Φεβρουαρίου 20, 2018

Διατροφή

 

Φτιάχνεται από τις ρίζες και τους κονδύλους ενός φυτού που ήταν γνωστό για πολλούς αιώνες στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου από όπου και προήλθε, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula που είναι ένας τύπος Ορχιδέας). Στα παλαιά χρόνια του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο, βότανο δηλαδή που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά. Στην σημερινή εποχή, πίνεται ως ρόφημα ή χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες
Στις ορχιδέες αυτές και στις θεραπευτικές ιδιότητες τους αναφέρθηκαν ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος αλλά και ο Γαληνός, τονίζοντας την δύναμη του σερνικοβότανου να τονώνει τον οργανισμό των ασθενών, να επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου αλλά και να ανακουφίζει από τον έντονο βήχα :
σαλέπι
Το σαλέπι έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη και πολύ άμυλο τα οποία, όταν διαλύονται στο νερό, δημιουργούν ένα υγρό πηκτό και κολλώδες, το θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας και του βήχα, ενώ τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Το σαλεπι είναι επίσης ένα ρόφημα θερμαντικό εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ζεστάνει αποτελεσματικά αντί για το τσάι ή άλλα αφεψήματα.
Είναι πλούσιο σε άμυλο και μπορεί να χαρίσει ενέργεια και πνευματική διαύγεια σε άτομα που την χρειάζονται όπως οι μαθητές, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, αλλά και οι ασθενείς.

Περιέχει πολύτιμα μεταλλικά άλατα όπως φώσφορο και ασβέστιο. Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα.

Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη η οποία όταν βράσει με το νερό, μετατρέπεται σε κολλώδη πηχτή ουσία, μαλακτική, κατά του βήχα και των φλεγμάτων.

Το σαλέπι λόγω της κολλώδους φύσης του αλλά και των επουλωτικών συστατικών του επιδρά στο στομάχι και το έντερο αναπλάθοντας τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.

Οι τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών όπως της κανέλας, του γαρύφαλλου, της πιπερόριζας, της βανίλιας.

Σαλέπι και θερμίδες

Το σαλεπι δεν έχει ιδιαίτερες θερμίδες. Το απλό σαλεπι χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 15 θερμίδες ανά μερίδα (1 κουταλάκι του γλυκού των 15 γραμμαρίων), ενώ αν είναι έτοιμη σκόνη αναμεμιγμένη με ζάχαρη, έχει περίπου 30 θερμίδες ανά μερίδα.

Τρόποι παρασκευής

Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται, απομακρύνεται το πικρό αιθέριο έλαιο τους και από τη σκόνη τους παρασκευάζεται αυτό το αφέψημα που πωλούν οι «σαλεπτζίδες». Το σαλεπι μπορούμε να το βρούμε σαν σκόνη αναμεμιγμένο με διάφορα άλλο βότανα αλλά και κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και βανίλια για να το παρασκευάσουμε εμείς, με έναν τρόπο παρόμοιο με τον Ελληνικό καφέ.

Είδη σαλεπιού

Στην Ελλάδα μπορούμε να αγοράσουμε αυθεντικό σαλεπι Ιωαννίνων, το σαλεπι από την Πόλη με την αυθεντική πολίτικη συνταγή καθώς επίσης και το σαλεπι θαλάσσης που παρασκευάζεται από ένα είδος φυκιών της Ισλανδίας.
Απολαύστε λοιπόν ένα μοναδικό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες, θερμαντικό, εύγεστο και παράλληλα χορταστικό!

diaitologia.gr

Διατροφή

Μοιάζει με μήλο, αλλά θυμίζει και αχλάδι. Έχει χαρακτηριστεί ως σύμβολο του έρωτα, αλλά και «χρυσό φρούτο». Το κυδώνι αυτήν την περίοδο είναι στα καλύτερά του. Ας το απολαύσουμε!

Τι μας προσφέρει: Το κυδώνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, Β και D, χαλκό και κάλιο. Περιέχει επίσης πολλές τανίνες (σε αυτές οφείλεται η στυφή του γεύση), οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πηκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα), η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και βοηθά όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Τεστ φρεσκάδας: Επιλέγουμε κυδώνια μεγάλα, σκληρά και κίτρινα, χωρίς μαύρα στίγματα και ζαρωμένη φλούδα.

Στην κουζίνα: Το κυδώνι δεν τρώγεται ωμό λόγω της στυφής του γεύσης, αλλά φτιάχνει υπέροχη μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, κυδονόπαστο (ζελέ κυδωνιού), κομπόστα και λικέρ. Μπορεί επίσης να συνοδεύσει κρεατικά (π.χ. χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο) αντί για πατάτες.

Στο ψυγείο: Αν δεν είναι χτυπημένα, τα κυδώνια διατηρούνται σε δροσερό χώρο μέχρι και 3 εβδομάδες. Διαφορετικά, μπορούμε να τα βάλουμε σε σακουλάκια τροφίμων και τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.

Tips: Πριν το μαγειρέψουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και το τρίβουμε καλά για να φύγει το χνούδι. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα ζάχαρης που θα προσθέσουμε, γιατί το κυδώνι όσο μαγειρεύεται γλυκαίνει.

vita.gr

vita.gr

Διατροφή

O λόγος για την καρύδα, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής το τελευταίο διάστημα, κατακτώντας μια θέση στα ράφια των σουπερμάρκετ και «εισβάλλοντας» σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα. Ποια είναι όμως η θρεπτική της αξία και τι θα πρέπει να προσέχουμε αναφορικά με την κατανάλωσή της;


Οι γνώμες για την καταγωγή της καρύδας διίστανται, καθώς άλλοι εντοπίζουν την πρώτη της εμφάνιση στη νοτιοανατολική Aσία και άλλοι υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοδυτικές ακτές της Νοτίου Aμερικής. Όπως και να έχει, η καρύδα εξαπλώθηκε στις περισσότερες τροπικές περιοχές της Γης. Aξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε φοίνικας παράγει κατά μέσο όρο 75 καρύδες τον χρόνο!

Βασικά θρεπτικά συστατικά ανά 100 γρ. καρύδας
Θερμίδες 354
Υδατάνθρακες 15,2 γρ.
Απλά σάκχαρα 6,2 γρ.
Λιπαρά 33,5 γρ.
Πρωτεΐνη 3,33 γρ.
Φυτικές ίνες 9 γρ.

Πλήρης τροφή

Βλέποντας κανείς τη θρεπτική αξία της καρύδας, θα παρατηρήσει ότι πρόκειται για μια πλήρη τροφή, καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες). Παρέχει ενέργεια λόγω των υδατανθράκων που περιέχει και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Ωστόσο, ίσως το πιο χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά, πολλά εκ των οποίων είναι κορεσμένα, τα οποία συνδέονται με αύξηση των επιπέδων «κακής» χοληστερίνης και υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο. Όσον αφορά το περιεχόμενό της σε άλλα συστατικά, η εξωτική καρύδα αποτελεί πηγή φυτικών ινών και ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως το μαγγάνιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Η καρύδα... στην πράξη

Ζάχαρη καρύδας
Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Είναι μια γλυκαντική ουσία που διαφημίζεται ως πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή αντί της κοινής ζάχαρης και καταλληλότερη για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια γλυκαντική ύλη που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και επομένως δεν μπορούμε να πούμε πως οι ισχυρισμοί υγείας που τη συνοδεύουν υποστηρίζονται από ερευνητικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η ζάχαρη καρύδας φαίνεται ότι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη, γεγονός που την καθιστά ίσως λιγότερο επιβαρυντική για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Από την άλλη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η ζάχαρη καρύδας δεν διαφέρει από την κοινή ζάχαρη σε ό,τι αφορά το θερμιδικό της περιεχόμενο.

Γάλα καρύδας
Αποτελεί μια εναλλακτική πηγή γάλακτος που τελευταία έχει κάνει την εμφάνισή του. Ως φυτικό γάλα είναι ελεύθερο λακτόζης και συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί ως υποκατάστατο γάλακτος από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και από χορτοφάγους. Επιπλέον, πολύ συχνή είναι η χρήση του ως βάσης σε smoothies και μιλκσέικ. Λόγω της πρώτης ύλης του, είναι πλούσιο σε λιπαρά, αν και τα τελευταία χρόνια αυτά συνήθως αφαιρούνται από τα γάλατα του εμπορίου.

Βούτυρο ή λάδι καρύδας
Χρησιμοποιείτε κυρίως για καλλυντική χρήση, αν και τα τελευταία χρόνια έχει μπει και στη μαγειρική, κυρίως σε ασιατικές κουζίνες. Το λάδι καρύδας προέρχεται από τη σάρκα ώριμης καρύδας. Πρόκειται για φυτικό έλαιο πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του συστήνεται να γίνεται με μέτρο. Χρησιμοποιείται κυρίως ως λιπαρή ύλη ή βούτυρο σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Χάρης Γεωργακάκης

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.

Διατροφή

Η έλλειψη ή ανεπάρκεια σιδήρου οδηγεί σε σιδηροπενία και σιδηροπενική αναιμία
Αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και συμμετέχει σε βασικές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων.

Η έλλειψη ή ανεπάρκεια σιδήρου, οδηγεί σε σιδηροπενία και σιδηροπενική αναιμία, διαταραχές που εμφανίζονται σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως ωχρότητα, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης ή ακόμη και κεφαλαλγία, τριχόπτωση και φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για υγιείς ενήλικες είναι 8 mg για τους άνδρες και 18 mg για τις γυναίκες, ενώ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ανέρχεται σε 27 mg και 9 mg, αντίστοιχα. Για την κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο -εξαιρώντας την περίοδο της εγκυμοσύνης όπου η συνήθως λαμβάνονται συμπληρώματα-, απαιτείται συχνή κατανάλωση πλούσιων πηγών του.

Σε αυτές, περιλαμβάνονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι νιφάδες βρώμης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης.

Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να γνωρίζει πως ο σίδηρος που περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης απορροφάται σε πολύ μικρότερο βαθμό, συγκριτικά με αυτόν που προέρχεται από ζωικά τρόφιμα.

Έτσι, προτείνεται οι φυτικές πηγές σιδήρου να συνδυάζονται με τρόφιμα ή ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, προκειμένου να ενισχυθεί η απορρόφησή του.

Από την άλλη, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση πηγών σιδήρου με τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τσάι, ο καφές, τα καφεϊνούχα ροφήματα και το κόκκινο κρασί, καθώς οι εν λόγω επιλογές περιέχουν συστατικά που περιορίζουν τη βιοδιαθεσιμότητά του.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διατροφή

Το μικρό του μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο με την… πολλά οφέλη του για την υγεία σου. Η θερμιδική αξία του μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό. Και καθώς τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι αναρίθμητα, το μανταρίνι αποτελεί ιδανικό σνακ για το γραφείο, μοναδικό επιδόρπιο μετά το φαγητό, αλλά και εξαιρετική επιλογή βραδινής λιχουδιάς, καθώς καταπολεμά με τον καλύτερο και τον πιο φυσικό τρόπο την βασανιστική αϋπνία!

Γερό ανοσοποιητικό

Η συχνή κατανάλωσή του, προστατεύει τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη ενώ η ισχυρή δράση του, καταπολεμά και σοβαρότερες ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτες, που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, η κατανάλωση μανταρινιού, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, διαβήτη, αρτιοσκλήρυνση ή διάφορα είδη καρκίνου.

Φυσικό ηρεμιστικό

Έχει αποδειχθεί, πως το μανταρίνι επιταχύνει τις λειτουργίες της πέψης και γι’ αυτό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο ενώ η δράση του είναι και ηρεμιστική-καταπραϋντική και γι’ αυτό καταπολεμά τις αϋπνίες και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Καταπολεμά τον καρκίνο

Τα μανταρίνια, όπως και τα πορτοκάλια, αποτελούν πολύτιμες πηγές σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως νεραντζινίνη, νερανζίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α, καροτένια, ξανθίνη και λουτεΐνη. Όμως στην πραγματικότητα, παρέχουν αρκετές φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών από ό, τι τα πορτοκάλια.

Περιορίζει την πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη

Το μανταρίνι ανακουφίζει από τους πόνους, είναι στυπτικό και αποχρεμπτικό, ενώ είναι ιδανικό και για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας κατά την κύηση.

Είναι γεμάτο φυτικές ίνες

Κάθε φλιτζάνι μανταρίνια (περίπου 2 μέτρια μανταρίνια) παρέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Το σώμα δεν διασπά τις φυτικές ίνες σε ενέργεια όπως συμβαίνει με άλλους υδατάνθρακες. Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν την παχυσαρκία και επίσης βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Κάθε φλιτζάνι (μερίδα) μανταρίνια παρέχει 14% και 9% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών για άνδρες και γυναίκες.

Πλούσιο και σε ασβέστιο

Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε ασβέστιο, καθώς κάθε 100g του συγκεκριμένου φρούτου παρέχει 37 mg ασβεστίου. Το ασβέστιο προάγει την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Νutrition», το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με κάποια δίαιτα μειωμένων θερμίδων.

Εναλλακτική χρήση

Το έλαιο του μανταρινιού είναι εξαιρετικό και προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη της φλούδας των καρπών του και έχει ένα έντονο, γλυκό και δροσερό χαρακτηριστικό άρωμα. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως χαλαρωτικό καταπραϋντικό, κατασταλτικό, αντιρυτιδικό, αντισηπτικό και ηρεμιστικό. Επίσης ενδείκνυται για έναν ήρεμο και ευχάριστο ύπνο, για πεπτικές διαταραχές και για περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, λιπαρού δέρματος, παχυσαρκίας, ακμής και δυσπεψίας.

Θρεπτική αξία

53 θερμίδες
0,2 γρ. λιπαρά
12 γρ. υδατάνθρακες
0,6 γρ. πρωτεΐνες
1,7 γρ. φυτικές ίνες

Διατροφή

Εννέα στις δέκα χώρες του πλανήτη έχουν κατοίκους με διατροφικά προβλήματα

Τουλάχιστον 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα, τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες - Ενδεικτικά, τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική είναι υπέρβαρα, ενώ το 33% των ανδρών και 34% των γυναικών στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία

Ελάχιστες χώρες στον κόσμο δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα διατροφής, είτε της μίας μορφής (παχυσαρκία) είτε της άλλης (υποσιτισμός). Αυτό προκύπτει από τη νέα Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής (Global Nutrition Report 2017), η οποία ανέλυσε στοιχεία για 140 χώρες και βρήκε ότι σχεδόν το 90% από αυτές έχουν το ένα ή το άλλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αυξάνονται σχεδόν σε κάθε χώρα και πλέον έχουν φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια περίπου, σε ένα παγκόσμιο πληθυσμό 7,5 δισεκατομμρίων. Τουλάχιστον 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα, τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες. Ενδεικτικά, τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική είναι υπέρβαρα, ενώ το ένα τρίτο των ανδρών (33%) και των γυναικών (34%) στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία.

Θετική εξέλιξη θεωρείται ότι τα ποσοστά υποσιτισμού εμφανίζουν μείωση, αλλά όχι με τον αναγκαίο ρυθμό για να επιτευχθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030. Περίπου 155 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών στην Αφρική έχουν μειωμένη ή στάσιμη ανάπτυξη για την ηλικία τους, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό τους. Επίσης, 52 εκατομμύρια παιδιά διεθνώς έχουν δυσανάλογα μικρό βάρος σε σχέση με το ύψος τους.

protothema.gr

Διατροφή

Αδυνάτισμα: Πώς θα ξεχωρίσετε την πραγματική απώλεια βάρους από την απώλεια υγρών

Ανεβήκατε στη ζυγαριά και ο δείκτης σάς δείχνει δύο με τρία κιλά πιο κάτω από την προηγούμενη φορά. Αναμφίβολα η χαρά σας είναι μεγάλη, αφού αυτό δείχνει ότι μάλλον κάτι κάνετε σωστά στη διατροφή και τη γυμναστική σας.

Πριν όμως επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με ένα σοκολατάκι, καλό θα είναι να αναρωτηθείτε αν πραγματικά έχετε χάσει κιλά ή αν είστε απλώς αφυδατωμένοι.
Πώς θα το μάθετε αυτό; Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις!

1. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ζυγιστήκατε;

Η απώλεια κιλών δεν είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μία νύχτα –τουλάχιστον αν ακολουθείτε μια φυσιολογική δίαιτα και δεν στερείστε υπερβολικά. Σε γενικές γραμμές, δεν μπορείτε να χάσετε περισσότερα από 100-120 γραμμάρια λίπους σε διάστημα 24 ωρών, όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας η απώλεια ή η κατακράτηση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε απόκλιση του βάρους έως και κατά 2,5 κιλά. Αν λοιπόν ζυγιστήκατε το βράδυ και αμέσως μετά το επόμενο πρωί η ζυγαριά έδειξε αξιοσημείωτη πτώση, η διαφορά οφείλεται μάλλον εξ ολοκλήρου στα υγρά. Αν όμως δείτε διαφορά 2,5 κιλών σε βάθος μίας εβδομάδας, τότε μπορεί πράγματι να πρόκειται για απώλεια λίπους.

2. Είναι σταθερή η απώλεια βάρους;

Η πραγματική και σωστή απώλεια βάρους έρχεται σιγά σιγά και με σταθερό ρυθμό, ενώ η επάρκεια υγρών στο σώμα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Κάθε φορά που ανεβαίνετε στη ζυγαριά να σκέφτεστε πόσα κιλά χάνετε από τη μία εβδομάδα στην άλλη ή ανά μήνα και αν παρατηρήσετε μια σημαντική πτώση προς τα κάτω που δεν έχει ξανασυμβεί, τότε μάλλον η διαφορά στο βάρος οφείλεται στην αφυδάτωση. Για να έχετε πιο σαφή εικόνα του βάρους σας, καλό είναι να κρατάτε ένα πρόγραμμα στο ζύγισμα, ιδανικά να ζυγίζεστε μόνο το πρωί και πριν φάτε οτιδήποτε.

3. Τι φάγατε το τελευταίο 24ωρο;

Το αλάτι και οι υδατάνθρακες κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά στην επάρκεια υγρών στο σώμα. Από τη μία, αν μια μέρα ξεφύγετε και φάτε λίγο πιο αλμυρά φαγητά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το βάρος μπορεί να αυξηθεί φαινομενικά λόγω κατακράτησης υγρών. Από την άλλη, η δραστική μείωση της πρόσληψης αλατιού και υδατανθράκων οδηγεί σε μεγάλη απώλεια υγρών (δηλαδή αφυδάτωση) άρα και χαμηλότερο βάρος. Αν λοιπόν για μία μέρα δεν καταναλώσατε σχεδόν καθόλου αλάτι ή υδατάνθρακες, η απώλεια βάρους δεν είναι πραγματική αλλά οφείλεται σε απώλεια υγρών.

Πηγή: womenshealthmag.com

onmed.gr

Διατροφή

Νιώθετε ένα κάψιμο στο στομάχι μετά από το οικογενειακό  τραπέζι, ένα φούσκωμα που σας αναγκάζει να χαλαρώσετε τη ζώνη σας και δεν ξέρετε πως να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Οι καούρες αποτελούν τη συχνότερη «εορταστική» πεπτική ενόχληση, αφού το αίσθημα καψίματος του οισοφάγου, ο τυμπανισμός ή το φούσκωμα στο στομάχι προκύπτουν μετά τα πλούσια γεύματα. Επιπλέον, αν αντιμετωπίζετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα στο στομάχι, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα προλάβετε ή να τα μειώσετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Στο τραπέζι

Φορέστε άνετα ρούχα: Αν σας πιέζουν την κοιλιά μπορεί να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά όταν τρώτε: Τα αεριούχα ποτά χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μην τρώτε πολλά φαγητά μαζί: Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι προκαλεί φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Τρώτε τα μικρά γεύματα αν μπορείτε τις γιορτινές ημέρες! Επίσης, μασάτε καλά και αργά τις μπουκιές σας.

Μην καπνίζετε αμέσως μόλις φάτε: Η νικοτίνη χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».

Μην ξαπλώνετε: Διευκολύνεται η άνοδος της τροφής από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε να ξεκουραστείτε, τοποθετήστε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.

Μασήστε μία μαστίχα Χίου: Διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου, δρώντας προστατευτικά στα ενοχλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μασήστε τη μετά το φαγητό.

Πιείτε μέντα: Έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Για να ανακουφιστείτε γρηγορότερα, προσθέστε δενδρομολόχα ή άγριο γεράνι που μειώνουν τις όξινες εκκρίσεις.

Φτιάξτε ένα χαμομήλι ή ένα φασκόμηλο: Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου μειώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας. Ωστόσο να είστε προσεκτικοί και να μην πίνετε πολλά υγρά μετά το φαγητό γιατί αραιώνουν τα γαστρικά υγρά. Περιοριστείτε σε 1 μικρό φλιτζάνι.

Το μυστικό

Κάντε έγχυμα με ρίζα γλυκόριζας που έχει επουλωτική δράση. Μουλιάστε λίγο από το βότανο σε βραστό νερό και πιείτε το πριν το φαγητό.

omorfamystika.gr

Διατροφή

 Έχουν τον πρώτο ρόλο σε ό,τι αφορά την υγεία, τη διάθεση, τη γονιμότητα, ακόμη και την εμφάνισή μας. Εμείς, όμως, πόσα γνωρίζουμε για τις πρωταγωνίστριες της υγείας μας, τις βιταμίνες; «Και γιατί πρέπει να πιω την πορτοκαλάδα που μου έστυψε ο μπαμπάς;», «Ποιος λέει ότι τα μπρόκολα είναι καλύτερα από τα πατατάκια;», «Γιατί πρέπει να τρώμε συνέχεια σαλάτες;», «Τι καλύτερο έχουν οι ξηροί καρποί από τα γαριδάκια;». Η απάντηση σε καθεμία από τις παραπάνω διαφορετικές ερωτήσεις είναι ακριβώς η ίδια: «Γιατί μας δίνουν βιταμίνες». Είμαι σίγουρη ότι, όπως κι εγώ, αυτό λέτε κι εσείς στα παιδιά σας κάθε φορά που σας κάνουν μια παρεμφερή ερώτηση. Κι εκείνα σας κοιτάνε -όπως κι εμένα τα δικά μου παιδιά- με ένα βλέμμα γεμάτο απορία και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται για τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα υπόλοιπα σνακ. Κάποια στιγμή, λοιπόν, άλλαξα τακτική και δεν είπα «Επειδή έχουν βιταμίνες», αλλά «Επειδή θα σε βοηθήσουν να βλέπεις καλύτερα, να είσαι πιο δυνατός, να γίνεις πιο έξυπνος…», και τότε -με ενδιαφέρον- τα παιδιά μου μού έκαναν την ερώτηση: «Πώς θα γίνει αυτό;». Για να δούμε, λοιπόν, πώς…

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΩ!

Η βιταμίνη C είναι κατεξοχήν η βιταμίνη του ανοσοποιητικού. Η πρόσληψή της ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας και επίσης βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και την προστασία από τις μολύνσεις. Πού να την αναζητήσω: Οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C είναι τροφές όπως: η πιπεριά, ο μαϊντανός, η ντομάτα, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η παπάγια, τα φρέσκα κρεμμύδια, το κόκκινο λάχανο, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, ο αρακάς, το κουνουπίδι, τα κάστανα, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ, τα πράσα, τα μανταρίνια, τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, τα χόρτα, το σπανάκι, το μάνγκο, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα, το μαρούλι, το μήλο, το λάχανο. Σε ποιες ποσότητες: Οι άνδρες χρειάζονται 90 mg ημερησίως, οι γυναίκες περίπου 75 mg και τα παιδιά 30-60 mg βιταμίνης C. Οι καπνιστές χρειάζονται επιπλέον 20-30 mg ημερησίως. Παρ’ όλα αυτά, αν τρώμε 5 με 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά (όπως συστήνει το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο), θα φτάσουμε σίγουρα να παίρνουμε περίπου 250 mg βιταμίνης C. Tip: H βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στη θερμότητα (το μαγείρεμα), το οξυγόνο, το φως, το νερό και τη μακρoχρόνια συντήρηση. Less & more * H ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει στη συχνή εκδήλωση κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων. Η πιο συχνή αιτία για την έλλειψη της βιταμίνης C είναι η στέρηση φρούτων και λαχανικών, το υπερβολικό βράσιμο των εν λόγω τροφίμων και η μακροχρόνια συντήρησή τους, καθώς και η συνεχής κατανάλωση μόνο κονσερβοποιημένων ή αποξηραμένων φρούτων και λαχανικών. * Σε πολύ υψηλές δόσεις η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, στομαχικές διαταραχές και πέτρες στα νεφρά, αλλά πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις.

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ

Η βιταμίνη Ε θεωρείται η βιταμίνη της νεότητας, επειδή είναι αντιοξειδωτική και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στα καρδιαγγειακά και στον καρκίνο. Πού να την αναζητήσω: Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, το οποίο υπερτερεί έναντι των άλλων φυτικών ελαίων (π.χ. ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, φιστικέλαιο) που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε ανά γραμμάριο. Γιατί υπερτερεί το ελαιόλαδο; Επειδή αυτό που έχει σημασία δεν είναι η περιεκτικότητα αλλά η θρεπτικότητα που έχει τελικά η βιταμίνη που λαμβάνουμε. Εκείνη του ελαιολάδου, λοιπόν, είναι πιο θρεπτική. Επίσης, αρκετή ποσότητα βιταμίνης Ε θα μας δώσουν τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, το χαβιάρι, οι νιφάδες βρώμης, το κουκουνάρι, τα καρύδια, τα ραδίκια, το ταχίνι, το σουσάμι κ.ά. Σε ποιες ποσότητες: Oι ειδικοί συστήνουν να παίρνουμε μέσω της διατροφής μας 10-15 mg καθημερινά. Tip: H βιταμίνη Ε καταστρέφεται στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε πολλή ώρα τα τρόφιμα που την περιέχουν. Επίσης, της κάνει κακό το φως, γι’ αυτό και πρέπει να διατηρούμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε σε μέρος σκοτεινό. Less & more * Η έλλειψή της είναι σπάνια, γιατί η βιταμίνη Ε υπάρχει σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και επιπλέον επειδή είναι λιποδιαλυτή – αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό του σώματος, επομένως όλοι τη διαθέτουμε στις λιποαποθήκες του σώματός μας. Η μόνη περίπτωση να υπάρχει ανεπάρκειά της συναντάται σε ανθρώπους με σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα (οι οποίοι παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια ισορροπίας, αναιμία και εξασθένηση του ανοσοποιητικού). * Κάποτε είχε θεωρηθεί ότι μεγαδόσεις της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προοπτική της μακροζωίας, αλλά και ότι μπορεί τελικά να δημιουργούν προβλήματα. Μάλιστα, η υπερκατανάλωσή της έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αιμορραγικά εγκεφαλικά.

Επίσης, είναι πιθανό, σε περίπτωση υπερκατανάλωσης, να μειωθεί η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες βιταμίνες.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΡΟΛΟΪ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥ

Η βιταμίνη Κ είναι εκείνη που διασφαλίζει την ομαλή ροή του αίματός μας και συμβάλλει στο να αποφεύγονται τόσο οι θρομβώσεις όσο και οι αιμορραγίες. Επειδή είναι τόσο σημαντική για τη ζωή μας, η φύση έχει προνοήσει ώστε να συντίθεται στο έντερό μας. Πού να την αναζητήσω: Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα αντίδια, τα βλίτα, το λάχανο, ο μαϊντανός, τα σπαράγγια, το μαρούλι, το σπανάκι, το κουνουπίδι, τα παντζάρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς επίσης και στο σογιέλαιο.

Σε ποιες ποσότητες:

Επειδή δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με ακρίβεια πόση ποσότητα βιταμίνης Κ συντίθεται καθημερινά από το έντερό μας, οι ειδικοί συστήνουν να φροντίζουμε να παίρνουμε επιπλέον 1 μg βιταμίνης ανά κιλό βάρους καθημερινά. Έτσι, κατά μέσο όρο συστήνονται τα 65-80 μg την ημέρα. Tip: Όσοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή είναι σκόπιμο να αποφεύγουν σκευάσματα που την περιέχουν, γιατί κινδυνεύει να μειωθεί η δράση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Επίσης, συνιστάται να περιορίζονται σε 1-3 μερίδες ημερησίως τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Κ και να εναλλάσσουν τις πλούσιες πηγές με τρόφιμα που είναι φτωχά σε βιταμίνη Κ (π.χ. καρότο), για να πετυχαίνουν έτσι τελικά τη σταθερή πρόσληψη της βιταμίνης. Less & more * O σύγχρονος άνθρωπος, με την κακής ποιότητας διατροφή που κάνει (όπου δεν περιέχονται πολλές αδιάλυτες φυτικές ίνες), δυσκολεύεται συχνά να τη συνθέσει. Σημαντική έλλειψη όμως μπορεί να παρουσιάσουν μόνο άνθρωποι που υποφέρουν από σοβαρές γαστρεντερικές ή ηπατικές νόσους, οι οποίοι θα μπορούσαν ίσως -κατ’ επέκταση εξαιτίας της μειωμένης ποσότητάς της- να παρουσιάζουν και αυξημένη αιμορραγική διάθεση. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε όσο περισσότερα λαχανικά (που την περιέχουν) μπορούμε. * Όσο για την υπερβολική πρόσληψή της μέσω της τροφής, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα -ή ενδείξεις έστω- ότι θα μπορούσε να μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΓΕΡΟ ΣΚΕΛΕΤΟ

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», την οποία συνθέτει ο οργανισμός μας όταν εκτίθεται στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και για τη διατήρηση ενός γερού σκελετού. Πού να την αναζητήσω: Η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου και η διατροφή λειτουργεί επικουρικά. Περιορισμένες ποσότητες βιταμίνης D περιέχουν κάποια λιπαρά τρόφιμα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός) και κάποια θαλασσινά (π.χ. τα στρείδια). Σε ποιες ποσότητες: Κατά μέσο όρο χρειαζόμαστε κάθε μέρα 400 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D, την οποία παίρνουμε κατά κανόνα από τον ήλιο (σε ποσοστό μέχρι και 90%), καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα, για να συντεθεί στη συνέχεια η βιταμίνη D.

Τι χρειάζεται να κάνουμε για να τη συνθέσουμε;

Να καθόμαστε συχνά, αν είναι δυνατόν καθημερινά, για 15΄ στον ήλιο αφήνοντας ακάλυπτο το πρόσωπο και τα χέρια μας. Tip: Όταν κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει βιταμίνη D, π.χ. σε άτομα με οστεοπόρωση, στους άνω των 65 ετών ή σε ανθρώπους που δεν τους «βλέπει» ο ήλιος. Less & more H ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προβλήματα στα οστά και τον σκελετό, κάνοντάς τα πιο αδύναμα. Έχει, μάλιστα, φανεί από έρευνες ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι που έχουν πάθει κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. * Σε πολύ μεγάλες δόσεις, η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει το ασβέστιο στο αίμα και αργότερα να δημιουργηθούν έτσι πέτρες στα νεφρά. Γι’ αυτό, οι ειδικοί συνιστούν σε ασθενείς με σχετικό ιστορικό έναν μήνα αφού ξεκινήσουν να παίρνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D να κάνουν εξετάσεις για να ελέγξουν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα και τα ούρα τους.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΚΟΦΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, φυλλικό οξύ και Β12) θεωρούνται οι βιταμίνες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Πού να τις αναζητήσω: Βρίσκονται σε πάρα πολλές τροφές, κυρίως στις πρωτεϊνούχες (βλ. τον πίνακα στην επόμενη σελίδα). Σε ποιες ποσότητες: Γενικά, αν κάνουμε ισορροπημένη διατροφή, δεν θα έχουμε σημαντικές ελλείψεις από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Less & more * Οι ανεπάρκεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β δεν είναι και τόσο συχνή στον δυτικό κόσμο. Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι οι στερητικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη της βιταμίνης Β5, προκαλώντας εκνευρισμό, αϋπνία, προβλήματα στο στομάχι και αύξηση των περιστατικών μόλυνσης. Επίσης, όσοι δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, υπερκαταναλώνουν αλκοόλ ή έχουν γαστρεντερικά προβλήματα κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ανεπάρκεια της Β12. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να προκληθούν αναιμία, ανορεξία, κόπωση, ακόμα και νευρικές βλάβες. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε και στο φυλλικό οξύ, η ανεπάρκεια του οποίου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, γαστρεντερικά προβλήματα, εξάντληση και μελαγχολία, ενώ η έλλειψή του κατά τη διάρκεια της κύησης οδηγεί στη γέννηση παιδιών με προβλήματα νευρικής και πνευματικής ανάπτυξης, γι’ αυτό και χορηγείται στις εγκύους. * Σε περίπτωση υπερβολικής λήψης δεν έχει παρατηρηθεί τοξικότητα των βιταμινών αυτών, αφού η περίσσεια αποβάλλεται από τα ούρα. Εξαίρεση αποτελεί η υπερπρόσληψη βιταμίνης Β6, που μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές, κατάθλιψη, μούδιασμα στα άκρα και αϋπνία.

ΓΙΑ… ΣΟΥΠΕΡ ΟΡΑΣΗ

Η βιταμίνη Α θεωρείται η βιταμίνη των ματιών. Eπίσης, μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Πρόκειται για βιταμίνη η οποία βρίσκεται στη φύση με 2 μορφές: ως ρετινόλη (σε ζωικές τροφές) και ως β-καροτένιο (στα φυτά). Μάλιστα, το β-καροτένιο των φυτών μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα μας. Πού να την αναζητήσω: Η βιταμίνη Α «φυλάσσεται» σε ποσοστό περίπου 90% στο συκώτι, γι’ αυτό και η κυριότερη πηγή της είναι το συκώτι διαφόρων ζώων. Ωστόσο, τροφές φυτικής προέλευσης πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι τα λαχανικά με σκούρο πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, ο αρακάς, τα χόρτα, τα πράσα, η κόκκινη πιπεριά. Αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α βρίσκουμε επίσης στην πικραλίδα, το χέλι, το πατέ χήνας, τη βρώμη, τις νιφάδες καλαμποκιού, το λάχανο, τα αποξηραμένα βερίκοκα, το κόλιαντρο, το χαβιάρι, τον μαϊντανό, τα χόρτα από τα παντζάρια, το κατσικίσιο τυρί και το νεροκάρδαμο. Θα πρέπει να προσέχουμε, όμως, επειδή η απορρόφηση της βιταμίνης Α μειώνεται σημαντικά όταν η διατροφή μας είναι φτωχή σε λίπη. Γι’ αυτό, όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια στη συγκεκριμένη βιταμίνη, καλό είναι να τα συνοδεύουμε με πηγές λιπαρών. Σε ποιες ποσότητες: Οι άνδρες έχουν ανάγκη 900 μg και οι γυναίκες 700 μg ημερησίως. Less & more * Σε περιπτώσεις ανεπαρκούς πρόσληψης (συνδέεται κυρίως με τον υποσιτισμό), έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις, όπως δυσκολία όρασης στο σκοτάδι (νυχτερινή τύφλωση), ξηροφθαλμία, αυξημένη ευαισθησία σε μολύνσεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, απώλεια όρεξης και συχνή κόπωση. * Αν και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής η υπερβιταμίνωση είναι σπάνια, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α (όπως το συκώτι) ή κάνουμε κατάχρηση σε συμπληρώματα (με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, ξηρότητα δέρματος κ.τ.λ.). Όσο για την υπερκατανάλωση β-καροτίνης, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να παρατηρήσουμε μια αλλαγή στο χρώμα του δέρματός μας (να φαίνεται πιο κιτρινωπό), χωρίς αυτό να εγκυμονεί οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία μας. Οι πηγές των βιταμινών του συμπλέγματος Β Β1 (θειαμίνη): Δημητριακά ολικής άλεσης, φιστίκια Αιγίνης, φασόλια, πατάτες, λαχανικά, συκώτι, κρέας, θαλασσινά, αυγά. Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 1,4-1,5 mg για τους άνδρες και 1-1,1 mg για τις γυναίκες. Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ζάχαρης, υδατανθράκων χρειάζονται μεγαλύτερη δόση. Β2 (ριβοφλαβίνη): Γάλα, συκώτι, μανιτάρια, πράσινα λαχανικά, ντομάτες, πίτουρα, φύτρο σιταριού, αυγά, κρέας. Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 1,6-1,8 mg για τους άνδρες κα 1,2-1,4 mg για τις γυναίκες. Β3 (νιασίνη): Όλα τα ζωικά τρόφιμα και λιγότερο τα φυτικά, όπως φιστίκια, όσπρια, πατάτες, λαχανικά και πιτυρούχο ψωμί. Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 18-20 mg για τους άνδρες και 13-14 mg για τις γυναίκες. Β5 (Παντοθενικό οξύ): Όπως λέει και το όνομά της, βρίσκεται παντού, αλλά καταστρέφεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 5 mg. Β6 (πυριδοξίνη): Δημητριακά ολικής άλεσης, συκώτι, κρέας, ψάρι, όσπρια, λαχανικά, γάλα, κρόκος αυγού.

Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 2 mg Φυλλικό οξύ (Β9 Ή Β10): Όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, συκώτι, μανιτάρια. Πόσο χρειαζόμαστε ημερησίως: 400 μg. Χρειάζεται προσοχή, επειδή καταστρέφεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, το νερό και την κονσερβοποίηση. Β12 (κυανοκοβαλαμίνη): Κρέας, συκώτι, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά. Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 3 μg. Επίσης, συντίθεται και στο έντερο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ Κ. ΧΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MMEDSCI.SRD, ΚΛΙΝΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ–ΒΙΟΛΟΓΟ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (Ε.Μ.ΠΑ.Κ.Α.Ν.).

http://www.awakengr.com/vitamines-i-somatofylakes-tis-ygias/

Διατροφή

Στην πραγματικότητα το κεχρί είναι ένα τρόφιμο γεμάτο πολύτιμα συστατικά, το οποίο για αιώνες έθρεψε πολλούς λαούς, σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Το μέγεθός του είναι μικρό και το σχήμα του στρογγυλό.

Προέλευση – Ιστορία

Το κεχρί θεωρείται ότι προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα από την περιοχή της Αιθιοπίας, όπου και καλλιεργούνταν από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια. Υπάρχουν αναφορές στη Βίβλο, για τη χρήση του κεχριού σε τύπο άζυμου ψωμιού.

Η καλλιέργεια του κεχριού την προϊστορική εποχή επικρατούσε επίσης, έναντι της αντίστοιχης καλλιέργειας του ρυζιού και στις περιοχές όπου βρίσκονται σήμερα η Ινδία, η Κίνα και η Κορέα.Η διαδεδομένη καλλιέργειά του στην Ανατολή έχει αποδοθεί στην μεγάλη του αντοχή σε συνθήκες ξηρασίας. Το 5000 π.χ. το κεχρί διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα και από την Ασία πέρασε στην Ευρώπη.Το κεχρί ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι το καλλιεργούσαν συστηματικά και το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την παρασκευή ψωμιού.

Το κεχρί ως παράδοση σε διάφορες φυλές ανά τους αιώνες

Προσπαθώντας να ξεδιπλώσουμε τα αρχαία μυστικά του μικρού αυτού σπόρου, το συναντάμε στην Ινδία με τη μορφή ενός επίπεδου ψωμιού που ονομάζεται «Bajari» ή «Bhakri» ή «Roti», ανάλογα με την περιοχή

Στη Ρωσία το κεχρί παραδοσιακά τρώγεται ως χυλός- γλυκός, με την προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης ή αλμυρός, σαν συνοδευτικό του βασικού γεύματος.

Στην Κίνα συνηθίζεται η κατανάλωσή του σε συνδυασμό με φασόλια, γλυκοπατάτες ή κολοκύθα. Η προσθήκη του σε σούπες βοηθάει τις μητέρες να δυναμώσουν μετά τον τοκετό και να παράγουν επαρκή ποσότητα γάλακτος για τα μωρά τους.Στη Γερμανία, τρώγεται βραστό με μέλι και μήλα.

Κεχρί για την παραγωγή αλκοολούχου ποτού

Στην Ταϊβάν, την Ανατολική Αφρική και στο Νεπάλ με αλκοολική ζύμωση του κεχριού εξάγονται τοπικά αλκοολούχα ποτά. Στα βαλκάνια, στις περιοχές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, από το κεχρί παράγεται ένα ποτό που ονομάζεται «boza».

Για χορτοφάγους, αθλητές και άτομα με αλλεργία στη γλουτένη

Το κεχρί είναι μία από τις αγαπημένες τροφές των χορτοφάγων, γιατί με τις φυτικές του ίνες δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό με καλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Λόγω του μαγνησίου που περιέχει, το κεχρί είναι κατάλληλο για αθλητές που προπονούνται εντατικά. Ποδηλάτες και δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες στα πόδια, μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωσή του.Το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι.

Διατροφική αξία

Το κεχρί είναι μία καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Οφέλη στην υγεία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κεχρί είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, ένα στοιχείο που προστατεύει την καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.Έρευνες έχουν δείξει ακόμα, ότι το μαγνήσιο ρίχνει την υψηλή πίεση του αίματος, ελαττώνει τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα.Οι λιγνάνες, που περιέχονται σε αφθονία στο κεχρί, μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σε ουσίες που επίσης δρουν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού

Ένα ακόμη δυνατό σημείο του κεχριού είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φώσφορο, ένα ανόργανο στοιχείο που εκτελεί πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό.

Μεταξύ άλλων, ο φώσφορος είναι δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών, είναι συστατικό του ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη) της ενεργειακής δεξαμενής του οργανισμού, περιέχεται στα νουκλεϊκά οξέα και είναι συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στη χολή όχι μόνο με το να μειώνουν το χρόνο διέλευσης των τροφών από τον πεπτικό σωλήνα, αλλά και με το να μειώνουν την έκκριση των χολικών αλάτων τα οποία σε περίσσεια οδηγούν στο σχηματισμό πέτρας.

Εξαιτίας των φυτικών ινών του, το κεχρί καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο, με αποτέλεσμα το επίπεδό τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα. Έτσι, το κεχρί αποτελεί ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.Το κεχρί έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί το σώμα και βελτιώνει τη διάθεση.

Πως καταναλώνεται

Για να το μαγειρέψετε, για κάθε μία κούπα κεχριού προσθέστε 2 κούπες νερό και μία κουταλιά ελαιόλαδο. Ο χρόνος που χρειάζεται για να βράσει είναι περίπου 20 λεπτά.Όταν το κεχρί συνδυάζεται με όσπρια και ωμούς ξηρούς καρπούς δίνει πρωτεΐνη αντίστοιχή με αυτή του κρέατος. Ο παραπάνω συνδυασμός είναι μία καλή επιλογή που καλύπτει τις πρωτεϊνικές ανάγκες των χορτοφάγων ή ατόμων που για οποιονδήποτε λόγο αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα.

Προσθέστε σπόρους από κεχρί στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα ή ρίξτε το στο καστανό ρύζι (πρασόρυζο, σπανακόρυζο, γεμιστά, ντολμάδες) για να ανεβάσετε τη θρεπτική αξία του γεύματος.Το κεχρί μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό πρωινό γεύμα, αν σε αυτό προσθέσουμε μέλι, κανέλα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και το αγαπημένο μας φρούτο κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Ας διδαχθούμε από την Ιστορία

Το κεχρί είναι μία τροφή τόσο θρεπτική που η αξία του όταν προστεθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι πραγματικά ανυπολόγιστη.Έρχεται σε εμάς από τα βάθη των αιώνων μετρώντας χιλιάδες χρόνια χρήσης του από αρχαίους πολιτισμούς. Έτσι, μπορεί το κεχρί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται σαν βασική τροφή για τα ζώα και τα πουλιά, αλλά ο σοφός άνθρωπος μαθαίνει να το χρησιμοποιεί σαν βασική τροφή και για τον εαυτό του.

Βογιατζή Μαρία

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin