Αυγούστου 20, 2018

Διατροφή

 Είναι πιο πικρή από τη σοκολάτα γάλακτος, πιο σκούρα στο χρώμα, δεν έχει γάλα και εκείνοι που την αγαπούν ξέρουν να εκτιμούν την πραγματική γεύση. Νέα έρευνα έρχεται να υπογραμμίσει την θαυματουργή συμβολή της στο μυαλό και την καρδιά μας. Μήπως ήρθε η ώρα να της δώσουμε μια ευκαιρία;

Πληθώρα ερευνών έχει αποφανθεί ότι η μαύρη σοκολάτα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία της καρδιάς και τη μνήμη μας, ωστόσο η νέα έρευνα με επικεφαλής τον δρ. Λι Μπερκ από το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση των ποσοστών του κακάο στον οργανισμό μας.

Εδώ και χρόνια εξετάζαμε την επίδραση της μαύρης σοκολάτας στις νευρολογικές λειτουργίες από την άποψη της περιεκτικότητας σε ζάχαρη - όσο περισσότερη ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη η… ευτυχία μας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάσαμε την επίδραση του κακάο σε μεγάλες ποσότητες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, και τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης.

«Η μελέτη μας διαπιστώνει ότι όσο αυξάνονται τα ποσοστά του κακάο στην σοκολάτα τόσο πιο θετική είναι η επίδρασή της στην υγεία μας. Αυτές που περιέχουν περισσότερο από 70% κακάο κάνουν θαύματα στη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη, τη διάθεση, την ανοσία», προσθέτει ο δρ. Λι Μπερκ..

Διατροφή

Ωμοφαγία ή μήπως το προσωπείο μίας διατροφικής διαταραχής;
 Μάρα Αθανασοπούλου Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Ναι, είναι μόδα! Η νέα διατροφική μόδα είναι -εδώ και αρκετό καιρό- η ωμοφαγία. Μία μόδα που δεν έχει περάσει απαρατήρητη, κυρίως από γυναίκες που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και την γυμναστική, από έφηβους αλλά και από πολλούς άνδρες.

Τι είναι, όμως, η ωμοφαγία;

Η ωμοφαγική διατροφή είναι ένα παρακλάδι της χορτοφαγίας. Σε αυτή αποκλείονται τα ζωικά προϊόντα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα άλλα ζωικά παράγωγα, ενώ παράλληλα οι τροφές που καταναλώνονται βρίσκονται σε μη επεξεργασμένη μορφή. Αυτή είναι και η βασική ιδέα της ωμοφαγικής διατροφής. Τα τρόφιμα δεν μαγειρεύονται και έτσι τα ένζυμα, που το καθένα περιέχει, δεν καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να δρουν με ευεργετικό τρόπο για την υγεία.

Δυστυχώς, όμως, η ωμοφαγική διατροφή δεν χρησιμοποιείται μόνο για λόγους υγείας. Επειδή σε αυτή χρησιμοποιούνται μόνο τρόφιμα με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα και αποκλείονται αυτά που τρομάζουν αυτούς που φέρουν διατροφική διαταραχή, η ωμοφαγία είναι για πολλούς το «καμουφλάζ» μίας διατροφικής διαταραχής, συνήθως της ανορεξίας ή της ορθορεξίας. Με λίγα λόγια, η ωμοφαγία είναι το τέλειο άλλοθι για κάποιον που θέλει να κρύψει την διατροφική διαταραχή του και να μην κινήσει υποψίες σχετικά με αυτή. Γιατί τα άτομα με διατροφική διαταραχή, έχουν μεγάλο φόβο μην αποκαλυφθεί η διαταραχή τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην κινήσουν υποψίες.

Το αν κάποιος είναι οπαδός μίας τέτοιας τάσης είναι δικαίωμα του. Σίγουρα, όμως, πρέπει, αν αποφασίσει να γίνει ωμοφάγος ή απλά χορτοφάγος, να έχει στο μυαλό του να υποβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (τρίμηνο – εξάμηνο) σε εξετάσεις αίματος. Αποκλείοντας ομάδες τροφίμων, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων . Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης σίγουρα Fe, B12, D, Ca, Zn αλλά και πολλών άλλων ουσιών.

Το να θέλει ένας έφηβος να ακολουθεί μία τέτοια διατροφή, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι σωστό. Πρώτα από όλα, γιατί αναπτύσσεται και έχει μεγάλες ανάγκες από θρεπτικά συστατικά. Η περίοδος της εφηβείας είναι μία πολύ δύσκολή περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου. Ένας έφηβος νιώθει κατά πολύ μεγάλο βαθμό ευάλωτος, ανασφαλής, τον νοιάζει πολύ η εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν και ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την εξωτερική του εμφάνιση.

Έτσι, είναι ευάλωτος και σε μία διατροφική διαταραχή, η οποία αν δεν έχει προκύψει ήδη έπειτα από μία στερητική προσπάθεια απώλειας βάρους, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί κάνοντας ωμοφαγική διατροφή, αφού αυτή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αποκλείει πολλά τρόφιμα.

Άλλες ομάδες ανθρώπων, που δεν θα τους βοηθούσε μία τέτοια διατροφή και θα τους δημιουργούσε πρόβλημα, είναι σίγουρα αυτοί που ήδη έχουν χαμηλό σίδηρο, αυτοί που έχουν οστεοπόρωση ή προδιάθεση σε αυτή και φυσικά οι έγκυοι. Αλλά και γενικά αυτοί που δεν έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Το σίγουρο είναι ότι, όταν θες να εκφέρεις άποψη για ένα τρόπο διατροφής, πόσο μάλλον όταν τον υιοθετείς, χρειάζεται να έχεις ενημερωθείς σε βάθος για αυτόν, να έχεις εξετάσει όλες τις θετικές και τις αρνητικές του πτυχές και να δεις αν πραγματικά κάνει για εσένα. Το να κάνεις κάτι με τις δικές σου παραλλαγές και τους δικούς όρους, ίσως πάλι να μην είναι βοηθητικό.

Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν ωμοφαγία καταναλώνοντας ελάχιστές τροφές, χωρίς να υπάρχει ποικιλία, κάτι που σίγουρα θα τους βγάλει κάποια στιγμή προβλήματα υγείας. Με άλλα λόγια, είναι καλό να ρωτάς την γνώμη των επιστημόνων υγείας, αν μία τέτοια διατροφή είναι κατάλληλη για τον δικό σου οργανισμό, και αν είναι, να συμβουλεύεσαι κάποιο διατροφολόγο, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποια έλλειψη από κάποιο θρεπτικό συστατικό σε βάθος χρόνου.

diatrofi.gr

Διατροφή

Πάντα ψάχνουμε τρόπους να παραμένουμε νέοι και υγιείς αλλά και να αποκτήσουμε μια μακριά και καλή ποιοτικά ζωή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχουμε αυτό, είτε φυσικοί είτε με τη βοήθεια της επιστήμης. Μπορείς όμως να αποφύγεις τα φαρμακευτικά σκευάσματα και το νυστέρι. Υπάρχουν πολλές τροφές με αντιγηραντική δράση που παράλληλα σου χαρίζουν μακροζωία.

Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές που πρέπει να προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο:

Φάβα Τα πράσινα και κίτρινα όσπρια, ολόκληρα ή μαγειρεμένα, ως κύρια τροφή της μεσογειακής δίαιτας, μπορούν να επιβραδύνουν το γήρας σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα του BMJ. Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους δίνει τη δύναμη της μακροζωίας.

Καρύδια

Οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς και κυρίως καρύδια, τρεις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, απολαμβάνουν 2-3 χρόνια ζωής παραπάνω, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine. Οι καρποί μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων, τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε γερνώντας. Ακόμη, τα καρύδια σε κάνουν πιο έξυπνο.

Πρωτεΐνη λαχανικών

Μερικά γεύματα χωρίς κρέας την εβδομάδα μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο ζωής σου. Αν προσθέσεις λαχανικά, που είναι πηγές πρωτεΐνης, στο γεύμα σου, αυξάνεις τη διάρκεια ζωής σου, ειδικά αν έχεις προβλήματα με τα νεφρά σου.

Κινόα, ρύζι, φασόλια, σόγια, τοφού και σίκαλη είναι μερικές τροφές που έχουν όση πρωτεΐνη έχει το κρέας ενώ παίρνεις τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία.

Καρότα

Τα καρότα όχι μόνο σου δίνουν μακροζωία αλλά σε κάνουν να είσαι και πιο ελκυστική! Γι’ αυτό ευθύνονται τα συστατικά που δίνουν στο καρότο το πορτοκαλί του χρώμα. Δύο σε ένα.

Σαρδέλες 

Τα λιπαρά οξέα Ω3 έχουν πολύ ισχυρά οφέλη μακροζωίας ενώ βοηθούν στην μείωση του κινδύνου για καρδιακές νόσους και διαβήτη. Η καλύτερη πηγή είναι οι σαρδέλες. Σου παρέχουν τη μισή ημερήσια αξία σε Ω3 και 400% της ημερήσιας ανάγκης σε Β12, που συνδέονται με τη διάρκεια ζωής. Οι μικρές σαρδέλες, είναι στο πάτο της τροφικής αλυσίδας, πράγμα που κάνει πιο απίθανο να μολυνθούν με τοξίνες.

Σαλιγκάρια

Είναι σημαντική πηγή σιδήρου που μπορούν να προλάβουν την αναιμία και να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής σου. Μη φοβάσαι να τα φας, είναι πεντανόστιμα. Καρύδα Δίαιτα πλούσια σε υγιή λίπη, μειώνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, προστατεύοντας το DNA από βλάβες. Το τροπικό αυτό φρούτο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπινους εγκεφάλους να μείνουν νέοι και υγιείς.

Κρασί και σοκολάτα

Μπορεί να τα θεωρείς guilty pleasure, αλλά μπορούν να σε κάνουν να ζήσεις περισσότερο. Είναι πηγές ρεσβερατρόλης, που αντιστρέφει τα σημάδια γήρανσης. Η μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί είναι ιδανικά γι’ αυτό το σκοπό.

Ρόδι

Οι κόκκινοι καρποί του ροδιού είναι το κλειδί της μακροζωίας, καθώς τα συστατικά του προστατεύουν από τη γήρανση. Ακόμη, είναι ένα γευστικό και υγιεινό σνακ που μπορείς να το βάλεις στο φαγητό ή στο γλυκό σου. Πηγή: bovary.gr Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστ

awakengr.com

Διατροφή

1. Βοηθά την πέψη. Το κάρδαμο είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα βότανα για την ανακούφιση από τους στομαχόπονους, τα αέρια, τα οξέα του στομάχου, τη ναυτία, τον εμετό, την καούρα, τα φουσκώματα και άλλα. Αποτελεί μια εξαιρετική λύση αν έχετε φάει πάρα πολύ και χρειάζεστε κάτι για να ανακουφιστείτε από το φούσκωμα. Πολτοποιείστε 3 σπόρους κάρδαμου και μια μικρή ποσότητα τζίντζερ και φτιάξτε ένα ρόφημα για να καταπραΰνετε τη δυσπεψία.

2. Το κάρδαμο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Αναπνευστικό. Το κάρδαμο είναι ωφέλιμο στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης, του άσθματος, του φλέματος και της συµφόρησης του θώρακα ενώ βοηθά να ζεσταθεί το σώμα. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Μανγκαλόρ στην Ινδία έδειξαν ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στους πνεύμονες.

4. Κατάθλιψη. Το κάρδαμο βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.

5. Μειώνει τη χοληστερίνη. Έρευνες από τον τομέα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στην Πούνε της Ινδίας έδειξαν ότι το κάρδαμο μειώνει τη χοληστερίνη.

6. Είναι διουρητικό. Το κάρδαμο βοηθά επίσης να απαλλαγείτε από τα περιττά υγρά και καθαρίζει τα νεφρά.

7. Είναι αντιμικροβιακό. Το κάρδαμο αποτελεί έναν ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα και ιδιαίτερα το έλαιό του, το οποίο περιέχει αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές ενώσεις. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επαλήθευσαν την παρουσία αντιμικροβιακών ενώσεων στο έλαιο κάρδαμου.

8. Σπασμοί. Το κάρδαμο καταπραΰνει τους μυϊκούς σπασμούς, όπως τον λόξυγκα και τους σπασμούς του γαστρεντερικού σωλήνα.

9. Ουρολοίμωξη. Το κάρδαμο χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης. Μερικές φορές συνδυάζεται με φύλλα μπανάνας και χυμό ινδικού φραγκοστάφυλου για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, τις λοιμώξεις της ουρήθρας και τις φλεγμονές.

10. Καρδιαγγειακό σύστημα. Έρευνες από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Βασιλιά Σαούντ στην Αραβία έδειξαν ότι το κάρδαμο μειώνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού παλμού.

11. Θρόμβοι αίματος. Το κάρδαμο προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

12. Καρκίνος. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι το κάρδαμο εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων και αντίθετα τα εξολοθρεύει. Περιέχει στοιχεία όπως η ινδόλη-3-καρβινόλη και το διινδολυμεθάνιο, τα οποία είναι σημαντικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου.

Μελέτες που έγιναν στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου Chittaranjan στην Καλκούτα έδειξαν ότι το κάρδαμο ήταν πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία του καρκίνου του ορθού σχεδόν σε ποσοστό 50%. Σε έρευνες από το διεθνές περιοδικό «British Journal of Nutrition» διαπιστώθηκε ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο, βοηθώντας έτσι στην πρόληψή του.

13. Αντιφλεγμονώδες. Το κάρδαμο αποτελεί μια θαυμάσια αντιφλεγμονώδη ουσία για τον βλεννογόνο του στόματος. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των πόνων στις αρθρώσεις που παρουσιάζουν οίδημα και ερυθρότητα.

14. Ίνες. Το κάρδαμο περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών που εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα, μειώνουν τη χοληστερίνη και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προβιοτικών στο παχύ έντερο ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

15. Αποτοξίνωση. Επειδή το κάρδαμο είναι καλό διουρητικό, βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

16. Αντιοξειδωτικός παράγοντας. Το κάρδαμο είναι γεμάτο από ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη και την αποκατάσταση των βλαβών του DNA και την πρόληψη των ασθενειών. Περιέχει ισχυρά έλαια που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ασθένειες, όπως νερολί, τρανς-νερολιδόλη, λιναλοόλη, πινένιο, λιμονένιο, τερπινεόλη 4, κιτρονελόλη και πολλά άλλα.

17. Αγιουρβεδική ιατρική. Στην Αγιουρβεδική ιατρική το κάρδαμο χρησιμοποιείται για πολλές και διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας, των αναπνευστικών και γαστρεντερικών προβλημάτων, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος καθώς και για την εξουδετέρωση των επιδράσεων της καφεΐνης. Στην Ινδία, το κάρδαμο είναι επίσης γνωστό ως «ela» και μια μικρή ποσότητα βοηθά να ισορροπήσουν και οι 3 βασικές δομές του σώματος (dosha), δηλαδή η Κάφα, η Βάτα και η Πίτα.

18. Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Εδώ το κάρδαμο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ελκών στο στόμα, των προβλημάτων στο γαστροοισοφαγικό σύστημα, των προβλημάτων στα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη, της φλεγμονής των βλεφάρων κτλ.

19. Στοματικές παθήσεις και δυσάρεστη αναπνοή. Το κάρδαμο είναι αποτελεσματικό για την επούλωση πληγών στο στόμα, τον φάρυγγα και τα ούλα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής και εμποδίζει τη φθορά των δοντιών. Για ευχάριστη αναπνοή, μασήστε λίγους σπόρους μετά το γεύμα.

20. Τι περιέχει το κάρδαμο. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Α, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενέργεια και καλή διάθεση, κάλιο για την καλή υγεία της καρδιάς, χαλκό και σίδηρο για την αναιμία, φώσφορο και ασβέστιο για γερά οστά, ψευδάργυρο και μαγνήσιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και μαγγάνιο για την καλή υγεία των οστών.

Διατροφή

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Λιναρόσπορος εναντίον καρκίνου του μαστού
Η προστατευτική του δράση αγγίζει το 40%

Ισχυρή αντικαρκινική δράση έχει ο ταπεινός λιναρόσπορος σύμφωνα με νέα μελέτη γερμανών επιστημόνων

Την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του μαστού σε μεγαλύτερες ηλικίες περιορίζει σημαντικά η συχνή κατανάλωση λιναρόσπορου. Σύμφωνα με γερμανούς ειδικούς μάλιστα, η προστατευτική του δράση φτάνει το 40%.

Πρόληψη μέσω της διατροφής

Ως γνωστόν, τροφές όπως οι σπόροι, το σιτάρι και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα ή γνωστά και ως «διατροφικά οιστρογόνα».

Από αυτά, πιο σημαντικά θεωρούνται οι λιγνάνες καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν έντονη αντικαρκινική δράση, σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα και αποτρέποντας τη δημιουργία δευτερευόντων όγκων μέσα από την παρεμπόδιση της ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων.

Ο ταπεινός λιναρόσπορος αποτελεί πλούσια πηγή λιγνανών. Μπορεί εύκολα να προστεθεί στη διατροφή μας, συνοδεύοντας σαλάτες, κέικ, μπισκότα και γιαούρτι.
Κατά την κατανάλωσή του, τα φυτοοιστρογόνα προσδένονται στους λεγόμενους βήτα-υποδοχείς των οιστρογόνων στο μαστό, προσφέροντας έτσι προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

«Βόμβα» λιγνανών ο λιναρόσπορος

Οι επιστήμονες από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Χαϊδελβέργη, ανέλυσαν δείγματα αίματος προερχόμενα από περισσότερες από 1.000 γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα εντερολακτόνης – τον μεταβολίτη δηλαδή στον οποίο μετατρέπονται τα φυτοοιστρογόνα κατά το ξεκίνημα του «ταξιδιού» τους στο έντερο.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι γυναίκες που συγκέντρωναν υψηλότερα επίπεδα εντερολακτόνης αντιμετώπιζαν κατά 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Φάνηκε ακόμα, ότι τα υψηλά επίπεδα εντερολακτόνης προσέφεραν στις ασθενείς προστασία ενάντια στη δημιουργία μεταστάσεων και ενάντια στη γέννηση δευτερευόντων καρκινικών όγκων στον οργανισμό.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Oncology».

πηγη
http://www.tovima.gr

Διατροφή

Βγαίνει από το σουσάμι και είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους. Νεότερα δεδομένα κάνουν ακόμα πιο εμφανή την τεράστια διατροφική του αξία.

Δυνατό από τη φύση του

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν και να υιοθετήσουν εναλλακτικούς τρόπους διατροφής, επιλέγοντας περισσότερο πρωτογενή τρόφιμα. Βασικό αίτιο είναι η πληθώρα δημοσιευμάτων, σχετικά με διατροφικά σκάνδαλα, που του προκαλούν αβεβαιότητα και τον κάνουν να νιώθει αβοήθητος στην κάλυψη μίας καθημερινής ανάγκης, όπως είναι η διατροφή.

Τα περισσότερα από αυτά είναι προϊόντα που παράγονται με πολύ μικρή επεξεργασία και μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του ημερήσιου διαιτολογίου τους. Ένα τρόφιμο που συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό είναι το ταχίνι, το οποίο παράγεται από την μηχανική επεξεργασία του σησαμιού, χωρίς καμία προσθήκη άλλων πρόσθετων.

Είναι λοιπόν ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας αλλά και ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τι μας προσφέρει

 

-Το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνάνων και φαινολικών ενώσεων με πολύ έντονη αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά, εκτός από τα οφέλη που παρουσιάζουν για την υγεία του καταναλωτή, αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν και στην προστασία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων του ταχινιού. Το γεγονός αυτό, επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το ταχίνι ως πηγή ω λιπαρών οξέων που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στο καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης αίματος.

– Τα αντιοξειδωτικά συστατικά σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη φάνηκε ότι είχε αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντας τον καταναλωτή από την δράση παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.

– Τέλος, ορισμένα από τα συστατικά του σησαμιού και κατ επέκταση του ταχινιού, βρέθηκε ότι συμβάλλουν στην αναστολή της αιμοπεταλιακής συγκόλλησης, μίας κατάστασης που ευθύνεται για την δημιουργία θρομβώσεων. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση σησαμιού και ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών γενικότερα.

Εκμεταλλευτείτε το

Βάσει λοιπόν αυτών των παραπάνω, θα πρέπει να θεωρήσουμε το ταχίνι, ως ένα λειτουργικό τρόφιμο που μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής διατροφής όλων. Για όσους προτιμούν μία πιο γλυκιά γεύση, ο συνδυασμός του με λίγο μέλι μπορεί να είναι λύση. Σε κάθε όμως περίπτωση ,θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος του πρωινού, των σνακς ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων, στην προσπάθεια για μία πιο υγιεινή διατροφή.

Διατροφή

ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ TOY 21ου ΑΙΩΝΑ!
Η Ρόδια Ρίζα στην οποία ο Έλληνας γιατρός-θεραπευτής Διοσκουρίδης αφιέρωσε πολλές σελίδες έρευνας και τιμών για τις θαυματουργικές ιδιότητές της. Ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο βότανο που όμως δεν είναι γνωστό όπως θα ‘πρεπε σήμερα.
Εκφύεται στα μεγάλα ύψη των αρκτικών και ορεινών περιοχών της Ευρώπης και της Ασίας. Δεν έχει καμία βιολογική συγγένεια με την κοινή τριανταφυλλιά, αλλά λόγω του παρόμοιου αρώματός της, έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του ροδέλαιου των τριαντάφυλλων.
Αν και ο Διοσκουρίδης χρησιμοποίησε πρώτος στην Παγκόσμια ιστορία το φυτό, η χρήση του συνδέθηκε με τους Σκανδιναβούς και τη Ρωσία. Σουηδοί ερευνητές, παραδείγματος χάριν, θεωρούν ότι οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν τακτικά την ροδιολα

Πέρα από τις ιδιότητες του φυτού που θα αναλυθούν περισσότερο, πρέπει να αναφερθεί και ο ρόλος που έπαιξε στην ελληνική μυθολογία!!
Όταν ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες οδήγησαν το πλοίο, την Αργώ, διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας προς την Κολχίδα, ξάφνου…
και να καθώς επιτάχυναν, ένα τεράστιο χάσμα άνοιξε μες στη θάλασσα, και αναδύθηκαν οι απόκρημνοι βράχοι του Καύκασου, όπου με τα άκρα του δεμένα πάνω στο σκληρό βράχο με ταπεινωτικά μπρούντζινα δεσμά, ο Προμηθέας έτρεφε με το συκώτι του έναν αητό που αέναα εχύμαγε ξανά στη λεία του.
Ξεπετάχτηκε ανασχηματισμένο όταν ο αετός που ξέσχιζε τη σάρκα έγινε αφορμή να στάξει το ματωμένο Ιχώρ του Προμηθέα στο έδαφος των Καυκάσιων Όρων.
Το άνθος του φυτρώνει με διπλό μίσχο, ένα πήχη (18 ίντσες) ψηλά. Στο χρώμα μοιάζει με τον Κορυκιανό κρόκο (σαφράνι) και η ρίζα του στο έδαφος μοιάζει σαν να είναι φρεσκοκομμένη. Σαν τη σκοτεινή υγρασία μιας βελανιδιάς στα όρη, εκείνη [η Μήδεια] μάζεψε τους χυμούς του σε ένα κοχύλι από την Κασπία…


Ναι η Μήδεια χρησιμοποίησε το βότανο για να κατασκευάσει το φίλτρο που θα προστάτευε τον αγαπημένο της Ιάσωνα από τον άθλο που του ανέθεσε να εκτελέσει ο πατέρας της ο Αιήτης, βασιλιάς της Κολχίδας. Η Μήδεια επικαλέστηκε την προστάδιδά της, τη θεά Εκάτη κι εκείνη της έδειξε που θα μπορούσε να βρει το βότανο με το οποίο θα έσωζε τον Ιάσωνα. Ο άθλος ήταν να χαλιναγωγήσει δύο ταύρους που έβγαζαν φωτιές από τα ρουθούνια τους και να τους χρησιμοποιήσει για να οργώσει ένα χωράφι όπου στη συνέχεια θα έσπερνε τα δόντια του δράκου.
Σύμφωνα με τον Απολλώνιο τον Ρόδιο:
τότε ο Ιάσονας ράντισε με το φίλτρο το σώμα του, μια ισχυρή δύναμη μπήκε μέσα του, απερίγραπτη, χωρίς φόβο, και τα δυο του χέρια κινήθηκαν ελεύθερα καθώς φούσκωναν με μιαν ανυπέρβλητη ενέργεια..
Με την ακατάβλητη ενέργειά του ο Ιάσονας νίκησε τελικά τους ταύρους και τους στρατιώτες που ξεφύτρωσαν από τα δόντια του δράκου που έσπειρε.
(Απόσπασμα από το βιβλίο των γιατρών Richard P. Brown Patricia L. Gerbang – THE RHODIOLA REVOLUTION)

Η βασική ιδιότητα της Ροδιόλα είναι η προσαρμοστικότητα!
Έχει ταξινομηθεί σαν «προσαρμογόνο» φυτό από Ρώσους ερευνητές, λόγω της δυνατότητάς της να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε ποικίλους χημικούς, βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες άγχους.

Εμφανίζει μια σχεδόν απίστευτη καταπραϋντική, αντικαρκινική, καρδιοπροστατευτική, τονωτικη Συστήματος δράση. ή και ενδυναμωτική του Κεντρικού Νευρικού rodiola-neyra-stres
Η έρευνα δείχνει μεγάλη χρησιμότητα σε διαφορετικές ασθενικές καταστάσεις (όπως πτώση στην απόδοση εργασίας, δυσκολίες ύπνου, μειωμένη όρεξη, οξυθυμία, υπέρταση, πονοκέφαλους, κόπωση από έντονη φυσική ή διανοητική δραστηριότητα).


Η Rhodiola έχει μελετηθεί εντατικά στη Σοβιετική Ένωση – Ρωσία και τις Σκανδιναβικές Χώρες για περισσότερο από 35 έτη.
Η Rhodiola δρα επίσης και σαν αντικαταθλιπτικό.

Σε κλινική μελέτη με 150 ασθενείς που έπασχαν από μέτρια κατάθλιψη και επί 1 μήνα ελάμβαναν εκχύλισμα Rhodiola, τα 2/3 παρουσίασαν πλήρη απαλλαγή των κλινικών εκδηλώσεων της κατάθλιψης και έγιναν περισσότερο ενεργοί και κοινωνικοί. Κλινικές μελέτες έγιναν και για τη βελτίωση της εικόνας ασθενών με νόσο Alzheimer και Parkinson. Η αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση της
Rhodiola σε σχέση με το Hypericum (St. John’s Wort), Ginkgo biloba και Panax Ginseng ήταν πιο ισχυρή.
Επιπλέον, η Rhodiola rosea ήταν 5 φορές λιγότερο τοξική σε σχέση με το Panax ginseng (άλλο βότανο εξίσου σημαντικό). Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι το εκχύλισμα της Rhodiola παρουσιάζει αναγεννητικές ιδιότητες, λόγω της δυνατότητάς του να αυξάνει την αποδοτικότητα των ενδοκυττάριων μηχανισμών αποκατάστασης του DNA.
Η Rhodiola σε εκτεταμένα πειράματα απέδειξε ότι αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια εξέλιξης μιας μόλυνσης όπως επίσης ότι καθιστά τον οργανισμό λιγότερο ευαίσθητο στους στρεσογόνους παράγοντες.riza-rodiolas

Τρόπος χρήσης:

Η  ριζα σαν βοτανο αλλα και στην μαγειρικη

Αδειάστε το περιεχόμενο (10 g) σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέστε 2 dl αλκοόλης (Min.40 απόδειξη%). Αντικαταστήστε το καπάκι και ασφαλίστε σφιχτά. Τα κομμάτια του rosea Rhodiola εγχύει στην αλκοόλη και σε 4 έως 5 εβδομάδες. Να είστε βέβαιος να ταρακουνήσετε το βάζο μια-δυο φορές την ημέρα.


Μερίδες: Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1 κουταλάκι του γλυκού, αναμειγνύεται με νερό 1-3 φορές την ημέρα. Ανάλογα με τα συμπτώματα που μπορεί κανείς να μεταβάλλει την ποσότητα

Παρενέργειες:

Οδηγίες Δοσολογία: με χάπια

Θα πρέπει να διαβάσετε την ετικέτα του προϊόντος για οδηγίες δοσολογίας και συμβουλευτείτε έναν φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης, αν είναι απαραίτητο. Η συνιστώμενη δοσολογία των ενηλίκων για τη μορφή κάψουλας της Rhodiola rosea είναι 100 έως 300 mg ημερησίως. Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να συνιστούν τη χρήση του rosea Rhodiola στα παιδιά.

Ποιος δεν θα πρέπει να Rhodiola Rosea:

Μην πάρετε Rhodiola rosea εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ή που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (αναστολείς ΜΑΟ) .

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων:

Μπορεί να αισθανθείτε υπνηλία αν συνδυάσετε Rhodiola rosea με βενζοδιαζεπίνες , εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) ή σεροτονίνης νορεπινεφρίνης επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SNRIs) .

πηγες

socialanxietydisorder.about.com/
oiko-iasis.blogspot.gr

www.keyherbs.org/

bioathens.com

Διατροφή

Ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ακόμα και αν μετρήσουμε όλα τα πρόβατα του κόσμου είναι το χρόνιο στρες και το βαρύ πρόγραμμα δουλειάς. Και όπως όλοι ξέρουμε ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία, καθώς το σώμα αναζωογονείται ενώ εμείς κοιμόμαστε. Μια κατάσταση όπως η αϋπνία μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της διαταραχής των κιρκαδιανών ρυθμών του σώματος ή της ομοιόστασης ύπνου-αφύπνισης. Ο κιρκαδιανός ρυθμός αναφέρεται στο βιολογικό μας ρολόι, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τον κύκλο ημέρας και νύχτας.

Κανονικά, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να ρυθμίσει μόνο του τον κύκλο του ύπνου. Όσο περισσότερο ένα άτομο μένει ξύπνιο και δραστήριο , τόσο περισσότερο νιώθει την ανάγκη να κοιμηθεί, και το αντίθετο.

Η αποδιοργάνωση όμως του κύκλου του ύπνου μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, όπου το σώμα χάνει την ικανότητά του να αυξήσει και να μειώσει την ορμόνη του ύπνου τη σωστή στιγμή στις σωστές ποσότητες.

Και εδώ είναι που βάζουμε στη ζωή μας το ashwagandha.

Πριν προλάβεις να πεις «μιλάς με γρίφους γέροντα», άσε με να σου πω ότι το ashwagandha είναι γνωστό και ως αλικάκαβο και πρόκειται για ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην Ayurveda. Είναι γνωστό για την επίδρασή του σε διάφορα συστήματα του σώματος, ανάμεσά τους το ανοσοποιητικό, το νευρολογικό, το αναπαραγωγικό και το ενδοκρινικό.

Πώς λοιπόν αυτό το βότανο βοηθά στην αϋπνία; Ας εξετάσουμε τα πράγματα ένα προς ένα:

1. Η Ayurveda συνιστά τη χρήση του ashwagandha για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και της ενδυνάμωσης, αλλά και για την αντιμετώπιση του λήθαργου και της κούρασης.

2. Το ashwagandha βελτιώνει επίσης τη λειτουργία του θυρεοειδούς και ενισχύει το μεταβολισμό.

3. Οι αντιβακτηριακές και ανοσοδιαμορφωτικές ιδιότητες του βοηθούν στην αποφυγή μολύνσεων και στην ταχύτερη ανάκαμψη.

4. Το Ashwagandha βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης στρες) στο σώμα.

5. Το Ashwagandha έχει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση και την επιδιόρθωση ζημιών στα εγκεφαλικά κύτταρα.

6. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να αυξήσουν τα βασικά αντιοξειδωτικά ένζυμα στο σώμα.

Όλα αυτά το καθιστούν το τέλειο βότανο για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Τονώνει το σώμα και βοηθά στο να λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός του ύπνου. Μπορείς επίσης να το λαμβάνεις ως καθημερινό τονωτικό καταναλώνοντας 1 ή 2 κουταλάκια του εκχυλίσματος της ρίζας του κάθε μέρα.

Στην αγορά μπορείς να το βρεις σε σκόνη ή σε κάψουλες.

ladypapaya.com

Διατροφή

Ό,τι διαβάζει ο καθένας και μαθαίνει καλό είναι. Σωστά; Πρόσφατα άρχισα να μελετώ ένα βιβλίο για τη δίαιτα του Ιπποκράτη (ειναι της Ann Wigmore , ιδρύτριας του Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Υγείας, και μπορείτε να το βρείτε από τις εκδόσεις Διόπτρα). Μέσα, λοιπόν, στις σελίδες του βρήκα για την αποτοξίνωση του ήπατος.

Γιατί να αποτοξινωθεί το ήπαρ;
Τα τρόφιμα της σύγχρονης διατροφής, ιδίως το κρέας , οι τηγανισμένες τροφές, τα ραφιναρισμένα έλαια και τα τρόφιμα που περίεχουν χημικά πρόσθετα, εξασθενούν το ήπαρ. Το ίδιο επίσης κάνουν και το αλκόολ, ο καπνός και οι περιβαλλοντικοί ρύποι.

Να θυμήσω ακόμα πως το ήπαρ είναι το κύριο αποτοξινωτικό όργανο, το οποίο καθορίζει την υγεία των υπόλοιπων οργάνων και του αίματος. Άρα ένα υγιές ήπαρ σήμαίνει ένα υγιές σώμα.

Οι χυμοί που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του
Χυμός σιταρόχορτου. Είναι το χλωροφυλλούχο εκχύλισμα των επί επτά ημέρες βαστημένων κόκκων σίτου. Είαν πλούσιος σε μαγνήσιο, ένζυμα, χλωροφυλλούχες πρωτεϊνες, ενώ περιέχει υχηλή ποσότητα πολλών βιταμινών και μετάλλων.

Πράσινα ροφήματα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και χλωροφυλλούχες πρωτεϊνες. Παρασκευάζονται από φύτρα, πράσινα σαλατικά, λαχανικά και (προαιρετικά) μικρή ποσότητα χυμό ξινολάχανου.

Χυμός λεμονιού. Περιέχει κιτρικό οξύ και άλλα οξέα, τα οποια έχουν αντισηπτική δράση.

Χυμός καρότου. Είναι πλούσιος σε προβιταμίνη Α. Έχει ευεργετική επίδραση στο ήπαρ, ενώ διεγείρει και την κυκλοφορία της χολής.

Χυμός παντζαριού. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, B2 και B6, καθώς και σε φολικό οξύ και μέταλλα, όπως το νάτριο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το κάλιο, ενώ ενισχύει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, του ήπατος και των νεφρών. Να λαμβάνεται αργά και με μικρές γουλιές.

Χυμός μήλου. Πλούσιος σε μηλικό οξύ, πηκτίνες και ένζυμα, τα οποία διεγείρουν τη λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.

Πότε να τους πίνεις
Είτε το πρωί, αμέσως μόλις ξυπνήσεις, ή 30 λεπτά πριν από τα γεύματα.

Υπάρχουν επιπλοκές;
Αν είσαι αρχάριο σε αυτή την πρακτική και παρατηρήσεις μία ήπια ναυτία ή διάρροι, τότε μπορείς να αραιώσεις τους χυμούς με νερό σε αναλογία 50-50.

Ακόμα ένα ρόφημα που συνεισφέρει στην αποτοξίνωση του ήπατος, αλλά όχι σύμφωνα με τη Δίαιτα του Ιπποκράτη, είναι και το γαϊδουράγκαθο..

ladypapaya.com

Διατροφή

Οτιδήποτε μας ρίχνει τόσο πολύ εκτός του διατροφικού μας προγραμματισμού, καλό είναι να αποφεύγεται ή έστω να περιορίζεται στο ελάχιστο 

Μπορεί να έχουν ωραία γεύση, μπορεί να νιώθουμε σαν παιδιά όταν τα τρώμε, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και δεν μπορεί να έχει κανείς μας την ψευδαίσθηση, ότι αυτές οι τροφές μας προσφέρουν το ελάχιστο καλό στην υγεία μας.
Δεν θα στερηθούμε και πολλά αν συνηθίσουμε να τις καταναλώνουμε σπάνια, ενώ δεν θα βγει σε καλό, αν αποτελούν κομμάτι του καθημερινού μας διαιτολογίου.

Οτιδήποτε μας ρίχνει τόσο πολύ εκτός του διατροφικού μας προγραμματισμού, καλό είναι να αποφεύγεται ή έστω να περιορίζεται στο ελάχιστο και να καταναλώνεται κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.

Smoothies

Μπορεί τα smoothies που φτιάχνουμε σπίτι να είναι ιδιαίτερα υγιεινά, με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, αλλά αυτό δεν ισχύει και στις περιπτώσεις που παραγγέλνουμε απ’ έξω. Στα μαγαζιά, τα smoothies συνηθως φτιάχνονται με παγωτό ή γάλα και είναι πηγμένα στη ζάχαρη, κάτι που τα κάνει αυτομάτως, οτιδήποτε άλλο εκτός από διαιτητικά και υγιεινά.

Πατατάκια με γεύσεις

Τα πατατάκια, είτε με γεύσεις, είτε τα απλά, δεν είναι καλή επιλογή υγιεινής διατροφής και αυτό είναι πια κοινή και γνωστή αλήθεια. Εαν ωστόσο, θέλετε να συνοδεύσετε την προβολή της ταινίας σας με ένα «αμαρτωλό» σνακ, τότε επιλέξτε τουλάχιστον εκείνα χωρίς τις γεύσεις, για να γλιτώσετε τα χημικά και συντηρητικά που συνοδεύουν όλες αυτές τις εξωτικές γεύσεις που συναντάμε τα τελευταία χρόνια στα πατατάκια.

Δημητριακά γεμάτα ζάχαρη
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν για πρωινό ένα μπολ γεμάτο με δημητριακά και γάλα, αλλά σίγουρα είναι λίγοι εκείνοι που έχουν γνώση των θερμίδων και των συντηρητικών που εκείνη τη στιγμή παρέχουν στο σώμα τους. Μην θεωρείτε πως όλα τα δημητριακά κάνουν καλό, γιατί μεγαλύτερη διατροφική πλάνη από αυτή δεν υπάρχει!

Ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά χρησιμοποιούν ένα παλιό και δοκιμασμένο κόλπο για να ξεγελούν τον καταναλωτή που ενδιαφέρεται για τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνει. Οι οδηγίες πάνω στα μπουκάλια δηλώνουν τις ποσότητες ανά μερίδα, χωρίς να τονίζουν ξεκάθαρα ότι ένα μπουκάλι περιέχει άνω της μίας μερίδας, αφήνοντας τους αριθμητικούς υπολογισμούς στον καταναλωτή.

Επεξεργασμένα αλλαντικά

Τα επεξεργασμένα αλλαντικά και κρέατα όπως είναι τα λουκάνικα και τα σαλάμια, περιέχουν πολλές θερμίδες, λίπη και μπόλικο νάτριο. Η κατανάλωση ανάλογων προϊόντων σε τακτική βάση, σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην παχυσαρκία, το διαβήτη, τα προβλήματα στην καρδιά και ακόμα και τον καρκίνο. Καλά θα κάνετε λοιπόν να τα αποφεύγετε επιμελώς.

Αναψυκτικά

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελαττώσετε σημαντικά είναι τα αναψυκτικά και όλα τα ζαχαρούχα ανθρακούχα. Εαν μάλιστα δεν σας ενδιαφέρει μόνο η σιλουέτα σας, αλλά και η υγεία σας, όπως και θα έπρεπε να συμβαίνει άλλωστε, τότε έχετε υπόψη πως η εκτεταμμένη κατανάλωση αναψυκτικών, συνδέεται, όχι μόνο με την παχυσαρκία, αλλά και με τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο και την υπέρταση.

Φαγητά διαίτης

Τα τελευταία χρόνια που τα προϊόντα διαίτης έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ θα περίμενε κανείς τους καταναλωτές να αδυνατίζουν αντί να παχαίνουν. Η πραγματικότητα όμως άλλα δείχνει και τα φαγητά διαίτης, όχι μόνο δεν αδυνατίζουν, αλλά είναι γεμάτα με trans-λιπαρά που ευθύνονται με τη σειρά τους για την κακή λειτουργία της καρδιάς και την ανεβασμένη χοληστερίνη. Εκτός αυτού, τα φαγητά με «χαμηλά λιπαρά», έχουν ακόμα περισσότερη ζάχαρη για να ενισχύσουν την ελαττωματική γεύση, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο ανθυγιεινά.

Μαγιονέζα

Όλοι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι η μαγιονέζα δεν είναι κομμάτι υγιεινής διατροφής, αλλά οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται πόσο ανθυγιεινή εν τέλει είναι. Ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα περιέχει 90 θερμίδες, 10 γραμμάρια λίπους και 90 μιλιγκραμ νατρίου. Φροντίστε λοιπόν, η μαγιονέζα να είναι κάτι πολύ σπάνιο στο τραπέζι σας.

Μαργαρίνη

Το αντίπαλον δέος του λιπαρού βουτύρου, είναι η μαργαρίνη που την προτιμούν οι περισσότεροι ως την εναλλακτική και πιο υγιεινή επιλογή. Η αλήθεια όμως είναι πως η μαργαρίνη είναι πλούσια σε trans-λιπαρά τα οποία συνδέονται εκτός των άλλων, ευθέως με τον καρκίνο, το διαβήτη και τα προβλήματα στην καρδιά.

http://diatrofi-news.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin