Μαρτίου 19, 2018

Εναλλακτικά

Τι έμαθα κάνοντας γιόγκα από τα δεκαπέντε μου Μια δημοσιογράφος της LiFO περιγράφει τη σχεδόν δεκαετή εμπειρία της με τη γιόγκα και πόσο θετικά επηρέασε τη ζωή της ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

Σταμάτησα να σκέφτομαι, το μυαλό μου άδειασε, βυθίστηκα στο απόλυτο κενό, ένιωθα μια απίστευτη ηρεμία που δεν μπορούσα να περιγράψω.

«Το παν στη ζωή είναι η αναπνοή σου» είπε στο τέλος του μαθήματος η δασκάλα ενώ όλοι βρισκόμασταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα, σαν μισοπεθαμένοι, άλλοι να ανασαίνουν σιγανά και ράθυμα, άλλοι να μην ανασαίνουν καθόλου και κάποιοι άλλοι να ροχαλίζουν. «Το παν στη ζωή είναι η αναπνοή μου» σκεφτόμουνα εγώ. Τα λόγια της αντηχούσαν στο κεφάλι μου σαν μια υπέροχη νανουριστική και άκρως αποκαλυπτική μελωδία. «Αναπνέω άρα υπάρχω».

Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ως τότε. Η πρώτη μου επαφή «Κολυμβητήριο ή γυμναστήριο» είπε ο γιατρός για τη σκολίωση στην πλάτη. Η μητέρα μου σιχαινόταν το χλώριο, έτσι αυτοβούλως με έγραψε σε ένα γυμναστήριο που βρισκόταν ένα στενό πάνω από το σπίτι μας και ακριβώς δίπλα από το σουβλατζίδικο της γειτονιάς, όπως κάθε γυμναστήριο που σέβεται τον εαυτό του. Πήγαινα τακτικά και στα δύο αλλά δεν είχα δει καμία βελτίωση στην πλάτη μου και δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένη.

Μια μέρα κατευθύνθηκα σε μία από τις γυμνάστριες που ήταν εκεί και της είπα, όλο χάρη: «Θα ήθελα να αλλάξω το πρόγραμμα που κάνω και επίσης βαρέθηκα να τρέχω στο διάδρομο γιατί μου κόβεται η ανάσα, μπορώ να δοκιμάσω κάτι άλλο;».

Με κοίταξε με ένα βλέμμα σαν να έλεγε «ξεφορτώσου μας τώρα και συ μυξιάρικο 15χρονο με σένα θα ασχολούμαι» και μου είπε «μπορείς να πας στη γιόγκα πάνω, ξεκινάει σε 5 λεπτά». Στο τέλος του μαθήματος κλείσανε τα φώτα και ξαπλώσαμε όλοι στο πάτωμα.

Η δασκάλα σταμάτησε να μιλάει, χαμήλωσε τη μουσική και απόλυτη ηρεμία απλώθηκε στην αίθουσα. Κοίταγα το ταβάνι και δεν μπορούσα να χαλαρώσω. Από το μυαλό μου πέρναγαν άπειρες άκυρες, αγχωτικές σκέψεις. Ύστερα σαν κάτι μαγικό να συνέβη. Χωρίς να έχω ιδέα γιατί, άρχισα να τρέχω στις σκάλες σαν τρελή να προλάβω το μάθημα. Δεν είχα ξανακάνει ποτέ μου γιόγκα και το μόνο που ήξερα ήταν ότι κάθεσαι σε μια άβολη στάση οκλαδόν με κλειστά μάτια και ενωμένες παλάμες περιτριγυρισμένος από μάνταλα και αρωματικά στικ προφέροντας ένα μακρόσυρτο «οοοομ».

Έβγαλα γρήγορα τα παπούτσια μου, άρπαξα ένα στρώμα και το άπλωσα δίπλα σε μια κυρία. Μέσα σε δέκα λεπτά κατάλαβα πως δεν γνώριζα τίποτα για τη γιόγκα. Η δασκάλα μιλούσε αργά και με έναν ήπιο τόνο μας έδινε τις οδηγίες. Οι στάσεις αλλάζανε γρήγορα, ο ιδρώτας έσταζε από παντού και το σώμα μου καιγόταν ολόκληρο. Κοίταγα δεξιά κι αριστερά τους υπόλοιπους. Δεμένοι κόμπο με σκυφτά κεφάλια, προσηλωμένοι ανάσαιναν έντονα, σχεδόν αφοσιωμένοι παλεύανε να ισορροπήσουν ή να μείνουν στη στάση. Εγώ πάλι δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ με τίποτα, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν τι δουλεία είχα εκεί και πότε θα τελειώσουμε να πάω δίπλα να φάω σουβλάκι. Στο τέλος του μαθήματος κλείσανε τα φώτα και ξαπλώσαμε όλοι στο πάτωμα.

Η δασκάλα σταμάτησε να μιλάει, χαμήλωσε τη μουσική και απόλυτη ηρεμία απλώθηκε στην αίθουσα. Κοίταγα το ταβάνι και δεν μπορούσα να χαλαρώσω. Από το μυαλό μου πέρναγαν άπειρες άκυρες, αγχωτικές σκέψεις. Ύστερα σαν κάτι μαγικό να συνέβη. Σταμάτησα να σκέφτομαι, το μυαλό μου άδειασε, βυθίστηκα στο απόλυτο κενό, ένιωθα μια απίστευτη ηρεμία που δεν μπορούσα να περιγράψω.

Έπαιρνα μια βαθιά εισπνοή, έβαζα το κεφάλι στο πάτωμα και τέντωνα τα πόδια στον ουρανό. Έβγαινε μέσα από τα πνευμόνια μου και διαχεόταν παντού, από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Μια πρωτόγνωρη ήρεμη ένταση. Ένιωθα την αναπνοή μου.

Δεν ένιωθα να πεινάω ή να πονάω, αισθανόμουν ένα είδος χαράς και ευφορίας. Έφυγα από το γυμναστήριο χωρίς να τρέχω, ευχαρίστησα την εκνευρισμένη γυμνάστρια για τη συμβουλή, προσπέρασα νωχελικά το σουβλατζίδικο και κατευθύνθηκα σπίτι. Την επόμενη μέρα ξαναπήγα όπως και την μεθεπόμενη, και για δέκα χρόνια τώρα δεν σταμάτησα ποτέ. Όσα κέρδισα Πολλά συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Αρρώστιες, γρίπες, τραυματισμοί, τενοντίτιδες, υπερκόπωση, οσφυαλγίες, ατυχήματα, ερωτικές απογοητεύσεις, εξεταστικές, κρίσεις πανικού, κρίσεις εαυτού. Η γιόγκα πάντα ήταν εκεί για μένα και τα ξεπερνούσα όλα παρέα με αυτήν. Όπως ξεπέρασα και τη σκολίωση. Όταν εμφανίζονταν τα προβλήματα έτρεχα όπως τότε που ήμουν δεκαπέντε χρονών, πλέον όμως γνωρίζοντας τον λόγο. Έβγαζα τα παπούτσια μου, έπαιρνα ένα στρώμα και στεκόμουνα. Στη στάση του πολεμιστή, στη στάση του σκύλου. Έμενα και εμβάθυνα μέχρι που να μη νιώθω τον πόνο στο σώμα μου. Δενόμουνα κόμπο και συνέχιζα μέχρι που να μην νιώθω τον πόνο μέσα μου.

Μέχρι που οι αρνητικές σκέψεις να εξαφανιστούν ή καλύτερα να ενσωματωθούν έτσι που να τις αποδεχτώ, να νιώθω ότι όλα είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι. Η γιόγκα μου φανερώνει τα όριά μου. Μου δείχνει τα σημεία που είναι δύσκολο να φτάσω. Και ύστερα μου λέει να προσπαθήσω, να παραμείνω, να συνεχίσω και σιγά-σιγά, ανάσα την ανάσα να τα ξεπεράσω μέχρι να αρχίσω να βλέπω την μεταβολή γύρω και εντός μου. 

Έπαιρνα μια βαθιά εισπνοή, έβαζα το κεφάλι στο πάτωμα και τέντωνα τα πόδια στον ουρανό. «Δεν πέρασα το μάθημα, δεν με πήραν στη δουλειά, μόλις χώρισα, δεν βλέπομαι, όλο αρρωσταίνω, δεν αντέχω το ποτό, δεν έχω αψεγάδιαστο κορμί ούτε τέλεια οδοντοστοιχία», και εκεί, την ώρα που σκεφτόμουνα όλα αυτά και πήγαινα να πέσω, που ένιωθα πως δεν αντέχω άλλο, συνέχιζα, έβγαζα μια μακρόσυρτη, ανακουφιστική εκπνοή και μαζί με αυτήν κάθε ταλαίπωρη σκέψη. Και τι πειράζει, είμαι όλα όσα πρέπει να είμαι.

Γιατί η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα είναι ίσως και η πιο δύσκολη Φυσικά με βοήθησε να φτιάξω και να αγαπήσω το σώμα μου λιγάκι παραπάνω. Μέσα από την πρακτική μου μπόρεσα και ανέκαμψα από πολλούς τραυματισμούς. Σταμάτησα να έχω χονδροπάθεια στα γόνατα, έφτιαξε το πόδι μου όταν έπαθα ρήξη ισχίου, με δυνάμωσε όταν έχασα αρκετά κιλά, με έκανε να αναρρώσω πιο γρήγορα όταν με χτύπησε μηχανάκι.

Ρύθμισε ακόμα και τον υποθυρεοειδισμό μου. Κυρίως όμως ρύθμισε τον τρόπο που σκέφτομαι, που κινούμαι, που αντιλαμβάνομαι. Τον τρόπο που αναπνέω. Γιόγκα για μένα είναι... Δεν διάβασα ποτέ για τη φιλοσοφία της γιόγκα, δεν ξέρω καν ποιος γιόγκι την ανακάλυψε.

Για μένα δρα τελείως βιωματικά. Δεν είναι ούτε ο τρόπος για να καθαρίζω την ενέργειά μου, ούτε νέα τάση, ούτε μάνταλα, ούτε «η καλύτερη άσκηση για τέλειους γλουτούς». Δεν είναι ένα γρήγορο διάλειμμα από ό,τι με απασχολεί. Η γιόγκα μου φανερώνει τα όρια μου. Μου δείχνει τα σημεία που είναι δύσκολο να φτάσω.

Και ύστερα μου λέει να προσπαθήσω, να παραμείνω, να συνεχίσω και σιγά-σιγά, ανάσα την ανάσα, να τα ξεπεράσω μέχρι να αρχίσω να βλέπω τη μεταβολή γύρω και εντός μου. Είναι ο τρόπος μου να ιδρώνω προσπαθώντας να ξεπεράσω τα όριά μου. Να φτάνω εκεί που πιστεύω πως δεν μπορώ. Γιόγκα για μένα είναι η διαρκής παρατήρηση, η αναγνώριση των ατελειών και της κατωτερότητας του εαυτού μου. Η αποδοχή του πόνου ως κάτι απόλυτα φυσικό. Είναι συνώνυμη με την υπομονή. Μου λέει πως όλα είναι παροδικά αλλά ακόμα και έχουν έρθει για να μείνουν τότε καλώς να ορίσουν.

Γιόγκα για μένα είναι η διαρκής παρατήρηση, η αναγνώριση των ατελειών και της κατωτερότητας του εαυτού μου. Η αποδοχή του πόνου ως κάτι απόλυτα φυσικό. Είναι συνώνυμη με την υπομονή. Μου λέει πως όλα είναι παροδικά αλλά ακόμα και αν έχουν έρθει για να μείνουν, τότε καλώς να ορίσουν.

Σημαίνει επίσης ευγνωμοσύνη. Που υπάρχω, που αναπνέω. Είναι η βαθιά τολμηρή εισπνοή όλων των αδυναμιών μου και η βαθιά δυναμική εκπνοή όλων των δυνατοτήτων μου. Είναι η απάντηση κάθε φορά που εκείνο το 15χρονο κοριτσάκι με πλησιάζει και μου λέει όλο χάρη: «Θα ήθελα να αλλάξω τη ζωή που κάνω και επίσης βαρέθηκα να τρέχω πέρα δώθε μάταια γιατί μου κόβεται η ανάσα, μπορώ να δοκιμάσω κάτι άλλο;».

Πηγή: www.lifo.gr

Εναλλακτικά

Κάποτε, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας προσκάλεσε τον Χακούιν στο παλάτι, να δώσει μια ομιλία για τη σιωπή… (OSHO)
Ο Χακούιν ήταν άνθρωπος των λίγων λέξεων, άνθρωπος της σιωπής. Επί χρόνια δεν μιλούσε καθόλου κι ύστερα έλεγε μόνο κάνα δυο λέξεις.

Κάποτε, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας τον προσκάλεσε να δώσει μια ομιλία στο παλάτι. Η βασίλισσα, ο βασιλιάς, ο πρωθυπουργός, υπουργοί, ανώτεροι αξιωματούχοι και στρατηγοί είχαν συγκεντρωθεί με μεγάλο σεβασμό για να τον ακούσουν. Ο Χακούιν ήρθε, κάθισε εκεί για μια στιγμή, κοίταξε γύρω του και έφυγε από την αίθουσα. Ο βασιλιάς ένιωσε αμήχανα. Ρώτησε τον πρωθυπουργό του: «Τι συμβαίνει μ’ αυτόν τον άνθρωπο; Εμείς ήρθαμε για να τον ακούσουμε.»

Ο πρωθυπουργός, που ήταν ηλικιωμένος άνθρωπος, είπε: «Αυτή είναι η σπουδαιότερη ομιλία που έχω ακούσει ποτέ. Ό,τι είχε να πει, το είπε. Του ζήτησες να έρθει και να σε διδάξει σχετικά με τη σιωπή και εκείνος αυτό έκανε. Κάθισε εκεί σιωπηλά. Ο ίδιος ήταν καθαρή σιωπή. Τι περισσότερο μπορείς να ζητήσεις; Τι περισσότερο μπορείς να απαιτήσεις; Εκείνος ήταν μια καθαρή σιωπή, που κάθισε εκεί για μερικά δευτερόλεπτα… καθαρή σιωπή. Ήταν σιωπή ο ίδιος, μια σιωπή που παλλόταν. Εσύ όμως ήθελες να ακούσεις λόγια.»

Τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί σχετικά με τη σιωπή. Όλα όσα μπορούν να ειπωθούν σχετικά με τη σιωπή θα είναι λανθασμένα. Πώς μπορείς να πεις οτιδήποτε σχετικά με τη σιωπή; Οτιδήποτε κι αν πεις, θα είναι ψέμα. Γι’ αυτό, ο Λάο Τσου λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί σχετικά με το Τάο — κι ότι αν κάτι ειπωθεί, από τη στιγμή που λέγεται, έχει γίνει ψέμα. Το Τάο είναι σιωπή, όμως αυτή η σιωπή δεν είναι η σιωπή του νεκροταφείου. Είναι η σιωπή ενός κήπου, όπου τα δέντρα είναι ζωντανά, αναπνέουν κι όμως υπάρχει καθαρή σιωπή. Δεν είναι μια σιωπή νεκρή, είναι μια σιωπή γεμάτη ζωντάνια.

Σημείωση: Ο ΧΑΚΟΥΙΝ ΕΚΑΚΟΥ (1686-1769) υπήρξε ζωγράφος, καλλιγράφος και ο δάσκαλος του Ζεν στη σχολή Ρινζάι- το ένα από τα δύο ρεύματα Ζεν στην Ιαπωνία.

Στα δεκαπέντε του έγινε δεκτός από τον Ζεν ναό Σόιντζι, στη Χάρα της Ιαπωνίας όπου και γεννήθηκε. Συνέχισε ως περιπλανώμενος μοναχός, στα είκοσι τέσσερά του είχε την πρώτη εμπειρία φώτισης και αργότερα επέστρεψε στο ναό Σόιντζι, όπου και έγινε δάσκαλος.

Ακολούθησε τις παραδόσεις των διδασκαλιών του Ζεν δίνοντας έμφαση στο ότι κάθε μαθητής πρέπει πρώτα να διερευνήσει τη δική του φύση και στη συνέχεια, να σπάσει την εννοιολογική σκέψη διαλογιζόμενος στο είδος των παραδοξολογικών ερωτήσεων που ονομάζονται κόαν. Τα περισσότερα κόαν προέρχονταν από τους πρώιμους Κινέζους δασκάλους τού Ζεν. Το πιο γνωστό δικό του κόαν είναι: «Ποιος είναι ο ήχος του ενός χεριού που χειροκροτεί;»

Η επιτυχία του Χακούιν στην ανανέωση της σχολής Ρινζάι ήταν τόσο αποφασιστική, ώστε οι αρχές που καθιέρωσε, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα. Παρήγαγε ένα ογκώδες και σημαντικό έργο, που περιλαμβάνει ομιλίες, διδασκαλίες, επιστολές, ποιήματα και ιστορίες.

Στην έκτη δεκαετία τής ζωής του στράφηκε στη ζωγραφική με πινέλο και μελάνι. Οι πίνακές του και η καλλιγραφία του ξεχωρίζουν για την αυθόρμητη απλότητα και το ελαφρώς ειρωνικό χιούμορ τους.

Οι πληροφορίες προέρχονται από την ENCYCLOPEDIA OF JAPAN,
Kodansha Ltd., 1999

Εικόνα: http://www.riseearth.com/2016/12/a-scientists-spiritual-awakening.html


Ο ΒΡΗΧΥΘΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΜΠΕΛ

Εναλλακτικά

Ό,τι μπορεί ο νους μας να συλλάβει και να πιστέψει, μπορεί και να το πετύχει.

Οι 17 αρχές του Napoleon Hill
Μάθημα 1ο: Οριστικοποίηση του σκοπού
Ο ακριβής προσδιορισμός του σκοπού αποτελεί το σημείο εκκίνησης όλης της επιτυχίας. Χωρίς ένα σκοπό και ένα πλάνο, οι άνθρωποι περιπλανιούνται άσκοπα μέσα στη ζωή.

Μάθημα 2ο: Εγκεφαλική συμμαχία
Αυτή η αρχή συνίσταται σε μια συμμαχία ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα μυαλά, που θα συνεργάζονται σε τέλεια αρμονία για την επίτευξη ενός κοινώς προσδιορισμένου αντικειμένου. Η επιτυχία δεν είναι εφικτή χωρίς τη συνεργασία με άλλα άτομα.

Μάθημα 3ο: Εφαρμοσμένη πίστη
Η πίστη είναι μια κατάσταση του νου, μέσω της οποίας οι σκοποί, οι επιθυμίες και τα σχέδια μπορούν να μεταφραστούν σε ένα φυσικό ή οικονομικό ισοδύναμο.

Μάθημα 4ο: Κάνοντας το κάτι παραπάνω
Το να κάνετε το κάτι παραπάνω σημαίνει ότι προσπαθείτε λίγο περισσότερο, βγάζοντας κάθε φορά κάτι από την καλύτερη εκδοχή σας, ακόμα κι όταν οι άλλοι δεν σας το έχουν ζητήσει ή δεν απαιτείται από την κατάσταση. Και σύντομα όλα αυτά ανταποδίδονται.

Μάθημα 5ο: Ευχάριστη προσωπικότητα
Η προσωπικότητα είναι το σύνολο των πνευματικών, ψυχικών, σωματικών χαρακτηριστικών και των συνηθειών που ξεχωρίζουν τον ένα άνθρωπο από τους άλλους. Είναι ο παράγοντας που επίσης καθορίζει το αν κάποιος γίνεται αρεστός ή όχι από τους άλλους.

Μάθημα 6ο: Προσωπική πρωτοβουλία
Η προσωπική πρωτοβουλία πρόκειται για τη δύναμη που εμπνέει την ολοκλήρωση ενός στόχου, ενός ονείρου. Είναι εκείνη η δύναμη που εκκινεί όλη τη δράση. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος, μέχρι να μάθει να κάνει τις αποκλειστικά δικές του σκέψεις και να αποκτήσει το κουράγιο να τις φέρει σε πέρας.

Μάθημα 7ο: Θετική Ψυχική Στάση
Η θετική ψυχική στάση είναι η σωστή στάση σε όλες τις συνθήκες. Η επιτυχία ελκύει περισσότερη επιτυχία.

Μάθημα 8ο: Ενθουσιασμός
Ο ενθουσιασμός δεν είναι παρά η πίστη στην πράξη. Είναι εκείνο το έντονο συναίσθημα που θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε και ως διακαή πόθο. Προέρχεται από μέσα μας, αλλά εκπέμπεται προς όλους και όλα με πολλούς τρόπους.

Μάθημα 9ο: Αυτοπειθαρχία
Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας, δεν μπορείτε να ελέγξετε και τις ανάγκες σας.
Η αυτοπειθαρχία ξεκινά με τον έλεγχο των σκέψεων. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις, δεν μπορείτε και τις ανάγκες σας. Η αυτοπειθαρχία καταφέρνει να ισορροπήσει τα συναισθήματα της καρδιάς σας με την λογική του νου σας.

Μάθημα 10ο: Ακριβής σκέψη
Η δύναμη της σκέψης είναι η πιο επικίνδυνη ή η πιο ωφέλιμη δύναμη που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος, ανάλογα με το πώς τη χρησιμοποιεί.

Μάθημα 11o: Ελεγχόμενη προσοχή
Η ελεγχόμενη προσοχή οδηγεί στην επαρκή ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, επειδή μας επιτρέπει να εστιάσουμε το νου μας στην επίτευξη ενός καλά προσδιορισμένου σκοπού και να εμμείνουμε μέχρι τέλους.

Μάθημα 12ο: Ομαδική δουλειά
Η ομαδική δουλειά σημαίνει αρμονική συνεργασία που περιλαμβάνει την προθυμία, τη βούληση, αλλά και την ελευθερία κινήσεων. Όταν η ομαδική δουλειά σε μια εταιρία ή επιχείρηση είναι αρμονική, η επιτυχία είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Αυτό το πλεονέκτημα είναι πραγματικά ανεκτίμητο, όμως χρειάζεται χτίσιμο και χρόνο.

Μάθημα 13ο: Δυσκολίες και ήττες
Η ατομική επιτυχία συνήθως βρίσκεται σε ακριβή αναλογία με τις ήττες που ένα άτομο έχει βιώσει και έχει ξεπεράσει. Πολλές αντιλαμβανόμενες αποτυχίες πρόκειται στην πραγματικότητα για μια προσωρινή ήττα, που στο μέλλον μάλλον θα αποδειχθεί θετική και ευεργετική.

Μάθημα 14ο: Δημιουργικό όραμα
Το δημιουργικό όραμα αναπτύσσεται από την ελεύθερη και άφοβη χρήση της φαντασίας μας. Δεν πρόκειται για ένα έμφυτο χαρακτηριστικό, χτίζεται και εξελίσσεται σε όλους.

Μάθημα 15ο: Υγεία
Η καλή υγεία ξεκινά με τη σωστή συνειδητοποίηση και αντίληψη της κατάστασης της υγείας μας, όπως ακριβώς η οικονομική επιτυχία ξεκινά από την σωστή αντίληψη και συνειδητοποίηση της ευημερίας.

Μάθημα 16ο: Σωστός υπολογισμός του χρόνου και των χρημάτων
Ο χρόνος και τα χρήματα είναι πολύτιμοι πόροι και λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι όντως τα διαχειρίζονται και τα δύο σωστά.

Μάθημα 17ο: Συνήθειες
Η ανάπτυξη και εγκαθίδρυση θετικών συνηθειών οδηγεί σε εσωτερική ηρεμία, υγεία και οικονομική ασφάλεια. Βρίσκεστε εκεί που βρίσκεστε λόγω των εγκαθιδρυμένων συνηθειών σας, των σκέψεων και των πράξεών σας.

http://enallaktikidrasi.com

Εναλλακτικά

Είναι γνωστό ότι η ζωή περνά πολύ γρήγορα, σαν νερό που κυλάει και χάνεται.

Για αυτό έχουμε να την ζήσουμε στο έπαρκο, να αξιολογήσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό ώστε να είναι «ουσιαστική» και τι θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας, με βάση τις αρχές και τις αξίες μας.

Το βιβλίο «Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις» είναι ένα απλό και κατανοητό εγχειρίδιο ζωής, μέσα από το οποίο ο Robin Sharma δίνει 100+1 σοφές συμβουλές για να ανακαλύψετε τι έχει πραγματική σημασία στη ζωή.

Όταν είχα μεγαλώσει αρκετά, ο πατέρας μου μου είπε κάτι που δεν πρόκειται να λησμονήσω ποτέ: «τη στιγμή που γεννιόσου, γιε μου, εσύ έκλαιγες, ενώ όλοι γύρω σου γιόρταζαν. Ζήσε τη ζωή σου με τέτοιο τρόπο, ώστε τη στιγμή που θα πεθαίνεις εσύ να χαίρεσαι σαν να είναι γιορτή, ενώ όλοι οι άλλοι γύρω σου να κλαίνε…»

Στους καιρούς που ζούμε, έχουμε ξεχάσει ποιο είναι το αληθινό νόημα της ζωής.

Μπορούμε εύκολα να στείλουμε έναν άνθρωπο στη Σελήνη, κι όμως δυσκολευόμαστε να διασχίσουμε το δρόμο για να καλωσορίσουμε τον καινούργιο μας γείτονα. Μπορούμε να εκτοξεύσουμε έναν πύραυλο από το σημείο όπου βρισκόμαστε ως την άλλη άκρη του κόσμου με απόλυτη ακρίβεια, κι όμως δυσκολευόμαστε να τηρήσουμε την υπόσχεση που δίνουμε στα παιδιά μας ότι ένα συγκεκριμένο απόγευμα θα τα πάμε στη βιβλιοθήκη.

Έχουμε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, φαξ και ψηφιακά τηλέφωνα, έτσι ώστε να παραμένουμε πάντα συνδεδεμένοι μεταξύ μας, κι όμως ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν ήταν λιγότερο συνδεδεμένοι.

Έχουμε χάσει την επαφή μας με την ίδια μας την ανθρωπιά. Έχουμε χάσει την επαφή μας με το σκοπό της ζωής μας. Δεν μπορούμε πλέον να δούμε τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εμάς».

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις»

Πηγή: kyriakidouanastasia.blogspot.gr

Εναλλακτικά

"Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία και δεν σημαίνει απουσία δομής. Σημαίνει απλώς ευελιξία, να μπορεί να κινείται κανείς εύκολα από τη μια δομή στην άλλη – από τη μη-δομή σε δομή, από τη δομή στη μη-δομή. Αν η ελευθερία σου φοβάται να μπει σε δομή, τότε δεν πρόκειται καθόλου για ελευθερία.

"Προσπάθησε να το καταλάβεις και θα εξαφανιστεί τότε ο διχασμός. Δεν υπάρχει μέσα στην ύπαρξή σου, αλλά μόνο μέσα στο νου σου, είναι απλώς μια ιδέα. Άφησε την ιδέα κι απόλαυσε την ελευθερία και μερικές φορές την πειθαρχία.

"Η πειθαρχία έχει τη δική της ομορφιά, δεν είναι συνεχώς σκλαβιά. Και η ελευθερία έχει τους κινδύνους της και δεν είναι συνέχεια όμορφη. Ο πραγματικός άνθρωπος είναι πάντα ικανός για ατέλειωτη πειθαρχία και ατέλειωτη ελευθερία – δεν είναι σκλάβος ούτε εθισμένος σε τίποτε."

Osho, Hammer on the Rock, Ομιλία #26

osho.com

Εναλλακτικά

"Ρωτάς: 'Είναι η επίγνωση αξία ανώτερη από την αγάπη;' Δεν υπάρχει τίποτε το ανώτερο και τίποτε το κατώτερο. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν καθόλου δυο αξίες. Πρόκειται για τα δυο μονοπάτια που οδηγούν από την κοιλάδα στην κορυφή. Το ένα μονοπάτι είναι εκείνο της επίγνωσης, του διαλογισμού: το μονοπάτι του Ζεν, για το οποίο μιλούσαμε αυτές τις μέρες. Και το άλλο είναι το μονοπάτι της αγάπης, το μονοπάτι των αφοσιωμένων μαθητών, των μπάκτα, των σούφι. Τα δυο αυτά μονοπάτια είναι χωριστά όταν ξεκινάς το ταξίδι΄ χρειάζεται να διαλέξεις. Όποιο κι αν διαλέξεις θα σε οδηγήσει στην ίδια κορυφή. Και καθώς πλησιάζεις την κορυφή, θα εκπλαγείς: οι ταξιδιώτες του άλλου μονοπατιού σε πλησιάζουν περισσότερο. Σιγά-σιγά αρχίζουν τα μονοπάτια να συγχωνεύονται το ένα με το άλλο. Όταν φτάνεις στο υπέρτατο στοιχείο, είναι πλέον ένα.

"Ο άνθρωπος που ακολουθεί το μονοπάτι της επίγνωσης βλέπει πως η αγάπη είναι μια συνέπεια της επίγνωσής του, ένα παράγωγο, μια σκιά της. Κι ο άνθρωπος που ακολουθεί το μονοπάτι της αγάπης βλέπει πως η επίγνωση είναι μια συνέπεια, ένα παράγωγο, μια σκιά της αγάπης. Πρόκειται για τις δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

"Και να θυμάσαι: αν λείπει η αγάπη από την επίγνωσή σου, τότε δεν είναι ακόμη καθαρή΄ δεν έχει γνωρίσει ακόμη το εκατό τοις εκατό της καθαρότητας. Δεν πρόκειται ακόμη για πραγματική επίγνωση΄ θα πρέπει να είναι ανακατεμένη με ασυνειδησία. Δεν πρόκειται για καθαρό φως΄ θα πρέπει να υπάρχουν θύλακες σκοταδιού μέσα σου που δουλεύουν, που λειτουργούν, που σε επηρεάζουν, που σε δυναστεύουν. Αν είναι δίχως επίγνωση η αγάπη σου, τότε δεν πρόκειται ακόμη για αγάπη. Θα πρέπει να είναι κάτι κατώτερο, κάτι πλησιέστερο στην λαγνεία παρά στην προσευχή.

"Ας είναι λοιπόν αυτό το κριτήριο, αν ακολουθείς το μονοπάτι της επίγνωσης, ας είναι η αγάπη το κριτήριο. Όταν ανθίζει ξαφνικά η επίγνωσή σου και γίνεται αγάπη, να ξέρεις πολύ καλά ότι έχει συμβεί η επίγνωση, ότι έχεις επιτύχει το σαμάντι. Αν ακολουθείς το μονοπάτι της αγάπης, τότε ας λειτουργήσει η επίγνωση ως κριτήριο, ως επαλήθευση. Όταν ξαφνικά, από το πουθενά, στο κέντρο ακριβώς της αγάπης σου, αρχίζει να ανυψώνεται μια φλόγα επίγνωσης, να το ξέρεις πολύ καλά… να χαίρεσαι! Έχεις φτάσει στο σπίτι σου."

Osho, Ah, This!, Ομιλία #8

Εναλλακτικά

Koshas: Τα πέντε επίπεδα του ανθρώπινου συστήματος

joanna pagalia
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της γιόγκα, η ύπαρξή μας ξεπερνά το φυσικό σώμα ή το μυαλό μας. Είμαστε πολυδιάστατα όντα που αποτελούνται από πολλά διαφορετικά, αλληλεπιδραστικά επίπεδα. Στο πλαίσιο της γιόγκα, αυτά τα επίπεδα ονομάζονται οι πέντε «θήκες» της ύπαρξής μας, ή τα πέντε Koshas (μοντέλο Panchamaya). Η λέξη Panchaστα σανσκριτικά σημαίνει πέντε. Η λέξη Maya - μην το συγχέουμε με το māyā, που σημαίνει πέπλο ή ψευδαίσθηση - σημαίνει ”αυτό που εξαπλώνεται”. Η λέξη kosha περιγράφει ένα θηκάρι ή ένα περίβλημα.

Η λέξη Pancha maya kosha, λοιπόν, αναφέρεται στα πέντε ”θηκάρια” που περιβάλλουν το κέντρο μας. Όλα όσα μαθαίνουμε στη γιόγκα ταιριάζουν στο μοντέλο Panchamaya και μπορούν να βοηθήσουν τον μαθητή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μερικές φορές τα πέντε koshas παρουσιάζονται ως κάτι πολύ αόριστο, ενώ στην πραγματικότητα απλά περιγράφουν την άποψη της γιόγκα για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στο σώμα και το μυαλό μας. Το μοντέλο Panchamaya είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε τί συμβαίνει μέσα μας ή στους μαθητές μας.

Ας ρίξουμε, όμως, μια γρήγορη ματιά στις 5 διαστάσεις του ανθρώπινου συστήματος και των κύριων γιογκικών εργαλείων (πρακτικών) που μας δίνουν πρόσβαση σε καθεμία από αυτές τις διαστάσεις.

Annamayakosha-Το Φυσικό σώμα

Η Annamaya Kosha είναι το φυσικό σώμα μας, η «κανονική» έκφραση του σώματός μας που μπορούμε να δούμε, να αγγίξουμε και να νιώσουμε . Είναι η «θήκη» της τροφής, που τρέφεται και δημιουργείται από την καθημερινή πρόσληψη τροφής. Καθώς η πρακτική της γιόγκα ξεκινάει με τις άσανας, το φυσικό σώμα είναι το σημείο εκκίνησης της εμπειρίας μας.

Άσκηση: Για να αρχίσουμε να παρατηρούμε το φυσικό μας σώμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτή την άσκηση. Παρατηρούμε τα πέλματα στα παπούτσια μας. Σφίγγουμε και χαλαρώνουμε τους μύες στις γάμπες μας. Τοποθετούμε την παλάμη μας πάνω στο στέρνο μας και νιώθουμε το χτύπο της καρδιάς μας. Αυτή η άσκηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια αίσθηση γείωσης και γαλήνης.

Pranamayakosha-Το σώμα της ενέργειας

Η Pranamaya Kosha είναι το σώμα της αναπνοής και της ζωτικής μας δύναμης, οι ζωτικές μεταβολικές λειτουργίες που προσφέρουν υγεία και ευεξία. Αυτή η kosha είναι η αναπνοή μας που μετατρέπει το εξωτερικό οξυγόνο σε εσωτερική ζωτικότητα. Με τον έλεγχο του ρυθμού της αναπνοής μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, την ανταπόκρισή μας στο άγχος, τα ενεργειακά μας επίπεδα και το επίπεδο του πόνου που βιώνουμε.

Άσκηση: Ασκήσεις όπως η διαφραγματική αναπνοή, η πλήρης γιογκική αναπνοή και η εναλλακτική αναπνοή, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ενισχύσουν τη σωστή λειτουργία της δεύτερης «θήκης».

Manamayakosha-Το νοητικό-Συναισθηματικό σώμα

Η λέξη Manas σημαίνει μυαλό και η Manamayakosha είναι το στρώμα της οντότητάς μας που εκφράζεται ως νοοτροπία, συναισθήματα και αισθήματα. Το Manamaya Kosha είναι η εσωτερική μας φωνή. Φέρνει τις μνήμες μας στην επίγνωσή μας. Περιλαμβάνει τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσω της εμπειρίας και της εκπαίδευσης.

Άσκηση: Μπορείτε να βρείτε χρήσιμη την παρακάτω άσκηση. Σκεφτείτε μια κατάσταση στη ζωή σας που σας φορτίζει συναισθηματικά. Γράψτε τις σκέψεις σας για αυτήν. Στη συνέχεια, μια προς μια, εξετάστε κάθε σκέψη και ρωτήστε τον εαυτό σας: ”Τι θα ήμουν χωρίς αυτή τη σκέψη;” Παρατηρήστε εάν η αναπνοή σας, η ενέργειά σας και η πνευματική σας κατάσταση μετατοπίζονται. Συνειδητά αντικαταστήστε την αρχική σκέψη με μία που σας κάνει να αισθάνεστε δυνατοί - όπως ”Είμαι ελεύθερος/η να επιλέξω τις αντιδράσεις μου” ή ”Κάτι καλό μπορεί να βγει από αυτό”.

Vijnanamayakosha-Το Σώμα της Σοφίας

Αυτό το kosha αναφέρεται στην διαισθητική κατανόηση και θεωρείται μέρος του λεπτού σώματος. Η λέξη Vijnana σημαίνει να γνωρίζεις και αυτό το «θηκάρι» αντιπροσωπεύει τον ανώτερο νου, τη δύναμη της σοφίας, που βρίσκεται κάτω από την επεξεργασία, τη σκέψη, το αντιδραστικό μυαλό.

Άσκηση: Αυτή τη στιγμή, ας παρατηρήσουμε ότι κάτι μέσα μας, μας παρατηρεί να διαβάζουμε. Αυτό το ίδιο παρατηρητικό ”εγώ” γνωρίζει επίσης τις σκέψεις μας, τη διάθεσή μας, τον τρόπο που αισθάνεται το σώμα μας, το ενεργειακό μας επίπεδο. Τα γνωρίζει όλα αυτά χωρίς να εμπλέκεται σε αυτά. Καθώς ενσωματώνουμε την επίγνωση, μπορούμε να ασχοληθούμε περισσότερο με το να έχουμε την ικανότητα να συγκρατούμε όλα τα άλλα επίπεδα εμπειρίας, χωρίς να συνδεθούμε με το νόημα ή το αποτέλεσμα τους

Anandamayakosha-Το Σώμα της Ευδαιμονίας

Αυτή είναι η πέμπτη και τελευταία θήκη της ύπαρξής μας. Η λέξη Ananda σημαίνει ευδαιμονία, όχι ευδαιμονία με την έννοια των συναισθημάτων, όπως η ευτυχία ή η ευχαρίστηση, αλλά μια εκτεταμένη, απεριόριστη εμπειρία πραγματικότητας. Έχουμε πλέον φτάσει στο κατώφλι της μη δυαδικής φύσης.

Άσκηση: Μπορούμε να «ξυπνήσουμε» την ευδαιμονία μας, μέσα από τρεις πρακτικές. Η πρώτη πρακτική είναι η seva, η ανιδιοτελής υπηρεσία. Αυτή η πρακτική ανοίγει την καρδιά μας στην έμφυτη ενότητά μας με τα άλλα όντα. Η δεύτερη είναι η bhakti yoga, η αφοσίωση στο Θεό. Αυτή η πρακτική ανοίγει την καρδιά μας στην ενότητά μας με το Θεϊκό Ον. Η τρίτη είναι η samadhi, ο έντονα επικεντρωμένος διαλογισμός, ο οποίος ανοίγει την καρδιά μας στη δική μας θεϊκό ύπαρξη. Είμαστε πολυδιάστατα πλάσματα. Η επίγνωσή μας εκδηλώνεται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Η γιόγκα μας «συστήνει» στον εαυτό μας και μας εκπαιδεύει να ζούμε πλήρως και με χαρά σε κάθε επίπεδο της ύπαρξής μας. Επομένως, αν σκοπεύουμε να ζήσουμε τη ζωή μας όντας δυναμικοί και υγιείς, πρέπει να εξετάσουμε όλα αυτά που μας συνθέτουν: τη φυσική μας δομή, τις φυσιολογικές διεργασίες και το περιεχόμενο του νου μας, τις ιδέες και τις διαθέσεις μας απέναντι στο περιβάλλον αλλά και την αίσθηση της λαχτάρας για σύνδεση με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας.

Όσο κι αν κρατήσει η νύχτα, στο τέλος θα έρθει η αυγή

Παροιμία της ΑφρικήςPLUS

huffingtonpost.gr

Εναλλακτικά

Είναι μια αρχαία αφάρμακη, ολιστική μέθοδος θεραπείας διαφόρων ασθενειών και αποτελεί μέρος της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και έχει ιστορία 4.500 χρόνια. Ο οργανισμός είναι ένα ενεργειακό σύνολο δράσεων και αντιδράσεων που συνεχώς ανακυκλώνεται. Όταν είμαστε υγιείς η ενέργεια κυλάει ελεύθερα μέσα στα νοητά κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί, όταν για κάποιο λόγο, υπερβολική φόρτηση ψυχική, κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα, τότε η ροή της ενέργειας μπλοκάρει και αρρωσταίνουμε.

Ο βελονισμός με την διέγερση ορισμένων σημείων στους μεσημβρινούς, αποκαθιστα την ελέυθερη ροή της ενέργειας όπου οδηγεί στην υγεία. Ετσι βελτιώνεται η κυκλοφορία, ενισχύεται το αμυντικό σύστημα και όλο το σώμα λειτουργεί αρμονικά, καθώς διατηρείται σε καλή φυσική- πνευματική και ψυχική κατάσταση.

Ο βελονισμός σήμερα βρίσκει εφαρμογή σε πολλά νοσήματα όπως ημικρανία άγχος stress, οξεία οσφυαλγία, αυχενικό, καθώς επίσης βοηθάει στη ρύθμιση του βασικού μεταβολισμού, αδυνάτισμα, στην αισθητική, διακοπή καπνίσματος. Σήμερα στις χώρες της δύσης και στην χώρα μας η εναλλακτική ιατρική παρουσιάζει αυξανόμενη άνθηση και γίνεται ευρύτερα γνωστή. Στις ΗΠΑ το 30% του πληθυσμού έχει καταφύγει σε εναλλακτικές θεραπείες.

Η φύση των παθήσεων του πεπτικού συστήματος με την μεγάλη συχνότητα λειτουργικών διαταραχών και την ύπαρξη αυτόματων υφέσεων και εξάρσεων ευνοεί την άνθηση εναλλακτικών θεραπειών και θεραπευτών με άλλοτε άλλη αποτελεσματικότητα. Έχει ο βελονισμός θέση στη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος;Ο βελονισμός αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ισορροπίας της ενέργειας του οργανισμού (το «chi”) που ρέει μέσω διαφόρων μεσημβρινών που περνούν από τα σημεία τα οποία ενεργοποιεί ο θεραπευτής με τη νύξη με ειδικές βελόνες. Η μέθοδος αυτή έχει φανεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού μετά από χειρουργείο, στην εγκυμοσύνη και σε ασθένειες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Προκαλεί μείωση της έκκρισης γαστρικού οξέος και επιταχύνει την κένωση του στομάχου, βοηθώντας ποσοστό ασθενών με λειτουργική δυσπεψία. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου, για την καλύτερη ανοχή του ασθενούς στην κολονοσκόπηση, ενώ τα αποτελέσματα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι εντυπωσιακά.

Υπάρχουν επίσης φυτικές θεραπείες που είναι χρήσιμες στις παθήσεις του πεπτικού:

Α. Το εκχύλισμα μέντας (peppermint oil) είναι χρήσιμο σαν σπασμολυτικό, λειτουργική δυσπεψία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. 

Β. Καυτερή πιπεριά (chili) To δραστικό συστατικό ονομάζεται καψαικίνη βελτιώνει τον πόνο του στομάχου σε ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία , παρ ’ότι αρχικά μπορεί να τον επιδεινώσει. Η παρατεταμένη δράση αυτής της ουσίας προκαλεί μείωση της ευαισθησίας των αισθητικών νεύρων στο στομάχι.
Γ. Η γλυκόρριζα επουλωτική δράση στα έλκη του στομάχου, όμως η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προσκαλέσει κατακράτηση αλατιού και υπέρταση γι’ αυτό δεν συνιστάται.
Δ. Ο κουρκουμάς μειώνει το φούσκωμα και τον πόνο. Χρησιμοποιείται και σε χρόνιες φλεγμονές του εντέρου όπως η νόσος του Crohn.
Ε. Η μαστίχα Χίου βρέθηκε αποτελεσματική στην επούλωση των ελκών του δωδεκαδακτύλου και την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Ζ. Το εκχύλισμα ginger (πιπερόριζα) για πρόληψη της ναυτίας και του εμετού των ταξιδιωτών.
Η. Βερβερίνη που που παράγεται από διάφορους θάμνους (λυγαρία, καναπίτσα, ξαγκαθία) μειώνει την διάρροια από κολοβακτηρίδιο και είναι πολύ δραστική ενάντια ενός εντερικού παράσιτου που λέγεται λάμβλια, το οποίο προκαλεί χρόνια διάρροια.

Πάρα πολλά άλλα βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες στο πεπτικό. Συχνά οι «κλασικοί» ιατροί χαρακτηρίζουμε αυτούς που εφαρμόζουν την εναλλακτική ιατρική τσαρλατάνους ή απατεώνες, βασιζόμενοι σε περιπτώσεις οικονομικής εκμετάλλευσης ασθενών από ομάδα ιατρών.

Παρόλα αυτά και στην κλασική ιατρική χρησιμοποιούνται θεραπείες χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, ενώ οι κανόνες ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας παραβιάζονται συχνά και από μέρος των «κλασικών» ιατρών. Συνοψίζοντας ο βελονισμός ως αφάρμακη μέθοδος θεραπείας στερείται παρενεργειών. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τις πρώτες συνεδρίες.

Η Γιατρός, Βίκυ Μανούκα

kentrovelonismou.gr

Εναλλακτικά

΄΄Ζητάμε την ευτυχία, αλλά αυτό που κερδίζουμε είναι η δυστυχία. Προσπαθούμε όλοι να είμαστε ευτυχισμένοι, κάνουμε όμως ένα θεμελιώδες λάθος: η ευτυχία δεν έχει σχέση με την προσπάθεια, η ευτυχία έχει σχέση με το να μην την επιζητάς…

΄΄Πειραματίσου λίγο με τούτο. Αυτές τις ημέρες που είσαι μαζί μου, μην τρέφεις καμιά επιθυμία για ευτυχία και δες τότε πώς θα γεμίσει με ευτυχία η καρδιά σου. Μην έχεις καμιά επιθυμία για ειρήνη και δες πώς θα εξαφανιστεί η αναστάτωση από μέσα σου. Μην ικετεύεις για ικανοποίηση και δες πώς θα πέφτει πάνω σου βροχή η ικανοποίηση. Δοκίμασέ το, σε παρακαλώ – μόνο τότε θα το καταλάβεις.

΄΄Πρόκειται για το μεγαλύτερο πείραμα της ζωής. Και σε όσα έχουμε ανακαλύψει σε σχέση με τη ζωή, η πιο σημαντική ανακάλυψη από όλες είναι η εξής: μην ζητάς την ευτυχία αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος, μην ζητάς την ειρήνη αν θέλεις να είσαι ειρηνικός. Ό,τι κι αν ζητήσεις, θα χάσεις. Ό,τι δεν ζητάς, θα το πάρεις. Πολλές φορές έχεις ζητήσει κι έχεις δει ότι δεν λαμβάνεις. Δοκίμασε τώρα να μην ζητήσεις και δες. Δεν υπάρχει λόγος να με πιστέψεις΄ λόγος υπάρχει να πειραματιστείς.΄΄

Osho, The Voice of Silence, Ομιλία #2

Εναλλακτικά

΄΄Όταν είσαι ευτυχισμένος, είσαι κανονικός, διότι να είσαι ευτυχισμένος σημαίνει να είσαι φυσικός. Να είσαι δυστυχισμένος σημαίνει να μην είσαι συνηθισμένος. Δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο όταν είσαι ευτυχισμένος – τα δέντρα είναι ευτυχισμένα, τα πουλιά είναι ευτυχισμένα, τα ζώα είναι ευτυχισμένα, τα παιδιά είναι ευτυχισμένα. Τι το ιδιαίτερο υπάρχει εκεί;

Πρόκειται απλώς για κάτι το συνηθισμένο μέσα στην ύπαρξη. Η ύπαρξη είναι φτιαγμένη από το υλικό που λέγεται ευτυχία.

Κοίτα! Δεν βλέπεις τούτα τα δέντρα… τόσο ευτυχισμένα; Δεν βλέπεις τα πουλιά που κελαηδούν… με τόση ευτυχία; Η ευτυχία δεν περιέχει κάτι το ιδιαίτερο. Η ευτυχία είναι ένα πολύ συνηθισμένο πράγμα.

΄΄Η δυστυχία σε κάνει να είσαι κάτι το ιδιαίτερο. Η δυστυχία σε κάνει πιο πολύ εγωιστή. Ο δυστυχισμένος άνθρωπος μπορεί να έχει ένα πιο συμπυκνωμένο εγώ από εκείνο του ευτυχισμένου ανθρώπου. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν μπορεί πραγματικά να έχει το εγώ, διότι γίνεται ο άνθρωπος ευτυχισμένος μόνο όταν δεν υπάρχει εγώ. Όσο πιο πολύ είναι χωρίς εγώ, τόσο πιο πολύ είναι ευτυχισμένος΄ όσο πιο πολύ είναι ευτυχισμένος, τόσο πιο πολύ είναι χωρίς εγώ. Διαλύεσαι μέσα στην ευτυχία.

Δεν μπορείς να υπάρχεις μαζί με την ευτυχία΄ υπάρχεις μόνο όταν υπάρχει η δυστυχία. Με την ευτυχία, υπάρχει η διάλυση.΄΄

Osho, The Discipline of Transcendence, Τόμος 2, Ομιλία #8

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin