Νοεμβρίου 24, 2017

Διατροφή

Η 5:2 δίαιτα είναι απλή. Για δύο μη συνεχόμενες ημέρες πρέπει να περιορίσεις το φαγητό σου στις 500 θερμίδες (600 για τους άντρες), ενώ τις υπόλοιπες τρως ό,τι θέλεις.

Η ιδέα των δύο ημερών λειτουργεί με το να στέλνει το σώμα σε «λειτουργία επισκευής» παρά σε κατάσταση πείνας, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν μειώνεις τις θερμίδες όλες τις ημέρες... Αυτή η «λειτουργία επισκευής» αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να αποκαταστήσει τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Η 5:2 δίαιτα δεν είναι απλά εύκολη και με μεγάλα αποτελέσματα απώλειας βάρους, αλλά οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι 2 ημέρες δίαιτας, μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο, καθώς και να αποκρούσουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Αν αποφασίσεις να την ακολουθήσεις, τι μπορείς να φας αυτές τις 2 ημέρες για να κρατήσεις τη διατροφή σου στις 500 θερμίδες; Σου δίνουμε μερικές ιδέες:


Πρωινό

Μπανάνα (90 θερμίδες)

Βραστό αυγό (89 θερμίδες)

45g βρώμης (166 θερμίδες)

Πορτοκάλι (59 θερμίδες)

Μήλο (53 θερμίδες)

Ακτινίδιο (47 θερμίδες)

Τηγανίτα (100 θερμίδες)

1 φέτα μαύρο ψωμί (74 θερμίδες)

1/2 κονσέρβα φασόλια (100 θερμίδες)

2 ασπράδια αυγού ομελέτα (34 θερμίδες)

1 ρυζογκοφρέτα με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη (45 θερμίδες)

Αυγά ποσέ με μια φέτα ζαμπόν (100 θερμίδες)

Μπάρα φρούτων και ξηρών καρπών Alpen (109 θερμίδες)

50g Γιαούρτι 0% (48 θερμίδες)

Μισή φέτα μαύρο ψωμί (37 θερμίδες)

Μισό γκρέιπφρουτ (39 θερμίδες)


Μεσημεριανό

Σέλινο (7 θερμίδες)

1 κουταλιά της σούπας τυρί Philadelphia light (28 θερμίδες)

Heinz ντοματόσουπα (76 θερμίδες)

Μία φέτα καπνιστού σολομού σε δύο κράκερς (48 θερμίδες)

87g κουνουπίδι (23 θερμίδες)

Τονοσαλάτα (175 θερμίδες)

Παντζάρια σαλάτα και τυρί (172 θερμίδες)

Μανιτάρια σε τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (110 θερμίδες)

1 ντοματίνι (4 θερμίδες)

Cadbury ζεστή σοκολάτα (40 θερμίδες)

1 Light τυρί Babybel (40 θερμίδες)

1/4 ψητά φασόλια σε κονσέρβα (49 θερμίδες)

50g μαγειρεμένες γαρίδες (50 θερμίδες)


Δείπνο

Στήθος κοτόπουλου (162 θερμίδες)

Κους κους (176 θερμίδες)

Φιλέτο μπακαλιάρου σε σάλτσα μαϊντανού (101 θερμίδες)

Ψητή μελιτζάνα (18 θερμίδες)

38g μπιζέλια (38 θερμίδες)

50g μαγειρεμένες γαρίδες (40 θερμίδες)

10 σπαράγγια (50 θερμίδες)

Μισό φιλέτο σολομού (185 θερμίδες)

Μία ψητή πιπεριά (30 θερμίδες)

38g φέτα (100 θερμίδες)

100gr καστανό ρύζι (135 θερμίδες)

Πηγή: youweekly.gr

Διατροφή

Υπάρχουν πάνω από 10,000 διαφορετικές πρωτεΐνες τις οποίες χρειάζεται στο σώμα για να διατηρηθεί στη ζωή αλλά μια από αυτές ξεχωρίζει: το κολλαγόνο.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το 75% ενός ανθρώπου κανονικού βάρους, αν δεν υπολογιστεί το νερό. Το κολλαγόνο αποτελεί το 30% του συνόλου των πρωτεϊνών. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι.

Η “κόλλα” του σώματος

To κολλαγόνο είναι πανταχού παρόν μέσα στο σώμα. Υπάρχει στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα, στα ούλα, στους τένοντες, στις αρθρώσεις στα νύχια, ακόμα και στα μαλλιά. Κι αυτό γιατί ο ρόλος του είναι να λειτουργεί σαν μια κόλλα που κρατά “κολλημένο” το σώμα και δεν το αφήνει να διαλυθεί (εξ’ ου και το όνομά του). Βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα και τα συγκρατεί όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα ενός σπιτιού.

Το κολλαγόνο είναι ένα μακρύ, ανθεκτικό μόριο σαν σχοινοειδή έλικα ή ίνα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου χωρίς ειδικά ονόματα που αναφέρονται ως τύπος 1, τύπος 2 κλπ. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πάνω απ 28 τέτοιοι τύποι αλλά το 90% της ποσότητας στο σώμα αφορά τρεις τύπους, τον 1, 2 και 3. Το κολλαγόνο, μαζί με μια άλλη πρωτεΐνη, την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματος. Ειδικά οι ίνες του κολλαγόνου τύπου 1 είναι πιο ανθεκτικές ακόμα και από το ατσάλι.

Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, όπως συμβαίνει και με άλλες πρωτεΐνες, οι δυνατότητες παραγωγής κολλαγόνου μειώνονται. Μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να πέφτει με ρυθμό 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει συνέπειες. Το δέρμα αρχίζει να σακουλιάζει και να αποκτά ρυτίδες. Έρχεται πιο γρήγορα η μείωση της φυσικής απόδοσης και η κούραση. Κάποιες παθήσεις που εμφανίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοαρθρίτιδα, συνδέονται με την απώλεια κολλαγόνου σε συγκεκριμένους ιστούς.

Σίγουρα δεν θέλεις να έχεις μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό που θα σε βοηθήσει ουσιαστικά είναι η ικανοποιητική πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων και όχι το πόσιμο κολλαγόνο που υπάρχει στην αγορά ως διατροφικό συμπλήρωμα. Μερικά από αυτά ωστόσο παίζουν ένα ιδιαίτερο ρόλο.

1. Πάρε αρκετά αμινοξέα από τη διατροφή σου

To κολλαγόνο, όπως και οι υπόλοιπες πρωτεΐνες, συντίθεται από 20 δομικά στοιχεία, τα αμινοξέα. Κάποια από αυτά ονομάζονται απαραίτητα γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα πάρει από διατροφή.

Το 60% του κολλαγόνου αποτελείται από τέσσερα αμινοξέα, τη γλυκίνη, την προλίνη, την αλανίνη και την υδροξυπρολίνη. Αυτά τα τέσσερα αμινοξέα μπορούν να συντεθούν από το σώμα σου αν λαμβάνεις ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στις ζωικές τροφές. Μια μπριζόλα 85 γραμμαρίων σού παρέχει 23 γραμμάρια πρωτεΐνη εκ των οποίων τα 5 γραμμάρια είναι κολλαγόνο.

Αν κάνεις καθιστική ζωή, οι οδηγίες είναι να λαμβάνεις 0,8 γρ. πρωτεΐνη για κάθε κιλό που ζυγίζεις. Για τη μέση γυναίκα αυτό μεταφράζεται σε 46 γραμμάρια την ημέρα και τον μέσο άντρα σε 56 γραμμάρια. Αν όμως κάνεις μια δραστήρια ζωή τα γραμμάρια ανεβαίνουν μέχρι 75 για τη γυναίκα και τα 91 για τον άνδρα. Ένας αθλητής αντοχής μπορεί να χρειάζεται 1,4 γρ. ανά κιλό βάρους και κάποιος που κάνει έντονη γυμναστική με βάρη 2,2 γρ. Αν αναρρώνεις από κάποιο τραύμα χρειάζεσαι επίσης περισσότερα αμινοξέα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερη πρωτεΐνη για να προλάβουν τη σαρκοπενία και την οστεοπόρωση.

2. Φρόντισε να παίρνεις αρκετή βιταμίνη C

Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να κάνει για να διατηρείς σε ικανοποιητικό επίπεδο την παραγωγή κολλαγόνου είναι να λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C από τη διατροφή. Ακόμα κι αν καταπιείς τα αμινοξέα όλου του πλανήτη δεν θα μπορέσεις να παράγεις ούτε ένα μόριο κολλαγόνου αν δεν υπάρχει η βιταμίνη C στο σώμα σου. Πριν από δύο αιώνες οι ναύτες των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια κινδύνευαν από μια τρομερή ασθένεια, το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C. Αυτός ήταν ο λόγος που όταν ανακαλύφθηκε η βιταμίνη C ονομάστηκε ασκορβικό οξύ που σημαίνει ότι καταπολεμά το σκορβούτο. Χωρίς τη βιταμίνη C, το σώμα δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο και αρχίζει κυριολεκτικά να διαλύεται.

Η μεγάλη χρησιμότητα της βιταμίνης C είναι η παραγωγή κολλαγόνου αλλά γι’ αυτό αρκούν μικρές ποσότητες κάθε μέρα, 10-20 mg. Όμως η βιταμίνη αυτή έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συνεπώς φρόντισε να παίρνεις τουλάχιστον 100 mg από τη διατροφή σου, κι αν καπνίζεις, ακόμη περισσότερο. Αν αναρρώνεις από τραύμα ή έχεις προγραμματίσει κάποια εγχείρηση ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά το ιπποφαές δίνει την εκπληκτική ποσότητα των 650 mg ανά 100 γραμμάρια η κόκκινη πιπεριά 180 mg και ο μαϊντανός 130 mg.

3. Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο στηρίζει την υγιή παραγωγή κολλαγόνου. Το αμινοξύ προλίνη έχει σημαντική παρουσία στο κολλαγόνο και το μαγγάνιο ενεργοποιεί τα ένζυμα που χρειάζονται για να φτιάξουν τα κύτταρα προλίνη. Πρέπει να παίρνεις από τη διατροφή ικανοποιητικές ποσότητες μαγγανίου κάθε μέρα. Η σύσταση είναι για 1,8 mg για τις γυναίκες και 2,3 mg για τους άνδρες. Καλές πηγές είναι το καφέ ρύζι, το αβοκάντο, ο ανανάς, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το τσάι, και γενικότερα στα προϊόντα ολικής άλεσης.

4. Χαλκός

Ο χαλκός επίσης παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Ενεργοποιεί τη σύνθεση ενός ενζύμου το οποίο είναι απαραίτητο στην τελική φάση παραγωγής. Ο χαλκός θεωρείται απαραίτητος για την υγεία της καρδιάς, των οστών και των αιμοφόρων αγγείων ακριβώς επειδή παίζει ρόλο στην σύνθεση του κολλαγόνου. Πρέπει να παίρνεις από τη διατροφή σου περίπου 900 μικρογραμμάρια χαλκού την ημέρα. Τροφές όπως στρείδια, καβούρια, κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φακές και σοκολάτα περιέχουν χαλκό αλλά οι πιο μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο βοδινό συκώτι. Προσοχή όμως, όπως και με τα άλλα μέταλλα, δεν πρέπει να το παρακάνεις με το χαλκό. Όλα τα μέταλλα που χρειάζονται στο σώμα είναι δίκοπα μαχαίρια. Σε μεγάλες ποσότητες έχουν παρενέργειες.

5. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος επίσης χρειάζεται για την παραγωγή του κολλαγόνου και ειδικότερα ευνοεί την επούλωση των πληγών. Η σύσταση είναι για 11 mg στους άνδρες και 8 mg στις γυναίκες. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε διάφορες τροφές όπως στα στρείδια, τα μύδια, στο φύτρο του σιταριού, στα βραζιλιάνικα φιστίκια, στον κρόκο των αυγών, στις σαρδέλες και στον αρακά. Πέρα από το κολλαγόνο, πρόκειται για ένα σούπερ θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στη σύνθεση περισσότερων από 100 ενζύμων.

Διατροφή

Γνωρίζατε ότι ξεκινώντας τη μέρα σας με μια φέτα ψωμί με ελαιόλαδο μπορείτε να εξασφαλίσετε στο σώμα σας πολλές θρεπτικές ουσίες, ακόμα και να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα; Διαβάστε για τις ωφέλειες που έχει αυτή η υπερτροφή όταν καταναλώνεται στο πρωινό γεύμα και μάθετε μερικές εξαιρετικές συνταγές για να τις δοκιμάσετε στο σπίτι!
Το ψωμί με ελαιόλαδο αποτελεί το πρωινό γεύμα για πολλούς. Πρόκειται για ένα βασικό συνδυασμό στη μεσογειακή διατροφή, ο οποίος έχει διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά τον λατρεύουμε.

Εντάξει… είναι όμως πραγματικά τόσο υγιεινός; Δεν προκαλεί αύξηση βάρους; Δεν είναι κακή ιδέα να το τρώμε κάθε μέρα;


Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι πολύ απλή. Μπορείτε να τρώτε ψωμί με ελαιόλαδο και να είστε απολύτως ήσυχοι, επειδή πρόκειται για υγιεινή τροφή που βελτιώνει επίσης τη σωματική και τη διανοητική σας επίδοση.

Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να προσθέσετε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μία κουταλιά της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο πρωινό σας γεύμα, αν δεν το έχει κάνει ήδη.

Ψωμί και ελαιόλαδο: 5 λόγοι για να το τρώτε κάθε μέρα
Αν δεν έχετε πολύ χρόνο το πρωί, μην ανησυχείτε: μια φέτα ψωμί με λίγο ελαιόλαδο, ένα φρούτο και ένας καφές μπορούν να σας σώσουν.

Αν πεινάσετε ξανά το μεσημέρι ή θέλετε να απολαύσετε κάτι υγιεινό όταν επιστρέφετε σπίτι από τη δουλειά, έχετε και αυτή την εξαιρετική επιλογή.

Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε μερικούς απλούς κανόνες:

Να επιλέγετε πάντα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Να αποφεύγετε το λευκό ψωμί ή τα ψωμιά που είναι φτιαγμένα με επεξεργασμένο λευκό αλεύρι.
Να αναζητάτε πάντα τις πιο φυσικές επιλογές, όπως ψωμί σίκαλης ή ψωμί με βρώμη, σπόρους, πλήρη δημητριακά…
Να θυμάστε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε ψωμί με ελαιόλαδο σε κάθε γεύμα. Φροντίστε να διατηρείτε μια υγιεινή ισορροπία: η σωστή ποσότητα είναι μία ή δύο φέτες τη μέρα.

Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε γιατί αυτή η διατροφική επιλογή είναι τόσο καλή για σας.

 

1. Πρόκειται για πλήρη τροφή που δεν προκαλεί αύξηση βάρους
Πέρα από το ότι είναι νόστιμο, το ψωμί με ελαιόλαδο μπορεί να σας εξασφαλίσει μερικές απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την υγεία σας.

Μία μόνο φέτα σας δίνει υδατάνθρακες και βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Β9 και επιπλέον σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο… Χωρίς κορεσμένα λίπη!

2. Κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς σας
Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι υγιεινά λιπαρά που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αποκαλούμενη «κακή» χοληστερίνη, ή LDL.

Μία από τις μεγαλύτερες ωφέλειες του συνδυασμού ψωμιού και ελαιόλαδου είναι η βιταμίνη Ε. Αυτή η βιταμίνη θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αρτηριοσκλήρωση και να ρυθμίσετε την αρτηριακή σας πίεση.

3. Συνεισφέρει στην πέψη και σας βοηθάει να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα
Η δυσπεψία, τα αέρια, η οξύτητα, ακόμα και η δυσκοιλιότητα μπορούν να καταπραϋνθούν αν τρώτε λίγο ψωμί με ελαιόλαδο κάθε μέρα.

Αυτό θα μειώσει την παραγωγή οξέων από το σώμα σας και θα βελτιστοποιήσει τη λειτουργία των εντέρων σας. Αυτός ο γευστικός συνδυασμός έχει επίσης ήπια υπακτική δράση και είναι καλή ιδέα να τον συμπεριλαμβάνετε στο πρώτο γεύμα της μέρας σας.

4. Καταπολεμά την κατάθλιψη
Το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες. Αυτό το συγκεκριμένο είδος μονοακόρεστου λιπαρού είναι αντιφλεγμονώδες, βελτιώνει την αίσθηση της ευημερίας σας και αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών σας.

Θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά επειδή το σώμα σας αισθάνεται καλά όταν υπάρχει βέλτιστη καρδιακή λειτουργία και μειωμένη οξείδωση των κυττάρων.

Αν θέλετε να ξεκινάτε τη μέρα σας με ενέργεια και αισθανόμενοι θαυμάσια, απολαύστε μία φέτα με λίγο ελαιόλαδο. Είναι πεντανόστιμη!

5. Το ψωμί με ελαιόλαδο αποτοξινώνει το συκώτι σας
Αν ανήκετε στο είδος των ανθρώπων που δεν τους αρέσει να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι νερό με χυμό λεμονιού, αντικαταστήστε το με ψωμί και ελαιόλαδο.

Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτοξινώσετε το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη σας. Περιέχει έναν εξαιρετικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμίνης Ε που βελτιστοποιούν τη λειτουργία του συκωτιού και βελτιώνουν την ικανότητα του συκωτιού να αυτοκαθαρίζεται.

Αν πάσχετε από λιπώδη διήθηση ήπατος, η κατανάλωση μιας φέτας ψωμιού με ελαιόλαδο σε καθημερινή βάση είναι επίσης μια πολύ υγιεινή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Υγιεινοί τρόποι να απολαμβάνετε το ψωμί με ελαιόλαδο

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι να απολαύσετε αυτό τον υγιεινό και νόστιμο συνδυασμό προσθέτοντας άλλα συστατικά που θα προάγουν περαιτέρω τις ιδιότητές του.

Ας δούμε μερικές απλές επιλογές:

Επιλογή 1
Φρυγανίστε μια φέτα ψωμί σίκαλης ή βρώμης.
Λιώστε μια σκελίδα σκόρδο και απλώστε τη στο φρυγανισμένο ψωμί. Έπειτα προσθέστε λίγο ελαιόλαδο.

Επιλογή 2
Πάρτε ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί.
Χαράξτε το αρκετές φορές στο πάνω μέρος του αλλά μην το κόψετε σε φέτες.
Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο και μαϊντανό.
Ψήστε το στο φούρνο για λίγα λεπτά.

Επιλογή 3
Φρυγανίστε μια φέτα ψωμί.
Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέστε μισή τομάτα.
Προσθέστε μια πρέζα αλάτι.

Επιλογή 4
Πάρτε μια φέτα ψωμί.
Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο.
Κόψτε μερικούς ξηρούς καρπούς και πασπαλίστε με αυτούς το φρυγανισμένο ψωμί.
Προσθέστε λίγο λευκό πιπέρι.
Φρυγανίστε το για λίγο.

Επιλογή 5
Φρυγανίστε μια φέτα ψωμί.
Προσθέστε λίγη ρίγανη, λίγη λιωμένη τομάτα και λίγο ελαιόλαδο.
Τέλος, να θυμάστε ότι δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να βάζετε πολύ αλάτι σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιλογές.

Απολαύστε τες!

Διατροφή

 Μιχάλης Θερμόπουλος

Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στην αποθήκευση σιδήρου στο σώμα. Μια ειδική εξέταση αίματος χρησιμοποιείται για να μετρήσει την ποσότητα της φερριτίνης στο σώμα, η οποία ελέγχει έμμεσα την ποσότητα του σιδήρου στο σώμα σας.


Αν η φερριτίνη σας είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας και άρα να κινδυνεύετε από αναιμία. Για να αυξήσετε το επίπεδο φερριτίνης στο σώμα σας, πρέπει να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ συνιστούν να τρώτε μια ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια σιδήρου ή η χαμηλή φερριτίνη στο σώμα. Τροφές με φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι τα μύδια, τα στρείδια, η σόγια, οι φακές, το σπανάκι, το βόειο κρέας και τα όσπρια. Μπορείτε επίσης να βρείτε τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο, όπως τα δημητριακά για το πρωινό.

Ενισχυτές και αναστολείς σιδήρου

Ορισμένες βιταμίνες και φυτοχημικά που υπάρχουν φυσικά σε κάποιες τροφές μπορεί να ενισχύσουν ή να αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα σας. Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, συνιστά να παίρνετε βιταμίνη C από τα φρούτα και τα λαχανικά για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τις άλλες τροφές που καταναλώνετε. Συνιστά επίσης να μην κάνετε υπερβολές με τροφές που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα καφέ, το τσάι και το κακάο, τα οποία μπορεί να αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό σας.

Τύποι σιδήρου

Επιλέγοντας το σωστό είδος σιδήρου από τις τροφές είναι σημαντικό, αν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα της φερριτίνης στο αίμα σας. Ο αιμικός σίδηρος από κρέατα, όπως ψάρια, πουλερικά και βόειο κρέας, απορροφάται δύο ή τρεις φορές καλύτερα από το είδος του σιδήρου που βρίσκεται στα λαχανικά. Τα όσπρια, το σπανάκι και η σόγια περιέχουν αρκετό σίδηρο, αλλά αυτές οι φυτικές τροφές παρέχουν μη-αιμικό σίδηρο που απορροφάται λιγότερο αποτελεσματικά από τον οργανισμό.

Συμπληρώματα διατροφής

Εάν έχετε χαμηλή φερριτίνη και, συνεπώς, χαμηλότερα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας, ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα επίπεδα φερριτίνης στο αίμα σας. Ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, ειδικά εκείνα που είναι σχεδιασμένα για τις γυναίκες, συχνά θα σας παρέχουν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σιδήρου που χρειάζεστε. Τα συμπληρώματα διατροφής για τους άνδρες ή τους ηλικιωμένους περιέχουν συχνά λιγότερο σίδηρο ή και καθόλου σίδηρο. Επιλέξτε ένα συμπλήρωμα που περιέχει δισθενή σίδηρο, που είναι ευκολότερο για το σώμα σας να τον απορροφήσει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση πρέπει πρωτίστως να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού κάνετε οποιαδήποτε ραγδαία αλλαγή στο διαιτολόγιό σας και προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

livestrong.com

Διατροφή

Κατακράτηση υγρών: Με τι είδους διατροφή αντιμετωπίζεται

Η κατακράτηση νερού, επίσης γνωστή ως κατακράτηση υγρών, αναφέρεται στην υπερβολική συσσώρευση υγρού στο κυκλοφορικό σύστημα, τους ιστούς του σώματος, ή τις κοιλότητές του.


Έως και το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Υπάρχει νερό, τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων του σώματός μας. Το αίμα αποτελείται κυρίως από νερό, όπως και τα όργανα και οι μυς μας.

Μία μέθοδος αντιμετώπισης είναι και η αλλαγή σε ορισμένες πτυχές της διατροφής σας. Στόχος είναι η απελευθέρωση του περιττού νερού μέσω της ούρησης. Οι διατροφικές αλλαγές δεν λειτουργούν με την τόνωση της λειτουργίας των νεφρών. Η δίαιτα είναι υψηλή σε φλαβονοειδή και ορισμένες άλλες θρεπτικές ουσίες.

Η διατροφή αυτή ονομάζεται “Waterfall Diet” και το όνομά της οφείλεται προφανώς στον σκοπό που εξυπηρετεί. Επί της αρχής βοηθάει το άτομο να εντοπίσει τυχόν τροφές τις οποίες ο οργανισμός δεν αφομοιώνει σωστά, με αποτέλεσμα την υψηλότερη απελευθέρωση ισταμίνης. Το σέλινο και ο μαϊντανός, καθώς και άλλες τροφές πλούσιες σε κουμαρίνη είναι βασικές για αυτήν τη δίαιτα, καθώς η κουμαρίνη βοηθά τα μακροφάγα (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) να διαλύσουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν εισρεύσει στον ιστό.

Φάση 1

Αρχικά, πρέπει να τρώτε μόνο λαχανικά, φρούτα, καφέ ρύζι, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια, κοτόπουλο και προϊόντα σόγιας όπως tofu για δύο μήνες για να εξαλείψετε πιθανά αλλεργιογόνα. Όλες οι τροφές με βάση το σιτάρι, τα προϊόντα από αλεύρι, όπως το ψωμί ή τα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ, τα αυγά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Φάση 2

Στην δεύτερη φάση προσθέστε μια “απαγορευμένη” κατηγορία τροφών στα γεύματά σας κάθε εβδομάδα, παρακολουθώντας για αύξηση του σωματικού βάρους ή συμπτώματα όπως ασυνήθιστη κόπωση, πονοκέφαλοι ή συμφόρηση. Τα συμπτώματα αυτά υποτίθεται ότι θα σας υποδείξουν ότι είστε αλλεργικοί ή έχετε δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές. Αυτή φάση διαρκεί τέσσερις εβδομάδες. Κράκερ σίτου, αλεύρι σίτου ή ζυμαρικά σίτου χωρίς αυγό προστίθεται την 1η εβδομάδα, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και το αγελαδινό γάλα προστίθενται την 2η εβδομάδα. Στην 3η εβδομάδα μπορείτε να φάτε και αυγά, ενώ η μαγιά μπορεί να προστεθεί την 4η εβδομάδα.

Φάση 3

Η τελική φάση του της δίαιτας Waterfall έχει σχεδιαστεί για να καταλήξετε στις διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθήσετε στο μέλλον, προκειμένου να μην έχετε κατακράτηση υγρών. Το 90% της διατροφής σας κατά τη διάρκεια της φάσης 3 θα πρέπει να αποτελείται μόνο από τροφές που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της φάσης 1. Το υπόλοιπο 10% από αυτά που θα τρώτε μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα που μπήκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της φάσης 2, ή και άλλα τρόφιμα, εφόσον δεν προκαλούν συμπτώματα κατακράτησης νερού.

iatropedia.gr

Διατροφή

Η λουίζα είναι ένα μαγικά φυτό με καταγωγή τη Χιλή και το Περού και είναι διάσημη για το άρωμά της με αποτέλεσμα να καλλιεργείται σε όλο τον δυτικό κόσμο. Έχει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό, καθαρό, φρουτώδες άρωμα που μοιάζει με εκείνο του λεμονιού και γι αυτό ονομάζεται αλλιώς και λεμονόχορτο.

Η λουίζα ήλθε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα από τους Ισπανούς. Αρχικά, ο γάλλος βοτανολόγος Philibert Commerson έδωσε στο φυτό το όνομα Aloysia triphylla, όταν όμως το έφερε στο Βασιλικό Κήπο της Μαδρίτης, ο ισπανός γιατρός Casimiro Gomez Ortega και ο βοτανολόγος Antonio Paulau έδωσαν στο φυτό τη νέα του ονομασία Aloysia citriodora, προς τιμή της Μαρία Λουίζα Τερέζας, πριγκίπισσας της Πάρμα που αργότερα έγινε σύζυγος του βασιλιά Κάρλο IV και βασίλισσα της Ισπανίας.

Πως μας ωφελεί η λουίζα
έχει χωνευτικές, ηρεμιστικές και τονωτικές του νευρικού συστήματος ιδιότητες.
Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία.
Βοηθά στο αδυνάτισμα, στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών.
είναι εξαιρετικό φυτό, με σημαντικά οφέλη στη αποτοξίνωση του οργανισμού, στην αύξηση του μεταβολισμού και γενικά στην υγεία και συνολική ευεξία του οργανισμού.
για τον τυμπανισμό και τα αέρια.
Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό.
Είναι αντιπυρετικό.
και πολλά άλλα που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο άρθρο Λουίζα: Το βότανο με τις μαγικές ιδιότητες

Πως να φτιάξετε ένα απολαυστικό δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα με λουίζα και λεμόνι
Συστατικά
4 φλιτζάνια νερό

2 φλιτζάνια χοντροκομμένα κοτσάνια λεμονόχορτου

1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη καρύδας ή στέβια

ροδέλες λεμονιού ή λάιμ για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Παρασκευή
1. Βράστε το νερό σε υψηλή θερμοκρασία σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους.

2. Προσθέστε το λεμονόχορτο και βράστε το άμεσα για 5 λεπτά.

3. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε το ρόφημα για άλλα 5 λεπτά.

4. Στραγγίστε τα κοτσάνια και ανακατέψτε τη ζάχαρη καρύδας μέχρι να διαλυθεί.

5. Σερβίρετέ το ζεστό ή βάλτε το στο ψυγείο για να κρυώσει και προσθέστε παγάκια.

Είναι εξαιρετικά απολαυστικό και δροσιστικό, ιδανικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Το kale (κέηλ) ή λαχανίδα ελληνιστί ίσως είναι από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά που μπορείς να βρεις στο μανάβικο. Μπορεί να σου ακούγεται σαν τρέλα των τελευταίων χρόνων και λίγο ξενόφερτο αλλά ο σγουρός αυτός συγγενής του λάχανου ήταν από τα πιο δημοφιλή λαχανικά μέχρι το τέλος του μεσαίωνα, ενώ οι πρώτες αναφορές της λαχανίδας εντοπίζονται στην Ελλάδα τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού. Είναι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κι εύκολο στη καλλιέργεια του που κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Βρετανική κυβέρνηση ενθάρρυνε τους πολίτες να καλλιεργούν λαχανίδα στους κήπους τους σώζοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού από υποσιτισμό.

Ας δούμε όμως 4 καλούς λόγους να βάλετε τη λαχανίδα στη διατροφή σας:

Η λαχανίδα είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, περιέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα

Μια κούπα ωμής λαχανίδας περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπος, 2 γραμμάρια πρωτείνης και περίπου 7 γραμμάρια υδατάνθρακες. Η αναλογία πρωτείνης- υδατάνθρακα στη λαχανίδα είναι 1:3, ιδιαίτερα υψηλή για λαχανικά, κι ένας από τους λόγους που η λαχανίδα ονομάστηκε το «νέο βοδινό». Όπως και το κρέας η λαχανίδα περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που δε μπορεί να παράξει το σώμα, και επιπλέον άλλα 9 αμινοξέα- 18 στο σύνολο. Σε σχέση όμως με το κρέας τα αμινοξέα στη λαχανίδα είναι πιο εύκολο να διασπαστούν. Όταν τρώμε μια μπριζόλα το σώμα μας χρειάζεται μεγάλη μεταβολική προσπάθεια για να διασπάσει τις τεράστιες, ιδιαίτερα σύνθετες πρωτεϊνικές δομές που βρίσκονται στο κρέας για να απομονώσει τα αμινοξέα που θα ξαναχρησιμοποιήσει. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, απαιτεί πολύ ενέργεια από το σώμα και απελευθερώνει πολλά μεταβολικά απόβλητα. Έτσι η λαχανίδα μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το κρέας σε ένα κυρίως γεύμα, ενώ χρειαζόμαστε μικρότερες ποσότητες λαχανίδας για να ικανοποιήσουμε τις πρωτεϊνικές ανάγκες του σώματος. Επίσης μιας και η λαχανίδα είναι κατώτερη στη διατροφική αλυσίδα από το βοδινό κρέας δε συσσωρεύει τόσες τοξίνες από το αυξημένα μολυσμένο περιβάλλον που ζούμε.

Η λαχανίδα είναι μια πλούσια πηγή Ω3 λιπαρών

Αν και θεωρείται ως λαχανικό χωρίς λιπαρά, η λαχανίδα περιέχει ικανή βιολογική συγκέντρωση των απαραίτητων λιπαρών οξέων, αυτών δηλαδή που το σώμα δε μπορεί να παράξει και πρέπει να λάβει μέσω της τροφής. Πιο συγκεκριμένα η λαχανίδα, περιέχει περισσότερα Ω3 από Ω6 λιπαρά, που είναι πρωτάκουστο στη φύση. Σαν γενικό κανόνα σε όλες τις τροφές η αναλογία Ω6-Ω3 είναι 40:1. Η σωστή αναλογία Ω3:Ω6 είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και τα δύο αυτά λιπαρά ανταγωνίζονται ως προς την απορρόφηση τους και η υπερβολική κατανάλωση Ω6 μπλοκάρει την απορρόφηση των Ω3 οδηγώντας σε φλεγμονή στο σώμα. Επομένως η λαχανίδα είναι σούπερ σταρ όσον αφορά τη σωστή αναλογία λιπαρών οξέων, κυρίως γιατί τα φυσικά λιποδιαλυτά του αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα πιο ευαίσθητα ακόρεστα λιπαρά από την οξείδωση.

Είναι μια φοβερή πηγή βιταμινών

Η λαχανίδα είναι ο βασιλιάς των καροτενοειδών Η συγκέντρωση του σε βιταμίνη Α είναι εξαιρετική. Μια κούπα περιέχει πάνω από 10,000 IUs, ή αντίστοιχα πάνω από το 200% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Επίσης η λαχανίδα είναι φορτωμένη με λουτείνη και ζεαξανθίνη.Η λουτείνη είναι από τα πιο γνωστά καροτενοειδή, και βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στη κηλίδα του ματιού δρώντας σαν «φυσικό αντηλιακό». Γι’ αυτό και μεγάλες συγκεντρώσεις λουτείνης και ζεαξανθίνης προλαμβάνουν τον εκφυλισμό της κηλίδας και άλλες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς.

Επίσης η συγκέντρωση Βιταμίνης C, με περισσότερα από 80 mg ανά μερίδα, είναι εντυπωσιακή. Η βιταμίνη C στο φαγητό είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο είδος στη σύγχρονη διατροφή και είναι απολύτως απαραίτητη για να διατηρούμαστε υγιείς.

Η λαχανίδα είναι ακόμα πιο πλούσια πηγή ασβεστίου κι από το γάλα.

Αν σας έπεισα ήδη για τη λαχανίδα που να διαβάσετε και για τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Προφανώς η ποιότητα και η συγκέντρωση των ιχνοστοιχείων επηρεάζεται από το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκε, αλλά σε γενικές γραμμές η λαχανίδα έχει τη δυνατότητα να είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων. Στα 90μγρ ανά κούπα, και λόγω της ιδιαίτερης βιοδιαθεσιμότητας του, η λαχανίδα περιέχει περισσότερο ασβέστιο ανά γραμμάρια από το αγελαδινό γάλα. Επίσης μια έρευνα για τη βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου στο γάλα και στη λαχανίδα, έδειξε ότι το ασβέστιο στη λαχανίδα απορροφάται 25% καλύτερα από το ανθρώπινο σώμα, παρά τη προπαγάνδα ότι το αγελαδινό γάλα είναι η υπέρτατη πηγή ασβεστίου.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ένα γραμμάριο λαχανίδας περιέχει 1.35 μγρ ασβεστίου. Ενώ κάθε γραμμάριο αγελαδινού γάλατος περιέχει 1.13 μγρ. Η μεγάλη όμως διαφορά είναι ότι το ασβέστιο στο γάλα συνοδεύεται από μια κολλώδη πρωτεΐνη τη καζεΐνη. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μονο- στομαχικά θηλαστικά (όπως εμείς) να χωνευτεί, κι επομένως το ασβέστιο είναι δύσκολο έως και αδύνατο να απελευθερωθεί. Επίσης οι πρωτεΐνες καζεΐνης χρειάζονται μεγάλες ποσότητες υδροχλωρικού οξέος για να διασπαστούν.

Με τη πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολική οξείδωση που οδηγεί στη διαρροή ασβεστίου από τις υπάρχουσες αποθήκες ασβεστίου του σώματος (πχ δόντια, κόκκαλα) οδηγώντας σε καθαρή απώλεια ασβεστίου από το σώμα. Από την άλλη η λαχανίδα, όπως και όλα τα λαχανικά, είναι αλκαλική και μειώνει τα επίπεδα ιχνοστοιχείων που χρειάζεται το σώμα για να διατηρεί την ισορροπία του ΡΗ. Επομένως η λαχανίδα περιέχει όχι μόνο τη σωστή μορφή ασβεστίου αλλά μπορεί να μειώσει τις ανάγκες του σώματος για ασβέστιο.

Η λαχανίδα είναι επίσης πολύ καλή πηγή μαγνησίου, γι’ αυτό το λόγο είναι και τόσο πράσινη. Αυτή η βαθιά, σκούρα χλωροφύλλη στα φύλλα της περιέχει ένα άτομο μαγνησίου ανά μόριο. Και δεδομένου ότι χρειαζόμαστε μια σωστή ισορροπία μαγνησίου- ασβεστίου για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας, η κατανάλωση περισσότερου μαγνησίου μπορεί να είναι σωτήρια.

Η λαχανίδα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή υπερτροφή. Προέρχεται από μια θεραπευτική οικογένεια φυτών και θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και σαν φάρμακο. Πρόσφατη βιβλιογραφία αποδεικνύει ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη θεραπεία του καρκίνου, στην αθηροσκλήρωση, στο γλαύκωμα και σε διάφορες μορφές χημικής δηλητηρίασης.

Πως θα βάλεις τη λαχανίδα πιο συχνά στη διατροφή σου

Ο καλύτερος τρόπος να φάς τη λαχανίδα είναι είτε ωμή σε σαλάτα ή σμούθι, είτε ελαφρά βρασμένη στον ατμό.

Ειδικά στη σαλάτα, επειδή τα φύλλα της είναι αρκετά σκληρά αυτό που θα σου πρότεινα είναι να κάνεις μασάζ στα φύλα με λίγο λάδι, είναι φοβερό πόσο γρήγορα θα μαλακώσουν και θα αποκτήσουν ένα σκούρο πράσινο χρώμα.

Μιας και η γεύση της είναι αρκετά πικρή και όχι προσφιλής σε όλους ένας άλλος πολύ νόστιμος τρόπος να φας λαχανίδα είναι σε σπιτικά τσίπς.

Εξίσου νόστιμη είναι και σε πρωινό αλμυρό πόριτζ ή με σωταρισμένη ελαφρυά με αυγά.

thesauchalife.com

Διατροφή

Ακούγεται σαν φρούτο από παραμύθι, σαν καρπός ενός μαγικού δέντρου. Αν και όχι, δεν έχει βγει από παραμύθι, το Φρούτο του Δράκου ή αλλιώς Pitaya, έχει μαγικές ιδιότητες που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις σαν πριγκίπισσα. Γνώρισέ το και αγάπησέ το κι εσύ!

Τα Φρούτα του Δράκου ανθίζουν σε αφθονία στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ν. Αμερικής και της Ασίας. Περιέχουν περίπου 60 θερμίδες το κάθε ένα και είναι πλούσια σε Βιταμίνη C, B1, B2 και B3 και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα Super Fruits! Δες λοιπόν 10 πράγματα που μπορεί να κάνει για ‘σένα.

Έχει εξαιρετικά χαμηλή ποσότητα χοληστερόλης και σε κρατάει ευτυχισμένη και υγιή για περισσότερη ώρα. Είναι το τέλειο φρούτο για να διατηρήσεις το βάρος σου και να ικανοποιήσεις τις λιγούρες σου για κάτι γλυκό. Το Φρούτο του Δράκου έχει μία καταπληκτική υπερδύναμη που καταπολεμά την κακή χοληστερόλη, όντας μία εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπών βοηθά την καρδιά να παραμένει σε άριστη κατάσταση.Καθαρίζει το πεπτικό σύστημα.

dragon-fruit

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου. Τρώγοντάς τη σάρκα και τους σπόρους, μπορεί το σώμα σου να κρατηθεί οχυρωμένο και ικανοποιημένο. Είναι από τα καλύτερα φυσικά αντιοξειδωτικά. Για να καθαρίσεις το σώμα σου από τις τοξίνες και τα καρκινικά κύτταρα, πρέπει να καταναλώνεις τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά και πίστεψέ μας, το Dragon Fruit είναι ό,τι καλύτερο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες βοηθάει στη ρύθμιση του διαβήτη, καθώς και των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα. Ωστόσο, για οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σου καλύτερα να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Το Φρούτο του Δράκου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθάει το δέρμα να παραμένει σφριγηλό και αναζωογονημένο. Μπορείς ακόμα και να φτιάξεις σπιτική μάσκα προσώπου με Dragon Fruit και μέλι σαν εναλλακτική επιλογή από τις μάσκες του εμπορίου.

Ο χυμός του Dragon Fruit είναι εξαιρετικός για τα βαμμένα μαλλιά, εφόσον βοηθάει την τρίχα να αναπνέει και τα μαλλιά σου να παραμένουν υγιή και μεταξένια. Η αρθρίτιδα είναι άλλος ένας τομέας για τον οποίο το Φρούτο του Δράκου μπορεί να κάνει θαύματα. Ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις και τη δυσκινησία και περιορίζει τις φλεγμονές στις αρθρώσεις και το σώμα.Πλούσιο σε Βιταμίνη C, αυτό το φρούτο μπορεί να γίνει τοπική αλοιφή για την ακμή. Λιώσε μία φέτα του φρούτου και τοποθέτησέ το στις προβληματικές περιοχές του δέρματός σου. Στη συνέχεια ξέπλυνε με νερό. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποίησέ το 2 φορές την ημέρα. Ανακουφίζει το κάψιμο στο δέρμα από τον ήλιο. Συνδυάζοντας το Φρούτο του Δράκου με αγγούρι και μέλι, μπορείς να δημιουργήσεις ένα μείγμα σαν την αλόη. Με την αφθονία της Βιταμίνης B3, το Dragon Fruit ενυδατώνει το καμένο δέρμα και απελευθερώνει τη θερμότητα από την περιοχή.

Πηγή: Myfit.gr

faysbook.gr

Διατροφή

Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι τακτικές δόσεις σε βιταμίνη D3 μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.

Η έρευνα για την καρδιά και την βιταμίνη D, έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς. “Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να κάνουν μια σημαντική διαφορά στην φροντίδα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (…) Είναι η πρώτη απόδειξη ότι η βιταμίνη D3 μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς των ανθρώπων με καρδιακή μυϊκή αδυναμία, πάθηση γνωστή και ως καρδιακή ανεπάρκεια”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Klaus Witte.

Η μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 160 ασθενείς που είχαν βηματοδότες ή/και λάμβαναν φάρμακα για την πίεση του αίματος, γνωστά ως αναστολείς ACE ή β-αναστολείς.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη έλαβαν είτε βιταμίνη D, είτε χάπια τύπου placebo (ψευδοφάρμακα) μια φορά την ημέρα για ένα έτος.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D με βάση το ασβέστιο, επειδή το ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα βελτιώθηκε από 26-34% στους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D, ενώ δεν υπήρξε καμία μεταβολή μεταξύ εκείνων που πήραν τα χάπια placebo.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι η βελτίωση που παρατηρήθηκε στους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την ανάγκη τους για βηματοδότη.

Η μελέτη για την καρδιά και την βιταμίνη D παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που έγινε στο Σικάγο. Τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από τέτοιου είδους έρευνες, οι οποίες απλά παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια, θεωρούνται κατά κανόνα ως “προκαταρκτικά”, έως ότου δημοσιευθούν επισήμως σε επιστημονικό περιοδικό, κάτι που είναι θέμα χρόνου να συμβεί με αυτή την έρευνα.

olasimera.gr

Διατροφή

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να σας κάνουν να πάρετε βάρος, επομένως ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να το αποφύγετε αυτό καθώς και για να ελέγξετε τις ορμόνες που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Εδώ και πολύ καιρό οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους ότι, για να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε λιγότερο και να ασκούνται περισσότερο.

Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς τους ειδικούς συνειδητοποιούν ότι η παλιά συμβουλή τους ήταν υπερβολικά απλοϊκή για την αντιμετώπιση των περίπλοκων προβλημάτων του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας.

Οι ορμόνες και οι γενετικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στα προβλήματα βάρους.

Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδια με τα οποία γεννηθήκατε, μπορείτε να ελέγξετε τις ορμόνες που σας κάνουν να παχαίνετε μέσα από τις τροφές που καταναλώνετε.

1. Προσπαθείτε να καταναλώνετε πολλές ίνες και λίγα σάκχαρα για να ελέγξετε τις ορμόνες

Η ινσουλίνη είναι μία από τις ορμόνες που κατηγορούνται περισσότερο όταν μιλάμε για αύξηση του βάρους, επειδή κάνει τα κύτταρά σας να αποθηκεύουν σάκχαρο στο σώμα σας με μορφή λίπους.

Έτσι μπορεί να προκύψει ένας φαύλος κύκλος: καθώς το βάρος σας αυξάνεται, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει την ποσότητα των σακχάρων στα κύτταρα. Αυτό με τη σειρά του σας κάνει να παίρνετε ακόμα περισσότερο βάρος.

Αν ακολουθείτε μια διατροφή με λίγα σάκχαρα και πολλές ίνες, θα έχετε λιγότερα προβλήματα με το φυσικό έλεγχο των επιπέδων της ινσουλίνης σας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίνες διασπώνται αργά από το σώμα, γεγονός που σας βοηθάει να αποφύγετε τις υπερβολικά απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Οι ίνες βελτιώνουν επίσης την πέψη σας και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα, επομένως είναι ακόμα πιο εύκολο να χάσετε βάρος.

2. Τρώτε πρωτεΐνη σε όλη τη διάρκεια της μέρας
Η πρωτεΐνη είναι σημαντική επειδή βοηθάει στη ρύθμιση μιας ορμόνης που είναι γνωστή ως γκρελίνη. Ίσως να μην έχετε ξανακούσει γι’αυτή, όμως είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για την αύξηση του βάρους και ονομάζεται «ορμόνη της πείνας».

Υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης θα κάνουν τον εγκέφαλό σας να σας πει «τάισέ με τώρα!» όταν στην πραγματικότητα δεν είναι πραγματικά απαραίτητο. Ωστόσο η πρωτεΐνη βοηθάει στην καταστολή αυτής της ορμόνης, ακυρώνοντας τα ψεύτικα σήματα.

Δεν χρειάζεται να είναι ζωική πρωτεΐνη, όπως κρέας, αβγά ή γαλακτοκομικά. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά όπως τα φασόλια, οι φακές ή ο αρακάς αποτελούν άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να επιλέξετε.

3. Επιλέγετε τα γαλακτοκομικά σας προϊόντα με σύνεση
Αν δεν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν σας κάνουν κακό.


Ωστόσο θα πρέπει να τα επιλέγετε με σύνεση.

Πολλές εταιρείες στη βιομηχανία γαλακτοκομικών χρησιμοποιούν τεχνητές αυξητικές ορμόνες όταν εκτρέφουν τα ζώα τους προκειμένου να διεγείρουν την παραγωγή γάλακτος και κρέατος.

Οι ορμόνες αυτές δεν είναι σχεδιασμένες για κατανάλωση από τον άνθρωπο, έτσι είναι πιθανό να συσχετίζονται στενά με την αύξηση του βάρους.

Να επιλέγετε πάντα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα ή εκείνα που φέρουν την ετικέτα «χωρίς ορμόνες». Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τα απολαμβάνετε χωρίς να ανησυχείτε για τις επιδράσεις που μπορούν να έχουν στο βάρος σας μακροπρόθεσμα.

4. Προσοχή με τα δημητριακά
Τα δημητριακά και οι σπόροι που περιέχουν γλουτένη, ειδικά τα πλήρη δημητριακά, δεν κάνουν απαραιτήτως κακό σε όλους. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη θυρεοειδική ορμόνη σας, είναι καλή ιδέα να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε γλουτένη μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης. Η θυρεοειδική ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο όταν θέλετε να αποφύγετε την αύξηση του βάρους επειδή συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Θα είναι πιο δύσκολο για σας να χάσετε βάρος και, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης σας, τόσο πιο αργός είναι ο μεταβολισμός σας. Αν ελέγξετε τις ορμόνες όπως αυτή, μακροπρόθεσμα θα χάσετε βάρος.

5. Αποφεύγετε τα προϊόντα σόγιας

Τα πράγματα είναι περίπλοκα με τη σόγια. Αν και είναι αλήθεια ότι περιέχει λίγα λιπαρά, λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, περιέχει επίσης χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως φυτοοιστρογόνα.

Αυτές μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή οιστρογόνων από το ίδιο το σώμα σας. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων σας είναι σταθερά, βελτιστοποιούνται επίσης τα επίπεδα μιας ορμόνης που είναι γνωστή ως λεπτίνη.

Η λεπτίνη είναι σημαντική όσον αφορά στην αύξηση του βάρους, επειδή ρυθμίζει την αίσθηση της χόρτασης. Όταν το επίπεδο της λεπτίνης σας είναι φυσιολογικό, αισθάνεστε χορτάτοι τρώγοντας μόνο όσο χρειάζεται.

Για το λόγο αυτό είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τα προϊόντα σόγιας όταν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος.

6. Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης
Ο καφές και το τσάι περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν εξαιρετικές ωφέλειες για την υγεία σας. Ωστόσο, αναφορικά με την αύξηση του βάρους, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης σας, η οποία είναι η ορμόνη που ανταποκρίνεται στο άγχος και μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους στην περιοχή της κοιλιάς, επειδή αναδιανέμει το λίπος από τους βραχίονες και τα πόδια σε αυτή.


Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος, ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη -σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν καφεΐνη.

Αυτές οι αλλαγές στη διατροφή σας δεν βασίζονται απαραίτητα στον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε, αλλά μάλλον στις ιδιότητες των προϊόντων που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

Οι ορμόνες σας παίζουν θεμελιώδη ρόλο όποτε προσπαθείτε να χάσετε ή να πάρετε βάρος.

Αν γνωρίζετε πώς να ελέγχετε τις ορμόνες που προκαλούν αύξηση του βάρους, θα είναι πολύ πιο εύκολο για σας να επιτύχετε τους στόχους σας στο αδυνάτισμα.

Να θυμάστε ότι, αν θέλετε να κάνετε κάποια σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας ή στις διατροφικές σας συνήθειες, είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με κάποιον γιατρό που εμπιστεύεστε ή με κάποιον διατροφολόγο.

bovary.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin