Αυγούστου 18, 2018

Υγεία

Nέο τεστ για τον καρκίνο του μαστού βάζει τέλος στις χημειοθεραπείες

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών (ποσοστό 70%) με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο και με ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου -που είναι και η συχνότερη ομάδα ασθενών- θα μπορούν στο μέλλον με ασφάλεια να μην κάνουν χημειοθεραπεία μετά την αφαίρεση των όγκων τους, χάρη σε νέο γενετικό τεστ που εκτιμά τον μελλοντικό κίνδυνο επανεμφάνισης των όγκων.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, ενώ παράλληλα οι ερευνητές της μελέτης TAILORx έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC.

Η μελέτη έγινε σε 10.273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 75 ετών, στις οποίες ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και των οποίων οι όγκοι ανταποκρίνονταν θετικά στην ορμονοθεραπεία, ενώ δεν είχαν το γονίδιο κινδύνου HER2 (τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν περίπου στις μισές γυναίκες με καρκίνο του μαστού).

Το γενετικό τεστ Oncotype DX της εταιρείας Genomic Health, το οποίο διερευνά 21 ογκογονίδια, προβλέπει την πιθανότητα ο καρκίνος να επανεμφανισθεί σε μια γυναίκα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όσες γυναίκες είχαν χαμηλή βαθμολογία κινδύνου 0-10 στο τεστ (περίπου το 17% του συνόλου), ήταν ήδη γνωστό ότι δεν χρειάζεται να κάνουν χημειοθεραπεία μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου, αλλά αρκεί μόνο η ορμονοθεραπεία. Ενώ όσες έχουν υψηλή βαθμολογία κινδύνου 26-100 (το 14%), πρέπει να κάνουν τόσο ορμονοθεραπεία όσο και χημειοθεραπεία.

Η νέα μελέτη εστιάσθηκε στις υπόλοιπες γυναίκες (το 69%) με ενδιάμεσο «σκορ» στο τεστ (11-25). Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έγινε σε δύο ομάδες ασθενών: η μία έκανε μόνο ορμονοθεραπεία, ενώ η άλλη ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα χωρίς χημειοθεραπεία είχε τα ίδια ποσοστά δεκαετούς επιβίωσης (93,9%) με τη δεύτερη (93,8%).

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι όλες οι γυναίκες άνω των 50 ετών και με σκορ 0-25 που είναι και οι περισσότερες, μπορούν να αποφύγουν την χημειοθεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών με βαθμολογία 0-15 στο τεστ, που κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια.

Η χημειοθεραπεία έχει τοξικές παρανέργειες όπως ναυτία, εμετούς, προσωρινή απώλεια μαλλιών, σωματική εξάντληση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

eleftherostypos.gr

Υγεία

Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει πόση ποσότητα νερού είναι αναγκαία καθημερινά για να διατηρούμαστε υγιείς
Μαίρη Μπιμπή

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και όλου του έτους, το σώμα μας έχει ανάγκη από ενυδάτωση. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό.

Αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει πόση ποσότητα νερού είναι αναγκαία καθημερινά για να διατηρούμαστε υγιείς.

Και δυστυχώς η απάντηση δεν είναι απλή.

«Είναι δύσκολο να βρούμε την ακριβή ποσότητα επειδή αυτή μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία, το τόπο κατοικίας, την υγρασία, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν κάποιος είναι άνδρας ή γυναίκα, αν κάνει καθιστική ζωή ή γυμνάζεται», εξηγεί η Ιλις Σαπιρο, διαιτολόγος-διατροφολόγος στη Νέα Υόρκη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό διατηρεί τον εγκέφαλο και το σώμα υγιή, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά σε όλο τον οργανισμό, συντελώντας στην αποβολή των «απορριμάτων», ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του σώματος και διατηρώντας λειτουργικά τα κύτταρα.

Αν και η συνολική περιεκτικότητα του ανθρωπίνου σώματος σε νερό διαφέρει ανάλογα το φύλο και την ηλικία, κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 55% έως και 75%.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Διατροφής του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ η υγιής ισορροπία νερού σε ενήλικες άνδρες είναι περίπου 3,7 λίτρα ημερησίως και στις γυναίκες 2,7 λίτρα.

Αλλά η κατανάλωση νερού δεν είναι μόνος τρόπος για να μένει κανείς ενυδατωμένος. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντλούν το 20% του νερού που χρειάζονται από τις τροφές.

«Ο εγκέφαλος είναι αυτός που ρυθμίζει και μάλιστα πολύ καλά τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό. Και αν αναλογιστούμε την περίπτωση της θερμοπληξίας θα δούμε ότι τα θύματα αγνόησαν τα σήματα του εγκεφάλου για νερό ή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν λόγω σωματικής κόπωσης ή ακόμα γιατί δεν είχαν πρόσβαση σε νερό», εξηγεί ο Δρ Μάικλ Σάιρ, γιατρός ΤΕΠ στο Ιατρικό Κέντρο Harborview του Σιατλ.

Η αφυδάτωση μπορεί να ξεκινήσει εντός λίγων ωρών βαριάς σωματικής κόπωσης ή υπερθέρμανσης του περιβάλλοντος. Συχνά δεν δίνει ισχυρές ενδείξεις και όταν το άτομο φτάσει πια να διψάσει έχει ήδη ανατραπεί η φυσιολογική αναλογία του νερού στον οργανισμό του.

Η αφυδάτωση εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως η κόπωση, η κεφαλαλγία, η ζαλάδα, η υπνηλία και η ξηροστομία. Ενώ ενδεικτικό είναι και το χρώμα των ούρων. Όσο πιο διαυγές τόσο πιο ενυδατωμένο είναι το άτομο.

Πάντως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου συγκεκριμένα φάρμακα αλλά και παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος, που επηρεάζουν την αναγκαία ποσότητα νερού για τον κάθε άνθρωπο.

«Τα φάρμακα για την υπέρταση αλλά και άλλα είναι διουρητικά, άρα συντελούν σε αποβολή περισσότερων υγρών από το σώμα. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις οι άνθρωποι θα πρέπει να συζητούν με τον θεράποντα ιατρό τους για την αναγκαία ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουν καθημερινά ώστε να είναι πάντα ενυδατωμένοι», σημειώνει η Δρ Σαπιρο.

Υγεία

Πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία προσφέρει το αγαπημένο ρόφημα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

Νεότερα δεδομένα ερευνητών από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν ανακαλύψει ότι ο ελληνικός καφές μπορεί να βοηθήσει στην μακροζωία.

Είναι πάντα συναρπαστικό όταν μια νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι ένα από τα αγαπημένα ροφήματα, όπως ο ελληνικός καφές προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Οι επιστήμονες, προέβησαν στην ανακάλυψη αυτή, το χρονικό διάστημα που ερευνούσαν γιατί οι κάτοικοι από το ελληνικό νησί της Ικαρίας ζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Το γεγονός λοιπόν είναι εντυπωσιακό, καθώς στην Ικαρία οι άνθρωποι ζουν πέρα από την ηλικία των 90.

Μετά από τον έλεγχο άλλων παραγόντων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα πράγμα που διαφοροποιεί τους Ικαριώτες είναι η συνήθειά τους να πίνουν καθημερινά ελληνικό καφέ. Το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη - έπιναν καθημερινά ελληνικό καφέ και μάλιστα κατανάλωναν 3-4 φλιτζάνια κάθε ημέρα. Το προνόμιο της μακροζωίας ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε στα άτομα που έπιναν άλλους τύπους καφέ.

Ο ελληνικός καφές, όπως φαίνεται, βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα περνάνε στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής, της πίεσης του αίματος, της πήξης και της μεταφοράς των υλικών και των λευκών αιμοσφαιρίων μέσα και έξω από το σύστημα. τα άτομα που έπιναν ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από ό, τι τα άλλα, και το ίδιο φάνηκε να ίσχυε ακόμη και μεταξύ των ατόμων που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο βραστός ελληνικού τύπου καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να έχει οφέλη σε σύγκριση με άλλα ροφήματα καφέ. Η έρευνα δεν αφορά την σύγκριση των θρεπτικών ουσιών του ελληνικού καφέ σε σχέση με άλλα ροφήματα καφέ , αλλά ίσως ο βρασμός του να ενισχύει την λειτουργία και τη δραστικότητα αυτών των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών.

Υγεία

Oι άνθρωποι που κάνουν δουλειές με έντονο ψυχολογικό στρες, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακή αρρυθμία και ειδικότερα κολπική μαρμαρυγή, καθώς επίσης να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες.

Ως πιο στρεσογόνες και ψυχικά επιβαρυντικές δουλειές θεωρούνται όσες έχουν πολλές απαιτήσεις, δίνοντας όμως στους εργαζόμενους αφενός λίγο έλεγχο πάνω στη δουλειά τους και αφετέρου σχετικά χαμηλές αμοιβές, όπως συμβαίνει σε βιομηχανικούς εργάτες, νοσοκόμες, γραμματείς, οδηγούς λεωφορείων κ.α.

Η πρώτη μελέτη βρήκε ότι, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή μορφωτικό επίπεδο, εκείνοι που στρεσάρονται περισσότερο στη δουλειά τους, έχουν κατά μέσο όρο 48% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Ελεόνορ Φράνσον της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Γιενκέπινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας European Journal of Preventive Cardiology, ανέλυσαν στοιχεία για 13.200 άτομα σε βάθος εξαετίας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η αιτία για το 20% έως 30% όλων των εγκεφαλικών και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυπαλμία, εξάντληση, ζαλάδα, δύσπνοια κ.α.

Ένας στους τέσσερις μεσήλικες στην Ευρώπη θα εμφανίσει την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή του.

Εκτιμάται ότι έως το 2030 θα υπάρχουν 14 έως 17 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 120.000 έως 215.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το εργασιακό στρες με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ενώ τώρα έρχεται να προστεθεί και η καρδιακή αρρυθμία.

Η δεύτερη ακόμη μεγαλύτερη διεθνής έρευνα δείχνει ότι οι δουλειές με στρες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ανδρών, ιδίως όσων έχουν καρδιομεταβολικές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο ή διαβήτη. Δεν φάνηκε όμως να ισχύει ο ίδιος κίνδυνος για τις γυναίκες.
Η μελέτη, με επικεφαλής τη φινλανδικής καταγωγής καθηγήτρια Μίκα Κιβιμάκι του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet Diabetes & Endocrinology", ανέλυσε στοιχεία για 102.600 άτομα σε βάθος 14 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες -αλλά όχι οι γυναίκες- που «ζορίζονται» ψυχικά στη δουλειά τους, έχουν κατά μέσο όρο 68% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν έχουν εργασιακό στρες.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία

Νίκος Δαφόπουλος
Ως άνθρωποι νομίζουμε ότι είμαστε μεμονωμένα άτομα. Ένας κυτταροβιολόγος, όμως, θα μας ενημέρωνε πως είμαστε μια συνεργατική κοινότητα 50 τρισεκατομμυρίων πολιτών. Πως τα κύτταρά μας είναι μεμονωμένοι οργανισμοί, οι οποίοι συνεργάζονται για την επιβίωσή τους, με απώτερο σκοπό την υγεία μας και όχι μόνο.

Στο σώμα μας γίνονται κάθε δευτερόλεπτο χιλιάδες βιοχημικές αντιδράσεις, σε συντονισμό, έλεγχο και καθοδήγηση –σε όλη τη διαδικασία μεταβολισμού των τροφών που καταναλώνουμε– με μια αόρατη Συλλογική Ενεργειακή Διαδικασία, η οποία καθορίζει, μαζί και με άλλους παράγοντες, την ψυχοσωματική μας υγεία.

Αν και μια μικρή ποσότητα αυτής της βιταμίνης D παράγεται από τις τροφές και το περιβάλλον, η ουσιαστική παραγωγή γίνεται με φυσικό τρόπο από μια ουσία που βρίσκεται στο δέρμα μας, όταν εκτεθούμε σε δυνατό ήλιο, χωρίς αντηλιακό, για 20 περίπου λεπτά. Στα ανοιχτόχρωμα δέρματα ακόμη και 5 λεπτά μπορεί να είναι αρκετά. Αντίθετα, όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακό, μπλοκάρεται η διέλευση των ακτινών UVB.

Μόλις η βιταμίνη D (χοληκαλσιφερόλη) παραχθεί στο δέρμα σε ποσότητα 15.000-20.000 IU, πηγαίνει στο συκώτι, όπου ένα ένζυμο τη μετατρέπει σε μεταβολίτη (ορμόνη χαλκιδιόλη) και αποθηκεύεται τόσο στο συκώτι όσο και στο λίπος του σώματος. Όταν ο οργανισμός χρειαστεί μέρος της αποθηκευμένης βιταμίνης D, μεταφέρεται από το ήπαρ στα νεφρά, όπου ένα άλλο ένζυμο τη μετατρέπει σε έναν υπερμεταβολίτη, ο οποίος ονομάζεται 1,25D. Αυτός ο υπερμεταβολίτης κάνει το ουσιαστικό έργο στο σώμα μας.

Είναι 1.000 φορές ισχυρότερος από την αποθηκευμένη βιταμίνη D, αλλά ζει έξι έως οκτώ ώρες μόνο, ενώ η αποθηκευμένη βιταμίνη D περισσότερο από 21 μέρες. Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη δραστηριότητα σε πολύ λίγο χρόνο. Ο 1,25D, δηλαδή, ενεργεί σε κλάσματα δευτερολέπτου, αρκεί να υπάρχει επαρκής αποθηκευμένη βιταμίνη D στο συκώτι.

Τι κάνει ακριβώς η βιταμίνη D;
Ο μεταβολίτης 1,25D – καλσιτριόλη, στην κατάλληλη ποσότητα, είναι η ασπίδα προστασίας για να διατηρούνται τα κύτταρά μας υγιή. Είναι η ορμόνη που, μεταξύ άλλων, δίνει εντολή απορρόφησης του ασβεστίου από το σώμα και το συντηρεί σε σταθερά επίπεδα. Επομένως, είναι βασική για την ανάπτυξη ενός υγιούς σκελετού. Έπαιξε βασικότατο ρόλο στην εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη.

Προστατεύει από ασθένειες όπως:
– Παχυσαρκία

– Ρευματοειδή αρθρίτιδα

– Διαβήτη τύπου 1 και 2

– Σκλήρυνση κατά πλάκας

– Νόσο του Crohn

– Κρυώματα και γρίπη

– Φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

– Φυματίωση

– Σηψαιμία

– Γεροντική άνοια

– Έκζεμα και ψωρίαση

– Αϋπνία

– Απώλεια της ακοής

– Τερηδόνα

– Μυϊκούς πόνους

– Περιοδοντικές νόσους

– Οστεοπόρωση

– Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

– Υπογονιμότητα

– Άσθμα

– Κυστική ίνωση

– Ημικρανίες

– Σχιζοφρένεια

– Νόσο Αλτσχάιμερ

– Κατάθλιψη

Στις χώρες με λιγότερη ηλιοφάνεια, όπως π.χ. στο Βόρειο και στο Νότιο Πόλο, εμφανίζονται περισσότερες ασθένειες τύπου ΣΚΠ (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας), οστεοπόρωση, κλπ. (The China study, 11 Μαΐου 2006, Thomas Campbell, MD, and T. Colin Campbell, PHD).

Το μυστικό της προστατευτικής διαδικασίας της Βιταμίνης D στο κύτταρο
1. Οι τροφές που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες προκαλούν όξινο περιβάλλον στο αίμα, γεγονός που μπλοκάρει το ένζυμο των νεφρών, με αποτέλεσμα να μην παράγεται ο σημαντικός μεταβολίτης 1,25D στην αναγκαία ποσότητα ή και καθόλου.

2. Η υπερβολική κατανάλωση ασβεστίου σε συνδυασμό με την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μειώνουν την παραγωγή της βιταμίνης D με τη μορφή του μεταβολίτη 1,25D. Nα σημειωθεί πως η ΣΚΠ σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα της ανωτέρω αναφερομένης βιταμίνης D

Τα χαμηλά επίπεδα του μεταβολίτη 1,25D εκθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε πληθώρα σοβαρών ασθενειών, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

http://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, πιθανώς καταπολεμά την αθηροσκλήρωση και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Δεν είναι όμως σίγουρο, προς το παρόν, ότι αν κανείς αρχίσει να πίνει το ένα πράσινο τσάι μετά το άλλο, αυτό όντως θα λειτουργήσει προστατευτικά.

Η αθηροσκλήρωση οφείλεται στη δημιουργία πλάκας από λιπώδη υλικά μέσα στις αρτηρίες, κάτι που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Σε προχωρημένο στάδιο, μια πρωτεΐνη, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA-1), ένα συστατικό της χοληστερίνης, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις αμυλοειδούς, παρόμοιες με τις πλάκες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αυτές οι συσσωρεύσεις της απολιποπρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα στις αθηροσκληρωτικές πλάκες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το μέγεθος των τελευταίων και να περιορίζουν ακόμη περισσότερο την ομαλή ροή του αίματος. Παράλληλα, οι αθηρωτικές πλάκες γίνονται πιο ασταθείς και συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος για θρόμβωση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.).

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και του Λιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Ντέηβιντ Μίντλετον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής χημείας "Journal of Biological Chemistry", ανακάλυψαν στο εργαστήριο ότι η ουσία EGCG (Epigallocatechin-3-gallate) του πράσινου τσαγιού, η οποία ήδη βρίσκεται υπό έρευνα για το Αλτσχάιμερ, μπορεί επίσης να διαλύσει τις δυνητικά επικίνδυνες πλάκες που δημιουργούνται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία.

Το μόριο της EGCG προσδένεται στην πρωτεΐνη apoA-1 και την μετατρέπει σε μικρότερα διαλυτά μόρια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές αναζητούν πλέον τρόπους για να εισάγονται οι αναγκαίες ποσότητες EGCG στον οργανισμό, χωρίς να χρειάζεται να πιεί κανείς μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού, κάτι που μπορεί να αποβεί κακό για την υγεία.

Αυτό, όπως είπαν, πιθανώς προϋποθέτει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η χημική δομή της EGCG, ώστε να είναι ευκολότερο να απορροφάται από το στομάχι και επίσης να γίνει πιο ανθεκτική στον μεταβολισμό. Επίσης, ίσως αναπτυχθούν νέοι μέθοδοι για την απευθείας χορήγηση της EGCG στις αθηροσκληρωτικές πλάκες.

'Αλλοι επιστήμονες, πάντως, εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να εκτιμήσει κανείς την πραγματική θεραπευτική χρησιμότητα της EGCG, αν δεν προηγηθούν μελέτες σε πειραματόζωα και ανθρώπους, οι οποίες να αποδεικνύουν ότι όντως η εν λόγω ουσία μπορεί να διασπάσει τις πλάκες της αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του οργανισμού

real.gr

Υγεία

Αν και το έλαιο καρύδας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνει αρκετά διαδεδομένο, σπάνια λαμβάνει την εκτίμηση και την προσοχή που του αξίζει. Δεν έχει μόνο «καλά» κορεσμένα λίπη, αλλά και εκπληκτικά θεραπευτικά οφέλη και -χρήσιμες για την υγεία- πρακτικές εφαρμογές – που θα τις μάθουμε μόλις τώρα!

Σου προσφέρει υγεία
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά καρύδα είναι πιο υγιείς σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν.

Σε ενυδατώνει
Το νερό καρύδας περιέχει σημαντικούς ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην ενυδάτωση. Όσοι προπονούνται θα πρέπει να περιλαμβάνουν νερό καρύδας για την ενυδάτωσή τους επειδή αντικαθιστά τους χαμένους ηλεκτρολύτες και αυξάνει την ανοσολογική απόκριση.

Ενισχύει την ενέργειά σου
Η καρύδα βοηθά στην αύξηση της ενέργειας από την καύση του λίπους ενώ μειώνει την πείνα. Όσοι καταναλώνουν σταθερά προϊόντα καρύδας μπορούν να μείνουν χωρίς φαγητό για αρκετή ώρα χωρίς τις επιπτώσεις της υπογλυκαιμίας. Προωθεί επίσης την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς και βοηθά στην ανακούφιση από το σύμπτωμα της χρόνιας κόπωσης.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Η καρύδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και παρέχει 60% φυτικές ίνες στον οργανισμό. Οι ίνες επιβραδύνουν την απελευθέρωση της γλυκόζης και τη μεταφέρουν προς τα κύτταρα μετατρέποντάς τη σε ενέργεια. Βοηθούν στην ανακούφιση του στρες και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Έλαιο καρύδας
Βρείτε το εξαιρετικά παρθένο έλαιο καρύδας στην Organic Brands

Μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη
Η καρύδα βελτιώνει την έκκριση ινσουλίνης και το πώς χρησιμοποιεί τη γλυκόζη επιβραδύνοντας την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνοντας την υπογλυκαιμία. Υποστηρίζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Έχει αντιγηραντική δράση
Οι κυτοκινίνες, η κινετίνη και η trans-ζεατίνη περιέχονται σε μία καρύδα και έχουν αντιθρομβωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση για τον οργανισμό.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου
Η καρύδα είναι άριστη τροφή για το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει αντιιική δράση, αντιμυκητισιακή, αντιβακτηριακή και αντιπαρασιτική δράση. Η πρόσληψη ελαίου καρύδας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ιών.

Μειώνει το κοιλιακό λίπος και βοηθά στην απώλεια βάρους και τον έλεγχο της πείνας.
Η καρύδα είναι επίσης ευεργετική στην αντιμετώπιση επικίνδυνων λιπών στην κοιλιακή χώρα. Το κοιλιακό λίπος είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα λίπη και συνδέεται με διάφορες ασθένειες. Περίπου 200 γραμμάρια ινδικής καρύδας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ΔΜΣ και της περιμέτρου της μέσης σε 12 εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνες.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Η διατροφή με καρύδες έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού.

Είναι θρεπτική
Το νερό καρύδας θεωρείται ότι είναι πιο θρεπτικό και υγιεινό από το πλήρες γάλα. Περιέχει λαυρικό οξύ, το οποίο θεωρείται ισοδύναμο με το μητρικό γάλα. Θεραπεύει επίσης το hangover.

Αποτρέπει τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
Η καρύδα είναι φυσικό διουρητικό και μπορεί να αντιμετωπίσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Βελτιώνει τη ροή των ούρων και βοηθά στην αποβολή της μόλυνσης με φυσικό τρόπο.

Βελτιώνει τη χοληστερόλη του αίματος
Η καρύδα βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Τα κορεσμένα λίπη που περιέχει η καρύδα αυξάνουν την καλή χοληστερόλη στο σώμα και ελέγχουν την κακή. Αυτή η βελτίωση οδηγεί θεωρητικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Μειώνει τις καούρες
Το νερό καρύδας μπορεί επίσης να ανακουφίσει από την καούρα

Βελτιώνει την υγεία του εμβρύου
Το νερό καρύδας είναι πολύ καλό για τις έγκυες. Αυξάνει τα επίπεδα του αμνιακού υγρού και βελτιώνει τη συνολική υγεία του εμβρύου.

Εμπλουτίζει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος
Για μητέρες που θηλάζουν, καταναλώνοντας 3 ½ κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας καθημερινά θα εμπλουτίσουν την ποιότητα του γάλακτος.

Καταπολεμά τα κακά βακτήρια
Η καρύδα περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονολαυρίνη και λαυρικό οξύ, το οποίο βοηθά να σκοτώσει τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες.

Σου χαρίζει δροσερή αναπνοή
Το έλαιο καρύδας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως στοματικό διάλυμα για να σκοτώσει τα βακτήρια του στόματος, να μειώσει την κακή αναπνοή και να βελτιώσει την υγεία των δοντιών.

Σου προσφέρει υγιή οστά
Η κατανάλωση καρύδας βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το ασβέστιο και το μαγγάνιο το οποίο συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οστών. Εμποδίζει επίσης την οστεοπόρωση, ενώ αποτελεί μια εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Βελτιώσεις στην έμμηνο ρύση σχετικά με τον πόνο από κράμπες και τη μεγάλη ροή αίματος.

Προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος
Βελτιώνει την περιεκτικότητα της υγρασίας και των λιπιδίων στο δέρμα και προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος αναστέλλοντας κατά 20% τη βλαπτική δράση των υπεριωδών ακτίνων.

Καθαρίζει το δέρμα εκ των έσω
Καταναλώνοντας καρύδα ενυδατώνει το δέρμα εκ των έσω και το κάνει πιο νεανικό.

Συμβάλλει στο καλό κυκλοφορικό
Η κατανάλωση καρύδας ενισχύει τακτικά το οξυγόνο στο δέρμα και προάγει την κυκλοφορία του αίματος. Τα κύτταρα μας χρειάζονται επαρκή ποσότητα οξυγόνου και αυτό μπορεί να γίνει με την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Τόνωσε τον οργανισμό σου βάζοντας την καρύδα στη ζωή σου άμεσα!

Coco Bio – Organic Extra Virgin Coconut Oil!
Ανώτερης ποιότητας, Αγνό Παρθένο Βιολογικό Λάδι Καρύδας!
Πιστοποιημένο για την βιολογική του σύσταση απο USDA & Bio Hellas!

Θα το βρείτε στο www.organicbrands.gr

Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Κίνδυνος για την καρδιά – Σε πόσο καιρό καθαρίζουν οι πνεύμονες
Από Μιχάλης Θερμόπουλος 
Κάθε χρόνο, στις 31 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ηγείται των εκδηλώσεων και της ενημερωτικής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους στην υγεία και σε άλλους τομείς, που συνδέονται με τη χρήση καπνού και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για την μείωση της κατανάλωσης καπνού.


Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2018 είναι "Καπνός και καρδιακή νόσος" (Tobacco and heart disease).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο ΠΟΥ αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το κάπνισμα απειλεί την ανάπτυξη των εθνών παγκοσμίως και καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ισχυρά μέτρα ελέγχου του καπνού. Αυτά περιλαμβάνουν την απαγόρευση της εμπορίας και της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, την προώθηση της απλής συσκευασίας τους, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την καθιέρωση εσωτερικών δημόσιων χώρων και εργασιακών χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2018 επικεντρώνεται στις επιπτώσεις, που έχει ο καπνός, στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αγγειακής νόσου. Παρά τις γνωστές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην καρδιά και παρά τη διαθεσιμότητα λύσεων για την μείωση των συναφών ασθενειών, λίγοι συνειδητοποιούν ότι ο καπνός είναι μία από τις κύριες αιτίες της καρδιαγγειακής νόσου.

Οι τροφές που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν την “επιθυμία” για κάπνισμα, δηλαδή για νικοτίνη. Η δύναμη της θέλησης υποχωρεί, όταν το μυαλό λέει στο σώμα ότι εξακολουθεί να έχει την ανάγκη για ένα ακόμα τσιγάρο.

Οι υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο διεγείρουν το αίσθημα της ευφορίας που προκαλείται από τη νικοτίνη. Αυτό το συναίσθημα εξακολουθεί να είναι ισχυρό στον καπνιστή, ακόμη και μήνες ή και χρόνια αφότου κόψει το τσιγάρο.

Δείτε ποιες τροφές μειώνουν την επιθυμία για κάπνισμα και γιατί:

Νερό: Πολλά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος συνήθως ενθαρρύνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Το νερό μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα και βοηθά το σώμα να “ξεχάσει” την ευφορία που νιώθει από τη νικοτίνη. Αν πίνετε 6-8 ποτήρια νερό κάθε μέρα θα δείτε ότι θα έχετε μειωμένη επιθυμία για τσιγάρο.

Τσίχλα: Οι τσίχλες βοηθούν στην υποκατάσταση της ευχαρίστησης που νιώθει στο στόμα του ένας καπνιστής, όταν καπνίζει ένα τσιγάρο. Βοηθά στο να μειώσει την επιθυμία του ατόμου να θέλει τη νικοτίνη που υπάρχει σε αυτό. Δίνει στον καπνιστή “κάτι να κάνει” με το στόμα του. Αν επιλέξετε διάφορες μάρκες τσίχλας (είναι σημαντική και η ποικιλία) με γεύσεις που σας αρέσουν, θα σας βοηθήσει να απευαισθητοποιήσετε τον εγκέφαλό σας από τη νικοτίνη. Το ίδιο ισχύει και για τις καραμέλες.

Θρεπτικά σνακ: Τα θρεπτικά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα και τραγανά λαχανικά, θα μειώσουν την επιθυμία για νικοτίνη, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες από την κλινική Mayo. Κρατήστε μερικά φρούτα σε ένα μπολ κοντά σας θα δώσει στον καπνιστή την τεχνητή “ανακούφιση” ότι αν χρειαστεί άμεσα κάτι για να αποσπάσει το μυαλό του από το τσιγάρο, θα το έχει πάντα εκεί δίπλα του.

Άλλα σνακ: Τα καρύδια, οι ηλιόσποροι και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τσιπς θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο, αλλά θα σας βοηθήσουν στη μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο. Αν, μάλιστα, κρατήσετε μια ποικιλία σε σνακ από λαχανικά ψητά ή τηγανητά, τότε θα δείτε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 Πότε καθαρίζουν οι πνεύμονες από την στιγμή που κόβετε το τσιγάρο

Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές “τρίχες” στους πνεύμονές σας στους ανώτερους αεραγωγούς. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις, είτε ιογενείς είτε βακτηριακές. Αυτό το σύστημα εν γένει, καταστρέφεται από τον καπνό των τσιγάρων και έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.

Εντούτοις, οι στατιστικές δείχνουν, ότι για τους ανθρώπους που έχουν κόψει το κάπνισμα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Το κάπνισμα δημιουργεί μόνιμες ζημιές και στις κυψελίδες των πνευμόνων. Έτσι, όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), όπως χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

Ενώ μερικές από τις φλεγμονές που προκαλούνται μπορεί να είναι αναστρέψιμες, τα σημάδια στους πνεύμονες μένουν για πάντα. Συνεχίζοντας βέβαια το κάπνισμα, μειώνονται και οι όποιες πιθανότητες αναστροφής κάθε βλάβης στους πνεύμονες.

 Τι θα συμβεί αφότου κόψετε το κάπνισμα

Οι πρώτες επιδράσεις από την διακοπή του καπνίσματος θα φανούν αμέσως. Λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αρχίσει ήδη να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Πρώτη φάση
Μετά από δύο ώρες χωρίς τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση θα έχουν φτάσει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Η περιφερική κυκλοφορία του αίματος μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Οι άκρες των δακτύλων σας θα αρχίσουν να είναι πιο ζεστές. Τα πρώτα συμπτώματα στερητικού συνδρόμου από την έλλειψη νικοτίνης συνήθως ξεκινούν περίπου δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο σας. Τα πρώιμα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν: ακατάσχετη επιθυμία για κάπνισμα, άγχος, ένταση, απογοήτευση, υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο, αυξημένη όρεξη.

12 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο:

Το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι τοξικό για το σώμα, είναι η ουσία που απελευθερώνεται από την καύση του καπνού και την εισπνοή του κατά το κάπνισμα. Επειδή το μονοξειδίου του άνθρακα "αγκυλώνεται" πολύ γερά στα κύτταρα του αίματος, τα αποτρέπει από το να μεταφέρουν οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε μόλις 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα σας μειώνεται σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας θα αυξηθούν σε κανονικά επίπεδα.

 

Μετά από 48 ώρες χωρίς τσιγάρο, οι νευρικές απολήξεις σας θα αρχίσουν να αυξάνονται εκ νέου και η ικανότητά σας σε οσμή και γεύση θα ενισχυθεί.

Τρεις μέρες αφότου κόψετε το κάπνισμα, η νικοτίνη θα έχει φύγει εντελώς έξω από το σώμα σας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης γενικά θα κορυφωθούν περίποτ τότε. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες.

Μετά από 2-3 εβδομάδες, θα είστε σε θέση να ασκήστε και να κάνετε σωματικές δραστηριότητες χωρίς να αισθάνεστε πολύ άβολα και δυσάρεστα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από αναγεννητικές διαδικασίες που θα αρχίζουν να εμφανίζονται στο σώμα σας. Η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων σας θα βελτιωθούν σημαντικά. Μετά από δύο με τρεις εβδομάδες χωρίς κάπνισμα, οι πνεύμονές σας θα είναι λίγο πιο καθαροί και θα αρχίσετε να αναπνέετε πιο εύκολα.
Δεύτερη φάση
1-9 μήνες αφότου κόψετε το κάπνισμα: Από τον 1ο κιόλας μήνα οι πνεύμονες αρχίζουν να επιδιορθώνονται. Στο εσωτερικό τους, μικροσκοπικές "βλεφαρίδες" που απωθούν την βλέννα, θα αρχίσουν να αυτοεπισκευάζονται να λειτουργούν και πάλι σωστά. Αυτό θα μειώσει και τον κίνδυνο μόλυνσης. Με την εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή σας θα συνεχίσουν να μειώνονται δραματικά.
1 χρόνος χωρίς τσιγάρο: Μετά από ένα χρόνο χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με όταν ακόμη καπνίζατε!
5-15 χρόνια χωρίς τσιγάρο: Ορισμένες από τις ουσίες που απελευθερώνονται από την καύση του μονοξειδίου του άνθρακα, συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από 5 έως 15 χρόνια μακριά από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο ίδιος με κάποιον που δεν καπνίζει καθόλου!

http://www.who.int

http://www.healthline.com

http://www.livestrong.com

Υγεία

Καλοκαίρι, δηλαδή καλός καιρός, ευχάριστη διάθεση, διακοπές και βέβαια αύξηση της θερμοκρασίας που σημαίνει αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, ζέστη, υγρασία εφίδρωση και γενικά κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση διάφορων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα μας.

Ο Μάρκος Μιχελάκης Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ποιες δερματοπάθειες εμφανίζονται το καλοκαίρι και δίνει συμβουλές προστασίας.

Φωτογήρανση: Η χρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς τη σωστή προστασία προκαλεί τη λεγόμενη Φωτογήρανση, που όπως δηλώνει ο όρος σημαίνει πρόωρη γήρανση του δέρματος, το οποίο γίνεται πιο τραχύ, εμφανίζει έντονες ρυτίδες και χάνει τη σφριγηλότατά του.

Πανάδες (μέλασμα, χλόασμα): Είναι αυτές οι ενοχλητικές κηλίδες που το χρώμα τους κυμαίνεται από καφετί έως πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο. Εμφανίζονται ποιο συχνά σε γυναίκες και κυρίως στο πρόσωπο. Βέβαια εκτός της ηλικιακής ακτινοβολίας επίσης, ορμονολογικά αίτια, κληρονομική προδιάθεση, κάποια φάρμακα και μερικά συστατικά καλλυντικών παίζουν σημαντικό ρόλο για την πρόκλησή τους.

Ηλιακό έγκαυμα: Η χωρίς προστασία έκθεση στον δυνατό ήλιο, ιδιαίτερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα , μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, το οποίο αρχικά εμφανίζεται με κοκκίνισμα και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πιο έντονη μορφή με την παρουσία φυσαλίδων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ηλιακό έγκαυμα κυρίως σε νεαρές ηλικίες θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Φωτοδερματίτιδα: Ο συνδυασμός ορισμένων χημικών ουσιών που περιέχονται σε καλλυντικά ή ακόμη η χρήση αρωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στο φωτοεκτεθειμένο δέρμα και η ακόλουθη έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία , μπορεί να προκαλέσει έντονο εξάνθημα με φαγούρα. Οπότε, η αποφυγή τους πριν την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν ευαισθησία είναι απαραίτητη.

Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός: Συνήθως εμφανίζεται στην αρχή του καλοκαιριού, στις πρώτες εκθέσεις δέρματος στον ήλιο και μάλιστα υποτροπιάζει την ίδια εποχή του χρόνου. Εκδηλώνεται με κοκκινίλες, επάρματα (βλατίδες) έως και φυσαλίδες σε περιοχές του δέρματος που ήταν προστατευμένες και πρωτοεκτείθονται στην ηλιακή ακτινοβολία. Το εξάνθημα συνοδεύεται με φαγούρα. Όσο προσαρμόζεται το δέρμα στην έκθεση στον ήλιο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρουσιάζει και σταδιακή βελτίωση. Η χρήση αντηλιακών και κατάλληλης αγωγής βοηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ύποπτοι σπίλοι (ελιές): Ένας σημαντικός παράγοντας για τη μετάπτωση μια ελιάς σε κακοήθεια ή ακόμα και η εκ νέου εμφάνισή της είναι η αθροιστική ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία. Καλό είναι να γνωρίζουμε ένα βασικό κανόνα ο οποίος πρέπει να μας καθοδηγεί στο να εποπτευόμαστε ύποπτες βλάβες για κακοήθες μελάνωμα και να απευθυνόμαστε άμεσα στον δερματολόγο μας. Είναι ο λεγόμενος κανόνας ABCDE που σημαίνει «Α» (asymmetry), η βλάβη να έχει ασύμμετρο σχήμα , «Β» (border) ασαφή όρια «C" (color), περισσότερο από ένα χρώμα, «D" (diameter), διάμετρο πάνω από 5-6 χιλιοστά «E" (evolving) γρήγορη εξέλιξη και αλλαγή της ελιάς. Καλό θα ήταν επίσης, να γίνεται συχνά αυτοέλεγχος των ελιών μας με την βοήθεια ενός καθρέφτη έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και τις πιο δύσκολες περιοχές και φυσικά να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το πιο σημαντικό ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Ακτινικές Υπερκερατώσεις: Οι βλάβες αυτές παρουσιάζονται στις φωτοεκτεθειμένες περιοχές , κυρίως στο κεφάλι, πρόσωπο, λαιμό και χέρια σε άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας. Πρόκειται για κοκκινωπές βλάβες με κεντρικό λέπι. Οι βλάβες αυτές θεωρούνται προκαρκινικές και αν παραμεληθούν μπορούν να μεταπέσουν σε καρκίνο δέρματος.

Μυκητιάσεις: Παθήσεις του δέρματος που η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή τους. Οι πιο συχνές μορφές είναι:

α. Ποικιλόχρους πιτυρίαση: Εμφανίζεται με διάσπαρτες κηλίδες , συνήθως ανοιχτού καφέ χρώματος και εντοπίζονται περισσότερο στη ράχη στους ώμους και στο θώρακα. Αυτή η μορφή μυκητίασης μεταδίδεται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως σε γυμναστήρια και βεβαίως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην άμμο και στις ξαπλώστρες της παραλίας. Η χρήση πετσέτας που θα ακουμπά το δέρμα από συγκεκριμένη πλευρά είναι απαραίτητη.

β. Μυκητιάσεις ποδιών: Εντοπίζεται κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών με φαγούρα, κοκκίνισμα, ξεφλούδισμα έως και σκισίματα του δέρματος και την όλη εικόνα συνοδεύει δυσοσμία. Η παραμονή των ποδιών για πολλές ώρες σε κλειστά και ακόμη χειρότερο συνθετικά παπούτσια προκαλεί αυξημένη υγρασία οπότε αναπτύσσονται ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση μυκήτων.

γ. Παράτριμμα: Παρουσιάζεται σε πτυχές του δέρματος όπως ανάμεσα στα γεννητικά όργανα, στις μασχάλες και κάτω από το στήθος. Οι θέσεις εντόπισής του έχουν άμεση σχέση με τον κακό αερισμό των προαναφερόμενων περιοχών και ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τη ζέστη και την υγρασία αναπτύσσεται εύκολα το παράτριμμα.

δ. Μυρμηγκιές: Πρόκειται για μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο οφείλεται στον ιό της μυρμηκιάς. Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το νόσημα αυτό στις δερματοπάθειες του καλοκαιριού, γιατί η συνήθεια πολλών ατόμων να περπατούν ξυπόλητοι στην άμμο, σε κοινόχρηστους χώρους και γύρω από τις πισίνες είναι η πιο συχνή πηγή μόλυνσης. Οι μυρμηγκιές μπορούν να μολύνουν οποιοδήποτε σημείο του δέρματός μας. Πιο συχνά εντοπίζονται στα χέρια, στα πέλματα και στο πρόσωπο. Παρουσιάζονται αρχικά σαν μικρά επάρματα στο χρώμα του δέρματος και σιγά-σιγά μεγαλώνουν και παίρνουν ανάγλυφο σχήμα. Οι πελματιαίες μυρμηγκιές, όταν μεγαλώνουν μπορεί να προκαλούν έντονο πόνο στην πίεση δηλαδή στην βάδιση.

Τέλος, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει στην αναζωπύρωση του επιχείλιου έρπητα επίσης ιογενές νόσημα.

Η σωστή χρήση αντηλιακών, ο κατάλληλος ρουχισμός, η πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στον δερματολόγο όταν παρατηρούμε βλάβες του δέρματος ιδιαίτερες και επίμονες θα δώσουν τις χρησιμότερες λύσεις, καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία

Στόχος των ερευνητών είναι η προοπτική σχεδιασμού μιας κλινικής δοκιμής την προσεχή πενταετία

Μαίρη Μπιμπή

Μια αποτελεσματική αντικαρκινική θεραπεία που καταστρέφει πλήρως τα καρκινικά κύτταρα χωρίς όμως να κάνει κακό στα υγιή μπορεί σύντομα να είναι στη διάθεση των γιατρών.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Cancer Research, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Καρντιφ κατάφερε επιτυχώς να «εκπαιδεύσει» έναν ιό του αναπνευστικού συστήματος από την οικογένεια των αδενοϊών που αναγνωρίζει και καταστρέφει εντελώς τον καρκίνο των ωοθηκών χωρίς να μολύνει τα υγιή κύτταρα.

Ο αναπρογραμματισμένος ιός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση άλλων καρκίνων, όπως του μαστού, του παγκρέατος, του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.

«Οι αναπρογραμματισμένοι ιοί ήδη χρησιμοποιούνται στις γονιδιακές θεραπείες για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, αφού μπορούν να εκπαιδευτούν και από απειλή για την υγεία να γίνουν σωτήριοι παράγοντες», εξηγεί ο Δρ Αλαν Παρκερ από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου.

Και συμπληρώνει ότι «στη θεραπεία του καρκίνου, μέχρι σήμερα, οι αναπρογραμματισμένοι ιοί δεν είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα και έτσι επηρέαζαν και τα υγιή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Εμείς πήραμε έναν γνωστό και καλά μελετημένο ιό και τον σχεδιάσαμε εξ αρχής ώστε να μην προσδένεται στα μη καρκινικά κύτταρα αλλά να αναζητά μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την αvβ6 ιντεγκρίνη, η οποία είναι μοναδική σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα, και να εισβάλλει σε αυτά. Βάλε λοιπόν τον αναπρογραμματισμένο ιό στον καρκίνο των ωοθηκών, όπου επιτέλεσε με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα την αποστολή του».

Συγκεκριμένα, όταν ο ιός μπήκε στο καρκινικό κύτταρο χρησιμοποίησε τον κυτταρικό μηχανισμό για να πολλαπλασιαστεί και έτσι να κάνει το κύτταρο να εκραγεί και να καταστραφεί. Τα αντίγραφα του ιού προσδέθηκαν στη συνέχεια στα γειτονικά καρκινικά κύτταρα και επαναλαμβανόμενη διαρκώς αυτή η διαδικασία τελικά ο καρκινικός όγκος καταστράφηκε.

Παράλληλα, ο ιός ενεργοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα για την καλύτερη αναγνώριση και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Περαιτέρω βελτιστοποίηση του ιικού DNA μπορεί να ωθήσει τον ιό να αποτελέσει τη βάση για αντικαρκινικές θεραπείες, όπως τα αντισώματα, ειδικά στο στάδιο της «μόλυνσης» των καρκινικών κυττάρων και έτσι ο καρκίνος να μετατραπεί σε ένα «εργοστάσιο» παραγωγής δραστικών ουσιών για την αυτοκαταστροφή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έγινε σε εργαστηριακές συνθήκες χρησιμοποιώντας ποντίκια με καρκίνο των ωοθηκών. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι εφαρμόσουν τη θεραπευτική τακτική σε άλλους καρκίνους με προοπτική σχεδιασμού μιας κλινικής δοκιμής την προσεχή πενταετία.

in.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin