Φεβρουαρίου 20, 2018

Διατροφή

Δεν χρειάζονται τελικά περίπλοκες λύσεις. Μια μικρή και απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί σε βάθος χρόνου να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο με επικεφαλής την Δρ Μερσεντες Σοτος-Πριέτο, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων, ξηρών καρπών και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και αναψυκτικών με ζάχαρη, σε εύρος 12ετίας συντελεί στην μείωση της ολικής και καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τα οφέλη των υγιεινών προτύπτων διατροφής, περιλαμβανομένης της Μεσογειακής. Η μελέτη δείχνει ότι ακόμα και μικρές βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής έχει αξιοσημείωτη επιρροή στον κίνδυνο θανάτου, ενώ η επιδείνωση της διατροφικής ποιότητας αυξάνει τον κίνδυνο», σχολιάζει η Δρ Σοτος-Πριέτο.

Με τη χρήση τριών διαφορετικών δεικτών ποιότητας της διατροφής, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η υψηλής ποιότητας διατροφής σε ορίζοντα 12ετίας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 12 χρόνια.

Τα τρόφιμα που βελτιώναν περισσότερο την διατροφική ποιότητα ήταν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια ή τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στη διατροφική ποιότητα σε δείγμα σχεδόν 74.000 ενηλίκων για την περίοδο 1986-1998 και του κινδύνου θανάτου τα επόμενα 12 χρόνια, δηλαδή την περίοδο 1998-2010.

Μια αύξηση κατά 20% στο σκορ της ποιότητας διατροφής σχετίστηκε με 8-17% μείωση του κινδύνου θανάτου, ενώ η μειωμένη ποιότητα της διατροφής σχετίστηκε με 6-12% αύξηση του κινδύνου.

Ακόμα και μεταξύ αυτών που έκαναν σχετικά ανθυγιεινές δίαιτες στην αρχή της μελέτης, αλλά τελικά το σκορ τους βελτιώθηκε στην πορεία, ο κίνδυνος θανάτου τα επόμενα χρόνια ήταν μειωμένος.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Διατροφή

 

Αν προσπαθείς να αυξήσεις την ποσότητα πρωτεϊνών που λαμβάνεις από τη διατροφή σου, είτε γιατί θέλεις να «χτίσεις» τη μυϊκή σου μάζα είτε γιατί προσπαθείς να περιορίσεις τους υδατάνθρακες, μάλλον το αυγό έχει γίνει ο… καλύτερός σου φίλος!

Πέρα από το ότι είναι εξαιρετικά θρεπτικό, το αυγό είναι και «ευέλικτο», δηλαδή μπορείς να το εντάξεις σε κάθε σου γεύμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένα βραστό αυγό σου δίνει περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης, δεν είναι όμως η μοναδική τροφή που σου εξασφαλίζει το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό σε σημαντική ποσότητα.
Παρακάτω θα δεις πέντε ακόμη τροφές που μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη. Σημειωτέον, οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνεις από τη διατροφή σου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
1. Αποξηραμένη σπιρουλίνα
Μόλις δύο κουταλιές της σούπας από αυτή τη μοναδική υπερτροφή παρέχουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 40 θερμίδες. Μπορείς να πασπαλίσεις την αποξηραμένη σπιρουλίνα στη σαλάτα σου ή σε ένα πιάτο με ψητά λαχανικά.
2. Ψημένα φασόλια σόγιας

Ένα εύκολο και γρήγορο σνακ που σου παρέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο του φλιτζανιού. Η σόγια θα σου δώσει επίσης χορταστικές φυτικές ίνες καθώς και κάλιο.
3. Στραγγιστό γιαούρτι
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι θα σου δώσει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου 100 θερμίδες. Το καλύτερο είναι ότι μπορείς να το πάρεις μαζί σου στη δουλειά και να το συνδυάσεις και με άλλες θρεπτικές τροφές, όπως οι ξηροί καρποί και τα φρούτα, για να φτιάξεις σε λίγα λεπτά ένα μικρό και υγιεινό γεύμα.

4. Τυρί γκρουγιέρ
Το γευστικό ελβετικό τυρί παρέχει πάνω από 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 30 γραμμαρίων. Η ποσότητα αυτή θα σου δώσει περίπου 117 θερμίδες.
5. Πασατέμπος
Είναι γνωστό ότι ο πασατέμπος είναι καλή πηγή μαγνησίου, όμως και οι πρωτεΐνες που σου παρέχει δεν είναι αμελητέες. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού θα σου δώσει περίπου 10 γραμμάρια, καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σου.

onmed.gr

Διατροφή

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τους Αμερικάνους να το χρησιμοποιούν στις βάφλες και στα pancakes, το σιρόπι σφένδαμου ή αλλιώς maple syrup όμως είναι πιο υγιεινό από ότι μπορούσες να φανταστείς.

Είναι ένα food trend που ορκίζονται τα κορίτσια του fitness από το εξωτερικό και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην σε ενημερώσω με τις διαιτητικές και χρήσιμες ιδιότητές του.

Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις παντού. Στα ροφήματά σου, στις γλυκές συνταγές, ακόμα και στη σαλάτα σου.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το σιρόπι σφένδαμου τόσο ξεχωριστό; Πριν περάσουμε σε αυτές τις τρεις ιδιότητες, θέλω να σου πω ότι έχει μόνο 17 θερμίδες το ένα κουταλάκι γλυκού.

Εν ολίγοις, αυτό το κάνει άμεσα προσιτό σε εμάς που κάνουμε δίαιτα και ιδανικό για τα κορίτσια που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αφού λοιπόν σου έκανα μια γενική εισαγωγή, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε στις μαγικές του ιδιότητες και να τις δούμε αναλυτικά.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Το σιρόπι σφένδαμου είναι ένα φυσικό σάκχαρο, σε σχέση με το σιρόπι αγαύης ή τη γλυκόζη, που είναι επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι φορτωμένο από αντιοξειδωτικά και υπόσχεται να σε κρατήσει μακριά από τις λιγούρες. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο πιθανό να αναζητείς συνεχώς κάτι γλυκό.

Έχει υψηλά επίπεδα ψευδάργυρου και μαγνησίου
Το μαγνήσιο μπορεί να αυξήσει την τεστοστερώνει, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η καύση λίπους και η ενίσχυση των μυών. Από την άλλη, ο ψευδάργυρος βοηθάει στην απώλεια βάρους και βελτιώνει τον Δείκτη Μάζας σώματος.

Βοηθάει στην πέψη και… ξεφουσκώνει
Λόγω του ότι δεν περιέχει ζάχαρη ή αλκοόλ, δεν προκαλεί φούσκωμα ή ερεθισμό στο στομάχι. Το σώμα μπορεί να χωνέψει πιο εύκολα αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης και επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις συνταγές.

Πηγή: tlife.gr

Διατροφή

Η υπερτροφή που μειώνει σταδιακά το λίπος στην κοιλιά -Σύμφωνα με διατροφολόγο

Αν πίνεις λίγο νερό, δεν κοιμάσαι επαρκώς και έχεις στρες, καταναλώνεις μέσα στην ημέρα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, δεν γυμνάζεσαι και κάθεσαι πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, μην αναρωτιέσαι γιατί συσσωρεύεται λίπος στην κοιλιά σου.

Στο χέρι σου είναι να αντιστρέψεις την κατάσταση και να το δεις σταδιακά να εξαφανίζεται. Είναι ζήτημα υγείας.

Το λίπος στην κοιλιά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεταβολικών δυσλειτουργιών, υπέρτασης και καρδιακής νόσου.

Μικρές, διορθωτικές κινήσεις στην καθημερινότητά σου μπορούν σταδιακά να φέρουν αποτέλεσμα. Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι μια τροφή μπορεί να σε βοηθήσει στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού.

Παράλληλα, μπορεί να συμβάλλει στην καύση του λίπους στην κοιλιά.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει από μελέτες ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση φυτικές ίνες χάνουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, σε σύγκριση με αυτούς που τις έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους.

Η τροφή που μπορεί να συμμαχήσει με τον οργανισμό σας για μια επίπεδη κοιλιά είναι η βρώμη. Ενα δημητριακό που αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου.

Οι πολυφαινόλες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτική δράση για τον οργανισμό και συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προλαμβάνοντας πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις.

Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας ένα πρωινό που περιλαμβάνει γάλα χαμηλών λιπαρών, νιφάδες βρώμης, μέλι, κανένα και κομματάκι φρούτων. Θα δείτε σταδιακά αρκετά μεγάλη διαφορά μέσα στην ημέρα σας.

bovary.gr

Διατροφή

Ουσιαστικά το κάρυ δεν ένα μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών. Οι Βρετανοί άποικοι λέγεται ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί σε όλα σχεδόν τα φαγητά τους.

Πρόκειται για μείγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα.

Το κίτρινο χρώμα του το οφείλει στην χρυσόριζα (κουρκουμά). Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, κ.α. Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε έτοιμα μείγματα κάρυ.

Η διατροφή που περιέχει κάρυ μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ η κουρκουμίνη που υπάρχει σε αυτό, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Η κουρκουμίνη αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της και μεταξύ άλλων δοκιμάζεται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια.

Η κουρκουμίνη, ουσία που περιέχεται στην κουρκούμη (όπως είναι επιστημονικά γνωστό το κάρυ), έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Είναι γνωστό ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, αν και οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο στομάχι, το ήπαρ και τους νεφρούς.
Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν τους νευρώνες σε εργαστηριακά πειράματα που έγιναν, αλλά έχουν περιορισμένη επιτυχία στην καταπράυνση της γνωστικής εξασθένησης των ασθενών με ήπια έως μέτρια άνοια.

http://diatrofi-news.gr

Διατροφή

Αυτή την εποχή είναι σε έξαρση πολλές ιώσεις. Οι απότομες αλλαγές του καιρού έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να ταλαιπωρούμαστε από συνάχι και βήχα. Ο οργανισμός μας πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένος με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να μπορεί να αμυνθεί επαρκώς στις επιθέσεις των ιών και των μικροβίων. Πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε τρόφιμα, τα οποία θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας. Να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντικό είναι να έχουμε προνοήσει νωρίτερα για να υπάρχουν τα «εφόδια» αυτά που θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε μια ίωση.

Ενυδάτωση
Νερό, χυμοί, αφεψήματα, φυτικά ροφήματα είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός σου ενάντια στην αφυδάτωση. Πίνοντας πολλά υγρά θα διατηρήσεις την απαραίτητη υγρασία στο λαιμό, για να μην τον νιώθεις ξηρό και θα καταπολεμήσεις το συνάχι. Για τον ίδιο λόγο, μπορείς επίσης να τρως σούπες. Απόφυγε όμως τον καφέ και τα αναψυκτικά με καφεΐνη γιατί έχουν διουρητική δράση και συμβάλλουν στην αφυδάτωση.

Έχετε βήχα, βουλωμένη μύτη ή πυρετό;
Μια κοτόσουπα, κατά προτίμηση σπιτική, έχει πράγματι βρεθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, ενώ παράλληλα βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Επιπλέον βοηθάει στην απομάκρυνση της βλέννας ανακουφίζοντας το βήχα. Βάλτε καρότα, γλυκοπατάτες και κολοκύθες που περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα.

Πρόσθεσε οπωσδήποτε και λεμόνι για να πάρεις την πολύ χρήσιμη βιταμίνη C που είναι εξαιρετικά βοηθητική στα κρυολογήματα.
Το ότι η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη «όπλο» απέναντι στο κρυολόγημα είναι γνωστό. Εκτός όμως από τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή που είναι οι βασικές πηγές της, υπάρχουν και άλλες πέντε τροφές που περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στη γρίπη και τις εποχιακές ιώσεις.
Ωμέγα 3. Τα Ω3 λιπαρά έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και η καλύτερη πηγή Ω3 λιπαρών είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και ο λιναρόσπορος Έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα σε πολλές περιπτώσεις.
Εσπεριδοειδή. Αν θέλεις βιταμίνη C πήγαινε κατευθείαν στην πηγή. Αν φας ολόκληρο το πορτοκάλι ή το γκρέϊπφρουτ και δεν πιεις μόνο το χυμό τους, θα κερδίσεις επιπλέον και τις φυτικές ίνες που περιέχουν καθώς και τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν. Τη βιταμίνη C θα την βρεις επίσης και σε μερικά πιο απίθανα μέρη όπως είναι το λάχανο και οι κόκκινες πιπεριές.

Ψευδάργυρος. Μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Έτσι, αν αρρωστήσετε, βάλτε στη διατροφή σας οστρακοειδή.

Προβιοτικά. Μπορεί να τα γνωρίζουμε ως απαραίτητο… συνοδευτικό της αντιβίωσης για να αποφύγουμε τις μυκητιάσεις, αλλά τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Αρά, μην ξεχνάτε το γιαούρτι!

Μέλι. Το τέλειο… αντιβηχικό. Δεν είναι τυχαία απαραίτητο συστατικό σε παστίλιες και σιρόπια. Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Βοηθά στην αντιμετώπιση του χρόνιου βήχα, στο κρυολόγημα και στο να καθαρίσουν τα ιγμόρεια.

Σκόρδο. Εκτός από την πίεση και τη χοληστερίνη, βοηθά επίσης στην πρόληψη αλλά και την υποχώρηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Τζίντζερ. Η ρίζα του τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η πιπερόριζα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να ανακουφίσει το λαιμό από το βήχα, καθώς περιέχει χημικές ουσίες οι οποίες στοχεύουν στους ιούς που προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα. Επιπλέον, η πιπερόριζα βοηθάει στη μείωση του πόνου και του πυρετού, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ως ήπιο ηρεμιστικό για χαλάρωση. Μούσκεψε φρέσκο τζίντζερ σε νερό που βράζει μέχρι που το νερό να κιτρινίσει και μετά πιες το σαν τσάι με λίγο μέλι. Μπορείς επίσης να την χρησιμοποιήσεις στο αγαπημένο σου πιάτο με κοτόπουλο και έτσι να έχεις δύο σε ένα.

Ζεστό τσάι. Το πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας ταυτόχρονα τη βουλωμένη μύτη από το συνάχι. Το ζεστό τσάι είναι ιδανικό πρωινό ή βραδινό για τις μέρες με κρυολόγημα, συνοδευμένο με κράκερς, φρυγανιές ή τοστ, καθώς αυτό βοηθά στη διαδικασία της πέψης.

Προσοχή, όμως: Τόσο οι σούπες όσο και τα ροφήματα πρέπει να πίνονται χλιαρά κι όχι καυτά. Στα ροφήματα που πίνεις είναι προτιμότερο να μην προσθέσεις ζάχαρη. Η επιπλέον ζάχαρη εμποδίζει τα λευκοκύτταρα στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

http://diatrofi-news.gr

Διατροφή

 

Συγκεκριμένα είδη μανιταριών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε δύο αντιοξειδωτικές ουσίες, την γλουταθειόνη και εργοθειονεΐνη, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν καθοριστικά τις θεραπείες αντιγήρανσης σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Food Chemistry.

«Ανακαλύψαμε ότι τα μανιτάρια έχουν υψηλές ποσότητες εργοθειονεΐνης και γλουταθειόνης, πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες και οι δύο, και ότι οι ποσότητες αυτές ποικίλουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων ειδών μανιταριών. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, χωρίς αμφιβολία, τα μανιτάρια είναι η μεγαλύτερη πηγή των δύο αυτών αντιοξειδωτικών και ορισμένα είδη είναι πραγματικά γεμάτα απ' αυτές», εξηγεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Μπελμαν, από Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ως γνωστόν όταν το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τις τροφές για να παράγει ενέργεια, προκαλείται επίσης οξειδωτικό στρες επειδή παράγονται ελεύθερες ρίζες. Οι τελευταίες είναι άτομα οξυγόνου με μη ζευγαρωμένα ηλεκτρόνια που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα, τις πρωτεΐνες ακόμη και στο DNA, καθώς αυτά τα άκρως δραστήρια άτομα ταξιδεύουν μέσω του σώματος επιδιώκοντας να ζευγαρώσουν με άλλα ηλεκτρόνια.

Η αναπλήρωση των αντιοξειδωτικών στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.

«Η θεωρία της γήρανσης λόγω των ελεύθερων ριζών υποστηρίζει ότι όταν οξειδώσουμε τα τρόφιμά μας για να παράγουμε ενέργεια, παράγονται αρκετές ελεύθερες ρίζες ως υποπροϊόντα αυτής της δράσης και πολλά από αυτά είναι αρκετά τοξικά», σύμφωνα με τον Δρ Μπελμαν.

Όμως, το σώμα έχει μηχανισμούς για ελέγξει τις περισσότερες εξ αυτών, περιλαμβανομενης της εργοθειονεΐνης και της γλουταθειόνης, αλλά τελικά αρκετές ελεύθερες ρίζες αυξάνονται τόσο ώστε να προκαλέσουν βλάβη, η οποία έχει σχετιστεί με τη γήρανση, τον καρκίνο, τη στεφανιαία νόσο και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ποσότητες της εργοθειονεΐνης και της γλουταθειόνης στα πορτσίνι είναι οι μεγαλύτερες που ανιχνεύθηκαν στα 13 είδη που ανέλυσαν οι ερευνητές. Τα λευκά μανιτάρια είχαν τις λιγότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το μαγείρεμα δεν αλλοίωνε τις ποσότητες των δύο σημαντικών αυτών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Διατροφή

Ένα μεσαίο πορτοκάλι περιέχει κατά μέσο όρο 75 mg βιταμίνης C. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 90 mg για τους άντρες και 75 mg για τις γυναίκες. Η δράση της, πολυεπίπεδη και εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό σου. Αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό, ασπίδα για τη γρίπη, για τη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών, των δοντιών, των ματιών, των αιμοφόρων αγγείων αλλά και του μεταβολισμού. Κι αυτά είναι τα πιο σημαντικά.

Αλλά βιταμίνη C δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια, υπάρχουν κι άλλες πηγές από τις οποίες μπορείς να απορροφήσεις αυτό το πολύτιμο συστατικό, ακόμα και σε μεγαλύτερη ποσότητα.

 Φράουλες: 85 mg ανά φλιτζάνι.

Ανανάς: 79 mg ανά φλιτζάνι.

Γουλί (ή γογγυλοκράμβη): 84 mg ανά φλιτζάνι.

Μάνγκο: 122 mg ανά φρούτο.

Λαχανάκια Βρυξελλών: 75 mg ανά φλιτζάνι.

Ακτινίδιο: 128 mg ανά φλιτζάνι.

Παπάγια: 95 mg ανά φρούτο.

Πιπεριά: από 95 mg η πράσινη μέχρι και 300 mg η κίτρινη!

Μπρόκολο: 81 mg ανά φλιτζάνι.

ladylike.gr

Διατροφή

Πριν από μερικά χρόνια, ένας πρώην καθηγητής μου, μου έδειξε μια εξέταση αίματος, και πρέπει να πω – με εντυπωσίασε.

Οι 5 βασικές παράμετροι του αίματος: ουρία, χοληστερόλη, γλυκόζη αίματος, λιπίδια και τριγλυκερίδια, είχαν τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τα φυσιολογικά επίπεδα. Μου είπε ότι ο άνθρωπος με αυτές τις αναλύσεις θα πρέπει να είναι ήδη νεκρός, ή αν είναι ακόμα ζωντανός, είναι πιθανότατα απλώς από καθαρό πείσμα. Ο καθηγητής μου έδειξε τότε το όνομα αυτού του ασθενούς. Είχε το όνομά του κρυμμένο με το χέρι του. Αυτός ο ασθενής ήταν ο ίδιος ο καθηγητής!

Σοκαρίστηκα! Και είπα: ‘Αλλά πώς; Και τί έκανες;’
Με ένα χαμόγελο, μου έδειξε μια άλλη ανάλυση, λέγοντας: ‘Τώρα, κοίταξε αυτό, σύγκρινε τις τιμές των παραμέτρων και δες τις ημερομηνίες’. Έκανα ακριβώς αυτό. Οι τιμές των παραμέτρων ήταν σαφώς εντός των φυσιολογικών ορίων, το αίμα ήταν τέλειο, άψογο. Όμως συγκλονίστηκα όταν κοίταξα τις ημερομηνίες. Η διαφορά μεταξύ τους ήταν μόνο ένας μήνας (μεταξύ των αναλύσεων του ίδιου προσώπου)!

Και τότε ρώτησα: ‘Πώς το έκανες; Αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό’. Ο καθηγητής μου είπε ότι το θαύμα το έκανε ο γιατρός του, ο οποίος του πρότεινε μια θεραπεία. Προσωπικά, έχω ακολουθήσει την ίδια θεραπεία 1-2 φορές με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Την εφαρμόζω μία φορά τον χρόνο, ελέγχω το αίμα μου και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, επαναλαμβάνω τη διαδικασία. Σας συστήνω ιδιαίτερα να τη δοκιμάσετε.

Εδώ είναι το μυστικό:
Κάθε εβδομάδα για 4 εβδομάδες, θα πρέπει να προμηθεύεστε ωμή κολοκύθα από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά.

Στη συνέχεια, θα ξεφλουδίσετε 100 γραμμάρια κολοκύθας, θα βάλετε τα κομμάτια σε ένα μπλέντερ (ωμά) και θα προσθέσετε λίγο νερό (ΜΟΝΟ)!

Θα ανακατέψετε πολύ καλά, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα βιταμινούχο σμούθι με κολοκύθα και νερό.

Θα καταναλώσετε αυτό το ρόφημα 15-20 λεπτά πριν από το πρωϊνό. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε αυτή τη θεραπεία για 1 μήνα, ή κάθε φορά που νομίζετε ότι πρέπει να μειώσετε τη χοληστερόλη σας. Το καλύτερο πράγμα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα, κάνοντας μία εξέταση αίματος πριν και μία μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Σύμφωνα με τον γιατρό, δεν υπάρχουν αντενδείξεις, εφόσον πρόκειται για ένα φυσικό λαχανικό με νερό (μη χρησιμοποιήσετε ζάχαρη!).

Ο καθηγητής μου, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός χημικός μηχανικός, μελέτησε την κολοκύθα για να ανακαλύψει τα δραστικά συστατικά που περιέχει και διαπίστωσε ότι οι ενώσεις τις κολοκύθας εξαλείφουν την LDL χοληστερόλη του αίματος μέσω των ούρων. Διαπίστωσε ότι αυτό το θαυματουργό φάρμακο της φύσης καθαρίζει τις αρτηρίες, αναζωογονεί τον οργανισμό και προσφέρει ενέργεια.

healingeffect.gr

Διατροφή

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ορισμένες καθημερινές ή/και εβδομαδιαίες συνήθειες σας παχαίνουν συστηματικά χωρίς να το αντιλαμβάνεστε; Πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες σχετίζονται άμεσα με την διασκέδαση που προσφέρει η κατανάλωση φαγητού ή το μαγείρεμα και αποτελούν άμεσο εχθρό της σιλουέτας μας. Βάλτε φρένο όχι στις συνήθειες που σας χαλαρώνουν, αλλά στην υπερκατανάλωση φαγητού και αποφύγετε τα περιττά κιλά :

Οι κοινωνικές καταστάσεις: έχετε προσέξει ότι είναι πιθανό να τρώτε περισσότερο, όταν βρίσκεστε κοντά σε συγκεκριμένους ανθρώπους; Με φίλους που τους αρέσει το έτοιμο φαγητό, το ποτό ή το μαγείρεμα στο σπίτι, με άτομα του επαγγελματικού περιβάλλοντος που θα συζητήσουν θέματα εργασίας σε κάποιο επαγγελματικό δείπνο, με άτομα που ανήκουν σε μια ίδια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και θα σας παρασύρουν σε υπερκατανάλωση φαγητού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μην λέτε όχι σε τέτοιες εκδηλώσεις , μην υποκύπτεται όμως και στην υπερκατανάλωση φαγητού.

Οι καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού: ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σπίτι μας, είναι πιθανόν να μας παχαίνουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε : το γλυκό που τρώμε κάθε μέρα μετά τον μεσημεριανό ύπνο, το σνακ που θα φάμε όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, όταν διαβάζουμε εφημερίδα ή όταν είμαστε καθισμένοι στον υπολογιστή, το τσιμπολόγημα περιττού φαγητού την ώρα του μαγειρέματος ή το ποτό την ώρα της χαλάρωσης, σίγουρα θα μας επιβαρύνουν σημαντικά. Αναγνωρίστε και περιορίστε τέτοιες συνήθειες. Αν δεν μπορείτε να το καταφέρετε, κάνετε υγιεινότερες επιλογές.

Το τσιμπολόγημα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας: Μήπως υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που συνηθίζετε να τρώτε ή να πίνετε κάτι στο οποίο δεν δίνετε ιδιαίτερη σημασία; Αν σηκώνεστε το βράδυ για να καταναλώσετε κάτι μόνο και μόνον από συνήθεια, αν τσιμπάτε τροφές πριν την ώρα του μεσημεριανού γιατί δεν έχετε υπομονή να περιμένετε το φαγητό να σερβιριστεί, αν πίνετε ποτά με θερμίδες την ώρα που καπνίζετε, τότε θα πρέπει να μειώσετε σημαντικά τις θερμίδες αυτές χωρίς απαραίτητα να αλλάξετε συνήθειες.


Συναισθήματα που παχαίνουν: είναι πολύ πιθανόν η υπερφαγία σας να συμβαίνει όταν νοιώθετε συγκεκριμένα συναισθήματα : η αρνητική διάθεση, το στρες, ο φόβος, η μοναξιά και η πλήξη είναι τα πιο συνήθη από αυτά. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα που σας οδηγούν την κατανάλωση τροφής και αποσυνδέστε τα από την λήψη τροφής.

Λαχταριστές τροφές: υπάρχουν τροφές που όταν βρίσκονται μπροστά σας δεν μπορείτε να αντισταθείτε; Για παράδειγμα η σοκολάτα, το παγωτό, αγαπημένα γλυκά, πατατάκια, ξηροί καρποί ή ακόμα και το αλκοόλ; Φροντίστε να μην τα αγοράζετε συχνά για να μην μπαίνετε στον πειρασμό. Αν υποκύψετε στην αγορά τους, σίγουρα δεν θα αρκεστείτε σε μικρή ποσότητα από αυτά!

Οι λάθος χειρισμοί της τροφής: είναι πιθανόν να κάνετε υπερφαγίες όταν έχετε χειριστεί με αστοχία την διατροφή σας. Οι πολλές ώρες αφαγίας, οι κακές επιλογές τροφών με πολλές και «κενές» θερμίδες, η παράλειψη των γευμάτων, η παρατεταμένη στέρηση ομάδων τροφών είναι δυνατόν να σας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής με αποτέλεσμα την προσθήκη βάρους. Η διατήρηση, όσο αυτό είναι εφικτό, ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, θα σας αποτρέψει από τέτοιου τύπου περιττές θερμίδες.

diaitologia.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin