Νοεμβρίου 24, 2017

Διατροφή

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, δέσποζε στα συμπόσια, συνδέθηκε με τελετές, αναπαριστάται σε τοιχογραφίες, αναφέρεται στη Βίβλο, καλλιεργήθηκε ευρέως και αποτέλεσε βάση οικονομίας. Τα σταφύλια, πέρα ότι είναι εύγευστα, έχουν αποδειχτεί ότι έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, επειδή ένα από τα σημαντικότερα συστατικά που περιέχουν είναι οι πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να προστατεύουν το γενετικό υλικό των κυττάρων του δέρματος από καταστροφικές βλάβες, ιδίως ύστερα από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Τα σταφύλια έχουν πολλές ακόμα ευεργετικές ιδιότητες. Προσφέρουν αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδης δράση, ελέγχουν το σάκχαρο, μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη, καταπολεμούν την κατακράτηση και θεωρούνται ιδανικά για αποτοξίνωση.

Περιέχουν επίσης, πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες (με κυρίαρχη τη βιταμίνη Ε), κάλιο και μέταλλα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι αποκαλούνται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης».

Τραγανά ή πιο μαλακά, με κουκούτσι ή όχι, μικρά ή μεγάλα, ημιδιάφανα και με φλούδα που μπορεί να είναι πράσινη, ανοιχτή κίτρινη, βυσσινιά, μπλε-μαύρη ή κόκκινη, τα σταφύλια διακρίνονται σε τρία είδη, τα λευκά, τα κόκκινα και τα μαύρα (σκούρα κόκκινα) και κατηγοριοποιούνται σε ποικιλίες που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, για την παρασκευή κρασιού ή αποξηραίνονται για να γίνουν σταφίδες, όπως η κορινθιακή και η σουλτανίνα.

Τα πιο σκούρα σταφύλια θεωρούνται ότι έχουν περισσότερες ιδιότητες, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη, μια φυσική αντι-παθογόνα ένωση που αποτελεί ένα αμυντικό στοιχείο των φυτών με πολλά οφέλη για την υγεία μας, βρίσκεται στη φλούδα των φρούτων και λαχανικών με κοκκινωπό χρώμα.

Και αντίθετα από το μύθο ότι το σταφύλι παχαίνει, ένα μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες, όσο δύο μεγάλα φρούτα. Η φυσική του γλυκύτητα οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη.

Πως θα τα επιλέξετε
– Προσέχετε το κοτσάνι τους να είναι πράσινο και σκληρό.
– Αποφύγετε ωστόσο όσα έχουν έντονο πράσινο χρώμα. Και τα μαύρα σταφύλια δεν πρέπει να πρασινίζουν.
– Μην επιλέγετε επίσης, τα πολύ ώριμα, γιατί οι πολυφαινόλες του σταφυλιού βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν το σταφύλι δεν είναι υπερώριμο.

Για να δείτε πόσο ώριμο είναι, σηκώστε ένα τσαμπί και τινάξτε το ελαφρά. Oι ρώγες πρέπει να παραμένουν πάνω του. Aντίθετα, αν πέφτουν, σημαίνει ότι είναι μαραμένες και το σταφύλι δεν είναι φρέσκο ή είναι υπερβολικά ώριμο.
– Φροντίστε να κόβετε και να τρώτε μικρά τσαμπιά σταφύλι, γιατί όταν τσιμπολογήσετε ένα μεγάλο τσαμπί και στη συνέχεια το ξαναβάλετε στο ψυγείο, θα χαλάσουν πολύ γρήγορα οι ρώγες που έχουν απομείνει.
Τα σταφύλια μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, να τα συνοδεύσετε με τυρί, να τα προσθέσετε σε φρουτοσαλάτες ή σαλάτες, να φτιάξετε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού. Ειδικά το τελευταίο, ήταν ένα από τα επιδόρπια που έτρωγα τώρα το καλοκαίρι. Σκέτο ή πάνω σε γιαούρτι. Σας προτείνω την παρακάτω συνταγή από το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική», Χρύσα Παραδείση (εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος).

 

Σταφύλι Γλυκό Κουταλιού

Θα χρειαστείτε:
2 κιλά σταφύλια φράουλα
1 κιλό ζάχαρη
1 φλιτζανάκι μπράντυ
Χυμό από 2 λεμόνια

Αφαιρείτε τη φλούδα και τα κουκούτσια από τα σταφύλια. Τα βάζετε σε σειρές σε μπωλ με τα ζάχαρη ανάμεσα. Τα ραντίζετε με το μπράντυ και τον χυμό του λεμονιού. Τα αφήνετε κατά μέρος αποβραδίς. Βάζετε το γλυκό σε κατσαρόλα και το βράζετε για μερικά λεπτά. Το αφήνετε κατά μέρος για 24 ώρες. Κατόπιν, ξαναβράζετε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι του.

(πηγή: περιοδικό Vita, diatrofi.gr)

livelifewell.gr

Διατροφή

Όλοι ξέρουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, όμως δεν αρκεί να φας ο,τιδήποτε. Παίζει ρόλο τί θα φας. Γιατί αυτό που θα καταναλώσεις το πρωί θα καθορίσει αν θα νιώθεις ζωντάνια την υπόλοιπη μέρα! Ένα ισορροπημένο και πλήρες πρωινό γεύμα θα δώσει ένα δυνατό ξεκίνημα για μια μέρα γεμάτη ενέργεια, ευεξία και υγεία!

Ποιό είναι λοιπόν το καλύτερο πρωινό σύμφωνα με τους κορυφαίους διατροφολόγους; Ο εξαιρετικός συνδυασμός δημητριακών και αποξηραμένων φρούτων υψηλής βιολογικής αξίας.

Τα superfoods καλύπτουν την συνιστώμενη ημερήσια δόση σε απαραίτα θρεπτικά στοιχεία και δίνουν ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό για να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της ημέρας.

Ιδανικό πρωινό

1 γιαούρτι 2% ή ένα μπολ κατσικίσιο γάλα με 3 κ.σ. νιφάδες βρώμης, 1 κ.γλ goji berries, 1 κ.γλ. ιπποφαές, 1 κ.γλ. κράνμπερυ, 1 κ.γλ. μύρτιλο, 6 αμύγδαλα ωμά, 3 φρέσκιες φράουλες ψιλοκομμένες. Συνόδευσε με 1 φλ. πράσινο τσάι.

Αυτό το γεύμα είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, πλούσιο σε βιταμίνες και σε ιχνοστοιχεία, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, αμινοξέα, λιπαρά οξέα… Έίναι μια έκρηξη υγείας στον οργανισμό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει από ασθένειες. Επίσης, αυξάνει το μεταβολισμό και τονώνει το νευρικό σύστημα, προάγοντας την καλή διάθεση και την ψυχική ηρεμία και παράλληλα αποτοξινώνει τον οργανισμό. Συντελεί στην διατήρηση υγείας και νεότητας και στη λιποδιάλυση.

Μπορεί να καταναλώνεται κάθε μέρα ακόμη και αν κάνεις αθλητισμό και είναι κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες με έντονη πνευματική εργασία, όπως επίσης και για ανθρώπους με έντονη καθημερινή δραστηριότητα.

Διατροφή

Πεπόνι και καρπούζι είναι δύο από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού καθώς είναι δροσερά και πολύ γευστικά.

Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι χαρακτηρίζεται ως ο «χρυσός» θησαυρός του καλοκαιριού καθώς έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Τα πεπόνια, τα υπέροχα χρυσά φρούτα του καλοκαιριού, είναι χαμηλά σε θερμίδες, δηλαδή έχουν μόλις 64 θερμίδες το ένα φλιτζάνι, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα.

Το συγκεκριμένο φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη συντήρηση όλων των ιστών του σώματος. Βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και στην υγεία των οστών και των δοντιών . Οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν 90 mg ανά ημέρα.

Έχει επίσης βιταμίνη Α που είναι σημαντική για υγιή δόντια, δέρμα και οστά. Βοηθά το σύστημα της όρασης προωθώντας την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Η ανεπαρκής βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, με περισσότερο από 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ένα 1 φλιτζάνι.

baby.gr

 

 

Διατροφή

Τα μικρά μαύρα αρωματικά σποράκια που πολλοί γνωρίζουν ως μαυροκούκκι ή μαυροσούσαμο (αν και δεν πρόκειται για σουσάμι) εκτός από γεύση χαρίζουν και υγεία και έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο των ερευνητών.

Οι μικροί τριγωνικοί μαύροι σπόροι είναι ελαφρά αρωματικοί και με ήπια πικρή και πιπεράτη γεύση. Ίσως να τους έχετε ήδη δει, γευτεί και μυρίσει -μια και χαρίζουν ένα ωραίο άρωμα- σε τσουρέκια, ψωμιά, ζύμες και κουλούρια, αλλά και σε σαλάτες και φαγητά. Το μαυροκούκκι (η λατινική ονομασία του οποίου είναι Nigella sativa) καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Μεσογείου, στην Ινδία, το Πακιστάν, τη Συρία, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία και δίνει μια ανατολίτικη νότα στις συνταγές. Αν δεν το έχετε ήδη ανακαλύψει, ήρθε ο καιρός να το εντάξετε στη μαγειρική σας, καθώς εκτός από αρωματικό είναι και θρεπτικό!

Θεραπευτικό βοτάνι
Το φυτό κατέχει σημαντικό ρόλο στην αγιουρβεδική ιατρική και λέγεται ότι οι μικροί αυτοί μαύροι σπόροι θεραπεύουν κάθε νόσο εκτός από τον... θάνατο! Παραδοσιακά οι σπόροι και το έλαιο του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Επίσης, θεωρείται ότι ανοίγουν την όρεξη, διευκολύνουν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολύτιμα συστατικά
Το πιο σημαντικό από τα συστατικά του είναι η θυμοκινόνη, μια δραστική φυτοχημική ουσία. Επίσης, περιέχει θυμοϋδροκινόνη, καρβακρόλη και θυμόλη, συστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Στη σύστασή του κρύβει επίσης και διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, β-καροτένιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Όσον αφορά στα μακροθρεπτικά συστατικά του, το μαυροκούκκι περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα -κυρίως λινολεϊκό και ελαϊκό οξύ-, καθώς και κορεσμένα λιπαρά, όπως παλμιτικό και στεατικό οξύ. Ταυτόχρονα, μας εφοδιάζει και με φυτοστερόλες, όπως σιτοστερόλη και στιγμαστερόλη, που είναι γνωστές για τη συμβολή τους στη μείωση της χοληστερίνης.

Με τη σφραγίδα της επιστήμης

Αντιμικροβιακή δράση: Επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η Nigella sativa μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του μικροοργανισμού Staphylococcus aureus, ιδιότητα που αποδίδεται ως επί το πλείστον στη θυμοκινόνη και τη μελανίνη που περιέχει. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι μπορούν να είναι αποτελεσματικοί και στην αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σε άτομα με μη ελκώδη δυσπεψία.

Καταπολεμά τους μύκητες: Φαίνεται ότι το μαυροκούκκι περιέχει συστατικά που μπορούν να αντιμετωπίσουν τους μύκητες, όπως π.χ. τον Candida albicans. Σε αυτήν τη δράση του συμβάλλει η θυμοϋδροκινόνη, καθώς και οι πρωτεΐνες Ns-D1 και Ns-D2, που απομονώθηκαν από το φυτό.

Ρυθμίζει το σάκχαρο: Το μαυροκούκκι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη διαχείριση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ιδίως σε συνδυασμό με δύο ακόμη συστατικά, το α-λιποϊκό οξύ και την L-καρνιτίνη. Φαίνεται πως αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης του, προστατεύοντας έτσι τα β-κύτταρα του παγκρέατος (που παράγουν ινσουλίνη) από τη φθορά.

Αντιφλεγμονώδης και αντιαλλεργική δράση: Τόσο το Nigella sativa όσο και
το πιο δραστικό συστατικό του, η θυμοκινόνη, μπορούν να αναστείλουν τη δράση των φλεγμονωδών κυτοκινών, καθώς και άλλων ενώσεων που οδηγούν στην ανάπτυξη φλεγμονής. Επιπλέον, το μαυροκούκκι εκδηλώνει και αντιαλλεργική δράση, καθώς σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους φάνηκε ότι το έλαιό του είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αλλεργικών συμπτωμάτων, όπως η ρινική συμφόρηση, η φαγούρα, η καταρροή και το φτέρνισμα.

Σύμμαχος κατά του καρκίνου: Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ως επί το πλείστον στο εργαστήριο (in vitro) έχουν αναδείξει την αντικαρκινική δράση της θυμοκινόνης. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η θυμοκινόνη εκδηλώνει κυτταροτοξική δράση ενάντια σε ορισμένα είδη καρκινικών κυττάρων (έχει εξεταστεί σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του ήπατος και του στομάχου, καθώς και στο μελάνωμα), είτε μόνη της είτε συνδυαστικά με άλλες ενώσεις.

Φίλος του πεπτικού: Σε ορισμένες μελέτες, η αποτελεσματικότητα της θυμοκινόνης θεωρήθηκε σχεδόν συγκρίσιμη με το βασικό φάρμακο που χορηγείται σε περιπτώσεις υπερέκκρισης γαστρικών υγρών, την ομεπραζόλη. Αυτό συμβαίνει επειδή, πέρα από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η θυμοκινόνη εμφανίζει γαστροπροστατευτική δράση μέσω της αναστολής της αντλίας πρωτονίων και της έκκρισης οξέων, μειώνοντας έτσι την οξύτητα του στομάχου.

Αγχολυτικές ιδιότητες
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εκχυλίσματα του Nigella sativa μπορούν να επηρεάσουν παραμέτρους του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι η μακροχρόνια χορήγησή του αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης, ενώ επιπλέον λειτουργεί και ως αγχολυτικό.

Πού θα το βρείτε
Στα ράφια με μπαχαρικά του σουπερμάρκετ, αλλά και στα καταστήματα με μπαχαρικά και είδη ζαχαροπλαστικής. Συνήθως είναι κοντά στο μαχλέπι, τη μαστίχα και το σουσάμι. Προσθέστε μικρή ποσότητα σπόρων στο ψωμί ή στα αρτοσκευάσματά σας (τσουρέκια, κουλουράκια) ή μέσα στις σαλάτες σας.

Νίκη Ψάλτη
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΚΩΣΤΑΛΕΝΙΑ ΚΑΛΛΙΑΝΙΩΤΗ, MSc, κλινική διαιτολόγο

vita.gr

Διατροφή

Τι να λένε άραγε οι μοναχοί του Θιβέτ για την προσπάθεια των δυτικών να μείνουν λεπτοί μέσα στην αλόγιστη σπατάλη και προσφορά φαγητού; Όταν άκουσα για τη δίαιτα με τη λαχανόσουπα (υπάρχει άνθρωπος που δεν την ξέρει;) νόμιζα ότι έχω ακούσει ό,τι πιο προχωρημένο υπάρχει στα θέματα δίαιτας.

Μέχρι που έμαθα ότι στην Καλιφόρνια υπάρχει κόσμος που προκειμένου να μην παχύνει, βάζει το φαγητό στο στόμα, το μασάει, και μετά το φτύνει- και μάλιστα αυτό έχει και όνομα, the Air Diet, και είναι δημοφιλής και στην Γαλλία. Τώρα γιατί το λένε «δίαιτα» και όχι «ανορεξία», δεν ξέρω.


Είναι μάλλον ζήτημα μάρκετινγκ. Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ: τι άλλο κάνει ο κόσμος για να χάσει κιλά; Η ζωή είναι όλο εκπλήξεις: Η δίαιτα της πρωινής μπανάνας Δεν πρόκειται για το γνωστό ανέκδοτο, αλλά για πραγματικότητα. Η μόδα ξεκίνησε το 2008, εφεύρεση μιας φαρμακοποιού η οποία κάπως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν για πρωινό τρως μία μπανάνα+1 ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου (δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι αυτό) και την υπόλοιπη μέρα ό,τι τραβάει η ψυχή σου, χάνεις κιλά. Μία διάσημη τραγουδίστρια που ισχυρίστηκε στην τηλεόραση ότι αυτή η τρελή ιδέα πετυχαίνει προκάλεσε πανικό σε όλη τη χώρα και μέσα σε μέρες υπήρξε έλλειψη μπανάνας. Αν κι εσείς θέλετε να πιαστείτε από τα μαλλιά σας, εδώ είναι το site που επιμένει ότι αυτό λειτουργεί κι έχει και φόρουμ για να πείτε τον πόνο σας.

Η δίαιτα του πιρουνιού

Άλλη μία δημοφιλής δίαιτα στη Γαλλία – μα νόμιζα ότι οι Γαλλίδες είναι κομψές χωρίς προσπάθεια! Ο κανόνας λέει ότι επιτρέπεται να τρως μόνο ό,τι έχει παρασκευαστεί και είναι δυνατόν να φαγωθεί μόνο με ένα πιρούνι. Οπότε κομμένες οι σάλτσες, τα ντιπ, οι σούπες… Τι γίνεται με το γουρουνόπουλο; Με τους χυμούς; Δεν ξέρω, αλλά αν σας ενδιαφέρει, φυσικά και υπάρχει σχετικό site. H παιδική δίαιτα Γι’ αυτή φταίνε οι Αμερικανοί. Η Τζένιφερ Άνιστον δήλωσε ότι την έχει δοκιμάσει και είναι ικανοποιημένη. Για να αδυνατίσεις, τρως φαγητά που είναι για βρέφη, δηλαδή κρέμες και πολτοποιημένα φρούτα από βαζάκια. Έτσι τρως και λίγο, τρως και υγιεινά (ορίστε;)

Η δίαιτα της Ωραίας Κοιμωμένης

Όταν κοιμάσαι, δεν τρως, σωστά; Οπότε το κόλπο είναι να κοιμάσαι για καμία εβδομάδα και να ξυπνήσεις λεπτός και φρέσκος. Το πρόβλημα είναι ότι είναι αδύνατον να κοιμάσαι συνεχόμενα για εφτά μέρες, οπότε αναγκαστικά πρέπει να σε ναρκώσουν. Μπορεί να ξυπνάς πιο αδύνατος, αλλά κι έτοιμος για νοσοκομείο. Λεπτομέρειες εδώ (και δεν υπάρχει επίσημο site που το προτείνει – πάλι καλά!)

Kαι για το τέλος, το καλύτερο: η Σκουληκοδίαιτα

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες δίαιτες, με αφετηρία στις αρχές του 20ου αιώνα. Αγοράζεις ένα αβγό αυτού του σκουληκιού που ζει στο στομάχι (ταινία) και αποκτάς έτσι ένα κατοικίδιο που είναι και χρήσιμο, αφού τρώει το φαγητό σου (στην κυριολεξία) κι εσύ παραμένεις αδύνατος, σα να έχεις ταινία, μόνο που έχεις. Προσέξτε τη λεπτομέρεια: το αβγό το αγοράζεις. Αυτή η παρανοϊκή ιδέα παρουσιάστηκε στο σόου της Τάιρα Μπανκς και κατάφερε να ανανεώσει το ενδιαφέρον γι’ αυτή την πρακτική. Εγώ προτείνω κι ένα ταξίδι στην Αφρική χωρίς εμβόλια, θα αδυνατίσεις σίγουρα και θα κάνει και τη βόλτα σου. Το site που προωθούσε την ιδέα δεν υπάρχει πια. Θα έχει γίνει ταξιδιωτικό γραφείο.

 

eirinika.gr

Διατροφή

Χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι  αποτελούν κοινή επιδημία κάθε ημέρα.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία από χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάμεση κυστίτιδα, καταθλιπτικές καταστάσεις, το ινομυαλγια , και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μεγαλώνουν

Αυτές οι φλεγμονώδεις καταστάσεις που συνδέονται συνήθως με την κακή ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να ξεπεραστούν αυτές οι συνθήκες αρχίζουμε με την ανοικοδόμηση του εντερικού τοιχώματος, στο σώμα, και τη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D.

Η ανοικοδόμηση στο εντερικό τοίχωμα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Ο υπερπληθυσμός των ανταγωνιστικών οργανισμών στο έντερο που προκαλούν βλάβη στο εντερικό τοίχωμα και επιτρέπουν τα σωματίδια των τροφίμων εύκολα να περάσουν και να καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν τα σωματίδια αχώνευτων τροφών που αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα με την ετικέτα σαν ξένοι εισβολείς στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα εξαπολύει στη συνέχεια την επίθεση της φλεγμονής που προκαλεί μια αλλεργική αντίδραση.

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα και την αποφυγή τους περιλαμβάνει η γλουτένη που περιέχεται στους σπόρους όπως το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, σίτος σε προϊόντα σόγιας, διάφορα φρούτα, αυγά, και τα βαρέα πρωτεΐνουχα συχνά δεν έχουν καλή ανεκτικότητα στο άντερο.

Προφανώς όλα τα μεταποιημένα και οι τεχνητές τροφές , πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία.
Άλλα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν οι μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια και άλλα
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανοικοδόμηση του εντερικού τοιχώματος είναι να καταναλώνουμε ένα υγρό με βάση τοδιαιτολόγιο για 6 εβδομάδες.

Αυτό περιλαμβάνει υγιούς χυμούς φρούτων ή λαχανικών, όπως το σιταροχορτο & χυμός από λάχανο.

Το σιταροχορτο είναι γνωστό για την απίστευτη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και την ικανότητα του να καθαρίσει το αίμα.

Το Λάχανο είναι φορτωμένο με το αμινοξύ L-γλουταμίνη με αμινοξέα για το τοίχωμα του εντέρου.
Ζυμωμένα τρόφιμα , κομποστα, & νωπό γάλα κεφίρ δημιουργούν ωφέλιμους μικρο οργανισμους για το έντερο. Η υψηλή ποιότητα σε προ βιοτικά που περιέχει μια ευρεία ποικιλία των διαφορετικών βακτηριακών στελεχών και πάνω από 50 δισεκατομμύρια μικροοργανισμών είναι πολύ κάλο και συνιστάται ως ένα καθημερινό συμπλήρωμα που ανανεώνει την υγεία των εντέρων.

Μια αντιφλεγμονώδη διατροφή και ένας τρόπο ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη αποκατάσταση από αυτές τις συνθήκες

Τα Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα βοηθούν να διαμορφώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσει τις φλεγμονές

Για την καταπολέμηση των φλεγμονών είναι βασικό να αποφεύγεται εντελώς οι τεχνητές τροφές,τα σάκχαρα και τα αλλεργιογόνα τρόφιμα, όπως αναφέρονται παραπάνω. Η λήψη σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA και DHA ανανεώνει το ανοσοποιητικό σύστημα από την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας στα τοίχωμα των λιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης.

Άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι τα καρύδια και τα μούρα.Είναι επίσης φορτωμένα με L-γλουταμίνη και αυξάνει την κυτταρική μεμβράνη της γλουταθειόνης που είναι τόσο αναγκαία για την ανοικοδόμηση του εντέρου
Αντιφλεγμονώδη βότανα, όπως η κουρκούμη, το τζίντζερ, Boswellia, κανέλα, δεντρολίβανο, ρίγανη θα πρέπει να τα χρησιμοποιουνται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ένας ισορροπημένος οργανισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε υγιή επίπεδα βιταμίνης D. Ανάμεσα στα πολλά άλλα οφέλη, η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει μεταξύ των ξένων εισβολέων στον οργανισμό .

Αυτό μειώνει τη φλεγμονή και τις αυτοάμυνες αντιδράσεις. Επιπλέον, σε υγιή επίπεδα η βιταμίνης D προωθεί τα φυσικά κύτταρα δολοφόνων και των μακροφάγων που καταστρέφουν τα ανταγωνιστικα μικρόβια και τα άλλα παθογόνα.

therapeftis.blogspot.gr

Διατροφή

Αντίθετα, είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) ανθυγιεινό με τα ζωικά λίπη και το βούτυρο

Αν και τα τελευταία χρόνια, το έλαιο καρύδας προωθείται στην αγορά ως μια υγιεινή διατροφική επιλογή, η Ένωση Αμερικανών Καρδιολόγων (American Heart Association, AHA), έρχεται να καταρρίψει τα επιχειρήματα υπέρ του.

Αντίθετα οι επιστήμονες της AHA διαπίστωσαν ότι το έλαιο από καρύδες περιέχει άφθονα κορεσμένα λίπη που μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL), και άρα το συγκεκριμένο λάδι είναι εξίσου ανθυγιεινό με τα ζωικά λίπη και με το βούτυρο - αν όχι περισσότερο.

Βέβαια, η εικόνα γύρω από τα λίπη είναι μάλλον συγκεχυμένη. Γενικά πάντως τα ζωικά λίπη θεωρούνται πιο ανθυγιεινά σε σχέση με τα αυτά που έχουν φυτική προέλευση (π.χ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο), επειδή τα πρώτα περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη.

Σύμφωνα με την ΑΗΑ, το 82% των λιπών του ελαίου καρύδας ανήκουν στην κατηγορία των κορεσμένων, έναντι 63% κορεσμένων λιπών που περιέχει το βούτυρο και 50% που υπάρχουν στα λίπη του μοσχαρίσιου κρέατος.

Η ΑΗΑ επαναλαμβάνει τη γενική σύσταση οι άνθρωποι να περιορίζουν όσο μπορούν τις τροφές με κορεσμένα λίπη και στη θέση τους να καταναλώνουν ακόρεστα φυτικά έλαια (με προτιμώμενο το ελαιόλαδο), λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς κ.α.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μέσος άνδρας δεν πρέπει να τρώει πάνω από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπών τη μέρα, ενώ η μέση γυναίκα έως 20 γραμμάρια.

Από την άλλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα λίπη (και τα κορεσμένα) αποτελούν ουσιαστικό μέρος μια ισορροπημένης διατροφής, γι' αυτό δεν χρειάζεται να φθάσει κανείς στο άλλο άκρο και να κάνει υπερβολική μείωσή τους. Μεταξύ άλλων, τα λίπη αποτελούν πηγή για τα ζωτικά λιπαρά οξέα, ενώ βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τις πολύτιμες βιταμίνες, όπως A, D και E.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διατροφή

Λαχανίδα: Η αδερφή του σέσκουλου έγινε ως "kale" παγκόσμιο trend & υστερία στην διατροφή

H λαχανίδα της κατοχής επανήλθε τα τελευταία χρόνια καρφιτσωμένη με αστέρια michelin 

Η λαχανίδα πρόκειται για το συγγενικό λαχανικό του παγκοσμίως γνωστού kale, που έχει προκαλέσει φρενίτιδα στα fit freaks ανά τον κόσμο.

Το κέιλ (κale), ο «βασιλιάς των λαχανικών», όπως το χαρακτηρίζουν, έχει γίνει ο πρωταγωνιστής του πιο υγιεινού εθισμού, που έχει κατακλύσει όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και βραβευμένα εστιατόρια από το Μανχάταν έως την Κοπεγχάγη.

Στα ιχνοστοιχεία του ορκίζονται ιέρειες της «λαμπερής» εναλλακτικής διατροφής, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, ενώ εφημερίδες όπως ο Guardian και οι New York Times αφιερώνουν σελίδες για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και αναρίθμητες συνταγές. Συνταγές για σαλάτα κέιλ με αμύγδαλα και σως λεμονιού, αλλά και βασικές οδηγίες για το πώς τρώγεται το κέιλ μπορεί να βρει κανείς άπειρες στο διαδίκτυο.

Τα σγουρά του φύλλα πωλούνται σε αρκετές λαϊκές, ενώ το συναντά κανείς σε «ψαγμένα» μανάβικα, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ενώ έχει κάνει την εμφάνιση του και ως σαλάτα σε έναν πολύ μικρό αριθμό εστιατορίων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το κέιλ μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα, ενώ πολλά site στο ίντερνετ παρουσιάζουν οδηγίες για το πώς καλλιεργείται.

eirinika.gr

Διατροφή

Αποτοξίνωση είναι η διαδικασία αφαίρεσης των συσσωρευμένων τοξινών μέσα από αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Βέβαια, ο πιο διαδεδομένος τρόπος αποτοξίνωσης του σώματος είναι μέσω της διατροφής.

Τι είναι, όμως, μια αποτοξινωτική διατροφή και πώς μπορεί να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα;

Τι είναι οι τοξίνες;

Οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα μέσω των επεξεργασμένων τροφών (κυρίως από προϊόντα με ζάχαρη και λευκό αλεύρι), των φαρμάκων, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της καφεΐνης, καθώς και μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα. Επίσης είναι πιθανό το ίδιο το σώμα να παράγει τοξίνες. Πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.

Τι είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Η κεντρική ιδέα πίσω από μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι το να απομακρύνετε από το διαιτολόγιό σας τροφές που θεωρούνται «επιβλαβείς» για τον οργανισμό και ταυτόχρονα να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών που θεωρούνται ευεργετικές. Οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν 1-2 ημέρες δίαιτας με χυμούς και 4-5 ημέρες δίαιτας με φυτικές τροφές, όπως το ρύζι, τα φρούτα και τα λαχανικά στον ατμό. Οι τροφές που αποκλείονται συνήθως είναι η ζάχαρη, το κόκκινο κρέας, τα άλευρα και τα αυγά.

Η αποτοξίνωση χωρίζεται σε 3 φάσεις:

1) Τροποποίηση: Ορισμένα ένζυμα συμβάλλουν σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις με τις οποίες το σώμα προσδιορίζει τις βλαβερές ουσίες και δημιουργούν ασταθείς τοξικές ουσίες.
2) Εξουδετέρωση: Οι ουσίες αυτές πρέπει να περιοριστούν από “συζευκτές”, που τις “αιχμαλωτίζουν” και τις καθιστούν ακίνδυνες και διαλυτές, προκειμένου να απορριφθούν φυσικά από το σώμα.
3) Αποβολή: Τα τελικά προϊόντα αποβάλλονται από το δέρμα (ιδρώτας), τους πνεύμονες (πτύελα), τα νεφρά (ούρα) και τηn πεπτική οδό (κόπρανα).

Τι πρέπει να τρώτε για σωστή αποτοξίνωση

Χρειαζόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτο-θρεπτικά συστατικά (καροτενοειδή, φλαβονοειδή κλπ) που υποστηρίζουν τα ένζυμα και τις μεταβολικές διαδικασίες που εμπλέκονται στις φάσεις 1-3 της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού. Υπάρχουν δέκα τροφές που αποτοξινώνουν τον οργανισμό και είναι εύκολο να ενταχθούν στο διαιτολόγιό μας. Αυτές οι «μαγικές» τροφές είναι:
1) Νεροκάρδαμο: Αυτό το λαχανικό, ενεργοποιεί τα ένζυμα που καθαρίζουν το συκώτι, κρατά τις ελεύθερες ρίζες μακριά από τα κύτταρα και είναι και φυσικό διουρητικό.
2) Λεμόνι με νερό: Τα λεμόνια είναι σημαντική πηγή της βιταμίνης C. Η βιταμίνη C βοηθάει το σώμα να αποτοξινωθεί και να κάψει το λίπος. Κάθε πρωί μπορείτε να πίνετε το χυμό ενός λεμονιού σε νερό, μαζί με λίγο μέλι. Αυτό βοηθάει στον καθαρισμό του οργανισμού και διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης.
3) Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το να εντάξετε τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας, είναι το μόνο εύκολο. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά, να τα βάλετε σε σούπες, να τα προσθέσετε σε χυμούς ή και να τα σοτάρετε με λίγο λάδι και να τα μαγειρέψετε. Τα λαχανικά με φύλλα ανεβάζουν τα επίπεδα της χλωροφύλλης του πεπτικού σωλήνα, βοηθώντας έτσι στην αποβολή των τοξινών και του καυσαερίου που εισέρχονται στον οργανισμό από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες που βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
4) Φρούτα: Ένας ευκολότερος τρόπος να αποτοξινωθεί ο οργανισμός είναι τα φρέσκα φρούτα. Τα φρούτα προσφέρουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και όλα όσα θεωρούνται καλά και απαραίτητα για την υγεία του σώματός σας. Είτε σε φρουτοσαλάτες, είτε σε χυμούς, τα φρούτα καταναλώνονται πάντα ευχάριστα.
5) Αγκινάρες: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγκινάρες προωθούν τη σωστή λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Εξαιτίας της κυναρίνης που έχουν σε υψηλή περιεκτικότητα, βοηθούν στην παραγωγή της χολής και εμποδίζουν την εμφάνιση δυσπεψίας. Οι αγκινάρες είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα αποτοξίνωσης και εξαιρετικά ωφέλιμες για το συκώτι.
6) Παντζάρια: Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα παντζάρια, αυξάνουν την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων στο συκώτι. Επίσης, αυτό το ωφέλιμο λαχανικό, βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών και της χοληδόχου κύστης από τις τοξίνες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός. Σε συνδυασμό με την δράση των αντιοξειδωτικών ενζύμων στο συκώτι, τα παντζάρια παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες.
7) Ginger και σκόρδο: Και τα δύο βοηθούν το συκώτι να αποβάλει τις ελεύθερες ρίζες που αναπτύσσονται στο σώμα.
8) Πράσινο τσάι και νερό: Η εκτεταμένη κατανάλωση υγρών και νερού, βοηθούν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση και ακόμα περισσότερο η κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες επιταχύνουν τη λειτουργία του συκωτιού και την παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων. Το νερό δεν είναι απλά για να ξεδιψάμε. Είναι και για να καθαριζόμαστε. Και εσωτερικά και εξωτερικά.
9) Δημητριακά ολικής άλεσης: Εκτός των πολλών θρεπτικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών που περιέχουν, έχουν υψηλότατη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
10) Όσπρια: Τα όσπρια αποτελούν φυσικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου, αλλά και αντιοξειδωτικών, που βοηθούν σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Φροντίστε να τα εμπλουτίζετε με λεμόνι, καθώς η βιταμίνη C αυξάνει την πρόσληψη σιδήρου φυτικής προέλευσης.
Μαρία Ι. Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

holisticlife.gr

Διατροφή

Ζεόλιθος, το μεγάλο μυστικό της αποτοξίνωσης αναγνωρίστηκε το 1756 από το Σουηδό μεταλλειολόγο Άξελ Φρίντρικ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε την κύρια ικανότητά του. Αυτό το αργιλοπυριτικό μέταλλο με τη μικροπορώδη δομή του μπορεί να προσροφά ουσίες οργανικές, κατιόντα, βαρέα μέταλλα, ελεύθερες ρίζες και άλλα.

Εκτός αυτού, εκείνο που οδήγησε στην ανακάλυψή του ήταν το ότι παρήγε μεγάλες ποσότητες ατμού κατά το βρασμό του. Επομένως, είναι μία Πέτρα (λίθος) που Βράζει (ζέω) και ονομάστηκε έτσι από το μεταλλειολόγο λόγω της χαλαρής αυτής δέσμευσης των στοιχείων και της εύκολης απελευθέρωσής τους.

Του Γιώργου Γιαγκίδη, BSo διαιτολόγος – διατροφολόγος

Στην Ελλάδα, η σημαντικότερη παραγωγή – εξαγωγή Ζεόλιθου σημειώνεται στη Θράκη με 95% καθαρότητα, καθιστώντας το προϊόν της από τα κορυφαία παγκοσμίως. Συνήθως στις αγορές βρίσκουμε ζεόλιθο, σερβικής καταγωγής.

Σήμερα, ο ζεόλιθος υποστηρίζεται με πάνω από 200 επίσημες μελέτες, που αποδεικνύουν τη χρησιμότητά του ως συστατικό με θετική και φυσιολογική επίδραση (Waiora, Supporting, 2009).

#Λειτουργίες – Πλεονεκτήματα

Ως προς τη διαιτητική του χρήση θα επισημανθούν οι κύριες λειτουργίες που απορρέουν από τα χαρακτηριστικά του. Κατ’ αρχάς πρέπει να επισημανθεί ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει αναγνωρίσει το Ζεόλιθο ως προϊόν «Γενικώς Ασφαλές». Επιπροσθέτως, τα ίχνη του εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε έξι µε οκτώ ώρες, χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καµία γεύση ή οσµή και πρέπει να λαµβάνεται µε άδειο στοµάχι.

Η σημαντικότερη λειτουργία του είναι αυτή της αποτοξίνωσης. Πρώτα απ’ όλα εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό. Ακόμη, βοηθά στην αποβολή των βαρέων μετάλλων, τύπου αλουμινίου, υδραργύρου και άλλων, δίχως να απομακρύνει υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, αποβάλλει τα ραδιενεργά μέταλλα, τύπου στρόντιου αλλά και τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και γενικά τις τοξίνες. Μπορεί να παγιδεύει τα αλλεργιογόνα in vivo μειώνοντας έτσι τις αλλεργίες και τα διάφορα συμπτώματα.

#Κατά των λοιμώξεων

Μια ακόμη λειτουργία του είναι πως αποτελεί ένα ισχυρό αντιικό προϊόν, προφυλάσσοντας από τις λοιμώξεις. Επίσης, δημιουργεί ένα άριστο επίπεδο pH (7,35-7,45) για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι δίαιτες, και συγκεκριμένα αυτές του γρήγορου αδυνατίσματος, μπορούν να προκαλέσουν τοξίνωση από τις λιπόφιλες τοξίνες τύπου διοξίνες που είναι αποθηκευμένες στο λίπος και απελευθερώνονται με αργό σταθερό ρυθμό. Επομένως, σε μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους απελευθερώνονται οι τοξίνες, οι οποίες θα προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις, κάτι όμως που σε μερικό βαθμό αποτρέπει ο ζεόλιθος.

Τέλος, πιθανή −υπό μελέτη− ευεργετική δράση υπάρχει ως προς την ηπατική λειτουργία και την παραγωγή σεροτονίνης.

#Παρενέργειες

Ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών, περίπου 1%, έχει αναφέρει πόνο μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα ή αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή και με μείωση της ποσότητας κατανάλωσης.

Πάντως, ορθό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία, ώστε να φτάσει σταδιακά μέχρι 6 κάψουλες την ημέρα. Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, δηλαδή όχι πολύ παραπάνω από το 1,5 λίτρο που χρειάζεται κανείς φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συστάσεις για την κατανάλωσή του αναγράφονται στην εκάστοτε συσκευασία.

#Συμπέρασμα

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι ο ζεόλιθος μπορεί να λαμβάνεται δίχως κάποια ισχυρή αντένδειξη ως ένα πολύ καλό διατροφικό συμπλήρωμα, πάντα με την ιδέα του μέτρου και των οδηγιών που έχουν θεσπιστεί. Ωστόσο, όπως και όλα τα συμπληρώματα θα πρέπει να έρχεται συμπληρωματικά με τη διατροφή, δίχως να αποτελεί ξεχωριστή και αποκλειστική πηγή ενέργειας. Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει είναι ιδιαίτερα θετικά όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω και δημιουργείται έτσι η άποψη πως έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής και βεβαίως ασφαλές.

Πηγές:
Φραγκιαδάκης, Γ. Α. (2013). Συμπληρώματα Διατροφής και Συμπληρωματική Ιατρικής.
Finkelman, B. Robert (2006). Health Benefits of Geologic Materials and Geologic Processes.
Waiora USA Inc. (2009). «Supporting Documentation for Zeolite Supplement».

Πηγή: NaturaNrg #81

awakengr.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin