Νοεμβρίου 24, 2017

Διατροφή

Το παγωτό έχει πολλά είδη και δεν είναι όλα τα παγωτά το ίδιο. Ορισμένοι τύποι μπορεί να έχουν λιγότερο λίπος, αλλά περισσότερη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι χάνονται θερμίδες από το λίπος, αλλά αντικαθίστανται με εκείνες από τη ζάχαρη.


Πέρα από το λίπος και ζάχαρη, οι θερμίδες που έχει κάθε μπάλα παγωτό διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία.

Συνολικές θερμίδες

Μία μπάλα παγωτού αντιστοιχεί σε μισό “κυπελλάκι” και θεωρείται ότι είναι η βασική μονάδα μέτρησης της μερίδας. Μία μπάλα φράουλα έχει 127 θερμίδες. Η ίδια ποσότητα από βανίλια φτάνε μέχρι και τις 137 θερμίδες, ενώ το παγωτό σοκολάτα έχει τις περισσότερες θερμίδες (143).

Οι λεγόμενες “πλούσιες ποικιλίες”, οι οποίες περιέχουν περισσότερη κρέμα γάλακτος, κυμαίνονται από 189 έως 266 θερμίδες για κάθε μπάλα. Οι μαλακές ποικιλίες έχουν επίσης περισσότερες θερμίδες από ό,τι το απλό, με 191 θερμίδες ανά μπάλα.

Παγωτά με λίγα, ή χωρίς λιπαρά (light)

Η ποσότητα του λίπους κάνει σημαντική διαφορά με τις συνολικές θερμίδες, επειδή τα λίπη έχουν υπερδιπλάσες θερμίδες από τους υδατάνθρακες. Μια μπάλα από παγωτό βανίλια χωρίς λιπαρά έχει μόνο 92 θερμίδες. Η βάση δεδομένων USDA Nutrient αναφέρει ότι το παγωτό χωρίς λιπαρά και χωρίς ζάχαρη έχει 88 θερμίδες για κάθε μπάλα.

Ακριβώς όπως και τα διάφορα είδη γάλακτος, η συνολική ποσότητα του λίπους, το οποίο επηρεάζει τη χοληστερόλη και τα συνολικά κορεσμένα λιπαρά, διαφέρει πολύ από τις ποικιλίες παγωτού με πλήρη λιπαρά και εκείνες χωρίς καθόλου λιπαρά. Ελέγξτε τις ετικέτες στη συσκευασία για το παγωτό που αγοράζετε, για να είστε σίγουροι.

Προσοχή στη ζάχαρη

Η περιεκτικότητα μίας μπάλας παγωτού σε ζάχαρη μπορεί να είναι πολύ χαμηλή (4 γραμμάρια), ή πολύ υψηλή (22 γραμμάρια) ανάλογα με την ποικιλία. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε 72 θερμίδες.

Μια μπάλα απλού παγωτού βανίλια χωρίς προσθήκη ζάχαρης εξακολουθεί να έχει 4 γραμμάρια φυσικών σακχάρων και 115 θερμίδες. Συγκριτικά, οι κανονικές ποικιλίες παγωτού έχουν περίπου 14 γραμμάρια ζάχαρης.

Προσέξτε τα παγωτά που έχουν λιγότερο λίπος, αλλά αυξάνουν την ποσότητα σακχάρου, επειδή θα καταλήξετε με τον ίδιο αριθμό θερμίδων με το κανονικό παγωτό.

Σκεφτείτε και αυτό...

Το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt) έχει μόνο 110 θερμίδες σε κάθε μπάλα. Είναι επιδόρπια χαμηλά σε λιπαρά, αλλά όχι κατ' ανάγκη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το απλό παγωμένο γιαούρτι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων USDA Nutrient έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης ανά μπάλα.

Από Μιχάλης Θερμόπουλος

iatropedia.gr

Διατροφή

Το καρπούζι αποτελεί το κατεξοχήν φρούτο του καλοκαιριού και είναι αγαπημένο μικρών και μεγάλων.

Αυτό που το καθιστά ξεχωριστό, εκτός από την ωραία γεύση του, είναι και τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό.

Το καρπούζι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα. Όλα τα μέρη του φρούτου είναι κατάλληλα προς κατανάλωση, ακόμη και η φλούδα. Αυτό το ιδιαίτερο φρούτο μάς προσφέρει δροσιά, γλύκα, ευχαρίστηση, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Το καρπούζι, όπως όλα τα φρούτα, είναι φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά. Ένα φλιτζάνι καρπούζι αποδίδει μόνο 46 kcal. Το γλυκό καρπούζι βοηθάει και στην ενυδάτωση του οργανισμού –πολύ σημαντική ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες– καθώς αποτελείται σε ποσοστό 92% από νερό. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, το καρπούζι είναι καλή πηγή καλίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τα κύτταρα και τα σωματικά υγρά και παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Ακόμη και τα άσπρα κομμάτια του καρπουζιού, αυτά που είναι κοντά στη φλούδα, περιέχουν θρεπτικές ουσίες. Σε αυτό το μέρος του φρούτου υπάρχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη και μετατρέπεται σε αργινίνη. Αυτά τα αμινοξέα είναι χρήσιμα για την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Πώς να επιλέξετε καρπούζι

Διαλέξτε ένα καρπούζι που να είναι βαρύ για το μέγεθος του. Ελέγξτε αν έχει χτυπήματα ή μαλακές κηλίδες. Στη μια πλευρά του το καρπούζι θα πρέπει να έχει ελαφρώς διαφορετικό χρώμα λόγω του χώματος που το ακουμπούσε κατά την ωρίμανση του. Αυτό σημαίνει ότι το φρούτο δεν κόπηκε πρώιμα και θα έχει καλύτερη γεύση. Πριν κόψετε το καρπούζι να το πλύνετε σε τρεχούμενο κρύο νερό ή να το καθαρίσετε το με μια βρεγμένη πετσέτα.

baby.gr

Διατροφή

Είναι γνωστό ότι κάθε τύπος μελιού είναι ευεργετικός για την υγεία του ανθρώπου. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού το καθιστούν ένα από τα πιο σημαντικά ιατρικά “εργαλεία” εδώ και ειώνες. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη μελιού, ανάλογα με το φυτό, το οποίο χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να τραφούν.


Το ρείκι είναι ένα εξαιρετικό φυτό για την παραγωγή μελιού, πολύ απλά επειδή έχει ορισμένες μοναδικές ιδιότητες που κάνουν καλό στην υγεία του ανθρώπου.

Αυτές τις ιδιότητες τις περνάει φυσικά και στο μέλι και γι' αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η δημοφιλία του και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι το αναζητούν στην αγορά.

Το ρείκι (Erica manipuliflora, ερείκη η σπονδυλανθής) ανήκει στην οικογένεια των Ερεικωδών. Ως βότανο περιέχει αλκαλοειδή, αρμπουτίνη, κιτρικό και φουμαρικό οξύ, πτητικό έλαιο, τανίνη και καροτίνη. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σαν φαρμακευτικό φυτό στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης, όπου υπάρχει αυτοφυές σε ολόκληρες εκτάσεις. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου έχουν καταγραφεί ήδη από τον Μεσαίωνα, αφού αναφέρονται σε βιβλία του 7ου αιώνα μ.Χ.

Είναι στυπτικό, ελαφρώς ηρεμιστικό και υπνωτικό βότανο, με διουρητικές, αποχρεμπτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες ιδιαίτερα στο ουροποιητικό σύστημα.

Το αφέψημα του φυτού ρείκι δρα θετικά στις πέτρες που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα, καταπολεμάει τον κολικό των νεφρών, την χρόνια κυστίτιδα και τα οιδήματα, ενώ συμβάλλει στην μείωση της πιθανότητας προβλήματος στον προστάτη.

Το ρείκι βοηθάει, επίσης, σε προβλήματα γαστρίτιδας με υπερέκκριση πεπτικών υγρών, κολικούς των εντέρων συνοδευόμενους από διάρροια και σε ασθένειες του ήπατος και της χολής. Χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες, βοηθάει στην μείωση της νευρικής υπερδιέγερσης, στη νευρική εξάντληση και την αϋπνία.

Σε έρευνα του 2012 βρέθηκε ότι το μέλι από το φυτό ρείκι είχε την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες. Επίσης, η υψηλή ποσότητα των αντιοξειδωτικών του μελιού ερείκης βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που παράγονται ως αποτέλεσμα των μεταβολικών αντιδράσεων και αλληλεπιδράσεων με τους εξωτερικούς ρύπους του περιβάλλοντος. Η εξόντωση αυτών των ελευθέρων ριζών προλαμβάνει τη γήρανση και βελτιώνει τη γενική υγεία.

Από Μιχάλης Θερμόπουλος 

http://healthywithhoney.com

http://www.herb.gr/index.php

iatropedia.gr

Διατροφή

Όλοι μας ξυπνάμε με μία και μόνο επιθυμία, να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να μας περιμένει ένα πλούσιο πρωινό.

Κρουασάν σοκολάτας, μπέικον, λουκάνικα, pancakes( πραγματική κόλαση), αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν εμφανίζεται στο τραπέζι της κουζίνας.

Και πολύ καλά κάνουν, αφού ναι μεν μπορεί να αποτελούν το διατροφικό μας πόθο, αλλά σίγουρα δε μας δίνουν της θρεπτικές αξίες που χρειαζόμαστε για μία ημέρα γεμάτη ενέργεια και χαμόγελο.

Δείτε τι πρέπει να περιέχει το πρωινό σας και... ετοιμαστείτε:


Γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών, δίνοντας στον οργανισμό σας τα απαραίτητα «εφόδια» για να ξεκινήσει σωστά τη μέρα του. Ακόμα, είναι μια πολύ καλή πηγή πρόσληψης ασβεστίου. Επιλέξτε το για το πρωινό σας, αλλά φροντίστε να μην έχει πολλά λιπαρά και πρόσθετα συστατικά που προσδίδουν άρωμα, αφού περιέχουν επιπλέον σάκχαρα. Για να το κάνετε λίγο πιο πλούσιο, αναμείξτε το με μερικά δημητριακά ή φρούτα.

Δημητριακά

Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση για ένα υγιεινό πρωινό και όχι άδικα( το έχετε ακούσει πολλές φορές άλλωστε). Οι νιφάδες βρώμης που περιέχουν, μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτες μέχρι τα μέσα της ημέρας και να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό σας. Προσθέτοντας λίγους ξηρούς καρπούς ή φρούτα, μπορείτε να έχετε ένα ολοκληρωμένο και ιδανικό πρωινό, με την κατάλληλη ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Και για αυτές που αγαπάνε τη σοκολάτα, μερικές νιφάδες κουβερτούρας, θα σας απογειώσουν... γευστικά.

Γκρέιπφρουτ

Γενικότερα, τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την πρόσληψη της πολύ σημαντικής για τον οργανισμό μας, βιταμίνης C. Πιο συγκεκριμένα όμως, το γκρέιπφρουτ εξυπηρετεί 2 βασικούς σκοπούς. Μπορεί από τη μια να αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να εμπλουτίσετε τον οργανισμό σας με τη βιταμίνη C, όμως από την άλλη βοηθά εκπληκτικά και στην απώλεια βάρους. Με ένα σμπάρο... 2 τρυγόνια! Αν πάλι προτιμάτε την κλασσική αξία του φυσικού χυμού πορτοκαλιού, εμείς πάμε πάσο. Εννοείται, πως θα τονώσει τον οργανισμό σας εξίσου.

Αυγά

Να ξέρετε, πως οι Άγγλοι δεν τα αγαπούν(και προτιμούν) τυχαία.Παρά το γεγονός ότι «κατηγορούνταν» για υψηλά ποσοστά χοληστερίνης, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει για τα καλά την επανένταξή τους στη διατροφική μας καθημερινότητα. Έρευνες μάλιστα μας επιβεβαιώνουν, ότι τα αυγά όχι μόνο δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας, αλλά περιέχουν 13 θρεπτικά συστατικά, άκρως ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Άρα, απολαύστε τα άφοβα!

Μπανάνες

Αν και... παρεξηγημένο φρούτο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε άμυλο αλλά και για των πολλών της θερμίδων, η μπανάνα αποτελεί μια πολύ καλή και γρήγορη διατροφική επιλογή για πρωινό. Το αγαπημένο αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C, συνδυασμός που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Για το λόγο αυτό, μπορείτε να εμπλουτίσετε το μπολ των δημητριακών σας ή το γιαούρτι σας με μερικά κομμάτια μπανάνας και εμείς θα σας χειροκροτήσουμε για την επιλογή σας αυτή.

Καφές

Απαραίτητος και μακάρι να βρισκόταν στο κομοδίνο σας με το που ξυπνάτε. Μπορεί να πίνετε μία κούπα κάθε πρωί καφέ για να «ξυπνήσετε», όμως τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας προστατεύσει από τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, αλλά και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του οργανισμού σας. Φροντίστε βέβαια να μην φορτώνετε το σώμα σας με περιττές θερμίδες, προσθέτοντας ζάχαρη, γάλα ή διάφορα αρωματικά στον καφέ σας.

 

queen.gr

Διατροφή

Ο Ζεόλιθος, το μεγάλο μυστικό της αποτοξίνωσης αναγνωρίστηκε το 1756 από το Σουηδό μεταλλειολόγο Άξελ Φρίντρικ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε την κύρια ικανότητά του. Αυτό το αργιλοπυριτικό μέταλλο με τη μικροπορώδη δομή του μπορεί να προσροφά ουσίες οργανικές, κατιόντα, βαρέα μέταλλα, ελεύθερες ρίζες και άλλα.

Εκτός αυτού, εκείνο που οδήγησε στην ανακάλυψή του ήταν το ότι παρήγε μεγάλες ποσότητες ατμού κατά το βρασμό του. Επομένως, είναι μία Πέτρα (λίθος) που Βράζει (ζέω) και ονομάστηκε έτσι από το μεταλλειολόγο λόγω της χαλαρής αυτής δέσμευσης των στοιχείων και της εύκολης απελευθέρωσής τους.

Του Γιώργου Γιαγκίδη, BSo διαιτολόγος – διατροφολόγος

Στην Ελλάδα, η σημαντικότερη παραγωγή – εξαγωγή Ζεόλιθου σημειώνεται στη Θράκη με 95% καθαρότητα, καθιστώντας το προϊόν της από τα κορυφαία παγκοσμίως. Συνήθως στις αγορές βρίσκουμε ζεόλιθο, σερβικής καταγωγής.

Σήμερα, ο ζεόλιθος υποστηρίζεται με πάνω από 200 επίσημες μελέτες, που αποδεικνύουν τη χρησιμότητά του ως συστατικό με θετική και φυσιολογική επίδραση (Waiora, Supporting, 2009).

Λειτουργίες – Πλεονεκτήματα

Ως προς τη διαιτητική του χρήση θα επισημανθούν οι κύριες λειτουργίες που απορρέουν από τα χαρακτηριστικά του. Κατ’ αρχάς πρέπει να επισημανθεί ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει αναγνωρίσει το Ζεόλιθο ως προϊόν «Γενικώς Ασφαλές». Επιπροσθέτως, τα ίχνη του εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε έξι µε οκτώ ώρες, χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καµία γεύση ή οσµή και πρέπει να λαµβάνεται µε άδειο στοµάχι.

Η σημαντικότερη λειτουργία του είναι αυτή της αποτοξίνωσης. Πρώτα απ’ όλα εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό. Ακόμη, βοηθά στην αποβολή των βαρέων μετάλλων, τύπου αλουμινίου, υδραργύρου και άλλων, δίχως να απομακρύνει υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, αποβάλλει τα ραδιενεργά μέταλλα, τύπου στρόντιου αλλά και τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και γενικά τις τοξίνες. Μπορεί να παγιδεύει τα αλλεργιογόνα in vivo μειώνοντας έτσι τις αλλεργίες και τα διάφορα συμπτώματα.

Κατά των λοιμώξεων

Μια ακόμη λειτουργία του είναι πως αποτελεί ένα ισχυρό αντιικό προϊόν, προφυλάσσοντας από τις λοιμώξεις. Επίσης, δημιουργεί ένα άριστο επίπεδο pH (7,35-7,45) για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι δίαιτες, και συγκεκριμένα αυτές του γρήγορου αδυνατίσματος, μπορούν να προκαλέσουν τοξίνωση από τις λιπόφιλες τοξίνες τύπου διοξίνες που είναι αποθηκευμένες στο λίπος και απελευθερώνονται με αργό σταθερό ρυθμό. Επομένως, σε μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους απελευθερώνονται οι τοξίνες, οι οποίες θα προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις, κάτι όμως που σε μερικό βαθμό αποτρέπει ο ζεόλιθος.

Τέλος, πιθανή −υπό μελέτη− ευεργετική δράση υπάρχει ως προς την ηπατική λειτουργία και την παραγωγή σεροτονίνης.

Παρενέργειες

Ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών, περίπου 1%, έχει αναφέρει πόνο μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα ή αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή και με μείωση της ποσότητας κατανάλωσης.

Πάντως, ορθό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία, ώστε να φτάσει σταδιακά μέχρι 6 κάψουλες την ημέρα. Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, δηλαδή όχι πολύ παραπάνω από το 1,5 λίτρο που χρειάζεται κανείς φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συστάσεις για την κατανάλωσή του αναγράφονται στην εκάστοτε συσκευασία.

Συμπέρασμα

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι ο ζεόλιθος μπορεί να λαμβάνεται δίχως κάποια ισχυρή αντένδειξη ως ένα πολύ καλό διατροφικό συμπλήρωμα, πάντα με την ιδέα του μέτρου και των οδηγιών που έχουν θεσπιστεί. Ωστόσο, όπως και όλα τα συμπληρώματα θα πρέπει να έρχεται συμπληρωματικά με τη διατροφή, δίχως να αποτελεί ξεχωριστή και αποκλειστική πηγή ενέργειας. Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει είναι ιδιαίτερα θετικά όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω και δημιουργείται έτσι η άποψη πως έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής και βεβαίως ασφαλές.

Πηγές:
Φραγκιαδάκης, Γ. Α. (2013). Συμπληρώματα Διατροφής και Συμπληρωματική Ιατρικής.
Finkelman, B. Robert (2006). Health Benefits of Geologic Materials and Geologic Processes.
Waiora USA Inc. (2009). «Supporting Documentation for Zeolite Supplement».

Πηγή: NaturaNrg #81

 

Διατροφή

Αρνηθείτε ευγενικά το καλάθι με το ψωμί και τα κριτσίνια. Αν είστε από αυτούς που δεν μπορούν να αντισταθούν στο καλάθι με το ψωμί, τα κριτσίνια και τα λοιπά παχυντικά που περιλαμβάνει το κουβέρ στα εστιατόρια αρνηθείτε το ευγενικά γιατί αν το έχετε στο τραπέζι είναι πειρασμός και θα τσιμπολογήσετε σίγουρα καθώς περιμένετε!

Mην ξεκινάτε με το αλκοόλ πριν έρθει το φαγητό σας γιατί έτσι θα πιείτε παραπάνω περιμένοντας και με άδειο στομάχι θα αυξηθεί η όρεξη σας για φαγητό! Απολαύστε το κρασί ή το κοκτέιλ σας συνδυασμένο με το φαγητό.

Ενώ περιμένετε το φαγητό σας φροντίστε να πιείτε τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό .

Όταν παραγγέλνετε ορεκτικά φροντίστε η παραγγελία σας να περιέχει πολλά πιάτα με λαχανικά που έχουν λίγες θερμίδες και χορταίνουν με τις φυτικές ίνες που περιέχουν ώστε να μην φάτε υπερβολικά στο κυρίως πιάτο. Ψητά λαχανικά , σαλάτες ωμές ή βραστές, μανιτάρια είναι μερικές healthy επιλογές.

Ζητήστε το dressing ή τη sauce στη σαλάτα ή το φαγητό σας χωριστά για να μπορείτε να βάλετε όσο εσείς επιθυμείται. Τα καλύτερα Dressing σαλάτας είναι αυτά που είναι φτιαγμένα από γιαούρτι και διάφορα μυρωδικά, ελαιόλαδο, ξύδι Balsamiko, λεμόνι

Πολλές φόρες οι συνδυασμοί τροφών που γίνονται στα εστιατόρια είναι πολύ επιβαρυντικοί . Μη διστάσετε να ζητήσετε το συνδυασμό που ταιριάζει στο δικό σας μεταβολισμό και να είστε σίγουροι ότι θα είναι πρόθυμοι να κάνουν τις αλλαγές που θα τους ζητήσετε πχ δίπλα στο κρέας ψητά λαχανικά αντί για μακαρόνια ή πατάτα

Θυμηθείτε ότι οι μερίδες στα εστιατόρια δεν είναι ιδανικές. Αντίθετα συνήθως είναι διπλάσιες ή τριπλάσιες του κανονικού!
Φάτε όσο έχετε ανάγκη και όχι όσο σας σερβίρουν και αν θέλετε πάρτε το υπόλοιπο σε πακέτο για να το απολαύσετε αργότερα.

Μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό του εστιατορίου. Το φαγητό στο εστιατόριο έχει το διπλάσιο ή τριπλάσιο αλάτι γι΄αυτό φροντίστε να μην προσθέσετε επιπλέον στο φαγητό σας

Όταν πλέον έρθει η μερίδα σας φροντίστε να τρώτε αργά και να περιορίζεστε στο πιάτο που είναι μπροστά σας άσχετα με το τι υπάρχει στο τραπέζι.

Για να γίνει πιο νόστιμο το κυρίως γεύμα προτιμήστε μουστάρδα αντί για κέτσαπ και μαγιονέζα

Όταν έρθει η ώρα για γλυκό μην το στερηθείτε. Τηρήστε τον κανόνα των 3 κουταλιών! Στην πρώτη δοκιμάζετε, στη δεύτερη απολαμβάνετε, στην τρίτη σταματάτε για να μην προλάβει ο οργανισμός να το κάνει λίπος.

Τελειώστε το γεύμα σας με ένα χωνευτικό τσάι βοτάνων, π.χ. τσάι μέντας που βοηθάει την πέψη

Κατεβάστε το application Foodsherlocks δωρεαν από το το google play και το app store ή μπείτε στο site www.foodsherlocks.com για να δείτε τι να παραγγέλνετε σε επιλεγμένα εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εάν είστε σε διαιτα, εάν νηστευετε, εάν ειστε χορτοφάγος, εάν είστε έγκυος, εάν ψαχνετε υγιεινές επιλογές για το παιδί σας και πολλά άλλα..

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι: Ειρηνη Πασχαλέρη (Βιολογος – Ειδικευμένη στη Διατροφή ( BSc, MSc), Αρθρογράφος Υγείας) & Νάσια Πασχαλέρη (Διαιτολόγος – MSc Γεροντολογίας)

Διατροφή

Οι ξηροί καρποί είναι από τις τροφές που θωρακίζουν τις γυναίκες από την πρόωρη εμμηνόπαυση.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι γυναίκες που καταναλώνουν για καιρό μεγάλες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών από τροφές όπως τα πλήρη δημητριακά, η σόγια και οι ξηροί καρποί, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Αμχιρστ της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μπερτόουν-Τζόνσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας American Journal of Epidemiology, ανέλυσαν στοιχεία για 116.000 γυναίκες συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθειές τους με τον χρόνο της εμμηνόπαυσης.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν περίπου το 6,5% των καθημερινών θερμίδων τους με τη μορφή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν μόνο το 4% των θερμίδων τους μέσω της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών.

Για μια γυναίκα που χονδρικά με την τροφή της παίρνει 2.000 θερμίδες μέσα στη μέρα, για να έχει μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, πρέπει να καταναλώνει 32,5 γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης, σόγιας, τόφου, ξηρών καρπών και άλλων τροφών με φυτικές πρωτεΐνες. Πρόωρη εμμηνόπαυση θεωρείται η διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 45 ετών, κάτι που συμβαίνει περίπου στο 10% των γυναικών και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, οστεοπόρωσης, άνοιας κ.ά.
Περαιτέρω μελέτη

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επιλογή της κατάλληλης διατροφής για τη μείωση της πιθανότητας πρόωρης εμμηνόπαυσης, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί πλέον περισσότερο.

Διατροφή

Αδυνάτισμα: Πώς θα ξεχωρίσετε την πραγματική απώλεια βάρους από την απώλεια υγρών

Ανεβήκατε στη ζυγαριά και ο δείκτης σάς δείχνει δύο με τρία κιλά πιο κάτω από την προηγούμενη φορά. Αναμφίβολα η χαρά σας είναι μεγάλη, αφού αυτό δείχνει ότι μάλλον κάτι κάνετε σωστά στη διατροφή και τη γυμναστική σας.

Πριν όμως επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με ένα σοκολατάκι, καλό θα είναι να αναρωτηθείτε αν πραγματικά έχετε χάσει κιλά ή αν είστε απλώς αφυδατωμένοι.
Πώς θα το μάθετε αυτό; Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις!

1. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ζυγιστήκατε;

Η απώλεια κιλών δεν είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μία νύχτα –τουλάχιστον αν ακολουθείτε μια φυσιολογική δίαιτα και δεν στερείστε υπερβολικά. Σε γενικές γραμμές, δεν μπορείτε να χάσετε περισσότερα από 100-120 γραμμάρια λίπους σε διάστημα 24 ωρών, όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας η απώλεια ή η κατακράτηση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε απόκλιση του βάρους έως και κατά 2,5 κιλά. Αν λοιπόν ζυγιστήκατε το βράδυ και αμέσως μετά το επόμενο πρωί η ζυγαριά έδειξε αξιοσημείωτη πτώση, η διαφορά οφείλεται μάλλον εξ ολοκλήρου στα υγρά. Αν όμως δείτε διαφορά 2,5 κιλών σε βάθος μίας εβδομάδας, τότε μπορεί πράγματι να πρόκειται για απώλεια λίπους.

2. Είναι σταθερή η απώλεια βάρους;

Η πραγματική και σωστή απώλεια βάρους έρχεται σιγά σιγά και με σταθερό ρυθμό, ενώ η επάρκεια υγρών στο σώμα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Κάθε φορά που ανεβαίνετε στη ζυγαριά να σκέφτεστε πόσα κιλά χάνετε από τη μία εβδομάδα στην άλλη ή ανά μήνα και αν παρατηρήσετε μια σημαντική πτώση προς τα κάτω που δεν έχει ξανασυμβεί, τότε μάλλον η διαφορά στο βάρος οφείλεται στην αφυδάτωση. Για να έχετε πιο σαφή εικόνα του βάρους σας, καλό είναι να κρατάτε ένα πρόγραμμα στο ζύγισμα, ιδανικά να ζυγίζεστε μόνο το πρωί και πριν φάτε οτιδήποτε.

3. Τι φάγατε το τελευταίο 24ωρο;

Το αλάτι και οι υδατάνθρακες κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά στην επάρκεια υγρών στο σώμα. Από τη μία, αν μια μέρα ξεφύγετε και φάτε λίγο πιο αλμυρά φαγητά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το βάρος μπορεί να αυξηθεί φαινομενικά λόγω κατακράτησης υγρών. Από την άλλη, η δραστική μείωση της πρόσληψης αλατιού και υδατανθράκων οδηγεί σε μεγάλη απώλεια υγρών (δηλαδή αφυδάτωση) άρα και χαμηλότερο βάρος. Αν λοιπόν για μία μέρα δεν καταναλώσατε σχεδόν καθόλου αλάτι ή υδατάνθρακες, η απώλεια βάρους δεν είναι πραγματική αλλά οφείλεται σε απώλεια υγρών.

Πηγή: womenshealthmag.com

onmed.gr

Διατροφή

Είναι γνωστό πως το πρωινό είναι πολύ σημαντικό για να πάει καλά η ημέρα μας. Μας γεμίζει ενέργεια, ώστε να μην νιώθουμε εξαντλημένοι όσο περνά η ώρα και μας βοηθά να μείνουμε πιστοί σε μια πιο ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, καθώς θα είμαστε αρκετά χορτασμένοι για να μην καταβροχθίσουμε ανθυγιεινά σνακ ώστε να καλύψουμε την πείνα μας.

Στο πρωινό, πρέπει να συνδυάσουμε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες με λίγη πρωτεΐνη. Και, ευτυχώς, οι επιλογές μας είναι πολλές. Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορούμε να βάλουμε στο πρωινό μας, μαζί με μικρές συμβουλές για να τα κάνουμε ακόμα πιο υγιεινά.

Βρώμη
Η βρώμη περιέχει ένα είδος φυτικής ίνας που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης όταν καταναλώνεται τακτικά. Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, φυλλικό οξύ και κάλιο. Αρκεί να αποφεύγουμε την βρώμη με πρόσθετη γεύση, καθώς μπορεί να περιέχουν περιττή ζάχαρη. Για να γλυκάνουμε το πρωινό μας, τη σερβίρουμε με γάλα και λίγο μέλι, ή φρούτα.

Γιαούρτι
Γεμάτο με ασβέστιο, για την καλή υγεία των οστών, αλλά και με πρωτεΐνη, το γιαούρτι μας κρατάει χορτασμένους για αρκετή ώρα. Επιλέγουμε γιαούρτι χωρίς λιπαρά και ρίχνουμε μέσα κομμάτια φρούτων ή ξηρούς καρπούς, για έξτρα γεύση (και θρεπτική αξία).

Γκρέιπφρουτ
Μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε γρηγορότερα, σύμφωνα με μια μελέτη. Επιπλέον, είναι γεμάτο με πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως γιαούρτι ή αυγό.

Μπανάνα
Δεν υπάρχει καλύτερο φρούτο από την μπανάνα στο πρωινό. Είναι από τις καλύτερες πηγές ανθεκτικού αμύλου, ενός σύνθετου υδατάνθρακα που μας κρατάει χορτασμένους για περισσότερη ώρα. Την προσθέτουμε στα δημητριακά ή τη βρώμη μας, για να τους δώσουμε γλυκιά γεύση. Επιπλέον, η μπανάνα είναι από τα φρούτα με την καλύτερη περιεκτικότητα σε κάλιο και αυτό την καθιστά ιδανική για άτομα με υπέρταση.

Αυγά
Ο πραγματικός διατροφικός θησαυρός –Aν και παρεξηγημένος. Παλαιότερα, οι περισσότεροι τα αποφεύγαμε λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε διατροφική χοληστερόλη. Μόλις, όμως, ανακαλύφθηκε πως η διατροφική χοληστερίνη δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος, τα αυγά έκαναν δυναμική επιστροφή στη διατροφή μας και εκτιμήθηκαν για αυτά που μας προσφέρουν: άλιπες πρωτεΐνες, και πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης D.

Blueberries
Αυτό το μικροσκοπικό superfood είναι τέλειο συμπλήρωμα για το πρωινό μας, είτε στη βρώμη, είτε στο γιαούρτι, είτε σε ένα χορταστικό smoothie με φρούτα. Μελέτες υποστηρίζουν πως το να τρώμε τακτικά blueberries μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη μας, μέχρι και τον μεταβολισμό και την αρτηριακή μας πίεση. Επιπλέον, περιέχουν το πολύ σημαντικό ανθοκυανίνη (που τους δίνει και το έντονό τους χρώμα). Περιέχουν πάρα πολύ λίγες θερμίδες (80 ανά κούπα) και αυτό τα κάνει να… χωράνε παντού!

Καφές
Ναι, σίγουρα το πρωινό μας πρέπει να περιέχει ένα ωραίο και θρεπτικό γεύμα, αλλά γιατί να ξεχνάμε τον καφέ μας; Κάνει πολύ περισσότερα από το να μας ξυπνάει απλά, καθώς η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων (όπως του διαβήτη και του καρκίνου του προστάτη) και περιέχει αντιοξειδωτικά. Πιστεύεται ότι ο καφές μπορεί ακόμα να είναι και ένα από τα κλειδιά της μακροζωίας – αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και χωρίς πρόσθετες κρέμες, ζάχαρη και σιρόπια.

Ακτινίδιο
Πολύ αποφεύγουν αυτό το χνουδωτό φρουτάκι, λόγω της στυφής του γεύσης. Και όμως, μια μερίδα ακτινίδιο μας προσφέρει σχεδόν την ίδια βιταμίνη C με ένα πορτοκάλι, μια γερή δόση καλίου και πολλές φυτικές ίνες για να βοηθάει στην πέψη. Μάλιστα, μια μελέτη ανακάλυψε πως η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα κατάφερε να μειώσει τη δυσκοιλιότητα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συνδυάστε το με φράουλες ή μπανάνα, και θα έχετε ένα πεντανόστιμο και άκρως υγιεινό πρωινό!

Χυμός πορτοκάλι
Κλασικό κομμάτι του πρωινού και για πολύ καλό λόγο. Το πορτοκάλι είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, αλλά μπορούμε να κάνουμε τον χυμό του ακόμα πιο υγιεινό. Υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί χυμοί στο εμπόριο, που περιέχουν και βιταμίνη D, η οποία μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, κατάθλιψης, ακόμα και ορισμένων ειδών καρκίνου. Μην αντικαταστήσετε, πάντως, την κατανάλωση φρούτων με χυμούς – μείνετε σταθεροί σε ένα ποτηράκι την ημέρα, και θα δείτε τα οφέλη.

Ψωμί ολικής άλεσης
Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικό κομμάτι ενός καλού πρωινού, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτούς που επιλέγουμε. Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει πιο πολλές φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα λευκά, επεξεργασμένα είδη. Συνδυάστε το με κάτι υγιεινό, όπως ένα αυγό, ή βούτυρο αμυγδάλου.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

iatronet.gr

Διατροφή

Εκτός του ότι το πράσινο μήλο είναι ένα φρούτο που συνδυάζει τέλεια τη γλυκιά και την ξινή γεύση, έχει και μερικές απίστευτες ωφέλειες για την υγεία. 

Το πράσινο μήλο αποτελεί λιχουδιά για τους γευστικούς μας κάλυκες χάρη στην τραγανή υφή και στην ξινή γεύση του. Όμως η κατανάλωση αυτού του υπέροχου φρούτου κάνει επίσης καλό στο σώμα μας και στην υγεία μας.

Όλοι ξέρουμε ότι το μήλο κάνει καλό στην υγεία. Ωστόσο το πράσινο μήλο έχει μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις άλλες ποικιλίες μήλου. Ειδικά οι αντιοξειδωτικές του ουσίες είναι ιδανικές για κάθε αποτοξινωτική δίαιτα ή πρόγραμμα αδυνατίσματος.


Το πράσινο μήλο πηγαίνει πολύ με τη βρώμη το πρωί. Μπορείτε να το φάτε κομμένο σε φέτες μέσα σε σαλάτα ή ολόκληρο. Είναι εξαιρετικό για την καταπολέμηση της πείνας οποιαδήποτε στιγμή της μέρας.

Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα ή αν πιστεύετε ότι αυτή η ποικιλία μήλου δεν είναι τόσο νόστιμη όσο οι υπόλοιπες, ακολουθούν οχτώ λόγοι για να προσθέσετε το πράσινο μήλο στην καθημερινή διατροφή σας:

1. Το πράσινο μήλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Δεν αναφερόμαστε στο χυμό μήλου ή στα ζελέ. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε το πράσινο μήλο με τη φλούδα. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσετε τις φυτικές ίνες που περιέχει. Αυτές θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς και θα προάγουν τις τακτικές εντερικές κινήσεις.

Οι φυσικές ίνες, πέρα από το ότι είναι θρεπτικές, προσφέρουν απαραίτητη βοήθεια για την ισορροπία του οργανισμού και για τον μεταβολισμό.
Ταυτόχρονα η πράσινη μηλιά εξασφαλίζει στο φρούτο της πολυσακχαρίτες και λιγνίνη. Πρόκειται για ζωτικά συστατικά για την υγεία του παχέος εντέρου σας.
2. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία

Το μήλο είναι πλούσιο σε σίδηρο, ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο. Για παράδειγμα, το σίδηρο αυξάνει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα μας, ελέγχει την αναιμία και συνεισφέρει στη γυναικεία υγεία. Ακολουθούν μερικά άλλα εξαιρετικά μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το πράσινο μήλο:

Ψευδάργυρος
Χαλκός
Μαγγάνιο
Κάλιο
Αν αισθάνεστε κουρασμένοι ή τα επίπεδα ενέργειάς σας αρχίζουν να μειώνονται στο τέλος της μέρας, μη διστάσετε να φάτε ένα πράσινο μήλο.


3. Θέλετε να χάσετε βάρος; Συμπεριλάβετε το πράσινο μήλο στη διατροφή σας
Αν θέλετε να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο, αρχίστε να τρώτε δύο πράσινα μήλα τη μέρα. Επίσης, αν ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία, το πράσινο μήλο μπορεί να σας βοηθήσει:

Να μειώσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας.
Να αισθάνεστε περισσότερο χορτάτοι.
Να μειώσετε το επίπεδο της χοληστερίνης σας.
Να απαλλαγείτε πιο εύκολα από το λίπος γύρω από την κοιλιά σας.

4. Πράσινο μήλο κατά της πρόωρης γήρανσης

Αν θέλετε να έχετε πιο νεανικό και πιο υγιές δέρμα, μη διστάσετε να δοκιμάσετε το πράσινο μήλο. Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες προάγουν την κυτταρική αναδόμηση και αναζωογόνηση.

Ταυτόχρονα βελτιστοποιεί την υγεία του συκωτιού σας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η καλή ισορροπία του συκωτιού συμβάλλει στη γενική ευεξία μας.

Αυτή η εσωτερική ευεξία καθρεφτίζεται στο πρόσωπό μας.

5. Το πράσινο μήλο προλαμβάνει το διαβήτη
Το πράσινο μήλο δεν συνιστάται απλώς για την πρόληψη του διαβήτη αλλά επίσης αν ήδη υποφέρετε από αυτή τη νόσο.

Όπως γνωρίζουμε, στις περισσότερες δίαιτες για διαβητικούς το πράσινο μήλο αποφεύγεται λόγω της φρουκτόζης που περιέχει.

Ωστόσο το πράσινο μήλο μας εξασφαλίζει ένα είδος φυτικής ίνας που ονομάζεται πηκτίνη και μας βοηθάει να ελέγξουμε το σάκχαρο στο αίμα μας.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός πράσινου μήλου με κανέλα αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο να αρχίσετε τη μέρα και ικανοποιεί επίσης την επιθυμία που έχουμε μερικές φόρες για κάτι γλυκό.

6. Βάλτε μπρος τον μεταβολισμό σας με πράσινο μήλο
Μπορείτε να θέσετε σε λειτουργία τον μεταβολισμό σας χάρη στα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το πράσινο μήλο. Ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο και το μαγγάνιο ενθαρρύνουν αυτή την ωφέλιμη διαδικασία.

Να θυμάστε πάντα ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Από την άλλη πλευρά, θα προσέξετε τις ωφέλειες αν αρχίσετε να τρώτε βρώμη με πράσινο μήλο και πίνετε ένα φλιτζάνι λευκό τσάι κάθε πρωί.

7. Το πράσινο μήλο καταπολεμά τη φλεγμονή

Το πράσινο μήλο περιέχει ένζυμα που βοηθούν τα Τ-κύτταρά μας, ένα είδος λεμφοκυττάρων τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Επίσης η πηκτίνη στη φλούδα του μας εξασφαλίζει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις.

8. Ενισχύει την πήξη του αίματος
Το πράσινο μήλο βοηθάει να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης Κ που διαθέτουμε. Ως αποτέλεσμα οι πληγές μας επουλώνονται καλύτερα.

Η βιταμίνη Κ λειτουργεί ως αντιαιμορραγικός παράγοντας. Συνήθως τα επίπεδα αυτής της βιταμίνης είναι χαμηλά αν περάσατε κάποια λοιμώδη ασθένεια ή εξακολουθείτε να είστε άρρωστοι.

Παράλληλα, αν τα ούλα σας έχουν τάση να ματώνουν, να θυμάστε να τρώτε περισσότερο πράσινο μήλο.

meygeia.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin