5 πράγματα που μόνο οι ασθενείς με ενδομητρίωση καταλαβαίνουν
Επειδή η ενδομητρίωση αποτελεί συνήθως χρόνια διαταραχή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα και να τα αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι πρέπει να ξέρουν οι ασθενείς με ενδομητρίωση; Πολλοί άνθρωποι έχουν πιθανώς ακούσει για την ενδομητρίωση, όμως δεν ξέρουν τι είναι. Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση στα πλαίσια της οποίας τα κύτταρα του ενδομητρίου αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα.

Πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση που προσβάλλει ορισμένες γυναίκες κατά τα αναπαραγωγικά τους χρόνια.

Όταν το ενδομήτριο αρχίζει να αναπτύσσεται με μη φυσιολογικό τρόπο, μπορεί να προσκολληθεί οπουδήποτε μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συμφύσεις (μικρές βλάβες), όζους (μεγάλες βλάβες) και ενδομητριώματα (κύστες στις ωοθήκες).

Μια γυναίκα με ενδομητρίωση μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όταν έχετε συμπτώματα κόπωσης και πυρετού, μπορεί να νομίζετε ότι φταίει ο καιρός. Μπορεί, ωστόσο, να καταλήξετε στα επείγοντα, καθώς ο πυρετός μπορεί να ανεβεί πάρα πολύ.

Με τον καιρό το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί, καθώς η πάθηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας προκαλώντας ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης ή ασκώντας πίεση στα νεφρά σας.

Αν δεν έχετε ποτέ βιώσει τον πόνο και τη δυσφορία που προκαλεί η ενδομητρίωση, πιθανώς δεν καταλαβαίνετε τις διαμαρτυρίες των ασθενών που πάσχουν από αυτή. Για αυτό σήμερα σας προσκαλούμε να μάθετε κάτι περισσότερο για αυτήν την πάθηση.

1. Αφόρητες κράμπες

Γυναίκα με πόνους περιόδου
Δεν είναι γνωστό γιατί η ενδομητρίωση προκαλεί τόσο πόνο.

Η πλέον δημοφιλής θεωρία έχει να κάνει με αυτό που ονομάζεται ανάστροφη περίοδος. Αυτή προκύπτει όταν κάθε μήνα, κατά τη διάρκεια της περιόδου, λίγο αίμα από τη μήτρα περνάει στην πυελική κοιλότητα που περιβάλλει τα αναπαραγωγικά όργανα, αντί να βγει από το σώμα.

Τα αίτια που πυροδοτούν την ανάστροφη περίοδο είναι επίσης άγνωστα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν γενετική αιτιολογία. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η ενδομητρίωση προκαλεί σοβαρό πόνο.

Δεν πρόκειται απλώς για έναν σοβαρό πόνο που ακινητοποιεί -ούτε για απλούς πόνους περιόδου. Συνήθως συνοδεύεται από:

Ναυτία
Εμετούς
Δυσκοιλιότητα
Πόνο στη μέση
Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
Σταγόνες αίματος ανάμεσα στις περιόδους
Για να διαγνωσθεί η ενδομητρίωση στα αρχικά της στάδια, οι γιατροί προσπαθούν να δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτά τα προβλήματα. Αν μπορέσουν να διαγνώσουν την πάθηση εγκαίρως, είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί η γονιμότητα της ασθενούς.

meygeia.gr