Οκτωβρίου 15, 2018

Υγεία

Ο Δερματολόγος είναι ο μόνος ειδικός να συστήσει σειρά εξετάσεων, για να βρεθεί η αιτία και το είδος της Λεύκης και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Μαίρη Μπιμπή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Λεύκη αλλά και λόγω του καλοκαιριού, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: o Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Δέρμα!», δίνει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την ασθένεια της Λεύκης, καθώς το Δέρμα, ειδικά για τους ασθενείς με Λεύκη, είναι πιο ευάλωτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η αντίληψη σχετικά με την ασθένεια είναι συγκεχυμένη.

Η Λεύκη είναι μία διαταραχή του χρώματος του Δέρματος, η οποία οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν την μελανίνη). Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων, σε διάφορα σημεία του σώματος.

Χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους, τη Γενικευμένη Λεύκη, την Τμηματική Λεύκη και την Εντοπισμένη ή Εστιακή Λεύκη.

Δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα, σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του Δέρματος και των φυλών. Το 50% αυτών, εμφανίζουν την ασθένεια πριν τα 20 τους χρόνια. Η αναλογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν 50 – 50.

Παρακάτω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την ασθένεια:

    Η Λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.
    Οι ασθενείς με Λεύκη πρέπει να προστατεύουν το Δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
    Συνίσταται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές.
    Πρέπει να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.
    Η Λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
    Οι ασθενείς με Λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν Λεύκη στο συγκεκριμένο σημεία.
    Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση της Λεύκης, ενώ ο κύριος στόχος τους είναι η βελτίωση της εμφάνισης του ασθενούς. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες και η επιλογή του είδους της θεραπείας, εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθος τους και την εντόπιση τους. Οι θεραπείες μπορεί να είναι τοπικές, συστηματικές αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, χειρουργικές.

Ο Δερματολόγος είναι ο μόνος ειδικός να συστήσει σειρά εξετάσεων, για να βρεθεί η αιτία και το είδος της Λεύκης και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

in.gr

Υγεία

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να μεταφέρουν την ινσουλίνη μέσα σε ένα υγρό που τοποθετείται σε κάψουλα από πολυμερές υλικό, ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα.

Μαίρη Μπιμπή

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια από του στόματος μέθοδο που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο χορήγησης της ινσουλίνης στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, καταργώντας ουσιαστικά την ανάγκη για ενέσιμη χρήση.

Η στοματική χορήγηση της ινσουλίνης έχει έως τώρα αποδειχθεί δύσκολη, επειδή δεν αντιδρά καλά όταν έρχεται σε επαφή με το όξινο περιβάλλον του στομαχιού, ενώ δεν απορροφάται καλά από το έντερο.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, επιστημονική ομάδα της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών John A. Paulson του Χάρβαρντ, βρήκαν ένα τρόπο να μεταφέρουν την ινσουλίνη μέσα σε ένα υγρό που τοποθετείται σε κάψουλα από πολυμερές υλικό, ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα.

Η κάψουλα διαλύεται και απελευθερώνει την ινσουλίνη, όταν πια φθάνει στο λεπτό έντερο, όπου το περιβάλλον είναι πιο αλκαλικό και λιγότερο όξινο από το στομάχι. Είναι βιοσυμβατή, εύκολα παραγόμενη και μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου για χρονικό διάστημα έως δύο μηνών, χωρίς το περιεχόμενό της να αποσυντίθεται.

Προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πειραματόζωα. Θα ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές σε ζώα για να διασφαλισθεί η έλλειψη τοξικότητας και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειασθούν αρκετά χρόνια, ωσότου ένα χάπι ινσουλίνης μπορέσει να τεθεί σε ευρεία χρήση.

Υγεία

Tο νερό είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Είναι πηγή ζωής.

To σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό. Πίνοντας νερό ενεργοποιούμε το μεταβολισμό, απομακρύνουμε τις τοξίνες, ενυδατώνουμε εσωτερικά τον οργανισμό και εξωτερικά την επιδερμίδα, βοηθάμε στην καλύτερη συνολική λειτουργία του οργανισμού.

Ωστόσο, δυστυχώς, πλέον δεν πίνουμε πολύ νερό καθώς ή το ξεχνάμε ή το έχουμε αντικαταστήσει με άλλα υγρά, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά κ.α.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά. Άλλοι λένε 8 ποτήρια,ενώ άλλοι 2 λίτρα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος σε διαιτολόγο, να του δώσει διατροφικό πλάνο και να μην του επισημάνει ότι θα πρέπει να πίνει 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Τι συμβαίνει όμως όταν διψάμε διαρκώς; Εχει τύχει πολλές φορές να ξυπνάμε μέσα στη νύχτα και να πηγαινοερχόμαστε στη κουζίνα για να πιούμε νερό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δίψα αποτελεί έναν από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει επαρκή αποθέματα νερού.

Ωστόσο η υπερβολική δίψα μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά αιτίων, όπως οι παρακάτω:

1. Βάζουμε παραπάνω αλάτι στο φαγητό

Το αλάτι νοστιμίζει τα φαγητό, αλλά τραβά το νερό από τα κύτταρα και έτσι σταδιακά τα κύτταρα αφυδατώνονται και δεν έχουν πλέον επαρκή ποσότητα νερού μέσα τους για να λειτουργήσουνε σωστά. Ετσι ενεργοποιούν τους μηχανισμούς της δίψας «καλώντας» άμεσα τον οργανισμό μας να καταναλώσει νερό. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό.

2. Κάνατε γυμναστική το πρωί ή περπατήσατε πολύ

Ο οργανισμός σας ζητά νερό, όταν ιδρώνετε περισσότερο. Τις μέρες λοιπόν που ιδρώνετε λόγω έντονης σωματικής δραστηριότητας, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Οταν έχετε κάνει γυμναστική ή έχετε περπατήσει αρκετά, το σώμα σας χάνει υγρά λόγω της εφίδρωσης και έτσι αιθάνεσετε δίψα. Αν δεν πιείτε αρκετό νερό, κινδυνεύετε από αφυδάτωση.

3. Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο

Τώρα που ήρθε το καλοκαίρι, οι περισσότεροι απολαμβάνουμε τον ήλιο περισσότερο. Γι΄ αυτό καλό είναι να έχουμε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί μας για να μην αφυδατωθούμε. Ο ήλιος αφυδατώνει τον οργανισμό, γι' αυτό συνήθως νιώθουμε κούραση μετά από μια μέρα στην παραλία. Πιείτε λοιπόν πολύ νερό και φάτε αρκετά φρούτα.

4. Μπορεί να έχετε διαβήτη

Οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη εμφανίζουν τρία βασικά συμπτώματα: υπερβολική δίψα, συχνοουρία και θολή όραση.

5. Πάσχετε από ξηροστομία ή αλλιώς στεγνό στόμα

Σε όλους τυχαίνει κάποτε να έχουν για λίγο, στεγνό στόμα ιδιαίτερα σε καταστάσεις νευρικότητας, θυμού ή στρες. Ωστόσο όταν το στόμα είναι συνεχώς στεγνό ή για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, δημιουργούνται δυσάρεστα, ενοχλητικά συμπτώματα και μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οταν οι σιελογόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετό σάλιο, ξηραίνεται η στοματική κοιλότητα και έχετε την ανάγκη να πιείτε νερό. Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία, σε ορμονικές μεταβολές ή σε ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά).

6. Αναιμία

H αναιμία είναι μια πολύ συνηθισμένη αιματολογική πάθηση. Η συχνότερη και συνηθέστερη αιτία της αναιμίας είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Μαζί με το αίμα χάνονται όμως και άλλα υγρά, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και το αίσθημα δίψας.

7. Παίρνετε πολλά φάρμακα

Υπάρχουν φάρμακα τα οποία αυξάνουν την απώλεια νερού από το σώμα. Τέτοια φάρμακα είναι για παράδειγμα τα διουρητικά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ψηλής πίεσης.

8. Το προφανές, ξεχνάτε να πιείτε νερό

Η πρώτη αιτία δίψας είναι η μη πρόσληψη νερού. Οι ειδικοί συστήνουν να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα.

bovary.gr

Υγεία

Τα οφέλη από την κατανάλωση του ελαίου μέντας ειδικά για τον καθαρισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και των πνευμόνων είναι μοναδικά.

Το κύριο συστατικό στο έλαιο μέντας είναι η μενθόλη, η οποία παρέχει την αίσθηση δροσιάς και το άρωμα μέντας, αλλά περιέχει επίσης και πολλά σημαντικά για την υγεία σας συστατικά, όπως βιταμίνες Α και C, μέταλλα και λιπαρά οξέα.

Εισπνοές με έλαιο μέντας ως μέσο αντιμετώπισης για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος

Χρησιμοποιώντας το έλαιο μέντας, μπορείτε να βοηθήσετε στην εξάλειψη των συμπτωμάτων συμφόρησης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, τα οποία εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αλλεργιών, άσθματος, γρίπης, βρογχίτιδας, κρυολογήματος κλπ. Γι 'αυτό και χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε θεραπευτικά σκευάσματα που εφαρμόζονται με επάλειψη στο στήθος και σε άλλα που σκοπεύουν στον καθαρισμό των πνευμόνων.

Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για την σχεδόν άμεση εισπνοή των ατμών του ελαίου μέντας μέσω των ρινικών διόδων. Δεν προκαλεί παρενέργειες, όπως υπνηλία ή άλλες, σε αντίθεση με ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα με ή και χωρίς συνταγογράφηση.

Η μέντα είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Η μεγαλύτερή της θετική επίδραση, ωστόσο, προκύπτει από την εισπνοή της, ειδικά όταν η μέντα είναι σε συγκεντρωμένη μορφή, όπως το αιθέριο έλαιο.

Πολλές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος συχνά προκύπτουν από την εισβολή μικροβίων, τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών στο σώμα και τους πνεύμονες.

Επιστημονικές έρευνες για την επίδραση του ελαίου μέντας

Μια μελέτη για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της εισπνοής στη ρινική απόφραξη που διεξήχθη από το Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας του πανεπιστημίου Ulm της Γερμανίας, έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην ρινική θερμοκρασία μετά την εισπνοή της μενθόλης, αλλά η εισπνοή της παράγει όντως μια αίσθηση ψύξης. Διαπιστώθηκε ότι η μενθόλη διεγείρει τους υποδοχείς κρύου και έτσι δίνει απλά την αίσθηση του κρύου στον χρήστη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την εισπνοή μενθόλης, οι 16 από τους 18 συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν βελτιωμένη ρινική αναπνοή.

Μια άλλη έρευνα επί των κλινικών επιδράσεων διαφόρων αρωματικών αιθέριων ελαίων σε ασθενείς με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος έγινε από την Μονάδα Συμπληρωματικής και Παραδοσιακής Ιατρικής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του πανεπιστημίου Technion-Israel Institute of Technology στο Ισραήλ. Ένα διάλυμα ψεκασμού με αρωματικά αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένου του ελαίου μέντας χορηγήθηκε σε 60 συμμετέχοντες στην μελέτη. Το συμπέρασμα από την έρευνα ήταν ότι το έλαιο μέντας έφερε σημαντική και άμεση βελτίωση στα συμπτώματα λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων σε ασθενείς με δυσκολίες στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

dailynutritionnews.com

Υγεία

Πάνω από 100.000.000 άτομα στην Ευρώπη και πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αρθρίτιδα ή άλλες ρευματοπάθειες. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μια αυτοάνοση νόσο, κατά την οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αναγνωρίζει το αρθρικό υγρό στις αρθρώσεις και του επιτίθεται, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή.

Αλλά μήπως οι χρόνιες αυτές φλεγμονές επηρεάζουν και τον εγκέφαλο; Κι αν ναι, πώς; Αυτή η ερώτηση ώθησε τους ερευνητές – μια ομάδα που διεύθυναν οι Andrew Schrepf και Chelsea Kaplan από το Πανεπιστήμιο του Michigan – να εξετάσουν τους εγκεφάλους 54 ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο Schrepf, ερευνητής του Ερευνητικού Κέντρου Κόπωσης και Χρόνιου Πόνου εξηγεί τα κίνητρα για την πραγματοποίηση της έρευνας και τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Εξηγεί ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχε η υπόθεση για πολλά χρόνια ότι οι φλεγμονές που παρατηρούμε στο αίμα επιδρούν στον εγκέφαλο, δεν γνωρίζαμε ακριβώς μέχρι τώρα πού και πώς ακριβώς συμβαίνουν εκείνες οι αλλαγές στον εγκέφαλο.Ο Schrepf προσθέτει ότι οι επιδράσεις της φλεγμονής είναι ευκολότερο να κατανοηθούν, όταν η πάθηση είναι βραχύβια, όπως στην περίπτωση μιας γρίπης. Αλλά σημειώνει επίσης ότι οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν τι συμβαίνει σε καταστάσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς παρουσιάζουν φλεγμονές για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια, όπως στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μελετώντας τον εγκέφαλο στην ρευματοειδή αρθρίτιδα
Πιο συγκεκριμένα, ο Schrepf και οι συνάδελφοί του ήθελαν να δουν πώς οι περιφερικές φλεγμονές, που αποτελούν βασικό στοιχείο της αρθρίτιδας επηρεάζουν τη δομή και συνεκτικότητα του εγκεφάλου. Γι’ αυτό και χρησιμοποιήσαν MRI και δομικές MRI (μαγνητική τομογραφία) για να εξετάσουν τους εγκεφάλους 54 ασθενών ηλικίας 43 – 66 ετών. Οι τομογραφίες πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της μελέτης και 6 μήνες μετά.

Οι συμμετέχοντες ζούσαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα για μια περίοδο 2.85 χρόνων μέχρι και πάνω από 20 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα των φλεγμονών στο αίμα, όπως θα έκανε και ένας ρευματολόγος για να ελέγξουν τη σοβαρότητα της πάθησης και το πώς αυτή ελέγχεται.

Τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν κυρίως σε δύο δομές του εγκεφάλου που συνδέονταν με αρκετά εγκεφαλικά νευρωνικά δίκτυα. Ύστερα, εξέτασαν ξανά τους ασθενείς, 6 μήνες μετά, και βρήκαν παρόμοια μοτίβα, υποδεικνύοντας ότι αυτή η επανάληψη των αποτελεσμάτων δεν είναι τόσο συνηθισμένη στις νευροαπεικονιστικές μελέτες.

Μάλιστα, για να εξερευνήσουν πώς οι φλεγμονές επιδρούν στα μοτίβα της λειτουργικής συνεκτικότητας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνδέσεις ανάμεσα σε 264 περιοχές του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα εξηγούν το σύμπτωμα της «εγκεφαλικής ομίχλης»
Η επίδραση εντοπίστηκε λοιπόν σε δύο σημεία του εγκεφάλου: στον κατώτερο βρεγματικό λοβό και στον έσω προμετωπιαίο φλοιό. Ο κατώτερος βρεγματικός λοβός είναι μια εγκεφαλική περιοχή που βρίσκεται στη διασταύρωση ανάμεσα στον οπτικό, ακουστικό και σωματο – αισθητικό λοβούς. Αποτελεί βασικό σημείο της οπτικοχωρικής επεξεργασίας.

Ο ρόλος του έσω προμετωπιαίου φλοιού δεν είναι τόσο ξεκάθαρος. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μας βοηθά να λαμβάνουμε αποφάσεις και να ανακαλούμε πληροφορίες από την μακροχρόνια μνήμη μας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μας βοηθά να παγιώνουμε νέες αναμνήσεις στην βραχύχρονη.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν πώς οι φλεγμονές στην περιφέρεια αλλάζουν πραγματικά τις λειτουργικές συνδέσεις του εγκεφάλου και παίζουν βασικό ρόλο σε ορισμένα γνωστικά συμπτώματα, τα οποία παρατηρούμε στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πράγματι, πολλοί ασθενείς με ΡΑ αναφέρουν μια αίσθηση «εγκεφαλικής ομίχλης», θολούρας δηλαδή που τους εμποδίζει να σκεφτούν, να συγκεντρωθούν και να μάθουν νέα πράγματα. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού του συμπτώματος, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει «σημαντική» γνωστική αποδυνάμωση στην ΡΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι φλεγμονές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στοχεύουν στον εγκέφαλο και όχι μόνο στις αρθρώσεις.

http://enallaktikidrasi.com

Υγεία

Το φολικό οξύ είναι επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β9 και φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ από μόνο του δεν είναι βιολογικά ενεργό, αλλά η βιολογική σημασία του οφείλεται σε τετραϋδροφολικό οξύ και άλλα παράγωγα, μετά τη μετατροπή του σε διυδροφολικό οξύ στο ήπαρ.

Η βιταμίνη Β9 είναι απαραίτητη για τη βιοσύνθεση της ομοκυστεΐνης. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται φυλλικό οξύ για να συνθέσει το DNA, να επιδιορθώσει το DNA, και μεθυλικό DNA καθώς επίσης και να ενεργήσει ως συμπαράγοντας σε βιολογικές αντιδράσεις που αφορούν το φυλλικό οξύ.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας κυτταρικής διαίρεσης και ανάπτυξης. Τόσο τα παιδιά και οι ενήλικες χρειάζονται το φολικό οξύ για την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην πρόληψη της αναιμίας.
Το φυλλικό οξύ και το φολικό οξύ αντλούν τα ονόματά τους από τη λατινική λέξη''folium''(που σημαίνει "φύλλο").


Το φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9, αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό όπλο κατά της γήρανσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην υγεία του δέρματος, στην αντιμετώπιση της αναιμίας και στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου, καθώς αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου.

Παράλληλα μας κάνει λιγότερο ευάλωτους στην καρδιαγγειακή νόσο, λόγω της ικανότητας της να κρατά σε χαμηλά επίπεδα αλλά και να διασπά την ομοκυστεΐνη, μίας πρωτεΐνης του αίματος, η οποία θεωρείται πολύ συχνά υπεύθυνη για τις καρδιοπάθειες.

Επιπλέον, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το φολικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή, ή ακόμη και στην αναστροφή του καρκίνου, ίσως λόγω της ικανότητάς του να εμποδίζει την εξέλιξη μιας διαδικασίας που ενεργοποιεί τα καρκινικά γονίδια.
Το φολικό οξύ το συναντάμε σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, το συκώτι, τα δημητριακά, το αβοκάντο, τα ξερά φασόλια, τα αυγά, τα ακτινίδια, τα αμύγδαλα κ.ά.

Φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, σπαράγγια, πράσινα γογγύλια, τα μαρούλια, τα ξερά ή φρέσκα φασόλια και τα μπιζέλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά (ζυμαρικά, δημητριακά, ψωμί), οι ηλιόσποροι και ορισμένα άλλα φρούτα (χυμός πορτοκαλιού, κονσέρβες, χυμός ανανά, πεπόνι, χυμός γκρέιπφρουτ, μπανάνα, βατόμουρο, γκρέιπφρουτ, φράουλες) και λαχανικά (παντζάρια, μπρόκολο, καλαμπόκι, χυμό ντομάτας, χυμό λαχανικών, λαχανάκια Βρυξελλών) είναι πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος. Το συκώτι επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος, όπως και η μαγιά. Τέλος, μερικά δημητριακά για πρωινό είναι εμπλουτισμένα από 25% έως 100% της συνιστώμενης διατροφικής δόσης με φολικό οξύ.

Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα φυλλικού οξέος πριν από τη σύλληψη του εμβρύου και κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης . Παράλληλα, το φυλλικό οξύ βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Ενδεικτική ποσότητα φολικού οξέως σε διάφορα τρόφιμα:

Μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος περιέχουν τα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. 100 γραμμάρια βραστό σπανάκι περιέχουν 90 mg φυλλικού οξέος, 100 γραμμάρια παντζάρια 150 mg, 100 γραμμάρια σπαράγγια 175 mg), τα όσπρια (100 γραμμάρια μαυρομάτικα βραστά φασόλια περιέχουν 210 mg φυλλικού οξέος), τα εμπλουτισμένα δημητριακά με πίτουρο (100 γραμμάρια περιέχουν 260 mg φυλλικού οξέος), οι ξηροί καρποί (100 γραμμάρια φιστίκια περιέχουν 110 mg φυλλικού οξέος) και το συκώτι (100 γραμμάρια συκωτιού κοτόπουλου περιέχουν 590 mg φυλλικό οξύ).

Υγεία

 

Η ύπαρξη αφρού στα ούρα μπορεί να οφείλεται σε «αθώες» αιτίες, όπως η μεγάλη ταχύτητα της ροής των ούρων ή και η επαφή των ούρων με υπολείμματα κάποιου καθαριστικού στη λεκάνη.

Άλλοτε πάλι υποδεικνύει δυσλειτουργία των νεφρών και αυτό όταν συνδυάζεται και με άλλα ανησυχητικά συμπτώματα.

Ούρα & νεφρά
Αρκετά είναι τα σημάδια στα ούρα, όπως το χρώμα τους, που «προειδοποιούν» για προβλήματα στα νεφρά. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η ύπαρξη αίματος στα ούρα, το οποίο τους προσδίδει μια κοκκινωπή ή ροζ απόχρωση.

Από την άλλη, και η συχνότητα της ούρησης χρησιμοποιείται ως δείκτης υγείας, αφού σχετίζεται μεταξύ άλλων με τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, τον διαβήτη, τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη.

suxouria
Αφρός στα ούρα & λειτουργία νεφρών
Όταν τα ούρα αφρίζουν, εφόσον έχουν αποκλειστεί άλλες πιθανές αιτίες, κρίνεται απαραίτητο να αξιολογηθεί με τις κατάλληλες εξετάσεις η λειτουργία των νεφρών.

Μία βασική λειτουργία των νεφρών, των κύριων «φίλτρων» του ανθρώπινου οργανισμού, είναι η επεξεργασία των πρωτεϊνών που υπάρχουν στο αίμα. Οι πρωτεΐνες αυτές επιτελούν σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών στο σώμα.

Μια βλάβη ή πάθηση των νεφρών έχει συχνά σαν αποτέλεσμα τη «διαρροή» πρωτεϊνών στα ούρα. Το αποτέλεσμα είναι η λεγόμενη πρωτεϊνουρία, δηλαδή η συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα. Η περίσσεια πρωτεϊνών στα ούρα είναι αυτή που ευθύνεται για τη δημιουργία αφρού.

Η πρωτεϊνουρία αποτελεί αποδεδειγμένα πρώιμο σύμπτωμα της νεφροπάθειας. Όταν λοιπόν ο αφρός στα ούρα συνδυάζεται και με τα παρακάτω συμπτώματα νεφροπάθειας η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται αναγκαία:

Φαγούρα στο δέρμα
Ναυτία
Δύσπνοια
Πρήξιμο (κυρίως στα άκρα)
Ανεξήγητη κόπωση
Συχνουρία
Επεισόδια εμετού
Τα συμπτώματα αυτά υποδεικνύουν με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα δυσλειτουργία των νεφρών σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.

Η ακριβής αιτία της ύπαρξης αφρού στα ούρα μπορεί να διαπιστωθεί με μια απλή ανάλυση ούρων, καθώς η εξέταση μετρά και τα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα. Συμπληρωματικά, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μέτρηση του σακχάρου ή μαγνητική τομογραφία, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο δομικών προβλημάτων στα νεφρά.

Πηγή: Medical News Today

Υγεία

Το να κάνει κάποιος μια τρύπα στο σώμα του για να βάλει σκουλαρίκι είναι πλέον κάτι πολύ διαδεδομένο και η κοινωνία μας το έχει (επιτέλους!) αποβάλλει ως "ταμπού". Ακόμα και στα πιο περίεργα σημεία, μια τρύπα για σκουλαρίκι έχει πάψει να αποτελεί κοινωικό στίγμα. Αλλά εξακολουθεί να εγκυμονεί έναν άλλο κίνδυνο: την μόλυνση.

Μιχάλης Θερμόπουλος

Από τα αυτιά και τα χείλη, μέχρι τον αφαλό και τα φρύδια, το τρύπημα (piercing) για σκουλαρίκι είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των νέων ανθρώπων, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου και παρουσιάζεται αύξηση.

Πρέπει να ξέρετε με ποιον τρόπο θα κάνετε σωστά την τρύπα, εφόσον το επιθυμείτε, αλλά και πώς είναι η σωστή διαδικαία επούλωσης για την αποφυγή μολύνσεων.

Γνωρίστε τους πιθανούς κινδύνους από την τρύπα στο σκουλαρίκι
Ένα piercing για σκουλαρίκι γίνεται συνήθως χωρίς αναισθητικό. Στον λοβό του αυτιού το piercing είναι γενικά λιγότερο επικίνδυνο από ό,τι σε άλλα σημεία του σώματος, αν και το κάθε piercing ενέχει κίνδυνο επιπλοκών, όπως:

Αλλεργικές αντιδράσεις: Μερικά υλικά, όπως το νικέλιο, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Στοματικές επιπλοκές: Τα κοσμήματα που φοριούνται με τρύπα στην γλώσσα μπορεί να πλήξουν και να σπάσουν μικρό κομμάτι από τα δόντια σας και να βλάψουν τα ούλα σας.
Λοιμώξεις του δέρματος: Μια λοίμωξη του δέρματος (ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο ή πύον) είναι πιθανό να εκδηλωθεί μετά από ένα τρύπημα.
Άλλα προβλήματα του δέρματος: Μπορεί να προκληθούν ουλές και κατά τόπους υπερυψωμένες περιοχές στο δέρμα, που οφείλονται στην υπερανάπτυξη του ουλώδους ιστού.
Ασθένειες του αίματος: Εάν ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για να γίνει το piercing έχει μολυνθεί με μολυσμένο αίμα, μπορεί το άτομο να κολλήσει διάφορες ασθένειες του αίματος, όπως ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τέτανος και, φυσικά, ο θανατηφόρος ιός HIV.
Μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή άλλη θεραπεία, αν εκδηλώσετε μια αλλεργική αντίδραση, λοίμωξη ή άλλο πρόβλημα του δέρματος κοντά στο σημείο του piercing.

Προληπτικά μέτρα ασφαλείας για την τρύπα στο σκουλαρίκι
Για να βεβαιωθείτε ότι piercing σας γίνεται με ασφάλεια, σκεφτείτε πρώτα τα εξής:

Ποιος κάνει τα τρυπήματα; Μην επιχειρήσετε να τρυπήσετε τον εαυτό σας ή να επιτρέψετε σε έναν ανεκπαίδευτο φίλο σας να κάνει το piercing. Πηγαίνετε σε ένα ευυπόληπτο στούντιο piercing που απασχολεί μόνο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Φοράει γάντια αυτός που θα σας κάνει το piercing; Βεβαιωθείτε ότι ο επαγγελματίας πλένει τα χέρια του και φοράει ένα καινούργιο ζευγάρι γάντια μίας χρήσης για κάθε piercing.
Βεβαιωθείτε χρησιμοποιεί μόνο καινούργιες, αποστειρωμένες βελόνες.
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί κοσμήματα από υποαλλεργικό υλικό: Ψάξτε για χειρουργικό ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο, νιόβιο, ή χρυσό 14- ή 18-καρατίων.

Πώς να φροντίσετε σωστά το piercing σας
Το δέρμα γύρω από ένα νέο piercing μπορεί να είναι πρησμένο, κόκκινο και ευαίσθητο για λίγες μέρες, ή και να αιμορραγεί ελάχιστα. Για την πρόληψη της λοίμωξης και σωστή επούλωση κάντε τα ακόλουθα:

Καθαρίστε το τρύπημα στο στόμα με στοματικό διάλυμα: Αν το κάνετε στη γλώσσα σας, τα χείλη ή το μάγουλο, κάντε μπουκώματα με ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μετά από κάθε γεύμα και πριν πάτε για ύπνο. Επίσης, χρησιμοποιήστε μια καινούργια και μαλακής κεφαλής οδοντόβουρτσα για να αποφευχθεί η εισαγωγή βακτηρίων στην πληγή.

Καθαρίζετε καλά το σημείο: Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό σαπούνι και νερό. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας πριν τα βάλετε στο σημείο με το piercing.

Αποφύγετε το κολύμπι: Μείνετε μακριά από θάλασσα, πισίνα, τζακούζι κλπ, ενώ το piercing σας επουλώνεται.
Κρατήστε το κόσμημα στη θέση του: Τα περισσότερα τρυπήματα θεραπεύονται μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες, αλλά ορισμένα μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες ή και περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Αν θέλετε να διατηρήσετε το piercing, αφήστε το κόσμημα στη θέση του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να μην κλείσει η τρύπα. Αφότου το piercing θεραπευτεί τελείως, θα υπάρχει μια μικρή τρύπα στο δέρμα σας, ακόμα και όταν αφαιρείτε το κόσημα.
http://www.mayoclinic.org

Υγεία

Ενημέρωση, Γνώση, Πρόληψη. Αυτό είναι το τρίπτυχο που προβάλλει ο Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία, επισημαίνοντας ότι σήμερα που υπάρχει δυνατότητα προγεννητικού ελέγχου, οι γονείς πριν τεκνοποιήσουν, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ειδικό αιματολογικό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι φορείς του παθολογικού γονιδίου.

Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι φορείς, τότε υπάρχει πιθανότητα 25% να γεννηθεί παιδί με ΔΝ και θα πρέπει να απευθυνθούν σε κατάλληλο ιατρικό κέντρο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο γέννησης παιδιού με την νόσο.

Η 19η Ιουνίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου από τα Ηνωμένα Έθνη. Σήμερα, το 5,2% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορέας γονιδίου Θαλασσαιμίας ή Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Δρεπανοκυτταρικη Νόσος (ΔΝ) συγκαταλέγεται στις σπάνιες παθήσεις και εκτιμάται ότι νοσούν περίπου 103.000 άτομα (στοιχεία της Eurostat 2016).

Η Δρεπονοκυτταρική Νόσος, δηλαδή η ομόζυγος δρεπανοκυτταρική και η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία (συνδυασμός με μεσογειακή αναιμία) είναι κληρονομική αιμοσφαιρινοπάθεια. Πρόκειται για χρόνιο νόσημα με σοβαρές μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία των πασχόντων, για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία.

Πριν 20 χρόνια ο μέσος όρος ζωής ενός ατόμου με ΔΝ ήταν τα 21 έτη, αλλά σήμερα χάρη στην πρόοδο της ιατρικής έχει αυξηθεί στα 50 έτη και άνω. Παρόλα αυτά, η υγεία των πασχόντων επιβαρύνεται σταδιακά λόγω των συσσωρευμένων βλαβών που δημιουργούνται.

Το νόσημα πήρε το όνομά του από την δρεπανοειδή μορφολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα παθολογικά αυτά κύτταρα που ζουν λιγότερο χρόνο σε σύγκριση με τα φυσιολογικά στερούνται πλαστικότητας, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν στα αιμοφόρα αγγεία και να μην οξυγονώνονται σωστά οι ιστοί. Η νόσος προκαλεί μερικές από τις ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις ή και συνδυασμό αυτών: χρόνια οξεία αιμολυτική αναιμία, χρόνιο ή οξύ πόνο, απλασία μυελού των οστών, οξύ θωρακικό σύνδρομο, σπληνικό εγκλωβισμό ερυθρών, καρδιακές, ηπατικές, νεφρικές βλάβες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καταστροφή-νέκρωση οστών και αρθρώσεων.

Υγεία

Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε επτά καλοκαιρινά φρούτα με υπέροχη γεύση και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σας

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσετε ή να προλάβετε πολλές χρόνιες παθήσεις, να διατηρείτε πάντα ένα υγιές βάρος και φυσικά να απολαμβάνετε μια καλύτερη ζωή για περισσότερα χρόνια.

Αν και οι μελέτες για τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών είναι πολλές και αξιόπιστες, μόνο το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως καταφέρνει να τρώει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Και όταν πρόκειται για τα φρούτα, μόνο δύο στους δέκα καταφέρνει να φάει δύο μερίδες ημερησίως.

Αν λοιπόν ανήκετε σ’ αυτούς που δεν τα πάνε καλά με τα φρούτα και τα λαχανικά, το καλοκαίρι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ξεκινήσετε την προσπάθεια βελτίωσης της διατροφής σας.

Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε επτά καλοκαιρινά φρούτα με υπέροχη γεύση και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σας.

Βερίκοκο

Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του βερίκοκου είναι ένδειξη ότι το συγκεκριμένο φρούτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική β-καροτένη. Επίσης περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες και μικρή ποσότητα σιδήρου. Ένα βερίκοκο μεσαίου μεγέθους έχει μόλις 17 θερμίδες.
Τα βερίκοκα είναι υπέροχο σνακ αλλά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες ενέργειας, ή προσθέτοντας τα σε φρέσκο ελληνικό γιαούρτι. Μπορείτε επίσης να βρείτε πολλές συνταγές μαγειρικής για να απολαύσετε κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας με μαύρο ρύζι και βερίκοκα και κους-κους.

Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα ή blueberries όπως έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά μπορεί να είναι μικρά αλλά έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία. Ένα φλιτζάνι μύρτιλλα έχει περίπου 80 θερμίδες και η μπλε χρωστική τους είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Πρόκειται για ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από την καρδιακή νόσο, αρκετές μορφές καρκίνου και άλλες παθήσεις που συνδέονται με το γήρας, από τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία μέχρι την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Τέλος, μια μερίδα μύρτιλλα περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και είναι καλή πηγή βιταμίνης C.
Απολαύστε τα μύρτιλλα ωμά μαζί με ελληνικό γιαούρτι ή μαζί με τα δημητριακά σας στο πρωινό γεύμα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε υπέροχες τάρτες με μύρτιλλα.

Κεράσι

Όποια ποικιλία κερασιών κι αν προτιμάτε, να ξέρετε ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Το χρώμα το κερασιών οφείλεται στις ανθοκυανίνες, ουσίες που παίζουν ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και τη γήρανση. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαφόρων μορφών καρκίνου και του διαβήτη τύπου ΙΙ. Ένα φλιτζάνι κεράσια έχουν περίπου 85 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη Α.
Απολαύστε λοιπόν τα κεράσια, ωμά με γιαούρτι ή δημητριακά στο πρωινό σας ή φτιάξτε τάρτες. Βρείτε επίσης ευφάνταστες συνταγές για να χρησιμοποιήσετε τα κεράσια στην μαγειρική και να απολαύσετε πιο γευστικές σαλάτες.

Σύκο

Το κλίμα της Μεσογείου είναι το κατάλληλο για την ανάπτυξη των σύκων, διαφόρων ποικιλιών. Τα σύκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ περιέχουν επίσης κάλιο, ασβέστιο, β-καροτένη και βιταμίνη C. Επίσης περιέχουν και καλή αναλογία σιδήρου. Ένα μεσαίου μεγέθους σύκο έχει περίπου 30-35 θερμίδες και 1-2 γραμμάρια φυτικών ινών.
Τα σύκα μπορείτε να τα φάτε ωμά, αποξηραμένα ή να φτιάξετε υπέροχες μαρμελάδες. Μπορείτε επίσης να τα ψιλοκόψετε και να ενισχύσετε τα δημητριακά σας μ’ αυτά, ενώ θα βρείτε και αρκετές συνταγές για κρεατικά συνοδευμένα με ψητά σύκα.

Μάνγκο

Τα μάνγκο αν και είναι εξωτικά φρούτα, μπορείτε πλέον να τα βρείτε εύκολα παντού. Χαρακτηρίζονται από τους διατροφολόγους ως «αποθήκες θρεπτικών ουσιών» καθώς περιέχουν περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα μάνγκο έχουν 100 θερμίδες και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνη Α, C και φυλλικού οξέος και καλή πηγή βιταμίνης Β6, φυτικών ινών και χαλκού. Η σάρκα των μάνγκο περιέχει επίσης πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι περιέχει επίσης και ένα πολύπλοκο μείγμα πολυθρεπτικών συστατικών που συντελούν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Μια ζωική μελέτη έδειξε ότι το μάνγκο προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες Β του ηλίου ενώ πρόσφατη κλινική έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα αποκάλυψε ότι συντελεί και στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.
Για να διαλέξετε τα καλύτερα μάνγκο προσέξτε το χρώμα τους και την σκληρότητά τους. Αγοράστε καλύτερα άγουρα μάνγκο και αφήστε τα να ωριμάσουν εκτός ψυγείου.

Σμέουρο

Tο σμέουρο ή πιο γνωστό ως raspberry έχει μεγάλη διατροφική αξία επειδή έχει 65 θερμίδες ανά μερίδα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και έχει οκτώ γραμμάρια φυτικών ινών, που συντελεί στην επίτευξη του κορεσμού. Τα σμέουρα περιέχουν επίσης κερσετίνη και γαλλικό οξύ, φλαβονοειδή, που έχει διαπιστωθεί ότι παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιά και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των παθήσεων που σχετίζονται με το γήρας. Επίσης περιέχουν κετόνες, συστατικά που αποδίδουν στο φρούτο την χαρακτηριστική του μυρωδιά και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό.
Απολαύστε τα σμέουρα ως σνακ, αλλά και ως συστατικό σε μια φρέσκια σαλάτα, ή φτιάξτε μια σάλτσα που θα αναβαθμίσει γευστικά το κοτόπουλο σας.

Φράουλα

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικές, φυτικές ίνες, κάλιο και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι φράουλες έχουν περίπου 45 θερμίδες και παρέχουν ίση ποσότητα βιταμίνης C με ένα πορτοκάλι.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φράουλες κάνουν καλό στην καρδιά, συντελούν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, μειώνουν τη φλεγμονή και συντελούν στην καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης και της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε. Η ανθοκυανίνη που περιέχουν οι φράουλες τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα και τους δίνει την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα.
Απολαύστε τις φράουλες σκέτες ή με γιαούρτι ή δημητριακά. Φτιάξτε επίσης μια πράσινη σαλάτα με σπανάκι φράουλες, ξηρούς καρπούς, κατσικίσιο τυρί με ένα ελαφρύ λαδόξιδο. Και φυσικά μπορείτε να φτιάξετε cheesecake με φράουλες.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin