Νοεμβρίου 23, 2017

Υγεία

 

Ένα εξαιρετικά δημοφιλές μπαχαρικό που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε στα γλυκά, στις κόκκινες σάλτσες αλλά και στον καφέ μας έχει την ιδιότητα να «στοχεύει» στα λιποκύτταρα του σώματος και να τα κινητοποιεί να κάψουν περισσότερο λίπος, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Metabolism, η κανέλα, χάρη στην κανελλαλδεΰδη που περιέχει, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό «όπλο» για την απώλεια των περιττών κιλών.

Παλαιότερες μελέτες σε ποντίκια είχαν διαπιστώσει ότι η κανελλαλδεΰδη, η οποία προσδίδει στην κανέλα τη χαρακτηριστική της γεύση, έχει την ιδιότητα να προστατεύει από την παχυσαρκία και την υπεργλυκαιμία. Ωστόσο, οι μηχανισμοί πίσω από αυτές τις θετικές επιδράσεις παρέμεναν άγνωστοι.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης λοιπόν, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν θέλησαν να εξετάσουν σε βάθος τη δράση της κανελλαλδεΰδης και να διαπιστώσουν αν επιδρά στον άνθρωπο όπως και στα ποντίκια.
«Οι επιστήμονες έχουν δει ότι το συστατικό αυτό επηρεάζει τον μεταβολισμό» αναφέρει η Τζουν Γου από το Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών. «Θέλαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε πώς συμβαίνει αυτό –ποια ‘μονοπάτια’ εμπλέκονται, πώς επηρεάζονται τα κύτταρα των ποντικιών και πώς επηρεάζονται τα ανθρώπινα κύτταρα».
Τα πειράματα των ερευνητών υπέδειξαν ότι η κανελλαλδεΰδη βελτιώνει τη μεταβολική υγεία επιδρώντας άμεσα στα λιποκύτταρα, ωθώντας τα να αρχίσουν να δαπανούν ενέργεια –δηλαδή θερμίδες– μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση.

Η Γου και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στα πειράματά τους λιποκύτταρα από εθελοντές διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων και με διαφορετικό δείκτη μάζας σώματος. Όταν τα κύτταρα ήρθαν σε επαφή με την κανελλαλδεΰδη παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα διαφόρων γονιδίων και ενζύμων που διευκολύνουν τον μεταβολισμό των λιπαρών. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στα επίπεδα των Ucp1 και Fgf21, δύο πρωτεϊνών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμογένεση.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα λιποκύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια με τη μορφή λιπιδίων. Αυτό το «απόθεμα» λίπους αξιοποιείται σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη η τροφή ή όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, μέσω της μετατροπής της αποθηκευμένης ενέργειας σε θερμότητα.

Δεδομένου ότι στη σημερινή εποχή στον ανεπτυγμένο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας τροφίμων αλλά μάλιστα αυξάνεται όλο και περισσότερο το πρόβλημα της παχυσαρκίας, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να ενεργοποιείται η διαδικασία της θερμογένεσης με στόχο την καύση του συσσωρευμένου λίπους.

Η Γου εκτιμά πως η κανέλα και η κανελλαλδεΰδη μπορεί να χρησιμεύσει για αυτόν τον σκοπό, επισημαίνοντας πως η ευρύτατη χρήση του μπαχαρικού στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και η αγάπη του κόσμου γι’ αυτό διευκολύνει πολύ τη δουλειά των ειδικών, αφού δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσουν πολύ για να πείσουν τους ασθενείς τους να βάλουν στην καθημερινότητά τους την κανέλα!

onmed.gr

Υγεία

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών γεννά διάφορα συναισθήματα σε αυτόν που πίνει, αλλά το συχνότερο είναι η επιθετικότητα, ιδίως στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Όσον αφορά τη χαλάρωση -τον βασικό λόγο που πολλοί και πολλές πίνουν αλκοόλ- το κόκκινο κρασί φαίνεται να είναι αυτό που την προκαλεί συχνότερα από κάθε άλλο ποτό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπέλις του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοοδικό "BMJ Open", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 30.000 άτομα 18 έως 34 ετών από 21 χώρες, όσον αφορά τις συνήθειές τους στην κατανάλωση αλκοόλ και τα συναισθήματα που τους γεννά το ποτό.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε ποτό προκαλεί κατά κύριο λόγο κάποιο διαφορετικό συναίσθημα. Έτσι, για παράδειγμα, το ποτό που συνδέεται συχνότερα με το αίσθημα της χαλάρωσης, είναι το κόκκινο κρασί (53% όσων πίνουν) και ακολουθεί η μπίρα (50%).

Αντίθετα, το λιγότερο χαλαρωτικό συναίσθημα γεννούν τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά όπως το ουίσκι, το ρούμι και η βότκα (μόνο στο 20% των ανθρώπων). Τα ποτά αυτά είναι επίσης πιθανότερο από κάθε άλλο ποτό, να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, ιδίως επιθετικότητα (30%). Συγκριτικά, μόνο το 2,5% όσων πίνουν κόκκινο κρασί, νιώθουν επιθετικοί.

Από την άλλη όμως, τα κατ' εξοχήν αλκοολούχα ποτά γεννούν ορισμένα θετικά συναισθήματα πολύ συχνότερα από ό,τι το κρασί ή η μπίρα, ιδίως ενεργητικότητα και αυτοπεποίθηση (59%) ή αίσθημα «σέξι» (43%). Τα δύο αυτά συναισθήματα (ενεργητικότητας-αυτοπεποίθησης και σεξουαλικότητας) τα νιώθουν κυρίως οι νεότερης ηλικίας πότες 18 έως 24 ετών.

Οι γυναίκες, περισσότερο από ό,τι οι άνδρες, συσχετίζουν πολύ πιο εύκολα το οποιοδήποτε αλκοόλ με κάποιο συναίσθημα, με εξαίρεση την επιθετικότητα. Από την άλλη, οι άνδρες, ιδίως όσοι πίνουν πολύ, είναι επιρρεπείς πολύ περισσότερο να συσχετίζουν το αλκοόλ με την επιθετικότητα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι περίπου 3,3 εκατομμύρια θάνατοι και ένα στα 20 περιστατικά ασθενειών και τραυματισμών σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: http://bmjopen.bmj.com/content/7/10/e016089

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία

Από Μιχάλης Θερμόπουλος

Αντιμέτωποι με την ισχυρή πιθανότητα να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα είναι όσοι έχουν νοσήσει από ανεμoβλογιά στην παιδική ή την ενήλικη ζωή τους και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο που προστατεύει από τον έρπητα ζωστήρα.


Ο έρπης ζωστήρ, αν και δεν αποτελεί απειλητική για τη ζωή ασθένεια, προκαλεί φόβο, μόνο με το όνομά του. Οι εμπειρίες των ασθενών που έχουν εμφανίσει τη λοίμωξη είναι αρκετά κατατοπιστικές για τη δυσμενή επίπτωση που έχει στην καθημερινή ζωή και για μακρύ χρονικό διάστημα: «Αφόρητος πόνος», «πόνος σαν να σε διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα», «συνεχές καυστικό άλγος»...

Ο έρπης ζωστήρ είναι μία επώδυνη ασθένεια για όσο διαρκούν τα συμπτώματα, ενώ είναι δυνατόν να προκαλέσει ακόμα πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως η μεθερπητική νευραλγία όπου ο πόνος δεν υποχωρεί και παραμένει για μήνες ή και χρόνια, ή μόνιμες βλάβες στα μάτια και τα αυτιά όταν εκδηλώνεται στην περιοχή του προσώπου.

Αν και η διάγνωση είναι απλή, πολλές φορές γίνεται καθυστερημένα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο για την έναρξη των αντιικών φαρμάκων, τα οποία είναι εντελώς αναποτελεσματικά μετά τις πρώτες 72 ώρες και πλέον η ιατρική βοήθεια περιορίζεται στη χορήγηση παυσίπονων για τη μείωση του πόνου.

Γι αυτό το λόγο η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα με το αντίστοιχο εμβόλιο αποτελεί τη λύση στην ταλαιπωρία και τα προβλήματα που προκαλεί η λοίμωξη.

Μέσω του εμβολιασμού, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι ηλικιωμένοι, προφυλάσσονται από τον έρπητα ζωστήρα και τη μεθερπητική νευραλγία. Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων και χορηγείται εντελώς δωρεάν σε όλους τους ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών. Το εμβόλιο γίνεται με μία και μόνο δόση και προστατεύει ακόμα και εκείνους που έχουν εκδηλώσει την ασθένεια στο παρελθόν.

Πως δρα το εμβόλιο έναντι του Έρπητα Ζωστήρα

Ο ιός που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά, γι' αυτό εμφανίζεται σε όσους έχουν περάσει τη συγκεκριμένη παιδική ασθένεια. Ο ιός αυτός όταν εισέλθει για πρώτη φορά στον οργανισμό εκδηλώνει την ανεμοβλογιά, ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς. Μετά την αποδρομή της ανεμοβλογιάς, ο ιός κρύβεται στον οργανισμό για πολλά χρόνια, μέχρι να ενεργοποιηθεί και πάλι, εξαιτίας κάποιου παράγοντα, όπως η γήρανση, το άγχος ή μία χρόνια ασθένεια που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Τότε εμφανίζεται ως έρπης ζωστήρας με βασικό σύμπτωμα το εξάνθημα με φυσσαλίδες από τη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου ή των ματιών (οφθαλμικός έρπης ζωστήρ). Η φαγούρα και ο πόνος είναι συνοδά συμπτώματα.

Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε διατηρεί σε «ύπνωση» τον ιό και τον καθιστά επί της ουσίας ανενεργό, προκειμένου να μην εκδηλωθεί η νόσος.

Με αυτόν τον τρόπο το εμβόλιο αποτρέπει την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας, ενώ ακόμα κι αν η λοίμωξη εκδηλωθεί, τότε τα συμπτώματά της θα είναι πιο ήπια.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, δεν αντιμετωπίζει την ενεργή λοίμωξη, ούτε ανακουφίζει από τον έντονο πόνο, αν αυτός έχει εκδηλωθεί. Είναι καθαρά προστατευτική παρέμβαση και όχι θεραπευτική.

Πριν τον εμβολιασμό, ο υποψήφιος εμβολιαζόμενος θα πρέπει να συζητήσει με το γιατρό του, γιατί υπάρχει μία μικρή κατηγορία ατόμων όπου το εμβόλιο αντενδείκνυται, εξαιτίας συνοδών ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Την αξία της πρόληψης της λοίμωξης από τον έρπητα ζωστήρα μέσω του εμβολιασμού, μπορεί να την αντιληφθεί κάποιος με βάση τα αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών, σύμφωνα με τα οποία, ένας στους 4 ανθρώπους θα εμφανίσει έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του. Όμως, το 95% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών, εχει ασθενήσει από ανεμοβλογιά και συνεπώς αντιμετωπίζει την πιθανότητα να εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα οποιαδήποτε στιγμή.

Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί για τουλάχιστον μία δεκαετία στις ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου με πολύ καλά αποτελέσματα και με υψηλό προφίλ ασφαλείας.

.iatropedia.gr

Υγεία

 

Οι άφθες ή άφτρες είναι μικρές πληγές (έλκη) με στρογγυλό σχήμα, λευκοκίτρινη επιφάνεια και ερυθρή περιφέρεια. Είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις του στόματος.

Η ακριβής αιτία εμφάνισής τους είναι άγνωστη. Οι ειδικοί τις αποδίδουν σε γενετική προδιάθεση, ορισμένους ιούς, στον τραυματισμό του βλεννογόνου του στόματος και κυρίως στις διαταραχές του ανοσολογικού μηχανισμού και ιδιαίτερα των λεμφοκυττάρων.
Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι συνοδεύονται από έντονο πόνο.

Οι άφθες χωρίζονται σε τρεις μορφές (μικρές, μεγάλες και ερπητόμορφα έλκη). Η διάκριση από τον στοματολόγο είναι αναγκαία για να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες παθήσεις με ανάλογη εικόνα. Οι μικρότερου μεγέθους άφθες υποχωρούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τις μεγαλύτερες (>1 εκ.), οι οποίες συνήθως επιμένουν περισσότερο καιρό, περίπου 1-2 μήνες.
Τα ερπητόμορφα έλκη (1-3 χιλ.) συγκεκριμένα μοιάζουν με κεφαλή καρφίτσας. Παρουσιάζονται σε ομάδες, π.χ. 30-40 άφθες συγκεντρωμένες στην ίδια περιοχή του στόματος. Αν και μοιάζουν με τις πληγές του έρπητα, δεν οφείλονται στον συγκεκριμένο ιό. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι επώδυνες και δυσκολεύουν την κατάποση, ακόμη και την ομιλία. Η επούλωσή τους είναι γρήγορη (συνήθως διαρκεί 3-4 μέρες), αλλά στο μεταξύ εμφανίζονται νέα έλκη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έναν μήνα, κατά μέσο όρο.

Πότε προκαλούν ανησυχία

Αν και τις περισσότερες φορές οι άφθες δεν είναι κάτι ανησυχητικό, μπορεί και να υποκρύπτουν κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, καθώς στο στόμα εκδηλώνονται περισσότερα από 1.200 νοσήματα, μερικά από τα οποία είναι απειλητικά για τη ζωή του ασθενούς.

Ασθένειες που μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα τις άφθες στο στόμα είναι:
- Παθήσεις του αίματος, όπως η λευχαιμία
- Παθήσεις του πεπτικού (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
- Σύφιλη
- HIV/AIDS
- Καρκίνος του στόματος
- Έρπης

Αντιμετώπιση

Επειδή το αίτιο των αφθών εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο, αποτελεσματική αγωγή η οποία να τις θεραπεύει για πάντα δεν υπάρχει.
Η θεραπεία που συστήνεται έχει κυρίως στόχο την ανακούφιση από τον πόνο, τη μείωση της διάρκειας των βλαβών, αλλά και τη μείωση του αριθμού των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων.
Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, αυτή περιλαμβάνει τοπικά σκευάσματα, λήψη φαρμάκων από το στόμα, αλλά και θεραπεία με laser.

Μερικές φυσικές λύσεις για τις άφθες είναι οι εξής:
Αιθέρια έλαια: Βάλτε μία σταγόνα από αιθέριο έλαιο ρίγανης ή αιθέριο έλαιο Melaleuca απευθείας επάνω στην άφθα.

Αλατόνερο: Μπορεί να είναι μια κάπως επώδυνη διαδικασία, αλλά είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για να θεραπεύσετε τις άφθες. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά. Χρησιμοποιήστε το για να ξεπλύνετε το στόμα σας πολλές φορές. Στη συνέχεια, ρίξτε μια πρέζα αλάτι κατευθείαν επάνω στην άφτρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα στη θέση του αλατιού.

Μαγειρική σόδα και αλόη: Αυτή η λύση δεν είναι τόσο επώδυνη. Κάντε χρήση του χυμού αλόης για να καθαρίσετε το στόμα σας. Αφού ξεπλύνετε με νερό, βάλτε λίγη μαγειρική σόδα απευθείας επάνω στην άφθα.

Χρησιμοποιήστε 3% διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ): Βάλτε μια μικρή ποσότητα του διαλύματος υπεροξειδίου του υδρογόνου σε ένα πλαστικό καπάκι και αραιώστε το με την προσθήκη ίσης ποσότητας νερού. Βυθίστε ένα κομμάτι βαμβάκι στο διάλυμα και βάλτε το επάνω στην άφθα. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα για 2-3 ημέρες. Προσοχή: Μην καταπίνετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Λεμόνι: Στύψτε ένα λεμόνι και με λίγο βαμβάκι βάλτε το επάνω στην άφθα. Αφήστε το για περίπου 1-5 λεπτά προτού ξεπλύνετε με νερό. Επαναλάβετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Μπορείτε επίσης να βάλετε 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού απευθείας επάνω στην άφθα.

Μέλι: Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι πάνω στην άφθα. Μπορεί να νιώσετε κάψιμο/πόνο για μερικά λεπτά, αλλά σταδιακά ο πόνος και η φλεγμονή θα μειωθούν. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.
Αν έχετε βγάλει άφθα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα και να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές που χρειάζονται πολύ μάσημα.

Εάν εμφανίζετε συχνά άφθες (π.χ. 4-5 φορές το χρόνο) ή παρατηρείτε ότι παρουσιάζονται πολύ πιο συχνά σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, ίσως χρειαστούν και επιπλέον εξετάσεις, όπως αιματολογικές ή λήψη δείγματος για βιοψία, για να αποκλειστούν άλλα νοσήματα.

 

Υγεία

Η θολή όραση είναι ένα ιδιαίτερα κοινό οφθαλμολογικό σύμπτωμα που στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε αθώες αιτίες, όπως η κούραση των ματιών από την πολύωρη χρήση υπολογιστή ή η έλλειψη ύπνου.

Εξίσου σύνηθες είναι να έχουμε την αίσθηση ότι η όραση θολώνει όταν ανεβαίνουν οι βαθμοί της μυωπίας, του αστιγματισμού ή της πρεσβυωπίας και επομένως πρέπει να αλλάξουμε γυαλιά ή φακούς επαφής.
Αν στην περίπτωσή σας δεν ισχύει τίποτε από αυτά, για τη θολή όραση μπορεί να ευθύνεται κάποιο από τα παρακάτω.
1. Επιπεφυκίτιδα
Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από κάποιο ιό ή βακτήριο και συχνά υποχωρεί από μόνη της μέσα σε διάστημα μίας με δύο εβδομάδων. Στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων βοηθούν οι δροσερές κομπρέσες για την καταπολέμηση της φαγούρας, οι ζεστές κομπρέσες για την καταπολέμηση του πρηξίματος και οι σταγόνες για τα μάτια για την καταπολέμηση του ερεθισμού. Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ειδική αντι-ιική ή αντιβιοτική αγωγή.


2. Ερπητική κερατίτιδα
Πρόκειται για μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του έρπη και μπορεί να συμβεί όταν κάποιος ακουμπήσει μια πληγή στα χείλη του (επιχείλιος έρπης) και στη συνέχεια αγγίξει τα μάτια του. Η αντιμετώπιση της κερατίτιδας εξαρτάται από τη σοβαρότητά της.
3. Καταρράκτης
Ο καταρράκτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση της τρίτης ηλικίας που αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό σε βάθος πολλών ετών. Η θόλωση της όρασης είναι το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα, αφού ο καταρράκτης δεν προκαλεί πόνο ή άλλες ενοχλήσεις. Η καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη χειρουργική επέμβαση.

4. Γλαύκωμα
Και το γλαύκωμα αποτελεί ηλικιακή οφθαλμολογική πάθηση και οφείλεται σε βλάβη του οπτικού νεύρου του ματιού. Όπως και ο καταρράκτης, εξελίσσεται αργά και η απώλεια της όρασης συμβαίνει σε βάθος αρκετών δεκαετιών. Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνταγογραφούμενα φάρμακα, θεραπείες λέιζερ ή και χειρουργική επέμβαση.
5. Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Η συγκεκριμένη πάθηση χαρακτηρίζεται από την απώλεια της κεντρικής όρασης, επομένως αποτελεί εμπόδιο σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση και το διάβασμα. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Βασικά μέτρα πρόληψης της πάθησης είναι η τακτική σωματική άσκηση, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, η αποχή από το κάπνισμα και η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και ψάρι.
6. Ανεβασμένο σάκχαρο
Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει θόλωση της όρασης ακόμη και σε αρχικό στάδιο, πριν παρατηρηθούν οι σοβαρές βλάβες της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας στα μάτια. Το υψηλό σάκχαρο μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα (πρήξιμο) των οφθαλμών, προκαλώντας τη θολή όραση.
7. Υπέρταση
Η υπέρταση ευθύνεται για την πλειοψηφία των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, έχει όμως αρνητικές επιπτώσεις και στην όραση. Μια σχεδόν άγνωστη επιπλοκή της υπέρτασης είναι η λεγόμενη απόφραξη της αμφιβληστροειδικής φλέβας, κατάσταση γνωστή και ως «οφθαλμικό εγκεφαλικό». Οι ασθενείς δεν νιώθουν πόνο και η θόλωση της όρασης συμβαίνει συνήθως μόνο στο ένα μάτι. Η απόφραξη της αμφιβληστροειδικής φλέβας επιβάλλει την άμεση χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ώστε να σωθεί η όραση.
Πότε να επισκεφτείτε γιατρό
Η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μπορεί να σας γλιτώσει από τη θολή όραση, για παράδειγμα σε περίπτωση αύξησης της μυωπίας ή της πρεσβυωπίας, ενώ η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής (π.χ. αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια) είναι ένα ακόμη απαραίτητο μέτρο πρόληψης.
Η επίσκεψη στον ειδικό σε περίπτωση θόλωσης της όρασης είναι επιβεβλημένη όταν:
– Συμβαίνει ξαφνικά και δεν υποχωρεί με το βλεφάρισμα,
– Συνοδεύεται από πόνο στα μάτια,
– Συνοδεύεται από απώλεια της όρασης σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του οπτικού πεδίου.

 onmed.gr

Υγεία

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη
κρυοσυντηρηση
Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν στη διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων (κατάψυξη ωαρίων) κάθε χρόνο με τις Αμερικανίδες να σημειώνουν μάλιστα αύξηση της τάξεως του 151% σε σχέση με το 2008!

Γιατί συμβαίνει τελικά μια τόσο εντυπωσιακή αύξηση στις γυναίκες που αποφασίσουν την κατάψυξη ωαρίων;

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα και με την δημοσιότητα που παίρνει το θέμα, μπορεί να σκεφτείτε ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία στην αναπαραγωγική ιατρική. Αλλά αυτό είναι λάθος!

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι πραγματικότητα εδώ και 30 χρόνια. Μάλιστα η πρώτη καταγεγραμμένη γέννηση παιδιού από κατεψυγμένο ωάριο έγινε με την μέθοδο της «αρχής κατάψυξης» το 1986.

Αλλά αυτή η μέθοδος παρουσίαζε προβλήματα καθώς τα ανθρώπινα ωάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δημιουργούνταν κρύσταλλοι στο εσωτερικό τους.
Όλα άλλαξαν το 2005 με την υαλοποίηση (vitrification). Η νέα, εξαιρετικής ταχύτητας μέθοδος ψύξης έφερε την επανάσταση στην κατάψυξη ωαρίων.

Βασικά βήματα

Η κατάψύξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση, ακολουθεί 4 βασικά βήματα:

Φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών ώστε να υπάρξει παραγωγή ωαρίων
λήψη των ωαρίων αυτών από τις ωοθήκες.
Τα κατάψυξη με μεθόδου υαλοποίησης .
Τα φύλαξη σε υγρό άζωτο.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων ακολουθεί ουσιαστικά το ίδιο πρωτόκολλο με την εξωσωματική γονιμοποίηση και η μόνη διαφορά είναι ότι μετά την λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες, δεν τα γονιμοποιεί στο εργαστήριο αλλά τα φυλάσσει γα μελλοντική προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πρόκειται για πειραματική μέθοδο;

Η απάντηση είναι ναι και όχι!

Όπως μας λέει ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, Κωσταντίνος Κωσταράς ιατρός αναπαραγωγής, μέλος της ιδρυτικής ομάδας διαχείρισης του «Institute of Life» - ΙΑΣΩ, «τον Οκτώβριο του 2012 η Αμερικανική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) αφαίρεσε από την κρυοσύντηρηση την «ετικέτα» της πειραματικής μεθόδου. Η ASRM είχε ήδη τότε στη διάθεσή της 1000 μελέτες που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Το συμπέρασμα ήταν ότι:

1) Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια και βλαστοκύστες είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση όσο και τα φρέσκα ωάρια.
2) Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια δεν αυξάνουν τις πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες ή χρωματοσωμικές νόσους».

Ποια επιλέγει να καταψύξει τα ωάριά της;

Μας απαντά ο κ. Κωσταράς: «Οι γυναίκες προχωρούν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων για πολλούς λόγους όπως είναι η καριέρα, τα ταξίδια, η χημειοθεραπεία, η έλλειψη συντρόφου και πολλοί άλλοι, προσωπικοί για την κάθε μία λόγοι. Ωστόσο, ο κοινός σκοπός που τις ενώνει όλες είναι η επιθυμία να αποκτήσουν κάποτε δικό τους παιδί».
Από επιλογή κρυοσυντήρηση

Η από επιλογή κρυοσυντήρηση: Οι γυναίκες που την επιλέγουν θέλουν να εξασφαλίσουν την δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον καθώς –για οποιοδήποτε λόγο- δεν θέλουν να γίνουν μητέρες τώρα.

Καρκίνος
Η μέθοδος της κρυοσυντήρησης ωαρίων αρχικά αναπτύχθηκε για τις γυναίκες αυτές με σκοπό να διατηρήσουν τα υγιή ωάριά τους πριν κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες. Γενετικά, ιατρικά θέματα:

Γυναίκες με ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης, ενδομητρίωσης, Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών ή άλλα ιατρικά προβλήματα, θέλουν συνήθως να κάνουν ό,τι μπορούν για να μπορέσουν όποτε το θελήσουν να γίνουν μητέρες.

Γυναίκες στο στρατό
Γυναίκες που υπηρετούν σε θέσεις ενεργούς δράσης, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν όταν ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να γίνουν μητέρες. Στις ΗΠΑ μάλιστα το Πεντάγωνο παρέχει ολόκληρο πρόγραμμα κρυοσυντήρησης ωαρίων.

«Τα μαθηματικά» της κατάψυξης ωαρίων είναι απλά αλλά δεν ισχύουν για όλες τα ίδια

«Από 9 ωάρια σε μένα προέκυψε μόνο ένα έμβρυο», διηγείται η Μ.Ν.με πολλά προβλήματα υγείας, κατάφερε τελικά να αποκτήσει παιδί έχοντας καταψύξει στο παρελθόν ωάριά της. «Ηξερα ότι δεν μπορούσε κάποιος να μου δώσει εγγυήσεις επιτυχίας. Συμβιβάστηκα με το γεγονός ότι ό,τι ήταν να γίνει, θα γινόταν! Φύλαξα 9 ωάρια και ήλπιζα ότι θα αποκτήσω τουλάχιστον δίδυμα. Μετά την γονιμοποίησή τους, με πήραν τηλέφωνο για να μου πουν ότι ότι τα 3 προχωρούσαν.
Σήμερα είμαι 8 μηνών έγκυος και νιώθω ευχαριστημένη με τον εαυτό μου που προχώρησε ευθύς εξ αρχής σε κατάψυξη ωαρίων».

Το να περιμένεις είναι η νέα, φυσιολογική πραγματικότητα

Σήμερα οι γυναίκες θεωρούν δεδομένη την ισότητα στην μόρφωση και την εργασία με την μορφή και διάσταση αληθινής καριέρας. Με τον βιολογικό ρολόϊ να «χτυπάει» ωστόσο, αλλά και την ανάγκη να βρεθεί ένας σωστός σύντροφος, ο χρόνος περνάει., Η δουλειά έχει απαιτήσεις η διαδικασία ανεύρεσης συντρόφου συνεχίζεται όλο και πιο δύσκολα ενώ εύκολα έχουν ξεπεραστεί τα 30 . Το 20% των γυναικών στις ΗΠΑ περιμένει μετά τα 35 χρόνια για να αποκτήσει το πρώτο παιδί. Και το 40% είναι χωρίς παιδιά στις ηλικίες 40-45. Ας το πάρουμε απόφαση: Αυτό είναι το νέο «φυσιολογικό».

Η κατάψυξη ωαρίων θα βοηθήσει στο μέλλον τις γυναίκες να έχουν επιλογές και να μην πιέζονται ασφυκτικά από τον χρόνο που περνά. Η κατάψυξη ωαρίων μαζί με τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης προσφέρουν στις γυναίκες την επιλογή! Μια επιλογή που οι μητέρες τους δεν είχαν.

Μια νέα δεκαετία

Ολίβια Μαμ, Σοφία Βεργκάρα και Κιμ Καρντάσιαν το έκαναν! 

Και εταιρίες – κολοσσοί όπως είναι η Apple, το προσφέρουν στα ασφαλιστικά συμβόλαια των νεαρών γυναικών υπαλλήλων τους. Πολλοί πια αναφέρονται στη μέθοδο ως «το νέο αντισυλληπτικό χάπι».
Το σώμα και τα ωάριά μας γερνούν γρήγορα κι ως εκ τούτου η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια έξυπνη κίνηση που καμία δεν μετάνιωσε!

Γυναίκες με απαιτητική καριέρα και υψηλά στάνταρ αλλάζουν κυριολεκτικά την ζωή τους χρησιμοποιώντας την μέθοδο. Δεν βιάζονται πια να επιλέξουν έναν «μέτριο συντροφο»που διαφαίνεται μελλοντικός χωρισμός μόνο και μόνο για να κάνουν οικογένεια εντός γάμου! Έτσι οι σχέσεις αποκτούν ουσιαστικό νόημα χωρίς την ψυχολογική πίεση μιας γυναίκας που ξεπέρασε τα 30 έτη. Η επίσκεψη σε μια μονάδα υποβοηθουμενης αναπαραγωγής, δίνει την λύση. Δεν είναι τυχαίο που από το 2000 και μετά, αυξήθηκε η μέση ηλικία απόκτηση παιδιού στις Αμερικανίδες με ένα ακόμα 23% να τεκνοποιεί μετά τα 35.

Πόσα ωάρια πρέπει να φυλάξω; Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο;

Η απάντηση είναι ναι! Πάντως, μία γυναίκα 30- 37 ετών αν βγάλει 15 ωάρια, θα φυλαχθούν τα 11-12 και θα έχει καλές πιθανότητες αργότερα να γονιμοποιηθούν.

Όπως λέει ο κ. Κωσταράς, «συμβουλεύω τις ασθενείς μου που είναι στην ηλικείατων 30 να φυλάξουν 8-15 ωάρια αν θέλουν καλά ποσοστά επιτυχίας σε μία μελλοντική εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχουν ακριβή επιστημονικά δεδομένα αλλά υπάρχει η καθημερινή εμπειρία μας που υποδεικνύει ακριβώς αυτό». Σε γενικές γραμμές, το 80% όσων κρατηθούν θα είναι ώριμα, το 80% θα γονιμοποιηθεί και το 50% αυτών θα γίνει βλαστοκύστη. Τελικά το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης ειναι 40-50%».

Πότε είναι η σωστή ηλικία να καταψύξει η γυναίκα ωάριά της ;

Ο κ. Κωσταράς απαντά ότι «Η γονιμότητα έχει όρια. Οι άνδρες παράγουν σπέρμα καθόλη την διάρκεια της ζωής τους.Η γυναίκα έχει συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που καθώς μεγαλώνει μειώνεται και αποκτούν χειρότερη ποιότητα. Τα 35-37 χρόνια είναι ένα σταυροδρόμι καθώς τότε αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολη η σύλληψη.

Στα 40 η γυναίκα έχει 5% πιθανότητες να συλλάβει φυσιολογικά σε ένα κύκλο. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες για χρωμοσωσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Στα 30 χρόνια της γυναίκας υπάρχει 1 πιθανότητα στις 385 για σύνδρομο Ντάουν, στην ηλικία των 40 ετών υπάρχει 1 πιθανότητα στις 63.

Ενδεικτικά τα 35-37 έτη, μπορεί να είναι ένα όριο χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικίες

iatropedia.gr

Υγεία

Θεραπεύστε την ουλίτιδα και η αρτηριακή σας πίεση θα είναι φυσιολογική

Εάν έχετε ουλίτιδα και την θεραπεύσετε με επιθετική αγωγή τότε θωρακίζετε τον οργανισμό σας από την υπέρταση,σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζουν Τάο, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 107 Κινέζους άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, που είχαν αρτηριακή πίεση στο ανώτατο φυσιολογικό όριο και μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα. Οι μισοί υποβλήθηκαν σε εντατική θεραπεία για την ουλίτιδα και οι άλλοι μισοί στη συνηθισμένη αγωγή.

Η συνηθισμένη αγωγή αφορούσε βασικές οδηγίες στοματικής υγιεινής και καθαρισμός των δοντιών από την πλάκα,ενώ η εντατική θεραπεία επιπλέον αντιβιοτική θεραπεία, βαθύ καθαρισμό και αφαίρεση δοντιών, όπου κρινόταν απαραίτητο. Έναν μήνα μετά τη θεραπεία της ουλίτιδας, η "μεγάλη" αρτηριακή πίεση ήταν τρεις μονάδες χαμηλότερη στην ομάδα της εντατικής θεραπείας από την ομάδα της βασικής αγωγής. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε διαφορά ως προς την "μικρή " αρτηριακή πίεση.
Έξι μήνες μετά την θεραπεία η συστολική "μεγάλη πίεση" ήταν σχεδόν 13 μονάδες χαμηλότερη και η διαστολική σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερη, στην ομάδα της εντατικής αγωγής για την ουλίτιδα.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι η εντατική περιοδοντική παρέμβαση από μόνη της μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αν αναστείλει την φλεγμονή", επισημαίνει ο καθηγητής Ζουν Ταο.

protothema.gr

Υγεία

Το αλκοόλ ευθύνεται για περισσότερα από 700.000 νέα κρούσματα καρκίνου (του οισοφάγου, του φάρυγγα, του εντέρου, του ήπατος και των νεφρών) και 365.000 θανάτους κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο , αλλά κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι, με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Συνεδρίου κατά του καρκίνου.

«Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», υπογράμμισε ο Δρ. Κέβιν Ντ. Σιλντ, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε στοιχεία του 2012. Δείχνει ότι οι καρκίνοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αντιστοιχούν στο 5% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου και στο 4,5% των θανάτων από καρκίνο σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σιλντ, η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία και η Ευρώπη, ιδίως η ανατολική, είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από αυτούς τους καρκίνους. Όμως οι χώρες που αναπτύσσονται τάχιστα, όπως η Ινδία ή η Κίνα όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται, μπορεί να τις φτάσουν.

Όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, οι καρκίνοι που οφείλονται στο αλκοόλ είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας. Συχνά, η κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και από την αύξηση του καπνίσματος, που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, σημείωσε ο Καναδός ερευνητής.

Με βάση μια μελέτη που θα δημοσιευτεί το επόμενο έτος σε ένα επιστημονικό περιοδικό, ο καρκίνος του οισοφάγου έρχεται στην πρώτη θέση μεταξύ των καρκίνων που συνδέονται με το αλκοόλ όσον αφορά τη θνησιμότητα (το 35% από τους 365.000 θανάτους που καταγράφηκαν το 2012), μπροστά από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (20% των θανάτων).

Σε ότι αφορά τα 704.000 νέα κρούσματα, ο καρκίνος του ήπατος (που αυξάνεται ραγδαία στις γυναίκες) βρίσκεται στην πρώτη θέση με 27%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Υγεία

Ο καφές μπορεί να δράσει προστατευτικά όσον αφορά στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι άνθρωποι που αφενός πίνουν καφέ και αφετέρου ακολουθούν μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας, ιδίως αυτό που είναι επεξεργασμένο, έχουν όπως φαίνεται μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε καρδιολογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια.

Η πρώτη μελέτη, η οποία είχε ως επικεφαλής τη Λάουρα Στίβενς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, χρησιμοποίησε υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη (μηχανική μάθηση) προκειμένου να αναλύσει στοιχεία που είχαν συλλεχθεί από χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθούνταν στο πλαίσιο της μακρόχρονης «καρδιολογικής μελέτης του Φράμιγκχαμ» που τελείται στις ΗΠΑ. Διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν καφέ, έχουν μειωμένο κίνδυνο κατά 7% για καρδιακή ανεπάρκεια και κατά 8% για εγκεφαλικό, με κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ που καταναλώνουν μέσα στην εβδομάδα, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Ακολούθησε η επιβεβαίωση αυτής της συσχέτισης μεταξύ καφέ -καρδιακής ανεπάρκειας με στοιχεία και από δύο άλλες μελέτες σε άλλους πληθυσμούς.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία είχε ως επικεφαλής την Κάιλα Λάρα της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου του Ορους Σινά στη Νέα Υόρκη, ανέλυσε στοιχεία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί για περίπου 15.700 ανθρώπους που ήταν άνω των 45 ετών χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν κυρίως φυτοφαγική διατροφή και έτρωγαν ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και απέφευγαν τα κρέατα (ιδίως τα επεξεργασμένα), είχαν κατά μέσον όρο 42% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Υγιεινή διατροφή

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια και προοδευτικά επιδεινούμενη κατάσταση, κατά την οποία η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ο υγιεινός τρόπος διατροφής περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι συμβάλλουν και στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

.kathimerini.gr

Υγεία

Παναγιώτα Καρλατήρα
Πώς η νόσος σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τα καρδιαγγειακά προβλήματα στην εμμηνόπαυση - Σε ποιες περιπτώσεις ο διαβήτης κύησης «ακολουθεί» τις γυναίκες και μετά την εγκυμοσύνη 
Αφιερωμένη στις γυναίκες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είναι η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα της νόσου (14η Νοεμβρίου). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από τα 422 εκατ. ασθενείς με διαβήτη σε όλο τον κόσμο, οι 205 εκατ. είναι γένους θηλυκού, με τον αντίστοιχο αριθμό να εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 313 εκατ. ως το 2040. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη χώρα μας, με τις γυναίκες να υπολογίζεται ότι είναι περίπου οι μισές από τους 720.000 διαβητικούς ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο "τιμήθηκε" τόσο από τους Έλληνες ενδοκρινολόγους όσο και από τους παθολόγους-διαβητολόγους, αλλά σε ξεχωριστές εκδηλώσεις, με δεδομένη την διαφορετική οπτική τους ως προς την ειδικότητα που πρέπει να καλύπτει τον διαβητικό ασθενή και τη φροντίδα του.

Πρόκειται για μια επιστημονική "αντιδικία" που αποτυπώθηκε πρόσφατα και στο πλαίσιο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), όπου η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) κατέθεσε εισήγηση στην αρμόδια Επιτροπή Εκπαίδευσης - Μετεκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) να αναλάβουν παθολόγοι και παιδίατροι την εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη. Η πρόταση προκάλεσε την αντίδραση των ενδοκρινολόγων οι οποίοι υποστήριξαν πως ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενδοκρινολογίας. Το ΚΕΣΥ αποφάσισε τελικά το περασμένο καλοκαίρι να εξειδικεύονται οι παθολόγοι και οι παιδίατροι σε όλο το φάσμα της ασθένειας του σακχαρώδη διαβήτη.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης την υγεία των γυναικών 
Μια "ορμονική καταιγίδα" για τις γυναίκες χαρακτήρισαν τον σακχαρώδη διαβήτη οι ειδικοί της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας (ΕΕΕ)-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Π.Ε.Ε)  σε διάρκεια εκδήλωσης με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της νόσου. Όπως, μάλιστα, ανέφεραν οι ειδικοί, "τα κορίτσια και οι γυναίκες με διαβήτη βιώνουν ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν τόσο την υγεία όσο και την αναπαραγωγική ικανότητά τους, ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη που εμφανίζουν".

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, Γενική Γραμματέας της ΕΕΕ-ΠΕΕ, διευκρίνισε ότι δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη (ή πάνω από 60 εκατομμύρια) είναι αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ η νόσος αποτελεί την 9η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες με 2,1 εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο.

Οι γυναίκες με τύπου 2 διαβήτη έχουν σχεδόν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια συγκριτικά με τις υγιείς συνομήλικές τους, ενώ οι γυναίκες με τύπου 1 διαβήτη που μένουν έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή απόκτησης μωρού με δυσμορφίες, εάν δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα.

Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 συχνά εμφανίζουν σημαντική έκπτωση του αναπαραγωγικού τους δυναμικού, η οποία κλινικά εκφράζεται ως καθυστέρηση της εμμηναρχής, διαταραχές εμμήνου ρύσης, και πρωιμότερη εμμηνόπαυση, σε σχέση με υγιείς γυναίκες. Διαταραχές εμμήνου ρύσης και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα έχουν επίσης παρατηρηθεί και σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.


Ο σακχαρώδης διαβήτης και το Σύνδρομο Πολυκυςτικων Ωοθηκών 
Ειδικότερα, οπως τόνισε η ειδικός ότι η  συνηθέστερη μορφή συνύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη και μειωμένης γονιμότητας της γυναίκας είναι το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ). Συγκεκριμένα, ποσοστό 30-40% των γυναικών με ΣΠΩ παρουσιάζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, μία προδιαβητική κατάσταση, ενώ 7.5-10% των γυναικών με ΣΠΩ έχουν διαβήτη τύπου 2, ποσοστά σημαντικά μεγαλύτερα σε σύγκριση με συνομήλικες υγιείς γυναίκες. Οι γυναίκες με ΣΠΩ εμφανίζουν διαταραχές εμμήνου ρύσης, υπερανδρογοναιμία και υπογονιμότητα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, στην Ιταλία, Δρ. Γεωργία Κάσση, Ειδ. Γραμματέας Εκπαίδευσης της ΕΕΕ-ΠΕΕ και Διευθύντρια του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του διαβήτη στην εφηβική ηλικία. "Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι και στα δύο φύλα ο διαβήτης τύπου 1 συχνά σχετίζεται με καθυστέρηση της ενήβωσης, δηλαδή τα παιδιά αργούν να ψηλώσουν ή να παρουσιάσουν δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου (π.χ. στήθος τα κορίτσια, αυξημένη τριχοφυΐα τα αγόρια)" ανέφερε, προσθέτοντάς πως η καθυστέρηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους ενδοκρινικούς παράγοντες, που συνήθως εμφανίζονται συνδυαστικά μεταξύ τους, όπως στην ινσουλινοπενία (έλλειψη ινσουλίνης), την αυξημένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και την μείωση της αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης που λαμβάνουν οι ανήλικοι ασθενείς.

Εξισου δύσκολη με την περίοδο της αναπαραγωγικής ηλικίας ειναι για τις γυναίκες με διαβητη και εκείνη της εμμηνόπαυσης, καθως οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα -ο διαβήτης επηρεάζει τη συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες- ενω και η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου φαίνεται πως είναι πιο δύσκολη στις γυναίκες.

Ο διαβήτης κύησης "ακολουθεί" μία στις δυο γυναίκες και μετά την εγκυμοσύνη 
Περίπου το 50% των γυναικών με ιστορικό διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναπτύσσουν διαβήτη  τύπου 2, μέσα στα επόμενα 5 έως 10 ετη μετά τον τοκετό,  ενώ μία στις 7 γεννήσεις παιδιού επηρεάζεται από τον διαβήτη κύησης. Ωστόσο, η εμφάνιση του διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις μορφές της ασθένειας σε μια φάση της ζωής της γυναίκας.

"Ο διαβήτης σήμερα αφορά μια στις 10 γυναίκες, είτε είναι γυναίκα σε κύηση, γυναίκα/μητέρα, γυναίκα/σύζυγος, γυναίκα/κόρη. Σε αυτήν τη γυναίκα που δίνει τη ζωή, αγωνίζεται για τη ζωή, στηρίζει τη ζωή, είναι αφιερωμένη η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη" είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελληνική Διαβητολογικη Εταιρία (ΕΔΕ).

Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) αφορά άλλωστε στο δικαίωμα των ατόμων με διαβήτη στη θεραπεία και τη γνώση. «Δικαίωμα στη Θεραπεία, στη Γνώση, στη Ζωή. Διεκδίκησε το, σήμερα. Άλλαξε, το αύριο!», αναφέρει το μήνυμα της ΕΔΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF), 20,9 εκατομμύρια ή το 16,2% των γυναικών παγκοσμίως που γέννησαν επιτυχώς το 2015, παρουσίασαν κάποιας βαρύτητας υπεργλυκαιμία κατά την εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί της ΕΔΕ επισήμαναν πως ο έλεγχος για το διαβήτη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες μητρικής υγείας, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και την καλύτερη αντιμετώπιση του.

Ενας στους τρεις Έλληνες άνω των 75 χρόνων είναι διαβητικός με φαρμακευτική αγωγή
Σχετικά με τον κίνδυνο που εγκυμονεί ο διαβήτης για τον γενικό πληθυσμό, τις επιπλοκές αλλά και το κόστος στο Σύστημα Υγείας οι ειδικοί της ΕΔΕ ανέφεραν πως "ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, μη τραυματικού ακρωτηριασμού, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ συνδέεται άμεσα και με την καρδιαγγειακή νόσο με τους ασθενείς με Διαβήτη να παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας με τους μη διαβητικούς που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια".

 Η δαπάνη για τη φροντίδα του ασθενή είναι ένα άλλο μείζον ζήτημα για κάθε σύστημα Υγείας. Στην Ευρώπη υπολογίζεται πως το 12% ετησίως του συνολικού κόστους Υγείας δαπανάται για τους διαβητικούς ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχειά της ΕΔΕ, ο ρυθμισμένος ασθενής με Διαβήτη χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες στοιχίζει περίπου 1000 ευρώ ετησίως. Ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον και ο αρρύθμιστος ασθενής με Διαβήτη με επιπλοκές και συννοσηρότητες προσεγγίζει το κόστος των 7.500 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης Hercules.

Τέλος, οι ειδικοί επισήμαναν το αξιοσημείωτο ποσοστό του 7%, σε άνδρες και γυναίκες, με φαρμακευτικά θεραπευόμενο διαβήτη στην Ελλάδα, όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 2014-2015, αλλά και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 30,3% των ασθενών με φαρμακευτική αγωγή στις ηλικίες άνω των 75 ετών.

protothema.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin