Οκτωβρίου 15, 2018

Υγεία

Η καθιστική ζωή δεν είναι φυσική για τους ανθρώπους, που είναι προγραμματισμένοι να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Εντούτοις, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων από πολλούς τομείς δουλεύουν σε αυτή τη στάση όλη μέρα. Επιπλέον, οι περισσότεροι καθόμαστε και στο σπίτι μετά τη δουλειά.

Συνολικά, καθόμαστε μέχρι και 13 ώρες την ημέρα και κοιμόμαστε για άλλες 6-8. Η καθιστική ζωή αναφέρεται ως το νέο «κάπνισμα», λόγω των βλαβών που προκαλεί στην υγεία και στην ευεξία. Οι περισσότεροι καθόμαστε επίσης στον ελεύθερό μας χρόνο, παρέα με το κινητό, την τηλεόραση και τον υπολογιστή.

Το πρόβλημα αυτό έχει επικρατήσει πια να προσδιορίζεται ως «καθιστική νόσος» και αναφέρεται στο μεταβολικό σύνδρομο και τα προβλήματα που σχετίζονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Οι επιστήμονες πια έχουν πια αναγνωρίσει τους κινδύνους της καθιστικής ζωής και ενθαρρύνει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να εξερευνήσουν εναλλακτικές επιλογές.

1. Μειώνει τα χρόνια ζωής
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι όσοι κάθονται για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε πάθηση σε σύγκριση με όσους δεν κάθονται. Αυτό το εύρημα ισχύει ακόμα κι αν γυμνάζεστε καθημερινά. Έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες που κάθονται περισσότερο από έξι ώρες στον ελεύθερό τους χρόνο είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνες που κάθονται για 3 ώρες ή λιγότερο. Οι άνδρες αντίστοιχα βρέθηκε ότι είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες.

2. Βλάπτει την καρδιά σας
Η καθιστική ζωή βλάπτει την καρδιά σας. Έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες με 5 ώρες ημερήσιας καθιστικής στάσης είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν για 2 ή λιγότερες ώρες. Παρόμοια ποσοστά κινδύνου έχουν βρεθεί και για τις γυναίκες.

3. Ακυρώνει όλα τα οφέλη από τη γυμναστική
Λατρεύετε τη γυμναστική και ασκήστε κάθε μέρα; Αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμο, αλλά μόνο αν κάθεστε για λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα. Γιατί σε άλλη περίπτωση, ακόμα και 7 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα «ακυρώνονται» από τις πολλές ώρες καθιστικής στάσης.

4. Βλάπτει τον εγκέφαλο
Οι πολλές ώρες καθιστικής στάσης μειώνουν τη γνωστική επίδοση και αυξάνουν τα επίπεδα άνοιας. Επιπλέον, μία έρευνα απέδειξε ότι μία δομή του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, αποδυναμώνεται. Το λυπηρό σε αυτή την υπόθεση είναι και πάλι ότι η άσκηση δεν αντιστρέφει τις βλαβερές αυτές συνέπειες.

5. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καθιστική ζωή αλλάζει τον τρόπο που ο οργανισμός σας επεξεργάζεται την ινσουλίνη. Μια έρευνα μάλιστα διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν καθιστική ζωή είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου. Όταν καθόμαστε, οι μύες κινούνται ελάχιστα και υπάρχει λιγότερη καύση ενέργειας. Τα μεταβολικά μονοπάτια που διαχειρίζονται τα αποθέματα σακχάρου στο αίμα είναι λιγότερο ενεργά και αναποτελεσματικά.

6. Αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης θρόμβου
Χωρίς κίνηση, είναι πιθανό να δημιουργηθεί θρόμβος βαθιά στις φλέβες μας. Κατά τη διάρκεια της καθιστικής στάσης, τα πόδια μας κινούνται σπάνια και μένουν σε αφύσικη στάση, η ροή του αίματος παλεύει ενάντια στη βαρύτητα. Αυτό προκαλεί τη διαμόρφωση θρόμβων. Το τρομακτικό με αυτό είναι ότι ο θρόμβος μπορεί να μετακινηθεί και να καταλήξει στους πνεύμονες.

7. Βλάπτει την αρτηριακή πίεση
Υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην παρατεταμένη καθιστική ζωή και στην αυξημένη αρτηριακή πίεση. Και προκύπτει από την κακή εργονομία και στάση σώματος του αυχένα και της πλάτης. Επιστημονική μελέτη συμπέρανε ότι η σύνδεση υπάρχει ανάμεσα στα κύτταρα των μυλών του αυχένα και σε μια εγκεφαλική δομή που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος. Ο αυχένας πιέζεται και αυτό προκαλεί και αύξηση της πίεσης του αίματος.

8. Προκαλεί χρόνιο πόνο στην πλάτη και στα ισχία
Η παρατεταμένη καθιστική στάση βλάπτει τους προσαγωγούς και προκαλεί ακαμψία και πόνο στην πλάτη σας. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι πιέζονται και προκαλούν χρόνιο πόνο.

9. Η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, του εντέρου και των πνευμόνων. Συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικάνικη Κοινότητα για τον Καρκίνο βρήκε ότι οι γυναίκες που κάθονταν για 6 ώρες στον ελεύθερό τους χρόνο είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνες που κάθονταν για 3 ώρες ή και λιγότερο. Ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και πολλαπλό μυέλωμα.

10. Μπορεί να προκαλέσει κιρσούς
Όταν κάθεστε για πολλές ώρες, το αίμα κινείται προς τα πόδια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κιρσούς, πρησμένες, ορατές φλέβες, που δεν είναι καθόλου απωθητικές και προκαλούν θρόμβους.

11. Προκαλεί άγχος και κατάθλιψη
Παρόλο που φαίνεται σαν μια παράξενη σχέση, ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να συνδεθεί με άγχος και κατάθλιψη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα ψυχικά οφέλη ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

Πώς να μειώσετε τις ώρες της ημερήσιας καθιστικής στάσης

Μπορεί να πιστεύετε ότι επειδή εργάζεστε σε γραφείο, είστε καταδικασμένοι να ζείτε με τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Ωστόσο, τα νέα είναι καλά. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να αντιστρέψετε τις παρενέργειες αυτού του τρόπου ζωής.

– Σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο ανά 30 λεπτά δουλειάς

– Επισκεφθείτε τους συναδέλφους σας στα γραφεία τους

– Περπατήστε, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο

– Προμηθευτείτε και ένα γραφείο όρθιας στάσης για αλλαγή

– Να είστε δραστήριοι κατά τη διάρκεια του ελεύθερού σας χρόνου

– Περπατήστε ή χρησιμοποιήστε ποδήλατο από και προς τη δουλειά

– Ξεκινήστε ένα νέο δραστήριο χόμπι

– Προτιμήστε τη θέση του μπαρ στα εστιατόρια και στα καφέ

http://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Η τακτική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, σύμφωνα με μια νέα επισκόπηση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Respirology.

Πιθανότερη είναι επίσης η εκδήλωση αναπνευστικού συριγμού, ανοιξιάτικης αλλεργίας από έκθεση στη γύρη, εκζέματος και ρινοεπιπεφυκίτιδας λόγω της κατανάλωσης γευμάτων χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Γκανγκ Γουάνγκ από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Κίνας του Πανεπιστημίου Σετσουάν, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από ανάλυση 16 επιστημονικών μελετών.

Όσον αφορά τον τύπο πρόχειρου φαγητού που φάνηκε να συνδέεται στενότερα με τις αλλεργικές αντιδράσεις, πιο ισχυρή συσχέτιση καταγράφηκε με τα χάμπεργκερ, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατ’ αναλογία προς την κατανάλωση.

Η κακής ποιότητας διατροφή συμβάλλει με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του άσθματος και του συριγμού μέσω πολλαπλών μηχανισμών, ανέφεραν στη σχετική έκθεσή τους οι ερευνητές. Ο κυριότερος θεωρείται ότι είναι η φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία προκύπτει από την απουσία θρεπτικών συστατικών στα πρόχειρα γεύματα, ιδίως εάν αυτά αντικαθιστούν υγιεινές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

«Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η σχέση και για να αναγνωριστούν πιθανές αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και των αλλεργικών παθήσεων» δήλωσε ο Δρ Γουάνγκ.

Υγεία

Έρευνα αναδεικνύει έναν νέο μηχανισμό στη σηματοδότηση των οιστρογονικών υποδοχέων που ρυθμίζεται από την ινονεκτίνη

Μαίρη Μπιμπή

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μια κολλώδης πρωτεΐνη, η ινονεκτίνη, προάγει τη δραστηριότητα των οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cell Biology (JCB) και αναδεικνύει έναν νέο μηχανισμό στη σηματοδότηση των οιστρογονικών υποδοχέων που ρυθμίζεται από την ινονεκτίνη.

Εν ολίγοις οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή ανακάλυψαν ότι η έκθεση στην ινονεκτίνη παρατείνει τη δραστηριότητα των υποδοχέων οιστρογόνων στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Τα οιστρογόνα παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων, υγιών και καρκινικών. Προσδένονται στους κυτταρικούς οιστρογονικούς υποδοχείς, οι οποίοι προάγουν την κυτταρική ανάπτυξη και επιβίωση. Αλλά η υπερβολική δραστηριότητα των κυτταρικών υποδοχέων μπορεί να προκαλέσει τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συντελώντας έτσι στην ανάπτυξη όγκων. Περίπου το 75% των καρκίνων του μαστού έχουν θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς.

Καθώς τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να εισβάλλουν στους περιβάλλοντες ιστούς «συναντούν» την ινονεκτίνη. Στον φυσιολογικό μαστικό αδένα, τα επιθηλιακά κύτταρα δεν είναι σε επαφή με την ινονεκτίνη. Η πρωτεΐνη είναι μέρος ενός πλέγματος που περιβάλλει τα κύτταρα.

Στους όγκους η παραγωγή αυτού του εξωκυτταρικού πλέγματος συχνά απορρυθμίζεται. Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της ινονεκτίνης και του υποδοχέα της, της β1-ιντεγκρίνης, συσχετίζονται με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού, χωρίς όμως να μπορούν να εξηγήσουν οι ερευνητές γιατί συμβαίνει αυτό.

Στην παρούσα μελέτη, οι Αργεντινοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ινονεκτίνη ενισχύει την δραστηριότητα των υποδοχέων οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και όταν τα τελευταία περιβάλλονται από την πρωτεΐνη, οι οιστρογονικοί υποδοχείς αποφεύγουν την καταστροφή από τα λυσοσώματα και έτσι μπορούν να συνεχίσουν να πυροδοτούν την καρκινική ανάπτυξη. Αυτό επιτρέπει στον καρκίνο του μαστού να γίνεται ανθεκτικός στην κλασσική αντικαρκινική θεραπεία που στοχεύει στους υποδοχείς.

Η έρευνα αφήνει να εννοηθεί ότι μια θεραπευτική στρατηγική που παρεμβαίνει στην επιρροή της ινονεκτίνης στους οιστρογονικούς υποδοχείς μπορεί να είναι αποτελεσματική στους ανθεκτικούς καρκίνους του μαστού.

in.gr

Υγεία

Τι δείχνει νέα καναδική επιστημονική μελέτη

Το «τεστ Παπ» που χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 50 χρόνια για την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες, μπορεί σε μερικά χρόνια να είναι πια λιγότερο δημοφιλές ή ακόμη και να περιπέσει σε αχρηστία, καθώς έχει βρει πλέον ένα ισχυρό ανταγωνιστή στο «πρόσωπο» του τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις (το 99%) του καρκίνου του τραχήλου -ενός σχετικά εύκολου να προληφθεί καρκίνου- συνδέονται με λοίμωξη από τον εν λόγω ιό HPV. Το σχετικό τεστ HPV ανιχνεύει τα προκαρκινικά στάδια νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από το παλαιότερο τεστ Παπ.

Αυτό δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζίνα Οτζίλβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, η οποία έγινε σε 19.000 γυναίκες 25 έως 65 ετών ετών και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association).

Οι γυναίκες που συμμετείχαν χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία έκανε μόνο τεστ Παπ και η άλλη μόνο τεστ HPV. Μετά από τέσσερα χρόνια, σχεδόν έξι γυναίκες στις 1.000 που είχαν κάνει τεστ Παπ, διαγνώσθηκαν με προκαρκινικές αλλοιώσεις, έναντι μόνο δύο στις 1.000 που είχαν κάνει το τεστ HPV.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεστ HPV φαίνεται καλύτερο σε σχέση με το τεστ Παπ στο να προβλέπει ποιά γυναίκα δεν θα εμφανίσει καρκίνο. Οι γυναίκες που, σύμφωνα με το τεστ HPV, δεν έχουν λοίμωξη από τον ιό, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προκαρκινική αλλοίωση μέσα στην επόμενη τετραετία.

«Το τεστ HPV ανιχνεύει νωρίτερα τις προκαρκινικές αλλοιώσεις, ενώ από την άλλη ένα αρνητικό τεστ HPV παρέχει μεγαλύτερη σιγουριά ότι οι γυναίκες δεν θα εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις μέσα στην επόμενη τετραετία. Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες θα μπορούν να ελέγχονται πιο αραιά, αλλά να έχουν πιο ακριβή αποτελέσματα» δήλωσε η δρ Οτζίλβι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελώντας περίπου το 8% των καρκίνων. Το τεστ Παπ, δημιούργημα του έλληνα γιατρού Γιώργου Παπανικολάου, αναλύει κύτταρα από το κατώτερο μέρος της μήτρας, τον τράχηλο. Το τεστ HPV ανιχνεύει την παρουσία του δυνητικά καρκινογόνου ιού στον τράχηλο.

Πολλές χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν εδώ και δεκαετίες σωθεί χάρη στο τεστ Παπ, το οποίο έχει ανιχνεύσει τον καρκίνο του τραχήλου στα αρχικά στάδιά του. Όμως, σύμφωνα με τους καναδούς γιατρούς, το νεότερο και πιο ακριβές τεστ HPV έχει τα «φόντα» να αντικαταστήσει το τεστ Παπ.

Προς το παρόν, οι επίσημες συστάσεις στις ΗΠΑ είναι να γίνονται ταυτόχρονα και τα δύο τεστ. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά από το 2012 στις γυναίκες 21 έως 29 ετών να κάνουν μόνο τεστ Παπ ανά τριετία, ενώ οι γυναίκες 30 έως 65 ετών είτε μόνο ένα τεστ Παπ κάθε τρία χρόνια, είτε τόσο τεστ Παπ όσο και HPV κάθε πέντε χρόνια. Οι οδηγίες αυτές πρόκειται σύντομα να αναθεωρηθούν και οι ειδικοί εμφανίζονται μάλλον διχασμένοι κατά πόσο η τωρινή διαγνωστική πρακτική πρέπει να αλλάξει.

«Το τεστ Παπ πρόκειται να εξαφανισθεί», έγραψε σε συνοδευτικό σχόλιό του στο JAMA ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας Στιούαρτ Μασάντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις. Επεσήμανε ότι το τεστ HPV επιτρέπει πιο έγκαιρη διάγνωση του αρχικού σταδίου του καρκίνου του τραχήλου και «πιάνει» περιπτώσεις που το τεστ Παπ χάνει. Τόνισε ότι η προσθήκη του τεστ Παπ «προσθέτει λίγα πράγματα στην ακρίβεια του τεστ HPV και επιπλέον αυξάνει το κόστος και τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα».

Δεν συμφωνούν όμως όλοι με αυτή την εκτίμηση. «Πρόκειται απλώς για μια μελέτη. Το τεστ Παπ υπάρχει εδώ και περίπου 50 χρόνια, συνεπώς η συνύπαρξή του με το τεστ HPV παραμένει μια βιώσιμη επιλογή», δήλωσε ο δρ Τζέισον Ράιτ, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογικής ογκολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Προέβλεψε πάντως ότι «βαθμιαία θα μετακινηθούμε σε περισσότερα τεστ HPV ως τεστ πρώτης επιλογής, αν και πιθανότατα θα είναι μια αργή διαδικασία».

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, ενώ θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι ορισμένοι Καναδοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι έχουν σχέσεις με εταιρείες που έχουν αναπτύξει είτε τεστ HPV είτε εμβόλιο κατά του ιού HPV.

newsbeast.gr

Υγεία

Μία νέα ερευνητική ανασκόπηση έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο όγκο των άρθρων και των μελετών που επιβεβαιώνουν τα οφέλη που προσφέρει η μείωση κατανάλωσης κρέατος. Σε αυτή, οι επιστήμονες δεν επιβεβαιώνουν μόνο αυτό, αλλά και το ότι η ίδια η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες κατά 40%.

Η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι τρόποι διατροφής και τρόπος ζωής, αλλά έχουν επίσης δεχθεί πολλές και έντονες κριτικές. Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του ελεύθερα για το είδος διατροφής που θέλει να ακολουθήσει και η επιστήμη έρχεται απλά να βοηθήσει και να παραθέσει τα ανάλογα στοιχεία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, είναι πολλές οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος επηρεάζει θετικά τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, μια δίαιτα που βασίζεται στα φυτά φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.

Ορισμένες έρευνες φαίνεται μάλιστα να συμπεραίνουν ότι ο βιγκανισμός και η χορτοφαγία προλαμβάνουν και κατά ορισμένων τύπων καρκίνου. Μια πρόσφατη ερευνητική ανασκόπηση, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Progress in Cardiovascular Disease journal, εστίασε συγκεκριμένα στην καρδιαγγειακή υγεία και πώς αυτή επηρεάζεται από την χορτοφαγία.

Καρδιακή υγεία και χορτοφαγική διατροφή
Οι Αμερικάνοι επιστήμονες αποφάσισαν να αναλύσουν έναν μεγάλο όγκο πρόσφατων σχετικών ερευνών. Συγκρίνοντας πληροφορίες από μια μεγάλη μάζα μελετών παρατήρησης και κλινικών πειραμάτων, ανακάλυψαν ότι η διατροφή που βασίζεται στα φυτά συνδεόταν με θετικές μετρήσεις της υγείας της καρδιάς. Τα συμπεράσματα ήταν τα εξής για όσους ακολουθούσαν μια χορτοφαγική δίαιτα:

– Ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίων παθήσεων μειώθηκε κατά 40%.

– Ο κίνδυνος θανάτου ως αποτέλεσμα κάποιας καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκε κατά 40%.

– Ο κίνδυνος υπέρτασης έπεσε κατά 34%.

– Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας και η συνολική χοληστερόλη βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά στους χορτοφάγους σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους.

– Επίσης, μέσα από τις έρευνες φάνηκες ότι μια δίαιτα βασισμένη σε φυτά σχετίζεται άμεσα με απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια Dr. Hana Kahleova, ένα διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται στα φυτά έχει τη δύναμη να προλάβει, να ελέγξει, ακόμα και να αντιστρέψει μια καρδιακή νόσο. Η Dr. Kahleova βρήκε επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι υγιεινοί τρόποι ζωής και διατροφής που μπορούν να ρίξουν το ποσοστό κινδύνου μέχρι και στο 95%, αλλά τα φάρμακα μπορούν να τον μειώσουν μόνο κατά 30% περίπου.

Τρόποι με τους οποίους η χορτοφαγία προστατεύει την καρδιά
Φαίνεται να υπάρχουν διάφοροι λόγοι που η χορτοφαγική διατροφή ωφελεί περισσότερο την καρδιά μας σε σχέση με μια διατροφή που περιέχει κυρίως κρέας. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες, που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές. Τα ζωικά προϊόντα έχουν συνήθως υψηλά ποσοστά χοληστερόλης, λιπαρών, αιμικό σίδηρο και ρύπους από το περιβάλλον.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι αν η κοινωνία πιεστεί να υιοθετήσει σταδιακά μια πολιτική και έναν τρόπο ζωής που θα περιορίζει την κατανάλωση κρέατος, θα μπορούσαν να αποφευχθούν πολλοί σχετικοί θάνατοι και παθήσεις.

http://enallaktikidrasi.com

 

Υγεία

Τα άτομα που αισθάνονταν νεότερα από την ηλικία τους είχαν υψηλότερο σκορ στο τεστ μνήμης
Μαίρη Μπιμπή

Αν και όλοι μεγαλώνουμε, υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται νεότεροι από τη βιολογική τους ηλικία. Αυτό το συναίσθημα ενδεχομένως να αντανακλά και τον ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Aging Neuroscience.

Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα, με επικεφαλής τον Δρ Τζινγιουνγκ Τσεϊ, μελετώντας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου παρατήρησαν ότι οι ηλικιωμένοι που αισθάνονταν νεότεροι από τη βιολογική τους ηλικία είχαν λιγότερες ενδείξεις εγκεφαλικής γήρανσης, συγκριτικά με εκείνους που αισθάνονταν όσο ήταν ή και μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε MRI 68 υγιείς ενήλικες, 59-89 ετών, εστιάζοντας στον όγκο της φαιάς ουσίας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις για το αν αισθάνονταν νεότεροι ή μεγαλύτερη από την ηλικία τους και άλλες για τις γνωστικές τους ικανότητες και την αντίληψη τους για την συνολική κατάσταση της υγείας τους.

Τα άτομα που αισθάνονταν νεότερα από την ηλικία τους είχαν υψηλότερο σκορ στο τεστ μνήμης, θεωρούσαν ότι η υγεία τους ήταν καλύτερη και ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε καίριες περιοχές του εγκεφάλου.

«Οι άνθρωποι που αισθάνονταν νεότεροι είχαν δομικά χαρακτηριστικά ενός νεότερου εγκεφάλου. Μάλιστα αυτή η διαφοροποίηση ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, η υποκειμενική υγεία, τα καταθλιπτικά συμπτώματα ή γνωστική λειτουργικότητα», σημειώνει ο Δρ Τσεϊ.

Εικάζει δε ότι όσοι αισθάνονται νεότεροι της ηλικίας τους ενδεχομένως να αντιλαμβάνονται την διαδικασία της εγκεφαλικής γήρανσης καθώς η απώλεια της φαιάς ουσίας καθιστά δυσκολότερη τη ανταπόκριση σε πνευματικές προκλήσεις.

Πάντως προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν συγκεκριμένα εγκεφαλικά χαρακτηριστικά σχετίζονται άμεσα με την υποκειμενική ηλικία και γι’ αυτό οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα. Λένε όμως ότι πιθανόν τα άτομα που αισθάνονται νεότερα να είναι σωματικά και πνευματικά πιο δραστήρια, και αυτό να συντελεί σε βελτιώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Και φυσικά μπορεί να ισχύει το αντίθετο, δηλαδή όσοι αισθάνονται μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία να επιβαρύνουν κάποιο τρόπο την εγκεφαλική τους υγεία.

Υγεία


Προβιοτικά: Πόσο μειώνουν τον ρυθμό οστικής απώλειας
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες που ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα.

Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε κάποιες τροφές και συμπληρώματα διατροφής, είναι παρόμοια με τα προβιοτικά που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο.

Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουν τη δουλειά των «καλών» βακτηρίων που υπάρχουν ήδη στο έντερό μας. Η ωφέλιμη δράση τους σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι προάγουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων του εντέρου.

Οποιαδήποτε μείωση στους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερο, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.


Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Gothenburg, τα προβιοτικά είναι σημαντικά και για την υγεία των οστών.

Τα αποτελέσματα της έρευνα υποδεικνύουν ότι σε σύγκριση με εικονικά συμπληρώματα, τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν το ρυθμό οστικής απώλειας περίπου κατά 50% σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.

Στην έρευνα δόθηκαν προβιοτικά που περιείχαν βακτήρια Lactobacillus reuteri ή placebo καθημερινά επί ένα χρόνο σε 90 γυναίκες μέσης ηλικίας 76 ετών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αξονική τομογραφία για να μετρήσουν την οστική απώλεια στα πόδια των γυναικών, στην έναρξη της έρευνας και ένα χρόνο αργότερα.

Γυναίκες που έλαβαν προβιοτικά εμφάνισαν 50% λιγότερη οστική απώλεια σε σχέση με γυναίκες που έλαβαν placebo, χωρίς επιπλέον ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Journal of Internal Medicine.

onmed.gr

Υγεία

Η λέξη κατατονία είναι σύνθετη και προέρχεται από το κατά (κάτω) και τόνος = ο βαθμός της τάσης των έμβιων όντων, η ζωηρότητά τους. Η κατάθλιψη αποτελεί μια ψυχική πάθηση που προκαλεί άσχημη διάθεση σε ένα άτομο.

Ορισμένες φορές, μπορεί να συνοδευτεί από κατατονία όπου το άτομο δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στον κόσμο γύρω του. Στο παρόν άρθρο, θα μάθουμε για τα συμπτώματα της κατατονικής κατάθλιψης, όπως και για τις πιθανές θεραπείες της.

Τι είναι ακριβώς η κατατονική κατάθλιψη;
Είναι μια υποκατηγορία της κατάθλιψης, που χαρακτηρίζεται από αποφυγή ομιλίας και/ή κενό βλέμμα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ένα άτομο με κατατονική κατάθλιψη δεν ανταποκρίνεται σε ό,τι συμβαίνει γύρω του και μπορεί να μένει ακίνητο και σιωπηλό.

Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τις ψυχικές διαταραχές και δυσλειτουργίες, χρησιμοποιώντας τα κριτήρια του DSM, ενός διαγνωστικού εργαλείου, το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο. Η κατατονία ήταν ένας ξεχωριστός υποτύπος της σχιζοφρένειας. Ωστόσο, οι επιστήμονες τώρα αναγνωρίζουν ότι η κατατονία μπορεί να συνοδεύει πολλές διαφορετικές ψυχικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της σχιζοφρένειας, των διαταραχών διάθεσης και προσωπικότητας.

Συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατατονία είναι η αλαλία (η έλλειψη ομιλίας) και η αδράνεια (βλέμμα στο κενό). Για να διαγνώσει ένας ειδικός την κατατονία, το άτομο πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα 12 συμπτώματα:

– Σύγχυση ή άγχος

– Καταληψία, κατάσταση επιληπτικής κρίσης με απώλεια συνείδησης

– Ηχολαλία, ασυναίσθητη επανάληψη των λέξεων που κάποιος άλλος προφέρει

– Γκριμάτσες πόνου

– Αλαλία, ανικανότητα ή άρνηση να μιλήσει

– Αρνητισμός, υιοθέτηση συμπεριφορών αντίθετων των συναισθημάτων τους. για παράδειγμα, αν και πεινά, αρνείται να φάει

– Άβολες στάσεις του σώματος, αφύσικες στάσεις που διαρκούν για αρκετή χρονική περίοδο

– Στερεοτυπία, τελετουργικές κινήσεις, όπως σταύρωμα των ποδιών επανειλημμένως

– Αδράνεια ή μειωμένη ανταπόκριση σε ερεθίσματα

– Ασυνήθιστες συμπεριφορές, όπως ακανόνιστα μοτίβα ομιλίας

– Έλλειψη ανταπόκρισης σε εντολές ή προτροπές

Ένα άτομο με κατατονική κατάθλιψη πιθανότατα θα εμφανίζει και τα υπόλοιπα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης , όπως την έντονη θλίψη και την έλλειψη διάθεσης. Μπορεί επίσης να νιώθουν απόγνωση. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την όρεξη, τον ύπνο, τη συγκέντρωση και την κίνηση ενός ατόμου.

Αιτίες
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί την κατατονική κατάθλιψη, αν και επικρατούν ορισμένες θεωρίες. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατατονία και τα συμπτώματα κατάθλιψης οφείλονται στη μείωση της ντοπαμίνης, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη διάθεση. Μπορεί όμως να προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως:

– Αλλαγές στη δομή ή λειτουργία του εγκεφάλου, που μειώνει την ανταπόκρισή του σε ορισμένες ορμόνες

– Οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών

– Σημαντικές αλλαγές της ζωής, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου ή ένα διαζύγιο

– Επιπρόσθετες ιατρικές παθήσεις, όπως διαταραχές ύπνου, χρόνιος πόνος ή ΔΕΠΥ

Όσοι έχουν ιστορικό εθισμού στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Διάγνωση
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ένα άτομο με κατατονική κατάθλιψη να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις ενός ειδικού. Γι’ αυτό, ο ειδικός μπορεί να στραφεί αρχικά στον περίγυρό του, ρωτώντας σχετικά με τα συμπτώματα.

Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας επίσης θα προσπαθήσει να διακρίνει και άλλες πιθανές ιατρικές παθήσεις που μοιάζουν με την κατατονική κατάθλιψη, όπως το κακοήθες νευροληπτικό σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται αν κάποιος αντιδράσει αρνητικά στα αντιψυχωσικά φάρμακα.

Οι ειδικοί επίσης θα κάνουν κάποιες μαγνητικές, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εγκεφαλικού όγκου. Στη συνέχεια, θα παρατηρήσει τη στάση του σώματος του ασθενή, θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του και να αντιληφθεί τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα του.

Θεραπεία
Οι ψυχίατροι συχνά συνταγογραφούν βενζοδιαζεπίνες ως πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κατατονίας. Οι βενζοδιαζεπίνες ανακουφίζουν από το άγχος και χαλαρώνουν τους μύες. Η λοραζεπάμη σε μικρές ποσότητες έχει αποδειχτεί επίσης αποτελεσματική.

Ο σκοπός είναι πρώτα να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται η κατατονία, ώστε σύντομα ο ασθενής να μπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Μόλις επίσης τα συμπτώματά της βελτιωθούν, ο ψυχίατρος συνήθως θα χορηγήσει αντικαταθλιπτικά σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να εντοπίσουμε στους αγαπημένους μας αυτά τα συμπτώματα, ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε. Προτείνετέ τους άμεσα να επισκεφθούν έναν γιατρό και συνοδεύστε τους αν δείξουν την προθυμία.

http://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Το μουρουνέλαιο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από το συκώτι του ψαριού “μουρούνα” ή “γάδου” (Gadus morhua).

Το μουρουνέλαιο συνήθως λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA). Περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης D. Η ακριβής συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών στο μουρουνέλαιο εξαρτάται από το είδος της οικογένειας του ψαριού Gadus από την οποία προέρχεται το έλαιο.

Η διαφορά που έχει το μουρουνέλαιο από τα άλλα ιχθυέλαια είναι ότι εκείνα προέρχονται από τον ιστό ψαριών, όπως ο τόνος, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και ο βακαλάος. Αντίθετα, το μουρουνέλαιο εξάγεται αποκλειστικά από τα συκώτια της μουρούνας. Περιέχει χαμηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα άλλα ιχθυέλαια. Αλλά σαφώς μεγαλύτερες ποσότητες των βιταμινών Α και D.

Τι προσφέρει στην υγεία σας το μουρουνέλαιο

Εκτός από το να είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, το μουρουνέλαιο μπορεί να έχει κάποιες πολύ σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Γενικά θεωρείται σημαντικό βοήθημα στην ανακούφιση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων σε δόντια, νύχια, μαλλιά και δέρμα.

Είναι το “σωστό” είδος λίπους

Το λίπος είναι απαραίτητο για κάθε μεμονωμένο κύτταρο στο σώμα σας. Καταναλώνοντας τα σωστά είδη λιπών (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο) θα έχετε πιο υγιές και λαμπερό δέρμα. Επίσης, θα βελτιώσετε την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά βιταμίνες και ανόργανες ουσίες και θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Όταν καταναλώνουμε λίπος, ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα σήμα για να “απενεργοποιήσει” την όρεξή μας. Τα υγιεινά λιπαρά σε ένα γεύμα βοηθούν να επιβραδύνει η διάσπαση των υδατανθράκων σε ζάχαρη. Αυτό σας βοηθάει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Αρθρίτιδα

Μια γερμανική επιστημονική μελέτη, η οποία περιελάμβανε 43 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έπαιρναν 1γρ μουρουνέλαιο κάθε μέρα για 3 μήνες, έδειξε ότι οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση στην ένταση του πόνου τους από την δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μουρουνέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διαπίστωσαν ότι το μουρουνέλαιο βοήθησε ασθενείς να μειώσουν τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους των αρθρώσεων, που προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα. Επίσης μειώθηκε και η ανάγκη για αντικατάσταση της άρθρωσης. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μουρουνέλαιο μειώνει εκείνα τα ένζυμα που σχετίζονται με τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και προλαμβάνουν την εκδήλωση της ωχράς κηλίδας. Άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν βρεθεί να είναι χρήσιμα στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι τα καροτενοειδή. Αυτά μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Το μουρουνέλαιο είναι πλούσι και σε καροτενοειδή. Μάλιστα η βιταμίνη Α στην πραγματικότητα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε λιπαρές ουσίες βουτύρου και στο μουρουνέλαιο το 1913!

Στεφανιαία νόσος

Η ημερήσια πρόσληψη ποσότητας μουρουνελαίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lipids κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μόλις 1,5γρ από Ν-3 λιπαρά οξέων ανά ημέρα οδήγησε σε σημαντική μείωση της ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου”.

Γνωστική ικανότητα

Το μουρουνέλαιο περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D. Σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων βιταμίνης D στον οργανισμό και τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου-2. Σε άτομα με αυτό τον τύπο διαβήτη, τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην έκκριση και την αντίσταση σε ινσουλίνη και γλυκόζη. Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, βρέφη που έπαιρναν 2.000 IU/ημέρα βιταμίνης D είχαν 88% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη-1 μέχρι την ηλικία των 32 ετών.

Υγιής εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας. Είναι, επίσης, πιο πιθανό να χρειάζονται καισαρική τομή στον τοκετό. Η μειωμένη βιταμίνη D στον οργανισμό συνδέεται επίσης με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης και την βακτηριακής κολπίτιδα σε έγκυες γυναίκες. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με την αύξηση των τροφικών αλλεργιών του παιδιού κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

http://www.medicalnewstoday.com, iatropedia.gr

Υγεία

Πρόκειται για τη πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η όραση είναι κυρίαρχος παράγοντας στη σχέση οπτικής απώλειας και γνωστικής λειτουργίας

Μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στη σχέση απώλειας όρασης και πνευματικής εξασθένησης στην τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι μελέτησαν στοιχεία για την υγεία περισσοτέρων από 2.500 ατόμων, 65-84 ετών, που βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση την περίοδο 1993-2001.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι, ο ρυθμός της απώλειας της όρασης σχετιζόταν με τον ρυθμό της γνωστικής εξασθένησης. Όμως, η γνωστική λειτουργικότητα δεν είχε ισχυρή επίδραση επί της όρασης, σύμφωνα με τα συμπέρασμα της μελέτης.

«Πρόκειται για τη πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η όραση είναι κυρίαρχος παράγοντας στη σχέση οπτικής απώλειας και γνωστικής λειτουργίας», σύμφωνα με τη Ντάιαν Ζενγκ, υποψήφια διδάκτορα στο τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου και πρώτη συγγραφέα της μελέτης.

Αν και η έρευνα δεν τεκμηριώνει σχέση αιτίου – αποτελέσματος, απώλειας όρασης και γνωστική εξασθένηση είναι συχνές μεταξύ των ηλικιωμένων και αυτό που προκύπτει από τα προαναφερόμενα στοιχεία είναι ότι η πρόληψη η αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης μπορεί να συντελέσει και στην προστασία της γνωστικής λειτουργίας στην τρίτη ηλικία.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και διαχείριση της απώλειας οπτικής οξύτητας για να μειώσουν και τον ρυθμό της γνωστικής εξασθένησης», συμπληρώνει ο Ντέιβιντ Λι, καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και επίσης μέλος της συντακτικής ομάδας της μελέτης

in.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin