Οκτωβρίου 23, 2018

Διατροφή

Καρπούζι: Δεν θα πιστεύετε από πόσες ασθένειες προστατεύει!
Από Μιχάλης Θερμόπουλος

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.


Το καρπούζι έχει γίνει συνώνυμο με το καλοκαίρι και όχι άδικα. Είναι δροσιστικό και γλυκό και μας βοηθάει να αντεπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Θρεπτικά στοιχεία
Στα 150 γραμμάρια, το καρπούζι περιέχει:

43 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια νατρίου, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών.
Επίσης παρέχει το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο.
Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη.

Τι οφέλη έχει το καρπούζι για την υγεία
Άσθμα: Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

Αρτηριακή πίεση: Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1. Έδειξε επίσης πως βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών. Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Καρκίνος: Ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.

Ενυδάτωση: Το καρπούζι απαρτίζεται από 92% νερό και πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ενώ αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Δέρμα: Το καρπούζι περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος (φυσικό έλαιο), που διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και τη συντήρηση του κολλαγόνου. Καρπούζι συμβάλλει επίσης στη συνολική ενυδάτωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για υγιή επιδερμίδα και μαλλιά.
http://www.medicalnewstoday.com

Διατροφή

Μου ‘ρχεται να δαγκώσω τον γιατρό από την πείνα
Ερώτηση απαντημένη από τη διατροφολόγο του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά

Γύρισα από τον παθολόγο με μία δίαιτα 1600 θερμίδων , έχω προδιάθεση για διαβήτη, πολλά πολλά περιττά κιλά και πολλή όρεξη. Μα 1600 θερμίδες;

Όταν κοντεύεις τα εκατό κιλά είναι δυνατό να ξυπνήσεις ένα πρωί και να πιεις ένα ποτήρι γάλα με δύο φρυγανιές , στις 11.00 ένα μήλο και το μεσημέρι 90 γραμμάρια πρωτείνη , μια κούπα υδατάνθρακα και άφθονη σαλάτα? Μου ´ρχεται να αρχίσω να δαγκώνω τον γιατρό με αυτο το διαιτολόγιο.

Πεινάω μόνο που το διαβάζω και πόσο είναι 90 γραμμάρια πρωτείνη; υποπτεύομαι πολύ λίγο . Δώσε μου μια δίαιτα 2000 θερμίδων με σωστή διατροφή , να μην επιθυμώ σοκολατένιο γλυκό μετά το μεσημεριανό μου και σε ένα μήνα κάντη μου 1800 και στη συνέχεια 1600. Κανείς μας δεν πάχυνε επειδή υπερκατανάλωνε μπριζόλες και μπρόκολα, ή έτρωγε τρεις φρυγανιές με βούτυρο και μέλι στο πρωινό αντί για δύο. Έχω άδικο; και δεν είναι ρητορική η ερώτηση

Αγαπητή φίλη, όχι, δεν έχεις καθόλου άδικο. Είσαι απλά ένα από τα πολλά θύματα της τυποποιημένης διατροφής σε φωτοτυπία. Αλλά ας τα πάρω με μια σειρά.

Λογικά με τον όρο «προδιάθεση για διαβήτη» ο γιατρός σου εννοεί ότι έχεις εμφανίσει ινσουλινοαντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι το σάκχαρό σου είναι κανονικό ή οριακά πάνω από το επιθυμητό, αλλά για να καταφέρει ο οργανισμός σου να το κρατάει εκεί, αναγκάζεται να παράγει πολλαπλάσια από το αναμενόμενο ποσότητα ινσουλίνης.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα, σε πολυκυστικές ωοθήκες ή/και σε συσσώρευση σπλαχνικού (κοιλιακού) λίπους. Τα κακά νέα είναι ότι αν δεν αντιμετωπιστεί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εξελιχθεί σε διαβήτη στο προσεχές μέλλον και επίσης ότι η μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης δρα ανασταλτικά στην απώλεια βάρους. Τα καλά είναι ότι το πρόβλημα είναι άκρως διαχειρίσιμο.

Η αντιμετώπιση είναι συνδυασμός φαρμακευτικής (συνήθως μετφορμίνη) και διατροφικής αγωγής. Το διατροφικό κομμάτι έγκειται στο να μην αφήνουμε το σάκχαρο να ανεβαίνει πολύ ψηλά ώστε να μην προκαλούμε μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης και στο να μειώσουμε το σπλαχνικό λίπος μέσω σωστής απώλειας βάρους. Κάνοντας το πρώτο, διευκολύνουμε την απώλεια βάρους και γλιτώνουμε από τις υπογλυκαιμίες που οδηγούν σε αυξημένη όρεξη. Κάνοντας το δεύτερο, η πιθανότητα να μπορεί και πάλι ο οργανισμός να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη αποτελεσματικά είναι πολύ μεγάλη, οπότε σταδιακά μειώνεται ή διακόπτεται εντελώς η φαρμακευτική αγωγή.

Πάμε τώρα στο δια ταύτα, για να απαντήσω στο ερώτημα σου. Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, δε χρειάζεται να τρως σαν νοσηλευόμενη ασθενής σε παθολογική κλινική του 1960. Ναι, οι 1.600 θερμίδες είναι πολύ λίγες για έναν άνθρωπο που μέχρι εχθές έτρωγε αρκετά περισσότερες.

Όχι, δεν είναι αυτά τα μόνα τρόφιμα που επιτρέπεται να φας. Για πρωινό θα μπορούσες να φας πχ τοστ ή γάλα με βρώμη και σταφίδες ή ψωμί με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα. Όλα τα φρούτα επιτρέπονται, στη σωστή ποσότητα (έλεος με τα μήλα, φίλοι διαβητολόγοι).

Για μεσημεριανό θα μπορούσες να φας μακαρόνια ολικής με κιμά ή σπανακόρυζο ή άλλα 50 φαγητά. Ακόμη και γλυκό θα μπορούσες να φας, αρκεί να μη γίνεται υπερκατανάλωση. Ο αριθμός των γευμάτων, οι ακριβείς συνδυασμοί και οι μερίδες είναι κάτι που εξαρτάται από την περίπτωση του καθενός και δεν υπάρχει μία φόρμουλα που να εφαρμόζεται σε όλους. Επίσης, το μυστικό (;) είναι η διατροφή να είναι ρεαλιστική για τον ασθενή, αλλιώς θα την παρατήσει στις 10 ημέρες και το όφελος θα είναι απλά μηδενικό.

Κάτι τελευταίο, αλλά αναγκαίο να ειπωθεί. Οι «δίαιτες της φωτοτυπίας» όπως τις ονομάζω εγώ, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν και να καούν παραδειγματικά στην πλατεία Συντάγματος. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν διαβητικό νεφροπαθή (πολύ σύνηθες): Ο διαβητολόγος του δίνει χαρτί που λέει να μην τρώει υδατάνθρακες για το σάκχαρο (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, φρούτα κτλ) και ο νεφρολόγος ένα άλλο που λέει να μην τρώει πρωτεΐνες (κρέας, γαλακτοκομικά) και λαχανικά για την ουρία, τον φώσφορο και το κάλιο.

Οπότε εντάξει, καταλήγουμε στο ότι μπορεί να τρέφεται πίνοντας σκέτο ελαιόλαδο από ποτήρι με καλαμάκι, λογικό. Όχι;

/ampa.lifo.gr

 

Διατροφή

Ποιες σαλάτες «κολυμπούν» στα λίπη και τις θερμίδες
Από Ρούλα Τσουλέα

Όταν το θέμα είναι η υγεία, όλες οι σαλάτες δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία. Άλλες είναι καθ' όλα υγιεινές και άλλες απέχουν πολύ από αυτό τον χαρακτηρισμό.

Οι σαλάτες λαχανικών αποτελούν θεμέλιο λίθο της υγιεινής διατροφής, με τους ειδικούς να συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον δύο την ημέρα.

Ωστόσο δεν είναι όλες οι σαλάτες εξίσου θρεπτικές. Μάλιστα μερικές διαθέτουν μάλλον την θρεπτική αξία ενός... χάμπουργκερ, παρά μιας σαλάτας.

Οι σαλάτες αυτές είναι του σεφ, του Καίσαρα (Σίζαρς) και η σαλάτα με τάκος (taco), κατά την δρα Λώρα Ακόστα, διαιτολόγο στο Ινστιτούτο Διατροφικών & Γεωργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Όπως εξηγεί, οι σαλάτες με τάκος τυπικά παρέχουν 760 θερμίδες και 39 γραμμάρια λίπος. Παρέχουν επίσης 10 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά και 1 γραμμάριο τρανς λιπαρά οξέα.

«Ένα γραμμάριο δεν φαίνεται πολύ, αλλά τα τρανς λιπαρά είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία», λέει η δρ Ακόστα.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε προσφάτως πως μέχρι το 2023 καλό είναι να έχουν εξαλειφθεί εντελώς από τα τρόφιμα. Κάτι τέτοιο θα απέτρεπε σε ετήσια βάση 500.000 θανάτους από καρδιαγγειακά προβλήματα, εκτίμησε ο διεθνής οργανισμός.

Η σαλάτα με τάκος περιέχει επίσης έως 1,3 γραμμάρια αλάτι, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Του σεφ και του Καίσαρα
Η σαλάτα του σεφ επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινή επιλογή, συνεχίζει η δρ Ακόστα. Και αυτό διότι αφενός περιέχει πολλά αλλαντικά και τυριά, αφετέρου η σάλτσα που προστίθεται είναι πολύ «πλούσια».

«Τα αλλαντικά περιέχουν πολλά νιτρώδη ως συντηρητικά», εξηγεί. «Μακροπρόθεσμα, η συστηματική κατανάλωση ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου».

Όντως, ο ΠΟΥ κατέταξε πριν από τρία χρόνια τα επεξεργασμένα κρεατικά (π.χ. μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν) στους καρκινογόνους παράγοντες. Και ανέφερε ότι με κάθε 50 γραμμάρια που τρώει κανείς καθημερινά, αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα 50 γραμμάρια αντιστοιχούν (κατά προσέγγιση) σε δύο φέτες ζαμπόν ή μπέικον.

Εκτός αυτού, τα αλλαντικά και τα τυριά παρέχουν πολλές θερμίδες, λίπη και αλάτι. Η δε σάλτσα που προστίθεται στη σαλάτα, περιέχει πολλή ζάχαρη.

Έχει υπολογιστεί ότι μία σαλάτα του σεφ του εμπορίου μπορεί άνετα να υπερβεί τις 400 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον, τροφοδοτεί τον οργανισμό με 25 γραμμάρια λιπαρά, 3 γραμμάρια ζάχαρη και 2 γραμμάρια αλάτι.

Όσον αφορά τη σαλάτα του Καίσαρα, περιέχει μπέικον αλλά και σος που είναι «βαριά» και με πολλές θερμίδες.

«Δεδομένου ότι οι σαλάτες του Καίσαρα του εμπορίου σερβίρονται με τη σάλτσα πάνω στα λαχανικά, ο καταναλωτής δεν μπορεί να περιορίσει την ποσότητα που θα καταναλώσει», διευκρινίζει η δρ Ακόστα.

Έχει υπολογιστεί ότι μία σαλάτα του Καίσαρα του εμπορίου παρέχει περίπου 300 θερμίδες, αλλά 19 γραμμάρια λιπαρά και 2,5 γραμμάρια αλάτι.

Τι να κάνετε
Πώς μπορεί κανείς να κάνει πιο γευστικές τις προαναφερθείσες σαλάτες; Μια πολύ καλή ιδέα όταν τρώει εκτός σπιτιού είναι να ζητά να του σερβίρουν ξεχωριστά τη σος για τη σαλάτα του, συνιστά η ειδικός.

«Οι περισσότερες σος του εμπορίου παρέχουν 120-180 θερμίδες ανά δύο κουταλιές της σούπας», εξηγεί η δρ Ακόστα. «Δεν πρέπει λοιπόν να υπερβαίνουν οι καταναλωτές αυτή την ποσότητα, εάν θέλουν να περιορίσουν τις θερμίδες τους».

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να μην περιχύνετε με τη σος τη σαλάτα σας. Προτιμότερο είναι να βουτάτε σε αυτήν τα «δόντια» του πιρουνιού σας ΠΡΙΝ πάρετε λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε ακόμα περισσότερο την σος που θα καταναλώσετε.

Το ιδανικό όμως είναι να μην τις καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, αλλά να τις εναλλάσσετε με απλές σαλάτες. Μάλιστα η ποικιλία αυτή θα εξασφαλίσει ότι προσλαμβάνετε και ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Φροντίστε, τέλος, να συνοδεύετε τη σαλάτα σας με απλό ντρέσινγκ ελαιολάδου με λίγο ξύδι. Το ντρέσινγκ αυτό παρέχει αρκετές θερμίδες, αλλά ανά κουταλιά της σούπας έχει 10 γραμμάρια καρδιοπροστατευτικών μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, κατά τη δρα Ακόστα. Επομένως, μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω

Διατροφή

Pegan diet: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα δίαιτα των influencers
Από: Βίκυ Χριστοπούλου 

Αν σού αρέσει να ενημερώνεσαι για όλα τα fitness νέα, τότε σίγουρα θα παρακολουθείς τουλάχιστον 2-3 σχετικά blogs ή θα διαβάζεις έστω μερικά περιοδικά. Αν κάνεις κάποιο από τα παραπάνω, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι οι δύο επικρατέστερες δίαιτες αυτή τη στιγμή, εκείνες με τις οποίες είναι παθιασμένοι όλοι οι influencers είναι δύο: η paleo και η vegan. Φυσικό επόμενο ήταν κάποιος να σκαρφιστεί τη μέση λύση, το υβρίδιο αυτών, τη δίαιτα pegan.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει;
Περιλαμβάνει ό,τι πιο υγιεινό έχουν να προσφέρουν οι δύο δίαιτες. Η διατροφή pegan έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, φτωχή σε ζάχαρη και περιλαμβάνει επαρκή πρωτεΐνη για τον έλεγχο της όρεξης και τη σύνθεση των μυών. Oι γενικές της οδηγίες; Nαι στα λαχανικά, τα καλά λιπαρά και τα ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο σολομός και όχι στα πολλά φρούτα, τα φυτικά έλαια, τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες. Ιδανικά το κρέας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 150γρ σε κάθε γεύμα.
Το καλό είναι μάλιστα ότι ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τη διατροφή αυτή ώστε να ταιριάζει με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του. «Εάν είσαι vegan και δεν θέλεις να φας κάτι για ηθικούς ή θρησκευτικούς λόγους, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι αναγκαίο όμως να παίρνεις Ω3 λιπαρά και όχι μόνο άλφα-λινολενικό οξύ, που υπάρχει στα φυτά», λέει ο διατροφολόγος Dr. Mark Hyman. Και αυτό γιατί “χρειάζεσαι προ-σχηματισμένο DHA, που είναι τροφή για τα κύτταρα του εγκεφάλου σου. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να το πάρεις από τα φύκια».

Γιατί να την επιλέξεις
«Από τη μία πλευρά, ο σούπερ σταρ του NBA LeBron James είναι paleo. Από την άλλη, ο Rich Roll ολοκλήρωσε πέντε Iron Man μαραθώνιους σε επτά μέρες τρώγοντας vegan», λέει ο Dr. Mark Hyman, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί προτείνει το συνδυασμό των δύο ειδών διατροφής. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η vegan διατροφή βοηθά στο αδυνάτισμα, αντιστρέφει το διαβήτη και μειώνει τη χοληστερίνη. Η διατροφή paleo φαίνεται να κάνει ακριβώς τα ίδια. Οπότε καλύτερα να αποκλείσεις τα ζωικά προϊόντα και να τρως μόνο όσπρια, δημητριακά και λαχανικά- ή καλύτερα να τρως κρέας και λιπαρά χωρίς τύψεις και να κόψεις τα δημητριακά και τα όσπρια;»

Το πρόβλημα σύμφωνα με το διατροφολόγο είναι ότι πολλοί όταν επιλέγουν κάποια δίαιτα κοιτούν τα αποτελέσματα που τους βολεύουν και δεν το ψάχνουν λίγο παραπάνω. Επίσης πολλές από αυτές τις έρευνες που γίνονται πρωτοσέλιδα σε περιοδικά γίνονται σε μικρό δείγμα ανθρώπων με αποτέλεσμα τα συμπεράσματά τους να μην είναι απόλυτα αξιόπιστα. «Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι δίαιτες που χρησιμοποιούν για σύγκριση δεν είναι οι ιδανικές εναλλακτικές δίαιτες», λέει ο Dr. Hyman.

«Η σύγκριση της vegan διατροφής με μια διατροφή με πατατάκια, αναψυκτικά και bagels και η σύγκριση των ζυμαρικών με τη διατροφή paleo δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές», υποστηρίζει.

Γι’ αυτό και κατέληξε πως το ιδανικό είναι να συνδυάζουμε τις δύο αυτές δίαιτες και να τρώμε pegan

olivemagazine.gr

Διατροφή

Σε τι ποσότητα πρέπει, τελικά, να καταναλώνεις τα φρούτα;
Ερμιόνη Σαρρή

Ποια είναι η κατάλληλη μερίδα για κάθε φρούτο;

Σε τι ποσότητα πρέπει, τελικά, να καταναλώνεις τα φρούτα;

Αυτήν την εποχή προσέχεις τη διατροφή σου και προσπαθείς να τρως περισσότερα φρούτα για να αποφύγεις τα γλυκά και τα παγωτά. Βασικά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εμπλουτίζουμε το διατροφολόγιό μας με περισσότερα λαχανικά και φρούτα για να γευόμαστε πιο ελαφριά γεύματα και να αποφεύγουμε το φούσκωμα.

Ποιες είναι όμως οι σωστές ποσότητες που πρέπει να καταναλώνουμε ανάλογα με το κάθε φρούτο;

Καρπούζι: 1 + 1/4 φλ. τσαγιού

Πεπόνι: 1/8 ενός πεπονιού σε μεσαίο μέγεθος

Κεράσια: Eώς 12 κερασάκια

Βερίκοκα: Μέχρι 3 βερίκοκα

Σταφύλι: maximum 15 ρώγες

Φράουλες: 6 φράουλες ή 1 φλ. τσαγιού

Ανανάς: 2 λεπτές ροδέλες

Σύκα: 2 oλόκληρα

Μούρα: 3/4 του φλιτζανιού

Διατροφή

Μπορεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής να χαρακτηρίζεται από υπεραφθονία τροφών, ωστόσο είναι λίγες αυτές που μπορούν πραγματικά να ευεργετήσουν το σώμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μιλάμε για τις μη επεξεργασμένες τροφές, που έρχονται κατευθείαν από τη φύση και μπορούν, με τον πλούτο βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, να καταπολεμήσουν ασθένειες, να διώχνουν τον πόνο και την κούραση, να δίνουν ενέργεια και να αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Δρουν ως φυσικά φάρμακα.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές (που δρουν ενάντια στις φλεγμονές, δηλαδή στις αντιδράσεις του σώματος σε λοιμώξεις, βλάβες ή ερεθισμούς) γίνονται προστατευτική "ασπίδα".

Το στρες σε συνδυασμό με μια διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα (με προσθήκη ζάχαρης και κακά λιπαρά) μπορούν να γενικεύσουν την φλεγμονή στο σώμα.

Μια διατροφή που δρα κατά των φλεγμονών περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τροφές με πρωτεΐνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, και ελάχιστη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης αντιφλεγμονώδους τροφής στην αρχή της ημέρας, μετά το πρωινό ξύπνημα, μπορεί να βοηθήσει δραστικά το σώμα.

Αυτή δεν είναι άλλη από τα bluberries (μύρτιλα).

Τα blueberries περιέχουν κερσετίνη (ανήκει στην κατηγορία των φλαβονοειδών που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες), κάλιο, βιταμίνη C, φώσφορο, μαγνήσιο και ελάχιστες θερμίδες.

Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα μύρτιλα δίνουν τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα στην αρχή της ημέρας για λειτουργήσει καλύτερα και βοηθούν τη μνήμη.

Μπορείτε να προσθέσετε blueberries στο γιαούρτι, στο smoothie ή την φρουτοσαλάτα σας.

Διατροφή

Παραλείπετε το πρωινό για να γλιτώσετε θερμίδες; Ακούγεται λογικό, όσο λιγότερο τρώτε, τόσο πιο γρήγορα να χάνετε βάρος. Το θέμα δεν είναι όμως τόσο απλό.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η άσκηση με άδειο στομάχι έχει κάποια οφέλη. Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που διευκολύνει την απώλεια βάρους, καθώς και τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, η οποία βοηθά στη δημιουργία μυϊκής μάζας.

Το τρέξιμο με άδειο στομάχι μπορεί επίσης να κάνει το σώμα σας πιο αποτελεσματικό στη χρήση των αποθεμάτων ενέργειας και να σας βοηθήσει να απορροφήσετε τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που τρώτε μετά από μια προπόνηση αντί να τα αποθηκεύσει με τη μορφή λίπους.

Άλλες μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι όταν αθλείστε νηστικοί, έχετε μειωμένη απόδοση. Από τη στιγμή που ο οργανισμός δεν έχει «καύσιμα», δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενέργεια, η απόδοση πέφτει και άρα καίτε λιγότερες θερμίδες.

Να θυμάστε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τσεκάρετε το σώμα σας στη διάρκεια της άσκησης.

Μπορεί να ανακαλύψετε ότι σας ταιριάζει περισσότερο να σηκώνεστε το πρωί και να πηγαίνετε κατευθείαν για τρέξιμο, χωρίς να έχετε φάει κάτι προηγουμένως. Αν όμως διαπιστώσετε ότι τα ενεργειακά σας αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι στη συνέχεια, είναι ένδειξη ότι πρέπει να τρώτε κάτι πριν την πρωινή γυμναστική.

Τι μπορείτε να φάτε πριν τη γυμναστική

Επιλέξτε κάτι που περιέχει απλούς υδατάνθρακες και όχι πρωτεΐνες για να πάρετε την ενέργεια που χρειάζεστε.

Μία ώρα πριν την πρωινή γυμναστική, φάτε περίπου 45 γραμμάρια υδατανθράκων με μια μικρή ποσότητα πρωτεϊνών, όπως:

- Μισή φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με μια κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο

- Ένα-δύο κράκερ με 30 γραμμάρια τυρί

- ¼ φλιτζανιού σταφύλια ανακατεμένα με λίγο τυρί κότατζ

- Smoothie φρούτων με γάλα σόγιας

- ¼ φλιτζανιού μούρα με μισό φλιτζάνι γιαούρτι

Αν δεν έχετε χρόνο το πρωί, 15 έως 30 λεπτά πριν την προπόνηση, φάτε περίπου 25 γραμμάρια υδατάνθρακες, όπως:

- Μια μικρή μπανάνα

- Λίγα κράκερ

- Μια χούφτα σταφίδες

Εάν παραλείψετε το πρωινό, φροντίστε τουλάχιστον να είστε καλά ενυδατωμένοι.

Πηγή: popsugar.com

Διατροφή

Πρόκειται για ένα σχετικά κοινό τρόφιμο, που φροντίζουμε σχεδόν πάντα να υπάρχει στο ράφι της κουζίνας μας, καθώς ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα και νοστιμίζει τα πιάτα μας. Έχει έντονη γεύση, ιδιαίτερο άρωμα και θεωρείται ένα από τα πιο βασικά συστατικά για τα φαγητά και τις σαλάτες, σε πάρα πολλούς πολιτισμούς.

Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα τόσο δημοφιλές, όσο ήταν και παλιότερα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το λάτρευαν για τη σφαιρική μορφή του που συμβολίζει την αιώνια ζωή. Ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και είναι στενός συγγενής του σκόρδου. Κάποιοι το αποκαλούν συχνά ως «βασιλιά των λαχανικών», λόγω της πικάντικης γεύσης του.

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό που καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και καταναλώνεται σε όλη την υδρόγειο. Εκτός από μερικές κοινότητες, οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για μαγειρικούς σκοπούς. Προσδίδει εξαιρετική γεύση σε κάθε πιάτο, αλλά συνδέεται επίσης και με μια σειρά από οφέλη για την υγεία εκείνων που το καταναλώνουν.

Στην πραγματικότητα, τα κρεμμύδια έχουν θεραπευτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. 

Επιδρά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Όσο υψηλότερη ήταν η κατανάλωση κρεμμυδιού, τόσο χαμηλότερο το επίπεδο της γλυκόζης που βρέθηκε στο αίμα, σε σχετική έρευνα. Πειραματικά και κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα συστατικό στο κρεμμύδι, είναι υπεύθυνο για τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας την ποσότητα της ελεύθερης ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Έχει καρδιαγγειακά οφέλη

Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών –όπως και σκόρδου- έχει αποδειχτεί, ότι μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση, βοηθώντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της διαβητικής καρδιοπάθειας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις είναι πιθανόν να οφείλονται στις θειικές ενώσεις που περιέχουν τα κρεμμύδια, στο χρώμιο και στη βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι ευεργετικό για την γαστρεντερική υγεία

Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών –τουλάχιστον δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- έχει συνδεθεί με τον σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα κρεμμύδια περιέχουν έναν σημαντικό αριθμό φλαβονοειδών, με πιο γνωστή την κερσετίνη, η οποία έχει αποδειχθεί πως μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των όγκων σε ζώα και να προστατεύσει τα κύτταρα του παχέος εντέρου από τις βλαβερές συνέπειες ορισμένων καρκινογόνων ουσιών.

Καταπολεμά τη χολέρα

Το κρεμμύδι αποτελεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ενάντια στη χολέρα. Περίπου 30 γραμμάρια κρεμμύδι και επτά μαύρες πιπεριές, χτυπημένα στο γουδοχέρι, αρκούν για να ανακουφίσουν έναν ασθενή που πάσχει από χολέρα. Καταπολεμά τη δίψα και την ανησυχία και ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα. Μειώνει επίσης τον εμετό και τη διάρροια σχεδόν αμέσως.

Δρα ενάντια στην τριχόπτωση

Μία μελέτη έδειξε ότι η εφαρμογή του «χυμού» από το κρεμμύδι στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την εβδομάδα για 2 μήνες, ενισχύει την τρίχα και βοηθά στην αναγέννησή της. Σίγουρα πάντως, κοστίζει πολύ λιγότερο από εκείνα τα τονωτικά μαλλιών του εμπορίου.

Είναι καλό για το δέρμα

Το κρεμμύδι είναι ευεργετικό για το δέρμα και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στη βλεννογόνο μεμβράνη. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζει ακόμη και τα κονδυλώματα αν τρίψετε πάνω τους κρεμμύδια κομμένα. Ψητά ή αλλιώς μαγειρεμένα, τα κρεμμύδια μπορούν να εφαρμοστούν ως κατάπλασμα σε μώλωπες και πληγές για να επουλωθούν γρηγορότερα χάρη στην καυστική δράση τους. Ο χυμός του κρεμμυδιού ανακατεμένος με λάδι ελιάς ή μέλι, λέγεται ότι είναι η καλύτερη θεραπεία για την ακμή.

Ενισχύει την υγεία των οστών

Το γάλα δεν είναι η μόνη τροφή που ενισχύει την υγεία των οστών. Τα κρεμμύδια επίσης, βοηθούν στη διατήρηση υγιών οστών και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τις γυναίκες, που έχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση.

Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Αρκετοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες στα κρεμμύδια, τα καθιστούν χρήσιμα για τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αλλεργική φλεγμονώδης αντίδραση του άσθματος και η αναπνευστική συμφόρηση που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα.

Προλαμβάνει παθήσεις των δοντιών

Οι τελευταίες έρευνες Ρώσων γιατρών, επιβεβαιώνουν τις βακτηριοκτόνες ιδιότητες του κρεμμυδιού. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, αν ένα άτομο καταναλώνει ένα ωμό κρεμμύδι κάθε μέρα, μασώντας το καλά, προστατεύει τα δόντια του από μια σειρά παθήσεων που σχετίζονται με την κακή υγιεινή του στόματος.

Ενισχύει τη σεξουαλική ζωή

Τα κρεμμύδια τείνουν να αυξάνουν την ανάγκη για μια υγιή σεξουαλική ζωή. Μια κουταλιά σούπας χυμού από κρεμμύδι μαζί με μια κουταλιά από χυμό τζίντζερ, τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να αυξήσει την λίμπιντο και τη σεξουαλική διάθεση.

Αντιμετωπίζει τις διαταραχές του ουροποιητικού

Για εκείνους που υποφέρουν από ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, τα κρεμμύδια μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση. Ο ασθενής θα πρέπει να πιει νερό βρασμένο με 6 - 7 γραμμάρια κρεμμυδιού.

Αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα

Τα κρεμμύδια θεωρούνται φυσικοί αντιπηκτικοί παράγοντες. Το θείο που περιέχεται σε αυτά, μπορεί να καταστείλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τους θρόμβους στο αίμα.

Όσο πιο διαπεραστική είναι η γεύση και η μυρωδιά ενός κρεμμυδιού, τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση των υγιών φυτοχημικών σε αυτό. Δεν υπάρχει καμία γνωστή παρενέργεια, εκτός από την δυνατή μυρωδιά του σώματός μας μετά την κατανάλωσή του. Ωστόσο, για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους, το να καταναλώνετε μέτριες ποσότητες κρεμμυδιού καθημερινά, αρκούν για να είστε υγιείς.

Διατροφή

Μια πλήρη λίστα με τις υπερτροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο KIIT της Ινδίας.

Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, οι τροφές αυτές επιβραδύνουν την εξέλιξη της αυτοάνοσης νόσου και μειώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Έπειτα από επισκόπηση (μετα-ανάλυση) μεγάλου όγκου ερευνητικών δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένες τροφές έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες (ή κυτταροκίνες) και οι οποίες προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής στις αρθρώσεις. Επίσης, οι συγκεκριμένες τροφές μειώνουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να απομακρύνει ευκολότερα τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες. Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Frontiers in Nutrition.

Για την καλύτερη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οι επιστήμονες συνιστούν σε γενικές γραμμές μια διατροφή που να βασίζεται στα φυτικά και όχι στα ζωικά προϊόντα. Επίσης, απαραίτητες είναι οι τροφές που περιέχουν προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που εξισορροπούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, ενώ το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται σε ελάχιστες μόνο ποσότητες ή ιδανικά να λείπει εντελώς από τη διατροφή.

Όπως αναφέρει η Δρ Bhawna Gupta, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο KIIT, «η συστηματική κατανάλωση συγκεκριμένων φυτικών ινών, λαχανικών, φρούτων και μπαχαρικών, καθώς και η αποχή από προϊόντα που προκαλούν φλεγμονές, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας».

- Φρούτα: αποξηραμένα δαμάσκηνα, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, μύρτιλα, ρόδι, μάνγκο, μπανάνα, ροδάκινο, μήλο

- Δημητριακά & προϊόντα ολικής άλεσης: σιτάρι, ρύζι, βρόμη, καλαμπόκι, σίκαλη, κριθάρι, κεχρί, σόργο, καναρόσπορος

- Έλαια: ελαιόλαδο, ιχθυέλαια

- Γαλακτοκομικά: γιαούρτι (τυρόπηγμα)

- Όσπρια: μαύρη σόγια, μαύρα φασόλια μάνγκο

- Μπαχαρικά: πιπερόριζα (τζίντζερ), κιτρινόριζα (κουρκουμάς)

«Η διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με τη βοήθεια τη διατροφής δεν ενέχει κινδύνους και είναι μια σχετικά εύκολη και οικονομική στρατηγική» καταλήγει η Δρ Gupta.

Διατροφή

 

Υπάρχουν παράξενες στερητικές δίαιτες που μπορεί να έχεις δοκιμάσει και μαζί με αυτές υπάρχουν και κάποιοι «κανόνες» απαράβατοι τους οποίους ακολουθείς στην προσπάθειά σου να απαλλαγείς από τα ανεπιθύμητα για εσένα κιλά σου. Στο ξεκίνημα μπορεί να δεις κάποια αλλαγή αλλά μακροπρόθεσμα μάλλον σου στερούν τα αποτελέσματα που θα ήθελες να δεις στη ζυγαριά.

Αυτό το μοτίβο θα αλλάξει αν σταματήσεις να κάνεις αυτά τα πέντε πράγματα.

Δεν τρως από κάποια ώρα και μετά
Δεν είναι λίγες φορές που έχεις ακούσει ότι δεν είναι καλό να τρως μετά τις 6-7 το απόγευμα γιατί ο,τι φας θα αποθηκευτεί σαν λίπος. Η ώρα που θα σταματήσεις να τρως, όμως, δεν έχει σχέση με το πόσα κιλά θα πάρεις ή θα χάσεις. Σημασία έχουν οι θερμίδες που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα. Απλά καλό είναι, αν πεινάσεις πιο αργά μέσα στην ημέρα, να καταναλώσεις ένα υγιεινό ελαφρύ σνακ που είναι πιο εύπεπτο και με λιγότερες θερμίδες.

Στερείσαι
Υδατάνθρακες, προϊόντα με γλουτένη, ζάχαρη, προϊόντα φούρνου, παγωτά, τηγανητά, πίτσα, σουβλάκι και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Το αίσθημα της στέρησης σχεδόν ποτέ δεν οδηγεί στα αποτελέσματα για τα οποία το βιώνεις εξαρχής. Το πιο πιθανό μετά από μια περίοδο στέρησης, είναι να «πέσεις με τα μούτρα» σε ότι σου έχει λείψει και έτσι το βάρος που έχεις χάσει θα επιστρέψει σιγά σιγά.

Επιλέγεις μόνο low fat ή light προϊόντα
Εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία για να φύγει το λίπος, που στο κάτω κάτω δεν είναι και τόσο βλαβερό, και για να γίνουν γευστικά έχουν πολλά πρόσθετα (ακόμη και ζάχαρη) τα οποία καταλήγουν να σου προσθέτουν κιλά. Μπορείς να επιλέξεις τρόφιμα με υψηλά ποσοστά λιπαρών, καλών, που βοηθούν στο κάψιμο του λίπους όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς.

Προσπερνάς γεύματα
Για να χάσεις κιλά πρέπει να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις. Ο σωστός τρόπος δεν είναι όμως να μειώνεις τις θερμίδες παραλείποντας γεύματα. Η πείνα μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μετά από κάποιες ώρες αφαγίας (όπου τα αποθέματα ενέργειας σου θα έχουν πέσει αισθητά) είναι πολύ πιθανό να υπερκαταναλώσεις φαγητό. Προσάρμοσε τη διατροφή σου ώστε να νιώθεις χορτάτη για περισσότερες ώρες καταναλώνοντας πρωτεΐνη, φυτικές ίνες ή προϊόντα ολικής άλεσης.

Βασίζεσαι μόνο στην άσκηση
Η άσκηση σίγουρα βοηθά στο χάσιμο λίπους και κιλών αλλά πάντα σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή. Και στην περίπτωση αυτή η άσκηση είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όλο το υπόλοιπο είναι η διατροφή. Ακόμη και οι πρωταθλητές που κάνουν ώρες προπόνησης προσέχουν και τη διατροφή τους για να μπορέσουν να διατηρηθούν στην επιθυμητή για αυτούς σωματική κατάσταση. Οπότε μην παραμελείς τίποτα από τα δυο. Η άσκηση, αερόβια και μη, με βάρη, yoga κλπ. σε βοηθούν να χάσεις λίπος αλλά πάντα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

savoirville.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin