δεν ένιωθαν πιο χορτάτοι στη συνέχεια. Η πρόσθετη πρόσληψη ενέργειας από σακχαρούχα ροφήματα δεν επηρέασε την κορεσμό και την επιθυμία των συμμετεχόντων να τρώνε παχυντικά και αλμυρά τρόφιμα αργότερα, αντίθετα αυξήθηκε σε σχέση με το πρωτεΐνικό γεύμα που δεν περιείχε σακχαρούχα ροφήματα.


Ο Casperson δήλωσε: “Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος με ζάχαρη στα γεύματα επηρεάζει και τις δύο πλευρές της εξισώσεως του ενεργειακού ισοζυγίου. Στην πλευρά της πρόσληψης, οι επιπλέον θερμίδες από το ρόφημα δεν έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται αισθητά πιο χορτάτοι. Από την άλλη πλευρά, οι επιπρόσθετες θερμίδες δεν ξοδεύτηκαν όλες και μειώθηκε η οξείδωση του λίπους. Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον δυνητικό ρόλο των ζαχαρούχων ροφημάτων -τη μεγαλύτερη μοναδική πηγή ζάχαρης στην αμερικανική δίαιτα- στην αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία”.

Να σημειωθεί ότι μια προηγούμενη μελέτη έχει βρει πως η μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών μπορεί να αυξάνει υπερβολικά την πρόσληψη ενέργειας από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, ίσως σε μια προσπάθεια να ληφθούν τα απαραίτητα αμινοξέα από άλλες πηγές. Για παράδειγμα, η μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών κατά 5% οδήγησε σε αύξηση των συνολικών θερμίδων κατά 12%. Επομένως, η μετατόπιση της αμερικανικής δίαιτας προς μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων και μειωμένη διαιτητική πρωτεΐνη, μπορεί να εξηγεί, ως ένα βαθμό, την αύξηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης τα τελευταία 50 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 1 (NHANES I, 1971-1974), είχε καταγράψει ότι το ποσοστό πρόσληψης της ενέργειας από υδατάνθρακες ήταν 44%, της πρωτεΐνης ήταν 17% και του λίπους ήταν 37%. Το διάστημα 2013-2014, οι υδατάνθρακες είχαν αυξηθεί στο 49%, οι πρωτεΐνες μειώθηκαν στο 16% και το λίπος μειώθηκε στο 33%. Υπολογίζεται ότι η αυτή η διατροφική αλλαγή συνοδεύτηκε με αύξηση την πρόσληψης ενέργειας κατά περίπου 235 θερμίδες την ημέρα.

Πηγή: Postprandial energy metabolism and substrate oxidation in response to the inclusion of a sugar- or non-nutritive sweetened beverage with meals differing in protein content.

healthyliving.gr

Διατροφή

Καλοκαιρινή δίαιτα Orac για να χάσεις κιλά, να διώξεις το λίπος και τις τοξίνες


Ξέρουμε πολύ καλά πόσο αγαπάς τη Δίαιτα Orac που υπογράφει ο Δημήτρης Γρηγοράκης και για αυτό δεν γινόταν το φετινό καλοκαίρι να σε αφήσουμε χωρίς το ανάλογο διατροφικό πρόγραμμα. Ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης είναι εδώ με τις απαραίτητες και πολύ χρήσιμες συμβουλές για να χάσεις κιλά και να διώξεις το λίπος και τις τοξίνες από όλο το σώμα. Και όλα αυτά φυσικά, με την καλοκαιρινή εκδοχή της Δίαιτας Orac! Ο λόγος σε εκείνον...

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το ανθρώπινο σώμα. Συνεπώς, ουσίες και συστατικά που προάγουν τη διούρηση, εφίδρωση και τις εντερικές κενώσεις μπορούν να συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και αυξάνει την αποβολή των τοξινών, κυρίως από το ήπαρ (συκώτι) και τα νεφρά.

Όσο πιο “ελεύθερο” είναι το σώμα από τοξίνες, τόσο πιο εύκολη θεωρητικά είναι η ρύθμιση του βάρους. Ωστόσο, το ζητούμενο εδώ δεν είναι η εφαρμογή μίας “γρήγορης – αποτοξινωτικής δίαιτας”: Δίαιτα του ανανά, της λαχανόσουπας, των μήλων, δίαιτα αφαγίας κλπ. Ο διακαής πόθος για επίτευξη του ιδανικού βάρους πολλές φορές οδηγεί στην υιοθέτηση ανορθόδοξων διατροφικών συμπεριφορών με αποτέλεσμα όχι μόνο την αποδιοργάνωση του μεταβολισμού, αλλά και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από ανορθόδοξες δίαιτες είναι πρόσκαιρα και ακολουθούνται κατά κανόνα από επίσης γρήγορη επανάκτηση του βάρους. Για το λόγο αυτό λέμε σταθερά “ΟΧΙ” στην απότομη απώλεια βάρους! Αντίθετα, λέμε “ΝΑΙ” σε μία διατροφή που δημιουργεί τις κατάλληλες βιολογικές προϋποθέσεις για την μακροπρόθεσμη επίτευξη του φυσιολογικού σωματικού βάρους και την προστασία της υγείας.

 ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Απαραίτητα tips:

Μετά το μεσημεριανό να πίνεις πράσινο τσάι πλούσιο σε κατεχίνες.
Μετά το απογευματινό να πίνεις αντιοξειδωτικό ρόφημα κρόκου Κοζάνης.

Πώς μπορείς να κάνεις το μεταβολισμό σου να καίει περισσότερο:
Διάφορα θρεπτικά συστατικά και διατροφικές επιλογές μπορούν να δρουν ευεργετικά στη μεταβολική λειτουργία.

Με 4 απλά βήματα μπορείτε να επιτύχετε σημαντική απώλεια βάρους, μέσω της αύξησης του μεταβολισμού και κυρίως μέσω της βελτίωσης της οξείδωσης σωματικού λίπους. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τους 4 βασικούς πυλώνες του Συστήματος Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC.

Βήμα 1: Αύξηση της μεταβολικής λειτουργίας
Με κατάλληλες ουσίες και τρόφιμα που βελτιώνουν το ρυθμό έκφρασης του μεταβολισμού. Επιπλέον, η βελτίωση της ινσουλινο-ευαισθησίας μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μίας διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που βασίζεται ταυτόχρονα και στη “δύναμη” συστατικών που βελτιώνουν την ποιότητα του μεταβολισμού (ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα). Επιπλέον, προτείνεται η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Βήμα 2: Περιορισμός του οξειδωτικού στρες που είναι υπεύθυνο για την καταστροφή της μεταβολικής υγείας
Για το λόγο αυτό ενισχύστε την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού σας. Εφαρμόστε μία διατροφή που θα σας εφοδιάσει με υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC (5.000 – 9.000 μονάδες ORAC) και περιλαμβάνει τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας.

Βήμα 3: Προστατεύστε τον οργανισμό σας
Καταναλώστε συστατικά όπως η Βιταμίνη D (για την αποτελεσματική προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού) και “καλά” λιπαρά (ω-3 & μονοακόρεστα) που καταπολεμούν τη συστηματική φλεγμονή.

Βήμα 4: Βελτιώστε τη διατροφική συμπεριφορά σας

Αντισταθείτε στους διατροφικούς “πειρασμούς”!

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα;
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι πολύτιμες ουσίες που αναχαιτίζουν τις καθημερινές οξειδώσεις (φθορές) που υφίσταται το σώμα. Μέσα στις τροφές υπάρχουν εκατοντάδες διαιτητικά αντιοξειδωτικά, όπως διάφορα φυτοχημικά και βιταμίνες, που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες και να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές που αυτές προκαλούν.

Αναμφισβήτητα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες ενισχύουν τη γενική άμυνα του οργανισμού, αποτελώντας σε ελεύθερη απόδοση την “αντιαεροπορική” άμυνα του οργανισμού, δηλαδή το απόλυτο εργαλείο εξουδετέρωσης των καταστροφικών ελευθέρων ριζών. Κάθε τροφή περιέχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό αντιοξειδωτικών και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού.

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι να εντάξουν στην καθημερινή διατροφή τρόφιμα ανώτατης διατροφικής αξίας με υψηλή περιεκτικότητα μονάδων ORAC (οι μονάδες ORAC εκφράζουν τη συνολική αντιοξειδωτική ισχύ των τροφίμων) που θωρακίζουν τον οργανισμό και του χαρίζουν υγεία και ευεξία. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η καλή λειτουργία των κυττάρων και κατ επέκταση του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η άμυνα του σώματος και θα προληφθεί η γήρανση των ιστών.


10 Τρόποι για να αυξήσετε τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας!

Υιοθετήστε το Ελληνικό παραδοσιακό πρότυπο διατροφής. Τρώτε περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερες ζωικές, προτιµώντας τις ανεπεξέργαστες τροφές αντί για τις βιοµηχανοποιηµένες.
Τρώτε καθημερινά αρκετά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά.
Ακολουθήστε την εποχικότητα. Αποφύγετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά “ψυγείου” ή θερµοκηπίου και γενικά ό,τι είναι “εκτός εποχής”.
Μη διαλέγετε τα πιο μεγάλα, τα πιο φανταχτερά και τα πιο γυαλιστερά φρούτα, αλλά αυτά που έχουν φυσιολογικό μέγεθος και χαρακτηριστικό άρωμα.
Μην αποθηκεύετε μεγάλες ποσότητες νωπών τροφών, ακόμα και αν τις βάζετε σε καταψύκτη. Κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν πρέπει να παραμένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 ημερών.
Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά µε ζεστό νερό και σκουπίστε τα αμέσως. Μην τα αφήνετε να στραγγίξουν μόνα τους. Αν είστε σίγουροι για την προέλευσή τους, καθαρίστε τα µε βρεγμένο βουρτσάκι. Αν όχι, απομακρύνετε τη φλούδα των φρούτων και τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών, για να μειώσετε τα χημικά τους υπολείμματα.
Προτιμήστε τις βιολογικές αντί για τις συμβατικές τροφές.
Συνδυάστε λαχανικά διαφόρων χρωμάτων στις σαλάτες σας. Φροντίστε να τα χοντροκόβετε ελάχιστη ώρα πριν τα καταναλώσετε και να τα αρτύζετε στο πιάτο σας µε ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι.

Προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό από το βράσιμο σε νερό. Όταν βράζετε λαχανικά ή χόρτα, χρησιμοποιήστε μόνο το απολύτως αναγκαίο νερό και επιδιώξτε το βράσιμο να διαρκεί λιγότερο χρόνο.
Προσθέστε στα φαγητά και τις σαλάτες αρωματικά βότανα, λεμόνι, ξύδι ελαφρά μπαχαρικά και φυσικά καρυκεύματα.

*Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

tlife.gr

Διατροφή

Το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, αλλά για κάποιους είναι αρκετά δύσκολο να “σπάσουν τα δεσμά” αυτής της συνήθειας.


Η νικοτίνη προκαλεί ταχεία αύξηση της πίεσης του αίματος και σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες. Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα, η επίδραση της νικοτίνης μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Η υγιεινή διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας.

Δείτε μερικές από τις καλύτερες τροφές που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τη νικοτίνη από το σώμα σας:

Μπρόκολο

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Β5. Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερο μπρόκολο για την εξάλειψη της νικοτίνης από τον οργανισμό σας.

Πορτοκάλια

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και θα μειώσει το στρες, το οποίο είναι “διακόπτης” επιθυμίας για νικοτίνη από ένα εξαρτημένο άτομο.

Χυμός καρότου

Εάν καπνίζετε, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο η νικοτίνη παραμένει στο σώμα σας για τρεις ημέρες. Η νικοτίνη προκαλεί, επίσης, βλάβες στο δέρμα σας. Ο χυμός καρότων είναι καλός για το δέρμα και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, Κ και Β, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της νικοτίνης από τον οργανισμό.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για την υγεία, διότι δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνες, αλλά περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος.

Ακτινίδια

Αυτό το “θαυματουργό” φρούτο θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε τη νικοτίνη από το σώμα σας. Τα ακτινίδια είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε. Όταν καπνίζετε, τα επίπεδα αυτών των βιταμινών μειώνονται.

Νερό

Το κάπνισμα αφυδατώνει το σώμα σας. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, με άφθονο πόσιμο νερό μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποβάλλετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας.

Από Μιχάλης Θερμόπουλος

http://www.healthyfoodhouse.com

iatropedia.gr

Διατροφή

 Αυτά τα βότανα έχουν ιδιότητες, όπως προώθηση του μεταβολισμού, καταστολή της όρεξης ή κάψιμο του περιττού λίπους, μειώνοντας έτσι το βάρος φυσικά και με ασφάλεια. Aυτό το επιτυγχάνουν χάρη στα ένζυμα και στις βιταμίνες που περιέχουν, τα οποία «ενεργοποιούν» τόσο τα όργανα που επεξεργάζονται το λίπος (π.χ. τη χοληδόχο κύστη, που ρευστοποιεί τα λίπη) όσο και τις απεκκριτικές οδούς του οργανισμού. Tα βότανα από μόνα τους δεν είναι θαυματουργά. Aπλώς αποτελούν ένα ωφέλιμο συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης δίαιτας που, ούτως ή άλλως, πρέπει να κάνετε προκειμένου να αδυνατίσετε.

Σπιρουλίνα
Σπιρουλίνα για να καταπολεμήσουμε την βουλιμία...
Δεν έχουμε καλή διάθεση και πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό; Η σπιρουλίνα είναι το καταλληλότερο βότανο στο να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση....
Σε ένα ποτήρι φρέσκο νερό ή φρέσκο χυμό διαλύετε ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας και το πίνετε μισή ώρα πριν το φαγητό.

Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Το τζίντζερ, η αλλιώς πιπερόριζα, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως. Ιδιαίτερα στην Ασία, αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής, επειδή βοηθά στην πέψη και δυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μειώνει τη συσσώρευση λίπους. Μια μελέτη το Σεπτέμβριο του 2011, αξιολόγησε τον αντίκτυπο του τζίντζερ στην απορρόφηση λίπους. Αρουραίοι έλαβαν ημερήσιες δόσεις πιπερόριζας για οκτώ εβδομάδες. Η θεραπεία αυτή διευκόλυνε την πέψη του λίπους και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας. Αυτές οι αλλαγές, εμπόδισαν τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα.

Aloe Vera
Η Aloe Vera είναι γνωστή για την ενυδατική δράση της αλλά και ως θεραπεία για τα εγκαύματα. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής, η αλόη βέρα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης βάρους φυσικά και υγιεινά. Διεγείρει τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος αναγκάζοντας το σώμα να καταναλώνει “φυσικά” περισσότερη ενέργεια. Ο χυμός βελτιώνει επίσης την πέψη και καθαρίζει τον πεπτικό σωλήνα.

Αγριοσταφίδα
Αγριοσταφίδα ή φυτολάκκα ή για άλλους κρεμέζι.
Η αγριοσταφίδα λοιπόν είναι ένα αποτελεσματικό βότανο για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους διότι η δράση της είναι λιποδιαλυτική.
Παρασκευάζουμε έγχυμα αγριοσταφίδας και πίνουμε ένα φλιτζάνι την ημέρα...
Η αγριοσταφίδα δεν ενδείκνυται για μεγάλες δόσεις και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γύρη μελισσών
Η γύρη είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Αυξάνει το επίπεδο της ενέργειας και τονώνει το μεταβολισμό. Επίσης βοηθά στην προώθηση της καλής πέψης.

Καφεΐνη
Υπάρχουν πολλές μελέτες που τεκμηριώνουν την επίδραση αδυνατίσματος της καφεΐνης. Η καφεΐνη βοηθά τη διαδικασία της καύσης λιπών αναστέλλοντας την παραγωγή της φωσφοδιεστεράσης, ένα ένζυμο που αποτρέπει την κατανομή του λίπους. Η κατανάλωση καφεΐνης να πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Καυτερές πιπεριές τσίλι
Αναφερόμαστε περισσότερο σε τρόφιμα που περιέχουν καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη βοηθά στη “θερμογένεση”. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καψαϊκίνη, ως μέρος των γευμάτων τους ή ως συμπλήρωμα διατροφής, αύξαναν τον μεταβολισμό τους. Αυτό είναι καλή είδηση ​​για όσες επιθυμούν να χάσουν βάρος, επειδή υψηλός μεταβολισμός σημαίνει καύση περισσότερου λίπους.

Μάραθος
Ο μάραθος είναι ένα παραδοσιακό γνωστό βότανο αδυνατίσματος. Είναι κατάλληλος για την τόνωση και την αύξηση του μεταβολισμού. Βοηθά στην απώλεια βάρους και στην καύση του λίπους. Ο μάραθος είναι επίσης ένα εξαιρετικό διουρητικό και έτσι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

Πράσινο Τσάι


Το πράσινο τσάι κερδίζει δημοτικότητα όχι μόνο για τα οφέλη στην υγεία αλλά και για το γεγονός ότι είναι ένα βότανο κατάλληλο για αδυνάτισμα. Το πράσινο τσάι ενισχύει την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος και να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να καούν περισσότερες θερμίδες. Επίσης, αυξάνει την οξείδωση του λίπους. Τέλος μπορεί να μειώσει την “απορρόφηση – πέψη” του λίπους από τον οργανισμό.

tης Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr


medlabgr.blogspot.com

Διατροφή

Tον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο ακούμε ή διαβάζουμε για την κάνναβη και συγκεκριμένα για τους σπόρους κάνναβης. Όλη όμως αυτή η φήμη που έχει δημιουργηθεί δεν έχει καμία σχέση με την φαρμακευτική ιδιότητα, αλλά με τα οφέλη που προσφέρουν οι σπόροι κάνναβης στην υγεία.

Καλή πηγή πρωτεϊνών

Οι σπόροι κάνναβης είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ιδίως για χορτοφάγους, αφού παρέχουν και τα 20 αμινοξέα. Όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωση τους, όμως για όσους δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικές τροφές, οι σπόροι αποτελούν την ιδανική επιλογή. Η κάνναβη είναι από τις λίγες φυτικές τροφές που προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αυτή δηλαδή που βρίσκουμε κυρίως στο κρέας.

Διαβάστες επίσης: Ποια είναι η σημασία της πρωτεΐνης στην άσκηση

Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά

Οι σπόροι κάνναβης περιέχουν και τα δυο λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 και ωμέγα-6, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Τα λιπαρά που βρίσκονται στην κάνναβη έχει τη δυνατότητα να αυξήσουν την κυτταρική ανάπτυξη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά συμβάλουν στην ευεξία και μακροζωία.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι κάνναβης συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατανάλωση τους συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι αυτό αν δεν θέλετε να αρρωσταίνετε συχνά, απλά αρχίστε να καταναλώνετε περισσότεερους σπόρους κάνναβης και θα κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας ισχυρό.

Προσφέρουν νεανική επιδερμίδα

Το έλαιο που βρίσκεται στην κάνναβη χρησιμοποιείται συχνά σε σαπούνια και προϊόντα περιποίησης. Το λάδι της διεισδύει στα στρώματα του δέρματος και προωθεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση και ξηρότητα.

Καλή πηγή φυτικών ινών

Η υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών στους σπόρους κάνναβης δημιουργεί το αίσθημα πληρότητας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Οι σπόροι κάνναβης χρησιμοποιούνται στη μαγειρική με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να φτιάξετε smoothies με γάλα και να προσθέσετε πρωτεΐνη κάνναβης. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε σπόρους κάνναβης σε σαλάτες, στα δημητριακά ή να τους καταναλώσετε αντί για ξηρούς καρπούς.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις χώρες όπου η χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που έχουν τη σχετική ανάγκη θα είναι νόμιμη. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης ενδείκνυνται για περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για μια σειρά από νόσους όπως ο χρόνιος πόνος, η ναυτία λόγω χημειοθεραπείας, η καχεξία/ανορεξία. κ.ά.

Διατροφή

Tο πιο διαιτητικό γεύμα για να φτιάχνεις το καλοκαίρι!

Έμιλυ Ευσταθίου 

Αν βρίσκεσαι σε φάση δίαιτας και το καλοκαίρι θες να την κρατήσεις όσο μπορείς περισσότερο, τότε πρέπει να προσέχεις κάπως περισσότερο με τις θερμίδες που λαμβάνεις. Επειδή μπορεί για κάποια φαγητά να μην είσαι σίγουρη για τις θερμίδες, τότε πρέπει να φτιάξεις το πιο διαιτητικό γεύμα που συγχρόνως είναι και νόστιμο.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δεις πως μπορείς να φτιάξεις σαλάτα με κοτόπουλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά:

Διατροφή

Στην πραγματικότητα το κεχρί είναι ένα τρόφιμο γεμάτο πολύτιμα συστατικά, το οποίο για αιώνες έθρεψε πολλούς λαούς, σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Το μέγεθός του είναι μικρό και το σχήμα του στρογγυλό.

Προέλευση – Ιστορία

Το κεχρί θεωρείται ότι προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα από την περιοχή της Αιθιοπίας, όπου και καλλιεργούνταν από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια. Υπάρχουν αναφορές στη Βίβλο, για τη χρήση του κεχριού σε τύπο άζυμου ψωμιού.

Η καλλιέργεια του κεχριού την προϊστορική εποχή επικρατούσε επίσης, έναντι της αντίστοιχης καλλιέργειας του ρυζιού και στις περιοχές όπου βρίσκονται σήμερα η Ινδία, η Κίνα και η Κορέα.Η διαδεδομένη καλλιέργειά του στην Ανατολή έχει αποδοθεί στην μεγάλη του αντοχή σε συνθήκες ξηρασίας. Το 5000 π.χ. το κεχρί διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα και από την Ασία πέρασε στην Ευρώπη.Το κεχρί ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι το καλλιεργούσαν συστηματικά και το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την παρασκευή ψωμιού.

Το κεχρί ως παράδοση σε διάφορες φυλές ανά τους αιώνες

Προσπαθώντας να ξεδιπλώσουμε τα αρχαία μυστικά του μικρού αυτού σπόρου, το συναντάμε στην Ινδία με τη μορφή ενός επίπεδου ψωμιού που ονομάζεται «Bajari» ή «Bhakri» ή «Roti», ανάλογα με την περιοχή

Στη Ρωσία το κεχρί παραδοσιακά τρώγεται ως χυλός- γλυκός, με την προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης ή αλμυρός, σαν συνοδευτικό του βασικού γεύματος.

Στην Κίνα συνηθίζεται η κατανάλωσή του σε συνδυασμό με φασόλια, γλυκοπατάτες ή κολοκύθα. Η προσθήκη του σε σούπες βοηθάει τις μητέρες να δυναμώσουν μετά τον τοκετό και να παράγουν επαρκή ποσότητα γάλακτος για τα μωρά τους.Στη Γερμανία, τρώγεται βραστό με μέλι και μήλα.

Κεχρί για την παραγωγή αλκοολούχου ποτού

Στην Ταϊβάν, την Ανατολική Αφρική και στο Νεπάλ με αλκοολική ζύμωση του κεχριού εξάγονται τοπικά αλκοολούχα ποτά. Στα βαλκάνια, στις περιοχές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, από το κεχρί παράγεται ένα ποτό που ονομάζεται «boza».

Για χορτοφάγους, αθλητές και άτομα με αλλεργία στη γλουτένη

Το κεχρί είναι μία από τις αγαπημένες τροφές των χορτοφάγων, γιατί με τις φυτικές του ίνες δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό με καλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Λόγω του μαγνησίου που περιέχει, το κεχρί είναι κατάλληλο για αθλητές που προπονούνται εντατικά. Ποδηλάτες και δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες στα πόδια, μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωσή του.Το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι.

Διατροφική αξία

Το κεχρί είναι μία καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Οφέλη στην υγεία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κεχρί είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, ένα στοιχείο που προστατεύει την καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.Έρευνες έχουν δείξει ακόμα, ότι το μαγνήσιο ρίχνει την υψηλή πίεση του αίματος, ελαττώνει τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα.Οι λιγνάνες, που περιέχονται σε αφθονία στο κεχρί, μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σε ουσίες που επίσης δρουν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού

Ένα ακόμη δυνατό σημείο του κεχριού είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φώσφορο, ένα ανόργανο στοιχείο που εκτελεί πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό.

Μεταξύ άλλων, ο φώσφορος είναι δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών, είναι συστατικό του ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη) της ενεργειακής δεξαμενής του οργανισμού, περιέχεται στα νουκλεϊκά οξέα και είναι συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στη χολή όχι μόνο με το να μειώνουν το χρόνο διέλευσης των τροφών από τον πεπτικό σωλήνα, αλλά και με το να μειώνουν την έκκριση των χολικών αλάτων τα οποία σε περίσσεια οδηγούν στο σχηματισμό πέτρας.

Εξαιτίας των φυτικών ινών του, το κεχρί καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο, με αποτέλεσμα το επίπεδό τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα. Έτσι, το κεχρί αποτελεί ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.Το κεχρί έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί το σώμα και βελτιώνει τη διάθεση.

Πως καταναλώνεται

Για να το μαγειρέψετε, για κάθε μία κούπα κεχριού προσθέστε 2 κούπες νερό και μία κουταλιά ελαιόλαδο. Ο χρόνος που χρειάζεται για να βράσει είναι περίπου 20 λεπτά.Όταν το κεχρί συνδυάζεται με όσπρια και ωμούς ξηρούς καρπούς δίνει πρωτεΐνη αντίστοιχή με αυτή του κρέατος. Ο παραπάνω συνδυασμός είναι μία καλή επιλογή που καλύπτει τις πρωτεϊνικές ανάγκες των χορτοφάγων ή ατόμων που για οποιονδήποτε λόγο αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα.

Προσθέστε σπόρους από κεχρί στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα ή ρίξτε το στο καστανό ρύζι (πρασόρυζο, σπανακόρυζο, γεμιστά, ντολμάδες) για να ανεβάσετε τη θρεπτική αξία του γεύματος.Το κεχρί μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό πρωινό γεύμα, αν σε αυτό προσθέσουμε μέλι, κανέλα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και το αγαπημένο μας φρούτο κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Ας διδαχθούμε από την Ιστορία

Το κεχρί είναι μία τροφή τόσο θρεπτική που η αξία του όταν προστεθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι πραγματικά ανυπολόγιστη.Έρχεται σε εμάς από τα βάθη των αιώνων μετρώντας χιλιάδες χρόνια χρήσης του από αρχαίους πολιτισμούς. Έτσι, μπορεί το κεχρί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται σαν βασική τροφή για τα ζώα και τα πουλιά, αλλά ο σοφός άνθρωπος μαθαίνει να το χρησιμοποιεί σαν βασική τροφή και για τον εαυτό του.

 Βογιατζή Μαρία

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin