Η ταινία "Η ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΣΥΖΥΓΟΣ" βασίζεται στην νουβέλα "Nastanirh" (The Broken Nest) του Rabindranath Tagore (Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ) (1861–1941), ο όποιος τιμήθηκε με το Nobel Prize Λογοτεχνίας. Ο Ταγκόρ ήταν ποιητής, φιλόσοφος, συνθέτης, ζωγράφος και ηγετική φυσιογνωμία της Ινδικής Μπενγκάλι αναγέννησης.
Σύνοψη
Στην ταινία "Η ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΣΥΖΥΓΟΣ" (Charulata) η κομψότητα και η απλότητα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με πολύ λεπτό τρόπο. Ο Satyajit Ray (Σατιαζίτ Ρέι) καταφέρνει να μας μεταφέρει τα μύχια συναισθήματά και τις σκέψεις των χαρακτήρων του, χωρίς τεχνάσματα και με ελάχιστο διάλογο.
H συναρπαστική ιστορία μιας γυναίκας με ανάγκη για έκφραση, τέχνη και ρομαντισμό, εξελίσσεται στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ινδία. Στο περίτεχνο σπίτι του φιλελεύθερου αλλά και εργασιομανή Bhupati, εκδότη εφημερίδας και της μοναχικής γυναίκας του, Charulata, έρχεται να φιλοξενηθεί ο Αmal, ο ξάδερφος του Bhupati. H Charulata ανακαλύπτει την καλλιτεχνική της πλευρά αλλά ταυτόχρονα νιώθει και μια επικίνδυνη έλξη. Η πλοκή υφαίνει με λεπτές κινήσεις το ντελικάτο παραμύθι ενός εύθραυστου γάμου και μιας γυναίκας που πασχίζει να ακουστεί η φωνή της.
Η ταινία "Η ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΣΥΖΥΓΟΣ" (Charulata) έχει αποκατασταθεί ψηφιακά, χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα αρνητικά 35mm, που διατηρήθηκαν από τους παραγωγούς RDB & Cο. Τα αρνητικά σκαναρίστηκαν σε ανάλυση 2Κ και αποκαταστάθηκαν σε αυτήν ακριβώς την ανάλυση.
Κατά την ανάλυση των αρνητικών, βρέθηκαν πολλά είδη ελαττωμάτων, όπως σκόνη, βρωμιά, γρατσουνιές, συνεχείς διαγραμμίσεις, χτυπήματα, μετατοπίσεις του πλαισίου κλπ. Όλα αυτά τα ελαττώματα αποκαταστάθηκαν. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα των σκηνών και της φωτογραφίας, οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνουν τη χρήση ενός συνδυασμού φίλτρων μέσω μιας ημι-αυτόματης διαδικασίας με ρετούς με το χέρι αλλά και ψηφιακό καθαρισμό κάθε εικόνας καρέ-καρέ, και την ανοικοδόμηση μερών της ταινίας από τα καθαρά καρέ που προκύπτουν.
Για την αποκατάσταση του ήχου, το αρχικό υλικό είχε περιοχές σημαντικά χαμηλής συχνότητας, κλικ και κροτάλισμα, σφυρίγματα και πολύ θόρυβο. Μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης ήταν να περάσει ο ήχος από λεπτομερή μικρο-επίπεδα διόρθωσης με το χέρι ώστε να εντοπίζονται ακριβώς τα σημεία που χρειάζεται να διορθωθούν. Ο αποκατεστημένος ήχος είναι σε πολύ καλά επίπεδα και πολύ κοντά στον "αρχικό ήχο" – αποφεύγοντας το θαμπό αποτέλεσμα του Φίλτρου Ακαδημίας (Academy Filter) που χρησιμοποιήθηκε στην αρχική ηχογράφηση, η οποία δεν είναι δυνατόν να αναιρεθεί.
Aπό 3 Ιουλίου στους κινηματογράφους