Σεπτεμβρίου 24, 2018

Διατροφή

Ο Όμηρος το ανέφερε ως « δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας.

Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες των αχλαδιών, το κινέζικο αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια είναι στην εποχή όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.

Διατροφικά χαρακτηριστικά
Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο,σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες.

Οφέλη για την υγεία

Τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά ελάχιστα πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες και γι αυτό προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Επιπλέον ωφελούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και για βρέφη, είτε για άτομα που έχουν αλλεργίες.

Αρτηριακή πίεση: Τα αχλάδια έχουν αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά, που βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόληψη του καρκίνου: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαλκό δρα αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Χοληστερόλη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Υγεία του παχέος εντέρου: Αν δεν πίνετε το χυμό του, φάτε το αχλάδι ολόκληρο για να επωφεληθείτε από τις πολύτιμες ίνες του που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του παχέος εντέρου.

Δυσκοιλιότητα: Η πηκτίνη στα αχλάδια είναι διουρητική και έχει ήπια υπακτική δράση. Πίνοντας χυμό από αχλάδι τακτικά, βοηθάτε στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.

Ενέργεια: Ο χυμός αχλαδιού αποτελεί μια γρήγορη, φυσική πηγή ενέργειας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές του ποσότητες σε φρουκτόζη και γλυκόζη.

Πυρετός: Η δροσιστική επίδραση του αχλαδιού, βοηθά στην ανακούφιση από τον πυρετό. Ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσετε τον πυρετό, είναι ένα μεγάλο ποτήρι χυμού αχλαδιού.

Τόνωση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες στα αχλάδια, είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πίνετε χυμό αχλάδι όταν αισθάνεστε πως θα αρρωστήσετε.

Φλεγμονή: Ο χυμός του αχλαδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Οστεοπόρωση: Τα αχλάδια περιέχουν υψηλά επίπεδα του χημικού στοιχείου, το οποίο βοηθά το σώμα να διατηρήσει το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει ή να καθυστερεί την οστεοπόρωση.

Εγκυμοσύνη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα στα βρέφη.

 

Πονόλαιμος: Τα αχλάδια είναι ιδανικά καλοκαιρινά φρούτα για έναν λόγο. Ο χυμός από αχλάδι το πρωί και το βράδυ, βοηθά στο να δροσιστεί το σώμα όταν η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη. Τρέφει το λαιμό και βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων του λαιμού.

Πώς να τα επιλέξετε

Επιλέξτε τα αχλάδια που έχουν λεία και γυαλιστερή επιφάνεια και είναι σφιχτά και με πλούσιο άρωμα. Αποφύγετε όσα έχουν χτυπήματα ή σκούρες κηλίδες. Έχτε υπόψη σας πάντως, ότι ορισμένοι τύποι αχλαδιών -συνήθως οι ασιατικές ποικιλίες- έχουν σκούρες κηλίδες στον φλοιό τους και αυτό είναι φυσιολογικό.

Διατηρείτε τα πιο άγουρα αχλάδια σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένα με χαρτί. Όταν μπορείτε να τα πιέσετε ελαφρά, είναι έτοιμα για κατανάλωση.

clickatlife.gr

 

 

Διατροφή

Το γιαούρτι έχει συνδεθεί με τη δίαιτα. Ο λόγος είναι απλός: είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη και αποτελεί ένα πλήρες γεύμα λίγων θερμίδων. Τι μπορεί να συμβαίνει όμως όταν η ζυγαριά δεν επικροτεί την προσπάθεια σου παρόλο που έφαγες «ένα γιαουρτάκι μόνο» για βραδινό;

Το γιαούρτι αποτελεί μια σωστή επιλογή όταν προσέχεις τη διατροφή σου, αρκεί να μη γίνονται τα ακόλουθα λάθη:

Εστιάζεις πάρα πολύ στις θερμίδες και δεν δίνεις βάση στην περιεκτικότητα πρωτεΐνης

Φτάνεις μπροστά στο ψυγείο με τα γιαούρτια και κοιτάζεις προσεκτικά το διατροφικό πίνακα της συσκευασίας προκειμένου να βρεις πόσες θερμίδες και λιπαρά περιέχει μη δίνοντας σημασία στο ποσοστό της πρωτεΐνης. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα γιαούρτι με περισσότερες θερμίδες και 12-15 γραμμάρια πρωτεΐνης παρά ένα γιαούρτι με 100 περίπου θερμίδες και 6 μόνο γραμμάρια πρωτεΐνης. Το υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης είναι που θα σε χορτάσει και θα σε κάνει να μην αναζητήσεις γρήγορα το επόμενο γεύμα.

Δεν υπολογίζεις σωστά την ποσότητα

Προτιμάς να παίρνεις τη μεγάλη, οικογενειακή συσκευασία για λόγους πρακτικότητας και οικονομίας αλλά έτσι, είναι εύκολο να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό είναι να γεμίσεις μια κούπα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι του εμπορίου.

Προσθέτεις πολλά συστατικά

Ο αγαπημένος σου συνδυασμός είναι γιαούρτι με μέλι, δημητριακά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι πολύ ισορροπημένη διατροφικά αλλά έχει διαφορά αν αποτελεί γεύμα ή σνακ. Αν επιλέγεις το γιαούρτι για σνακ είναι καλό να μην υπερβαίνεις τις 200 θερμίδες, που «μεταφράζεται» σε προσθήκη λίγων φρούτων και μια στάλα ξηρούς καρπούς. Αν το γιαούρτι αποτελεί το αγαπημένο σου πρωινό, πρόσθεσε δημητριακά και φρούτα, αλλά μην το παρακάνεις με τους ξηρούς καρπούς.

Επιλέγεις γιαούρτι με 0% λιπαρά

Ένα γιαούρτι χωρίς καθόλου λιπαρά σημαίνει πως έχει αναζητήσει την ισορροπία στη γεύση σε ένα άλλο συστατικό: τη ζάχαρη. Αν παρατηρήσεις στο διατροφικό πίνακα πως η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ξεπερνά τα 18 γραμμάρια ή η ζάχαρη αναφέρεται πρώτη στα συστατικά, είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά, δίνοντας σημασία και στην ανάλυση που εξηγήθηκε στο πρώτο σημείο.

Αναζητάς τα προβιοτικά και ξεχνάς όλα τ’άλλα

Τα προβιοτικά είναι μια «νέα μόδα» στη διατροφή και σίγουρα είναι ωφέλιμα για την υγεία αλλά όσον αφορά την επιλογή του γιαουρτιού είναι σημαντικό πρώτα να επιλέγεται βάσει των λιπαρών, πρωτεΐνης και ζάχαρης που περιέχει παρά αν είναι πλούσιο σε προβιοτικά.

thatslife.gr

Διατροφή

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η κούραση που νιώθεις τον τελευταίο καιρό και οι μαύροι κύκλοι μπορεί να οφείλονται στην «κακή» διατροφή; Σταμάτα λοιπόν να βάζεις συνεχώς concealer στα μάτια και δες ποιες είναι οι 10 τροφές που σε κάνουν να δείχνεις κουρασμένη και άτονη.

1. Το πολύ αλάτι

2. Τα τεχνητά γλυκαντικά και η ζάχαρη

3. Το αλκοόλ

4.Τα τηγανητά

5. Η μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων

6. Τα ντόνατς

7. Τα γλυκά

8. Το κόκκινο κρέας

9. Τα κατεψυγμένα κρέατα

10. Τα πικάντικα φαγητά

faysbook.gr

 

Διατροφή

Το ξερό δαμάσκηνο σάς παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου.

Τα δαμάσκηνα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (30% της ημερήσιας δόσης ενός ενήλικα άνδρα). Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η τεχνική αποξήρανσης των δαμάσκηνων, η οποία συγκεκριμένα προήλθε από τη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, πριν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Γαλάτες είχαν καταφέρει να τελειοποιήσουν αυτήν την τεχνική.
Μέχρι τις μέρες μας το γαλλικό ξερό δαμάσκηνο εξακολουθεί να θεωρείται το καλύτερο στο είδος του.

Ενέργεια

Είναι γενικά τροφή που περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα (30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη). Το ξερό δαμάσκηνο σάς παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου (περισσότερο από τα σταφύλια, τα μήλα και τα βερίκοκα) και του καλίου.

Επιπλέον τα ξερά δαμάσκηνα έχουν σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια μερίδα 100γρ. ξηρά δαμάσκηνα παρέχει στον οργανισμό σχεδόν 4% των καθημερινών αναγκών σας σε βιταμίνη Α και 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσης σε β-καροτίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Τα ξερά δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης.

Καρδιά

Τα ξερά δαμάσκηνα σάς προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή (η τρίτη καλύτερη μετά τα σύκα και τα σταφύλια) σιδήρου, τα αποθέματα του οποίου είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.
Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’αυτόν το λόγο η κατανάλωση ξερών δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση.
Επιπλέον ο χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περιέχει περισσότερες ίνες από τα ξερά όσπρια). Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα.

Δυσκοιλιότητα

Τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν επίσης ισχυρά οξέα φρούτων, που βοηθούν στην πρόληψη και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας καλύτερα από κάθε άλλη τροφή. Αποτελούν ακόμα, πηγή άλλων ουσιών που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα (κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου).
Τα ξερά δαμάσκηνα παρέχουν, επίσης, το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Τέλος η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα χαμηλά λιπαρά και τα ισοροπημένα σάκχαρα των ξερών δαμάσκηνων τα καθιστούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς και για τους ευαίσθητους στην ινσουλίνη διαβητικούς.

Τα ξερά δαμάσκηνα υποκαθιστούν τέλεια τα λιπαρά στα γλυκά, διότι περιέχουν σημαντική ποσότητα πηκτίνης, η οποία παγιδεύει τον αέρα στα γλυκά με τον ίδιο τρόπο που το λίπος παγιδεύει τη ζάχαρη. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα, τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα του σακχάρου σορβιτόλη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας των φαγητών που δεν περιέχουν λιπαρά.

Τα ξερά δαμάσκηνα είναι ακόμα, πλούσια πηγή μηλικού οξέος, που δρα ως ενισχυτικό γεύσης.

Αγορά, φύλαξη και κατανάλωση

*αναζητήστε δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας, ξεραμένα στον ήλιο, προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτιά ή σακούλες κλεισμένες αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση, η απώλεια υγρασίας και η εισβολή εντόμων. Το μέγεθος των ξερών δαμάσκηνων και η παρουσία ή απουσία κουκουτσιού δεν έχουν καμιά επίδραση στην ποιότητα ή τη γεύση τους.

*τοποθετημένα σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται έως έξι μήνες. Για να διπλασιάσετε το χρόνο ζωής τους βάλτε τα στην κατάψυξη.

*καταναλώστε τα ωμά παρά μαγειρεμένα. Το νερό και η θερμότητα αφαιρούν θρεπτικές ουσίες (τα βρασμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο το ένα τρίτο των βιταμινών Α, Β και C, του σιδήρου και των ινών, σε σχέση με τα ωμά).

 

*μπορείτε να κόψετε τα ξερά δαμάσκηνα σε κύβους ή φέτες και να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας, να τα γεμίσετε με βούτυρο ή φυστικοβούτυρο, να τα κάνετε χυμό με τη βοήθεια ενός αποχυμωτή, να τα κάνετε μαρμελάδα ή να τα χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή γλυκών.

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Κόβετε σε κύβους ένα φλιτζάνι ξερά δαμάσκηνα, προσθέτετε ¼ του φλιτζανιού χυμό μήλου ή σταφυλιού, και τα χτυπάτε στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πουρές.
Χρησιμοποιείτε τη μαρμελάδα για το πρωινό σας ή για την παρασκευή γλυκών.

Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ξερά δαμάσκηνα με σύκα και το χυμό μήλου ή σταφυλιού με ¼ χυμό δαμάσκηνων.

iatronet.gr

Διατροφή

 Είναι γεγονός πως κανένα τρόφιμο και καμία υπερτροφή δεν μπορεί να εξαλείψει τις ρυτίδες μας. Όμως ορισμένες τροφές εργάζονται εντατικά ώστε να διατηρήσουμε τον εαυτό μας όσο το δυνατόν πιο όμορφο -εκτός από υγιή.

Πώς το κάνουν αυτό; Κάποιες ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος, άλλες δίνοντας περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό, και μερικές καταπολεμώντας φλεγμονές και θωρακίζοντας με ποικιλίες βιταμινών.

Οι υπερτροφές-ελιξήρια ομορφιάς είναι εδώ.

ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ: Το βότανο αυτό είναι το Α και το Ω για νεανικό δέρμα αφού έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης χαρίζει σύσφιξη στην επιδερμίδα.  

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Μια κουταλιά του γλυκού βάμμα εχινάκειας διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό δίνει έναν φυσικό, παντoδύναμο ορό για να κάνουμε κομπρέσες ομορφιάς στο δέρμα.

 ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Στα φαρμακεία, σε μορφή ταμπλέτας, σκόνης και κάψουλας.

ΜΑΚΑ: Το κρυμμένο μυστικό του Περού. Οι Ίνκας γνώριζαν τις αναζωογονητικές δυνάμεις του φυτού, αφού το έδιναν στους πολεμιστές τους για ενέργεια και δύναμη. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη C και αμινοξέα, πράγμα που το κάνει όχι μόνο δυναμωτικό αλλά και πολύτιμο σύμμαχο ομορφιάς αφού καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση. Θεωρείται επίσης αφροδισιακό -και όπως ξέρουμε, το σεξ ομορφαίνει.

 ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Σε μορφή βοτάνου ή σκόνης, το κάνουμε αφέψημα και εκτός από το να το πιούμε, είναι καλό και για κομπρέσες.  

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε καταστήματα με βότανα και ως συμπλήρωμα διατροφής σε φαρμακεία, σε μορφή σκόνης, ταμπλέτας ή κάψουλας.

ΜΟΥΡΑ ΚΑΜΟΥ ΚΑΜΟΥ: Τα κόκκινα φρούτα αυτού του θάμνου προέρχονται από το ομώνυμο φυτό του Αμαζονίου. Έχουν περισσότερη βιταμίνη C από κάθε άλλο φρούτο (60 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι), αμινοξέα, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, β-καροτένιο, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Τα πλούσια αντιοξειδωτικά τους βελτιώνουν την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών, των ούλων και του δέρματος.

 ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Καταναλώνουμε  σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Η καλύτερη ώρα είναι μαζί με το πρωινό μας.

 ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε φαρμακεία και καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής, σε μορφή σκόνης, ταμπλέτας και κάψουλας.

ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟ: Παράγεται από τον σπόρο του σιταριού, όμως δεν περιέχει γλουτένη. Περιέχει πάνω από 100 πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό μας, ανάμεσα σε αυτές και η χλωροφύλλη, η οποία βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό και στον καθαρισμό του από τοξίνες. Και καθαρός οργανισμός σημαίνει επίσης και πιο υγιές δέρμα.  

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Ως συμπλήρωμα διατροφής, καταναλώνεται με άδειο στομάχι και τρώμε τουλάχιστον μισή ώρα μετά τη λήψη του. Ο χυμός του είναι κατάλληλος για κομπρέσες ομορφιάς.  

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε φαρμακεία και καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής, σε μορφή σκόνης, ταμπλέτας και κάψουλας.

ΜΩΒ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΠΕΡΟΥ): Στο παρελθόν προορίζονταν μόνο για τους βασιλείς του Περού. Περιέχουν έως και δέκα φορές περισσότερη αντιοξειδωτική ουσία ανθοκυανίνη, σε σύγκριση με τις λευκές πατάτες, που διατηρείται ακόμα και μετά το μαγείρεμα. Το λαμπερό τους χρώμα οφείλεται σε αυτή την ουσία, η οποία απορροφάται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στη μείωση της πίεσης και επιβραδύνοντας τα σημάδια της γήρανσης.  

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Καταναλώνεται μαγειρεμένη, καλύτερα σε φούρνο ή βραστή. Ωμή και κομμένη σε ροδέλες είναι τέλεια για το πρήξιμο των ματιών.

 ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Κυκλοφορούν όλο και πιο συχνά σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και λαϊκές αγορές, αφού τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται και στην Ελλάδα.

SACHA INCHI: Τα «φυστίκια» των Ίνκας. Προέρχονται από εντυπωσιακή «συσκευασία», αφού το δέντρο μάς τα δίνει μέσα σε καρπούς σε σχήμα αστεριού. Το sancha inchi έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Ω3 από κάθε άλλη τροφή στον πλανήτη. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους ωφελούν τόσο την υγεία, όσο και την επιδερμίδα.

 ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Σε μορφή καρπού, το βάζουμε σε σαλάτες και δημητριακά. Κυκλοφορεί και σε μορφή λαδιού, όπου χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

 ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

doctv.gr

Διατροφή

Μην περιμένεις θαύματα σε 1 μήνα από μια δίαιτα. Υιοθέτησε εκείνη τη διατροφή που θα σε οδηγήσει σε ένα υγιές βάρος και θα σε βοηθήσει να κάψεις λίπος οριστικά.


 Καταπολέμησε το οξειδωτικό στρες

Η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών το αυξάνει και αυτό με τη σειρά του φθείρει τα κύτταρα, απορυθμίζει τις ορμόνες, ελαττώνει το μεταβολισμό και αυξάνει το σωματικό λίπος.

Γι' αυτό:

Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε (λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς).
Κάνε μέτρηση οξειδωτκού στρες και εκτίμηση άμυνας του οργανισμού σε αυτό. Επίσης, DNA τεστ: εντοπίζει ακριβώς αν έχεις πρόβλημα υπεροξείδωσης και πώς να το ξεπεράσεις.

 Αντιμετώπισε τις χρόνιες φλεγμονές

Προκαλούν αύξηση των ορμονών, οι οποίες ευνοούν την απώλεια μυϊκού ιστού και συγχρόνως τη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά.

Γι' αυτό:
Aύξησε την κατανάλωση τροφών με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα Ω-3 λιπαρά οξέα (σολομός, τόνος, σαρδέλα). Μείωσε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά κεκορεσμένα ή τρανς λιπαρά (βούτυρα, κρέμες γάλακτος, παχιά κρέατα). Μάθε τι χρειάζεται ο οργανισμός σου και σε τι ποσότητα για να προστατευτεί (DNA τεστ).
Διατήρησε το σάκχαρο σταθερό. Κατανάλωνε πολλά μικρά γεύματα και τροφές που δεν εκσφενδονίζουν το σάκχαρο στα ύψη. Aπόφευγε το λευκό ψωμί, τη ζάχαρη, τους χυμούς, την πατάτα και τα μακαρόνια. Προτίμησε πρωτεΐνη, λαχανικά, φρούτα και μαύρο ψωμί.

shape.gr

Διατροφή

4 λόγοι για τους οποίους το γιαούρτι είναι στην κορυφή της διατροφικής λίστας!
Το γιαούρτι είναι μία από τις τροφές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο ψυγείο σου! Δες 4 λόγους για τους οποίους το γιαούρτι “τα σπάει” και αξίζει να παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινή σου διατροφή!

Είναι το πιο εύκολο πρωινό που υπάρχει

Παρακοιμήθηκες και θέλεις να φας ένα γρήγορο πρωινό πριν πας στη δουλειά; Το γιαούρτι θα σε σώσει! Βάλε μερικές κουταλιές σε ένα μπολ, πρόσθεσε μερικά βατόμουρα ή μερικά κεράσια μέσα και μερικούς ξηρούς καρπούς και είσαι έτοιμη.

Έχει υψηλή πρωτεϊνική αξία

Ύστερα από μία σκληρή προπόνηση είναι πολύ σημαντικό να πάρεις λίγη πρωτεϊνη για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Αν δεν θέλεις να φας κανονικό γεύμα πάρε ένα γιαούρτι και γέμισε ενέργεια.

Ταιριάζει με τα πάντα

Αντί να χρησιμοποιείς συστατικά όπως είναι το γάλα, η μαγιονέζα και η κρέμα γάλακτος σε διάφορες συνταγές σου, μπορείς στη θέση τους να βάζεις γιαούρτι.

Είναι γεμάτο προβιοτικά

Αν έχεις προβλήματα πέψης τότε το γιαουρτάκι είναι η τέλεια λύση για να τα καταπολεμήσεις. Βάλε το γιαούρτι στην καθημερινότητά σου και θα δεις θαύματα.

faysbook.gr

Διατροφή

Είναι η αγαπημένη δίαιτα των διασήμων με την Victoria Beckam να κάνει την αρχή δημοσιεύοντας τη δίαιτα στο λογαρισμό της στο twitter.

Έκτοτε πολλές διάσημες κυρίες του Hollywood την ακολούθησαν με τις Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston και Kirsten Dunst να δηλώνουν fan! Τι είναι όμως η αλκαλική δίαιτα και τι αποτελέσματα υπόσχεται;

Η αλκαλική δίαιτα, υπόσχεται να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και μνήμης, να μειώσει τους πονοκεφάλους, το φούσκωμα, τον μυϊκό πόνο, την αϋπνία καθώς και τις καρδιακές παθήσεις.

Την «ανακάλυψε» η σεφ Natasha Corrett (αδερφή της ηθοποιού Sienna Miller) σε συνεργασία με την διατροφολόγο Vicki Edgson και στηρίζεται στην εξισορρόπηση του Ph του σώματός μας μεταξύ 7,35 και 7,45. Ο απώτερος στόχος είναι να τρώτε 80% αλκαλικές τροφές και 20% όξινα τρόφιμα.

Ακούγεται λίγο περίπλοκο;
Για να μάθετε πραγματικά τα επίπεδα του pH σας θα πρέπει πρώτα να κάνετε μια ουρολογική εξέταση. Το μυστικό δεν βρίσκετε στο τι τρώτε αλλά στο πώς το μαγειρεύετε. Για παράδειγμα το ωμό σπανάκι είναι αλκαλικό αλλά όταν μαγειρεύεται γίνεται όξινο. Η συγκεκριμένη δίαιτα «στηρίζεται» δηλαδή σε τροφές που παράγουν αλκαλικά μετά την πέψη.

Ποιες τροφές θεωρούνται αλκαλικές;
Σχεδόν όλα τα τρόφιμα μετά την πέψη διασπώνται είτε σε όξινα είτε σε αλκαλικά. Κατά βάση όμως αλκαλικά είναι τα:

Φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, οι χουρμάδες, τα σύκα, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το λάιμ, ο μάραθος, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, το λάχανο, το σπανάκι, το κάρδαμο και το κουνουπίδι.

Αυτά που δεν πρέπει να καταναλώνετε αν ακολουθήσετε την αλκαλική δίαιτα είναι τα ζυμαρικά, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τον καφέ, το τσάι, τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ!

Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας;
Πέρα από τα κιλά που υπόσχεται η δίαιτα να χάσετε η διατροφή βασισμένη σε αλκαλικά προιόντα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας σειράς από προβλήματα υγείας όπως είναι η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Πέρα από αυτά όμως η δίαιτα υπόσχεται και αντιγηραντική δράση. Στο βιβλίο που εξέδωσαν οι συγγραφείς της δίαιτας, με τίτλο Honesty Healthy, αναφέρεται ότι η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και μνήμης και να βοηθήσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων, του φούσκωματος, των καρδιακών παθήσεων, της αϋπνίας και των πόνων στους μύες.

Πώς μπορώ να ακολουθήσω το πρόγραμμα διατροφής;
Ακολουθήστε τον κανόνα κανόνα 80/20%, όπως προαναφέραμε αφού βέβαια πρώτα πάρετε την έγκριση του γιατρού σας. Έτσι, τα καθημερινά σας γεύματα θα αποτελούνται κυρίως από λαχανικά με μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Το βιβλίο Honesty Healthy έχει ένα σωρό νόστιμες και αλκαλικές συνταγές.

Ένα ενδεικτικό πλάνο
Πρωινό
Ομελέτα αυγά με σπανάκι (αλκαλικό). Σερβίρεται με μισό γκρέιπφρουτ (αλκαλικό).

Μεσημεριανό
Σαλάτα χόρτα (αλκαλικό). Συνοδεύεται με φέτες ψητής γαλοπούλας (όξινο) και σάλτσα από αβοκάντο και λεμόνι (αλκαλικό).

Δείπνο
Μπουρεκάκια σολομού (χαμηλό όξινο) με μισό κουλούρι ολικής αλέσεως (όξινο) και φρέσκα λαχανικά (αλκαλικό).

baby.gr

Διατροφή

Λωτός: "Το μήλο της Ανατολής" με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
O Λωτός ήταν γνωστός στην αρχαιότητα, στους μετέπειτα χρόνους σχεδόν λησμονήθηκε και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός και πάλι μόλις τα τελευταία χρόνια.

Χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς. Είχε ονομαστεί ως η «τροφή των θεών».

Πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν "μήλο της Ανατολής». Από την Κίνα εξαπλώθηκε και στην Ιαπωνία όπου θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά.

Το έφεραν πρώτοι στη δύση, Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.
Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτό ήταν. Πάντως σίγουρα δεν είναι οι ίδιοι που έφεραν οι Ισπανοί.

Ο λωτός είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια εβενίδες (Ebenaceae). To γένος διόσπυρος (Diospyros) περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη των τροπικών κυρίως περιοχών και ελάχιστα των εύκρατων. Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο. Αν αφεθεί μερικές μέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός.


Είναι φυλλοβόλο δέντρο, που ωριμάζει αυτή την εποχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και διατίθεται στην αγορά σε πλαστικά, ξύλινα ή χάρτινα τελάρα ή πλαστικά κλουβάκια, για την καλύτερη διατήρησή του, ένεκα του ότι είναι ευπαθές φρούτο.

Θρεπτικές ιδιότητες:

Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Πράσινος είναι πλούσιο σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτικό γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως. Όταν ωριμάσει ο καρπός είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.
Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Αντίθετα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα - απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.


• Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
• Περιέχει βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.
• Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών. Σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε η κλινική Μάγιο, η ζεαξανθίνη που περιέχει ο πολύτιμος καρπός, η οποία ανήκει στα καροτινοειδή, είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης του ματιού.
• Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
• Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ) οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα .
• Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο ,μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη.
• Περιέχει φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
• Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα (π.χ αθλητές )

Τα 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν μόλις 70 θερμίδες ,άρα είναι ιδανικός για άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή είναι απαραίτητο να περιμένουμε να ωριμάσει περισσότερο, να εξαλείψει το τυπική στυπτική γεύση που προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη.

Στην πραγματικότητα, στο τέλος της διαδικασίας ωρίμανσης η τανίνη είναι μειωμένη, ενώ αυξάνονται τα σάκχαρα του, δίνοντας στον καρπό το χαρακτηριστικό του άρωμα.


Τρόπος κατανάλωσης :
Για να ωριμάζουν οι λωτοί,τους τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη ή μέσα σε πλαστική σακούλα ή και χάρτινη μεγάλη, μαζί με 2-3 μήλα. Κλείνουμε τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό. Αφήνετε τα φρούτα στην κατάσταση αυτή για 3-5 ήμερες και στο τέλος θα έχετε γευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς στο τραπέζι σας.
Ένας άλλος τρόπος είναι να τους τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.


medlabgr.blogspot.com

Διατροφή

Ο καιρός έχει κρυώσει και πολλοί από εσάς προτιμάτε για την βραδινή σας διασκέδαση τα τσιπουράδικα και τα μεζεδοπωλεία. Πώς θα μπορούσατε να ελέγξετε τόσο την κατανάλωση αλκοόλ όσο και την κατανάλωση φαγητού, όταν είστε έξω, ώστε να μην επηρεαστεί το βάρος σας;

Το να απομονωθείτε κοινωνικά και να μην βγαίνετε με την παρέα σας, δεν είναι λύση. Μπορείτε ωστόσο να έχετε ένα όριο. Καλό είναι να έχετε σαν στόχο για παράδειγμα ότι η βραδινή σας έξοδος θα περιλαμβάνει αλκοόλ και μεζεδάκια μέχρι 3-4 φορές την εβδομάδα.

Καλό είναι να μην έχετε μείνει νηστικοί για πολλές ώρες. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο να τρώτε χωρίς έλεγχο. Όταν είστε πολύ πεινασμένοι είστε πιο επιρρεπείς στο να παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πραγματικά χρειάζεστε, να φάτε πιο γρήγορα και να παραγγείλετε τρόφιμα με πολλά λιπαρά (πχ. πολλά τηγανιτά).

Εάν πάτε σε τσιπουράδικο, καλό είναι να παραγγείλετε, ανάμεσα στα άλλα, οπωσδήποτε σαλάτα, είτε με ωμά, είτε με βραστά είτε με ψητά λαχανικά. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, φροντίστε να έχετε φάει ήδη από το σπίτι πριν βγείτε.

Ζητήστε να μην βάλουν λάδι και αλάτι στην σαλάτα και να τα προσθέσετε οι ίδιοι όταν θα έρθουν στο τραπέζι.

Προσπαθήστε να παραγγείλετε με "σύνεση". Αποφύγετε να παραγγείλετε πολλά πιάτα εξ αρχής. Ξεκινήστε την παραγγελία σας με μερικά πράγματα και αν στην πορεία δείτε ότι δεν χορτάσατε, τότε συμπληρώστε.

Φροντίστε στην παραγγελία σας να έχετε μέχρι 1 τηγανιτό τρόφιμο. Φροντίστε να είστε επιλεκτικοί. Αν για παράδειγμα θέλετε οπωσδήποτε να φάτε πατάτες τηγανιτές, φροντίστε να μην πάρετε και κεφτεδάκια, αλλά μπιφτέκι. Εάν τα κολοκυθάκια σας αρέσουν είτε είναι βραστά, είτε είναι τηγανιτά, προτιμήστε να τα παραγγείλετε βραστά.

Ζητήστε να σας τα φέρουνε όλα μαζί!

Μέχρι να έρθουν τα φαγητά, πιείτε 1-2 ποτηράκια νερό.
Καλό είναι να ζητήσετε πιατάκια για τον καθένα. Βάλτε στο πιάτο σας στο μισό σαλάτα και στο άλλο λίγο από όλα όσα θέλετε να δοκιμάσετε. Αν μόλις τελειώσετε το πιατάκι σας πεινάτε ακόμα, καλό θα ήταν να μην φάτε κατευθείαν κι άλλο. Κάντε ένα διάλειμμα, όπου αν θέλετε φάτε πάλι σαλάτα και αν μετά από μισή ώρα πεινάτε ακόμα, βάλτε λίγο από αυτά που θέλετε πάλι στο πιάτο. Όχι τσιμπολογώντας.

Φροντίστε να μην έχετε το ψωμί δίπλα σας. Πάρτε στην αρχή μία φέτα ψωμί (αν θέλετε) και απομακρύνετέ το από το οπτικό σας πεδίο.

Αποφύγετε τις "βούτες". Σκεφτείτε ότι αν κάθε μπουκιά από το ψωμί σας, την βουτάτε στο λάδι, κατευθείαν αυτή η μπουκιά αποκτά πολύ μεγαλύτερη θερμιδική αξία (μπορεί και την 3πλάσια και παραπάνω) και πολύ μεγαλύτερη σύσταση σε λιπαρά, χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.

Όσον αφορά το αλκοόλ, προσπαθήστε να παραγγέλνετε επόμενο, μόνο αφού πρώτα έχετε καταναλώσει το προηγούμενο.

Προσπαθήστε να μετράτε τα ποτά που παραγγέλνετε. Βάλτε ένα ανώτερο όριο και προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε από αυτό.

Εάν διαπιστώνετε ότι έχετε καταναλώσει αρκετά σε λίγο χρόνο, προσπαθήστε να κάνετε ένα διάλειμμα παραγγέλνοντας μία σόδα ή ένα ανθρακούχο νερό (ώστε να απασχοληθείτε για περισσότερη ώρα, χωρίς να επιβαρύνεστε με επιπλέον ενέργεια).

Μετά από κάθε μονάδα αλκοόλ, πιείτε 1-2 ποτηράκια νερό.

Τέλος, επιδιώξτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας με τα πόδια. Και θα κινηθείτε και θα φροντίσετε για την ασφάλεια τόσο την δική σας όσο και των άλλων!

Γράφει η Μοσχου Λαμπρινή Διαιτολόγος Διατροφολόγος στο www.diatrofi.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin