Οκτωβρίου 17, 2018

Διατροφή

Η κάπαρη αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό τρόφιμο της ελληνικής διατροφής. Αποτελεί στην πραγματικότητα τα μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει του φυτού Κάππαρις η κοινή, ενός φυτού που φυτρώνει σε αφθονία στα βραχώδη παραθαλάσσια εδάφη της Μεσογείου.

Εκτός των άλλων ξεχωρίζει για την υψηλή της περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή συστατικά, που
προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε πολλά επίπεδα.

Ένα εξ αυτών είναι η καταστολή της δημιουργίας βλαβερών παραπροϊόντων, που παράγονται στο σώμα μας όταν τρώμε κρέας.

Αυτά τα συστατικά ενοχοποιούνται σήμερα για την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν λοιπόν σας αρέσει το κρέας και θέλετε να προστατευτείτε από κάποιες από τις αρνητικές του επιπτώσεις, αρωματίστε το φαγητό σας με κάπαρη ή συνοδεύστε ένα πιάτο κρέατος με μια δροσερή σαλάτα με μπόλικη κάπαρη.

filenades.gr

Διατροφή

Για να χάσετε βάρος θα πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες παίρνετε, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να προσέχετε την ποσότητα του φαγητού σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για να φτάσετε στο στόχο σας θα πρέπει να νιώθετε συνεχώς πεινασμένοι.

 «Ο έλεγχος των μερίδων σας δεν σημαίνει ότι θα τρώτε όλα τα γεύματά σας σε πολύ μικρές μερίδες» λέει η ειδική επιστήμονας Lisa Young. «Είναι λογικό να μην θέλετε να νιώθετε ότι είστε σε δίαιτα, πρέπει όμως με κάποιο τρόπο να μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε ημερησίως».

 

1.Ξεκινήστε με ένα ποτήρι νερό

Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν το φαγητό σας. Με τον τρόπο αυτό γεμίζετε την κοιλιά σας και έτσι αποφεύγετε την υπερφαγία. Επίσης, μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι αυτά που προκαλούν γουργουρητό στην κοιλιά σας. Έτσι πίνοντας λίγο νερό πριν από το φαγητό μπορεί να μειώσετε την "πείνα" σας σημαντικά.

2. Ο ρόλος των λαχανικών

Στο ίδιο πιάτο με το γεύμα σας συμπληρώστε τη μερίδα σας με λαχανικά. Είναι ένας τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες που θα πάρετε, ενώ ταυτόχρονα θα νιώθετε πλήρεις. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιήσετε δύο ψωμάκια στο σάντουιτς, χρησιμοποιήστε ένα, και καλύψτε το πάνω μέρος του με σπανάκι. Μπορείτε επίσης να συνοδεύσετε τα μακαρόνια και τις πατάτες με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Άλλη μια ιδέα για να τρώτε περισσότερα λαχανικά είναι να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα του κιμά σε διάφορα φαγητά με μανιτάρια. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πίτα ολικής αλέσεως αντί του ψωμιού, και να τη γεμίσετε με διάφορα λαχανικά.

3. Προτιμήστε το σερβίτσιο που σας «βοηθάει» στις μικρότερες ποσότητες

Σύμφωνα με μια μελέτη το 2012 στο Πανεπιστήμιο Cornell, το χρώμα του πιάτου μπορεί να επηρεάσει το πόσο τρώτε! Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν το πιάτο και το φαγητό έχουν μικρή χρωματική αντίθεση (όπως τα ζυμαρικά με σάλτσα Alfredo σε άσπρο πιάτο), τότε οι άνθρωποι σερβιρίστηκαν 22% περισσότερο από ό, τι αν υπήρχε εντονότερη χρωματική αντίθεση (όπως ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα σε ένα άσπρο πιάτο). Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι, αν θέλετε να τρώτε λιγότερο, επιλέξτε πιάτο με χρώμα που κάνει αντίθεση με το φαγητό. Ή αν θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα σαλάτα, προτιμήστε τις πρασινάδες σε ένα μεγάλο πράσινο μπολ!!

4. Φτιάξε το σκηνικό κατάλληλα ώστε να σας εμπνέει να τρώτε πιο αργά

Εάν είναι δυνατό, ρυθμίστε το φωτισμό και βάλτε χαλαρωτική μουσική κατά τη διάρκεια του δείπνου σας, ώστε να απολαμβάνετε πιο αργά το γεύμα σας. Το να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια του δείπνου σας αυξάνει την απόλαυση και μειώνει την ποσότητα του φαγητού που θα φάτε. Να θυμάστε να μασάτε αργά, να αφήνετε το πιρούνι στο πιάτο ανάμεσα από τις μπουκιές σας και να πίνετε νερό. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει η διάρκεια του γεύματος.

5. Προτιμήστε τρόφιμα που σας αναγκάζουν να χρονοτριβείτε μέχρι να τα καθαρίσετε

Προτιμήστε τα τρόφιμα που χρειάζονται χρόνο για να τα καθαρίσετε ή να τα ξεφλουδίσετε ώστε να τα φάτε. Για παράδειγμα το πορτοκάλι ή τα φιστίκια με το κέλυφος είναι χαρακτηριστικά και υγιεινά παραδείγματα.

6. Μην τρώτε από το σακουλάκι ή από το κουτί

Όταν κάθεστε με μια σακούλα τσιπς μπροστά σας, στην πραγματικότητα δεν ξέρετε πόσα μπορεί να φάτε. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση με μια μελέτη. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν 50% περισσότερα πατατάκια όταν δεν είχαν μπροστά τους μια συγκεκριμένη μερίδα που μπορούσαν να φάνε. Έτσι, αν έχετε αγοράσει μια σακούλα κουλούρια που περιέχει για παράδειγμα 10 μερίδες, διαιρέστε το περιεχόμενο της σακούλας σε 10 μικρότερα σακουλάκια.

7. Φάτε μια σούπα πριν το ορεκτικό σας

Πριν φάτε το ορεκτικό σας, απολαύστε πρώτα μια σούπα. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό να προσθέσετε περεταίρω πιάτα στο γεύμα σας, έρευνα δείχνει ότι ξεκινώντας ένα γεύμα με σούπα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων σας. Σε μια μελέτη του 2007, οι άνθρωποι που έτρωγαν σούπα πριν το μεσημεριανό ορεκτικό τους μείωσαν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά 20%. Η καλύτερη πρόταση: φτιάξτε μια σούπα με ζωμό λαχανικών ώστε οι φυτικές τους ίνες να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο χορτάτοι.

8. Τσεκάρετε όλες τις επιλογές που μπορεί να έχει ένας μπουφές

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell που δημοσιεύθηκε στο PLoS One, οι ερευνητές έφτιαξαν δύο μπουφέδες με πρωινό, οι οποίοι είχαν τα ίδια ακριβώς φαγητά: Αυγά με τυρί, πατάτες, μπέικον, κεκάκια κανέλας, ανάμεικτα δημητριακά χαμηλά σε λιπαρά, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και φρούτα. Ο πρώτος μπουφές είχε τα τρόφιμα από τα υγιεινότερα στα λιγότερο υγιεινά, ενώ ο δεύτερος μπουφές τα είχε αντίθετα. Πάνω από το 75% των συνδαιτυμόνων έβαλε στο πιάτο του τα τρία πρώτα τρόφιμα που είδε πρώτα στο μπουφέ και αυτά τα τρόφιμα αποτέλεσαν τα δύο τρίτα του συνολικού γεύματος. Οπότε όταν βρίσκεστε σε μπουφέ κάντε πρώτα μια βόλτα να δείτε τι έχει και μετά σερβιριστείτε.

9. Πίνετε το ποτό σας σε ψηλό ποτήρι

Είναι λογικό κάποιες φορές να θέλετε ένα κοκτέιλ με το γεύμα σας. Προτιμήστε να το πιείτε σε ένα ψηλό ποτήρι και απολαύστε το αργά. Το ψηλό ποτήρι θα σας βοηθήσει να ξεγελάσετε τον εαυτό σας ότι είναι περισσότερο. Μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ αποκάλυψε ότι κάποιοι μαθητευόμενοι bartenders παρατήρησαν πως το ποτό που σερβίρεται σε ένα κοντό και φαρδύ ποτήρι παίρνει 20% περισσότερη ποσότητα σε σχέση με το ψηλό και στενό ποτήρι. Πιείτε το ποτό σας λοιπόν σε ψηλό ποτήρι προσθέστε επιπλέον πάγο για να το κάνετε να μοιάζει ακόμη περισσότερο!

10. Μην αποσπάστε από άλλες ασχολίες την ώρα του γεύματος

Απενεργοποιήστε την τηλεόραση και τα smartphones σας όταν τρώτε. Μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση κατά τη διάρκεια του φαγητού, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν χωρίς κάτι να τους αποσπά. Όσο για εσάς που είστε μόνιμοι κάτοικοι του γραφείου, θα πρέπει να κάνετε διάλειμμα και να φεύγετε εκτός γραφείου, διότι μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπαιζαν πασιέντζα στο υπολογιστή ενώ έτρωγαν, στο τέλος δεν ένιωθαν πλήρεις και χορτασμένοι, οπότε έτρωγαν περισσότερο μέσα στην ημέρα σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιζαν κάποιο παιχνίδι ή δε ασχολιόντουσαν με τον υπολογιστή τους.

11. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα

Αποδεικνύεται ότι ακόμα και οι ειδικοί στο φαγητό δεν υπολογίζουν εύκολα το μέγεθος των μερίδων. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Cornell, 85 ειδικοί διατροφής συγκεντρώθηκαν για να φάνε ένα παγωτό ώστε να γιορτάσουν την επιτυχία ενός συναδέλφου τους. Τυχαία τους δόθηκε από ένα μπολ μικρό ή μεγάλο και μία μεγάλη ή μικρή σέσουλα για να σερβίρουν το παγωτό τους. Στη συνέχεια, οι διατροφολόγοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια σύντομη έρευνα, ενώ οι ερευνητές της μελέτης ζύγιζαν κρυφά τα κύπελλά τους. Εκείνοι που είχαν τα μεγάλα μπολ έβαλαν κατά 31% περισσότερη ποσότητα παγωτού χωρίς να το συνειδητοποιούν και εκείνοι που είχαν πάρει τη μεγάλη σέσουλα έβαλαν 14.5% περισσότερη ποσότητα παγωτού. Ηθικό δίδαγμα; Προτιμήστε να τρώτε το φαγητό σας σε ένα μικρό πιάτο ή ένα μπολ και το πιθανότερο είναι ότι θα τρώτε λιγότερο.

12. Εναλλακτικές προτάσεις αντί του γλυκού μετά το φαγητό

Πολλοί άνθρωποι περιμένουν μια γλυκιά απόλαυση στο τέλος ενός γεύματος. Μπορείτε αυτό να το αντικαταστήσετε με μια πιο υγιεινή επιλογή, όπως είναι ένα ζεστό τσάι χωρίς καφεΐνη, με γεύση μέντα, κανέλα, σοκολάτα ή κάποιο αγαπημένο σας φρούτο για να τελειώσετε το φαγητό σας με μια γλυκιά γεύση.

diettv.gr

Διατροφή

Όσες φορές κι αν έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου να μην υποκύψεις ξανά σε πειρασμούς γεμάτους θερμίδες είναι πολύ δύσκολο, έως και απίθανο, να το καταφέρεις.

Τί είναι όμως αυτό που σε οδηγεί συνέχεια σε αυτή την κατάσταση; Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι σίγουρα η δύναμη της συνήθειας, πόσο μάλλον αυτής που έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σου και σου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, όπως το να καταναλώνεις τρόφιμα που σε ευχαριστούν. Ωστόσο, όσο δυνατή κι αν είναι η συνήθεια αυτή μπορείς να την αλλάξεις, αν μπορέσεις να διαχειριστείς σωστότερα τα λάθη που κάνεις και επιβαρύνουν την ακατάσχετη επιθυμία σου για φαγητό.


1.Παραλείπεις το πρωινό σου
Το πιο πιθανό είναι να σου συμβαίνει το αναμενόμενο, να ξυπνάς δηλαδή κάθε πρωί και, εφόσον δεν πεινάς ακόμα, να αρκείσαι σε έναν απλό καφέ. Έτσι, το μόνο που καταφέρνεις είναι να πέφτεις με τα μούτρα, αργότερα, σε οτιδήποτε βρεις μπροστά σου. Η διατήρηση των σταθερών επιπέδων της ντοπαμίνης και των σακχάρων στο οργανισμό σου είναι το άλφα και το ωμέγα για να μην έχεις λιγούρες μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: αν τρως ένα υγιεινό και πλήρες πρωινό γεύμα.


2.Όταν έχεις λιγούρες δεν τρως τίποτα

Πολλές φορές θεωρείς πως αν δεν φας αυτό που θέλεις τη στιγμή που το θέλεις, η επιθυμία σου θα χαθεί σύντομα. Όμως, δεν χρειάζεται να καταπιέζεις και να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου με αυτό τον... βάρβαρο τρόπο. Οι... «δυο» σας, μπορείτε να βρείτε μια μέση λύση, αντικαθιστώντας τις... παρασπονδίες που σκέφτεσαι να κάνεις με μια πιο υγιεινή εκδοχή τους. Μπορείς, για παράδειγμα, αν θελήσεις να φας κάτι γλυκό, να προτιμήσεις λίγες φράουλες ή αμύγδαλα αντίστοιχα, για κάτι αλμυρό. Έτσι, θα ικανοποιήσεις τον εαυτό σου χωρίς να το παρακάνεις όμως.


3.Δεν ξέρεις το λόγο που το παθαίνεις

Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κάθε φορά που σε πιάνει αυτή η... «κρίση» προσπαθείς, ουσιαστικά, να καλύψεις κάποιο συναισθηματικό κενό σου. Κράτησε ημερολόγιο με τις φορές που θέλεις να φας χωρίς να πεινάς, ενώ παράλληλα σημείωσε και το αν νιώθεις κουρασμένη, αγχωμένη ή απλά βαριέσαι. Σύντομα, θα καταλάβεις την πηγή του... κακού και θα μπορείς να αντιμετωπίσεις πολύ αποτελεσματικότερα το πρόβλημα.


4.Δεν συνοδεύεις αυτά που θέλεις να φας με κάτι υγιεινό

Σίγουρα, μια σωστή διατροφή δεν σημαίνει να μην τρως τίποτα, όπως, ούτε σωστό είναι να κάνεις και το αντίθετο. Να τρως δηλαδή, ανεξαιρέτως, οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σου. Μπορείς, ωστόσο, να βρεις τη χρυσή τομή, συνδυάζοντας μια μικρή ποσότητα αυτού που επιθυμείς να φας με ένα πιο υγιεινό συνοδευτικό, όπως μια σαλάτα.


5.Το σκέφτεσαι συνεχώς

Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν θελήσεις να φας κάτι συγκεκριμένο και το μόνο που κάνεις είναι να σκέφτεσαι μόνο αυτή σου την επιθυμία, τότε λυπούμαστε αλλά, δεν θα το γλιτώσεις. Η μόνη εφικτή λύση είναι να αποσπάσεις την προσοχή σου, απασχολούμενη με κάτι άλλο, όπως το να κάνεις ένα μικρό περίπατο ή να παίξεις ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Είναι βέβαιο, πως σε λίγα λεπτά θα το έχεις ήδη ξεχάσει.


6.Δεν κρατάς μακριά τους πειρασμούς

Ας υποθέσουμε πως είναι αργά το βράδυ και ξαφνικά σε πιάνει η ακατανίκητη επιθυμία να φας ένα μπισκότο. Όσο κι αν θέλεις να το κάνεις, το πιο πιθανό είναι να μην βγεις από το σπίτι σου εκείνη την ώρα αποκλειστικά γι' αυτό το λόγο, οπότε μάλλον δεν θα φας τελικά. Αν όμως τα μπισκότα βρίσκονται στο ντουλάπι σου πιστεύεις πως θα... την γλιτώσεις; Η ερώτηση ήταν ρητορική, ανάλαβε τα αντίστοιχα μέτρα!


7.Κάνεις αυστηρή δίαιτα

Το να ακολουθείς μια αυστηρή δίαιτα που, όταν φτάσει στο τέλος της, θα σε κάνει να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό ξανά δεν έχει πραγματικά κανένα λόγο ύπαρξης. Μπορείς απλά να κάνεις μια πιο υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβάνοντας, σε μικρές ποσότητες πάντα, οτιδήποτε περνάει από το μυαλό σου ως επιθυμία.


8.Δύο βασικοί ένοχοι: Instagram και Pinterest

Εντάξει, δεν θα κατηγορήσουμε ακριβώς αυτά τα κοινωνικά δίκτυα, απλά αν είσαι αρκετά επιρρεπής στο νόστιμο φαγητό και έχεις το συνήθειο να παρακολουθείς φωτογραφίες καλοστημένων πιάτων σε αυτές τις σελίδες, κάποια στιγμή θα παρασυρθείς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι φωτογραφίες γευμάτων πλούσιων σε θερμίδες είναι περισσότερο ζηλευτές από τις αντίστοιχες με πιάτα χαμηλών θερμίδων, οπότε είναι πανεύκολο, βλέποντάς τα, να θελήσεις να τρέξεις στο πλησιέστερο... φαγάδικο.

 

queen.gr

Διατροφή

Βρισκόμαστε πλέον για τα καλά στο φθινόπωρο και η εποχή των ιώσεων, που βάζουν σε δοκιμασία το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βρίσκεται προ των πυλών. Ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μας προστατεύσει από παθογόνα βακτήρια και ιούς, γλυτώνοντας μας από την ταλαιπωρία των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τις εν λόγω λοιμώξεις.

Η διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις, καθώς πολλά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ άλλα έχουν συσχετιστεί με τη φυσική ενίσχυσή του.

Δείτε λοιπόν παρακάτω ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέροντας προστασία από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα της χειμερινής περιόδου:

Πρωτεΐνη:

Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο του αμυντικού μας μηχανισμού, καθώς παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση των αντισωμάτων. Προτείνεται η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη, με ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, αυγά, ψάρια και θαλασσινά.

Καροτενοειδή:

Βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα βερύκοκα και το αυγό. Ειδικότερα, το β-καροτένιο αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, η οποία συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού διατηρώντας την υγεία και φυσιολογική λειτουργία του βλεννογόνου του δέρματος, της στοματικής κοιλότητας, του γαστρεντερικού σωλήνα και των πνευμόνων.

Βιταμίνη C:

Συμβάλλει στην προστασία και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ενεργοποιώντας την παραγωγή αντισωμάτων κι ενισχύοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πλούσιες πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο, οι κόκκινες πιπεριές, η ντομάτα και το μπρόκολο.

Βιταμίνη Ε:

Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρίσκεται σε φυτικά έλαια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.

Ψευδάργυρος:

Συμμετέχει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς είναι απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία των κυττάρων του. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, το άπαχο κρέας και τα πουλερικά, καθώς επίσης και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Σελήνιο:

Αποτελεί δομικό συστατικό ενζύμων και πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην άμυνα του οργανισμού και την αντιοξειδωτική του ικανότητα. Πλούσιες πηγές σεληνίου είναι τα καρύδια, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα εντόσθια, το βοδινό κρέας και τα πουλερικά. Επιπλέον, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν σελήνιο, ωστόσο η ποσότητά του εξαρτάται από το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκαν, επομένως μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ανάλογα με την προέλευσή τους.

Προβιοτικά:

Περιέχονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα, καθώς και σε άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κρασί, η μπύρα ή το τουρσί. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα προβιοτικά συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 neadiatrofis.gr

Διατροφή

Πειράματα έχουν δείξει ότι, για μερικούς ανθρώπους, τα κέντρα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από τις εθιστικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, είναι τα ίδια με αυτά που ενεργοποιούνται από τα τρόφιμα, ειδικά τα πολύ εύγευστα.

Όπως είναι η ζάχαρη, το λίπος και το αλάτι. Επιπλέον, πολλές τροφές, όπως και οι εθιστικές ουσίες, δημιουργούν την έκκριση της ντοπαμίνης, μια ορμόνη που προκαλεί την ικανοποίηση, την ευχαρίστηση και την ευφορία.

Άρα, μόλις βιώσετε την ευχαρίστηση που συνδέεται με αυξημένη μετάδοση της ντοπαμίνης, από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, αισθάνεστε σύντομα την ανάγκη να φάτε και πάλι!

Επίσης, τα σήματα ανταμοιβής, από τις εξαιρετικά εύγευστες τροφές, μπορεί να αντικαταστήσουν τα σήματα της πληρότητας και της ικανοποίησης. Ως αποτέλεσμα, να συνεχίζετε να τρώτε, ακόμα και όταν δεν πεινάτε. Όμως, εάν έχετε σημάδια εθισμού σε τρόφιμα, μπορεί να αναπτύξετε ανοχή σε αυτά. Άρα, τρώτε όλο και περισσότερο, ενώ οι τροφές σας ικανοποιούν όλο και λιγότερο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, ο εθισμός των τροφίμων μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία. Όσοι είναι εξαρτημένοι από τα τρόφιμα, θα συνεχίσουν να τρώνε παρά τις αρνητικές συνέπειες, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και οι ασθένειες. Και όπως και οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά ή στα τυχερά παιχνίδια, έτσι και εκείνοι που είναι εθισμένοι στο φαγητό θα έχουν πρόβλημα να σταματήσουν αυτή συμπεριφορά, ακόμα κι αν το θέλουν ή έχουν προσπαθήσει πολλές φορές.

Σημάδια του εθισμού τροφίμων:

Καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα, ακόμη και αν δεν είστε πλέον πεινασμένοι

Τρώτε μέχρι να νιώσετε δυσφορία

Όταν ορισμένες τροφές δεν είναι διαθέσιμες, θέλετε οπωσδήποτε να τις καταναλώσετε και κάνετε τα πάντα για να τις αποκτήσετε

Τρώτε όλο και περισσότερα τρόφιμα, για να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα ή να αυξήσετε την ευχαρίστηση

jenny.gr

Διατροφή

Από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, η συγκομιδή του φθινόπωρου φέρνει μια ποικιλία από υγιεινά και νόστιμα προϊόντα. Αυτή, λοιπόν η εποχή έχει από τα πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα, μερικά από τα οποία θα δούμε παρακάτω.

Μήλα: Αυτό το πολύτιμο φρούτο είναι μια πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Μπορείτε να τ καταναλώσετε ωμά, ψητά με σουλτανίνα, ή σε πουτίγκες, τάρτες και σε στρούντελ.

Αχλάδια: Ένα άλλο γευστικό φρούτο του φθινοπώρου. Τα αχλάδια περιέχουν μέταλλα όπως, ο ψευδάργυρος, καθώς και βιταμίνες C και E, και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μπορούν να κάνουν ένα θρεπτικό σνακ, είτε μόνα τους είτε με με λίγο τυρί.

Ανάμεσα στο μέγεθος ενός βατόμουρου και σταφυλιού είναι τα cranberries, τα οποία ευδοκιμούν τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο. Έρευνες δείχνουν ότι, αυτό το φρούτο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού, να αποτρέψει ασθένειες του στόματος και να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και των καρκίνων του πνεύμονα

Σταφύλια: Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α,C και του συμπλέγματος B και κάλιο. Έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στη φλούδα του. Περιέχει επίσης, κάποια μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Ακτινίδια: Αυτά τα μικρά αλλά νόστιμα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και μαγγάνιο. Επίσης, βοηθάνε στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλουν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θρομβώσεων. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή τάρτες.

Διατροφή

Το πόσο γόνιμη είναι μία γυναίκα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και η διατροφή της.
Μία γυναίκα λοιπόν που επιθυμεί να γίνει μητέρα καλό είναι να εντάξει στο καθημερινό της διαιτολόγιο τις παρακάτω τροφές που θα την κάνουν πιο γόνιμη.

• Φρούτα και λαχανικά.

• Αντικαταστήστε τη μαργαρίνη και τα ζωικά λίπη με ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο.

• Ελαττώστε το ρύζι, τα μακαρόνια και το λευκό ψωμί.

• Σταματήστε να πίνετε ζαχαρούχα αναψυκτικά.

• Καθόλου αλκοόλ.

• Καλό είναι να τρώτε σπιτικό φαγητό και όχι απ' έξω.

• Επιλέξτε τουλάχιστον 5 μερίδες τροφίμων ολικής άλεσης την ημέρα και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος.

• Τα λιπαρά ψάρια ευνοούν τη γονιμότητα και κάνουν καλό και στο σπέρμα.

• Ναι στα γαλακτοκομικά καθώς περιέχουν ασβέστιο.

• Μην ξεχνάτε να πίνετε φυσικούς χυμούς από πορτοκάλι.

• Φάτε άφοβα ξηρούς καρπούς.

mothersblog.gr

Διατροφή

 Ή μήπως γίνονται κακές όταν τις καταναλώνουμε με το λάθος τρόπο και φυσικά τις μαγειρεύουμε με τα λάθος υλικά; Κι όμως, κάποιες από αυτές, όπως κι αν τις καταναλώσετε και με όποιο συνδυασμό κι αν τις απολαύσετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι καλό δε θα σας κάνουν! Ας πάμε να δούμε κάποιες από αυτές:

1. Ξιφίας: Σύμφωνα με τον Philip Landrigan, καθηγητή Παιδιατρικής στο Mount Sinai School of Medicine, ειδικά οι έγκυες ή οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί καλό θα ήταν να τον αποκλείσουν από τη διατροφή τους. Ο λόγος; Περιέχει μία ισχυρή νευροτοξίνη η οποία μπορεί να καταστρέψει την ανάπτυξη των εμβρύων.

2. Μη οργανικές φράουλες: Όπως λέει και ο Robert Kenner, σκηνοθέτης του Food Inc και ιδρυτής του fixfood.org καθημερινά, δέχονται τόσα πολλά φάρμακα, που αν μία φορά τύχει να είστε παρόντες σε αυτή τη διαδιακασία σίγουρα δε θα θέλετε να τις ξαναβάλετε στο στόμα σας- το είδε με τα μάτια του στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ Food Inc και είναι κατηγορηματικός!

3. Γλυκαντικές ουσίες: Η Maria Rodale, CEO του εκδοτικού οίκου Rodale Inc. και συγγραφέας του Organic Manifesto υποστηρίζει ότι είναι προτιμότερο να προσθέτουμε λίγη αγνή ζαχαρίτσα παρά τα διάφορα τεχνητά γλυκαντικά που δεν κάνουν καλό στον οργανισμό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας απέδειξε πως ποντίκια που τρέφονταΝ με ένα τεχνητό γλυκαντικό παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν γλυκαντικό στη διατροφή τους.

4. Ντοματοπολτό σε κονσέρβα: Όπως λέει και ο καθηγητής βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Missouri, Frederick vom Saal, στην προκειμένη δεν είναι η ντομάτα η ένοχη αλλά τα τσίγκινα κουτάκια στα οποία είναι μέσα, και περιέχουν δισφενόλη-Α ένα σύνθετο οιστρογόνο, το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς μπορεί να ευθύνεται για καρδοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία.

5. Λευκή σοκολάτα: Ο Drew Ramsey καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Columbia και συγγραφέας του The Happiness Diet υποστηρίζει ότι η λευκή σοκολάτα εκτός από τις θερμίδες, δεν μας παρέχει κανένα διατροφικό εφόδιο, σε αντίθεση φυσικά με την μαύρη σοκολάτα.

6. Φύτρες: Ο Doug Powell καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Kansas και συγγραφέας του BarfBlog που ασχολείται με την ασφάλεια των τροφών, υποστηρίζει ότι οι φύτρες, επειδή αγαπούν το υγρό και ζεστό περιβάλλον, μπορει να γίνουν φορείς παθήσεων, ανάμεσά τους και η σαλμονέλα.

7. Άλευρα: Ο William Davis, Καρδιολόγος και συγγραφέας του best sellerWheat Belly, υποστηρίζει ότι δυστυχώς πλέον το σιτάρι δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που κατανάλωναν οι προηγούμενες γενιές, καθώς έχει υποστεί αρκετές γενετικές τροποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια- γιαυτό και, όπως λέει, παρατηρείται έξαρση σε κοιλιοκάκη, διαταραχές της πέψης και άλλες σχετικές παθήσεις. Οπότε, όπως ο ίδιος συμβουλεύει καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα άλευρα γενικότερα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως από τις πρώτες εβδομάδες θα γίνει αισθητή η βελτίωση στην υγεία μας.

 

queen.gr

Διατροφή

Το παξιμάδι αποτελεί ένα πολύ υγιεινό τρόφιμα, συνυφασμένο με την ελληνική διατροφική κουλτούρα. 

Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι ή εκείνες που μπαίνοντας σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, μια δίαιτα δηλαδή, το επιλέγουν ως μια πιο υγιεινή και διαιτητική επιλογή για να αντικαταστήσουν το παχυντικό δήθεν ψωμί.

Για κακή τους τύχη η άποψη αυτή δεν ευσταθεί και θα λέγαμε ότι η χρήση του παξιμαδιού από κάποιον που είναι σε μια διαδικασία απώλειας βάρους είναι μια μικρή παγίδα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι όχι μόνο δεν είναι πιο διαιτητικό από το ψωμί, αλλά λόγω της διαδικασίας παραγωγής του έχει πολύ λιγότερη υγρασία από το ψωμί, άρα στην ίδια ποσότητα μπορεί να έχει πολύ περισσότερες θερμίδες από το ψωμί.

Επίσης, ανάλογα με τον τύπο του μπορεί να περιέχει και αρκετό λάδι

Αν λοιπόν ακολουθείτε μια δίαιτα και δεν μπορείτε να χάσετε βάρος, ελέγξτε λίγο μήπως το παρακάνετε στα παξιμάδια, γιατί και αυτό μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

 neadiatrofis.gr

Διατροφή

Ο Σεπτέμβριος είναι σαν τις πρωτοχρονιές και τις Δευτέρες: όλοι θέλουμε να ξεκινήσουμε τη δίαιτα. Ποιες τροφές της εποχής, όμως, θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε;

Το φθινόπωρο -και ο Σεπτέμβρης συγκεκριμένα- φέρνει την αρχή μιας νέας σεζόν, που μας ωθεί να πάρουμε αποφάσεις. Ως είθισται, μια από αυτές τις αποφάσεις είναι να βελτιώσουμε και τη σιλουέτα μας, όπως και την υγεία μας, με μια πιο προσεγμένη διατροφή.

Ας δούμε πώς μπορούμε να μπούμε στο κλίμα, επιλέγοντας τροφές που μας κάνουν καλό, θα μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος και βρίσκονται στην εποχή τους.

Κόλιαντρος: νόστιμος και διουρητικός
Το βότανο αυτό αποτελεί ένα φυσικό διουρητικό, το οποίο βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό, βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Προσθέστε το στο κρέας ή στη σαλάτα σας και μαζί με το άρωμά του, απολαύστε και τα οφέλη του.

Κουνουπίδι: με όπλο τις φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες ξέρουμε πως βοηθούν στη δίαιτα, καθώς λόγω του ότι είναι άπεπτες ουσίες που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, διώχνουν το φαγητό από το μυαλό μας. Το κουνουπίδι, που είναι πλούσιο σε αυτές (2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι), όχι μόνο βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά τονώνει και το ανοσοποιητικό μας με τη βιταμίνη C που περιέχει.

Τζίντζερ: καυτερή δύναμη
Εκτός του ότι είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές, το τζίντζερ (ή πιπερόριζα) βοηθά στην πέψη, δυναμώνει τον οργανισμό, καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους που προέρχονται από την άσκηση και χαρίζει ενέργεια. Έτσι σας βοηθάει να μην χάνετε μέρα από το γυμναστήριο!

Αχλάδια: το φρούτο της δίαιτας
Με μόλις 75 θερμίδες σε 1 μέτριο αχλάδι, το ζουμερό και γευστικό αυτό φρούτο είναι ό,τι πρέπει για σνακ. Συν του ότι είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες, ρυθμίζοντας το πεπτικό μας σύστημα και κρατώντας μας μακριά από το φαγητό για περισσότερη ώρα.

Χουρμάδες: αντί για γλυκό
Χουρμάδες ή σοκολατάκια; Χουρμάδες! Έχουν γλυκιά γεύση, ικανή να διώξουν τις «πονηρές» σκέψεις για σοκολάτα μακριά, και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε, όμως, να μην το παρακάνετε, καθώς 3 μεγάλοι χουρμάδες φτάνουν τις 85 θερμίδες.

Ρόδια: τυχερά και διαιτητικά
Και θρεπτικά και διαιτητικά και βιταμινούχα και… τυχερά! Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά και σε βιταμίνη C, τα ρόδια βοηθούν στη δίαιτα και κρατούν το ανοσοποιητικό σας σε… φόρμα.

Κάστανα: νοστιμιά με οφέλη
Είτε στα κάρβουνα, είτε βραστά, τα κάστανα αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό σνακ, το οποίο και σας κρατάει χορτάτους για αρκετή ώρα, αφού περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, και ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Προσέξτε μόνο την υπερκατανάλωση, γιατί οι θερμίδες του φτάνουν τις 370 ανά 100 γραμμάρια.

clickatlife.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin