Μαΐου 23, 2018

Υγεία

Νέα επιστημονική έρευνα έδειξε πως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα αυγό τη μέρα, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιμίνγκ Λι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Heart», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 416.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι δεν είχαν καρδιοπάθεια στην αρχή της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί περίπου εννέα χρόνια και η κατάσταση της υγείας τους συσχετίσθηκε με τη διατροφή τους. Στο διάστημα αυτό, σχεδόν 84.000 άτομα εκδήλωσαν καρδιοπάθεια ή είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ σχεδόν 10.000 πέθαναν από αυτές τις καρδιαγγειακές αιτίες.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσο όρο ένα αυγό (το 13% των συμμετεχόντων), είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό, 12% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους έτρωγαν αυγά σπανιότατα ή ποτέ (το 9% του συνόλου).

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αυγών, έως ένα τη μέρα, και στη μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακών περιστατικών», ανέφεραν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν δίνει στοιχεία για το πώς η μεγάλη κατανάλωση αυγών (πάνω από ένα τη μέρα) σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντίθετα με τα ισχαιμικά επεισόδια (κυρίως εμφράγματα και εγκεφαλικά) που αποτελούν την κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στις περισσότερες δυτικές χώρες, στην Κίνα οι θάνατοι από εγκεφαλικά είναι περισσότεροι σε σχέση με τα εμφράγματα. Επίσης τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι αναλογικά περισσότερα στην Κίνα από ό,τι στη Δύση.

Τα αυγά αποτελούν βασική πηγή χοληστερόλης, αλλά επίσης περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως φωσφολιπίδια και καροτενοειδή. Προηγούμενες μελέτες πάνω στην επίπτωση της κατανάλωσης των αυγών στην υγεία είχαν καταλήξει σε μάλλον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Παρόλο που κάθε αυγό περιέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερίνης, γι' αυτό αρκετοί ειδικοί δεν το συνιστούν σε καρδιοπαθείς και διαβητικούς, νεότερες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι τα αυγά μπορεί να «φρενάρουν» την παραγωγή «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο ήπαρ και αντίθετα να ευνοούν την παραγωγή «καλής» χοληστερίνης.

 

Υγεία

Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά ώστε οι βασικές αρτηρίες του σώματος, αυτές που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα, να παραμένουν υγιείς και ελαστικές, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Physiology, η οποία μάλιστα αποκαλύπτει ποια είναι η ιδανική «δόση» γυμναστικής ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία των αρτηριών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, ωστόσο οι «απαιτήσεις» των μεγάλων αρτηριών που διατρέχουν το στέρνο και την κοιλιακή χώρα είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις αρτηρίες μικρότερου μεγέθους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για 102 ενήλικες 60 ετών και άνω, η γυμναστική με συχνότητα τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα αποτρέπει τη σκλήρυνση των μεγάλων αρτηριών. Από την άλλη, δύο με τρεις προπονήσεις την εβδομάδα βοηθούν ώστε να παραμείνουν υγιείς μόνο οι μικρότερου μεγέθους αρτηρίες του σώματος.

Αρτηρίες ονομάζονται τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από και προς την καρδιά και συνδέουν την καρδιά με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Με την πάροδο των ετών, οι αρτηρίες χάνουν τη φυσιολογική ελαστικότητά τους, κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Πέρα από την ηλικία, παράγοντες που προωθούν την αθηροσκλήρωση είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή κ.ά.

Τα νέα ευρήματα υπέδειξαν ότι η γυμναστική με συχνότητα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, για 30 λεπτά τη φορά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής συνδέεται με λιγότερες ενδείξεις αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες μεσαίου μεγέθους που τροφοδοτούν με αίμα τον λαιμό και τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, όσοι από τους συμμετέχοντες γυμνάζονταν τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα φάνηκε να διατηρούν υγιείς και ελαστικές τόσο τις μικρότερες όσο και τις μεγαλύτερες αρτηρίες του σώματός τους. Οι μεγαλύτερες αρτηρίες είναι αυτές που παρέχουν αίμα στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα.

 κοιλιακή αορτή (με πράσινο χρώμα) και οι διακλαδώσεις της - Πηγή: Κenhub

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο Δρ Μπέντζαμιν Λεβίν από το Ινστιτούτο για την Άσκηση και την Περιβαλλοντική Ιατρική στο Ντάλας του Τέξας, αναφέρει: «Η έρευνα αυτή είναι συναρπαστική, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε προγράμματα γυμναστικής που θα διατηρούν την καρδιά νέα και υγιή ή και θα ‘ξανανιώνουν’ την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία».

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί βασική αιτία καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό και παράλληλα αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για την άνοια, τη νεφρική ανεπάρκεια και πολλές ακόμη παθήσεις.

Πηγή: BBC, EurekAlert

Υγεία

Η δοκιμή που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι το χάπι απορροφάται από την αιματική κυκλοφορία και τα συστατικά του πάνε και προσδένονται ειδικά πάνω στα καρκινικά κύτταρα

Μαίρη Μπιμπη

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση ρουτίνας για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, που έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες. Ωστόσο, η διαδικασία πολλές φορές χαρακτηρίζεται άβολη ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που δεν παράγει ακριβή αποτελέσματα.

Αμερικανοί ερευνητές φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του μαστού χάρη σε μια νέα μη επεμβατική πρακτική που ανέπτυξαν σε μορφή χαπιού. Όπως αναφέρει επιστημονικό έντυπο Molecular Pharmaceutics, το χάπι φωτίζει τους καρκινικούς όγκους όταν αυτοί εκτεθούν σε υπέρυθρο φως, χωρίς τη χρήση ακτινοβολίας.

Η μαστογραφία ως γνωστόν συνεπάγεται χρήση ακτινοβολίας για να συλλέξει πληροφορίες για τον μαστικό ιστό, το σημείο και το μέγεθος του όγκου, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το αν το μόρφωμα είναι καλοήθες ή ύποπτο για καρκίνο. Αυτό έχει ως συνέπεια μια στις τρεις υγιείς γυναίκες να υποβάλλονται σε αχρείαστες ιατρικές διαδικασίες, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη στη Δανία.

Ο Γκρεγκ Θαρμπερ, επίκουρος καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, και οι συνεργάτες του θέλησαν λοιπόν να σχεδιάσουν μια ασφαλή και ακριβή τεχνική που όμως δεν θα είναι επεμβατική.

Έτσι συνδύασαν δύο είδη μορίων σε ένα χάπι: το ένα μόριο προσδένεται σε πρωτεΐνες επιφανείας των καρκινικών κυττάρων του μαστού και μια χρωστική που φορτίζει αρνητικά τις ομάδες θειικού που προσδένονται σ’ αυτό. Οι ομάδες θειικού ενισχύουν τη διαλυτότητα της φωσφορίζουσας υπέρυθρης χρωστικής, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανίχνευσης του όγκου.

Η δοκιμή που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι το χάπι απορροφάται από την αιματική κυκλοφορία και τα συστατικά του πάνε και προσδένονται ειδικά πάνω στα καρκινικά κύτταρα.

Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι έχουν κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για πιο ακριβή, ασφαλή και μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν στο εγγύς μέλλον το χάπι να τροποποιηθεί ώστε να συντελέσει στη διάγνωση και άλλων παθήσεων.

Υγεία

Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με τον πόνο στην πλάτη
11 Μαΐου 2018 • Παθολογία, Υγεία

O πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης επηρεάζει γύρω στο 80% των ανθρώπων σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ερευνητές να εργάζονται με επιμέλεια για να καθορίσουν ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτού του πόνου.
Μερικοί από τους παράγοντες που έχουν εντοπιστεί είναι η εργασία που απαιτεί μεγάλη σωματική επιβάρυνση, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, η διαβίωση σε μια μικρή κοινωνία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και… το κάπνισμα!

Ενώ κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες μοιάζουν λογικοί, υπάρχουν κάποιοι άλλοι, που προκαλούν πραγματική έκπληξη.

Φαίνεται λοιπόν λογικό ότι όσο μεγαλύτερες απαιτήσεις σωματικής δραστηριότητας προϋποθέτει η εργασία, τόσο περισσότερο βάρος δέχεται η σπονδυλική στήλη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό της, από τον οποίο θα προκύψει πόνος. Αυτή είναι και η προφανής εξήγηση για το λόγο που ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και οι δουλειές στις οποίες χρειάζεται κάποιος να σηκώνει μεγάλα βάρη, τείνουν να συνδέονται με πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Ωστόσο ένας σημαντικός παράγοντας σε ό,τι αφορά το χρόνιο κουβάλημα βάρους είναι το πόσο καλά μπορεί να αναρρώσει και να θεραπευτεί το σώμα από τις βλάβες που προκαλούνται από αυτά τα μεγάλα φορτία.

Στην ιδανική περίπτωση το σώμα θεραπεύεται και δυναμώνει, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικό στο ίδιο φορτίο στο μέλλον.

Εάν, όμως, το σώμα δεν είναι σε θέση να θεραπευτεί επαρκώς, αναπτύσσεται περαιτέρω τραυματισμός. Το «κλειδί» της επούλωσης είναι να παρέχεται αρκετός χρόνος προτού προκύψουν νέες απαιτήσεις από το σώμα και να υπάρχει στην τραυματισμένη περιοχή ικανοποιητική παροχή αίματος, προκειμένου να επέλθει η θεραπεία.

Ενα παράδειγμα είναι μια φουσκάλα στο πόδι. Αν υπάρχει αρκετός χρόνος ξεκούρασης, η φουσκάλα θα θεραπευτεί και το πόδι θα είναι έτοιμο να δεχθεί ξανά πίεση. Εάν ο χρόνος που θα δοθεί μέχρι το πόδι να δεχθεί ξανά πίεση είναι μικρός, τότε ο οργανισμός μας προκειμένου να αμυνθεί θα αυξήσει στην περιοχή την κυκλοφορία του αίματος. Το αποτέλεσμα θα είναι το δέρμα στην περιοχή να σκληρύνει και να σχηματιστεί κάλος. Το σώμα σ’ αυτή την περίπτωση προσαρμόζεται αντί να θεραπευτεί.

Στην περίπτωση της παροχής αίματος σκεφτείτε το εσωτερικό μέρος του χείλους σας. Αυτή η περιοχή έχει πλούσια παροχή αίματος και αν κάποιος κοπεί, θα θεραπευτεί αρκετά γρήγορα.

Η σπονδυλική στήλη είναι παρόμοια περίπτωση. Εάν έχει καλή αιμάτωση, θα προσαρμοστεί στις φυσικές απαιτήσεις που της τίθενται. Αν οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες, τότε θα προκληθεί ζημιά.

Μια από τις κύριες επιπτώσεις του καπνίσματος στη σπονδυλική στήλη είναι ότι το κάπνισμα συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση συμβαίνει όταν η αθηρωματική πλάκα ή άλλο υλικό συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας μειωμένη παροχή αίματος ειδικά σε περιοχές που τροφοδοτούνται από πολύ μικρά αγγεία. Τα οστά και οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης εφοδιάζονται από αυτά τα μικρά αγγεία και επηρεάζονται από την αθηροσκλήρωση, η οποία μειώνει την ικανότητα της σπονδυλικής στήλης να θεραπευθεί. Αυτό τελικά οδηγεί σε εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης και στην έναρξη του πόνου. Με τον τρόπο αυτό, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης που σχετίζεται με τον πόνο στην πλάτη.

Σχετικός με την ικανότητα της σπονδυλικής στήλης να θεραπευτεί είναι ο ρόλος ενός οστικού κυττάρου που ονομάζεται οστεοβλάστης, ένα εξειδικευμένο κύτταρο που χτίζει τον οστικό ιστό. Η νικοτίνη είναι ένα σημαντικό χημικό προϊόν που συμβάλλει στις εθιστικές ιδιότητες του καπνίσματος. Εκτός από αυτό, όμως, η νικοτίνη αναστέλλει επίσης τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών.

Η μειωμένη δραστηριότητα των οστεοβλαστών, εξαιτίας της νικοτίνης, προκαλεί μειωμένη ικανότητα ανοικοδόμησης των οστών της σπονδυλικής στήλης. Με την πάροδο του χρόνου, το οστό χρησιμοποιείται («ξοδεύεται») ταχύτερα από ό,τι μπορεί να αναδομηθεί, προκαλώντας οστεοπόρωση και άλλες εκφυλιστικές καταστάσεις που προκαλούν πόνο.

Μια άλλη σύνδεση που έχει γίνει μεταξύ του καπνίσματος και του πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης, είναι το ίδιο το μήνυμα του πόνου. Οι καπνιστές έχει βρεθεί από μελέτες ότι έχουν υψηλότερη αξιολόγηση του πόνου από τους μη καπνιστές. Ενώ οι ακριβείς λόγοι που συμβαίνει αυτό, δεν είναι απολύτως σαφείς, φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με τη χημική παρέμβαση στη φυσική ορμονική δραστηριότητα του σώματος για ανίχνευση πόνου. Ουσιαστικά, οι ορμόνες και τα χημικά που βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τον πόνο παρεμποδίζονται από το κάπνισμα.

Ετσι, οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη αίσθηση του πόνου, εάν υπάρχει τραυματισμός, από τους μη καπνιστές.

Το σώμα μας είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό σύστημα. Μπορεί να προσαρμοστεί και να θεραπευτεί. Ωστόσο, είναι επίσης επιρρεπές σε επιβλαβείς επιδράσεις. Εναπόκειται σε καθέναν από εμάς να φροντίζουμε το σώμα μας και να περιορίζουμε αυτά τα επιβλαβή πράγματα μέσω των επιλογών που κάνουμε. Η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και η βελτιωμένη διατροφή αποτελούν προσωπικές αποφάσεις και συνήθειες που μπορούν να βελτιωθούν. Αν κάνουμε τις σωστές επιλογές, το σώμα μας θα μας ευγνωμονεί.

medinova.gr

Υγεία

Το όζον είναι ένα άχρωμο αέριο που αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου. Χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία, για να βελτιώσει την πρόσληψη και τη χρήση του οξυγόνου από το σώμα και για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην ιατρική, η οζονοθεραπεία χρησιμοποιείται για να απολυμάνει και να αντιμετωπίσει παθήσεις, περιορίζοντας τις επιδράσεις των βακτηρίων, των ιών, των μυκήτων και των πρωτοζώων.

Τι είναι ακριβώς η οζονοθεραπεία;
Η οζονοθεραπεία χρησιμοποιεί όζον, ένα άχρωμο αέριο αποτελούμενο από τρία άτομα οξυγόνου. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το όζον έχει θεραπευτικές επιδράσεις και η θεραπεία έχει μελετηθεί και χρησιμοποιηθεί για πάνω από 150 χρόνια.

Το όζον αρχικά βρίσκεται στη στρατόσφαιρα της γης. Ο πρωταρχικός του σκοπός είναι να προστατεύει τη γη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, την περισσότερη την απορροφά. Η χρήση του ως μέσο ιατρικής θεραπείας είναι ασυνήθιστη, οπότε χρειάζεται ειδική τεχνική για την εφαρμογή. Το όζον είναι επίσης τοξικό, όταν εισπνέεται.

Χρήσεις
Η οζονοθεραπεία έχει αποδειχθεί χρήσιμη με διάφορους τρόπους στην ιατρική. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, η εφαρμογή της σε πληγές δεν έδειξε μόνο την ικανότητά της να απολυμαίνει, αλλά και να βοηθά τη ροή του αίματος και να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για άτομα με HIV, πριν διατεθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Σήμερα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των:

– Μολυσμένων πληγών

– Κυκλοφορικών νόσων

– Γηριατρικών παθήσεων

– Εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

– Ιών

– Ρευματισμού και αρθρίτιδας

– Του καρκίνου

– Του HIV

– Σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου

Αν και το όζον είναι ένα αέριο, οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν καταφέρει να το εξελίξουν ιατρικά με διάφορους τρόπους και συγκεκριμένα:

– Οζονοποιημένο ελαιόλαδο που εφαρμόζεται κατευθείαν στο σώμα

– Εμφύσηση, μια άκρως επικίνδυνη θεραπεία, όπου το όζον εισέρχεται στο ορθό

– Οζονοποιημένο νερό

– Ενέσεις, που χρησιμοποιούνται συχνά στην οδοντιατρική

– Αυτοαιματοθεραπεία, όπου το αίμα απομακρύνεται, αναμιγνύεται με όζον και ξαναμπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος

– Μπάνιο ή σάουνα.

Οφέλη
Υπάρχουν αρκετές αισιόδοξες μελέτες που έχουν ερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους το όζον ωφελεί την υγεία:

– Απενεργοποιεί βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα και πρωτόζωα

– Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα

– Βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα, καθαρίζοντας φλέβες και αρτηρίες

– Καθαρίζει το αίμα και τη λέμφο

– Ισορροπεί την παραγωγή ορμονών και ενζύμων

– Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

– Μειώνει τον πόνο

– Σταματά την αιμορραγία

– Αποτρέπει το σοκ

– Περιορίζει τις βλάβες από εγκεφαλικό

– Μειώνει την καρδιακή αρρυθμία ή τις ταχυπαλμίες

– Μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών από διαβήτη

– Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.

Είναι ασφαλές;
Μία ανάλυση αναφέρει ότι οι επιδράσεις της οζονοθεραπείας είναι ασφαλείς. Ωστόσο, το όζον από μόνο του έχει επικίνδυνα αποτελέσματα. Η έκθεση σε αυτό σχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου θανάτου από αναπνευστικές νόσους και έχει τοξικές επιδράσεις στους πνεύμονες, όταν αναμιγνύεται με διοξείδιο του αζώτου στην αιθαλομίχλη.

Ακόμα και οι μικρές ποσότητες όζοντος μπορούν να ερεθίσουν τους πνεύμονες και τον φάρυγγα, προκαλώντας βήχα, δύσπνοια και βλάβες στον ιστό των πνευμόνων. Έχουν υπάρξει ορισμένες περιπτώσεις, όπου η οζονοθεραπεία είχε αντίθετες επιδράσεις, κάποιες από αυτές σοβαρές. Οι αναφερόμενες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

– Δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα

– Απενεργοποίηση ενζύμων

– Πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων

– Αποδυναμωμένη κυκλοφορία

– Καρδιακά προβλήματα

– Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

– Βλάβη στο τύμπανο του αυτιού μέσω εμφύσησης

– Ρήξη του εντέρου

– Πνευμονική εμβολή και ακόμα και θάνατος

Αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα είναι σπάνια και, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η οζονοθεραπεία θεωρείται ασφαλής.

Υγεία

Για τους επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, είναι η πιο συναρπαστική μέχρι σήμερα θεραπεία κατά της ασθένειας  - Θεωρούν ότι θα διατεθεί στην αγορά σε πέντε χρόνια 
Θα μπορούσε κανείς κάνοντας μία ένεση να χάσει πάνω από έξι κιλά μέσα σ΄ένα μήνα χωρίς να κουνήσει ούτε το μικρό του δακτυλάκι;

Βρετανοί επιστήμονες παρασκεύασαν ένα εμβόλιο κατά της παχυσαρκίας το οποίο,όπως ισχυρίζονται,είναι η πιο «συναρπαστική» θεραπεία μέχρι σήμερα για την ασθένεια που πλήττει άνδρες και γυναίκες,ανεξαρτήτου ηλικίας.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου,δοκιμάζεται ήδη σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά που οι Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν πως θα είναι έτοιμο για να διατεθεί στην αγορά σε πέντε χρόνια.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Με το εμβόλιο εγχύονται τρεις ορμόνες με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταναλώνουν κατά 30% λιγότερη ποσότητα φαγητού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φάρμακο ήταν τόσο επιτυχημένο στις δοκιμές που ορισμένα από τα άτομα ήταν σε θέση να σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο για τον διαβήτη.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 20 ασθενών στους οποίους χορηγήθηκαν τρεις ορμόνες μέσω ενός έμπλαστρου και μιας αντλίας. Τα άτομα αυτά έχασαν σε ένα μήνα από 1,8 έως 8,6 κιλά.

Ο καθηγητής σερ Στιβ Μπλουμ,επικεφαλής ερευνητής και επικεφαλής στο τμήμα Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Imperial College, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδωσαν ελπίδα για τη δημιουργία μιας θεραπείας σε πέντε χρόνια που θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική για την απώλειας βάρους με την χειρουργική επέμβαση.

«Το νέο φάρμακο βάζει φρένο στην όρεξη των παχύσαρκων»

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Daily Telegraph», ο Βρετανός καθηγητής δηλώνει: «Θα είναι ο πιο συναρπαστική θεραπεία κατά της παχυσαρκίας που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα».

Ακόμη ένα όπλο φαίνεται ότι μπαίνει στη φαρέτρα της επιστήμης σε ότι αφορά την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας,κυρίως βέβαια στις χώρες της Δύσης.

Το νέο φάρμακο βάζει φρένο στην όρεξη των παχύσαρκων για φαγητό μειώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουν από τις τροφές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η νέα μορφή φαρμακευτικής καταπολέμησης της παχυσαρκίας περιλαμβάνει φυσικές ορμόνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και ταυτοχρόνως λειτουργούν ως... αντιορεκτικά.

protothema.gr

Υγεία

Η "μεγαλύτερη και πληρέστερη παρατηρητική μελέτη μέχρι σήμερα" δεν έδειξε καμία σύνδεση μεταξύ των συγκεντρώσεων βιταμίνης D στον ορό και του κινδύνου για επακόλουθο καρκίνο του πνεύμονα.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η βιταμίνη D δρα προστατευτικά στον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα βασικά σημεία
Στην μελέτη από μια διεθνή ερευνητική ομάδα, η συγκεντρωτική ανάλυση για τα επίπεδα βιταμίνης D σε δείγματα αίματος από 5.000 άτομα έδειξε, ότι δεν υπήρχε σχέση δοσολογίας-απόκρισης μεταξύ επιλεγμένων συγκεντρώσεων βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα (λόγος πιθανότητας = 0,98).

Δεν υπήρξε επίσης καμία ένδειξη σύνδεσης μεταξύ του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, το κάπνισμα, ή την ιστολογία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Paul Brennan, του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), και τους συναδέλφους του.

Η έρευνα ανάλυση δημοσιεύθηκε σε διαδικτυακή μορφή στις 2 Απριλίου στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Oncology.

Τι λένε οι ερευνητές
"Για εμάς τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι απίθανο να αποδειχθεί ως μια ευρέως αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα, ανεξάρτητα από το εάν, ή όχι καπνίζετε", δήλωσε ο δρ. Brennan στο Medscape Medical News, και πρόσθεσε: "Ο σημαντικότερος τρόπος για να περιοριστεί ο καρκίνος του πνεύμονα είναι να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, ή να μην το αρχίσει ποτέ".

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που βασίστηκαν στα όσα οι ίδιοι οι συμμετέχοντες παρείχαν ως πληροφορίες σχετικά με το αν και πόσο κάπνιζαν, η εν λόγω ανάλυση προσδιόρισε την έκθεση στο κάπνισμα μέσω μετρήσεων στα επίπεδα ορού κοτινίνης, ενός μεταβολίτη νικοτίνης που βρίσκεται στο αίμα.

“Τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά επειδή πολλές στρατηγικές πρόληψης επικεντρώνονται στην συμπλήρωση της βιταμίνης D ως προστατευτικό μέτρο κατά ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου", δήλωσε ο δρ. Brennan.

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Πρόκειται για σχεδόν 1,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και 20% για όλους τους θανάτους από καρκίνο συνολικά. Αν και η πρωταρχική αιτία του καρκίνου του πνεύμονα είναι η έκθεση στον καπνό (κάπνισμα), εντούτοις ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα στους πρώην καπνιστές παραμένει υψηλός και ακόμα και οι μη-καπνιστές διατρέχουν κίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα.

"Δεδομένης της μεγάλης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες για την μείωση του καπνίσματος και να εντοπιστούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου της νόσου", δήλωσε ο δρ. Christopher Wild, διευθυντής του IARC. “Ωστόσο, παρά τις προηγούμενες μικρότερες μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D θα μπορούσαν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, αυτά τα νέα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν την ιδέα της συμπλήρωσης βιταμίνης D για την πρωταρχική πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα”, πρόσθεσε κατηγορηματικά.

Αυτά τα ευρήματα βρίσκονται σε έντονη αντίθεση με τα αποτελέσματα δύο προηγούμενων μετα-αναλύσεων, που υποδεικνύουν ότι υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η πρώτη μετα-ανάλυση, η οποία περιελάμβανε εννέα επιμέρους μελέτες, έδειξε μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα κατά 17% μεταξύ των συμμετεχόντων με διαφορετικές συγκεντρώσεις 25-υδροξυβιταμίνης D, η οποία είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D. Παρομοίως, τα αποτελέσματα από τη δεύτερη μετα-ανάλυση έδειξαν μια μη γραμμική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της ίδιας υδροξυβιταμίνης και του κινδύνου για καρκίνου του πνεύμονα.

"Οι συνεχιζόμενες δοκιμές πρόληψης του καρκίνου, που εξετάζουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D, μπορούν να παράσχουν πρόσθετες αποδείξεις σχετικά με το αν οι αυξήσεις στις συγκεντρώσεις βιταμίνης D 'μεταφράζονται' και σε μείωση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα", γράφουν οι ερευνητές.

https://www.medscape.com

Υγεία

Γιατί η διεθνής αύξηση των Βίγκαν και χορτοφάγων ΔΕΝ είναι φαντασιοπληξία (600% αύξηση στην Αμερική & άλλες καταπληκτικές στατιστικές)

Δείτε μια επισκόπηση των vegan στατιστικών από όλο τον κόσμο. Δείτε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι γίνονται vegan και απέχουν από ζωικά προϊόντα – από αθλητές και διασημότητες στους καθημερινούς ανθρώπους. Η άνοδος της χορτοφαγικής διατροφής είναι εδώ για να μείνει.

Οι δίαιτες που περιορίζουν ή αποκλείουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά βρίσκονταν στο περιθώριο και θεωρούνταν μόδα. Ο προσδιορισμός ως χορτοφάγου, βίγκαν ή κάποιου που ακολουθεί διατροφή φυτικής προέλευσης συχνά θεωρήθηκε παράξενος ή ακραίος – περισσότερο σαν τομέας των χίπις και των ακτιβιστών απ ‘ότι ένας μεγάλος αριθμός καθημερινών ανθρώπων.

Μέχρι πρόσφατα, οι αναφορές σχετικά με το vegan φαγητό στα μέσα ήταν συχνά αρνητικές. Και οι επιλογές χωρίς κρέας δεν ήταν παντού διαθέσιμες ή χορταστικές. Αλλά τώρα, αυτό αλλάζει.

Μεγάλο μέρος του κόσμου τείνει προς την κατεύθυνση της χορτοφαγικής διατροφής – και αυτή η σφαιρική αλλαγή θα μπορούσε να είναι εδώ για να μείνει.

Οι millennials (=οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και έζησαν την αλλαγή της χιλιετίας) αποτελούν κεντρικό μοχλό της παγκόσμιας αυτής μετακίνησης από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αλλά το χορτοφαγικό κίνημα είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε γενιά. Όλοι, από διασημότητες, αθλητές, μέχρι και ολόκληρες εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Google και χωρών τόσο μεγάλων όσο η Κίνα υποστηρίζουν το χορτοφαγικό κίνημα.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μην είναι εντελώς mainstream ακόμα. Αλλά γίνεται όλο και πιο αποδεκτή κάθε μέρα. Και αυτή η τάση έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Vegan Στατιστικές: Είναι απίστευτη η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για χορτοφαγικά φαγητά!

Πρώτα απ ‘όλα, σύμφωνα με μια έκθεση προβλέψεων της ομάδας συμβούλων εστιατορίων Baum + Whiteman στη Νέα Υόρκη, η «διατροφή φυτικής βάσης» θα είναι η τροφική τάση του 2018. Η έκθεση αναμένει επίσης ότι τα φυτικά τρόφιμα θα γίνουν τα νέα “βιολογικά”.

Επιπλέον, η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, προβλέπει ότι τα φυτικά τρόφιμα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και … αυτή η τάση είναι «εδώ για να μείνει».

Μια άλλη εταιρεία, η διεθνής υπηρεσία παράδοσης φαγητού, η Just Eat ονόμασε την αυστηρή χορτοφαγία (veganism) ως την κορυφαία καταναλωτική τάση το 2018 – λόγω της αύξησης κατά 94% των «υγιεινών τροφίμων που παραγγέλθηκαν».

Και παρόμοια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η GrubHub, η κορυφαία αγορά έτοιμου φαγητού στην αγορά των ΗΠΑ, οι παραγγελίες για χορτοφαγικά τρόφιμα έχουν φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές επέλεξαν το βίγκαν φαγητό κατά 19% περισσότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 από ό, τι στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Εδώ είναι η πιο συναρπαστική απόδειξη για να αποδειχθεί η παγκόσμια ζήτηση για φυτικά τρόφιμα αυξάνεται:

Τα δεδομένα αναζήτησης από το Google Trends παρουσιάζουν εντυπωσιακή παγκόσμια αύξηση του ενδιαφέροντος για την αυστηρή χορτοφαγία από το 2004 έως το 2018. Οι κορυφαίες περιοχές περιλαμβάνουν το Ισραήλ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αυστρία και τη Νέα Ζηλανδία.

Υπήρξε αύξηση κατά 600% στους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως βίγκαν στην περιοχή των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με μια έκθεση της ερευνητικής εταιρείας GlobalData, μόνο το 1% των Αμερικανών καταναλωτών ισχυρίστηκε ότι είναι vegan το 2014. Και το 2017, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 6%!

-Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως vegan έχει αυξηθεί κατά 350%, σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, σύμφωνα με έρευνα που ανέθεσε η Vegan Society σε συνεργασία με το περιοδικό Vegan Life.

(Σημείωση: Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 7% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι βίγκαν)

–Η αυστηρή χορτοφαγία (vegan diet) ήταν μια κορυφαία τάση αναζήτησης στον Καναδά το 2017. Και στο προσχέδιο του νέου Οδηγού Τροφίμων του Καναδά, που κυκλοφόρησε το 2017 από την καναδική κυβέρνηση, ευνοουνται τα χορτοφαγικά τρόφιμα.

–Στην Πορτογαλία, η χορτοφαγία αυξήθηκε κατά 400% την τελευταία δεκαετία. Αυτό είναι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Nielsen.

–Οι άνθρωποι που ακολουθούν χορτοφαγικές διατροφές αυξάνονται σε ολόκληρη την Ασία. Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή που εκδίδει η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια λαού να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος κατά 50%. Η έρευνα προβλέπει ότι η χορτοφαγική αγορά της Κίνας θα αυξηθεί περισσότερο από 17% μεταξύ 2015 και 2020. Και στο Χονγκ Κονγκ, το 22% του πληθυσμού αναφέρει ότι ακολουθεί κάποια μορφή χορτοφαγικής διατροφής.

–Στην Αυστραλία, μεταξύ του 2014 και του 2016, ο αριθμός των διατροφικών προϊόντων που κυκλοφόρησαν λόγω της νέας ανάγκης για χορτοφαγικά προϊόντα αυξήθηκε κατά 92%. Και η Αυστραλία είναι η τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη vegan αγορά στον κόσμο.

–Οι επικρατέστερες οργανώσεις υγείας συνιστούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Kaiser Permanente, του μεγαλύτερου οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Διατροφικές Οδηγίες, και του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα στον Καρκίνο.

-Ακόμα και η Walmart, ο μεγαλύτερος πωλητής λιανικής στον κόσμο, ζητά από τους προμηθευτές της να προμηθεύουν με περισσότερα χορτοφαγικά προϊόντα.

Χορτοφάγοι αθλητές πολλών αθλημάτων καταρρίπτουν μύθους και πετυχαίνουν απίστευτα αποτελέσματα

Σε πολλά αθλήματα, επαγγελματίες αθλητές αποδεικνύουν ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να επιφέρει αριστεία. Απο αρσιβαρίστες και επαγγελματίες στο bodybuilding εώς και υπερμαραθωνοδρόμοι & τενίστες, όλοι τους διατυμπανίζουν την αγάπη τους για την χορτοφαγική διατροφή.

Συγκεκριμένα, κάποια ονόματα χορτοφάγων αθλητών είναι τα εξής:

Kendrick Farris, ένας αρισβαρίστας που διαγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Ο σταρ του τένις Venus Williams.

O Patrik Baboumian, ένας Αρμένικης καταγωγής πρόσφυγας από το Ιράν στη Γερμανία strongman και πρώην επαγγελματίας bodybuilder.

H Heather Mills, σκιερ με ένα τεχνητό μέλος αφού έχασε το πόδι της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα – έχει κερδίσει πολλά βραβεία και χρυσά μετάλλεια.

Στο καινούριο ντοκιμαντέρ “From The Ground Up”, Ο υπέρ-αθλητής Rich Roll δείχνει πώς κορυφαίοι αθλητές τροφοδοτούν τις αστρικές τους επιδόσεις με χορτοφαγική διατροφή.

H χορτοφαγική διατροφή βοηθά τους NFL παίκτες του Αμερικάνικου ποδοσφάιρου να δείξουν την καλύτερη επίδοσή τους

Ο Tom Brady, αναμφισβήτητα ο καλύτερος quarterback όλων των εποχών, ακολουθεί κύριως χορτοφαγική διατροφή. Ο 40-χρονος 5 φορές ήδη κάτοχος του Super Bowl νικητής τρώει κυρίως βιολοφικό φαγητό – 80% λαχανικά και δημητριακά και 20% άπαχο κρέας όπως άγριο σολωμό. Σύμφωνα με τον ίδιο: “ Το να τρώω τέτοια φαγητά είναι που με βοήθησε να μείνω στην κορυφή.”

Επιπροσθέτως, ο Τομ είναι τόσο παθιασμένος με την χορτοφαγική διατροφή που ξεκίνησε το Purple Carrot, μία εταιρεία διανομής φαγητού με χορτοφαγικά κιτ.

Πολλοί πάικτες της ομάδας Tennessee Titans γίνονται βίγκαν

Τουλάχιστον 11 παίκτες της ομάδας Tennessee Titans (οι οποίοι πρώτη φορά βγαίνουν πρώτοι στα play offs σε 15 χρόνια) ακολουθούν πρωτίστως χορτοφαγική διατροφή.

Ο αμυντικός Jurrell Casey μίλησε στο ESPN για την χορτοφαγική του διατροφή: “Είδα πώς κινούταν το σώμα μου, δεν πονούσε πια. Ήξερα πως ήταν η σωστή απόφαση. Η αποκατάσταση του σώματός μου γίνεται 10 φορές πιο γρήγορα.”

Παίκτες του NBA νιώθουν τέλεια και έχουν απίστευτη απόδοση – ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή

Ολοένα και περισσότεροι παίκτες του NBA υιοθετούν χροτοφαγική διατροφή για να ενδυναμώσουν το σθένος και τη αντοχή τους. Ο super star των Boston Celtics και υποψήφιος MVP Kyrie Irving ανακοίνωσε το 2017 ότι υιοθέτησε χορτοφαγική διατροφή με σκοπό να βελτιώσει την απόδοσή του. Είπε στο ESPN: “Εστιάζοντας σε πιο χορτοφαγική διατροφή, απομακρύνοντας τα ζώα από το πιάτο μου…η ενέργειά μου είναι ανεβασμένη, το σώμα μου νιώθει υπέροχα”

Η απόδοση του Irving, όπως περιγράφησε από το Bleacher Report είναι απίστευτη. Έχει ατελείωτη ενέργεια, ταχύτητα και αντοχή. Ο Irving απέδωσε τις δεξιότητές του στην χορτοφαγική διατροφή ακόμη και σε μια διαφήμιση της Nike:

Κι άλλοι ΝΒΑ αθλητές που υιοθέτησαν χορτοφαγική διατροφή το περασμένο έτος: Damian Lillard, Wilson Chandler, Al Jefferson, Garrett Temple, Enes Kanter, JaVale McGee, and Jahlil Okafor.

Ο Wilson Chandler που πάιζε για τους Denver Nuggets έχει υπάρξει πολύ ομιλητικός σχετικά με την άρση κατανάλωσης κρέατος, ψαριού και γαλακτοκομικών, σχολιάζοντας: “Το ότι ακολουθώ βίγκαν διατροφή άλλαξε όλη μου τη ζωή. Κοιμάμαι καλύτερα, ξυπνάω με καλύτερη διάθεση, η αποκατάστασή μου είναι πιο γρήγορη, δεν έχω φλεγμονές και πόνους, μπορώ να επεξεργαστώ περισσότερες πληροφορίες ευκολότερα: Το μυαλό μου είναι απλά ανοιχτό.”

Ο αριθμός των διάσημων χορτοφάγων συνεχίζει να μεγαλώνει

Η άρση κατανάλωσης κρέατος και ζωικών προϊόντων είναι ένα φαινόμενο με αυξανόμενο αριθμό διασήμων. Μία μεγάλη λίστα διασημοτήτων απ’ όλον τον κόσμο ζούνε (ή έστω προσπαθούν) ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή. Για παράδειγμα οι: Natalie Portman, Beyonce, Ellen DeGeneres, Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Carrie Underwood, Ellie Goulding, Jennifer Lopez, Miley Cyrus, Moby, Stevie Wonder, Bill Clinton, and Al Gore.

Διασημότητες που έγιναν χορτοφάγοι το 2017 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

–H Ariana Grande που έγινε βίγκαν αφού είδε το “Forks over Knives”η οποία είπε:

“Πιστεύω ακράδαντα στην χορτοφαγική διατροφή κι ότι αυτή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο της ζωής και να σε κάνεε ένα πιο χαρούμενο άτομο”.

–H Laverne Cox, από την σειρά Orange is the New Black που ανακοίνωσε στο instagram ότι είναι “φρέσκια” βίγκαν και ένιωθε “τόσο καλύτερα”.

–H Danielle Brooks, κι αυτή από το Orange is the New Black, που ανακοίνωσε στο The Chew του ABC ότι είναι βίγκαν ήδη 2 μήνες. Είπε: “Αυτός είναι ο τρόπος μου να διδάξω τον εαυτό μου πώς να τρώω σωστά, πώς να ζω…”.

–Η Edie Falco, γνωστή από τον ρόλο της στο The Sopranos που έχει υπάρξει χρόνια χορτοφάγος, πρόσφατα έγινε βίγκαν.

-O Shawn Booth, είπε στο περιοδικό People ότι έγινε βίγκαν. Συγκεκριμένα είπε: “Ούτε μία στο εκατομμύριο δε θα περίμενα να κόψω το κρέας…Αλλά τελικά όλα έχουν να κάνουν με το πώς νιώθει καλύτερα το σώμα σου.”

Η Google αλλάζει προς μία κατεύθυνση χορτοφαγική – για τους εργαζόμενούς της (και όχι μόνο)

Οι εργαζόμενοι στην Google τρώνε δωρεάν φαγητό στις καφετέριες των εγκαταστάσεών της. Και τελευταία, τα γεύματα χρησιμοποιούν περισσότερα χορτοφαγικές τροφές και λιγότερο κρέας.

Στα πλαίσια μίας ευρύτερης βιώσιμης πρωτοβουλίας, η Google αναγνωρίζει ότι η κατανάλωσητου κρέατος είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρακικού αποτυπώματός της και ότι η κτηνοτροφία είναι ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντκής μας κρίσης.

Οπότε, οι σεφ ωθούν τους εργαζόμενους να τρώνε λιγότερο κρέας. Δεν προσπαθούν να σερβίρουν χορτοφαγικά γεύματα αμέσως αλλά “μετατοπίζουν” τον κόσμο από το κρέας στην χορτοφαγία.

Οι σεφ πειραματίζονται με χορτοφαγικά πιάτα και η Google συνεργάζεται με την εταιρεία Better Buying Lab – η οποία αναπτύσσει στρατηγικές που βοηθούν τους καταναλωτές να αγοράζουν και να καταναλώνουν πιο βιώσιμες τροφές – και ελπίζει να αλλάξει το τοπίο των εστιατορίων πέρα από τις καφετέριες της Google.

Οι πωλήσεις του φυτικού γάλακτος σημειώνουν απίστευτες αυξήσεις ενώ αυτές του ζωικού πέφτουν

Η διεθνής αγορά του φυτικού γάλακτος αναμένεται να φτάσει τα 16 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2018, δηλαδή να σημειώσει δραματική αύξηση από τα 7 δισεκατομμύρια δολλάρια που ήταν το 2010.

Ο online delivery κολλοσός Ιnstacart είπε ότι οι αναζητήσεις για Μη-γαλακτοκομικά ανέβηκαν κατά 222%. Η εταιρεία Elmhurst Dairy in Queens στη Νεα Υόρκη, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών στην Ανατολική Ακτή, έπαυσε τις γαλακτοκομικές της δραστηριότητες μετά από 90 χρόνια έπειτα από πτώση των καταναλωτικών απαιτήσεων.

Επιπροσθέτως, στις Η.Π.Α, η αύξηση των πωλήσεων των μη-ζωικών γαλάκτων αυξήθηκε κατά 61% από το 2012 εως το 2017, σύμφωνα με τo online κατάστημα Mintel.

Οπότε, όσο η ζήτηση για μη ζωικά γάλατα αυξάνεται, η ζήτηση για ζωικά γάλατα μειώνεται.

Σύμφωνα με δεδομένα της οικονομικής υπηρεσίας USDA, η κατανάλωση των ζωικού γάλακτος μειώθηκε κατά 22% από το 2000 εως το 2016.

Επίσης, η βιομηχανία γαλακτοκομικών έχει ξεκινήσει να τρομοκρατείται. Μια καμπάνια που ονομάζεται Februdairy δημιουργήθηκε με σκοπό να μπουστάρει τις πωλήσεις των γαλακτοκομικών και την εικόνα της εν λόγω βιομηχανίας που ολοένα και πέφτει. Αλλά απέτυχε πριν καν ξεκινήσει. Περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται για τα προβήματα που προκαλούν τα γαλακτοκομικά και τα προβλήματα στην εν λόγω βιομηχανίας.

Τα υποκατάστατα κρεάτων γίνονται mainstream και προκαλούν ανησυχία στην βιομηχανία παραγωγής κρέατος

Μέχρι κι η βιομηχανία κρέατος καταλαβαίνει τι γίνεται. Για του λόγου το αληθές, ο Chuck Jolley, πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής κρεάτων Hall of Fame είπε ότι τα υποκατάστατα κρέατος είναι μία από τις έξι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κτηνοτροφία το 2018. Η εταιρεία Beyond Meat που παράγει υποκατάστατα κρέατος λάνσαρε το Beyond Burger το οποίο μοιάζει με αληθινό κρέας. Όταν μαγειρεύονται, αυτά τα μπέργκερ έχουν χυμό από πατζάρι για να “ματώνουν” όπως τα αληθινά κρέατα.

Ο κόσμος λέει πώς το εναλλακτικό μπέργκερ μυρίζει και έχει γέυση σαν το αληθινό κρέας. Σε πολλά πολυκαταστήματα μπορεί κανείς να βρει το Beyon Burger ανάμεσα στα παραδοσιακά κρέατα

Η εταιρεία που εδρεύει στο Λος Άντζελες έχει κερδίσει πολλούς επενδυτές – μεταξύ άλλων τους Leonardo Di Caprio, Bill Gates & Τhe Humane Society. Μέχρι και η Tyson Foods, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στην Αμερική αγόρασε το 5% της Beyond Meat.

Μία ακόμη απόδειξη ότι αυτό το μπέργκερ έχει γίνει mainstream, είναι πως μπορείτε να το βρείτε και στα 469 καταστήματα TGI Fridays που βρίσκονται στις Η.Π.Α.

Πέραν των Η.Π.Α, στη Γερμανία -που είναι γνωστή για τα σνίτσελ και τα bratwurst, το 2016, Γερμανικές εταιρείες λάνσαραν περισσότερα βίγκαν φαγητά από ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα!!! (Σημείωση: Το πρώτο βίγκαν νηπιαγωγείο στην Γερμανία ανοίγει αυτό το καλοκαίρι!)

Οι χορτοφαγικές τροφές αυξάνονται και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο. Άλλος ένας τομέας που θα δει αύξηση είναι οι χορτοφαγικές επιλογές στα fast food

Πολλές χορτοφαγικές αλυσίδες εστιατορίων όπως τα Veggie Grill, Plant Power Fast Food,Evolution Fast Food & Amy’s Drive Thru, άνοιξαν περισσότερα σημεία πώλησης το 2017 και αναμένεται να ανοίξουν ακόμη περισσότερα.

Συγκεκριμένα, τα Plant Power Fast Food, μια “χορτοφαγική, πιο υγιεινή εκδοχή” του τυπικού γρήγορου φαγητού, βλέπουν φοβερή ανάπτυξη (ίσως απροσδόκητα αφού οι πελάτες τους λένε πως δεν είναι βίγκαν). Γι αυτή την στροφή σε χορτοφαγική διατροφή, ο συν-ιδρυτής Jeffrey Harris είπε στο περιοδικό Forbes: “Αυτό το εξωπραγματικό ενδιαφέρον αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία μας, μία αλλαγή που ελπίζουμε να είμαστε μέρος της”

Επιπροσθέτως, τα ταχυφαγεία By Chloe σερβίρουν 110,000 χορτοφαγικά γεύματα κάθε μήνα στις Η.Π.Α και επεκτείνονται διεθνώς ξεκινώντας από το Λονδίνο, με σχέδια να πάνε και προς Μέση Ανατολή & Ευρώπη.

Το πιο αξιοσημείωτο δε είναι πως μέχρι και τα Mc Donalds λάνσαραν Mc Vegan burger στην Σουηδία και την Φινλανδία. Κι η Pizza Hut λάνσαρε βίγκαν τυρί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα σχολεία και περισσότεροι καθηγητές απολαμβάνουν χορτοφαγικά γεύματα

Όλο και περισσότερα σχολεία εισαγάγουν χορτοφαγικά γεύματα – γνωστά μέχρι πρότινος για τα διατροφικώς χαμηλής ποιότητας φαγητά τους – γίνονται έτσι πιο υγιεινά τα γεύματα, με τη βοήθεια των περισσότερων χορτοφαγικών επιλογών.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το νέο πως μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα, χορτοφαγικές επιλογές θα είναι διαθέσιμες σε κάθε Αμερικάνικο σχολείο στην 2η μεγαλύτερη σχολική περιοχή της Αμερική.

Η έφηβη ακτιβίστρια Lila Copeland είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του προγράμματος. Μέσα από την καμπάνια της Healthy Freedom, αποσκοπεί στο να δει γευστικές επιλογές βίγκαν γευμάτων στις Η.Π.Α, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μέχρι το 2020.

Επίσης, στην Γαλλία, τον Νοέμβριο του 2017, σε μία συνέντευξή του, ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Nicolas Hulot, δήλωσε ότι τα Γαλλικά σχολεία πρέπει να υιοθετήσουν ένα 100% χορτοφαγικό μενού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Και στη Νεα Υόρκη, 1300 εκπαιδευτικοί δέχτηκαν το challenge χορτοφαγικής -μη επεξεργασμένης- διατροφής, εμπνευσμένοι από έναν συνάδελφό τους που άλλαξε την διατροφή του κι είδε φοβερά αποτελέσματα, έπειτα από μία καρδιακή προσβολή που πέρασε.

Γιατί περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν αυτή τη διατροφή;

Όπως δείχνουν τα σημάδια από όλη την υφήλιο, περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την χορτοφαγική διατροφή. Αυτή στροφή είναι πολυπαραγοντκή.

Καταρχήν το ίντερνετ έχει διευκολύνει την διάδοση της πληροφορίας.

Ίσως, σαν αποτέλεσμα, περισσότεροι άνθρωποι να αποφάσισαν να ψάξουν από πού έρχεται το φαγητό τους και πώς αυτό παράγεται.

Ύστερα οι άνθρωποι γίνονται πιο ενήμεροι σχετικά με τα πλεονεκτήματα που έχει – σε επίπεδο υγείας, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών- και των επιπτώσεων στην υγεία της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών παραγώγων.

Για παράδειγμα, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας, συνέδεσε τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και το ζαμπόν, με τον καρκίνο.

Και σύμφωνα με μία τεράστια έρευνα που εκδόθηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών:

Η δεθνής μείωση κατανάλωσης κρέατος που λαμβάνει χώρα μεταξύ του 2016 και του 2050 θα μπορούσε να σώσει πάνω από 8.000.000 ζωές τον χρόνο, 31 τρισεκατομμύρια $ λιγότερα κόστη στον τομέα της υγείας και της κλιματικής αλλαγής – και, ακόμη, τον ίδιο τον πλανήτη.

Η κατανάλωση χορτοφαγικών γευμάτων γίνεται mainstream

Είναι στη μόδα να δημοσιεύει κανείς φωτογραφίες και βίντεο γευστικών χορτοφαγικών γευμάτων στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Instagram και to YouTube. Πέραν αυτού, οι άνθρωποι ολοένα και κόβουν τα ζωικά προϊόντα και ανακοινώνουν / δείχνουν τις αλλαγές που αυτό επιφέρει πάνω τους, στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακόμη, γνωστά ντοκιμαντέρ όπως τα “Fork Over Knives,” “What The Health!,” & “Earthlings” , προωθούν την χορτοφαγική διατροφή και βοηθούν τον κόσμο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα ζώα, το φαγητό και την υγεία τους.

Γενικά, τα στερεότυπα για την λέξη “βίγκαν” και για την χορτοφαγική διατροφή έχουν αλλάξει και έχουν γίνει πιο θετικά.

Οι άνθρωποι μειώνουν σημαντικά το κρέας και τα ζωικά προϊόντα αλλά δεν κόβουν απαραίτητα το κρέας.

Η στροφή στην χορτοφαγία δε χρειάζεται να είναι όλαή τίποτα. Γενικά, περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερα ζωικά προϊόντα και περισσότερα χορτοφαγικά – κάτι που αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα για την υγεία και το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, περισσότεροι από το 39% των καταναλωτών στις Η.Π.Α και από το 43% στον Καναδά λένε ότι προσπαθούν να υιοθετήσουν περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές στη διατροφή τους, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της Nielsen.

Για παράδειγκα, η καμπάνια “Δευτέρα χωρίς κρέας” είναι ένα διεθνές κίνημα που αποσκοπεί στην μείωση του κρέατος τουλάχιστον κατά μία ημέρα την εβδομάδα. Και οι φλεξιτάριαν δημιουργούν μια κατηγορία ανθρώπων που είναι κυρίως χορτοφάγοι αλλά τρώνε που και που ψάρι ή κρέας.

Όλο και περισσότερποι – είτε αυπροσδιοριζόμενοι ως αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) ή χορτοφάγοι (vegetarian) είτε όχι – άνθρωποι επιλέγουν να εισάγουν βίγκαν και χορτοφαγικά γεύματα στον τρόπο διατροφής τους.

Συμπερασματικά, ορίστε η ελπίδα μας για το μέλλον στο φαγητό

Καταρχήν, δεν χρειάζεται να αυτοπροσδιορίζεστε ώς vegan ή vegetarian για να νοιάζεστε για την υγεία σας, τα ζώα και τον πλανήτη.

Πάνω απ’ όλα, εμείς στο Food Revolution Network, πρεσβεύουμε το υγιεινό,ηθικό και βιώσιμο φαγητό. Και πιστεύουμε σε μία ευρύτερη προσέγγιση που καλωσορίζει και στηρίζει όλον τον κόσμο στην στροφή σε μια πιο υγιεινή κατέυθυνση, ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους και τις ταμπέλες.

Θέλουμε να δούμε υγιεινό χορτοφαγικό φαγητό που είναι γευστικό, να είναι διαθέσιμο και οικονομικά προσβάσιμο σε όλους – συμπεριλαμβανομένου του φαγητού που επικεντρώνεται σε καθαρές τρόφες, μη επεξεργασμένες.

Θέλουμε να δούμε περισσότερο ενδιαφέρον στα φρέσκα, τοπικά, βιολογικά και δικαίου εμπορίου φαγητά – αλλά και στις λαϊκές αγορές, στα μποστάνια και στην κοινοτική γεωργία.

Και θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν συνειδητές, υγιεινές επιλογές όσον αφορά το ΤΙ τρώνε και το ΓΙΑΤΙ.

BONUS πληροφορία: Το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού είτε έχει κόψει είτε έχει μειώσει το κρέας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Μετάφραση: Ελίζα Δημητρά & Εύα Ιωαννίδη Γαλάνη

/ethosandempathy.org

Υγεία

Δυσανεξία στη γλουτένη: Τα 10 σημάδια που δείχνουν πρόβλημα [vid]
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 
Περισσότερες από 55 ασθένειες έχουν συνδεθεί με την δυσκολία ή ανικανότητα του οργανισμού να χειριστεί σωστά τη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι.


Υπολογίζεται ότι το 99% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη δεν γνωρίζουν την πάθησή τους επειδή δεν μπορούν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα.

Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται ότι το 15% του γενικού πληθυσμού έχει σε κάποιο βαθμό πρόβλημα με τη γλουτένη.

Μήπως είστε ένας από αυτούς;

Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις παρακάτω παρενέργειες θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις:
Πεπτικό πρόβλημα: Για παράδειγμα, έχετε πολλά αέρια, φούσκωμα, διάρροια και ακόμη και απόφραξη που σας κάνει να πηγαίνετε πολύ αραιά στην τουαλέτα.
Τριχοειδής κεράτωση (έχει την μορφή “δέρμα σαν κοτόπουλο”, σαν πολλά μικρά εξογκώματα/σπυράκια, στην πίσω πλευρά των μπράτσων σας, όπως στην ακόλουθη φωτογραφία): Αυτό τείνει να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Α, ως αποτέλεσμα της επιβλαβούς δράσης της γλουτένης στο έντερο.

Αυξημένη κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου ή αίσθημα εξάντλησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει γλουτένη.
Αν έχετε διαγνωστεί με κάποια άλλη αυτοάνοση νόσο, όπως θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ελκώδης κολίτιδα, λύκος, ψωρίαση, σκληροδερμία ή σκλήρυνση κατά πλάκας.
Νευρολογικά συμπτώματα, όπως λιποθυμίες ή ένα συναίσθημα απώλειας της ισορροπίας.
Ορμονική διαταραχή, όπως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ανεξήγητη στειρότητα.
Ημικρανίες και πονοκέφαλοι.
Αν έχετε διαγνωστεί με χρόνια κόπωση ή ινομυαλγία.
Φλεγμονή, οίδημα ή πόνος στα δάχτυλα, τα γόνατα ή τους γοφούς.
Διαταραχές στην ψυχική σας διάθεση, με αυξημένο άγχος, συναισθηματικές μεταπτώσεις και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής.
http://www.healthtipsportal.com

Υγεία

Η λευκή γλώσσα είναι μια επίστρωση από υπολείμματα, βακτήρια και νεκρά κύτταρα στο στόμα σας που την κάνουν να φαίνονται λευκή. Αν και η εμφάνιση της λευκής γλώσσας μπορεί να είναι ανησυχητική, η κατάσταση είναι συνήθως ακίνδυνη και προσωρινή.


Ωστόσο, η λευκή γλώσσα μπορεί να είναι μια ένδειξη ορισμένων σοβαρών παθήσεων, που κυμαίνονται από μια μόλυνση έως μια προκαρκινική κατάσταση.

Αίτια
Η λευκή γλώσσα είναι το αποτέλεσμα υπερανάπτυξης και διόγκωσης των στενόμακρων απολήξεων (θηλές) στην επιφάνεια της γλώσσας σας. Η εμφάνιση ενός λευκού επιχρίσματος προκαλείται από ουσίες, βακτήρια και νεκρά κύτταρα που “κολλάνε” ανάμεσα στις διογκωμένες -και μερικές φορές υπό φλεγμονή- απολήξεις.

Οι αιτίες της υπερτροφίας ή της φλεγμονής αυτών των θηλών στην γλώσσα περιλαμβάνουν:
Κακή στοματική υγιεινή
Ξηροστομία
Αφυδάτωση
Κάπνισμα
Κατανάλωση αλκοόλ
Αναπνοή από το στόμα
Πυρετός
Παραδείγματα καταστάσεων που σχετίζονται με λευκές κηλίδες ή άλλες δυσχρωμίες της γλώσσας περιλαμβάνουν:
Χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών
Τσίχλα
Λευκοπλακία
Ομαλός λειχήνας του στόματος
Καρκίνος του στόματος
Καρκίνος της γλώσσας
Σύφιλη
HIV/AIDS
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Η λευκή γλώσσα είναι γενικά ένα ήπιο φαινόμενο και μπορεί να υποχωρήσει με το απαλό βούρτσισμα στην γλώσσα με μια οδοντόβουρτσα ή με μια ξύστρα γλώσσας και πίνοντας άφθονο νερό.

Διαβάστε επίσης: Πλύσιμο δοντιών: Πώς να βουρτσίζετε αποτελεσματικά τα δόντια σας [vid]
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας αν:
Έχετε παρατηρήσει και άλλες αλλαγές στη γλώσσα σας
Η γλώσσα σας πονάει
Το λευκό χρώμα στην γλώσσα σας επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες

http://www.mayoclinic.org

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin