Ιουλίου 19, 2018

Υγεία

Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι οι σκελετοί των ζώων και των ανθρώπων που έζησαν πριν χιλιάδες χρόνια παραμένουν σχεδόν ανέπαφοι, αντιστεκόμενοι πεισματικά στα στοιχεία της φύσης. Αντίθετα, μέσα στο σώμα μας ξεκινούν να διαλύονται προκαλώντας αφόρητους πόνους και πολύ εύκολα κατάγματα με συχνά μοιραία κατάληξη. Ο άνθρωπος με την εσφαλμένη νοοτροπία του, την υποβαθμισμένη διατροφή του και τον παράλογο τρόπο ζωής του είναι υπεύθυνος για το φαινόμενο αυτό.

Σε αντίθεση με το Δυτικό κόσμο, στην Άπω Ανατολή και σε μη-βιομηχανοποιημένες περιοχές η οστεοπόρωση είναι κάτι το σχεδόν άγνωστο. Στις δυτικές κοινωνίες, γίνεται υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, τα οποία δημιουργούν όξινο περιβάλλον στον οργανισμό το οποίο με τη σειρά του αναγκάζει τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος να αποδεσμεύσουν από τα οστά αλκαλικά μέταλλα (ασβέστιο και μαγνήσιο) ώστε να επαναφέρουν την ισορροπία.

Το επιπλέον ασβέστιο αποβάλλεται από τα νεφρά (με κίνδυνο δημιουργίας λίθων) μέσω της ούρησης. Αν είναι παραπάνω από όσο μπορεί το ουροποιητικό να αποβάλλει, τότε το ασβέστιο σχηματίζει «ασβεστώματα» πάνω στα όργανα (κυρίως αγγεία, καρδιά και πνεύμονες).

Στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγει και η κατανάλωση αναψυκτικών τα οποία είναι φορτωμένα με φωσφορικό οξύ το οποίο δεσμεύει το ασβέστιο και το μαγνήσιο των οστών από το λεπτό έντερο ακόμη (κατά τη φάση της πέψης και της απορρόφησης). Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε με το απλό πείραμα της εμβάπτισης ενός οστού (πχ από μια μπριζόλα) σε ένα ποτήρι Coca-Cola. Σε μερικές μέρες, το οστό θα διαλυθεί.

Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένας παράγοντας της οστεοπόρωσης. Το ασβέστιο του γάλακτος και των παραγώγων του (τυρί, γιαούρτι κλπ) δεν απορροφάται εύκολα από το σώμα, επειδή συνυπάρχει με θείο και φωσφόρο. Τα 2 αυτά στοιχεία ανταγωνίζονται το ασβέστιο στους κυτταρικούς υποδοχείς με αποτέλεσμα τελικά να αποβάλλεται από το σώμα.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας αγνοούν τη βασική δομή του οστού το οποίο είναι πρωτεϊνικός σκελετός (κολλαγόνο & οστεοκαλσίνη) πάνω στον οποίο επικάθονται οι κρύσταλλοι του ασβεστίου που το κάνουν σκληρό και ανθεκτικό στις μηχανικές καταπονήσεις. Το κολλαγόνο είναι πολυμερή προλίνης/υδρόξυπρολίνης με βιταμίνη C. Αδυναμία σύνθεσής κολλαγόνου σημαίνει και αδυναμία σωστού «υποστρώματος» για να πάνε να «κάτσουν» οι κρύσταλλοι ασβεστίου και μαγνησίου. Επίσης, η οστεοκαλσίνη ρυθμίζεται από τον παραθυρεοειδή αδένα μέσω πολύπλοκων βιοχημικών μονοπατιών τα οποία απαιτούν πολλά ορθά μόρια (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) για να παραχθεί.

Χωρίς να το αναλύσουμε περαιτέρω η συνταγή που αντιστρέφει την οστεοπόρωση είναι:

– Κατανάλωση ασβεστίου και μαγνησίου από φυτικές ανεπεξέργαστες τροφές (μπρόκολο, σπανάκι, όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά). Όπου υπάρχει πράσινη χρωστική (χλωροφύλλη), υπάρχει και μαγνήσιο.

– Τακτική άσκηση. Τα μηχανικά φορτία που δέχεται το οστό, διεγείρει τους οστεοβλάστες να συνθέσουν περισσότερο δυνατά οστά.

– Έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα για παραγωγή και ενεργοποίηση της βιταμίνης D.

– Μείωση των επιπέδων ομοκυστεϊνης μέσω της λήψης βιταμινών συμπλέγματος Β και ψευδαργύρου

– Σημαντικό ρόλο παίζουν τα λιπαρά Ω3 & Ω6 επειδή έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση

Νίκος Δαραδήμος – Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ, MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ 

Υγεία

Σκεφτείτε ότι μόνο η αντιμετώπιση της υπέρτασης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο στο μισό, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Η νέα αυτή μελέτη κάνει μετα-ανάλυση στους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως προέκυψαν από την μελέτη INTERSTROKE σε πάνω από 20.000 άτομα από 32 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τροποποίηση της υπέρτασης ως παράγοντας κινδύνου μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 48%, ενώ, αν το άτομο ακολουθεί την συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα ανά ημέρα/εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά το ένα τρίτο.

«Τα ευρήματά μας θα επιμορφώσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό σχετικά με απλές παρεμβάσεις στην καθημερινότητά του για την μείωση του εγκεφαλικού επεισοδίου και, έτσι, ανάλογα προγράμματα μπορούν να οργανώνονται στις επιμέρους περιφέρειες (…)

Αυτό περιλαμβάνει καλύτερη εκπαίδευση σε θέματα υγείας, πιο προσιτή υγιεινή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και πιο προσιτή φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση και την δυσλιπιδαιμία», είπε ο δρ Salim Yusuf του Ινστιτούτου Population Health Research, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Για τον προσδιορισμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με ατομικούς παράγοντες, οι ερευνητές υπολόγισαν την μεταβολή στις πιθανότητες για εγκεφαλικό, αν ένας από τους παράγοντες κινδύνου μπορούσε να εξαλειφθεί εντελώς. Μέσα από την μελέτη τους αποκάλυψαν, επίσης, ότι η βελτιωμένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 19%, το κάπνισμα κατά 9%, το άγχος κατά 6% και η μείωση της δυσλιπιδαιμίας κατά 27%!

Τα ευρήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την υγεία σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων.

Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι υπέρταση, ως παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό, είναι πιο σημαντική στη Νοτιοανατολική Ασία από ό, τι στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, ενώ η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας φάνηκε να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Κίνα.

Συνολικά, η θετική μεταβολή σε όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ένα άτομο κατά 90% και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της μελέτης αυτής.

Υγεία

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες υποφέρουν στατιστικά περισσότερο από διαταραχές του ύπνου συγκριτικά με τους άντρες. Επιστήμονες, λοιπόν, αποφάσισαν να διερευνήσουν το κατά πόσον υπάρχει σύνδεση μεταξύ του βιολογικού ρολογιού που ρυθμίζει τον ύπνο μας και του φύλου μας.

Έρευνα, στην οποία επικεφαλής ήταν η δρ. Diane B. Boivin από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου McGill και του «Douglas Mental Health University Institute», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βιολογικό μας ρολόι επηρεάζει τον ύπνο με διαφορετικό τρόπο στους άντρες και στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το βιολογικό ρολόι των γυναικών είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι τους παίρνει ο ύπνος αργότερα από τους άντρες, ενώ παράλληλα ξυπνούν νωρίτερα. Ο λόγος είναι απλός: Οι κιρκαδικοί ρυθμοί των γυναικών είναι δυο ώρες πιο μπροστά από αυτούς των αντρών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για τις γυναίκες που προσπαθούν να πολεμήσουν τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, να αργούν να πέσουν για ύπνο, να νιώθουν εξάντληση την ώρα που πηγαίνουν στο κρεβάτι και να μην μπορούν να απολαύσουν τον ύπνο τους, ξυπνώντας νωρίτερα το πρωί.

Μάλιστα, οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν είναι βιολογικά «κατασκευασμένες» για να αποδίδουν σε νυχτερινές εργασίες

Υγεία

Μούδιασμα στα άκρα: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να κρύβει
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 

Οι αισθήσεις μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω νευρώνων που υπάρχουν στο νωτιαίο μυελό. Αν η παροχή αίματος στα νεύρα είναι περιορισμένη ή αν τα νεύρα έχουν κάποια άλλη βλάβη, αυτό μπορεί να παράγει την αίσθηση στα δάχτυλα των χεριών σας, σαν να είναι “μουδιασμένα”.


Δηλαδή, το μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού είναι μια ανώμαλη αίσθηση που προκαλείται από μια αλλαγή στην αισθητηριακή λειτουργία των νεύρων. Η μόνιμη ή σοβαρή απώλεια αίματος (ισχαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεύρων. Τα νεύρα στα δάχτυλα μπορεί να καταστραφούν όταν η παροχή αίματος μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του διαβήτη.

Παθήσεις που συνδέονται με το μούδιασμα στα δάχτυλα
Τραύμα
Συμπίεση του περιφερικού νεύρου
Κρυοπάγημα
Ενδημική μορφή πολυνευρίτιδας
Διαβητική νευρική βλάβη
Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Νευραλγίες
Λύσσα από δάγκωμα μολυσμένου ζώου
Ριζοπάθεια
Περιφερική νευροπάθεια
Κακοήθης αναιμία
Έκθεση σε τοξίνες ή δηλητηρίαση
Χτύπημα
Νεκρωτική αγγειίτιδα
Σύνδρομο Guillain-Barre
Υποσιτισμός
Διάγνωση και θεραπεία
Δείτε το γιατρό σας εάν το μούδιασμα στα δάχτυλά σας δεν υποχωρεί ή αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία και πόνο. Μπορεί να απαιτηθεί ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση για μια σωστή διάγνωση. Πιθανές απαιτούμενες εξετάσεις περιλαμβάνουν:

Εξέταση ταχύτητας νευρικής αγωγιμότητας
Ηλεκτρομυογράφημα
Εξέταση ακτινογραφίας
Βιοψία νεύρου
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία και θα αποσκοπεί στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Φυσικοθεραπείες, εργοθεραπεία και διατατικές ασκήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων, εφόσον η υποκείμενη αιτία βρεθεί και θεραπευτεί.

http://www.healthline.com

Υγεία

Η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης είναι ρομποτική
Τέσσερις στους δέκα Έλληνες υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τέσσερις στους δέκα ανθρώπους στην Ελλάδα ταλαιπωρεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο μόνο ένας στους δέκα έχει αντιληφθεί σωστά τη διάγνωσή του, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο χειρουργός Δρ. Σάββας Χειρίδης.

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, η ΓΟΠ απασχολεί το 25-30%.

Σύμφωνα με τον κ. Χειρίδη, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα ΓΟΠ έχουν και οισοφαγίτιδα. «Η ΓΟΠ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου, αυξάνοντας κι άλλο τη σημασία της διάγνωσης και της έγκαιρης και αποτελεσματικής θεραπείας της νόσου. Οι εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη ΓΟΠ εμφανίζονται σε ποσοστό έως και 50% των ασθενών με μη καρδιογενή πόνο στο στήθος. Το 78% των ασθενών αυτών παραπονείται για χρόνια βραχνάδα και το 82% για συμπτώματα άσθματος. Πάνω από το 50% των ασθενών με ΓΟΠ δεν έχουν ευρήματα κατά τη γαστροσκόπηση, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη διάγνωση».

Δυστυχώς, αναφέρει ο κ. Χειρίδης, οι περισσότεροι ασθενείς με ΓΟΠ (80-90%) δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα και επιλέγουν να κάνουν μόνοι τους αγωγή με αντιεκκριτικά φάρμακα (50%), που σταματούν την έκκριση οξέος από το στομάχι. «H εμπειρική θεραπεία με φάρμακα παρέχει ανακούφιση από την καούρα και σε ορισμένες περιπτώσεις υποχώρηση των επιπλοκών της νόσου. Ωστόσο οι πιθανές μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιδράσεις των φαρμάκων αυτών προβληματίζουν σήμερα τη διεθνή ιατρική κοινότητα, γιατί φαίνεται να σχετίζονται με προβλήματα όπως αυτόματα οστεοπορωτικά κατάγματα, λοιμώξεις με κλωστηρίδιο, πνευμονία, ανεπάρκεια βιταμίνης 12, παθήσεις νεφρού και άνοια».

Σύμφωνα με τον κ. Χειρίδη, η χειρουργική αντιπαλινδρομική επέμβαση αποτελεί την πλέον αποδεκτή εναλλακτική θεραπεία για συμπτωματική παλινδρόμηση οξέος ή χολής σε επιλεγμένους ασθενείς. Οι βασικές αρχές της χειρουργικής είναι η επιδιόρθωση της διαφραγματικής κήλης και η αποκατάσταση της διαφραγματικής βαλβίδας με δημιουργία νέας βαλβίδας γύρω από τον ανώτερο στόμαχο. «Μελέτες που συγκρίνουν τις κλασικές με τις ρομποτικές τεχνικές παρουσίασαν παρόμοια αποτελεσματικότητα και επιπλοκές με χαμηλότερη νοσηρότητα και βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο στη ρομποτική ομάδα των μελετών. Η ικανοποίηση του ασθενούς μετά από ρομποτική επέμβαση είναι υψηλή στις περισσότερες από τις μελέτες αυτές». Ο κ. Χειρίδης εξηγεί ότι «η ρομποτική χειρουργική παρέχει τρισδιάστατη απεικόνιση και αρθρωτά εργαλεία που οδηγούν σε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων για τον χειρουργό. Τα νέα ρομποτικά συστήματα προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα χειρουργικής δια μέσου μίας μικροτομής, πλήρους ψηφιακού ελέγχου της χειρουργικής αίθουσας και διεγχειρητικής πλοήγησης».

Η Ρομποτική Αποκατάσταση Παλινδρόμησης αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος, το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή.

Υγεία

Η νόσος των λεγεωναρίων πήρε το όνομά της από μία λοίμωξη του αναπνευστικού από την οποία προσβλήθηκε μεγάλος αριθμός βετεράνων της Λεγεώνας της Αμερικής, σε ένα συνέδριο στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. το 1976.

Πρόκειται για μία οξεία βακτηριακή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού. Είναι δυνητικά θανατηφόρος με ποσοστά θνητότητας 10-15 %. Το βακτήριο που προκαλεί την νόσο ανήκει στην οικογένεια Legionella Spp, υπάρχουν περίπου 42 είδη λεγεωνέλλας το πιο συνηθισμένο όμως είδος που έχει συνδεθεί με τη νόσο είναι η Legionella Pneumophila.

Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι επτά ημέρες. Η κλινική εικόνα της νόσου χαρακτηρίζεται από καταβολή, μυαλγίες, κεφαλαλγίες, υψηλό πυρετό (40ο C), πιθανόν να εμφανιστούν ναυτία, έμετος, διάρροια, πόνος στο στήθος, ξηρός βήχας, και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πνευμονία. Η πνευμονία που προκαλείται από την Legionella έχει την κλινική εικόνα της άτυπης πνευμονίας και επιβάλλεται ο εργαστηριακός έλεγχος για σίγουρη διάγνωση.

Η λεγεωνέλλα ανευρίσκεται στις φυσικές πηγές νερού όπως λίμνες και ποτάμια, αλλά και σε τεχνητές εγκαταστάσεις νερού όπως οι πύργοι ψύξεως των υδρόψυκτων συστημάτων κλιματισμού, τις εγκαταστάσεις κρύου και ζεστού νερού (βρύσες και ντους),στις δεξαμενές αποθήκευσης νερού, στις δεξαμενές υδρομαλάξεων (spa), στις αναπνευστικές συσκευές, στον οδοντιατρικό εξοπλισμό, συστήματα ποτίσματος κήπων,τα θεάματα με νερό (σιντριβάνια, καταρράκτες εσωτερικών χώρων κ.α).


Δυνητικά κάθε άτομο μπορεί να προσβληθεί από την νόσο, έχει όμως παρατηρηθεί πως είναι ποιο ευάλωτα τα άτομα άνω των 50 ετών, άνδρες, καπνιστές, άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, διαβητικοί, και ανοσοκατασταλμένοι.

Η μετάδοση επιτυγχάνεται όταν το άτομο εισπνεύσει σταγονίδια (μεγέθους 1-5 μm) μολυσμένου νερού με λεγεωνέλλα. Έτσι η λειτουργία μιας βρύσης, ενός ντους, ο καθαρισμός μίας τουαλέτας, ακόμα και οι φυσαλίδες που αναδύονται από μία δεξαμενή spa, είναι δυνατόν να προκαλέσουν μόλυνση.

Η λεγεωνέλλα καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 70 βαθμών Κελσίου, σε θερμοκρασίες 0 έως 19 βαθμών βρίσκεται σε αδράνεια, ενώ σε θερμοκρασίες 20 έως 45 βαθμών πολλαπλασιάζεται. Ο πολλαπλασιασμός της ευνοείται όταν στην εσωτερική επιφάνεια των σωληνώσεων των εγκαταστάσεων μας έχει αναπτυχθεί βιομεμβράνη.

Όταν υπάρχουν πουρί, σκουριά, άλατα, άλγες, και μικροοργανισμοί τότε δημιουργείται η εν λόγω μεμβράνη. Δηλαδή οργανικές και ανόργανες ουσίες επικάθονται στην εσωτερική επιφάνεια των σωληνώσεων, στην συνέχεια οι σωληνώσεις αποικίζονται από μικροοργανισμούς και τέλος δημιουργείται η βιομεμβράνη η οποία εμφανίζει αντοχή στις βιοκτόνες ουσίες, και παρέχει άριστο καταφύγιο στη λεγεωνέλλα.

Υγιεινολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στις οποίες συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός παραθεριστών κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έτσι σε κάθε τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να έχει οριστεί μία ομάδα εργασίας από άτομα εκπαιδευμένα, τα οποία θα εφαρμόζουν ένα περιοδικό πρόγραμμα ελέγχου (τεχνικού - χημικού - μικροβιολογικού) , θα τηρούν αρχείο των διαπιστώσεών τους και των μετρήσεών τους και θα παρεμβαίνουν εφόσον αυτό απαιτηθεί από τα αποτελέσματα των ελέγχων τους.

Αν χρησιμοποιείται υδρόψυκτο σύστημα κλιματισμού, τότε θα πρέπει να συντηρούνται όλα τα τεχνητά τμήματα της εγκατάστασης τακτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Οι πύργοι ψύξης θα επιθεωρούνται , θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται σύμφωνα με το περιοδικό πρόγραμμα, και εκτάκτως θα διενεργείται καθαρισμός και απολύμανση αν τα αποτελέσματα των χημικών και βιολογικών εξετάσεων το επιβάλλουν.

Αν το σύστημα λειτουργεί εποχικά, τότε θα διενεργείται καθαρισμός και απολύμανση μετά το πέρας της περιόδου λειτουργίας, και πριν την έναρξη της νέας περιόδου. Θα ελέγχεται η χλωρίωση του νερού που χρησιμοποιείται ,και θα γίνεται χρήση βιοκτόνων και χημικών ουσιών , ώστε να καθίσταται το νερό αφιλόξενο για μικροοργανισμούς, και να διορθώνονται διάφοροι χημικοί παράγοντες όπως η σκληρότητα αντίστοιχα.

Όσο αφορά τις εγκαταστάσεις κρύου και ζεστού νερού (βρύσες – ντους – σωληνώσεις), το δίκτυο θα πρέπει να επιθεωρείται τακτικά σύμφωνα με το πρόγραμμα περιοδικών ελέγχων ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως βλάβες, διαρροές κλπ.

Σε διάφορα τμήματα του δικτύου θα γίνεται χημικός και μικροβιολογικός έλεγχος του νερού για την παρατήρηση των τιμών του υπολειμματικού χλωρίου, της σκληρότητας του νερού, την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών πάνω από τα όρια ασφαλείας κλπ.

Το δίκτυο που έχει να χρησιμοποιηθεί πάνω από ένα μήνα θα πρέπει πρώτα να καθαριστεί, στην συνέχεια να απολυμανθεί και έπειτα να δοθεί για χρήση.

Αν σε κάποιο από τα δωμάτια οι βρύσες έχουν να χρησιμοποιηθούν πλέον της μίας εβδομάδας πριν την χρήση τους θα πρέπει να τις αφήσουμε ανοιχτές με μεγάλη ροή και με ζεστό νερό για 10 με 15 λεπτά πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Η θερμοκρασία του κρύου νερού σε όλα τα τμήματα του δικτύου θα είναι μικρότερη των 24 βαθμών Κελσίου, ενώ αντιστοίχως του ζεστού νερού θα είναι 50 με 60 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες αφιλόξενες για την λεγεωνέλλα.

Οι καταιονηστήρες των ντους θα καθαρίζονται με μηχανικά και χημικά μέσα ώστε να απομακρύνονται τα άλατα που τυχόν έχουν επικαθήσει σε αυτούς.
Έτσι με την επαγρύπνησή μας και τον επαγγελματισμό μας μειώνουμε δραστικά τις πιθανότητες επαφής της δική μας και των συνανθρώπων μας με την λεγεωνέλλα.

Υγεία

Η καθιστική ζωή δεν είναι φυσική για τους ανθρώπους, που είναι προγραμματισμένοι να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Εντούτοις, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων από πολλούς τομείς δουλεύουν σε αυτή τη στάση όλη μέρα. Επιπλέον, οι περισσότεροι καθόμαστε και στο σπίτι μετά τη δουλειά.

Συνολικά, καθόμαστε μέχρι και 13 ώρες την ημέρα και κοιμόμαστε για άλλες 6-8. Η καθιστική ζωή αναφέρεται ως το νέο «κάπνισμα», λόγω των βλαβών που προκαλεί στην υγεία και στην ευεξία. Οι περισσότεροι καθόμαστε επίσης στον ελεύθερό μας χρόνο, παρέα με το κινητό, την τηλεόραση και τον υπολογιστή.

Το πρόβλημα αυτό έχει επικρατήσει πια να προσδιορίζεται ως «καθιστική νόσος» και αναφέρεται στο μεταβολικό σύνδρομο και τα προβλήματα που σχετίζονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Οι επιστήμονες πια έχουν πια αναγνωρίσει τους κινδύνους της καθιστικής ζωής και ενθαρρύνει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να εξερευνήσουν εναλλακτικές επιλογές.

1. Μειώνει τα χρόνια ζωής
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι όσοι κάθονται για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε πάθηση σε σύγκριση με όσους δεν κάθονται. Αυτό το εύρημα ισχύει ακόμα κι αν γυμνάζεστε καθημερινά. Έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες που κάθονται περισσότερο από έξι ώρες στον ελεύθερό τους χρόνο είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνες που κάθονται για 3 ώρες ή λιγότερο. Οι άνδρες αντίστοιχα βρέθηκε ότι είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες.

2. Βλάπτει την καρδιά σας
Η καθιστική ζωή βλάπτει την καρδιά σας. Έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες με 5 ώρες ημερήσιας καθιστικής στάσης είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν για 2 ή λιγότερες ώρες. Παρόμοια ποσοστά κινδύνου έχουν βρεθεί και για τις γυναίκες.

3. Ακυρώνει όλα τα οφέλη από τη γυμναστική
Λατρεύετε τη γυμναστική και ασκήστε κάθε μέρα; Αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμο, αλλά μόνο αν κάθεστε για λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα. Γιατί σε άλλη περίπτωση, ακόμα και 7 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα «ακυρώνονται» από τις πολλές ώρες καθιστικής στάσης.

4. Βλάπτει τον εγκέφαλο
Οι πολλές ώρες καθιστικής στάσης μειώνουν τη γνωστική επίδοση και αυξάνουν τα επίπεδα άνοιας. Επιπλέον, μία έρευνα απέδειξε ότι μία δομή του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, αποδυναμώνεται. Το λυπηρό σε αυτή την υπόθεση είναι και πάλι ότι η άσκηση δεν αντιστρέφει τις βλαβερές αυτές συνέπειες.

5. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καθιστική ζωή αλλάζει τον τρόπο που ο οργανισμός σας επεξεργάζεται την ινσουλίνη. Μια έρευνα μάλιστα διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν καθιστική ζωή είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου. Όταν καθόμαστε, οι μύες κινούνται ελάχιστα και υπάρχει λιγότερη καύση ενέργειας. Τα μεταβολικά μονοπάτια που διαχειρίζονται τα αποθέματα σακχάρου στο αίμα είναι λιγότερο ενεργά και αναποτελεσματικά.

6. Αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης θρόμβου
Χωρίς κίνηση, είναι πιθανό να δημιουργηθεί θρόμβος βαθιά στις φλέβες μας. Κατά τη διάρκεια της καθιστικής στάσης, τα πόδια μας κινούνται σπάνια και μένουν σε αφύσικη στάση, η ροή του αίματος παλεύει ενάντια στη βαρύτητα. Αυτό προκαλεί τη διαμόρφωση θρόμβων. Το τρομακτικό με αυτό είναι ότι ο θρόμβος μπορεί να μετακινηθεί και να καταλήξει στους πνεύμονες.

7. Βλάπτει την αρτηριακή πίεση
Υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην παρατεταμένη καθιστική ζωή και στην αυξημένη αρτηριακή πίεση. Και προκύπτει από την κακή εργονομία και στάση σώματος του αυχένα και της πλάτης. Επιστημονική μελέτη συμπέρανε ότι η σύνδεση υπάρχει ανάμεσα στα κύτταρα των μυλών του αυχένα και σε μια εγκεφαλική δομή που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος. Ο αυχένας πιέζεται και αυτό προκαλεί και αύξηση της πίεσης του αίματος.

8. Προκαλεί χρόνιο πόνο στην πλάτη και στα ισχία
Η παρατεταμένη καθιστική στάση βλάπτει τους προσαγωγούς και προκαλεί ακαμψία και πόνο στην πλάτη σας. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι πιέζονται και προκαλούν χρόνιο πόνο.

9. Η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, του εντέρου και των πνευμόνων. Συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικάνικη Κοινότητα για τον Καρκίνο βρήκε ότι οι γυναίκες που κάθονταν για 6 ώρες στον ελεύθερό τους χρόνο είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνες που κάθονταν για 3 ώρες ή και λιγότερο. Ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και πολλαπλό μυέλωμα.

10. Μπορεί να προκαλέσει κιρσούς
Όταν κάθεστε για πολλές ώρες, το αίμα κινείται προς τα πόδια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κιρσούς, πρησμένες, ορατές φλέβες, που δεν είναι καθόλου απωθητικές και προκαλούν θρόμβους.

11. Προκαλεί άγχος και κατάθλιψη
Παρόλο που φαίνεται σαν μια παράξενη σχέση, ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να συνδεθεί με άγχος και κατάθλιψη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα ψυχικά οφέλη ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

Πώς να μειώσετε τις ώρες της ημερήσιας καθιστικής στάσης

Μπορεί να πιστεύετε ότι επειδή εργάζεστε σε γραφείο, είστε καταδικασμένοι να ζείτε με τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Ωστόσο, τα νέα είναι καλά. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να αντιστρέψετε τις παρενέργειες αυτού του τρόπου ζωής.

– Σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο ανά 30 λεπτά δουλειάς

– Επισκεφθείτε τους συναδέλφους σας στα γραφεία τους

– Περπατήστε, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο

– Προμηθευτείτε και ένα γραφείο όρθιας στάσης για αλλαγή

– Να είστε δραστήριοι κατά τη διάρκεια του ελεύθερού σας χρόνου

– Περπατήστε ή χρησιμοποιήστε ποδήλατο από και προς τη δουλειά

– Ξεκινήστε ένα νέο δραστήριο χόμπι

– Προτιμήστε τη θέση του μπαρ στα εστιατόρια και στα καφέ

http://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Η τακτική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, σύμφωνα με μια νέα επισκόπηση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Respirology.

Πιθανότερη είναι επίσης η εκδήλωση αναπνευστικού συριγμού, ανοιξιάτικης αλλεργίας από έκθεση στη γύρη, εκζέματος και ρινοεπιπεφυκίτιδας λόγω της κατανάλωσης γευμάτων χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Γκανγκ Γουάνγκ από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Κίνας του Πανεπιστημίου Σετσουάν, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από ανάλυση 16 επιστημονικών μελετών.

Όσον αφορά τον τύπο πρόχειρου φαγητού που φάνηκε να συνδέεται στενότερα με τις αλλεργικές αντιδράσεις, πιο ισχυρή συσχέτιση καταγράφηκε με τα χάμπεργκερ, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατ’ αναλογία προς την κατανάλωση.

Η κακής ποιότητας διατροφή συμβάλλει με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του άσθματος και του συριγμού μέσω πολλαπλών μηχανισμών, ανέφεραν στη σχετική έκθεσή τους οι ερευνητές. Ο κυριότερος θεωρείται ότι είναι η φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία προκύπτει από την απουσία θρεπτικών συστατικών στα πρόχειρα γεύματα, ιδίως εάν αυτά αντικαθιστούν υγιεινές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

«Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η σχέση και για να αναγνωριστούν πιθανές αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και των αλλεργικών παθήσεων» δήλωσε ο Δρ Γουάνγκ.

Υγεία

Έρευνα αναδεικνύει έναν νέο μηχανισμό στη σηματοδότηση των οιστρογονικών υποδοχέων που ρυθμίζεται από την ινονεκτίνη

Μαίρη Μπιμπή

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μια κολλώδης πρωτεΐνη, η ινονεκτίνη, προάγει τη δραστηριότητα των οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cell Biology (JCB) και αναδεικνύει έναν νέο μηχανισμό στη σηματοδότηση των οιστρογονικών υποδοχέων που ρυθμίζεται από την ινονεκτίνη.

Εν ολίγοις οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή ανακάλυψαν ότι η έκθεση στην ινονεκτίνη παρατείνει τη δραστηριότητα των υποδοχέων οιστρογόνων στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Τα οιστρογόνα παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων, υγιών και καρκινικών. Προσδένονται στους κυτταρικούς οιστρογονικούς υποδοχείς, οι οποίοι προάγουν την κυτταρική ανάπτυξη και επιβίωση. Αλλά η υπερβολική δραστηριότητα των κυτταρικών υποδοχέων μπορεί να προκαλέσει τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συντελώντας έτσι στην ανάπτυξη όγκων. Περίπου το 75% των καρκίνων του μαστού έχουν θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς.

Καθώς τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να εισβάλλουν στους περιβάλλοντες ιστούς «συναντούν» την ινονεκτίνη. Στον φυσιολογικό μαστικό αδένα, τα επιθηλιακά κύτταρα δεν είναι σε επαφή με την ινονεκτίνη. Η πρωτεΐνη είναι μέρος ενός πλέγματος που περιβάλλει τα κύτταρα.

Στους όγκους η παραγωγή αυτού του εξωκυτταρικού πλέγματος συχνά απορρυθμίζεται. Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της ινονεκτίνης και του υποδοχέα της, της β1-ιντεγκρίνης, συσχετίζονται με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού, χωρίς όμως να μπορούν να εξηγήσουν οι ερευνητές γιατί συμβαίνει αυτό.

Στην παρούσα μελέτη, οι Αργεντινοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ινονεκτίνη ενισχύει την δραστηριότητα των υποδοχέων οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και όταν τα τελευταία περιβάλλονται από την πρωτεΐνη, οι οιστρογονικοί υποδοχείς αποφεύγουν την καταστροφή από τα λυσοσώματα και έτσι μπορούν να συνεχίσουν να πυροδοτούν την καρκινική ανάπτυξη. Αυτό επιτρέπει στον καρκίνο του μαστού να γίνεται ανθεκτικός στην κλασσική αντικαρκινική θεραπεία που στοχεύει στους υποδοχείς.

Η έρευνα αφήνει να εννοηθεί ότι μια θεραπευτική στρατηγική που παρεμβαίνει στην επιρροή της ινονεκτίνης στους οιστρογονικούς υποδοχείς μπορεί να είναι αποτελεσματική στους ανθεκτικούς καρκίνους του μαστού.

in.gr

Υγεία

Τι δείχνει νέα καναδική επιστημονική μελέτη

Το «τεστ Παπ» που χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 50 χρόνια για την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες, μπορεί σε μερικά χρόνια να είναι πια λιγότερο δημοφιλές ή ακόμη και να περιπέσει σε αχρηστία, καθώς έχει βρει πλέον ένα ισχυρό ανταγωνιστή στο «πρόσωπο» του τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις (το 99%) του καρκίνου του τραχήλου -ενός σχετικά εύκολου να προληφθεί καρκίνου- συνδέονται με λοίμωξη από τον εν λόγω ιό HPV. Το σχετικό τεστ HPV ανιχνεύει τα προκαρκινικά στάδια νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από το παλαιότερο τεστ Παπ.

Αυτό δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζίνα Οτζίλβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, η οποία έγινε σε 19.000 γυναίκες 25 έως 65 ετών ετών και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association).

Οι γυναίκες που συμμετείχαν χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία έκανε μόνο τεστ Παπ και η άλλη μόνο τεστ HPV. Μετά από τέσσερα χρόνια, σχεδόν έξι γυναίκες στις 1.000 που είχαν κάνει τεστ Παπ, διαγνώσθηκαν με προκαρκινικές αλλοιώσεις, έναντι μόνο δύο στις 1.000 που είχαν κάνει το τεστ HPV.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεστ HPV φαίνεται καλύτερο σε σχέση με το τεστ Παπ στο να προβλέπει ποιά γυναίκα δεν θα εμφανίσει καρκίνο. Οι γυναίκες που, σύμφωνα με το τεστ HPV, δεν έχουν λοίμωξη από τον ιό, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προκαρκινική αλλοίωση μέσα στην επόμενη τετραετία.

«Το τεστ HPV ανιχνεύει νωρίτερα τις προκαρκινικές αλλοιώσεις, ενώ από την άλλη ένα αρνητικό τεστ HPV παρέχει μεγαλύτερη σιγουριά ότι οι γυναίκες δεν θα εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις μέσα στην επόμενη τετραετία. Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες θα μπορούν να ελέγχονται πιο αραιά, αλλά να έχουν πιο ακριβή αποτελέσματα» δήλωσε η δρ Οτζίλβι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελώντας περίπου το 8% των καρκίνων. Το τεστ Παπ, δημιούργημα του έλληνα γιατρού Γιώργου Παπανικολάου, αναλύει κύτταρα από το κατώτερο μέρος της μήτρας, τον τράχηλο. Το τεστ HPV ανιχνεύει την παρουσία του δυνητικά καρκινογόνου ιού στον τράχηλο.

Πολλές χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν εδώ και δεκαετίες σωθεί χάρη στο τεστ Παπ, το οποίο έχει ανιχνεύσει τον καρκίνο του τραχήλου στα αρχικά στάδιά του. Όμως, σύμφωνα με τους καναδούς γιατρούς, το νεότερο και πιο ακριβές τεστ HPV έχει τα «φόντα» να αντικαταστήσει το τεστ Παπ.

Προς το παρόν, οι επίσημες συστάσεις στις ΗΠΑ είναι να γίνονται ταυτόχρονα και τα δύο τεστ. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά από το 2012 στις γυναίκες 21 έως 29 ετών να κάνουν μόνο τεστ Παπ ανά τριετία, ενώ οι γυναίκες 30 έως 65 ετών είτε μόνο ένα τεστ Παπ κάθε τρία χρόνια, είτε τόσο τεστ Παπ όσο και HPV κάθε πέντε χρόνια. Οι οδηγίες αυτές πρόκειται σύντομα να αναθεωρηθούν και οι ειδικοί εμφανίζονται μάλλον διχασμένοι κατά πόσο η τωρινή διαγνωστική πρακτική πρέπει να αλλάξει.

«Το τεστ Παπ πρόκειται να εξαφανισθεί», έγραψε σε συνοδευτικό σχόλιό του στο JAMA ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας Στιούαρτ Μασάντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις. Επεσήμανε ότι το τεστ HPV επιτρέπει πιο έγκαιρη διάγνωση του αρχικού σταδίου του καρκίνου του τραχήλου και «πιάνει» περιπτώσεις που το τεστ Παπ χάνει. Τόνισε ότι η προσθήκη του τεστ Παπ «προσθέτει λίγα πράγματα στην ακρίβεια του τεστ HPV και επιπλέον αυξάνει το κόστος και τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα».

Δεν συμφωνούν όμως όλοι με αυτή την εκτίμηση. «Πρόκειται απλώς για μια μελέτη. Το τεστ Παπ υπάρχει εδώ και περίπου 50 χρόνια, συνεπώς η συνύπαρξή του με το τεστ HPV παραμένει μια βιώσιμη επιλογή», δήλωσε ο δρ Τζέισον Ράιτ, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογικής ογκολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Προέβλεψε πάντως ότι «βαθμιαία θα μετακινηθούμε σε περισσότερα τεστ HPV ως τεστ πρώτης επιλογής, αν και πιθανότατα θα είναι μια αργή διαδικασία».

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, ενώ θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι ορισμένοι Καναδοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι έχουν σχέσεις με εταιρείες που έχουν αναπτύξει είτε τεστ HPV είτε εμβόλιο κατά του ιού HPV.

newsbeast.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin