Ιουνίου 24, 2018

Διατροφή

Ερευνα: Πολλές καυτερές πιπεριές, περισσότερα χρόνια ζωής 

σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά με αρκετή κόκκινη πιπεριά, μπορεί να ζήσετε περισσότερο. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών. Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό θανάτων και το είδος των θανάτων, με το είδος της διατροφής.

Διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω. Βρέθηκε ότι ο μέσος φανατικός καταναλωτής των καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, που καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερίνη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές. Ασαφής πάντως παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα.

Πιθανώς η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Μια κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις εν λόγω πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα και η νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.

Πηγή: www.lifo.gr

Διατροφή

Προστατεύει μεταξύ άλλων τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών
Η υψηλή διατροφική αξία του σπαραγγιού

Η υψηλή διατροφική αξία του σπαραγγιού αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να το επιλέγουμε συχνότερα, ενώ το γεγονός ότι το βρίσκουμε στην αγορά για λίγους μήνες το χρόνο, το καθιστά ακόμη πιο πολύτιμο.

Τα σπαράγγια είναι πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και παράλληλα, συμβάλλει στην προστασία της οστικής υγείας. Επιπλέον, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α, καθώς και σημαντικές ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου.

Φυσικά, από τα σπαράγγια δε θα μπορούσαν να λείπουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές μορφές καρκίνου. Ειδικότερα, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε καροτενοειδή, φλαβονοειδή, γλουταθειόνη και βιταμίνη Ε.

Τέλος, είναι πλούσια σε ασπαραγίνη, αμινοξύ στο οποίο αποδίδεται και η γνωστή διουρητική τους δράση, φυτικές ίνες και ινουλίνη, η οποία δρα ως πρεβιοτικό, προάγοντας την ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διατροφή

Υπάρχουν κάποια φαγητά που είναι εύκολα, γρήγορα, νόστιμα, αλλά πολύ ανθυγιεινά, αφού το μόνο που προσφέρουν στον οργανισμό είναι περιττές θερμίδες, λίπος και προβλήματα. Ποιες είναι αυτές;

Αναψυκτικά

Tα αναψυκτικά είναι ίσως ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά. Κάθε κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 200 θερμίδες, δηλ. περισσότερες θερμίδες από μία μπριζόλα μεσαίου μεγέθους.

Όχι μόνο είναι full στη ζάχαρη, αλλά περιέχουν τεχνητή γεύση και θειώδη άλατα. Και αν νομίζεις πως τα αναψυκτικά διαίτης είναι πιο υγιεινά, απατάσαι, αφού περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία.

Έτοιμες τηγανητές πατάτες

Το εύκολο, γρήγορο και νόστιμο φαγητό. Αν σας λέγαμε όμως ότι κάθε μερίδα περιέχει περίπου 700 θερμίδες , δε θα το ξανασκεφτόσασταν; Επίσης, σύμφωνα με μία έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι τηγανητές πατάτες τύπου «french fries» που σερβίρουν στα fast-food ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση παχυσαρκίας, χοληστερίνης και καρδιακών προβλημάτων.

Ντόνατς

Αναμφισβήτητα νόστιμα. Αλλά πολύ ανθυγιεινά, αφού περιέχουν μόνο ζάχαρη και άσπρο αλεύρι. Δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό, πέρα από άχρηστες θερμίδες. Επίσης, έχουν τεχνητή γεύση και τεράστια ποσότητα trans λιπαρών οξέων.

Επεξεργασμένο κρέας

Στην κατηγορία επεξεργασμένα κρέατα ανήκουν, τα hot-dogs, τα λουκάνικα, το μπέικον, το πεπερόνι και άλλα παρόμοια κρέατα. Όταν τα τρόφιμα επεξεργάζονται, όχι μόνο χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά τους προστίθεται και νιτρικό νάτριο για περισσότερη γεύση. Το νιτρικό νάτριο είναι ένα επικίνδυνο συστατικό που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Κονσερβοποιημένες σούπες

Στη χώρα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο στο εξωτερικό, παρόλα αυτά πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και υπάρχουν πολλοί που τις αγοράζουν. Οι περισσότερες είναι γεμάτες λιπαρά, νάτριο και τεχνητή γεύση. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό μπολ σούπας περιέχει περίπου 1000 mg αλάτι που είναι υπερβολική ποσότητα για τον οργανισμό.

Διατροφή

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να τα καταναλώνουν για λόγους υγείας.

Ποιες είναι όμως, πιο συγκεκριμένα, οι ευεργετικές ιδιότητες των φασολιών;

Δείτε παρακάτω έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξετε τα φασόλια (και γενικότερα τα όσπρια) στη διατροφή σας:

1. Τα φασόλια βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους

Μπορεί να ευθύνονται για αύξηση της παραγωγής… (δύσοσμων κυρίως) αερίων, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του health.com, όσο πιο συχνά καταναλώνει κανείς όσπρια, τόσο λιγότερες… στομαχικές αναταράξεις (και τα αέρια παράγωγά τους) θα νιώθει.

2. Τα φασόλια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να νιώθουμε «γεμάτοι», κάτι που σημαίνει ότι δε θα νιώθουμε την ανάγκη να τσιμπολογούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε περίπου 25 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα. Μισή κούπα βρασμένα λευκά φασόλια περιέχουν σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικές ίνες.

3. Τα φασόλια βοηθούν στην πέψη

Τα φασόλια περιέχουν τόσο διαλυτές, όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες επιβραδύνουν την πέψη ενισχύοντας το αίσθημα ότι είστε «γεμάτοι», ενώ οι δεύτερες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

4. Τα φασόλια βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Εκτός από πλούσια πηγή φυτικών ινών, τα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι υδατάνθρακες που περιέοχυν τα φασόλια απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

5. Τα φασόλια βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα ξεκινά από… τη διατροφή μας. Σύμφωνα με μια έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στο Canadian Medical Journal ανέφερε ότι μια μερίδα φασόλια, αρακά ή φακές την μέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5% και να ρίξει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών κατά 5-6%.

6. Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου

Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ωστόσο για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα όσπρια από τον οργανισμό, φροντίστε να τα συνδυάσετε με κάποιο τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C.

Διατροφή

Η διαφορά της με τη λευκή εντοπίζεται σε επίπεδο επεξεργασίας, γεύσης και υφής
Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και το σωματικό βάρος, γεγονός που στρέφει πολλούς καταναλωτές στην αναζήτηση πιο υγιεινών εναλλακτικών.

Η μαύρη ζάχαρη είναι ένα είδος ζάχαρης που έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία, συγκριτικά με τη λευκή, με αποτέλεσμα να διατηρεί κάποια ίχνη θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, η θερμιδική της αξία δε διαφέρει από αυτή της λευκής ζάχαρης. Συνεπώς, η αντικατάσταση της λευκής ζάχαρης από μαύρη δεν προσφέρει κανένα όφελος όσον αφορά στη θερμιδική πρόσληψη και την προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους.

Από την άλλη, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως η μαύρη ζάχαρη είναι λιγότερο επιβαρυντική για την υγεία, σε σύγκριση με την «κλασική» λευκή ζάχαρη. Ουσιαστικά λοιπόν, θα λέγαμε πως οι διαφορές τους εντοπίζονται κυρίως σε επίπεδο επεξεργασίας, γεύσης και υφής.

Συνεπώς, εάν θέλετε να αποφύγετε τις θερμίδες της ζάχαρης και τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσής της, προσπαθήστε να περιορίσετε την προσθήκη όλων των ειδών ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, καθώς και την κατανάλωση προϊόντων που είναι πλούσια σε αυτή.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διατροφή

Ο Ζεόλιθος, το μεγάλο μυστικό της αποτοξίνωσης αναγνωρίστηκε το 1756 από το Σουηδό μεταλλειολόγο Άξελ Φρίντρικ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε την κύρια ικανότητά του. Αυτό το αργιλοπυριτικό μέταλλο με τη μικροπορώδη δομή του μπορεί να προσροφά ουσίες οργανικές, κατιόντα, βαρέα μέταλλα, ελεύθερες ρίζες και άλλα.

Εκτός αυτού, εκείνο που οδήγησε στην ανακάλυψή του ήταν το ότι παρήγε μεγάλες ποσότητες ατμού κατά το βρασμό του. Επομένως, είναι μία Πέτρα (λίθος) που Βράζει (ζέω) και ονομάστηκε έτσι από το μεταλλειολόγο λόγω της χαλαρής αυτής δέσμευσης των στοιχείων και της εύκολης απελευθέρωσής τους.

Του Γιώργου Γιαγκίδη, BSo διαιτολόγος – διατροφολόγος

Στην Ελλάδα, η σημαντικότερη παραγωγή – εξαγωγή Ζεόλιθου σημειώνεται στη Θράκη με 95% καθαρότητα, καθιστώντας το προϊόν της από τα κορυφαία παγκοσμίως. Συνήθως στις αγορές βρίσκουμε ζεόλιθο, σερβικής καταγωγής.

Σήμερα, ο ζεόλιθος υποστηρίζεται με πάνω από 200 επίσημες μελέτες, που αποδεικνύουν τη χρησιμότητά του ως συστατικό με θετική και φυσιολογική επίδραση (Waiora, Supporting, 2009).

Λειτουργίες – Πλεονεκτήματα

Ως προς τη διαιτητική του χρήση θα επισημανθούν οι κύριες λειτουργίες που απορρέουν από τα χαρακτηριστικά του. Κατ’ αρχάς πρέπει να επισημανθεί ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει αναγνωρίσει το Ζεόλιθο ως προϊόν «Γενικώς Ασφαλές». Επιπροσθέτως, τα ίχνη του εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε έξι µε οκτώ ώρες, χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καµία γεύση ή οσµή και πρέπει να λαµβάνεται µε άδειο στοµάχι.

Η σημαντικότερη λειτουργία του είναι αυτή της αποτοξίνωσης. Πρώτα απ’ όλα εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό. Ακόμη, βοηθά στην αποβολή των βαρέων μετάλλων, τύπου αλουμινίου, υδραργύρου και άλλων, δίχως να απομακρύνει υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, αποβάλλει τα ραδιενεργά μέταλλα, τύπου στρόντιου αλλά και τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και γενικά τις τοξίνες. Μπορεί να παγιδεύει τα αλλεργιογόνα in vivo μειώνοντας έτσι τις αλλεργίες και τα διάφορα συμπτώματα.

Κατά των λοιμώξεων

Μια ακόμη λειτουργία του είναι πως αποτελεί ένα ισχυρό αντιικό προϊόν, προφυλάσσοντας από τις λοιμώξεις. Επίσης, δημιουργεί ένα άριστο επίπεδο pH (7,35-7,45) για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι δίαιτες, και συγκεκριμένα αυτές του γρήγορου αδυνατίσματος, μπορούν να προκαλέσουν τοξίνωση από τις λιπόφιλες τοξίνες τύπου διοξίνες που είναι αποθηκευμένες στο λίπος και απελευθερώνονται με αργό σταθερό ρυθμό. Επομένως, σε μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους απελευθερώνονται οι τοξίνες, οι οποίες θα προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις, κάτι όμως που σε μερικό βαθμό αποτρέπει ο ζεόλιθος.

Τέλος, πιθανή −υπό μελέτη− ευεργετική δράση υπάρχει ως προς την ηπατική λειτουργία και την παραγωγή σεροτονίνης.

Παρενέργειες

Ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών, περίπου 1%, έχει αναφέρει πόνο μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα ή αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή και με μείωση της ποσότητας κατανάλωσης.

Πάντως, ορθό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία, ώστε να φτάσει σταδιακά μέχρι 6 κάψουλες την ημέρα. Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, δηλαδή όχι πολύ παραπάνω από το 1,5 λίτρο που χρειάζεται κανείς φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συστάσεις για την κατανάλωσή του αναγράφονται στην εκάστοτε συσκευασία.

Συμπέρασμα

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι ο ζεόλιθος μπορεί να λαμβάνεται δίχως κάποια ισχυρή αντένδειξη ως ένα πολύ καλό διατροφικό συμπλήρωμα, πάντα με την ιδέα του μέτρου και των οδηγιών που έχουν θεσπιστεί. Ωστόσο, όπως και όλα τα συμπληρώματα θα πρέπει να έρχεται συμπληρωματικά με τη διατροφή, δίχως να αποτελεί ξεχωριστή και αποκλειστική πηγή ενέργειας. Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει είναι ιδιαίτερα θετικά όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω και δημιουργείται έτσι η άποψη πως έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής και βεβαίως ασφαλές.

Πηγές:
Φραγκιαδάκης, Γ. Α. (2013). Συμπληρώματα Διατροφής και Συμπληρωματική Ιατρικής.
Finkelman, B. Robert (2006). Health Benefits of Geologic Materials and Geologic Processes.
Waiora USA Inc. (2009). «Supporting Documentation for Zeolite Supplement».

Πηγή: NaturaNrg #81

Διατροφή

Βγάζοντας αυτό το συστατικό από τη διατροφή σου θα επιταχύνεις το μεταβολισμό σου σε 8 μέρες
Πόσες φορές δεν έχετε «κατηγορήσει» το μεταβολισμό σας, όταν οι προσπάθειες σας να μειώσετε το σωματικό σας βάρος και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση πέφτουν στο κενό;

Πράγματι, ενώ κάποιος έχει αποφασίσει να ακολουθήσει πολύ υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητα του, να καταναλώνει δηλαδή θρεπτικές και χαμηλής θερμιδικής αξίας τροφές και να γυμνάζεται, μπορεί να μην παρατηρεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτό να οφείλεται στο μεταβολισμό του, ο οποίος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Η διαδικασία λοιπόν αξιοποίησης της τροφής που καταναλώνει κανείς επηρεάζεται από την ηλικία, την κληρονομικότητα, τη σωματική δραστηριότητα, τις ορμόνες, αλλά και από ακόμα έναν παράγοντα, που ίσως δεν έχετε φανταστεί.

Ποιος είναι αυτός;

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Touro της Καλιφόρνια από τον καθηγητή Jean-Marc Schwarz και τους συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Osteopathic Association αποκάλυψε, ότι ο ένοχος που πολλοί αγνοούν είναι η φρουκτόζη, κυρίως με τη μορφή του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Στην έρευνα αυτή πήραν μέρος 40 υπέρβαρα παιδιά ηλικίας 9-18 ετών, από τα οποία οι ειδικοί ζήτησαν να «κόψουν» την κατανάλωση φρουκτόζης για μόλις εννιά ημέρες. Στο διάστημα αυτό τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση στη χοληστερόλη, μείωση στην αρτηριακή πίεση αλλά και στα επίπεδα του λίπους στο συκώτι, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τόσο ο καθηγητής Jean-Marc Schwarz, όσο και οι συνεργάτες του υποστήριξαν πως ο αποκλεισμός της φρουκτόζης από τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, τη λιπώδη διήθηση ήπατος και το διαβήτη χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

«Η αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή των παιδιών με παχυσαρκία για μόνο εννέα ημέρες μείωσε σταθερά το DNL (de novo λιπογένεση) και το λίπος στο ήπαρ και βελτίωσε τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων», σχολίασε ο καθηγητής Jean-Marc Schwarz.

Το χαρακτηριστικό της φρουκτόζης είναι ότι μεταβολίζεται σε λίπος πολύ πιο γρήγορα απ’ότι η γλυκόζη. Το ήπαρ στη συνέχεια εκκρίνει το λίπος και αυτό αποθηκεύεται στις λιπαποθήκες του σπλαχνικού λίπους, αυξάνοντας το σωματικό βάρος. Την ίδια στιγμή, η φρουκτόζη κάνει τον εγκέφαλο να σκέφτεται, ότι το σώμα λιμοκτονεί, ρίχνει το άτομο σε λήθαργο και αποτρέπει από τη σωματική δραστηριότητα.

Πού βρίσκεται όμως η φρουκτόζη, την οποία κανείς μπορεί να καταναλώνει ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνει;

Με βάση στοιχεία της Daily Mail, η φρουκτόζη, κυρίως με τη μορφή του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, βρίσκεται στο 75% των συσκευασμένων τροφών και ποτών, μιας και είναι φθηνότερη αλλά και κατά 20% πιο γλυκιά απ' ότι η απλή ζάχαρη. Η φρουκτόζη είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία και μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Αν θέλετε να εκτοξεύσετε το μεταβολισμό σας στα ύψη σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, δεν έχετε παρά να αποφύγετε την κατανάλωσή της.

bovary.gr

Διατροφή

Είναι αλήθεια πως εδώ και χρόνια χειριζόμαστε άσχημα τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας. Εσφαλμένα σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και τις κενές θερμίδες, όλοι χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.

Κι όμως οι υδατάνθρακες στην πραγματικότητα είναι ένα ουσιαστικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής -ειδικά αν θέλετε να ακολουθήσετε οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας- και σίγουρα είναι ένα από τα πιο γευστικά.

Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν ότι τα παιδιά και οι ενήλικες θα πρέπει να παίρνουν το 45-60% των ημερήσιων θερμίδων τους από υδατάνθρακες. Φυσικά δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Εκείνοι που προέρχονται από ραφιναρισμένα σάκχαρα και άλευρα μπορεί να προκαλέσουν μόνο ενοχλητική λαχτάρα για ακόμα περισσότερο φαγητό. Αλλά οι υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως ή λαχανικά, δεν οδηγούν στην ίδια δραματική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Παραλείψτε, λοιπόν, τα σακχαρούχα δημητριακά και τα μακαρόνια, αλλά χορτάστε με φασόλια, φρούτα, πλιγούρι βρώμης.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρώτε τους απαιτούμενους για τον οργανισμό σας υδατάνθρακες:

1. Eχετε κακή αναπνοή
Ο στόχος μιας χαμηλής σε υδατάνθρακες διατροφής είναι να κάψει τα αποθέματα του λίπους του σώματος για ενέργεια αντί να κάψει τους υδατάνθρακες, αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό δεν οδηγεί σε μια μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Οταν το σώμα καίει το λίπος το κάνει με μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση, που απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες. Οι κετόνες, δυστυχώς, έχουν λιγότερο ευχάριστη οσμή και συχνά την απελευθερώνουν μέσω της αναπνοής. Τα κακά νέα για όσους κάνουν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι πως αυτό δεν είναι ένα θέμα υγιεινής στόματος, κάτι που σημαίνει πως όσο κι αν βουρτσίσουν τα δόντια τους, ή χρησιμοποιήσουν το οδοντικό νήμα ή αποξέσουν τη γλώσσα τους, δεν αρκεί ενδεχομένως για να ξεπεραστεί αυτή η οσμή.

2. Οι προπονήσεις σας χάνουν την έντασή τους
Οταν σωματικά δραστήριοι άνθρωποι σταματούν να παίρνουν αρκετούς υδατάνθρακες, το σώμα μπορεί να καταφύγει στη χρήση της πρωτεΐνης για την απαραίτητη λειτουργία των μυών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των μυών. Η αναπλήρωση του σώματος μετά την προπόνηση με υδατάνθρακες που κάηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, επιταχύνει την ανάκτηση και προετοιμάζει ένα καλύτερο πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα.

3. Αισθάνεστε λίγο μπερδεμένοι
Ακριβώς όπως το σώμα, έτσι και ο εγκέφαλος βασίζεται επίσης σε υδατάνθρακες που διασπώνται σε γλυκόζη για ενέργεια. Και όταν ο εγκέφαλος δεν παίρνει τη γλυκόζη που χρειάζεται, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μια μικρή μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες βαθμολογήθηκαν χειρότερα σε μια σειρά από τεστ μνήμης από τις γυναίκες που έκαναν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, αλλά θρεπτικά ισορροπημένη. Οταν οι γυναίκες που έκαναν χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή άρχισαν να τρώνε πάλι υδατάνθρακες, ο εγκέφαλός τους επανήλθε και πάλι στα φυσιολογικά του επίπεδα.

4. Εχετε κακή διάθεση
Οι άνθρωποι που έκαναν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, έχει αναφερθεί πως γίνονται περισσότερο οξύθυμοι και κουρασμένοι, ακόμα κι όταν η δίαιτά τους έφερε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους. Μια πιθανή αιτία μπορεί να είναι πως οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την παραγωγή της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την ανύψωση του πνεύματος. Αλλά ένα σχέδιο διατροφής χαμηλό σε υδατάνθρακες, σε σύγκριση με ένα πρόγραμμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί επίσης να είναι λιγότερο διασκεδαστικό. Η έρευνα παρακολούθησε 106 παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα σε δίαιτες που έκαναν για ένα χρόνο και ήταν είτε χαμηλές σε υδατάνθρακες είτε χαμηλές σε λιπαρά. Ενώ και δυο ομάδες που ακολούθησαν πιστά τις δίαιτές τους έχασαν βάρος, εκείνοι που έτρωγαν λιγότερους υδατάνθρακες, ανέφεραν επιδείνωση της διάθεσής τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ η διάθεση εκείνων που έτρωγαν λιγότερα λιπαρά βελτιώθηκε.

5. Δεν είστε τακτικοί στην τουαλέτα
Ενα από τα κύρια μέρη όπου έχει κάποιος την ευκαιρία να δει τις μεταβολικές αλλαγές σε οποιοδήποτε είδος διατροφής ακολουθεί, είναι στο γαστρεντερικό του σωλήνα. Το πιο πιθανό, λοιπόν, σε περίπτωση διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες είναι οι αλλαγές αυτές να εκδηλωθούν με τη μορφή δυσκοιλιότητας, καθώς θα έχουν γίνει περικοπές στα δημητριακά. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρώτε περισσότερα λαχανικά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Διατροφή

Η μαγική τροφή με τις πολλαπλές δράσεις!  Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD Yπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ‘Σώμα Υγιές’ somaygies.gr Ο κουρκουμάς είναι ένα πολυετές βότανο που προέρχεται από την Ινδία.

Το ίδιο το βότανο προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού, το οποίο ξεραίνεται πριν αποκτηθεί αυτή η χρήσιμη σκόνη. Χρειάζεται μια ειδική θερμοκρασία και περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, δεν καλλιεργείται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά εξάγεται λόγω της επιθυμίας του κόσμου για την άμεση απόκτησή του. Το λαμπερό κίτρινο χρώμα της σκόνης, είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της.

Το έχετε δει σίγουρα, ακόμα κι αν δεν τον έχετε αναγνωρίσει και εάν έχετε απολαύσει ποτέ ινδική τροφή, τότε τον έχετε σχεδόν σίγουρα καταναλώσει. Εκτός από την ευρεία χρήση του στην παρασκευή τροφίμων, έχει επίσης επαινεθεί ως ένα από τα πιο περιεκτικά και ισχυρά φυτικά φάρμακα σε θεραπείες. Η κουρκουμίνη είναι το πιο σημαντικό δραστικό συστατικό αυτού του «σούπερ βοτάνου». Οφέλη για την υγεία Φροντίδα του δέρματος Ο κουρκουμάς βοηθά στην διατήρηση υγιούς δέρματος με πολλούς τρόπους.

Εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν σπυράκια και την υπερέκκριση των σμηγματογόνων αδένων. Η συνεχής χρήση του κουρκουμά καθαρίζει τα σημάδια ακμής, γεγονός που κάνει το δέρμα πιο λείο και πιο λαμπερό. Οι αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του επιταχύνουν την επούλωση μιας κοπής και απαλύνουν τον ερεθισμό του δέρματος. Το κύριο συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και ο χρωματισμός, περιορίζοντας την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών. Απώλεια βάρους Αυτό το χρυσό μπαχαρικό βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και επιτρέπει στο σώμα μας να καίει σημαντικό αριθμό θερμίδων, οδηγώντας έτσι σε απώλεια βάρους.

Είναι επίσης χρήσιμο για τη μείωση του σωματικού λίπους και την αποτοξίνωση του ήπατος, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους που προκαλείται από τη διατροφή. Επίσης, ο κουρκουμάς αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής απώλειας βάρους, καθώς μειώνει τα κακά επίπεδα χοληστερόλης και είναι υπεύθυνο για την καταστολή φλεγμονωδών μηνυμάτων στα μυϊκά, παγκρεατικά και λιπώδη κύτταρα. Αντιφλεγμονώδης ικανότητα Μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές του κουρκουμά είναι ο αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

Τα ενεργά συστατικά του είναι εκτεταμένα, με πιο σημαντικό αυτών την κουρκουμίνη. Αυτή η ουσία έχει λάβει μεγάλη προσοχή στην ιατρική κοινότητα, λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών της ικανοτήτων. Στην πραγματικότητα, η ισχύς αυτής της ουσίας παρομοιάζεται με μερικές από τις ισχυρότερες φαρμακευτικές επιλογές για τη μείωση της φλεγμονής.

Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση του κουρκουμά συχνά συνιστάται για τη μείωση του αρθριτικού πόνου, της ουρικής αρθρίτιδας και του μυϊκού πόνου μετά από άσκηση ή τραυματισμό. Επίσης, μπορεί να δώσει αυτή την ανακούφιση είτε σε τοπική μορφή, είτε όταν καταναλώνεται κανονικά. Αντιμετωπίζει τα γαστρεντερικά προβλήματα Ο κουρκουμάς είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, της κράμπας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης έρχεται επίσης στο παιχνίδι, καθώς μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ελκών, αιμορραγίας στα έντερα και γενικά εξαλείφει τον ερεθισμό σε όλο το έντερο. Ο κουρκουμάς συχνά συνιστάται για ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ακόμα πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η νόσος του Crohn.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στον κουρκουμά είναι σημαντική και μπορεί να σας βοηθήσει να εξομαλύνετε τις πεπτικές διαδικασίες σας. Θεραπείες εμμηνόρροιας Εάν υποφέρετε από σοβαρή εμμηνόρροια με δυσφορία, κράμπες, φούσκωμα, υπερβολική αιμορραγία ή μεταβολές της διάθεσης, ο κουρκουμάς μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε. Η αντιφλεγμονώδης και καταπραϋντική φύση των φυσικών ενώσεων του βοτάνου, μπορεί να ανακουφίσει τα περισσότερα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως. Αποτρέπει τον καρκίνο Φαίνεται ότι όλος ο κόσμος ψάχνει μια θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο κουρκουμάς είναι μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις φυτών για τη θεραπεία ή την πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου.

Η κουρκουμίνη είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που συνδέεται άμεσα με τη μείωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και είναι επίσης ένας άμεσος αναστολέας μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του όγκου. Αυτό κάνει τον κουρκουμά μια υπέροχη προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα ως προληπτικό μέτρο και ως μέσο επιβράδυνσης της μετάστασης της καρκινικής ανάπτυξης. Η πιο εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις πρόληψης του καρκίνου του κουρκουμά είναι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ άλλες μορφές έρευνας για τον καρκίνο που σχετίζονται με την κουρκουμίνη βρίσκονται σε εξέλιξη. Αποτοξινώνει το σώμα Ο κουρκουμάς και οι δραστικές οργανικές ενώσεις του, έχει βρεθεί επίσης ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του ήπατος και μειώνουν τα επίπεδα τοξικότητας στο σώμα με την τόνωση του λεμφικού συστήματος και την εξασφάλιση της αποτελεσματικής αφαίρεσης των τοξινών. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιοξειδωτικές δραστηριότητες του κουρκουμά είναι μια ιδανική λύση για ασθένειες του ήπατος ή της τοξικότητας. Βελτιώνει την καρδιακή υγεία Υπάρχουν μερικές διαφορετικές οπτικές γωνίες με τις οποίες ο κουρκουμάς, μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Η βιταμίνη Β6 μπορεί να αναστείλει αποτελεσματικά την παραγωγή ομοκυστεΐνης, η οποία είναι ένα αρνητικό σωματικό παραπροϊόν το οποίο βλάπτει σοβαρά τα κυτταρικά τοιχώματα. Αυτά τα εξασθενημένα τοιχώματα μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά επιπλοκών στην καρδιά, ιδιαίτερα όταν επιδεινώνονται από υψηλή αρτηριακή πίεση ή συσσώρευση πλάκας.

Δεύτερον, η κουρκουμίνη εξισορροπεί άμεσα τα επίπεδα χοληστερόλης, εξαλείφοντας την περίσσεια LDL («κακή χοληστερόλη») από τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και όταν συνδυάζεται με ισχυρότερα αιμοφόρα αγγεία, ο κουρκουμάς αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη λύση για ένα ευρύ φάσμα καρδιακών προβλημάτων.

Προσθέστε, λοιπόν, στη διατροφή σας αυτή τη μοναδική τροφή και επωφεληθείτε από τις πολλαπλές της ιδιότητες.

http://www.awakengr.com

Διατροφή

Πολλά ζευγάρια που έχουν πρόβλημα να αποκτήσουν παιδί, χρειάζονται βοήθεια από έναν γιατρό για να αυξήσουν τη γονιμότητά τους, αλλά υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι προτού φτάσει κανείς σ’ αυτή την οδό.

Για όσους προτιμούν τις φυσικές θεραπείες, μια πρόταση για πρόσληψη βιταμινών που θα αυξήσουν τη γονιμότητα, φαντάζει ελκυστική. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες βιταμίνες στην αγορά που ισχυρίζονται πως μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12.

Η βιταμίνη C θεωρείται χρήσιμη για τους άνδρες, που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με τη σύντροφό τους. Οχι μόνο δεν μειώνει την συχνότητα συσσώρευσης των σπερματοζωαρίων, αλλά εξουδετερώνει επίσης το ποσό του σπέρματος που αποκτά ασυνήθιστο σχήμα εξαιτίας του καπνού του τσιγάρου.

Ως εκ τούτου, η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα του σπέρματος και να μειώσει τον αριθμό των κατεστραμμένων σπερματοζωαρίων. Συνιστάται οι άνδρες να παίρνουν έως και 1000 mg αυτής της βιταμίνης καθημερινά για να μπορέσουν να δουν αποτελέσματα.

Σημειώστε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο το ποσό της βιταμίνης C που βρίσκεται σε μια προγεννητική βιταμίνη, δεδομένου ότι πάρα πολλή βιταμίνη C μπορεί να στεγνώσει την τραχηλική βλέννα και να μειώσει τη γονιμότητα.

Μεταξύ των καλύτερων βιταμινών για τη γονιμότητα είναι η βιταμίνη Ε που βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων στις γυναίκες. Συνιστάται οι γυναίκες να λαμβάνουν τουλάχιστον 400 IU από αυτή τη βιταμίνη. Οι άνδρες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη βιταμίνη Ε. Οι άνδρες θα πρέπει να λαμβάνουν την ίδια ποσότητα με τις γυναίκες από τη συγκεκριμένη βιταμίνη καθημερινά, προκειμένου να βελτιώσουν την ικανότητα του σπέρματος. Μάλιστα, είναι χρήσιμο να πάρουν αυτή τη βιταμίνη μαζί με τη βιταμίνη C που αυξάνει την απορρόφηση.

Η ανδρική γονιμότητα μπορεί επίσης να υποβοηθηθεί με τον ψευδάργυρο, δεδομένου ότι η έλλειψη αυτής της ουσίας μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και μη υγιές σπέρμα.

Για να βελτιωθεί η καταμέτρηση και η ποιότητα του σπέρματος, οι άνδρες θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 15 mg την ημέρα με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Παρόλο που ο ψευδάργυρος δεν είναι γνωστός ως ένα από τα κορυφαία συστατικά για τη γονιμότητα των γυναικών, βρίσκεται συχνά στις προγεννητικές βιταμίνες, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην χρειάζονται πρόσθετο ψευδάργυρο, προκειμένου να αυξήσουν τη γονιμότητά τους.

Αλλη μία από τις ελάχιστα γνωστές βιταμίνες για τη γονιμότητα είναι η Β12 που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους άνδρες. Οι άνδρες που καπνίζουν ή καταναλώνουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνήθως ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και έτσι προσθέτοντας τουλάχιστον 100 mcg στη διατροφή τους καθημερινά μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους.

Οι γυναίκες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την αύξηση της βιταμίνης Β12, που είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στη μείωση του ποσοστού των βλαβών του νευρικού σωλήνα στα αγέννητα μωρά.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin