Ιουνίου 24, 2018

Υγεία

Νέος τρόπος αναχαίτισης των επιδημιών
Οι συνεχείς δόσεις μακράς υπεριώδους ακτινοβολίας C (UVC) μπορούν εξοντώσουν τους αερομεταφερόμενους ιούς της γρίπης χωρίς να κάνουν κακό στους ανθρώπινους ιστούς, υποστηρίζουν ερευνητές του Κέντρου Ακτινολογικής Έρευνας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Κολούμπια, στο Ιρβάιν.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στο μέλλον η μακρά UVC θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, ιατρεία, σχολεία, αεροδρόμια, αεροπλάνα και άλλους δημόσιους χώρους για την αποτροπή παγκόσμιων εποχικών επιδημιών γρίπης.

Είναι γνωστό, άλλωστε, εδώ και δεκαετίες ότι η ευρέως φάσματος ακτινοβολία UVC, με μήκος κύματος από 200 έως 400 νανομέτρα (nm) είναι πολύ αποτελεσματική στην εξόντωση βακτηρίων και ιών. Κι αυτό γιατί καταστρέφει τους μοριακούς δεσμούς που συγκρατεί το DNA. Επίσης, η συγκεκριμένη μορφή ακτινοβολίας χρησιμοποιείται για την απολύμανση των χειρουργικών εργαλείων.

Αλλά όπως εξηγεί ο Δρ Ντέιβιντ Μπρέννερ, επικεφαλής ερευνητής, η συμβατική απολυμαντική UV ακτινοβολία είναι απειλητική για την ανθρώπινη υγεία καθώς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια.

«Αλλά η μακρά UVC ακτινοβολία έχει περιορισμένο εύρος και δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα από το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος ή του δακρυϊκού στρώματος στο μάτι, επομένως δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Και επειδή οι ιοί και τα βακτήρια είναι πολύ μικρότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα, η μακρά UVC ακτινοβολία μπορεί να φτάσει στο DNA τους και να τα εξοντώσει», συμπληρώνει ο Δρ Μπρέννερ.

Ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω των υγρών σταγονιδίων ή των αερολυμάτων, που διασπείρονται με την βοήθεια του αέρα όταν οι ασθενείς βήχουν, φτερνίζονται ή απλώς μιλούν.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν η μακρά UVC ακτινοβολία μπορεί να εξοντώσει τον αερομεταφερόμενο ιό της γρίπης σε ένα περιβάλλον όμοιο με έναν δημόσιο χώρο. Απελευθέρωσαν λοιπόν στον χώρο ιό Η1Ν1, ένα κοινό στέλεχος δηλαδή της γρίπης, και τον εξέθεσαν σε πολύ χαμηλές δόσεις 222 nm μακράς-UVC ακτινοβολίας. Ο ιός της γρίπης απενεργοποιήθηκε επιτυχώς, με την ίδια επιτυχία που θα το έκανε και η συμβατική απολυμαντική UVC ακτινοβολία.

«Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώθουν και σε πραγμαιτκές συνθήκες τότε θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μορφή ακτινοβολίας σε δημόσιους χώρους για τον περιορισμό της μετάδοσης και εξάπλωσης των αερομεταφερόμενων μικροβιακών ασθενειών, όπως η γρίπη και η φυματίωση», λέει ο Δρ Μπρέννερ.

Με κόστος λιγότερο από 1.000 δολάρια ανά λάμπα -που θα μειωθεί αν υπάρξει μαζική παραγωγή τους- η μακρά UVC ακτινοβολία θεωρήθηκε μια οικονομική λύση και, σύμφωνα με τους ερευνητές, «αντίθετα με τα αντιγριπικά εμβόλια, πιθανόν θα είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των αερομεταφερόμενων μικροβίων, ακόμη και των νέων στελεχών τους».

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Υγεία

Η καψαϊκίνη μπορεί να αδυνατίζει μειώνοντας την φλεγμονή

Δύο πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως όσοι τρώνε καυτερά φαγητά ζουν περισσότερο, πιθανώς επειδή εκδηλώνουν λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά. Δύο άλλες μελέτες βρήκαν ότι η καψαϊκίνη, η βασική πικάντικη ουσία που βρίσκεται στις καυτερές κόκκινες πιπεριές, προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Από την άλλη μεριά, η καψαϊκίνη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Ο μηχανισμός που συνδέει τις καυτερές πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα δεν είναι γνωστός, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καψαϊκίνη βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες.

Τώρα μια νέα μελέτη που αφορούσε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mBio από Κινέζους και Αμερικανούς ερευνητές βρήκε ότι η καψαϊκίνη μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και αυτό μπορεί να προκαλεί αδυνάτισμα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια διατροφική στρατηγική που μπορεί να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία είναι αυτή που μειώνει την ενδοτοξαιμία, έναν σημαντικό παράγοντα της χρόνιας χαμηλής φλεγμονής -ενδοτοξιναιμία είναι η συσσώρευση στο αίμα των ενδοτοξινών, δηλαδή των δομικών συστατικών των βακτηριακών κυττάρων που απελευθερώνονται μετά τον θάνατό τους.

Οι ερευνητές βρήκαν μια αλληλεπίδραση μεταξύ της καψαϊκίνης και των βακτηρίων του εντέρου. Αυτός ο μηχανισμός κατά της παχυσαρκίας δρα μέσω της πρόληψης της εντερικής δυσβίωσης, δηλαδή της διαταραχής στην ισορροπία των ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο.

Λιγότερη φλεγμονή
Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε ομάδες και τα τάιζαν με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά επί 12 εβδομάδες. Τα ζώα πάχυναν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, όταν τρεις καταστάσεις ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο.

Η μεταβολική ενδοτοξιναιμία.
Η εντερική δυσβίωση.
Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή.

Η μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη καψαϊκίνης είχε ως αποτέλεσμα μια μικρότερη μεταβολική ενδοτοξιναιμία η οποία οφειλόταν σε μια καλύτερη σε εντερική δυσβίωση. Αυτό μείωσε την χαμηλού βαθμού φλεγμονή που αποτελεί κεντρικό θέμα στην περίπτωση της παχυσαρκίας.


Η μεταβολική ενδοτοξαιμία έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της χαμηλού βαθμού φλεγμονής η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένο λιποπολυσακχαρίτες, τα επίπεδα των οποίων πιστεύεται ότι προέρχονται από Gram-αρνητικά βακτήρια του εντέρου που διαχέονται στη συστημική κυκλοφορία ως αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του φραγμού του εντέρου.

Η διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την εντερική σύνθεση των βακτηρίων και η παρούσα μελέτη βρήκε ότι η καψαϊκίνη συμβάλει σε ένα πιο υγιές μικροβίωμα (εντερική χλωρίδα). Η μελέτη δίνει για πρώτη φορά μια νέα εξήγηση στο γιατί προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να αδυνατίζει. Προηγούμενες εξηγήσεις που έχουν διατυπωθεί είναι ότι τα πικάντικα γεύματα αυξάνουν την καύση του λίπους κάνοντας πιο γρήγορο το μεταβολισμό έως και 25% μετά από ένα τέτοιο γεύμα.

Πάντως, η υπερβολική κατανάλωση καυτερής πιπεριάς μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες και μια από αυτές είναι ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του στομάχου.

Πηγή: Gut Microbiota Mediates the Protective Effects of Dietary Capsaicin against Chronic Low-Grade Inflammation and Associated Obesity Induced by High-Fat Diet.

Υγεία

Η βιταµίνη D2 είναι ο τύπος που προστίθεται συχνότερα στις τροφές και τα διατροφικά συµπληρώµατα. Oι κρόκοι αυγών και τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μικρές ποσότητες D3 (αλλά και D2). Τα μανιτάρια είναι πλούσια στη βιταμίνη αλλά περιέχουν τη μορφή D2.

Οι δύο μορφές της βιταμίνης D, θεωρούνταν μέχρι σήμερα ισοδύναμες διότι μετατρέπονται τελικά στους νεφρούς στο μόριο που ονομάζεται 25(OH)D και κυκλοφορεί στο αίμα δρώντας ως ορµόνη. Αλλά μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Σάρεΐ βρήκε ότι η μορφή D3 έχει αρκετά μεγαλύτερη επίδραση από τη μορφή D2.

βιταμίνη D είναι κυρίως γνωστή για τη σπουδαιότητά στο µεταβολισµό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου, εξασφαλίζοντας έτσι την υγεία του σκελετού. Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Πιο σημαντική η χοληκαλσιφερόλη
Oι ερευνητές παρακολούθησαν 335 γυναίκες, ηλικίας 20-64 ετών, τις οποίες χώρισαν σε πέντε ομάδες:

η πρώτη ομάδα έλαβε βιταμίνη D2 σε μπισκότο,
η δεύτερη λάμβανε βιταμίνη D2 σε χυμό,
η τρίτη λάμβανε βιταμίνη D3 σε μπισκότο,
η τέταρτη έλαβε βιταμίνη D3 σε χυμό,
η πέμπτη έλαβε απλώς ένα εικονικό σκεύασμα (placebo).

Η δοσολογία ήταν 15 μg βιταμίνης για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα του μορίου 25(OH)D στο αίμα των γυναικών. Οι μετρήσεις έγιναν δύο φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης, στο τέλος της 6ης εβδομάδας και στο τέλος της 12ης εβδομάδας. Η μελέτη έγινε στη διάρκεια του χειμώνα, ώστε η έκθεση στον ήλιο να μην επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα.

Οι αναλύσεις των ερευνητών έδειξαν ότι η πρόσληψη βιταμίνης D3 αύξησε σε διπλάσιο βαθμό τα επίπεδα της τελικής μορφής της βιταμίνης D στο αίμα των γυναικών σε σύγκριση με τη μορφή D2.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έλαβαν την D3 σε μπισκότο παρουσίασαν 74% αύξηση, ενώ όσες έλαβαν τη βιταμίνη σε χυμό η αύξηση ήταν ίδια, 75%.

Οι γυναίκες που έλαβαν βιταμίνη D2 σε μπισκότο και σε χυμό πορτοκαλιού παρουσίασαν αύξηση μόνο 33% και 34% αντίστοιχα.

Το εικονικό φάρμακο οδήγησε σε πτώση 25% των επιπέδων της βιταμίνης.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη D3 είναι δύο φορές πιο αποτελεσματική από την D2 στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα, γεγονός που αλλάζει τις τρέχουσες σκέψεις για τους δύο τύπους βιταμίνης D”, ανέφερε η Laura Tripkovic, επικεφαλής της μελέτης. “Όσοι καταναλώνουν D3 μέσω ψαριών, αυγών ή συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη D3 έχουν διπλάσια πιθανότητα να αυξήσουν την ποσότητα της βιταμίνης D από ό, τι όταν καταναλώνουν πλούσια σε βιταμίνη D2 τρόφιμα όπως μανιτάρια, ή συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη D2”.

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού τόσο στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής όσο και σε αυτόν των ενισχυμένων προϊόντων, καθώς η D2 είναι αυτή που προστίθεται συχνότερα στις τροφές (π.χ. στα δημητριακά, στο χυμό πορτοκάλι κλπ).

Επίσης η μελέτη αυτή θα βοηθήσει, λογικά, στο πρόβλημα που υπάρχει με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D σε πολλούς πληθυσμούς.

healthyliving.gr

Υγεία

Η εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική μελέτη. Ο κίνδυνος υπάρχει κατά την πρώτη πενταετία μετά την εκδήλωση της ακμής και αφορά περισσότερο τις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιζαμπέλ Βαλεράν του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας British Journal of Dermatology, ανέλυσαν σε βάθος 15ετίας στοιχεία για 134.400 άτομα με ακμή, στην πλειονότητά τους νέες γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος μείζονος κατάθλιψης είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση της ακμής, όντας αυξημένος κατά 63% σε σχέση με όσους δεν έχουν ακμή. Ο κίνδυνος μειώνεται σταδιακά από το δεύτερο (38%) έως το πέμπτο έτος (16%) μετά τη διάγνωση της ακμής και στη συνέχεια παύει να υπάρχει.

Οι γυναίκες με ακμή, ιδίως οι παχύσαρκες, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη οι δερματολόγοι να παρακολουθούν τις αλλαγές στην ψυχική διάθεση των ασθενών τους με ακμή και να τους παραπέμπουν έγκαιρα σε ψυχίατρο, αν διαβλέπουν ενδείξεις κατάθλιψης.

«Η νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική σχέση ανάμεσα στις παθήσεις του δέρματος και στις ψυχικές νόσους. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι μεγαλύτερος κατά την περίοδο αμέσως μετά την εκδήλωση της ακμής για πρώτη φορά, είναι φανερό πόσο μεγάλη επίπτωση έχει το δέρμα στη συνολική ψυχική υγεία.

Για τους ασθενείς με ακμή, είναι κάτι παραπάνω από μια ατέλεια στο δέρμα και γι' αυτό πρέπει να εκλαμβάνεται σοβαρά» τόνισε η Βαλεράν.

Πηγή: www.lifo.gr

Υγεία

Ιώσεις: Xτυπoύν συνήθως τώρα τον χειμώνα και στέλνουν τον κόσμο σπίτι με πυρετό, καταρροή και τρομερό βήχα. Είναι όμως και κάποιοι που δεν αρρωσταίνουν ποτέ.

Ποιο είναι το μυστικό τους;

Κατά μέσο όρο κάθε άνθρωπος θα αρρωστήσει από κάποιο κρυολόγημα περίπου 200 φορές σε όλη του τη ζωή. Αν και κάποιοι υποφέρουν πιο συχνά από άλλους, δεν υπάρχει απόδειξη ή έρευνα που να εξηγεί το γιατί.

Και ενώ γιατροί και ανοσολόγοι θεωρούν ότι δεν έχει αποδειχθεί ή στη χειρότερη αποτελεί μύθο το ότι κάποιοι απλά δεν αρρωσταίνουν ποτέ, συμφωνούν στο πόσο διαφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι κληρονομούμε ένα σύνολο γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι εξαιρετικά καλά στο να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους ιούς.

Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι εσύ ή εγώ έχω καλύτερο ανοσοποιητικό, απλά σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα έναν ιό γρίπης.

Πώς να μην αρρωσταίνετε

Πλένετε συχνά τα χέρια σας, οι μολύνσεις διαδίδονται μέσω της επαφής.

Γυμναστείτε τακτικά αλλά ήπια και φροντίστε να ξεκουράζεστε. Υπάρχει απόδειξη ότι η τακτική άσκηση, που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

Αντιμετωπίστε το στρες. Το χρόνιο στρες παράγει κορτιζόλη, η οποία αδρανοποιεί τα ανοσοκύτταρα.

Ακολουθήστε μια υγιεινή και πλούσια διατροφή, χωρίς να το παρακάνετε.

Κοιμηθείτε καλά. Ο ύπνος έχει μεγάλη επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα γιατί είναι υπό τον έλεγχο των κιρκαδικών ρυθμών και η διατάραξή τους μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό.

Μην καπνίζετε και μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ.

Το μυστικό

Κοινωνικοποιηθείτε. Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι εχθρός της καλής υγείας είναι η μοναξιά.

omorfamystika.gr

Υγεία

Η έρευνα για τον καρκίνο προσφέρει όλο και περισσότερες θεραπείες και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών, όμως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου αύριο είναι μια αφορμή να σημειωθεί ότι καταγράφονται συνεχώς περισσότεροι ασθενείς.

Το 2015, 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρόκειται για τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το παράδοξο είναι ότι χάρη στις προόδους της ιατρικής τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών αυξάνουν, όμως παράλληλα αυξάνει και ο αριθμός των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες. «Γνωρίζουμε πώς να τον προλαμβάνουμε. Γνωρίζουμε πώς να τον εντοπίζουμε.

Γνωρίζουμε πώς να τον θεραπεύουμε όλο και καλύτερα. Γνωρίζουμε πώς να τον αντιμετωπίζουμε. Και κερδίζουμε στη μάχη κατά του καρκίνου», δήλωσε ο Κριστόφ Λερού υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης κατά του Καρκίνου στη Γαλλία. Ωστόσο για την οργάνωση, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της, η μάχη δεν τελειώνει ποτέ. Πολλοί είναι οι παράγοντες που εξηγούν την αύξηση εμφάνισης της νόσου.

Αρχικά η γήρανση του πληθυσμού, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος καρκίνο αυξάνεται με την ηλικία. Στη συνέχεια είναι και δομικοί παράγοντες: το κάπνισμα, η βασική αιτία εμφάνισης καρκίνου παγκοσμίως. Η βιομηχανοποιημένη τροφή που αυξάνει τα ποσοστά παχυσαρκίας, έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου. Τέλος η ανεξέλεγκτη βιομηχανοποίηση και αστικοποίηση που ευθύνονται για τους καρκίνους που οφείλονται στην έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες, όπως τα βαρέα μέταλλα, ο αμίαντος, οι διοξίνες, τα μικροσωματίδια.

Ανισότητα στη θεραπεία

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet και αφορούσε 37,5 εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο την περίοδο 2000-2014 έδειξε ότι αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσης. «Αν επιθυμούμε ολοένα και λιγότερους θανάτους από καρκίνο, υπάρχουν δύο μέσα: πρώτον η καλύτερη πρόληψη και δεύτερον η βελτίωση της εξέλιξης» των ασθενών, τονίζει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Μισέλ Κόλμαν, επιδημιολόγος στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Για παράδειγμα για τον καρκίνο του στήθους τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ υψηλά στις πολύ πλούσιες χώρες του πλανήτη (90% στις ΗΠΑ, 87% στη Γαλλία) και έχουν αυξηθεί σημαντικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά και για την Αφρική τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά: το ποσοστό επιβίωσης έφτασε 77% το διάστημα 2010-2014 από 39% που ήταν το 2000-2004. Και όπως και σε πολλούς τομείς έτσι και στον καρκίνο τα χρήματα κάνουν τη διαφορά.

Άλλωστε η «ισότητα» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Κατά του Καρκίνου. Όμως το κόστος για την θεραπεία του καρκίνου είναι τόσο αυξημένο που αυτή η ισότητα είναι δύσκολο να επιτευχθεί προς το παρόν. «Το κόστος για τη θεραπεία και τη φροντίδα των καρκινοπαθών ξεπέρασε το 2017 τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο Lancet.

Μια άλλη έκθεση στο Cancer Epidemiology εκτιμά σε 46 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος της χαμένης παραγωγικότητας κάθε χρόνο στις πέντε χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στις οποίες καταγράφεται το 42% των θανάτων από καρκίνο. «Η έλλειψη πρόσβασης σε θεραπεία οδηγεί σε πρόωρους θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν», υπογραμμίζει η Σάντσια Αράντα γενική διευθύντρια του Συμβουλίου για τον Καρκίνο της Αυστραλίας.

Ωστόσο η έρευνα προχωρά με περισσότερες εκθέσεις, εργαστήρια και θεραπείες.

Πηγή: www.lifo.gr

Υγεία

 

Αν έχεις βάλει σκοπό να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά, σίγουρα γνωρίζεις ότι η πρωτεΐνη είναι δυνατός σύμμαχός σου σε αυτή την προσπάθεια. Κι αυτό γιατί διασπάται με αργό και σταθερό ρυθμό ώστε να μην πεινάς συνεχώς και να αποφύγεις τις λιγούρες.


Εξίσου σημαντικός είναι βέβαια ο ρόλος της στη διατήρηση και την ανάπτυξη της μυϊκής σου μάζας, η οποία είναι μεταβολικά ενεργή κι έτσι σε βοηθά να καις θερμίδες ακόμη κι όταν κοιμάσαι!

1. Αυγό: Υγιεινό και θρεπτικό, το αυγό είναι πλήρης τροφή, αφού παρά το μικρό του μέγεθος δίνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Ξεκίνα τη μέρα σου με δύο μεγάλα αυγά, τα οποία θα σου δώσουν μόλις 140 θερμίδες και 14 γραμμάρια πρωτεΐνης.

2. Σολομός: Μία μερίδα 90 γραμμαρίων θα σου δώσει 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και 155 θερμίδες. Ο σολομός είναι πλούσιος σε υγιεινά Ω-3 λιπαρά, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά αλλά και στον εγκέφαλο.

3. Τυρί κότατζ με χαμηλά λιπαρά: Ένα φλιτζάνι κότατζ δίνει περίπου 28 γραμμάρια πρωτεΐνης και γύρω στις 160 θερμίδες. Θα σου δώσει επίσης ασβέστιο, το οποίο συμβάλλει στην καλή υγεία του σκελετού.

4. Κοτόπουλο: Ένα φιλέτο στήθος κοτόπουλο χωρίς την πέτσα του δίνει την εντυπωσιακή ποσότητα των 26 γραμμαρίων πρωτεΐνης και μόνο 128 θερμίδες.

5. Φακές: Τώρα τον χειμώνα μπορείς να τις μαγειρέψεις σαν σούπα αλλά είναι εξίσου νόστιμες και σαν κρύα σαλάτα μαζί με λίγο φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές δίνουν σχεδόν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης αλλά και 15 γραμμάρια χορταστικών φυτικών ινών.

6. Ψαρονέφρι: Το ψαρονέφρι έχει πολύ λιγότερο λίπος σε σύγκριση με άλλα κομμάτια χοιρινού. Δίνει περίπου 160 θερμίδες ανά μερίδα 90 γραμμαρίων και είναι εξαιρετικά νόστιμο.

7. Τέμπε: Το τέμπε είναι ένα προϊόν σόγιας με γεύση που θυμίζει τους ξηρούς καρπούς. Μία μερίδα 90 γραμμαρίων θα σου δώσει 16 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7 γραμμάρια φυτικών ινών.

8. Τόνος: Όπως και ο σολομός, ο τόνος είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Δίνει 16 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 90 γραμμαρίων.


ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Υγεία

Γλυκοζυλίωση: Η ζάχαρη δημιουργεί ρυτίδες;

Μια χημική αντίδραση, που προκαλείται κυρίως από την κατανάλωση γλυκών, οδηγεί στη γήρανση του δέρματος και σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γνωστά ως τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης ή AGEs (advanced glycation end products), οι γλυκαντικές ουσίες και οι λευκοί υδατάνθρακες ενοχοποιούνται τόσο για τις ρυτίδες στο πρόσωπο όσο και για προβλήματα υγείας.

Μέσα από μια χημική αντίδραση που ξεκινά κάθε φορά που τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εκτοξεύονται στα ύψη -κυρίως έπειτα από κατανάλωση γλυκών-, οι ενώσεις που δημιουργούνται προσκολλώνται σε πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη (υπάρχουν στο δέρμα αλλά και στο τοίχωμα των αγγείων).

Όταν η διαδικασία επαναλαμβάνεται διαρκώς και τα επίπεδα του σακχάρου είναι υψηλά, μπορεί να προκληθεί βλάβη στους ιστούς.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της χημικής αντίδρασης μέσα από έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σαφώς, τα γλυκά δεν δημιουργούν ρυτίδες όταν καταναλώνονται σε μικρές μερίδες και όχι συχνά. Μιλάμε για καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης, φανερής και μη.

Με αυτό, καλό είναι να εντοπίσει κανείς και να διαβάσει πιο προσεκτικά τις ετικέτες αναζητώντας την κρυμμένη ζάχαρη στο ψωμί του τοστ, στη μουστάρδα και σε πολλά ακόμη σκευάσματα που δεν το περιμένει κανείς.

newwoman.gr

 

Υγεία

Χλωμό ή κιτρινωπό δέρμα: Εάν έχετε ανεπάρκεια Β12, το δέρμα σας μπορεί να εμφανιστεί χλωμό ή με κίτρινη απόχρωση.
Αδυναμία και κόπωση: Όταν είστε ανεπαρκείς στην Β12, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, για να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι.

Αίσθηση “σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες”: Η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μυελίνης. Είναι η ουσία, που απομονώνει τα νεύρα και είναι κρίσιμη για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ένα κοινό σημάδι πιθανής βλάβης των νεύρων από έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι η αίσθηση “σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες” στο δέρμα.

Μεταβολές στην κινητικότητα: Οι βλάβες που προκαλούνται από μακροχρόνια έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία σας και να προκαλέσουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο περπατάτε και μετακινείστε.

Γλωσσίτιδα και στοματικά έλκη: Ένα πρώιμο σημάδι έλλειψης Β12 μπορεί να είναι μια κόκκινη και πρησμένη γλώσσα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως γλωσσίτιδα. Μπορεί, επίσης, να έχετε συχνά στοματικά έλκη, δηλαδή άφθες στο στόμα.

Ζαλάδα και αίσθηση “σαν να σας κόβεται η ανάσα”: Η αναιμία που προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους ανθρώπους ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο σε όλα του τα κύτταρα.

Προβλήματα όρασης: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βλάβη του νευρικού συστήματος που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει το οπτικό νεύρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή ή διαταραγμένη όραση.

Αλλαγές στη διάθεση: Μερικοί άνθρωποι με ανεπάρκεια Β12 μπορεί να παρουσιάσουν ενδείξεις καταθλιπτικής διάθεσης. Μπορεί, επίσης να αναπτύξουν μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως άνοια.

Πυρετός: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό.

Συμπέρασμα
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι κάτι αρκετά συχνό. Μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους, καθιστώντας δύσκολη την ταυτοποίησή της.

Εάν κινδυνεύετε και έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι εύκολο να αποφευχθεί, απλά εξασφαλίζοντας ότι παίρνουν αρκετή Β12 στη διατροφή τους.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.healthline.com

Υγεία

Η νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που βασίσθηκε σε πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων. Όμως, ο αντίλογος από άλλους επιστήμονες είναι αφενός πώς ό,τι συμβαίνει στα ποντίκια, μπορεί να μην έχει την ίδια επίπτωση στους ανθρώπους, κάτι που έχει φανεί και σε άλλες έρευνες με ζώα. Αφετέρου, ότι ακόμη κι αν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, το άτμισμα παραμένει λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής ιατρικής Μουν-σονγκ Τανγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι διαπίστωσαν βλάβες τόσο στο ίδιο το DNA των ποντικιών, όσο και στην ικανότητα του DNA να αυτο-επιδιορθώνει αυτές τις γενετικές βλάβες, προτού εξελιχθούν σε καρκινικές. Αν αυτό επιβεβαιωθεί από νέες μελέτες, σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τον δικό τους κίνδυνο καρκίνου, δήλωσε ο δρ Ρόι Χερμπστ, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής ογκολογίας του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Γιέηλ.

Η δημοφιλία των ηλεκτρονικών τσιγάρων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθηση ότι ο κίνδυνος καρκίνου των παραδοσιακών τσιγάρων οφείλεται κυρίως στις άλλες ουσίες που περιέχουν και όχι στη νικοτίνη, η οποία μπορεί να είναι εθιστική αλλά όχι καρκινογόνος.

Όμως η νέα μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι η εισπνεόμενη νικοτίνη και κάποια χημικά υποπροϊόντα της μπορεί να «πυροδοτήσουν» καρκίνο μέσω γενετικών μεταλλάξεων. «Είναι η πρώτη ένδειξη που έχουμε ότι η ίδια η νικοτίνη μπορεί να είναι καρκινογόνος.

Είναι κάτι ασφαλώς ανησυχητικό, που σίγουρα κάνει κάποιον να διστάσει στο να διαβεβαιώσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους χωρίς συνέπειες» πρόσθεσε ο Χερμπστ. Οι ερευνητές εξέθεσαν στο εργαστήριό τους επί τρεις μήνες (ένα τρίωρο καθημερινά για πέντε μέρες την εβδομάδα) πειραματόζωα σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου, που περιείχε νικοτίνη σε ποσότητα ανάλογη με αυτή που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο (δέκα μιλιγκράμ ανά χιλιοστόλιτρο ατμού).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μετά το τρίμηνο βλάβες στο DNA των τρωκτικών στην καρδιά, στους πνεύμονες και στην ουροδόχο κύστη τους.

Τις ίδιες γενετικές βλάβες βρήκαν και σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων από πνεύμονες και ουροδόχο κύστη, που εκτέθηκαν επίσης στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη, με συνέπεια να μετατρέπονται ευκολότερα σε καρκινικά. Θα ακολουθήσει μια πιο μακρόχρονη μελέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσο όντως τα πειραματόζωα που εκτίθενται για καιρό στο άτμισμα με νικοτίνη, τελικά αναπτύσσουν καρκίνο ή καρδιοπάθεια.

Αναπάντητα ερωτήματα Στο κρίσιμο ερώτημα αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο από το παραδοσιακό, ο Τανγκ δήλωσε αδυναμία να δώσει βέβαιη απάντηση. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία» δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Άλλοι επιστήμονες τόνισαν ότι το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί μέσω μιας έρευνας που θα εκθέσει πειραματόζωα τόσο σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και σε καπνό παραδοσιακού τσιγάρου, για να συγκριθούν οι επιπτώσεις. «Φαίνεται πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μικρότερο κίνδυνο από τα παραδοσιακά.

Αλλά πόσο μικρότερο, αυτό είναι άγνωστο», δήλωσε ο δρ 'Αντονι 'Αλμπεργκ, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ν.Καρολίνα. Αν επιβεβαιωθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι δυνητικά καρκινογόνα (κάτι που όμως μπορεί να πάρει χρόνια), τότε, όπως είπε ο Χερμπστ, θα αυξηθούν οι δημόσιες πιέσεις να μειωθούν τα επίπεδα νικοτίνης που περιέχουν και να αυξηθούν οι περιορισμοί στη χρήση τους.

Μια πρόσφατη μελέτη από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, που είχε αξιολογήσει τα ευρήματα περίπου 800 ερευνών, συμπέρανε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να ανοίγουν το δρόμο για να καπνίσουν οι έφηβοι στη συνέχεια παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά από την άλλη φαίνεται να βοηθούν τους ενήλικους να κόψουν το κάπνισμα.

Η μελέτη εκτίμησε ότι πιθανώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επικίνδυνο, αλλά επεσήμανε ότι ελάχιστα πράγματα είναι προς το παρόν γνωστά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην ανθρώπινη υγεία. «Η νέα μελέτη δεν δείχνει τίποτε απολύτως για τους κινδύνους του ατμίσματος, δεν αποδεικνύει ότι το άτμισμα προκαλεί καρκίνο» δήλωσε ο Πίτερ Χάγιεκ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». «Πρόκειται για άλλον έναν από τους πολλούς ψευτο-συναγερμούς, οι οποίοι μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους να στραφούν από το κάπνισμα στο άτμισμα, κάτι που αναμφίβολα θα τους ωφελήσει.

Η καλύτερη εκτίμηση έως τώρα είναι ότι το άτμισμα, στη χειρότερη περίπτωση, έχει μόνο το 5% των κινδύνων του καπνίσματος» πρόσθεσε. Από τις χιλιάδες χημικές ουσίες του παραδοσιακού τσιγάρου, τουλάχιστον 70 είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχει πολύ λιγότερες τέτοιες τοξικές ουσίες, ενώ συχνά περιέχει μόνο νικοτίνη. Όμως κατά πόσο από μόνη της η νικοτίνη είναι καρκινογόνος, περί αυτού η διεθνής επιστημονική κοινότητα, όπως φαίνεται, θέλει χρόνο, εωσότου συμφωνήσει σε μια ετυμηγορία.

Με πληροφορίες από AΠΕ/ ΜΠΕ

Πηγή: www.lifo.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin