Οκτωβρίου 23, 2018

Διατροφή

Είναι δεδομένο πως οι μεγάλες αποφάσεις φέρνουν και μεγάλες αλλαγές. Όταν αλλάζεις φιλοσοφία και τρόπο ζωής είναι λογικό πως θα αλλάξει κατά ένα μεγάλο ή μικρό βαθμό ζωή σου. Το να γίνεις λοιπόν βίγκαν είναι μία ριζική αλλαγή, τόσο ως προς την κοσμοθεωρία σου και τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, όσο και ως τα πιο πρακτικά ζητήματα της ζωής σου.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι παίρνεις την απόφαση.

Σταματάς να τρέφεσαι με ζώα. Βγάζεις οτιδήποτε αισθάνεται πόνο από το μενού σου. Σταματάς επίσης να τρέφεσαι με τα παράγωγα των ζώων, τα οποία επίσης είναι προϊόντα κακοποίησης αλλά και αφαίρεσης εκατομμυρίων ζωών. Με άλλα λόγια παίρνεις την απόφαση να γίνεις βίγκαν. Τι αλλαγές θα προκύψουν ύστερα από αυτήν σου την απόφαση; Θα είναι μικρές και ασήμαντες; Ή θα είναι αλλαγές ριζικές και ουσιαστικές;

1) Η ΒΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ

Πολλοί αναρωτιούνται λανθασμένα: "Και τι έγινε αν γίνω και εγώ βίγκαν; Έχει σημασία το αν θα αλλάξω εγώ;" Αυτή η τοποθέτηση είναι λανθασμένη διότι:

α) Κάθε βίγκαν, μόνο και μόνο από τις διατροφικές του επιλογές σώζει ετησίως έναν μεγάλο αριθμό ζώων. Γιατί; Γιατί μειώνει τη ζήτηση σε ζωικά προϊόντα. Όσο το καταναλωτικό κοινό μειώνεται, οι εταιρείες που παράγουν κρέας ή ζωικά παράγωγα έχουν λιγότερα κέρδη. Έτσι, αναγκάζονται να μειώσουν και την προσφορά τους. Λιγότεροι πελάτες σημαίνει μικρότερη προσφορά προϊόντων ή υπηρεσιών. Βασικές αρχές προσφοράς και ζήτησης με άλλα λόγια.

β) Θα αυξήσει την προσφορά σε βίγκαν προϊόντα. Αυτό αυτομάτως θα δώσει κίνητρο σε επιχειρηματίες να ασχοληθούν με τα προϊόντα αυτά. Όταν ένας επιχειρηματίας βλέπει μία συγκεκριμένη τάση στην αγορά, αυτομάτως έχει κίνητρο να επενδύσει στο συγκεκριμένο κλάδο. Έτσι, επωφελείται και ο βιγκανισμός. Περισσότερες βίγκαν επιλογές συνεπάγεται λιγότερα εμπόδια για κάποιον να γίνει βίγκαν.

γ) Γίνεσαι ακόμη ένας άνθρωπος που θα προωθήσει από λίγο έως πολύ την ιδέα του βιγκανισμού. Αναγκαστικά θα συναναστραφείς με κόσμο με τον οποίον αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα μιλήσεις για την επιλογή σου να γίνει vegan. Κάποιοι θα επηρεαστούν, κάποιοι όχι, ενώ σε κάποιους άλλους ίσως φυτευτεί ένας μικρός σπόρος προβληματισμού ο οποίος πιθανότατα στο μέλλον να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο.

2) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν είναι ψέματα, ούτε προϊόν μυθοπλασίας πως η παραγωγή κρέατος, καθώς και η αλιεία, έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Το περιβάλλον επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κτηνοτροφία και αν συνεχίσουμε έτσι η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον θα είναι ανεπανόρθωτη. Τα παραπάνω δεν είναι φυσικά ούτε τη γνώμη του μπακάλη της γειτονιάς ούτε απλές εικασίες. Προέρχονται από έρευνες καθώς και επίσημες θέσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ειδικών επιστημόνων. Η λύση για πολλούς από αυτούς; Να γίνουμε βίγκαν!

3) Η ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Θα το πούμε και θα το ξαναπούμε, καθώς όλες οι μελέτες, οι έρευνες και οι ενδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα, πως μία σωστή χορτοφαγική διατροφή είναι η υγιέστερη επιλογή για τον άνθρωπο.

Οι βίγκαν που τρέφονται σωστά εμφανίζουν λιγότερο συχνά: Καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, χοληστερίνη, διαβήτη τύπου 2 κλπ, ενώ φαίνεται επίσης πως κατά μέσο όρο ζουν και περισσότερα χρόνια. Τέλος, η βίγκαν διατροφή είναι αυτή που θα σου προτείνει πιθανότατα σήμερα ένας γιατρός (εφόσον είναι ενημερωμένος για τα νέα δεδομένα και δεν έχει επαναπαυτεί στα βιβλία που διάβασε πριν 30 χρόνια στη σχολή του), σε περίπτωση που η υγεία σου δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε.

4) Η ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΣΟΥ

Πλέον βλέπεις τον κόσμο με άλλο μάτι. Έχεις εξελίξει το αίσθημα της συμπόνοιας και έχεις αντιληφθεί πως τα ζώα δεν είναι εδώ για εμάς. Έχεις καταλάβει πως δεν είμαστε εμείς εδώ για να ζούμε εις βάρος τους. Έχεις αντιληφθεί πως η ζωή τους είναι ένα πολύτιμο και μοναδικό αγαθό. Έχεις αντιληφθεί πλήρως την αξία της ζωής και πιθανώς πλέον να την εκτιμάς και περισσότερο. Έχεις ανεπτυγμένη καλοσύνη και παιδεία. Έχεις κατανοήσει πλήρως γιατί είναι παράλογο να κλαίμε για ένα κουτάβι που έπαθε κάτι, να ταΐζουμε και να βοηθάμε αδέσποτα αλλά μετά να βάζουμε στο πιάτο μας 10 διαφορετικά είδη ζώων.

Έχεις μάθει να σέβεσαι, να εκτιμάς και να απονέμεις δικαιοσύνη. Έστω και αν οι άλλοι γύρω σου σε διαβεβαιώνουν πως και το να τρως ζώα είναι δίκαιο. Έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα για… τον άνθρωπο του μέλλοντος!

5) Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ

Υπάρχει κάποιος που θα σου πει ότι αυτό που κάνεις δεν είναι τουλάχιστον όμορφο; Υπάρχει κάποιος που θα σε κατακρίνει επειδή δε θες να πεθαίνουν ζώα; Μπορούν να σου πουν τα χίλια δύο, αλλά δε μπορούν να σου πουν το οτιδήποτε για την επιλογή σου να απέχεις από τη βία. Η επιλογή σου ξέρεις ότι σε τιμάει.

Ξέρεις ότι είναι η σωστή. Ξέρεις ότι κάνεις κάτι όμορφο. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Πλέον είσαι πραγματικός φίλος των ζώων. Πλέον νιώθεις πιο πλήρης. Είναι λογικό και επόμενο να έχεις τώρα και διαφορετική ψυχολογία.

greekvegans.gr

Διατροφή

Η απώλεια περιττού βάρους μπορεί να γίνει δύσκολη υπόθεση σε κάποιες περιπτώσεις... Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που βοηθάνε στη διαδικασία

Αυτές οι τροφές καίνε περισσότερες θερμίδες από ότι περιέχουν, καθώς περιέχουν κυρίως νερό:

1. Μαρούλι, σέλινο και φυλλώδη λαχανικά
Το 75% του σέλινου είναι νερό, έτσι μας δίνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζονται για να χωνευτεί από τον οργανισμό μας. Είναι πηγή φυτικών ινών, που σε κρατάει χορτάτο για περισσότερο. Περιέχει θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, A και K.

Το ίδιο ισχύει και για τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι. Αποτελούνται από 50% νερό και 50% φυτικές ίνες. Είναι τέλεια πηγή ενέργειας και μειώνουν την επιθυμία για γλυκό.

2. Γκρέιπφρουτ, καρπούζι, πορτοκάλι, μήλο
Αυτά τα φρούτα καίνε περισσότερες θερμίδες από ότι περιέχουν. Το γκρέιπφρουτ περιέχει 60% νερό και το υπόλοιπο είναι φυτικές ίνες που σου χαρίζουν υγεία του εντέρου. Ξυπνά τον μεταβολισμό και καις θερμίδες πιο γρήγορα.

Το καρπούζι σε βοηθάει να χάσεις βάρος καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και μειώνει την ανάγκη για περισσότερο φαγητό. Έχει λίγες θερμίδες και δεν περιέχει λίπος.

Τα μήλα και τα πορτοκάλια περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες για να μας κρατάνε χορτάτους. Είχουν πολλά οφέλη καθώς μειώνουν την κακή χοληστερόλη, τον κίνδυνο του Αλτσάιμερ και του καρκίνου του μαστού.

3. Άπαχα κρέατα
Το άπαχο κρέας με λίγες θερμίδες, όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και το χοιρινό με χαμηλά λιπαρά είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, που μας κρατούν για περισσότερη ώρα.

Δίνουν ώθηση στον μεταβολισμό και σε κάνουν να καις περισσότερες θερμίδες από ότι λαμβάνεις ενώ δίνουν ενέργεια. Προτίμησε το ψήσιμο και όχι το τηγάνισμα.

4. Γιαούρτι
Το γιαούρτι κάνει καλό στο έντερο. Πρόσθεσε φρούτα, ξηρούς καρπούς για πρωινό ή φτιάξε smoothies.

5. Ντομάτες
Οι ντομάτες κάνουν καλό σε πολλά πράγματα. Εκτός του ότι βοηθούν στην απώλεια περιττών κιλών, μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου και του διαβήτη. Ακόμη, ελέγχεις την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα.

6. Αγγούρι, σπαράγγια, μπρόκολο
Τα αγγούρια περιέχουν κυρίως νερό που σε κρατά ενυδατωμένο στην προσπάθεια να χάσεις βάρος. Τα σπαράγγια αποτοξινώνουν τον οργανισμό και δίνουν ώθηση στον μεταβολισμό. Το μπρόκολο περιέχει φυτικές ίνες και σε κρατά ικανοποιημένο για πολύ ώρα. Φάτο ωμό ή στον ατμό, ώστε να διατηρηθούν όλες οι θρεπτικές του ουσίες.

7. Καφές
Ο καφές στην ουσία σου δίνει μηδέν θερμίδες. Μόνο αν προσθέσεις ζάχαρη, γάλα κτλ. τις παίρνεις. Η καφεΐνη αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού και το σώμα σου καίει περισσότερες θερμίδες. Σε ειδοποιεί, ακόμη, αν είσαι πεινασμένος ή χορτάτος.

Διατροφή

Πόσες φορές σας έχει τύχει να τσιμπολογάτε λίγο πριν πάτε για ύπνο; Εάν σας συμβαίνει συχνά τότε αυτή η συνήθεια μπορεί να σας οδηγήσει στο να πάρετε κάποια περιττά κιλά. Επειδή όμως δεν είναι πολύ εύκολο να κόψετε το βραδινό τσιμπολόγημα, σας παραθέτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το σταματήσετε μια για πάντα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι να μην παραλείπετε το πρωινό και τα ενδιάμεσα σνακ. Εάν τρώτε σωστά όλη την ημέρα, τότε θα νιώθετε χορτάτοι και ενδέχεται να μη τσιμπολογήσετε το βράδυ. Επίσης, μη ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε στα γεύματα σας τόσο πρωτεΐνη όσο και φυτικές ίνες.

Θα πρέπει να καταναλώνετε 2 φλιτζάνια λαχανικά και 2 φλιτζάνια φρούτα την ημέρα, ώστε να νιώθετε κορεσμό μέχρι και τις βραδινές ώρες.

Να κοιμάστε 6 με 7 ώρες κάθε βράδυ χωρίς διακοπές. Η έλλειψη ύπνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα της όρεξης σας. Αυτό εξηγεί, γιατί ποθείτε περισσότερο φαγητό το βράδυ ακόμα και αν έχετε φάει. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι, όσοι στερούνται τον ύπνο, τρώνε περισσότερο σε σχέση με εκείνους που ξεκουράζονται περισσότερες ώρες. Έτσι αν θέλετε να σταματήσετε το βραδινό τσιμπολόγημα πρέπει να κοιμάστε 6 με 7 ώρες κάθε βράδυ.

Απενεργοποιήστε την οθόνη της τηλεόρασης, όταν τρώτε. Τρώγοντας μπροστά στη τηλεόραση ή στον υπολογιστή αποσπάται η προσοχή σας και μειώνονται τα σήματα του κορεσμού που στέλνονται στον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρασύρεστε και να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό, χωρίς στη πραγματικότητα να πεινάτε. Κλείστε λοιπόν τη τηλεόραση και απολαύστε το δείπνο σας και εάν μετά θέλετε να δείτε την αγαπημένη σας ταινία ή να σερφάρετε στο διαδίκτυο, μείνετε μακριά από τα ντουλάπια της κουζίνας.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω και ακόμα τσιμπολογάτε τις βραδινές ώρες, τότε ενδεχομένως τρώτε από ανία, στρες ή απλά από συνήθεια και όχι από πραγματική πείνα.

Πριν λοιπόν, εισβάλετε στο ντουλάπι με τα πατατάκια, αναρωτηθείτε αν πεινάτε ή θέλετε να περάσετε την ώρα σας, τσιμπολογώντας. Αν ισχύει το δεύτερο, αλλά δεν μπορείτε να αντισταθείτε, τότε διαλέξτε να φάτε ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Δεν υπάρχει φυσικά λόγος να φάτε όλα τα μήλα, διότι με ένα φρούτο ο πόθος σας για φαγητό θα ικανοποιηθεί. Και αν η πλήξη συνεχίζει να σας ωθεί στο ψυγείο της κουζίνας, αντισταθείτε και βγείτε μια βόλτα, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ώστε να απασχολήσετε το μυαλό σας με κάτι άλλο, εκτός από το φαγητό.

 

Διατροφή

Φέτα: Τι προσφέρει και τι κινδύνους κρύβει – Διατροφικά στοιχεία
Μιχάλης Θερμόπουλος

Η φέτα είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν. Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης της φέτας, κάτι που σημαίνει ότι κάθε τυρί που παράγεται με την μέθοδο που φτιάχνεται η φέτα στην Ελλάδα, πρέπει να φτάνει στον καταναλωτή με την ονομασία «φέτα» και να αναφέρεται η ελληνική του προέλευση.

Η φέτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά
Μόλις 28 γραμμάρια φέτας έχουν:

Θερμίδες: 74
Λίπος: 6 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 1,1 γραμμάρια
Ριβοφλαβίνη: 14% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας (ΗΣΠ)
Ασβέστιο: 14% της ΗΣΠ
Νάτριο: 13% της ΗΣΠ
Φώσφορος: 9% του ΗΣΠ
Βιταμίνη Β12: 8% της ΗΣΠ
Σελήνιο: 6% του ΗΣΠ
Βιταμίνη Β6: 6% του ΗΣΠ
Ψευδάργυρος: 5% του ΗΣΠ
Έχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και Κ, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο.

Επίσης, η φέτα είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι τα παλαιωμένα τυριά, όπως τα κασέρια, το τσένταρ και η παρμεζάνα. Τα 28 γραμμάρια τσένταρ ή παρμεζάνας περιέχουν πάνω από 110 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπους.

Επιπλέον, η φέτα περιέχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο από ό,τι άλλα φρέσκα τυριά, όπως η μοτσαρέλα, η ρικότα, το τυρί cottage και το κατσικίσιο τυρί.

Η φέτα κάνει καλό στα οστά
Η φέτα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών, που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών.

Το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες συντελούν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ ο φώσφορος βοηθά τα οστά σας να απορροφήσουν το ασβέστιο.

Επιπλέον, το γάλα από πρόβατα και κατσίκες περιέχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο από το αγελαδινό γάλα. Ως εκ τούτου, ενσωματώνοντας στη διατροφή σας τυριά, όπως η φέτα, θα πετύχετε ευκολότερα την ΗΣΠ ασβεστίου.

Η φέτα κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά, φιλικά βακτήρια που ωφελούν την υγεία σας. Η φέτα έχει αποδειχθεί ότι περιέχει το προβιοτικό Lactobacillus plantarum, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 48% των βακτηρίων στην φέτα.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντέρου, προστατεύοντας τον εντερικό σωλήνα από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως το E. coli και η σαλμονέλα.

Επιπλέον, τα προβιοτικά αυξάνουν την παραγωγή χημικών ενώσεων που αναστέλλουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Τέλος, μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα έχουν δείξει ότι αυτά τα ανθεκτικές βακτήρια και άλλα στελέχη μαγιάς που βρέθηκαν στην φέτα αναπτύσσονται σε περιβάλλον χαμηλού pΗ, κάτι που σημαίνει ότι επιβιώνουν από τα χολικά οξέα.

Η φέτα έχει καλά λιπαρά
Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (Conjugated linoleic acid - CLA) είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα. Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη σύσταση του σώματος, μειώνοντας τη λιπώδη μάζα σε αυτό. Το CLA μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και έχει δείξει αποτελέσματα και κατά του καρκίνου.

Τα τυριά από πρόβειο γάλα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση CLA από εκείνα με γάλα αγελάδας ή κατσίκας. Η φέτα περιέχει έως και 1,9% CLA, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,8% της περιεκτικότητάς της σε λιπαρές ουσίες.

Και μπορεί αυτό το περιεχόμενο του CLA να μειώνεται μετά την περίοδο ωρίμανσης και κατά την αποθήκευση, ωστόσο μια μελέτη έχει δείξει ότι η χρήση βακτηριακών καλλιεργειών στην παραγωγή του τυριού (όπως γίνεται στην φέτα) συμβάλει στην αύξηση της συγκέντρωσης του CLA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και την υψηλότερη κατανάλωση φέτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιθανά προβλήματα από την κατανάλωση φέτας
Η φέτα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών από γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, λόγω του τρόπου παραγωγής της και των ειδών γάλακτος που χρησιμοποιούνται σε αυτή, θα μπορούσε να έχει κάποια μειονεκτήματα.

Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι)
Κατά τη διαδικασία παρασκευής της φέτας, προστίθεται αλάτι στο τυρόπηγμα. Επιπλέον, κατά την αποθήκευση, το τυρί πρέπει να βυθίζεται σε άλμη με έως και 7% αλάτι.

Το τελικό προϊόν είναι ένα τυρί που έχει αρκετό νάτριο. Συγκεκριμένα η φέτα περιέχει 312 mg νατρίου ανά 28 γραμμάρια σερβιρίσματος, κάτι που αντιστοιχεί στο 13% της ΗΣΠ σε νάτριο. Μια καλή ιδέα για να μειωθεί η περιεκτικότητα της φέτας σε αλάτι είναι να την ξεπλύνετε με νερό πριν την βάλετε στο πιάτο σας.

Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη
Τα φρέσκα τυριά και τα τυριά με υψηλά επίπεδα λίπους γάλακτος τείνουν να έχουν περισσότερη λακτόζη από τα παλαιωμένα τυριά. Δεδομένου ότι η φέτα είναι ένα φρέσκο ​​τυρί από πλήρες γάλα, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από άλλα τυριά, όπως το γκούντα, η παρμεζάνα και το ανθότυρο.

Όσοι είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στην λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση φρέσκων τυριών, συμπεριλαμβανομένης της φέτας.

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν μη-παστεριωμένη φέτα
Το Listeria monocytogenes (λιστέρια) είναι ένα είδος βακτηρίου που βρίσκεται φυσικά στο νερό και στο έδαφος και το οποίο μπορεί να μολύνει τις καλλιέργειες και τα ζώα.

Οι έγκυες γυναίκες συνιστάται συνήθως να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών λαχανικών και κρεάτων, καθώς και μη-παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, επειδή είναι πιθανό να είναι μολυσμένα με αυτό το βακτήριο.

Τα τυριά από μη-παστεριωμένο γάλα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να μεταφέρουν βακτήρια από ό,τι εκείνα από παστεριωμένο γάλα. Ομοίως, τα φρέσκα τυριά έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κάτι τέτοιο σε σχέση με τα παλαιωμένα τυριά, λόγω της υψηλότερης υγρασίας τους.

Ως εκ τούτου, επειδή η φέτα γίνεται με μη-παστεριωμένο γάλα δεν συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες.

Διατροφή

Τι να πίνετε μετά το γεύμα για να «ακυρώνετε» τις θερμίδες που πήρατε
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 

Το γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι περιέχει πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχει βιταμίνες A, B, D, E, και ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο.


Διατροφή και θερμίδες - Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο αδυνάτισμα με έναν μοναδικό τρόπο, για να κερδίσετε σε ομορφιά και υγεία, αλλά και να χάσετε πιο γρήγορα τα περιττά κιλά, όταν το πίνετε μετά από το κύριο γεύμα.

Συστατικά:
Ένα μεγάλο, ώριμο γκρέιπφρουτ
Μία κουταλιά της σούπας μέλι
Κόψτε το γκρέιπφρουτ στο μισό, είναι προτιμότερο να είναι κρύο (από το ψυγείο) και αφαιρέστε την σάρκα του με ένα κουτάλι.

Βάλτε το γκρέιπφρουτ και το μέλι σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Αυτό το ποτό περιέχει χρήσιμα στοιχεία, όπως:
Πηκτίνη, η οποία συμβάλλει στην αποτελεσματική αποβολή της περίσσειας χοληστερόλης (αν τρώτε γκρέιπφρουτ κάθε μέρα μειώνετε την “κακή” χοληστερόλη κατά 15,5% και τα τριγλυκερίδια κατά 27%), μειώνει επίσης το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα και σταθεροποιεί το μεταβολισμό.
Λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των τοξινών και των επιβλαβών ουσιών στο σώμα.
Μερικές γουλιές του ποτού αυτού, μετά το μεσημεριανό γεύμα (περιμένετε 20 λεπτά μετά το φαγητό), είναι αρκετές για να κάψετε πολύ γρήγορα σχεδόν τις μισές από τις θερμίδες που πήρατε κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Ως ρόφημα έχει θεραπευτικές επιδράσεις για την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει έναν αριθμό συστατικών που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τα κρυολογήματα και έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει ορισμένους τύπους καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

http://www.healthyfoodteam.com

iatropedia.gr

Διατροφή

Τι τρώει ένας χορτοφάγος και τι ένας vegan
By Lady Papaya

Το ξέρω πως μπορεί να σας ακούγεται ελαφρώς χαζό αυτό το θέμα, όμως από προσωπική εμπειρία έχω διαπιστώσει πως στην Ελλάδα, υπάρχει μία ασάφεια μέσα στο μυαλό των ανθρώπων (όχι ιδιαίτερα δημιουργική) και δεν ξέρουν πως ένας χορτοφάγος και ένας vegan έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει ακόμα και από ανθρώπους, που δουλεύουν στο χώρο της εστίασης. Μου έχει τύχει πολλές φορές να διαβάζω για vegan friendly μενού, που έχει μέσα τυρί ή να μου προτείνουν να φάω ένα πιάτο με όστρακα ή άλλα θαλασσινά…

Πάμε, λοιπόν, να λύσουμε όλες τις απορίες, ώστε να ξέρεις κι εσύ τι τρώει ένας φίλος σου, που έχει επιλέξει αυτό το διατροφικό μονοπάτι.

Τι τρώει ένας χορτοφάγος

Οι χορτοφάγοι χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες.

Είναι o ovo-vegetarian, που δεν τρώει ούτε κρέας, ούτε ψάρια, ούτε γαλακτοκομικά, αλλά τρώει αυγά

Είναι ο lacto-vegetarian, που δεν τρώει ούτε κρέας, ούτε ψάρια, ούτε αυγά, αλλά τρώει γαλακτοκομικά

Είναι ο pescaterian, που δεν τρώει ούτε κρέας, ούτε αυγά, ούτε γαλακτοκομικά, αλλά τρώει ψάρια και θαλασσινά

Είναι ο flexitarian/semi vegetarian, που κάνει μία διατροφή κυρίως χορτοφαγική, αλλά μπορεί και να φάει κρέας μία στις τόσες. Ο συγκεκριμένος μάλιστα όρος είναι σχετικά καινούργιος.

Τι τρώει ένας vegan

Και οι vegans χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες

Είναι οι απλοί vegans, που δεν τρώνε κρέας κανενός είδους, ούτε αυγά, ούτε γαλακτοκομικά, ούτε επεξεργασμένα φαγητά που να περιέχουν συστατικά που προέρχονται από τα ζώα, όπως για παράδειγμα ζελατίνη. Πολλοί vegans επίσης απέχουν από τροφές, που φτιάχτηκαν χρησιμοποιώντας ζωικά προϊόντα, αλλά μπορεί να μην περιέχουν κάτι ζωικό στην τελική τους διαδικασία, όπως η ζάχαρη και μερικά κρασιά. Οι vegans επίσης δεν τρώνε μέλι.

Είναι οι raw vegans, που είναι vegans οι οποίοι όμως δεν τρώνε τροφές που έχουν ψηθεί πάνω από τους 46 βαθμούς, διότι πιστεύουν πως οι τροφές που ψήνονται/μαγειρεύονται πάνω από αυτή τη θερμοκρασία χάνει τα θρεπτικά συστατικά της και δεν είναι καλές για το σώμα.

Και είναι και αυτοί που ακολουθούν μακροβιοτική διατροφή, που δεν είναι vegan, μιας και περιστασιακά τρώνε ψάρι. Αυτού το τύπου η διατροφή περιλαμβάνει μη-επεξεργασμένες vegan τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως. Η ζάχαρη και τα εξευγενισμένα έλαια αποφεύγονται. .
ladypapaya.com

Διατροφή

6 απίστευτα θρεπτικές τροφές που πρέπει να τρως κάθε μέρα

Από: Βίκυ Χριστοπούλου

Η πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, είναι απλά θέμα συχνών επισκέψεων στη λαϊκή, υποστηρίζει ο Dr. Joel Fuhrman, διατροφικός ερευνητής και γιατρός. Γιατί; Μα φυσικά γιατί ενώ η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά στις σωστές ποσότητες είναι απίστευτα σημαντικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, συχνά επικεντρωνόμαστε πολύ σε αυτά και ξεχνάμε τη σημαντικότητα των βιταμινών, των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών.

Όσπρια
Περιέχουν πρωτεΐνη αλλά και πληθώρα φυτικών ινών, που μεταβολίζονται αργά από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να παραμένεις χορτάτος για περισσότερο και να σταθεροποιούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν μάλιστα ότι μειώνουν και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Κρεμμύδια
Έχουν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων ειδών. Τα κρεμμύδια είναι επίσης πηγή οργανικού θείου, που καταπολεμά τους καρκινογόνους παράγοντες και καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Μανιτάρια
Οι σούπερ αυτοί μύκητες περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μεταξύ άλλων καταπολεμούν τη φλεγμονή, αποτρέπουν την καταστροφή του DNA και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Μούρα
Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικές ουσίες, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι κάνουν θαύματα για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Σπόροι τσία
Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ευεργετική δράση για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το λινολεϊκό οξύ που περιέχουν, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, άρα μειώνουν και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Αν θέλεις να αποφύγεις όσο περισσότερο μπορείς τις ασθένειες, γέμισε το καθημερινό σου διαιτολόγιο με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, κέιλ και τεύτλα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, B και C, βοηθούν την πέψη, μειώνουν την καούρα και βοηθούν με την αποτοξίνωση του ύπατος.

olivemagazine.gr

Διατροφή

Tο φιστικοβούτυρο έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας για πολλούς λόγους: είναι νόστιμο, συνδυάζεται εύκολα και κυριολεκτικά διαρκεί για πάντα, αφού δεν αλλοιώνεται αν συντηρηθεί σωστά.

Πόσο συχνά μπορείτε όμως να το τρώτε και σε ποια ποσότητα, χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας;

Είναι γεγονός ότι το φιστικοβούτυρο περιέχει πολλά λιπαρά και γι’ αυτό δίνει αρκετές θερμίδες.

Ειδικότερα, δύο κουταλιές της σούπας ανάλατου φιστικοβούτυρου περιέχουν:

- Θερμίδες: 191

- Πρωτεΐνη: 7 g

- Λιπαρά: 16 g (3 g κορεσμένα)

- Υδατάνθρακες: 7 g

- Φυτικές ίνες: 2 g

- Σάκχαρα: 4 g

- Νάτριο: 5 mg

fistikovouturo

Παρά τις θερμίδες του, το φυστικοβούτυρο έχει οφέλη για την υγεία. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να φοβάστε τα λιπαρά των τροφών, ειδικά όσων είναι φυτικής προέλευσης, καθώς προκαλούν κορεσμό και προλαμβάνουν τις λιγούρες.

Η υψηλή περιεκτικότητα του φιστικοβούτυρου σε πρωτεΐνες, επίσης προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Προσπαθήστε όμως να μην καταναλώνετε πάνω από δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα, ώστε να μην αυξάνετε το σύνολο των θερμίδων που παίρνετε σε ημερήσια βάση. Λόγω της παχύρευστης υφής του, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί καν να χρησιμοποιήσετε αυτή την ποσότητα, αν το αλείψετε σε ψωμί του τοστ.

Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ξηρών καρπών με χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης. Ειδικά τα φιστίκια έχει φανεί ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και την αργή απορρόφηση των υδατανθράκων, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Αν σας αρέσει λοιπόν το φιστικοβούτυρο, μπορείτε να το εντάξετε άφοβα στη διατροφή σας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα περιέχει ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά. Ιδανικά θα πρέπει να φτιάχνεται μόνο από φιστίκια.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διατροφή

 Μιχάλης Θερμόπουλος 
Το ρύζι αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με προέλευση που χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια στη Νότια Ασία ή την Αφρική, το ρύζι καλλιεργείται τώρα σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι το ρύζι αντιπροσωπεύει το 19% όλων των θερμίδων που υπάρχουν στον κόσμο!

Θρεπτικότητα
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο, εμπλουτισμένο, μακρύκοκκο λευκό ρύζι παρέχει:

205 θερμίδες (kcal)
4.25 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης
0,44 g λίπους
44,51 g υδατανθράκων
0,6 g ινών
Από την άλλη, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο, μακρύκοκκο καστανό ρύζι παρέχει:

248 kcal
5,53 g πρωτεΐνης
1,96 g λίπους
51,67 g υδατανθράκων
3,2 g ινών
Δείτε παρακάτω έναν πίνακα που συγκρίνει τις ημερήσιες τιμές βιταμινών και ανόργανων ουσιών σε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο, μακρύκοκκο λευκό, ή καστανό ρύζι. Οι τιμές είναι σύμφωνα με τον οδηγό επισήμανσης τροφίμων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Βιταμίνη/μέταλλο % ημερήσιας αξίας από το λευκό ρύζι % ημερήσιας αξίας από το καστανό ρύζι
Σίδηρος 11 6
Θειαμίνη 17 24
Νιασίνη 12 26
Βιταμίνη Β6 7 12
Φολικό οξύ 38 5
Φώσφορος 7 21
Μαγνήσιο 5 20
Ψευδάργυρος 5 10
Σελήνιο 15 17
Χαλκός 5 11
Μαγγάνιο 37 98
Διατροφικές διαφορές
Το λευκό ρύζι είναι καστανό που έχει αποφλοιωθεί το πίτουρο και το φύτρο. Ως αποτέλεσμα, το λευκό στερείται ορισμένων αντιοξειδωτικών, βιταμινών Β, μετάλλων, λιπαρών, φυτικών ινών και μιας μικρής ποσότητας πρωτεϊνών.

Πολλές ποικιλίες λευκού ρυζιού εμπλουτίζονται για να αντικαταστήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί προσθέτουν στο λευκό ρύζι βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη, η νιασίνη και το φολικό οξύ, καθώς και σίδηρο.

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, το καστανό ρύζι περιέχει υψηλότερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων από το λευκό, εκτός από τον σίδηρο, το φυλλικό οξύ και ίσης ποσότητας σεληνίου.

Γενικά το ρύζι είναι εύπεπτο. Τόσο το λευκό, όσο και το καστανό δεν περιέχουν γλουτένη.

Η ψύξη του ρυζιού μετά τη μαγειρική του αυξάνει την συγκέντρωση μιας ίνας που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Αυτό ισχύει ακόμη και αν το μαγειρεμένο, παγωμένο ρύζι αργότερα αναθερμανθεί. Αυτή η μορφή ινών μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας του εντέρου.

Το λευκό και το καστανό ρύζι αναπτύσσουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο όταν ψύχονται μετά το μαγείρεμα, αλλά το καστανό περιέχει περισσότερες ίνες συνολικά.

Ποιο ρύζι είναι καλύτερο σε ορισμένες καταστάσεις;
Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες ο ένας τύπος ρυζιού έχει πλεονεκτήματα έναντι του άλλου.

Φολικό (ή φυλλικό) οξύ
Οι γυναίκες που είναι έγκυες, ή θηλάζουν χρειάζονται αυξημένα επίπεδα φολικού οξέος. Η λήψη αρκετών φυλλικών αλάτων μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου ενός μωρού για ορισμένες ανωμαλίες στην γέννηση, ειδικά σε προβλήματα του νευρικού σωλήνα.

Εκτός από το φυλλικό οξύ που απαντάται φυσιολογικά στα τρόφιμα, συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να παίρνουν 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος ημερησίως, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Δεδομένου ότι το άσπρο ρύζι εμπλουτίζεται με φολικό οξύ, θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη επιλογή για άτομα με αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ.

Νεφρική νόσος
Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερο φώσφορο και κάλιο από το λευκό, επομένως τα άτομα με νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους.

Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες
Μια διατροφή χαμηλών ινών συνιστάται για ορισμένες καταστάσεις που αφορούν το έντερο, όπως η εκκολπωματίτιδα και η διάρροια και η αποκατάσταση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στομάχι ή στο έντερο. Το λευκό ρύζι περιέχει λιγότερες ίνες από το καστανό, επομένως μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή σε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Ωστόσο, το καστανό ρύζι είναι επίσης σχετικά χαμηλό σε φυτικές ίνες, συνεπώς και μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά.

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες
Αντίθετα, αν και το καστανό ρύζι έχει μόνο ελαφρώς περισσότερες ίνες από το λευκό, μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή όταν κάποιος ακολουθεί μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Οι ίνες συμβάλουν στην μείωση της χοληστερόλης, στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Μπορεί επίσης να μειώσει τη δυσκοιλιότητα.

Πιθανοί κίνδυνοι
Τοξίνες
Πρόσφατα, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με την ποσότητα αρσενικού στο ρύζι. Αυτή ποικίλλει ανάλογα με το είδος του ρυζιού, καθώς και με το έδαφος όπου καλλιεργείται.

Δεδομένου ότι το πίτουρο ρυζιού περιέχει περισσότερο αρσενικό από τα άλλα μέρη, το καστανό ρύζι μπορεί να έχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού από το λευκό.

Ανησυχίες σχετικά με το κάδμιο, τον υδράργυρο και τον μόλυβδο στο ρύζι έχουν επίσης προκύψει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να πούμε σίγουρα ότι τα τοξικά στοιχεία που περιέχει το ρύζι ευθύνονται αποκλειστικά για τυχόν προβλήματα στους ανθρώπους. Αντίθετα, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε πιθανή σχέση μεταξύ ανθρώπων που τρώνε ρύζι και υψηλότερης εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Ο FDA συνιστά οι ενήλικες και τα παιδιά να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία σπόρων. Η κατανάλωση διαφορετικών τύπων σπόρων είναι ένας τρόπος για να περιοριστεί η έκθεση στο αρσενικό.

Ρύζι και διαβήτης
Μια ανασκόπηση επιμέρους μελετών εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού ρυζιού και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερου λευκού ρυζιού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι για κάθε μερίδα λευκού ρυζιού που καταναλώνεται ανά ημέρα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκε κατά 11%!

Μια άλλη μελέτη συνέκρινε επίσης το άσπρο με το καστανό ρύζι σε σχέση με τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η συχνότερη κατανάλωση λευκού ρυζιού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 ήταν 17% μεγαλύτερος σε εκείνους που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες μερίδες λευκού ρυζιού κάθε εβδομάδα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πολύ λιγότερο άσπρο ρύζι.

Αντίθετα, η συχνότερη κατανάλωση καστανού ρυζιού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Εκείνοι που έτρωγαν 2 ή περισσότερες μερίδες καστανού ρυζιού κάθε εβδομάδα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα καφέ ρυζιού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με καστανό θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μερικά από τα ευεργετικά αποτελέσματα του καστανού ρυζιού μπορεί να οφείλονται στις υψηλότερες ποσότητες αδιάλυτων ινών και μαγνησίου που περιέχει.

Συμπέρασμα
Συνολικά, το καστανό ρύζι φαίνεται να είναι πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό. Εντούτοις, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου το λευκό ρύζι είναι μια καλύτερη επιλογή. Και οι δύο τύποι ρυζιού μπορούν να “χωρέσουν” σε μια υγιεινή διατροφή.

Ενώ το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες ίνες από το λευκό, έχει λιγότερες ίνες από ό,τι πολλά άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό μπορεί να το κάνει μια καλή επιλογή για εκείνου που θέλουν να προσθέσουν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή τους, αλλά δεν καταναλώνουν πολλές ίνες.

Η πρόσληψη ινών θα αυξηθεί σταδιακά και με επαρκή πρόσληψη υγρών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συμπτωμάτων όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φυσικά αέρια και φούσκωμα.

https://www.medicalnewstoday.com

Διατροφή

Η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών και πολλές είναι οι δίαιτες που προτείνουν αντί για αλάτι, να δοκιμάζουμε να προσθέτουμε μπαχαρικά στη μαγειρική μας, ώστε να δώσουμε στο φαγητό μας γεύση. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η παρούσα έρευνα δεν σας προτείνει να κάνετε κάποια μεγάλη αλλαγή στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Αρκεί να καταναλώνετε περισσότερο κύμινο!

Το «μαγικό» κύμινο προέρχεται αρχικά από την Αίγυπτο, αλλά χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως συστατικό φαγητού και ως φαρμακευτική ουσία στη Μέση Ανατολή, στην Ινδία, στην Κίνα και στις Μεσογειακές χώρες. Ίσως να μην πρόκειται για ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείτε καθημερινά, αλλά η παρακάτω έρευνα θα σας κάνει να αλλάξετε συνήθειες.

Το πείραμα και τα αποτελέσματα
Οι επιστήμονες, το άρθρο των οποίων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Complementary Therapies in Clinical Practice, εξέτασαν 88 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, που ήθελαν να αδυνατίσουν και είχαν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία. Τις χώρισαν σε 2 ομάδες. Και οι δύο ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή, κατά την οποία μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 500.

Η μία εκ των δύο όμως κατανάλωνε καθημερινά ένα γιαούρτι με τρία γραμμάρια κύμινο, ενώ η άλλη ομάδα κατανάλωνε σκέτο το γιαούρτι. Μετά από μόλις 3 μήνες προσπάθειας, η ομάδα του κυμίνου έχασε κατά μέσο όρο 50% περισσότερο βάρος από την ομάδα με το σκέτο γιαούρτι. Επίσης, μείωσαν το ποσοστό του σωματικού τους λίπους κατά 14.64% ή σχεδόν τρεις φορές το βάρος που έχασε η ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, η ομάδα που κατανάλωσε κύμινο μείωσε το λίπος της μέσης και το δείκτη μάζας σώματος περισσότερο από την ομάδα ελέγχου. Μια εκπληκτική ακόμα συνέπεια ήταν η μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα (πτώση 23 μονάδων σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έπεσε μόνο κατά 5 μονάδες).

Οι ερευνητές φυσικά συμπέραναν ότι η μεγάλη απώλεια βάρους σημειώθηκε λόγω της κατανάλωσης αυτού του μπαχαρικού, το οποίο αύξησε τον ρυθμό μεταβολισμού. Προσθέστε λοιπόν κύμινο στα γεύματά σας: αποτελεί ένα φθηνό και νόστιμο μέσο αδυνατίσματος.

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin