Οκτωβρίου 15, 2018

Υγεία

Καρδιακή ανεπάρκεια: Με αυτό το συμπλήρωμα διατροφής μειώνετε τον κίνδυνο
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 
Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα για τον ασθενή, αλλά η καθημερινή λήψη συμπληρώματος για βιταμίνη D μπορεί να τον βοηθήσει να μειώσει αυτό τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι εκείνη η κατάσταση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος.
Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει, ότι η λήψη ημερήσιου συμπληρώματος σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Heart Failure συνδέει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στους ηλικιωμένους με υψηλότερη πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν 12 φορές υψηλότερος σε όσους ήταν ανεπαρκείς σε βιταμίνη D σύγκριση με άτομα με επαρκές επίπεδο.

Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει τα ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition. Σε εκείνη, οι επιστήμονες βρήκαν επίσης μια σχέση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D και του μειωμένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Εκτός από καρδιακή ανεπάρκεια, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυϊκής αδυναμίας, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για Σκλήρυνση κατά Πλάκας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη μελέτη.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είναι μια ομάδα κινδύνου για ανεπάρκεια της εν λόγω βιταμίνης, μαζί με τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες και τα άτομα με σκούρο δέρμα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απορρόφησης της βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο. Εκτός από τα συμπληρώματα, πλούσιες διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι και τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά.

Υγεία

Ο έρπης στο στόμα ονομάζεται και επιχείλιος έρπης, αφού, τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται στα χείλη. Εκδηλώνεται με μικρές, επώδυνες φλύκταινες που ομοιάζουν με πεπλατυσμένα σπυράκια και μικρά έλκη στην επιδερμίδα.


Ο επιχείλιος έρπης είναι από τις πιο συχνές ιογενείς λοιμώξεις του δέρματος. Συνήθως οφείλεται στο ερπητοιό HSV τύπου 1 (ποσοστό 80-90%) αλλά και ο τύπου 2 που συνήθως προκαλεί τον έρπη στα γεννητικά όργανα μπορεί σε ένα 10-20% να ευθύνεται και για τον επιχείλιο, κυρίως λόγω των αντίστοιχων πρακτικών κατά τη σεξουαλική πράξη.

Επιχείλιος έρπης: Πώς μεταδίδεται
Η μετάδοση του ιού γίνεται με άμεση επαφή τραυματισμένου δέρματος ή ευάλωτου βλεννογόνου (όπως ο στοματικός, ο επιπεφυκότας στα μάτια και ο ημιβλεννογόνος των γεννητικών οργάνων) με βλάβες που περιέχουν τον ιό. Αυτές είναι συνήθως φυσαλίδες που εμφανίζονται στη μολυσμένη περιοχή και διαρκούν μερικές ημέρες. Αν κάποιος έχει έρπη μπορεί να κολλήσει με το φιλί, το σάλιο, τα σταγονίδια σε ποτήρι ή άλλο αντικείμενο τους γύρω του μέχρι 5 ημέρες μετά από όταν έβγαλε τις φυσαλίδες. Ο ιός εγκαθίσταται στο δέρμα του νέου ασθενούς, προκαλεί εξάνθημα τοπικά και κατόπιν μπαίνει στα αισθητικά νεύρα της περιοχής και πολλαπλασιάζεται μέσα στα κύτταρά τους. Αν κάποιος κολλήσει τον ιό, γίνεται χρόνιος φορέας, ανεξάρτητα αν βγάζει έρπη ή όχι.

Πότε βγαίνει ο επιχείλιος έρπης;
Μπορεί πολλοί άνθρωποι να έχουν τον ιό στο σώμα τους, λίγοι όμως εμφανίζουν τις δερματικές εκδηλώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού κρατάει τον ιό σε καταστολή και δεν τον αφήνει να πολλαπλασιαστεί. Σε επιβαρυντικές καταστάσεις όπως ο πυρετός, το σωματικό και ψυχικό στρες, η έκθεση στον ήλιο ή το κρύο, η έμμηνος ρύση ή λήψη ανοσοκατασταλτικών όπως η κορτιζόνη ή σε νοσήματα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού όπως το AIDS και οι λευχαιμίες, ο ιός βρίσκει ευκαιρία, πολλαπλασιάζεται και εμφανίζονται οι βλάβες στο δέρμα και τους βλεννογόνους.

Επιχείλιος έρπης: Εικόνα των βλαβών
Ο έρπης στα χείλια συνήθως προκαλεί αρχικά ένα αίσθημα πόνου, καύσου ή κνησμού και μετά από λίγες ώρες εμφανίζονται μικρές κοκκινωπές κηλίδες που γρήγορα μετατρέπονται σε φυσαλίδες με διαφανές υγρό. Αυτές σπάνε εύκολα και αφήνουν μικρά έλκη ενώ το υγρό στεγνώνει δημιουργώντας κιτρινωπές κρούστες. Τελικά οι τελευταίες ξεραίνονται τελείως και πέφτουν ενώ το δέρμα που μένει από κάτω είναι για ένα διάστημα εξέρυθρο και ίσως πιο ευαίσθητο. Συνήθως συμβαίνουν 1-2 υποτροπές το χρόνο, υπάρχουν όμως άνθρωποι που το βγάζουν κάθε μήνα ή και συχνότερα. Σπανιότατα, ιδιαίτερα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί στο σώμα και να κάνει μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, οπότε χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη και ενδοφλέβια αγωγή.

Επιχείλιος έρπης: Θεραπεία
Το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει όποιος έχει βγάλει έρπη στα χείλια είναι να βάζει τοπικά βαμβάκι με λευκό οινόπνευμα 3-4 φορές την ημέρα για να αποξηράνει τις βλάβες. Οι διάφορες αντιερπητικές αλοιφές που κυκλοφορούν δεν φαίνεται να προσφέρουν σημαντικό όφελος ενώ τα αντιερπητικά από του στόματος φάρμακα όπως η ασυκλοβίρη, η φαμσυκλοβίρη και η βαλασυκλοβίρη έχουν νόημα να δοθούν σε εκτεταμένες υποτροπές ή στην πρωτολοίμωξη. Η αποτελεσματικότητα τους αυξάνεται όσο πιο νωρίς χορηγηθούν. Σε άτομα που έχουν πάνω από 6-8 υποτροπές το χρόνο μπορούμε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο χορήγησης αντιερπητικής αγωγής για αρκετούς μήνες για να καταστείλουμε την εμφάνιση τους.

Υγεία

Μια μελέτη που χρησιμοποιεί δεδομένα από 28 εκατομμύρια ανθρώπους, δείχνει ότι το αλκοόλ βλάπτει από την πρώτη σταγόνα. Και είναι υπεύθυνο για περισσότερους θανάτους παγκοσμίως από ό, τι αναμενόταν. Αυτό αποδεικνύεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet (GBD Alcohol Colaborators, 2018).

Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ - το τυπικό παράδειγμα: ένα ποτήρι κρασί την ημέρα - μπορούν να είναι επωφελείς για την υγεία. Επιπλέον, διευκρινίζουν η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την υγεία παγκοσμίως.

Η επικεφαλής της μελέτης, Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγητρια στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον θέλει αυστηρότερους νόμους, όπως «φόρους επί των πωλήσεων, έλεγχο στη διαθεσιμότητα και το χρόνο που μπορεί να πωληθεί στο αλκοόλ, καθώς και έλεγχο της διαφήμισης αλκοόλ». Εν ολίγοις, η μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο χρήσης αλκοόλ, γράφουν οι συντάκτες.

Η μελέτη -όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- περιέλαβε δεδομένα από 694 έρευνες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και 592 σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, σε 28 εκατομμύρια ανθρώπους. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές ,αν δούμε τους παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να πεθαίνουν πρόωρα ή ζουν με αναπηρίες, το αλκοόλ βρίσκεται στην έβδομη θέση πίσω το κάπνισμα ή την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο λόγος: Το αλκοόλ προκαλεί διάφορες ασθένειες όπως καρκίνος, κίρρωση του ήπατος, υπέρταση, καθώς επίης φυματίωση και τροχαία ατυχήματα.

Το αλκοόλ αντιπροσωπεύει το 2,2% όλων των θανάτων μεταξυ των γυναικών και το 6,8% του συνόλου των θανάτων στους άνδρες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη. Αν δουμε την ηλικιακή ομάδα 15 έως 49 ετών,τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα στο 3,8% και στο 12,2 %.

Υγεία

Ακόμα και αν έχεις πολλά χρόνια μπροστά σου μέχρι να μπεις στην εμμηνόπαυση, αυτή η είδηση σε ενδιαφέρει γιατί ό,τι και να κάνεις είναι ένας σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας. Νέα μελέτη έδειξε πως μία διατροφή πλούσια σε σόγια μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν τα “κακά” που φέρνει η εμμηνόπαυση στην υγεία των οστών και το μεταβολισμό μας. Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Missouri-Columbia.

“Σύμφωνα με τα ευρήματα όλες οι γυναίκες μπορεί να δουν βελτίωση στην αντοχή των οστών τους, προσθέτοντας στη διατροφή τους βιολογικά φαγητά βασισμένα στη σόγια, όπως το tofu και το γάλα σόγιας“, υποστηρίζει η Pamela Hinton, καθηγήτρια διατροφής και φυσιοθεραπείας. “Επίσης πιστεύουμε πως μία διατροφή βασισμένη σε σόγια μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του μεταβολισμού για τις γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση”.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε βέβαια χρησιμοποιώντας πειραματόζωα (τρωκτικά). “Το να κατανοήσουμε πώς πηγές πρωτεϊνης, όπως η σόγια, μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και την υγεία των οστών σε αυτά τα ποντίκια, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς αυτού του τύπου η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των γυναικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους”, υποστηρίζει η μία εκ των δύο υπεύθυνη της έρευνας Victoria Vieira-Potter.

“Το τελικό πόρισμα είναι πως αυτή η έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη και αντοχή των οστών τους βάζοντας μερικές βιολογικές τροφές σόγιας στη διατροφή τους. Δεν χρειάζεται να τρώνε τόσο σόγια όσο σε μία τυπική ασιατική διατροφή. Απλά να προσθέσουν στο μενού τους λίγο tofu ή κάποια άλλη τροφή σόγιας”, υποστηρίζει η Hinton.

Σχετικά με τα πειράματα σε ζώα τώρα, αν και δυστυχώς ακόμα οι άνθρωποι της επιστήμης υποστηρίζουν πως τα τρωκτικά είναι ιδανικά μοντέλα για επιστημονικές μελέτες, το Wageningen University & Research, ένας ολλανδικός οργανισμός που ειδικεύεται στην έρευνα γύρω από το φαγητό και την παραγωγή του, το περιβάλλον, την υγεία και τον τρόπο ζωής υποστηρίζει πως τα πειράματα σε ζώα δεν είναι απαραίτητα για την έρευνα σχετικά με τη διατροφή. Αντί αυτού προτείνει cruelty-free τεχνολογικές καινοτομίες.

Υγεία

Διάτρηση στομάχου: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως γίνεται η αντιμετώπιση;
Η δημοσιογράφος Νατάσσα Βαρελά πέθανε χθες ξημερώματα από διάτρηση στομάχου, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ.

Η είδηση του θανάτου της 30χρονης παρουσιάστριας προκάλεσε σοκ επειδή –μεταξύ άλλων- συνέβη εντελώς ξαφνικά και η κατάστασή επιδεινώθηκε μέσα σε δύο ώρες, οπότε και έχασε την μάχη για την ζωή.

Τι είναι η διάτρηση στομάχου που κόστισε την ζωή στη Νατάσσα Βαρελά

Η διάτρηση στομάχου (ή διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα) συμβαίνει όταν δημιουργείται μια τρύπα στο στομάχι, ή στο παχύ, ή στο λεπτό έντερο.

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της σκωληκοειδίτιδας και της εκκολπωματίτιδας. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα τραύματος.

Τρύπα μπορεί, επίσης, να δημιουργηθεί στην χοληδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να έχει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα στην διάτρηση στομάχου.

Μια τρύπα στο γαστρεντερικό σύστημα, ή στην χοληδόχο κύστη, μπορεί να οδηγήσει σε περιτονίτιδα. Η περιτονίτιδα είναι η φλεγμονή της μεμβράνης που αποτελεί την εσωτερική επένδυση της κοιλιακής κοιλότητας.

Εμφανίζεται όταν οποιοδήποτε από τα παρακάτω εισέλθει στην κοιλιακή κοιλότητα:

βακτήρια

χολή

οξέα στομάχου

τροφή που δεν έχει χωνευτεί επαρκώς

κόπρανα

Η διάτρηση στομάχου είναι μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη, καθώς είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Οι πιθανότητες ανάκτησης βελτιώνονται με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Διάτρηση στομάχου: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας διάτρησης στον γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να περιλαμβάνουν:

οξύ πόνο στο στομάχι
κρυάδες
πυρετό
ναυτία
εμετό

Όταν υπάρχει διάτρηση στομάχου και στην συνέχεια επέλθει περιτονίτιδα, τότε ο ασθενής αισθάνεται μεγάλη ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα.

Ο πόνος συχνά επιδεινώνεται όταν κάποιος αγγίζει την περιοχή, ή όταν ο ασθενής κινείται. Ο πόνος μοιάζει να μειώνεται, όταν ο ασθενής είναι ακίνητος.

Η κοιλιά μπορεί να μοιάζει σαν να έχετε φούσκωμα και να βγαίνει προς τα έξω περισσότερο από το κανονικό και να την αισθάνεστε σκληρή.

Εκτός από τα γενικά συμπτώματα στην διάτρηση στομάχου, τα συμπτώματα της περιτονίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

κούραση

λιγότερα ούρα, κόπρανα ή φυσικά αέρια

δυσκολία στην αναπνοή

γρήγορο καρδιακό παλμό

ζάλη

Διάτρηση στομάχου: Αίτια

Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που ενδεχομένως να προκαλέσουν διάτρηση στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως:

σκωληκοειδίτιδα, η οποία είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους

εκκολπωματίτιδα, η οποία είναι πεπτική ασθένεια

έλκος στομάχου

πέτρες στην χολή

λοίμωξη της χοληδόχου κύστης

φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, ή η ελκώδης κολίτιδα, η οποία είναι

λιγότερο συχνή

φλεγμονή Meckel, που είναι μια συγγενής ανωμαλία του λεπτού εντέρου, παρόμοια με την

σκωληκοειδίτιδα

καρκίνος στο έντερο

Η διάτρηση στομάχου μπορεί επίσης να οφείλεται σε:

αμβλύ τραύμα στην κοιλιά

χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά

στομαχικά έλκη που οφείλονται στην λήψη ασπιρίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και

στεροειδών (πιο συχνά σε ηλικιωμένους)

κατάποση ξένων αντικειμένων, ή καυστικών ουσιών

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο διάτρησης του γαστρεντερικού σωλήνα.

Διάτρηση στομάχου: Διάγνωση

Για να διαγνώσει την κατάσταση, ο γιατρός σας θα πάρει πιθανώς ακτινογραφίες στο στήθος ή στην κοιλιά σας, για να ελέγξει για παρουσία αέρα στην κοιλιακή κοιλότητα.

Μπορεί, επίσης, να σας υποβάλλει σε αξονική τομογραφία, για να έχει μια καλύτερη ιδέα για το πού μπορεί να είναι η διάτρηση. Επίσης, θα σας γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις για:

σημάδια λοίμωξης, όπως είναι ο υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων

το επίπεδο αιμοσφαιρίνης σας, το οποίο μπορεί να σας υποδείξει εάν έχετε απώλεια αίματος

τους ηλεκτρολύτες

το επίπεδο του οξέος στο αίμα

την λειτουργία των νεφρών

την ηπατική λειτουργία

Διάτρηση στομάχου: Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να κλείσει η τρύπα και να θεραπευτεί η πάθηση.

Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι:

να διορθωθεί το ανατομικό πρόβλημα

να διορθωθεί η αιτία της περιτονίτιδας

να αφαιρεθεί οποιοδήποτε ξένο υλικό από την κοιλιακή κοιλότητα, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως κόπρανα, χολή και τροφές

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να μην προβεί σε χειρουργική επέμβαση και να χορηγήσει μόνο αντιβιοτικά, μόνο εάν η τρύπα έχει κλείσει από μόνη της.

Μερικές φορές, ένα κομμάτι του εντέρου θα χρειαστεί να αφαιρεθεί τελείως. Η απομάκρυνση ενός τμήματος είτε του λεπτού, είτε του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε κολοστομία, η οποία επιτρέπει στο περιεχόμενο του εντέρου να αδειάσει μέσα σε μια σακούλα προσαρτημένη εξωτερικά στην κοιλιά του ασθενούς.

Διάτρηση στομάχου: Πιθανές επιπλοκές

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με μια διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα περιλαμβάνουν:

αιμορραγία

σηψαιμία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή βακτηριακή λοίμωξη

αποστήματα στην κοιλιά

λοίμωξη κάποιας πληγής

απόφραξη του εντέρου, το οποίο είναι ο θάνατος ενός μέρους του εντέρου

μια μόνιμη κολοστομία

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί «αποτυχία τραύματος». Αυτό σημαίνει ότι το τραύμα για κάποιον λόγο δεν θεραπεύεται.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για να συμβεί αυτό περιλαμβάνουν:

υποσιτισμός, ή κακή διατροφή

κάπνισμα

υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών

κακή υγιεινή

σήψη

ουραιμία, η οποία είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη νεφρική ανεπάρκεια

παχυσαρκία

αιμάτωμα, που συμβαίνει όταν συσσωρεύεται αίμα έξω από τα αιμοφόρα αγγεία

διαβήτης τύπου 2

θεραπευτική αγωγή με στεροειδή, ή χρήση κορτικοστεροειδών, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη

φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα με πιθανό αποτέλεσμα να «κρύψουν» από τους

γιατρούς την λοίμωξη και να καθυστερήσουν τη διάγνωση

χρήση βιολογικών παραγόντων για ασθένειες, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Υγεία

Βρετανική μελέτη απέδειξε ότι αυτοί που κάνουν έντονο περπάτημα επί 30 λεπτά την ημέρα τείνουν να είναι πιο λεπτοί από αυτούς που πάνε γυμναστήριο. Πρόκειται για μελέτη του London School of Economics η οποία δημοσιεύτηκε στο κανάλι CBS News.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας και αφορούσε 50.000 άτομα ενώ πραγματοποιήθηκε από το 1999 ως το 2012. Εκτίμησε το πόσο οι Βρετανοί πηγαίνουν στην πισίνα, παίρνουν το ποδήλατο, κάνουν σκουός ή έντονο περπάτημα και μέτρησαν το μέγεθος γύρω από την κοιλιά. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο Journal of Risk Analysis και κατέδειξαν ότι τα άτομα που κάνουν έντονο περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα είναι πιο λεπτοί από αυτούς που κάνουν τακτικά ένα άλλο άθλημα.

Η διαπίστωση αυτή ισχύει κυρίως για τις γυναίκες. Η έρευνα τονίζει, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά όταν πρόκειται για έντονο περπάτημα και όχι για περίπατο. «Η έρευνά μας συμβουλεύει να υιοθετεί κάποιος ένα άθλημα που τον κουράζει περισσότερο και όχι να είναι άνετο», δήλωσε ο γιατρός Lordan στο κανάλι CBS News.

Με άλλα λόγια, η έντονη προσπάθεια είναι αυτή που δίνει αποτελέσματα, ειδικά όταν αυτή συνδιάζεται με μια σωστή διατροφή και τρόπο ζωής.

Η έρευνα επιβεβαιώνεται από όλους τους γυμναστές και προπονητές που εξηγούν ότι η έντονη προσπάθεια είναι το κλειδί της αποτελεσματικότητας γιατί καίγονται περισσότερα λίπη. Το σώμα αρχίζει να καίει σάκχαρα και όταν αυτά τελειώνουν τότε καίει λίπη.

Οι προπονητές συμβουλεύουν επίσης να μην κάνουμε πάντα το ίδιο άθλημα γιατί το σώμα συνηθίζει και η προσπάθεια γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Οι προπονητές αναφέρουν, ωστόσο, ότι το έντονο περπάτημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το τρέξιμο παρότι κάθε άθλημα είναι ωφέλιμο. Για να ξεκινήσει κάποιος το έντονο περπάτημα αρκεί να κάνει δύο ως τρεις φορές την εβδομάδα μακρινούς περιπάτους, όλο και πιο μακρινούς.

Σταδιακά, οι περίπατοι πρέπει να γίνουν όλο και πιο έντονο περπάτημα. Όταν νιώσουμε έτοιμοι, τότε μπορούμε να ενσωματώσουμε στο περπάτημα και το τρέξιμο, αρχικά για 1 ή 2 λεπτά. Μετά ξαναρχίζουμε το έντονο περπάτημα.

Στη συνέχεια μειώνουμε το χρόνο περπατήματος και βάζουμε λίγο περισσότερο τρέξιμο.

Το έντονο περπάτημα ωφελεί ειδικά τα άτομα που έχουν πάρει πολύ βάρος και αρχίζουν να έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους.

tilestwra.com

Υγεία

Σύμφωνα με ειδικούς του Hull University, όλο και περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από «τοκοφοβία» - Επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία τους

Μήπως τρομάζετε στην ιδέα να μείνετε έγκυος και να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί; Δεν είστε μόνη, καθώς τα ίδια συναισθήματα νιώθει περίπου το 22% των γυναικών, σύμφωνα με ειδικούς του Hull University.

Βεβαίως, είναι πολύ συνηθισμένο για μια γυναίκα να αγχώνεται για την εγκυμοσύνη και τη δουλειά και να νιώθει αβεβαιότητα. Όμως, για ορισμένες γυναίκες, ο φόβος είναι τόσο μεγάλος που επισκιάζει την εγκυμοσύνη τους και επηρεάζει τις καθημερινές τους λειτουργίες.

Ο συγκεκριμένος φόβος αποκαλείται «τοκοφοβία», δηλαδή φοβία για την κύηση. Σε ορισμένες γυναίκες προκαλεί αηδία με την ιδέα της γέννησης.

Η τοκοφοβία μπορεί να είναι πρωτογενής και δευτερογενής.

Η πρωτογενής τοκοφοβία εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει στο παρελθόν. Η φοβία τους τείνει να προέρχεται από κάποια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακομεταχείρισης. Επίσης, μπορεί να συνδέεται με γνώση κάποιας δύσκολης εγκυμοσύνης ή επειδή έχουν εικόνες από επικίνδυνες κυήσεις.

Στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δευτερογενή τοκοφοβία, το φαινόμενο οφείλεται σε προηγούμενη τραυματική εμπειρία κύησης, που τους δημιούργησε φόβο να γεννήσουν εκ νέου.

Αν και είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η συχνότητα του φαινομένου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τοκοφοβία αντιμετωπίζει ένα ποσοστό από 2,5% έως 14%. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι το πρόβλημα αγγίζει ένα ποσοστό 22% των γυναικών.

Γυναίκες με διαφορετικό υπόβαθρο

Οι γυναίκες με τοκοφοβία έχουν διαφορετικό υπόβαθρο. Είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να προβλέψουν ποια γυναίκα θα το εμφανίσει, αν και θεωρείται ότι οι γυναίκες με τοκοφοβία είναι πιθανόν να έχουν άγχος και κατάθλιψη ή και άλλα διανοητικά προβλήματα.

Γυναίκες με τοκοφοβία δεν αποκλείεται να ζητήσουν να γεννήσουν με καισαρική τομή για να αποφύγουν τη διαδικασία της φυσιολογικής γέννας. Ορισμένες θεωρούν τη γέννα πολύ δύσκολη διαδικασία, κυρίως όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κινητικότητας του παιδιού.

Ανάμεσα στα συμπτώματα της τοκοφοβίας θεωρείται το άγχος, η αϋπνία, οι διατροφικές διαταρχές και η κατάθλιψη, ενώ υπάρχει κίνδυνος επιλόχιας κατάθλιψης. Επίσης, ορισμένες γυναίκες με τοκοφοβία ενδέχεται να έχουν λιγότερο ικανοποιητικό δέσιμο με τα παιδιά τους ή να αποφύγουν να γεννήσουν ξανά.

Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα

Πάντως, το πρόβλημα δεν είναι αξεπέραστο. Ορισμένες γυναίκες ζητούν βοήθεια από ειδικό, ενώ σε κάποιες άλλες είναι εύκολο να μιλήσουν με άλλες μητέρες. Πάντως, θα πρέπει οι γυναίκες με τοκοφοβία να νιώσουν ότι δεν είναι μόνες, κάτι που μπορεί να τις βοηθήσει πολύ.

Υγεία

 

Πρόκειται για τη φυσική μαστίχα, το «δάκρυ» του μαστιχόδενδρου, που αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν, ξεχωριστό τόσο για τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του όσο και για τις ιδιότητες και πολλαπλές εφαρμογές του.

Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου και συγκεκριμένα του Μαστιχοφόρου Σχίνου, που καλλιεργείται εκτενώς στη Χίο, στα νότια κυρίως του νησιού σε 24 Μαστιχοχώρια.

Η μαστίχα Χίου βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου, το γνωστό μας Σχίνο ή Σχίνος. Η αρχική της γεύση είναι πικρή, αλλά φεύγει γρήγορα αφήνοντας το ιδιαίτερο άρωμα της μαστίχας.

Το μυστικό στο σχηματισμό της ρητίνης από την οποία παράγεται η μαστίχα Χίου κρύβεται κυρίως στο μικροκλίμα του νοτίου τμήματος του νησιού, με τους ήπιους χειμώνες, τα ξηρά καλοκαίρια, τις ελάχιστες βροχοπτώσεις και τους συνεχείς αέρηδες, σε συνδυασμό με το πλούσιο σε ασβεστόλιθο υπέδαφος. Αυτά επιτρέπουν να κρυσταλλοποιηθεί πολύ σύντομα η ευαίσθητη ρητίνη, πέφτοντας από το δένδρο.

Τα σημαντικότερα χωριά στα νότια της Χίου όπου παράγεται η μαστίχα είναι: Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Φλάτσια, Νένητα, Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Καταρράκτης, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μερμήγκι, Θολοποτάμι, Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Βαβίλοι, Άγιος Γεώργιος Συκούσης.

Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμα γνωστή. Μία γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 ουσίες οι οποίες επιδεικνύουν πολυάριθμες ιδιότητες.

Xρησιμοποιείται σε τρόφιμα, φάρμακα και τη βιομηχανία. Για την παρασκευή ούζου και λικέρ μαστίχας, της παραδοσιακής τσίχλας, αρωματίζει το αγαπημένο μας γλυκό «υποβρύχιο». Χρησιμοποιείται σε μεγάλο αριθμό από γλυκά, καραμέλες, παγωτά καθώς και στα λουκούμια. Χρησιμεύει στην αρτοποιεία σε συνταγές ψωμιού, παξιμαδιών και μπισκότων. Στον παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Σε σαμπουάν, κρέμες προσώπου, λοσιόν, οδοντόκρεμες.

Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις:

– Η μαστίχα θεωρείται ένα εξαιρετικό γιατρικό για τα προβλήματα του στομάχου.

– Μειώνει το αίσθημα της πείνας. Με ποιο τρόπο; Μασάμε μαστίχα 1 με 2 ώρες μετά το μεσημεριανό μας γεύμα. Όχι μόνο θα πεινάμε λιγότερο αλλά θα έχουμε και αισθητά μειωμένη επιθυμία για γλυκό.

– Καταπολεμάει τα συμπτώματα του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα πεπτικά έλκη. Η μαστίχα Χίου σε κάψουλες έχει δείξει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι του Ελικοβακτηριδίου.

* Τι είναι το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού; Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα κοινό βακτηρίδιο του στομάχου που σε ορισμένους ανθρώπους δυνατόν να προκαλέσει πόνο στην άνω κοιλιά, φούσκωμα, ναυτία ή έμετο. Εντοπίζεται στο στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο, δηλαδή, το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου ενός ανθρώπου. Περίπου οι μισοί ενήλικες Έλληνες έχουν λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και συνεπώς οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του.

– Βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με ήπια έως και μέτρια δραστηριότητα της νόσου Crohn, χρόνια φλεγμονώδη πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως το ορθό, μετά τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου σε μορφή καψουλών για τέσσερις εβδομάδες.

– Για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

– Ως καλή πηγή ψευδαργύρου θεωρείται φυσικό διεγερτικό της ανδρικής σεξουαλικότητας. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με τη σεξουαλική λειτουργία και τα χαμηλά επίπεδά του έχουν συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

– Βοηθάει στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών και την καταπολέμηση της τερηδόνας, λόγω της αντιμικροβιακής, αντιφλεγμονώδους και αντιτερηδονικής της δράσης. Η μάσηση μαστίχας Χίου για 20 λεπτά μετά το γεύμα ενισχύει την επανασβεστίωση της αδαμαντίνης, πιθανώς μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου. Είναι κατάλληλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας προσφέρει καθαρή αναπνοή και εκλύει την περιττή υγρασία του στόματος. Η προσθήκη φυσικής μαστίχας Χίου σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης και αποσμητικά στόματος οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων, δρώντας έτσι ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων.

– Καταπολεμάει τις μυκητιασικές στοματικές λοιμώξεις δηλαδή, τις στοματίτιδες.

– Παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία, μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL- κακής χοληστερόλης, της λιποπρωτείνης α, ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την LDL χοληστερόλη από οξείδωση που ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεί, που δημιουργείται από τηνυπέρταση, την χοληστερόλη, το κάπνισμα και την καθιστική ζωή. Ακόμα και το σάλιο που προέρχεται από τη μάσηση της μαστίχας Χίου αποδείχτηκε ότι μπορεί να συμβάλλει στην αναστολή της οξείδωσης της «κακής» χοληστερόλης.

– Μπορεί να καταπολεμήσει πολλά παθογόνα βακτήρια όπως παράδειγμα, τα Escherichia Coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis, αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida.

Εξωτερική χρήση:

Ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα της μαστίχας στην περιποίηση του δέρματος.

Οι πρώτες αναφορές για τις θεραπευτικές και καλλωπιστικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου έγιναν από τον Ιπποκράτη και συνεχίζονται και στους επόμενους αιώνες από γιατρούς, φαρμακοποιούς και βοτανολόγους – Διοσκουρίδη, Ορειβάσιο, Αέτιο Γαληνό, Πηλινό. Την πρώτη συνταγή για κρέμα προσώπου, η οποία περιείχε ανάμεσα σε άλλα και μαστίχα, κατέγραψε ο προσωπικός γιατρός του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ενώ ήδη από τον 4ο μ.κ.χ. αιώνα η μαστίχα χρησίμευε σαν αντηλιακό και προστάτευε από εγκαύματα που μπορούσε να προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο.

Πρόσωπο και σώμα:

– Βοηθάει στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

– Το μαστιχόνερο είναι ιδανικό για να χρησιμοποιείται ως ενυδατική και τονωτική λοσιόν.

– Το αποσταγμένο νερό με την προσθήκη μαστίχας, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ψεκάσουμε το πρόσωπο μας ή το σώμα μας, σαν λοσιόν, σε κρέμες κτλ. Είναι ιδανικό για καθαρισμό, ενυδάτωση και περιποίηση της επιδερμίδας μας.

– Οι εταιρείες καλλυντικών και αρωμάτων χρησιμοποιούν το μαστιχέλαιο, σαν αιθέριο έλαιο, στην παρασκευή αρωμάτων και κρεμών προσώπου, καθώς αποκαθιστά τις δομές κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας το χρόνο γήρανσής του.

Μαλλιά:

Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που προορίζονται για την ενίσχυση της τριχοφυΐας και την προστασία από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής.

Μαστίχα στην κουζίνα:

– Η μαστίχα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων, ενώ στη μαγειρική προσδίδει διακριτικό άρωμα στο κρέας, το τυρί ή και ως μπαχαρικό.

– Στην ποτοποιία, χρησιμεύει στην παρασκευή λικέρ και ούζου, καθώς με την προσθήκη μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμά της και περιορίζεται η βλαπτική δράση της αλκοόλης.

– Αποτελεί ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών σε αυτά, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος.

Χρήσεις:

– Η μαστίχα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσει κρέμες, βασιλόπιτες και διάφορα γλυκίσματα.

– Χρησιμοποιείται για την παρασκευή χωνευτικού λικέρ.

– Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην κοσμετολογία.

– Για την παρασκευή οδοντόκρεμας, σαπουνιών κλπ

– Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων!

Η μαστίχα στην καθημερινότητά μας:

♦ Μετά το δείπνο συνοδευτικό δίπλα σ΄έναν εσπρέσο.

♦ Χτυπάμε 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας μαζί με δέκα φράουλες και μια κουταλιά ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ. Συνοδεύει το παγωτό βανίλια.

♦ Ανοίγουμε στο επάνω μέρος μιας μπάλας σορμπέ λεμόνι ή λάιμ μια τρύπα την οποία γεμίζουμε με λικέρ μαστίχα και φυλλαράκια δυόσμου.

♦ Βάζουμεε ένα σφηνάκι στις φρουτοσαλάτες.

♦ Χρήση στη ζαχαροπλαστική: Θρυμματίζουμε σε γουδί ή μπλέντερ κομματάκια μαστίχας μαζί με ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη.

♦ Χρήση στη μαγειρική: Θρυμματίζουμε σε γουδί ή μπλέντερ κομματάκια μαστίχας μαζί με λίγο αλάτι.

♦ Για να αρωματίσουμε το ελαιόλαδό μας: Ζεσταίνουμε 40γρ. παρθένου ελαιόλαδου με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου μέσα σε ένα μπρίκι, σε χαμηλή φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο μπουκάλι και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ακόμη100γρ. ελαιόλαδο. Φυλάμε το μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

♦ Μάσημα μαστίχας σαν τσίχλα: Για την καλή υγεία των δοντιών, των ούλων και του στόματός είναι καλό να συνηθίζουμε να μασάμε κομματάκια μαστίχας.

♦ Στοματικό διάλυμα για πλύσεις: Φτιάχνουμε ένα αφέψημα ρίχνοντας 1 κουταλάκι του γλυκού άνθη καλέντουλας μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ρίχνουμε μέσα 10-12 σταγόνες μαστιχέλαιο και κάνουμε πλύσεις, για να προστατεύσουμε τη στοματική μας υγεία.

♦ Ρόφημα με μαστίχα Χίου: Το ρόφημα μπορεί να βοηθήσει ενάντια στο ζάχαρο και τη χοληστερίνη. Σε ένα μπουκάλι χωρητικότητας ενός λίτρου τοποθετούμε 30 γραμμάρια μαστίχα Χίου και γεμίζουμε το υπόλοιπο με νερό, το τοποθετούμε και το φυλάμε στο ψυγείο για 3 ημέρες. Μετά το διάστημα των τριών ημερών μπορούνε να πίνουμε κάθε πρωί 1 ποτήρι με άδειο στομάχι. Συμπληρώνουμε κάθε φορά, το νερό στο μπουκάλι, για διάστημα 10 ημερών. Μετά τις 10 ημέρες ξανά φτιάχνουμε καινούριο μείγμα, φροντίζοντας να αλλάξουμε το νερό και τη μαστίχα.

♦ Για γαστρεντερικά προβλήματα: Σε μισό λίτρο νερό, ρίχνουμε 2-3 μέτρια κομμάτια μαστίχας. Τα αφήνουμε όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα, πίνουμε μέχρι να τελειώσει το νερό. Τα κομματάκια της μαστίχας, μπορούμε να τα μασήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μαστιχόνερο αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για το στομάχι, αλλά και για το έντερο.

♦ Συνταγή για το έλκος του στομάχου: Πίνουμε κάθε πρωί 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχας με 1/2 ποτήρι νερό για 3 μήνες ή και περισσότερο, αν χρειαστεί.

♦ «Βάλσαμο της Ιερουσαλήμ»: Eίναι προϊόν με βάση του κάποια βότανα και δημιουργήθηκε το 1719 από Φραγκισκανούς μοναχούς στο μοναστήρι του Saint Savior, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Μία από τις φόρμουλες που βρέθηκαν στα αρχεία του μοναστηριού αναφέρουν ότι η μαστίχα είναι ένα από τα τέσσερα βασικά συστατικά του «Βάλσαμου της Ιερουσαλήμ», μαζί με το λιβάνι, το μύρο και την αλόη. Η φόρμουλα αυτή έχει επιβεβαιωμένες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Στα αρχαία κείμενα αναφέρονται πολύ συχνά οι θεραπευτικές ιδιότητες του βάλσαμου, κυρίως ως μέσου επούλωσης των πληγών.

 

Υγεία

Το βασικοκυτταρικό καρκίωμα, μία από τις συνηθέστερες και σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου του δέρματος, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πληθώρα άλλων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Κοινός παρονομαστής μεταξύ των διαφόρων μορφών καρκίνου, διαπίστωσαν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, αποτελούν οι μεταλλάξεις που συμβαίνουν σε έναν τύπο πρωτεϊνών που επιφορτίζονται με το έργο της αποκατάστασης βλαβών στο DNA.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JCI Insight αναφέρει πως όσο περισσότερες φορές εμφανίσει κανείς βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και μάλιστα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσει και άλλους καρκίνους που δεν σχετίζονται με το δέρμα, όπως ο καρκίνος του αίματος, του μαστού και του προστάτη.

«Διαπιστώσαμε πως οι άνθρωποι που εμφανίζουν έξι ή και περισσότερα βασικοκυτταρικά καρκινώματα σε διάστημα 10 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, να εμφανίσουν άλλους, φαινομενικά άσχετους, καρκίνους» αναφέρει η Δρ Καβίτα Σαρίν, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο Στάνφορντ, προσθέτοντας πως η νέα μελέτη θα βοηθήσει ενδεχομένως να εντοπίζονται έγκαιρα οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή κακοήθειες.

Το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος
Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και το πιο ευάλωτο σε βλάβες του DNA λόγω της έκθεσή του στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η παντελής αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο είναι πρακτικά αδύνατη, γι’ αυτό και οι πρωτεΐνες που διορθώνουν τις βλάβες στο DNA παίζουν καίριο ρόλο στην πρόληψη των διαφόρων μορφών καρκίνου του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Συνήθως το «σύστημα» αποκατάστασης του DNA λειτουργεί σωστά, ωστόσο δεν αποκλείεται ο ρυθμός δημιουργίας των νέων βλαβών να είναι ταχύτερος από τον ρυθμό αποκατάστασής τους, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν καρκινικές μεταλλάξεις στα κύτταρα του δέρματος.

Σε συνεργασία με τη φοιτήτρια Ιατρικής Χιουνγέ Τσο, η Δρ Σαρίν θέλησε να εξετάσει κατά πόσο το δέρμα θα μπορούσε να «προειδοποιήσει» για τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου που διατρέχει ένα άτομο. «Το δέρμα είναι ουσιαστικά ένα αδιάκοπο πείραμα μεταλλαξιογένεσης» αναφέρει η Δρ Σαρίν, «καθώς αποτελεί το καλύτερο όργανο για να εντοπίζουμε γονιδιακές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο».

Έτσι, η Δρ Σαρίν και η Τσο μελέτησαν 61 ασθενείς που είχαν εμφανίσει πολλαπλά βασικοκυτταρικά καρκινώματα –κατά μέσο όρο 11 ο καθένας σε διάστημα μίας δεκαετίας. Στους ασθενείς αυτούς αναζητήθηκαν μεταλλάξεις σε 29 γονίδια που σχετίζονται με τις πρωτεΐνες που διορθώνουν το DNA. «Διαπιστώσαμε ότι περίπου το 20% των ασθενών με συχνά βασικοκυτταρικά καρκινώματα διαθέτουν μεταλλάξεις σε κάποιο από τα γονίδια που ελέγχουν την αποκατάσταση των βλαβών στο DNA. Το ποσοστό αυτό είναι σοκαριστικά υψηλό συγκριτικά με το 3% που απαντάται στον γενικό πληθυσμό» αναφέρει η Δρ Σαρίν.

Επιπρόσθετα, οι 21 από τους 61 ασθενείς είχαν ιστορικό και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως του αίματος, μελάνωμα, προστάτη, μαστού και παχέος εντέρου. Η αναλογία αυτή μεταφράζεται σε τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης και άλλων μορφών καρκίνου για τους ασθενείς που έχουν εμφανίσει βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Ισχυρή συσχέτιση
Περαιτέρω ανάλυση στοιχείων μεγάλης βάσης ασφαλιστικών δεδομένων επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Πάνω από 13.000 άνθρωποι στη βάση δεδομένων είχαν εμφανίσει έξι ή και περισσότερα βασικοκυτταρικά καρκινώματα και φάνηκε πως είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν και άλλες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, μελάνωμα, αίματος κ.ά.) συγκριτικά με άλλους ασθενείς.

Όπως επισημαίνει η Δρ Σαρίν, η συσχέτιση βασικοκυτταρικού καρκινώματος και άλλων καρκίνων φαίνεται να είναι εξαιρετικά ισχυρή. Αυτό, προσθέτει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχεί οποιοσδήποτε έχει εμφανίσει βασικοκυτταρικό καρκίνωμα – καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά συχνή μορφή καρκίνου – ωστόσο πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις και καθοδήγηση όσοι έχουν ιστορικό πολλαπλών καρκινωμάτων και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υγεία

Οι υδατάνθρακες ίσως πυροδοτούν την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας
Μαίρη Μπιμπή
Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες ίσως δίνει το έναυσμα για την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Ερευνητικού Ιδρύματος της Οκλαχόμα.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Disease Models & Mechanisms, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Τιμ Γκρίφιν, παρατήρησαν ότι η ύπαρξη υδατανθράκων στη διατροφή συντελούσε σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας σε εργαστηριακά ποντίκια, ακόμα και όταν αυτά δεν παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις ως προς το βάρος.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση των αρθρώσεων που συχνά οδηγεί σε αναπηρία. Εκδηλώνεται όταν ο χόνδρο μεταξύ των οστών φθείρεται, προκαλώντας το τρίψιμο των οστών μεταξύ τους. Παράγοντες συντελούν στην εμφάνισή της είναι η σωματική καταπόνηση, το ιστορικό τραυματισμών στις αρθρώσεις, η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και το πλεονάζον βάρος.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να δουν πως η παχυσαρκία συντελεί στη οστεοαρθρίτιδα και έτσι εξέθεσαν σε διατροφή με πολλά λιπαρά εργαστηριακά ποντίκια. Όμως, παρατήρησαν ότι η σύσταση των υδατανθράκων ακόμα και σε διατροφικό πλάνο με λίγα λιπαρά αρκούσε για να αλλάξει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Ως βασικοί ένοχοι θεωρήθηκαν οι φυτικές ίνες και η ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αλλαγή των επιπέδων της σακχαρόζης και των φυτικών ινών στην διατροφή άλλαζε και την παθολογία της οστεοαρθρίτιδας στα τρωκτικά. Η διατροφή με πολλή σακχαρόζη αύξανε τις ενδείξεις φλεγμονής, ενώ μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες προκαλούσε αλλαγή στα γονίδια του χόνδρου και τις οδούς ανταπόκρισης του κυτταρικού στρες.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η διατροφή επηρεάζει την υγεία των αρθρώσεων μας. Με έκπληξη παρατηρήσαμε τόσες σχετικές με την οστεοαρθρίτιδα διαφορές στα διατροφικά σχήματα με πολλούς υδατάνθρακες, αν και το σωματικό βάρος και λίπος παρέμεναν σταθερά», λέει ο Δρ Γκριφιν.

Επόμενος στόχος του είναι να μελετήσει πως διαφορετικοί τύποι διατροφικών φυτικών ινών και άλλα συστατικά της διατροφής μας συντελούν στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας αλλά και τον ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στην πάθηση.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin