Αυγούστου 20, 2018

Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια, η πρωτεΐνη φαίνεται να είναι το νούμερο ένα θρεπτικό συστατικό- και για καλό λόγο. Το κάθε της γραμμάριο είναι πιο χορταστικό από τους υδατάνθρακες ή το λίπος- που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη μας κρατά χορτάτους για περισσότερο χρόνο. Η πρωτεΐνη είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπλαση και την ενδυνάμωση των μυών και διατηρεί τη καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη είναι 0.8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους. Για τους περισσότερους άνδρες και γυναίκες, αυτό μεταφράζεται σε 46 με 56 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Για παράδειγμα, ένα κανονικού μεγέθους hamburger περιέχει 24 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Αν προσέχετε την ποσότητα πρόσληψης πρωτεΐνης, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι καταναλώνετε περισσότερο κρέας.

Παρόλα αυτά, θα γνωρίζετε ήδη μάλλον τρόπους για να προσθέσετε πρωτεΐνη κρέατος στο διατροφικό σας πρόγραμμα- από μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, θαλασσινά κλπ.

Αν και οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεστε, μπορείτε σίγουρα να βρείτε επαρκή πρωτεΐνη και από άλλες πηγές, όπως φυτικές.

21 εύκολοι, εναλλακτικοί τρόποι για να προσθέσετε πρωτεΐνη στη δίαιτά σας
• 1 κούπα φουντούκια: 41 γραμμάρια πρωτεΐνης

• 1 κούπα κολοκυθόσποροι: 39 γραμμάρια.

• 1 κούπα τυρί: 36 γραμμάρια

• 1 κούπα τοφού: 34 γραμμάρια

• 1 κούπα τυριού cottage χαμηλό σε λιπαρά: 28 γραμμάρια

• 1 κούπα βρώμης: 26 γραμμάρια

• 1 κούπα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: 22 γραμμάρια

• 1 κούπα ψιλά φασόλια: 21 γραμμάρια

• 1 κούπα λευκά φασόλια: 19 γραμμάρια

• 1 κούπα γίγαντες: 19 γραμμάρια

• 1 κούπα φακές: 18 γραμμάρια

• 1 κούπα ενταμάμε: 17 γραμμάρια

• 1 κούπα φάβα: 15 γραμμάρια

• 1 χορτοφαγικό burger: 11 γραμμάρια

• 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο: 9 γραμμάρια

• 1 κούπα γιαούρτι τοφού: 9 γραμμάρια

• 1 κούπα μαγειρεμένο κινόα: 8 γραμμάρια

• 1 κούπα γάλα: 8 γραμμάρια

• 1 κούπα γάλα από σόγια: 8 γραμμάρια

• 1 κουταλιά της σούπας μίσο: 2 γραμμάριαCELEBRITIES

http://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Υπάρχουν αρκετές δίαιτες και, ειδικά μέσω διδικτύου, μπορείτε να βρείτε πολλές συμβουλές ανάλογα με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει και θέλετε να ακολουθήσετε. Ορισμένες δίαιτες αφορούν την απώλεια βάρους, άλλες την πρόσληψη βάρους, ενώ υπάρχουν και εκείνες που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση παθολογικών ζητημάτων όπως η υψηλή χοληστερόλη κλπ.

Παρόλα αυτά, όποια δίαιτα και να διάλεξετε, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να λαμβάνετε υπόψη σας τους πιθανούς κινδύνους και τις παρενέργειες και ακόμα καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ώστε το πρόγραμμα διατροφής που πρόκειται να ακολουθήσετε, να ταιριάζει σε εσάς και τον οργανισμό σας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε περιληπτικά τις 9 πιο δημοφιλείς δίαιτες, έτσι όπως τις έχουμε συγκεντρώσει και δημοσιεύσει στο παρελθόν, οι οποίες περιέχουν όλες τις πληροφορίες που θέλετε να μάθετε, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν όλα τα γούστα! Πατώντας στον σύνδεσμο κάτω από κάθε δίαιτα, μπορείτε να ανακατευθυνθείτε στο άρθρο της συγκεκριμένης διατροφής και να διαβάσετε περισσότερα.

1. Δίαιτα Άτκινς
Ο στόχος της δίαιτας Άτκινς είναι η απώλεια βάρους αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες και ελέγχοντας τα επίπεδα ινσουλίνης. Όσοι την ακολουθούν, μπορούν να καταναλώνουν όσο λίπος και πρωτεΐνες θέλουν. Ο Αμερικανός καρδιολόγος δρ. Ρόμπερτ Άτκινς ανακάλυψε τη δίαιτα Άτκινς στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχτηκε και πλέον συστήνεται σε όσους την εφαρμόζουν να τρώνε περισσότερα λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και να ασκούνται περισσότερο.

2. Χορτοφαγική διατροφή

Ένας χορτοφάγος δεν καταναλώνει κρέας ή ψάρι, αλλά υπάρχουν διάφοροι τύποι χορτοφαγίας. Κάποιοι καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ οι πιο αυστηροί, δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν, συμπεριλαμβάνοντας και το μέλι. Κάποιοι άλλοι αποκαλούν τον εαυτό τους χορτοφάγο, αλλά καταναλώνουν ψάρι.

Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε κρέας για να προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για μια καλή υγεία. Ένα άτομο που επιλέγει να μην τρώει κρέας μπορεί να είναι και υγιές, επειδή θα τρέφεται με περισσότερες φυτικές τροφές και επειδή μπορεί να κινητοποιείται περισσότερο στο να κάνει υγιεινές επιλογές. Η χορτοφαγική διατροφή έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του διαβήτη τύπου 2, με αποτέλεσμα την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Μπορεί ακόμα να συμβάλλει και στην απώλεια βάρους.

3. Vegan διατροφή
Η vegan διατροφή αποτελεί ουσιαστικά έναν τρόπο ζωής από τον οποίο αποκλείεται η χρήση προϊόντων ζωικής προέλευσης. Οι vegan δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένων του μελιού, των αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων και δεν θα χρησιμοποιήσουν ρούχα, σαπούνια και άλλα προϊόντα που έχουν πηγή τα ζώα με οποιοδήποτε τρόπο.

Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι αρκετά υγιεινή, αλλά αν δεν είναι επαρκώς σχεδιασμένη, μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο την υγεία μας. Οι λόγοι που κάποιος επιλέγει να ακολουθήσει μια vegan διατροφή μπορούν να περιλαμβάνουν την αντίθεση σε κάθε βιαιότητα που έχει αποδέκτες τα ζώα, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ή απλά την προσπάθεια απώλειας βάρους και τη βελτίωση της υγείας.

4. Weight watchers
Το Weight Watchers είναι ένα πρόγραμμα δίαιτας με εκατομμύρια μέλη σε πάνω από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συχνές συναντήσεις, μαθήματα αυτοβοήθειας, στήριξη ομάδας και ένα σύστημα πόντων. Το άτομο που ακολουθεί τη δίαιτα στοχεύει σε έναν συγκεκριμένο βάρος ή δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 20-25, ανάλογα και με τον τύπο σώματος.

5. Μεσογειακή διατροφή

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη Μεσογειακή διατροφή, αλλά θα λέγαμε ότι αποτελείται από ένα πλέγμα κάποιων κοινών τύπων τροφίμων και συνηθειών από τις παραδόσεις διαφορετικών περιοχών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της νότιας Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Απαιτείται ακόμα επιπρόσθετη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ακριβή οφέλη της διατροφής αυτής, αλλά είναι γνωστό ότι διαθέτει ελάχιστα trans λιπαρά και δεν περιέχει επεξεργασμένα λάδια και γενικά πολλά επεξεργασμένα κρέατα και άλλες τροφές.

6. Κέτωση και κετογονική δίαιτα
Η κέτωση αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του μεταβολισμού. Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετή γλυκόζη για την ενέργειά του, καίει αναγκαστικά το αποθηκευμένο λίπος του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση οργανικών ενώσεων (οξέων) που ονομάζονται κετόνες στο σώμα.

Ορισμένα άτομα ενθαρρύνουν την κέτωση, ακολουθώντας μια δίαιτα που ονομάζεται κετογονική ή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Ο σκοπός αυτής της δίαιτας είναι η καύση του ανεπιθύμητου λίπους, αναγκάζοντας τον οργανισμό να βασιστεί στο λίπος για την εύρεση ενέργειας και όχι στους υδατάνθρακες. Η κέτωση συχνά παρατηρείται σε ασθενείς με διαβήτη, καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβεί, αν το σώμα δεν έχει αρκετή ινσουλίνη ή αν δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη.

7. Ωμοφαγική διατροφή

Η διατροφή της ωμοφαγίας περιλαμβάνει κυρίως ακατέργαστες, ολόκληρες, βασισμένες σε φυτά και -κατά προτίμηση- βιολογικές τροφές. Τα 3/4 της διατροφής αυτής χρειάζεται να συνίστανται από ωμή τροφή.

Τα άτομα που ακολουθούν μια ωμοφαγική διατροφή πιστεύουν ότι η κατανάλωση ωμής τροφής τους προσφέρει καλή υγεία. Μια μερίδα ανθρώπων είναι χορτοφάγοι και δεν καταναλώνουν τροφές ζωικής προέλευσης. Άλλοι καταναλώνουν ωμό κρέας και προϊόντα ζωικής προέλευσης. Η απώλεια βάρους δεν αποτελεί τον κύριο σκοπό της ωμοφαγίας, αλλά είναι δυνατή.

8. Δίαιτα ζώνης
Η δίαιτα ζώνης αποτελεί μια δίαιτα που στόχο έχει τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, για τη διασφάλιση ισορροπημένων επιπέδων ινσουλίνης και την κατανάλωση πολλών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πολυφαινoλών για την πρόληψη εμφάνισης φλεγμονών. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν το υγιές βάρος, τον μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από ιούς και την επιβράδυνση της γήρανσης.

9. H δίαιτα της Διακοπτόμενης Νηστείας (fast diet)
Το «fast» σε αυτή την περίπτωση δεν αναφέρεται στην ταχύτητα, αλλά πρόκειται για το «fasting», που είναι η νηστεία. Αυτή η δίαιτα, που ξεκίνησε στην Αγγλία, μειώνει τις θερμίδες σας δραστικά μόνο για 2 μέρες την εβδομάδα, κατά τις οποίες στην ουσία κάνετε νηστεία. Η βασική ιδέα πίσω από το The Fast Diet του Michael Mosley MD και της Mimi Spencer είναι να τρώτε φυσιολογικά για 5 μέρες την εβδομάδα και να περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων για άλλες 2 μέρες.

http://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Πρέπει ή δεν πρέπει να πίνεις νερό με λεμόνι με το που ξυπνήσεις;
Πατουχέα Μαριάννα
Έχει μαγικές ιδιότητες το νερό με το λεμόνι αν το πίνουμε το πρωί; Ναι ή όχι;

Πρέπει ή δεν πρέπει να πίνεις νερό με λεμόνι με το που ξυπνήσεις;

Θυμάσαι που λέγαμε ότι τόσο καιρό πίνεις το ζεστό νερό με το λεμόνι λάθος; Ε αφού βεβαιωθήκαμε ότι τώρα ξέρεις πως και πότε πρέπει να το απολαμβάνεις, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροφήματος που δεν γνωρίζαμε.

Σύμμαχος στο αδυνάτισμα
Σου ακούγεται αδύνατο, κι όμως το λεμόνι περιέχει την πεπτίνη, ουσία που βοηθάει πολύ στην αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε δίαιτας γιατί προκαλεί αίσθημα κορεσμού και μας κάνει να μην πεινάμε. Παράλληλα, χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες, το πρωινό αυτό ρόφημα καθαρίζει τον οργανισμό από τις επικίνδυνες τοξίνες και η διουρητική του δράση, αυξάνει την παραγωγή των ενζύμων που κινητοποιούν την αποτοξινωτική λειτουργία του οργανισμού.

Λαμπερή επιδερμίδα
Αντιμετωπίζεις προβλήματα ακμής; Το μαγικό αυτό ρόφημα περιέχει βιταμίνη Κ και καταπολεμά τα βακτήρια που δημιουργούν τα –τόσο ενοχλητικά- σπυράκια. Δοκίμασε το και σε λίγες μέρες θα δεις μεγάλη αλλαγή στο δέρμα σου. Δε θα σου εγγυηθούμε ότι θα φύγουν αμέσως αλλά, σίγουρα, θα αποκτήσεις λαμπερότερο πρόσωπο από ποτέ.

Βοηθός για άμεση πέψη
Το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο λεμόνι συμβάλλει στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και ανακουφίζει τους πόνους στην κοιλιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι πίνοντας νερό με λεμόνι το πρωί εξισορροπούνται καλύτερα τα οξέα του στομάχου, ενώ αποβάλλονται περισσότερες τοξίνες από το γαστρεντερικό και από το ήπαρ. Κι όλα αυτά μόνο με ένα ποτήρι το πρωί. Τέλειο;

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Επειδή παρέχει στον οργανισμό μας βιταμίνη C, βοηθάει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και άλλων ιώσεων. Επιπλέον, το λεμόνι προσφέρει στο σώμα κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το αναπνευστικό σύστημα, βοηθώντας ακόμα και στην καταπολέμηση του άσθματος. Τέλος, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που είναι απαραίτητο για έναν γερό οργανισμό.

Ακόμα δεν πείστηκες για την νέα πρωινή συνήθεια;

Διατροφή

Η βιταμίνη Κ είναι γνωστό ότι παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Η ανακάλυψή της ξεκινά το 1929 όταν ο Δανός επιστήμονας Henrik Dam τάισε κοτόπουλα με τροφές χωρίς καθόλου λίπος ή χοληστερίνη. Μετά από μερικές εβδομάδες, τα ζώα άρχισαν να αιμορραγούν.

Αυτό έκανε φανερό ότι μαζί με τη χοληστερίνη και κάποια άλλη ουσία έλειπε από τις τροφές η οποία ονομάστηκε βιταμίνη «πήξης του αίματος». Η λέξη στα Γερμανικά ήταν Koagulationsvitamin και από αυτή στη συνέχεια πήρε το όνομα βιταμίνη Κ.

Η βιταμίνη Κ είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα λιποδιαλυτών βιταμινών. Αν κάποιος δεν καταναλώνει λιπαρές τροφές, πιθανόν να έχει έλλειψη βιταμίνης Κ αλλά και άλλων λιποδιαλυτών βιταμινών όπως είναι η βιταμίνη Ε. Ως λιποδιαλυτή βιταμίνη, η Κ αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς του οργανισμού και στο συκώτι.

Η βιταμίνη Κ έχει δύο μορφές, την Κ1 (φυλλοκινόνη) και την Κ2 (μια ομάδα μορίων που ονομάζονται μενακινόνες). Αρχικά θεωρήθηκε ότι οι δύο μορφές παίζουν παρόμοιο ρόλο αλλά αυτό δεν είναι εντελώς σωστό. Μετά το 1997 άρχισε να φαίνεται ότι η βιταμίνη Κ2 ήταν λιγότερο χρήσιμη στην πήξη του αίματος ενώ χρησίμευσε για την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά και την αποτροπή της εναπόθεσής του στις αρτηρίες, δηλαδή στην αποτροπή της αρτηριοσκλήρυνσης.

Η βιταμίνη Κ1 δρα στο συκώτι και βοηθά στη σύνθεση τεσσάρων από τις 13 πρωτείνες που χρειάζονται για την πήξη του αίματος. Με απλά λόγια, χωρίς τη βιταμίνη Κ1 το αίμα δεν πήζει. Συνεπώς, η έλλειψη της βιταμίνης Κ1 από τη διατροφή είναι δυνατόν να προκαλέσει αιμορραγικές επιπλοκές. Όσοι παίρνουν αντιπηκτικά όπως είναι η ηπαρίνη πρέπει να διατηρούν σταθερή τη λήψη της βιταμίνης Κ1 από τη διατροφή τους.

Ένας ενήλικας άνδρας χρειάζεται συνολικά 120 μgr (μικρογραμμάρια, δηλαδή εκατομμυριοστά του γραμμαρίου) βιταμίνης Κ την ημέρα, ενώ μια ενήλικη γυναίκα 90 χρειάζεται μgr. Τα παιδιά μέχρι έξι μηνών δεν χρειάζονται πάνω από 2 μgr και τα παιδιά τριών χρονών δεν χρειάζονται πάνω από 30 μgr.

Τροφές πλούσιες σε Κ1
Η Κ1 λαμβάνεται κυρίως από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πλούσιες διατροφικές πηγές είναι το μπρόκολο (154 μgr ανά 100 gr τροφής), το κουνουπίδι (191 μgr), το λάχανο (149-275 μgr), ανάλογα με το είδος του λάχανου), το σογιέλαιο (200 μgr), το μαρούλι (113 μgr) και το σπανάκι (266 μgr), αλλά επίσης το ελαιόλαδο (58 μgr), ο φλοιός σιταριού (83 μgr) και επομένως τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά προγεύματος, η βρώμη (63 μgr), τα ρεβύθια (48 μgr), οι ντομάτες (48 μgr), τα αυγά (50 μgr), οι φράουλες (14 μgr), τα σπαράγγια (39 μgr), τα φασόλια (28-33 μgr) και το συκώτι.

Επειδή η Κ1 είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η απορρόφησή της από τα λαχανικά ενισχύεται από την παρουσία λίπους στη διατροφή.

Παράγεται επίσης από βακτήρια του εντέρου και η έλλειψή της σπάνια παρατηρείται επειδή μια ισορροπημένη διατροφή καλύπτει 75-150 μgr ημερησίως. Έτσι συνήθως δεν βρίσκεται στα συμπληρώματα βιταμινών.

Έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να συμβεί σε καταστάσεις δυσαπορρόφησης λιπών (στεατόρροια), αποφρακτικού ικτέρου και όταν διαταράσσεται η φυσιολογική εντερική χλωρίδα (π.χ. από κατάχρηση αντιβιοτικών). Ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να σκοτώσουν τα μικρόβια που που παράγουν τη βιταμίνη και να παρατηρηθεί ανεπάρκεια. Ειδικά οι κεφαλοσπορίνες μειώνουν την απορρόφηση της βιταμίνης από το σώμα. Αιμορραγίες των ούλων ή άλλες αιμορραγίες που διαρκούν περισσότερο από 4 λεπτά είναι ενδείξεις έλλειψης της βιταμίνης Κ που παρουσιάζεται όταν κάτι δεν πάει καλά με τα βακτήρια του εντέρου.

Τροφές πλούσιες σε Κ2
Η βιταμίνη Κ2 είναι μια ομάδα ενώσεων που σε αντίθεση με την Κ1 βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στις ζωικές τροφές. Παίζει κι αυτή ρόλο στην στην πήξη του αίματος αλλά έχει κι άλλες δράσεις.

Η βιταμίνη Κ2 απαιτείται για την μεταφορά του ασβεστίου στα οστά και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των πρωτεϊνών που κρατούν υγιή τα δόντια. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης K2 έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών και λιγότερη οστεοπόρωση.

Έχει βρεθεί ότι υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης Κ2 στο αίμα σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα οστεοκαλσίνης, μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.

Διατροφή

 

Κάνεις γυμναστική, προσέχεις τη διατροφή σου αλλά δεν χάνεις τα κιλά και το λίπος που θέλεις; Εξίσου σημαντικό με το διαιτητικό σας πρόγραμμα και την τακτική σωματική άσκηση, στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού σας βάρους, είναι και ο μεταβολικός ρυθμός του οργανισμού σας.

Μάθε μικρές συμβουλές για να αυξήσεις με φυσικό τρόπο το μεταβολισμό σου και να χάσεις τα περιττά κιλά:

-Νερό πριν το γεύμα:

Η κατάποση δύο ποτηριών νερού πριν από κάθε γεύμα θα σας βοηθήσει να χάσετε πιο εύκολα τα περιττά κιλά. Ειδικά αν το νερό είναι σχετικά κρύο ή και παγωμένο, αφού αυτό θα υποχρεώσει τον οργανισμό σας να κάψει περισσότερες θερμίδες προκειμένου να το θερμάνει και να μπορέσει να το αφομοιώσει. Επίσης, πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός έχει περισσότερη ενέργεια.
-Πιές καφέ, κάνει καλό:

Η ικανότητα της καφεΐνης να θέτει σε εγρήγορση και να επιταχύνει την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, την καθιστά ισχυρό σύμμαχο στην αύξηση του μεταβολισμού. Επιπλέον, οι κόκκοι του καφέ έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας.
Ο καφές έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης, βοηθάει τους ανθρώπους να εργαστούν σκληρότερα και ως εκ τούτου να κάψουν περισσότερες θερμίδες. Το να πιείτε καφέ μετά από τη γυμναστική μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό.

-Καταναλώστε περισσότερο γιαούρτι:

Τα προβιοτικά (υγιή βακτήρια) που βρίσκονται στο γιαούρτι και σε άλλες τροφές, οι οποίες έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Αυτό απέδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition, στην οποία γυναίκες που επί 12 εβδομάδες έπαιρναν συμπλήρωμα με προβιοτικά στο πλαίσιο της κανονικής τους διατροφής, έχασαν περισσότερα κιλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνες που δεν έπαιρναν το συμπλήρωμα.

Διατροφή

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τους Αμερικάνους να το χρησιμοποιούν στις βάφλες και στα pancakes, το σιρόπι σφένδαμου ή αλλιώς maple syrup όμως είναι πιο υγιεινό από ότι μπορούσες να φανταστείς.

Είναι ένα food trend που ορκίζονται τα κορίτσια του fitness από το εξωτερικό και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην σε ενημερώσω με τις διαιτητικές και χρήσιμες ιδιότητές του.

Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις παντού. Στα ροφήματά σου, στις γλυκές συνταγές, ακόμα και στη σαλάτα σου.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το σιρόπι σφένδαμου τόσο ξεχωριστό; Πριν περάσουμε σε αυτές τις τρεις ιδιότητες, θέλω να σου πω ότι έχει μόνο 17 θερμίδες το ένα κουταλάκι γλυκού.

Εν ολίγοις, αυτό το κάνει άμεσα προσιτό σε εμάς που κάνουμε δίαιτα και ιδανικό για τα κορίτσια που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αφού λοιπόν σου έκανα μια γενική εισαγωγή, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε στις μαγικές του ιδιότητες και να τις δούμε αναλυτικά.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Το σιρόπι σφένδαμου είναι ένα φυσικό σάκχαρο, σε σχέση με το σιρόπι αγαύης ή τη γλυκόζη, που είναι επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι φορτωμένο από αντιοξειδωτικά και υπόσχεται να σε κρατήσει μακριά από τις λιγούρες. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο πιθανό να αναζητείς συνεχώς κάτι γλυκό.

Έχει υψηλά επίπεδα ψευδάργυρου και μαγνησίου
Το μαγνήσιο μπορεί να αυξήσει την τεστοστερώνει, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η καύση λίπους και η ενίσχυση των μυών. Από την άλλη, ο ψευδάργυρος βοηθάει στην απώλεια βάρους και βελτιώνει τον Δείκτη Μάζας σώματος.

Βοηθάει στην πέψη και… ξεφουσκώνει
Λόγω του ότι δεν περιέχει ζάχαρη ή αλκοόλ, δεν προκαλεί φούσκωμα ή ερεθισμό στο στομάχι. Το σώμα μπορεί να χωνέψει πιο εύκολα αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης και επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις συνταγές.

Πηγή: tlife.gr

Διατροφή

Πόσο πρέπει να τρώτε ανάλογα με τα κιλά σας;
Τζουλιάννα Καρνέζη 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χάσουμε κιλά, αφού σχεδόν κάθε μήνα εμφανίζεται και μια νέα διατροφή που υπόσχεται γρήγορη και εύκολη απώλεια. Οι εμπνευστές διαφόρων μεθόδων αδυνατίσματος επικαλούνται διάφορους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν την απώλεια βάρους, συνήθως όμως πρόκειται για επαναλήψεις παλιών διατροφικών προγραμμάτων με αναμφισβήτητα αποτελέσματα. Ωστόσο η καλύτερη μέθοδος για να χάσετε όλα τα περιττά κιλά είναι να υπολογίζετε τις θερμίδες. Από την άλλη όμως μεριά κάποιοι θα σκεφτούν ότι όλο αυτό μοιάζει με τιμωρία. Ευτυχώς υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος από το να υπολογίζετε ακριβώς το φαγητό σας και το μυστικό βρίσκεται στην παλάμη σας. Για να καταλάβετε τι εννοώ συνεχίστε την ανάγνωση και θα σας λυθούν όλες οι απορίες.

Όσο αφορά τους υδατάνθρακες πρέπει να υπολογίζετε να τρώτε όσο είναι η γροθιά σας. Η ποσότητα από τα μακαρόνια, το ρύζι και τις πατάτες πρέπει να είναι σαν τη γροθιά μας.

Εάν θέλετε να φάτε πρωτεΐνη, τότε πρέπει απλά να περιοριστείτε σε μία ποσότητα όση η παλάμη σας.

Όσο αφορά το τυρί συνήθως τρώμε περισσότερο από αυτό που μας αναλογεί. Έτσι λοιπόν η σωστή ποσότητα θεωρείται ένα κομμάτι όσο ο δείκτης και ο αντίχειράς σας μαζί.

Διαβάστε εδώ: Δείτε τους πιο περίεργους τρόπους που με βοήθησαν να χάσω όλα τα περιττά κιλά

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μετρήσετε πόσα φρούτα και λαχανικά θα καταναλώσετε είναι δυο χούφτες σε κάθε γεύμα. Αν και όταν πεινάτε είναι καλύτερα να φάτε λίγο παραπάνω από τα συγκεκριμένα τρόφιμα αντί να τσιμπολογήσετε κάτι άλλο.

Σε ότ,ι αφορά τα αγαπημένα μας γλυκά πρέπει να επισημάνω πως επιτρέπονται ακόμα και όταν κάνουμε δίαιτα αλλά με μέτρο, γι αυτό η ποσότητα που μπορείτε να καταναλώσετε είναι όσο ο αντίχειρά σας. Και επειδή το καλοκαίρι είναι κοντά όσοι θέλουν να φάνε το αγαπημένο τους το παγωτό καλό είναι να περιοριστούν σε ποσότητα ίση με τη μισή τους γροθιά.

Οι παραπάνω κανόνες είναι γενικοί και δεν αφορούν όλους τους ανθρώπους, αφού ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και σε θερμίδες. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους είναι η εξατομικευμένη διατροφή

 

Διατροφή

Σημαντικά τα οφέλη στην υγεία από τα κολοκυθάκια.

Κάνουν καλό στα μάτια, στα οστά, στον προστάτη, μειώνουν την χοληστερίνη, καταπολεμούν τον καρκίνο

Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να μην έχουν την πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά, ωστόσο είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνες και ορισμένα μέταλλα.

Οι κολοκυθιές είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια φυτά. Τα κολοκυθάκια έρχονται σε ποικιλία μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων. Κατά κανόνα κάθε κολοκυθιά παράγει μεγάλο αριθμό από κολοκυθάκια.

Τα πράσινα κολοκυθάκια ανήκουν στην οικογένεια Cucurbitaceae και αποτελούν ένα συγγενές είδος με τα αγγούρια και το πεπόνι. Ένα από τα περισσότερο μελετημένα οφέλη τους στην υγεία είναι η ικανότητα τους να εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά συστατικά χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε αυτά.

Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν και μια ποικιλία ασυνήθιστων αντιοξειδωτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεοξανθίνη. Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην όραση και ιδιαίτερα στην προστασία που παρέχουν έναντι της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ενώ περιέχουν βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό (ή φολικό) οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β-καροτίνη.

Η κατανάλωση των κολοκυθιών ενισχύει επίσης την πρόσληψη του μαγγανίου, ενός βασικού μετάλλου. Οπως η βιταμίνη C, έτσι και το μαγγάνιο προστατεύει τους ιστούς από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Υποστηρίζει τη λειτουργία των γλυκοζυλοτρανσφερασών, μίας οικογένειας πρωτεϊνών που προάγουν την υγιή ανάπτυξη οστίτη ιστού (του ιστού που βρίσκεται στα οστά).

Το μαγγάνιο βοηθά, επίσης, το σώμα να παράγει κολλαγόνο απαραίτητο για την αποτελεσματική επούλωση των πληγών. Κάθε φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει 0,22 mg μαγγανίου, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει το 12% και το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα.

Οι φυτικές ίνες στο κολοκύθι, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης. Οι ίνες, προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται από το συκώτι με τη διαδικασία της χώνεψης, με αποτέλεσμα να «εμποδίζουν» τα οξέα να κάνουν «σωστά» τη δουλειά τους, ωθώντας το συκώτι να παράγει ακόμα περισσότερα και άρα να συμβάλλουν στην πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε ίνες, εμποδίζει τις καρκινογόνες τοξίνες να εγκατασταθούν στην περιοχή του μεγάλου εντέρου.

Ακόμη, οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ, που επίσης συναντάται στο κολοκύθι, λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό στρες, που είναι ικανό να προκαλέσει ποικίλες μορφές καρκίνου.

Μεταξύ άλλων τα πράσινα κολοκυθάκια φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αντικαρκινική προστασία που αυτά παρέχουν.

Επίσης, φαίνεται να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κολοκύθι, βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων που οδηγούν στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, μια κατάσταση κατά την οποία ο προστατικός αδένας μεγεθύνεται, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση και τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών.

Το κολοκυθάκι ως αλκαλική τροφή εξισορροπεί το επίπεδα των οξέων στη διατροφή και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Τα κολοκυθάκια περιέχουν νερό κατά 90% και σε 100 γραμμάρια αντιστοιχούν μόλις 15 θερμίδες. Είναι επιπλέον διουρητικά και αντιοξειδωτικά.

Τα κολοκυθάκια περιέχουν:

Φυτικές ίνεςΚάλιο – αντίστοιχο με της μπανάναςΑσβέστιοΦυλλικό οξύΣίδηροΨευδάργυροΜαγγάνιοΦώσφοροΒιταμίνη CΝιασίνη (Β3)Καροτονοειδή
Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαίωσαν τη διατήρηση ενός μεγάλου μέρους του αντιοξειδωτικού περιεχομένου τους μετά από το μαγείρεμά τους στον ατμό ή ακόμα και μετά τη διατήρησή τους στην κατάψυξη.

Τα κολοκυθάκια είναι νόστιμα και μπορείτε να τα απολαύσετε με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να τα απολαύσετε στον ατμό ή βραστά καθώς και ωμά σε σαλάτες ή ψητά στη σχάρα.
Επίσης σε πολλές περιοχές, χρησιμοποιούν και μαγειρεύουν τα άνθη της κολοκυθιάς.

Απολαύστε τα στην εποχή τους βοηθώντας σας στην δίαιτα ή την αποτοξίνωση.

Διατροφή

Πες μου πόσων χρονών είσαι να σου πω τι να τρως...!!!!

Η υγιεινή διατροφή μάς χαρίζει ποιότητα ζωής και μακροζωία. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Ποια στοιχεία όμως έχουμε περισσότερο ανάγκη ανάλογα με την ηλικία μας;

Στα διαφορετικά στάδια της ζωής μας - που αλλάζουν χονδρικά κάθε φορά που αλλάζουμε δεκαετία - το σώμα μας και γενικότερα ο οργανισμός μας έχει διαφορετικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει :

Στα 20 πρέπει να χτίσουμε γερό σκελετό, στα 30 να κάνουμε παιδιά, στα 40 να προετοιμαστούμε για την αλλαγή ρίχνοντας το βάρος στην αντιγήρανση και στα 50 να θωρακιστούμε ώστε να προλάβουμε ασθένειες που θα βάλουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή μας.

Έτσι, θέτουμε κάθε φορά διαφορετικούς στόχους, τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε και με τη βοήθεια της διατροφής μας. Οι ειδικοί μάς υποδεικνύουν ανάλογα με την ηλικία μας συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Στα 20…
Ο στόχος : Γερά οστά
Οι βάσεις που δημιουργούμε για τον οργανισμό μας με τη σωστή διατροφή στην παιδική και την εφηβική ηλικία είναι πολύτιμες, σε όλα τα επίπεδα. Εξίσου σημαντική είναι και η μετεφηβική ηλικία, αφού ο σκελετός μας φτάνει στην κορύφωση της δύναμής του περίπου στα 30 μας χρόνια. Από εκεί και πέρα αρχίζει σιγά-σιγά να φθίνει.

Πώς θα τον πετύχουμε : Το διατροφικό μυστικό για γερά οστά κρύβεται στο ασβέστιο, που σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, την οποία παίρνουμε κυρίως από τον ήλιο και λιγότερο από τη διατροφή μας (π.χ. από τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο σολομός), μας βοηθάει να χτίσουμε τον σκελετό μας.

Το ασβέστιο το αναζητάμε κυρίως στα γαλακτοκομικά, με πρωταθλητές τα τυριά, και ιδιαίτερα τα κίτρινα, όπως η παρμεζάνα και η γραβιέρα. Καλές πηγές είναι επίσης το γιαούρτι, το γάλα, το σουσάμι, το ταχίνι, η σαρδέλα, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Για να διατηρήσουμε γερό τον σκελετό μας, αλλά και τα δόντια μας, θα μας βοηθήσουν επίσης: η βιταμίνη C (τη βρίσκουμε στην πιπεριά, τον μαϊντανό, την ντομάτα, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών), ο φώσφορος (υπάρχει σε αφθονία στον πασατέμπο, τους ηλιόσπορους, το ταχίνι, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα φιστίκια και τη βρώμη) και η βιταμίνη Κ (περιέχεται κυρίως στο μπρόκολο, τα αντίδια, τα βλίτα και το λάχανο).

Στα 30…
Ο στόχος: Καλή γονιμότητα-εγκυμοσύνη
Η απόκτηση παιδιού έρχεται - για κάποιους νωρίτερα και για άλλους λίγο αργότερα - στο προσκήνιο. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας, αλλά και στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.

Πώς θα τον πετύχουμε : Η βιταμίνη Ε (τη βρίσκουμε στο ελαιόλαδο) φαίνεται να βελτιώνει το σπέρμα, καθώς επίσης και να σχετίζεται με την παρεμπόδιση του βρεφικού θανάτου, γι’ αυτό και όταν ανακαλύφθηκε ονομάστηκε τοκοφερόλη (από το τόκος, που σημαίνει γέννα, και το ρήμα φέρω).

Σημαντικά στοιχεία είναι επίσης ο ψευδάργυρος, που έχει συνδεθεί με την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος (οι καλύτερες πηγές του είναι τα θαλασσινά, το ταχίνι και τα κόκκινα κρέατα), το σελήνιο, που βοηθά το αναπαραγωγικό σύστημα (περιέχεται κυρίως σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως το συκώτι), και βέβαια το φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9, που θεωρείται ότι βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων (το βρίσκουμε σε αφθονία στο συκώτι και τη βρώμη).

Στα 40…
Ο στόχος : Διατήρηση της νεότητας - αντιγήρανση
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητα και την υγρασία του λόγω της έκθεσής μας στον ήλιο και των ελεύθερων ριζών, που προάγουν τη διαδικασία της γήρανσής του.

Πώς θα τον πετύχουμε : Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με αντιοξειδωτικά, που βοηθούν το δέρμα μας να μείνει υγιές και νεανικό.

Τέτοια είναι :
Η βιταμίνη Α, την οποία βρίσκουμε στα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά και φρούτα, όπως τα καρότα, οι πιπεριές και τα βερίκοκα, καθώς επίσης στα χόρτα, το σπανάκι και τις γλυκοπατάτες.

Το σελήνιο, του οποίου καλές πηγές είναι τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (συκώτι, ψάρια, κόκκινο κρέας).

Οι ανθοκυανίνες, που είναι φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τις βρίσκουμε στα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τις φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, το ρόδι και σε διάφορες ποικιλίες μούρων.

Οι κατεχίνες, των οποίων η κύρια πηγή είναι το τσάι - κυρίως το πράσινο και το λευκό -, ενώ σε μικρότερες ποσότητες τις βρίσκουμε στο κρασί, το μήλο και το σταφύλι και σε μεγάλες ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα.

Στα 50…
Ο στόχος: Δυνατή καρδιά
Η καρδιαγγειακή μας υγεία, αλλά και η πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος, είναι από τους πιο σημαντικούς μας στόχους.

Πώς θα τον πετύχουμε : Τα αντιοξειδωτικά είναι το «κλειδί» για την παράταση της νεότητας και της ζωής. Ως αντιοξειδωτική χαρακτηρίζεται όποια ουσία μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την καταστροφική οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και με τη διαδικασία της γήρανσης.

Τα αναζητούμε μεταξύ άλλων στα εξής τρόφιμα :
Καρότα, πιπεριές, βερίκοκα, χόρτα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, αμύγδαλα, φιστίκια, νιφάδες βρώμης, κουκουνάρι, καρύδια, ταχίνι, σουσάμι, μαϊντανός, ντομάτα, ακτινίδιο, μπρόκολο.

Ψάρι για όλους
Σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε, υπάρχει μία πολύ σημαντική τροφή που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πρόκειται για το ψάρι, που μας δίνει τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται ότι συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, προστατεύουν την καρδιά χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση, ρυθμίζουν την πίεση και το σάκχαρο του αίματος, τονώνουν τη μνήμη....,

τους αποδίδονται αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, δρουν αντικαρκινικά (κυρίως όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη), καταπολεμούν τις φλεγμονές (π.χ. την ρευματοειδή αρθρίτιδα) και είναι ευεργετικά και για το άσθμα.

Οι καλύτερες πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, ο γαύρος, το σκουμπρί και η σαρδέλα, ενώ περιέχονται επίσης σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, τα καρύδια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. το σπανάκι).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MMedSci.SRD, κλινικό διαιτολόγο–βιολόγο, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.).
Άννα Δάλλα
http://www.vita.gr

http://lovepeaceangelhapiness.blogspot.gr/

Διατροφή

Αν έχετε βαρεθεί το κλασσικό πρωινό σας γεύμα, σας έχουμε μια πρόταση για έναν πεντανόστιμο και θρεπτικό πρωινό χυμό. Είναι εύκολος στην παρασκευή του, αν έχετε πρόχειρες κατεψυγμένες μπανάνες.

Απλώς ξεφλουδίστε τις μπανάνες, κόψτε τις σε κομμάτια και βάλτε τις σε δοχείο στην κατάψυξη. Θα διατηρηθούν για περίπου 3 μήνες.

Υλικά
1 μεγάλο πορτοκάλι ξεφλουδισμένο

1/4 φλ. γάλα καρύδας ή αμυγδάλου (Διαβάστε: 6 αλλαγές που θα παρατηρήσετε αν πίνετε καθημερινά γάλα αμυγδάλου με μέλι)

1/4 φλ. βρώμη

1 κ. γ μέλι

1/2 κ. γ βανίλια

1 1/2 κομμάτια κατεψυγμένες μπανάνες

Παρασκευή
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και λιώστε τα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και παχύρευστο. Φτιάχνει 2 φλιτζάνια.

Ανά μερίδα ενός φλιτζανιού: 170 θερμίδες, 4 γρ. πρωτεΐνης, 35 γρ. υδατάνθρακες, 1 γρ. λιπαρά, 13 mg νάτριο, 0 γρ. χοληστερόλης.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin