facebook_page_plugin

Γιώργος Σεφέρης - Παντούμ

Τ’ αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους
στο πέλαγο σέρνουν φωτιές τα καράβια

ψυχή μου λυτρώσου απ’ τον κρίκο του σκότους
πικρή φλογισμένη που δέεσαι μ’ ευλάβεια.

Στο πέλαγο σέρνουν φωτιές τα καράβια
η νύχτα στενεύει και στέκει σαν ξένη
πικρή φλογισμένη που δέεσαι μ’ ευλάβεια
ψυχή μου γνωρίζεις ποιός νόμος σε δένει.
Η νύχτα στενεύει και στέκει σαν ξένη

στο μαύρο μετάξι τα φώτα έχουν σβήσει
ψυχή μου γνωρίζεις ποιός νόμος σε δένει
και τί θα σου μείνει και τί θα σ’ αφήσει.
Στο μαύρο μετάξι τα φώτα έχουν σβήσει
ακούγουνται μόνο του χρόνου τα σείστρα·

και τί θα σου μείνει και τί θα σ’ αφήσει
αν τύχει κι αστράψει η βουβή πολεμίστρα.
Ακούγουνται μόνο του χρόνου τα σείστρα
μετάλλινη στήλη στου πόνου την άκρη
αν τύχει κι αστράψει η βουβή πολεμίστρα

ούτε όνειρο θά βρεις να δώσει ένα δάκρυ.
Μετάλλινη στήλη στου πόνου την άκρη
ψηλώνει η στιγμή σα μετέωρο λεπίδι
ούτε όνειρο θά βρεις να δώσει ένα δάκρυ
στο πλήθος σου το άυλο που σφίγγει σα φίδι.

Ψηλώνει η στιγμή σα μετέωρο λεπίδι
σαν τί να προσμένει να πέσει η γαλήνη;
στο πλήθος σου το άυλο που σφίγγει σα φίδι
δεν είναι ουρανός μηδέ αγγέλου ευφροσύνη.
Σαν τί να προσμένει να πέσει η γαλήνη;

Σ’ ανθρώπους κλειστούς που μετρούν τον καημό τους
δεν είναι ουρανός μηδέ αγγέλου ευφροσύνη
τ’ αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τι είναι το Pantoum;
Το παντούμ είναι ένα στυλ ποίησης που χαρακτηρίζεται από τέσσερις στίχους και επαναλαμβανόμενες γραμμές. Σε ένα παντού, η πρώτη γραμμή του ποιήματος επαναλαμβάνεται στην τελευταία γραμμή και η πρώτη και η τρίτη γραμμή κάθε στροφής εμφανίζονται ξανά στην επόμενη στροφή. Η προέλευσή του χρονολογείται από το Μαλαισιανό pantun του 15ου αιώνα, που εισήχθη στον δυτικό κόσμο τον 19ο αιώνα.

Ένα παντού είναι χτισμένο σε τετράστιχο στροφή, ή τετράστιχο. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες μορφές ποίησης, δεν υπάρχει συγκεκριμένο μήκος ή μέτρο σε αυτές τις γραμμές. Ενώ η αρχική φόρμα της Μαλαισίας έχει ένα σχήμα ομοιοκαταληξίας ABAB, όπου η πρώτη και η τρίτη γραμμή ομοιοκαταληκτούν μεταξύ τους ως προς τη δεύτερη και την άλλη, αυτή η σύμβαση συνήθως εγκαταλείπεται από τα γαλλικά και τα αγγλικά φαντάσματα.

Αντίθετα, το παντού στηρίζεται στην επανάληψη για τη δομή. Σε αυτή τη μορφή ποίησης, η πρώτη γραμμή του ποιήματος επαναλαμβάνεται ως η τελευταία γραμμή. Συνήθως η τρίτη γραμμή αυτού του πρώτου τετράστιχου εμφανίζεται στη δεύτερη γραμμή του τελευταίου. Επιπλέον, η δεύτερη και η τέταρτη γραμμή ενός τετράστιχου εμφανίζονται στην πρώτη και τρίτη γραμμή της επόμενης στροφής.

Συχνά, αυτά τα ρεφρέν υφίστανται μικρές αλλαγές, όπως στα σημεία στίξης ή την ανταλλαγή μορφών του ενικού με τον πληθυντικό, αλλά η γραμμή πρέπει ακόμα να είναι αναγνωρίσιμη ηχώ. Στα χέρια ενός έμπειρου ποιητή, αυτά τα ρεφρέν συχνά υφίστανται μια λεπτή αλλαγή νοήματος αλλάζοντας την έμφαση ή το πλαίσιο των γραμμών. Οι επαναλαμβανόμενες γραμμές δίνουν στο ποίημα τη δομή του, αλλά κάνουν περισσότερα από το να παρέχουν απλώς τον ρυθμό για το παντού. Οι ηχώ γραμμές επιβραδύνουν την πρόοδο των ποιημάτων, δημιουργώντας μια πιο στοχαστική εμπειρία. Η επανάληψη κάνει επίσης το ποίημα πιο εύκολο να ληφθεί με την πρώτη ανάγνωση ή ακρόαση.

Οι ρίζες του pantoum μπορούν να εντοπιστούν στο pantun της Μαλαισίας. Το παντούν υπήρχε ως προφορική παράδοση, και τραγουδιόταν και απαγγέλθηκε, για αιώνες. Συνήθως, το pantun περιλάμβανε ένα μοτίβο ομοιοκαταληξίας ABAB και έναν κανονικό ρυθμό. Το 1812, μια αγγλική μετάφραση ενός μαλαισιανού pantun δημοσιεύτηκε στο A Dictionary and Grammar of the Malayan Language, εισάγοντας το στυλ στα δυτικά.

Ο Ernest Fouinet συνήθως πιστώνεται με τη δημιουργία των πρώτων σύγχρονων παντουμ, γραμμένων στα γαλλικά χωρίς ομοιοκαταληξία ή σταθερό μέτρο. Το έργο του Φουινέ δημοσιεύτηκε από τον Βίκτορ Ουγκώ το 1929. Τα παντού έγιναν μόδα μεταξύ των ποιητών που έγραφαν στα γαλλικά και στα αγγλικά κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Ο Charles Baudelaire, ο John Ashbery, ο Leconte de Lisle και ο Donald Justice είναι μεταξύ των διάσημων ποιητών που εργάζονται με τη μορφή του παντού. (Πληροφορίες popeyeandcloudy.com)

 

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.