Ιουνίου 24, 2018

Υγεία

Η "μεγαλύτερη και πληρέστερη παρατηρητική μελέτη μέχρι σήμερα" δεν έδειξε καμία σύνδεση μεταξύ των συγκεντρώσεων βιταμίνης D στον ορό και του κινδύνου για επακόλουθο καρκίνο του πνεύμονα.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η βιταμίνη D δρα προστατευτικά στον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα βασικά σημεία
Στην μελέτη από μια διεθνή ερευνητική ομάδα, η συγκεντρωτική ανάλυση για τα επίπεδα βιταμίνης D σε δείγματα αίματος από 5.000 άτομα έδειξε, ότι δεν υπήρχε σχέση δοσολογίας-απόκρισης μεταξύ επιλεγμένων συγκεντρώσεων βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα (λόγος πιθανότητας = 0,98).

Δεν υπήρξε επίσης καμία ένδειξη σύνδεσης μεταξύ του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, το κάπνισμα, ή την ιστολογία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Paul Brennan, του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), και τους συναδέλφους του.

Η έρευνα ανάλυση δημοσιεύθηκε σε διαδικτυακή μορφή στις 2 Απριλίου στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Oncology.

Τι λένε οι ερευνητές
"Για εμάς τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι απίθανο να αποδειχθεί ως μια ευρέως αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα, ανεξάρτητα από το εάν, ή όχι καπνίζετε", δήλωσε ο δρ. Brennan στο Medscape Medical News, και πρόσθεσε: "Ο σημαντικότερος τρόπος για να περιοριστεί ο καρκίνος του πνεύμονα είναι να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, ή να μην το αρχίσει ποτέ".

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που βασίστηκαν στα όσα οι ίδιοι οι συμμετέχοντες παρείχαν ως πληροφορίες σχετικά με το αν και πόσο κάπνιζαν, η εν λόγω ανάλυση προσδιόρισε την έκθεση στο κάπνισμα μέσω μετρήσεων στα επίπεδα ορού κοτινίνης, ενός μεταβολίτη νικοτίνης που βρίσκεται στο αίμα.

“Τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά επειδή πολλές στρατηγικές πρόληψης επικεντρώνονται στην συμπλήρωση της βιταμίνης D ως προστατευτικό μέτρο κατά ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου", δήλωσε ο δρ. Brennan.

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Πρόκειται για σχεδόν 1,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και 20% για όλους τους θανάτους από καρκίνο συνολικά. Αν και η πρωταρχική αιτία του καρκίνου του πνεύμονα είναι η έκθεση στον καπνό (κάπνισμα), εντούτοις ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα στους πρώην καπνιστές παραμένει υψηλός και ακόμα και οι μη-καπνιστές διατρέχουν κίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα.

"Δεδομένης της μεγάλης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες για την μείωση του καπνίσματος και να εντοπιστούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου της νόσου", δήλωσε ο δρ. Christopher Wild, διευθυντής του IARC. “Ωστόσο, παρά τις προηγούμενες μικρότερες μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D θα μπορούσαν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, αυτά τα νέα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν την ιδέα της συμπλήρωσης βιταμίνης D για την πρωταρχική πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα”, πρόσθεσε κατηγορηματικά.

Αυτά τα ευρήματα βρίσκονται σε έντονη αντίθεση με τα αποτελέσματα δύο προηγούμενων μετα-αναλύσεων, που υποδεικνύουν ότι υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η πρώτη μετα-ανάλυση, η οποία περιελάμβανε εννέα επιμέρους μελέτες, έδειξε μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα κατά 17% μεταξύ των συμμετεχόντων με διαφορετικές συγκεντρώσεις 25-υδροξυβιταμίνης D, η οποία είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D. Παρομοίως, τα αποτελέσματα από τη δεύτερη μετα-ανάλυση έδειξαν μια μη γραμμική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της ίδιας υδροξυβιταμίνης και του κινδύνου για καρκίνου του πνεύμονα.

"Οι συνεχιζόμενες δοκιμές πρόληψης του καρκίνου, που εξετάζουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D, μπορούν να παράσχουν πρόσθετες αποδείξεις σχετικά με το αν οι αυξήσεις στις συγκεντρώσεις βιταμίνης D 'μεταφράζονται' και σε μείωση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα", γράφουν οι ερευνητές.

https://www.medscape.com

Υγεία

Γιατί η διεθνής αύξηση των Βίγκαν και χορτοφάγων ΔΕΝ είναι φαντασιοπληξία (600% αύξηση στην Αμερική & άλλες καταπληκτικές στατιστικές)

Δείτε μια επισκόπηση των vegan στατιστικών από όλο τον κόσμο. Δείτε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι γίνονται vegan και απέχουν από ζωικά προϊόντα – από αθλητές και διασημότητες στους καθημερινούς ανθρώπους. Η άνοδος της χορτοφαγικής διατροφής είναι εδώ για να μείνει.

Οι δίαιτες που περιορίζουν ή αποκλείουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά βρίσκονταν στο περιθώριο και θεωρούνταν μόδα. Ο προσδιορισμός ως χορτοφάγου, βίγκαν ή κάποιου που ακολουθεί διατροφή φυτικής προέλευσης συχνά θεωρήθηκε παράξενος ή ακραίος – περισσότερο σαν τομέας των χίπις και των ακτιβιστών απ ‘ότι ένας μεγάλος αριθμός καθημερινών ανθρώπων.

Μέχρι πρόσφατα, οι αναφορές σχετικά με το vegan φαγητό στα μέσα ήταν συχνά αρνητικές. Και οι επιλογές χωρίς κρέας δεν ήταν παντού διαθέσιμες ή χορταστικές. Αλλά τώρα, αυτό αλλάζει.

Μεγάλο μέρος του κόσμου τείνει προς την κατεύθυνση της χορτοφαγικής διατροφής – και αυτή η σφαιρική αλλαγή θα μπορούσε να είναι εδώ για να μείνει.

Οι millennials (=οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και έζησαν την αλλαγή της χιλιετίας) αποτελούν κεντρικό μοχλό της παγκόσμιας αυτής μετακίνησης από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αλλά το χορτοφαγικό κίνημα είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε γενιά. Όλοι, από διασημότητες, αθλητές, μέχρι και ολόκληρες εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Google και χωρών τόσο μεγάλων όσο η Κίνα υποστηρίζουν το χορτοφαγικό κίνημα.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μην είναι εντελώς mainstream ακόμα. Αλλά γίνεται όλο και πιο αποδεκτή κάθε μέρα. Και αυτή η τάση έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Vegan Στατιστικές: Είναι απίστευτη η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για χορτοφαγικά φαγητά!

Πρώτα απ ‘όλα, σύμφωνα με μια έκθεση προβλέψεων της ομάδας συμβούλων εστιατορίων Baum + Whiteman στη Νέα Υόρκη, η «διατροφή φυτικής βάσης» θα είναι η τροφική τάση του 2018. Η έκθεση αναμένει επίσης ότι τα φυτικά τρόφιμα θα γίνουν τα νέα “βιολογικά”.

Επιπλέον, η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, προβλέπει ότι τα φυτικά τρόφιμα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και … αυτή η τάση είναι «εδώ για να μείνει».

Μια άλλη εταιρεία, η διεθνής υπηρεσία παράδοσης φαγητού, η Just Eat ονόμασε την αυστηρή χορτοφαγία (veganism) ως την κορυφαία καταναλωτική τάση το 2018 – λόγω της αύξησης κατά 94% των «υγιεινών τροφίμων που παραγγέλθηκαν».

Και παρόμοια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η GrubHub, η κορυφαία αγορά έτοιμου φαγητού στην αγορά των ΗΠΑ, οι παραγγελίες για χορτοφαγικά τρόφιμα έχουν φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές επέλεξαν το βίγκαν φαγητό κατά 19% περισσότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 από ό, τι στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Εδώ είναι η πιο συναρπαστική απόδειξη για να αποδειχθεί η παγκόσμια ζήτηση για φυτικά τρόφιμα αυξάνεται:

Τα δεδομένα αναζήτησης από το Google Trends παρουσιάζουν εντυπωσιακή παγκόσμια αύξηση του ενδιαφέροντος για την αυστηρή χορτοφαγία από το 2004 έως το 2018. Οι κορυφαίες περιοχές περιλαμβάνουν το Ισραήλ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αυστρία και τη Νέα Ζηλανδία.

Υπήρξε αύξηση κατά 600% στους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως βίγκαν στην περιοχή των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με μια έκθεση της ερευνητικής εταιρείας GlobalData, μόνο το 1% των Αμερικανών καταναλωτών ισχυρίστηκε ότι είναι vegan το 2014. Και το 2017, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 6%!

-Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως vegan έχει αυξηθεί κατά 350%, σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, σύμφωνα με έρευνα που ανέθεσε η Vegan Society σε συνεργασία με το περιοδικό Vegan Life.

(Σημείωση: Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 7% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι βίγκαν)

–Η αυστηρή χορτοφαγία (vegan diet) ήταν μια κορυφαία τάση αναζήτησης στον Καναδά το 2017. Και στο προσχέδιο του νέου Οδηγού Τροφίμων του Καναδά, που κυκλοφόρησε το 2017 από την καναδική κυβέρνηση, ευνοουνται τα χορτοφαγικά τρόφιμα.

–Στην Πορτογαλία, η χορτοφαγία αυξήθηκε κατά 400% την τελευταία δεκαετία. Αυτό είναι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Nielsen.

–Οι άνθρωποι που ακολουθούν χορτοφαγικές διατροφές αυξάνονται σε ολόκληρη την Ασία. Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή που εκδίδει η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια λαού να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος κατά 50%. Η έρευνα προβλέπει ότι η χορτοφαγική αγορά της Κίνας θα αυξηθεί περισσότερο από 17% μεταξύ 2015 και 2020. Και στο Χονγκ Κονγκ, το 22% του πληθυσμού αναφέρει ότι ακολουθεί κάποια μορφή χορτοφαγικής διατροφής.

–Στην Αυστραλία, μεταξύ του 2014 και του 2016, ο αριθμός των διατροφικών προϊόντων που κυκλοφόρησαν λόγω της νέας ανάγκης για χορτοφαγικά προϊόντα αυξήθηκε κατά 92%. Και η Αυστραλία είναι η τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη vegan αγορά στον κόσμο.

–Οι επικρατέστερες οργανώσεις υγείας συνιστούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Kaiser Permanente, του μεγαλύτερου οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Διατροφικές Οδηγίες, και του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα στον Καρκίνο.

-Ακόμα και η Walmart, ο μεγαλύτερος πωλητής λιανικής στον κόσμο, ζητά από τους προμηθευτές της να προμηθεύουν με περισσότερα χορτοφαγικά προϊόντα.

Χορτοφάγοι αθλητές πολλών αθλημάτων καταρρίπτουν μύθους και πετυχαίνουν απίστευτα αποτελέσματα

Σε πολλά αθλήματα, επαγγελματίες αθλητές αποδεικνύουν ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να επιφέρει αριστεία. Απο αρσιβαρίστες και επαγγελματίες στο bodybuilding εώς και υπερμαραθωνοδρόμοι & τενίστες, όλοι τους διατυμπανίζουν την αγάπη τους για την χορτοφαγική διατροφή.

Συγκεκριμένα, κάποια ονόματα χορτοφάγων αθλητών είναι τα εξής:

Kendrick Farris, ένας αρισβαρίστας που διαγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Ο σταρ του τένις Venus Williams.

O Patrik Baboumian, ένας Αρμένικης καταγωγής πρόσφυγας από το Ιράν στη Γερμανία strongman και πρώην επαγγελματίας bodybuilder.

H Heather Mills, σκιερ με ένα τεχνητό μέλος αφού έχασε το πόδι της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα – έχει κερδίσει πολλά βραβεία και χρυσά μετάλλεια.

Στο καινούριο ντοκιμαντέρ “From The Ground Up”, Ο υπέρ-αθλητής Rich Roll δείχνει πώς κορυφαίοι αθλητές τροφοδοτούν τις αστρικές τους επιδόσεις με χορτοφαγική διατροφή.

H χορτοφαγική διατροφή βοηθά τους NFL παίκτες του Αμερικάνικου ποδοσφάιρου να δείξουν την καλύτερη επίδοσή τους

Ο Tom Brady, αναμφισβήτητα ο καλύτερος quarterback όλων των εποχών, ακολουθεί κύριως χορτοφαγική διατροφή. Ο 40-χρονος 5 φορές ήδη κάτοχος του Super Bowl νικητής τρώει κυρίως βιολοφικό φαγητό – 80% λαχανικά και δημητριακά και 20% άπαχο κρέας όπως άγριο σολωμό. Σύμφωνα με τον ίδιο: “ Το να τρώω τέτοια φαγητά είναι που με βοήθησε να μείνω στην κορυφή.”

Επιπροσθέτως, ο Τομ είναι τόσο παθιασμένος με την χορτοφαγική διατροφή που ξεκίνησε το Purple Carrot, μία εταιρεία διανομής φαγητού με χορτοφαγικά κιτ.

Πολλοί πάικτες της ομάδας Tennessee Titans γίνονται βίγκαν

Τουλάχιστον 11 παίκτες της ομάδας Tennessee Titans (οι οποίοι πρώτη φορά βγαίνουν πρώτοι στα play offs σε 15 χρόνια) ακολουθούν πρωτίστως χορτοφαγική διατροφή.

Ο αμυντικός Jurrell Casey μίλησε στο ESPN για την χορτοφαγική του διατροφή: “Είδα πώς κινούταν το σώμα μου, δεν πονούσε πια. Ήξερα πως ήταν η σωστή απόφαση. Η αποκατάσταση του σώματός μου γίνεται 10 φορές πιο γρήγορα.”

Παίκτες του NBA νιώθουν τέλεια και έχουν απίστευτη απόδοση – ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή

Ολοένα και περισσότεροι παίκτες του NBA υιοθετούν χροτοφαγική διατροφή για να ενδυναμώσουν το σθένος και τη αντοχή τους. Ο super star των Boston Celtics και υποψήφιος MVP Kyrie Irving ανακοίνωσε το 2017 ότι υιοθέτησε χορτοφαγική διατροφή με σκοπό να βελτιώσει την απόδοσή του. Είπε στο ESPN: “Εστιάζοντας σε πιο χορτοφαγική διατροφή, απομακρύνοντας τα ζώα από το πιάτο μου…η ενέργειά μου είναι ανεβασμένη, το σώμα μου νιώθει υπέροχα”

Η απόδοση του Irving, όπως περιγράφησε από το Bleacher Report είναι απίστευτη. Έχει ατελείωτη ενέργεια, ταχύτητα και αντοχή. Ο Irving απέδωσε τις δεξιότητές του στην χορτοφαγική διατροφή ακόμη και σε μια διαφήμιση της Nike:

Κι άλλοι ΝΒΑ αθλητές που υιοθέτησαν χορτοφαγική διατροφή το περασμένο έτος: Damian Lillard, Wilson Chandler, Al Jefferson, Garrett Temple, Enes Kanter, JaVale McGee, and Jahlil Okafor.

Ο Wilson Chandler που πάιζε για τους Denver Nuggets έχει υπάρξει πολύ ομιλητικός σχετικά με την άρση κατανάλωσης κρέατος, ψαριού και γαλακτοκομικών, σχολιάζοντας: “Το ότι ακολουθώ βίγκαν διατροφή άλλαξε όλη μου τη ζωή. Κοιμάμαι καλύτερα, ξυπνάω με καλύτερη διάθεση, η αποκατάστασή μου είναι πιο γρήγορη, δεν έχω φλεγμονές και πόνους, μπορώ να επεξεργαστώ περισσότερες πληροφορίες ευκολότερα: Το μυαλό μου είναι απλά ανοιχτό.”

Ο αριθμός των διάσημων χορτοφάγων συνεχίζει να μεγαλώνει

Η άρση κατανάλωσης κρέατος και ζωικών προϊόντων είναι ένα φαινόμενο με αυξανόμενο αριθμό διασήμων. Μία μεγάλη λίστα διασημοτήτων απ’ όλον τον κόσμο ζούνε (ή έστω προσπαθούν) ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή. Για παράδειγμα οι: Natalie Portman, Beyonce, Ellen DeGeneres, Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Carrie Underwood, Ellie Goulding, Jennifer Lopez, Miley Cyrus, Moby, Stevie Wonder, Bill Clinton, and Al Gore.

Διασημότητες που έγιναν χορτοφάγοι το 2017 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

–H Ariana Grande που έγινε βίγκαν αφού είδε το “Forks over Knives”η οποία είπε:

“Πιστεύω ακράδαντα στην χορτοφαγική διατροφή κι ότι αυτή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο της ζωής και να σε κάνεε ένα πιο χαρούμενο άτομο”.

–H Laverne Cox, από την σειρά Orange is the New Black που ανακοίνωσε στο instagram ότι είναι “φρέσκια” βίγκαν και ένιωθε “τόσο καλύτερα”.

–H Danielle Brooks, κι αυτή από το Orange is the New Black, που ανακοίνωσε στο The Chew του ABC ότι είναι βίγκαν ήδη 2 μήνες. Είπε: “Αυτός είναι ο τρόπος μου να διδάξω τον εαυτό μου πώς να τρώω σωστά, πώς να ζω…”.

–Η Edie Falco, γνωστή από τον ρόλο της στο The Sopranos που έχει υπάρξει χρόνια χορτοφάγος, πρόσφατα έγινε βίγκαν.

-O Shawn Booth, είπε στο περιοδικό People ότι έγινε βίγκαν. Συγκεκριμένα είπε: “Ούτε μία στο εκατομμύριο δε θα περίμενα να κόψω το κρέας…Αλλά τελικά όλα έχουν να κάνουν με το πώς νιώθει καλύτερα το σώμα σου.”

Η Google αλλάζει προς μία κατεύθυνση χορτοφαγική – για τους εργαζόμενούς της (και όχι μόνο)

Οι εργαζόμενοι στην Google τρώνε δωρεάν φαγητό στις καφετέριες των εγκαταστάσεών της. Και τελευταία, τα γεύματα χρησιμοποιούν περισσότερα χορτοφαγικές τροφές και λιγότερο κρέας.

Στα πλαίσια μίας ευρύτερης βιώσιμης πρωτοβουλίας, η Google αναγνωρίζει ότι η κατανάλωσητου κρέατος είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρακικού αποτυπώματός της και ότι η κτηνοτροφία είναι ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντκής μας κρίσης.

Οπότε, οι σεφ ωθούν τους εργαζόμενους να τρώνε λιγότερο κρέας. Δεν προσπαθούν να σερβίρουν χορτοφαγικά γεύματα αμέσως αλλά “μετατοπίζουν” τον κόσμο από το κρέας στην χορτοφαγία.

Οι σεφ πειραματίζονται με χορτοφαγικά πιάτα και η Google συνεργάζεται με την εταιρεία Better Buying Lab – η οποία αναπτύσσει στρατηγικές που βοηθούν τους καταναλωτές να αγοράζουν και να καταναλώνουν πιο βιώσιμες τροφές – και ελπίζει να αλλάξει το τοπίο των εστιατορίων πέρα από τις καφετέριες της Google.

Οι πωλήσεις του φυτικού γάλακτος σημειώνουν απίστευτες αυξήσεις ενώ αυτές του ζωικού πέφτουν

Η διεθνής αγορά του φυτικού γάλακτος αναμένεται να φτάσει τα 16 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2018, δηλαδή να σημειώσει δραματική αύξηση από τα 7 δισεκατομμύρια δολλάρια που ήταν το 2010.

Ο online delivery κολλοσός Ιnstacart είπε ότι οι αναζητήσεις για Μη-γαλακτοκομικά ανέβηκαν κατά 222%. Η εταιρεία Elmhurst Dairy in Queens στη Νεα Υόρκη, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών στην Ανατολική Ακτή, έπαυσε τις γαλακτοκομικές της δραστηριότητες μετά από 90 χρόνια έπειτα από πτώση των καταναλωτικών απαιτήσεων.

Επιπροσθέτως, στις Η.Π.Α, η αύξηση των πωλήσεων των μη-ζωικών γαλάκτων αυξήθηκε κατά 61% από το 2012 εως το 2017, σύμφωνα με τo online κατάστημα Mintel.

Οπότε, όσο η ζήτηση για μη ζωικά γάλατα αυξάνεται, η ζήτηση για ζωικά γάλατα μειώνεται.

Σύμφωνα με δεδομένα της οικονομικής υπηρεσίας USDA, η κατανάλωση των ζωικού γάλακτος μειώθηκε κατά 22% από το 2000 εως το 2016.

Επίσης, η βιομηχανία γαλακτοκομικών έχει ξεκινήσει να τρομοκρατείται. Μια καμπάνια που ονομάζεται Februdairy δημιουργήθηκε με σκοπό να μπουστάρει τις πωλήσεις των γαλακτοκομικών και την εικόνα της εν λόγω βιομηχανίας που ολοένα και πέφτει. Αλλά απέτυχε πριν καν ξεκινήσει. Περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται για τα προβήματα που προκαλούν τα γαλακτοκομικά και τα προβλήματα στην εν λόγω βιομηχανίας.

Τα υποκατάστατα κρεάτων γίνονται mainstream και προκαλούν ανησυχία στην βιομηχανία παραγωγής κρέατος

Μέχρι κι η βιομηχανία κρέατος καταλαβαίνει τι γίνεται. Για του λόγου το αληθές, ο Chuck Jolley, πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής κρεάτων Hall of Fame είπε ότι τα υποκατάστατα κρέατος είναι μία από τις έξι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κτηνοτροφία το 2018. Η εταιρεία Beyond Meat που παράγει υποκατάστατα κρέατος λάνσαρε το Beyond Burger το οποίο μοιάζει με αληθινό κρέας. Όταν μαγειρεύονται, αυτά τα μπέργκερ έχουν χυμό από πατζάρι για να “ματώνουν” όπως τα αληθινά κρέατα.

Ο κόσμος λέει πώς το εναλλακτικό μπέργκερ μυρίζει και έχει γέυση σαν το αληθινό κρέας. Σε πολλά πολυκαταστήματα μπορεί κανείς να βρει το Beyon Burger ανάμεσα στα παραδοσιακά κρέατα

Η εταιρεία που εδρεύει στο Λος Άντζελες έχει κερδίσει πολλούς επενδυτές – μεταξύ άλλων τους Leonardo Di Caprio, Bill Gates & Τhe Humane Society. Μέχρι και η Tyson Foods, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στην Αμερική αγόρασε το 5% της Beyond Meat.

Μία ακόμη απόδειξη ότι αυτό το μπέργκερ έχει γίνει mainstream, είναι πως μπορείτε να το βρείτε και στα 469 καταστήματα TGI Fridays που βρίσκονται στις Η.Π.Α.

Πέραν των Η.Π.Α, στη Γερμανία -που είναι γνωστή για τα σνίτσελ και τα bratwurst, το 2016, Γερμανικές εταιρείες λάνσαραν περισσότερα βίγκαν φαγητά από ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα!!! (Σημείωση: Το πρώτο βίγκαν νηπιαγωγείο στην Γερμανία ανοίγει αυτό το καλοκαίρι!)

Οι χορτοφαγικές τροφές αυξάνονται και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο. Άλλος ένας τομέας που θα δει αύξηση είναι οι χορτοφαγικές επιλογές στα fast food

Πολλές χορτοφαγικές αλυσίδες εστιατορίων όπως τα Veggie Grill, Plant Power Fast Food,Evolution Fast Food & Amy’s Drive Thru, άνοιξαν περισσότερα σημεία πώλησης το 2017 και αναμένεται να ανοίξουν ακόμη περισσότερα.

Συγκεκριμένα, τα Plant Power Fast Food, μια “χορτοφαγική, πιο υγιεινή εκδοχή” του τυπικού γρήγορου φαγητού, βλέπουν φοβερή ανάπτυξη (ίσως απροσδόκητα αφού οι πελάτες τους λένε πως δεν είναι βίγκαν). Γι αυτή την στροφή σε χορτοφαγική διατροφή, ο συν-ιδρυτής Jeffrey Harris είπε στο περιοδικό Forbes: “Αυτό το εξωπραγματικό ενδιαφέρον αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία μας, μία αλλαγή που ελπίζουμε να είμαστε μέρος της”

Επιπροσθέτως, τα ταχυφαγεία By Chloe σερβίρουν 110,000 χορτοφαγικά γεύματα κάθε μήνα στις Η.Π.Α και επεκτείνονται διεθνώς ξεκινώντας από το Λονδίνο, με σχέδια να πάνε και προς Μέση Ανατολή & Ευρώπη.

Το πιο αξιοσημείωτο δε είναι πως μέχρι και τα Mc Donalds λάνσαραν Mc Vegan burger στην Σουηδία και την Φινλανδία. Κι η Pizza Hut λάνσαρε βίγκαν τυρί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα σχολεία και περισσότεροι καθηγητές απολαμβάνουν χορτοφαγικά γεύματα

Όλο και περισσότερα σχολεία εισαγάγουν χορτοφαγικά γεύματα – γνωστά μέχρι πρότινος για τα διατροφικώς χαμηλής ποιότητας φαγητά τους – γίνονται έτσι πιο υγιεινά τα γεύματα, με τη βοήθεια των περισσότερων χορτοφαγικών επιλογών.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το νέο πως μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα, χορτοφαγικές επιλογές θα είναι διαθέσιμες σε κάθε Αμερικάνικο σχολείο στην 2η μεγαλύτερη σχολική περιοχή της Αμερική.

Η έφηβη ακτιβίστρια Lila Copeland είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του προγράμματος. Μέσα από την καμπάνια της Healthy Freedom, αποσκοπεί στο να δει γευστικές επιλογές βίγκαν γευμάτων στις Η.Π.Α, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μέχρι το 2020.

Επίσης, στην Γαλλία, τον Νοέμβριο του 2017, σε μία συνέντευξή του, ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Nicolas Hulot, δήλωσε ότι τα Γαλλικά σχολεία πρέπει να υιοθετήσουν ένα 100% χορτοφαγικό μενού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Και στη Νεα Υόρκη, 1300 εκπαιδευτικοί δέχτηκαν το challenge χορτοφαγικής -μη επεξεργασμένης- διατροφής, εμπνευσμένοι από έναν συνάδελφό τους που άλλαξε την διατροφή του κι είδε φοβερά αποτελέσματα, έπειτα από μία καρδιακή προσβολή που πέρασε.

Γιατί περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν αυτή τη διατροφή;

Όπως δείχνουν τα σημάδια από όλη την υφήλιο, περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την χορτοφαγική διατροφή. Αυτή στροφή είναι πολυπαραγοντκή.

Καταρχήν το ίντερνετ έχει διευκολύνει την διάδοση της πληροφορίας.

Ίσως, σαν αποτέλεσμα, περισσότεροι άνθρωποι να αποφάσισαν να ψάξουν από πού έρχεται το φαγητό τους και πώς αυτό παράγεται.

Ύστερα οι άνθρωποι γίνονται πιο ενήμεροι σχετικά με τα πλεονεκτήματα που έχει – σε επίπεδο υγείας, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών- και των επιπτώσεων στην υγεία της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών παραγώγων.

Για παράδειγμα, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας, συνέδεσε τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και το ζαμπόν, με τον καρκίνο.

Και σύμφωνα με μία τεράστια έρευνα που εκδόθηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών:

Η δεθνής μείωση κατανάλωσης κρέατος που λαμβάνει χώρα μεταξύ του 2016 και του 2050 θα μπορούσε να σώσει πάνω από 8.000.000 ζωές τον χρόνο, 31 τρισεκατομμύρια $ λιγότερα κόστη στον τομέα της υγείας και της κλιματικής αλλαγής – και, ακόμη, τον ίδιο τον πλανήτη.

Η κατανάλωση χορτοφαγικών γευμάτων γίνεται mainstream

Είναι στη μόδα να δημοσιεύει κανείς φωτογραφίες και βίντεο γευστικών χορτοφαγικών γευμάτων στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Instagram και to YouTube. Πέραν αυτού, οι άνθρωποι ολοένα και κόβουν τα ζωικά προϊόντα και ανακοινώνουν / δείχνουν τις αλλαγές που αυτό επιφέρει πάνω τους, στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακόμη, γνωστά ντοκιμαντέρ όπως τα “Fork Over Knives,” “What The Health!,” & “Earthlings” , προωθούν την χορτοφαγική διατροφή και βοηθούν τον κόσμο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα ζώα, το φαγητό και την υγεία τους.

Γενικά, τα στερεότυπα για την λέξη “βίγκαν” και για την χορτοφαγική διατροφή έχουν αλλάξει και έχουν γίνει πιο θετικά.

Οι άνθρωποι μειώνουν σημαντικά το κρέας και τα ζωικά προϊόντα αλλά δεν κόβουν απαραίτητα το κρέας.

Η στροφή στην χορτοφαγία δε χρειάζεται να είναι όλαή τίποτα. Γενικά, περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερα ζωικά προϊόντα και περισσότερα χορτοφαγικά – κάτι που αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα για την υγεία και το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, περισσότεροι από το 39% των καταναλωτών στις Η.Π.Α και από το 43% στον Καναδά λένε ότι προσπαθούν να υιοθετήσουν περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές στη διατροφή τους, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της Nielsen.

Για παράδειγκα, η καμπάνια “Δευτέρα χωρίς κρέας” είναι ένα διεθνές κίνημα που αποσκοπεί στην μείωση του κρέατος τουλάχιστον κατά μία ημέρα την εβδομάδα. Και οι φλεξιτάριαν δημιουργούν μια κατηγορία ανθρώπων που είναι κυρίως χορτοφάγοι αλλά τρώνε που και που ψάρι ή κρέας.

Όλο και περισσότερποι – είτε αυπροσδιοριζόμενοι ως αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) ή χορτοφάγοι (vegetarian) είτε όχι – άνθρωποι επιλέγουν να εισάγουν βίγκαν και χορτοφαγικά γεύματα στον τρόπο διατροφής τους.

Συμπερασματικά, ορίστε η ελπίδα μας για το μέλλον στο φαγητό

Καταρχήν, δεν χρειάζεται να αυτοπροσδιορίζεστε ώς vegan ή vegetarian για να νοιάζεστε για την υγεία σας, τα ζώα και τον πλανήτη.

Πάνω απ’ όλα, εμείς στο Food Revolution Network, πρεσβεύουμε το υγιεινό,ηθικό και βιώσιμο φαγητό. Και πιστεύουμε σε μία ευρύτερη προσέγγιση που καλωσορίζει και στηρίζει όλον τον κόσμο στην στροφή σε μια πιο υγιεινή κατέυθυνση, ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους και τις ταμπέλες.

Θέλουμε να δούμε υγιεινό χορτοφαγικό φαγητό που είναι γευστικό, να είναι διαθέσιμο και οικονομικά προσβάσιμο σε όλους – συμπεριλαμβανομένου του φαγητού που επικεντρώνεται σε καθαρές τρόφες, μη επεξεργασμένες.

Θέλουμε να δούμε περισσότερο ενδιαφέρον στα φρέσκα, τοπικά, βιολογικά και δικαίου εμπορίου φαγητά – αλλά και στις λαϊκές αγορές, στα μποστάνια και στην κοινοτική γεωργία.

Και θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν συνειδητές, υγιεινές επιλογές όσον αφορά το ΤΙ τρώνε και το ΓΙΑΤΙ.

BONUS πληροφορία: Το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού είτε έχει κόψει είτε έχει μειώσει το κρέας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Μετάφραση: Ελίζα Δημητρά & Εύα Ιωαννίδη Γαλάνη

/ethosandempathy.org

Υγεία

Δυσανεξία στη γλουτένη: Τα 10 σημάδια που δείχνουν πρόβλημα [vid]
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 
Περισσότερες από 55 ασθένειες έχουν συνδεθεί με την δυσκολία ή ανικανότητα του οργανισμού να χειριστεί σωστά τη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι.


Υπολογίζεται ότι το 99% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη δεν γνωρίζουν την πάθησή τους επειδή δεν μπορούν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα.

Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται ότι το 15% του γενικού πληθυσμού έχει σε κάποιο βαθμό πρόβλημα με τη γλουτένη.

Μήπως είστε ένας από αυτούς;

Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις παρακάτω παρενέργειες θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις:
Πεπτικό πρόβλημα: Για παράδειγμα, έχετε πολλά αέρια, φούσκωμα, διάρροια και ακόμη και απόφραξη που σας κάνει να πηγαίνετε πολύ αραιά στην τουαλέτα.
Τριχοειδής κεράτωση (έχει την μορφή “δέρμα σαν κοτόπουλο”, σαν πολλά μικρά εξογκώματα/σπυράκια, στην πίσω πλευρά των μπράτσων σας, όπως στην ακόλουθη φωτογραφία): Αυτό τείνει να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Α, ως αποτέλεσμα της επιβλαβούς δράσης της γλουτένης στο έντερο.

Αυξημένη κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου ή αίσθημα εξάντλησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει γλουτένη.
Αν έχετε διαγνωστεί με κάποια άλλη αυτοάνοση νόσο, όπως θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ελκώδης κολίτιδα, λύκος, ψωρίαση, σκληροδερμία ή σκλήρυνση κατά πλάκας.
Νευρολογικά συμπτώματα, όπως λιποθυμίες ή ένα συναίσθημα απώλειας της ισορροπίας.
Ορμονική διαταραχή, όπως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ανεξήγητη στειρότητα.
Ημικρανίες και πονοκέφαλοι.
Αν έχετε διαγνωστεί με χρόνια κόπωση ή ινομυαλγία.
Φλεγμονή, οίδημα ή πόνος στα δάχτυλα, τα γόνατα ή τους γοφούς.
Διαταραχές στην ψυχική σας διάθεση, με αυξημένο άγχος, συναισθηματικές μεταπτώσεις και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής.
http://www.healthtipsportal.com

Υγεία

Η λευκή γλώσσα είναι μια επίστρωση από υπολείμματα, βακτήρια και νεκρά κύτταρα στο στόμα σας που την κάνουν να φαίνονται λευκή. Αν και η εμφάνιση της λευκής γλώσσας μπορεί να είναι ανησυχητική, η κατάσταση είναι συνήθως ακίνδυνη και προσωρινή.


Ωστόσο, η λευκή γλώσσα μπορεί να είναι μια ένδειξη ορισμένων σοβαρών παθήσεων, που κυμαίνονται από μια μόλυνση έως μια προκαρκινική κατάσταση.

Αίτια
Η λευκή γλώσσα είναι το αποτέλεσμα υπερανάπτυξης και διόγκωσης των στενόμακρων απολήξεων (θηλές) στην επιφάνεια της γλώσσας σας. Η εμφάνιση ενός λευκού επιχρίσματος προκαλείται από ουσίες, βακτήρια και νεκρά κύτταρα που “κολλάνε” ανάμεσα στις διογκωμένες -και μερικές φορές υπό φλεγμονή- απολήξεις.

Οι αιτίες της υπερτροφίας ή της φλεγμονής αυτών των θηλών στην γλώσσα περιλαμβάνουν:
Κακή στοματική υγιεινή
Ξηροστομία
Αφυδάτωση
Κάπνισμα
Κατανάλωση αλκοόλ
Αναπνοή από το στόμα
Πυρετός
Παραδείγματα καταστάσεων που σχετίζονται με λευκές κηλίδες ή άλλες δυσχρωμίες της γλώσσας περιλαμβάνουν:
Χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών
Τσίχλα
Λευκοπλακία
Ομαλός λειχήνας του στόματος
Καρκίνος του στόματος
Καρκίνος της γλώσσας
Σύφιλη
HIV/AIDS
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Η λευκή γλώσσα είναι γενικά ένα ήπιο φαινόμενο και μπορεί να υποχωρήσει με το απαλό βούρτσισμα στην γλώσσα με μια οδοντόβουρτσα ή με μια ξύστρα γλώσσας και πίνοντας άφθονο νερό.

Διαβάστε επίσης: Πλύσιμο δοντιών: Πώς να βουρτσίζετε αποτελεσματικά τα δόντια σας [vid]
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας αν:
Έχετε παρατηρήσει και άλλες αλλαγές στη γλώσσα σας
Η γλώσσα σας πονάει
Το λευκό χρώμα στην γλώσσα σας επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες

http://www.mayoclinic.org

Υγεία

Η κατανάλωση πολλών μακαρονιών, ρυζιού και εν γένει ζυμαρικών αυξάνει την πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Αντίθετα, τα πολλά λιπαρά ψάρια και όσπρια τείνουν να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ του Πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας Journal of Epidemiology and Community Health, ανέλυσαν στοιχεία για 914 γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση σε ηλικία 40 έως 65 ετών (στη μέση ηλικία των 51 ετών). Η ηλικία της εμμηνόπαυσης συσχετίσθηκε με τη διατροφή κάθε γυναίκας.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μια έξτρα μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού τη μέρα, έφθαναν σε εμμηνόπαυση περίπου ενάμισι έτος νωρίτερα από το μέσο όρο. Επίσης τα πολλά σνακ σχετίζονταν με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας λιπαρού ψαριού (με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) σχετιζόταν με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης κατά τουλάχιστον τρία χρόνια. Επίσης η διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, καθώς και η λήψη αυξημένων ποσοτήτων βιταμίνης Β6 και ψευδάργυρου, καθυστερούν την εμμηνόπαυση κατά περίπου ένα έτος.

Η κατανάλωση πολύ κρέατος σχετίζεται με εμμηνόπαυση ένα έτος αργότερα σε σχέση με τη φυτοφαγική διατροφή που αποφεύγει το κρέας.

Οι γυναίκες που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιοπάθειας, ενώ από την άλλη η καθυστερημένη εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών, περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων, καθώς και του τρόπου ζωής.

newsbeast.gr/

Υγεία

Πρεβιοτικά ονομάζονται οι άπεπτες φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη ή/και τη δραστηριότητα των προβιοτικών και της υπόλοιπης εντερικής μικροχλωρίδας. Τα κυριότερα πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες.

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί, οι οποίοι ότι όταν καταναλώνονται (όπως σε ένα τρόφιμο ή ένα διαιτητικό συμπλήρωμα) διατηρούν ή αποκαθιστούν τα ευεργετικά βακτήρια στην πεπτική οδό.

Το πρεβιοτικά διαφέρουν από τα προβιοτικά συστατικά, δεδομένου ότι δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικρόβιο αλλά βοηθούν στην αύξησή τους. Με άλλα λόγια, τα πρεβιοτικά αποτελούν την τροφή των προβιοτικών.

Τα κυριότερα προβιοτικά

Acidophilus: Είναι από τα πιο γνωστά και σημαντικότερα προβιοτικά για την υγεία του λεπτού εντέρου. Εκτός από τα τοιχώματα του εντέρου, ο Lactobacillus Acidophilus υπάρχει φυσιολογικά και στον κόλπο, στον τράχηλο και στην ουρήθρα. Βοηθά στον έλεγχο των κολικών και της διάρροιας των βρεφών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει την ανάπτυξη του μύκητα candida.

Βrevis: Είναι ένα προβιοτικό που παράγει γαλακτικό οξύ, το οποίο βοηθά στη σύνθεση των βιταμινών D και K.

Plantarum: Φτιάχνει γαλακτικό οξύ και βοηθά στη σύνθεση της λυσίνης (ένα απαραίτητο αμινοξύ). Αυτός ο οργανισμός εξαλείφει τα νιτρικά άλατα, προωθώντας τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, με αποτέλεσμα τη μείωση των παθογόνων.

Bulgaricus: Παράγει λακτικό οξύ και βοηθά στη δυσκοιλιότητα και στη διάρροια καθώς ομαλοποιεί την κινητικότητα του εντέρου.

Casei: Κατάλληλος για άτομα που έχουν τη νόσο του Crohn, άτομα που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα ενώ παράλληλα βοηθά και στις εντερικές μολύνσεις.

Bifidum: Δημιουργεί ευνοϊκές αλλαγές στα επίπεδα ph με την παραγωγή γαλακτικού και οξικού οξέος. Επιπλέον, το είδος αυτό βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Infantis: Προσομοιώνει την παραγωγή των κυτοκινών που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σκοτώνει παθογόνα (clostrida, salmonella και shigella) που σχηματίζουν αποικίες στο παχύ έντερο. Αποτρέπει στα μη φιλικά βακτήρια και στους μύκητες να σχηματίσουν αποικίες, το οποίο βοηθά στη μείωση της συχνότητας των των γαστρεντερικών προβλημάτων όπως διάρροια, ναυτία και κατά τη διάρκεια της χρήσης αντιβιοτικών.

Πηγές προβιοτικών

Πολύ καλή πηγή προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικότερα τα μη παστεριωμένα. Όμως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για λόγους ασφαλείας παράγονται συνήθως με παστεριωμένο γάλα. Έτσι, τα προβιοτικά προστίθενται εκ των υστέρων. Προβιοτικά υπάρχουν και σε άλλα τρόφιμα όπως το κεφίρ. Από την άλλη μεριά, τα συμπληρώματα διατροφής έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις και συχνά διαθέτουν ποικιλία διαφορετικών μικροβιακών στελεχών που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.

Γιατί είναι τα προβιοτικά απαραίτητα

Στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου ζουν 400 διαφορετικά είδη βακτηρίων και σε αριθμό μεγαλύτερο από 100 τρισεκατομμύρια. Όταν οι άνθρωποι ξεκινούν τη ζωή τους, έχουν ένα υγιές εντερικό περιβάλλον αλλά η ηλικία, ο τρόπος ζωής, οι καταχρήσεις, το άγχος και πολλοί άλλοι λόγοι ελαττώνουν τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων. Αυτό επιτρέπει στα παθογόνα βακτήρια να υπερισχύουν με αποτέλεσμα να αρχίζουν να εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα όπως υπερβολικά αέρια, φουσκώματα, διάρροια, εντερική τοξικότητα, δυσκοιλιότητα και φτωχή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Εάν αυτή η ανισορροπία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια κατάσταση, να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις.

Πώς λαμβάνονται τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη δοσολογία, π.χ. ημερήσια δοσολογία, αλλά η δοσολογία των προβιοτικών ορίζεται από τον κατασκευαστή. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής , που περιέχουν ένα στέλεχος και προβιοτικά που περιέχουν μίξη στελεχών. Αυτό είναι σημαντικό διότι κάθε στέλεχος μπορεί να έχει διαφορετική δράση, όπως τονίστηκε παραπάνω. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό τα προβιοτικά να είναι ανθεκτικά στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και τα άτομα που επιθυμούν να λάβουν προβιοτικά να ενημερώσουν τον γιατρό τους.

Πηγές:

Costa D.J, Marteau P, Amouyal M, Poulsen L.K, Hamelmann E, Cazaubiel M, Housez B, Leuillet S, Stavnsbjerg M, Molimard P, Courau S, Bousquet J (2014) “Efficacy and safety of the probiotic Lactobacillus paracasei LP-33 in allergic rhinitis: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial (GA2LEN Study).” Eur J Clin Nutr. 68(5):602-7. doi: 10.1038/ejcn.2014.13

Kosaka Y, Ohrui T, Ohtawara A, Ishizuka S, Azumi M, Fujii M, Sasaki H (2015) “Lactobacillus bifidus and pathogenic Escherichia coli in geriatric patients.” Geriatr Gerontol Int 15(3):387-8. doi: 10.1111/ggi.12362.

Llopis M, Antolin M, Carol M, Borruel N, Casellas F, Martinez C, Espin-Basany E, Guarner F, Malagelada J.R (2009) “Lactobacillus casei downregulates commensals’ inflammatory signals in Crohn’s disease mucosa.” Inflamm Bowel Dis 15(2):275-83. doi: 10.1002/ibd.20736.

Tien M.T, Girardin S.E, Regnault B, Le Bourhis L, Dillies M.A, Coppee J.Y, Bourdet-Sicard R, Sansonetti P.J, Pedron T (2006) “Anti-Inflammatory Effect of Lactobacillus casei on Shigella-Infected Human Intestinal Epithelial Cells” J Immunol 176:1228-1237. doi: 10.4049/jimmunol.176.2.1228.

Υγεία

Γιατί να περιμένεις μέχρι το καλοκαίρι για να ξεκινήσεις το κολύμπι; Τα οφέλη του θα σε πείσουν να κάνεις τώρα την πρώτη βουτιά.

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε συνδυάσει το κολύμπι με τις διακοπές μας στη θάλασσα, τις ατέλειωτες ώρες στον ήλιο και το αγαπημένο μας μπικίνι. Παρόλο που γνωρίζουμε πως είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης που γυμνάζει κάθε σημείο του σώματος μας, εξακολουθούμε να πέφτουμε στο νερό μόνο τα καλοκαίρια. Εάν ρίχναμε όμως μια πιο καλή ματιά στα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει απλόχερα η κολύμβηση, θα ξεκινούσαμε τις βουτιές στο επόμενο δευτερόλεπτο.

Cardio και ενδυνάμωση, δυο σε ένα!

Το νερό μας εξαναγκάζει να κινούμαστε διαρκώς για να μη βουλιάξουμε. Ταυτόχρονα, η αντίσταση του νερού βοηθάει του μύες να δυναμώσουν. Βγαίνεις λοιπόν από τη δύσκολη θέση του να διαλέξεις ανάμεσα στην καρδιαγγειακή άσκηση ή την ενδυνάμωση, αφού συνδυάζεις και τα δυο.

Καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων

Όταν βρίσκεσαι κάτω από νερό, αυτόματα το σώμα σου διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο. Έτσι, μαθαίνει να λαμβάνει περισσότερο αέρα σε κάθε αναπνοή και να αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα σε κάθε εκπνοή. Γι’ αυτό μάλιστα λένε πως οι κολυμβητές έχουν καλύτερες ποσότητες αέρα μέσα και έξω στους πνεύμονες τους απ’ ότι οι δρομείς.

Καλύτερη άσκηση για αποκατάσταση

Συχνά όταν ασκούμαστε, μπορεί να τύχει να τραυματιστούμε ελαφρώς ή και πιο σοβαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι το κολύμπι είναι η καλύτερη μέθοδος αποκατάστασης του σώματος που έχει τραυματιστεί. Η κίνηση ολόκληρου του σώματος και η αντίσταση του νερού, βοηθούν την κινητοποίηση και την ενδυνάμωση του σημείου που έχει τραυματιστεί, βοηθώντας το να επανέλθει γρήγορα κι αποτελεσματικά.

Αντίο στο άγχος

Όπως σε κάθε μορφή άσκησης, έτσι και στο κολύμπι παράγονται ενδορφίνες που βοηθούν στη μείωση του άγχους. Η κολύμβηση λοιπόν βοηθά να ενισχυθούν τα αισθήματα ηρεμίας στο σώμα μας, γι’ αυτό και έχει καταφέρει να ανακουφίσει πολλούς ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από χρόνιο άγχος.

Δείχνεις νεότερη

Επιστήμονες λένε ότι η κολύμβηση επηρεάζει την αρτηριακή μας πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης, το νευρικό σύστημα, τη μυϊκή μάζα και τη χημεία του αίματος. Όταν τόσο σημαντικά συστήματα και λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού λειτουργούν αρμονικά τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να δείχνεις δέκα χρόνια νεότερη.

Δεν κάνει διακρίσεις

Πρόκειται για μια μορφή άσκησης που απευθύνεται σε όλους. Δεν κάνει διακρίσεις, αρκεί να ξέρεις κολύμπι. Γυναίκες, άντρες, παιδιά, έγκυες, τραυματισμένοι και μη έχουν κάθε δικαίωμα να απολαύσουν τις βουτιές ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Αφορμή για νέες δραστηριότητες

Η δύναμη που θα νιώσεις στο σώμα σου, θα σου χαρίσει και την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσεις νέες περιπέτειες στο νερό και να παρασύρεις φίλους και γνωστούς στα παιχνίδια με το νερό.

Υγεία

Ένα από τα πλέον προβληματικά συστατικά που καταναλώνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε, το αρσενικό, μελέτησαν οι επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσουν τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να επιφέρει στην υγεία.

Πως καταναλώνουμε όμως αρσενικό χωρίς να το γνωρίζουμε; Το αρσενικό είναι μέρος της διατροφής των κοτόπουλων. Είναι εγκεκριμένο προσθετικό στη διατροφή τους σε πολλές χώρες καθώς χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των εντερικών παρασίτων στα κοτόπουλα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνής οδηγίες επιβάλλεται να περάσουν 5 μέρες από τη χορήγηση του αρσενικού μέχρι το σφάξιμο του κοτόπουλου. Και ο λόγος είναι για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε το στοιχείο αυτό να αποβληθεί από τον οργανισμό του κοτόπουλου.

Το αρσενικό ως στοιχείο βρίσκεται κυρίως στο φλοιό της γης και οι άνθρωποι εκτίθενται συνήθως σε αυτό μέσω του πόσιμου νερού, της σκόνης και της διατροφής τους. Η ανόργανη μορφή του αρσενικού είναι περισσότερο επικίνδυνη από την οργανική μορφή. Έχει καταταχθεί στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών και όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα το 65% του αρσενικού που υπάρχει στα κοτόπουλα είναι σε ανόργανη μορφή.

Σε χαμηλές ποσότητες η ύπαρξη αρσενικού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ακίνδυνη, όμως όταν οι συγκεντρώσεις αυτές αυξάνονται μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει επ’ αυτού έχουν διαπιστώσει ότι η χρόνια έκθεση των ανθρώπων στο αρσενικό, της τάξης των 10 - 40 μικρογραμμαρίων κατά κιλό ημερησίως, συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, του αναπνευστικού συστήματος και της ουροδόχου κύστεως.

Η μελέτη διήρκεσε 7 χρόνια και εξετάστηκαν μεταξύ άλλων 5.000 δείγματα από κοτόπουλα. Οι επιστήμονες υπολόγισαν την ποσότητα αρσενικού που συγκεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα ανάλογα με την κατανάλωση που κάνει σε κρέας και διαπίστωσαν ότι τα κοτόπουλα περιέχουν 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες αρσενικού σε σύγκριση με άλλα ζώα και πουλερικά.

Όπως είπαν, οι ενήλικες που καταναλώνουν μικρές ποσότητες κοτόπουλου, η ποσότητα αρσενικού που παίρνουν είναι μεταξύ 3,52-5,24 μικρογραμμάριων ημερησίως. Δηλαδή όταν το άτομο ζυγίζει 60 κιλά και τρώει 60 γραμμάρια ημερησίως κοτόπουλου, λαμβάνει αυτή την ποσότητα η οποία είναι μέσα στα αποδεκτά όρια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το αποδεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης αρσενικού είναι 2 μικρογραμμάρια ανά κιλό ημερησίως.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα που τρώνε υψηλές ποσότητες κοτόπουλου, μπορεί να λαμβάνουν 10 φορές υψηλότερη ποσότητα αρσενικού από αυτήν που θεωρείται ασφαλής. Να σημειωθεί ότι στις ομάδες αυτές εκτός από τους ενήλικες συμπεριλαμβάνονται και παιδιά.

Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν, ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών καθώς, η χρόνια έκθεσή τους σε στοιχεία όπως το αρσενικό είτε μέσω της διατροφής τους, είτε μέσω του νερού, μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

apotis4stis5.com

Υγεία

Γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Friedrich Alexander δημοσίευσαν μελέτη τους όπου υποστηρίζουν πως οι φυτικές ίνες μπορούν να αποσύρουν χρόνιες φλεγμονές από τις αρθρώσεις μας. Όπως αναρτήθηκε στη δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, εξηγούν ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας μέσω των βακτηριδίων τα οποία ζουν μέσα στο γαστρικό και εντερικό μας σύστημα.

Ένας υγιής ενήλικας φιλοξενεί περίπου δύο κιλά βακτηρίδια μέσα στο γαστρεντερικό του σύστημα τα οποία τρέφονται διασπώντας τις τροφές που καταναλώνουμε στα πλούσια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγονται μέσω αυτής της διαδικασίας, τα οποία αυξάνουν την κίνηση στο εντερικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Εκτός από αυτό τα βακτήρια αυτά είναι καλοί φύλακες της συνολικής μας υγείας καθώς καταπολεμούν τυχόν παθογόνα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια. Στη γερμανική έρευνα του Friedrich Alexander διαπιστώθηκε ότι ακόμα και οι μεταβολίτες των βακτηρίων αυτών δρουν καταλυτικά σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Δίχως να έχουν ακόμα ξεκάθαρη εικόνα, παρατήρησαν ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, βουτυρικό και προπιονικό, έχουν εντοπιστεί στο υγρό των αρθρώσεών μας, κάνοντας τους επιστήμονές να βλέπουν την ενεργή δράση τους ως προς την καλή λειτουργία ων αρθρώσεων καθώς δεν αφήνουν να σχηματιστούν βακτήρια που προκαλούν φλεγμονές.

Άλλη μία σπουδαία παρατήρηση της ομάδας του Δρ Μάριο Ζάις είναι πως η συγκέντρωση προπιονικού οξέως στον μυελό των οστών προκαλεί μείωση των φθοροποιών κυττάρων κατά των οστών, πράγμα που επιβραδύνει σημαντικά τις φθορές του σκελετικού συστήματος.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μια φιλική προς τα βακτήρια διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα. Τα ευρήματα μας ανοίγουν τον δρόμο για καινοτόμες θεραπείες για τις φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων, όπως και για την οστεοπόρωση. Προς το παρόν βέβαια δεν μπορούμε να δώσουμε κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις, παρά ότι η κατανάλωση δημητριακών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών συντελεί στην διατήρηση της βακτηριακής εντερικής ποικιλότητας», καταλήγει ο Δρ Ζάις.

http://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

 

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερο σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες και σας εξασφαλίζει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της δύσκολης καθημερινότητας.

Ανήκει στην κατηγορία των ιχνοστοιχείων, πράγμα που σημαίνει ότι το χρειαζόμαστε σε μικρές μόνο ποσότητες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι ασήμαντο. Μεταξύ άλλων, το σελήνιο εμπλέκεται στην αναπαραγωγική υγεία, τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και τη σύνθεση του DNA, ενώ δρα και ως αντιοξειδωτικό.

Ποιες είναι οι ανάγκες του οργανισμού σε σελήνιο
Οι ενήλικες άντρες και γυναίκες χρειάζονται καθημερινά 55 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου. Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 60 και 70 mcg αντίστοιχα. Ασφαλής θεωρείται η πρόσληψη έως και 100 mcg ημερησίως.

Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου είναι δυνατή με την κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών τροφών. Τις τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σελήνιο μπορείτε να τις δείτε στην gallery στο τέλος του άρθρου.

Τα σημάδια που υποδεικνύουν έλλειψη σεληνίου
Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να δείξει αν τα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό είναι πολύ χαμηλά. Η ανεπάρκεια ή έλλειψη σεληνίου εκδηλώνεται τυπικά με τα παρακάτω συμπτώματα:

Τριχόπτωση: Μία από τις κυριότερες λειτουργίες του σεληνίου στον οργανισμό είναι η μετατροπή της θυρεοειδικής ορμόνης Τ4 στην ενεργή μορφή της, την T3. Έτσι, τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου συνδέονται στενά με τον υποθυρεοειδισμό, σύμπτωμα του οποίου είναι η απώλεια και η αποδυνάμωση των μαλλιών.

Κόπωση: Πολλές διατροφικές ελλείψεις μπορεί να ευθύνονται για το αίσθημα κόπωσης και η έλλειψη σεληνίου είναι μία από αυτές. Άλλες πιθανές διατροφικές αιτίες είναι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, η έλλειψη βιταμίνης D ή η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου.

Ανεξήγητη αύξηση του βάρους: Και στην περίπτωση αυτή φταίει η επίδραση του σεληνίου στον θυρεοειδή αδένα. Χωρίς αρκετό σελήνιο, μειώνεται η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και επομένως ο μεταβολισμός υπολειτουργεί. Οι μειωμένες καύσεις είναι αυτές που οδηγούν στη αύξηση του βάρους, χωρίς να έχουν προηγηθεί αλλαγές στη διατροφή ή στα επίπεδα σωματικής άσκησης.

Συχνές λοιμώξεις: Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση μιας ομάδας πρωτεϊνών (σεληνοπρωτεΐνες) οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιστέκεται στους παθογόνους εισβολείς.

Πηγή Reader’s Digest

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin