Απριλίου 21, 2018

Διατροφή

 

Επειδή η φράση «αρνητικές θερμίδες» προκαλεί σύγχυση κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι κάποιες τροφές δεν έχουν καθόλου θερμίδες

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από κάτι σημαντικό: δεν υπάρχουν τροφές χωρίς θερμίδες. Όλες οι τροφές έχουν ενέργεια, η οποία μετριέται με αυτές και όσο αρνητική χροιά κι αν έχουν πάρει οι θερμίδες ως έννοια, στην ουσία είναι η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να εκτελέσει τις λειτουργίες του.

Πηγές ενέργειας των τροφών αποτελούν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και το λίπος, είτε το καθένα ξεχωριστά, είτε σε συνδυασμό και μιας και όλες οι τροφές περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω, αποδίδουν και θερμίδες, καλύπτοντας τις ενεργειακές μας ανάγκες.


Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Παίρνοντας τη φράση «αρνητικές θερμίδες» ως κυριολεκτική πολλοί παραπλανούνται, αφού, όπως είπαμε, όλες οι τροφές έχουν θερμίδες. Κάποιοι ερευνητές και ειδικοί, όμως, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εφόσον ορισμένες τροφές περνούν πιο δύσκολα από την πεπτική διαδικασία, αναγκάζουν το σώμα μας να «κάψει» περισσότερες θερμίδες (ενέργεια) προκειμένου να τις επεξεργαστεί, αφήνοντας έτσι αρνητικό αποτέλεσμα στις θερμίδες που λάβαμε από τις συγκεκριμένες τροφές. Θεωρητικά, μάλιστα, όσο περισσότερες τροφές με αρνητικές θερμίδες καταναλώνει κάποιος, τόσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνει τελικά, έχοντας μια έξτρα βοήθεια στο να χάσει βάρος.

Με πιο απλά λόγια, αν λίγο καρότο αποδίδει 10 θερμίδες, αλλά χρειάζεται ενέργεια που ισοδυναμεί με 12 θερμίδες για να το χωνέψουμε, τότε η τροφή αυτή έχει 2 αρνητικές θερμίδες. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι οι θερμίδες των καρότων είναι… -2, αλλά ότι το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας του να φάμε λίγο καρότο καταλήγει στο να χάσουμε 2 θερμίδες.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι όλη η κοινότητα των διατροφολόγων σύμφωνη με τη θεωρία αυτή, αλλά λόγω του ότι ψηλά στη λίστα των τροφών με αρνητικές θερμίδες βρίσκονται τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία ούτως ή άλλως χρειάζονται σε μια ισορροπημένη δίαιτα, η θεωρία των αρνητικών θερμίδων δεν βλάπτει κανέναν.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Αν διαβάζοντας το κείμενο φανταστήκατε ότι μπορείτε να αδειάσετε όλο τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ και μετά να το ρίξετε στα… καρότα για να χάσετε θερμίδες, τότε μάλλον θα πρέπει να σας χαλάσουμε τα σχέδια.

Δυστυχώς, η θεωρία των αρνητικών θερμίδων δεν αναφέρεται σε κάποια μαγική μέθοδο κι ακόμη κι αν η πέψη των τροφών αυτών απαιτεί περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώσατε όταν τις φάγατε, οι θερμίδες που τελικά χάνετε δεν είναι παρά μόνο λίγες – και στην πραγματικότητα, όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να χάσουμε εκατοντάδες θερμίδων για να χάσουμε μόλις μισό κιλό, οπότε μερικές θερμίδες δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και μια άλλη οπτική σε αυτό το θέμα: κάποιος που αποφασίζει να ακολουθήσει μια διατροφή στην οποία κυριαρχούν οι τροφές με αρνητικές θερμίδες, σημαίνει ότι αυτές παίρνουν τη θέση άλλων τροφών, περισσότερο παχυντικών και λιγότερο υγιεινών. Αντί, δηλαδή, να επιλέξει τα πατατάκια σαν σνακ, μπορεί κάποιος να φάει λίγο σέλινο κι έτσι ταυτόχρονα αποφεύγει τα πατατάκια (και τις θερμίδες τους), προτιμώντας κάτι πιο υγιεινό, με λιγότερες θερμίδες και μάλιστα αρνητικές.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές αρνητικών θερμίδων;

Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως είπαμε, βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις τροφές αρνητικών θερμίδων.

Ανάμεσα στα λαχανικά με αρνητικές θερμίδες βρίσκονται τα σπαράγγια, το παντζάρι, το μπρόκολο, το λάχανο, το καρότο, το κουνουπίδι, το σέλινο, η καυτερή πιπεριά, το αγγούρι, το σκόρδο, τα φασολάκια, το μαρούλι, το κρεμμύδι, τα ραπανάκια, το σπανάκι, τα κολοκυθάκια κ.ά.

Ανάμεσα στα φρούτα με τις αρνητικές θερμίδες βρίσκονται το μήλο, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το μάνγκο, το πορτοκάλι, η παπάγια, το ροδάκινο, ο ανανάς, η φράουλα, η ντομάτα, τα μύρτιλλα, το καρπούζι κ.ά.

Με λίγη φαντασία μπορείτε να ετοιμάσετε γευστικά και υγιεινά πιάτα με τα παραπάνω, λαμβάνοντας τα οφέλη τους και ευεργετώντας, έστω και λίγο, τη δίαιτά σας με τις αρνητικές τους θερμίδες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περίπου 100 τροφές που κατατάσσονται σε αυτές με τις αρνητικές θερμίδες, οπότε έχετε πολύ υλικό για… πειραματισμούς στην κουζίνα σας.

Διατροφή

Γνωρίζετε τα οφέλη του αχλαδιού για την υγεία; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν καταναλώνουμε 1 αχλάδι την ημέρα; Γνωρίζετε τι είναι το αχλαδόμηλο;

Το αχλάδι δεν είναι το πιο διαδεδομένο φρούτο του φθινοπώρου. Συνήθως δεν προτιμούμε να το καταναλώνουμε, δεν γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή μας σε σχέση με άλλα πιο δημοφιλή φρούτα όπως το μήλο, η μπανάνα ή το ροδάκινο. Ποια είναι όμως τα οφέλη του αχλαδιού για την υγεία;

Ένα αχλάδι την ημέρα:

1) Ένα αχλάδι την ημέρα μας παρέχει περίπου το 7-11% της ημερήσιας συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι τα πορτοκάλια είναι η κύρια πηγή βιταμίνης C για τον οργανισμό μας, αλλά και τα αχλάδια αποτελούν εξίσου σημαντική πηγή της βιταμίνης αυτής! Η βιταμίνη C βοηθάει στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθώς και στην πρόληψη μολύνσεων και λοιμώξεων.

2) Τα αχλάδια αποτελούν σημαντική πηγή διαιτητικών-φυτικών ινών. Κάθε αχλάδι μας εφοδιάζει με περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών, την στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου μας κυμαίνεται από 20-35 γραμμάρια ημερησίως.

3) Ένα αχλάδι την ημέρα θα αυξήσει επίσης σημαντικά το επίπεδο καλίου στο αίμα μας. Το κάλιο είναι σημαντικό ιχνοστοιχείο που συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και γενικότερα του καρδιαγγειακού συστήματος. Το κάλιο από τα αχλάδια βοηθά στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών και μπορεί να βοηθήσει στην πήξη του αίματος.

4) Ένα αχλάδι την ημέρα προσφέρει επίσης αρκετή βιταμίνη Κ στον οργανισμό, βιταμίνη πολύτιμη για την υγεία των οστών καθώς συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση και ισορροπία του ασβεστίου στο σκελετικό μας σύστημα. Συνιστάται να καταναλώνουμε 90-120 μικρογραμμάρια αυτής της βιταμίνης καθημερινά. Ένα αχλάδι μας προμηθεύει περίπου με το 4% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Κ.

5) Ένα αχλάδι την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Η Αμερικανική Ένωση American Heart Association (AHA) προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο την ιδέα κατανάλωσης ενός αχλαδιού την ημέρα, αναφέροντας ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου χάρη στις ουσίες υδροξυκινναμωμικό οξύ (καφεϊκό οξύ) και κερσετίνη (ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη φλούδα των αχλαδιών) που περιέχουν.

6) 1 μέτριο αχλάδι μας προσφέρει μόλις 60 θερμίδες και καθόλου λιπαρά!

αχλάδι και θρεπτικά συστατικά

Αχλαδόμηλο

Γνωρίζετε τι είναι το αχλαδόμηλο;

Το αχλαδόμηλο ή αλλιώς το κινέζικο ή Ιαπωνικό αχλάδι Nashi (στην Ελλάδα τα αποκαλούν «νάσια») είναι το φρούτο που προκύπτει από διασταύρωση ποικιλιών μήλου και αχλαδιού και δεν είναι ένα εντελώς άγνωστο προϊόν για τη χώρα μας. Παράγεται σε μικρές ποσότητες σε πειραματικό για την αγορά στάδιο σε λίγες δεκάδες στρέμματα κυρίως της Βορείου Ελλάδος (Νάουσα, Πέλλα και Κύπρος). Το ελληνικό αχλαδόμηλο κυκλοφορεί σε δύο ποικιλίες που παρουσιάζουν μπρούντζινο και σκουροπράσινο χρώμα, είναι τραγανό, σκληρό και μυρωδάτο, εξαιρετικά χυμώδες και φυσικά δεν στερείται θρεπτικών ουσιών :

αχλαδόμηλο

Αχλαδόμηλο και θρεπτικές ουσίες

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (βιταμίνες B, C, E, K, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο).
Περιέχει φυτικές ίνες.
Περιέχει σημαντική ποσότητα πηκτίνης.
Μας προσφέρει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη).
Παρουσιάζει μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και για τον λόγο αυτό θεωρείται ακόμα πιο κατάλληλο για κατανάλωση από διαβητικούς.
Ένα κανονικό αχλαδόμηλο περιέχει 46-50 θερμίδες.
Το αχλαδόμηλο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα γιατί έχει πολύ μικρό αγοραστικό κοινό που το γνωρίζει και το προτιμά και στην αγορά το συναντά κανείς σε μαγαζιά delicatessen και μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορεί να διατηρηθεί μακρόχρονα στο ψυγείο χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση και η εμφάνισή του και είναι προτιμότερο να καταναλώνεται καλύτερα δροσερό!

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγές:

1) Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

2) Πτυχιακές εργασίες του Α.Τ.Ε.Ι.Θ

diaitologia.gr

Διατροφή

Το παρεξηγημένο χαρούπι ή «σοκολάτα της Κατοχής», πέρα από τη γλυκιά του γεύση, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ας το ανακαλύψουμε!

Η χαρουπιά, γνωστή και ως «ξυλοκερατιά» (από την αρχαιοελληνική λέξη «κεράτιον»), είναι ένα αειθαλές μακρόβιο δέντρο που φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο καρπός της είναι το χαρούπι, το οποίο μοιάζει με σκληρό φασόλι. Έχει σκούρο καφέ χρώμα (όταν είναι ώριμο) και περιέχει σκληρούς σπόρους στο εσωτερικό του. Για πολλά χρόνια, το χαρούπι χρησιμοποιήθηκε ως ζωοτροφή, αλλά σε περιόδους πολέμων ήταν αυτό που έθρεψε -χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία- ολόκληρους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε άλλα τρόφιμα. Έτσι, και στη χώρα μας την περίοδο της Κατοχής δόθηκε στο χαρούπι ο χαρακτηρισμός «σοκολάτα της Κατοχής», χάρη στη γλυκιά γεύση του. Σήμερα, επιτέλους ο ταπεινός καρπός κάνει την επανεμφάνισή του και κερδίζει τις εντυπώσεις.

Η διατροφική του ταυτότητα
Το χαρούπι αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου (περιέχει διπλάσια ποσότητα από το γάλα), ενώ δεν περιέχει οξαλικό οξύ (όπως π.χ. η σοκολάτα), που παρεμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχει υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β1 και Β2, φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και πολυφαινόλες και τανίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, πηκτίνη και λιγνίνη, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Οι θερμίδες του είναι 60% λιγότερες από αυτές της σοκολάτας.

Πού το βρίσκουμε
Σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ως χαρουπάλευρο ή χαρουπόμελο, ενώ κυκλοφορεί και υποκατάστατο καφέ από χαρούπι. Ωμά χαρούπια βρίσκουμε στην αγορά ή μαζεύουμε το καλοκαίρι, αν βρεθούμε στην Κρήτη ή στη Νότια Ελλάδα.

Πώς μας ωφελεί;
Βοηθά στην πέψη: Χάρη στην πηκτίνη και τη λιγνίνη που περιέχει, η κατανάλωσή του βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Προστατεύει την καρδιά: Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης, καθώς και εκείνων της «κακής» (LDL) χοληστερίνης.
Δρα κατά του βήχα.
Θεωρείται ότι το χαρούπι (με τη μορφή χαρουπόμελου) ανακουφίζει από τον βήχα και τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Καταπολεμά τη διάρροια: Το χαρούπι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά.
Δρα κατά της οστεοπόρωσης: Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το χαρουπόμελο, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Από το χαρούπι στο καράτι
Οι σπόροι του χαρουπιού, λόγω του εντυπωσιακά σταθερού βάρους τους, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως μονάδα μέτρησης του βάρους για τον χρυσό και τις πολύτιμες πέτρες. Από το αρχαίο, λοιπόν, «κεράτιον», προήλθε το «καράτι».

Το χαρούπι σε 2 ρόλους

Χαρουπάλευρο
Αποτελεί ένα υγιεινό αλεύρι, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει σε συνταγές τη σοκολάτα ή το κακάο στην ίδια ακριβώς ποσότητα. Το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μπισκότα, κέικ, μερέντα από χαρούπι και άλλα γλυκά, αλλά και ψωμί, κριτσίνια και παξιμάδια.
Πώς φτιάχνεται: Ανοίγουμε τα χαρούπια με τη βοήθεια μιας πένσας και αφαιρούμε τους σπόρους. Απλώνουμε τους άδειους πλέον λοβούς σε ταψί και τους βάζουμε στον φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία ολόκληρη τη νύχτα για να αποξηρανθούν. Την επόμενη μέρα, τους χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Αποθηκεύουμε το αλεύρι σε αεροστεγή συσκευασία μέχρι έναν χρόνο.

Χαρουπόμελο
Πρόκειται για το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο των χαρουπιών, μοιάζει με μέλι και η γεύση του θυμίζει σοκολάτα και καραμέλα μαζί! Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, δεν περιέχει καφεΐνη και είναι ιδανικό για αλλεργικούς στη σοκολάτα. Μπορούμε να το απολαύσουμε όπως το μέλι (π.χ. πάνω στη φρυγανιά μας), να το χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό γλυκαντικό σε κέικ, μπισκότα, τηγανίτες, λουκουμάδες, παγωτό, παξιμάδια και ψωμί ή να το προσθέσουμε σε ντρέσινγκ για σαλάτες, μαρινάδες και σάλτσες για κρέας.
Πώς φτιάχνεται (για βάζο 250 ml):

Υλικά
1 κιλό χαρούπια
2,5 λίτρα νερό

Εκτέλεση
1. Πλένουμε τα χαρούπια και τα κόβουμε με τη βοήθεια ενός κόφτη σε κομματάκια (περίπου 2 εκ.).
2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό (πρέπει να τα καλύπτει κατά 2 δάχτυλα) και τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄.
3. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα χαρούπια για τουλάχιστον 24 ώρες (ιδανικά 48) να βγάλουν το μέλι τους.
4. Σουρώνουμε και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή (ούτε πολύ πυκνό, ούτε αραιό, λίγο πιο ρευστό από το μέλι).
5. Αποθηκεύουμε το χαρουπόμελο σε γυάλινο βάζο. Διατηρείται για περίπου 12 μήνες.

Μυρτώ Αντωνοπούλου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MMedSci.SRD, κλινικό διαιτολόγο–βιολόγο, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.).

Διατροφή

Τι συμβαίνει αν το συκώτι σας έχει κατακλυστεί από τοξίνες; Το συκώτι είναι ένα από τα εμπλεκόμενα στον καθαρισμό του σώματος όργανα. Φιλτράρει και αφαιρεί τις τοξίνες που μετακινούνται στο αίμα.

Ένα σωστά λειτουργικό συκώτι είναι το κλειδί για να απολαύσουμε μια καλής ποιότητας ζωή. Εξάλλου, μαζί με άλλους παράγοντες, παίζει ρόλο στον μεταβολισμό όπως και στην παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών.

Το πρόβλημα είναι πώς οι κακές συνήθειες και η έκθεση σε μολυσμένες περιοχές, εκφυλίζουν το συκώτι και οδηγούν σε αρκετά προβλήματα.

Το όργανο καταλήγει να μειώνει την ικανότητά του να εξαγνίζει το σώμα και σιγά-σιγά μας δίνει προειδοποιητικά σημάδια ότι δεν είναι υγιές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούν αυτή την κατάσταση και δεν ανταποκρίνονται στο πρόβλημα νωρίς επειδή μπερδεύουν τα συμπτώματα με αυτά άλλων παθήσεων.

Γι’ αυτό θα θέλαμε να σας μιλήσουμε γι’ αυτά τα 7 προειδοποιητικά σημάδια που υποδεικνύουν πως το συκώτι σας έχει κατακλυστεί με τοξίνες.

Μην τα αγνοήσετε!

1. Ανεξήγητη αύξηση βάρους
το συκώτι σας έχει κατακλυστεί από τοξίνες, αύξηση βάρους
Η υπερβολική συσσώρευση τοξινών στο συκώτι παρεμβαίνει στην ικανότητά του να βοηθά στη χώνεψη των λιπών. Η παρεμβολή αυτή επηρεάζει τη διεργασία που αφαιρεί τα λίπη από το σώμα.

Αυτή η πάθηση καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ενός υγειούς βάρους, ακόμη και αν ακολουθείτε μία διατροφή με χαμηλές θερμίδες.

Το σώμα αποθηκεύει τα τοξικά λιπώδη κύτταρα και έπειτα τα διοχετεύει στο σώμα επειδή το συκώτι δε μπορεί να τα επεξεργαστεί.

2. Χρόνια κούραση
Η συνεχής αίσθηση κούρασης, ή η βίωση συμπτωμάτων χρόνιας κούρασης, είναι επίσης σημάδι πως το συκώτι έχει κατακλυστεί από τοξίνες.

Αυτός ο συνδυασμός των αντιδράσεων συμβαίνει επειδή η ανικανότητα του συκωτιού να ολοκληρώσει τις λειτουργίες του οδηγεί σε εμπλοκές στο μεταβολισμό.

Μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, φλεγμονή και άλλα προβλήματα που μειώνουν την ικανότητα εκπλήρωσης καθημερινών διεργασιών.

3. Ιδρώτας και οσμές του σώματος
το συκώτι σας έχει κατακλυστεί από τοξίνες, οσμές
Παρότι πολλοί από εμάς δεν το παρατηρούμε, οι λειτουργίες του συκωτιού είναι στενά συνδεδεμένες με τη θερμοκρασία του σώματος και τις οσμές.

Οι δυσκολίες που φέρνει η συσσώρευση τοξινών μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση και δυσάρεστες οσμές στο σώμα.

Ο ιδρώτας και οι οσμές είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματος να σταθεροποιήσει τη θερμοκρασία του επειδή ζεσταίνεται όταν καταπολεμά τους τοξικούς παράγοντες και τα βακτήρια.

4. Κυστική ακμή
Ένα ξαφνικό ξέσπασμα ακμής μπορεί να υποδεικνύει ένα ορμονικό πρόβλημα ή αποτυχία του υπατικού συστήματος.

Αν τα σπυράκια είναι μεγάλα, μολυσμένα και αφήνουν σημάδια, η αιτία πρόκλησής τους μπορεί να έχει να κάνει με τη δυσλειτουργία του συκωτιού.

Γενικά, όσοι υποφέρουν από δερματικά προβλήματα έχουν συνήθως δυσκολίες στον έλεγχο της ακμής τους εξαιτίας της συσσώρευσης τοξινών στο συκώτι.

Θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να καθαρίσετε το συκώτι σας ώστε να το θεραπεύσετε τελείως.

5. Αλλεργίες
το συκώτι σας έχει κατακλυστεί από τοξίνες, αλλεργίες
Επειδή οι τοξίνες μειώνουν τις λειτουργίες αυτοκαθαρισμού του συκωτιού, το αποτέλεσμα είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που με τη σειρά της προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα αντισώματα αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, και αμέσως, επιτίθενται στα αλλεργιογόνα που επηρεάζουν το σώμα.

Αν το όργανο ξεκινήσει να αποτυγχάνει και καταλάβει πως δε μπορεί να ολοκληρώσει τη λειτουργία του, το σώμα αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες ισταμίνης και αυτό οδηγεί σε συνέπειες όπως:

Αίσθηση φλεγμονής
Φαγούρα σε όλο το σώμα
Πονοκέφαλοι
Ρινική συμφόρηση

6. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να είναι συχνή επίπτωση σε πεπτικά και στομαχικά προβλήματα, αλλά μπορεί επίσης να είναι και σημάδι προβλήματος με το συκώτι.

Όταν δεν μπορεί το όργανο να λειτουργήσει σωστά, τα επίπεδα pH του αίματος αλλάζουν και οδηγούν σε υπερβολική τοξικότητα.

Η ανικανότητα ελέγχου των επιπέδων pH, ερεθίζει τη στομαχική μεμβράνη και αποδυναμώνει τον σφικτήρα, ο οποίος παγιδεύει τα οξέα.

7. Άσχημη αναπνοή
το συκώτι σας έχει κατακλυστεί από τοξίνες, άσχημη αναπνοή
Όταν η άσχημη αναπνοή γίνεται μόνιμο πρόβλημα παρότι ακολουθείτε καλές, υγιεινές στοματικές συνήθειες, μπορεί να οφείλεται στο συκώτι. Η άσχημη αναπνοή μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιπλοκών στην επεξεργασία των τοξινών που πρέπει να φιλτράρει το συκώτι έξω από το αίμα.

Όταν επιβραδύνει τις λειτουργίες του το συκώτι, χτίζονται απόβλητα στον ιστό του, και σε πολλούς ασθενείς, προκαλεί δυσάρεστη οσμή του στόματος.

Μπορεί να αφήσει ακόμη και μια ελαφριά μεταλλική γεύση στο στόμα αν το συκώτι σας έχει κατακλυστεί με τοξίνες και βαρέα μέταλλα.

Έχετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα; Αν ναι, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να ανακαλύψετε αν έχετε πρόβλημα στο συκώτι. Επιπλέον, βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες και προσπαθήστε να καταναλώνετε ροφήματα και φαγητά τα οποία βοηθούν τις αποτοξινωτικές λειτουργίες.

Διατροφή

Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο στις μέλισσες, αλλά και στον άνθρωπο, χάρη στις πλούσιες αρωματικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Το θυμάρι βρίσκει εφαρμογή στην εναλλακτική ιατρική και φυσικά στη μαγειρική.


Το θυμάρι - ή θύμος, όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι- προέρχεται από το ρήμα θύω, το οποίο, μεταξύ άλλων, σήμαινε θυμιατίζω και θυσιάζω. Οι αρχαίοι Έλληνες, λόγω της έντονης οσμής του, το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα στους βωμούς, κατά τη διάρκεια τελετών θυσίας. Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε μπάνιο σε νερό με θυμάρι για να απαλλαγεί από τις ψείρες, ενώ το ίδιο έκαναν και οι ρωμαίοι πολεμιστές πριν από τη μάχη για να αποκτήσουν θάρρος, δύναμη και ενεργητικότητα. Η θεραπευτική του δράση στους πνεύμονες και στους βρόγχους έγινε γνωστή τον Μεσαίωνα. Τα μέρη του θυμαριού που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα και οι ανθοφόρες κορυφές, που συλλέγονται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Το πιο γνωστό προϊόν του είναι το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι.

Πώς μας ωφελεί;

■ Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση γυναικολογικών μυκητιάσεων, καθώς το αιθέριο έλαιο του θυμαριού έχει ισχυρές αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.

■ Καταπραΰνει τις φλεγμονές της αναπνευστικής οδού και το άσθμα. Ως σιρόπι ηρεμεί τον επίμονο βήχα (λειτουργεί ως αποχρεμπτικό), τη βρογχίτιδα, την φαρυγγίτιδα και την αμυγδαλίτιδα.

■ Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης. Ένα ζεστό ρόφημα θυμαριού δρα ως αντιπυρετικό.

■ Γαργάρες και στοματικές πλύσεις με θυμάρι βοηθούν στην καλή στοματική υγιεινή και δρουν κατά της ουλίτιδας και της κακοσμίας του στόματος.

■ Καταπολεμά τη δυσπεψία και τη φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου. Το έγχυμά του χρησιμοποιείται και για το ευερέθιστο έντερο.

■ Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε δερματικά προβλήματα (π.χ. ακμή, δερματίτιδα, εκζέματα, ψωρίαση, τσιμπήματα), ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

■ Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, χάρη στα συστατικά της θυμόλης και της καρβακρόλης που περιέχει.

■ Συνιστάται ως φυσικό τονωτικό του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Βοηθά στη διαύγεια πνεύματος και παράλληλα στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

■ Εντριβές με το διάλυμά του ανακουφίζουν από ρευματικές παθήσεις και μυϊκούς πόνους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως λάδι για μασάζ.

Στην αγορά
Μπορούμε να προμηθευτούμε από φυτώριο μία γλάστρα και να την τοποθετήσουμε στο παράθυρο της κουζίνας, ώστε να χρησιμοποιούμε φρέσκα τα φύλλα του θυμαριού. Εναλλακτικά, θα το βρούμε σε καταστήματα βιολογικών ειδών και σε φαρμακεία ως σταγόνες και παστίλιες, καθώς επίσης και με τη μορφή κρέμας, διαλύματος (για εντριβές) και ροφήματος (για γαργάρες) για εξωτερική χρήση.

Στην κουζίνα
Έχει έντονη και ελαφρώς πικάντικη γεύση, γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ. Ξερό το χρησιμοποιούμε ως μπαχαρικό για να αρωματίσουμε κρέατα, ψάρια, πίτες, ζυμαρικά, σούπες, διάφορες σάλτσες (π.χ. ντομάτας) και τυριά (κυρίως τα κρεμώδη). Πολλοί τοποθετούν ολόκληρα τα κλωνάρια του σε μπουκάλια με λάδι ή ελιές για επιπλέον άρωμα.
Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται φρέσκο. Ωστόσο, μπορεί να αποθηκευτεί και ξερό. Κόψτε τα φύλλα, δέστε τα σε ματσάκια και κρεμάστε τα ανάποδα σε ζεστό και σκοτεινό μέρος με καλό εξαερισμό. Όταν ξεραθούν, θρυμματίστε τα φύλλα και φυλάξτε τα σε αεροστεγή δοχεία.

Προσοχή!
Όσο ευεργετικές είναι οι θεραπευτικές του ιδιότητες, άλλο τόσο προσεκτική πρέπει να είναι η συχνότητα της χρήσης του. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού δεν πρέπει να λαμβάνεται οποιαδήποτε θεραπευτική δόση θυμαριού και αιθέριου ελαίου. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ η χρήση του δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις τραυματισμών στο δέρμα.

Φτιάξτε μόνοι σας
Εντριβή θώρακα: Διαλύουμε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου θυμαριού σε 20 ml αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο.
Ρευματικές παθήσεις: Βράζουμε 100 γρ. θυμάρι σε 1 λίτρο νερό, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο νερό της μπανιέρας.
Παιδικός βήχας: Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια τσάι από θυμάρι στo μπάνιο τους.
Τσιμπήματα: Ανακατεύουμε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου θυμαριού με 20 ml νερό.
Έλαιο μασάζ: Διαλύουμε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου θυμαριού και ελαίου λεβάντας σε 25 ml αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο.
Δερματικά: Αναμειγνύουμε 1 κουταλάκι αιθέριο έλαιο θυμαριού με 1/2 λίτρο ελαιόλαδο. Αλείφουμε τρεις ή περισσότερες φορές τη μέρα στην πάσχουσα περιοχή.
Παρασκευή εγχύματος: Βάζουμε 1 κουταλιά θυμάρι, χωρίς κοτσάνι, σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10΄ και μετά το σουρώνουμε. Το μείγμα που προκύπτει το χρησιμοποιούμε εξωτερικά για τον καθαρισμό και την επούλωση των πληγών ή για γαργάρες.
Παρασκευή ροφήματος: Ρίχνουμε 1 κουταλάκι θυμάρι σε ένα μπρίκι με νερό και μόλις αρχίσει να βράζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε 10΄. Σουρώνουμε και πίνουμε το ρόφημα ζεστό με μέλι.
Παρασκευή κολόνιας: Ανακατεύουμε 10 γρ. λουλούδια θυμαριού με 250 γρ. λευκό οινόπνευμα σε ένα μπουκάλι, το κλείνουμε με φελλό και το αφήνουμε 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Στη συνέχεια σουρώνουμε.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΣΟΥΛΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό (www.perganda.gr).

Διατροφή

Θερμίδες: Τι είναι ο νέος “κανόνας 400-600-600” για πιο υγιές αδυνάτισμα

Νέες επίσημες οδηγίες για την κατανάλωση θερμίδων αναμένεται να ανακοινωθούν στην Μ. Βρετανία. Στόχος των επιστημόνων που τις κατάρτισαν είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα το βάρος και την υγεία τους.


Θερμίδες και παχυσαρκία - Συγκεκριμένα, η καμπάνια “OneYou” από τον κρατικό βρετανικό οργανισμό Public Health England, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για την “αντίδραση” των αρχών Δημόσιας Υγείας της χώρας στην είδηση, ότι οι Βρετανοί καταναλώνουν σήμερα κατά μέσο όρο 200-300 θερμίδες πάνω από το συνιστώμενο ποσό κάθε μέρα.

Τι λέει ο νέος “κανόνας 400-600-600”
Αν και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων (2.000 ανά ημέρα για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες), οι επιστήμονες αλλάζουν λίγο τις οδηγίες τους ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κατανάλωσης θερμίδων σε σχέση με κάθε κύριο γεύμα.

Η καμπάνια OneYou συστήνει να ακολουθεί κανείς τον κανόνα “400-600-600”. Δηλαδή να καταναλώνει 400 θερμίδες για πρωινό και 600 θερμίδες τόσο στο μεσημεριανό γεύμα όσο και στο δείπνο.

Αυτός ο νέος κανόνας πιστεύεται ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν την πρόσληψη θερμίδων καλύτερα, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να υπερβούν το συνιστώμενο ημερήσιο ποσό.

Ένας εκπρόσωπος του Public Health England δήλωσε: “Η νέα μας εκστρατεία OneYou θα δώσει συμβουλές για τη διαχείριση θερμίδων για τα κύρια γεύματα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων σνακ και ποτών, οι συνολικές θερμίδες να είναι πιο κοντά στις κατευθυντήριες γραμμές”.

Και πρόσθεσε: “Οι οδηγίες για τις θερμίδες δεν έχουν αλλάξει. Είναι ακόμα 2.000 ημερησίως για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες. Οι ενήλικες καταναλώνουν 200-300 παραπάνω θερμίδες την ημέρα, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και προβλημάτων υγείας”.

Απάντηση στην έκρηξη παχυσαρκίας στην Αγγλία
Η εν λόγω καμπάνια θα είναι ακόμα μία προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στην Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Public Health England, το ετήσιο κόστος που συνδέεται με την παχυσαρκία εκτιμάται σε:

27 δισεκατομμύρια λίρες για την ευρύτερη οικονομία
6,1 δισεκατομμύρια λίρες για το αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)
352 εκατομμύρια λίρες τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας
Επιπλέον, οι παχύσαρκοι ενήλικες έχουν περισσότερες από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Η θεραπεία του διαβήτη κοστίζει σήμερα στο NHS περίπου £9,8 δισ. ετησίως, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού του!

http://www.huffingtonpost.co.uk

Διατροφή

Σε όποιον πέσει το φλουρί της θα έχει τύχη –αυτό είναι γνωστό. Τι γίνεται, όμως, με όλους τους υπόλοιπους που απλώς θα την απολαύσουν; Τι περιέχει μια βασιλόπιτα και ποιες είναι η θερμίδες της;

Την κόβουμε κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά και θεωρείται η τυχερή πίτα που σε όποιον…. κληρώσει το φλουρί, θα έχει καλή τύχη όλο το έτος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι πίτα, αλλά ένα μεγάλο κέικ που επάνω του έχει πασπαλισμένο με άχνη το νέο έτος και παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με ένα απλό κέικ.

Τι, όμως, μας επιφυλάσσει ένα κομμάτι βασιλόπιτα;

Μια κλασική συνταγή βασιλόπιτας περιλαμβάνει περίπου 4 αυγά, 300-400 γραμμάρια βούτυρο, αρκετή ζάχαρη άχνη, αλλά και κρυσταλλική ζάχαρη που χρησιμοποιείται στο μείγμα και πολύ επεξεργασμένο αλεύρι. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η βασιλόπιτά μας, εκτός από θερμίδες, αφού ένα γενναίο κομμάτι της μπορεί να φτάνει και τις 300 θερμίδες , μας «φορτώνει» και με αρκετά λιπαρά και χοληστερόλη από το βούτυρο και τα αυγά, απλούς «κακούς» υδατάνθρακες από τη ζάχαρη που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, ενώ το επεξεργασμένο αλεύρι με το οποίο παρασκευάζεται, δεν έχει θρεπτικές ουσίες, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Πώς να τη βελτιώσετε Κι όμως, υπάρχει τρόπος να φτιάξετε μια διαφορετική βασιλόπιτα, πιο υγιεινή, με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη , την οποία να μπορέσετε να ευχαριστηθείτε εξίσου, με λιγότερες τύψεις.

Προσθέστε της εκτός από το πορτοκάλι και το ξύσμα που περιέχει, λίγο ρόδι και αποξηραμένα φρούτα για έξτρα βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και σίδηρο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια αντί για ζάχαρη, σε ποσότητα περίπου 1 φλιτζανάκι μικρό, αλλά και μέλι.
Το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να έχει χαμηλά λιπαρά και προτιμήστε τη φυτική μαργαρίνη αντί για βούτυρο. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε κάποιο χορτοφαγικό βούτυρο με λιγότερα λιπαρά.
Μπορείτε επίσης να της προσθέσετε μπόλικη βιταμίνη Α , χρησιμοποιώντας καρότο και μετατρέποντάς την σε carrot cake. Τρίψτε 5 καρότα και αξιοποιήστε τα στη ζύμη σας.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε το φλουρί και καλή Πρωτοχρονιά!

Διατροφή

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κερδίζετε απολαμβάνοντας ένα αχνιστό πιάτο σούπας.

Από τον Χάρη Γεωργακάκη

Είναι θρεπτικές και άκρως γευστικές. Οι σούπες είναι πολύ δημοφιλείς αφού τις συναντάμε από το τραπέζι μιας μέσης οικογένειας ως τα πιο γκουρμέ εστιατόρια.

Οι σούπες θεωρούνται κατ’ εξοχήν χειμερινές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταναλωθούν και άλλες εποχές.
Η λέξη σούπα προέρχεται από το γαλλικό soup που έχει σαν ρίζα το λατινικό suppa, το οποίο σημαίνει ψωμί βουτηγμένο σε ζουμί. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι έκαναν την εμφάνισή τους το 6000 π.Χ. Το 1772 το πρώτο εγχειρίδιο μαγειρικής που δημοσιεύθηκε στην Αμερική περιείχε τη συνταγή της πατατόσουπας που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, ενώ το πρώτο βιβλίο με συνταγές σούπας εκδόθηκε το 1882.
Διατροφικώς, οι σούπες σε γενικές γραμμές αποτελούν θρεπτικές και υγιεινές επιλογές. Από εκεί και πέρα τα υλικά που επιλέγονται και ο τρόπος μαγειρέματός τους θα καθορίσουν τη θερμιδική αλλά και γενικότερη θρεπτική αξία μιας σούπας. Ετσι, οι θερμίδες τους μπορεί να ξεκινούν από 200-250 για μια απλή σούπα λαχανικών και να φτάνουν μέχρι τις 700-800 για κρεατόσουπες με λιπαρά κομμάτια κρέατος ή γαλλικές κρεμμυδόσουπες που έχουν μέσα μεγάλη ποσότητα λιπαρών τυριών. Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά διατροφικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στις περισσότερες σούπες.

Νερό που επισπεύδει τον κορεσμό

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που μπορεί να αποτελεί μέχρι και το 60%-70% της σούπας.

Για τον λόγο αυτόν προκαλούν και εύκολο κορεσμό και μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας σούπας λαχανικών ως πρώτο γεύμα αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μας κάνει να τρώμε κατά 20% λιγότερο. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας μερίδας σούπας χρειάζεται αρκετή ώρα (χρησιμοποιούμε το κουτάλι, ανακατεύουμε, φυσάμε, μυρίζουμε, μασάμε), γεγονός που συντελεί στην καλύτερη δημιουργία αίσθησης κορεσμού, με άμεση συνέπεια τη χαμηλότερη πρόσληψη φαγητού και θερμίδων.

Ποικιλία λαχανικών που μας τροφοδοτούν με βιταμίνες

Οι περισσότερες σούπες περιέχουν άφθονα λαχανικά, όπως ντομάτα, καρότο, σέλινο, κολοκύθι, μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, αρακά, μανιτάρια και πολλά άλλα. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιάτο μας να έχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Παράλληλα, περιέχονται πολλές υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά. Οι σούπες μάλιστα αποτελούν ένα εξαιρετικό όχημα για να εντάξουμε τα λαχανικά στη διατροφή όσων δεν τρώνε σαλάτες, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι.

Αρωματικά και μπαχαρικά για τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά

Σκόρδο, πιπέρι, βασιλικός και πολλά άλλα αρωματικά και μπαχαρικά προσδίδουν σε μια σούπα πολύ άρωμα αλλά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας

Με εξαίρεση τις σούπες λαχανικών τα υπόλοιπα είδη όπως κρεατόσουπες, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, μανιταρόσουπες εμπεριέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Αλάτι

Αποτελεί ένα υλικό που μπορεί να νοστιμίσει μια σούπα, αλλά όταν υπερκαταναλώνεται εγκυμονεί κινδύνους. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να ελέγχουμε την κατανάλωσή του και να δίνουμε γεύση στη σούπα μας με περισσότερα αρωματικά και μπαχαρικά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ιδιαίτερα πλούσιες σε αλάτι είναι οι έτοιμες συμπυκνωμένες σούπες του εμπορίου, όπως επίσης και οι κύβοι μαγειρέματος, που πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση στη σούπα μας.

Κορεσμένα λιπαρά & χοληστερίνη

Σχετίζονται με προβλήματα για την καρδιά και τα αγγεία μας και θα τα βρούμε περισσότερο σε σούπες κρέατος. Επίσης βελουτέ σούπες που περιέχουν γάλα ή κρέμα γάλακτος ή σούπες με κίτρινα τυριά είναι πλούσιες σε κακής ποιότητας κορεσμένα λιπαρά.

Τα διάφορα είδη σούπας

Σούπα λαχανικών

Μια σούπα μόνο λαχανικών θα μας δώσει τα περισσότερα από όσα καλά αναφέρθηκαν παραπάνω. Πολλές φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά. Αποτελεί την πιο light επιλογή σούπας, καθώς αν δεν «κολυμπάει» στο λάδι δεν ξεπερνάει τις 250 θερμίδες ανά μερίδα.

Ψαρόσουπα

Αποτελεί μια πολύ υγιεινή επιλογή, γιατί πέρα από τα λαχανικά που περιέχει (και τα οφέλη τους) το ψάρι της δίνει μια μεγάλη περιεκτικότητα σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και καλά ω3 λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά μας. Θερμιδικά μπορεί να φτάνει τις 350-400 θερμίδες ανά μερίδα.

Κοτόσουπα

Η παρουσία του κοτόπουλου προσδίδει επίσης υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη στη σούπα μας, ωστόσο της δίνει και κάποιο ποσό κορεσμένων λιπαρών, αν και χαμηλό. Ο τρόπος μαγειρέματος επίσης, αν την αβγοκόβουμε, μπορεί να αυξήσει το περιεχόμενό της σε χοληστερίνη και σε θερμίδες. Ετσι μια κλασική αβγοκομμένη κοτόσουπα με ρύζι μπορεί να ξεπερνάει τις 500 θερμίδες.

Κρεατόσουπα

Αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Χορταστική μεν, λιπαρή και πλούσια σε θερμίδες δε. Κρατάμε τα καλά των λαχανικών που περιέχει και την υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, όπως και τον σίδηρο και τη βιταμίνη Β12 που δεν έχουν άλλα είδη σούπας, αλλά σίγουρα χρειάζεται προσοχή, ιδιαιτέρως από άτομα που προσέχουν το βάρος τους ή έχουν υψηλή χοληστερίνη. Καλό θα ήταν να αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο ώστε ο ζωμός να μην είναι τόσο επιβαρυμένος με λιπαρά και χοληστερίνη.

Χρήσιμα tips

- Προτιμάτε οι σούπες να είναι σπιτικές και να παρασκευάζονται από φρέσκα υλικά.

- Σε σούπες κρέατος επιλέγετε άπαχα μέρη από κοτόπουλο ή μοσχάρι, έχοντας αφορέσει την πέτσα και το ορατό λίπος.

Χρησιμοποιείτε ως βασική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο, προσέχοντας πάντα την ποσότητα που θα προσθέσετε.

- Ελέγχετε το αλάτι και αποφεύγετε κύβους μαγειρέματος. Αντί αυτών χρησιμοποιείτε άφθονα μυρωδικά και αρωματικά.

- Μην τσιγαρίζετε τα λαχανικά προτού τα προσθέσετε στη σούπα σας.
http://www.vita.gr

Διατροφή

Μουρουνέλαιο: Τι προσφέρει και ποιες παθήσεις καταπολεμάει
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 
Το μουρουνέλαιο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από το συκώτι του ψαριού “μουρούνα” ή “γάδου” (Gadus morhua).


Το μουρουνέλαιο συνήθως λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA). Περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης D. Η ακριβής συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών στο μουρουνέλαιο εξαρτάται από το είδος της οικογένειας του ψαριού Gadus από την οποία προέρχεται το έλαιο.

Η διαφορά που έχει το μουρουνέλαιο από τα άλλα ιχθυέλαια είναι ότι εκείνα προέρχονται από τον ιστό ψαριών, όπως ο τόνος, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και ο βακαλάος. Αντίθετα, το μουρουνέλαιο εξάγεται αποκλειστικά από τα συκώτια της μουρούνας. Περιέχει χαμηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα άλλα ιχθυέλαια. Αλλά σαφώς μεγαλύτερες ποσότητες των βιταμινών Α και D.

Τι προσφέρει στην υγεία σας το μουρουνέλαιο
Εκτός από το να είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, το μουρουνέλαιο μπορεί να έχει κάποιες πολύ σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Γενικά θεωρείται σημαντικό βοήθημα στην ανακούφιση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων σε δόντια, νύχια, μαλλιά και δέρμα.

Είναι το “σωστό” είδος λίπους
Το λίπος είναι απαραίτητο για κάθε μεμονωμένο κύτταρο στο σώμα σας. Καταναλώνοντας τα σωστά είδη λιπών (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο) θα έχετε πιο υγιές και λαμπερό δέρμα. Επίσης, θα βελτιώσετε την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά βιταμίνες και ανόργανες ουσίες και θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Όταν καταναλώνουμε λίπος, ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα σήμα για να “απενεργοποιήσει” την όρεξή μας. Τα υγιεινά λιπαρά σε ένα γεύμα βοηθούν να επιβραδύνει η διάσπαση των υδατανθράκων σε ζάχαρη. Αυτό σας βοηθάει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Αρθρίτιδα
Μια γερμανική επιστημονική μελέτη, η οποία περιελάμβανε 43 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έπαιρναν 1γρ μουρουνέλαιο κάθε μέρα για 3 μήνες, έδειξε ότι οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση στην ένταση του πόνου τους από την δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μουρουνέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διαπίστωσαν ότι το μουρουνέλαιο βοήθησε ασθενείς να μειώσουν τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους των αρθρώσεων, που προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα. Επίσης μειώθηκε και η ανάγκη για αντικατάσταση της άρθρωσης. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μουρουνέλαιο μειώνει εκείνα τα ένζυμα που σχετίζονται με τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και προλαμβάνουν την εκδήλωση της ωχράς κηλίδας. Άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν βρεθεί να είναι χρήσιμα στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι τα καροτενοειδή. Αυτά μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Το μουρουνέλαιο είναι πλούσι και σε καροτενοειδή. Μάλιστα η βιταμίνη Α στην πραγματικότητα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε λιπαρές ουσίες βουτύρου και στο μουρουνέλαιο το 1913!

Στεφανιαία νόσος
Η ημερήσια πρόσληψη ποσότητας μουρουνελαίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lipids κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μόλις 1,5γρ από Ν-3 λιπαρά οξέων ανά ημέρα οδήγησε σε σημαντική μείωση της ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου”.

Γνωστική ικανότητα
Το μουρουνέλαιο περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D. Σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων βιταμίνης D στον οργανισμό και τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου-2. Σε άτομα με αυτό τον τύπο διαβήτη, τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην έκκριση και την αντίσταση σε ινσουλίνη και γλυκόζη. Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, βρέφη που έπαιρναν 2.000 IU/ημέρα βιταμίνης D είχαν 88% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη-1 μέχρι την ηλικία των 32 ετών.

Υγιής εγκυμοσύνη
Οι έγκυες γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας. Είναι, επίσης, πιο πιθανό να χρειάζονται καισαρική τομή στον τοκετό. Η μειωμένη βιταμίνη D στον οργανισμό συνδέεται επίσης με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης και την βακτηριακής κολπίτιδα σε έγκυες γυναίκες. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με την αύξηση των τροφικών αλλεργιών του παιδιού κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

Διατροφή

Η αντίστροφή μέτρηση για τς γιορτές έχει αρχίσει και η προετοιμασία για τα γιορτινά γεύματα έχει ήδη ξεκινήσει. Τα πρώτα γλυκά έχουν ήδη καταναλωθεί και οι διατροφικοί πειρασμοί για όσους κάνουν δίαιτα πολλαπλασιάζονται.

γράφει ο Μανώλης Μανωλαράκης, διαιτολόγος- διατροφολόγος

Πειρασμοί; Γιατί πρέπει ντε και καλά να μιλάμε για πειρασμούς; Και γιατί πρέπει να νοιώθουμε ενοχές κάθε φορά που τρώμε ένα μελομακάρονο ή το οποιοδήποτε γλύκισμα ή φαγητό;

Ας ξεκινήσουμε με μια σοκαριστική αποκάλυψη.
Καμία τροφή δεν παχαίνει. Μα καμία απολύτως. Κάθε ένα τρόφιμο ή φαγητό δεν παρέχει τίποτα περισσότερο από θρεπτικά συστατικά και αποδίδει στο σώμα μας ένα συγκεκριμένο ποσό ενέργειας (θερμίδες) ανάλογα με την ποσότητα που θα καταναλωθεί. Στο πέρασμα του χρόνου, έχουν θεμελιωθεί τρομακτικοί μύθοι και αντιλήψεις για διάφορα τρόφιμα και φαγητά για το πόσο παχυντικά είναι και το πως η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση του σωματικού μας βάρους. Και όλες οι αντιλήψεις αυτές αγνοούν δύο βασικές παραμέτρους.

Τη ποσότητα που καταναλώνουμε από τη συγκεκριμένη τροφή (ή και συνολικά) και την ενεργειακή δαπάνη που σαν άτομα πραγματοποιούμε τη συγκεκριμένη περίοδο. Αγνοούν δηλαδή αυτό που εμείς οι διαιτολόγοι ονομάζουμε ισοζύγιο ενέργειας και με πολύ απλά λόγια εκφράζει το ενεργειακό “ταμείο” του οργανισμού μας. Αν οι τροφές που καταναλώνουμε συνολικά αποδίδουν στο σώμα μας μεγαλύτερο ποσό ενέργειας από αυτό που δαπανά τότε (μακροπρόθεσμα) το πρόσημο είναι θετικό και το σώμα μας αυξάνει το λίπος που περιέχει.

Το να καταναλώσει κάποιος ένα τρόφιμο, έστω και σε κάπως αυξημένη ποσότητα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα αυξηθεί και το σωματικό του βάρος.
Γιατί ο παράγοντας κίνηση που αναφέραμε παραπάνω είναι αρκετά σημαντικός. Τόσο μάλιστα που εύκολα κάποιος μπορεί να τον εκτιμήσει παρατηρώντας τον εαυτό του σε διαφορετικές περιόδους του χρόνου. Μια πιο κοντινή ματιά στη Καλοκαιρινή περίοδο θα μας αποκαλύψει ότι στις διακοπές μας που είμαστε πιο χαλαροί και καταναλώνουμε συχνότερα σχετικά μεγαλύτερη ποσότητα τροφής (είναι και αυτές οι καλοκαιρινές έξοδοι βλέπετε) τα κιλά μας παρουσιάζουν μια μικρή σχετικά διακύμανση και όχι πάντα προς τα πάνω. Και αυτό γιατί υπάρχει μια επίσης σχετικά αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Περπατάμε πιο πολύ, κινούμαστε πιο πολύ, κολυμπάμε και αθλούμαστε πιο πολύ. Με άλλα λόγια δαπανάμε πιο πολύ ενέργεια.

Κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί και το γεγονός ότι τις μέρες των εορτών υπάρχουν ένα πλήθος από έρευνες που δείχνουν ότι δεν μεταβάλλεται σημαντικά το σωματικό μας βάρος αλλά παρουσιάζει μια διακύμανση κατά μέσο όρο 0,4 -1,2 κιλά. Τίποτα σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η παρατηρούμενη μέση ετήσια αύξηση του σωματικού μας βάρους είναι περίπου 0,5-1 κιλά.

Διακύμανση
Αυτό που είναι ενδιαφέρον όμως σε αυτές τις μελέτες είναι ότι καταγράφετε μια σημαντική διακύμανση βάρους (έως και 6 κιλά) στα άτομα που είναι ήδη παχύσαρκα ή έχουν παραπάνω κιλά, σε άτομα δηλαδή που έχουν ένα στρεβλό μοντέλο διατροφής. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτό που τελικά μας παχαίνει στις γιορτές δεν είναι το μελομακάρονο ή ο κουραμπιές ή το νόστιμο γιορτινό φαγητό αλλά η ΣΥΝΟΛΙΚΑ λάθος διατροφική συμπεριφορά μας, η αδυναμία να διαχειριστούμε την τροφή και το σημαντικότερο να κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να διορθώσουμε τα όποια διατροφικά μας λάθη.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να κρυφτούμε από τα γιορτινά τραπέζια ούτε να αρνηθούμε την απόλαυση ενός γλυκού.
Η αληθινή πρόκληση δεν βρίσκεται μέσα στη πιατέλα με τη μορφή ενός μελομακάρονου ή στο πάτο της κατσαρόλας σαν μοσχαράκι μαγειρευτό. Η αληθινή πρόκληση είναι μπροστά στην απαίτηση να γίνει σωστή και με μέτρο κατανάλωση των γιορτινών εδεσμάτων. Χωρίς ακρότητες και υπερβολές. Οι μέρες είναι χαλαρές και με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Ας μην αφήσουμε το άγχος των κιλών ή την έννοια της ζυγαριάς (που δεν δείχνει τίποτα παραπάνω από ένα νούμερο) να μας καταδυναστεύσει.

Ας “ταλαιπωρηθούμε” με τις αγκαλιές των δικών μας ανθρώπων και ας απολαύσουμε τη φροντίδα τους που μπορεί να είναι μέσα από ένα καλομαγειρεμένο γεύμα ή ένα όμορφο γλυκό. Στην δική μας πρωτοβουλία είναι να πούμε ευχαριστώ δεν θέλω άλλο η να αρνηθούμε ευγενικά να φάμε ένα δεύτερο κουραμπιέ.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin