Ιουνίου 24, 2018

Υγεία

Οι χορτοφάγοι μπορούν να ζήσουν περισσότερο υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, παρόλο που κάποιοι έχουν τις ενστάσεις τους γι’ αυτό.

Το να είναι κανείς χορτοφάγος σημαίνει ότι είναι υγιής, αλλά μερικές φορές το να είναι κανείς χορτοφάγος από μόνο του δεν αρκεί. Αν και μία χορτοφαγική διατροφή είναι ισορροπημένη και περιέχει τα περισσότερα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενδέχεται να υπάρχουν κάποια συστατικά που απουσιάζουν από την κατά τ’ άλλα υγιή και ελαφριά διατροφή, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D, o αιμικός σίδηρος κ.λπ.

Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης που διερεύνησε η συγκεκριμένη μελέτη και έχει να κάνει με το γεγονός ότι μια χορτοφαγική δίαιτα είναι πολύ καλύτερη από μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά.

Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα οφέλη μιας χορτοφαγικής δίαιτας που θα μπορούσε να βοηθήσει τον άνθρωπο να ζήσει περισσότερο:

Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Η αναλογία πολυακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά (P/S) στη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πίεση του αίματος. Η αύξηση της αναλογίας (P/S) σε 1 ή περισσότερο με περίπου το 25% της ενέργειας σαν λίπος έχει συσχετιστεί με χαμηλή πίεση αίματος σε υπερτασικούς ασθενείς. Αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ανεξάρτητο από την ισορροπία του νατρίου ή του σωματικού βάρους. Αυτός ο μηχανισμός μείωσης της αρτηριακής πίεσης, θεωρείται ότι περιλαμβάνει το μεταβολισμό των προσταγλανδινών (λιπίδια στο ανθρώπινο σώμα με διαφορετική δομή και διαφορετικούς ρόλους).

Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων
Οι δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να διατηρήσουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL) και έτσι έχουν μια δυνητικά θετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου. Μπορούν να μειώσουν τα λιπαρά οξέα και να καταστείλουν την παραγωγή απελευθέρωσης ορμονών σηματοδότησης από τον λιπώδη ιστό, αντιστρέφοντας τη δυσλιπιδαιμία (διαταραχή της μεταβολικής ισορροπίας των λιπιδίων) και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι τροφές απορροφώνται αργά και έχουν μεταβολικά οφέλη που μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου
Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που αλληλεπιδρούν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνοντας έτσι τον καρκίνο, αποτρέποντας τις ελεύθερες ρίζες από το να προκαλέσουν βλάβες. Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης γνωστά ως «σαρωτές των ελεύθερων ριζών». Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά είναι πλούσιες πηγές διαιτητικών αντιοξειδωτικών, που περιλαμβάνουν το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και τις βιταμίνες Α, C και Ε (α-τοκοφερόλη).

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και καθυστερούν την εντερική διέλευση. Αυτό μειώνει το ρυθμό της απορρόφησης της γλυκόζης, χαμηλώνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και μειώνει την έκκριση γλυκόζης στα ούρα.

Βοηθά στον έλεγχο του βάρους
Η χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλή σε θερμιδική πυκνότητα, γεγονός που βοηθά να νοιώθει κανείς κορεσμό χωρίς να πεινάει. Η αύξηση της πρόσληψης των χορτοφαγικών τροφών μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων. Λόγω του ότι ο ρυθμός πέψης και απορρόφησης από τα λεπτό έντερο γίνεται πιο αργά, οι υποδοχείς των θρεπτικών ουσιών στον γαστρο-εντερικό σωλήνα διεγείρονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα κορεσμού.

Ωστόσο, μια χορτοφαγική διατροφή δεν θα σας βοηθήσει να πάρετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Σύμφωνα με την διαιτητική πυραμίδα των τροφίμων, η πρόσληψη ζωικών τροφών, όπως τα αυγά, το κοτόπουλο και το ψάρι πρέπει να υπάρχει σε 2-3 μερίδες στην καθημερινή διατροφή σας, προκειμένου να αναπληρώσετε τις θρεπτικές ουσίες που στερούνται οι χορτοφαγικές δίαιτες.

medinova.gr

Υγεία

 

Αναιμία: 7 ύπουλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε
Η αναιμία είναι η έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, όπως η μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, τις οποίες οι άνθρωποι κληρονομούν και κατά τις οποίες υπάρχει δυσκολία παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων ή τμημάτων τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο, καθίστανται αναιμικοί με την πάροδο του χρόνου λόγω μη επαρκούς πρόσληψης σιδήρου ή βιταμίνης Β12, τα οποία μαζί με το φολικό οξύ είναι απαραίτητα για την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Δείτε τα βασικά συμπτώματα της αναιμίας:

Λαχάνιασμα ή ζάλη
Χωρίς αρκετό σίδηρο ή βιταμίνη Β12, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, πρωτεΐνη ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι τόσο πλούσια σε σίδηρο που δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα, επιτρέπει στο οξυγόνο να δεσμεύεται στα κύτταρα, ώστε να μπορούν να το μεταφέρουν σε όλο το σώμα. Όταν δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος ή βιταμίνη Β12 για να παραχθούν επαρκείς ποσότητες αιμοσφαιρίνης, κάποια μέρη του σώματος δεν θα λάβουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι να λαχανιάζετε και κάποιες φορές να φτάνει τόσο λίγο οξυγόνο στο κεφάλι, ώστε να αισθάνεστε ζάλη. Η αναιμία είναι επίσης ένα από τα πολλά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου που πρέπει να προσέξετε.

Κούραση
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Andrew Artz, ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αναιμίας είναι το γενικό αίσθημα εξάντλησης. «Η κόπωση είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα, λέει ο Dr. Artz. Η κόπωση προκαλείται από την ίδια διαδικασία που οδηγεί σε δύσπνοια και ζάλη: χωρίς αρκετό σίδηρο ή βιταμίνη Β12, δεν υπάρχει αρκετή αιμοσφαιρίνη και χωρίς αρκετή αιμοσφαιρίνη, δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να τροφοδοτήσει το σώμα.

Χλωμή όψη
Όταν δεν επαρκούν τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να τροφοδοτήσουν τα όργανά σας με οξυγόνο, το δέρμα, που είναι και το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, δεν δείχνει υγιές. Χωρίς επαρκείς ποσότητες σιδήρου ή βιταμίνης Β12, δεν παρέχεται επαρκής ποσότητα αίματος στο δέρμα, με αποτέλεσμα να είναι πιο χλωμό, ακόμη και κίτρινο, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Η.Π.Α.

Πόνος στο στήθος
Όταν τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια είναι λιγότερα από αυτά που χρειάζεται το σώμα σας, η καρδιά πρέπει να λειτουργήσει παραπάνω για να τα κυκλοφορήσει σε όλο τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι να χτυπά ταχύτερα από το φυσιολογικό και να αρχίσετε να αισθάνεστε την ένταση ως πόνο στο στήθος. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε, ειδικά αν αντιμετωπίζετε και άλλα προβλήματα με την καρδιά σας.

Μελέτη του 2005 έδειξε ότι οι πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων ακόμη και θανάτου, ήταν αυξημένες σε ασθενείς με αναιμία που έπασχαν από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο σε σχέση με μη αναιμικούς ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναιμία θεωρείται «ισχυρός και ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου» για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά.

Εγκυμοσύνη ή απώλεια αίματος
Μπορεί η διατροφή σας να σας παρέχει επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αλλά να είστε αναιμικοί επειδή χάνετε αίμα για κάποιο λόγο. Οι έγκυοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην αναιμία, επειδή το σώμα πρέπει να παράγει πολύ περισσότερο αίμα από το κανονικό για να στηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου. Χωρίς αρκετό σίδηρο, βιταμίνη Β12 ή φυλλικό οξύ, παράγονται λιγότερα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Γυναίκες που δεν εγκυμονούν, άνδρες και παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα του πεπτικού, όπως έλκη, αιμορροΐδες, φλεγμονή στο στομάχι ή καρκίνο, έχουν αυξημένο κίνδυνο αναιμίας, εάν οι καταστάσεις αυτές προκαλούν χρόνια αιμορραγία.

Χορτοφαγική διατροφή
Οι σπόροι σόγιας, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το τοφού παρέχουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, είναι αδύνατο να λάβει κάποιος βιταμίνη Β12 από τροφές φυτικής προέλευσης. Η λύση για όσους ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα, είναι να λαμβάνουν τακτικά ένα συμπλήρωμα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Λιγούρα για πάγο
Ένα από τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα της αναιμίας είναι η Πίκα (επιστημονικά αλλοτριοφαγία) ή η τάση να λιγουρεύεται κάποιος μη διατροφικά αντικείμενα, όπως παγάκια, μαγειρική σόδα, πηλό, ακόμη και μολύβια ή αποξηραμένα χρώματα.
Οι γιατροί και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν που οφείλεται αυτή η επιθυμία, είναι διαπιστωμένα κοινή όμως στους πάσχοντες από ανεπάρκεια σιδήρου.

Τι μπορείτε να κάνετε
Εάν αντιμετωπίζετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αναιμία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό για να διαπιστώσει τη μορφή αναιμίας και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Μην καταφεύγετε σε σκευάσματα ή άλλες λύσεις χωρίς τη συμβουλή γιατρού, καθώς όλες οι μορφές αναιμίας δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Το κλειδί βρίσκεται στην κατανόηση της αιτίας της ανεπάρκειας, ώστε να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο για την υιοθέτηση της κατάλληλης για εσάς διατροφής.

Πηγή: Reader's digest

Υγεία

Προκλιμακτήριος: Πώς θα καταλάβετε ότι μπαίνετε στην εμμηνόπαυση

Ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας είναι και η κλιμακτήριος.

Εκτός από την ηλικία, η οποία σε γενικές γραμμές οριοθετεί τη νέα αυτή περίοδο, υπάρχει μία σειρά συμπτωμάτων, η οποία προειδοποιεί για τα νέα «δεδομένα» που πλησιάζουν.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των «τυχερών», ίσως δεν αντιμετωπίσετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, εάν ωστόσο τα συμπτώματα είναι έντονα και ενοχλητικά, τότε ακόμη και προληπτικά καλό θα είναι να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

Δείτε τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σταδιακά και προμηνύουν την αρχή της εμμηνόπαυσης, μίας περιόδου που ονομάζεται και προκλιμακτήριος:

Αλλαγή στην περίοδο


Στο διάστημα των 2-3 χρόνων που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα και τη διάρκεια της περιόδου τους. Αυτές οι αλλαγές αποτελούν τις περισσότερες φορές ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

Εφίδρωση - εξάψεις

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση ιδρώνουν τη νύχτα και έχουν εξάψεις, οι οποίες μπορεί να ξεκινούν από το στήθος και να φτάνουν μέχρι το λαιμό και το πρόσωπο.

Ξηρός ή ερεθισμένος κόλπος

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. Ο κόλπος μπορεί να στενέψει, να γίνει ξηρότερος και να παρουσιάσει φαγούρα και να είναι πιο επιρρεπής σε μολύνσεις.

Ίλιγγοι και ταχυπαλμίες

Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι και οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

Προβλήματα κατά την ούρηση

Η οιστρογονοπενία μπορεί να επηρεάσει την κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία και ακράτεια.

Κατάθλιψη – κυκλοθυμία

Πολλές γυναίκες επηρεάζονται ψυχολογικά σε μεγάλο βαθμό από την κλιμακτήριο. Εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή τους. Αυτό σχετίζεται εν μέρει με την οιστρογονοπενία.

Απώλεια διάθεσης για σεξ

Οι ορμονικές αλλαγές μειώνουν το ενδιαφέρον για σεξ, κατάσταση που επιτείνεται λόγω των αλλαγών στον κόλπο της γυναίκας.

Υγεία

Απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, το κάλιο ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών του σώματος.

Επιπλέον, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ομαλή λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, τη ρύθμιση του pH του αίματος, καθώς και την υγεία των νεφρών και των οστών. Από την άλλη, συνδέεται στενά με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού συμβάλλει στην αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές καλίου συγκαταλέγονται τα φρούτα και τα λαχανικά και ιδιαιτέρως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, τα αβοκάντο, οι μπανάνες, το γκρέιπ φρουτ και τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία έχουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό. Ακόμη, πολύ πλούσια πηγή καλίου είναι και τα διάφορα είδη φασολιών.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει δείξει πως η κατανάλωση δίαιτας με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης.

Μάλιστα, το όφελος φαίνεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπέρταση, αλλά και σε όσους καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου ή εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτό. Τέλος, η επαρκής κατανάλωση καλίου έχει συσχετισθεί και με υψηλότερα επίπεδα οστικής μάζας και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Υγεία

Η διαφραγματική Αναπνοή βοηθά στη μείωση του άγχους και των πρώτων συμπτωμάτων πανικού

Το έντονο άγχος συχνά διαταράσσει και τους ρυθμούς αναπνοής μας.

Έτσι, όταν αναστατωνόμαστε, πιάνουμε τους εαυτούς μας να αναπνέουμε πολύ γρήγορα και κατά τρόπο άτακτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να λαμβάνει πολύ περισσότερο οξυγόνο απ’ ό,τι έχει πράγματι ανάγκη, και οδηγείται έτσι σε μια κατάσταση που ονομάζεται «υπεροξυγόνωση».

Με την υπεροξυγόνωση οι μύες του σώματός μας προμηθεύονται αρκετό οξυγόνο, ώστε να είναι έτοιμοι να δράσουν (π.χ. να το βάλουμε στα πόδια) μπροστά σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Συχνά, όμως, η γρήγορη και άτακτη αναπνοή γίνεται συνήθεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει στο αίμα πολύ περισσότερο οξυγόνο και πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι χρειάζεται. Αυτό προκαλεί συμπτώματα, όπως: τρέμουλο, κράμπες, ζαλάδες και θολή όραση, δύσκολη αναπνοή, αισθήματα κόπωσης, πόνους στο στομάχι ή το στήθος, κλπ.

Τα συμπτώματα αυτά, μέσω ενός φαύλου κύκλου, συντελούν στην παραγωγή εντονότερων αρνητικών συναισθημάτων και αυτό σε επιπλέον υπεροξυγόνωση και δυσάρεστα συμπτώματα.

Η διαφραγματική αναπνοή, ιδιαίτερα πολύτιμη για τους μαθητές που βρίσκονται συνεχώς σε συνθήκη πίεσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά να ανακτήσουμε τον έλεγχο.

Ας εξοικειωθούμε με την τεχνική της και ας εξασκηθούμε στην αποτελεσματικότητά της!

- Αξιολογήστε το επίπεδο της έντασης την οποία νιώθετε. Βάλτε το ένα χέρι πάνω στην κοιλιά, ακριβώς κάτω από το θώρακά σας.

- Εισπνεύστε αργά και βαθιά από τη μύτη και νιώστε την αναπνοή να φτάνει μέχρι το κάτω μέρος των πνευμόνων σας. Με άλλα λόγια στείλτε τον αέρα όσο πιο κάτω γίνεται. Αν αναπνέετε από την κοιλιά, το χέρι σας θα πρέπει να σηκώνεται. Το στήθος πρέπει να κινείται ελάχιστα καθώς διαστέλλονται οι κοιλιακοί σας.

- Αφού πάρετε μια πλήρη εισπνοή, κρατήστε την αναπνοή σας για μια στιγμή και μετά εκπνεύστε αργά από τη μύτη ή από το στόμα. Καθώς εκπνέετε αφήστε όλο σας το σώμα να χαλαρώσει.

- Κάντε αργά 10 διαφραγματικές αναπνοές. Προσπαθήστε οι αναπνοές σας να είναι ομαλές και κανονικές, χωρίς να εισπνέετε ξαφνικά μεγάλες ποσότητες αέρα ή να αφήνετε τον αέρα να φεύγει όλος μαζί κατά την εκπνοή. Για να κάνετε πιο αργή την αναπνοή σας μετρήστε αργά μέχρι το 4 στην εισπνοή και μετά αργά μέχρι το 4 στην εκπνοή. Συνεχίστε να μετράτε για να ρυθμίσετε την αναπνοή σας για μερικές φορές ακόμα και μετά σταματήστε το μέτρημα.

- Αφού έχετε κάνει πιο αργή την αναπνοή σας, μετρήστε αντίστροφα από το είκοσι μέχρι το ένα, λέγοντας έναν αριθμό με κάθε εκπνοή. Η άσκηση πρέπει να γίνεται κάπως έτσι: Εισπνεύστε αργά… Παύση… Εκπνεύστε αργά (πείτε είκοσι) Εισπνεύστε αργά… Παύση… Εκπνεύστε αργά (δεκαεννιά) και συνεχίστε έτσι μέχρι το ένα. Αν αρχίζετε να νιώθετε ζαλάδα όταν εξασκείστε στη διαφραγματική αναπνοή, σταματήστε για είκοσι περίπου δευτερόλεπτα, αναπνεύστε φυσιολογικά και ξεκινήστε πάλι.

- Μπορείτε να εξασκηθείτε περισσότερη ώρα κάνοντας δύο ή τρία σετ διαφραγματικών αναπνοών. Να θυμάστε να μετράτε αντίστροφα, από το είκοσι μέχρι το ένα σε κάθε σετ. Πέντε λεπτά διαφραγματικών αναπνοών θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα, μειώνοντας το άγχος ή τα πρώτα συμπτώματα πανικού.

Πηγή: symvstathmos.wordpress.com

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Υγεία

Σταματήστε να μετράτε πόσες θερμίδες έχετε καταναλώσει - Δεν έχει πια νόημα Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το κλειδί για την απώλεια βάρους δεν είναι κατ' ανάγκη η μείωση της ποσότητας

Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όσοι μείωσαν την κατανάλωση της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφών και επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση λαχανικών και ανεπεξέργαστων τροφών, χωρίς να μετρούν τις θερμίδες ή τις ποσότητες των γευμάτων τους, είδαν τη ζυγαριά, μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, να πέφτει αισθητά. Tweet Send  Όποιος έχει κάνει έστω και μια φορά στη ζωή του δίαιτα γνωρίζει ότι μια τυποποιημένη «συνταγή» για την απώλεια βάρους είναι η μείωση της ποσότητας των θερμίδων που καταναλώνει.

Όμως σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό γενικής ιατρικής JAMA (Journal of the American Medical Association) διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι οι οποίοι μείωσαν την κατανάλωση της ζάχαρης, των επεξεργασμένων προϊόντων σιτηρών αλλά και γενικότερα των επεξεργασμένων τροφών και επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση λαχανικών και ανεπεξέργαστων τροφών, χωρίς να μετρούν τις θερμίδες ή τις ποσότητες των γευμάτων τους, είδαν τη ζυγαριά, μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, να πέφτει αισθητά.

Η στρατηγική δούλεψε και για σε ανθρώπους που είτε ακολουθούσαν διαιτολόγιο χαμηλό σε λιπαρά, είτε χαμηλό σε υδατάνθρακες. Και η επιτυχία της δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από τη σύσταση του DNA τους ή από την αντίδραση που δημιουργείται στην ινσουλίνη μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για την ολοένα και πιο δημοφιλή ιδέα ότι θα πρέπει προτείνονται διαφορετικές δίαιτες με βάση το DNA ή την ανοχή των ανθρώπων σε υδατάνθρακες ή λίπος.

Η έρευνα υποστηρίζει έντονα την ιδέα ότι η ποιότητα της διατροφής, όχι η ποσότητα, βοηθά χάνουμε ή να διαχειριζόμαστε το βάρος μας πιο εύκολα μακροπρόθεσμα. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Christopher D. Gardner, διευθυντή των διατροφικών μελετών στο Eρευνητικό Kέντρο Πρόληψης του Στάνφορντ εξέτασε 600 άτομα που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες διατροφής. Η μια ομάδα κατανάλωνε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και η άλλη ακολουθούσε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αναφέρουν οι New York Times. 4.2.2018

Ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη; Κι όμως είναι τέλεια Ο αρχικός στόχος της μελέτης ήταν να συγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα χειρίζονταν κάθε δίαιτα, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο ομάδες ενθαρρύνονταν να επιλέγουν τρόφιμα καλύτερης διατροφικής ποιότητας και να μένουν μακριά από τις επεξεργασμένες επιλογές. Στο τέλος του έτους, τα άτομα και των δύο ομάδων είχαν χάσει αρκετό βάρος.

Οι συμμετέχοντες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχαναν κατά μέσο όρο 6 κιλά, ενώ η ομάδα που ακολουθούσε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά έχασε κατά μέσο όρο 5,5 κιλά. Και οι δύο ομάδες πάντως εμφάνισαν βελτίωση και σε άλλους τομείς της υγείας τους όπως η αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος.

Η έρευνα υποστηρίζει έντονα την ιδέα ότι η ποιότητα της διατροφής, όχι η ποσότητα, βοηθά χάνουμε ή να διαχειριζόμαστε το βάρος μας πιο εύκολα μακροπρόθεσμα. Αντί λοιπόν να επιλέγουμε τροφές, βασιζόμενοι μόνο στη θερμιδική τους αξία, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε υγιεινές τροφές υψηλής ποιότητας όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα καλά λιπαρά και οι καλές πηγές πρωτεΐνης.

Παράλληλα, θα πρέπει να περιορίσουμε τις τροφές χαμηλής ποιότητας, όπως είναι τα σνακς υψηλής επεξεργασίας, τα αναψυκτικά με ζάχαρη,τα επεξεργασμένα λευκά σιτηρά, την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα τηγανητά, καθώς επίσης και τςι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν μεγάλο ποσοστό σε εξευγενισμένα άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα, όπως είναι το λευκό ψωμί και τα γλυκά σνακ, και να επικεντρώνονται στην κατανάλωση περισσότερων ποιοτικών τροφίμων.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η καταμέτρηση των θερμίδων δεν έχει και τόση σημασία και δεν χρειάζεται να αποτελούν την κύρια εστίαση όταν πρόκειται για κάποια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Πηγή: www.lifo.gr

Υγεία

Αν και ο διαβήτης τύπου 2 θεωρούνταν κάποτε νόσος των ενηλίκων, σήμερα πλέον αφορά ακόμα και εφήβους αλλά και μικρά παιδιά λόγω της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia δείχνει ότι όσο νωρίς έχει διαγνωστεί κάποιος με διαβήτη τύπου 2 τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.

Οι καθηγητές Ντιάννα Μαγκλιανο και Τζόναθαν Σαου από το Ινστιτούτο Καρδιάς και Διαβήτη Baker της Μελβούρνης, ανέλυσαν στοιχεία για 743.709 αυστραλούς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν εγγραφεί στην εθνική βάση NDSS την περίοδο 1997-2011. Στη βάση περιλαμβάνονταν στοιχεία για την θνησιμότητα από κάθε αιτία, περιλαβανομένης της καρδιαγγειακής και του καρκίνου.

Η μέση ηλικία διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2 ήταν τα 59 έτη και συνολικά είχαν καταγραφεί 115.363 θάνατοι την περίοδο της μελέτης.

«Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία, άρα μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου, συσχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, κυρίως όμως από καρδιαγγειακή νόσο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Συγκεκριμένα, για δύο άτομα ίδιας ηλικίας αυτός με δέκα χρόνια νωρίτερα διάγνωση της νόσου είχαν 20-30% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και περίπου 60% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Αυτό ίσχυε για άνδρες και γυναίκες.

Ωστόσο, σε ότι αφορά τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 σε μικρή ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερη θνησιμότητα. Κι ενώ αυτό μοιάζει περίεργο εξηγούν ότι «πιθανόν μετά τη διάγνωση του διαβήτη οι άνθρωποι να κάνουν τακτικότερη χρήση των ιατρικών υπηρεσιών κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα να διαγνωστεί εγκαίρως τυχόν νεοπλασία».

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Υγεία

«Συνιστώ σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν σύνδρομο στρες να κάνουν γιόγκα, να τεμπελιάσουν και να καπνίσουν ένα τσιγαριλίκι», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η γερμανίδα τηλεοπτική ηθοποιός Μαρία Ζίμον. Η ίδια παραδέχθηκε ότι που και που της αρέσει να καπνίζει χασίς. Το ίδιο και πολλοί ακόμη διάσημοι συνάδελφοί της που θεωρούν ότι η ινδική κάνναβη τους βοηθά ορισμένες φορές να ηρεμούν και να είναι πιο δημιουργικοί.

Πάντως η κοινή γνώμη στη Γερμανία τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στην ουσία. Μόλις το 4% όσων που συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας YouGov θεωρούν ότι η κάνναβη είναι αβλαβής. Μάλιστα πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ. Ειδικοί που μίλησαν για το θέμα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa προειδοποιούν για την ισχυρή επίδραση των σημερινών ποικιλιών κάνναβης και για τις σοβαρές επιπτώσεις σε νεαρούς χρήστες.

Οι ασθενείς του γερμανού ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Αντρέας Μπέχντολφ δύσκολα θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τη χαλαρωτική επίδραση της κάνναβης. Ορισμένοι από αυτούς δηλώνουν ότι ακούνε φωνές και έχουν αίσθημα καταδίωξης. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιες και άλλες διαταραχές, ορισμένα άτομα συνεχίζουν να καταναλώνουν κάνναβη. Τα αισθήματα φόβου, στρες και άλλες εκδηλώσεις δεν παρατηρούνται μόνο κατά την επήρεια της ουσίας, αλλά μπορεί να είναι και όψιμη συνέπεια μετά από φάση συχνής χρήσης, επισημαίνει ο Αντρέας Μπέχντολφ.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην πτέρυγα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Κλινικής Vivantes στο Βερολίνο βλέπουν ετησίως έως και 900 άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα ψυχωσικών διαταραχών. Περίπου το 80% όσων απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στο Vivantes με παρόμοια συμπτώματα ήταν χρήστες ινδικής κάνναβης.

Πιθανότητα όψιμης εκδήλωσης διαταραχών

Πάντως ο γερμανός ψυχίατρος δεν ανήκει σε αυτούς που δαιμονοποιούν ολοκληρωτικά την κάνναβη. «Για ορισμένους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχώσεις η κατανάλωσης κάνναβης έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Αυτοί θα πρέπει οπωσδήποτε να την αποφύγουν. Άλλοι όμως δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα», υπογραμμίζει. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς αυτή τη διαφοροποίηση,, τόσο στους νέους ως μέτρο πρόληψης όσο και σε άτομα που έχουν εμφανίσει διαταραχές, εξηγεί ο Μπέχντορφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle.

Ο γερμανός ψυχίατρος αναφέρει περιπτώσεις χρηστών κάνναβης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά τα προβλήματα, για παράδειγμα στο σχολείο, έχουν τη ρίζα τους στην κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας. «Έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, έχουν συχνές μεταπτώσεις διάθεσης, νιώθουν θλιμμένοι. Επίσης εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές φόβου και κατάθλιψη».

Ο γερμανός γιατρός εκφράζει ανησυχία για τα άτομα που ξεκινούν τη χρήση κάνναβης στα 15 και 16 τους χρόνια. «Αυτά διατρέχουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα κάποια ψύχωση», τονίζει.

newsbeast.gr

Υγεία

«Θερίζει» τους επαγγελματίες υγείας η ιλαρά: Μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές που αρρώστησαν ξεπερνούν τους 35
Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Η επιδημία της ιλαράς δεν φαίνεται να σταματά - Στην τέταρτη θέση της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα η Ελλάδα - Περισσότεροι από 21.000 Ευρωπαίοι νόσησαν και καταγράφηκαν 35 θάνατοι μέσα στο 2017 - Σε «μεγάλη έξαρση» η επιδημία για μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες - Ανησυχία από τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας, λόγω μη εμβολιασμού
Σε έκτακτη προειδοποίηση για την εξάπλωση της ιλαράς ειδικά στην Ευρώπη προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς μόνο το 2017 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 400% στην Γηραιά Ήπειρο!


Η επιδημία βρίσκεται σε «μεγάλη έξαρση» για μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, βάσει των στοιχείων του ΠΟΥ, ο οποίος, όπως επισημαίνεται «ανησυχεί ιδιαίτερα» από τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας στην ασθένεια, που οφείλονται κατά κύριο λόγω στον μη εμβολιασμό. 

Το 2017 στην Ευρώπη καταγράφηκαν συνολικά 21.000 κρούσματα ιλαράς και 35 θάνατοι από την επιδημία αυτή. Την προηγούμενη χρονιά, το 2016, τα κρούσματα ήταν μόλις 5.273. «Κάθε νέο κρούσμα ιλαράς στην Ευρώπη μας υπενθυμίζει ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά αλλά και οι ενήλικες, άσχετα από το πού μένουν, παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο όχι μόνο να νοσήσουν, αλλά και να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους, που ενδεχομένως να μην έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού», δήλωσε η δρ Σουζάνα Τζακάμπ, περιφερειακή διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Περισσότερα από 20.000 κρούσματα και 35 χαμένες ζωές το 2017, είναι μια τραγωδία που απλώς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε», συμπλήρωσε.

Συνολικά 15 από τις 53 χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο αντιμετώπισαν το 2017 έξαρση στην ιλαρά, με την Ρουμανία να βρίσκεται στην χειρότερη θέση (καταγράφησαν 5.562 κρούσματα), δεύτερη χειρότερη την Ιταλία με 5.006 κρούσματα και τρίτη την Ουκρανία με 4.767.

Ακολουθεί η χώρα μας, στην τέταρτη θέση, με καταγεγραμμένα 967 κρούσματα, η Γερμανία με 927, η Σερβία με 702, το Τατζικιστάν με 649, η Γαλλία με 520, η Ρωσία με 408, το Βέλγιο με 369, το Ηνωμένο Βασίλειο με 282, η Βουλγαρία με 167, η Ισπανία με 152, η Τσεχία με 146 και η Ελβετία με 105.

Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Η επιδημία της ιλαράς δεν φαίνεται να σταματά

Δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία που καταγράφει η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Ο Κ. Ρόζενμπεργκ επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, ότι «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως είναι σημαντική η εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες και εκφράζει την ελπίδα πως «η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Όπως επισημαίνει, κακώς ο πληθυσμός πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, καθώς «οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά», τονίζοντας πως «περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μια ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών»

Εξηγεί πως μερικές φορές, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο, αναφέροντας ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα με το εμβόλιο της ιλαράς.

Το γεγονός ότι οι θάνατοι αφορούσαν άτομα ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα, σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ «υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης 2 δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς».

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες άνω των 25 ετών» , σχολιάζει με αφορμή και το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου που αφορούσε μια 35χρονη γυναίκα που είχε εμβολιαστεί μεν αλλά μόνο με μία δόση.

Εκτιμά τέλος, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους.

Υγεία

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να πίνουν τον πρωινό τους καφέ με άδειο στομάχι, κάτι που δεν είναι καλό για τον οργανισμό τους.

Τι κι αν ο καφές να έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεση, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αθλητική απόδοση. Αν πίνετε τον καφέ σας με άδειο στομάχι ή αντικαθιστώντας το πρωινό μόνο με καφέ, στερείτε από το σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε ή πριν πιείτε τον καφέ σας, προσπαθήστε να φάτε κάτι ώστε να κρατάτε το σάκχαρό σας σε σταθερά επίπεδα.

Αύξηση βάρους

Μια άλλη σημαντική επίπτωση του να πίνει κανείς καφέ με άδειο στομάχι είναι η αύξηση των πιθανοτήτων να πάρει βάρος.

Ειδικά αυτοί που θεωρούν ότι αντικαθιστώντας το πρωινό με καφέ, καταστέλλουν την όρεξή τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι διαταράσσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να επιθυμούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Προβλήματα στο στομάχι

Τα αντιοξειδωτικά τέλος, που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ο καφές σχετίζονται με ένα τύπο οξέος (chlorine genic acid) που βρίσκεται και σε πολλά φρούτα.

Ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό. Το υδροχλωρικό οξύ διασπά τις τροφές στο στομάχι. Όταν όμως το στομάχι είναι άδειο είναι πιθανό η κατανάλωση καφέ να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και εμετό.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin