Αυγούστου 16, 2018

Διατροφή

Υπάρχουν κάποια "ύπουλα" τρόφιμα, που κάνουν κακό στην υγεία σας κι όμως δεν έχουν κακή φήμη, όπως θα έπρεπε.

Σόδα διαίτης: εχθρός της υγείας

Κάθε γεύμα είναι μια καλή ευκαιρία να αναπληρώσουμε τη χαμένη ενέργεια. Στη διατροφή σας δεν πρέπει να έχουν θέση τα φαγητά και τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά κι αυτό όχι μόνο δεν σας προσφέρουν απολύτως τίποτα αλλά επίσης ένα κουτάκι διαιτητική σόδα την ημέρα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία σας και σίγουρα θα σας προσθέσει κιλά, σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Purdue.

Σούπα από κονσέρβα; Όχι ευχαριστώ!

Μπορεί να είστε εργένης και κάθε φορά που δεν έχετε χρόνο να προτιμάτε να ανοίξετε τη κονσέρβα, από το να κόψετε μια σαλάτα ή να ψήσετε ένα κοτόπουλο. Είναι όμως μια εξαιρετικά ανθυγιεινή τροφή. Για να καταλάβετε, είναι λίγο πολύ σαν να τρώτε γαριδάκια, οπότε καλό είναι να την αποφύγετε.

Ρυζογκοφρέτες: διατροφική παγίδα

Είναι από τις τροφές που έχουν τη φήμη πως είναι ένα υγιεινό σνακ, αλλά από διατροφικής άποψης δεν σας προσφέρουν τίποτε! Μπορεί να μην έχουν πολλές θερμίδες, αλλά χρειάζεστε τις θερμίδες ώστε να διατηρήσετε ψηλά τα επίπεδα ενέργειας. Καλύτερα να φάτε λίγα φρούτα, ακόμη κι ένα μπισκότο!

Δημητριακά με ζάχαρη; Δεν θα πάρω!

Ποτέ δεν θα δείτε αθλητή να καταναλώνει για πρωινό δημητριακά με ζάχαρη. Η συγκεκριμένη επιλογή, μπορεί να είναι γευστική, όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι γεμάτα υδατάνθρακες και ζάχαρη. Όταν τα καταναλώνετε, εκτοξεύουν τα επίπεδα του σακχάρου αίματος πολύ γρήγορα στα ύψη και το ίδιο γρήγορα ξαναπέφτουν.

Mην πείτε το ψωμί, ψωμάκι

Το άσπρο ψωμί μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αφομοιωθεί από το ανθρώπινο σώμα, με συνέπεια την πιο δραστική αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα το ψωμί ολικής άλεσης και ακόμη περισσότερο το ψωμί σίκαλης δεν αφομοιώνεται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να μην έχουμε απότομη αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη.

Διατροφή

Διακοπές, καλοκαίρι, βουτιές και μπάνια. Ο Αύγουστος είναι η καλύτερη εποχή να αναζωογονηθείτε σωματικά και πνευματικά με τα υγιεινά και νόστιμα φρούτα και λαχανικά .

Σύκα
Είναι ό,τι πρέπει για μια gourmet σαλάτα. Δρούν σαν ήπια καθαρτικά και μπορούν να δώσουν τη λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση από το δυσάρεστο συναίσθημα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες όσο περισσότερο συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε όσον αφορά την επίτευξη του επιθυμητού βάρους.

Ντομάτες
Είναι νόστιμες, υγιεινές και σας προστατεύουν από το ερύθημα. Οι δερματολόγοι συμφωνούν πως όταν τρώτε φρούτα και λαχανικά, που εχουν κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, αποκτάτε πιο εύκολα ένα φυσικό, ομοιόμορφο μαύρισμα.

Καρπούζι
Είναι το απόλυτο φρούτο, που στο μυαλό μας έχει συνδεθεί με το καλοκαίρι. Προσθέστε τo στη σαλάτα σας, γιατί έχει μόνο 30 θερμίδες/100 γραμμάρια. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1 και C, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύουν τα μάτια και τον εγκέφαλο και ελαχιστοποιούν τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Δύο σημαντικά στοιχεία του είναι το λυκοπένιο και το κάλιο, που συνιστούν ασπίδα προστασίας για την καρδιά.

Κολοκύθια
Ό,τι πρέπει για μια σαλάτα καλοκαιρινή και νόστιμη. Μια κούπα κολοκύθι έχει 36 θερμίδες και το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν τη λαιμαργία. Μάλιστα οι βιταμίνες C, Α, μαζί με το φυλλικό οξύ, που περιέχει το κολοκύθι, λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό stress, που ενδέχεται να προκαλεί διάφορες μορφές καρκίνου.

Πεπόνια
Το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φρούτο είναι light, αφού τα 100 γραμμάρια αποδίδουν μόλις 34 θερμίδες. Παράλληλα το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Μειώνει την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη, ενώ σας χορταίνει και σας χαρίζει μοναδική απόλαυση.

Σταφύλια
Περιέχουν κάλιο, βιταµίνες Α, Β και αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και συμβάλουν στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων. Το μυστικό τους ακούει στο όνομα ρεσβερατρόλη, ένα πολύτιμο φυτικό συστατικό, που βρίσκεται στη φλούδα τους. Aποτελεί το διασημότερο συστατικό του σταφυλιού και προστατεύει τη λειτουργία της καρδιάς.

clickatlife.gr

Διατροφή

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Γουόργουικ της Βρετανίας και το Κολλέγιο Ντάρτμουθ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικών ερευνών "Social Indicators Research", μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 80.000 ανθρώπων και συσχέτισαν το είδος της διατροφής με τα συναισθήματα λιγότερης ή περισσότερης ευεξίας που ένιωθαν αυτοί οι άνθρωποι.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία αυξάνει με τον αριθμό των φρούτων και λαχανικών που τρώει κανείς και φαίνεται να κορυφώνεται στις επτά μερίδες κάθε μέρα. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ως προστασία για την καρδιά και τον καρκίνο. Με δύο ακόμα μερίδες, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, προστατεύει κανείς επίσης την ψυχική και νοητική ισορροπία του.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που τρώνε από ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά, η νέα έρευνα δείχνει ότι χάνουν όχι μόνο από άποψη σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας. Η μελέτη πάντως δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το αν κάποια συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών έχουν μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τα υπόλοιπα. Σημειωτέον ότι ως μια μερίδα θεωρείται ποσότητα περίπου 80 γραμμαρίων.

Η καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου Σάρα Στιούαρτ-Μπράουν δήλωσε έκπληκτη από τη δύναμη που φαίνεται να έχουν τα φρούτα και λαχανικά και επεσήμανε ότι οι ερευνητές που ασχολούνται με τα ζητήματα της ανθρώπινης ευημερίας και ευτυχίας, έχουν μάλλον αγνοήσει έως τώρα αυτόν τον παράγοντα.

Πρόσθεσε πάντως ότι πολλά μένουν να κατανοηθούν για τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η συγκεκριμένη διατροφή επιδρά θετικά όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχο-νοητικά.

euro2day.gr

Διατροφή

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πολυτιμότερα μέταλλα που λαμβάνουμε από τις τροφές.Αν και βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας, επιτελεί σημαντικότατες λειτουργίες. Χρειαζόμαστε μόλις οκτώ χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου σε καθημερινή βάση, γι' αυτό και η παραμικρή έλλειψη μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό, το μυϊκό σύστημα ή την όραση.

Μερικές από τις τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή και το γιαούρτι.
Δείτε ποια είναι τα σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό σας είναι εξαιρετικά χαμηλά.

1. Συχνή δυσπεψία
Ο ψευδάργυρος βοηθά τα ένζυμα του στομάχου να διασπούν αποτελεσματικά τις τροφές. Παράλληλα, διευκολύνει τον οργανισμό μας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε καθημερινά.

2. Μυϊκός πόνος
Η έλλειψη ψευδαργύρου επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων. Αν σας λείπει το μέταλλο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι πονάτε μετά τη γυμναστική ή ότι μια μελανιά δε φεύγει μετά από αρκετές ημέρες.

3. Εξασθένιση της όσφρησης ή της γεύσης
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σταδιακά και συχνά περνούν απαρατήρητα. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία των υποδοχέων της γεύσης και η αίσθηση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την όσφρηση.

4. Συχνά κρυολογήματα
Όπως και στην περίπτωση έλλειψης βιταμίνης C, η έλλειψη ψευδαργύρου συνδέεται με την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε πιο επιρρεπείς σε κάθε είδους λοίμωξη.

5. Αύξηση βάρους
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος και για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Το μέταλλο συμβάλλει στη διάσπαση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων αλλά και των λιπαρών.


onmed.gr

Διατροφή

Συνήθως οι άνθρωποι στη διάρκεια της αγοράς προϊόντων στο σούπερ μάρκετ πιστεύουν ευλαβικά σε αυτά που διαβάζουν στις ετικέτες που παρουσιάζουν τις τροφές με «φωτοστέφανο υγείας».

Ομως, αρκετές φορές η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και το -αναγκαίο σε κάθε περίπτωση- διάβασμα μιας ετικέτας μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις. Δεν είναι λίγοι για παράδειγμα αυτοί που αποφεύγουν τη βρώμη επειδή θεωρούν πως περιέχει γλουτένη. Ομως, ειδικά η βρώμη είναι από τα λίγα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη (εκτός αν μολυνθεί κατά την παραγωγή ή μεταποίηση, αλλά συνήθως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο) και κάποιος που έχει δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να τρώει άφοβα βρώμη.

Δεν είναι, όμως, μόνο η γλουτένη το πρόβλημα. Πολλά από τα προϊόντα που διαφημίζονται ως υγιή στις ετικέτες τους στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι.

Ας επιχειρήσουμε να τα ξεδιαλύνουμε:

Φυσικό προϊόν
Η έννοια «φυσικό προϊόν» είναι εξαιρετικά ευρεία. Τεχνικά υποτίθεται ότι είναι το προϊόν που δεν περιέχει πρόσθετες χρωστικές ουσίες, τεχνητά αρώματα ή συνθετικές ουσίες. Ενα φυσικό προϊόν όμως δεν σημαίνει ότι είναι βιολογικό, ούτε πως είναι απαραίτητα υγιεινό. Για παράδειγμα υπάρχουν δημητριακά που πλασάρονται ως φυσικό προϊόν και αν διαβάσει κανείς την ετικέτα τους περιέχουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους από πρόσθετα σακχάρων. Οταν, λοιπόν, βλέπετε τον όρο «φυσικό προϊόν», σπεύστε να διαβάσετε τον κατάλογο των συστατικών του. Είναι ο μόνος τρόπος να ξέρετε πραγματικά αν αξίζει μια θέση στο καλάθι σας.

Βιολογικό προϊόν
Τα βιολογικά προϊόντα είναι αυτά που παράγονται χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα ή βιοχημικά γονίδια ή διάφορα λιπάσματα. Οταν υπάρχει αυτό το σύμβολο στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημαίνει ότι τα ζώα τρέφονται βιολογικά, με χορτοφάγες ζωοτροφές και έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο, δεν έχουν ορμόνες ούτε έχουν πάρει αντιβιοτικά. Οταν η σφραγίδα λέει 100% βιολογικό είναι όντως ένα βιολογικό προϊόν 100%. Οταν, όμως, γράφει απλά «βιολογικό προϊόν» τότε είναι κατά 95% φτιαγμένο με βιολογικά συστατικά. Οταν αναγράφει πως «είναι φτιαγμένο από βιολογικά προϊόντα» σημαίνει ότι φτιάχτηκε με τουλάχιστον 70% βιολογικά συστατικά με περιορισμούς για το υπόλοιπο 30%. Ο όρος «βιολογικό», λοιπόν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα προϊόν είναι υγιεινό. Για άλλη μια φορά η «Βίβλος» σας θα πρέπει να είναι η λίστα με τα συστατικά.

Εγχώριο προϊόν
Ο όρος υποδηλώνει συνήθως πως ένα προϊόν έχει παραχθεί εντός μιας ορισμένης γεωγραφικής περιοχής και πως καταναλώνεται μέσα σε ακτίνα 100-400 χιλιομέτρων από εκεί που παρασκευάζεται. Οπως και στα φυσικά προϊόντα, όμως, η έννοια είναι ευρεία. Το εγχώριο δεν σημαίνει βιολογικό, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν, ούτε επίσης ότι είναι απαραίτητα υγιεινό.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα εγχώρια προϊόντα είναι πιο θρεπτικά, αλλά ούτε αυτό είναι δεδομένο γιατί πάντα εξαρτάται από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται και από την επεξεργασία. Συνήθως δε, τα εγχώρια προϊόντα δεν έχουν διατροφικές ετικέτες, αφού προέρχονται από μικρές επιχειρήσεις, επομένως δεν είναι πάντα εύκολο να τα τσεκάρει κανείς. Βεβαίως, όταν έχει αποδείξεις ότι ένα προϊόν είναι εγχώριο, είτε επειδή είναι πολύ κοντά ο παραγωγός, είτε επειδή τον γνωρίζει, είτε επειδή η συγκεκριμένη σειρά προϊόντων φημίζεται για την ποιότητά της στην πορεία των χρόνων και για τα άριστα υλικά και τις υποδομές της, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι όντως πιο υγιεινό και θρεπτικό από τα υπόλοιπα της αγοράς και δικαιολογημένα πρέπει να το προτιμήσει.

Χωρίς γλουτένη
Ο όρος «χωρίς γλουτένη» σημαίνει πως το προϊόν δεν περιέχει κανένα συστατικό τύπου σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ή διασταυρώσεις αυτών των κόκκων, ή συστατικό που προέρχεται από αυτά τα δημητριακά ή αν περιέχει συστατικό που προέρχεται από αυτά τα δημητριακά θα πρέπει να έχουν υποστεί επεξεργασία που περιορίζει τη γλουτένη σε λιγότερο από 20 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm – parts per million).

Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που είναι εγγενώς χωρίς γλουτένη, όπως το νερό, τα λαχανικά και τα φρούτα μπορεί να επισημαίνονται επίσης χωρίς γλουτένη. Ο όρος «χωρίς γλουτένη» δεν σημαίνει ότι ένα προϊόν είναι ολικής αλέσεως. βιολογικό, χαμηλό σε υδατάνθρακες ή υγιές. Πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και περιλαμβάνουν συστατικά όπως εξευγενισμένο άσπρο ρύζι, ζάχαρη και αλάτι.

Ελευθέρας βοσκής
Πολλοί τύποι κρεάτων χαρακτηρίζονται ως «ελευθέρας βοσκής», με αποτέλεσμα πολλοί λανθασμένα να πιστεύουν πως ό,τι τρέφεται με χόρτο είναι ταυτόχρονα και βιολογικό. Οι πραγματικές παράμετροι, ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετικές. Ελευθέρας βοσκής σημαίνει πως ένα ζώο έχει πρόσβαση στην ύπαιθρο, τρέφεται με χορτοφαγική τροφή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ή καταναλώνει σανό ή άλλες παρόμοιου είδους αποθηκευμένες ζωοτροφές. Ομως, το ότι ένα ζώο τρέφεται με χόρτο δεν σημαίνει πως η τροφή του είναι βιολογική και ότι δεν μπορεί να πάρει ορμόνες ή αντιβιοτικά. Σε σύγκριση, βέβαια, με τα προϊόντα που παράγονται συμβατικά, τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής είναι πάντα πιο υγιεινά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν «καλά λίπη» περισσότερο από «καλά λίπη» και έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

medinova.gr

Διατροφή

Πλέον, η άποψη ότι υπάρχουν συνδυασμοί τροφών που είναι απαγορευτικοί, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος όσο την απώλεια βάρους, αμφισβητείται στις μέρες μας.Σύμφωνα με τους ειδικούς, βασική παράμετρος που οδηγεί στη μείωση των κιλών, όταν ο μεταβολισμός λειτουργεί σωστά, είναι η ποσότητα του φαγητού.

Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που, όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα, απορροφώνται πιο εύκολα, ενώ άλλες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ασύμβατες μεταξύ τους.

Δείτε τους διατροφικούς συνδυασμούς που καλό θα είναι να αποφεύγετε:

- Κόκκινο κρέας και πουλερικά με υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, καλαμπόκι, παντζάρια
- Ψάρια και θαλασσινά με ζωικές πρωτεΐνες
- Αυγά με ζωικές πρωτεΐνες
- Γάλα και γιαούρτι με τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, λόγω δέσμευσης ασβεστίου και μαγνησίου
- Όσπρια με τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, λόγω δέσμευσης σιδήρου
- Γάλα, τυρί και γιαούρτι με ωμά, βραστά ή στον ατμό λαχανικά
- Αλκοολούχα ποτά με ξηρούς καρπούς
- Σοκολάτα ή γλυκά επιδόρπια μετά από γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες

onmed.gr

Διατροφή

Η βρώμη είναι μια τροφή απαραίτητη για τον οργανισμό, ειδικά για όσες από εσάς προσέχετε τη διατροφή σας ή θέλετε να χάσετε κιλά.Μειώνει τη χοληστερόλη.

Η βρώμη μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στον οργανισμό μας και σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, η βρώμη βρίσκεται στις top 5 τροφές για τη σταθεροποίηση και τη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Πλούσια σε φυτικές ίνες:

Η βρώμη είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, όπου η κατανάλωσή της επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να παρατείνει το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι μας.

Πλούσια σε πρωτεΐνη:

Η βρώμη είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες διασπούνται πιο δύσκολα από τον οργανισμό μας σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη μας δίνει ενέργεια και είναι απαραίτητη για όσες κάνετε δίαιτα.

Μήπως βρήκατε το νέο τη νέα σας διαιτική τροφή; Απολαύστε την άφοβα.

 

Διατροφή

Το καλοκαιράκι είναι εδώ και δυστυχώς τα περιττά κιλά δεν έχουν εξαφανιστεί τελείως. Μην το βάζετε κάτω. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε όσο πιο τακτικά μπορείτε και φυσικά πείτε ναι στην υγιεινή διατροφή. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι τα φρούτα είναι πολύ νόστιμα, προτιμήστε τα!

Για να δώσετε ένα boost στον οργανισμό σας, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο το ακόλουθο δροσερό-αποτοξινωτικό ποτό:

Θα χρειαστείτε: 2 λίτρα νερό, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 πράσινο μήλοΔιαδικασία:

Ρίχνετε σε μια κανάτα παγάκια μέχρι τη μέση. Την υπόλοιπη τη γεμίζετε με νερό.

Κόβετε το πράσινο μήλο σε λεπτές φέτες και τις ρίχνετε μέσα στην κανάτα.

Προσθέτετε την κανέλα και ανακατεύετε καλά. Αφήστε το μείγμα να παγώσει στο ψυγείο για μία περίπου ώρα και έπειτα απολαύστε το!
Κανέλα και μήλο, οι απόλυτοι σύμμαχοι για αδυνάτισμα.

Δοκιμάστε το.

queen.gr

Διατροφή

Στο εξαιρετικό του βιβλίο ο Michael Pollan, με τίτλο “Το Δίλημμα του Παμφάγου” (The Omnivores’ Dilemma), θέτει το ερώτημα: “Τι πρέπει να τρώμε ως είδος;”.

Ενώ τα περισσότερα ζώα πρέπει να ακολουθήσουν μια πολύ συγκεκριμένη διατροφή, ο άνθρωπος ως παμφάγο, έχει δυνητικά άπειρες διατροφικές επιλογές. Το λιοντάρι μπορεί για παράδειγμα να φάει μόνο κρέας και η αντιλόπη μόνο γρασίδι. Ο άνθρωπος όμως μπορεί να καταναλώσει και πράγματα που είναι φτιαγμένα με τεχνητές χημικές διαδικασίες, περιέχουν ενισχυτικά γεύσεις, αρώματα, χρώματα, τοποθετούνται σε πολύχρωμα κουτιά και ονομάζονται τροφές χωρίς όμως να έχουν καμιά θρεπτική αξία.

Οι γενικές διατροφικές οδηγίες και η γνωστή διατροφική πυραμίδα, που όπως αποδείχτηκε βασίστηκε στην επιρροή της αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων παρά σε επιστημονικά δεδομένα, μπορούν μόνο να μας αποπροσανατολίσουν σχετικά με το πoια πρέπει να είναι η διατροφή μας.

Κάθε χρόνο εκδίδονται εκατοντάδες βιβλία που πραγματεύονται θαυματουργές και καινοτόμες δίαιτες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η διατροφή μας θα πρέπει να είναι κυρίως χορτοφαγική, άλλοι ότι πρέπει να βασίζεται κυρίως σε πρωτεΐνες ενώ η κλασική θέση είναι ότι πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιέχει λίγο απ‘ όλα. Το εντυπωσιακό δε, είναι ότι όλες οι παραπάνω προσεγγίσεις έχουν να επιδείξουν επιτυχίες, σημαντικές βιβλιογραφικές αναφορές αλλά και ανθρώπους που ορκίζονται στο όνομα τους. Στο μόνο που φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι το junk food και οι υψηλά επεξεργασμένες τροφές είναι βλαβερές για την υγείας μας.

Διαφορετικές Τροφές, Διαφορετικοί Μεταβολισμοί

Ο Weston Price, ήδη από τη δεκαετία του ’30, με τις θαυμαστές ανθρωπολογικές μελέτες του σε ολόκληρο τον πλανήτη, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ιδανική διατροφή για όλους. Λόγω των μεγάλων κλιματικών και εθνοτικών διακυμάνσεων, των διαφορών στην εξέλιξη και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων, το ανθρώπινο είδος παρουσιάζει παραλλαγές και έχει διαφορετικές ανάγκες σε σχέση με τη διατροφή.

Ο Roger Williams, τη δεκαετία του ’40, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει διαφορετικό μεταβολισμό, διατυπώνοντας τον όρο “μεταβολική ατομικότητα”.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι σε μεταβολικό επίπεδο και στα διάφορα μέρη του πλανήτη είναι διαθέσιμες διαφορετικά είδη τροφών. Ακούμε ότι είναι υγιεινό να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά. Πως θα μπορούσαν όμως να βρουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά πληθυσμοί όπως οι Εσκιμώοι στο Βόρειο Πόλο ή οι Μασάι στην αφρικανική έρημο; Αυτοί οι πληθυσμοί υπό φυσικές συνθήκες ακολουθούσαν μια διατροφή κυρίως πρωτεϊνική, ζωικής προέλευσης.

Στην Πολυνησία ατνιθέτως η διατροφή ανέκαθεν βασιζόταν κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης με μικρή κατανάλωση ψαριών και αυγών.

Στη μεσόγειο ακολουθούμε μια διατροφή που βασίζεται σε τροφές με μεγάλη ποικιλία τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Είναι αξιοσημείωτο δε ότι και οι τρεις κατηγορίες, Εσκιμώοι-Μασάι, Πολυνήσιοι και Μεσόγειοι, εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη όταν ακολουθούν τη φυσική τους διατροφή ενώ συμβαίνει το αντίθετο όταν η διατροφή τους αποκλίνει από αυτή.

Φαίνεται λοιπόν ότι το ανθρώπινο είδος προσαρμόστηκε ώστε να μεταβολίζει καλύτερα τις τροφές που είχε στη διάθεση του στα διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Ανάλογα με την περιοχή που ζούσαν οι άνθρωποι έβρισκαν και έτρωγαν συγκεκριμένες τροφές που παραλλάσσονταν κατά τη διάρκεια των εποχών του χρόνου. Διαφορετικές φυλές σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη προσαρμόστηκαν γενετικά ώστε να επιβιώνουν και να μεταβολίζουν καλύτερα τις τροφές που ήταν διαθέσιμες στο φυσικό τους περιβάλλον.

Αυτός είναι και ο λόγος όπου δίαιτες αμιγώς χορτοφαγικές ή αμιγώς πρωτεϊνικές ωφελούν κάποιους ενώ δεν ωφελούν κάποιους άλλους ενώ η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να βοηθά τους περισσότερους. Λόγω της μετακίνησης των πληθυσμών και την ανταλλαγή του DNA μπορούμε να βρούμε ανάμεσα μας άτομα με πρωτεϊνικό, χορτοφαγικό ή μικτό μεταβολισμό.

Κάθε άνθρωπος έχει λοιπόν τα δικά του μοναδικά μεταβολικά χαρακτηριστικά και μπορεί επιπλέον να μετακινηθεί προς την μια ή την άλλη κατηγορία ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στη ζωή του. Αν κάποιος βιώνει μια περίοδο έντονου στρες, η αυξημένη έκκριση αδρεναλίνης μειώνει τη πείνα και εμποδίζει την πέψη των πρωτεϊνών μετατρέποντας προσωρινά έναν πρωτεϊνικό τύπο σε μικτό. Ενώ σε μια περίοδο ανάρρωσης, αυξάνουν οι πείνα και οι ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες.

Ακούστε το σώμα σας

Είναι ζωτικής σημασίας να ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας και να καταναλώνουμε τα τρόφιμα που νιώθουμε ότι επιθυμούμε να φάμε. Σε οποιαδήποτε όμως κατηγορία κι αν ανήκει κάποιος, θα πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα που βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή, βιολογικά και μη επεξεργασμένα. Τα κατεργασμένα ή τεχνητώς επεξεργασμένα τρόφιμα διαταράσσουν την ισορροπία του ορμονικού συστήματος και αλλοιώνουν τα μηνύματα και τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας.

Εάν επομένως νιώθουμε την επιθυμία για πράγματα που δεν είναι στ’ αλήθεια τροφές και δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, αυτό σημαίνει ότι το ορμονικό μας σύστημα είναι αποδιοργανωμένο σε σημαντικό βαθμό. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές προς πιο υγιεινές επιλογές και να είμαστε πολύ προσεκτικοί για μια περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών προκειμένου να αποκατασταθεί η ικανότητά μας να κατανοούμε τις πραγματικές διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας.

Θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πότε πρέπει να ξεκουραστούμε, πότε χρειαζόμαστε νερό, πότε χρειαζόμαστε κάτι αλμυρό όπως σε μια ζεστή μέρα ή πότε θα ήταν καλύτερα να φάμε μια σαλάτα, προτιμώντας τα λαχανικά από μια καλή μπριζόλα αλλά και το αντίστροφο.

Το σώμα μας μας λέει πότε χρειάζεται να φάμε ξηρούς καρπούς, φρέσκα ψάρια ή φρούτα. Όταν αυτή η ικανότητα αποκατασταθεί, θα είμαστε επίσης, σε θέση να προσδιορίσουμε την τροφή ή την πράξη που μας έκανε να αισθανθούμε αδιάθετοι ή κουρασμένοι ή που μας προκάλεσε πονοκέφαλο και αίσθημα καύσου στο στομάχι ή και πόνους στις αρθρώσεις. Σε εκείνο το σημείο λοιπόν, που θα έχουμε αποκαταστήσει την επικοινωνία με το σώμα μας, θα μπορούμε σποραδικά να τρώμε και πράγματα που δεν είναι πραγματικά υγιεινά, μόνο και μόνο για την ελευθερία και την ευχαρίστηση του να το κάνουμε.

Όσο περισσότερο ένα άτομο αποκαθιστά την υγεία του, τόσο περισσότερη ευχαρίστηση βρίσκει στο να κάνει πράγματα που τον κάνουν να νιώθει καλά και να απορρίπτει τα τεχνητά και τοξικά πράγματα, διότι μπορεί πλέον να αισθανθεί τη διαφορά.

Η πλειοψηφία των τεχνητώς επεξεργασμένων τροφίμων περιέχει ουσίες, όπως ενισχυτικά γεύσης με άμεση δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα (νευροδιεγερτικές τοξίνες), που μας κάνουν να χάνουμε την ικανότητα να αισθανόμαστε και να γευόμαστε τις φυσικές γεύσεις.

Οι ανθυγιεινές συνήθειες μάς οδηγούν σε ένα ολοένα λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι υγιεινές συνήθειες, αντιθέτως, μας επιτρέπουν να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία με το σώμα μας και να πάρουμε την υγεία στα χέρια μας.

Η επίτευξη της υγείας δεν είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία πρέπει να υποφέρουμε. Όταν υπάρχουν τα σωστά δεδομένα, είναι μια ευχάριστη πορεία που μπορεί να μας ελευθερώσει από αναρίθμητες ταλαιπωρίες και να μας επιτρέψει να απολαύσουμε πραγματικά τις χαρές της ζωής.

Στην Υγειά Σας!

 

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Τι να λένε άραγε οι μοναχοί του Θιβέτ για την προσπάθεια των δυτικών να μείνουν λεπτοί μέσα στην αλόγιστη σπατάλη και προσφορά φαγητού; Όταν άκουσα για τη δίαιτα με τη λαχανόσουπα (υπάρχει άνθρωπος που δεν την ξέρει;) νόμιζα ότι έχω ακούσει ό,τι πιο προχωρημένο υπάρχει στα θέματα δίαιτας.

Μέχρι που έμαθα ότι στην Καλιφόρνια υπάρχει κόσμος που προκειμένου να μην παχύνει, βάζει το φαγητό στο στόμα, το μασάει, και μετά το φτύνει- και μάλιστα αυτό έχει και όνομα, the Air Diet, και είναι δημοφιλής και στην Γαλλία. Τώρα γιατί το λένε «δίαιτα» και όχι «ανορεξία», δεν ξέρω.


Είναι μάλλον ζήτημα μάρκετινγκ. Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ: τι άλλο κάνει ο κόσμος για να χάσει κιλά; Η ζωή είναι όλο εκπλήξεις: Η δίαιτα της πρωινής μπανάνας Δεν πρόκειται για το γνωστό ανέκδοτο, αλλά για πραγματικότητα. Η μόδα ξεκίνησε το 2008, εφεύρεση μιας φαρμακοποιού η οποία κάπως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν για πρωινό τρως μία μπανάνα+1 ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου (δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι αυτό) και την υπόλοιπη μέρα ό,τι τραβάει η ψυχή σου, χάνεις κιλά. Μία διάσημη τραγουδίστρια που ισχυρίστηκε στην τηλεόραση ότι αυτή η τρελή ιδέα πετυχαίνει προκάλεσε πανικό σε όλη τη χώρα και μέσα σε μέρες υπήρξε έλλειψη μπανάνας. Αν κι εσείς θέλετε να πιαστείτε από τα μαλλιά σας, εδώ είναι το site που επιμένει ότι αυτό λειτουργεί κι έχει και φόρουμ για να πείτε τον πόνο σας.

Η δίαιτα του πιρουνιού

Άλλη μία δημοφιλής δίαιτα στη Γαλλία – μα νόμιζα ότι οι Γαλλίδες είναι κομψές χωρίς προσπάθεια! Ο κανόνας λέει ότι επιτρέπεται να τρως μόνο ό,τι έχει παρασκευαστεί και είναι δυνατόν να φαγωθεί μόνο με ένα πιρούνι. Οπότε κομμένες οι σάλτσες, τα ντιπ, οι σούπες… Τι γίνεται με το γουρουνόπουλο; Με τους χυμούς; Δεν ξέρω, αλλά αν σας ενδιαφέρει, φυσικά και υπάρχει σχετικό site. H παιδική δίαιτα Γι’ αυτή φταίνε οι Αμερικανοί. Η Τζένιφερ Άνιστον δήλωσε ότι την έχει δοκιμάσει και είναι ικανοποιημένη. Για να αδυνατίσεις, τρως φαγητά που είναι για βρέφη, δηλαδή κρέμες και πολτοποιημένα φρούτα από βαζάκια. Έτσι τρως και λίγο, τρως και υγιεινά (ορίστε;)

Η δίαιτα της Ωραίας Κοιμωμένης

Όταν κοιμάσαι, δεν τρως, σωστά; Οπότε το κόλπο είναι να κοιμάσαι για καμία εβδομάδα και να ξυπνήσεις λεπτός και φρέσκος. Το πρόβλημα είναι ότι είναι αδύνατον να κοιμάσαι συνεχόμενα για εφτά μέρες, οπότε αναγκαστικά πρέπει να σε ναρκώσουν. Μπορεί να ξυπνάς πιο αδύνατος, αλλά κι έτοιμος για νοσοκομείο. Λεπτομέρειες εδώ (και δεν υπάρχει επίσημο site που το προτείνει – πάλι καλά!)

Kαι για το τέλος, το καλύτερο: η Σκουληκοδίαιτα

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες δίαιτες, με αφετηρία στις αρχές του 20ου αιώνα. Αγοράζεις ένα αβγό αυτού του σκουληκιού που ζει στο στομάχι (ταινία) και αποκτάς έτσι ένα κατοικίδιο που είναι και χρήσιμο, αφού τρώει το φαγητό σου (στην κυριολεξία) κι εσύ παραμένεις αδύνατος, σα να έχεις ταινία, μόνο που έχεις. Προσέξτε τη λεπτομέρεια: το αβγό το αγοράζεις. Αυτή η παρανοϊκή ιδέα παρουσιάστηκε στο σόου της Τάιρα Μπανκς και κατάφερε να ανανεώσει το ενδιαφέρον γι’ αυτή την πρακτική. Εγώ προτείνω κι ένα ταξίδι στην Αφρική χωρίς εμβόλια, θα αδυνατίσεις σίγουρα και θα κάνει και τη βόλτα σου. Το site που προωθούσε την ιδέα δεν υπάρχει πια. Θα έχει γίνει ταξιδιωτικό γραφείο.

 

eirinika.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin