Ιουλίου 19, 2018

Εναλλακτικά

H Yoga είναι μια πρόσκληση για την μελέτη και έρευνα του Εαυτού. Στιγμή την στιγμή, αναπνοή την αναπνοή μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για εμάς και να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.

Στην κλασική Yoga, στο οκταπλό μονοπάτι του Patanjali της RajaYoga, βρίσκουμε στα Niyama την Svadhyaya. Ποιότητα η οποία μεταφράζεται ως “μελέτη του Εαυτού” (Self-Study). Svadhyaya είναι η μελέτη και η έρευνα του Εαυτού μας προς την κατανόηση του μεγαλείου της συνείδησης. Την ανακάλυψη των δυνατοτήτων μας τόσο σε χονδροειδές όσο και σε λεπτοφυές επίπεδο. Φυσικό και πνευματικό.

Μερικοί τρόποι που μπορούμε να αρχίσουμε την μελέτη του Εαυτού μας:

- Ποιες είναι οι πεποιθήσεις μου για το ποιος είμαι; Ποια είναι η συμπεριφορά μου;

- Τι έχω δυνατότητα να πετύχω; Χρησιμοποιώ τις δυνάμεις μου;

- Ποια είναι η ποιότητα του λόγου μου και τι επαναλαμβάνω συνέχεια (μέσα και έξω);

- Είμαι ευγενής στην στάση μου και η επικοινωνία μου;

- Είμαι πιο συχνά συμπονετικός ή θυμωμένος;

- Ακούω τους άλλους ή θέλω να “μιλάω” εγώ συνέχεια;

- Φροντίζω τον Εαυτό μου όπως χρειάζεται;

Είτε είμαστε πάνω στο στρώμα της Yoga είτε στη ροή της ημέρας μας, μπορούμε να ενσωματώσουμε την πρακτική της Svadhyaya σαν παρατήρηση στην καθημερινή μας ζωή. Σαν παράδειγμα πάρτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα και συγκεντρωθείτε στην εισπνοή και την εκπνοή σας. Παρατηρήστε πως ο ρυθμός της αναπνοής σας επηρεάζει εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή. Παρατηρήστε τις αισθήσεις σας, τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα σας. Είναι εύκολο να βρείτε 2-3 λεπτά μέσα στην ημέρα σας να το κάνετε αυτό, βάλτε τώρα κιόλας ένα reminder στο κινητό σας με την ένδειξη “Svadhyaya”!

Στην διάρκεια της πρακτικής μας συμπεριλαμβάνουμε την Svadhyaya, παρατηρώντας την ανταπόκριση του σώματος και την αντίδραση του νου σε κάθε στάση σε κάθε δεδομένη στιγμή. Αυτό θα βοηθήσει να το μεταφέρουμε και στην καθημερινότητα μας. Έτσι έχουμε την δυνατότητα να βρεθούμε σε ένα “καλύτερο μέρος”. Στην πραγματικότητα η “Μελέτη του Εαυτού” θα μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είμαστε.

Τον Μάρτιο λοιπόν αφιερώνουμε την πρακτική μας στο να καλλιεργήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση στην ευθυγράμμιση τόσο του φυσικού όσο και του νοητικού, λεπτοφυούς σώματος μας.

Όταν φέρνουμε την προσοχή μας μέσα στο σώμα μας μπορούμε να έχουμε καλύτερη και πιο πλήρη εμπειρία του Εαυτού μας, να τον μελετήσουμε και να μοιραστούμε μετά τα δώρα μας με τους αγαπημένους μας και τον κόσμο γενικότερα.

Ας εξερευνήσουμε τους Εαυτούς μας βαθύτερα λοιπόν. Με την παρέα και την υποστήριξη φίλων και δασκάλων το ταξίδι γίνεται πιο εύκολο, ευχάριστο και ουσιαστικό!

Namaste

Bhavana Yoga Team

http://inspireyourlife.gr

Εναλλακτικά

Επειδή η ευτυχία αποτελείται από στιγμές, είναι σημαντικό να μάθετε να τις εκτιμάτε, με το να αποδέχεστε και να αγαπάτε τον εαυτό σας όπως είναι, με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του.

Το να μάθετε να αποδέχεστε αυτό που είστε είναι μια περιπέτεια που διαρκεί μια ζωή. Όταν φτάνετε στο σημείο να είστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας, με αυτό που έχετε και με όσα έχετε πετύχει, βρίσκετε αυτή την εσωτερική ισορροπία που είναι τόσο σημαντική.

Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους προσποιούμενοι ότι είναι κάποιοι που δεν είναι. Και δεν είναι μόνο αυτό. Απέχοντας πολύ από το να αποδεχτούν αυτό που είναι, προσπαθούν να αλλάξουν το ένα ή το άλλο, εξαντλώντας τον εαυτό τους σε ένα μαραθώνιο για να φτάσουν το ιδανικό που έχουν στο μυαλό τους. Δεν αποδέχονται σχεδόν ποτέ την πραγματικότητα, αυτό που πραγματικά είναι.

Δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν το τέλειο σώμα σε όλη τη ζωή τους -ούτε καν τα μοντέλα. Και το πράγμα πηγαίνει ακόμα πιο πέρα: μερικοί άνθρωποι, αντί να εστιάζουν σε ένα τέλειο σώμα, παθαίνουν εμμονή με τη δημιουργία μιας τέλειας ζωής -ένα ονειρεμένο σπίτι, ένας τέλειος σύζυγος, τα τέλεια παιδιά.

Η ζωή δεν είναι τέλεια. Μάλιστα η απόλυτη τελειότητα δεν υπάρχει. Η ζωή αποτελείται από στιγμές, στιγμές που μπορούν να σας προσφέρουν τη μεγαλύτερη ευτυχία, όμως η αποδοχή του εαυτού σας όπως είναι αποτελεί το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να τη φτάσετε.

Λιγότερο τέλειοι, αλλά πιο ευτυχισμένοι

Όσοι γνωρίζουν την αληθινή ομορφιά λένε ότι το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό είναι μερικές φορές μια ατέλεια. Αν αναρωτιέστε γιατί, η απάντηση είναι απλή: οι μικρές σας ατέλειες είναι αυτές που σας κάνουν μοναδικούς και διαφορετικούς και αυτό αποτελεί μέρος της μαγείας σας.

Όταν αποδέχεστε πλήρως τον εαυτό σας, τα μειονεκτήματα και την ομορφιά σας, θα βρείτε την εσωτερική ισορροπία σας. Με τη σειρά του αυτό θα σας φέρει σε ισορροπία με τον κόσμο γύρω σας και με όλους μέσα σε αυτόν.

Ανακαλύψτε 5 αρετές που πρέπει να έχει η σχέση.

• Το άτομο που δεν αποδέχεται αυτό που είναι αναπτύσσει αισθήματα ανασφάλειας.

• Η ανασφάλεια δημιουργεί έλλειψη ικανοποίησης. Κάποιος που δεν είναι ικανοποιημένος με τον εαυτό του απογοητεύεται ή αναπτύσσει αρνητικά γνωρίσματα: ζήλια, φόβο…

• Το τέλειο σώμα δεν κάνει κανέναν ευτυχισμένο. Μάλιστα πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα, ασκούνται καθημερινά και υποβάλλονται σε κάποια πλαστική χειρουργική επέμβαση, θεωρούν ότι εξακολουθούν να μην αποδέχονται αυτό που είναι.

• Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι μερικές φορές η ανάγκη για «τελειότητα του εαυτού» ενσταλάζεται στους ανθρώπους από την παιδική ηλικία. Μια πολύ αυστηρή μητέρα ή ένας υπερβολικά αυστηρός πατέρας μπορεί να καταλήξει να αναπαράγει ανασφάλειες, σε σημείο που το άτομο πιστεύει ότι η τελειότητα είναι η μόνη οδός προς την επιτυχία.

Είναι σημαντικό να φτάνουν όλοι σε μια στιγμή της ζωής τους στην οποία τελικά αποδέχονται τον εαυτό τους γι’αυτό που είναι. Αυτό θα πρέπει να συμβαίνει κάποια στιγμή στα τέλη της εφηβείας ή λίγο μετά τα είκοσι, όταν το άτομο τελικά ωριμάζει.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα, είστε έτοιμοι για τις μεγάλες περιπέτειες της ζωής σας. Μόνο οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη αυτεπίγνωση και συναισθηματική ωριμότητα μπορούν να κινηθούν προς τα μπρος με ακεραιότητα, ανοιχτοί σε όλα όσα η ζωή μπορεί να τους προσφέρει, επειδή οι ίδιοι με τη σειρά τους έχουν πολλά να δώσουν στην ίδια τη ζωή.

Κάθε μέρα είστε περισσότερο ανθρώπινοι και περισσότερο δεκτικοί στα πράγματα γύρω σας

Τι σημαίνει το να είμαστε περισσότερο ανθρώπινοι; Προφανώς είμαστε όλοι άνθρωποι -γεννιόμαστε ως βρέφη, μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε από τα περιβάλλοντά μας. Όμως υπάρχει μια πτυχή που μας κάνει ανθρώπους και μας διακρίνει από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο και αυτή είναι η ικανότητά μας να βιώνουμε συναισθήματα, αγάπη…

Ανακαλύψτε πώς να θεραπεύσετε τις συναισθηματικές πληγές.

• Άνθρωπος σημαίνει μεγαλύτερη ευαισθησία στις πραγματικότητες της καθημερινής ζωής.

• Σημαίνει το να μπορούμε να ακούμε τον εαυτό μας και να κατανοούμε τις ανάγκες μας, γνωρίζοντας διαισθητικά πώς να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τους άλλους και να δείχνουμε ενσυναίσθηση…

• Είμαστε όλοι άνθρωποι, όμως μονάχα μερικοί από μας ενεργούμε με πραγματική συναισθηματική νοημοσύνη και σεβασμό, επικοινωνώντας με ακεραιότητα, προάγοντας ένα θετικό περιβάλλον στο οποίο όλοι γύρω μας κερδίζουν και δεν υπάρχει κανένας χαμένος.

Για να φτάσετε σε αυτό το σημαντικό στάδιο στο οποίο συνδέεστε με τους ανθρώπους γύρω σας, πρέπει πρώτα να αποδεχτείτε τον αυτό σας.

• Αποδοχή δεν σημαίνει απλώς το να είστε ευχαριστημένοι με το σώμα ή τη σωματική σας εμφάνιση.

• Αποδοχή σημαίνει ότι αναγνωρίζετε το παρελθόν σας -όχι μόνο τις επιτυχίες σας αλλά και τα λάθη σας.

• Είναι σημαντικό να αποδέχεστε τις αδυναμίες σας ενώ ταυτόχρονα μαθαίνετε από αυτές. Έτσι μαθαίνετε να αποδέχεστε κάθε πτυχή της ζωής σας, το παρελθόν και το μέλλον σας.

Η ευτυχία και τα λάθη δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Και μην υποθέσετε ότι όλοι οι άνθρωποι που μοιάζουν να έχουν την τέλεια ζωή είναι ευτυχισμένοι. Η ευτυχία αποτελείται από στιγμές που καταρχάς προέρχονται από μέσα.

Μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπερήφανοι γι’αυτό που είναι, αλλά ταυτόχρονα είναι ταπεινοί και σέβονται τους άλλους γύρω τους, καταφέρνουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος κάθε μέρα.

Επομένως να θυμάστε πάντα να είστε περισσότερο ανθρώπινοι, λιγότερο τέλειοι και περισσότερο ευτυχισμένοι.

πηγηhttp://inspireyourlife.gr/

Εναλλακτικά

Η ψυχή του ανθρώπου για να υλοποιηθεί-σαρκωθεί στον κόσμο της τρισδιάστατης (υλικής) πραγματικότητας συνοδεύεται απαραιτήτως από τρεις νόμους ή τρεις «σπόρους» όπως αποκαλούνται. Αυτοί οι τρεις νόμοι είναι:

1. Ο Νόμος του Kάρμα ή της Ανταποδοτικής Δικαιοσύνης

2. Ο Νόμος του Ελευθερίου της βούλησης

3. Ο Νόμος της Μετενσάρκωσης

Δίχως αυτούς τους τρεις «σπόρους» δεν ενσαρκώνεται, δεν έρχεται δηλαδή στην ζωή η ψυχή του ανθρώπου. Η κατασκευή, η διατήρηση και η επιδιόρθωση του σώματος προϋποθέτει τους τρεις αυτούς νόμους, και κυρίως τον Νόμο της Ανταποδοτικής Δικαιοσύνης , δηλαδή του Κάρμα.

Η λέξη Κάρμα σημαίνει πράξη-δράση. Κάθε σκέψη, λόγος και πράξη του ανθρώπου κινητοποιεί το Νόμο του Κάρμα. Το Κάρμα είναι αναγκαίο προκειμένου η ψυχή δια του Νου που διαθέτει στο φυσικό σώμα που την περιβάλλει να συλλέξει την εμπειρία των αντιθέσεων, δηλαδή το καλό-κακό, το ωραίο-άσχημο, τον πόνο-την χαρά, την νεότητα-το γήρας, τον πλούτο-την φτώχεια, κ.ο.κ.. Πότε σαν θύμα και πότε σαν θύτης η ψυχή θα συλλέξει και θα γευτεί ως μέλισσα όλες τις παλμοδονήσεις της ύλης τόσο στην θετική όσο και στην αρνητική τους εκδήλωση. Όμως, κάθε εγγραφή εμπειρίας μέσα στα αρχεία της ψυχής προκαλεί ένα ψυχικό άλγος. Αυτό συμβαίνει διότι η ψυχή προκειμένου να εγγράψει και να αποθανατίσει στα αρχεία της όλη την εμπειρία που συγκεντρώνει σε κάθε σάρκωση της, εκκρίνει την αποθησαυρισμένη μέσα της πνευματο-ουσία.

Έτσι διαφαίνεται ο ιδιαίτερος σκοπός και προορισμός του Κάρμα. Το Κάρμα γεμίζει την ψυχή με γνώσεις που είναι και ο αντικειμενικός σκοπός της ψυχής στον μορφικό κόσμο.

Αυτές τις γνώσεις η ψυχή προορίζεται να τις μεταφέρει στην ΑΙΩΝΙΑ ΜΟΝΑΔΑ κατά την ώρα της επαναφοράς και συνάντησής της με τον Θείο Νου-Θεό από τον οποίο κάποτε αποχωρίστηκε. Είναι η συνεισφορά της ψυχής στην αποτύπωση της Πανδημιουργικής εμπειρίας για την εφαρμογή του ΘΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ.

Άλλα πως σχηματίζεται το Κάρμα;

Κάθε ενέργεια-πράξη ή σκέψη της Ψυχής που εκτελείται δια του Νου προκαλεί μια διαταραχή στον κόσμο της ύλης-μορφής. Αυτή η διαταραχή ή αταξία πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί με την αντίθετη πράξη-ενέργεια. Το Κάρμα πρωτογίνεται με την σκέψη του ανθρώπου. Ύστερα συνεχίζεται με την εφαρμογή της σκέψης στην πράξη. Με αυτή την σκέψη και την παραγωγή της επιθυμίας παράγεται η Καρμική αγκίστρωση. Όταν η ψυχή πρωτοσαρκωθεί στον κόσμο μας είναι άμωμη-αγνή και ανεπηρέαστη από τον νόμο του Κάρμα. Η πτώση της μέσα στην ύλη την κάνει να λησμονήσει την καταγωγή της, το παρελθόν της, γιατί σφραγίζεται το ψυχικό αρχείο της, η μνήμη της. Όταν όμως το βρέφος γίνεται παιδί αρχίζει η παραγωγή σκέψης, δηλαδή η δραστηριοποίηση του μανάς(της έλλογης ουσίας). Αρχίζει να σχηματίζει θυμικές εικόνες και να συλλέγει αστρικοθυμική ύλη με την οποία κατασκευάζει το αστρικοθυμικό της σώμα. Αυτό είναι απαραίτητο διότι όταν πεθάνει ο σαρκωμένος άνθρωπος και αποτινάξει το φυσικό του σώμα, άλλα και το αιθερικό- διπλό, αμέσως μετά θα χρησιμοποιήσει το αστρικοθυμικό-το θυμικό για να διέλθει στην διπλανή αστρική διάσταση και να συνεχίσει την πορεία του, εκπαιδευόμενος εκεί.

Ώστε αφ’ ενός η συλλογή γνώσης-εμπειρίας μέσα από τις άπειρες αντιθέσεις της ύλης, αφ’ ετέρου ο σχηματισμός του αστρικού σκάφους της ψυχής επιφέρουν την παραγωγή επιθυμιών, πόθων, σκέψεων και κατά συνέπεια καρμικής πραγμάτωσης.

Υπάρχουν άπειρες κατηγορίες κάρμα. Το ατομικό κάρμα του καθενός, το οικογενειακό κάρμα, το ομαδικό, το φυλετικό, το παγκόσμιο και οι πολυποίκιλοι συνδυασμοί αυτών.

Εκείνο που έχει σημασία για μας είναι ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κάθε μας σκέψη θέτει σε λειτουργία τον νόμο της επανόρθωσης. Σε αυτόν τον νόμο στηρίζεται η ίδια η δικαιοσύνη που είναι μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες ιδιότητες της ίδιας της Θείας Υπόστασης.

Υπάρχει καλό και κακό κάρμα;

Κάθε αλόγιστη ή κακόβουλη, μικρή και χαμηλή σκέψη του ανθρώπου για να επανορθωθεί πρέπει να εξισορροπηθεί με τις αντίθετες, τέλειες, σοφές, ανώτερες σκέψεις και πράξεις για να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα τάξη. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα την θλίψη, τον πόνο και την οδύνη. Αντίθετα, οι τέλειες και αγνές σκέψεις και οι πράξεις αγάπης σχηματίζουν για το μέλλον ανταμοιβές αγάπης, αρμονίας, ευτυχίας με αποτέλεσμα την ψυχική χαρά και γαλήνη.

Κάθε ψυχή θα περάσει μέσα από την εμπειρία του Κακού αλλά και μέσα από την εμπειρία του Καλού. Όσο ο άνθρωπος εξελίσσεται και αναπτύσσεται πνευματικά, το κακό κάρμα περιορίζεται και μειώνεται, ενώ αντιθέτως κατακλύζεται η ύπαρξη του από το καλό που του προσδίδει πληρότητα ψυχική και σταδιακή απολύτρωση από τα δεσμά της ύλης. Όταν ο άνθρωπος φθάσει σε ένα υψηλό βαθμό πνευματικότητας θα αποτινάξει από πάνω του κάθε είδους Κάρμα, κακό ή καλό. Διότι ακόμη και το καλό Κάρμα είναι δεσμευτικό και εγκλωβίζει την ψυχή μέσα στην ψευδαίσθηση της ύλης. Ο σκοπός δεν είναι η ευτυχία στον κόσμο αυτό αλλά η απελευθέρωση από τον κόσμο αυτό!

Μπορούμε να αποφύγουμε το κάρμα;

Ο Εσωτερισμός μας πληροφορεί ότι είναι μεγάλο σφάλμα η αποφυγή του Κάρμα. Αν αυτό γίνει, εάν δηλαδή απαρνηθούμε τις οφειλές μας, αυτές θα μεταφερθούν σε μια μελλοντική χρονική στιγμή ακόμα και σε επόμενη ζωή και θα πληρωθούν οπωσδήποτε με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση και κατά συνέπεια με μεγαλύτερο πόνο.

Θα έπρεπε λοιπόν, αντιθέτως, να επιδιώκουμε την καρμική υποχρέωση διότι δια αυτής επέρχεται η αποκάθαρση από τα πάθη και τους πόθους του παρελθόντος μας. Όσο πιο γρήγορα πληρώνουμε το Κάρμα μας τόσο πιο εύκολα και ανώδυνα το ξεπερνούμε. Για την σωστή αντιμετώπιση του Κάρμα, δηλαδή της ίδιας της ζωής (διότι το Κάρμα είναι η ίδια η καθημερινότητά μας από τις πιο μικρές της λεπτομέρειες μέχρι τις πιο μεγάλες εκδηλώσεις), υπάρχει η εσωτερική διδασκαλία η οποία εκπαιδεύει τον άνθρωπο στην σωστή τοποθέτηση απέναντι στο Κάρμα. Μια μέθοδος είναι αυτή της Κάρμα Γιόγκα που αποτελεί μια εκ των τεσσάρων βασικών Γιόγκα που οδηγούν τον άνθρωπο στην απελευθέρωση του από τα δεσμά της ύλης.

Αυτές οι τέσσερις (4) λυτρωτικές Γιόγκα είναι:

1. Κάρμα Γιόγκα: Η Γιόγκα της εργασίας και της προσφοράς

2. Μπάκτι Γιόγκα: Η Γιόγκα της Αγάπης και της λατρείας

3. Γκνάνι Γιόγκα: Η Γιόγκα της γνώσης

4. Ράτζα Γιόγκα: Η Γιόγκα της Πραγμάτωσης και ανύψωσης του Νου του ανθρώπου στην υπερσυνείδηση

Η Κάρμα Γιόγκα διδάσκει την Διάκριση (Βιβέκα). Με απλά λόγια να πάρεις αυτό που πρέπει και να αφήσεις αυτό που δεν πρέπει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε το ατελές και να προσανατολιστούμε στο τέλειο. Πώς;

Πρέπει λοιπόν, κατ’ αρχήν να αντιληφθούμε τι είναι το καλό και τι είναι το κακό. Σύμφωνα με την Κάρμα Γιόγκα, οτιδήποτε μας συνδέει με την ύλη και μας αγκιστρώνει πάνω σε αυτήν είναι το κακό. Αντίθετα, οτιδήποτε μας απελευθερώνει από την ύλη είναι το καλό.

Το ερώτημα όμως είναι με ποιο τρόπο μπορούμε να απελευθερωθούμε από την ύλη. Εάν ο νους μας αρχίσει να σκέπτεται διαφορετικά και να βλέπει τα πράγματα από την αληθινή τους όψη τότε ξεφεύγουμε από τα δεσμά μας. Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα δεσμά.

Σύμφωνα με την Κάρμα Γιόγκα ο κόσμος αυτός υπάγεται στον χώρο, στον χρόνο και στην αιτιότητα. Ο χώρος αποτελεί το Σύμπαν μας μέσα στο οποίο ζούμε και τίποτα δεν μπορεί να βγει έξω από αυτό. Ο χρόνος είναι επινόηση του Νου που διαχωρίζει τα γεγονότα για δική του διευκόλυνση, σε παρελθόντα, παρόντα και μέλλοντα. Στην πραγματικότητα χρόνος δεν υπάρχει. Ερχόμαστε στην αιτιότητα. Κάθε αιτία έχει και ένα αποτέλεσμα. Το θετικό φέρνει το αρνητικό και το αρνητικό φέρνει το θετικό. Αυτό ακριβώς είναι το ΚΑΡΜΑ.

Η αιτία που φέρνει το αποτέλεσμα, το οποίο αποτέλεσμα, μας δίνει μια καινούργια αιτία κ.ο.κ. Έτσι, η ευτυχία προκαλεί την δυστυχία, η νεότητα το γήρας, το φως το σκοτάδι, το πικρό το γλυκό κ.λ.π.. Μια αιώνια κυκλική ροή εναλλαγής και επανάληψης των δύο αντιθέτων πόλων.

Αυτό το τρίπτυχο (χώρος-χρόνος- αιτιότητα) μας δίνει την έννοια της ματαιότητας. Η Κάρμα Γιόγκα μας διδάσκει τον τρόπο με τον οποίο θα μεθοδεύσουμε τον σκεπτικισμό μας ώστε να σταματήσει η σφαλερή επανάληψη των ιδίων αιτιών και αποτελεσμάτων. Μας διδάσκει ότι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι πέραν του τόπου, του χρόνου και της αιτιότητας. Οτιδήποτε ο Νους μας συλλαμβάνει υπάγεται στην πεπερασμένη ματαιότητα. Για να επέλθει η εσωτερική ελευθερία ο Νους του ανθρώπου πρέπει να αποκοπεί από κάθε προσκόλληση, να αντιταχθεί σε κάθε είδους καρπό, ικανοποίηση ή ανταμοιβή. Όταν ο άνθρωπος αρνηθεί τον καρπό του οποιουδήποτε έργου του τότε σταματά την επαναφορά του κύκλου στα ίδια.

Δεν αναπαράγει νέο αίτιο που θα προκαλέσει μοιραία νέο αποτέλεσμα. Έτσι αρχίζουν να σπάζουν οι αλυσίδες που κρατούν δέσμια την ψυχή στον κόσμο της μορφής.

Η μεγάλη πλάνη του ανθρώπου έγκειται στην αναζήτηση της ευτυχίας μέσα στη ζωή. Η ευτυχία που γυρεύει ο άνθρωπος είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την αντίθεση της, την δυστυχία και τον πόνο. Ενώ αντίθετα κάθε πόνος, βάσανο, αρρώστια, κακοτυχία έρχεται για να αποπλύνει, αποκαθάρει τον άνθρωπο από τα αμαρτήματα, λάθη, εγκλήματα του παρελθόντος αλλά και της παρούσης ζωής. Για αυτό η Κάρμα Γιόγκα συμβουλεύει:

1. Δραστηριότητα

Μια αδιάκοπη δραστηριότητα η οποία δεν αποσκοπεί στην απολαβή του αποτελέσματος και του καρπού της, δηλαδή στην συγκέντρωση αγαθών υλικών και ηθικών. Η προσκόλληση προς τον καρπό του κάθε έργου λέγεται ΕΓΩΙΣΜΟΣ.

Β. Απομάκρυνση από την ΤΕΡΨΗ κάθε είδους

Διότι ευτυχία δεν υπάρχει. Είναι μια ψευδαίσθηση, μια ματαιότητα. Κάθε σκέψη, λόγος, πράξη, πρέπει να τείνουν προς την τελειότητα, δηλαδή την ανεύρεση της εσωτερικής γνώσης και σοφίας.

Ο Κάρμα γιόγκι για να εφαρμόσει αυτές τις αρχές, δηλαδή την ΜΗ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ σε οποιοδήποτε καρπό του έργου του (υλική ή ηθική ανταμοιβή) και την ΜΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ της απατηλής ευτυχίας, πρέπει να έχει κατανικήσει τον εγωισμό του.

Η καταπάτηση του εγωισμού στην Κάρμα Γιόγκα σημαίνει ανάπτυξη της ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗΣ. Αυτή είναι η μονή αληθινή ΗΘΙΚΗ που απελευθερώνει τον άνθρωπο από κάθε ιδιοτέλεια, αδυναμία, ψευδαίσθηση και του προσδίδει τεράστια πνευματική δύναμη.

Πρόκειται για εσωτερική δύναμη η οποία όσο περισσότερο αναπτύσσεται, τόσο ο άνθρωπος τελειοποιείται και προσφέρεται και θυσιάζεται για το Γενικό Καλό απομακρυνόμενος από τον Εγωκεντρισμό και την πάσης φύσης ιδιοτέλεια.

Σμάρω Κοσμάογλου -Δασκάλα Γιόγκα

http://inspireyourlife.gr

Εναλλακτικά

Τάντρα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ερωτισμός. Τάντρα είναι το πνευματικό μονοπάτι του να λες ΝΑΙ στη ζωή και σε όλες τις πτυχές της. Η Τάντρα μας μαθαίνει πώς να ζούμε τη ζωή σε κάθε στιγμή με εξαιρετική ένταση και πλήρη επίγνωση και αποστασιοποίηση, πώς να παραδιδόμαστε γεμάτοι αγάπη και κατανόηση στη ροή της ζωής. Τότε, η ζωή κάθε αυτό γίνεται ένα συνεχόμενο και ευχάριστο μάθημα, μαθαίνοντας μας όλα όσα πρέπει να ξέρουμε, αλλάζοντας μας προς το καλύτερο, κατανοώντας τις δυνατότητες μας και μας τελειοποιεί. Τάντρα είναι ένα πνευματικό μονοπάτι που μπορεί να το διδαχθεί ο καθένας.

Τι είναι το Eντατικό Μάθημα Τάντρα Γιόγκα ;

Το εντατικό μάθημα Τάντρα Γιόγκα είναι μια συστηματική και εμπεριστατωμένη σειρά μαθημάτων, που αποκαλύπτει ένα προς ένα τα μυστήρια της Τάντρα Γιόγκα. Οι τεχνικές και η θεωρία που διδάσκονται στα μαθήματα είναι πολύ αποδοτικές, είναι μυστικές αρχαίες ταντρικές διδαχές οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στις μοντέρνους καιρούς, που εξηγούνται με ένα λογικό και «προσγειωμένο» τρόπο και υποστηρίζονται από την μοντέρνα επιστήμη.

Νέο: ειδικές ομάδες – Τάντρα για Άντρες και Τάντρα για Γυναίκες

Αυτή η σειρά μαθημάτων πέρα από τις δεκαπενθήμερες συναντήσεις συμπεριλαμβάνει επίσης δυο ειδικές ομάδες, μια μόνο για άντρες και μια μόνο για γυναίκες. Σε αυτές τις ομάδες το κάθε άτομο μπορεί να εμβαθύνει περισσότερο στην μελέτη και την πρακτική της τάντρα και να αναπτύξει αρμονικά την σεξουαλικότητα του/της. Στην ομάδα Τάντρα για Άντρες θα εξερευνήσουμε την αρσενική πλευρά της τάντρα και οι άντρες θα βοηθηθούν στην διερεύνηση των μυστικών της αρσενικής δύναμης. Στην ομάδα Τάντρα για Γυναίκες θα αναπτύξουμε την θηλυκή πτυχή της τάντρα και οι γυναίκες θα εξερευνήσουν το μυστήριο της θηλυκότητας. Μέσα από αυτές τις ομάδες, οι ταντρικές ασκήσεις θα εξασκούνται με ακόμη περισσότερη ένταση με σκοπό του να γίνει εφικτό στους συμμετέχοντες να αφυπνίσουν την εσωτερική τους δύναμη και να εκπληρώσουν τις αληθινές δυνατότητες ως άντρες ή γυναίκες. Έτσι αυτές οι πρωτοποριακές και μοναδικές ομάδες προσφέρουν την δυνατότητα και το εσωτερικό κλειδί για μεταμόρφωση του εαυτού μας και τελειοποίηση, και την επιτυχή εφαρμογή των ταντρικών διδασκαλιών στην καθημερινή ζωή.

Τα οφέλη του Εντατικού Μαθήματος Τάντρα Γιόγκα

Η παρακολούθηση του Εντατικού μαθήματος Τάντρα Γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές σταδιακά να μετασχηματίσουν κάθε πτυχή της ζωή τους, αναπτύσσοντας μια ταντρική προοπτική η οποία αποκαλύπτει το καταπληκτικό και το πνευματικό στην καθημερινότητα, στο συνηθισμένο και στον υλικό κόσμο. Έτσι ο ασκούμενος επιτυγχάνει αρμονία και υγεία σε φυσικό, συναισθηματικό και διανοητικό επίπεδο, αφυπνίζει την λανθάνουσα δυνατότητα που έχει μέσα του να μπορεί να εκπληρώνει τα όνειρα και τους σκοπούς του, αφυπνίζει την ευτυχία και την αίσθηση της αναζήτησης, αυξάνει την ικανότητα να αγαπάει, βελτιώνει τη σχέση του, αυξάνει και εξυψώνει πάρα πολύ τις σεξουαλικές εμπειρίες, επιτυγχάνει πληρότητα σε κάθε πτυχή της ζωής και πάρα πολλά άλλα. Όλοι αυτοί οι μετασχηματισμοί οδηγούν στον ασκούμενο να καταλάβει ότι είναι στην ουσία ένα πνευματικό ον, ευτυχισμένο και αιώνιο, στενά συνδεδεμένο με όλα τα άλλα όντα στο σύμπαν, που όλα συνδέονται μεταξύ τους πνευματικά σε έναν εγγενές ιστό συνδέσεων, κάνοντας όλους μας ένα.

Η δομή του Εντατικού Μαθήματος Τάντρα Γιόγκα

Το Εντατικό μάθημα Τάντρα Γιόγκα γίνεται μια φορά κάθε δεκαπενθήμερο και διαρκούν 4 ώρες κάθε φορά. Σε κάθε μάθημα συμπεριλαμβάνεται θεωρία και πρακτική. Επίσης, η ειδική συνάντηση για άντρες και γυναίκες έρχεται για να εμβαθύνει περισσότερο στις διδαχές της Τάντρα. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές μπορούν να προχωρήσουν σταδιακά με την εξάσκηση. Οι τεχνικές που γίνονται στην τάξη δεν συμπεριλαμβάνουν καμία ερωτική πράξη και γίνονται ατομικά. Οι τεχνικές που δίνονται στα μαθήματα ξεκινούν με κλασικές σωματικές στάσεις γιόγκα, οι οποίες διδάσκονται με ταντρική προοπτική και σταδιακά εξελίσσονται σε ταντρικές τεχνικές με περισσότερο απόκρυφο χαρακτήρα.

Εναλλακτικά

Οι απόψεις του εγώ σε τριάδες ~ Nityananda Atman

Η ρίζα-αιτία της ανάπτυξης του εγώ μας είναι η άγνοια της αληθινής μας φύσης και η ταύτιση μας με το σώμα και τον νου.

Η βάση όλων των εγωϊκών τάσεων είναι :

(Πόθος, επιθυμία) - (Υπερηφάνεια, φιλαυτία, ανωτερότητα, σπουδαιότητα) - (Ανασφάλεια, φόβος)

Στην πραγματικότητα, το εγώ κινείται πάντα ανάμεσα στην
επιθυμία, τον θυμό , τον φόβο,
την αρέσκεια και την απαρέσκεια, την έλξη και την απώθηση

Δηλαδή το εγώ συνεχώς

1. επιθυμεί κάτι, (απόλαυση, επιτυχία, φήμη, αποδοχή, αναγνώριση, επιβεβαίωση, χρήματα, κ.λπ.)
2. φοβάται κάτι,
3. θυμώνει με κάτι,
4. του αρέσει ή δεν του αρέσει κάτι, έλκεται ή απωθείται από κάτι γοητεύεται ή απογοητεύεται από κάτι.

1. Το εγώ επιθυμεί απολαύσεις, ανωτερότητα, χρήματα, ανέσεις, αποκτήματα, δύναμη, εξουσία και φήμη .
2. Το εγώ θυμώνει κάθε φορά που κάποιος ή κάτι μας εμποδίζει να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε (τις παραπάνω έξι βασικές κατηγορίες) όταν κάποιος ή κάτι, είναι αιτία να χάσουμε αυτό που ήδη έχουμε. Όταν κάποιος το μας απορρίπτει, μας κριτικάρει, μειώνει την αυτοεικόνα μας κ.λπ.
3. Το εγώ σχεδόν συνέχεια φοβάται ή ανησυχεί, ότι κάποιος ή κάτι θα μας εμποδίσει να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε ( αυτό που επιθυμούμε) ή ότι θα χάσουμε ότι ήδη έχουμε. Επίσης ότι θα μας απορρίψουν, θα μας κριτικάρουν, θα σκέφτονται αρνητικά για εμάς κ.λπ.

4. Του αρέσουν, και έλκεται από πρόσωπα, καταστάσεις ή πράγματα που του δίνουν απόλαυση, χαρά, ευχαρίστηση, άνεση, το κολακεύουν, το επιβεβαιώνουν, το αποδέχονται κ.λπ. και τον δυσαρεστούν και το απωθούν όλα όσα είναι ενάντια στα παραπάνω.

Όλες οι υπόλοιπες εγωϊκές ψυχολογικές καταστάσεις είναι παράγωγα των παραπάνω.

Ο παρακάτω πίνακας των κυριότερων απόψεων του εγώ θα σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε πιο εύκολα ότι λειτουργείτε μέσα από κάποια εγωϊκή έκφραση και έτσι να αποταυτιστείτε από αυτή, να την παρατηρήσετε, να την ερευνήσετε, να την κατανοήσετε και τελικά να την εξαλείψετε από τον ψυχισμό σας με κάποια μέθοδο.

Το εγώ κινείται συνεχώς μεταξύ

1. αρέσκειας - απαρέσκειας ή απέχθειας
2. έλξης - απώθησης
3. γοητείας - απογοήτευσης

Το εγώ θέλει (επιθυμεί) να νοιώθει πιο
1. σπουδαίο
2. ανώτερο
3. πάνω από όλους

Το εγώ θέλει (επιθυμεί) την

1. αποδοχή
2. αναγνώριση
3. έγκριση
για να νοιώθει ασφαλές, σπουδαίο, ικανό, και τελικά για να υπάρχει

Το εγώ φοβάται την
1. απόρριψη
2. κριτική
3. απαξίωση

Το εγώ ζει και τρέφεται μέσα από την ταύτιση

1. με το σώμα
2. με την ψεύτικη εικόνα ή προσωπείο
3. με τις σκέψεις τα συναισθήματα, τα αντικείμενα, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις

Το εγώ εξ αιτίας της ταύτισης που προανέφερα συνεχώς
1. συγκρίνεται με τους άλλους
2. ζηλεύει τους άλλους
3. κρίνει (κατακρίνει) τους άλλους
για να αισθάνεται ασφαλές, ανώτερο, σπουδαίο, ικανό.

Το εγώ θέλει (επιθυμεί)να έχει απολαύσεις

1. περισσότερες
2. πιο έντονες
3. διαφορετικές(ποικιλία)

Το εγώ θέλει (επιθυμεί) να αποκτά τα πάντα

1. γρήγορα (εδώ και τώρα αν είναι δυνατόν)
2. εύκολα
3. χωρίς κανένα κόστος

Το εγώ είναι

 1. ανυπόμονο
  2. ανήσυχο
  3. αγχωμένο
  μέχρι να πάρει αυτό που θέλει ή όταν υπάρχει πιθανότητα να χάσει αυτό που έχει ή δεν έχει κάνει σίγουρη ακόμη την κυριότητα του.

  Το εγώ αισθάνεται 
 2. 1. Ανασφάλεια
 3. 2. απειλή
  3. φόβο
  Για την αυτοεικόνα του, διότι μπορεί να χάσει αυτό που ήδη έχει ή δεν αποκτήσει αυτό που θέλει (επιθυμεί).

Το εγώ είναι 

1. Απογοητευμένο
2. θλιμμένο
3. λυπημένο
όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει (επιθυμεί), ή όταν χάνει αυτό που είχε, όταν το απορρίπτουν, το κατακρίνουν, δεν το αποδέχονται, το μειώνουν.

Το εγώ θέλει να

1. ελέγχει
2. κυριαρχεί
3. χειραγωγεί
για να αισθάνεται ανώτερο ή σπουδαιότερο, ασφαλές και για να μπορεί να εξασφαλίζει αυτά που θέλει ή νομίζει πως έχει ανάγκη.

Το εγώ θέλει να έχει

1. εξουσία
2. δύναμη
3. φήμη
για να αισθάνεται ασφαλές, ανώτερο ή σπουδαιότερο και για να μπορεί να εξασφαλίζει τις ανάγκες του, να ικανοποιεί τις επιθυμίες του, και αυτά που θέλει να απολαμβάνει.

Το εγώ

1. Παραπονιέται
2. Αντιστέκεται
3. Διαχωρίζεται
γιατί δεν απέκτησε αυτά που επιθυμούσε, για όσα του χρωστάει η ζωή, για όσα κακά του έκαναν οι άλλοι. Αντιστέκεται σε αυτό που συμβαίνει στο παρόν γιατί δεν βρίσκεται σε μια κατάσταση της αρεσκείας του ή που θα επιθυμούσε. Διαχωρίζεται από τους άλλους από ανασφάλεια, φόβο και για να αισθάνεται ανώτερο.

Το εγώ αισθάνεται

1. Ανήσυχο ή βαρεμάρα
2. Ανικανοποίητο
3. έλλειψη πληρότητας

Tο εγώ είναι ενέργεια, και για να συνεχίζει να ζει χρειάζεται να τρέφετε συνεχώς με ενέργειες αντίστοιχης δόνησης. Δημιουργεί τις παραπάνω συναισθηματικές καταστάσεις γιατί θέλει να οδηγήσει το νου και το σώμα σε αναζήτηση της απόλαυσης

Το εγώ
1. αγνοεί
2. αμφιβάλει
3. φαντάζεται ή ονειρεύεται

Το εγώ
1. Ψεύδεται
2. υποκρίνεται ή προσποιείται
3. κρύβεται ή μασκαρεύεται

Γιατί φοβάται την αλήθεια, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων του ή να κερδίσει κάποιο όφελος.

Το εγώ σχεδόν πάντα
1. υπερβάλλει
2. διαστρέφει
3. μετασκευάζει

Το εγώ σχεδόν πάντα υπερβάλλει, διαστρέφει ή μετασκευάζει τα γεγονότα και δημιουργεί την δική του ψευδαισθησιακή πραγματικότητα για να νοιώθει ασφαλές, για να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του, για να διατηρήσει την ψεύτικη καλή εικόνα που έχει για τον εαυτό του, για να νοιώθει σπουδαίο.

Το εγώ είναι
1. ενάντια σε κάτι
2. θυμώνει με κάτι
3. μισεί κάτι
Διότι έτσι επιβεβαιώνει την ύπαρξη του, γιατί βλέπει τους πάντες και τα πάντα σαν εμπόδιο ή αντίπαλους στα σχέδια του, γιατί θεωρεί ότι το μειώνουν, το απορρίπτουν και το πληγώνουν.

Το εγώ
1. κατακρίνει
2. κατηγορεί
3. δεν είναι ανεκτικό με τους άλλους
Γιατί έτσι νοιώθει ασφαλές, νοιώθει πως είναι καλύτερο, ανώτερο, σπουδαιότερο από τους άλλους, γιατί έτσι αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Το εγώ δεν έχει
1. σεμνότητα ή μετριοφροσύνη
2. μέτρο
3. αυτοσυγκράτηση

Το εγώ φοβάται τον
1. θάνατο
2. την φτώχεια
3. να χάσει την ταυτότητα του

Οι τρεις λειτουργείες με τις οποίες το εγώ αναπτύσσεται και τρέφεται είναι :

Η ταύτιση
Η προβολή
Η φαντασία

Αυτές οι τρεις ψυχολογικές καταστάσεις συμβαίνουν μηχανικά και σχεδόν συνέχεια επειδή ο άνθρωπος δεν βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης, αυτεπίγνωσης και δεν χρησιμοποιεί την διάκριση. Βρίσκεται δηλαδή σε μια μισοκοιμισμένη ή ονειρική κατάσταση μέσα στην οποία αντιλαμβάνεται την ψευδαίσθηση ως αληθινή και δεν αντιλαμβάνεται καθόλου την Αλήθεια που είναι συνεχώς παρούσα και είναι η αιτία της ύπαρξης του ως άνθρωπος και η αιτία και το φως που επιτρέπει κάθε εμπειρία να συμβαίνει και να γίνεται αντιληπτή.

Το εγώ προβάλλεται επάνω στα αντικείμενα και τους ανθρώπους ή στις σκέψεις και τις εικόνες που αναπαριστούν τα εξωτερικά αντικείμενα, ταυτίζεται με αυτά και φαντάζεται ότι τα αντικείμενα, οι άνθρωποι ή οι σκεπτομορφές έχουν τις ιδιότητες που το ίδιο το εγώ προβάλει σε αυτά και στην πραγματικότητα είναι μόνο δικές του δημιουργίες.

Κάθε φορά που το εγώ ταυτίζεται με ένα καινούργιο αντικείμενο, πρόσωπο ή σκεπτομορφή δημιουργείται ένα καινούργιο παρακλάδι του εγώ. Όταν ταυτίζεται το εγώ με μια ήδη υπάρχουσα κατάσταση ή εικόνα ενδυναμώνει και σταθεροποιεί αυτή την συγκεκριμένη εκδήλωση του.

Όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα και το ένα τρέφει το άλλο. Το εγώ χάρη στην ικανότητα του να τροποποιείται και να αναπαράγεται μετατρέπεται σταδιακά σε μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη ψυχολογική οντότητα που καταδυναστεύει το νου, την καρδιά και την ενέργεια μας προκαλώντας ανείπωτο πόνο και δυστυχία σε ατομικό, συλλογικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Περσέας αποκεφαλίζει την Μέδουσα
Οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί συμβόλισαν το εγώ με την λερναία Ύδρα και τη Μέδουσα που είχε φίδια στο κεφάλι της αντί για τρίχες , δύο μυθικά τέρατα που δείχνουν την πολυπλοκότητα του εγώ αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να το εξολοθρεύσει κανείς.

Αυτός όμως που διαθέτει τόλμη, θάρρος, σταθερή αποφασιστικότητα, πίστη, αυτοπεποίθηση, μεγάλη επιθυμία να φτάσει στην Αλήθεια και εργαστεί με συνέπεια και σταθερότητα μπορεί να απελευθερωθεί από το εγώ και να πετύχει την ένωση του με το Απόλυτο Κάλλος, το Εν του παντός και να ζει ελεύθερος και ευτυχισμένος σε αιώνια ειρήνη και μακαριότητα.

http://elmisattva-gnosis.blogspot.com

Εναλλακτικά

Η Κάρμα γιόγκα είναι η γιόγκα της δράσης ή της εργασίας. Συγκεκριμένα, το κάρμα γιόγκα είναι ο δρόμος της αφοσίωσης: αφαιρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών μας ως πνευματική προσφορά και όχι επικαλύπτοντας τα αποτελέσματα για τον εαυτό μας.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κάρμα είναι δράση και αποτέλεσμα της δράσης. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα του κάρμα μας - τόσο καλού όσο και κακού - που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες ενέργειές μας.

Αυτή η αλυσίδα αιτίων και επιπτώσεων που εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει μπορεί να χτυπηθεί από το κάρμα γιόγκα: αγωνίζοντας φωτιά με φωτιά, χρησιμοποιούμε το σπαθί του κάρμα γιόγκα για να σταματήσουμε την αλυσιδωτή αντίδραση αιτίας και αποτελέσματος.

Με την αποδέσμευση του εγώ από τη διαδικασία εργασίας, προσφέροντας τα αποτελέσματα σε μια υψηλότερη δύναμη - είτε πρόκειται για έναν προσωπικό Θεό είτε για τον Εαυτό μέσα - σταματάμε όλη τη διαδικασία χιονοστιβάδας.

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, όλοι μας εκτελούμε πράξεις όλη την ώρα αφού ακόμα και η συνεδρίαση και η σκέψη είναι δράση. Δεδομένου ότι η δράση είναι αναπόφευκτη, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης ζωντανής, πρέπει να την αναπροσανατολίσουμε σε μια πορεία προς την υλοποίηση του Θεού. Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad Gita, μία από τις πιο ιερές γραφές του Ινδουισμού:

Όποια και αν είναι η δράση σας,
Τροφή ή λατρεία.
Οποιοδήποτε δώρο
Ότι δίνεις σε κάποιον άλλο.
Ό, τι κι αν ορκίζεις
Για το έργο του πνεύματος. . .
Τοποθετήστε τα επίσης
Ως προσφορές μπροστά Μου.

Όλοι μας τείνουν να εργάζονται με προσδοκίες στο μυαλό: εργαζόμαστε σκληρά στην δουλειά μας για να λάβουμε σεβασμό και εκτίμηση από τους συναδέλφους μας και προωθήσεις από το αφεντικό. Καθαρίζουμε τα ναυπηγεία μας και τους κάνουμε υπέροχους με την ελπίδα ότι οι γείτονές μας θα είναι ευγνώμονες αν δεν είναι απλώς ζηλόφθονοι.

Δουλεύουμε σκληρά στο σχολείο για να πάρουμε καλούς βαθμούς, προβλέποντας ότι αυτό θα μας φέρει ένα καλό μέλλον. Μαγειρεύουμε ένα υπέροχο γεύμα με την προσδοκία ότι θα ληφθεί με ευλογίες και έπαινο. Φορούμε ωραία εν αναμονή της εκτίμησης κάποιου. Τόσες από τις ζωές μας τρέχουν απλώς αναμένοντας τα μελλοντικά αποτελέσματα που κάνουμε αυτόματα, ασυνείδητα.

Αυτό, ωστόσο, είναι ένα επικίνδυνο πρότυπο. Από πνευματική άποψη, όλες αυτές οι προσδοκίες και προσδοκίες είναι δούρειοι ίπποι που θα μας φέρουν αργά ή γρήγορα. Η δυστυχία είναι αναπόφευκτη, διότι οι προσδοκίες και οι επιθυμίες μας είναι ατελείωτες και απρόσιτες. Θα ζούμε από την απογοήτευση στην απογοήτευση γιατί το κίνητρό μας είναι να ικανοποιήσουμε και να διευρύνουμε το εγώ. αντί να σπάσουμε τους δεσμούς του κάρμα, σφυρηλατούμε νέες αλυσίδες.

Ανεξάρτητα από το αν είμαστε λατρευτικοί, διανοούμενοι ή διαλογισμένοι από την ιδιοσυγκρασία, το κάρμα γιόγκα μπορεί εύκολα να ασκηθεί παράλληλα με τα άλλα πνευματικά μονοπάτια. Ακόμη και εκείνοι που οδηγούν μια επικρατούσα διαλογιστική ζωή ωφελούνται από το κάρμα γιόγκα, για σκέψεις μπορούν να παράγουν δεσμούς εξίσου αποτελεσματικά με τις φυσικές ενέργειες.

Ακριβώς όπως οι θιασώτες προσφέρουν λουλούδια και θυμίαμα στην αγάπη λατρείας τους για το Θεό, έτσι μπορούν να προσφέρονται ενέργειες και σκέψεις ως θεία λατρεία. Γνωρίζοντας ότι ο Κύριος υπάρχει στις καρδιές όλων των πλασμάτων, οι απόγονοι μπορούν και πρέπει να προσκυνήσουν τον Θεό εξυπηρετώντας όλα τα όντα ως τις ζωντανές του εκδηλώσεις. Για να παραφράσουμε τον Ιησού Χριστό: Αυτό που κάνουμε για τους ελάχιστους αδελφούς και αδελφές μας, κάνουμε για τον ίδιο τον Κύριο. «Ένας γιόγκι», λέει ο Μπιχαβάντ Γκιτά, «με βλέπει σε όλα τα πράγματα και όλα τα πράγματα μέσα Μου». Ο υψηλότερος από όλους τους γιόγκι, συνεχίζει ο Γκιτάς, είναι αυτός που "καίει με την ευδαιμονία και υποφέρει τη θλίψη κάθε πλάσματος" μέσα στην ίδια του την καρδιά.

Ο Jnanis υιοθετεί μια διαφορετική αλλά εξίσου αποτελεσματική προσέγγιση. Ξέρουν ότι αν και το σώμα ή το μυαλό εκτελεί δράση, στην πραγματικότητα δεν δουλεύουν καθόλου. Μέσα από έντονη δραστηριότητα, ξεκουράζονται στην βαθιά γαλήνη του Ατμάν. Διατηρώντας τη στάση ενός μάρτυρα, οι jnanis θυμούνται συνεχώς ότι δεν είναι το σώμα, ούτε το μυαλό. Ξέρουν ότι το Atman δεν υπόκειται σε κόπωση ή άγχος ή ενθουσιασμό. καθαρό, τέλειο και ελεύθερο, ο Ατμάν δεν έχει κανέναν αγώνα να συμμετάσχει, δεν έχει στόχο να επιτύχει.

Το σημείο όλων των γιόγκας είναι να πνευματώσουμε ολόκληρη τη ζωή μας αντί να χωρίσουμε τις μέρες μας σε "κοσμικές" και "πνευματικές" ζώνες. Η Κάρμα γιόγκα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε αυτό γιατί δεν θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε τη δραστηριότητα ως απόδραση. Επιμένοντας ότι η ίδια η ζωή μπορεί να είναι άγια, το κάρμα γιόγκα μας δίνει τα εργαλεία της καθημερινής ζωής για να μειώσουμε τον δρόμο μας στην ελευθερία. Για να αναφέρω ξανά το Bhagavad Gita σχετικά με το κάρμα γιόγκα:

Έτσι θα απελευθερωθείτε τόσο από τις καλές όσο και από τις κακές επιδράσεις των πράξεών σας. Προσφέρετε τα πάντα σε με. Εάν η καρδιά σας είναι ενωμένη με Μένα, θα απολυθείτε από το κάρμα ακόμα και σε αυτή τη ζωή και θα έρθει σε μένα στο τελευταίο.

https://vedanta.org/yoga-spiritual-practice/the-path-of-work-karma-yoga/

Εναλλακτικά

Είναι πολύ εύκολο να επηρεαστούμε από μια αρνητική ατμόσφαιρα, τις κακές προθέσεις των άλλων ή ακόμη και από την απροκάλυπτη εχθρότητα κάποιων ανθρώπων


Υπάρχει όμως τρόπος να αντισταθούμε στην αρνητική ενέργεια αν επιστρατεύσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις. Ψυχική προστασία είναι η μέθοδος με την οποία μπορεί κανείς να προστατεύσει τον εαυτό του από αρνητικές επιρροές ή από τυχόν εισβολή επιβλαβών ψυχικών παραγόντων.

Οι μέθοδοι για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς είναι πολυάριθμες. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας, το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας, τους φίλους, τα παιδιά σας, ακόμη και τα κατοικίδια ζώα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις τεχνικές για να βρείτε δύναμη να διακόψετε μια σχέση, για να εμποδίσετε ανεπιθύμητες ψυχικές εισβολές όταν κοιμόσαστε ή να «καθαρίσετε» το σπίτι σας από αρνητικές σκεπτομορφές. Οι μέθοδοι είναι πολλές και συχνά παράδοξες, από τον απλό οραματισμό έως τα τελετουργικά λουτρά και από τους κρυστάλλους έως τα φυλαχτά.


Απόλυτη χαλάρωση
Πριν ξεκινήστε οποιαδήποτε από τις παρακάτω πρακτικές θα πρέπει να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας και να αφήσετε πίσω σας το άγχος που σας τρώει καθημερινά. Καθήστε κάπου αναπαυτικά και φανταστείτε ότι «σκεπάζεστε» από ζεστό, χαλαρωτικό νερό που πέφτει στο κεφάλι σας, καλύπτει τους ώμους και όλο το σώμα σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αφήστε το νερό να «ξεπλύνει» από πάνω σας όλα τα άγχη και τις αγωνίες που σας ταλαιπωρούν. Αν έρθουν στο μυαλό σας σκέψεις, μην τις διώξετε. Φανταστείτε ότι είναι πεταλούδες που πετάνε εδώ και εκεί χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Κάντε τον οραματισμό αυτό μέχρι να νιώσετε ενεργειακά καθαροί και λαμπεροί!

Προστατευτική ασπίδα
Δημιουργήστε μια ισχυρή ψυχική άμυνα γύρω σας. Δημιουργώντας μια ενεργειακή ασπίδα προστατεύετε τον εαυτό σας από αρνητικές επιρροές παντός είδους. Αρχικά, φανταστείτε την αύρα σας (το στρώμα ενέργειας που καλύπτει το σώμα σας) να μεγαλώνει κάθε φορά που παίρνετε μια ανάσα. Με την εικόνα αυτή στο μυαλό σας και καθώς εκπνέετε φανταστείτε ότι η αύρα σας ξαφνικά φουσκώνει σαν μπαλόνι και δημιουργεί ένα λαμπερό προστατευτικό λευκό φως που σας περιβάλλει. Συνεχίστε να αναπνέετε κανονικά, αλλά σε κάθε εισπνοή και εκπνοή φανταστείτε ότι η αύρα σας μεγαλώνει όλο και πιο πολύ έως ότου φτάσει να είναι γύρω στο 60 εκατοστά γύρω από το σώμα σας. Βρίσκεστε τώρα μέσα στον προστατευτικό κλοιό της. Πείτε τα λόγια: «Είμαι ασφαλής. Είμαι προστατευμένος». Επαναλάβετε τις φράσεις αρκετές φορές και οραματιστείτε ότι το περίβλημα της αύρας σας γίνεται όλο και πιο λαμπερό και ανθεκτικό

«Δείτε» την αρνητική ενέργεια να αναπηδά πάνω στο σκληρό περίβλημα και να επιστρέφει εκεί απ’ όπου ήρθε. Στην συνέχεια πείτε: «Ο προστατευτικός κλοιός μου είναι μαγνήτης θετικής ενέργειας, η οποία περνά ελεύθερα και ανεμπόδιστα από αυτόν. Όποτε χρειάζομαι προστασία, είναι στη διάθεσή μου». Οραματιστείτε τώρα την ενέργεια αυτή να απορροφάται μέσα στο σώμα σας. Επαναλάβετε καθημερινά την άσκηση μέχρι να νιώσετε ότι μπορείτε να βάλετε σε λειτουργία την προστατευτική σας ασπίδα αυτόματα τη στιγμή που την χρειάζεστε.

Διώξτε μακριά την αγωνία και το φόβο
Όλοι μας κατά καιρούς αισθανόμαστε φόβο και αγωνία για το μέλλον. Φοβόμαστε πως θα χάσουμε τη δουλειά μας, ότι θα αυξηθούν τα χρέη μας ή ότι θα πέσουμε θύματα απατεώνων. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σας δημιουργεί την ανατριχιαστική αίσθηση της επικείμενης καταστροφής, δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση για να δημιουργήσετε ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας στη ζωή σας. Θα χρειαστείτε ένα γυάλινο μπολ και μερικά παγάκια. Γεμίστε το μπολ με χλιαρό νερό και προσθέστε μερικές σταγόνες χρωστικής ουσίας σαν αυτή που χρησιμοποιούμε στα γλυκά. Σκεφτείτε τον μεγαλύτερο φόβο που σας απασχολεί και βάλτε το πρώτο παγάκι μέσα στο νερό. Συνεχίστε με όλους τους φόβους που έχετε, προσθέτοντας κάθε φορά και από ένα παγάκι. Παρατηρήστε τα παγάκια να λιώνουν και νιώστε τους φόβους σας να εξατμίζονται.

Διαλύστε τις αρνητικές επιρροές
Εκτός της τεχνικής που περιγράφεται πιο κάτω, μπορείτε να βάλετε έναν καθρέφτη δίπλα στο παράθυρο, ώστε να κοιτάζει προς τα έξω, για να απομακρύνει κάθε κακή επιρροή. Αντί του καθρέπτη μπορείτε να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη του Φενγκ Σούι, ένα μικρό κανόνι ή το γλυπτό ενός ανορθωμένου φιδιού. Μήπως κάποιος από το φιλικό σας περιβάλλον σας κακολογεί ή κάποιος γείτονας σας κάνει τη ζωή δύσκολη; Αν καταλάβετε ότι κάποιος θέλει να σας βλάψει με οποιοδήποτε τρόπο, πάρτε ένα μικρό καθρέφτη και βγείτε έξω μια ηλιόλουστη μέρα. Κρατήστε τον καθρέφτη έτσι ώστε να αντανακλά το φως και περπατώντας σε ένα κύκλο σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού πείτε τα λόγια: «Νότος, Δύση, Βορράς, Ανατολή, πέρα, μακριά. Φόβο, μίσος, πόνο, κακό διώξε μακριά». Επιταχύνετε το βήμα σας καθώς περπατάτε κυκλικά και νιώστε την ενέργεια που αναπτύσσεται στα χέρια σας. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον καθρέφτη κοντά σε ένα παράθυρο με το κάτοπτρο να κοιτάζει προς τα έξω και να διώχνει όλη την αρνητική ενέργεια μακριά από σας. Καλό είναι επίσης να έχετε μαζί σας ένα φυλαχτό με την εικόνα του ζώου που είναι το προσωπικό σας τοτέμ (π.χ. ενός ελέφαντα).

Ασφαλή ταξίδια
Κάντε αυτή την ευχάριστη άσκηση προτού ταξιδέψετε για να εξασφαλίσετε προστασία και ασφαλή άφιξη στον προορισμό σας. Αγοράστε ένα ελαστικό κορδόνι και πολύχρωμες χάντρες της αρεσκείας σας. Σκεφτείτε όλα αυτά που έχετε στο σπίτι τα οποία αγαπάτε και έχουν αξία για σας. Για κάθε ένα από αυτά, διαλέξτε μια χάντρα και περάστε την στο κορδόνι. Όταν τελειώσετε, δέστε το αυτοσχέδιο βραχιολάκι σας και τοποθετήστε το στην παλάμη του χεριού σας, λέγοντας: «Το σπίτι μου έρχεται μαζί μου για να με προστατεύσει και σύντομα θα επιστρέψω σε αυτό».

Προφυλάξτε αγαπημένους σας
Ανησυχείτε ότι κάτι τρομερό θα συμβεί σε εσάς, στον σύντροφό σας ή στα παιδιά σας όταν απουσιάζουν από το σπίτι; Τα ανθοιαμματα του Μπαχ είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να προστατεύσετε τα πρόσωπα που αγαπάτε. Ρίξτε μερικές σταγόνες από ανθοϊαμα καρυδιάς σε ένα ποτήρι με νερό. Καθήστε για λίγο κρατώντας το ποτήρι και με τα δυο σας χέρια. «Δείτε» τα αγαπημένα σας πρόσωπα ευτυχισμένα και ασφαλή. Κάντε μια ευχή. Φανταστείτε αυτή τη θετική ενέργεια να συγκεντρώνεται μέσα στο ποτήρι. Το νερό τώρα είναι φορτισμένο με ψυχική δύναμη και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ραντίζοντας το πρόσωπο ή τα ρούχα των αγαπημένων σας. Μπορείτε να ραντίσετε επίσης και τα αγαπημένα σας κατοικίδια.

Ψυχική προστασία χώρων
Η ψυχική προστασία έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα αν κάνετε τακτικά έναν καθαρισμό ενέργειας στο χώρο σας. Πάρτε μια σκούπα και ξεκινήστε να σκουπίζετε από το δωμάτιο που βρίσκεται μακρύτερα από την κύρια είσοδο του σπιτιού. Φανταστείτε ότι όλη η αρνητική ενέργεια που υπάρχει στο χώρο συγκεντρώνεται σε ένα μεγάλο, γκρίζο σωρό. Καθώς σκουπίζετε πείτε τα λόγια: «Ασφαλές και καθαρό, κρατά μακριά κάθε κακό». Όταν τελειώσετε το σκούπισμα από κάθε δωμάτιο, ανοίξτε την πόρτα και «διώξτε» με τη σκούπα σας τον φανταστικό σωρό της αρνητικής ενέργειας που μαζέψατε. Αν σε κάποια σημείο του σπιτιού διαισθάνεστε ότι υπάρχει συσσώρευση αρνητικής ενέργειας, χτυπήστε τα χέρια σας παλαμάκια για να καθαρίσετε την ατμόσφαιρα. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με μια μικρή καμπάνα που εκπέμπει λεπτούς και αρμονικούς ήχους. Επαναλάβετε την άσκηση (καθαρίζοντας βέβαια πραγματικά) αρκετές φορές μέσα στη χρονιά. Στην περίπτωση που μετακομίσετε σε ένα νέο σπίτι, το πρώτο πράγμα είναι το γενικό καθάρισμα όλων των χώρων. Αυτό δεν αφορά μόνο τα θέματα υγιεινής. Είναι μια συμβολική έκφραση της ανάγκης σας να καθαρίσετε το σπίτι από τις άσχημες ενέργειες που ίσως υπάρχουν σε αυτό.

Καθαρισμός της αύρας
Ένα μπάνιο δεν καθαρίζει μόνο το σώμα σας, αλλά είναι και ένας μοναδικός τρόπος για να καθαρίσετε την αύρα σας ή αλλιώς το ενεργειακό σας πεδίο. Ανάψτε κεράκια, ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας στο νερό και «δείτε» όλες τις αρνητικές σκέψεις και τα αισθήματα να αφήνουν το σώμα σας και να «επιπλέουν» στο νερό. Αδειάζοντας τη μπανιέρα, όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία θα εξαφανιστούν μαζί με το νερό! Αν κάνετε ντους, φανταστείτε ότι το νερό που πέφτει πάνω σας αποτελείται από χρυσές σταγόνες. Φανταστείτε την αύρα σας λαμπερή και πεντακάθαρη και καθετί αρνητικό να φεύγει μαζί με το νερό.


astropedia.

grhealingeffect.gr

 

Εναλλακτικά

Ένα συναίσθημα που τείνει να προκαλεί ισχυρές αναμηρυκαστικές τάσεις είναι ο θυμός. Πολλοί ξαναπαίζουμε στο μυαλό μας εμπειρίες που δεν μας αφήνουν να ξεχνάμε τον θυμό μας.

Όπως ο αυτο-ενισχυτικός κύκλος που πυροδοτείται από τη θλίψη – όσο περισσότερο αναμασάμε την οργή μας και όσο περισσότερο συζητάμε με άλλους σκέψεις και εμπειρίες που προκαλούν θυμό, τόσο πιο οργισμένοι νιώθουμε τελικά και τόσο ισχυρότερη είναι η παρόρμησή μας να αναμασάμε τα συναισθήματα και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με αυτές.

Ο Κάρλτον, ένας νέος άντρας με τον οποίο δούλευα πριν από λίγα χρόνια, έπεσε θύμα αυτής της δυναμικής. Ο πατέρας του Κάρλτον προερχόταν από τη μεσαία τάξη, αλλά αφού έκανε μια περιουσία στο χρηματιστήριο, επέμενε ότι ο γιος του δεν χρειαζόταν να κάνει τίποτα. Για παράδειγμα, μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο, ο Κάρλτον εξέφρασε την επιθυμία να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη.

Ο πατέρας του τον έβαλε αμέσως σε ένα νεόκτιστο ρετιρέ διαμέρισμα και του έδωσε ένα γενναιόδωρο μηνιαίο χαρτζιλίκι, επειδή, όπως είχε πει στον Κάρλτον πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, «Θέλω μόνο το καλύτερο για τον γιο μου!». Ο Κάρλτον δοκίμασε διάφορες εργασίες, βρίσκοντας επικερδείς δουλειές χάρη στις γνωριμίες του πατέρα του. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν είχε ούτε την πείρα ούτε τα προσόντα για να πετύχει σε αυτές τις θέσεις, συνήθως δεν έμενε περισσότερο από έναν χρόνο σε αυτές, ενώ οι προϊστάμενοί του τον παρότρυναν να «δοκιμάσει κάτι άλλο» ή να «προχωρήσει παρακάτω».

Η υπόδειξη ότι δεν απέδιδε επαρκώς τον ξάφνιασε αρκετές φορές. «Πίστευα ότι αυτές οι εταιρείες δεν θα μου πρόσφεραν ποτέ δουλειά για την οποία δεν ήμουν κατάλληλος. Όμως, απλώς έκαναν τη χάρη στον πατέρα μου», εξήγησε ο Κάρλτον την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε. «Από τη στιγμή που θεωρούσαν ότι δεν θα καθόμουν εκεί για πολύ, ποτέ δεν μου είπαν τι δεν έκανα καλά ή τι θα μπορούσα να κάνω για να βελτιωθώ. Απλώς μου ζητούσαν να φύγω. Δεν ξέρεις πόσο ταπεινωτικό ήταν κάθε φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο!»

Ο Κάρλτον έβγαζε καπνούς σε αυτή την ανάμνηση. «Δεν ζήτησα από τον πατέρα μου διαμέρισμα, δεν ζήτησα χαρτζιλίκι και ποτέ δεν ζήτησα βοήθεια για να βρω δουλειά, ούτε μία φορά. Έλεγα μόνο ότι με ενδιέφερε κάτι και την επόμενη στιγμή μού τηλεφωνούσαν για μια θέση που υπήρχε. Κανείς δεν μου είπε ότι αυτές οι θέσεις ήταν πάνω από τις δυνατότητές μου. Μα τον Θεό, ο πατέρας μου απλώς συνέχιζε να με ετοιμάζει για την αποτυχία. Θέλω μόνο το καλύτερο για τον γιο μου!» πρόσθεσε ο Κάρλτον μιμούμενος τη φωνή του πατέρα του.

Όταν ο Κάρλτον ήταν είκοσι πέντε ετών, γνώρισε τη Σολάνα, που εργαζόταν στον χώρο του μάρκετινγκ. Παντρεύτηκαν έναν χρόνο αργότερα. Το φθινόπωρο του 2008, λίγους μήνες μετά τον γάμο τους, ξέσπασε η παγκόσμια ύφεση και ο πατέρας του Κάρλτον έχασε πολλά χρήματα. Αναγκάστηκε να πουλήσει το διαμέρισμα στο οποίο ζούσαν ο Κάρλτον και η Σολάνα και να του κόψει εντελώς το χαρτζιλίκι.

Ο Κάρλτον δεν είχε δουλειά εκείνη την εποχή και οι δυο τους κατέληξαν να ζουν με τον μισθό της Σολάνα και τα λίγα χρήματα που είχε ο Κάρλτον στην τράπεζα. «Άρχισα να ψάχνω σαν τρελός για δουλειά», εξήγησε ο Κάρλτον. «Έκανα αίτηση για εκατοντάδες θέσεις εργασίας τους επόμενους έξι μήνες και απορρίφθηκαν απ’ όλους. Αυτό δεν με εξέπληξε, το βιογραφικό μου έμοιαζε με μια σειρά αποτυχιών.

Ο πατέρας μου ήθελε τόσο να είναι ο ήρωας, που δεν τον ένοιαζε αν οι πράξεις του με έκαναν οικονομικά εξαρτημένο. Δεν τον ένοιαζε αν κατέστρεφε την επαγγελματική μου ζωή. Δεν τον ένοιαζε αν αυτή η στάση δεν θα μου έδινε την ευκαιρία να κάνω κάτι!» Ο Κάρλτον ήταν έξαλλος από θυμό.

«Είμαι είκοσι εφτά ετών και δεν έχω ικανότητες, προσόντα και προοπτική! Μου κατέστρεψε τη ζωή! Είμαι διαρκώς θυμωμένος, και η καημένη η Σολάνα σηκώνει όλο το βάρος αυτής της κατάστασης. Μου λέει να πάψω να έχω εμμονή με τον πατέρα μου, αλλά κάθε φορά που με απορρίπτουν σε μια δουλειά, ακούω τη φωνή του στο κεφάλι μου: Θέλω μόνο το καλύτερο για τον γιο μου! Με τρελαίνει! Αν δεν σταματήσω να φωνάζω στη Σολάνα, θα με αφήσει. Το είπε κιόλας. Και τότε είναι που δεν θα έχω πραγματικά τίποτα!»

Αυτός ο φαύλος κύκλος θυμού λόγω αναμηρυκασμού μπορεί να μας αφήσει γεμάτους οργή και αγανάκτηση και να μας κάνει να νιώθουμε διαρκώς ένταση. Ο θυμός ενεργοποιεί την αντίδραση στρες και το καρδιαγγειακό μας σύστημα, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα, νιώθοντας συνεχή και έντονη οργή, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουμε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια ακόμη πιο ύπουλη συνέπεια του αναμηρυκασμού του θυμού είναι ότι η γενική ευερεθιστότητα που προκαλεί μπορεί να μας κάνει να αντιδράμε υπερβολικά ακόμη και στις πιο ήπιες προκλήσεις. Ως αποτέλεσμα, συχνά καταλήγουμε να ξεσπάμε στους φίλους και στα μέλη της οικογένειάς μας. Τους μιλάμε απότομα, τους φωνάζουμε και οι αντιδράσεις μας είναι υπερβολικές στις μικρές προκλήσεις τις καθημερινότητας.

Για να δείξει πόσο εύκολα ξεσπάμε το θυμό μας σε αθώους, μια μελέτη έβαλε ανθρώπους να περάσουν μέσα από μια απογοητευτική εμπειρία και στη συνέχεια ζήτησε σε μερικούς από αυτούς να την αναβιώσουν. Οι συμμετέχοντες που σκέφτονταν διαρκώς την απογοητευτική εμπειρία είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επιδείξουν επιθετική συμπεριφορά προς τον σύντροφό τους, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν περάσει από την ίδια απογοητευτική εμπειρία, αλλά δεν είχαν αναγκαστεί να την αναβιώσουν αργότερα.

Παρόλο που ο σύντροφός τους δεν είχε καμία σχέση με την κατάσταση που προκάλεσε την απογοήτευσή τους, οι θυμωμένοι συμμετέχοντες έφτασαν ακόμη και στο σημείο να σαμποτάρουν τις πιθανότητες του συντρόφου τους να πάρει μια δουλειά, αν και γνώριζαν ότι ήταν εξαιρετικά σημαντική για τον βιοπορισμό και την καριέρα του. Παρόλο που κάνουμε δύσκολη τη ζωή των συντρόφων και των συγγενών μας όταν πέφτουμε στην παγίδα του φαύλου κύκλου του αναμηρυκασμού, η ποιότητα της ζωής τους (όπως και της δικής μας) δέχεται ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα όταν ο κύκλος αναμηρυκασμού που μας κρατά δέσμιους περιλαμβάνει θυμό και ευερεθιστότητα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Guy Winch «Πρώτες βοήθειες – Γίνε γιατρός της ψυχής σου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Εναλλακτικά

Eλευθερία Μαντζώρου, καθηγήτρια μάλαξης και φυτοθεραπείας

Οι αγκώνες χρησιμοποιούνται συνήθως στο και στο Ταϊλανδέζικο μασάζ. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα είδη μάλαξης, μιας και αποτελούν ένα εύχρηστο και ευέλικτο εργαλείο . Δείτε περισσότερα παρακάτω.

Ο αγκώνας μπορεί να ασκήσει εντοπισμένη στατική πίεση σε σχετικά μικρούς μύες που απαιτούν βαθιά πίεση (όπως οι ρομβοειδείς) ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή περιοχές ενός μεγάλου μυός (όπως είναι η έκφυση του μείζονος γλουτιαίου - δηλαδή στο λαγόνιο, ιερό και κοκκυγικό οστό).

Μιας και καλύπτει μικρότερο εμβαδόν, η πίεση από τη χρήση αγκώνων είναι βαθύτερη από εκείνη που ασκείται από τα αντιβράχια ή τις γροθιές. Μάλιστα, μπορεί να είναι εξίσου βαθιά με εκείνη που ασκεί ένα εργαλείο μασάζ, όπως π.χ. τα ξυλάκια του Thai Foot Massage.

Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τους αγκώνες για βαθιά πίεση, και μόνο αφού οι ιστοί έχουν προθερμανθεί καλά, με άλλες ηπιότερες τεχνικές.

Οδηγίες ασφαλείας για τη χρήση των αγκώνων

Όταν χρησιμοποιούμε τον αγκώνα, δεν πρέπει ποτέ να συμπιέζουμε μεγάλες αγγειακές δομές, λεμφαδένες ή νεύρα.
Προσέχουμε ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε λάδι - πρέπει να καθοδηγούμε τον αγκώνα σωστά, ώστε να μην γλιστρήσει, διατηρώντας τον στη σωστή θέση στον μυ.

Κατά την πίεση σε trigger points, φροντίστε να αφαιρέσετε την πίεση εάν η αίσθηση της μικρής δυσφορίας στο σημείο δεν παρέρχεται μέσα σε 60 έως 90 δευτερόλεπτα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι πιέζετε σε σημείο διαφορετικό από το σημείο πυροδότησης.

Οι αγκώνες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά την πλήρη θέρμανση των ιστών. Βέβαια, πολλοί θεραπευτές γίνονται ειδικοί στην εφαρμογή της σωστής ποσότητας πίεσης με τους αγκώνες, χρησιμοποιώντας αυτή την ίδια πίεση ως μέρος της προθέρμανσης. Η χρήση αγκώνων σίγουρα διευκολύνει την εφαρμογή βαθιάς πίεσης, αλλά αυτή η πίεση δεν πρέπει να είναι βαθιά.

Πλεονεκτήματα του μασάζ με τον αγκώνα:

Διευκολύνει την εφαρμογή πολύ βαθιάς πίεσης
Μπορεί να εντοπιστεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο
Προλαμβάνει τον πόνο στον καρπό του θεραπευτή
Συνδυάζεται καλά με τις τεχνικές μασάζ με αντιβράχια
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λάδι ή με ξηρή τεχνική
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω από πετσέτα ή ρούχα

Μειονεκτήματα του μασάζ με τον αγκώνα:

Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους μυες
Η σωστή του χρήση απαιτεί εξάσκηση και χρόνο
Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή και τραυματισμό στον δέκτη, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά

Με την σωστή εφαρμογή του αγκώνα, ο θεραπευτής μπορεί να σώσει τα χέρια του. Αυτό ισχύει ειδικά για όσους προσφέρουν μάλαξη για πολλές ώρες, σε καθημερινή βάση.

http://jointheflow.weebly.com/

Εναλλακτικά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ’ ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι μόνο αναζωογονητική κια ευχάριστη, αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη διάθεσή σας.

Αυτό που έχετε να κάνετε για να το διαπιστώσετε, είναι να κόψετε ένα λεμόνι σε φέτες και να το τοποθετήσετε δίπλα στο κρεβάτι σας πριν κοιμηθείτε.

Δείτε παρακάτω τα οφέλη που προσφέρει:

1. Καταπολεμά το άγχος και το στρες
Η ώρα που πάτε για ύπνο πρέπει να είναι η πιο χαλαρωτική στιγμή της ημέρας. Θα πρέπει να είστε ήρεμοι και να έχετε αποβάλει το στρες της ημέρας, ώστε να έχετε έναν επαρκή και αναζωογονητικό ύπνο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι εύκολο για πολλούς. Οι σκέψεις συνεχίζουν να στριφογυρνάνε στο μυαλό και το σώμα δυσκολεύεται να χαλαρώσει. Έρευνες έχουν βρει, πως το άρωμα του λεμονιού είναι σε θέση να «μαλακώσει» τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και να προσφέρει ηρεμία.

2. Ενισχύει τη συγκέντρωση
Η διαδικασία ενίσχυσης των επιπέδων της συγκέντρωσης, την ώρα του ύπνου, μπορεί να ακούγεται κάπως αντιφατικό, αφού σκοπός είναι η χαλάρωση και όχι η επιπλέον υπερδιέγερση. Παρόλα αυτά, το να μπορέσετε να συγκεντρωθείτε στο τώρα και να αφήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει, αποβάλοντας όλες τις αρνητικές σκέψεις, είναι αναγκαίο. Το άρωμα του λεμονιού, βοηθάει πολύ σε αυτή τη διαδικασία, ειδικά, αν πριν τον ύπνο σας εξασκείστε σε συγκεκριμένες ασκήσεις χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός.

3. Βελτιώνει την αναπνοή
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αναπνοή σας, είτε λόγω κρυώματος είτε αλλεργίας, και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, κόψτε ένα λεμόνι και βάλτε το δίπλα σας. Οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες και το καταπραϋντικό του άρωμα, θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το μπούκωμα ειδικά αν είναι σε πρώιμο στάδιο.

4. Έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες
Η επίσκεψη των ενοχλητικών εντόμων, κυρίως των κουνουπιών, την ώρα που κοιμάστε, είναι κάτι που μπορεί να σας χαλάσει όλη τη διάθεση και την ατμόσφαιρα και σίγουρα θα σας δυσκολέψει στον ύπνο. Η μυρωδιά του λεμονιού λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό και φυσικό εντομοαπωθητικό και είναι μια λύση που μπορεί να σας λύσει τα χέρια.

5. Σας δίνει περισσότερη ενέργεια και θετικότητα το πρωί
Αν είστε από τους τύπους που μισείτε το πρωινό ξύπνημα, τότε θα βρείτε αυτή τη χρήση του λεμονιού πολύ βοηθητική. Αφού έχει συμβάλει σε έναν πιο ξεκούραστο και καθαρό ύπνο, το άρωμά του θα προετοιμάσει τον οργανισμό σας να ξυπνήσει με περισσότερη όρεξη και ευεξία, αφού έχει την ιδιότητα να ενισχύει τα επίπεδα της σεροτινίνης στον εγκέφαλο και να καταπολεμά, έτσι, τις αρνητικές σκέψεις.

http://enallaktikidrasi.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin