Απριλίου 21, 2018

Υγεία

Απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, το κάλιο ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών του σώματος.

Επιπλέον, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ομαλή λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, τη ρύθμιση του pH του αίματος, καθώς και την υγεία των νεφρών και των οστών. Από την άλλη, συνδέεται στενά με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού συμβάλλει στην αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές καλίου συγκαταλέγονται τα φρούτα και τα λαχανικά και ιδιαιτέρως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, τα αβοκάντο, οι μπανάνες, το γκρέιπ φρουτ και τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία έχουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό. Ακόμη, πολύ πλούσια πηγή καλίου είναι και τα διάφορα είδη φασολιών.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει δείξει πως η κατανάλωση δίαιτας με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης.

Μάλιστα, το όφελος φαίνεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπέρταση, αλλά και σε όσους καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου ή εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτό. Τέλος, η επαρκής κατανάλωση καλίου έχει συσχετισθεί και με υψηλότερα επίπεδα οστικής μάζας και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Υγεία

Η διαφραγματική Αναπνοή βοηθά στη μείωση του άγχους και των πρώτων συμπτωμάτων πανικού

Το έντονο άγχος συχνά διαταράσσει και τους ρυθμούς αναπνοής μας.

Έτσι, όταν αναστατωνόμαστε, πιάνουμε τους εαυτούς μας να αναπνέουμε πολύ γρήγορα και κατά τρόπο άτακτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να λαμβάνει πολύ περισσότερο οξυγόνο απ’ ό,τι έχει πράγματι ανάγκη, και οδηγείται έτσι σε μια κατάσταση που ονομάζεται «υπεροξυγόνωση».

Με την υπεροξυγόνωση οι μύες του σώματός μας προμηθεύονται αρκετό οξυγόνο, ώστε να είναι έτοιμοι να δράσουν (π.χ. να το βάλουμε στα πόδια) μπροστά σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Συχνά, όμως, η γρήγορη και άτακτη αναπνοή γίνεται συνήθεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει στο αίμα πολύ περισσότερο οξυγόνο και πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι χρειάζεται. Αυτό προκαλεί συμπτώματα, όπως: τρέμουλο, κράμπες, ζαλάδες και θολή όραση, δύσκολη αναπνοή, αισθήματα κόπωσης, πόνους στο στομάχι ή το στήθος, κλπ.

Τα συμπτώματα αυτά, μέσω ενός φαύλου κύκλου, συντελούν στην παραγωγή εντονότερων αρνητικών συναισθημάτων και αυτό σε επιπλέον υπεροξυγόνωση και δυσάρεστα συμπτώματα.

Η διαφραγματική αναπνοή, ιδιαίτερα πολύτιμη για τους μαθητές που βρίσκονται συνεχώς σε συνθήκη πίεσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά να ανακτήσουμε τον έλεγχο.

Ας εξοικειωθούμε με την τεχνική της και ας εξασκηθούμε στην αποτελεσματικότητά της!

- Αξιολογήστε το επίπεδο της έντασης την οποία νιώθετε. Βάλτε το ένα χέρι πάνω στην κοιλιά, ακριβώς κάτω από το θώρακά σας.

- Εισπνεύστε αργά και βαθιά από τη μύτη και νιώστε την αναπνοή να φτάνει μέχρι το κάτω μέρος των πνευμόνων σας. Με άλλα λόγια στείλτε τον αέρα όσο πιο κάτω γίνεται. Αν αναπνέετε από την κοιλιά, το χέρι σας θα πρέπει να σηκώνεται. Το στήθος πρέπει να κινείται ελάχιστα καθώς διαστέλλονται οι κοιλιακοί σας.

- Αφού πάρετε μια πλήρη εισπνοή, κρατήστε την αναπνοή σας για μια στιγμή και μετά εκπνεύστε αργά από τη μύτη ή από το στόμα. Καθώς εκπνέετε αφήστε όλο σας το σώμα να χαλαρώσει.

- Κάντε αργά 10 διαφραγματικές αναπνοές. Προσπαθήστε οι αναπνοές σας να είναι ομαλές και κανονικές, χωρίς να εισπνέετε ξαφνικά μεγάλες ποσότητες αέρα ή να αφήνετε τον αέρα να φεύγει όλος μαζί κατά την εκπνοή. Για να κάνετε πιο αργή την αναπνοή σας μετρήστε αργά μέχρι το 4 στην εισπνοή και μετά αργά μέχρι το 4 στην εκπνοή. Συνεχίστε να μετράτε για να ρυθμίσετε την αναπνοή σας για μερικές φορές ακόμα και μετά σταματήστε το μέτρημα.

- Αφού έχετε κάνει πιο αργή την αναπνοή σας, μετρήστε αντίστροφα από το είκοσι μέχρι το ένα, λέγοντας έναν αριθμό με κάθε εκπνοή. Η άσκηση πρέπει να γίνεται κάπως έτσι: Εισπνεύστε αργά… Παύση… Εκπνεύστε αργά (πείτε είκοσι) Εισπνεύστε αργά… Παύση… Εκπνεύστε αργά (δεκαεννιά) και συνεχίστε έτσι μέχρι το ένα. Αν αρχίζετε να νιώθετε ζαλάδα όταν εξασκείστε στη διαφραγματική αναπνοή, σταματήστε για είκοσι περίπου δευτερόλεπτα, αναπνεύστε φυσιολογικά και ξεκινήστε πάλι.

- Μπορείτε να εξασκηθείτε περισσότερη ώρα κάνοντας δύο ή τρία σετ διαφραγματικών αναπνοών. Να θυμάστε να μετράτε αντίστροφα, από το είκοσι μέχρι το ένα σε κάθε σετ. Πέντε λεπτά διαφραγματικών αναπνοών θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα, μειώνοντας το άγχος ή τα πρώτα συμπτώματα πανικού.

Πηγή: symvstathmos.wordpress.com

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Υγεία

Σταματήστε να μετράτε πόσες θερμίδες έχετε καταναλώσει - Δεν έχει πια νόημα Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το κλειδί για την απώλεια βάρους δεν είναι κατ' ανάγκη η μείωση της ποσότητας

Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όσοι μείωσαν την κατανάλωση της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφών και επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση λαχανικών και ανεπεξέργαστων τροφών, χωρίς να μετρούν τις θερμίδες ή τις ποσότητες των γευμάτων τους, είδαν τη ζυγαριά, μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, να πέφτει αισθητά. Tweet Send  Όποιος έχει κάνει έστω και μια φορά στη ζωή του δίαιτα γνωρίζει ότι μια τυποποιημένη «συνταγή» για την απώλεια βάρους είναι η μείωση της ποσότητας των θερμίδων που καταναλώνει.

Όμως σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό γενικής ιατρικής JAMA (Journal of the American Medical Association) διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι οι οποίοι μείωσαν την κατανάλωση της ζάχαρης, των επεξεργασμένων προϊόντων σιτηρών αλλά και γενικότερα των επεξεργασμένων τροφών και επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση λαχανικών και ανεπεξέργαστων τροφών, χωρίς να μετρούν τις θερμίδες ή τις ποσότητες των γευμάτων τους, είδαν τη ζυγαριά, μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, να πέφτει αισθητά.

Η στρατηγική δούλεψε και για σε ανθρώπους που είτε ακολουθούσαν διαιτολόγιο χαμηλό σε λιπαρά, είτε χαμηλό σε υδατάνθρακες. Και η επιτυχία της δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από τη σύσταση του DNA τους ή από την αντίδραση που δημιουργείται στην ινσουλίνη μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για την ολοένα και πιο δημοφιλή ιδέα ότι θα πρέπει προτείνονται διαφορετικές δίαιτες με βάση το DNA ή την ανοχή των ανθρώπων σε υδατάνθρακες ή λίπος.

Η έρευνα υποστηρίζει έντονα την ιδέα ότι η ποιότητα της διατροφής, όχι η ποσότητα, βοηθά χάνουμε ή να διαχειριζόμαστε το βάρος μας πιο εύκολα μακροπρόθεσμα. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Christopher D. Gardner, διευθυντή των διατροφικών μελετών στο Eρευνητικό Kέντρο Πρόληψης του Στάνφορντ εξέτασε 600 άτομα που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες διατροφής. Η μια ομάδα κατανάλωνε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και η άλλη ακολουθούσε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αναφέρουν οι New York Times. 4.2.2018

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια Ο αρχικός στόχος της μελέτης ήταν να συγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα χειρίζονταν κάθε δίαιτα, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο ομάδες ενθαρρύνονταν να επιλέγουν τρόφιμα καλύτερης διατροφικής ποιότητας και να μένουν μακριά από τις επεξεργασμένες επιλογές. Στο τέλος του έτους, τα άτομα και των δύο ομάδων είχαν χάσει αρκετό βάρος.

Οι συμμετέχοντες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχαναν κατά μέσο όρο 6 κιλά, ενώ η ομάδα που ακολουθούσε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά έχασε κατά μέσο όρο 5,5 κιλά. Και οι δύο ομάδες πάντως εμφάνισαν βελτίωση και σε άλλους τομείς της υγείας τους όπως η αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος.

Η έρευνα υποστηρίζει έντονα την ιδέα ότι η ποιότητα της διατροφής, όχι η ποσότητα, βοηθά χάνουμε ή να διαχειριζόμαστε το βάρος μας πιο εύκολα μακροπρόθεσμα. Αντί λοιπόν να επιλέγουμε τροφές, βασιζόμενοι μόνο στη θερμιδική τους αξία, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε υγιεινές τροφές υψηλής ποιότητας όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα καλά λιπαρά και οι καλές πηγές πρωτεΐνης.

Παράλληλα, θα πρέπει να περιορίσουμε τις τροφές χαμηλής ποιότητας, όπως είναι τα σνακς υψηλής επεξεργασίας, τα αναψυκτικά με ζάχαρη,τα επεξεργασμένα λευκά σιτηρά, την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα τηγανητά, καθώς επίσης και τςι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν μεγάλο ποσοστό σε εξευγενισμένα άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα, όπως είναι το λευκό ψωμί και τα γλυκά σνακ, και να επικεντρώνονται στην κατανάλωση περισσότερων ποιοτικών τροφίμων.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η καταμέτρηση των θερμίδων δεν έχει και τόση σημασία και δεν χρειάζεται να αποτελούν την κύρια εστίαση όταν πρόκειται για κάποια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Πηγή: www.lifo.gr

Υγεία

Αν και ο διαβήτης τύπου 2 θεωρούνταν κάποτε νόσος των ενηλίκων, σήμερα πλέον αφορά ακόμα και εφήβους αλλά και μικρά παιδιά λόγω της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia δείχνει ότι όσο νωρίς έχει διαγνωστεί κάποιος με διαβήτη τύπου 2 τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.

Οι καθηγητές Ντιάννα Μαγκλιανο και Τζόναθαν Σαου από το Ινστιτούτο Καρδιάς και Διαβήτη Baker της Μελβούρνης, ανέλυσαν στοιχεία για 743.709 αυστραλούς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν εγγραφεί στην εθνική βάση NDSS την περίοδο 1997-2011. Στη βάση περιλαμβάνονταν στοιχεία για την θνησιμότητα από κάθε αιτία, περιλαβανομένης της καρδιαγγειακής και του καρκίνου.

Η μέση ηλικία διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2 ήταν τα 59 έτη και συνολικά είχαν καταγραφεί 115.363 θάνατοι την περίοδο της μελέτης.

«Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία, άρα μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου, συσχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, κυρίως όμως από καρδιαγγειακή νόσο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Συγκεκριμένα, για δύο άτομα ίδιας ηλικίας αυτός με δέκα χρόνια νωρίτερα διάγνωση της νόσου είχαν 20-30% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και περίπου 60% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Αυτό ίσχυε για άνδρες και γυναίκες.

Ωστόσο, σε ότι αφορά τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 σε μικρή ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερη θνησιμότητα. Κι ενώ αυτό μοιάζει περίεργο εξηγούν ότι «πιθανόν μετά τη διάγνωση του διαβήτη οι άνθρωποι να κάνουν τακτικότερη χρήση των ιατρικών υπηρεσιών κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα να διαγνωστεί εγκαίρως τυχόν νεοπλασία».

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Υγεία

«Συνιστώ σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν σύνδρομο στρες να κάνουν γιόγκα, να τεμπελιάσουν και να καπνίσουν ένα τσιγαριλίκι», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η γερμανίδα τηλεοπτική ηθοποιός Μαρία Ζίμον. Η ίδια παραδέχθηκε ότι που και που της αρέσει να καπνίζει χασίς. Το ίδιο και πολλοί ακόμη διάσημοι συνάδελφοί της που θεωρούν ότι η ινδική κάνναβη τους βοηθά ορισμένες φορές να ηρεμούν και να είναι πιο δημιουργικοί.

Πάντως η κοινή γνώμη στη Γερμανία τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στην ουσία. Μόλις το 4% όσων που συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας YouGov θεωρούν ότι η κάνναβη είναι αβλαβής. Μάλιστα πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ. Ειδικοί που μίλησαν για το θέμα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa προειδοποιούν για την ισχυρή επίδραση των σημερινών ποικιλιών κάνναβης και για τις σοβαρές επιπτώσεις σε νεαρούς χρήστες.

Οι ασθενείς του γερμανού ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Αντρέας Μπέχντολφ δύσκολα θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τη χαλαρωτική επίδραση της κάνναβης. Ορισμένοι από αυτούς δηλώνουν ότι ακούνε φωνές και έχουν αίσθημα καταδίωξης. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιες και άλλες διαταραχές, ορισμένα άτομα συνεχίζουν να καταναλώνουν κάνναβη. Τα αισθήματα φόβου, στρες και άλλες εκδηλώσεις δεν παρατηρούνται μόνο κατά την επήρεια της ουσίας, αλλά μπορεί να είναι και όψιμη συνέπεια μετά από φάση συχνής χρήσης, επισημαίνει ο Αντρέας Μπέχντολφ.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην πτέρυγα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Κλινικής Vivantes στο Βερολίνο βλέπουν ετησίως έως και 900 άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα ψυχωσικών διαταραχών. Περίπου το 80% όσων απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στο Vivantes με παρόμοια συμπτώματα ήταν χρήστες ινδικής κάνναβης.

Πιθανότητα όψιμης εκδήλωσης διαταραχών

Πάντως ο γερμανός ψυχίατρος δεν ανήκει σε αυτούς που δαιμονοποιούν ολοκληρωτικά την κάνναβη. «Για ορισμένους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχώσεις η κατανάλωσης κάνναβης έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Αυτοί θα πρέπει οπωσδήποτε να την αποφύγουν. Άλλοι όμως δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα», υπογραμμίζει. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς αυτή τη διαφοροποίηση,, τόσο στους νέους ως μέτρο πρόληψης όσο και σε άτομα που έχουν εμφανίσει διαταραχές, εξηγεί ο Μπέχντορφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle.

Ο γερμανός ψυχίατρος αναφέρει περιπτώσεις χρηστών κάνναβης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά τα προβλήματα, για παράδειγμα στο σχολείο, έχουν τη ρίζα τους στην κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας. «Έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, έχουν συχνές μεταπτώσεις διάθεσης, νιώθουν θλιμμένοι. Επίσης εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές φόβου και κατάθλιψη».

Ο γερμανός γιατρός εκφράζει ανησυχία για τα άτομα που ξεκινούν τη χρήση κάνναβης στα 15 και 16 τους χρόνια. «Αυτά διατρέχουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα κάποια ψύχωση», τονίζει.

newsbeast.gr

Υγεία

«Θερίζει» τους επαγγελματίες υγείας η ιλαρά: Μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές που αρρώστησαν ξεπερνούν τους 35
Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Η επιδημία της ιλαράς δεν φαίνεται να σταματά - Στην τέταρτη θέση της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα η Ελλάδα - Περισσότεροι από 21.000 Ευρωπαίοι νόσησαν και καταγράφηκαν 35 θάνατοι μέσα στο 2017 - Σε «μεγάλη έξαρση» η επιδημία για μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες - Ανησυχία από τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας, λόγω μη εμβολιασμού
Σε έκτακτη προειδοποίηση για την εξάπλωση της ιλαράς ειδικά στην Ευρώπη προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς μόνο το 2017 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 400% στην Γηραιά Ήπειρο!


Η επιδημία βρίσκεται σε «μεγάλη έξαρση» για μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, βάσει των στοιχείων του ΠΟΥ, ο οποίος, όπως επισημαίνεται «ανησυχεί ιδιαίτερα» από τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας στην ασθένεια, που οφείλονται κατά κύριο λόγω στον μη εμβολιασμό. 

Το 2017 στην Ευρώπη καταγράφηκαν συνολικά 21.000 κρούσματα ιλαράς και 35 θάνατοι από την επιδημία αυτή. Την προηγούμενη χρονιά, το 2016, τα κρούσματα ήταν μόλις 5.273. «Κάθε νέο κρούσμα ιλαράς στην Ευρώπη μας υπενθυμίζει ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά αλλά και οι ενήλικες, άσχετα από το πού μένουν, παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο όχι μόνο να νοσήσουν, αλλά και να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους, που ενδεχομένως να μην έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού», δήλωσε η δρ Σουζάνα Τζακάμπ, περιφερειακή διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Περισσότερα από 20.000 κρούσματα και 35 χαμένες ζωές το 2017, είναι μια τραγωδία που απλώς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε», συμπλήρωσε.

Συνολικά 15 από τις 53 χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο αντιμετώπισαν το 2017 έξαρση στην ιλαρά, με την Ρουμανία να βρίσκεται στην χειρότερη θέση (καταγράφησαν 5.562 κρούσματα), δεύτερη χειρότερη την Ιταλία με 5.006 κρούσματα και τρίτη την Ουκρανία με 4.767.

Ακολουθεί η χώρα μας, στην τέταρτη θέση, με καταγεγραμμένα 967 κρούσματα, η Γερμανία με 927, η Σερβία με 702, το Τατζικιστάν με 649, η Γαλλία με 520, η Ρωσία με 408, το Βέλγιο με 369, το Ηνωμένο Βασίλειο με 282, η Βουλγαρία με 167, η Ισπανία με 152, η Τσεχία με 146 και η Ελβετία με 105.

Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Η επιδημία της ιλαράς δεν φαίνεται να σταματά

Δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία που καταγράφει η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Ο Κ. Ρόζενμπεργκ επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, ότι «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως είναι σημαντική η εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες και εκφράζει την ελπίδα πως «η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Όπως επισημαίνει, κακώς ο πληθυσμός πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, καθώς «οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά», τονίζοντας πως «περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μια ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών»

Εξηγεί πως μερικές φορές, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο, αναφέροντας ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα με το εμβόλιο της ιλαράς.

Το γεγονός ότι οι θάνατοι αφορούσαν άτομα ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα, σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ «υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης 2 δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς».

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες άνω των 25 ετών» , σχολιάζει με αφορμή και το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου που αφορούσε μια 35χρονη γυναίκα που είχε εμβολιαστεί μεν αλλά μόνο με μία δόση.

Εκτιμά τέλος, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους.

Υγεία

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να πίνουν τον πρωινό τους καφέ με άδειο στομάχι, κάτι που δεν είναι καλό για τον οργανισμό τους.

Τι κι αν ο καφές να έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεση, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αθλητική απόδοση. Αν πίνετε τον καφέ σας με άδειο στομάχι ή αντικαθιστώντας το πρωινό μόνο με καφέ, στερείτε από το σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε ή πριν πιείτε τον καφέ σας, προσπαθήστε να φάτε κάτι ώστε να κρατάτε το σάκχαρό σας σε σταθερά επίπεδα.

Αύξηση βάρους

Μια άλλη σημαντική επίπτωση του να πίνει κανείς καφέ με άδειο στομάχι είναι η αύξηση των πιθανοτήτων να πάρει βάρος.

Ειδικά αυτοί που θεωρούν ότι αντικαθιστώντας το πρωινό με καφέ, καταστέλλουν την όρεξή τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι διαταράσσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να επιθυμούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Προβλήματα στο στομάχι

Τα αντιοξειδωτικά τέλος, που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ο καφές σχετίζονται με ένα τύπο οξέος (chlorine genic acid) που βρίσκεται και σε πολλά φρούτα.

Ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό. Το υδροχλωρικό οξύ διασπά τις τροφές στο στομάχι. Όταν όμως το στομάχι είναι άδειο είναι πιθανό η κατανάλωση καφέ να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και εμετό.

Υγεία

Νέος τρόπος αναχαίτισης των επιδημιών
Οι συνεχείς δόσεις μακράς υπεριώδους ακτινοβολίας C (UVC) μπορούν εξοντώσουν τους αερομεταφερόμενους ιούς της γρίπης χωρίς να κάνουν κακό στους ανθρώπινους ιστούς, υποστηρίζουν ερευνητές του Κέντρου Ακτινολογικής Έρευνας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Κολούμπια, στο Ιρβάιν.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στο μέλλον η μακρά UVC θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, ιατρεία, σχολεία, αεροδρόμια, αεροπλάνα και άλλους δημόσιους χώρους για την αποτροπή παγκόσμιων εποχικών επιδημιών γρίπης.

Είναι γνωστό, άλλωστε, εδώ και δεκαετίες ότι η ευρέως φάσματος ακτινοβολία UVC, με μήκος κύματος από 200 έως 400 νανομέτρα (nm) είναι πολύ αποτελεσματική στην εξόντωση βακτηρίων και ιών. Κι αυτό γιατί καταστρέφει τους μοριακούς δεσμούς που συγκρατεί το DNA. Επίσης, η συγκεκριμένη μορφή ακτινοβολίας χρησιμοποιείται για την απολύμανση των χειρουργικών εργαλείων.

Αλλά όπως εξηγεί ο Δρ Ντέιβιντ Μπρέννερ, επικεφαλής ερευνητής, η συμβατική απολυμαντική UV ακτινοβολία είναι απειλητική για την ανθρώπινη υγεία καθώς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια.

«Αλλά η μακρά UVC ακτινοβολία έχει περιορισμένο εύρος και δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα από το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος ή του δακρυϊκού στρώματος στο μάτι, επομένως δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Και επειδή οι ιοί και τα βακτήρια είναι πολύ μικρότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα, η μακρά UVC ακτινοβολία μπορεί να φτάσει στο DNA τους και να τα εξοντώσει», συμπληρώνει ο Δρ Μπρέννερ.

Ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω των υγρών σταγονιδίων ή των αερολυμάτων, που διασπείρονται με την βοήθεια του αέρα όταν οι ασθενείς βήχουν, φτερνίζονται ή απλώς μιλούν.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν η μακρά UVC ακτινοβολία μπορεί να εξοντώσει τον αερομεταφερόμενο ιό της γρίπης σε ένα περιβάλλον όμοιο με έναν δημόσιο χώρο. Απελευθέρωσαν λοιπόν στον χώρο ιό Η1Ν1, ένα κοινό στέλεχος δηλαδή της γρίπης, και τον εξέθεσαν σε πολύ χαμηλές δόσεις 222 nm μακράς-UVC ακτινοβολίας. Ο ιός της γρίπης απενεργοποιήθηκε επιτυχώς, με την ίδια επιτυχία που θα το έκανε και η συμβατική απολυμαντική UVC ακτινοβολία.

«Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώθουν και σε πραγμαιτκές συνθήκες τότε θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μορφή ακτινοβολίας σε δημόσιους χώρους για τον περιορισμό της μετάδοσης και εξάπλωσης των αερομεταφερόμενων μικροβιακών ασθενειών, όπως η γρίπη και η φυματίωση», λέει ο Δρ Μπρέννερ.

Με κόστος λιγότερο από 1.000 δολάρια ανά λάμπα -που θα μειωθεί αν υπάρξει μαζική παραγωγή τους- η μακρά UVC ακτινοβολία θεωρήθηκε μια οικονομική λύση και, σύμφωνα με τους ερευνητές, «αντίθετα με τα αντιγριπικά εμβόλια, πιθανόν θα είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των αερομεταφερόμενων μικροβίων, ακόμη και των νέων στελεχών τους».

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Υγεία

Η καψαϊκίνη μπορεί να αδυνατίζει μειώνοντας την φλεγμονή

Δύο πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως όσοι τρώνε καυτερά φαγητά ζουν περισσότερο, πιθανώς επειδή εκδηλώνουν λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά. Δύο άλλες μελέτες βρήκαν ότι η καψαϊκίνη, η βασική πικάντικη ουσία που βρίσκεται στις καυτερές κόκκινες πιπεριές, προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Από την άλλη μεριά, η καψαϊκίνη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Ο μηχανισμός που συνδέει τις καυτερές πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα δεν είναι γνωστός, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καψαϊκίνη βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες.

Τώρα μια νέα μελέτη που αφορούσε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mBio από Κινέζους και Αμερικανούς ερευνητές βρήκε ότι η καψαϊκίνη μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και αυτό μπορεί να προκαλεί αδυνάτισμα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια διατροφική στρατηγική που μπορεί να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία είναι αυτή που μειώνει την ενδοτοξαιμία, έναν σημαντικό παράγοντα της χρόνιας χαμηλής φλεγμονής -ενδοτοξιναιμία είναι η συσσώρευση στο αίμα των ενδοτοξινών, δηλαδή των δομικών συστατικών των βακτηριακών κυττάρων που απελευθερώνονται μετά τον θάνατό τους.

Οι ερευνητές βρήκαν μια αλληλεπίδραση μεταξύ της καψαϊκίνης και των βακτηρίων του εντέρου. Αυτός ο μηχανισμός κατά της παχυσαρκίας δρα μέσω της πρόληψης της εντερικής δυσβίωσης, δηλαδή της διαταραχής στην ισορροπία των ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο.

Λιγότερη φλεγμονή
Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε ομάδες και τα τάιζαν με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά επί 12 εβδομάδες. Τα ζώα πάχυναν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, όταν τρεις καταστάσεις ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο.

Η μεταβολική ενδοτοξιναιμία.
Η εντερική δυσβίωση.
Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή.

Η μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη καψαϊκίνης είχε ως αποτέλεσμα μια μικρότερη μεταβολική ενδοτοξιναιμία η οποία οφειλόταν σε μια καλύτερη σε εντερική δυσβίωση. Αυτό μείωσε την χαμηλού βαθμού φλεγμονή που αποτελεί κεντρικό θέμα στην περίπτωση της παχυσαρκίας.


Η μεταβολική ενδοτοξαιμία έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της χαμηλού βαθμού φλεγμονής η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένο λιποπολυσακχαρίτες, τα επίπεδα των οποίων πιστεύεται ότι προέρχονται από Gram-αρνητικά βακτήρια του εντέρου που διαχέονται στη συστημική κυκλοφορία ως αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του φραγμού του εντέρου.

Η διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την εντερική σύνθεση των βακτηρίων και η παρούσα μελέτη βρήκε ότι η καψαϊκίνη συμβάλει σε ένα πιο υγιές μικροβίωμα (εντερική χλωρίδα). Η μελέτη δίνει για πρώτη φορά μια νέα εξήγηση στο γιατί προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να αδυνατίζει. Προηγούμενες εξηγήσεις που έχουν διατυπωθεί είναι ότι τα πικάντικα γεύματα αυξάνουν την καύση του λίπους κάνοντας πιο γρήγορο το μεταβολισμό έως και 25% μετά από ένα τέτοιο γεύμα.

Πάντως, η υπερβολική κατανάλωση καυτερής πιπεριάς μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες και μια από αυτές είναι ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του στομάχου.

Πηγή: Gut Microbiota Mediates the Protective Effects of Dietary Capsaicin against Chronic Low-Grade Inflammation and Associated Obesity Induced by High-Fat Diet.

Υγεία

Η βιταµίνη D2 είναι ο τύπος που προστίθεται συχνότερα στις τροφές και τα διατροφικά συµπληρώµατα. Oι κρόκοι αυγών και τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μικρές ποσότητες D3 (αλλά και D2). Τα μανιτάρια είναι πλούσια στη βιταμίνη αλλά περιέχουν τη μορφή D2.

Οι δύο μορφές της βιταμίνης D, θεωρούνταν μέχρι σήμερα ισοδύναμες διότι μετατρέπονται τελικά στους νεφρούς στο μόριο που ονομάζεται 25(OH)D και κυκλοφορεί στο αίμα δρώντας ως ορµόνη. Αλλά μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Σάρεΐ βρήκε ότι η μορφή D3 έχει αρκετά μεγαλύτερη επίδραση από τη μορφή D2.

βιταμίνη D είναι κυρίως γνωστή για τη σπουδαιότητά στο µεταβολισµό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου, εξασφαλίζοντας έτσι την υγεία του σκελετού. Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Πιο σημαντική η χοληκαλσιφερόλη
Oι ερευνητές παρακολούθησαν 335 γυναίκες, ηλικίας 20-64 ετών, τις οποίες χώρισαν σε πέντε ομάδες:

η πρώτη ομάδα έλαβε βιταμίνη D2 σε μπισκότο,
η δεύτερη λάμβανε βιταμίνη D2 σε χυμό,
η τρίτη λάμβανε βιταμίνη D3 σε μπισκότο,
η τέταρτη έλαβε βιταμίνη D3 σε χυμό,
η πέμπτη έλαβε απλώς ένα εικονικό σκεύασμα (placebo).

Η δοσολογία ήταν 15 μg βιταμίνης για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα του μορίου 25(OH)D στο αίμα των γυναικών. Οι μετρήσεις έγιναν δύο φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης, στο τέλος της 6ης εβδομάδας και στο τέλος της 12ης εβδομάδας. Η μελέτη έγινε στη διάρκεια του χειμώνα, ώστε η έκθεση στον ήλιο να μην επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα.

Οι αναλύσεις των ερευνητών έδειξαν ότι η πρόσληψη βιταμίνης D3 αύξησε σε διπλάσιο βαθμό τα επίπεδα της τελικής μορφής της βιταμίνης D στο αίμα των γυναικών σε σύγκριση με τη μορφή D2.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έλαβαν την D3 σε μπισκότο παρουσίασαν 74% αύξηση, ενώ όσες έλαβαν τη βιταμίνη σε χυμό η αύξηση ήταν ίδια, 75%.

Οι γυναίκες που έλαβαν βιταμίνη D2 σε μπισκότο και σε χυμό πορτοκαλιού παρουσίασαν αύξηση μόνο 33% και 34% αντίστοιχα.

Το εικονικό φάρμακο οδήγησε σε πτώση 25% των επιπέδων της βιταμίνης.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη D3 είναι δύο φορές πιο αποτελεσματική από την D2 στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα, γεγονός που αλλάζει τις τρέχουσες σκέψεις για τους δύο τύπους βιταμίνης D”, ανέφερε η Laura Tripkovic, επικεφαλής της μελέτης. “Όσοι καταναλώνουν D3 μέσω ψαριών, αυγών ή συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη D3 έχουν διπλάσια πιθανότητα να αυξήσουν την ποσότητα της βιταμίνης D από ό, τι όταν καταναλώνουν πλούσια σε βιταμίνη D2 τρόφιμα όπως μανιτάρια, ή συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη D2”.

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού τόσο στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής όσο και σε αυτόν των ενισχυμένων προϊόντων, καθώς η D2 είναι αυτή που προστίθεται συχνότερα στις τροφές (π.χ. στα δημητριακά, στο χυμό πορτοκάλι κλπ).

Επίσης η μελέτη αυτή θα βοηθήσει, λογικά, στο πρόβλημα που υπάρχει με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D σε πολλούς πληθυσμούς.

healthyliving.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin