Αυγούστου 20, 2018

Διατροφή

 

Οι έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον από μια vegan διατροφή ολοένα και αυξάνονται. Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε ότι πριν χρόνια η ιδέα του να ακολουθήσει κανείς τον βιγκανισμό θεωρούνταν ακραία και καθόλου πρακτική, βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον έχει ανέβει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.

Όποιος ακολουθεί ένα vegan διατροφικό μοντέλο απέχει από κάθε είδους τρόφιμο ζωικής προέλευσης, σε μια προσπάθεια σεβασμού προς τα ζώα και αντίθεσης στην εκμετάλλευσή τους. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, δεν καταναλώνει και γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά και μέλι και η πηγή προέλευσης κάθε τροφής είναι φυτική, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην προστασία του περιβάλλοντος (αρκεί να ξέρετε, για παράδειγμα, ότι η παραγωγή μισού κιλού ζωικής πρωτεΐνης απαιτεί 100 φορές περισσότερο νερό από την ίδια ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης).

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science, ο βιγκανισμός μπορεί να ωφελήσει οργανισμό και περιβάλλον, ενώ τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι 8,1 εκατομμύρια θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν ετησίως σε όλο τον πλανήτη, αν περισσότεροι άνθρωποι υιοθετήσουν μια τέτοια διατροφή.

Σήμερα αποτελεί τάση περισσότερο από ποτέ, με πολλούς celebrities να την ακολουθούν, να προωθούν αυτό το μοντέλο διατροφής και να μιλούν για τα οφέλη στην υγεία τους –μεταξύ τους η Alicia Silverstone, η Jennifer Lopez, η Beyonce, ο Jay-Z, ο Bill Clinton, ο Brad Pitt και πολλοί άλλοι.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε μια τέτοια επιλογή, όπως υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Ας τα δούμε συνολικά, μέσα από τη ματιά της ειδικού, Δέσποινας Μαρσέλου.

Τα υπέρ
Απώλεια βάρους
Η vegan διατροφή μας παρέχει λιγότερες θερμίδες, ακόμη κι από μια χορτοφαγική διατροφή, καθώς εκτός της αποχής από το κρέας, προστίθεται και η αποχή από τα λιπαρά των γαλακτοκομικών (γάλα, τυρί, βούτυρο κ.ο.κ.). Τα φρούτα, τα δημητριακά και τα λαχανικά έχουν πολύ χαμηλότερη έως καθόλου περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με το κρέας και τα γαλακτοκομικά κι αν αναλογιστούμε ότι το λίπος αποδίδει μεγαλύτερο όγκο θερμίδων από τους υδατάνθρακες, καταλαβαίνουμε πως μια διατροφή που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά είναι πολύ πιο ελαφριά και φιλική προς τη σιλουέτα.

Μειώνεται ο κίνδυνος ορισμένων σοβαρών ασθενειών
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science, η vegan διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από την απλή χορτοφαγία σε σχέση με την υπέρταση, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το συν της είναι η χαμηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά, αλλά και το ότι οι vegan έχουν μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν παχύσαρκοι, ενώ παρουσιάζουν χαμηλότερη πίεση και χοληστερίνη. Ακόμη, τα φυτοχημικά και τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και των λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως του καρκίνου.

Υπάρχουν εναλλακτικές σε πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνη Β12
Ο μεγάλος φόβος των περισσότερων, όσον αφορά την αποχή από ζωικής προέλευσης προϊόντα, είναι οι ελλείψεις. Οι πιο σημαντικές ελλείψεις στη vegan διατροφή, θεωρητικά, είναι της πρωτεΐνης, του σιδήρου και της βιταμίνης Β12. Με τις κατάλληλες επιλογές, όμως, και με τη βοήθεια ειδικού, αλλά και την αρωγή συμπληρωμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται και στο τόφου, σε ενισχυμένες τροφές όπως δημητριακά και φυτικά γάλατα, στη διατροφική μαγιά, η πρωτεΐνη μπορεί να αναπληρωθεί με κινόα, μανιτάρια, όσπρια σε συνδυασμό με υδατάνθρακα (π.χ. φακόρυζο) και ο σίδηρος υπάρχει σε όσπρια, στα φασόλια σόγιας, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως ο λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος, σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, σε μανιτάρια, ελιές, στην κινόα, τον αμάρανθο, τα αποξηραμένα σύκα κ.ο.κ. Η απορρόφηση σιδήρου γίνεται καλύτερα όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πιπεριές, μπρόκολο, ακτινίδιο κ.ά.) και αν χρειαστεί, υπάρχουν κατάλληλα συμπληρώματα που θα αναπληρώσουν το κενό (κυρίως της Β12), όπως και σε μια κρεατοφαγική διατροφή.

Το ασβέστιο και τα ωμέγα-3 δεν αποτελούν πρόβλημα, αφού υπάρχουν πολλά προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, ενώ καλή πηγή του είναι και τα αμύγδαλα, το ταχίνι, τα αποξηραμένα σύκα. Το ταχίνι παρέχει και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως επίσης και ο λιναρόσπορος και τα καρύδια, καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού.
Αυξάνεται ο αυτοέλεγχος
Στη vegan διατροφή χρειάζεται αφοσίωση και αυτοέλεγχος κι όσοι την ακολουθούν έχουν απόλυτη συναίσθηση του τι αποφεύγουν. Αυτό βοηθά πολύ στον τρόπο που καταναλώνουν το φαγητό, όπου τουλάχιστον στα πρώτα στάδια έχει βρεθεί ότι δίνεται προσοχή στο τι θα μπει στο πιάτο και μειώνονται τα τσιμπολογήματα και οι παρορμητικές συμπεριφορές.

Τα κατά
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην οργάνωση της διατροφής
Το ότι θα στραφεί κάποιος στη vegan διατροφή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνει και σοφές επιλογές, καθώς το κύριο μέλημα της πλειοψηφίας είναι η προστασία των ζώων κι όχι απαραίτητα η υγιεινή διατροφή. Ο περιορισμός κάποιων τροφών, αυτόματα, σημαίνει ότι απαιτείται αναπλήρωσή τους και όταν δεν υπάρχουν γνώσεις, σωστή καθοδήγηση από ειδικό και οργάνωση της διατροφής, οι ελλείψεις που ανέφερα παραπάνω και ειδικά της βιταμίνης Β12 μπορούν να συμβούν πολύ εύκολα. Συν τοις άλλοις, vegan μπορεί να σημαίνει και υπερκατανάλωση τηγανητών, επεξεργασμένων τροφών κ.ο.κ., οδηγώντας τον οργανισμό σε ανισορροπία και απομακρύνοντάς τον από την εξασφάλιση της υγείας του. Η έλλειψη Β12, πρωτεΐνης, σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια αδυναμία, κόπωση, αναιμία, ίκτερο, μουδιάσματα, αποδυνάμωση της μνήμης κ.ο.κ.

Προβλήματα στο έντερο
Οι πολλές φυτικές ίνες και τα όσπρια, ειδικά στο μεταβατικό στάδιο από μια κρεατοφαγική διατροφή στον βιγκανισμό, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αέρια και δυσφορία σε κάποιους ανθρώπους, μέχρι το πεπτικό να προσαρμοστεί. Η προσωρινή λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων για περίπου ένα μήνα μπορεί να βοηθήσει, μαζί με μικρά γεύματα και αργή κατανάλωση του φαγητού, ενώ και η ομαλή μετάβαση είναι σίγουρα στα συν. Πρέπει, όμως, να εντοπίσετε και τροφές που ενδεχομένως να σας «πειράζουν», ώστε να τις αποφεύγετε.

Δυσκολία στις κοινωνικές συνευρέσεις
Σε μια κοινωνία όπου η κρεατοφαγία πρωταγωνιστεί, όσοι δεν την ασπάζονται δυσκολεύονται στο κοινωνικό κομμάτι, καθώς ξεχωρίζουν από το σύνολο και πρέπει πάντα να μεριμνήσει κάποιος να μαγειρέψει κάτι διαφορετικό γι’ αυτούς π.χ. σε ένα φιλικό τραπέζι. Στις εξόδους, από την άλλη, τα χορτοφαγικά και vegan εστιατόρια είναι πολλά και στα συμβατικά υπάρχουν πλέον και vegan επιλογές, διευκολύνοντας την κατάσταση για όλους.

Όπως είναι φανερό, η vegan διατροφή, εφόσον γίνεται ισορροπημένα, με τις κατάλληλες αντικαταστάσεις και με συμπληρώματα διατροφής όταν κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να χαρίσει μόνο οφέλη, τόσο σε εμάς, όσο και στα ζώα και τον πλανήτη. Κάντε τις σωστές επιλογές σύμφωνα με το σώμα και τις πεποιθήσεις σας, ζητήστε βοήθεια ειδικού στο σχεδιασμό της διατροφής αν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις και εξασφαλίστε ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό για την υγεία σας, με σεβασμό στον πλανήτη που σας φιλοξενεί και τις υπόλοιπες ζωές που τον μοιράζονται μαζί σας.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
clickatlife.gr

Διατροφή

Το τσάκρα της βάσης είναι ένα ενεργειακό κέντρο που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Όταν δονείται υπάρχει ένα ζωντανό κόκκινο χρώμα στην αύρα σας. Το τσάκρα της βάσης συνδέεται με την γειωμένη φυσική, συναισθηματική και ψυχική ευεξία.

Είναι γνωστό ως το πρώτο τσάκρα και έχει δυνατή σύνδεση με την επιβίωση, τα γενεαλογικά πρότυπα, την ασφάλεια, το φαγητό, τα χρήματα, την αγάπη κτλ. Το τσάκρα της βάσης κρατά την βάση της ζωής μας.

Η συνειδητή εργασία με το τσάκρα της βάσης μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην θεραπεία του μυαλού και της σωματικής σύνδεσης. Το τσάκρα της βάσης σας μπορεί να είναι κλειστό, ανοιχτό ή πάρα πολύ ενεργητικό, οπότε εδώ υπάρχουν κάποιες οδηγίες για να αξιολογήσετε το τι κάνει το τσάκρα σας.

Όταν το Τσάκρα της Βάσης είναι κλειστό

Ίσως νιώθετε εγκαταλελειμμένοι από τους γονείς, τους φίλους ή από τον σύντροφο σας. Αισθάνεστε συνεχώς πως δεν σας υπολογίζουν, βγαίνουν χωρίς εσάς και κρατείστε στη ζωή επιβιώνοντας. Ίσως έχετε σκέψεις που σχετίζονται με την έλλειψη χρημάτων ή φαγητού.

Νιώθετε πως δεν είστε συνδεδεμένοι με κανέναν κι έτσι ενεργείτε απότομα και αποτραβιέστε. Έχετε αρνητική άποψη για τον εαυτό σας, μισείτε το σώμα σας και λέτε πως δεν είστε καλοί έτσι όπως είστε.

Η κατάθλιψη, η έλλειψη αντοχής, το άγχος, η έλλειψη συγκέντρωσης και η ανησυχία είναι αυτά που νιώθετε καθημερινά.

Όταν το Τσάκρα της Βάσης είναι ανοιχτό

Νιώθετε πως είστε επιθυμητοί και ανήκετε στην οικογένεια ή στους φίλους σας. Είστε υγιείς, έχετε δυνατή σύνδεση με το σώμα σας και είστε ευτυχισμένοι με αυτό. Είστε οικονομικά ασφαλείς, διαχειρίζεστε τα χρήματα καλά με την σταθερή ροή του ότι έχετε ότι χρειάζεστε και θέλετε.

Όταν το Τσάκρα της Βάσης είναι υπερβολικά δραστήριο

Έχετε υλιστικές σκέψεις που θέτουν την αξία σας γι αυτά που έχετε. Ίσως αναπτύξετε υπερβολική σεξουαλικότητα, απληστία, θυμό, επιθετικότητα, ενοχλητική, ελεγκτική και παρορμητική συμπεριφορά. Σας είναι δύσκολο να αποδεχτείτε την αλλαγή και έχετε άκαμπτα όρια με τους ανθρώπους γύρω σας.

Αφού καθορίσετε πως είναι το τσάκρα σας, πάντα να έχετε στο μυαλό σας πως δεν είναι κάτι σταθερό. Έχετε την ικανότητα να αναπτύξετε το τσάκρα σας σε ένα ακμάζον, υγιές και ζωντανό ενεργειακό κέντρο. Με ισορροπημένο το τσάκρα της Βάσης, θα νιώθετε πιο ισορροπημένοι και ολοκληρωμένοι. Σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται, ανοιχτό, κλειστό ή υπερδραστήριο, αυτές οι συμβουλές θα σας καθοδηγήσουν.

Το να έχετε ανοιχτά και ισορροπημένα τσάκρα είναι ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει καθημερινή εξάσκηση. Το τσάκρα της βάσης είναι η βάση όπου κάθονται όλα τα υπόλοιπα τσάκρα. Η διατήρηση της υγείας του τσάκρα της βάσης επιτρέπει στα άλλα να κερδίσουν ενέργεια από την δύναμη της ζωής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έχετε ένα υγιές τσάκρα.

Σύμφωνα με το θέμα του πνευματικού φαγητού, αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στη σωστή διατροφή.

Πώς να τρέφεστε: Το τσάκρα της βάσης ενισχύεται με τις φυλετικές συνδέσεις.

Το να απολαύσετε ένα γεύμα με τους φίλους ή την οικογένεια σας έχει μια βαθιά επίδραση στη θεραπεία σας. Επίσης, η ευγνωμοσύνη πριν και κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να κάνετε κάθε μέρα το ταξίδι σας προς την υγεία και τη ζωτικότητα.

Όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι σημαντικά επειδή έχουν μια δόνηση που επηρεάζει τα ενεργειακά κέντρα στο φυσικό και συναισθηματικό μας σώμα.

Τι να τρώτε

Πάντα να επιλέγετε οργανικά!

Πρωτεΐνη Μεταλλικά στοιχεία

Κόκκινα φρούτα και λαχανικά

Λαχανικά με ρίζες

Η πρωτεΐνη έχει γειωμένη επίδραση και ενδυναμώνει το φυσικό σώμα. Χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα από τα ζωτικά όργανα.

Οι φακές, το τόφου, τα μαύρα φασόλια, το κινόα, ο αμάρανθος, το γάλα σόγιας, ο αρακάς, οι αγκινάρες, οι σπόροι κάνναβης, οι σπόροι κολοκύθας, οι σπόροι τσία, το τέμπε, το γάλα κάνναβης, τα γιαπωνέζικα φασόλια edamame , το σπανάκι , τα μαυρομάτικα φασόλια, το μπρόκολο, το σπαράγγι, τα φασολάκια, τα αμύγδαλα, η σπιρουλίνα, το ταχίνι, τα ρεβίθια, η θρεπτική μαγιά και το φυστικοβούτυρο είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών.

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι σταθερές ενώσεις από τον φλοιό της γης.

Το στοιχείο του τσάκρα της βάσης είναι η Γη και μια διατροφή πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία δημιουργεί σταθερότητα.

Όταν ένα σώμα λειτουργεί σωστά βρίσκεται σε ομοιόσταση. Το σώμα χρειάζεται μεταλλικά στοιχεία για συνεχή σταθερή κατάσταση.

Για παράδειγμα, το μεταλλικό ασβέστιο δημιουργεί δυνατά οστά και ένα υγιές σύστημα σκελετού, το οποίο είναι καίριο για τη συνολική ευεξία.

Τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σε μεγάλα ποσά είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο και το θείο.

Το σώμα χρειάζεται μικρά ποσά ιχνοστοιχείων.

Αυτά περιλαμβάνουν το σίδηρο, το μαγγάνιο, τον χαλκό, το ιώδιο, τον ψευδάργυρο, το κοβάλτιο, το φθόριο και το σελήνιο.

Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά βοηθούν το τσάκρα της βάσης με πολλούς υπέροχους τρόπους.

Το τσάκρα της βάσης είναι κόκκινο και το να τρώτε κόκκινα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του τσάκρα.

Τα περισσότερα κόκκινα λαχανικά και φρούτα είναι καλές πηγές βιταμίνης C. Το τσάκρα της βάσης συνδέεται με τα κόκκαλα, το δέρμα και τα επινεφρίδια που όλα χρειάζονται βιταμίνη C για να ευδοκιμήσουν. 

Τα κόκκινα μήλα, οι φράουλες, τα ρόδια, τα κεράσια, οι ντομάτες, το κόκκινο λάχανο, τα παντζάρια και πολλά άλλα είναι πολύ ευεργετικά. Τα λαχανικά με ρίζες είναι ζωτικός πόρος επειδή μεγαλώνουν στο έδαφος της Γης.

Η γειωμένη και σταθερή ενέργεια της Γης είναι μέσα στα λαχανικά.

Το να τρώτε λαχανικά όπως πατάτες, παντζάρια, καρότα, κρεμμύδια και σκόρδο μπορούν να έχουν θετική επίδραση στο τσάκρα της βάσης. Όπως και το τσάι από ρίζα πικραλίδας χωρίς καφεΐνη έχει καταπραϋντική επίδραση σε αυτό το τσάκρα.

Η συνταγή πιάτων για το Τσάκρα της Βάσης χρησιμοποιεί όλα αυτά τα λαχανικά συμπεριλαμβανομένου και του κόκκινου παντζαριού!

Αυτό το νόστιμο και ικανοποιητικό πιάτο θα προωθήσει την υγεία στο τσάκρα της βάσης.

Συστατικά

6 μεσαία παντζάρια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια 3 γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 μεσαία σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη Αλάτι Πιπέρι Έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού ή ελαιόλαδο (επιλογή σας) Εξοπλισμός:

Φούρνος Χρονόμετρο Αλουμινόχαρτο Ταψί Μπολ Ξύλινη κουτάλα Πιρούνι 1 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο για ομαλό μαγείρεμα και εύκολο καθαρισμό. Τοποθετήστε τα κομμάτια των παντζαριών στο μπολ και προσθέστε ½ κουταλιά της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 πιπέρι πάνω από τα παντζάρια.

Επικαλύψτε τα παντζάρια με λάδι χρησιμοποιώντας την ξύλινη κουτάλα και ανακατέψτε. Τοποθετήστε τα παντζάρια στο ταψί, βάλτε τα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε τα για 15 λεπτά. Ενώ αυτά μαγειρεύονται προσθέστε τις κομμένες γλυκοπατάτες, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπολ.

Καλύψτε τα λαχανικά με ½ κουταλιά της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι και πιπέρι. Ξανά χρησιμοποιήστε την ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψετε.

Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια. Προσθέστε τα λαχανικά από το μπολ στο ταψί. Προσθέστε ένα στρώμα αλουμινόχαρτου πάνω από το ταψί για να καλύψει την κορυφή.

Τοποθετήστε το καλυμμένο ταψί στο φούρνο για 45 λεπτά. Όταν περάσουν τα 45 λεπτά, βγάλτε το ταψί, τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια και αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο. Να είστε πολύ προσεκτικοί επειδή το πιάτο και τα λαχανικά θα είναι πολύ ζεστά.

Με το πιρούνι πιέστε τα παντζάρια και τις γλυκοπατάτες και για να βεβαιωθείτε πως είναι μαλακά. (Αν δεν είναι, ξανά σκεπάστε το ταψί, βάλτε το πάλι στον φούρνο και ελέγχετε κάθε 10 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο).

Όταν είναι μαλακά, κλείστε το φούρνο, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και αφήστε τα λαχανικά να κρυώσουν για 10 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά, χρησιμοποιήστε την ξύλινη κουτάλα για να βάλετε τα λαχανικά σε ένα πιάτο.

Σερβίρετε το πιάτο και απολαύστε τα οφέλη από το θρεπτικό τσάκρα της βάσης.

Μετάφραση, επιμέλεια: Μάγεια Τ. awakengr.com via thespiritscience.net

awakengr.com

Διατροφή

1. Βοηθά την πέψη. Το κάρδαμο είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα βότανα για την ανακούφιση από τους στομαχόπονους, τα αέρια, τα οξέα του στομάχου, τη ναυτία, τον εμετό, την καούρα, τα φουσκώματα και άλλα. Αποτελεί μια εξαιρετική λύση αν έχετε φάει πάρα πολύ και χρειάζεστε κάτι για να ανακουφιστείτε από το φούσκωμα. Πολτοποιείστε 3 σπόρους κάρδαμου και μια μικρή ποσότητα τζίντζερ και φτιάξτε ένα ρόφημα για να καταπραΰνετε τη δυσπεψία.

2. Το κάρδαμο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Αναπνευστικό. Το κάρδαμο είναι ωφέλιμο στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης, του άσθματος, του φλέματος και της συµφόρησης του θώρακα ενώ βοηθά να ζεσταθεί το σώμα. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Μανγκαλόρ στην Ινδία έδειξαν ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στους πνεύμονες.

4. Κατάθλιψη. Το κάρδαμο βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.

5. Μειώνει τη χοληστερίνη. Έρευνες από τον τομέα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στην Πούνε της Ινδίας έδειξαν ότι το κάρδαμο μειώνει τη χοληστερίνη.

6. Είναι διουρητικό. Το κάρδαμο βοηθά επίσης να απαλλαγείτε από τα περιττά υγρά και καθαρίζει τα νεφρά.

7. Είναι αντιμικροβιακό. Το κάρδαμο αποτελεί έναν ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα και ιδιαίτερα το έλαιό του, το οποίο περιέχει αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές ενώσεις. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επαλήθευσαν την παρουσία αντιμικροβιακών ενώσεων στο έλαιο κάρδαμου.

8. Σπασμοί. Το κάρδαμο καταπραΰνει τους μυϊκούς σπασμούς, όπως τον λόξυγκα και τους σπασμούς του γαστρεντερικού σωλήνα.

9. Ουρολοίμωξη. Το κάρδαμο χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης. Μερικές φορές συνδυάζεται με φύλλα μπανάνας και χυμό ινδικού φραγκοστάφυλου για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, τις λοιμώξεις της ουρήθρας και τις φλεγμονές.

10. Καρδιαγγειακό σύστημα. Έρευνες από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Βασιλιά Σαούντ στην Αραβία έδειξαν ότι το κάρδαμο μειώνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού παλμού.

11. Θρόμβοι αίματος. Το κάρδαμο προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

12. Καρκίνος. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι το κάρδαμο εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων και αντίθετα τα εξολοθρεύει. Περιέχει στοιχεία όπως η ινδόλη-3-καρβινόλη και το διινδολυμεθάνιο, τα οποία είναι σημαντικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου.

Μελέτες που έγιναν στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου Chittaranjan στην Καλκούτα έδειξαν ότι το κάρδαμο ήταν πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία του καρκίνου του ορθού σχεδόν σε ποσοστό 50%. Σε έρευνες από το διεθνές περιοδικό «British Journal of Nutrition» διαπιστώθηκε ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο, βοηθώντας έτσι στην πρόληψή του.

13. Αντιφλεγμονώδες. Το κάρδαμο αποτελεί μια θαυμάσια αντιφλεγμονώδη ουσία για τον βλεννογόνο του στόματος. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των πόνων στις αρθρώσεις που παρουσιάζουν οίδημα και ερυθρότητα.

14. Ίνες. Το κάρδαμο περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών που εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα, μειώνουν τη χοληστερίνη και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προβιοτικών στο παχύ έντερο ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

15. Αποτοξίνωση. Επειδή το κάρδαμο είναι καλό διουρητικό, βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

16. Αντιοξειδωτικός παράγοντας. Το κάρδαμο είναι γεμάτο από ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη και την αποκατάσταση των βλαβών του DNA και την πρόληψη των ασθενειών. Περιέχει ισχυρά έλαια που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ασθένειες, όπως νερολί, τρανς-νερολιδόλη, λιναλοόλη, πινένιο, λιμονένιο, τερπινεόλη 4, κιτρονελόλη και πολλά άλλα.

17. Αγιουρβεδική ιατρική. Στην Αγιουρβεδική ιατρική το κάρδαμο χρησιμοποιείται για πολλές και διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας, των αναπνευστικών και γαστρεντερικών προβλημάτων, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος καθώς και για την εξουδετέρωση των επιδράσεων της καφεΐνης. Στην Ινδία, το κάρδαμο είναι επίσης γνωστό ως «ela» και μια μικρή ποσότητα βοηθά να ισορροπήσουν και οι 3 βασικές δομές του σώματος (dosha), δηλαδή η Κάφα, η Βάτα και η Πίτα.

18. Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Εδώ το κάρδαμο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ελκών στο στόμα, των προβλημάτων στο γαστροοισοφαγικό σύστημα, των προβλημάτων στα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη, της φλεγμονής των βλεφάρων κτλ.

19. Στοματικές παθήσεις και δυσάρεστη αναπνοή. Το κάρδαμο είναι αποτελεσματικό για την επούλωση πληγών στο στόμα, τον φάρυγγα και τα ούλα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής και εμποδίζει τη φθορά των δοντιών. Για ευχάριστη αναπνοή, μασήστε λίγους σπόρους μετά το γεύμα.

20. Τι περιέχει το κάρδαμο. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Α, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενέργεια και καλή διάθεση, κάλιο για την καλή υγεία της καρδιάς, χαλκό και σίδηρο για την αναιμία, φώσφορο και ασβέστιο για γερά οστά, ψευδάργυρο και μαγνήσιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και μαγγάνιο για την καλή υγεία των οστών.

http://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Η κάνναβη μέχρι σήμερα είχε ένα μικρό πρόβλημα να βγει και να ξεχωρίσει από τη σκιά της μαριχουάνας. Παρόλο που σχετίζεται στενά με αυτό που οι γνώστες αποκαλούν «μαύρο», η κάνναβη έχει μικροσκοπικές ποσότητες THC – η χημική δηλαδή ουσία που βρίσκεται στη μαριχουάνα και που σε κάνει high – και η κατανάλωση τροφίμων κάνναβης δεν θα σε θέσει σε κίνδυνο σε τυχόν drug test.

Τα οφέλη της κάνναβης για την υγεία είναι τόσο πολλά και μεγάλα, που οι άνθρωποι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα παλιά στερεότυπα του πολύπλευρου αυτού φυτού.

Μεταξύ άλλων, η πρωτεϊνη και οι φυτικές ίνες που έχει η κάνναβη συνδέονται με την αργή πέψη, η οποία εμποδίζει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνεπώς διατηρεί την ενέργεια του σώματός σας. Επίσης, βοηθούν στην ενίσχυση του αισθήματος του κορεσμού, πράγμα το οποίο σε αποτρέπει από το να φας χαζά σνακ.

Η κάνναβη περιέχει ακόμα Ω3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μπορεί ακόμη και να αποτρέψουν τη νόσο του Alzheimer.

Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν μία από τις λίγες πηγές Ω3, που βρίσκονται στα φυτά.Και όχι δεν τελειώσαμε, η κάνναβη περιέχει και Ω6 λιπαρά οξέα, που διεγείρουν την ανάπτυξη του δέρματος και των τριχών και διατηρούν την υγεία των οστών, ρυθμίζουν το μεταβολισμό και βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Προϊόντα με κάνναβη που αξίζει να δοκιμάσεις
Γραβιέρα Τσίλιγκο με σπόρους κάνναβης

Διατίθεται αποκλειστικά από την εταιρία Tseligas Delicatessen και πρόκειται για μία γραβιέρα, που φτιάχτηκε σε συνεργασία με τυροκομείο στην ορεινή Αργολίδα. Η γεύση της είναι ουδέτερη (άρα δεν θα καταλάβεις και πολύ την κάνναβη), ωστόσο έχει όλο το διατροφικό όφελος των σπόρων της, μιας και κατά την ωρίμανση του τυριού έχουν απορροφηθεί τα έλαια των σπόρων.

Αποξηραμένο ελληνικό βιολογικό βότανο κάνναβης Sativa

Είναι ιδανικό για μαγείρεμα, αλλά και για τσάι και καλλιεργείται από ένα συνεταιρισμό στο Βόλο και συγκεκριμένα είναι ο Kannabio στην Κοκκίνα Μαγνησίας.

Λάδι Κάνναβης

Το λάδι της κάνναβης είναι σούπερ θρεπτικό και περιέχει αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, καροτένιο, φυτοστερόλες, φωσφολιπίδια και πολλά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, θείο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και περιέχει και τα 20 γνωστά αμινοξέα.

Περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, D και E και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Προσοχή όμως: δεν τηγανίζεται, ούτε και μαγειρεύεται. Είναι ιδανικό να το βάλουμε σε σαλάτες, ζυμαρικά, ρύζι, λαχανικά, σούπες και σάλτσες (μετά το μαγείρεμά τους).

Πέστο κάνναβης καυτερή πιπεριά

Είσαι μακαρονάς και τι να κάνουμε; Να βάλουμε πέστο με καρυκευμένη κάνναβη και φυτικό τόφου. Μία νοστιμιά.

CBD Bio Honey Canna Health Amsterdam

Το μέλι της Canna Health Amsterdam παρασκευάζεται με οργανικά συστατικά υψηλής ποιότητας χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά και είναι ιδανικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ladypapaya.com

Διατροφή

Ψάχνετε για ένα διατροφικό θαύμα; Μια τροφή που θα σας κάνει να χάσετε βάρος από το πουθενά; Καιρός να σταματήσετε την έρευνα. Αν πάρετε περισσότερες θερμίδες θα βάλετε κιλά. Είναι απλά θέμα βιολογίας.

Πριν, όμως, ετοιμαστείτε να ρίξετε λευκή πετσέτα, υπάρχει κάτι αισιόδοξο που πρέπει να ξέρετε. Υπάρχουν τροφές που δεν σας κάνουν ακριβώς να χάσετε βάρος, αλλά κάνουν κάτι άλλο. Σας κρατούν χορτασμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας με αποτέλεσμα να μην πεινάτε και επομένως να μην τρώτε. Αρα, έμμεσα σας βοηθούν να χάσετε βάρος.

Αναζητήστε αυτές τις τροφές με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη και πρωτεΐνες ή με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και καταναλώστε τις σε μεγάλες ποσότητες. Το πρόσθετο όφελος είναι πως οι περισσότερες απ’ αυτές είναι γεμάτες με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα.

1. Μήλα
Ενα μήλο την ημέρα μπορεί να κρατήσει μακριά το λίπος. Αυτό το «φορητό» φρούτο είναι το ιδανικό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δύο είδη φυτικών ινών: Τις διαλυτές που βοηθούν να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μακριά από την επιθυμία για ζάχαρη και τις αδιάλυτες, που σας βοηθούν να χορτάσετε. Ενα μέτριο μήλο έχει 85% νερό και 5 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών. Σα να μην φτάνει αυτό τα μήλα περιέχουν κερκετίνη, ένα φλαβονοειδές που βοηθά στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου, στη μείωση των ζημιών από τη χοληστερόλη και στην καλή υγεία των πνευμόνων.

2. Αυγά
Tα αυγά είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, που μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη διατήρηση του κορεσμού. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως άνθρωποι που έφαγαν δύο αυγά για πρωινό, κατανάλωσαν στη διάρκεια του επόμενου 24ωρου 400 θερμίδες λιγότερες απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες που έτρωγαν το πρωί κουλούρια. Η μελέτη απέδειξε την υπόθεση των ερευνητών του Βιοϊατρικού Κέντρου Ερευνών του Pennington στη Λουιζιάνα πως το αυγό οδηγεί σε μεγαλύτερο κορεσμό και κρατά τους ανθρώπους χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν και επρόκειτο για μελέτη μόλις μίας ημέρας, η κατανάλωση αυγών σε τακτική βάση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη διαχείριση του βάρους.

3. Κουνουπίδι
Οταν προσπαθεί κανείς να χάσει βάρος τα μη αμυλούχα λαχανικά όπως το κουνουπίδι, είναι από τα λίγα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν σε απεριόριστες ποσότητες. Το κουνουπίδι περιέχει το φυτοθρεπτικό σουλφοραφάνη που καταπολεμά τον καρκίνο καθώς και μία καλή ποσότητα φυλλικού οξέος και βιταμίνης C, που μπορεί να είναι χρήσιμη για την απώλεια βάρους. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Purdue επισήμανε πως η βιταμίνη C είναι βασικός παράγοντας για το πόσο λίπος καίγεται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

4. Γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Το γιαούρτι δεν είναι η μαγική τροφή που θα σας κάνει να φορέσετε ένα νούμερο μικρότερο σε λίγες μόλις μέρες, ωστόσο μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί διαπίστωσε πως όσοι συμμετέχοντες έτρωγαν τρεις μερίδες γιαούρτι ημερησίως έχασαν το διπλάσιο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν, σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 12 εβδομάδων. Γιατί; Επειδή το ασβέστιο σε συνδυασμό με τα άλλα βιοενεργά συστατικά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα επιβραδύνουν τη διαδικασία λήψης λίπους και αυξάνουν την καύση λίπους ειδικά γύρω από την κοιλιά.

5. Φιστίκια
Μπορεί τα καρύδια και τα αμύγδαλα να παίρνουν όλη τη δόξα, αλλά κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τα φιστίκια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Purdue διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν φιστίκια ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν το βάρος τους ακόμα κι έτρωγαν όσα φιστίκια ήθελαν. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τα φιστίκια τόσο αποτελεσματικά; Είναι η πρωτεΐνη ή είναι το λίπος; «Προσπαθήσαμε να απομονώσουμε διάφορες συνιστώσες για να καθορίσουμε τι είναι αυτό που κάνει τα φιστίκια να χορταίνουν τόσο πολύ τους ανθρώπους, αλλά δεν καταλήξαμε σε κάτι συγκεκριμένο. Είναι “όλο το πακέτο” που τα κάνει ιδιαίτερα», λέει ο δρ Richard Mattes, ερευνητής στο Purdue.

6. Σούπα
Ολοι γνωρίζουμε ότι η σούπα είναι καλό φαγητό, αλλά από πότε συμβάλλει στο αδυνάτισμα; Δεν έχουν περάσει λίγα χρόνια που όλοι πίστευαν ότι οι σούπες παχαίνουν. Κι όμως. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι 300 γρ. σούπα ζωμός μπορεί να ενταχθεί σε μια δίαιτα απώλειας βάρους και να βοηθήσει κάποιον σε μια περίοδο 6 μηνών να χάσει σχεδόν το διπλάσιο βάρος από κάποιον που δεν την είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα απώλειας βάρους του. Γιατί; Επειδή η προσθήκη νερού μια τροφή, καθιστά την τροφή πιο χορταστική. Το νερό στη σούπα προσθέτει όγκο και βοηθά να χορτάσει κανείς χωρίς επιπλέον θερμίδες. Κάτι που σημαίνει ότι θα φάει λιγότερο από τα υπόλοιπα φαγητά στη διάρκεια της ημέρας.

7. Ψάρια
Το ψάρι βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις τροφές που χορταίνουν τον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, οι άνθρωποι έτρωγαν κατά 11% λιγότερο σε δείπνο, αν το μεσημέρι είχαν φάει γεύμα με ψάρι, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν γευματίσει βόειο κρέας. Η ισχυρή γεύση του ψαριού μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού και λιγότερη ανάγκη να φάει κάποιος. Οι πρωτεΐνες των ψαριών συνιστούν σαφώς μειωμένη πρόσληψη θερμίδων σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες του βόειου κρέατος.

8. Σαλάτα
Οταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη δίαιτα, σκέφτονται σαλάτες. Αλλά αν αυτό σημαίνει κάποια θλιβερά χόρτα και άγουρες ντομάτες, δεν πρέπει να προξενεί καμία έκπληξη που πολλές δίαιτες δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Οι σαλάτες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να προσθέσει κανείς στη διατροφή του τροφές που τον κρατούν χορτάτο. Φρέσκα λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, φασόλια και υγιή λίπη. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι γυναίκες που έτρωγαν πριν από το γεύμα ζυμαρικών μία σαλάτα κατανάλωναν τελικά λιγότερες θερμίδες από τα ζυμαρικά από τις γυναίκες που παρέλειπαν τη σαλάτα.

 

Διατροφή

Η διαίτα πριν την παραλία. Σε 2 εβδομάδες θα είσαι πανέτοιμη

Οι αναβολές τελείωσαν. Σε δύο εβδομάδες έρχεται το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού και ίσως έχεις ήδη κανονίσει μία μικρή εξόρμηση στα κοντινά νησιά.

Αποφάσισες λοιπόν πως για τις επόμενες ημέρες θα σταματήσεις τις διατροφικές αταξίες και τα σουβλάκια ή οι πίτσες θα έχουν θέση στη ζωή σου. Παίρνουμε βαθιά ανάσα, συμφωνούμε μαζί σου, ξεφυσάμε και σου αποκαλύπτουμε ένα από τα πιο αποτελεσματικά διατροφικά προγράμματα που είχαμε στο συρτάρι.

Σου μεταφέρουμε vibes θετικά, σου ζητάμε να μείνεις μακριά από τα burgers και.. σημείωνε. Δικαιολογίες πάπαλα.

Πρωινό:

Φυσικός χυμός πορτοκάλι και 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως με μέλι

ή

2 φρυγανιές με 30γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών

Δεκατιανό:

2 κ.σ σταφίδες ωμές

ή

1 μήλο

ή

4 αποξηραμένα βερίκοκα

Μεσημεριανό:
Ψάρι με χόρτα βρασμένα και 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

ή

κοτόπουλο ψητό, αγγούρι, 30γρ. ανθότυρο και 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

ή

λαδερό(φασολάκια, μπάμιες), 30 γρ. ανθότυρο 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

ή

μοσχάρι ψητό, σαλάτα μαρούλι (1κ.σ ελαιόλαδο), 30 γρ. ανθότυρο, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

Δεκατιανό:
1 γιαούρτι με 1κ.σ σταφίδες

ή

1 μπάρα δημητριακών

ή

1φλ. ανανά

ή

5 φράουλες

Βραδινό:

Τοστ με μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως, 1 φέτα γαλοπούλα και 1 φέτα τυρί light

ή

αυγό βρασμένο, 2 μικρά παξιμάδια και 30 γρ. ανθότυρο

ή

2 καλαμάκια κοτόπουλο και αγγουροντομάτα

Να θυμάσαι ότι πρέπει:

Να πίνεις πολύ νερό.

Να μην προσπερνάς κανένα σου γεύμα.

Να ελαττώσεις τη ζάχαρη στον καφέ σου.

Να αποφεύγεις τα γλυκά. (Το ξέρουμε πως πονάει αλλά ΥΠΟΜΟΝΗ)

Διατροφή

Το κεχρί είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτείνης,είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη,φολικό οξύ και Β6. Περιέχει σίδηρο,ασβέστιο,κάλιο,μαγνήσιο,χαλκό και ψευδάργυρο. Δεν περιέχει γλουτένη ,έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων,τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη η άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι.

Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στή χολή, μειώνουν την έκκριση των χολικών αλάτων τα οποία σε περίσσεια οδηγούν στο σχηματισμό πέτρας. Επίσης καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο, με αποτέλεσμα το επιπεδό τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα.Το κεχρί είναι ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Οι λιγνάνες, που περιέχονται σε αφθονία στο κεχρί,μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, σε ουσίες που επίσης δρούν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού.
Το κεχρί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο,ένα ανόργανο στοιχείο που εκτελεί πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό.

Ποσότητα ανά 100 g
Θερμίδες (kcal) 378
Λιπίδιο 4,2 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 5 mg
Κάλιο 195 mg
Υδατάνθρακες 73 g
Φυτικές ίνες 9 g
Πρωτεΐνη 11 g
Βιταμίνη A 0 IU Βιταμίνη C 0 mg
Ασβέστιο 8 mg Σίδηρος 3 mg
Βιταμίνη D 0 IU Βιταμίνη B6 0,4 mg
Βιταμίνη B12 0 µg Μαγνήσιο 114 mg

Ιδιότητες

Το κεχρί έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στόν οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί το σώμα και βελτιώνει την διάθεση.

Είναι μια από τις αγαπημένες τροφές των χορτοφάγων,γιατί με τις φυτικές του ίνες δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στο στομάχι,ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό με καλής ποιότητας πρωτείνη.

Λόγω του μαγνησίου που περιέχει το κεχρί είναι κατάλληλο για αθλητες που προπονούνται εντατικά πχ ποδηλάτες ,δρομείς μεγάλων αποστάσεων οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες στα πόδια.

Βοηθούν στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, Ο που περιέχει παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή του κάθε κυττάρου στο σώμα μας. Είναι ένα βασικό συστατικό πολλών άλλων ενώσεων όπως τριφωσφορική αδενοσίνη ή ΑΤΡ, του μορίου που ωφείλετε η ενέργεια του σώματος.

Ο φώσφορος είναι ένα σημαντικό συστατικό των νουκλεϊκών οξέων, βασικά δομικά στοιχεία του γενετικού μας κώδικα. Επιπλέον, ο μεταβολισμός των λιπιδίων στον οργανισμό βασίζεται στο φώσφορο.

Βοηθά στην πρόληψη της χολολιθίασης. Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology δείχνει, να τρώμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως ειναι το κεχρί, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν πέτρες στην χολή.

Σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Τρώγοντας μια μερίδα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το κεχρί, τουλάχιστον 6 φορές την εβδομάδα είναι μια ιδιαίτερα καλή ιδέα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα σημεία της καρδιαγγειακής νόσου (CVD).

Κατά του Καρκίνου του Μαστού
Ερευνητές εξέτασαν το πόσοστο φυτικών ινών σε 35.972 συμμετέχοντες σε μία μελέτη Γυναικών στo Ηνωμένο Βασίλειο και βρήκαν οτι σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το κεχρί και τα φρούτα δίνουν σημαντική προστασία, έναντι του καρκίνου του μαστού για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. (Cade JE, Burley VJ, et al., International Journal of Epidemiology).

Ενάντια στο παιδικό άσθμα.Σύμφωνα με την Αμερικανική πνευμόνολογική ένωση , σχεδόν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από άσθμα, στο οποίο φέρεται να είναι υπεύθυνο για πάνω από 14 εκατομμύρια χαμένες σχολικές ημέρες στα παιδιά.

Η αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως και τα ψάρια θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο παιδικού άσθματος κατά περίπου 50%, προτείνει το Διεθνές Μελέτη για αλλεργίες και το άσθμα στην παιδική ηλικία (Tabak C, Wijga AH).

Διατροφή

Τι κερδίζετε αν τρώτε μισό αβοκάντο την ημέρα
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 

Η κατανάλωση μισού αβοκάντο την ημέρα σας βοηθάει να χάσετε κιλά και σας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, λένε οι επιστήμονες.


Αβοκάντο - Μια μελέτη με περίπου 30.000 συμμετέχοντες έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά αβοκάντο είχαν τουλάχιστον 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. Συγκεκριμένα, το σωματικό τους βάρος ήταν κατά μέσο όρο 3,4 κιλά χαμηλότερο, η περιφέρεια της μέσης τους ήταν 2,5 εκατοστά μικρότερη, ενώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν μια μονάδα χαμηλότερος.

Η δρ Carol O'Neil, από το κρατικό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποστηρίζει, ότι τα αβοκάντο μπορεί να σχετίζονται με μια συνολική καλύτερη διατροφή και μεγαλύτερη κατανάλωση βασικών θρεπτικών συστατικών. Είπε σχετικά: “Η κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με καλύτερα διαιτητικά μέτρα και παραμέτρους βάρους σε σύγκριση με όσους δεν το έτρωγαν καθόλου. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να ενθαρρύνεται ως μέρος ενός γενικού υγιεινού τρόπου ζωής”.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και ίνες, που κάνουν το άτομο να αισθάνεται χορτάτο για περισσότερο χρόνο. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, το 77% των θερμίδων του προέρχεται από λίπος, αλλά πρόκειται κυρίως για ελαϊκό οξύ, το οποίο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται και στο ελαιόλαδο, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί βασική τροφή της μεσογειακής διατροφής, η οποία με την σειρά της έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.


Τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι το κατανάλωναν τακτικά είχαν υψηλότερη πρόσληψη ινών, καλών λιπαρών, βιταμινών Ε και C, φολικού οξέος, μαγνησίου, χαλκού και καλίου. Επίσης κατανάλωναν λιγότερους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αβοκάντο.

Επέδειξαν, επίσης, σημαντικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη), ενώ είχαν και χαμηλότερα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ομοκυστεΐνη (homocysteine), που είναι σημάδι σκλήρυνσης των αρτηριών, θρόμβων αίματος και άλλων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι λένε οι ερευνητές
Η δρ O'Neil πρόσθεσε: “Η κατανάλωσή του συνδέεται με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι καίρια για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων”.

Στην μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων Hass Avocado Board και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Internal Medicine Review, οι επιστήμονες συστήνουν ότι μια υγιεινή πρόσληψη ήταν περίπου μισό μέσο αβοκάντο την ημέρα.

Η επικεφαλής του εν λόγω συμβουλίου, Nikki Ford, είπε: “Καθώς χρηματοδοτούμε πρόσθετες κλινικές μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρέσκου αβοκάντο και της διαχείρισης του βάρους και των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους γιατρούς να το συστήνουν ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής”.

Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τα αβοκάντο με οφέλη για την υγεία, που κυμαίνονται από την αντιγήρανση έως την αποτροπή των καρδιακών παθήσεων και ακόμη και του καρκίνου.

http://www.express.co.uk

Διατροφή

Cacao nibs: Υπερτροφή για αναστεναγμούς
Ναι, θα είχαμε cacao nibs και στο χωριό μας αν είχαμε γεννηθεί στο Περού. Όμως, τώρα που τα προϊόντα πάνε και έρχονται πιο εύκολα, είναι ευκαιρία να δοκιμάσεις μια τροφή που σύμφωνα με την περουβιανοή παράδοση ήταν η τροφή των θεών.

Τα cacao nibs, οι σπασμένοι σπόροι κακάο, είναι μικρά κομματάκια σοκολάτας (nibs στα αγγλικά είναι οι μύτες π.χ. από το μολύβι) που προέρχονται από το “φασόλι” του κακάο και που περιέχουν όλον τον θησαυρό του τονωτικού, αφροδισιακού, αντικαταθλιπτικού πολύτιμου καρπού.

Κάποιοι από τους πολλούς λόγους για να τα βάλεις στη διατροφή σου
-Πρώτα από όλα μπορούν να φτιάξουν τη διάθεση σου γιατί ενεργοποιούν σεροτονίνη, ντοπαμίνη, τρυπτοφάνη. Είναι ένα εξαιρετικό αντικαταθλιπτικό.

-Έχουν μαγνήσιο που μπορεί και ελέγχει τις ορμόνες του στρες, ανεβάζει τη διάθεση, διώχνει την κούραση, προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις.

-Μετά τα φρούτα και τα λαχανικά, τα cacao nibs έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, έχουν δυο φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί και τρεις φορές περισσότερα από το πράσινο τσάι.

-Αν δε σου αρέσει η μαύρη σοκολάτα, “κρύψε” cacao nibs στο μούσλι ή στο σμούθι σου για να λάβεις τα αντοξειδωτικά που χρειάζεσαι.

-Είναι μια θαυμάσια λύση αν σου λείπουν σίδηρος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, κάλιο.

-Είναι και ένα πρώτης τάξης αφροδισιακό. Τα cacao nibs ρυθμίζουν διάθεση και ορμόνες!
Αν ψάχνεις κάτι που θα επαναφέρει τη χαμένη σου όρεξη για έρωτα μόλις το βρήκες.

*Καλό είναι να μην καταναλώσεις cacao nibs μαζί με αγελαδινό γάλα γιατί έτσι θα εμποδίσεις την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών (ένας λόγος για να μην προτιμάς τη σοκολάτα γαλάκτος)

Μπορείς να κάνεις απίστευτα γλυκά με cacao nibs, να τα βάλεις στα μάφινς, στα μπισκότα σου, στη ζεστή σοκολάτα σου και όπου θα ήθελες να έχεις τη σοκοκαλένια γεύση, τόνωση, αίσθηση και υφή.
Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο αλλά και η φαντασία σου μπορεί να κάνει θαύματα.

Η αλήθεια είναι ότι σε λίγες τροφές βρίσκεις τόσα θρεπτικά στοιχεία συγκεντρωμένα.

Είναι από τα πρώτα που μπαίνουν στο μπολ του πρωινού είτε πρόκειται για νιφάδες βρώμης με φυτικό γάλα είτε για φυτικό γιαούρτι με bran stics.
Δεν τα βάζω μόνο για τη γεύση αλλά και για την υφή. Μικρά και κρατσανιστά, δίνουν τη διαφορετική υφή που θέλω σε κάθε μπουκιά.

Η γεύση απέχει από το να είναι γλυκιά. Όμως, δεν είναι και πικρή. Είναι ουδέτερα πικρή.

Πάντως η αίσθηση ότι κάνω κάτι καλό για τον οργανισμό μου είναι, για εμένα, αξεπέραστη. Οπότε, αγοράζω δυο δυο τις συσκευασίες με τα cacao nibs.

Τα βρίσκεις παντού, σε καταστήματα βιολογικών, μεγάλα μανάβικα και super markets. Δεν είναι φθηνά όμως απέχουν από το να είναι ακριβά. Οι οργανικοί, ωμοί και ακατέργαστοι κοστίζουν περίπου 8 ευρώ τα 250 γραμμάρια.

από την Καίτη Φαρμάκη

http://anewlife.gr

Διατροφή

Γλυκιά ζωή χωρίς να τρελαίνεται ο γλυκαιμικός σου δείκτης.

Γιατί όταν δεν τρελαίνεται ο γλυκαιμικός σου δείκτης, η όρεξη και η διάθεση σου δεν έχουν σκαμπανεβάσματα!

Θα προσπαθήσω να περιγράψω το SugaVida. Η υφή του είναι σαν της ζάχαρης και γεύση του κάτι μεταξύ καραμέλας, κανέλας και μόκα. Έχει γλυκιά γεύση, καταναλώνεται όπως είναι ενώ διαλύεται πολύ εύκολα στα υγρά και καραμελώνει τις στερεές τροφές όταν ζεσταθεί.

Είναι το νέκταρ του φοίνικα παλμύρα, ο οποίος αυτοθεραπεύεται και δεν μεταδίδει καμία μόλυνση. Αυτό απλά σημαίνει ότι δε χρειάζεται φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα. Άρα τα προϊόντα του είναι αμόλυντα!

Είναι η μόνη βιοδιαθέσιμη πηγή βιταμίνης Β12 στη φύση, οπότε είναι απαραίτητο για τους vegan και για όσους έχουν έλλειψη βιταμίνης Β, και είναι αρκετοί.

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και 3,1 γραμμάρια φρουκτόζη στα 100. Για να κάνεις τη σύγκριση η ζάχαρη έχει 40. Γι’ αυτό και είναι το καταλληλότερο γλυκαντικό για τους διαβητικούς.

Το σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται για ένα απλό γλυκαντικό. Είναι υπερτρόφιμο που δίνει στον οργανισμό δύναμη, ενέργεια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο.

Πώς μπορείς να το βάλεις στη διατροφή σου:
Μπορείς να πάρεις το πρωί μια μεγάλη κουταλιά με ένα ποτήρι νερό. Έτσι θα έχεις ενέργεια για όλη την ημέρα.
Μπορείς να το προσθέσεις στο πρωινό σου ή στο ρόφημα σου αντί για ζάχαρη ή γλυκαντικό και να μετατρέψεις το ρόφημα σου σε σούπερ ρόφημα ενέργειας.
Μπορείς να κόψεις ένα μήλο το απογευματάκι και να το πασπαλίσεις με SugaVida.
Να το προσθέσεις το βράδυ στο γιαούρτι σου και να ξετρελαθείς με τη γεύση του.
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στη ζαχαροπλαστική σου βάζοντας τη μισή ποσότητα SugaVida από όση θα έβαζες ζάχαρη.
Μπορείς να φτιάξεις τηγανίτες και να τις πασπαλίσεις με SugaVida.
Μπορείς να κόψεις αχλάδια, να τα πασπαλίσεις με SugaVida και να τα βάλεις στο γκριλ για 5 λεπτά. Μετά, τηλεφώνησε μου να μου πεις ευχαριστώ για την ιδέα.

Tips: Ηρεμεί τα πιτσιρικάκια. Λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού τα κάνει λιγότερο νευρικά. Αν το προσθέσεις στο βραδυνό σου ρόφημα, θα κοιμηθείς πιο εύκολα.

SugaVida Greece

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin