facebook_page_plugin

Dracula Untold, κριτική ταινίας

Στην Τρανσυλβανία του 1462 ο πρίγκιπας Βλαντ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο τουρκικό στρατό που κινείται εναντίον του. Απελπισμένος, καταφεύγει στη βοήθεια ενός ανθρωποφάγου τέρατος που ζει κρυμμένο στα σκοτάδια. Η αρχή του βαμπιρικού μύθου, δοσμένη σαν μια σκοτεινή, αλλά αναποφάσιστη ως προς το ύφος της περιπέτεια εποχής.

«Πρέπει πράγματι να είναι­ ο άρχοντας Δράκουλας­, ο οποίος κέρδισε το όνομά του πολεμώντας τους Τούρκους», λέει κάποια στιγμή­ ο δρ Βαν Χέλσινγκ στον διάσημο «Δράκουλα» του Μπραμ Στόκερ. Ο Βρετανός συγγραφέας του αρχετυπικού βαμπιρικού μυθιστορήματος εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον πρίγκιπα της Βλαχίας Βλαντ ΙΙΙ, αλλιώς Βλαντ Τσέπες ή Βλαντ τον Παλουκωτή, ο οποίος το 15ο αιώνα πολέμησε γενναία ενάντια στον οθωμανικό στρατό και πέρασε στο θρύλο τόσο για τα κατορθώματα όσο και για την απίστευτη σκληρότητά του. Στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, πάντως, έγινε γνωστός με το πατρώνυμό του Δράκουλας, ο απέθαντος πρωταγωνιστής μιας ατελείωτης σειράς ταινιών, οι οποίες έχουν προσεγγίσει το μύθο του βρικόλακα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι σεναριο­γράφοι Ματ Σαζάμα και Μπερκ Σάρπλες παραμένουν εντός του μυθικού πλαισίου, επιστρέφουν όμως στο 1462 για να πιάσουν την ιστορία από το ξεκίνημά της (ο αρχικός τίτλος του φιλμ ήταν «Dracula Year Zero» ). Βρισκόμαστε λίγο μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την εποχή της κατάκτησης των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς, οι οποίοι ζητούν από τον Τρανσιλβανό πρίγκιπα Βλαντ να παραδώσει στον πανίσχυρο σουλτάνο Μεμέτ Β΄ εκατό αγόρια από τους υπηκόους του, συν τον δικό του γιο, για να γίνουν γενίτσαροι. Εκείνος αρνείται ηρωικά, γνωρίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό που κινείται εναντίον του, και καταφεύγει στη βοήθεια ενός ανθρωποφάγου τέρατος το οποίο είχε συναντήσει στα βάθη μιας σκοτεινής σπηλιάς. Ο βρικόλακας που συναντά του προσφέρει μια λύση, αλλά το τίμημά της είναι ανυπολόγιστο.

Η προσέγγιση διατηρεί ψήγματα­ πρωτοτυπίας και είναι σίγουρα ενδια­φέρουσα. Το παρελθόν και ο ρόλος του προαιώνιου βαμπίρ κουβαλούν ένα μυστήριο, η ιστορία στρέφεται γύρω από το «κάποιες φορές ο κόσμος δεν χρειάζεται ακόμη έναν ήρωα, αλλά ένα τέρας» και ο Βλαντ είναι τυλιγμένος σε ένα –διάφανο έστω– μανδύα τραγικότητας. Η ανάγκη όμως να μετατραπούν όλα αυτά σε εύπεπτο χολιγουντιανό θέαμα αναγκάζει την εξέλιξη να καταφεύγει διαρκώς σε εύκολες, δοκιμασμένες λύσεις και σχηματικούς χαρακτήρες, με αποκορύφωμα αυτόν του γραφικού σουλτάνου.

Ειδικά από τη στιγμή που η πλοκή δένει, οδηγούμενη προς την τελική μάχη-κορύφωση, τα πάντα μοιάζουν να προχωρούν με αυτόματο πιλότο. Επιπρόσθετα ο έμπειρος μεν στα διαφημιστικά, άπειρος δε στα της μεγάλης οθόνης Γκάρι Σορ μένει μέχρι τέλους αναποφάσιστος ως προς το μοντέρνο σκηνοθετικό στιλ που θέλει να υιοθετήσει. Ταινία τρόμου (αλλά κατάλληλη από 13 ετών και άνω ), ατμοσφαιρικό θρίλερ κι επική περιπέτεια εποχής, το «Dracula Untold» μοιάζει περισσότερο με χαμένη ευκαιρία παρά με κάτι πραγματικά ανείπωτο κινηματογραφικά.

Tags: drakoulas

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.